Ремонтират бившото военно поделение в кв. Изток

Бившото военно поделение в квартал „Изток” се ремонтира, сигнализира читателка на zaPernik.com, която живее в близост до него.

Според живущата в момента се вкарват химически тоалетни. Опасенията са, че там ще бъдат настанени бежанци.

От областната управа на Перник не знаят какво се прави в там. Галина Никодимова, зам.областен управител каза, че ще провери случая и ще ни информира.

 

Политолог: БСП и ГЕРБ не реагират срещу новата националистическа партия

Притеснително е, че основни партии като БСП и ГЕРБ нямат официална реакция за учредяването на новата националистическа партия, коментира пред БНР политологът, преподавател в СУ и програмен директор в Центъра за либерални стратегии Даниел Смилов.

Двама шофьори в ареста – карали пияни

Две бързи производства срещу пияни водачи са образувани през почивните дни. Едното от тях е в РУП-Хасково срещу 23-годишен младеж от село Узунджово, заловен да шофира с 1,39 промила, информираха от ОД на МВР-Хасково.

За същото нарушение в димитровградския арест е 37-годишен мъж от село Крепост, хванат от автопатрула с 1,46 промила алкохол в кръвта. Мярките им за задържане са до 24 часа.

Хасково Новини

Райони без вода във Варна

Няколко района във Варна ще останат без вода в понеделник, съобщават от ВиК. Част от квартал „Левски” ще има режим до 19 часа. В района на Зеленчуковата борса абонатите ще имат режим до 16 часа. Части от местността Ален мак и курортите „Чайка” и „Златни пясъци” няма да имат вода до 19  часа....

Китай ще позволи повече частни инвестиции в държавните компании

Китай ще отвори държавните си компании за по-големи инвестиции от частните, съобщават държавните медии.

Нова версия за Бисеров: Ченгесарско активно мероприятие

Нова версия за „рязкото изхвърляне” на Христо Бисеров от ДПС „подхвърли” по БТВ бившият шеф на НРС и член на СДС Димо Гяуров. След като обясни, че Бисеров дълги години е отговарял за връзките на Движението с други партии, Гяуров обяви, че екс зам.-председателят на НС вероятно се е противопоставил на нова политическа посока.

Доларът изчаква коментарите на Фед, за да продължи възходящото рали

Еврото е в отбранителна позиция, което е добре дошло за зелените пари

    


Откриха труп край вододайната зона на Сандански

Видими следи от насилие по тялото на мъжа не са открити

    


Пак ли със здравни лимити?

Всяко ново управление веднага се хваща да пише нова Национална здравна карта. Това прави сега и екипът на министър Таня Андреева (виж материала - "Режат леглата в болниците"). 
Но проблемът не е в “картографския” порив. А че пак се залагат количествени лимити. Те ще фиксират броя болнични легла, за които лекарите разчитат на финансиране от здравна Всяко ново управление веднага се хваща да пише нова Национална здравна карта. Това прави сега и екипът на министър Таня Андреева (виж материала - "Режат леглата в болниците"). Но проблемът не е в “картографския” порив. А че пак се залагат количествени лимити. Те ще фиксират броя болнични легла, за които лекарите разчитат на финансиране от здравна

Национална съпротива - Перник организира протест срещу бежанците

Перник. "Националистическа партия на България", съвместно с "Национална съпротива - дивизия Перник", организира на 17 ноември (неделя) протестно шествие в град Перник, по повод плановете на правителството да засели имигранти на територията на общината.

Шествието започва в 13:00 часа от сградата на съда в Перник и ще приключи пред сградата на общината, съобщиха от ПП "Националистическа партия на България".

"Макар засега това да са само...

Продължава

Заловиха дрогиран шофьор

Заловен е дрогиран шофьор, съобщиха от полицията в Сливен. 18-годишно момче от Бургас е задържано за притежание на канабис и за управление на автомобил след употреба на наркотични вещеста в Котел. На 9-ти ноември  в 21,00 часа полицейски екип спира за проверка лек автомобил “Опел Зафира”. В леката кола са пътували още две момчета на 18 години от Котел. По време на проверката задържаният е изхвърлил найлоново пликче съдържащо зелена суха листна маса, която при направения полеви тест е реагирала на канабис. На водача е направен тест за употреба н...

Десеткилометрова опашка от ТИР-ове на българо-турската граница

Около 10-километрова опашка от ТИР-оев се е образувала на граничния пункт Капъкуле край българо-турската граница, предаде в понеделник БТА. Според информация от одринската митническа служба причината е в забавяне на обработката на камионите митницата на Капитан Андреево, която работела с намален капацитет заради извършван ремонт. Около 400 тира са се събрали през последното денонощие на турската митница, чакайки на опашка, за да минат през българската митница, утопчняват от турска страна. Очаква се до края на деня опашката все пак да се изтегли. Затрудненото преминаване на границата е провокирала пореден протест на турски шофьори, които настояват пред турската митническа администрация да бъдат предприети мерки за разрешаване на проблема.

Полицаи спипаха 61-годишен да краде цигари в магазин

61-годишен мъж от Симеоновград е задържан в момент на кражба от местните полицаи, информират от пресцентъра на ОД на МВР-Хасково. 

Познатият на органите на реда симеоновградчанин е задържан след като се е опитал да открадне 75 кути цигари от различни марки от магазин на улица „Боримечката” в Симеоновград. Успял да проникне в бакалията след като счупил стъклото на витрината. Докато прибирал цигарите бил задържан от полицейските служители. Образувано е досъдебно производство.

Хасково Новини

Кметът подписва заповедта за колите в Морската градина

Новата заповед за ограничаване движението на автомобили в Морската градина се очаква да бъде подписана от кмета на Варна днес. Това съобщи самият Иван Портних в социалната мрежа „Фейсбук”. Документът предвижда денонощен достъп до парка да имат само колите със специален режим, автомобилите на общинските екипи за контрол, машините за поддръжка на инфраструктурата и зелените площи.

Димо Гяуров: Бисеров е „изхвърлен” от ДПС заради противопоставяне на коалиция с ГЕРБ

Нова версия за „рязкото изхвърляне" на Христо Бисеров от ДПС „подхвърли" бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) и член на СДС Димо Гяуров пред бТВ. След като обясни, че Бисеров дълги години е отговарял за връзките на Движението с други партии, Гяуров обяви, че екс зам.-председателят на НС вероятно се е противопоставил ... Нова версия за „рязкото изхвърляне" на Христо Бисеров от ДПС „подхвърли" бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) и член на СДС Димо Гяуров пред бТВ. След като обясни, че Бисеров дълги години е отговарял за връзките на Движението с други партии, Гяуров обяви, че екс зам.-председателят на НС вероятно се е противопоставил ...

Димо Гяуров: Бисеров „изхвърлен” заради противопоставяне на коалиция ДПС-ГЕРБ

Нова версия за „рязкото изхвърляне Нова версия за „рязкото изхвърляне" на Христо Бисеров от ДПС „подхвърли" бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) и член на СДС Димо Гяуров пред бТВ. След като обясни, че Бисеров дълги години е отговарял за връзките на Движението с други партии, Гяуров обяви, че екс зам.-председателят на НС вероятно се е противопоставил ...

ЕС и САЩ подновяват търговските преговори въпреки шпионския скандал


Европейският съюз и САЩ днес подновяват преговорите за най-голямото в света споразумение за свободна търговия, надявайки се да постигнат успех въпреки разкритията, че САЩ шпионират съюзниците си, съобщи "Франс прес".

Вторият кръг преговори за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (TTIP) трябваше да се проведе през октомври, но бе отложено заради правителствената криза в САЩ.

От тогава постоянните разкрития по шпионския скандал предизвикаха остри критики и...

Почитаме Свети Мина

На 11 ноември Българската православна църква почита Свети Мина. Той е покровител на семейството, на сираците и бездомните. Смята се за патрон и на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път. Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома. Св. Мина бил войник в Египет. По това време в Рим царували заедно двамата нечестиви царе Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.). Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват в...

Такси удари жена на пешеходна пътека в Благоевград

Тя е отведена в болница, няма опасност за живота й

    


Нощ на звездите в Мексико

/КРОСС/В Мексико хиляди наблюдаваха нощното небе в инициативата "Нощ на звездите". Всяка година събитието се организира от Националния свободен университет и привлича опитни астрономи и любители. Целта е хората да се докоснат до магията на небесните обекти, а младите да бъдат стимулирани да изберат кариера на учени, коментират организаторите. През 2011 г. именно Мексико успя да постави световен рекорд в Книгата на Гинес, когато 2 700 души едновременно наблюдаваха небето с телескопи. Предишният рекорд в екстравагантната дисциплина също принадлежеше на Южноамериканската страна.

Олимпийският огън се върна обратно на Земята

Олимпийският огън, който за пръв път бе изведен в Космоса, се върна обратно на Земята, след като спускаемият апарат на кораба "Союз ТМА-09М" се приземи в в степта на Казахстан, предаде в понеделник ИТАР-ТАСС. Руснакът Фьодор Юрчихин, италианецът Лука Пармитано и американката Карън Найбърг върнаха факела, след като прекараха 166 дни на мисия в Космоса. Той им бе занесен от руските космонавти Олег Котов и Сергей Рязански. Необичайният етап от щафетата с олимпийския огън за зимните игри в Сочи догодина се предаваше пряко по руската телевизия.

Слаб трус в Благоевградско

Земетресение с магнитуд 2,5 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Благоевградска област, съобщиха от Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН. Земният трус, който е с дълбочина 5 км. и на 128 км южно от София, е усетен снощи в 22:44, в района на с. Огняново, община Гърмен. Няма данни за пострадали и материални щети. Други новини от Благоевград ...

Прокуратурата проверява Агенцията за бежанците

Фургони за бежанци. Снимка: МВР

Прокуратурата започва проверка в Държавната агенция за бежанците (ДАБ) и в Дирекция “Миграция” на Министерството на вътрешните работи, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Отдел „Надзор за законност, защита на обществения интерес и правата на гражданите” при Върховна административна прокуратура (ВАП) е започнал проверка за това как се прилага Законът за убежището и бежанците, Законът за чужденците в Република България и подзаконовите нормативни актове.

По този повод е изискана информация от Административен съд-София-град и от Върховния административен съд относно производствата по обжалване решения на Държавната агенция за бежанците за предоставяне статут на бежанец или хуманитарен статут.

Статията "Прокуратурата проверява Агенцията за бежанците" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Дания се подготвя за тежка битка с ЕС в защита на ипотечната система

Предлага се да се удължи матуритетът на ипотечните деривати, които не отговарят на евроизискванията, докато регулаторът подготви новите правила за пазара

    


Хванаха бус, натъпкан с цигари за 100 бона на Лесово

30-те мастербокса "Ashima" били увити в черни чували

    


Златка Райкова е бременна, призна си във Vip brother

Плеймейтката Златка Райкова е бременна от приятеля си ММА боецът Георги Валентинов. Това съобщи самата тя в къщата на Vip Brother. Русата Златка...

Социолози: Изборите могат да бъдат изход от ситуацията

Социолозите Огнян Минчев и Андрей Райчев коментираха пред Нова телевизия продължаващите антиправителствени протести, включително акциите на 10 ноември и дали те носят реална, или символична връзка с началото на демократичните промени у нас. Двамата са на различни мнения за техния характер - ляв или десен и това до какви резултати ще доведе Социолозите Огнян Минчев и Андрей Райчев коментираха пред Нова телевизия продължаващите антиправителствени протести, включително акциите на 10 ноември и дали те носят реална, или символична връзка с началото на демократичните промени у нас. Двамата са на различни мнения за техния характер - ляв или десен и това до какви резултати ще доведе

Сделката за Vodafone натовари Kabel Deutschland

Данните за тримесечието обаче почти не се отразиха в цените на акциите

    


Приключиха ремонти на улици в Ловешко за близо 130 хил. лв.

Почти 130 хил. лв. са изразходени до момента в община Ловеч за ремонти на улици, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Цялостно преасфалтирани са участъци от три улици - две в Ловеч и една в село Баховица. Средствата - около 83 хил. лв., са от целева субсидия за капиталови разходи. Със собствени бюджетни средства (42 хил. лв.) е изпълнен ремонт на общинския път Българене - Малиново - Стефаново (9 км) - почистени са банкетите, поставена е маркировка, изрязани са храстите. Близо 4000 лв. собствени средства са вложени за обезопасяване на вси...

"Вечното дерби" ЦСКА - Левски остава без публика?

Срещата от 1/8 финалите за Купата на България е в събота

    


ИАНМСП провежда търговска мисия до Шанхай за българските производители от сектор храни и напитки

/КРОСС/ От 11 до 18 ноември 2013 г. Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) организира търговска мисия до Шанхай, Китай, с участието на българските производители от сектор храни и напитки. В състава на търговската мисия са включени представителите на 12 български компании: Атанас Стойчев - Трейдинг ЕТ - Пловдив, ВАС ЕООД - Габрово, Винзавод АД - Асеновград, Винпром Ямбол ЕАД - Ямбол, Джордани ЕООД - Шумен, Зет 1 ЕООД - Варна, Мидист ООД - Казичене, Ривал инвест ЕООД - Пловдив, Си комерсиал 7 ЕООД - Самоков, Сладък път ООД - София, Уест Фудс ЕООД - София, Цима - 99 ООД - Раковски, обл. Пловдив. Сред участниците в търговската мисия са производители на сладкарски, захарни и макаронени изделия, конфитюри и сладка, шоколад и шоколадови продукти, пчелен мед и пчелни продукти, както и производители на вино. Търговската мисия се организира по Проект № BG161PO003-4.2.01-0001 „Насърчаване на интернационализацията на българските предприятия", по който ИАНМСП е институционален бенефициент. Финансирането е от Европейския фонд за регионално развитие чрез ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007 - 2013 г. Със средствата на проекта Агенцията поема разходите за един представител от предприятие участник за: самолетен билет, вътрешен транспорт и трансфер, хотелско настаняване, отпечатване на каталог и логистика на място

Расизъм ли е да наричаш бежовия цвят “телесен”?

Ученичка обвини в расизъм компания, наричаща бежовото "телесен" цвят, Снимка: thelocal.se

14-годишна ученичка от Швеция обвини в расизъм компания, използваща наименованието “телесен цвят” за бежовото, съобщи The Local.

Момичето установило, че компанията производител на бои Universal Color and Chemicals използва названието „телесен“, за да обозначи бежовия цвят. Заради това тя подала жалба в Агенцията за правата на човека в Швеция, в която заявила, че подобно название е расистко.

“Наричането на бежовото „телесен“ цвят, показват, че обществото има норма за белотата на кожата. Абсолютно нередно е да наричат „телесен“ цвят само бежовото, тъй като кожата може да е освен това черна или кафява, посочи Тайра.

Ученичката е получила подкрепа от своите близки и от съучениците си.

Нейната по-малка сестра има тъмен цвят на кожата, но според производителите на боята тя изобщо няма цвят на кожата. Мисля, че производителите са гледали само себе си и са решили, че само това може да е кожа, коментира бащата на 14-годишната Тайра.

След като момичето внесло жалбата в училището започнали дебати на тема расизъм. 

До момента от компанията Universal Color and Chemicals не са коментирали официално обвинението в расизъм.

Статията "Расизъм ли е да наричаш бежовия цвят “телесен”?" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Ученичка обвини в расизъм компания, наричаща бежовото “телесен” цвят

Ученичка обвини в расизъм компания, наричаща бежовото "телесен" цвят, Снимка: thelocal.se

14-годишна ученичка от Швеция обвини в расизъм компания, използваща наименованието “телесен цвят” за бежовото, съобщи The Local.

Момичето установило, че компанията производител на бои Universal Color and Chemicals използва названието „телесен“, за да обозначи бежовия цвят. Заради това тя подала жалба в Агенцията за правата на човека в Швеция, в която заявила, че подобно название е расистко.

“Наричането на бежовото „телесен“ цвят, показват, че обществото има норма за белотата на кожата. Абсолютно нередно е да наричат „телесен“ цвят само бежовото, тъй като кожата може да е освен това черна или кафява, посочи Тайра.

Ученичката е получила подкрепа от своите близки и от съучениците си.

Нейната по-малка сестра има тъмен цвят на кожата, но според производителите на боята тя изобщо няма цвят на кожата. Мисля, че производителите са гледали само себе си и са решили, че само това може да е кожа, коментира бащата на 14-годишната Тайра.

След като момичето внесло жалбата в училището започнали дебати на тема расизъм. 

До момента от компанията Universal Color and Chemicals не са коментирали официално обвинението в расизъм.

Статията "Ученичка обвини в расизъм компания, наричаща бежовото “телесен” цвят" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Днес почитаме Свети Мина

Днес почитаме Свети Мина като покровител на семейството. Името му означава "месечина, луна". Известен Чудотворец, покровител на сираците и бездомните. Свети Мина се смята за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, войни, както и на хората, поели на дълъг път.

От "Атака" искат арести за повреден билборд и оставка на полицейски шеф

Ден след масовият протест по случай годишнината от 10 ноември 1989 г., от "Атака" настояха за арести на демонстрантите, скъсали и подпалили рекламен билборд на партията, както и за оставката на шефа на столичното Първо РПУ. "За пореден път органите на МВР от 1-во РПУ - София бездействат, не задържат нарушителите на закона и толерират престъпността в столицата", възмущават се националистите. "Органите на реда не се намесиха по време на подпалването на билборда. До момента няма информация за задържани лица за разрушаване на частна собственост. Телевизия "Алфа" разполага с кадри, на които свидетел разпознава един от подпалвачите - Асен Генов. Генов трябва да бъде незабавно задържан за криминален вандализъм", призовават от партията Самият Асен Генов категорично отрече да е участвал в паленето на билборда при шествието в неделя. Миналата седмица той бе задържан за боядисването на скулпторите на партизани пред централата на БСП на ул. "Позитано" 20.

Алтернативният туризъм с ръст от 5% тази година

България продължава да е невидима за света туристическа дестинация, това обаче може да се промени, ако страната ни заложи на развитието на екологичния, алтернативния и приключенския туризъм. Това коментира за БТА председателят на УС на Българската асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов. За да не остане това като добро пожелание, специалистът смята, че в бъдещата стратегия за развитие на туризма тези сегменти трябва да бъдат приоритизирани, така както правят например конкурентните ни дестинации - Гърция, Румъния и Сърбия. Проектът...

Дайнов: Подготвя се почвата за по-големи ексцесии

Политологът коментира последните нападения над чужденци

Евгений Дайнов: Подготвя се почвата за по-големи ексцесии

Политологът коментира последните нападения над чужденци

Критики за Бербатов в Англия, той вече не бил щастлив във "Фулъм"


Българският нападател на "Фулъм" Димитър Бербатов беше подложен на нова серия критики от английските медии. След загубата с 0:4 от "Ливърпул" капитанът на лондончани попадна в центъра на вниманието заради трудностите, през които отборът му минава.

"Мирър" поставя въпроса защо Бербатов е капитан на "Фулъм". Според автора на критичния материал нападателят не е човекът, който може да помогне в този тежък момент.

"Бербатов говори със съотборниците си единствено с езика на...

Българи от цял свят също изразиха подкрепа към протестиращите студенти

Българи, живеещи в различни държави по света, изразиха подкрепата си за действията на протестиращите студенти чрез в специална декларация. Noresharski.com публикува пълния текст на декларацията:

Ние,

българи, живеещи в чужбина, инициатори, организатори или координатори на протестите на българи в чужбина за оставка на правителството „Орешарски“, от фейсбук групата ДАНСwithme Global и фейсбук страницата ДАНСwithme World;
българи, живеещи в чужбина, участници в протестите и/или групите ДАНСwithme в съответните градове по света от 14 юни 2013 година до днес,

заявяваме безусловната си подкрепа за протестиращите студенти в България (СУ “Св. Климент Охридски”, НБУ, УАСГ, Лесотехнически университет, НХА, НАТФИЗ, ЮЗУ, МУ, НМА, ПУ „Паисий Хилендарски“, Американския университет в България,  ВТУ, УНСС, Русенски университет, Технически университет – София, Бургаски Свободен и др.).

Заставаме зад исканията на студентите за незабавна оставка, зачитане на демократичните ценности и морал в политиката. След четири месеца на непрестанни протести срещу правителството на кабинета „Орешарски“ и 42-то Народно събрание, целите и решителността на протестиращите не са се променили и студентите доказват това по категоричен начин. Окупацията на водещи университети в страната е важен момент от протестите и ние, протестиращите в чужбина, изразяваме нашата солидарност с техните действия.

24-те години на преход не доведоха до консолидиране на демокрацията и зачитане на върховенството на правото, а до фасадна демокрация, в която се наложиха “силните на деня”. Последните четири месеца на непрозрачни политически назначения и решения задълбочиха допълнително кризата на легитимност и доверие в политическите институции. Затова заставаме редом със студентите в протеста срещу мафията и корупцията, които компрометират стабилността и бъдещето на България.

С вас сме, скъпи студенти!
За Оставка и Промяна!
Вие сте бъдещето на България!

Ние сме с вас.

Аглика Кръстева (Мюнхен, Германия)
Александър Тошовски (Карлсруе, Германия)
Андрей Грозданов (Фрайбург, Германия)
Вера Йорданова (Бостън, САЩ)
Върбан Иванов (Нантакет,САЩ)
Георги Мицов (Карлсруе, Германия)
Десислава Христова (Лондон, Великобритания)
Димитър Иванов (Цюрих, Швейцария)
Живко Желязков (Дънди, Шотландия)
Мария Станишева (Ню Йорк, САЩ)
Елена Хамбарджиева (Ню Йорк, САЩ)
Мартин Николов (Сидни, Австралия)
Михаил Кръстев (Торонто, Канада)
Райна Александрова (Монреал, Канада)
Соня Меркова (Лондон, Великобритания)

Вижте и видео със снимки от чужбина в подкрепа на протестиращите студенти:

The post Българи от цял свят също изразиха подкрепа към протестиращите студенти appeared first on Noresharski.com.

Социолози: Изборите са изход, но няма да са скоро

Социолозите Огнян Минчев и Андрей Райчев коментираха пред Нова телевизия продължаващите антиправителствени протести, включително акциите на 10 ноември и дали те носят реална, или символична връзка с началото на демократичните промени у нас. Двамата са на различни мнения за техния характер - ляв или десен и това до какви резултати ще доведе Социолозите Огнян Минчев и Андрей Райчев коментираха пред Нова телевизия продължаващите антиправителствени протести, включително акциите на 10 ноември и дали те носят реална, или символична връзка с началото на демократичните промени у нас. Двамата са на различни мнения за техния характер - ляв или десен и това до какви резултати ще доведе

Открехват завесата пред банкови тайни

Промени в закон ще хвърлят светлина върху “прегрешенията” на банките. БНБ вече ще може да обявява името на трезор, който сериозно погазва българските и европейските правила за работата на банките. Освен това централната банка ще е длъжна да публикува всички наказателни постановления, които издава на служители на трезорите. Промени в закон ще хвърлят светлина върху “прегрешенията” на банките. БНБ вече ще може да обявява името на трезор, който сериозно погазва българските и европейските правила за работата на банките. Освен това централната банка ще е длъжна да публикува всички наказателни постановления, които издава на служители на трезорите.

Тримесечната печалба на Tata Motors се покачи със 71%

Продажбите на луксозните предложения нараснаха с най-бърз темп за последната година, стимулирани от търсенето на моделите на Jaguar

    


Екзекуции в Северна Корея за гледане на чужда телевизия

Осъдени разстреляни показно на стадион пред 10 000 души

    


"Тор: Светът на мрака" оглави бокс-офиса в Северна Америка

Филмът "Тор: Светът на мрака" оглави бокс-офис класацията в САЩ и Канада с приходи от продажбата на билети в размер на 86,1 милиона долара, съобщиха световните информационни агенции. От появата си на екран на 30 октомври в редица страни, сред които и България, лентата донесе на създателите си 327 милиона долара, от които 11 милиона са от прожекции в мрежата от кина IMAX. Според специалистите "Тор 2" не е оправдал напълно очакванията на представителите на киноиндустрията, които са разчитали през премиерния си уикенд в Северна Америка лентата да реализира постъпления в размер на 92 милиона долара. Все пак продължението се оказа по-успешно от първата част "Тор: Богът на гръмотевиците", който дебютира през май 2011 година и донесе приходи от 65,7 милиона долара. На второ място в бокс-офис к...

Японски тв канал снима филм в Хасково

През почивните дни екип на японския Travel Channel бе на снимки в Хасково – част от бъдещ филм за забележителностите на България. Акцентът бе поставен на Монумент Богородица и „Музеен център на Тракийско изкуство в Източните Родопи” в село Александрово.

Александровската гробница е един от най-ярките паметници на тракийската култура – част от 100-те национални туристически обекта и кандидат за ЮНЕСКО. През 2009 г. отвори врати и Музейният център. За построяването му Япония дари близо 3 милиона долара. Огромният комплекс бе открит лично от японския принц Акишино. Сред най-ярките експонати безспорно са златните апликации (4500-4000 г.пр.Хр.). Заедно с накитите от Варненския некропол и огърлицата от с. Хотница те са едно от трите най-стари златни съкровища в света.

Японският Travel Channel е част от Turner Group. Има над 4 милиона абоната и се гледа от близо 15 милиона души в Япония. Филмът за забележителностите на България ще бъде едночасов и ще се излъчи през март 2014-та с дванадесет повторения през годината.

Хасково Новини

10 000 се очаква да бъдат жертвите на супертайфуна във Филипините

дин от най-силните тайфуни в историята, връхлетял Филипините в края на миналата седмица, може да коства живота на 10 000 човека, съобщи високопоставен представител на полицията в страната.   Супертайфунът "Хаян", според някои оценки, е разрушил в петък 70-80 процента от сградите и инфраструктурата по пътя си, придвижвайки се в провинциите Лейте и Самар към Виетнам. Постоянната скорост на вятъра е била над 310 км/ч, а в някои моменти е достигала 380 км/ч. Първоначално стихията е предизвикала огромни вълни, които са потопили гладове и са отнесли дървета.   Оцелелите молят за помощ и претърсват боклуците за храна, нуждаят се и от вода и лекарства.   Международните организации вече изпращат помощ в опустошената страна, но са затруднени да стигнат до някои от най-засегнатите региони.   Много хора са откъснати от света - без дом, храна и питейна вода.   Според данни на ООН пострадали от стихията са общо около 9.5 млн. души. Засега местните власти потвърждават официално за 942 загинали.   "Има ужасно много жертви, много загинали навсякъде, много разрушения. В момента тук е пълна лудница, но се надяваме, че нещата ще започнат да се нормализират, когато още международна помощ започне да пристига", коментира пред Би Би Си шефът на Червения кръст в страната Ричард Гордън.   Бурята премина през Виетнам и вече достигна Китай, където причини смъртта на най-малко трима души в южната провинция Хайнан.   Седем членове на екипажа на товарен кораб са изчезнали край Хайнан, най-малката и най-южна китайска провинция, която е разположена главно върху едноименния остров в Южнокитайско море. 39 хиляди души бяха евакуирани, а общо 480 хиляди пострадаха по един или друг начин в Хайнан. Засегнати са и съседните китайски региони, провинция Гуандун и автономния район Гуанси-Чжуан.   По-рано най-мощният тайфун за тази година премина над Виетнам като тропическа буря. Очаква се "Хаян" да отслабне още повече в понеделник. Засега няма данни за пострадали хора във Виетнам. 10 души обаче загинаха и 67 бяха ранени в страната, докато тя се готвеше да посрещна бурята. Повечето от жертвите намерили смъртта си, като паднали от покривите на своите къщи, докато се опитвали да ги укрепят.   Властите във Филипините заявиха обаче, че разрушенията в страната са "значителни, като в някои случаи са тотални".   Повече от 600 00 души са евакуирани от домовете си.   Агенция Ройтерс съобщи в репортаж от страната за много бедстващи и надигащи се обвинения срещу управлението на страната.   Огромните вълни, предизвикани от ветровете, са унищожили много села по крайбрежието и са опустошили Таклобан, главният град на провинция Лейте. Някои служители сравняват поражението с цунамито в Индийския океан от 2004 година.   Тъй като в пострадалите райони вече има случаи на мародерства и грабежи на магазини, разбиване на банкомати, властите са изпратили в Теклобан 300 войници и полицаи, които да възстановят реда. Президентът Корасон Акино обмисля въвеждането на военно или извънредно положение в засегнатите области, за да се гарантира сигурността.   На фона на мащабните разрушения, раждане сред отломки бе посрещнато с бурни овации. 21-годишната Емили Ортега роди момиченце на опустошено от стихията летище в Таклобан.   Младата майка оцеляла, като плувала и се хванала за стълб, преди да намери убежище на летището. Съпругът й, който е в столицата Манила, бил загубил връзка с нея.   Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова света да помогне на Филипините. Вече е започнала доставката на храна, лекарства и най-необходими стоки за пострадалите райони.   Изпратени са специализирани екипи, съобщава генералният секретар на ООН.   Програмата на ООН за прехрана съобщи, че започва да изпълнява програма за 2 милиона долара, в рамките на която във Филипините ще бъде доставена храна.   На път за Филипините са и група от 90 американски морски пехотинци и военни моряци. Според американски официални източници тези 90 души са първата група от американски военни, които ще се включат в издирването на оцелели и ще помогнат с техника на филипинските власти.   Агенцията за международно развитие на САЩ (USAID) изпрати материали за осигуряване на временен подслон и санитарни материали, с които може да се помогне на около 10 000 семейства.   Агенцията праща също така 55 тона храни, за да се хранят за пет дни около 20 000 деца и 15 000 възрастни.   В кампанията за оказване на помощ на пострадалите филипинци се включиха също холивудската звезда Джордж Клуни и британският актьор Идрис Елба.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване