Отдаваме почит на свети Мина

На днешния ден празнуват носещите имената: Виктор, Виктория (означава победител на латински) и Минчо, Минка. Свети мъченик Мина бил египтянин. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан. По това време в Рим царували заедно двамата нечестиви царе Диоклетиан и Максимиан  (284-305 г.). Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите. Според указа вярващите в Христа навсякъде били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения. Тогава блаженият Мина, като не желаел да гледа това бедствие и почитането на бездушните идоли, оставил воинското си звание и се оттеглил в планините, в пустинни места. Той сметнал, че е по-добре да живее със зверов...

Издателство "Хермес": Споделете радостта от четенето!

Основано през 1991 година в град Пловдив, днес „Хермес“ е едно от най-модерните и бързо развиващи се издателства в България.Доказателство за това са хилядите ни верни читатели, които вече 21 години се доверяват на нашия избор. Съобразявайки се с техните вкусове и с последните тенденции в световното книгоиздаване, ние професионално и отговорно избираме и изработваме всяка книга, която издаваме. До момента със знака на „Хермес“ са излезли над 2000 нови заглавия с общ тираж над  20 000 000  екземпляра. От 1991 година до днес издателството непрекъснато се развива. Започвайки с романтични четива, днес „Хермес“ предлага разнообразна продукция за всички възрасти и вкусове. Истинското разгръщане на „Хермес“ стана през последните 6-7 години...

Лек трус край Огняново

Сеизмологичният център на Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) при БАН регистрира слаб трус с магнитуд 2,5 и дълбочина 5 километра в района на с. Огняново край град Гоце Делчев.Трусът е станал в 22:44 часа в неделя. Няма данни земетресението да е предизвикало щети.Районът е известен с наличието на съвременно активна разломна зона, преминаваща през района на с.Скребатно, с .Огняново, с.Копривлен, с.Илинден, в която стават слаби трусове.НИГГГ извършва фундаментални и научно-приложни изследвания, обслужващи държавата и обществото с мониторингова и експертна информация, анализи и оценки. НИГГГ се състои от пет департамента: сеизмология, геофизика, геодезия, география и сеизмично инженерство.

Петима загинаха при самолетна катастрофа в Канада

Самолет на Bearskin Airline

Петима души загинаха при катастрофа на малък двумоторен самолет в Канада, съобщиха местните медии.

Инцидентът е станал в 19.34 ч. местно време в неделя. Самолетът е бил на авиокомпания “Беърскин еърлайнс” и е пътувал от Сю Лукаут за Онтарио.

Самолетът се е разбил съвсем близо до пистата за кацане. На борда му е имало седем души, включително и двамата пилоти.

За катастрофата е сигнализирал един от хората на борда. След инцидента, той е успял да излезе от самолета и да се обади на полицията. Двамата оцелели са пътници, които са седели в задната част на самолета.

Причините за катастрофата все още се изясняват. Не е ясно дали климатичните условия са попречили на пилота да приземи самолета благополучно.

Статията "Петима загинаха при самолетна катастрофа в Канада" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Икономиката ни страда от протестите

"На бизнеса не са нужни улични крясъци", смята специалист

    


Олимпийски шампиони почетоха Михаил Петров

Водещата статия на вестник "100 вести" отбелязва, че петима олимпийски шампиони са почели Михаил Петров. Истинско съзвездие от личности в световните щанги уважи юбилейното 10-то издание на турнира по вдигане на тежести в памет на змс Михаил Петров. Състезатели, донесли огромна слава и престиж на страната ни и над 30 медала от големи международни форуми, уважиха паметта на най-големия габровски спортист. Сред тях бяха петима олимпийски шампиони - Борислав Гидиков (ОШ от Сеул`88), Севдалин Маринов (ОШ от Сеул`88), Асен Златев (ОШ от Москва`80), И...

Справка за строителните дейности през седмицата 11.11.2013 - 17.11.2013 г.

ЕТАП 1 - ДРАГИЕВ И КО ООД Полагане на проводи: -          ул. Русалка - водопровод и канализация ; прогнозно завършване на участъка: 30.11.2013 г. -          ул. Хаджи Димитър – водопровод; прогнозно завършване на участъка: 30.11.2013 г. -          гл. кол. II десен до ПС /индустриална зона/ - битова канализация; прогнозно завършване на участъка: 15.12.2013 г.

"Никоя преграда не може да спре човек, бягащ от смъртта"

Според ген. Бриго Аспарухо, Турция нарушава устава на НАТО

    


Правителството на Самарас оцеля

153-ма депутати от управляващата коалиция Нова демокрация - ПАСОК отхвърлиха вота на недоверие към правителството на Андонис Самарас. 124 депутати гласуваха “за”, 17 се въздържаха.

прочети повече

Плевнелиев се среща с президенти на Прехода

Росен Плевнелиев.

По случай навършването на 24 години от 10 ноември 1989 г. президентът Росен Плевнелиев ще се срещне с президентите на България от началото на Прехода до днес, съобщават от пресцентъра на държавния глава.

Освен президентите на Прехода, на форума ще присъстват и депутати от Народно събрание през последните 24 години.

Участниците в разговорите ще анализират постигнатото през отминалите години, какви са очакванията на българските граждани и какви са рисковете пред България днес.

Основните теми на срещата ще бъдат: Какво постигнахме и какво не успяхме да направим в годините на Прехода?; Какво очакват българските граждани от политиците днес?; Какви в момента са рисковете пред страната?; Способни ли сме да се обединяваме около общу каузи?;

Ще бъдат дискутирани и други теми, засягащи обществено-политическите процеси в страната за последните 24 години.

Статията "Плевнелиев се среща с президенти на Прехода" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Стенли хваща тежък вирус при влизането си в "Музикална академия"

B края на лятото Станислав Сланев-Стенли - вокалистът на B края на лятото Станислав Сланев-Стенли - вокалистът на "Тангра", се връща от почивка на морето със семейството си. Със съпругата си Людмила и дъщеря си Никол е в къщата си в Преслав, когато получава интересно обаждане. От другата страна на телефона е продуцентът Андрей Арнаудов. Той му обяснява, че ще прави музикално шоу, в което под един

Към 2100 г. човечеството ще произвежда 11 млн. тона боклук всекидневно

Едва ли не ежемесечните доклади на учени за изменението на климата отхвърлиха на заден план не по-малко важен екологичен проблем – проблема с натрупването на твърди битови отпадъци на човечеството. Не са много държавите, които днес се грижат да утилизират увеличаващите се с невероятна скорост обеми боклук. Развиващите се, а и развитите страни не привикват своите граждани към култура за минимизиране на твърдите отпадъци. В същото време колкото повече печели човек, толкова повече боклук произвежда той. Малцина  се замислят колко бързо се пълни боклукчийската кофа, когато хвърляме в нея пластмасови опаковки от мляко, от сок, вода и пликчета от замразените пилета, от храна, пакети, в които сме купили зеленчуци, корпуси на остаряла техника, рекламни брошури и прочетени списания. А ...

Режат леглата в болниците

Министър Андреева подписа документи за нова Национална здравна карта

    


Пускат парното в София

Високи януарски сметки за парно. Снимка: БГНЕС

След синоптичните прогнози за понижаване на температурите “Топлофикация София” започва поетапното пускане на централното парно в столицата.

Според действащите правила на “Топлофикация София” парното се пуска, ако средноденонощната температура на външния въздух падне по 12 градуса или ако през три последователни дни има синоптична прогноза за дълготрайно застудяване. В момента вече са налице и двете условия.

В рамките на следващите пет дни поетапно ще бъде включено отоплението на клиентите на “Топлофикация” в следния ред: болници, детски и учебни заведения, жилищни сгради във всички райони и накрая ще бъдат включени административните сгради и стопанските потребители, уведомяват от дружеството.

“До този момент по тяхно желание е пуснато отоплението на 228 сгради – 55 детски ясли и градини, 15 училища, 10 болници, 18 посолства, 85 административни сгради и стопански потребители и 45 жилищни сгради”, уведомяват още от “Топлофикация”.

От дружеството напомнят, че абонатите му трябва да отворят максимално вентилите на радиаторите си, за да не се налага допълнително обезвъздушаване.

Статията "Пускат парното в София" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Юрий Ангелов говори за учителя си Апостол Карамитев

Юрий Ангелов говори за учителя си Апостол Карамитев като специален гост на възпоменателна вечер в димитровградския театър в събота. Великият Карамитев е патрон на театъра, а на 9-и се навършват 40 години от смъртта му. Събитието премина под мотото “Вечер на великия Апостол на театралното и филмово изкуство”. Юрий Ангелов разказа спомени за учителя Юрий Ангелов говори за учителя си Апостол Карамитев като специален гост на възпоменателна вечер в димитровградския театър в събота. Великият Карамитев е патрон на театъра, а на 9-и се навършват 40 години от смъртта му. Събитието премина под мотото “Вечер на великия Апостол на театралното и филмово изкуство”. Юрий Ангелов разказа спомени за учителя

"Бесове до поискване"

Омразата към бежанците бързо се превърна в леене на кръв

    


САЩ и ЕС възобновяват преговорите за свободните пазари

Белият дом. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

САЩ и Европейският съюз възобновяват преговорите за свободна търговия в понеделник, предадоха свободните медии.

Преговарящите ще разгърнат втория етап от преговорите по Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство.

Разговорите по най-мащабното споразумение между САЩ и ЕС бяха преустановени през октомври, когато американското правителство преустанови работа поради липса на бюджет.

Освен от бюджетната криза в САЩ, преговорите бяха помрачени от разкритията, че американските тайни служби са подслушвали европейски държавници и политици. Скандалът със спецслужбите стана повод за много чиновници на ЕС да поискат прекратяване на преговорите със САЩ.

Статията "САЩ и ЕС възобновяват преговорите за свободните пазари" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Слаби превалявания от дъжд ще има на места в Югозападна България

Минималните температури днес ще са между 5° и 10°. В София - около 7°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН, съобщи за Агенция "Фокус" Мартин Славчев, дежурен синоптик. В сутрешните часове облачността над цялата страна ще се вплътни и през деня ще преобладава облачно време. Слаби превалявания от дъжд ще има на места в Югозападна България и района на Родопите. В Дунавската равнина ще духа слаб североизточен, а Източна България – до умерен южен вятър. Максимални температури 15° - 20°, в София - около 17°. Над Черноморието облачността ще е разкъсана, по-често значителна в следобедните часове. Без валежи. Ще духа слаб до умерен южен вятър. Максимални температури – между 14° и 19°. Вълнението на море...

Малки проблеми на големия Боинг

Японският авиопревозвач Джапан еърлайнс (Japan Airlines - JAL) заяви, че в края на миналата седмица се е проявил малък проблем с литиево-йонната батерия на един от нейните самолети - Боинг 787 (Boeing 787). Проблемът не е имал последствия, но точната причина за него остава неизвестна.

Херман ван Ромпуй: Национализъм се надига в Европа

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпуй предупреди в реч в Берлин, че популизмът и национализмът продължават да се надигат в днешна Европа.Той разкритикува антиевроейския вот и доминиращия страх от имигрантите.
На форум, посветен на 24-годишнината от падането на Берлинската стена, Ромпуй защити отворените граници и правото Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпуй предупреди в реч в Берлин, че популизмът и национализмът продължават да се надигат в днешна Европа.Той разкритикува антиевроейския вот и доминиращия страх от имигрантите. На форум, посветен на 24-годишнината от падането на Берлинската стена, Ромпуй защити отворените граници и правото

Тунели за вълци под "Струма"

Проходите са с размери 2 м на 2 м или 4 м на 4 м. През по-малките трябва да минават гущери, невестулки и други дребни животни. По-големите са предназначени за безопасно пресичане на вълци. По тях под магистралата могат да минават и автомобили.






























Проходите са с размери 2 м на 2 м или 4 м на 4 м. През по-малките трябва да минават гущери, невестулки и други дребни животни. По-големите са предназначени за безопасно пресичане на вълци. По тях под магистралата могат да минават и автомобили.

Днес почитаме Свети Мина

Св. вмчци Мина, Виктор и Викентий. Св. мчца Стефанида. Преп. Теодор Студит изповедник.Св. мчк Мина бил войник в Египет по време на гоненията срещу християните при Диоклетиан и Максимиан.Мина се оттеглил в планините, където с пост и молитва укрепил духа си и се върнал да проповядва в защита на християнството.Св. Мина бил ... Св. вмчци Мина, Виктор и Викентий. Св. мчца Стефанида. Преп. Теодор Студит изповедник.Св. мчк Мина бил войник в Египет по време на гоненията срещу християните при Диоклетиан и Максимиан.Мина се оттеглил в планините, където с пост и молитва укрепил духа си и се върнал да проповядва в защита на християнството.Св. Мина бил ...

Шефът на отбраната на крака при колегата Любо Денов, награди го с бинокъл за 60-годишнината му

Шефът на отбраната ген. Симеон Симеонов лично отиде да поздрави колегата ни Любомир Денов - спецът по военните въпроси на вестника, който отпразнува в събота вечерта чаровен юбилей - 60 г. Генералът награди нашия полковник със специален армейски бинокъл. За отличаването на Любо е издадена и нарочна заповед ЗНО-196. Като мотиви в нея са посочени “ви Шефът на отбраната ген. Симеон Симеонов лично отиде да поздрави колегата ни Любомир Денов - спецът по военните въпроси на вестника, който отпразнува в събота вечерта чаровен юбилей - 60 г. Генералът награди нашия полковник със специален армейски бинокъл. За отличаването на Любо е издадена и нарочна заповед ЗНО-196. Като мотиви в нея са посочени “ви

Супертайфунът е малко по-слаб, но удари част от Виетнам

Тайфунът, наречен във Филипините "Йоланда" ("Хаян", V степен, по международната класификация), който причини тежки поражения на архипелага, навлезе във Виетнам на около 160 километра югоизточно от столицата Ханой.

Борсата в Токио започна с покачване

Токийската борса започна сесията си в понеделник с рязко покачване, благодарение на спада на йената спрямо долара заради положителните данни от САЩ.

Тортиля еспаньола

Кой готви?
Това е една от любимите рецепти на Кинка Асенова за приготвяне в делничен ден, понеже не изисква време. “Легендата твърди, че е създадена в Навара по време на карлистките войни в началото на 19-и век. Като всяка военно-временна храна, тортилята е евтина и проста за приготвяне Кой готви? Това е една от любимите рецепти на Кинка Асенова за приготвяне в делничен ден, понеже не изисква време. “Легендата твърди, че е създадена в Навара по време на карлистките войни в началото на 19-и век. Като всяка военно-временна храна, тортилята е евтина и проста за приготвяне", пише ни тя. Продукти 1/2 ч.ч. зехтин, 1 голяма глава с

Део подари ананас за рождения ден на сестра си

Део подари на сестра си Марина Драгомирецкая ананас за рождения  ден вчера. “Това си е наша стара закачка. Приятелят  се казва Атанас и ние  подаряваме ананас”, обясни той. Партито за празника  бе в столичен клуб, където Марина имаше концерт. Део отиде да я слуша и да я поздрави заедно с приятелката си Мариана. Двамата изненадаха рожденичката и с к Део подари на сестра си Марина Драгомирецкая ананас за рождения ден вчера. “Това си е наша стара закачка. Приятелят се казва Атанас и ние подаряваме ананас”, обясни той. Партито за празника бе в столичен клуб, където Марина имаше концерт. Део отиде да я слуша и да я поздрави заедно с приятелката си Мариана. Двамата изненадаха рожденичката и с к

Гръцкото правителство оцеля след вот на недоверие

Повод бе нахлуването на полиция в сградата на държавната телевизия

Новак Джокович стигна до финал срещу Надал в Лондон


Новак Джокович победи Станислас Вавринка и осигури очакван сблъсък с Рафаел Надал за титлата от финалния "Мастърс", с който първите двама в световната ранглиста да сложат подобаващ край на сезона.

Сърбинът преодоля Вавринка с 6:3, 6:3 и увеличи победната си серия до 21 мача.

Швейцарецът влезе по-добре в мача и проби за 2:1, но Джокович също намери ритъма си и веднага го върна. В осмия гейм седмият поставен трябваше да спасява два брейкпойнта, от които вторият беше...

Испанската полиция разкри нигерийска схема

Испанската полиция обяви в неделя, че са арестувани 25 души по подозрение, че са членове на международна мрежа, създадена в Нигерия през 1990 г. за трафик на хора.

Венецуелка стана Мис Вселена 2013 (снимки)

Филип Киркоров и Стивън Тайлър от “Аеросмит” бяха в комисията на конкурса за красота, който се проведе в събота в Москва. Най-красивото момиче във Вселената - Габриел Ислер от Венецуела, надяна не само короната на победителката, но и прословутия бански за един милион долара, който пристигна от Италия в бронирана кола. Минималистичната бяла дрешка е Филип Киркоров и Стивън Тайлър от “Аеросмит” бяха в комисията на конкурса за красота, който се проведе в събота в Москва. Най-красивото момиче във Вселената - Габриел Ислер от Венецуела, надяна не само короната на победителката, но и прословутия бански за един милион долара, който пристигна от Италия в бронирана кола. Минималистичната бяла дрешка е

"Ювентус" срази "Наполи" и е на точка от "Рома"


Шампионът "Ювентус" записа важна победа с 3:0 над "Наполи" в дербито от 12-ия кръг на Серия А и вече е само на точка от лидера "Рома".

"Бианконерите" се възползваха максимално от равенството на "вълците" със "Сасуоло" (1:1) по-рано в неделя и разбиха неаполитанците, с които до този момент деляха второто място във временното класиране.

Домакините започнаха ударно и откриха резултата чрез Фернандо Йоренте отблизо още във втората минута на двубоя, а футболистите на "Наполи"...

Кремъл увеличава “дозата патриотизъм” за населението

Православен патрул в Москва. Снимка: рус_об

Президентът на Русия Владимир Путин “ще заздрави държавността със знамето и химна” (”РБК дейли”) и ще “увеличи дозата патриотизъм” за населението на страната (”Независимая газета”) чрез нов “закон на стабилността” (”Росийская газета”). Така руски вестници коментират внесен в парламента законопроект на Путин, предвиждащ по-широко използване на руските държавни символи най-вече в образователните институции.

Руският трикольор ще се поставя задължително на сградите на всички общообразователни заведения в страната независимо дали са държавни или частни. Химнът на Русия ще се изпълнява по празниците във всички училища, държавни и общински учреждения, също така при откриване на паметници и на тържествени събрания, предвижда проектът. Депутатите са готови да го одобрят, а опозицията дори смята да разшири възможностите на хората да използват държавната символика, посочва “Комерсант”.

Според изявление на Путин всичко това “при слушане на химна и вдигане на държавното знаме ще връща нашите граждани не само към самите символи, но и към патриотичните чувства”. Държавният глава разговарял с университетски преподаватели по конституционно право по повод 20-ата годишнина от приемането на руския основен закон.

По данни на вестника президентската инициатива ще бъде одобрена не само от неговата партия “Единна Русия” с мнозинство в Държавната дума, но и от комунистите, при все че някои от тях възприемат проекта “скептично”. Въвежданият “задължителен ритуал ще започне да пробужда патриотични чувства, едва щом властта спре да краде”, твърди депутатът Сергей Обухов, секретар на ЦК на руската компартия.

В тайландските училища всеки ден има тържествен сбор и се марширува с държавните символи и с портрета на краля; в САЩ вдигат знамето; в Китай на всекидневните сборове държавното знаме се изнася от най-добрите ученици - има и обща ведрина под звуците на музика и със знамена наоколо, заявява пред “РБК дейли” Владимир Бурматов, депутат от “Единна Русия”.

Законопроектът е “естествена мярка в рамките на общия курс към укрепване на държавата”, но може да постигне точно обратния резултат, смята Андрей Демидов, лидер на независимия синдикат “Учител”, говорил пред същото издание.

“Притиснат ли децата с униформи, знаме, пораждат се протестни нагласи. Далеч по-важно (…) е онова, което децата чуват в училищните часове и в семейството”, казва той.

“Знамето може да е хубаво нещо, няма спор”, признава синдикалистът, но добавя цитат от руския класик Салтиков-Шчедрин: “Щом приказват за патриотизъм, май са ги сгащили да крадат”.

“Защо не вземат на всяко занятие в училище да вдигат флага, да пеят химна, да закачат портрета на Путин и да се молят пред него. Какъв е смисълът от всичко това? Патриотизъм се възпитава другояче. Нека изградят нормална държава и върнат узурпираната власт, тогава ще се развие патриотизъм”, коментира независимият журналист Аркадий Бабченко.

“Дъщеря ми ходи на училище, ще се опитам да й обясня, че всичко това е прах в очите и няма връзка с реалния живот”, казва той.

Предвижда се бъдещият закон да влезе в сила от 1 септември идната година, отбелязва “Независимая газета”. Политологът Алексей Макаркин напомня пред вестника, че съветските власти вече са изпробвали подобен начин да насаждат патриотизъм сред младежта.

“Отпечатваха руското знаме по тетрадките, в сградите звучаха химни (…) Младежта остана равнодушна”, припомня аналитикът и допълва: “Щом хората нямат възможност да се реализират, естествено спада ролята на държавата и на нейните символи”.

БТА

САЩ модернизират ядрената бомба

Франс прес

Съединените щати се впускат в амбициозен проект за модернизация на ядрената бомба В61 - програма от ключово значение за бъдещето на техния арсенал. Очаква се тя да осигури възможности за по-нататъшни съкращения на въоръженията; според мнозина експерти обаче е твърде скъпа и безполезна.

За разлика от ракетите, изстрелвани от шахти или подводници, с каквито Вашингтон разполага в изобилие, тази бомба се пуска от самолет. Приета на въоръжение от военната авиация на САЩ в края на 70-те, тя все още е необходима, заявиха служители от отбраната, изслушани миналата седмица в Камарата на представителите.

“В61 е единственото оръжие в арсенала ни, изпълняващо едновременно тактически и стратегически задачи”, изтъкна генерал Робърт Кейлър, шеф на Стратегическото командване на въоръжените сили: мощността на всяка бомба от четирите произвеждани модела може да се регулира в границите от 0,3 до 360 килотона, което е 360 000 тона тротилов еквивалент.

Американците са складирали в Европа само бомби от този тип - близо 180 броя в базите на НАТО в Германия, Белгия, Италия, Холандия и Турция.

Проектът предвижда да бъдат обединени в един модел - В61-12, четирите съществуващи вида бомби В61. Ще се получи “атомна бомба на стероиди от тип всичко в едно”, при това с увеличена сигурност, а ще изисква и по-евтина поддръжка, обобщава Ханс Кристенсън, аналитик от Федерацията на американските учени - неправителствен мозъчен център.

Планирано е също новият модел да бъде снабден с устройство за насочване, гарантиращо по-висока точност на попаденията - това ще намали ядрения заряд, необходим за разрушаване на съответната цел.

В съвкупност с предстоящото сваляне от въоръжение на бомбата В83, най-мощната в американския арсенал (1,2 мегатона), тази модернизация ще позволи да бъде намалено шест пъти общото количество ядрени експлозиви в авиобомбите, приветства начинанието Доналд Кук, вторият човек в Националното управление за ядрена сигурност на САЩ.

“Този подход може би ще даде възможност в удобен момент да намалим общия брой на (ядрените) оръжия”, твърди Мадлин Крийдън от ръководството на Пентагона, натоварена със стратегическите въпроси. Тя припомня, че през юни Барак Обама отново потвърди в Берлин стремежа си да договори с Русия съкращения на тактическите ядрени оръжия в Европа.

Едва започнала обаче, програмата за модернизация вече започна да излиза от контрол. Преди две години се предвиждаше тя да струва четири милиарда долара, но днес се оценява на 8,1 милиарда, посочва Мадлин Крийдън. Според комисия на Пентагона обаче стойността й ще варира между 10 и 12 милиарда долара.

Поскъпването й разтревожи вече някои сенатори, които разкритикуваха прекомерния размах на проекта и орязаха с една трета бюджета от 537 милиона, отпуснат първоначално за 2014 г.

“Доводите срещу модернизацията на В61 са прости: тя е непосилно скъпа, неосъществима и безполезна”, убеден е Кингстън Рийф от Бюлетина на ядрените физици.

Без да се пали толкова, Том Колина - завеждащ изследователския отдел в Асоциацията за контрол над въоръженията, също отбелязва, че военновъздушните сили са твърде амбициозни за днешните времена на бюджетни ограничения: авиацията бездруго трябва да финансира разработката на изтребител Ф-35 и на бомбардировач с дълъг обсег, а за 2030 г. смята да поръча на конструкторите и нова ядрена крилата ракета.

Колкото до стремежа на американския президент към съкращения на тактическите ядрени оръжия в Европа, според експерта “няма никакъв смисъл да пръскаме милиарди за модернизация на оръжия, от които президентът вече каза, че иска да се отърве”.

При това модернизацията на В61 може да ...

Това е едната кола и единия нападател над Миньорци?

Това е едната кола и единия нападател (най-в ляво този)

Според читателя на zaPernik.com Георги Павлов това е едната кола и единия нападател над жълто-черните фенове на мелето в Ихтиман. Споре Георги Павлов става дума за човекът най-вляво на снимката.

Шпионират Сърбия заради Русия

Премиерът на Сърбия Ивица Дачич заяви вчера, че не е изненадан от новината, че в Загреб има шпионска база, използвана от Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и Агенцията за национална сигурност (АНС). Не знам дали съм подслушван, но не бих могъл да кажа, че съм изненадан от тази новина, а вие изненадани ли сте, попита Дачич журналистите в края на Международната конференция за медиите.

От друга страна събеседниците на “Данас” не са изненадани от работата на тези шпионски центрове в региона. Нашите събеседници от Белград изтъкват, че темата за следенето е много важна, но на нея в Сърбия не се придава голямо значение, докато хърватските журналисти смятат, че Вашингтон поставя базите си за подслушване на приятелски територии, каквито са Прищина и Загреб.

Да припомним, британският вестник “Индипендънт” съобщи, че в посолствата на САЩ в Загреб, Прищина и Сараево се намират шпионски бази, които са използвани от ЦРУ и АНС и данните от които пристигат директно в американския център в Мериленд. Подобни бази има и в дипломатически представителства в Атина, Баку, Будапеща, Франкфурт, Женева, Киев, Мадрид, Милано, Москва, Париж, Прага, Рим, Тбилиси, Тирана и Виена. Като източник на тези информации са взети документите на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, който избяга от САЩ и в момента се намира в Москва, след като Русия му даде едногодишно убежище.

Момир Стоянович, бивш началник на военното разузнаване, заяви за “Данас”, че не му е известно дали информациите на британския печат са верни, но не би се изненадал, ако шпионски центрове съществуват там, където е посочено.

Този регион продължава да бъде невралгичен, така че тези информации не ме изненадват. В нашата държава често се говори, че всичко трябва да бъде прозрачно и отворено и когато става въпрос за неща от национален интерес, не трябва твърде много да се занимаваме с разузнавателна и контраразузнавателна дейност. Обаче други държави се занимават много с тези неща и то за защита на това, което са определили като свой интерес, казва Стоянович.

Зоран Миятович, бивш заместник началник на държавна сигурност, посочва, че обществеността в Сърбия по специфичен начин реагира на информациите за подслушване. Когато в книгата “Опело за държавната тайна” написах, че през 2001 г. ме подслушваше американското посолство в Белград и моето кодово име беше “Алфа”, този факт не остави следа в нашето публично пространство, никой не реагира и не попита как е възможно това. Тогава по същия начин бяха подслушвани и началникът на белградския център на държавна сигурност и някои министри от правителството на Зоран Джинджич. Дори тогавашният министър на вътрешните работи Душан Михайлович, когато го информирах за подслушването, не прие тази информация като много важна, а ето ни нас, десет години по-късно, всички подробно се занимаваме с откритията на Едуард Сноудън, казва Миятович.

Иначе, по времето когато започаха изграждането на новото посолство на САЩ в Белград, военните анализатори като генерал Радован Радинович смятаха, че в него ще бъде разположен регионален център на ЦРУ, тъй като Сърбия е геостратегически благоприятен терен за “наблюдателница”. Радинович казваше, че всяко посолство на САЩ има в своя състав по-голям или по-малък център на ЦРУ. Новото посолство на САЩ бе построено в Дедине, на мястото на бившето командване на Гвардейската бригада и корпуса на специалните части на армията на Югославия, а по време на строежа бе променена пълната кабелна и друга инфраструктура на улицата, на ...

Америка няма лесно да избяга от пожарите в Близкия изток

в. Файненшъл таймс

Близкият изток гори, а САЩ се измъкват. Това описание е малко преувеличено, но само малко. Изострящата се конфликтна динамика и оттеглянето на САЩ взаимно се подсилват. Колкото по-големи са пожарите, толкова повече Вашингтон изглежда готов да се отдръпне.

Бивш европейски лидер със силни връзки в арабския свят говори за регионален “метеж” срещу САЩ в частност и Запада като цяло. Решението на Саудитска Арабия да откаже място в Съвета за сигурност на ООН, насочено повече срещу САЩ, отколкото срещу международната общност, беше предзнаменование за това, което може да последва. Друг подобен знак е нежеланието на арабските държави да финансират палестинците в момент, когато САЩ се стремят да посредничат за мирно споразумение с Израел. Разочарованието обхвана и Турция. Нейният президент Абдуллах Гюл каза преди няколко дни, че липсата на решителност от страна на САЩ е позволила Сирия да се превърне в убежище за джихадисти - Афганистан в Средиземноморието.

В тази част на света се раждат фантастични конспиративни теории. Един от англоезичните вестници в Персийския залив съобщи наскоро за предполагаем американско-ирански заговор за отслабване на арабските държави чрез разпалване на пламъците на враждата между сунити и шиити. Не е ли това пълна фантасмагория? Разбира се. Но не и за мнозина араби сунити, както ми стана ясно за няколко дни в Бахрейн. Според друг широко разпространяван слух, за който ми каза един висш служител, имало заговор между Израел и Иран. Мнозина са повярвали в това.

Наскоро Америка започна преговори с Иран за ядрената му програма. Споразумението на САЩ с Москва за премахването на сирийските химически оръжия дава възможност на президента Башар Асад свободно да избива сунитското мнозинство в своята страна. Иракският министър-председател (шиит) Нури ал Малики е приеман в Белия дом. Какви допълнително доказателства бяха нужни за това, че в момента правителството на Барак Обама е на страната на шиитите в междуобщностната вражда? Подобни приказки запълват пространството, оставено от отдръпналите се Съединени щати.

Елементът на истина тук е, че САЩ действително решават да се оттеглят. Обама казва, че е бил избран, за да сложи край на войните на Америка, а не да започва нови. Преориентирането към Азия беше първи сигнал за промяната на посоката, въпреки че арабските въстания го правят да не изглежда толкова ясно. Същото важеше за приемането на поражение в Афганистан. Отдръпването се забелязва и на други места - при поемането на направляваща роля отстрани в свалянето на Муамар Кадафи в Либия и при отказа от военна намеса в Сирия след голямо колебание.

До каква степен тези решения се развиват в стратегия, стана ясно от речта на Обама пред Общото събрание на ООН. Тази реч остана до голяма степен незабелязана на фона на събитията в Сирия и спирането на работата на държавния апарат във Вашингтон, но в историята тя все пак може да остане като момента, в който САЩ са се отказали от над половинвековното си водачество в Близкия изток.

Президентът, разбира се, не се изрази точно така. Той каза, че САЩ щели да използват всички инструменти на своята сила, включително военна мощ, за да защитават основните си интереси в региона. Сред тях били защита на съюзници от външна агресия, противопоставяне на терористи, взели на прицел САЩ, и запазване на свободното движение на енергийни ресурси. Американската външна политика щяла да бъде внимателно съсредоточена върху това да не бъде допуснато Иран ...

Алексис Ципрас: Гърция няма да излезе доброволно от еврозоната

Това изключително важно изявление на водача на опозиционната радикална левица СИРИЗА Алексис Ципрас е в пълен противовес с миналогодишната му теза, която гласеше: “никаква жертва за еврото”.

Ципрас бе категоричен и не остави никакво поле за погрешно тълкуване на неговата визия за валутния съюз: “Гърция не трябва и няма да го прави, няма да излезе доброволно от еврозоната!”.

Завесата падна окончателно върху миналогодишната предизборна теза на СИРИЗА: “никаква жертва за еврото”, и е заменена от нова фундаментална концепция на лидера на партията: “Гърция няма да излезе доброволно от еврозоната!”.

Пълен обрат. Алексис Ципрас се аргументира: “Днес еврозоната я има… Имаме един икономически съюз и една обща валута, и непосредствените алтернативи са по-лоши, евентуално излизане на Гърция от еврозоната няма да бъде от полза за никого, напротив, ще провокира нови сериозни проблеми - ще доведе до опериране с една нестабилна нова валута, до явления като масово теглене на депозити от банките, до инфлация и до изтичане на капитали и хора”, каза Ципрас.

Обстоятелството, че Алексис Ципрас представи своята абсолютна привързаност към еврото, говорейки в университета в Тексас, косвено означава, че американците открито са в конфликт с германците за политическата хегемония в Европа, но продължават да подкрепят съществуването на еврото - поне засега. Факт е също, при това значим, че форумът, на който говори Ципрас и който имаше за тема “Може ли да се спаси еврозоната”, бе организиран от катедрата, в която преподава Джеймс Гълбрайт, син на всеизвестния прогресивен американски икономист Джон Кенет Гълбрайт, чиито виждания оставиха отпечатък върху икономическите тези на демократите през втората половина на 20 в. Още по-голяма политическа тежест обаче и особен символизъм има фактът, че Джеймс Гълбрайт, бе неформален консултант на… бившия премиер Георгиос Папандреу!

Говорейки за СИРИЗА я определи като “проевропейска партия”, намираща се на прага на правителствената власт. Разбира се, има един съществен въпрос, произтичащ от горещата подкрепа за еврото от страна на Алексис Ципрас. Тогава по какво би се отличавало неговото управление от това на Самарас и Венизелос. Отговорът на този съдбоносен въпрос се зае да даде пред местно радио Янис Драгасакис, отговарящ по икономическите въпроси в партията СИРИЗА.

Във връзка с това как би преговаряло с международните кредитори едно предполагаемо правителство на СИРИЗА, Драгасакис каза: “единият вариант е преговори при наличието на консенсус, това, което правят досега правителствата е разнобой, който води до подчинение, вторият вариант е “всичко или нищо”, сиреч, опитваме се да постигнем всичко или отиваме на срив, без да мислим какви биха могли да са последиците от този срив, но такава възможност ние отхвърлихме”.

С други думи, отиваме на преговори, разумни, с претенции бих казал, което означава, че с една друга политика можем да се спасим, колкото е възможно, и да очертаем един различен път на развитие. По принцип ние се стремим тази теза да бъде приета, ако тя не бъде приета, трябва да сме готови и за срив, но винаги в рамките на еврозоната, подчерта Драгасакис.

Колкото до искането, което СИРИЗА смята да лансира в рамките на тази “претенциозна преговорна логика”, Янис Драгасакис го определи с думите: “не можем да платим нито едно евро, докато гръцката икономика не навлезе в орбита на поддържан растеж”.

Той добави, че “не може икономиката, в ситуацията, в която изпадна, да излезе от рецесията без финансов тласък”. На обикновен език това означава, че линията на едно правителство ...

“Дръзки” реформи изправят управляващите в Китай пред предизвикателство

ДПА

Рисунка: доминиканюз

Управляващата Китайска комунистическа партия откри изключително важен пленум, който според държавните медии може да възвести най-смелите реформи от 1978 г., когато партията започна процес на либерализация в икономиката след десетилетие на маоистки екстремизъм.

“Несигурната икономика, съчетана с разширяваща се пропаст между богати и бедни, необуздана корупция и засилващи се социални конфликти постави на кръстопът най-многолюдната страна и втора най-голяма икономика в света”, се казва в коментарен материал на официалната осведомителна агенция Синхуа.

“Китайското ръководство е наясно с това”, се посочва в материала, като се допълва, че “ще бъде огласена смела политика в икономиката” след четиридневния пленум на Централния комитет (ЦК), в който влизат най-висшите 376 от 85-те милиона членове на партията.

В десетки коментарни материали на държавни медии се тръби за настъпването на големи промени в политиката.

Тези промени “е възможно да заемат място, равностойно на това на въведените през 1978 г. икономически реформи”, посочва Синхуа в друг свой материал.

През септември генералният секретар на ЦК на ККП и председател на Китайската народна република (президентът) Си Цзинпин обеща вълна от реформи в реч пред лидерите от групата на двайсетте най-развити икономики в света Г-20.

Китай “ще даде пълен простор на основната роля на пазара при разпределянето на ресурси”, ще подобри финансовите си системи, ще позволи по-свободен обмен на валутата си, ще насърчи по-открити търговия и инвестиции - и ще гарантира по-добър достъп до пазара за чужди компании, заяви Си.

“За да решим дългосрочните предизвикателства пред икономическото развитие в Китай, ние трябва да извършим структурна реформа, дори и да се наложи икономиката ни да нараства с по-бавни темпове”, каза той.

Миналата година растежът спадна до 7,7 процента, най-голямото забавяне от 1999 г. - а през тази се очаква да се понижи до около 7,6 процента.

Председателят на Държавния съвет на Китай (министър-председателят) Ли Къцян наскоро заяви, че правителството се изправя пред “голямо предизвикателство” в подпомагането на растежа, но трябвало да поддържа едно минимално равнище от 7,2 процента, за да изпълни целта си да създава по 10 милиона работни места на година.

Реформите се очаква да включат мерки за слагане край на почти монополното положение, което имат държавни компании, отмяна на ограниченията в жителството за около 260 милиона мигранти, подобрение в социалната сигурност, увеличаване на поземлените права в селските райони, ускоряване на урбанизацията, ограничаване на корупцията и укрепване върховенството на закона.

Но колкото и партията да ги представя като драматични, реформите вероятно ще са дълъг, постепенен процес.

“Има много политически решения, вземани на високо ниво, които когато се спуснат до местно равнище, просто или се променят, или изобщо не се изпълняват”, каза базираният в Пекин историк и политически коментатор Чжан Лифан.

Местните правителства са едни от най-големите монополи, срещу които партията трябва да се изправи, наред с огромните държавни предприятия, доминиращи някои райони и промишлени отрасли, както и властта на някои семейства от елита, свързани с настоящи и бивши партийни лидери.

“Най-големите препятствия са монополите и нелоялната конкуренция (контролирана) от монополите, особено от официални лица и държавни компании”, каза за ДПА политологът от пекинския университет “Цинхуа” У Цян.

Си и Ли се издигнаха до властта през ноември 2012 г. при първата промяна в партийното ръководство за десетилетие.

Със забавянето на икономическия растеж се засилват очакванията сред дисидентите и увеличаващата се средна класа в страната, че 64-годишното управление на ККП може да рухне през техния мандат.

Отваряйки пазарите и реформирайки системите ...

Българин стана шампион в САЩ

Ден след като Георги Христов ( Ден след като Георги Христов ("Тампа Бей Роудис") получи приза за най-добър играч на Северноамериканската лига, другият ни представител в нея Стефан Димитров взе титлата с "Ню Йорк Космос". Легендарният тим, който възкръсна преди няколко години, спечели с 1:0 финала във втората по сила лига зад океана срещу "Атланта Силвърбекс"

Асен Чавдаров - Чупи: Харесвам мъже, ако трябва ги изнасилвам

Ако видя хубав мъж се влюбвам в него и трябва да го имам. Така обясни изнасилванията си Асен Чавдаров - Чупи, който последните 20 години е прекарал по затворите, пред Мартин Карбовски. Ако видя хубав мъж се влюбвам в него и трябва да го имам. Така обясни изнасилванията си Асен Чавдаров - Чупи, който последните 20 години е прекарал по затворите, пред Мартин Карбовски. "Срещам на автогарата в заведението там, в Пещера едно момче, бяло, симпатично. Седнах на масата до него, след като го попитах дали може. Аз му взех една бира, той

Вдовицата на Арафат разбуди стари призраци с обвинението за убийство

Ройтерс

Суха Арафат. Снимка: от тв екрана

Вдовицата на Ясер Арафат първа извика: “Убийство!”, докато съпругът й беше на смъртно легло през 2004 г. Девет години по-късно тя отново надигна глас, обвинявайки човек от близкото обкръжение в отровителство на палестинския лидер.

Обвинението, основано на разкритията на швейцарски експерти по съдебна медицина, беше посрещнато с ледено мълчание от политическите приемници на Арафат, които отдавна твърдят, че Израел е отговорен за мистериозната болест, която погуби палестинския президент.

Обвинението на Суха Арафат, което обиколи арабския свят, разбуди стари противоречия в Палестина, където винаги досега на вдовицата - 34-години по-млада от Арафат, възпитана във Франция и приела исляма християнка - се гледаше като на досаден проблем.

“Никой не бива да отправя обвинения от този вид. Той е лидер на палестинския народ. Не бива да имаме различия по такива въпроси. Това е катастрофа за националната кауза”, заяви Абас Заки, високопоставен член на партията “Фатах”, която Арафат някога оглавяваше.

Суха, в сътрудничество с базирания в Катар новинарски канал “Ал Джазира”, разпространи в сряда доклад на швейцарски научен екип, който показва необичайно високи нива на радиоактивния елемент полоний-210 в пробите от костната тъкан, взети от тялото на Арафат.

“Сигурна съм, че е някой от близкия му кръг”, заяви Суха пред Ройтерс, определяйки смъртта на Арафат като “политическо убийство”. При разговора в Катар след придружената от много сълзи нейна поява по “Ал Джазира” тя каза: “Експертът каза, че отровата е била сипана в чая му, в кафето или във водата, така че трябва да е бил някой негов приближен.” В следващи интервюта тя предположи, че полоният може да е доставен от страна, която разполага с ядрени мощности. Суха Арафат не назова Израел, макар че много други палестинци не се поколебаха да посочат с пръст отдавнашния си противник.

“Интерес от смъртта му имаше окупаторът (Израел)”, каза пред Ройтерс Уазел Абу Йосеф, високопоставен член на Организацията за освобождение на Палестина. Израел отхвърли обвинението.

“Според мен това е буря в чаша вода”, каза израелският министър на енергетиката Силван Шалом, който през 2004 г. беше външен министър и член на израелския съвет по сигурността. “Но дори да ставаше дума за отравяне, със сигурност не го е извършил Израел. Може би някой друг във вътрешния му кръг го е замислил или е имал интерес да го извърши”, каза Шалом по израелско радио.

Арафат прекара последните месеци от живота си скрит в опустошен от сражения и обкръжен от израелски танкове район в Рамала на Западния бряг. Вътре в сградата малка група от негови сътрудници се грижеше за всички нужди на своя застаряващ лидер.

Докладът на Института по радиационна физика към Университетската болница в Лозана посочва, че Арафат е почувствал силно неразположение четири часа след хранене на 12 октомври 2004 г. Той така и не се възстанови и почина месец по-късно в болница в Париж на 75 години.

Суха се притече да бди край смъртния му одър. Тя не го беше виждала от повече от три години, тъй като избяга от палестинските територии заедно с малката им дъщеря слез избухването на въстанието срещу израелската окупация през 2000 г.

“Призовавам ви да осъзнаете мащаба на конспирацията. Те се опитват да погребат Абу Амар (Арафат) жив”, заяви тя пред “Ал Джазира” няколко дни преди смъртта му, намеквайки, че палестинските лидери искат да видят съпруга й мъртъв.

Обвиненията на Суха вбесиха палестинските водачи, които така ...

Лек трус край Огняново

Сеизмологичният център на Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) при БАН регистрира слаб трус с магнитуд 2,5 и дълбочина 5 километра в района на с. Огняново край град Гоце Делчев.

"Барселона" подчини "Бетис", но Меси отново се контузи


"Барселона" постигна убедителен успех с 4:1 при гостуването си на "Бетис", но шампионите изглежда отново ще останат без звездата си Лионел Меси.

Нападателят на каталунците пак получи контузия на лявото бедро и напусна терена още в 21-ата минута след сблъсък със защитника на домакините Каро. Очаква се в понеделник да стане ясно колко сериозна е травмата на аржентинеца.

В негово отсъствие съотборниците му показаха завидна ефективност и постигнаха резултатен успех срещу...

Светлозар Лазаров: Райко Кръвта е физическият убиец на боса на ВИС 2

Райко Кръвта е физическият убиец на боса на ВИС 2 Георги Илиев. Това казва в първото издание на предаването Райко Кръвта е физическият убиец на боса на ВИС 2 Георги Илиев. Това казва в първото издание на предаването "Жега" на TV7 главният секретар на МВР . За това, че Райко лично е убил боса на ВИС 2, свидетелства и Асен Китанов - Психото.Затворникът говори за първи път пред "Жега" в качеството си на свидетел срещу Килърите 3. Георги Илиев беше разстреля

Преглед на печата

Този понеделник в броя на вестник "Посредник" четем: С какво събитиятa в Телиш от 10 ноември 2013-та напомнят на случилото се точно преди 24 години Защо се оказа че 3D излъчването на хирургическа интервенция не е за хора със слаби сърца Кой политик твърди, че случаят "Бисеров" ерозира идеята за парламентаризъм и политика Каква цена плати пияна жена в опита си да задържи в апартамента си млад мъж, въпреки волята му Как след "Приказна галерия" ще продължи инициативата деца да правят изкуство за деца Колко от отборите ни, играли през уикенда, сп...

Част от кв.Левски без вода до два след полунощ

Поради ВиК-авария част от кв. Левски ще е без вода до 2 часа след полунощ, съобщиха от ВиК-Варна. Засегнат от аварията е районът между ул. "Подвис", 10-и Пощенски клон, както и около "Базар Левски" и района под Техническият университет.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване