Роналдо пропуска сблъсъка с Реал Сосиедад

Голмайсторът на Реал (Мадрид) Кристиано Роналдо ще пропусне утрешния мач от Примера срещу Реал Сосиедад. Това решение е взето лично от треньора Карло Анчелоти. Мадридчани гостуват на стадион &bdqu...

Хейг: Русия само символично се изтегли от Украйна, напрежението остава

Руските войски само символично се изтеглиха от границата с Украйна, затова напрежението всъщност не е намаляло. Това заяви британският външен министър Уилям Хейг, предаде АФП, цитирана от "Фокус&...

Доставчик на пица кара колата си само на акумулатор и сигнализира единствено с ръце

Сам Уилсън бил хванат от полицията „в крачка“, след като решил да кара автомобила си без врати, капаци и светлини. След около 5 изминати километра и използването на ръцете си за и...

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите от обедната емисия:

- Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за енергетиката, които позволяват на проекта "Южен поток" да заобиколи правилата на ЕС. Премахва се и таксата за повторно включване на тока в случай на прекъсване на снабдяването заради неплатени сметки.

- Руската Федерална служба за сигурност...

8 нови тролейбуса тръгват в София

8 от общо 50-те нови тролейбуса влизат в експлоатация в София. С идването на останалите, което се очаква да стане до края на годината, ще бъдат подменени около 90% от тролеите в столицата, съобщи кметът Йорданка Фандъкова.
Тролейбусите са част от компонент 5 "Доставка на 50 нови съчленени тролейбуса от проект за интегриран столичен градски 8 от общо 50-те нови тролейбуса влизат в експлоатация в София. С идването на останалите, което се очаква да стане до края на годината, ще бъдат подменени около 90% от тролеите в столицата, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Тролейбусите са част от компонент 5 "Доставка на 50 нови съчленени тролейбуса от проект за интегриран столичен градски

Руската корупция е дълбоката причина за кризата в Крим

Сергей Гуриев. Снимка: от тв екрана

Анексирането на Крим от Русия беше голяма изненада. Русия дълго време бе смятана за “нормална” развиваща се страна. Наистина, тя се управлява от недемократичен режим, който обаче бе на път да преодолее разликата със Запада.

Това, което се случи в Крим, обаче е всичко друго, но не и “нормално”. Последната страна, анексирала територията на свой съсед, беше Ирак, който превзе Кувейт през 1990 г.

Русия, разбира се, не е саддамхюсеиновия Ирак. Но при нея има една съществена разлика - тя е страна с високи приходи и същевременно много корумпирана. В световния индекс за добро управление Русия се нарежда в първите 20 процента на най-корумпираните страни редом до далеч по-бедни части на света.

В продължение на много години корупцията се смяташе за вътрешен проблем, с който руснаците сами ще трябва да се преборят. Западните лидери се примиряваха с руската корупция и по друга, по-себична причина. Когато пари, присвоени от корумпирани чиновници, бяха източвани от Русия и влагани в швейцарски банки, или пък използвани за покупки на мансардни апартаменти в лондонския квартал Челси, западните правителства се самоуспокояваха с факта, че могъщите хора в Москва са силно заинтересувани да поддържат мирни отношения със Запада.

Това бе грешка, и то груба, защото руската корупция се оказа дълбоката причина за кризата в Крим. Рушветчийството съсипва руската икономика. А щом икономическият ръст спре, териториалната експанзия става предпочитан инструмент на един авторитарен режим да вдига популярността си и да запазва властта си.

В Русия социалният договор през първото десетилетие на новия век се базираше на годишен икономически ръст от 7 процента. Жителите бяха доволни от едно правителство, което им даваше значителни материални облаги, макар и да ограничаваше демократичните свободи. Нагласата бе това да продължава дълго.

Когато Владимир Путин пое президентския пост за втори път през 2012 г., той обеща да увеличи правителствените разходи. Неговите обещания се базираха на предвиждания годишен ръст от между 5 и 6 процента.

Но социалният договор вече е неизпълним. Миналата година ръстът спадна до 1.3 на сто. Независими прогнози сочат свиване на икономиката през първото полугодие на 2014 г. Същото очаква и Световната банка.

Защо се стопи ръстът? Защото всички предишни източници на ръст - евтина работна ръка, растящи цени на суровините, ръст на потребителските кредити - вече са изчерпани и по-нататъшният ръст изисква стимули за инвестиции. Но това изисква защита на правата за собственост и стриктно изпълнение на договорите - точно което корупцията в правителството и в съдебната система подкопава.

Още преди случая с Крим инвеститорите започнаха да гласувах с краката си, напускайки страната. Инвестициите спаднаха. Руските акции започнаха да се търгуват с 50 на сто отстъпка в сравнение с другите нововъзникващи пазари.

След като докара икономиката до рецесия, руският елит трябва да намери нов начин да се задържи на власт. За един авторитарен режим това винаги е трудна задача, изискваща пари, репресии и пропаганда. Рецесията означава, че руското правителство не може повече да си купува благоразположението на обществото. Остават репресиите и пропагандата.

В тези условия нищо не може да помогне повече от една малка и победоносна военна авантюра.

Конкретни победи - независимо колко малки или колко скъпоструващи - вдигат популярността на управника. Затова не е изненадващо, че рейтингът на Путин скочи на 80%.

Вече не може да се приема, че руската корупция има здравословния ефект да възпира руския елит. Напротив, тя се изроди в ...

Хотелиери: Сл. бряг напълно отделен от Община Несебър

„Съюзът на собствениците” – Слънчев бряг ще стартира преговори с държавата за пълно отделяне  на курорта „Слънчев бряг” от Община Несебър и обособяването му като самостоятелна еденица. Решението бе взето днес на годишното Отчетно-общо събрание на Съюза. Като основни аргументи хотелиерите посочиха, че таксите, които Община Несебър събира, се връщат като реинвестиции в курорта в много малък размер или изобщо не се връщат. Община Несебър не проявява нужната отговорност към решаване на проблемите в „Слънчев бряг”. Нещо повече комплексът е основен донор на Общината, а пътищата и алеите са в ужасно състояние, на места има участъци, които пропадат, почти няма функционираща отводнителна система, липсва озеленяване, налица са проблеми и с осветлението, всеки сезон е съпътстван с проблеми с осигуряването на обществения ред и сигурността, с шума от откритите заведения, а временните търговски обекти-т.н. сергии принизяват имидижа на курорта и качеството на цялостния туристически продукт, каза председателят на Управителния съвет на Съюза Елена Иванова. Тя посочи, че всичко това дава достатъчно оснавание на хотелиерите да предложат и да настояват пред органите на властта, курортът „Слънчев бряг” да се отдели от Община Несебър и да функционира като самостоятелна еденица със собствено управление и правила. Незаинтересоваността на Община Несебър по отношение на поддръжката и стопанисването на инфраструктурата в зона „Изток” и липсата на адекватно решение на проблема с почти 10 годишна давност, е достатъчен аргумент в полза на това решение, заяви хотелиерът и член на Управителния съвет на Съюза Веселин Налбантов. Според хотелиерът Христо Чапкънов абсолютно наложително е законово да се дефенират и регламентират правилата за управлението на курортите, които включват организация на обществен ред и сигурност, транспортна схема, търговски и рекламни дейности, поддържка на пътища, озеленяване и осветление, сметосъбиране, сметоизвозване и др. Селищата с национално значение са населени места, които би трябвало да задоволяват  национални и международни потребности в туризма за почивка, отдих, спорт развлечения и да отговарят на определени стандарти. При липса на адекватно управление това не може да се осъществи, смята Чапкънов.

Белият дом ядосан на Samsung заради "селфи" на Обама

Белият дом изрази негодувание и възмущение от факта, че корейският гигант Samsung използва снимка на американския президент Барак Обама в Twitter, за да си прави реклама, пише "Би Би Си".

Става въпрос за "селфи" с Барак Обама и бейзболиста на "Ред Сокс" Дейвид Ортиз, направена тази седмица с телефона "Galaxy Note 3". Снимката направил спортиста, а компанията "Самсунг" я пуснала в Туитър, където са я видели над 5,2 милиона души. 

Говорителят на Белия дом Джей Кърней заяви, че президентът на САЩ по никакъв начин не бива да бъде използван за рекламно лице на търговска компания.

Ортиз отрича да е взел хонорар за снимката.

От Вашингтон вече са започнали и консултации с адвокати, а до момента от Samsung няма официален отговор.

Барак Обама за пореден път влиза в "селфи скандал" след като на погребалната церемония на южноафриканския лидер Нелсън Мандела американският президент си направи весело селфи с Дейвид Камерън и Хеле Торнинг Шмит.

Мнозинството прие на първо четене два законопроекта за енергетиката

/КРОСС/ Депутатите приеха на първо четене два законопроекта на Коалиция за България за изменение и допълнение в Закона за енергетиката.  Първият законопроект е с вносители Явор Куюмджиев, Борис Цветков, Жельо Бойчев и група народни представители от левицата и се отнасяше за защита на правата на потребителите, предотвратяването на злоупотреба с монополно положение от страна на енергийните предприятия, както и гарантиране на равноправен достъп на всички крайни клиенти до електричество и природен газ. Законопроектът регламентира, че няма да бъде възможно спиране на тока без уведомление, като се задължават снабдителите на електроенергия да използват спирането на подаването на такава като крайна мярка и да информират клиентите си най-рано три дни преди датата на спиране. Такова няма да може да се случва в дни, предхождащи празнични дни. Дава се възможност на хората да имат претенции и върху качеството на услугата, която получават, като срокът за претенции се покачва от 3 на 60 дни. Вторият законопроект цели уеднаквяване на дефинициите на "междусистемен газопровод" с европейските директиви, както и създаване на нормативна уредба за морски тръбопроводи за транспортиране на газ извън Европейския съюз. В родното законодателство не се разглежда въпросът докъде стигат правомощия на европейското законодателство, обясни вчера по време на дебатите Таско Ерменков

Нашествие на румънски джебчии очакват от варненската полиция през активния сезон

Освен джебчийките от близките до Варна населени места полицията очаква и гастролиращи улични престъпници от съседна Румъния. Характерно за тях е, че са мъже, които са по-груби в действията си, бутат се по-силно и режат чантата на жертвата си, предупреждават криминалисти.

Златанова заподозря: Черновата за спирането на еврофондовете писана у нас

Вицепремиерът Зинаида Златанова допуска българско авторство на текста, с който Европейският парламент поиска Еврокомисията да преоцени отпускането на пари от еврофондовете за страната ни, съобщи БНР.

Софарма отчете 16% ръст на продажбите през март

Продажбите за износ са нараснали с 32% на годишна база, докато тези за вътрешен пазар са спаднали с 10%

    


8 нови тролейбуса тръгват в София

8 от общо 50-те нови тролейбуса влизат в експлоатация в София. С идването на останалите, което се очаква да стане до края на годината, ще бъдат подменени около 90% от тролеите в столицата, съобщи кметът Йорданка Фандъкова.
Тролейбусите са част от компонент 5 8 от общо 50-те нови тролейбуса влизат в експлоатация в София. С идването на останалите, което се очаква да стане до края на годината, ще бъдат подменени около 90% от тролеите в столицата, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Тролейбусите са част от компонент 5 "Доставка на 50 нови съчленени тролейбуса от проект за интегриран столичен градски

Повдигнаха обвинения на петимата българи, източили $ 1 млн. от банкови карти в Канада

На петима българи бяха повдигнати обвинения в съд в Квебек за измама и трафик с лични данни за участие в схема за скимиране на банкови карти, съобщи местният вестник "Солей".
 Измамниците ударили 193 банкомата из цялата провинция Квебек в продължение на три години, а разследването срещу тях започнало преди няколко месеца. На петима българи бяха повдигнати обвинения в съд в Квебек за измама и трафик с лични данни за участие в схема за скимиране на банкови карти, съобщи местният вестник "Солей". Измамниците ударили 193 банкомата из цялата провинция Квебек в продължение на три години, а разследването срещу тях започнало преди няколко месеца.

Чобанов с подобрена прогноза за икономическия растеж

Министърът на финансите обеща увеличаване на минималната работна заплата

Свилен Нейков: ГЕРБ е инвестирал повече в спорт от това, което се представя


Бившият спортен министър от управлението на ГЕРБ Свилен Нейков и депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева продължиха противоречието си с министъра на младежта и спорта Мариана Георгиева и водената политика в момента. Те заявиха, че не са получили желаните отговори на въпросите, които са задали по темата с инвестициите за спортни площадки.

Нейков заяви, че по негово време са дадени много повече средства за спорт, отколкото твърди Георгиева. "Впечатлен съм от високия стил, интелектуалното и...

Обвиниха петимата българи, източили $ 1 млн. от банкови карти в Канада

На петима българи бяха повдигнати обвинения в съд в Квебек за измама и трафик с лични данни за участие в схема за скимиране на банкови карти, съобщи местният вестник На петима българи бяха повдигнати обвинения в съд в Квебек за измама и трафик с лични данни за участие в схема за скимиране на банкови карти, съобщи местният вестник "Солей". Измамниците ударили 193 банкомата из цялата провинция Квебек в продължение на три години, а разследването срещу тях започнало преди няколко месеца.

Потънаха 20 млн. лева по програмата "СПРИ и се прегледай"

В проекта на здравното министерство за превенция на три вида рак "СПРИ и се прегледай" потънаха близо 20 млн. лева европейски пари. В същото време обаче до момента броят на прегледаните е едва 10% от заложения в проекта и може да се наложи да върнем разходваните пари.

Проектът „СПРИ и се прегледай“ е за близо 20 млн. лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. В изпълнението му са включени 400 000 профилактични прегледа за рак на шийката на матката, рак на дебелото и правото черво и рак на гърдата, информационна кампания за информиране на българите за тези видове рак, както и създаване на национален скринингов регистър и система за известяване.

35% от парите за проекта са предназначени за безплатните прегледи (около 7 млн. лева). За реклама на проекта са отделени 2 099 652 лева. Не е ясно точно за какво са останалите 10 млн. лева, но може да се предположи, че с тези пари трябва да се покрият основно дейностите по създаване на регистър на скрининг програмата.

Информационната кампания за проекта „СПРИ и се прегледай“ включва поставяне на билборд, провеждане на кръгла маса и семинари, изработването на 6-минутен филм, 4 аудио – и 4 видеоклипа от по 40 секунди, поставяне на банери в сайтове, изработване на рекламни материали и др.

Изборът на фирма изпълнител става чрез обществена поръчка, обявена през октомври 2012 г. и възложена през януари 2013 г., по времето на управлението на ГЕРБ.

Фирмата, която печели обществената поръчка, е ДЗЗД „Обединение здравеопазване за всички“, собственик на която са фирмите „Д енд Д – Агенция за проучване и връзки с обществеността“ и „Хорнит“. Един от собствениците на „Д енд Д – Агенция за проучване и връзки с обществеността“ е Диана Дамянова. Тя беше шеф на предизборния щаб на Вежди Рашидов и съветник в политическия му кабинет, след като става министър на културата, и медиен съветник на шефа на „Лукойл“ Валентин Златев.

Името на Диана Дамянова изскочи в записания разговор между Мирослав Найденов, Бойко Борисов и Николай Кокинов за сделки с медиите.

В края на миналата година стана ясно, че фирмата й „Д енд Д – Агенция за проучване и връзки с обществеността“ е сред фирмите, заради които България е санкционирана от ЕК и трябва да връща близо 3,4 млн. лева по ПРСР заради нередности при сключването на договори.

Фирмата на Диана Дамянова е взела 155 668 евро за създаване на цялостна концепция за информационна кампания по ПРСР. Според ЕК обаче фирмата изобщо не е трябвало да бъде допускана до конкурса заради конфликт на интереси – по време на сключването на договора Дамянова е съветник в политическия кабинет на Вежди Рашидов.

Другата собственичка на „Д енд Д – Агенция за проучване и връзки с обществеността“ Нина Дамянова–Истакова също е свързана с Вежди Рашидов чрез сина му Вадим. Двамата са собственици на фирма „Кристалекс“, която също се занимава с реклама.

Още по-притеснително обаче е, че дори след многократно удължаване на срока за завършване на проекта, той няма как да бъде завършен в рамките на последния договорен срок и може да се наложи България да върне парите, които са разходвани по него.

Проектът „СПРИ и се прегледай“ стартира на 21 май 2009 г., като трябваше да приключи до 21 октомври 2010 г. След това обаче срокът за завършването му беше променян няколко пъти, като последната промяна беше в края на миналата година. Според последното допълнително споразумение проектът трябва да приключи на 21 октомври тази година.

В центъра на проекта за скрининг са безплатните прегледи, като са заложени общо 400 000 прегледа. Преди юни миналата година обаче – 4 години след началото на проекта, нито един човек не е бил прегледан в рамките на проекта за скрининг.

Това налага и последната промяна на крайния срок за изпълнението му, защото няма как в рамките на 6 месеца да бъдат прегледани 400 000 души.

До ноември 2013 г. в рамките на програмата за скрининг на МЗ са прегледани 24 504 души. До края на миналата година общият брой на прегледаните за рак на шийката на матката, рак на дебелото черво и рак на гърдата е 38 405 души.

За следващите два месеца в програмата са се включили още близо 1600 души и така общият брой на обхванатите в рамките на проекта „СПРИ и се прегледай“ до началото на март тази година е 40 000 души или едва 10% от броя на прегледите, застъпени в проекта.

Пациентите, които могат да се възползват от профилактичните прегледи, се избират между българите на възрастта, препоръчана за скрининг на всяка от трите болести, като се изключват хората, които вече са имали такова онкологично заболяване, и тези, които са преминали през профилактичен преглед през последната година.

Изборът става чрез скрининговия регистър, който използва данни от Здравната каса, ГРАО и Националния раков регистър. На избраните от системата жени и мъже са изпращани покани.

Последният срок за приключването на прегледите е 21 септември, а месецът до изтичането на срока на проекта ще се използва за отчитане на данните от страна на лечебните заведения и обобщаване на данните.

Ако в рамките на проекта не бъдат прегледани още 360 000 души, България ще трябва да върне парите, разходвани до момента по проекта.

Здравният министър Таня Андреева вече обяви, че се правят постъпки за това проектът да бъде удължен за пореден път, за да не се наложи да върнем вече изхарчените пари.

Въпреки всички нередности около проекта "СПРИ и се прегледай", той беше отличен от Европа.  В началото на 2010 г. МЗ получи за него наградата „Перла на мъдростта“ от ЕС.

Обърнахме се с въпрос към Министерството на здравеопазването за това колко пари са разходвани до момента по проекта. Оттам ни отговориха, че в момента се правят вътрешни премествания на служители, тъй като отговорникът за проекта вече не искал да се занимава с него и сега му се търси заместник.

Крим очаква 6 млн. туристи

/КРОСС/ Кримските власти очакват поток от 6 млн. туристи, съобщи РИА Новости. „Миналата година 6 млн. туристи посетиха Крим, 65 % от тях бе, разбира се, вътрешен туризъм - това бяха граждани на Украйна. Но ние вярваме, че Русия няма да ни подведе и ще ни посетят руски туристи, затова тази година няма да бъдат по-малко от 6 млн", заяви министърът на туризма в Крим Елена Юрченко. По време на Международния туристически форум „Болшой Урал" в Екатеринбург Юрченко отбеляза, че туристите в Крим ще бъдат посрещнати с разбиране и гостоприемство. Туристическият сезон стартира на 1 май, като всички посетители на полуострова ще ползват отстъпки от 10 до 25 % от цената за настаняване.    

Чужди юридически лица, извън ЕС, няма да купуват земеделска земя у нас

/КРОСС/ Народното събрание приключи с окончателното приемане на поправки в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, внесени от проф. Светла Бъчварова и група народни представители от "Коалиция за България". "Това беше тежък закон, който се отнася до собственици и ползватели на земеделски земи, обясни след края на гласуването проф. Бъчварова. В България собствениците на земеделски земи са около 2,5 млн. души, а ползвателите около 600 хил. души. С приемането на закона са решени два основни въпроса", обобщи Бъчварова. Първият се отнася до изискванията при покупка на земеделска земя, които, по думите й, досега са били "празен лист" в българското законодателство, като не е имало никакви ограничения кой и по какъв начин може да придобива българска земеделска земя. Ограничението, което се предлага е за чуждестранни юридически лица, които са извън страните членки на Европейския съюз да не могат да купуват земеделска земя в България. "Това се прие с пълен консенсус", коментира Бъчварова. Законът разпорежда още, че офшорни дружества няма да имат право да придобиват българска земеделска земя. Второто предложение беше свързано с покупката на земеделска земя от физически и юридически лица в рамките на ЕС в България и изискването те да са пребивавали поне 5 години в България, за да имат тази възможност, като освен това трябва да декларират доходите, с които купуват тази земя

Министерството на финансите повиши прогнозата за растежа до 2.1%


Брутният вътрешен продукт ще нарасне през тази година с 2.1%, а не с 1.8%, както е планиран бюджетът, съобщи днес на извънредна пресконференция министърът на финансите Петър Чобанов. 

Основанието за нарасналия оптимизъм е увеличаването на инвестиционната активност. Бюджетният дефицит през 2014 г. ще е 1.8% от БВП.

През февруари Европейската комисия прогнозира, че икономическият растеж в България ще е 1.7%. Прогнозата на МВФ е за 1.6%.

Подробности очаквайте...

Най-малко деца в педагогически стаи от 2009 г.

През 2013 г. броят на водените на отчет в Детска педагогическа стая малолетни и непълнолетни за противообществени прояви и престъпления е 10 536

Издирването на малайзийския самолет премина под вода чрез сонари

Международната операция по издирването на малайзийския пътнически самолет премина днес под вода в Индийския океан, предадоха световните агенции в петък. От координационния център на обединените агенции в австралийския град Пърт, създаден специално да ръководи операцията, казаха, че два кораба, раздалечени на 240 км обследват със сонари водата, за да открият сигнал от черната кутия на самолета. По думите на ръководителя на центъра Ангъс Хюстън корабът "Оушън шийлд" (Океански щит) от бойния флот на Австралия и британският океанографски кораб "Екоу" (Ехо) постоянно променят курса си, за да обхванат по-голяма площ от океанското дъно. "Оушън шийлд" влачи на буксир със скорост около пет км/час американски военноморски сонар , а британският кораб разполага с чувствителна апаратура за улавяне на подводни сигнали. Десет военни самолета се присъединиха в петък към операцията по издирването на самолета, изчезнал на 8 март при полет от Куала Лумпур за Пекин. Австралийски доброволци, качени на три граждански самолета, участват като наблюдатели от въздуха, а четвърти самолет действа като комуникационен възел, казаха от координационния център. Очаква се батерията на черната кутия на самолета да се изтощи по някое време след 7 април, но е възможно тя да работи чак до средата на април. Многонационалната издирвателна операция навлезе в 18-я си ден. Тя обхвана зона от 217 хиляди квадратни километра, която постепенно се преместваше на север след първоначалните неуспешни опити да локализиране на самолета "Боинг" с 227 пътници и 12-членен екипаж.

Турски съд отблокира "Ютюб"

Достъпът до „Ютюб" бе блокиран на 27 март

Защо се смеят подпалвачите

Близо е до ума, че негодникът, който запали за втори път колата на Генка Шикерова, гледа постоянно телевизия от два-три дни насам, чете вестници и се чувства много важен. Може би се смее даже. Говорят за него, показват какво е направил, с други думи - станал е звезда! 
 Може да се предположи също така, че полицаите, ангажирани с издирването му, не Близо е до ума, че негодникът, който запали за втори път колата на Генка Шикерова, гледа постоянно телевизия от два-три дни насам, чете вестници и се чувства много важен. Може би се смее даже. Говорят за него, показват какво е направил, с други думи - станал е звезда! Може да се предположи също така, че полицаите, ангажирани с издирването му, не

Ново земетресение с магнитуд 6,1 в Северно Чили

Земетресение с магнитуд 6,1 бе усетено в Северно Чили, без да предизвика тревога за цунами, предадоха осведомителните агенции в петък. По данни на чилийския сеизмологичен център епицентърът на труса е бил на 62 км югозападно от пристанищния град Икике на дълбочина 40,2 км. По данни на Геофизическия институт на САЩ епицентърът е бил на 76 км югозападно от Икике на дълбочина 20 км. Няма данни за пострадали или материални щети. В сряда Чили бе разтърсено от земетресение с магнитуд 8,2, което взе шест жертви, а от крайбрежните райони на страната бяха евакуирани над 900 000 души. В четвъртък земетресение с магнитуд 7,6 стана на 20 км южно от Икике, предизвиквайки евакуацията на хиляди души.

Джоуи Давейко се отказва от утрешния мач с Кобрата?

Проблемите около насрочения за 5 април мач на Кубрат Пулев продължават. Според някои публикации, цитирани от Би Ти Ви, съперникът на българската звезда - Джоуи Давейко няма да излезе на ринга на гала вечерта в Рощок, Германия.
Американецът бе обявен за опонент на Кобрата в четвъртък, но днес стана ясно, че може въобще да не се стигне до мач. Проблемите около насрочения за 5 април мач на Кубрат Пулев продължават. Според някои публикации, цитирани от Би Ти Ви, съперникът на българската звезда - Джоуи Давейко няма да излезе на ринга на гала вечерта в Рощок, Германия. Американецът бе обявен за опонент на Кобрата в четвъртък, но днес стана ясно, че може въобще да не се стигне до мач.

ЕК призова за независима работа на ДКЕВР за ЕРП-тата

Еврокомисията разтревожена заради процедурата за лицензиите

    


Украинският Национален академичен балет отменя гастрола си в България

/КРОСС/ Спектаклите „Есмералда - Парижката Света Богородица" и „Чиполино" на 30 април и 1 май в НДК се отменят, съобщава Музикална компания „Жокер медиа". Националният академичен балет „А. В. Соловяненко" отменя гастрола си в България поради усложнената обстановка в Украйна. Артистите поднасят своите извинения към българската публика и се надяват да се срещнат с нея в близко бъдеще, допълва „Жокер медиа". Билетите, закупените от сайта на „Ивентим", ще се връщат в централния офис на мрежата - ул. „Граф Игнатиев" 22, всеки работен ден от 10 до 18 ч. Срокът за връщане на билети е от 7 април до 7 юни. Билети, закупени от билетна каса на НДК, ще се връщат в на касите на НДК, всеки работен ден от 10 до 17 ч.

Френските здравни власти нащрек заради заразата от Ебола в Западна Африка

Френските здравни власти наредиха на лекарите и болниците да съобщават за възможни признаци, че епидемичният взрив на зараза с вируса на Ебола в Западна Африка може да е заразил пациенти във Франция, макар че засега не са наблюдавани такива симптоми, съобщи Ройтерс. Франция поддържа тесни отношения с няколко свои бивши колонии в региона, а имигранти и служители на френски мултинационални компании често пътуват натам. Заразата, която в до 90 процента от случаите води до смърт, се появи в Гвинея преди два месеца и се разпространи в съседните Либерия и Сиера Леоне. Двама души са поставени под карантина и в Гамбия. Обявените във Франция мерки са превантивни, заяви френската здравна министърка Марисол Турен. Здравните органи в парижкия регион са получили допълнителни инструкции за пътници, пристигащи на международното летище "Шарл де Гол", но засега не са предприети мерки за ограничаване на пътуванията от и към Западна Африка, съобщи говорителка на министерството.

Крим създаде Кримска централна банка

Анексираната от Русия област е готова да изплати задълженията си към кредиторите в рубли

    


Нови неясноти с утрешния мач на Кобрата

Проблемите около насрочения за 5 април мач на Кубрат Пулев продължават. Според някои публикации, цитирани от Би Ти Ви, съперникът на българската звезда - Джоуи Давейко няма да излезе на ринга на гала вечерта в Рощок, Германия.
Американецът бе обявен за опонент на Кобрата в четвъртък, но днес стана ясно, че може въобще да не се стигне до мач. Проблемите около насрочения за 5 април мач на Кубрат Пулев продължават. Според някои публикации, цитирани от Би Ти Ви, съперникът на българската звезда - Джоуи Давейко няма да излезе на ринга на гала вечерта в Рощок, Германия. Американецът бе обявен за опонент на Кобрата в четвъртък, но днес стана ясно, че може въобще да не се стигне до мач.

Видео: Тържествена церемония по повод 10 години от влизането на България в НАТО


Пред президентството тази сутрин на тържествена церемония бе издигнато знамето на НАТО по поводът 10 години от влизането на България в алианса.

На церемонията присъстваха президентът Росен Плевнелиев, премиерът Пламен Орешарски, министърът на отбраната Ангел Найденов, военни, дипломати, гости. Президентът прие строя на почетния караул пред парадния вход на "Дондуков" 2. 

Допълнителни 265 млн. лева за пенсии през 2015 година

Допълнителни 265 млн. лева ще бъдат заделени за пенсии през 2015 г, съобщи финансовият министър Петър Чобанов при представянето на средносрочната бюджетна прогноза за следващите три години, цитиран от „Дарик“.
Очаква се минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да бъде увеличена от 154,50 лева от 1 юли тази година до 168, Допълнителни 265 млн. лева ще бъдат заделени за пенсии през 2015 г, съобщи финансовият министър Петър Чобанов при представянето на средносрочната бюджетна прогноза за следващите три години, цитиран от „Дарик“. Очаква се минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да бъде увеличена от 154,50 лева от 1 юли тази година до 168,

Залезът на десните екстремисти в Украйна

/КРОСС/ Лоши вести за "Десния сектор". Украинското правителство в момента провежда кампания за изземанe на нелегалните оръжия. Очевидно много хора са се снабдили нелегално с огнестрелни оръжия по време на протестите и размириците в Киев. Посланието на правителствената кампания се отнася преди всичко до "Десния сектор" - един дясноекстремистки съюз на малки извънпарламентарни сили, създаден още в началото на протестите през ноември миналата година. "Първоначално това беше коалиция, състояща се от няколкостотин представители на национално-консервативни и неонацистки групировки", казва политологът Андреас Умланд. Междувременно обаче в него членуват хиляди. Десните влизат в политиката Изследователят на десния екстремизъм Антон Шеховцов от University College в Лондон смята, че засилването на дясната групировка се дължи на добрата й стратегия. "От самото начало тя се позиционира като най-радикалната движеща сила на Майдан", казва Шеховцов. Другата причина за нейното масовизиране е медийна. Особено руските медии използваха "Десния сектор", за да представят смяната на властта в Киев като фашистки преврат. В края на март "Десният сектор" се формира като партия. Лидерът на партията Дмитро Ярош възнамерява да се кандидатира на предсрочните президентски избори на 25 май. "Десният сектор" отказва да участва в кампанията за разоръжаване

Златанова: Няма спрени фондове, нито пък са били спирани

Нито са спирани фондове за България, нито в момента има спрени. Даже е налице обратното - правителството спаси стотици милиони евро в края...

Преследване с полицията и четирима задържани

Пътният екшън се разиграл в късния следобед на вчерашния ден на територията на област Сливен. В крайна сметка са арестувани четири лица, които се намират в ареста на РУ „Полиция” ...

НАСА планира роботизирана мисия до спътниците на Марс

Учени и инженери от изследователски център на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА) работят върху концепция за мисия с неголямо финансиране,...

Защо кредитът е предпочитана възможност за финансиране на образованието

"Аlpha Оптимум" - разумна възможност за най-ценната инвестиция

    


Над 2 % ръст на икономиката през 2014-та прогнозира МФ

Министерството на финансите повиши прогнозата

Завареното беше кошмарно, ние стабилизираме енергетиката!

Стойнев: Амбицията ни е догодина изцяло да либерализираме пазара

    


Още 265 млн. лева за пенсии през 2015 година

Допълнителни 265 млн. лева ще бъдат заделени за пенсии през 2015 г, съобщи финансовият министър Петър Чобанов при представянето на средносрочната бюджетна прогноза за следващите три години, цитиран от „Дарик“.
Очаква се минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да бъде увеличена от 154,50 лева от 1 юли тази година до 168, Допълнителни 265 млн. лева ще бъдат заделени за пенсии през 2015 г, съобщи финансовият министър Петър Чобанов при представянето на средносрочната бюджетна прогноза за следващите три години, цитиран от „Дарик“. Очаква се минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да бъде увеличена от 154,50 лева от 1 юли тази година до 168,

Шокиращ доклад на УНИЦЕФ за децата в Гърция

Най-уязвими от кризата са семействата с по един родител, а също и многочленни домакинства

Надзорът на Здравната каса утвърди бюджетите на болниците за април

Стойностите са формирани по предложения на районните здравноосигурителни каси

    


В. Налбантов: Туристическата ни база е прекрасна, време е да помислим и за работната ръка

Държавните органи неглижират туризма като проспериращ отрасъл. Вече 20 години, пък и повече, винаги се твърди, че туризмът е приоритет на държавата, но наяве не е така. Туризмът е почти на 100% частен и може би това предопределя такова отношение.

За книгата "Несветите светци" с архим. Тихон (Шевкунов)

/КРОСС/ По покана на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит, игуменът на Сретенския манастир в гр. Москва архимандрит Тихон (Шевкунов) посети България от 14 до 17 март т.г. за участие в презентацията на българския превод на книгата „Несветите светци и други разкази". Отговорният секретар на Патриаршия съвет по култура, наместникът на Сретенския ставропигиален мъжки манастир архимандрит Тихон (Шевкунов) разказа за своята книга „Несветите светци" и други истории", за манастира и за какво не трябва да забравя всеки православен. Срещата се състоя в голямата зала на Руския културно-информационен център и продължи цели три часа. Залата бе препълнена, а когато отеца влезе пространството сякаш се изпълни със светлина. След гръмките аплодисменти за посрещане, настъпи тишина и необикновено спокойствие. Отец Тихон не започна да говори за себе си и за книгата си, а помоли направо да се премине към въпросите. Така срещата премина като духовна беседа с въпроси и отговори на най-различни теми. След отговора на първия въпрос от залата тръгна един поток от въпроси,като някои от присъстващите се престрашаваха и взимаха микрофона, директно задавайки въпросите си. В отговорите на отеца понякога се промъкваше уникалното му чувство за хумор, понякога тъга, а най-вече много интересна и полезна информация. Някои задаваха въпросите си към него, не като към писател, а като към свещеник. Получи се необикновена, интересна и много полезна беседа

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване