Кандидатът за евродепутат Достена Лаверн получи подкрепа от интелектуалци в НДК

Кандидатът за евродепутат от листата на Коалиция за България Достена Лаверн получи подкрепа от интелектуалци. Това стана на провелата се вчера дискусия в зала „Мати” на НДК, където български професори, студентски преподаватели, журналисти, учители и научни изследователи изразиха подкрепа за нейното участие в предстоящите избори. Кандидатът за евродепутат от листата на Коалиция за България Достена Лаверн получи подкрепа от интелектуалци. Това стана на провелата се вчера дискусия в зала „Мати” на НДК, където български професори, студентски преподаватели, журналисти, учители и научни изследователи изразиха подкрепа за нейното участие в предстоящите избори.

Октай Енимехмедов: Доган допусна Троянския кон да влезе в сараите му

От три седмици съм си вкъщи и се чувствам добре. Чета книги и се опитвам да се подготвя за изпити”, разказа Октай Енимехмедов пред журналиста Миролюба Бенатова. „Доган наскоро имаше рожден ден. Искрено му пожелавам здраве, но аз не искам да съм на негово място – да седиш, да си заобиколен от толкова хора и да се съмняваш, че всеки един от тях ти готви заговор.

Зуека стана татко за втори път

Актьорът Васил Василев-Зуека стана баща за втори път, съобщи продуцентът Маги Халваджиян по време на снощния лайф на предаването „Денсинг старс".

Бебето на Зуека се казва Стефан и се е родило вчера.

За бременността на приятелката му Анна Вичева се разбра преди месец и половина. Двамата са заедно от 2012 г., но дълго време пазиха връзката си в тайна. Двамата се запознали още през 1999 г. на снимачната площадка на "Пансион за кучета". В лентата Зуека е актьор, а Анна е асистент-режисьор.

Васил Василев-Зуека има дъщеря на 14 години от актрисата Нина Димитрова, с която бяха заедно 20 години.

Жена се хвърли под влак в Пловдив

Най-вероятно тя се е самоубила

    


Най-накрая! Дани Хюз се осмели да се бие с Кобрата

Пореден противник на Кубрат Пулев се отказа от среща с него! Този път само 40 часа преди срещата. Вчера официално бе съобщено, че Кобрата ще се изправи срещу Джоу Давейко в боксовата галавечер в Рощок...

Ясна е националността на атентатора от "Сарафово"

Националността на атентатора от летище "Бургас" преди 2 г. е ясна, каза в Бургас главният прокурор Сотир Цацаров, предаде БГНЕС. Цацаров категорично отказа да я съобщи. Данни, свързани с ...

Има надежда! Шумахер идва в съзнание

Дългоочакваната добра новина може би вече е факт. Състоянието на Михаел Шумахер отбелязва сериозно подобрение и той вече показва признаци на връщане в съзнание и събуждане.Новината съобщи мениджърът н...

Осем нови тролея тръгнаха по софийските улици


Осем чисто нови тролейбуси от днес ще превозват пътници на столичния градски транспорт. Те са част от общо 50 тролея, които ще бъдат въведени в експлоатация до края на тази година. Проектът се осъществява по оперативна програма "Регионално развитие".

"Така ще бъдат подменени около 90% от тролейбусите в София", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева днес пътуваха в първия курс на един от новите тролеи.
...

Клиентите на easyJet се увеличават


Нискотарифната авиокомпания easyJet е обслужила през март с 4.8% повече пътници, отколкото през същия месец на миналата година, съобщиха от авиопревозвача.

Миналия месец са превозени 5.1 млн. пасажери, а заетостта на седалките е 91.5%, с 1 процентен пункт над постигнатото през март 2013 г.

За последните 12 месеца клиентите на компанията са се увеличили с 3.5% до 61.8 млн. души. Заетостта на седалките е 89.5%, с 0.1 процентни пункта по-висока, отколкото през предходния...

Вицепремиерът допуска българско авторство на текста на ЕП за еврофондовете ни

/КРОСС/ Вицепремиерът Зинаида Златанова допуска българско авторство на текста, с който Европейския парламент поиска Еврокомисията да преоцени отпускането на пари от еврофондовете за страната ни. Златанова подчерта, че този текст няма законодателен характер, както и че препоръките в доклада са стотици и засягат по един или друг начин всички страни от Евросъюза За мен не е изненада, че това се случва точно в този предизборен момент. Няма да се изненадам също, ако черновата на тази препоръка е писана в София. Нито са спирани фондове за България, нито има в момента спрени. Обратното. Правителството успя да спаси стотици милиони евро в края на миналата година. Спекулира се много, че докладът касае това правителство. Периодът, който се визира там, е 2012 година. Решението на български съд вчера показа много ясно как се управляваше държавата в този период. Хората, които наложиха този стил на управление, ги призовавам да не използват европейските институции за вътрешно партийни предизборни цели, коментира вицепремиерът Зинаида Златанова, цитирана от БНР.   

Защо ни е нужен цинк?

Каква е ролята му в организма?

    


Тютюнопроизводителите ще получат парите си до 20 април

 Между производителите има единомислие по отношение на разпределението на националните доплащания. Това заяви председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев в предаването „Преди всички“ по БНР.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
„От асоциацията имаме идея всички  Между производителите има единомислие по отношение на разпределението на националните доплащания. Това заяви председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев в предаването „Преди всички“ по БНР. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS „От асоциацията имаме идея всички

Тютюнопроизводителите ще получат парите си до 20 април

 Между производителите има единомислие по отношение на разпределението на националните доплащания. Това заяви председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев в предаването „Преди всички“ по БНР.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
„От асоциацията имаме идея всички  Между производителите има единомислие по отношение на разпределението на националните доплащания. Това заяви председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев в предаването „Преди всички“ по БНР. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS „От асоциацията имаме идея всички

МОСВ: Няма да се строи на Карадере, преди да има оценка за въздействие върху природата

Трябва да опазим малкото природа, която ни е останала. Това обяви в ефира на ТВ "Европа" природозащитникът Генади Кондарев по повод казуса „Карадере”. От Министерството на околната среда и водите твърдят, че строеж на Карадере няма да започне, преди да има оценка за въздействие върху природата.

Агенцията за закрила на детето разглежда сигнал за агитация на Борисов пред ученици


Родител е изпрател сигнал до Агенцията за закрила на детето, че на 27 март в училище в Благоевград е провеждана политическа агитация. Това потвърдиха пред "Дневник" от агенцията.

Пред ученици от първи до четвърти клас лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов агитирал в полза на партията си. Той бил поканен да присъства на откриването на физкултурния салон в двора на Трето СОУ.

Като всеки сигнал, ние ще го проверим, на първо място ще отговорим на човека, който го е подал, казаха още...

Лекари, болници и здравни журналисти бяха наградени по повод Световния ден на здравето

/КРОСС/ Пациентски организации и семейният портал "Мама, татко и аз" наградиха лекари, болници и журналисти с ресор здравеопазване по повод Световния ден на здравето. Организаторът на събитието Пенка Георгиева сподели: Подборът е от нашите пациентски организации, с които сме работили в годините с тези лекари. Има много, много, много повече достойни лекари, но това са хората, с които сме работили последно. Избирани са от пациентите. Като обективна медия, включително една от харесваните в цялата страна, искам да кажа, това е БНР. Чест ви прави. Двама журналисти от БНР получиха грамоти. Зорка Милева - за дългогодишна дейност, посветена на здравеопазването, и Гергана Хрисчева - за отговорно отношение към здравеопазването. За реформата в здравеопазването и за достойнството на лекарите говориха отличените лекари проф. Тодор Кантарджиев, директор на Национален център по заразни и паразитни болести, и доцент Атанас Щерев, както и журналиста Невена Попова.  

Джони Деп обяви годежа си с Амбър Хърд

Актьорът Джони Деп се е сгодил за колежката си Амбър Хърд, за която казва, че е "южна красавица", "чудесно момиче" и "прекалено добра за него", предаде Ройтерс.
50-годишният Деп потвърди новината само няколко дни след като бе забелязан да носи дамски годежен пръстен на безименния пръст на лявата си ръка, което стана повод за слуховете, Актьорът Джони Деп се е сгодил за колежката си Амбър Хърд, за която казва, че е "южна красавица", "чудесно момиче" и "прекалено добра за него", предаде Ройтерс. 50-годишният Деп потвърди новината само няколко дни след като бе забелязан да носи дамски годежен пръстен на безименния пръст на лявата си ръка, което стана повод за слуховете,

Великденско математическо състезание под егидата на СМБ Изток

По традиция в цялата страна ще се проведе ХXI Национално Великденско математическо състезание под егидата на СМБ Изток . В него могат да се включат ученици от І до ХІІ клас.

Организаторите отправят покана за участие в състезанието към учениците.

Състезанието ще се проведе на 12.04.2014 г.  /събота/ от 10,00 до 11,30 часа/90 минути/  за ученици от I–ви и II –ри клас, а за ученици от III – ти   до XII – ти клас – от 10, 00 до 12,00 часа/120 минути/  в сградата на СОУ „Иван Вазов” гр.Поморие.

Темите са подготвени от секция „Изток” на СМБ и съдържат 15 тестови въпроса.

Темите включват:

  • І клас – действия с числата до 20.
  • Темата за VІІ клас  е прототип на изпита  за кандидатстване след 7 клас.
  • Темата за ХІІ клас е прототип на матурата по математика.

Записванията за участие: от 02.04.2014 г. до 10.04.2014 г.

Таксата за участие е 8 лева. Записване в стаята на секретарката  от 8.00 до 12.00 часа.

За отборното и комплексното класиране ще се вземат петте най-добри резултата в съответния клас.

Официалното закриване ще бъде на 17.04./четвъртък/ от 12,30 часа , на което ще се обявят резултатите и ще бъдат връчени наградите на индивидуалните и отборни първенци. Резултатите на всички участници и списък на наградените ще бъдат публикувани на сайта на училището.

  • на e-mаl адрес – mzoteva@gmail.com – само списъци на групи ученици от едно  училище.
  • Примерни задачи от предишни състезания на адрес –

www. iztok-smb.hit.bg, www.math10.com

При групови заявки списъците трябва да се представят в два екзепляра.

 

Тел: 0596/ 2 21 16; GSM: 0883360800 – Л. Страволемова

GSM: 0887623419 – Ст. Ангелова

Йовчев отказа да слезе на протеста на журналисти и граждани пред МВР

Вътрешният министър Цветлин Йовчев отказа да слезе на протеста на журналисти и граждани, обявен в подкрепа на телевизионния водещ Генка Шикерова и свободното слово. 

Поводът беше  вторият случай на умишлен палеж на автомобила на водещата от Би Ти Ви във вторник. 
 През септември беше подпален личният й автомобил, като извършителите още не са открити и мотивите им не са известни. Разследването по случая е било прекратено.

На два пъти вместо вътрешния министър, пред...

Трите най-големи биткойн борси в Китай затварят частично врати

Ходът е следствие от заявката за репресии срещу платформите от страна на Китайската централна банка

    


Работещите бедни у нас са 7-8%

Социалното министерство ще продължи да настоявае размерът на минималната работна заплата да се определя в зависимост от обективни критерии каквито са производителността на труда, средната работна заплата, линията на бедност, заяви министър Адемов

Бартомеу: Жертва сме на голяма несправедливост

"Спазили сме абсолютно всички правила и ще се борим с всички законни средства"

    


В. Кирчев: Енергийният сектор се използва за социални нужди, а не трябва да е така

/КРОСС/ Лицензионният процес е много дълга процедура и решението едва ли може да бъде взето от днес за утре. Освен това няма опит в това отношение. Не вярвам да се стигне докрай, а и компаниите ще търсят правата си в съда, където съм сигурен, че ще спечелят", казва пред 3e-news.net бившият заместник-председател на ДКЕВР доц. Валентин Кирчев в коментар на процедурата по отнемане на лицензите на електроснабдителните предприятия. „Не зная дали в лицензиите е записано, че трябва да има издължаване на определена дата. Много е трудно да се каже кое точно лицензионно условие е нарушено. Това че електроснабдителните предприятия си търсят правата, е тяхно право и съм сигурен, че те ще стигнат там, накъдето са се запътили. Сигурен съм, че ще постигнат всичко, включително и корекция на цената", казва той и изразява увереност, че няма да се стигне докрай. „Всички знаеха, че таксата за ВЕИ ще падне в съда. Вярваха, че ще остане, само тези, които я постановиха", посочва той. „Освен това парите, за които се говори, че дължат електроснабдителните компании, едва ли ще решат проблемите в енергетиката. Нищо няма да решат. Да речем, че дружествата ги извадят - това е намеса във взаимоотношенията на дружествата с НЕК. От това, което гледам по телевизията и от общуването с колегите, а вярвайте ми ние общуваме, не съм радостен от случващото се", споделя бившият зам.-председател на регулаторната комисия

Добротата се намира в нашите гени?

/КРОСС/ Добротата не е само въпрос на възпитание, но така също и на гени. Изводът е на психолози от Калифорнийския университет в Ървин и Университета на Бъфало, който е резултат от изследване, при което от 711 участници са взети ДНК проби, чрез които да се разбере спецификата на рецепторите им за окситоцин и вазопресин. Оказва се обаче, че нашите гени имат значение в комбинация със специфичното светоусещане на всеки човек. „Не сме открили гена на добротата, а само ген, допринасящ за нея, който обаче прави това само в съчетание с определен тип светоусещане", уточняват изследователите. Според тях щедростта и дружелюбността на хората се предават чрез гените. Става въпрос за рецепторните гени на два конкретни хормона - вазопресин и окситоцин, които имат пряка връзка с начина, по който се държим помежду си. Тези хормони се свързват с клетките ни чрез различни рецептори, а други няколко гена пък на свой ред контролират дейността на самите рецептори. Проведеното от психолозите изследване на определени гени има за цел да се разбере дали хормоните вазопресин и окситоцин играят някаква роля при по-общественополезни нагласи, като например благотворителност и гражданско съзнание. Участниците отговарят на въпроси, свързани с гражданските задължения на всеки човек, с останалите хора и света, както и със собствената им дейност по отношение на благотворителността и доброволчеството.      

Започна изплащането на великденските пенсии


От днес започва изплащането на пенсиите за април, като всички пенсионери ще получат великденска добавка спрямо размера на пенсията си.

Изплащането започва по-рано от обикновено заради предстоящите празници и ще продължи до 17 април. То ще се извършва по предварително обявен във всяка пощенска станция график. Хората, които  получават пенсиите си по банков път, ще получат парите на 4 април.

Общо 57.7 млн. лв. от икономии на разходите и трансферите по централния бюджет ще...

Архитекти се обявиха срещу застрояването с небостъргачи в Лондон


Известни британски архитекти се включиха в кампания срещу масовото строителство на небостъргачи в Лондон, пишат местните медии. Акцията започна, след като бяха оповестени данни, според които близо 250 сгради над 20 етажа вече се строят или са планирани за изграждане в британската столица.

В кампанията се включиха Дейвид Чипърфийлд, Дейвид Аджайе, Сунанд Прасад, Алисън Бруукс, Раб Бенетс и Ерик Пари. Те се подписаха в петиция, призоваваща небето над Лондон да се предпази от вдигането...

Архитекти се обявиха срещу масовото строителство на небостъргачи в Лондон


Известни британски архитекти се включиха в кампания срещу масовото строителство на небостъргачи в Лондон, пишат местните медии. Акцията започна, след като бяха оповестени данни, според които близо 250 сгради над 20 етажа вече се строят или са планирани за изграждане в британската столица.

В кампанията се включиха Дейвид Чипърфийлд, Дейвид Аджайе, Сунанд Прасад, Алисън Бруукс, Раб Бенетс и Ерик Пари. Те се подписаха в петиция, призоваваща небето над Лондон да се предпази от вдигането...

Навършват се 10 години от смъртта на 12-те деца в река Лим

Днес се навършват 10 години от смъртта на 12-те деца от Свищов, които загинаха в ледените води на река Лим на през 2004-а година. Родители, близки и познати все още живеят с мъка в сърцата и казват, че споменът за тази трагедия никога няма да изчезне.

Крим обяви, че може да приеме 6 млн. туристи

Крим е готов да приеме тази година около 6 милиона туристи през туристическия сезон, започващ на 1 май, през който ще има отстъпки за хотелските нощувки между 10 и 25 на сто, съобщи на туристически форум министърът на туризма на републиката Елена Юрченко, цитирана от ИТАР-ТАСС.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, Крим е готов да приеме тази година около 6 милиона туристи през туристическия сезон, започващ на 1 май, през който ще има отстъпки за хотелските нощувки между 10 и 25 на сто, съобщи на туристически форум министърът на туризма на републиката Елена Юрченко, цитирана от ИТАР-ТАСС. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Удобното мълчание на властта


Властта има полза престъпленията срещу журналисти да останат неразкрити, защото това прави медиите по-послушни, казва Иван Бедров в коментар за "Дойче веле".

Преди два дни бе опожарен автомобилът на Генка Шикерова - журналистка от най-голямата българска телевизия бТВ. Извършителят обаче все още не е разкрит. Това не е изненада. Преди повече от шест месеца изгоря предишният автомобил на същата журналистка, по случая обаче вече дори не се води разследване – то е прекратено поради...

40 енергийни храни срещу пролетна умора

/КРОСС/Ако се уморявате лесно, нямате тонус, изпитвате апатия и сте сънливи, няма никакво съмнение, че ви връхлита пролетна умора. Това състояние е в резултат на изтощението на организма от отминалата зима. Имунитетът е понижен, а вследствие на прекараните настинки и вирусни инфекции в тялото са се натрупали токсини. Част от решенията за справяне с проблема са активният спорт, приемането на поне два литра вода дневно, ограничаването на алкохола, пърженото и мазните храни, а правилното хранене с богати на витамини храни довършва останалото. В диетата трябва да присъстват храни, които повишават настроението. Те подпомагат образуването на т. нар. хормон на щастието серотонин, съдържат витамини от групата В и Е и известните като антидепресанти селен, тритпофан и фолиева киселина. Кои храни ни помагат в борбата с пролетната умора? Банани, цитруси, киви, боровинки против пролетна умора Плодовете, които играят най-голяма роля в борбата с пролетната умора са банани, цитруси, боровинки и киви. Бананите съдържат най-много калий от всички плодове, който подпомага работата на мозъка, сърцето, мускулите и костите. Калият сваля високото кръвно и способства срещу задържането на излишни течности в организма. Желязото в бананите ни пази от анемия, а магнезият ни помага да спим по-пълноценно. Бананите са и естествен антидепресант - витамините от група В в тях успокояват нервната система. Цитрусите са полезни срещу пролетна умора заради високото си съдържание на витамин С

Знамето на НАТО беше издигнато на церемония пред президентството

Знамето на НАТО беше издигнато на тържествена церемония пред президентството по повод 10-годишнината от присъединяването на България към Алианса.   Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев прие строя на почетния караул и поздрави гвардейците по случай годишнината.   Сред присъствалите на церемонията бяха премиерът Пламен Орешарски, министърът на отбраната Ангел Найденов, началникът на Щаба на отбраната ген. Симеон Симеонов и други. 

Корупцията съсипва руската икономика

Анексирането на Крим от Русия беше голяма изненада. Русия дълго време бе смятана за "нормална" развиваща се страна. Наистина, тя се управлява от недемократичен режим, който обаче бе на път да преодолее разликата със Запада.   Това, което се случи в Крим, обаче е всичко друго, но не и "нормално". Последната страна, анексирала територията на свой съсед, беше Ирак, който превзе Кувейт през 1990 г.   Русия, разбира се, не е саддамхюсеиновия Ирак. Но при нея има една съществена разлика - тя е страна с високи приходи и същевременно много корумпирана. В световния индекс за добро управление Русия се нарежда в първите 20 процента на най-корумпираните страни редом до далеч по-бедни части на света.   В продължение на много години корупцията се смяташе за вътрешен проблем, с който руснаците сами ще трябва да се преборят. Западните лидери се примиряваха с руската корупция и по друга, по-себична причина. Когато пари, присвоени от корумпирани чиновници, бяха източвани от Русия и влагани в швейцарски банки, или пък използвани за покупки на мансардни апартаменти в лондонския квартал Челси, западните правителства се самоуспокояваха с факта, че могъщите хора в Москва са силно заинтересувани да поддържат мирни отношения със Запада.   Това бе грешка, и то груба, защото руската корупция се оказа дълбоката причина за кризата в Крим.   Рушветчийството съсипва руската икономика. А щом икономическият ръст спре, териториалната експанзия става предпочитан инструмент на един авторитарен режим да вдига популярността си и да запазва властта си.   В Русия социалният договор през първото десетилетие на новия век се базираше на годишен икономически ръст от 7 процента. Жителите бяха доволни от едно правителство, което им даваше значителни материални облаги, макар и да ограничаваше демократичните свободи. Нагласата бе това да продължава дълго.   Когато Владимир Путин пое президентския пост за втори път през 2012 г., той обеща да увеличи правителствените разходи. Неговите обещания се базираха на предвиждания годишен ръст от между 5 и 6 процента.   Но социалният договор вече е неизпълним. Миналата година ръстът спадна до 1.3 на сто. Независими прогнози сочат свиване на икономиката през първото полугодие на 2014 г. Същото очаква и Световната банка.   Защо се стопи ръстът? Защото всички предишни източници на ръст - евтина работна ръка, растящи цени на суровините, ръст на потребителските кредити - вече са изчерпани и по-нататъшният ръст изисква стимули за инвестиции. Но това изисква защита на правата за собственост и стриктно изпълнение на договорите - точно което корупцията в правителството и в съдебната система подкопава.   Още преди случая с Крим инвеститорите започнаха да гласувах с краката си, напускайки страната. Инвестициите спаднаха. Руските акции започнаха да се търгуват с 50 на сто отстъпка в сравнение с другите нововъзникващи пазари.   След като докара икономиката до рецесия, руският елит трябва да намери нов начин да се задържи на власт. За един авторитарен режим това винаги е трудна задача, изискваща пари, репресии и пропаганда. Рецесията означава, че руското правителство не може повече да си купува благоразположението на обществото. Остават репресиите и пропагандата.   В тези условия нищо не може да помогне повече от една малка и победоносна военна авантюра.   Конкретни победи - независимо колко малки или колко скъпоструващи - вдигат популярността на управника. Затова не е изненадващо, че рейтингът на Путин скочи на 80%.   Вече не може да се приема, че руската корупция има здравословния ефект да възпира руския елит. Напротив, тя се изроди в агресивна външна политика, на която западните лидери сега се чудят как да отвърнат. Руската корупция се превърна в заплаха за глобалната сигурност.   Руското правителство винаги се е отнасяло с неохота към разследванията за корупция на своята територия. Руските активисти на борбата с корупцията водят непосилна битка.   Други правителства могат и следва да помогнат да бъдат локализирани и замразени чуждестранните авоари на корумпираните висши служители. Това ще подкопае подкрепата за Путин сред руската управляваща класа, както и подкрепата за елита сред широката общественост.   И в двата случая то ще допринесе Русия да се превърна в нова - демократична и мирна страна.   По БТА   _______________________________________     *Сергей Гуриев е руски икономист, бивш ректор на висшата Руска школа по икономика (на която ректор в момента е бившият български финансов министър Симеон Дянков - бел. ред.). След като в началото на 2013 г. Гуриев бе подложен на разследване от руските власти по подозрения, че се е облагодетелствал материално, участвайки в експертиза за съда по второто дело срещу собствениците на ЮКОС Михаил Ходорковски и Платон Лебедев, през април 2013 г. той тайно напуска Русия и емигрира в Париж. Там той чете лекции по макроикономика и се занимава с научна работа.

Властта заключи: Докладът за спиране на европарите е традиционен

"Вчера беше гласуван един традиционен доклад на Европейския парламент, който се приема всяка година за освобождаване от отговорност на Европейската комисия, в случая - за финансовата 2012 г."

Това обясни в кулоарите на парламента депутатът на "Коалиция за България" Деница Златева.

Думите й са коментар по вчерашната резолюция, с която Европарламентът призова ЕК да излезе с твърда позиция дали еврофондовете за България могат изобщо да бъдат разходвани законно и по предназначение. По предложение на ЕНП към доклада бе вклчен и текст, който препоръчва спиране на европарите за България.

Според Сачева самият доклад се приема всяка година и касае проблемите на всички 27 държави-членки.

"България също не е пропусната - с проблеми в обществените поръчки, с проблеми в сектор земеделие. Повтарям, става дума за периода 2012 г.", подчерта социалистката.

По думите на Сачева внесената от ЕНП препоръка за спиране на фондовете е чисто политическа и идва, за да обслужи тезите на ГЕРБ.

"С чисто политическа цел в доклада беше вкарана допълнителна препоръка (...) Чрез тази точка се внушава, едва ли не, че в България проблемите с корупцията и с правовата държава са толкова сериозни, че трябва да бъде преразгледано от Европейската комисия спирането, или дали сме в състояние да управляваме средства от Европейския съюз", каза Сачева.

Тя заключи, че препоръката е част от предизборната кампания на опозицията.

"Този доклад не поражда правни последствия – на база на доклада ЕК не е длъжна да предприема никакви действия по отношение на спиране на средствата от Европейския съюз и това беше потвърдено от председателя на Европейския парламент г-н Мартин Шулц", каза Сачева.

Тя обвини депутатите на ГЕРБ, че макар вчера да са гласували "против" препоръката за спиране, в комисията преди пленарна зала са я подкрепили.

Крим обяви, че може да приеме 6 млн. туристи

Крим е готов да приеме тази година около 6 милиона туристи през туристическия сезон, започващ на 1 май, през който ще има отстъпки за хотелските нощувки между 10 и 25 на сто, съобщи на туристически форум министърът на туризма на републиката Елена Юрченко, цитирана от ИТАР-ТАСС.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, Крим е готов да приеме тази година около 6 милиона туристи през туристическия сезон, започващ на 1 май, през който ще има отстъпки за хотелските нощувки между 10 и 25 на сто, съобщи на туристически форум министърът на туризма на републиката Елена Юрченко, цитирана от ИТАР-ТАСС. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Проф. Божидар Димитров: Западът отписа Крим, строги санкции срещу Русия няма да има

- Има ли някаква промяна в отношенията на Запада към Русия, г-н Димитров?
- Наскоро президентът на САЩ Барак Обама заяви, че на Русия ще бъдат наложени нови санкции, ако тя продължи настъплението си в Източна Украйна. Което означава, че Крим е отписан.
Толкова са санкциите за него - към 20 човек,а и то от средния ешелон, няма да могат да пътуват - Има ли някаква промяна в отношенията на Запада към Русия, г-н Димитров? - Наскоро президентът на САЩ Барак Обама заяви, че на Русия ще бъдат наложени нови санкции, ако тя продължи настъплението си в Източна Украйна. Което означава, че Крим е отписан. Толкова са санкциите за него - към 20 човек,а и то от средния ешелон, няма да могат да пътуват

Издирването на изчезналия капитан на рибарски кораб продължава

/КРОСС/ Повече от 15 часа продължава издирването на изчезналия край Поморие капитан на рибарски кораб.  Капитанът на риболовното корабче „Одеса" - 30-годишният Емил Масларов - е паднал зад борда около 20 ч. снощи, на шест мили източно от Поморие, съобщи БНР. Причината за инцидента остава неясна. Изпълнителна агенция „Морска администрация" продължава търсенето на член на екипажа от риболовен кораб, съобщиха от транспортното министерство. Снощи, след сигнала на Граничния координационен център в Бургас, е започната акция за издирване и спасяване на моряка. Поради влошаване на условията, през нощта търсенето е преустановено. Днес спасителната акция продължава. Според кмета на града Иван Алексиев, капитанът Емил Масларов е опитен моряк и пролетното море не би трябвало да е заплаха за него: „Риболовното корабче „Одеса" - наши момчета, поморийци, го купиха и се захванаха с риболов. Едното момче излязло навън и изведнъж изчезнало. Паднало ли е, не знам какво е станало. Не могат да го открият". Всички риболовни кораби в района на Бургаския залив са предупредени за инцидента. Издирването продължава. Според Гранична полиция шансовете на изчезналия мъж намаляват с всеки изминал час, тъй като морската вода е студена.

На лов за „Сатана”

/КРОСС/ Поради ограниченото си сътрудничество с Русия, Украйна е заплашена от изтичане на ракетни технологии. След обаждането на президента на РФ Владимир Путин на американския президент Барак Обама, Джон Кери обърна самолета в друга посока, за да се срещне със Сергей Лавров в руското посолство в Париж. Срещата се състоя при затворени врати и продължи четири часа. Какво би могло да предизвика такава остра реакция от американска страна? Едва ли е ставало дума само за стабилизация на обстановката в Украйна... Не е изключено, американският президент да е бил информиран за нарушението на режима за неразпространение на ракетни технологии от страна на Киев. А това е пряка заплаха за безопасността на САЩ. Република Украйна получи в наследство от Съветския Съюз мощен военно-промишлен комплекс, включително за производство на ракетно-космически технологии. Държавното предприятие „Конструкторско бюро „Южное"" в Днепропетровск е крупен разработчик на междуконтинентални балистични ракети.Конструираната там ракета РС-36М УТТХ, в кодировка на НАТО като SS-18 Satan („Сатана") все още е в състава на стратегическите ракетни сили на Русия. Украински експерти осъществяват надзор, удължавайки живота на „Сатана" - най-мощната балистична ракета в света

Смекчиха присъдите на "Пуси райът"

Съдът изключи мотива за религиозна ненавист

    


Футболни фенове от Перник участвали в атентата срещу Генка Шикерова?

Агитките на „Левски”, ЦСКА и дори на „Локомотив” София са привикани под строй в няколко столични РУП-та от вчера насам заради запалената кола на Генка Шикерова, научи „ПИК” от потърпевши. Ултрасите се жалват, че са задържани по няколко часа да дават обяснения по случая, въпреки че повечето от тях дори не знаели какво се е случило и едва снощи научили новината от вечерните емисии.

„Ченгетата имат информация, че зад...

Продължава

БНР и БНТ определиха тарифите си за политическа реклама за изборите

Националните обществени радио и телевизия определиха тарифите си за политическа реклама за евроизборите. Цените, които минават през одобрение от Министерския съвет, се запазват на нивата от парламент...

Разбиха международна схема за пране на пари през България

Международна схема за пране на пари, която е минавала и през България, е била разбита, съобщи в Русе главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, предаде БГНЕС. Към момента са повдигн...

Топузаков гласи Бастос за титуляр срещу Черно море

Бразилецът Рафаел Бастос има голямо желание да заслужи своето титулярно място в Левски. По време на лагера на "сините" в Правец, бразилецът е положил доста усилия по време на тренировките. С...

Задържаха 45 нелегални имигранти за денонощие

Командировани служители продължават да подпомагат охраната

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване