Зафиров: Присъдата срещу Златанов е присъда срещу цялото управление на ГЕРБ

С оглед на това, че беше издадена присъда, считам, че комисията по случая си върши добре работата. Това заяви в ефира на BTV народният представител от ПГ на КБ и член на Временна анкетна комисия за проучване на обстоятелствата по оповестените факти и данни за нарушения, извършени в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт С оглед на това, че беше издадена присъда, считам, че комисията по случая си върши добре работата. Това заяви в ефира на BTV народният представител от ПГ на КБ и член на Временна анкетна комисия за проучване на обстоятелствата по оповестените факти и данни за нарушения, извършени в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт

ВСС иска 25 млн. лв. от кабинета за по-високи заплати

/КРОСС/Висшият съдебен съвет реши единодушно, че ще поиска 25 млн. лв. от кабинета, за да бъдат увеличени заплатите на магистратите и всички служители в системата. Увеличението ще бъде средно 6.73% върху максималния размер на основното трудово възнаграждение, съобщи "Правен свят". Мотивите, с които ВСС ще настоява парите да бъдат отпуснати от Министерския съвет, са изключителната натовареност на магистратите и тежките условия, в които работят. Председателят на Бюджетната комисия на ВСС Михаил Кожарев заяви на заседание на съвета, че финансовото положение на съдебната власт е изключително тежко, като много скоро средствата за издръжка ще свършат и ще трябва да се искат допълнително от държавата."Не може така да се работи", категоричен бе Кожарев. В съдебната система работят около 15 000 души, като около 1/3 от тях са магистрати, а останалите са съдебни служители. В момента основното възнаграждение на магистратите на районно ниво е около 1683 лева, а на върховно - 3119 лева. Ако бъдат отпуснати допълнителните средства, увеличението ще бъде от 100 до 200 лева на човек. За последно заплатите в съдебната система, които са обвързани със средното възнаграждение в бюджетната сфера, бяха индексирани през лятото на 2012 г.  

Продават най-скъпия имот в Калифорния

„Бевърли хаус“ търси новия си собственик, разполагащ с грандиозната сума от 135 милиона долара, обявиха от агенция Блумбърг. Имението е класирано...

Заплатите в България могат да бъдат увеличени с 20%

Заплатите в България все още са най-ниските в Европейския съюз, а могат да бъдат увеличени с 20%. Това заяви вицепрезидентът на КНСБ Николай...

Деца представят дрехи от отпадъци в „Модно еко шоу“ във Варна

Необичайно ревю на дрехи и аксесоари, изработени от отпадъчни материали, ще представят в Мол Варна деца от 6 училища в морската столица. Модното еко шоу е част от проекта „Зелено бъдеще“ на варненските младежи, членуващи най-голямата студентска организация в света – AIESEC, а целта му е да развива творческото мислене у децата и да стимулира рециклирането на непотребни вещи и предмети, научи Moreto.

Зафиров: Присъдата срещу Златанов е присъда срещу цялото управление на ГЕРБ

С оглед на това, че беше издадена присъда, считам, че комисията по случая си върши добре работата. Това заяви в ефира на BTV народният представител от ПГ на КБ и член на Временна анкетна комисия за проучване на обстоятелствата по оповестените факти и данни за нарушения, извършени в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт С оглед на това, че беше издадена присъда, считам, че комисията по случая си върши добре работата. Това заяви в ефира на BTV народният представител от ПГ на КБ и член на Временна анкетна комисия за проучване на обстоятелствата по оповестените факти и данни за нарушения, извършени в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт

През 2016 г. можем да очакваме рязко повишаване на цената на водата

/КРОСС/Очаква се повишаване на цената на водата, но с колко точно, ще трябва да каже ДКЕВР, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на Асоциацията по водите Иван Иванов. Заложеното в стратегията за ВиК сектора, изготвена от експерти от Световната банка, предполага цените да се повишат двойно или тройно спрямо сегашното им ниво, но това едва ли ще се случи, посочи експертът. Той смята, че цените плавно ще започнат да се покачват, а първото по-драстично увеличение ще се случи в началото на 2016 г. Според Иванов досега решенията за цената на водата са били изцяло политически, тъй като властта не е искала да "разсърди хората", поради което, са правени редица компромиси. Иванов твърди, че един от най-големите проблеми във ВиК сектора е ниската събираемост на задълженията от страна на операторите. Процентно месечното събиране е между 60% и 90%, уточни Иванов, припомняйки, че има натрупване на големи задължения. "Ако тези пари бъдат събирани, ще имаме достатъчно за големи инвестиции", коментира експертът. По думите му е необходимо да се инвестира преди всичко в инфраструктура, защото България може да се похвали с добро покритие с водоснабдителни услуги, но не и с добро качество на водопровода. Иванов твърди, че, ако подобни инвестиции не бъдат направени, страната няма да получи средства от Европейския съюз

Жена се хвърли от мост на река Марица, остана жива

Млада жена на видима възраст около 25-30 години се е хвърлила тази сутрин около 8 часа от моста на река Марица до Водната палата в Пловдив.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Жената е била забелязана преди скока, но никой не е подозирал намеренията й. Млада жена на видима възраст около 25-30 години се е хвърлила тази сутрин около 8 часа от моста на река Марица до Водната палата в Пловдив. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Жената е била забелязана преди скока, но никой не е подозирал намеренията й.

Студенти от НХА рисуват в Народното събрание по покана на Ирена Соколова

В продължение на две седмици студенти от Националната художествена академия ще рисуват в Народното събрание. Проектът се осъществява по идея на народния представител Ирена Соколова, председателя 41-то Народно събрание Цецка Цачева и ректора на НХА проф. Светослав Кокалов. Той е във връзка с предстоящите чествания на 135-та годишнината от откриването на Учредителното събрание и създаването на Търновската конституция.

„Идеята е да дадем възможност на най-добрите студенти от НХА...

Продължава

Бойко: Скоро всички ще сърбат супа от тефтерчета

Всички ще си сърбаме попарата, че сме ги търпяли една година. И след това всички ще сърбат супа от тефтерчета.

Това обяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод осъдителната присъда (3 години ефективно) вчера за бившият шеф на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов.

По повод разследването срещу Златанов миналото лято прокуратурата прожектира избрани страници от тефтерчето на Златанов, в които фигурираха инициали на политици от ГЕРБ - И.Ф., Ц.Ц. и Б.Б.

След скандала Искра Фидосова напусна парламента и парламентарната група на ГЕРБ, никой друг не пое отговорност.

Това, че има присъди за висши чиновници, е само добре за съдебната система. Разбира се, че има и кадрови назначения, които не са били от най-добрите. Но това е абсолютно троха на фона на това, което се задава от това правителство.

Както виждате, ако сме имали грешно назначение, има кой да ни изправи пред лицето на съдебната система. А другото, което ще се случи, в България няма кой да го изправи", смята Борисов.

Той коментира и интервюто на спортната министърка Марияна Георгиева пред bTV тази сутрин:

Сутринта слушах по БТВ спортната министърка и просто се едно бех на театър, толкова ми беше интересно.

Трябва по-често да говори, ще я слушам винаги, защото ми е страшно симпатична, толкова хубаво говори, че е действително голямо удоволствие".

Георгиева се опита да отговори на обвиненията на ГЕРБ, че нейното министерство ще отпусне 20 млн. лв. за спортни зали и басейни по села и паланки.

„Няма да говоря за интровертност на духа, ще говоря с факти. Ще прецените колко изчерпателна ще бъде, самооценката не ми е претенция”. С тези думи започна Георгиева.

Ами ако от село Гулийка излезе един Бербатов?, попита министърката по повод конкретната атака на ГЕРБ за инвестиция от 60 000 лв. за спортна зала в селото, в което живеят 126 души.

Когато Борисов разбра, че Марияна Георгиева ще е на парламентарния контрол днес, обеща да остане за него и да слуша.

"Няма да задавам въпроси, само ще слушам  (тя така хубаво говори и така си вярва), обеща лидерът на ГЕРБ.

Спецслужбите на Русия твърдят, че са заловили украински диверсанти

Киев: 26 души от руските служби били замесени в кървавите събития на Майдана

    


Журналисти протестираха пред МВР в подкрепа на Генка Шикерова

Над 50 журналисти от различни медии се събраха на тротоара срещу Министерството на вътрешните работи на улица Над 50 журналисти от различни медии се събраха на тротоара срещу Министерството на вътрешните работи на улица "Шести септември" в подкрепа на Генка Шикерова, чиято кола бе запалена за втори път в рамките на половин година. Веднага след края на сутрешния блок Ани Цолова и Виктор Николаев се появиха на мирната демонстрация и засвидетелстваха

Бягането за здраве не било толкова здравословно

Хората, които живеят най-дълго, са тези, които извършват умерени физически упражнения, твърдят учени

Най-накрая Google раздели акциите си

Щатската технологична корпорация Google официално приключи процедурата по разделянето на акциите си (stock split). За нея бяха нужни близо две години...

"Южен поток" не е включен в бюджетната прогноза за 2015-2017 г.

Строежът на газопровода "Южен поток" не е включен в средносрочната бюджетна прогноза за 2015-2017 г. Това съобщи финансовият министър Петър Чобанов при представянето на финансовата рамка в петък. Заложили сме само реалистични проекти, така че тръбата ще бъде включена само когато има нещо реално, допълни той.   В същото време министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обещава през 2018 г. да потече газ по тръбата, а правителството продължава да работи по проекта, независимо, че Еврокомисията отложи преговорите с Русия за "Южен поток" заради анексирането на Крим.   В петък парламентът одобри промени в енергийния закон, с които проектът заобикаля европейските правила за достъп на други компании до тръбата, обслужвайки по този начин интересите на "Газпром".   Поправката в енергийния закон, внесена от червените депутати Явор Куюмджиев и Таско Ерменков, мина на първо четене с гласовете на БСП, ДПС и "Атака". От ГЕРБ 64 депутати гласуваха "против", а четирима - "въздържал се".   С внесените текстове се дава ново определение за "морски газопровод". Целта е морската част на "Южен поток", която навлиза на 24 км в българска територия (териториални води и суша), да има правен статут все едно, че не стъпва на европейска територия. Така се заобикалят правилата на Третия енергиен пакет на ЕС, за което настоява Русия.   Управляващите подкрепиха в петък оспорваната поправка въпреки писмото на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер от края на миналата седмица, с което се искат обяснения за промените. Преди два дни енергийният министър Драгомир Стойнев каза, че отговор на Йотингер все още не е изпратен. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни защо: "В днешния Закон за енергетиката, който обикаля европейското законодателство, този сигнал ще бъде разчетен още по-добре в Брюксел, в ущърб на България. Ние сме длъжни само като поставени в опозиция да ги предупредим. След това всички ние ще изсърбаме попарата, че сме ги търпели една година. И ще ядат супа от тефтерчета накрая българите".   Вносителите заявиха, че с промяната хармонизират българското с европейското законодателство и създават условия за по-бърза реализация на проекта, въпреки че Брюксел замрази преговорите с Москва по "Южен поток" заради анексирането на Крим от Русия.   В българското законодателство не се разглежда въпросът докъде стигат правомощията на европейското законодателство, обясни в четвъртък по време на дебатите Таско Ерменков от БСП. Той добави, че газопроводът "стига само до границата на ЕС", а Явор Куюмджиев обясни, че в случая се прилага логиката на самолетните пътувания - самолетът не се смята за кацнал в дадена страна, при положение, че прелита над нея. Никой не очаква на 10 км височина гранични полицаи с парашути да упражняват граничен контрол, посочи той.   Законопроектът се отнася до пряко изграждане на проекта "Южен поток", но ще регламентира и следващи енергийни и инфраструктурни проекти, посочват вносителите.   Според друга законова поправка, приета на първо четене в петък, токът на абонатите не може да бъде спиран преди почивен ден или по време на празници. Отпада и таксата за повторно включване. Гарантира се и устойчивостта на цените на електрическата енергия по време на съответния регулаторен период.   Промяната, внесена отново от Еременков и Куюмджиев, бе приета със 113 гласа "за" на БСП, ДПС, "Атака" и независимия Георги Марков, а от ГЕРБ 27 бяха "против" и 32 -ма "въздържал се".   Със законопроекта се предлага и нова законова уредба за случаите, при които клиентът е получил сметка за електроенергия или природен газ, която е значително по-висока от сметката за съответния минал период. Парламентът реши когато сметката за електроенергия е с над 50 процента по-висока от средната за период от шест месеца, клиентът да има право да я оспори и да не я плаща, докато не бъде разгледана като възражение. При нарушаване на условията за качеството на надеждността на електроснабдяването за период по-дълъг от един месец, клиентът няма да дължи заплащане за сумите за консумирана електрическа енергия за същия месец. Електроразпределителното дружество ще дължи обезщетение за причинени имуществени и неимуществени вреди.   Депутати от ГЕРБ смятат, че тези поправки ще създадат повече проблеми, защото сметките за ток за декември, например, е почти задължително драстично да се различават от тези от предходните месеци.   Друга промяна предвижда ДКЕВР да има право да променя цената на тока веднъж на три месеца.  

Мнозинството гласува поправката "Южен поток" в полза на Русия

БСП, ДПС и "Атака" одобриха на първо четене в парламента промени в енергийния закон, които позволяват на проекта "Южен поток" да заобиколи правилата на Европейския съюз.   С внесените от депутатите Ювор Куюмджиев и Таско Ерменков текстове се дава ново определение за "морски газопровод". Целта е морската част на "Южен поток", която навлиза на 24 км в българска територия (териториални води и суша), да има правен статут все едно, че не стъпва на европейска територия. Така се заобикалят правилата на Третия енергиен пакет на ЕС, за което настоява Русия.   Управляващите подкрепиха в петък оспорваната поправка въпреки писмото на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер от края на миналата седмица, с което се искат обяснения за промените. Преди два дни енергийният министър Драгомир Стойнев каза, че отговор на Йотингер все още не е изпратен. От ГЕРБ 64 депутати гласуваха "против", а четирима - "въздържал се".   Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни защо: "В днешния Закон за енергетиката, който обикаля европейското законодателство, този сигнал ще бъде разчетен още по-добре в Брюксел, в ущърб на България. Ние сме длъжни само като поставени в опозиция да ги предупредим. След това всички ние ще изсърбаме попарата, че сме ги търпели една година. И ще ядат супа от тефтерчета накрая българите".   Вносителите заявиха, че с промяната хармонизират българското с европейското законодателство и създават условия за по-бърза реализация на проекта, въпреки че Брюксел замрази преговорите с Москва по "Южен поток" заради анексирането на Крим от Русия.   В българското законодателство не се разглежда въпросът докъде стигат правомощията на европейското законодателство, обясни в четвъртък по време на дебатите Таско Ерменков от БСП. Той добави, че газопроводът "стига само до границата на ЕС", а Явор Куюмджиев обясни, че в случая се прилага логиката на самолетните пътувания - самолетът не се смята за кацнал в дадена страна, при положение, че прелита над нея. Никой не очаква на 10 км височина гранични полицаи с парашути да упражняват граничен контрол, посочи той.   Законопроектът се отнася до пряко изграждане на проекта "Южен поток", но ще регламентира и следващи енергийни и инфраструктурни проекти, посочват вносителите.   Според друга законова поправка, приета на първо четене в петък, токът на абонатите не може да бъде спиран преди почивен ден или по време на празници. Отпада и таксата за повторно включване. Гарантира се и устойчивостта на цените на електрическата енергия по време на съответния регулаторен период.   Промяната, внесена отново от Еременков и Куюмджиев, бе приета със 113 гласа "за" на БСП, ДПС, "Атака" и независимия Георги Марков, а от ГЕРБ 27 бяха "против" и 32 -ма "въздържал се".   Със законопроекта се предлага и нова законова уредба за случаите, при които клиентът е получил сметка за електроенергия или природен газ, която е значително по-висока от сметката за съответния минал период. Парламентът реши когато сметката за електроенергия е с над 50 процента по-висока от средната за период от шест месеца, клиентът да има право да я оспори и да не я плаща, докато не бъде разгледана като възражение. При нарушаване на условията за качеството на надеждността на електроснабдяването за период по-дълъг от един месец, клиентът няма да дължи заплащане за сумите за консумирана електрическа енергия за същия месец. Електроразпределителното дружество ще дължи обезщетение за причинени имуществени и неимуществени вреди.   Депутати от ГЕРБ смятат, че тези поправки ще създадат повече проблеми, защото сметките за ток за декември, например, е почти задължително драстично да се различават от тези от предходните месеци.   Друга промяна предвижда ДКЕВР да има право да променя цената на тока веднъж на три месеца.  

Парламентът одобри поправките в Закона за енергетиката в полза на "Южен поток"

Въпреки писмото на еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер парламентът одобри промените в Закона за енергетиката, с които се отразява достъпа до тръбата на газопровода "Южен поток" на други компании. Това стана с гласовете на  БСП, ДПС и "Атака". Дебатите продължиха повече от три часа вчетвъртък, а гласуването беше оставено за тази сутрин. С внесените от депутатите Ювор Куюмджиев и Таско Ерменков текстове се дава ново определение за "морски газопровод". Целта е морската част на "Южен поток", която навлиза на 24 км в българска територия (териториални води и суша), да има правен статут все едно, че не стъпва на европейска територия. От ГЕРБ 64 депутати гласуваха "против", а четирима - "въздържал се". Не виждам защо колегите от БСП не изчакат комуникацията с ЕС дали тази поправка за газопроводите не нарушава общите правила и тогава да се обсъжда, коментира вчера по време на дебатите върху проекта Делян Добрев, сега депутат от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката. Един от вносителите Таско Ерменков посочи, че газопроводът стигал само до границата на ЕС, а Явор Куюмджиев обясни, че в случая се прилага логиката на самолетните пътувания - самолетът не се смята за кацнал в дадена страна, при положение че прелита над нея. Никой не очаква на 10 км височина гранични полицаи с парашути да упражняват граничен контрол, посочи той. Със 113 гласа "за" на БСП, ДПС, "Атака" и независимия Георги Марков, 27 против от ГЕРБ и 32 въздържали се от ГЕРБ се прие на първо четене и вторият проект за промени в Закона за енергетиката със същите вносители. Текстовете предвиждат потребителите на ток и газ да имат право да обжалват сметките си без да ги платят, ако за даден месец те са с 50 на сто по-големи от тези за предходните шест месеца. Предвижда се и да не се плаща такса за повторно присъединяване към мрежата, когато достъпът е бил отрязан поради неплащане. Депутати от ГЕРБ обявиха, че тези поправки ще създадат повече проблеми, защото сметките за ток за декември, например, е почти задължително драстично да се различават от тези от предходните месеци. Освен това разходите за присъединяване на потребител са реални и просто те ще бъдат прехвърлени на дружествата, вместо да ги плаща неизрядните както е в момента. Вносителите на промените защитиха предложенията си с това, че подкрепят правата на потребителите, които в момента се смятали по дефиниция за виновни. Другата предлагана поправка е енергийният регулатор да може да определя нови цени на тока на всеки три месеца, а не веднъж годишно, от 1 юли, както е в момента.

Мъж преби възрастна жена заради прасе

42-годишен мъж от село Борован е задържан в полицейското управление на Бяла Слатина, съобщиха от пресслужбата на МВР във Враца. Мъжът е приведен в ареста, след като в полицейския участък получили сигнал за възникнал скандал в село Нивянин. От извършена проверка на място е установено, че на улица в селото, мъжът е нанесъл побой над 67-годишна жена. 42-годишен мъж от село Борован е задържан в полицейското управление на Бяла Слатина, съобщиха от пресслужбата на МВР във Враца. Мъжът е приведен в ареста, след като в полицейския участък получили сигнал за възникнал скандал в село Нивянин. От извършена проверка на място е установено, че на улица в селото, мъжът е нанесъл побой над 67-годишна жена.

Възрастна жена бе пребита заради прасе

42-годишен мъж от село Борован е задържан в полицейското управление на Бяла Слатина, съобщиха от пресслужбата на МВР във Враца. Мъжът е приведен в ареста, след като в полицейския участък получили сигнал за възникнал скандал в село Нивянин. От извършена проверка на място е установено, че на улица в селото, мъжът е нанесъл побой над 67-годишна жена. 42-годишен мъж от село Борован е задържан в полицейското управление на Бяла Слатина, съобщиха от пресслужбата на МВР във Враца. Мъжът е приведен в ареста, след като в полицейския участък получили сигнал за възникнал скандал в село Нивянин. От извършена проверка на място е установено, че на улица в селото, мъжът е нанесъл побой над 67-годишна жена.

Антония Първанова е водач на листата на коалиция КОД за евроизборите

Евродепутатът и председател на НДСВ Антония Първанова е водач на листата на Коалиция обединени демократи /КОД/ за изборите за Европейски парламент на 25 май, обявиха на пресконференция в БТА от коалиц...

Кайли Миноуг: Не се интересувам от вулгарното представяне на нещата

Австралийската певица Кайли Миноуг организира завръщането си на музикалната сцена с албума "Kiss me Once". "Албумът е много чувствен, модерен, нежен и успява да те докосне. Въ...

Скарлет Йохансон става свръхчовек в екшън трилъра ЛЮСИ

Новото филмово предизвикателство ЛЮСИ, в което Скарлет Йохансон се впуска, ще отведе актрисата в света на безграничните човешки възможности. Зрителите за първи път ще имат възможност да видят красавиц...

Венци пак се прегърна с Гигов: Феновете на Локомотив да палят свещи, че го има

Очаквана подкрепа получи собственикът на Локомотив (София) Николай Гигов в битката си с феновете на тима. Тя дойде от неговия любим колега в "А" група и президент на Славия Венцеслав Стефано...

Борисов за присъдата на Филип Златанов: След година всички ще сърбаме супа от тефтерчета


Колкото по-бързо си тръгне това правителство, толкова по-добре. Всички ще си сърбаме попарата, че сме ги търпяли една година. Всички ще сърбат супа от тефтерчета накрая, българите.

Така лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов коментира пред журналисти в парламента осъдителната присъда на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов.

Златанов беше осъден на 3 години и половина ефективно заради прикрита проверка срещу президента Росен Плевнелиев и...

Мариана Георгиева: Не се знае от село Гулийка дали няма да излезе един Бербатов


Министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева заяви, че политиката, която кабинетът "Орешарски" води в спорта, е правилна. Тя защити вложенията в изграждане на спортни площадки и съоръжения в цялата страна.

"Вярвам, че това е вярната политика. И ще ви кажа защо. Защото и Тайбе Хюсеин, и Станка Златева са момичета, които са от малки населени места. Не се знае от това село Гулийка, където има 20 деца, което ви притеснява, дали няма да излезе един Бербатов", каза Георгиева в...

Основно образование след IX клас

Диплома за основно образование да се взима след девети клас. Това е един от вариантите за законови промени, обсъждани в просветното министерство. Министър Анелия Клисарова потвърди, че има такова предложение, но то е само едно от многото.

Защо червените в Перник се правят на зелени?

 Европа ще премахва роуминга, а БСП в Перник ще възстановяват партизанското движение.

Пернишкото БСП е безполезна за Перник – една тръба не щат да подменят в Перник. БСП върви, както се казва – от беля на беля.

Днес докато групата на БСП в Общинския съвет в Перник не смееше да гласува да се подмени една тръба под площада, за да не разсърди коалиционния си партньор ДПС в Европейския парламент решиха, че от 15 декември 2015 г. телефонният...

Продължава

Полицията в Ковачевци ще се бори с битовата престъпност с джип

Полицията в Ковачевци получи нов високо проходим автомобил, съобщиха от ОДМВР - Перник.

Нов високо проходим автомобил е предоставен на Участък „Полиция” – Ковачевци от Министерство на вътрешните работи. Джипът марка „Сузуки Витара” ще бъде използвана за обслужване на крайните и силно пресечени местности в общината, където са съсредоточени предимно самотно живеещи възрастни хора. Това ще позволи достъп до всички точки на района...

Продължава

На опашката сме в ЕС по дял на разходите за образование от БВП

В негативната класация ни изпреварва само Румъния

    


Диплома за основно образование - след 9-ти клас

/КРОСС/Диплома за основно образование да се взима след девети клас. Това е един от вариантите за законови промени, обсъждани в просветното министерство. Министър Анелия Клисарова потвърди, че има такова предложение, но то е само едно от многото. Със сигурност обаче ще има промени в досегашните проектозакони, които от осем години не успяват да влязат в сила. Те предвиждаха учениците да завършват основно образование след седми клас. В момента това става след осми, уточнява "Стандарт". Клисарова поясни, че повечето учители й се жалвали, че ако се завършва след седми клас, те няма да успеят дори да ограмотят децата. Много от тях пък няма да продължат по-нагоре в гимназиалния етап. Затова идеята е образованието да се завършва по-късно, така че учениците да бъдат задържани максимално дълго в училище, обясниха депутати. Предложението за завършване в девети клас е внесено от синдиката на българските учители, начело с Янка Такева. Тя поясни, че ако то се приеме, математическите и езикови гимназии могат да бъдат преименувани в лицеи, за да запазят ранния си прием. Ако училище се завърши в девети клас, гимназията ще остане три години и няма да се разделя на два етапа, както предвиждаха досегашните проектозакони. Клисарова съобщи още, че ще бъдат отпуснати 46 млн. лв. за ремонти на училищата през лятото. Те ще дойдат от бюджета, а други 172 млн. евро за ремонт трябва да постъпят от Европа до 2020-а година.  

Габрово, Севлиево и Трявна – да се видим в центъра

Регионът е известен със съхранения възрожденски бит и култура

    


Търсят рибар, паднал зад борда в залива на Поморие

Инцидентът е станал около 20 ч., на 6 мили в морето, потвърди началникът на "Морска администрация" кап. Живко Петров

Търсят се кандидати да оглавят Фонда за лечение на деца


Желаещите да оглавят Фонда за лечение на деца трябва да представят и защитят концепция за управлението и развитието му до края на следващата седмица, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Очаква се всеки от кандидатите за поста директор на Център "Фонд за лечение на деца" да представи своя концепция за дългосрочно управление и развитие на институцията, допълват от ведомството.

Посочва се, че водещи при избора на директор на Фонда ще бъдат не само професионализмът...

Джим О'Нийл: Фондовият пазар в САЩ ще претърпи тежка година

Инвеститорите трябва да се обърнат към развиващите се пазари, посочи популярният икономист

    


Кандидатури за шеф на Фонда за лечение на деца се приемат до 11 април

От кандидатите се изисква концепция за дългосрочно управление и развитие на институцията

    


Гишетата в КАТ-Варна няма да работят днес в следобедните часове

Ръководството на Сектор “Пътна полиция” към ОДМВР – Варна съобщава, че в днес (04.04.), след 12:00 часа, Пункт за регистрации към сектора, гишетата за връчване на СУМПС и гишетата за връчване на наказателни постановления и електронни фишове няма да обслужват граждани.

Депутатите одобриха преференциални условия за отдаване на пасища на животновъди

Държавни и общински терени ще се отдават без търг и конкурс на база на притежаваните животни и по цена, определена от независим оценител

    


Министър Георгиева опроверга спекулациите, че парите за спорт отиват при ДПС

/КРОСС/ Инвестиционната програма на кабинета Орешарски отделя 73 млн. лв. за спортни съоръжения. От тези 73 млн. лв. 43 % са за общини, чиито кметове са от партия ГЕРБ". Това обясни министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева по бТВ по повод спекулациите за това, че парите за спорта отиват в общините на ДПС. "В 20-те млн. лв., които са преведени по бюджета на младежта и спорта за спортни площадки, за ДПС 46 %, за ГЕРБ 23%, за БСП са 21 %. Общините на ГЕРБ получават повече от два пъти от общините на ДПС. Кабинетът Орешарски не партизира българските гражданите, кабинетът Орешарски води политика на справедливостта", категорична бе министър Георгиева. "ГЕРБ водеше политика за партията си, като тя минаваше през хората като трансмисия", заяви министърът на спорта. "По силата на какви параметри хората в малките населени места да нямат право да спортуват. Как да се получи политика за масов спорт като сегрегираме малките населени места", посочи тя. По думите й кабинетът Орешарски стартира мандата си със заявлението си, че ще заличи несправедливостта. "След като държавата е била сляпа за тези жители които живеят в малките населени места и до този момент не е инвестирани и 5 лв., на 2-тата година от демокрацията и 5 млн. са малко за инвестиции в тези населени места. Политиката на Европа е за равен достъп", подчерта Мариана Георгиева.  

Парламентът защити земеделските земи от офшорки

Промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи гласува на второ четене днес парламентът.

Измененията целят да защитят българските територии от спекулативни интереси и офшорни фирми, след като в края на 2013 г. изтече мораториумът върху продажбата на земеделска земя на чужденци.

Поправките в регламента предвиждат право на собственост върху земеделски земи и земи от горския фонд да придобиват само физически или юридически лица, които са пребивавали непрекъснато или са се установили в страната за най-малко три години, предхождащи годината на сключване на договора.

За юридически лица, които са регистрирани от по-малко от три години, това ще бъде възможно, ако техните съдружници отговарят на същите условия.

При сделката купувачите ще бъдат длъжни да представят декларация, доказваща произхода на средствата, с които е закупена земята.

Новоприетият регламент влиза в сила от обнародването му в Държавен вестник. Той ще важи и за фирмите, които вече са получили право на собственост и ползване на земеделски земи. Те ще трябва да изпълнят задълженията си по новоприетия закон до 1 януари 2015 г. 

Друга цел на промените е да се гарантира достъпът на животновъдите до земеделските земи. Поправката на „Коалиция за България“ предвижда териториите да се отдават на собственици или ползватели на животновъдни обекти без търг.

Според вносителите досегашният регламент, при който пасищата се отдаваха чрез търг на предложилия най-висока цена, често е ограничавал достъпа на по-малките стопанства до необходимите терени.

„За да не се счита отдаването на пасищата и ливадите без търг и конкурс за държавна помощ, в законопроекта е предвидено то да се извършва по пазарни цели“, пишат в мотивите си вносителите.

Бареков стана първият политик, излъгал, че е свалил данъчната си тайна

Николай Бареков стана безспорно първият политик, който излъга, че се е отказал от банковата и данъчната тайна на своите доходи, стана ясно в петък от информация, публикувана във вестник "Сега".   От няколко месеца лидерът на "България без цензура" не спира да се парадира с твърдението, че е първият политик, отказал се от банкова и данъчна тайна и е почти недостижимо прозрачен. От пресцентъра на Националната агенция по приходите обаче твърдят, че няма депозиран документ от Бареков, с който той декларира, че се отказва от тези си свои права   Бареков дори внесе законопрект "Чисти ръце" в парламента, с който иска разследване на доходите на политиците.   Съмненията около прозрачността на Бареков никога не са били разсейвани. Той упорито отказва да предостави документи за произхода на средствата, с които издържа партията си, гражданските си сдружения, офисите и турнетата си, както и за данъците, които твърди, че е платил, припомня вестник "Сега".   Пред около месец от пресцентъра на "България без цензура" обявиха единствено, че лидерът на партията е дарил близо 500 000 лева на гражданското сдружение със същото име. Така той заобиколи Закона за политическите партии, които забраняват на физически да даряват над 10 000 лева на партии. Парите били спечелени от мениджърски договори. Той обяви, че е платил половин милион лева данък общ доход. Това означава, че доходите му би трябвало да са 5 млн. лв. за една година.   Според Бареков парите са от заплатата му като висш мениджър в 3 телевизии - 8 хил. лв. чисто на месец, както и от продажба на акции на компания, на която твърди, че е основател. В Търговския регистър обаче липсват документи за подобни сделки. Няма ги и задължителните годишни отчети на компаниите, в които съдружник или акционер е съпругата му, както и отчетите на неправителствените му организации "България без цензура" и "План БГ".   Данъчно-осигурителният процесуален кодекс постановява, че всеки има право данъчната и осигурителната информация за него да бъде пазена в тайна. Предоставянето на такива данни се допуска по искане на ДАНС, НОИ, агенция "Митници" и други.   Извън тези случаи данъчна и осигурителна информация може да се разкрива само с писмено съгласие на лицето или въз основа на съдебен акт. Предоставяне на данъчна и осигурителна информация, но след преценка на конкретния административен съд, се допуска и при направени искания по повод образувана проверка или наказателно производство.

Бареков не е отменил данъчната и банковата тайна върху доходите си

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков не се е отказал от данъчната и банковата тайна върху доходите си. Това става ясно от отговор на Националната агенция по приходите (НАП) до в."Сега". Така за пореден път се опровергават твърдения на Бареков. От няколко месеца той не спира да изтъква, че е първият политик отказал се от банкова и данъчна тайна, за да бъде всичко на светло. Бареков дори внесе законопрект "Чисти ръце" в парламента, с който иска разследване на доходите на политиците. В същото време данъчните са отговорили на в. "Сега", че "към момента няма депозиран писмен документ в НАП от Николай Бареков, с който да изразява съгласие за разкриване на данъчно-осигурителна информация". От НАП са отказали повече данни, тъй като по нареждане на прокуратурата тече пълна данъчна ревизия срещу Бареков, депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев. Така продължава да бъде мистерия от къде идва финансирането на политическата му формация и скъпата му пропаганда и агитация за офиси и турнета из страната. Бареков твърди, че е дарил на сдружението си "България без цензура" 480 хил. лв. от една от личните си сметки. Той обяви, че е платил половин милион лева данък общ доход. Това означава, че доходите му би трябвало да са 5 млн. лв. за една година. Според Бареков парите са от заплатата му като висш мениджър в 3 телевизии - 8 хил. лв. чисто на месец, както и от продажба на акции на компания, на която твърди, че е основател. В Търговския регистър обаче липсват документи за подобни сделки. Няма ги и задължителните годишни отчети на компаниите, в които съдружник или акционер е съпругата му, както и отчетите на неправителствените му организации "България без цензура" и "План БГ". Според Данъчно-осигурителния процесуален кодекс всеки има право данъчната и осигурителната информация за него да бъде пазена в тайна. Предоставянето на такива данни се допуска по искане на ДАНС, НОИ, агенция "Митници" и др. Извън тези случаи данъчна и осигурителна информация може да се разкрива само с писмено съгласие на лицето или въз основа на съдебен акт. Предоставяне на данъчна и осигурителна информация, но след преценка на конкретния административен съд, се допуска и при направени искания по повод образувана проверка или наказателно производство.

Б.Т.Р. представят с концерт новия си албум

Бандата забива в "Универсиада" на 5 юни

    


Обама подписа закона за нова помощ за Украйна и санкции за Русия

Президентът на САЩ Барак Обама подписа законопроекта, който включва план за отпускане на заем на Украйна в размер на 1 млрд. долара под формата на...

Парейра: Джерард може да играе за Бразилия

Висока оценка на шансовете на Англия да спечели световното първенство в Бразилия това лято даде помощник-треньорът на „селесао“ Карлос Алберто Парейра. Той постави британците сред ...

Блатер: Уругвай ще играе на Мондиал 2014

Уругвай няма да бъде наказван, ще участва на световното първенство в Бразилия и ще остане в своята група. Това заяви президентът на ФИФА Сеп Блатер, цитиран от „Франс Футбол“. Та...

Сексът вече не е толкова вълнуващ, правим го все по-рядко

Представителите на сегашното поколение (възрастова група 16-44 години) прави секс средно по 4,9 пъти месечно. В сравнение с преди десет години, специалисти от Лондон наблюдават рязък спад на сексуалн...

Депутатите приеха и измененията в Закона за земеделските земи

Промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи бяха окончателно одобрени от Народното събрание. Измененията бяха внесени от проф. Светла Бъчварова и депутати от БСП, предаде БГН...

Турция обяви Ергенекон за "терористична организация"

Турският наказателен съд обяви решението си по делото Ергенекон в 16 000 страници. По този случай стотици генерали бяха осъдени на доживотен затвор за участие в заговор за сваляне на правителството...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване