Атанас Тасев: Политиците да признаят, че всички съгрешиха в енергетиката

Енергетиката е болна, твърдя го от много години - има сериозни дисбаланси в ценово отношение и това всеки може да го пресметне.

В този сектор входящия паричен поток е много по-малък от разходите, което означава, че има трайни структурно определени дисбаланси. А в момента, това, което се случва мога да оприлича на характерна ситуация във всяко италианско семейство - когато няма пари, започват спорове. Може да се каже, че е буря в чаша вода, но страните до такава степен са взели твърда позиция, че нещата опиват към неблагоприятен сценарий, каза той. Формално погледнато ситуацията не е в полза на енергоснабдителните дружества. Подчертавам, че това не са ЕРП-та, защото те са колекторската част на енергетиката. През тях минават около 4 млрд. лв. и те се разплащат с НЕК, а НЕК - с производителите. Т.е. те гарантират паричната устойчивост на системата. И в ситуация, в която НЕК дължи на електроснабдителните предприятия насрещното прихващане, осъществено от ЕРП-та, без взаимно волеизлияние, а очевидно няма такова нещо, както обясниха юристите, е нарушение на закона и е основание да им бъде отнет лиценза. Друг е въпросът, че отнемането на лиценза няма да промени ситуацията, защото няма откъде да дойдат тези пари. В момента има една системно определена "дупка" от около 500 млн. лв., която всяка година ще се натрупва и това е в резултат на недобри прогнози и политики в енергетиката. Ще го кажа по-просто - предвидено е, а това е отговорност на всяко едно правителство, енергията да се доставя до крайния потребител с минимални разходи. При това положение в сектор енергетика бе предвидено до 2020 г. максимално въведените мощности за фотоволтаици да бъдат 303 мегавата, в момента те са 1013 мегавата. И ще ви кажа каква е разликата - ако бяха тези 303 мегавата към днешна дата трябваше да бъдат събирани от крайните потребители около 180-200 млн. лв., а сега необходимата сума е над 700 млн. лв. Виждате как в резултат на едно елементарно, неправилно действие се е оформила тази "дупка" от около 500 млн. лв., която не може да бъде покрита по друг начин, освен да се увеличи т.нар. добавка зелена енергия и то двойно.

Не е работа на един човек, една група хора, а всички в енергетиката трябва да седнат на масата за преговори. И най-важното, политиците трябва да имат политически консенсус по тезата, че нещата в енергетиката не стоят добре и да не използват тези проблеми за политически цели. Защото вече веднъж енергетиката доказа, че може да събори правителство, а тя ще събори всяко следващо правителство, ако няма решение. Тогава ще отидем на италианския вариант непрекъснато да си избираме правителство. Така че имаме тежък структурен проблем и само на базата на консенсус може да се търси решение - да се види колко са дисбалансите, колко реално трябва да се повиши цената на електроенергията, да се засили социалния вектор за тези, които не могат да плащат, а тези, които могат - да я плащат. За да имаме стабилна енергетика - защото другия вариант е дестабилизиране на държавата. Дори аз си позволих да премина на политическа позиция като се обърнах чрез медиите и изразих становище: в предстоящата политическа битка на европейските избори аз ще гласувам за онази партия, която постави като абсолютен приоритет консенсуса в сектор енергетика. И ако това стане, политиците, вместо да се плюят помежду си, да седнат на масата и да кажа: всички съгрешихме, дайте да създадем условия за стабилност на следващото правителство, което и ще да е то.

Преп. Йосиф Песнописец и Георги в Малея. Св. свщмчк Никита Серски

Блаженият Никита бил българин, родом от Албания, където от векове, а и днес съществува българско население. Не е известно кога и как е попаднал на Света гора Атонска. Най-напред бил свещеник в руския манастир „Св. Пантелеймон". После потърсил уединение и безмълвие в скита „Св. Анна", накрая бал разпален от гореща любов към Христос и решил да пролее кръвта си за Него. За да се подготви по-добре за мъченическия си подвиг, той отишъл в Серския манастир „Св. Йоан Предтеча" („Продром"). Когато се почувствал готов, отец Никита се явява пред областния турски управител и мъжествено изповядал Христа като истински Бог, а пророк Мохамед и неговата религия проклел. Тогава бали събрани членовете на съда, които се опитали да вкарат мъченика в тяхната права вяра. Той презрял ласкателствата им и е голяма твърдост понесъл наложените му мъчения и изтезания - главата му стягали в менгеме, забивали спици под ноктите на ръцете и краката му. окачвали го да виси с главата надолу, с огън горили всички части на тялото му, а след всяко изтезание го затваряли в мръсна килия без храна и вода. След като разбрали, че няма да сломят твърдостта му, осъдили го на смърт чрез обесване. Присъдата била изпълнена на 4 април 1808 г. Три дни след обесването му християни откупили тялото му и го погребали при църквата „Св. Николай" до градската странноприемница.

Преглед на печата

/КРОСС/ Водещи заглавия в печата в. Труд - Министър Кристиан Вигенин: НАТО може да ни даде военна помощв. 24 часа - Софийският градски съд реши: Филип Златанов получи 3 г. и половина затвор за тефтерчетов. Стандарт - Първа диплома след IX класв. Новинар - Пролетните алергии ни връхлитатв. Дума - ЕНП иска да ни спрат еврофондоветев. Сега - Европарламентът изправи България на позорния стълб заради корупцияв. Телеграф - Хайка за лудив. Монитор - Не плащаме сметки за ток, надути с 50%в. Земя - Брюксел: Скопие столица на Българияв. Всеки ден - Лили лъсна по цицив. България днес - Майката и бащата на Генка в шокв. Капитал - Тревожно лято заради руските туристи Водещи заглавия на вътрешните страници Спор ДПС - БСП за тока в. Труд - стр. 10ДКЕВР слиза при потребителите в. Труд - стр. 10София с нова ЖП гара в. Телеграф - стр. 6АГ болница "Света София" с инвитро програма "40+" в. Телеграф - стр. 6КРЪВНАТА ПРОБА ЗА АЛКОХОЛ - НЕЗАКОННА - В. Репортер - стр. 2Искам НАТО-о-о, реве Плевнелиев - В. Репортер - стр. 3Образувано е дело за състава на ЦИК - В. Репортер - стр. 3В ДЕНЯ ЗА РАЗМИСЪЛ Редуват сватби и балове - в. Стандарт - стр. 2, 3Адемов търси работа с 895 млн. евро - в. Стандарт - стр. 4Европа ни държи под лупа за европарите - в. Стандарт - стр. 4Делото "Костинброд" пак в съда - в. Стандарт - стр. 5Ново радио: Говори "Позитано" - в. Стандарт - стр. 5Депутатите ограничиха чуженците от пазара на земи - в. Капитал Дейли - стр

Рождениците днес

Ина Лулчева, адвокат, специалист по наказателно право. Кирил Цочев, вицепремиер и министър в правителствата на Виденов и Беров, 67 г. Пламен Стоилов, кмет на Русе, 52 г. Проф. дпн Пламен Легкоступ, ректор на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий", 55 г. Пламен Йорданов, депутат от ГЕРБ в 42-рото НС, 33 г. Светослав Пеев, актьор, 75 г. Станислав Даскалов, дипломат, бивш министър на външните работи, 62 г. Христо Мутафчиев, актьор, председател на Съюза на артистите, 45 г. Цветелина Малджанска, оперна певица.  

4 април в историята

/КРОСС/ 1500 г. - Португалският мореплавател Педро Кабрал открива Бразилия. 1581 г. - След околосветско плаване Франсис Дрейк е обявен в Лондон за рицар.1818 г. - Конгресът на САЩ приема Националното знаме на САЩ, което има 13 бели и червени линии и по една звезда за всеки щат (20 звезди).1818 г. - Силно земетресение нанася щети в София.1850 г. - Основан е Лос Анджелис.1877 г. - Русия и Румъния подписват конвенция за свободен преход на руските войски за започване на Руско-турската война от 1877 година.1887 г. - В Аргония, щата Канзас, Сузана Салтер става първата в света жена, избрана за кмет.1905 г. - Земетресение с магнитуд 8,7 бала по скалата на Рихтер разрушава напълно индийския град Кангри, загиват 370 хиляди жители.1909 г. - В Порто Алегре е основан бразилският фуболен клуб Спорт Клуб Интернасионал.1918 г. - Първата световна война: С цената на 150 000 жертви Германия успява да спечели втората Битка при Сома и да придвижи фронта с 60 км на запад.1923 г. - Цар Борис III утвърждава Закон за попълване на войската.1945 г. - Втората световна война: Съветската армия освобождава Унгария.1949 г. - Във Вашингтон е подписан договор за създаване на НАТО от 10 западноевропейски държави, САЩ и Канада.1960 г. - На 32-та церемония по връчване на наградите Оскар 11 статуетки са присъдени на филма Бен-Хур.1968 г. - Борецът за права на цветнокожите в САЩ Мартин Лутър Кинг е убит в мотел в Мемфис (Тенеси).1968 г. - Проект Аполо: НАСА изстрелва Аполо 6.1972 г

Обама подписа наказателния закон за Русия

Президентът на САЩ Барак Обама подписа приетия от Конгреса на САЩ законопроект за предоставяне на икономическа помощ на Украйна и налагането на санкции срещу Русия, съобщи пресслужбата на Белия дом.

Приетият от Конгреса документ предвижда използването на наказателни мерки срещу тези, които "подкопават независимостта, суверенитета и териториалната, или икономическата цялост на Украйна". Законът също така предвижда гаранции по заеми за Украйна в размер 1 милиард долара.

САЩ въведоха индивидуални санкции срещу Русия заради анексирането на Крим.

Законът налага санкции, в това число забрана за издаване на визи и замразяването на авоари на руснаци и украинци, за които е установено, че са участвали в насилие или в потъпкване на човешките права в Украйна, че са подкопали суверенитета на Украйна или, че са участвали в "значителна" корупция в Украйна.

Законопроектът включва помощ на украинското правителство в размер на 1 млрд. долара под формата на гаранции по кредити, както и препоръка за пряка икономическа помощ в обем 150 млн. долара. По-рано бе съобщено, че 100 млн. от средствата ще бъдат за укрепване на сигурността на Украйна и съседите й, а още 50 млн. долара – помощ за развитие на украинската демокрация.

Също днес, силата на закон получи и предложението на Сената на Конгреса на САЩ да се отпуснат допълнителни финансови средства за разширяване на излъчването на американските телевизионни и радиостанции "за народа на Украйна и съседните региони".

Предстоящи събития в страната за днес, 4 април

/КРОСС/ *** София.От 09.00 часа ще се проведе заседание Народното събрание. От 11:00 часа ще се проведе Парламентарен контрол. ***София.По повод 10-годишнината от присъединяването на Република България към Организацията на Северноатлантическия договор флагът на НАТО ще бъде издигнат на тържествена церемония пред сградата на Президентската институция. Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще приеме строя на почетния караул пред Параден вход на „Дондуков" 2. ***София.От 09.30 Софийски градски съд, 6 състав, ще заседава по НОХД № С-204/2013 - срещу Димитър Аврамов и Методи Петков (чл. 304 б, ал. 1 от НК ). ***София.От 9:30 часа в централата на Конфедерация на труда „Подкрепа" /ул. „Ангел Кънчев" 2/ президентът на Конфедерацията д-р Константин Тренчев ще открие двудневна международна конференция на тема: „Работещи бедни - синдикални политики в подкрепа на най-уязвимите на пазара на труда." ***София.От 10:00 часа XVII въззивен състав ще разгледа мярка ВЧНД 1518/2014 за неотклонение на Георги Харизанов. ***София.От 10:00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция на тема: „Пътят към финансова самостоятелност: Старт на проекта за повишаване на капацитета на Сдружение "SOS Детски селища България" за набиране на средства." ***София.От 13:00 часа в залата на ул

Теми и гости в ефира

/КРОСС/ Нова ТВ, "Здравей, България" Тема: На живо от Свищов, където 10 години след трагедията в Лим семействата на загиналите деца все още търсят справедливост.Тема: Ще дойдат ли мутри с бухалки и лихвари на мястото на фирмите за бързи кредити?Тема: Защо червеният депутат Страхил Ангелов предложи да внесем бежанци, за да се реши проблемът с ин витрото?Тема: Миролюба Бенатова представя нападателят на Доган - за първи път извън ареста.Тема: Разказите от „Ничията земя" - истории, които няма да видите никъде другаде.Тема: Емблематичните вицове на Къци - събрани в книга. Кои са най-смешните?Тема: На финала - Кинопремиерите тази седмица. БНТ1, "Денят започва" Тема: Има ли конспирация в началото на прехода - авторите на "Планът Ран-Ът" в специално интервю за БНТТема: 50% по-високи заплати - спестяват ли работодателите от парите на работницитеТема: Преди първия мач на Григор Димитров за Купа "Дейвис" - как ще се представи българският отборТема: Как Банско изпревари Париж в класация за най-добро място за живеенеТема: Светът е 7 - Нов доклад на ООН отправя последно предупреждение за промените в климата TV7, "Добро утро, България" Тема: Влади Въргала, Мариана Попова, Тони Димитрова и още много други рисуват заради ансамбъл "Българе".Тема: Живот на кредит! Кой ще излезе победител във вечната борба - кредиторите или потребителите? Коментар на Георги Кадиев и Владимир Каролев

Преглед на печата от 4 април


Държавно управление

Капитал Daily

Европарламентът препоръча на ЕК да "обмисли" спиране на фондове за България
Макар препоръката да няма законодателна стойност, тя е тревожен сигнал

Депутатите окончателно ограничиха чуженците от пазара на земи
Вместо варианта за 3 години уседналост парламентът удължи забраната за 5 години

Рестарт на идеята за личен фалит
Правосъдното министерство пише закон, ще се ползва световната практика
...

Кетамин: Новата "вълнуваща" терапия срещу депресия

Незаконният наркотик кетамин може да се окаже новото „вълнуващо“ и „драматично“ лечение при депресия, твърдят британски учени, предаде Би Би Си.

Пациенти, които са се борили с неизлечима депресия в продължение на десетилетия, са се сбогували със симптомите и то само часове след приема на малка доза от наркотика.

Тестовете, извършени върху малка група от 28 души, показват, че ползите от кетамина действат в продължение на месеци.

Експертите твърдят, че откритието отваря цяла нова ниша за изследвания.

Депресията е често срещано заболяване, което засяга един на всеки десет човека в даден период от живота.

Антидепресантите – като прозак, и поведенческите терапии помагат при някои пациенти, но значителна част остава устойчива на всякакъв вид лечение.

Изследването е било направено от екип от учени от Оксфорд, които дали кетамин на пациентите в шест различни ситуации.

Осем от тях показали значително подобрение, а при четири ефектът бил толкова значителен, че казали „Сбогом“ на диагнозата депресия, т.е. смятат се за излекувани.

"След терапията беше вълнуващо да видим ефекта при някои от пациентите. Казваха: „Ето така мислех преди заболяването“, а роднините им споделиха, че виждат отново истинската същност на своите близки“, казва д-р Рупърт Макшайн – един от авторите на изследването.

Той заяви, че в изследването са участвали пациенти, които са живели с депресия повече от 20 години.

Проблемът с терапията с кетамин е времето, за което действа.

При някои хора положителният ефект трае няколко дни, при други месеци, но са наложителни след това допълнителни дози от медикамента.

Лечението има и странични ефекти – в един от случаите е имало нарушение на захранването на мозъка с кръв.

"Откритието е вълнуващо, но все още не сме достигнали до този етап, че да кажем, че това може да е рутинна терапия за лечение на депресията. Не става въпрос да заменим прозак“, пояснява още д-р Макшайн.


Политиците тикали енергетиката към колапс

Експерт: Законопроектът за "Южен поток" ще ни навлече гнева на ЕС

    


И сутрешната светлина помагала за тънка талия

Ако човек иска да запази слабата си фигура, е достатъчно да се събужда рано сутрин и да се възползва от ефекта от сутрешната светлина, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Изследването обхванало 54 доброволци. Резултатите показали, че онези от тях, които са с най-слаба фигура, не правели повече физически упражнения и не консумирали по-голямо количество храна от останалите участници, но се излагали по-дълго на сутрешна светлина.

Колкото по-рано през деня човек се излага на слънчева светлина, толкова по-малък е неговият индекс за телесна маса (ИТМ),

заяви съавторката на изследването, експертът по неврология Катрин Рийд от медицинския институт Файнбърг към Северозападния университет в Чикаго.

Участниците били на средна възраст 30 години. Те носели апарат на китката на ръката си, който измервал излагането на светлина и циклите на сън. Участниците освен това предоставили информация за консумираната от тях храна по време на 7-дневното изследване.

Оказало се, че излагането на сутрешна светлина влияе върху индекса за телесна маса на участниците - независимо от нивото на физическата им активност, калорийния им прием, времето им за сън и възрастта им.

Резултатите показват, че сутрешната светлина има 20-процентно влияние върху индекса за телесна маса.

"Светлината е най-важният фактор за регулиране на циркадния ритъм, който пък регулира енергийния баланс", отбеляза Филиз Зий от екипа.

"Заключенията са, че ще е добре човек да се излага на повече слънчева светлина между 8 ч. сутринта и обяд", съветва специалистът.

Резултатите от изследването са публикувани в "Плъс уан“.


Елизабет II се срещна с папа Франциск I

Кралица Елизабет II се срещна с папа Франциск I за първи път по време на еднодневната си визита в Рим, информираха световните медии.

Срещата във Ватикана бе определена като лична от кореспондента на Би Би Си в италианската столица, който разкри, че протоколът и всякакви официалности са били сведени до минимум.

Преди срещата с главата на римокатолическата църква, кралицата и съпругът й принц Филип обядваха с президента на Италия Джорджо Наполитано.

Това е първото пътуване на Елизабет II в чужбина след посещението й в Австралия през 2011 г.

Пристигайки във Ватикана, Кралицата се ръкува с папата и поднесла извинения с думите: "Извинете, че Ви накарах да чакате, обядвахме с президента".

Това е третата визита на Елизабет II във Ватикана от началото на царуването й, но за първи път тя се среща с папа Франциск който зае този пост едва преди една година.

Кралицата и папата са си разменили подаръци, като Франциск I е подарил сребърен кръст, прикрепен към сфера от лазурит и обяснил, че е за правнукът на Елизабет II - Джордж. Освен това папата даде на Нейно величество факсимиле на ценен пергамент, пазен във Ватикана.

По силата на този документ култът към Свети Едуард Изповедника, предтеча на английската кралска фамилия и основател на Уестминстърското абатство, където е погребан, е признат от Универсалната църква през 1679 година от папа Инокентий Единайсети.

Кралицата на свой ред дала на папата кошница с плодове и зеленчуци от именията си, както и мед и уиски.

Херцогът на Единбург пък получи от папата триптих медали от понтификата. Последва пълният с хумор отговор на принца: "Това е първият златен медал, който някога съм получвал".


Искрен Маринов е назначен за зам.-министър на правосъдието

Със заповед на министър-председателя Пламен Орешарски за заместник-министър на правосъдието е назначен Искрен Руменов Маринов, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Искрен Маринов е роден на 20 май 1979 г. Има завършени две магистратури - по право и по "Международни икономически отношения".

Последните две години той е бил адвокат в Русенската адвокатска колегия.

От 2009 до 2012 г. е хоноруван асистент по основи на правото и застрахователно право в Стопанска академия "Д. А. Ценов" в Свищов. Четири години е работил и в отдел
"Митническо разузнаване и разследване" в митница Русе. Завършил е курс "Контрол върху паричните средства и изпиране на пари".


Ще се обтегнат ли отношенията с бившия господар на Украйна

Британски и американски вестници за стрелбата на протестите в Киев

    


Председателят на Народното събрание Михаил Миков ще открие международната филателна изложба „Балканфила 2014”

Председателят на Народното събрание Михаил Миков ще открие на 5 април 2014 г. във Видин международната филателна изложба „Балканфила 2014”. Експозицията е под почетния патронаж на председателя на парламента и е част от проявите, с които се отбелязват 135 години съвременна българска държавност.

Церемонията по откриването на „Балканфила 2014” е от 11.00 часа в  Конферентната зала на Областната администрация на Видин. На нея ще бъде валидирано и специално издание на „Балканфила“ - „Културни годишнини”, на което са изобразени четири световно известни личности, свързани с историята на изкуството и културата.

Вечерта председателят на Народното събрание Михаил Миков ще участва в официалното връчване на наградите на участниците в изложбата и ще връчи на победителя голямата награда на „Балканфила”.

„Балканфила 2014” е организирана от 42-то Народно събрание, Съюза на българските филателисти, „Български пощи» ЕАД, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Областна администрация Видин и със съдействието на Федерацията на европейските филателни асоциации.

В предстоящата изложба ще участват филателисти от 11 балкански държави, както и гости-колекционери от Русия. Изложбата включва 250 платна, разделени в пет конкурсни класове – „Пощенска история”, „Традиционна филателия”, „Максимафилия”, „Младежки клас” и „1 табло”. Тази година в съревнованието ще участват и младите филателисти от балканските държави, които досега не са имали тази възможност.

В продължение на три дни гражданите и гостите на Видин ще могат да видят някои от най-добрите колекции на филателистите от балканските страни и Русия. Филателистите ще участват именно с най-силните си колекции, тъй като събитието има състезателен характер според председателя на Съюза на българските филателисти Спас Панчев.

Гостите на събитието ще могат също да закупят марката на тема "135 години български парламентаризъм", която бе валидирана в Народното събрание на 3 април 2014 г. от председателя на парламента Михаил Миков и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

Десет години от трагедията в Лим

Днес се навършват 10 години от трагедията в река Лим, при която загинаха 12 български деца. На 4 април 2004 година група от 34 ученици и 16 възрастни се прибират от екскурзия в Дубровник. Повечето о...

Секторът за бързите кредити: Няма таван на лихвите, убиват ни с разходите по заемите

Законът не предвижда таван на лихвите. Законът предвижда, че ГПР (годишният процент на разходите) не може да надхвърля 50,5%, а не да се слага таван на лихвата по кредита, заяви Здравко Иванов, предст...

В Народното събрание беше пуснато в употреба пощенско-филателно издание на тема "135 години български парламентаризъм"

По повод 135-та годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция в Народното събрание беше пуснато в употреба пощенско-филателно издание на тема "135 години български парламентаризъм ". То се състои от лист с четири марки, блок с една марка, илюстрован плик и специален пощенски печат.

Първодневният печат на изданието поставиха председателят на Народното събрание Михаил Миков и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

Министър Папазов отбеляза, че интересът към темата е от 1919 г.  и към момента има над 10 издания, посветени на Народното събрание. Марката е с тираж 11 000 бройки, неин художник е Ивелина Велинова. На първата марка е показана Търновската конституция, на втората – екзарх Антим Първи, третата е звънецът и дневниците на Учредителното събрание, а на последната – действащата днес Конституция и парламентарният звънец. Министър Папазов припомни думите на Левски: „В нашата България всички народи ще живеят под едни чисти и святи закони... и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито и да са всичките, еднакво ще е”.

Председателят на парламента Михаил Миков отбеляза, че от откриването на 10 февруари 1879 г. във Велико Търново на Учредителното събрание до днес, Народно събрание означава България, демокрация, законност. По думите му в пощенското-филателно издание е вписано  усещането за българския парламентаризъм, преминало през годините. В марките са изобразени и дневниците на Учредителното събрание, и сградата, построена от Колю Фичето, в която са се събрали представителите на петте области от Княжество България и е приета Търновската конституция, сградата на парламента в София на архитект Йованович, която олицетворява българската държавност, както и сградата на пл. „Александър Първи”, която също е архитектурен паметник.

Михаил Миков благодари на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на „Български пощи” и на художника Ивелина Велинова за изданието, което според него ще предизвика огромен интерес сред филателната общност у нас и в чужбина.

Марките отразяват материалните паметници на българския парламентаризъм, но неговият истински носител са хилядите депутати, избрани от народа, чиито слова, речи, битки са част от историята на демократична България, подчерта председателят на Народното събрание. Той съобщи, че до края на годината стенограмите от всички състави на парламента ще бъдат качени на Интернет сайта на Народното събрание.

12 души ранени в катастрофи за денонощие

10 тежки ПТП-та са станали в страната

    


Президентът: Не съм се облагодетелствал

Президентът Росен Плевнелиев уважава работата на институциите и се въздържа да коментира действията на съдебните органи, но не може да не реагира в случай, когато пряко е засегнато името му.

Това се казва в прессъобщение на държавния глава по повод на произнесената днес присъда от 3,5 години затвор на Филип Златанов.

По-рано днес Софийски градски съд призна Златанов за виновен по три обвинения. Според обвинителния акт Златанов е извършил незаконни действията при проверките срещу Росен Плевнелиев, неговата съветничка и бивш зам.-председател на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова и бившия главен одитор на Сметната палата Лилия Бунева.

Става дума за три преписки в КПУКИ. Едната по сигнал срещу Плевнелиев - прекратена, но не е публикувана на интернет страницата на комисията. Втората - срещу Ранкова, решението по което не е качено месеци наред в интернет и тя не успяла да го обжалва. Третата - срещу Бунева, отново за непубликувано решение.

В скандалното тефтерче на Златанов се съдържаха инициали на политици от ГЕРБ - И. Ф., Ц. Ц., и Б. Б., включително на президента Росен Плевнелиев. След скандала Искра Фидосова напусна парламента. Филип Златанов беше директор на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси (КУПКИ) по времето на ГЕРБ.

В СГС обаче стана ясно, че тефтерът на Златанов не е сред доказателствата по делото. Той е обвинен, че е нарушил служебните си задължения, от което е било разколебано доверието на обществото в дейността на комисията като независим орган.

"Президентът Плевнелиев по никакъв начин не е облагодетелстван

от това, че Комисията за установяване на конфликт на интереси е прекратила образуваното срещу нещо производство. Напротив – това прекратяване вреди на репутацията на президента", заявяват от прес секретариата на Плевнелиев.

"Държавният глава призовава прокуратурата да направи публични всичките си констатации, за да не остане усещането в обществото, че след месеци разследване е повдигнато обвинение само защото не е оповестено решение, което по същество ощетява президента", се посочва още в съобщението.

В началото на февруари главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че президентът не е бил обект на разследване и не е бил разпитван като свидетел. "Няма каквито и да е данни за това Росен Плевнелиев да е бил в конфликт и по някакъв начин да е участвал в процедурата по неговата преписка", подчерта тогава Цацаров.

Самият Плевнелиев пък призова прокуратурата да извади всички данни от прословутото тефтерче на Златанов, тъй като слуховете за президент, изпаднал в конфликт на интереси е нещо, което вреди на репутацията на президентската институция.

Филип Златанов бе обвинен, че не е изпълнил и е нарушил служебните си задължения, с цел да набави за други лица облага или да причини вреда. От това се е разколебало доверието на обществото в дейността на Комисията и резултатите от нейната работа.

Той стана известен със скандалното си тефтерче, страници, от което бяха оповестени от прокуратурата миналото лято. Тогава прокуратурата прожектира страници от тефтера, в които фигурираха инициали на политици от ГЕРБ - И. Ф., Ц. Ц., и Б. Б. След скандала Искра Фидосова напусна парламента.

Преди назначаването му с номинацията на ГЕРБ за председател на новоконституираната тогава Държавна комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов е бил юрисконсулт в банка.

Той е роден на 12 юни 1977 г. в Габрово. Завършил Юридическия факултет на Софийски университет "Св.Климент Охридски" - магистър по право. Сътрудник в адвокатска кантора (2003 г.-2004 г.). Работил като юрисконсулт в Агенцията за вътрешен държавен финансов контрол (2004 г.-2005 г.), юрисконсулт в Министерството на отбраната (2005 г.-2008 г.) и юрисконсулт в "Райфайзенбанк" (България) ЕАД (2008 г.-2011 г.).

Завършил курсове по хуманитарно право и реакция при кризи в Род Айлънд, 2006 г. и Сан Ремо Италия, 2007 г. Избран от Народното събрание за председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Владее английски, немски и руски език.


Завръщане в бъдещето ли са реформите в Китай?

Пред Пекин остана само един възможен път – този на свободния пазар

    


Х. Казанджиев: Политическите сили водят енергетиката към колапс

Според енергийния експерт "Южен поток" създава повече проблеми, отколкото ползи за България и за другите страни в Европа

    


религиозен календар за 4 април

Преп. Йосиф Песнописец и Георги в Малея. Св. свщмчк Никита Серски
 Преп. Йосиф Песнописец живял по времето на гонението срещу християните. Той прекарал в тъмница шест години и бил спасен от св. Николай Чудотворец. 
Преп. Йосиф съградил църква в памет на ап. Вартоломей, в която поставил мощите му. Вдъхновен от Божия дух, св. Йосиф започнал да пише Преп. Йосиф Песнописец и Георги в Малея. Св. свщмчк Никита Серски Преп. Йосиф Песнописец живял по времето на гонението срещу християните. Той прекарал в тъмница шест години и бил спасен от св. Николай Чудотворец. Преп. Йосиф съградил църква в памет на ап. Вартоломей, в която поставил мощите му. Вдъхновен от Божия дух, св. Йосиф започнал да пише

Започва плащането на пенсиите и великденските добавки

Пенсионерите ще получат „бонус“ между 20 и 40 лв.

    


Съдът решава окончателно дали да пусне от ареста Георги Харизанов

Днес Софийски градски съд ще гледа мярката за неотклонение на бившия директор на "Напоителни системи" Георги Харизанов, предаде БГНЕС. На 27 март Софийският районен съд пусна без каквато ...

Руски посланици: Да натирим българите, но нека ЕС им сърба попарата

Скандален запис на двама руски дипломати се появи в YoTube. В него посланиците на Русия в Зимбабве и Малави Сергей Бахарев и в Еритрея Игор Чубаров набързо пренаредиха геополитическата карта, като обс...

Теорията и практиката: Стажовете са важни, но не са панацея

Участието на бизнеса в системата на образованието ще се регламентира с промените в Закона за професионалното образование и обучение

    


Макар да обеща, Бареков продължава да не казва откъде са парите му

Обещаното от лидера на „България без цензура” Николай Бареков вдигане на банковата тайна все още не е факт. Това заявиха от НАП. Съобщението от приходната служба означава, че нико...

Нов силен трус в Чили, без жертви и разрушения

Земетресение с магнитуд 6,1 разлюля Чили днес, съобщиха от Геоложката служба на САЩ. Според Службата по хидрография и океанография на чилийските военноморски сили, опасността от цу...

"НАТО да е един от основните приоритети на страната"

Председателят на Комисията по отбрана в НС за модернизация на военната техника

    


Ани Цолова и Въргала водят "Фортисимо Клас"

Влади Въргала, Ани Цолова и талантливите млади цигулари братя Зайранови ще бъдат специални гости на заключителните концерти на "Фортисимо Клас" на седем сцени в България. Началото ще бъде поставено с два концерта на 11 април в столичната зала "България".
До края на месеца следват изяви в още шест града, в които националната образователна... Влади Въргала, Ани Цолова и талантливите млади цигулари братя Зайранови ще бъдат специални гости на заключителните концерти на "Фортисимо Клас" на седем сцени в България. Началото ще бъде поставено с два концерта на 11 април в столичната зала "България". До края на месеца следват изяви в още шест града, в които националната образователна...

Земя,вместо въглища се доставя на ТЕЦ-Перник.

Уважаема редакция,направете едно тънко разследване и ще видите защо няма топла вода.Доставчика на въглища рудник "Рекоул" АД недоставя на ТЕЦ-а въглища а чиста земя в ,която почти няма никакви калорий.Ковачки е принуден да ползува газ за загряване на водата,а това не му е икономически изгодно.Като се обаждат граждани им се казва ,че има авария,което е лъжа.Вода няма,парно няма но сметки, има!Обърнете внимание на гореспоменатия рудник.В момента на гърба на всички нас, няколко човека...

Продължава

Земя,вместо въглища се доставя на ТЕЦ-Перник.

Уважаема редакция,направете едно тънко разследване и ще видите защо няма топла вода.Доставчика на въглища рудник "Рекоул" АД недоставя на ТЕЦ-а въглища а чиста земя в ,която почти няма никакви калорий.Ковачки е принуден да ползува газ за загряване на водата,а това не му е икономически изгодно.Като се обаждат граждани им се казва ,че има авария,което е лъжа.Вода няма,парно няма но сметки, има!Обърнете внимание на гореспоменатия рудник.В момента на гърба на всички нас, няколко човека правят...

Продължава

Подземният водопад на Тенеси

Красотата му е забележителна, дори стотици метри под земята

    


Св. преподобни Йосиф Песнописец

Преподобни Йосиф се родил на остров Сицилия в началото на деветия век. Родителите му били благочестиви люде. Те дали добро образование на своя син, който още от малък придобил високи добродетели и нап...

Делото срещу бившия депутат на ГЕРБ Димитър Аврамов продължава

Софийски градски съд (СГС) ще заседава днес по делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов и бившия общински свидетел в Общинския съвет на Плевен Методи Петков, предаде БГНЕС. Димитър Аврам...

Петима българи обвинени в измама с банкови карти в Квебек

Загубите на банките се оценяват на над 1 млн. канадски долара

    


6-има еврокомисари в отпуск, кандидатират се за Европейския парламент

Седем членове на Европейската комисия на Жозе Барозу ще се кандидатират за евродепутати на предстоящите през май европейски избори.
Шестима от тях, между които и еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен, временно ще напуснат постовете си, предаде Франс прес. Рен излиза в предизборен отпуск от понеделник, а останалите му колеги - от 19 април, Седем членове на Европейската комисия на Жозе Барозу ще се кандидатират за евродепутати на предстоящите през май европейски избори. Шестима от тях, между които и еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен, временно ще напуснат постовете си, предаде Франс прес. Рен излиза в предизборен отпуск от понеделник, а останалите му колеги - от 19 април,

Бенфика си подсигури 1/2-финала още в Холандия

  Бенфика си подсигури 1/2-финала още в Холандия Бенфика направи голяма крачка към 1/2-финалите в Лига Европа. Отборът на Жорже Жезус спечели с 1:0 гостуването си на АЗ Алкмаар и едва ли ще...

Все още топло, но дъждът идва

Точно преди почивните дни времето на страната ще е доста топло, но предпоставки за дъжд няма да липсват. Ще има значителна, предимно средна и висока облачност, съобщиха от НИМХ. Дневните температури ...

Габриел Гарсия Маркес влезе в болница, няма информация за състоянието му

Носителят на Нобелова награда за литература, колумбийският писател Габриел Гарсия Маркес, влезе в болница в Мексико, предаде БГНЕС. Здравен служител, пожелал анонимност, е посочил пред АФП, че семе...

САЩ организирали подривна социална мрежа в Куба

Целта била да се стимулират протести на Острова

    


Габриел Гарсия Маркес е приет в болница

През последните години 87-годишният писател рядко се появяваше

Лабораториите мерят алкохола на пияни шофьори, както си искат

Разминаванията идват от различните начини за работа с пробите

    

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване