Забраниха на Дарт Вейдър да се кандидатира за президент на Украйна

Украинските власти са отхвърлили иска на човек, който нарича себе си Дарт Вейдър, да участва в предстоящите президентски избори.

В мотивацията на украинската ЦИК се посочва, че политическата формация на Дарт Вейдър не е представила необходимите документи - не била установена истинската самоличност на човека, представящ се за легендарния филмов злодей, не е посочен адресът на партията, а гаранцията за него е внесла фирмата "Тъмната страна на силата" ООД.

Според проучване, направено от комисията, зад маската на героя от "Междузвездни войни" се крие електротехник на име Виктор Шевченко, който през март е сменил името си на Дарт Вейдър.

Мъжът, който се появява в костюм на героя от филмите "Междузвездни войни" и често е придружаван от хора, облечени в други тоалети на герои от сагата, бе номиниран за президентския пост от Интернет партията на Украйна. По-рано той заяви пред конгреса на партията, че иска да превърне Украйна в "галактическа империя".

"Интернет партията реши да представи робот за кандидат. Досега не ни е управлявал робот. Роботите са по-добри: не се корумпират. Според всички онлайн проучвания Вейдър е фаворит - затова и отказаха да го регистрират. Страх ги е от него", коментира лидерът на партията Дмитри Голубов.

Един от членовете на Централната избирателна комисия изрази опасенията си, че кандидатурата е част от платена кампания, която цели дискредитиране на изборите.

"Изглежда като невинна шега, но някой е платил 227 000 долара за тази шега", каза той. 227 000 долара е таксата за регистрация на изборите.

Досега за изборите на 25 май са регистрирани 23 кандидати, като сочени за фаворити са "шоколадовият крал" Петро Порошенко и бившият премиер Юлия Тимошенко.

Дунавът погълна 14-годишно момче край Силистра

14-годишно момче от Силистра се е удавило в река Дунав в петък следобед пред очите на трима свои връстници и приятели, а рибар станал свидетел на потъването му в реката.

Патрашкова: Филип Златанов се превръща в бушон

/КРОСС/ "Записи има и всичките ми колеги от вестника са ги чули. Източникът на тези записи на един етап от развитието на скандала ще бъдат извадени, но тъй като Борисов и Петков признаха, че са се срещали и са говорили за проекта "Белене", то на този етап не желая да извадя тези записи. Когато се наложи ще го направя", заяи Кристина Патрашкова в предаването „Дневен ред". "Това, което се случи с Генка Шикерова е недопустимо. Убедена съм, че е умишлено и че има замисъл, не зная дали е свързано с работата на Генка Шикерова. Този път гилдията се обедини, което е хубаво. 90% от колегите, които подкрепят Генка са искрени, но не съм сигурна, че всички са такива", каза още Патрашкова. "Ние журналистите сме представители на властта и сме голяма сила. Говори се, че медиите ставаме първа власт. Когато подпалиха колата на Генка, всички медии започнаха да се възмущават и да създават напрежение, което е нормално. Това е до известна степен по-различното. Всички медии много се възпламениха, за разлика от 2011 година и всички от предишните протести се вляха в сегашния", добави тя. "В България нищо не се случва ако не мине през медиите, особено през телевизиите. Лично аз не се чувствам цензурирана", заяви журналистът. "Това тефтерче, заради което Златанов беше осъден, нямаше да съществува ако в него нямаше инициали. Това е изключително парадоксална ситуация. На всеки в България му е ясно на кого са тези инициали

Граничар изгони деца от браздата край Силистра, едно от тях падна и се удави в Дунав

14-годишно момче от Силистра се е удавило в река Дунав. Инцидентът е станал около 15.30 часа, съобщи БНР.
Момчето, заедно с още трима свои приятели, се намирало в близост до граничната бразда. След предупреждение от страна на граничен полицай да напуснат зоната, децата са побягнали към реката и едното се подхлъзнало и паднало във водата. 14-годишно момче от Силистра се е удавило в река Дунав. Инцидентът е станал около 15.30 часа, съобщи БНР. Момчето, заедно с още трима свои приятели, се намирало в близост до граничната бразда. След предупреждение от страна на граничен полицай да напуснат зоната, децата са побягнали към реката и едното се подхлъзнало и паднало във водата.

Мика Стоичкова отпадна от Dancing Stars

Седмицата на смеха се превърна в драма за Мика и Тодор. След ожесточени елиминации, на сцената за финален сблъсък останаха Мика и Нели. Дъщерята на най-обичаната 8-ица в България и партньорът й Тодор ...

Еди Джордан брои 32 млн. за яхта

Бившият собственик на едноименния отбор във Формула 1 Еди Джордан се похвали с нова придобивка. Буквално преди часове той беше въведен във владение на новата си яхта.

Надежда за турската Пепеляшка

Новият турски сериал в българския ефир “Надежда за обич” разчита на една от най-надеждните и изпитани във времето драматургични конструкции - тази от историята за “Пепеляшка”. Поредицата, която тръгва по “Диема Фемили” от 7 април, описва трудната любов между бедната красавица Умут и доблестния наследник на богата фамилия Озан. Класовите различия Новият турски сериал в българския ефир “Надежда за обич” разчита на една от най-надеждните и изпитани във времето драматургични конструкции - тази от историята за “Пепеляшка”. Поредицата, която тръгва по “Диема Фемили” от 7 април, описва трудната любов между бедната красавица Умут и доблестния наследник на богата фамилия Озан. Класовите различия

Габриел: Европа ще излезе кризата, ако ЕНП спечели евровота

/КРОСС/ "На този етап няма опасност от спиране на еврофондовете за България, но се излъчи един сериозен негативен сигнал към Европейската комисия и другите страни- членки на ЕС". Това заяви в Сливен българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел. Според нея има два момента в тиражираната информация за евентуално спиране на еврофондовете за страната ни. Единият е в положителна посока и означава, че това, което се случва през последните осем месеца в България, е достигнало до Брюксел и страните членки, които сериозно си задават въпрос дали разпределението на средствата става по прозрачен начин и дали има възможност за злоупотреби, които да доведат до спирането на фондовете. Другият момент е негативен и се отнася до обвързването на еврофондовете с Механизма за сътрудничество и проверка. „Това за мен е много голям проблем и огромно притеснение. Ако не сме в Шенген, това е, защото ни обвързаха с този механизъм. Нужно е коректно да заявя, че няма пряко призоваване за спиране на еврофондовете, но за нашата страна не е добре тези два механизма да бъдат обвързани. Аз лично бих подкрепила спиране на еврофондовете, ако то е въз основа на ясни нарушения и се посочи кой е виновен за това, но обвързването с механизма ни третира различно. Като българи не трябва да допускаме това да се случи, а да се противопоставяме на третирането на българите като втора категория граждани

Мъченията на ЦРУ – баня в ледена вода и блъскане на главата в стената

Какви мъчения използват агентите на ЦРУ при разпити на предполагаеми терористи - това се очаква да стане публично достояние в следващите дни, съобщи bTV. Поредната голяма тайна на Съединените щати ще бъде разкрита с благословията на американските депутати. Неотдавна те получиха стряскащ доклад, в който са описани методите на шпионската агенция.
Какви мъчения използват агентите на ЦРУ при разпити на предполагаеми терористи - това се очаква да стане публично достояние в следващите дни, съобщи bTV. Поредната голяма тайна на Съединените щати ще бъде разкрита с благословията на американските депутати. Неотдавна те получиха стряскащ доклад, в който са описани методите на шпионската агенция.

Москва предупреди Букурещ за антируската реторика

Тя не отговаря на интересите на нито една от страните, заяви говорителят на руското външно министесртво

Отслабването не зависи от големината на порциите

Според известният кулинар Лиса Лилиън свалянето на 10 килограма за 4 седмици е напълно възможно и то без да се намалява количеството храна

Гергана Паси: Европа носи позитивна промяна в България

/КРОСС/ "С Европа много се спекулира в България. Аз съм от онази група в България, която обича Европа. Дълбоко съм убедена, че Европа носи позитивна промяна в България, било то и бавно. Проследих вчера решението на европейския парламент и видях различните спекулативни твърдения на всички политически сили. Истината е, че България има проблем с непрозрачност, корупция. Тези проблеми се споменават с повод и без повод, което е проблем за страната ни", заяви бившият министър по европейските въпроси Гергана Паси в предаването "Дневен ред" по ТВ7. "Дори безнадеждните европейски кандидати не искат да звучат скучно, но понякога процесът звучи монотонно. Приемането на България в ЕС е едно от най-добрите неща, които са се случвали. Както и приемането ни в НАТО, разбира се. В България политиците обвързаха евроизборите с възможни предсрочни избори, което автоматично вдига интереса към тях. Надявам се и избирателната активност да се увеличи. Големият проблем е, че Европа не е държава. Решенията там са оставени в ръцете на държавите-членки. Решението за премахването на таксите за роуминг в ЕС е най-доброто и нормално решение, защото Европа е едно цяло", каза още тя. "Големите политически сили в България ще потърсят легитимация чрез тези евроизбори. Надявам се всички водачи на листи да вдигнат големите теми за Европа, а те са свързано основно с икономическата криза. Трудно се обединяват българските депутати в европейския парламент

10% от социално слабите имат проблем с плащането на водата

Едва 10 процента от хората на социално подпомагане у нас имат проблем с плащането на сметката за вода и са натрупали задължения към ВиК дружествата - това показва анкета на социалното министерство, цитирана от ресорния министър Хасан Адемов по време на правителственото заседание в сряда, става ясно от стенограмата от заседанието.

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Това са акцентите от емисията в 18 ч.:

- Установена е самоличността и националността на атентатора на летище "Бургас".
- Лидерът на ГЕРБ препоръча на правителството да се вслуша в критиките на Евросъюза, за да не бъдат спрени еврофондовете.
- Две репортерки на агенция Асошиейтед прес са простреляни в източна провинция на Афганистан.
-...

ББЦ във Варна: Държавата блокира бизнеса с природен газ?

НАП запорира вземанията на „Булгаргаз” от трети лица – ТЕЦ-ове, газоснабдителни компании и др.

Нови фаворити за бизнеса с медицински храни на Danone

Цената на Danone Medical Nutrition може да достигне 4 млрд. долара, твърди Ройтерс

    


Денят в снимки

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

ЦСКА спечели с 3:1 срещу "Локомотив" (София) в приятелска среща


ЦСКА спечели с 3:1 "Локомотив" (София) в приятелска среща. Головете за червените отбелязаха Ивайло Чочев, Валентин Илиев и Мартин Петров, а в края на мача Джиби Якасонго намали.

Воденият от Стойчо Младенов отбор надигра съперника си през първото полувреме, в което на терена бяха титулярите. Впечатление направи включването на Петров, който не беше в състава на ЦСКА в последните мачове.

"Локомотив" пусна дошлите на проби сърби Неманя Миленович и Младен Ристич.

Още...

Абазов: Постигнахме най-справедливото разпределение на средствата за тютюнопроизводителите

/КРОСС/ "Постигнахме най-справедливото и балансирано разпределение на средствата за българските тютюнопроизводители." Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов след заседанието на Консултативния съвет по тютюна. Съветът, обединяващ браншовите организации, фирмите-изкупвачи и представители на министерството взеха единодушно решение за разпределението на националните доплащания за реколта 2013 г., в размер на 100 млн. лв. "Този финансов пакет красноречиво следва да подчертае значението на сектор „Тютюн" за селското стопанство в страната и неговата икономическа, социална и демографска значимост", подчерта зам.-министър Абазов. Т Той припомни, че отпуснатите средства през тази година в размер на 100 млн. лв. бележат значителен ръст в сравнение с 2011 г. когато са били 74 млн. лв., а през 2012 г. - 84 млн. лв. Заместник-министърът обясни, че по-голяма част от този ресурс ще бъде насочен към най-уязвимите производители на ориенталски тютюни, при които производството на тютюн е начин на препитание. Определените ставки за реколта 2013 г. по сортови групи бележат значителен ръст и бяха приети в размер на: 3,00 лв./кг. за сортова група „Басми" за производители, с референтни количества до 2 тона, 2,04 лв./кг. за производители на „Басми" над 2 тона. При производителите от сортовите групи „Бърлей" и „Каба Кулак" е отчетен също ръст, съответно в размери на 1,17 лв./кг

От общ енергиен пазар към енергиен съюз

Кризата в еврозоната избухна в началото на 2009-а година, когато бавно и полека започна да става ясно, че в основата й са нестабилната й архитектура, различните стандарти и политически и финансови култури. Когато една след друга започнаха да фалират правителства, докато на международните финансо ...

Проверят Борисов за политическа агитация пред деца

/КРОСС/ Държавната агенция за закрила на детето е започнала проверка срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по повод негово изказване пред деца от Трето основно училище "Д. Талев" в Благоевград. Преди седмица експремиерът откри нов физкултурен салон в школото, за чието построяване правителството на Борисов отпусна над 700 хил. лв. "Така като ви гледам, искам да ви кажа, че вие ще връщате парите и кредитите с лихвите на Орешарски. И като си идете в къщи, кажете на бабите и дядовците си, че това което ги лъжат, че за Великден и Коледа ще им дадат по някой лев, вие ще ги платите с лихвите, които харчат в момента", каза лидерът на ГЕРБ пред учениците. Заради тези негови думи, на сайта на Агенцията е постъпило писмо от родител. В него бащата се възмущава, че пред децата Борисов е правил своеобразна политическа агитация, което било нарушение на Закона за закрила на детето, пише 24 часа. "Действително имаме такъв сигнал, не е анонимен. Бащата си е написал името, оставил е координати за връзка и ще започнем проверка", каза пресаташето на ДАЗД Люба Спириева. Събрани са медийните публикации по повод посещението на Бойко Борисов, както и са изслушани звуковите записи на речта му. След края на порверката, ще оповестим резултатите, допълни Спириева.  

Стоянов: Малкото ми отмъщение е, че хората, които бяха против НАТО, днес използват моите думи

Преди доста години, когато за пръв път заговорих за НАТО и ЕС, това се възприе много революционно; журналистите посрещнаха шеговито, а някои и злобно тези идеи, заяви по ТВ Европа президентът (1997-2001) Петър Стоянов.

Афганистанец уби чужда репортерка

Кети Ганън (60 г.), която работи от 30 години в региона и завежда бюрото на АП в Исламабад, е приета в болница с две огнестрелни рани в тялото, но е в стабилно състояние и контактна. Убийството дойде в навечерието на изборите. Талибаните се заканиха да провалят днешния вот за президент и провинциални съвети. Кети Ганън (60 г.), която работи от 30 години в региона и завежда бюрото на АП в Исламабад, е приета в болница с две огнестрелни рани в тялото, но е в стабилно състояние и контактна. Убийството дойде в навечерието на изборите. Талибаните се заканиха да провалят днешния вот за президент и провинциални съвети.

Йотингер и Стойнев ще се срещнат заради проблемите в енергетиката


Днес в Министерството на икономиката и енергетиката е получено писмо от Гюнтер Йотингер - еврокомисар по енергийните въпроси, в което кани министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на среща-дискусия по въпроси, свързани с енергийния сектор, съобщи пресцентърът на българското ведомство.

В момента се уточняват датата и часът на предстоящата среща. 

В съобщението не се дават други подробности, но няколко часа по-рано говорител на еврокомисаря Йотингер съобщи...

Цацаров: Вече знаем кой е сложил бомбата в Сарафово

Знае се кой е сложил бомбата в Сарафово, заяви главният прокурор Сотир Цацаров в Бургас, където бе за годишния отчет на окръжна прокуратура. Знаела се и националността му, допълни той, но не я разкри.

Дони, Кирил Маричков и Иван Лечев ще зарадват варненци с пролетен концерт

Група „Фондацията“ ще зарадва варненци с концерт на 26 – ти април в Гранд Хотел Варна, научи Moreto.net. Петимата музиканти Кирил Маричков, Дони, Иван Лечев, Славчо Николов и Венко Поромански ще забият хитове на "Щурците", ФСБ, Б.

Турска журналистка уволнена заради интервю на мъжа й с Гюлен

Известна турска журналистка е била уволнена заради интервю с влиятелния турски проповедник Фетхуллах Гюлен, публикувано на 28 март в италианския в. "Република". За уволнението си журналистката Ясемин Ташкън съобщи лично пред "Република", съобщи БТА.   Ташкън е била кореспондент в Рим на турския вестник "Сабах". Не тя е взела интервюто, което й е коствало работното място, а съпругът й. Той е Марко Ансалдо, водещ журналист на в."Република".   Според Ташкън става дума за персонална вендета и тъй като съпругът й не може да бъде наказан, че е взел интервю от Гюлен, то тя трябвало да понесе ответния удар.   Уволнението, за което Ташкън разказа пред "Република", е станало в края на март. На 28 март в навечерието на местните избори в Турция, състояли се на 30 март, "Република" публикува интервюто с Гюлен.   В 16.11 ч. на същия ден Ташкън разбрала, че ръководството на в. "Сабах" е решило да прекрати професионалните си отношения с нея. Новината й съобщил млад заместник-редактор на отдела "Новини от чужбина". Той не знаел мотивите за уволнението и в имейл до Ташкън не криел смущението си от лошата новина, която трябвало да й съобщи. Ташкън се свързала с ръководството на вестник "Сабах" и поискала обяснение, но не получила такова.   Пред в. "Република" Ясемин Ташкън споделя, че подобно нещо й се случва за втори път. Първият път бил през 1998 г. Тогава работела за Анадолската информационна агенция.   Нейният съпруг взел интервю от кюрдския лидер Абдуллах Йоджалан, който по онова време бил в Рим. Резултатът бил, че Ташкън била уволнена след публикуване на интервюто и трябвало да започне кариерата си от нулата.   "Тогава можех да разбера донякъде защо ме уволниха, но сега не", признава журналистката. Тя споделя, че е получила хиляди послания от турски журналисти, в които те изразяват съпричастност с нея.   Ташкън припомня, че в Турция има повече журналисти в затвора, отколкото в Иран или Китай. Всеки ден ставали известни нови имена на журналисти, давани под съд, хвърляни в затвора, уволнявани заради това, че са изразили позиция за протестите на площад Таксим или за корупционния скандал около премиера Реджеп Тайип Ердоган.   Ташкън казва пред в. "Република", че през 2000 г. правителството на Ердоган заявяваше намерението си да превърне Турция в демокрация, но сега страната е направила гигантски крачки назад, обществото е поляризирано благодарение на Ердоган, а ситуацията може само да се възпламени предвид това, че през лятото са президентските избори, а догодина са парламентарните.   В интервюто на Гюлен, което на 28 март публикува в."Република", проповедникът предупреждаваше, че Турция е в опасност и че Ердоган говори за преврат, за да избегне тежестта на закона.   В навечерието на местните избори в Турция в. "Република" публикува информация за компрометираща връзка на турския премиер с бивша Мис Турция и съобщи, че дори имало скандално видео, което всеки момент можело да излезе наяве.

Цв. Цветанов: Лидерите трябва да пият кафе и да си говорят

При евентуални предсрочни избори ПП ГЕРБ ще разчита на всички политически формации в център дясно, които имат представителност в българския парламент. Това каза пред журналисти във Велико Търново зам.-председателят на партията и председател на предизборния щаб Цветан Цветанов.

Русия "скастри" Румъния заради антируска реторика

В Москва "обърнаха внимание на няколко поредни антируски изказвания на президента на Румъния Траян Бъсеску във връзка със събитията около Украйна и Крим", заяви днес говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич, цитиран от ИТАР-ТАСС.   Лукашевич посочи, че в хода на мероприятията в Букурещ по повод 10-годишната от встъпването на Румъния в НАТО румънският президент отново е обвинил Русия в "агресия срещу Украйна", нарушаване на Будапещенския меморандум от 1994 г. и други.   По думите на Лукашевич външният министър на Румъния Титус Корлъцян също проявява "усърдие" в осъждането на Русия.   "Зад подобни нападки отчетливо се вижда явното намерение на официален Букурещ да игнорира първопричината за украинската криза, нежеланието честно да се признае какви сили способстваха за нейното разпалване и продължават да упорстват в неприемане на разумен път за нейното преодоляване", подчерта говорителят на руското външно министерство.   По думите му поредният изблик на антируска реторика у ръководството в Букурещ "на етап, в който диалогът между Москва и Букурещ едва е започнал да приема позитивна динамика, не отговаря на интересите на нито една от страните и не може да не предизвиква разочарование".

Русия "скастри" Румъни заради антируска реторика

В Москва "обърнаха внимание на няколко поредни антируски изказвания на президента на Румъния Траян Бъсеску във връзка със събитията около Украйна и Крим", заяви днес говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич, цитиран от ИТАР-ТАСС.   Лукашевич посочи, че в хода на мероприятията в Букурещ по повод 10-годишната от встъпването на Румъния в НАТО румънският президент отново е обвинил Русия в "агресия срещу Украйна", нарушаване на Будапещенския меморандум от 1994 г. и други.   По думите на Лукашевич външният министър на Румъния Титус Корлъцян също проявява "усърдие" в осъждането на Русия.   "Зад подобни нападки отчетливо се вижда явното намерение на официален Букурещ да игнорира първопричината за украинската криза, нежеланието честно да се признае какви сили способстваха за нейното разпалване и продължават да упорстват в неприемане на разумен път за нейното преодоляване", подчерта говорителят на руското външно министерство.   По думите му поредният изблик на антируска реторика у ръководството в Букурещ "на етап, в който диалогът между Москва и Букурещ едва е започнал да приема позитивна динамика, не отговаря на интересите на нито една от страните и не може да не предизвиква разочарование".

За Първата световна война от първо лице

„История на Първата световна война „История на Първата световна война" от Базил Лидъл Харт е заглавие, което ще предизвика интерес у всеки, който се интересува от тематиката. Авторът не е непознат у нас. От години в българските книжарници може да се открие друго негово произведение - „История на Втората световна война". Тези, които познават книгите на Лидъл Харт, знаят,

Сблъсъци между полицията и демонстранти избухнаха на протест в Брюксел


Белгийската полиция използва днес водни струи и лютив спрей срещу демонстранти, които замеряха в Брюксел служителите на реда с портокали и павета по време на синдикален протест, настояващи за по-добри условия за работниците в Европа, предаде "Асошиейтед прес".

В демонстрацията, която парализира уличното движение в белгийската столица, взеха участие десетки хиляди хора. Тя беше организирана от Европейската конфедерация на профсъюзите като протест срещу мерките за икономии в...

ЕК с писмо до Стойнев във връзка с енергийния сектор

/КРОСС/ Европейската комисия изрази тревога от започналата процедура по отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества у нас и предупреди за евентуални мерки срещу България. Комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е изпратил писмо до ресорния министър Драгомир Стойнев, в което изразява тревогата си от този проблем, както и от липсата на реформи в сектор "Електроенергия", предаде БНР. Говорителката на Йотингер - Сабине Бергер коментира, че решението да се започне процедура по отнемане на лицензите на EVN, ЧЕЗ и ЕНЕРГО-ПРО изглежда е свързано със спорове за взаимна задлъжнялост между тези компании и държавната НЕК и подчерта: "Европейската комисия е на мнение, че търговските спорове между енергийни компании трябва първо да се решават в съответните съдилища в България, като се използват наличните инструменти на търговското и гражданското законодателство." Говорителката добави и че ДКЕВР има задачата да осигури прилагането на специфичното законодателство в енергийния сектор и че тази задача включва и проверки дали се спазват лицензионните изисквания на дружествата - доставчици на енергия да разполагат с достатъчно финансов капацитет, за да извършват дейността си. Европейската комисия ще следи отблизо ситуацията и ще предприеме съответните стъпки, ако правителството не зачита независимостта на ДКЕВР, или ако тя не изпълнява задълженията си, заложени в Третия енергиен пакет, каза говорителката без да уточнява какви мерки ще бъдат предприети

За Първата световна война от първо лице

„История на Първата световна война” от Базил Лидъл Харт е заглавие, което ще предизвика интерес у всеки, който се интересува от тематиката. Авторът не е непознат у нас. От години в българските книжарници може да се открие друго негово произведение – „История на Втората световна война”.
История на Първата световна война, 536 с., цена: 30 лв. „История на Първата световна война” от Базил Лидъл Харт е заглавие, което ще предизвика интерес у всеки, който се интересува от тематиката. Авторът не е непознат у нас. От години в българските книжарници може да се открие друго негово произведение – „История на Втората световна война”. История на Първата световна война, 536 с., цена: 30 лв.

"Когато Google срещна Wikileaks” излиза на есен

Книгата на основателя на Wikileaks Джулиан Асандж излиза през септември.

Проф. Драгомир Драганов отново хванат с алкохол зад волана

Бившият депутат и професор в Софийския университет Драгомир Драганов беше заловен с алкохол зад волана. По-рано в петък той е спрян и арестуван от полицаи в близост до Киноцентър „Бояна&am...

Дейвид Летерман се оттегля през 2015 година

Дейвид Летерман обяви, че ще се пенсионира през 2015 г. В новия епизод от своето "Късно шоу", излъчен снощи, Летерман заяви, обръщайки се към директора на телевизия Си Би Ес Лесли Муунвис: ...

Светът на Путин

Западът днес живее в света на Путин. И това е така не защото Путин е прав, нито защото е по-силен, а защото той държи инициативата. Путин е "див”, докато Западът е "отегчен”. И макар европейските и американските лидери да виждат, че световният ред преживява драматична промяна, те не разбират в какво се състои тя. Те продължават да са объркани от преобразяването на Путин от Главен изпълнителен директор на Русия ООД в идеологически подплатен национален лидер, който няма да се спре пред нищо, за да възстанови влиянието на своята страна. Международната политика се крепи на договори, но тя функционира въз основа на рационални очаквания. Ако тези очаквания се окажат погрешни, господстващият международен ред се разпада. Точно това се случи заради кризата в Украйна. Само преди няколко месеца повечето западни политици бяха убедени, че един взаимно обвързан световен ревизионизъм би бил твърде скъпо начинание и че въпреки желанието на Путин да защитава руските интереси в постсъветското пространство, той няма да се възползва от военна сила, за да се впусне в подобен ревизионизъм. Днес вече е ясно, че те горчиво са се лъгали. А после, когато руските войски окупираха Крим, повечето международни наблюдатели допускаха, че Кремъл ще подкрепи неговото отделяне от Украйна, но няма да посмее да го приеме като част от Руската федерация. Очакване, което също се оказа напълно погрешно. Днес Западът не знае докъде е готова да стигне Русия, докато Русия знае съвсем точно какво ще направи Западът и което е по-важно – какво няма да направи. А това създава опасна асиметрия. Така например, когато Молдова кандидатства за членство в Европейския съюз, Русия може да анексира сепаративния регион на Приднестровието, където от две десетилетия са разположени руски войски. А Молдова вече знае, че ако това се случи, Западът няма да се намеси с военни средства, за да защити нейния суверенитет. Що се отнася до Украйна, Русия даде да се разбере, че ще се възпротиви на насрочените за май президентски избори, които западните лидери се надяват да съхранят промяната в Украйна, а преговорите за нова конституция в страната да положат началото по установяването на нов европейски ред. Русия предвижда Украйна да се превърне в нещо подобно на Босна – радикално федерализирана държава, състояща се от самостоятелни политически единици, които се придържат към своите собствени икономически, културни и геополитически предпочитания. С други думи, макар технически украинската териториална цялост да бъде запазена, източната част на страната ще бъде по-близка с Русия, отколкото с останалата част от Украйна – подобно на отношенията на босненската Република Сръбска със Сърбия. А това изправя Европа пред дилема. Дори радикалната федерализация да позволи на Украйна да остане цяла след настоящата криза, това най-вероятно ще обрече страната на дезинтеграция и разруха в дългосрочен план. Както показва опитът на Югославия, радикалната децентрализация работи на теория, но не винаги и на практика. Западът ще се изправи пред нелеката задача да откаже на постсъветското пространство решения, които преди две десетилетия наложи в бивша Югославия. Изправен пред ревизионизма на Путин, Западът прилича на пияницата от анекдота, който търсил изгубените си ключове под светлината на уличната лампа, защото там било светло. Едва след като очакванията им се оказаха погрешни, западните лидери се опитват да изработят ефективен отговор. И двете стратегии, които се оформиха в Европа – анексията на Крим да бъде омаловажена или Путин да бъде третиран като лунатик – са пагубни. ЕС се лута между реторическия екстремизъм и политическия минимализъм. Чуха се гласове, които препоръчаха разширяването на НАТО към постсъветското пространство, но повечето се ограничиха до подкрепата до символични санкции, като забраната за издаване на визи, които ще засегнат десетина или малко повече руски официални лица. Но това може да окаже натиск върху несанкционираните руски елити да започнат да доказват лоялността си към Путин, което пък би могло да доведе до чистка на прозападните гласове в руската политическа класа. Едва ли някой е убеден, че забраната за издаване на визи ще промени нещо. Тези забрани бяха наложени, защото бяха единственото действие, по което западните лидери можаха да постигнат съгласие. А що се отнася за Украйна, както западните лидери, така и западното обществено мнение са обзети от настроения на превантивно разочарование. Загубило илюзиите си след десетилетие на измамни надежди и прекомерни очаквания – като се започне от "цветните революции” в постсъветското пространство до Арабската пролет – днес общественото мнение на Запад е готово да чува само лошите новини. В това е и най-голямата опасност, защото бъдещето на европейския ред зависи в най-голяма степен от това как ще се развият събитията в Украйна. Днес вече е ясно, че Крим няма да се върне в Киев. Но също така е ясно, че отлагането на изборите през май ще сложи край на Украйна, такава, каквато я познаваме. Главната отговорност на Запада е да убеди Русия да подкрепи тези избори, за да гарантира, че необходимите конституционни реформи ще бъдат изработени в Киев, а не в Дейтън. *Публикуваме статията на Иван Кръстев от портал Култура. Англоезичната версия на статията е публикувана в Project Syndicate.

Берба наследил таланта в рисуването от баща си

Димитър Бербатов е наследил таланта да рисува от баща си. Това призна нападателят на “Монако” в интервю за клубната телевизия.

“Правя го, откакто бях на 10 години - разкрива Берба. - Действа ми успокоявящо, чувствам се добре така. Седя си у дома и рисувам нещо, което ми е харесало. Така стана и с Луи дьо Финес, и със Снууп Дог... Дори и вас мога Димитър Бербатов е наследил таланта да рисува от баща си. Това призна нападателят на “Монако” в интервю за клубната телевизия. “Правя го, откакто бях на 10 години - разкрива Берба. - Действа ми успокоявящо, чувствам се добре така. Седя си у дома и рисувам нещо, което ми е харесало. Така стана и с Луи дьо Финес, и със Снууп Дог... Дори и вас мога

Софийският градски съд остави на свобода Георги Харизанов, но срещу 7000 лева

Софийският градски съд реши в петък да наложи парична гаранция от 7000 лева на бившия шеф на "Напоителни системи" Георги Харизанов. Решението на втората инстанция се различава коренно от мнението на Софийския районен съд.   Преди седмица съдия Стоян Мадин пусна Харизанов от ареста с остри критики срещу прокуратурата и ДАНС, а и без мярка за неотклонение.   Софийският градски съд бе безкритичен към държавното обвинение и спецслужбата. Единственият аргумент на съда да пусне Харизанов бе, че след близо 4 месеца в ареста той би трябвало да се е разубедил да не бяга в чужбина. За всеки случай обаче му бе сложена и солидната парична гаранция от 7000 лева. Съдия по мярката за неотклонение бе Светла Букова.   С това бе продължена традицията всеки съдия, който гледа мярката на Харизанов, да има мнение, твърде различно от това на колегата си.   Харизанов бе задържан в ареста по показания на таен свидетел, който разказал на ДАНС, че случайно подслушал разговор на някой, който прилича на Харизанов в столично кафене и който се заричал да бяга "при негрите". Софийският районен съд обяви, че показания на таен свидетел се допускат, само ако има заплаха за живота му. По делото обаче няма представени такива доказателства. Градският съд изобщо не изследва този момент.   Делото срещу Харизанов бе образувано през октомври м.г., като първоначално съдът му наложи парична гаранция от 5000 лева. Впоследствие обаче прокуратурата поиска той да бъде задържан на основание на въпросните анонимни показания.   Бяха представени и две секретни справки на ДАНС, в които председателят на агенцията Владимир Писанчев удостоверява с подписа си, че бившият член на борда на директорите в "Напоителни системи" е "организирал маршрута си за бягство" през "гранична зона със занижен контрол".   Харизанов е обвинен за сключена неизгодна сделка за продажбата на 2000 тона скрап на двойно по-ниски от продажните цени. Заедно с него обвиняеми по делото са бившият изпълнителен директор на дружеството Стайко Ганчев и бившият член на борда на директорите Радослав Чеглайски.

Хотелиери искат Слънчев бряг да се отдели от Несебър

Курортът Слънчев бряг да се отдели от община Несебър и да започне да функционира самостоятелно със собствено управление и правила, поискаха от Съюза на собствениците.
Решението за започване на преговори с държавата за пълното отделяне на курорта бе взето на годишно отчетно събрание днес. Като основни аргументи хотелиерите посочиха, че таксите, Курортът Слънчев бряг да се отдели от община Несебър и да започне да функционира самостоятелно със собствено управление и правила, поискаха от Съюза на собствениците. Решението за започване на преговори с държавата за пълното отделяне на курорта бе взето на годишно отчетно събрание днес. Като основни аргументи хотелиерите посочиха, че таксите,

БЛС: Има нужда от цялостна реформа в спешната помощ

/КРОСС/ "Защо системата е толкова несигурна в момента? На всички вече е ясно, че се очертава дефицит от около 200 млн. лева. Системата излиза от равновесие. БЛС го предвиждаше това още при приемането на бюджета на НЗОК. Трябва да се актуализира бюджета на касата. Ако остане този дефицит, бюджетът на болниците ще бъде намален от Здравната каса." Това заяви в предаването "NewsRoom" зам.-председателят на БЛС д-р Юлиян Йорданов. "Сигналът е, че касата по някакъв начин се стреми да намали разходите за болнична помощ, за да може да се вмести в бюджета, който е гласуван от Народното събрание. Ние сме за контрол. Нека касата да изпрати по един контрольор във всяка болница. Но болницата трябва да се остави да работи така, че да не мисли постоянно дали ще може да покрие дефицита, а да може да работи спокойно и качествено", заяви Юлиян Йорданов. "Част от нестабилността на системата кара пациентите да решават по свой начин проблемите, които системата им дава. Това не са грешки на медицинските специалисти, това са грешки на системата. Има нужда от цялостна реформа в спешната помощ", каза още той.  

Осъдиха 3 индийци на смърт за изнасилване на журналистка

Миналия месец тримата обвиняеми бяха признати за виновни и в изнасилване на телефонистка

Бареков раздава пари в дом за хора с умствени затруднения

Новият политик и лидер на "България без цензура" раздава банкноти на хора от дневен център за възрастни с умствени затруднения във Варна.

Това става ясно от снимка, пусната от партията на Бареков към прессъобщение към събитието.

"Когато пътувам в страната и виждам бедните хора, аз плача. Имам богати приятели, те ме помолиха да кажа и - ние плачем, когато виждаме бедните", обяви преди месеци новият политик.

"Най-добрата терапия е да се работи сред природата и да се меси хляб", казал Бареков след разходка из дневния център за хора с увреждания във Варна.

Близо 1200 деца са били настанени в социален дом през 2013 г.

Сред настанените деца в домове за медико – социални грижи, които поемат деца на възраст между 0 и 3 години, най – много са 3 – годишните. Това сочат данните към края на 2013 – та, съобщиха за Moreto.net от НСИ. Те са близо 34 % от всички деца в заведенията .

14-годишно момче от Силистра се удави в Дунав

/КРОСС/ 14-годишно момче от Силистра се е удавило в река Дунав. Инцидентът е станал около 15.30 часа. Момчето, заедно с още трима свои приятели, се намирало в близост до граничната бразда. След предупреждение от страна на граничен полицай да напуснат зоната, децата са побягнали към реката и едното се подхлъзнало и паднало във водата. Намиращ се наблизо рибар е видял как момчето потъва. Екипи на Гражданска защита извършват претърсване в района на инцидента. Тялото на удавеното момче все още не е намерено, предаде БНР.  

Брюксел ни наказва за "Южен поток" и заради ЕРП-та?

Министърът на енергетиката Драгомир Стойнев е получил днес писмо от комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, в което го кани на разговор по енергийни въпроси. За писмото съобщиха от пресцентъра на МИЕ. Според министъра вътре няма критики, според публикация в EurActiv - в него пише, че Брюксел ни готви две наказателни процедури за "Южен поток" и за марша срещу ЕРП-та.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване