Фонд „Земеделие" отпуска 16,8 млн. лв. помощи

Част от средствата са предназначени за развъдните асоциации, за производството на висококачествени семена и за борба с болести по зеленчуковите култури

    


Баждеков: Спокойни сме за лиценза

Изпълнителният директор на "синия" клуб Константин Баждеков  отново обяви, че в "Левски" няма притеснения за лиценза на клуба за евротурнирите.
"Подали сме всички изисквани документи и мисля, че са изрядни", сподели финансистът.  Според Баждеков претенциите на "Черноморец" няма как да повлияят върху ситуацията, която е стриктно уточнена с юристи. Изпълнителният директор на "синия" клуб Константин Баждеков отново обяви, че в "Левски" няма притеснения за лиценза на клуба за евротурнирите. "Подали сме всички изисквани документи и мисля, че са изрядни", сподели финансистът. Според Баждеков претенциите на "Черноморец" няма как да повлияят върху ситуацията, която е стриктно уточнена с юристи.

След банките Станишев нападна и ЕРП-тата

След като миналия петък във видеообръщение чрез "Фейсбук" лидерът на БСП Сергей Станишев отправи нападки срещу банките, днес използва същата форма, за да разкритикува и ЕРП-тата. 

Както и преди седмица, когато обвини банките, че "работят по правила, които не смеят да приложат никъде другаде в ЕС", лидерът на Партията на европейските социалисти днес каза, че е добре "европейските компании да знаят, че когато България влиза в ЕС, този съюз се основава на върховенството на закона. "Това...

Сателит ще предсказва природни бедствия

/КРОСС/ Природните бедствия ще могат да бъдат предсказвани благодарение на сателит, който ще дава информация за промените в околната среда и природните катаклизми. Сателитът е част от мащабен проект на Европейската космическа агенция, който цели осигуряването на наблюдение на Земята и съобщаване на данни за самолетни катастрофи. Той има 12-метрова антена и два 10-метрови соларни панела. Той се намира в орбита на височина 693 км над земната повърхност. През 2015 г. сателитът ще започне да работи в тандем с още един, така че двата да правят заедно радарни снимки на Земята. Сателитите ще подават информация не само за предстоящи природни бедствия, но ще наблюдават и развитието на околната среда. По този начин учените ще могат да изготвят проекти и закони, които да съдействат за нейното опазване. Инициативата е част от програмата Copernicus Earth, която е една от най-мащабните на Европейската космическа агенция. Програмата е финансирана от ЕС със сумата от 8.4 млрд. евро до 2020 г, предаде Bulgaria On Air.    

"Самсунг" разгневи Белия дом със селфи

Мобилният гигант препубликува в туитър селфито, което звездата на “Бостън Ред Сокс” Давид Ортис си направи с президента. Бейзболният отбор, който наскоро спечели Световните серии, се срещна с президента във вторник. Ортис направи тогава снимката и я пусна в туитър. Белият дом първоначално се въздържаше от коментар. Мобилният гигант препубликува в туитър селфито, което звездата на “Бостън Ред Сокс” Давид Ортис си направи с президента. Бейзболният отбор, който наскоро спечели Световните серии, се срещна с президента във вторник. Ортис направи тогава снимката и я пусна в туитър. Белият дом първоначално се въздържаше от коментар.

Брюксел ни се разсърди и за ЕРП-тата

Две наказателни процедури заплашват българския енергиен сектор - едната за строителството на „Южен поток", а другата за опита от страна на ДКЕВР за отнемането на лицензиите на ЕРП-тата

Кокимото: Недопустимо е църквата да цензурира изкуството

Недопустимо е да се цензурират произведения на изкуството, коментира Калоян Илиев-Кокимото в обръщение във ФБ профила си, след като в сряда Варненската митрополоия забрани негова изложба в града, която съчетава християнство и еротика.

Варненският митрополит Йоан скочи срещу „Еротична нотка в колелата на християнската машина", като подаде оплакване до кмета на морската столица Иван Портних. До този момент обаче няма официална позиция на община Варна.

Кокимото посочва в поста си, че по договор с Градската художествена галерия - Варна на утрешната дата - 5 април, от 11:00 часа е трябвало да открие своята изложба. Предприети неофициални действия от страна на Иван Портних, директора на дирекция "Култура и духовно развитие" г-жа Антония Йовчева и директора на Градска художествена галерия "Борис Георгиев" г-н Пламен Аврамов обаче са възпрепятствали подготовката за откриването на експозицията, което е довело до физическата невъзможност „Еротична нотка в колелата на християнската машина" да бъде открита на предварително обявената дата.

Според Кокимото по договор галерията няма право да прекрати изложбата му, а нито една от останалите изброени институации няма реални основания и доводи за това.

Поради това откриването й няма да съвпадне с панахидата за митрополит Кирил, насрочена за същия ден. 

"Това е компромисът, който ще направя от морални съображения и физическа невъзможност да се справя с подреждането и окачването на изложбата за времето, което остава до първоначалното й откриване", заявява художникът.

Той посочва, че друга причина за това е и периодът на експозицията - 5 април - 5 май, който съвпада с най-големия православен християнски празник Възкресение Христово  и започналите вчера Велики пости.

Въпреки това Калоян Илиев изразява възмущението си от вмешателството на църквата в светските работи.  

"Тук е недопустимо културният календар и програмите на мен като артист и на градската художествена галерия да се съобразяват с църковния календар и хранителния ни режим по празниците. Недопустимо е също така и да се цензурират произведения на изкуството, както и тяхната забрана, възпрепятстване и ограничаване да видят бял свят, особено така избирателно и в 21-ви век. Така и не се стигна да официална забрана на изложбата ми, с което щяха да се нарушат правата ми на човек и свободата на изразяване. От обикновена изложба този творчески акт и неговото ограничаване се превърнаха в битка за свободата на изразяване! За всеки, който не вижда нещата по този начин и търси евтини трикове и ПР кампании, ще кажа: днес това се случва с мен, утре може да се случи с всеки от вас, трябва да защитаваме и браним демократичните ценности, на които се гради това общество", коментира артистът, като добавя, че тя е била показвана свободно преди в София и Пловдив.

Той смята, че това действие на варненските институции ни връща назад във времето и пречи на развитието на еволюцията ни, и се надява скандалът да доведе до нещо положително и градивно.

Кокимото обещава, че изложбата му все пак ще се открие, но реалните личности от нея ще бъдат деидентифицирани, като ги превърне в анонимни, "за да не обругая по някакъв начин иначе светлият им образ, с цел на това, техните роднини да спят спокойно".

Накрая той благодари на всички, които са му оказали подкрепа в този момент, и казва, че изложбата ще се открие на 9 април (сряда) от 18:00 ч. на 3 етаж в Градската художествена галерия - Варна.

Станка Златева отново е европейска шампионка

България спечели още два медала на първенството във Финландия

    


Проверят Борисов за политическа агитация пред деца

Държавната агенция за закрила на детето е започнала проверка срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по повод негово изказване пред деца от Трето основно училище Държавната агенция за закрила на детето е започнала проверка срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по повод негово изказване пред деца от Трето основно училище "Д. Талев" в Благоевград. Преди седмица експремиерът откри нов физкултурен салон в школото, за чието построяване правителството на Борисов отпусна над 700 хил. лв.

Детските и специализирани ТЕЛК стават част от общите

Здравният министър Таня Андреева ще направи такова предложение пред Националния съвет за тристранно сътрудничество

Кметът на „Владиславово“: Районът вече не е Дивия Запад

„Владиславово“ вече не е Дивия Запад и не може всеки да прави каквото му скимне. Това гласи част от гневния пост на кмета на района Неделчо Михайлов в профила му във Фейсбук. Причината за излиянието му е поредният опит за незаконна сеч в квартала, научи Moreto.

Процедурни хватки осуетиха приемането на последните промени в закона за кредитите

Последните останали неприети промени в Закона за потребителския кредит не бяха гласувани на второ четене в петък поради "процедурни обструкции", съобщи в писмо до медиите депутатът от левицата Борис Цветков.   От думите му става ясно, че по процедурни причини, наложени от председателстващия заседанието, не се е стигнало до гласуване на останалите текстове. Самият Цветков и негови колеги предлагат да влязат още два допълнителни текста, единият от които вкарва в закона обжалваемост на оценките на ипотекираните имоти.   Вторият предложен текст дава възможност да се продоговарят и стари кредити според новите условия, въведени от променения закон. Според този текст в тримесечен срок от слизането в сила на промените в закона, кредиторът, (тоест банката), е длъжен да предложи на кредитополучателя променен съобразно новите условия договор. Ако клиентът не се съгласи, остава да действа първоначално сключения договор.   "И двете предложения засягат значителен брой български граждани и се очаква с интерес какво Народното събрание ще реши и конкретно как ще гласува всеки народен представител. В българското общество се разгърна широк дебат, хората бяха запознати с различните позиции по проблемите (тези различни виждания са представени и в парламента) и остава всеки колега според собствените си виждания и ангажименти към избирателите да реши как гласува", написа Борис Цветков.   Текстовете остават за следващата седмица, като вероятно ще предизвикат възражения и дебати. Така например само преди няколко дни неочаквано депутатът от левицата Георги Кадиев предложи в залата фиксирането на таван на разходите по обслужването на кредитите. Гласуването стана много бързо, предложението бе прието и така се оказа, че към момента според ограничението "Кадиев" лихвите плюс разходите по кредита не могат да надхвърлят около 50% от стойността на целия кредит.   Срещу това предложение скочиха фирмите за бързи кредити, които обявиха, че повечето от тях ще спрат да работят в тази ниша, а хората, които масово прибягват до малки необезпечени кредити, ще се насочат към сивия сектор - лихварството.

И Станишев нападна ЕРП-тата с изтъркани обвинения от 2010-та

Хората очакват държавата да гарантира спазването на законите и правилата от всички фирми и инвеститори, в това число и големи, заявява във видеообръщение председателят на БСП Сергей Станишев, цитирано от пресцентъра на партията и качено на фейсбук страницата на социалистическия лидер. Не е ясно какъв е поводът за посланието, но то е продължение на линията, подхваната от министъра на икономиката и ДКЕВР срещу трите електро-разпределителни дружества и с остро критичното към правителството писмо на ЕК по този повод, за което се разбра също в петък. По думите на Станишев, едно от нещата, които липсват в България и много хора го усещат, е чувството за справедливост. Чувството засправедливост е накърнено и много хора се чувстват беззащитни пред произвола на големите фирми и инвеститори, посочва социалистът. По думите му тук е ролята на държавата да урегулира тези отношения и да гарантира справедливостта. "Наскоро се запознах с одита на ДКЕВР за дейността на електроразпределителните предприятия за 2010 г. В доклада става ясно, че ЧЕЗ плаща на своята компания-майка за различни услуги по 4800 лв. на ден. Същото важи и за EVN, което на компанията-майка плаща около 1700 евро всеки ден. От този доклад става ясно също, че около 3 млрд. лв. са изнесени от България за различни консултантски и други услуги, за всякаква възможна дейност чрез аутсорсинг", посочва лидерът на социалистите. Точно същите обвинения към ЕРП-тата през 2010-та и 2011-та отправяше и предишният премиер Бойко Борисов, но от тях, както и от доклада на ДКЕВР не последва нищо. Станишев отбелязва, че България предоставя възможност на всеки инвеститор, който спазва правилата и законите, да прави бизнес, при това добър бизнес, със солидни печалби. "Само че това означава действително да спазват всички правила и да бъдат почтени и справедливи към потребителите", посочва той. Това и ще очакваме от всяка компания, която инвестира в България, заявява председателят на БСП. Държавата ще помага и ще защитава всеки, който спазва законите. Това е честният подход, категоричен е той. Убеден съм, че и Министерство на икономиката и енергетиката и ДКЕВР ще гарантират спазването на законите и ще изискват това от всеки един, в това число и от големите енергоразпределителни дружества, казва в заключение Станишев.

Километрична опашка от ТИР-ове на Дунав мост

/КРОСС/ Дълга опашка от тежкотоварни камиони се е образувала в района на ГКПП „Дунав мост", съобщиха от Гранична полиция. Причината е, че два пъти през деня - за около 45 минути сутринта и за малко повече от час този следобед, Румъния е затваряла входното трасе за товарни автомобили заради проблем с кантарите, обясниха от митницата в Русе. Движението през граничния пункт вече е възстановено, а за да се компенсира натрупването от българска страна, камиони се пропускат през три трасета, за да се обработват по-бързо товарите, предаде бТВ.  

В събота - облаци и северен вятър, идват дъждове

През следващото денонощие ще бъде облачно, през деня и ветровито. Ще духа умерен източен, в Дунавската равнина - до силен изток-североизточен вятър. Около обяд в североизточните райони, а по-късно през деня и в останалата част от страната ще има валежи от дъжд. Сутрешните температури ще са високи - между 7° и 12°. Максималните ще са между 15° и 20° През следващото денонощие ще бъде облачно, през деня и ветровито. Ще духа умерен източен, в Дунавската равнина - до силен изток-североизточен вятър. Около обяд в североизточните райони, а по-късно през деня и в останалата част от страната ще има валежи от дъжд. Сутрешните температури ще са високи - между 7° и 12°. Максималните ще са между 15° и 20°

Яценюк: Мерките за икономии са цената на независимостта

/КРОСС/ Правителството в Киев ще се придържа към непопулярните мерки за ограничаване на бюджетния дефицит, защото това е цената, която трябва да се плати за независимостта на Украйна, заявява в интервю за агенция Reuters премиерът Арсений Яценюк.  Мерките, които ще влязат в сила от 1 май, включват двойно повишение на цената на природния газ за вътрешно потребление, замразяване на пенсиите и заплатите. По повод решението на Москва да увеличи почти двойно цената на газа за Украйна, Яценюк подчерта, че ходът е политически мотивиран и властите в Киев вече преговарят със западни страни, като Словакия, Унгария и Полша за внос на синьо гориво.

Проф. Драгомир Драганов пак се провини: Спипаха го да шофира пиян

Професорът от Софийския университет "Климент Охридски" Драгомир Драганов е бил спипан днес да шофира колата си след употреба на алкохол, твърди БЛИЦ. Той е бил спрян в района на киноцентъра и тъй като е бил видимо пиян служителите на реда го изпробвали с дрегер, който отчел 2.44 промила.

Книга забърка Хуан Карлос в опит за преврат

Нова книга на испанската историчка Пилар Урбано замеси крал Хуан Карлос в опит да свали първия демократично избран премиер на Испания след диктатурата на Франко. С кроената конспирация монархът неволно подпомогнал опита за военен преврат, твърди “Голямата забрава”, представена в четвъртък, предаде АФП. Нова книга на испанската историчка Пилар Урбано замеси крал Хуан Карлос в опит да свали първия демократично избран премиер на Испания след диктатурата на Франко. С кроената конспирация монархът неволно подпомогнал опита за военен преврат, твърди “Голямата забрава”, представена в четвъртък, предаде АФП.

Джони Деп не крие, че ще се вдига сватба

Актьорът Джони Деп се е сгодил за колежката си Амбър Хърд, за която казва, че е "южна красавица", "чудесно момиче" и "прекалено добра за него", предаде Ройтерс.

Барозу посочи Каварна сред положителните примери за приобщаване на ромите в Евросъюза

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу даде днес Каварна като един от положителните примери в Европейския съюз за приобщаването на ромите, наред с Берлин (Германия), Монтрьо (Франция), Крайова (Румъния) и Сомбор (Сърбия).
Барозу говори на среща, посветена на приобщаването на най-многобройното малцинство в ЕС. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу даде днес Каварна като един от положителните примери в Европейския съюз за приобщаването на ромите, наред с Берлин (Германия), Монтрьо (Франция), Крайова (Румъния) и Сомбор (Сърбия). Барозу говори на среща, посветена на приобщаването на най-многобройното малцинство в ЕС.

Смартфоните пречат на съня

Ако имате проблеми със съня, яжте банани

    


Първанова първа в листата на КОД за евроизборите

/КРОСС/ Новосформираната коалиция КОД обяви листата, с която ще се яви на европейските избори. Евродепутатът Антония Първанова е водач на листата. Втора в листата е Илияна Раева, която е лидер на партия „Обединена България". Трети се нарежда Тодор Барболов от "Социалдемократическа партия". Зад абревиатурата КОД се крие Коалиция обединени демократи и в нея влизат партиите - НДСВ, "Обединена България" и Социалдемократическата партия. Преди два дни в Брюксел трите партии обявиха обединението си за изборите. Тогава председателят на АЛДЕ Ги Верхофстад пожела успех на новата коалиция, като допълни, че се надява тя да промени ситуацията в България. Илияна Раева обеща КОД да отговори на исканията на хората за промяна. За Антония Първанова новата коалиция се цели в центъра. Мисията на Тодор Бърболов пък е да отстоява и защитава правата за свобода, справедливост и солидарност.  

Барозу даде Каварна за положителен пример за приобщаване на ромите в Евросъюза

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу даде днес Каварна като един от положителните примери в Европейския съюз за приобщаването на ромите, наред с Берлин (Германия), Монтрьо (Франция), Крайова (Румъния) и Сомбор (Сърбия).Барозу говори на среща, посветена на приобщаването на най-многобройното малцинство в ЕС. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу даде днес Каварна като един от положителните примери в Европейския съюз за приобщаването на ромите, наред с Берлин (Германия), Монтрьо (Франция), Крайова (Румъния) и Сомбор (Сърбия).Барозу говори на среща, посветена на приобщаването на най-многобройното малцинство в ЕС.

Андреева ще предложи промени за детските ТЕЛК

/КРОСС/ Детските ТЕЛК и специализираните експертни лекарски комисии да станат част от общите комисии ще предложи министърът на здравеопазването Таня Андреева на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде БНР. "Освен това се разрешава на лекари, които работят като специалисти в извънболничната помощ, да бъдат членове на комисии. Няма, както досега лекар в ТЕЛК да е само лекар в ТЕЛК, защото това твърде много ограничава възможността за развитие за работа по специалността. Това ще облекчи като цяло работата на ТЕЛК-овете. И втората промяна, която правим, е да могат да важат изследвания, правени по друг повод от общопрактикуващия лекар в рамките на една година, така че да не се налага пациентите да трябва имат специално изследване, което да е само за ТЕЛК", заяви тя.  

Започва промяна на времето – утре облаци и студен северен вятър

През следващото денонощие ще бъде облачно, през деня и ветровито. Ще духа умерен източен, в Дунавската равнина - до силен изток-североизточен вятър. Около обяд в североизточните райони, а по-късно през деня и в останалата част от страната ще има валежи от дъжд. Сутрешните температури ще са високи - между 7° и 12°. Максималните ще са между 15° и 20° През следващото денонощие ще бъде облачно, през деня и ветровито. Ще духа умерен източен, в Дунавската равнина - до силен изток-североизточен вятър. Около обяд в североизточните райони, а по-късно през деня и в останалата част от страната ще има валежи от дъжд. Сутрешните температури ще са високи - между 7° и 12°. Максималните ще са между 15° и 20°

Станка Златева отново е златното момиче на България

Двукратната олимпийска сребърна медалистка Станка Златева триумфира за шести път с европейската титла. След почти двугодишно отсъствие от професионалния спорт тя се завърна триумфално и спечели европ...

Бареков: БСП и ГЕРБ се коалират срещу "България без цензура"

Орешарски е лъжец, на няколко пъти той излъга за парите за Дивотино. Това обяви Николай Бареков при откриването на втория офис на България без цензура в Перник. Той обясни, че премиерът му е...

Италия намалява заплатите на посланиците

Министерството на външните работи на Италия ще съкрати със 108 милиона евро разходите си през следващите три години. Това става ясно от доклад на министъра Федерика Могерини пред смесената комисия по външната политика на двете парламентарни камари, съобщи БТА. "Тези мерки ще засегнат и икономическите условия за работа на дипломатическия персонал в чужбина и по този начин ние отговаряме на ширещата се чувствителност по тази тема", уточнява министърът на външните работи. Изчистено от мъглявата политическа фразеология, това означава, че ръководството на външното министерство е принудено да реагира на растящото недоволство от привилегиите и невероятно високите възнаграждения, които получават италианските дипломати в чужбина. Официални данни е практически невъзможно да се получат, заяви икономистът професор Роберто Пероти от университета "Бокони" в Милано, който ръководи работната група по държавните разходи към секретариата на премиера Матео Ренци. Той е успял да се сдобие с частична информация за възнагражденията на италианските посланици в чужбина, благодарение на отзивчиви ръководни служители във външното ведомство, които предпочели да запазят анонимност. Професор Пероти е съпоставил тази информация със свободното достъпните в Интернет пълни данни за заплатите на посланиците на Германия, като е обобщил резултатите само за трите най-скъпи столици на всеки континент, както и за представителите в ООН, работещи в Ню Йорк и в Женева. Оказва се, че италианските посланици получават средно 2.5 пъти по-високо месечно възнаграждение от германските си колеги, като тази разлика нараства на близо 3 пъти в Европа и в Северна Америка. Ръководителите на дипломатическите мисии на Италия са възнаградени по двойна таблица - под формата на месечна издръжка плюс работната заплата, докато тези на Германия се задоволяват само с месечната заплата. Най-високоплатеният италиански посланик е в Токио, където получава 27 028 евро на месец, от които 21 643 евро издръжка и 5385 евро заплата. Неговият германски колега в същата столица получава 10 018 евро месечна заплата. Следващите фрапантни разлики са в Москва (26 998 евро срещу 10 018), Вашингтон (24 606 срещу 9495) и Лондон (21 789 срещу 8449). Според публикация в електронното издание "Уолстрийт Италия" ръководителят на италианската мисия в ООН в Женева не само получава близо 2.5 пъти повече от германския си колега (19 757 евро срещу 8449), но и живее във вила с 12 бани, чийто месечен наем е 22 000 евро.

McDonald's хлопва кепенци в Крим

Най-голямата верига за бързо хранене в света McDonald's затвори временно трите си ресторанта в Крим заради дипломатическото напрежение в района, съобщава "Би Би Си".

От компанията коментираха, че ще се опитат да компенсират служителите си, докато ресторантите подновят работата си.

McDonald's e втората компания, която преустановява работата си заради конфликта в Крим.

В четвъртък пощенската компания "Дойче пост" заяви, че няма да получава писма от полуострова.

ЕЦБ проучва ефектите от евентуални количествени улеснения?

Според различни изчисления на банката покупки на активи за 1 трлн. евро ще повишат инфлацията с 0,2 до 0,8 процентни пункта

    


ЕЦБ е започнала с проучване на ефектите от евентуални количествени улеснения?

Според различни изчисления на банката покупки на активи за 1 трлн. евро ще повишат инфлацията с 0,2 до 0,8 процентни пункта

    


Турция все пак вдигна забраната за "Туитър"

Турските власти все пак се съобразиха с решението на Конституционния съд и вдигнаха забраната за достъп до социалната мрежа "Туитър". Държавният телекомуникационен регулатор разполагаше с 30 дни да приведе в сила съдебното решение.

Среща с лидерите на АБВ в Поморие

abv

На  6 април 2014 г., неделя, президентът Георги Първанов /2002-2012/, Румен Петков, Ивайло Калфин и представители на АБВ ще посетят град Поморие.  Срещата ще се проведе от 14.00 часа в центъра на града. Част от инициативната група на Алтернатива за Българско Възраждане ще има възможност да се срещне с гражданите на община Поморие  за да ги запознае с идеите и целите на организацията.

Йотингер ще се среща с Драгомир Стойнев

Еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер ще разговаря с българския ресорен министър Драгомир Стойнев на специална среща дискусия по...

Международни компании проявяват интерес към уранодобива у нас

Международни компании проявяват силен интерес към разработката на български уранови находища. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката...

Минималната заплата става 450 лв. през 2017

Ще продължи политиката за повишаване на минималната работна заплата и през 2017 г. тя ще достигне 450 лева, съобщи финансовият министър Петър Чобанов при представянето на средносрочната бюджетна прогноза за следващите три години.

Стоичков може да бъде поканен за треньор в Израел през лятото


Българският треньор Христо Стоичков е свързван с израелския "Макаби" (Хайфа), пишат медиите в страната. Според информацията той може да застане начело на отбора през лятото.

В клуба обмислят промяна след сезона, тъй като резултатите под ръководството на Арик Бенадо не са желаните. Миналата година той изведе "Макаби" до сребърните медали, но сега отборът е четвърти и изостава с шест точки от третото място, което дава право на участие в Лига Европа.

Ако отборът от Хайфа се...

ЕК против отнемането на лицензите на ЕРП-тата

Европейската комисия e обезпокоена заради откритата процедура за отнемане на лицензите на ЕРП-тата у нас. Позицията й е изразена в писмо до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, съобщи в Брюксел говорителят на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер Сабине Бергер.

Съкровищата на София

Близо 12 000 души е било населението на София преди 135 г., когато на 3 април във Велико Търново градът е обявен за столица на България. Актът е издаден от Учредителното събрание след Освобождението по предложение на историографа и основател на БАН проф. Марин Дринов.
135 г. по-късно жителите на София са над 1,3 млн. души (официално), а градът про Близо 12 000 души е било населението на София преди 135 г., когато на 3 април във Велико Търново градът е обявен за столица на България. Актът е издаден от Учредителното събрание след Освобождението по предложение на историографа и основател на БАН проф. Марин Дринов. 135 г. по-късно жителите на София са над 1,3 млн. души (официално), а градът про

Задържаха професор от СУ, шофирал с 2.4 промила

Преподавателят е спрян в Бояна във видимо нетрезво състояние, след проверката е отведен в полицията

ГЕРБ обявява листата си за евровота до две седмици

До две седмици ГЕРБ ще обяви листата си за европейските избори, съобщи пред журналисти във Велико Търново зам.-председателят на партията и председател на предизборния щаб Цветан Цветанов. Той подчерта, че вчера ГЕРБ първа се е регистрирала в ЦИК за европейските избори. И допълни, че желанието им е листата от 17 кандидати за Европейския парламент да До две седмици ГЕРБ ще обяви листата си за европейските избори, съобщи пред журналисти във Велико Търново зам.-председателят на партията и председател на предизборния щаб Цветан Цветанов. Той подчерта, че вчера ГЕРБ първа се е регистрирала в ЦИК за европейските избори. И допълни, че желанието им е листата от 17 кандидати за Европейския парламент да

Две денонощия арест за мъж мастурбирал пред девойки във Варна

„Задържане за 2 денонощия в структурно звено на МВР” – такова наказание наложи на нарушител на обществения ред съдебен състав при Районен съд - Варна, съобщиха за Moreto.net. На 3 април т.год. около обяд, в района на Парк - паметника на българо-съветската дружба в квартал „Бриз“, 54-годишният Г.

Орешарски: Висше е нужно за данъчните декларации, да се опростят

Висше специализирано образование е нужно за да могат хората да попълнят данъчните си декларации. Това констатира премиерът Пламен Орешарски, стана ясно от стенограмата на кабинета.   Той обещава да възложи на Националната агенция по приходите (НАП) нова декларация с не повече от 4 страници. В момента тя е двойно повече без приложенията за доходите на физическите лица.   Според премиера на първата страница трябва да са данните за лицето, а на последната упътване как се попълва и така остават само две странички.   "Това искам да го гледаме тук за следващата данъчна кампания, страниците не могат да бъдат повече от четири", казва Орешарски.   Той уточнява, че разбира от тази материя и никой не може да го заблуждава "със софтуери и с други неща", че това няма как да стане.   "Направили сме неща, за които на човек му трябва висше образование за попълване на документи и то специализирано, а не каквото и да е", казва в заключение премиерът.

Героите на Перник, въстанали срещу изсичането на Голо бърдо ще засадят дръвчета през почивните дни

Младежите, които въстанаха срещу изсичането на гората в планината Голо бърдо ще засадят дръвчета, на мястото на отсечените.

През утрешния ден момчетата и момичетата ще закупят със собствени средства дръвчета от пернишкия пазар, след което ще ги засадят на мястото, където вече има отсечени такива. Това сподели организаторът на протестите срещу сечта на Голо бърдо и корумпираното управление на Перник - Мартин Илиев.

"Искаме да засадим дръвчета в квартал...

Продължава

До две седмици ГЕРБ ще обяви листата си за евроизборите

До две седмици ГЕРБ ще обяви листата си за европейските избори, съобщи пред журналисти във Велико Търново зам.-председателят на партията и председател на предизборния щаб Цветан Цветанов. Той подчерта, че вчера ГЕРБ първа се е регистрирала в ЦИК за европейските избори. И допълни, че желанието им е листата от 17 кандидати за Европейския парламент да До две седмици ГЕРБ ще обяви листата си за европейските избори, съобщи пред журналисти във Велико Търново зам.-председателят на партията и председател на предизборния щаб Цветан Цветанов. Той подчерта, че вчера ГЕРБ първа се е регистрирала в ЦИК за европейските избори. И допълни, че желанието им е листата от 17 кандидати за Европейския парламент да

Трите ЕРП-та измъкнали под носа ни 3 милиарда!

В поредно видео във Фейсбук лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че трите електроразпределителни дружества са изнесли от страната 3 млрд. лв. - показал го е одит на ДКЕВР.

Експертен съвет ще консултира кмета на Варна за опазване на архитектурните паметници


Съвет от 15 експерта ще консултират кмета на Варна Иван Портних по теми, свързани в опазването и съхраняването на недвижимото културно наследство на града. Това съобщи пресцентърът на Община Варна след среща, на която е било обсъдено създаването на тематичен консултативен съвет, с председател художникът Николай Савов и юристът Християн Облаков, който е и изследовател на варненската архитектура.

Съставът на съвета, който ще стане факт със заповед на кмета в началото на следващата...

Боклуци, задници, крадци: немски журналисти в шок от БГ депутати

Дойче веле

"Задник", "курва" и "крадец" са някои от по-невинните епитети, с които се замерят политиците в България. В никоя друга държава от ЕС не се ругае толкова, колкото в тази страна. За езика на омразата пише агенция ДПА.

Списъкът с "нежности", които си разменят българските политици, е дълъг, научава и милионната аудитория на вестник "Билд", който препечатва информацията. Така германските читатели вече са наясно, че преименувалите се на социалисти бивши комунисти, които управляват в момента страната, са наричани от политическите си противници "червени боклуци" и "крадци".

Старите комунисти пък лепят на десните сили етикета "фашисти". За много социалисти антикомунистите са просто "сини боклуци", а демонстрантите срещу правителството са "соросоиди" - новосъздадена обидна дума по адрес на сътрудниците на фондацията на Джордж Сорос или на други западни неправителствени организации.

Противопоставяне с традиции

В редица сфери на живота в България има по два противоложни лагера, чиито изпълнени с омраза тиради превземат както политиката, така и медиите. Стресираното общество не може да се справи с проблемите си и си търси виновници, казва литературоведът Валери Стефанов в анализ за широкото разпространение на обиди и ругатни. Според Стефанов вината за това, че целия спектър на говорене е натоварен с негативни емоции, е на политиците.

Десните екстремисти изразяват омразата си спрямо ромите с призиви като "циганите на сапун!". Представителите на турското малцинство в страната често са наричани "ибрикчии" и фесове". Сирийските бежанци в България пък бяха обявени за "канибали" и "примати" от една депутатка на партия Атака. С приближаването на европейските избори обидите и ругатните стават все повече и раздухват етническо напрежение.

Проблемът е още от времената на комунизма. Сваленият преди почти 25 години бивш държавен и партиен ръководител Тодор Живков умееше да противопоставя една част от населението на друга, за да контролира положението в страната. "Градът срещу селото" и "Работниците срещу интелигенцията" бяха най-силно подклажданите противоречия. Посветени твърдят, че противоборство е имало дори между Държавна сигурност и армията. А българският футбол и до днес потвърждава клишето "Сини срещу червени", говорейки за старите противници ЦСКА и Левски.

Омразата остава медийно явление

Езикът на омразата се тиражира най-вече чрез телевизията, но партиите вече са открили за себе си и интернет. Платени от големите партии "коментатори" - т.нар. тролове - взривяват форумите с лични нападки срещу политици, свързани например с техния интимен живот.

Жертва на подобен вид нападки са и журналистите. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров нарече една телевизионна водеща "проститутка", а колегите си журналисти - "хиени, лешояди и лакеи".

Някои експерти виждат поне една положителна страна в българския феномен с ругатните - по този начин хората изливат недоволството си и не прибягват до насилие, каквото имаше например по време на протестите в Украйна. Единствената утеха, според авторитетния медиен експерт Георги Лозанов е, че езикът на омразата, колкото и да е агресивен, засега оставал в медиите, без да се прехвърля и към останалата част на обществото.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване