Румен Петков: Орешарски е вреден за държавата, той е слуга на Борисов и Пеевски

"От днес нататък няма да обяснявам, че министър-председателят се държи като нищожество, а ще го доказвам и всеки ден ще давам по един факт", заяви в четвъртък пред журналисти във Варна бившият вътрешен министър и член на формацията АБВ Румен Петков, цитиран от "Фокус".   "Днес ще започна с вчерашното решение на Министерския съвет за определяне на новия състав на Комисията за защита на лични данни", продължи Петков. "От комисията е изваден най-успешният й член, Валентин Енев. 97% от актовете, които той е подготвил, са минали, включително и на съдебна процедура, по-успешен представител в тези държавни органи България няма", каза още бившият член на БСП.   "Той е човекът, който направи акт и осъди в съда директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов. 10 000 лева е личната глоба за Танов и 10 000 лева глоба за агенцията. За съжаление, освен мен тогава никой от колегите не реагира. Абсурд е, осъден бивш държавен служител (Танов - бел. ред.) да продължи да заема поста си. Но при Бойко Борисов - това е факт", каза Румен Петков.   "Вчера Пламен Орешарски показа, че е слуга в най-бруталния и най-грозния смисъл на думата на Бойко Борисов и на Делян Пеевски", заключи Петков, като добави: "Не мога да си обясня защо БСП не покани своите представители в комисията, какъвто е Валентин Енев, и да изслуша техния отчет за работата, каквито са правилата на БСП. Това е пример за задкулисието, т.е. Станишев слугува на Пеевски и на Борисов".   Според Петков единственото обяснение за подмяната на Енев е че той му бил състудент. "И това е в групата на просташки репресивни действия, които правителството оказва на хора, които показват някаква съпричастност с други идеи, различни от тези на семейство Станишеви", заяви Румен Петков.   "Всеки божи ден, сутринта на Пламен Орешарски ще започва с мен. Разчитам на вас, медиите, той да го разбере до 20 минути и да реши - кога да си подаде оставката. Той е вреден за държавата, че е слуга на нечисти, непочтени, нехигиенични властови интереси", заяви Румен Петков.

Facebook премахва съобщенията в мобилното си приложение?

Социалната мрежа ще принуди така потребителите да качат другото ѝ приложение Messenger


“Новият прочит” на историята


В ПОСЛЕДНИТЕ години все по-често в интервюта и дори в книги се говори за някакъв “нов прочит” на историята ни.
По правило той се свежда до ровичкане в недоказани предположения винаги за сметка на националната ни чест и достойнство, като най-често съвременниците ни “оборват” казаното и преживяното от техните предци. В ПОСЛЕДНИТЕ години все по-често в интервюта и дори в книги се говори за някакъв “нов прочит” на историята ни. По правило той се свежда до ровичкане в недоказани предположения винаги за сметка на националната ни чест и достойнство, като най-често съвременниците ни “оборват” казаното и преживяното от техните предци.

Карпов идва в Албена за началото на детски шахматни лагери


Световноизвестният гросмайстор Анатолий Карпов, който по традиция открива международния шахматен турнир, който домакинства курортът Албена, това лято идва, за да подкрепи създаването на детски шахматен лагер.

Той пристига в курорта на 1 май, с което ще бъде дадено началото на десетдневен шахматен лагер. През цялото лято ще се провежда по един такъв лагер за общо 20 деца от Русия и България, които се занимават с шах, съобщи Руслан Йорданов, старши мениджър "Спорт" в курорта....

Пожар в складово помещение е възникнал в помещение на фирма в кв. „Мошино”

Пожар в складово помещение е възникнал в Перник.

Пламъците лумнали около 12,25 ч. в помещение на фирма в кв. „Мошино”.

Унищожени са гумени и брезентови изделия и бракувани работни дрехи.

По първоначални данни причината е извършване на заваръчни и огневи работи в склада. Няма пострадали хора и нанесени други материални щети.

Обраха казан от алпака и капак за него от къща на ул. „Владо Тричков” в гр. Трън

Служители на РУ „Полиция” – Трън установиха извършител на домова кражба.

Преди ден, в районното управление била получена жалба за откраднат казан от алпака и капак за него от къща на ул. „Владо Тричков”.

Полицаите направили оглед на местопроизшествието и започнали разследване. Вчера, в условията на специализирана полицейска операция служителите на реда установили извършителя. Оказало се, че това е стария познайник на полицията Т.Д./43 г./.

Трънчанинът е криминално проявен,...

Продължава

ВСС образува дисциплинарка срещу шефа на спецпрокуратурата

Светлозар Костов е нарушил Кодекса за етично поведение

Биовет сключи договор с БНП Париба за 6 млн. лв.

Договорът е за револвиращо кредитно улеснение и за издаване на банкови гаранции и акредитиви


Възрастен радомирец е пострадал при катастрофа на ул. „Р. Даскалов” в гр. Радомир

Възрастен радомирец е пострадал при пътнотранспортно произшествие.

Инцидентът е станал вчера, около 10,45 ч. на ул. „Р. Даскалов” в гр. Радомир. Лек автомобил „Ситроен Ксантия”, управляван от столичанина В.Б./75 г./ блъснал пресичащия пътното платно К.Д./89 г./ Незабавно пострадалия е закаран в МБАЛ „Р. Ангелова” гр. Перник, където е установена фрактура на раменна става, без опасност за живота. На шофьора е взета кръвна проба за химичен анализ.

Образувано е досъдебно производство...

Продължава

ВСС с дисциплинарка срещу Светлозар Костов

Нарушенията, които е извършил Костов, са свързани със случайното разпределение на делата, неетично отношение към колегите и уронване престижа на съдебната власт, смятат 11 от членовете на Съвета

Кипърската икономика била съсипана за 40 дни според доклад


Република Кипър е била доведена до икономическа катастрофа за 40 дни и това е станало между 23 май и 3 юли 2012 г., твърди местният проправителствен в. "Симерини", като се позовава на проектодоклад на парламентарната комисия, натоварена да разследва причините за икономическия крах на островната държава.

Докладът е бил предоставен на партиите, за да се произнесат по него. Очаква се комисията да го довърши до края на месеца и да го внесе в пленарната зала.

"Симерини" пише за...

Атракционен парк за €50 млн. вдигат край Варна

Започва реализацията на най-мащабния проект за съхранение на българския дух и история край Варна. Това съобщиха от акционерно дружество "Исторически парк" АД, което ще изгражда съоръжението, събиращо на терен от 130 дка между варненските села Ветрино и Неофит Рилски няколко важни исторически епохи.

Газова бутилка експлодира в жилище, стопанинът по чудо жив

Газова бутилка предизвика експлозия в жилище в Смолян, а стопаните му по чудо оцеляха след взрива.
Мощният гръм стресна квартала около кооперация на улица Газова бутилка предизвика експлозия в жилище в Смолян, а стопаните му по чудо оцеляха след взрива. Мощният гръм стресна квартала около кооперация на улица "Спартак" в центъра на Смолян. По време на експлозията вътре е бил 58-годишният Тодор Пелтеков. Той включил бойлера, който бил на газ, за да се изкъпе и преди да влезе пуснал и електрическа

България отдавна е аномалия в Европа – член на ЕС и НАТО, но близка с Русия

"България отдавна е аномалия в Европа - страна в ЕС и НАТО, а в същото време се чувства близка с Русия. Това напрежение се увеличи още повече от противопоставянето около Украйна, като мнозина се чувстват притиснати да избират между Москва и Брюксел ". Това пише агенция Ройтерс в анализ за България под заглавие "България - разкъсана между стари приятели и нови партньори". Агенцията посочва, че България сега е изправена пред най-сериозния тест за лоялност към Европейския съюз от присъединяването си през 2007 година и не се е разколебала въпреки рисковете от икономически трудности и опасността от падането на крехкото управление на премиера Пламен Орешарски. Опасността за правителството е, че националистическата партия "Атака", на чиято подкрепа разчитат социалистите, за да останат на власт, обяви, че може да изтегли своята неофициална подкрепа, ако София подкрепи още европейски санкции срещу Русия. България е много уязвима от политическа криза около Крим в сравнение с други бивши държави зад Желязната завеса като прозападната Полша или Румъния, която вече започна да се отдалечава от Москва и е по-малко зависима от руските енергийни доставки. Много бивши комунистически държави в ЕС поддържат връзки с Москва, но повечето от тях гледат на Русия като на бивш окупатор и все още заплаха. България обаче е различна, защото вижда Москва като приятел, пише агенцията и добавя, че ако се вземат предвид икономическите и културните връзки, България вероятно е най-близката до Москва държава в ЕС. Въпреки това София игра заедно с ЕС по санкциите за Москва и външният министър Вигенин заяви в интервю, че няма да наложи вето при по строги мерки на европейско ниво. "Няма да наложим вето на по-строги санкции, но в същото време няма и да предлагаме такива", каза Вигенин пред "Ройтерс". "Рисковете за нас са високи. Ние сме една от най-уязвимите държави. Направихме така, че това да стане ясно за нашите съюзници. Разбира се, най-големият риск остава заплахата за газовите доставки", добавя външният министър на България. Очаквайте подробности.  

Четири партии имат шанс за евродепутати, сочи проучване на "Галъп"


По-малко от два месеца преди европейските избори четири партии имат шанс да изпратят свои представители в европарламента, сочи новото издание на политическия и икономически индекс на "Галъп интернешънъл". Изследване е проведено между 28 март и 3 април чрез пряко стандартизирано интервю по домовете сред 1013 пълнолетни граждани в цялата страна.

Според данните ГЕРБ и БСП продължават да са на сходни нива на подкрепа, около 20%, като ГЕРБ имат почти процент преднина. ДПС по традиция...

Пролетен сняг натрупа по планините (видео)


Застудяването изненада шофьорите, побързали да сменят зимните гуми с летни. В Пловдив вали дъжд и духа силен вятър, а по високите места в областта заваля сняг, информира БГНЕС. Мокър сняг вали и на прохода Шипка, който се почиства и опесъчава.

В курорта Пампорово натрупа 5-сантиметра нова снежна покривка. В по-ниските части на Смолянска област се изсипа проливен дъжд. Рано сутринта на отделни места валежите бяха придружени с градушка.

Пътищава в региони са мокри и...

Регистрираната коалиция АБВ тръгва като единен политически субект

/КРОСС/ След регистрацията на АБВ (Алтернатива за българско възраждане) в ЦИК с внесени 5201 при събрани над 25 хиляди, тръгваме като един политически субект с благодарност към политическите формации, които дадоха юридическа легитимност на тази регистрация, заяви по време на пресконференция Михаил Шишков - председател на ПП „Българска партия Либерали", един от коалиционните партньори на АБВ. В срещата с медиите участваха областният координатор на АБВ Плевен Цветан Антов и представители на другите коалиционните партньори - главният секретар на политическа партия „Обединена социалдемокрация" Йордан Йорданов, местният лидер на „Обединен блок на труда"- български лейбъристи Иванка Грозданова и Ивайло Манчев - също местен ръководител на ПП „Българска партия Либерали".Шишков подчерта, че проектът е траен, коалиционните партньори са дали съгласие в подписаното споразумение той да е основа за по-нататъшно продължаване на съвместната им работа за бъдещи парламентарни, президентски и местни избори. АБВ е автентичен проект, който се цели в ляво-център, подчерта Шишков. Коментирайки актуалните събития, той определи номинацията на Делян Пеевски за евродепутат като голям гаф, проблем най-вече на управляващото мнозинство, не на ДПС. Защо ДПС и БСП са заедно не е ясно, помежду им няма подписано споразумение, добави той

Шофьор е с опасност за живота след пътен инцидент край Пирдоп

23-годишен водач е с опасност за живота след катастрофа край Пирдоп. Това съобщиха от ОД на МВР-София-област.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
Около 20.00 часа вчера в Районно управление „Полиция”- Пирдоп е постъпил сигнал за пътнотранспортно произшествие с пострадал, 23-годишен водач е с опасност за живота след катастрофа край Пирдоп. Това съобщиха от ОД на МВР-София-област. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Около 20.00 часа вчера в Районно управление „Полиция”- Пирдоп е постъпил сигнал за пътнотранспортно произшествие с пострадал,

Турция: Забраната за достъп до „Ютюб“ остава в сила

Втори съд в Анкара постанови, че забраната трябва да бъде отменена, но въпреки това властите не реагират

Контузията на Кристиано Роналдо е по-сериозна

Кристиано Роналдо може да отсъства от терените още две седмици, твърди електронното издание на вестник "АС". Това ще стане факт, ако се потвърдят подозренията, че има разкъсване на влакна в ...

България и Полша са с най-лош транспорт в ЕС

България и Полша са с най-лош транспорт в ЕС, сочи европейска класация, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия. Европейската комисия публикува първото издание на класацията за състоянието на...

Протесна мрежа номинира Пеевски за еврокомисар

Антиправителствената информационна служба (NOresharski.com)разпространи обръщение на Протестна мрежа, в което става ясно, че номинират г-н Делян Пеевски не просто за кандидат за евродепутат, а за евро...

Градският часовник в морската ни столица днес навърши 125 години

Точно в 12:00 часа днес във Варна бяха отбелязани 125 години от построяването на Градския часовник. Деца от вокална група "Сребърни звънчета" пуснаха 125 балона в небето над часовника и п...

Румен Гечев: България е последната държава, която прие „разкрепостяването” на кредитополучателите

Законът за потребителските кредити беше приет с подкрепата на всички парламентарни групи - БСП, ДПС, Атака и някои членове на ГЕРБ. България е последната държава, която прие „разкрепостяването” на кредитополучателите и формирането на лихвата на пазарен принцип. Това заяви в ефира на BTV народният представител от ПГ на КБ и зам. Законът за потребителските кредити беше приет с подкрепата на всички парламентарни групи - БСП, ДПС, Атака и някои членове на ГЕРБ. България е последната държава, която прие „разкрепостяването” на кредитополучателите и формирането на лихвата на пазарен принцип. Това заяви в ефира на BTV народният представител от ПГ на КБ и зам.

Българският YouTube е направен с мисъл за рекламодателите

Българската версия на YouTube, която бе пусната преди броени седмици, предлага редица рекламни опции за родните рекламодатели. Това стана ясно от...

"Галъп": Номинацията на Пеевски ще промени картината на проучванията

"Галъп интернешънъл" представя данни от социологическо проучване, което е независимо. Изследването е проведено сред 1013 пълнолетни граждани. Запазват се електроралните нагласи за Европизборите. Практическото равенство в силите на ГЕРБ и БСП се запазва. Преднината за ГЕРБ е малко по-голяма от тази на БСП.

ЧЕЗ повишава мотивацията и ангажираността на служителите си

/КРОСС/ 2500 служители на ЧЕЗ Разпределение България се обучават в проекта „Investors in People". Това е стандарт за организационно съвършенство, отличен бизнес инструмент, създаден да подобри до най-висока степен изпълнението в интерес на клиентите чрез служителите. С принципите на стандарта за бизнес управление бяха запознати работещи в компанията от регионите Враца, Благоевград и Плевен, Монтана, Видин, Перник и Кюстендил.„Обучението ни дава възможност да се приобщим към целите, мисията и принципите на компанията. Да се научим да работим, поставяйки на първо място удовлетвореността на клиента. И определено зарежда с енергия за работа. Най-хубавото е, че можем откровено да зададем своите въпроси, да споделим впечатленията и тревогите си, да разберем къде сме и към какво се стремим в бъдеще", споделя.....„Investors in People" е международно признат стандарт в 78 страни и е внедрен в над 35 000 организации. Създаден е във Великобритания и е утвърден като такъв през 1991. „Investors in People" е гъвкава рамка, която следва бизнес цикъла на стратегическо планиране, изпълнение и непрекъснато подобряване дейността на компанията. Принципите му са насочени към повишаване на мотивацията и ангажираността на персонала, което рефлектира върху удовлетворени клиенти и съответно - акционери.

Бомба избухна пред централната банка в Гърция, няма жертви

Мощна експлозия е станала рано в четвъртък сутринта пред сградата на централната банка в Атина, съобщи гръцкото национално радио. Щети са нанесени на сгради и магазини, но за щастие няма пострадали хора. Районът около банката е отцепен от полиция, а сапьори проверяват за други бомби.

Германия остава упорита: Въвеждаме винетки за чуждестранни коли

Винетките за леки автомобили ще донесат в германската хазна около 200 млн. евро за година


23-годишен водач е с опасност за живота след катастрофа край Пирдоп

23-годишен водач е с опасност за живота след катастрофа край Пирдоп. Това съобщиха от ОД на МВР-София-област.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
Около 20.00 часа вчера в Районно управление „Полиция”- Пирдоп е постъпил сигнал за пътнотранспортно произшествие с пострадал, 23-годишен водач е с опасност за живота след катастрофа край Пирдоп. Това съобщиха от ОД на МВР-София-област. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Около 20.00 часа вчера в Районно управление „Полиция”- Пирдоп е постъпил сигнал за пътнотранспортно произшествие с пострадал,

Красин Димитров: Трябва да изнасяме готови продукти с висока добавена стойност

Нужен е устойчив икономически растеж, но и приобщаващ растеж по отношение на доходите, смята заместник-министърът на икономиката


Човек на ДПС става шеф в НЕК

Зам.-председателят на младежкото ДПС Мустафа Ахмедов е назначен за член на съвета на директорите на Националната електрическа компания (НЕК), сочи справка в Търговския регистър.

Б.Борисов: Шмекерските номера на Миков и БСП не минават

БСП и ДПС ги мързи да ходят на работа. Очевидно е, че без „Атака” този парламент не може да съществува. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента Бойко Борисов. "С една дума те или трябва да обявят, че имат тройна коалиция, или трябва незабавно да разпуснат парламента, защото той не работи, добави той.

Discovery предава на живо първия в света скок от Еверест

Джоуби Огуин скача от най-високия връх през май


Великобритания очаквано запази курса на монетарната си политика

Централната банка запази основната си лихва при рекордно ниското ниво от 0,5%


Румен Гечев: България е последната държава, която прие „разкрепостяването” на кредитополучателите


Законът за потребителските кредити беше приет с подкрепата на всички парламентарни групи - БСП, ДПС, Атака и някои членове на ГЕРБ. България е последната държава, която прие „разкрепостяването” на кредитополучателите и формирането на лихвата на пазарен принцип. Това заяви в ефира на BTV народният представител от ПГ на КБ и зам. Законът за потребителските кредити беше приет с подкрепата на всички парламентарни групи - БСП, ДПС, Атака и някои членове на ГЕРБ. България е последната държава, която прие „разкрепостяването” на кредитополучателите и формирането на лихвата на пазарен принцип. Това заяви в ефира на BTV народният представител от ПГ на КБ и зам.

Спасиха жена, прерязала вените си

Полицаи от Своге откриха избягала жена, направила опит за самоубийство, съобщиха от ОД на МВР София-област.
Около 17:20 часа вчера жителка на Своге потърсила помощ от полицията по повод извършен опит за самоубийство.
Разтревожената жена съобщила, че нейна приятелка й се е обадила по телефона и споделила, Полицаи от Своге откриха избягала жена, направила опит за самоубийство, съобщиха от ОД на МВР София-област. Около 17:20 часа вчера жителка на Своге потърсила помощ от полицията по повод извършен опит за самоубийство. Разтревожената жена съобщила, че нейна приятелка й се е обадила по телефона и споделила,

Неиздаван албум на "Афекс Туин" от 1994 ще се предлага на търг онлайн


През 1998 г. легендарният британски изпълнител Ричард Д. Джеймс, известен тогава като Caustic Window издава 13 трака, изследващи дълбочините на неговото увлечение по ейсид музиката и съчетаващи четири издадени преди това сингъла. Макар след това той да продължава да прави музика в подобен стил, никога повече не използва този псевдоним, а феновете дълго време се чудят дали няма някъде скрит неиздаден негов материал.

Caustic Window след това се превръща в Aphex Twin и почитателите му...

ВСС за втори път уволни скандална съдийка от Софийския градски съд

Висшият съдебен съвет реши в четвъртък отново да уволни скандално известната съдийка Мария Иванова от Софийския градски съд. На същото заседание ВСС започна и дисциплинарно преследване срещу ръководителя на Специализираната прокуратура Светлозар Костов, известен като прокурора по делото “Октопод”. Това е второто уволнение за съдия Мария Иванова. Предишното бе наложено точно преди година, но бе отменено от Върховния административен съд. Съдът взе това решение заради предубедеността на петима от членовете на ВСС. Преди да станат членове на кадровия орган в съдебната власт тя бяха съдебни инспектори, а нарушенията на съдия Иванова бяха констатирани при проверка именно на съдебния инспекторат. Впоследствие те гласуваха и за уволнението на Иванова в новото си качество на членове на ВСС. Съдия Иванова бе проверявана за общо 44 забавени дела. Тя доби известност покрай наложения от нея запор през 2011 г. на активи на "Медийна група България Холдинг", издаваща вестниците "Труд", "24 часа" и др. Проверката е установила нейно тенденциозно отношение към искания за налагане на запори. В над 10 случая съдия Георгиева не е взимала отношение в продължение на три месеца по исканията за запори, въпреки задължението да се произнася в рамките на 24 часа. При други искания е вземала решения за часове. Междувременно ВСС образува и дисциплинарно производство срещу шефа на спецпрокуратурата Светлозар Костов. Предложението бе направено от общо 11 членове на съвета. Големият брой членове на съвета, които смятат, че шефът на спецпрокуратурата трябва да бъде наказан, практически предрешава неговото дисциплинарно производство. Остава да се уточни само дали той ще бъде уволнен от система или ще бъде свален от ръководния пост. От края на миналата година Светлозар Костов е проверяван от инспектората на Върховната касационна прокуратурата. През февруари инспекторите излязоха с доклад, че използваната от прокуратурата система за случайното разпределение на делата може да се манипулира, без да остават следи. Това е било доказано именно от системата в специализираната прокуратура. Служители в прокуратурата свидетелстваха, че са манипулирали системата по искане на Костов. В четвъртък се разбра, че главният прокурор не е сред вносителите на предложението за образуване на дисциплинарно производство. Сотир Цацаров обаче обеща да реагира скоро за други нарушения на Светлозар Костов.

Пуснаха билетите за Световната лига във Варна. Цените са от 15 до 25 лева

От два дни официално се продават билетите за двата домакински мача на националния отбор на България по волейбол във Варна със САЩ от Световната лига. Те са на цени 15, 20 и 25 лева. Най-скъпите са за малката трибуна зад скамейките на двата тима и съдиите.

Приходите от нощувки на българи се увеличават по-бързо, отколкото на чужденците


Приходите на хотелиерите от нощувки през февруари 2014 г. се увеличават с 11.1% спрямо същия месец на миналата година и достигат 33.9 млн. лв., съобщи Националният статистически институт.
 
Увеличението на приходите от нощувки на българи, които са две трети от общо 300 хил. туристи, отсядали в хотели през втория месец на годината, е с 16.4%, а на чужденци - с 6.2%.

През месеца, който бележи средата на зимния сезон, се подобряват всички статистически показатели - заетост,...

Руски депутати искат съд за Горбачов за разпадането на СССР

Междувременно бившият ръководител на СССР Михаил Горбачов счита

Жена прерязва вените си, обажда се на приятелка, че отива да се скрие

Полицаи от Своге откриха избягала жена, направила опит за самоубийство, съобщиха от ОД на МВР София-област.
Около 17:20 часа вчера жителка на Своге потърсила помощ от полицията по повод извършен опит за самоубийство.
Разтревожената жена съобщила, че нейна приятелка й се е обадила по телефона и споделила, Полицаи от Своге откриха избягала жена, направила опит за самоубийство, съобщиха от ОД на МВР София-област. Около 17:20 часа вчера жителка на Своге потърсила помощ от полицията по повод извършен опит за самоубийство. Разтревожената жена съобщила, че нейна приятелка й се е обадила по телефона и споделила,

В Брюксел обсъждат инициативата за безусловен базов доход

/КРОСС/След края на кампанията на Европейската гражданска инициатива за безусловен базов доход, която получи подкрепата на 300 000 граждани, се образува мрежа от граждани и организации от 25, която продължава целите на инициативата. Днес в Брюксел се провежда конференция на Европейския икономически и социален комитет, в която участие ще вземе и президентът на КНСБ Пламен Димитров. Ние активно продължаваме да вървим по пътя към интелигентни решения за истинските нужди на  европейките граждани, особено за тези, които са генерирани от бедност, заявяват от комитета. Очаква се на конференцията да се утвърди създаването на мрежата и да се даде повече информация за потенциала на Безусловния базов доход.  Една от нашите цели е въвеждането на Безусловен базов доход в цяла Европа. Друга цел е признаването му за универсално човешко право. Вече има подобни постъпки за признаването на Безусловния базов доход като универсално човешко право в Хартата на основните права на Европейския съюз, Чл. 1: Човешко достойнство, посочват от Европейската гражданска инициатива. През декември 2013г., 34 членове на Европейския парламент от 11 европейски страни изразяват своята подкрепа за Европейската гражданска инициатива за Безусловен базов доход, подписвайки общо заявление. Инициативата призовава Европейската комисия да оцени идеята за реформиране на текущите национални системи за социално осигуряване чрез Безусловен базов доход

Пак провален ден за парламента заради нарочна липса на кворум

Парламентът провали пленарното си заседание в четвъртък след като не можа да събере необходимия кворум, за да бъде заседанието легитимно. Сцената с преброяването на присъстващите в залата депутати, повторното ръчно преброяване с квестори, влизането и излизането на депутати от залата не се разиграва за първи път. Управляващите обвиниха за провала на заседанието опозицията от ГЕРБ, а председателят на парламента Михаил Миков предупреди, че няма да бъде начислена надница на тези народни представители, които не са се регистрирали за заседанието. От ГЕРБ пък видяха безпомощност и "мързел" у БСП и ГЕРБ, които просто не искали да се работи.   Всъщност в началото на заседанието в залата не присъстваха депутатите от "Атака" и доста депутати от останалите парламентарни групи. След като видяха, че партията на Волен Сидеров не си е пратила народните избраници на работа, а и на БСП и ДПС липсват доста от хората в залата, от ГЕРБ обявиха, че няма да останат, и също напуснаха.   След принудителния край на незапочналото заседание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира пред журналисти, че "БСП и ДПС ги мързи да ходят на работа, видно е, че без "Атака" този парламент не съществува".   "С една дума - те или трябва да обявят, че има тройна коалиция, или трябва незабавно да разпуснат парламента, защото той не работи", добави той. "Шмекерските номера на Михаил Миков и на депутатите от БСП и ДПС няма да минат", каза Борисов, който посочи, че не ГЕРБ бойкотира кворума.   "Нали видяхте какво направиха в зала? Когато видяха, че цялата партия е там, за да стане нисък кворумът при поименното регистриране и гласуване, БСП и ДПС излязоха, за да си направят нисък кворума, тогава излязохме и ние. Следователно правилният въпрос е защо БСП и ДПС бойкотираха желанието на ГЕРБ да работи в парламента", продължи Бойко Борисов.   "Искат да управляват, да сме парламентарна република, както е по конституция, но не им се ходи на работа", каза той.   Зам.-шефът на парламента Мая Манолова също използва случая, да нахока опозицията и да хвърли на нея вината за неработещия парламент. "С днешното си поведение ГЕРБ дават ясен знак как ще водят предизборната кампания - обструкции, провокации, неуважително и скандализиращо поведение", заяви тя пред медии. "Това влизане, излизане в пленарна зала е унизително за хората от ГЕРБ, които имат достойнство и не знам защо се поддават на тези команди, които са по-подходящи за една военизирана среда", продължи тя.   По думите й от ГЕРБ продължавали да пречат на работата на парламента, където се приемали важни закони, какъвто бил този за Черноморското крайбрежие. "Бойко Борисов и Лиляна Павлова трябва да обяснят на хората от черноморските общини защо не желаят да бъде приет законът", коментира Манолова. Според нея това било откровен саботаж на един много важен за хората и за природата закон.   "С какви очи, с какво право застават пред камерите и говорят небивалици, за да оправдаят нежеланието си да си вършат работата, за която са ги избрали хората", попита Манолова. Тя заяви, че след като от ГЕРБ не желаят да работят в нормално парламентарно време, щяло да им се наложи да идват на извънредни заседания.   А по повод на сметките на ГЕРБ кой е в залата и кой отсъства и защо, Манолова каза:"Детската градина - ако този е там, аз няма да идвам, ако него го няма, аз ще съм там - това е несериозно поведение".

Корупционната рента в Крим е 10 на сто

Кримските предприемачи отчисляват средно по 10% от печалбите за корупционни схеми.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване