Сменяме доставчика на ток, ако промени условията

Битовите потребители на ток и газ ще могат едностранно да прекратяват договорите си с доставчици, ако те въведат нови общи условия или се променят цените на предоставяните услуги.
Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, предложени за обществено обсъждане от Министерството на икономиката в четвъртък. Поправките се правят през проект на но Битовите потребители на ток и газ ще могат едностранно да прекратяват договорите си с доставчици, ако те въведат нови общи условия или се променят цените на предоставяните услуги. Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, предложени за обществено обсъждане от Министерството на икономиката в четвъртък. Поправките се правят през проект на но

Путин писал и до Орешарски за газа (Пълно писмо)

Ето и пълният текст на писмото на руския президент Владимир Путин до европейските лидери, в което ги предупреждава за евентуална криза с доставките на газ.

Сметище цъфти пролетно на пътя за пистата в планината Голо бърдо

Нерегламентирано сметище се е образувало на пътя за пистата, в планината Голо бърдо, съобщи читател до ZaPernik.com.

С покачване на температурите все повече перничани и гости на града търсят прохлада и чист въздух в планината. Но вместо това по пътя си те попадат на уникална смрад и грозна гледка.

Читателят, който ни изпрати снимката се надява кампанията "Да изчистим България за един ден" на БТВ, която ще се проведе на 26 април да не подмине и...

Продължава

Най-важните новини от деня, четвъртък, 10 април

  Янаки Стоилов: Без банков туризъм Промените в закона за потребителския кредит няма да доведат до банков туризъм или да се стигне до...

Светла на бис с Бочели

Сопраното Светла Василева ще пее с Андреа Бочели в София на 30 май, научи „Монитор”. От сантимент към българската публика и легендарния тенор певицата направи невъзможното, за да прекрои графика си (заета е с представления за четири години напред) и вмъкна „Арена Армеец” между премиерите си в Торино и Венеция.

Локо Сф се спаси с гол в края

Черноморец изпусна Локомотив (Сф) в края. "Железничаите"се спасиха от загуба в добавеното време на срещата, когато звездата Маркиньос изравни резултата.

Путин предупреди ЕС за нова газова криза

Русия може да спре газа за Украйна, ако не се намери решение с неплатените от Киев дългове за доставено вече синьо гориво. Подобна ситуация може да засегне доставките на руски газ за Европа. Предупреждението се съдържа в писмо от президента Владимир Путин до държавните глави на страните от Източна и Западна Европа. Русия може да спре газа за Украйна, ако не се намери решение с неплатените от Киев дългове за доставено вече синьо гориво. Подобна ситуация може да засегне доставките на руски газ за Европа. Предупреждението се съдържа в писмо от президента Владимир Путин до държавните глави на страните от Източна и Западна Европа.

Медът ни е сред най-добрите, но пчелите изчезват

Има реална опасност от изчезването на пчелите от кошерите и загиване на пчелните семейства, предупредиха от бранша.

Печалби от тираж №29 на Българския спортен тотализатор

"6 от 49", I теглене (1, 2, 7, 13, 41, 45) I гр. (6) - няма II гр. (5) - 8 по 4278,40 лв. III гр. (4) - 779 по 43,90 лв. IV гр. (3) - 16 680 по 2,90 лв. Джакпот - 99 485,39 лв. IІ теглене (17, 25, 42, 46, 47, 48) I гр. (6) - няма Джакпот - 663 235,94 лв. "6 от 42" (4, 16, 21, 22, 24, 29) I гр. (6) - няма II гр. (5) - 13 по 1405,10 лв. III гр.

Скандал с прочутото противогрипно лекарство "Тамифлу"

Изследване на базирана в Лондон международна неправителствена организация сочи, че много правителства по света напразно са пръснали милиони за покупката на прочутото противогрипно лекарство „Тамифлу”. Лекарството беше масово използвано за превенция по време на епидемиите от птичи и свински грип през 2006 и 2009 година.

Станишев: Левите могат да са първи в Европа

Лидерът на БСП и президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев констатира, че в България има усещане, че не ни третират по същия начин както се отнасят с други страни от Европейския съюз (ЕС). Това стана вчера на среща с общински съветници от страната, която се проведе в Брюксел.
"У нас няма усещане за справедливост Лидерът на БСП и президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев констатира, че в България има усещане, че не ни третират по същия начин както се отнасят с други страни от Европейския съюз (ЕС). Това стана вчера на среща с общински съветници от страната, която се проведе в Брюксел. "У нас няма усещане за справедливост

Лек автомобил направи каскада и се запали в Русе

Лек автомобил се запали и изгоря напълно тази вечер в Русе, предаде кореспондентът на БГНЕС от крайдунавския град.

Историята сочи: "Атлетико" взима купата!

Червено-бяло торнадо връхлетя безпомощна "Барселона" и може би сложи край на ерата на европейска доминация на каталунците.

След 6 полуфинала поред Лео Меси и компания отпадат на четвъртфинал, надиграни и победени с 1:0 на реванша от "Атлетико". След 1:1 в първия мач тимът на Диего Симеоне заслужено и убедително се класира за полуфиналите.

Мес Червено-бяло торнадо връхлетя безпомощна "Барселона" и може би сложи край на ерата на европейска доминация на каталунците. След 6 полуфинала поред Лео Меси и компания отпадат на четвъртфинал, надиграни и победени с 1:0 на реванша от "Атлетико". След 1:1 в първия мач тимът на Диего Симеоне заслужено и убедително се класира за полуфиналите. Мес

Прогнозата: мокро лято, много комари

През остатъка от пролетта и началото на лятото ще вали повече от обичайното, но средните температури ще останат в норма. Такава дългосрочна прогноза направи за “24 часа” Петър Янков, шеф на частния метеорологичен център ТВ-МЕТ. Той очаква юли и август да са подходящите за море месеци - сухи и горещи. През остатъка от пролетта и началото на лятото ще вали повече от обичайното, но средните температури ще останат в норма. Такава дългосрочна прогноза направи за “24 часа” Петър Янков, шеф на частния метеорологичен център ТВ-МЕТ. Той очаква юли и август да са подходящите за море месеци - сухи и горещи.

Путин ни предупреди: Може да останете без газ!

Руският президент изпрати писмо до 18 европейски ръководители, за да ги предупреди за рисковете за доставките на руски газ заради кризата в Украйна. Сред получателите на предупреждението е и българския премиер Пламен Орешарски.

Вековенъ Левски София

Левскари, получаваме златния шанс да докажем пред всички, на дела, а не просто на думи, че НИЕ СМЕ ЛЕВСКИ СОФИЯ. Получаваме златния шанс да организираме сами, да обезпечим сами и да отпразнуваме с левскарско достойнство и високо вдигнати глави нашият вековен ден.

Някога, преди почти 100 години, в млекарницата на бай Трайче Жиковски, още прохождащия любим наш тим също събира пари, включително назаем, за да играе един от първите си международни мачове. Интересът е огромен, билетите са...

Продължава

Живущи в квартал "Тева": Продадоха ни блок с дупки в стените и с взет акт 16

За пореден куриоз в държавата ни разказват жители на пернишкия квартал "Тева". В началото на 90-те години живущи в блок № 99 закупили апартаменти с дупки в стените. По документи блокът имал акт 16.

"Взехме го в началото на 90-те. Когато се нанесохме заварихме дупки в стените, в които се виждаше металната арматура на блока. Дупките бяха запълнени с вестници и хартии, вмество с бетон. Наложи ни се да вадим от личния си джоб, за да ги запълним. Как може...

Продължава

“Тамифлу” борело грипа като парацетамола

Експерти твърдят, че ефектът от препаратите “Тамифлу” и “Реленца”, използвани за превенция и лечение на свинския грип, не показват резултати, по-добри от тези на парацетамола. А и имат вредни странични ефекти.
Заключението е публикувано в реномирания British Medical Journal, предаде Ройтерс. То е на The Cochrane Collaboration. Експерти твърдят, че ефектът от препаратите “Тамифлу” и “Реленца”, използвани за превенция и лечение на свинския грип, не показват резултати, по-добри от тези на парацетамола. А и имат вредни странични ефекти. Заключението е публикувано в реномирания British Medical Journal, предаде Ройтерс. То е на The Cochrane Collaboration.

Заради ремонти - пътят до морето с час по-дълъг

Поне на 5 места по старата част на магистрала “Тракия” това лято ще има големи ремонти, които ще удължат пътуването до морето с около 1 час. Вместо за 3-4 часа пътят ще може да се вземе с кола за 4-5 часа. По останалите пътища в страната това лято ще се ремонтират около 300 километра, които също ще затруднят движението. Поне на 5 места по старата част на магистрала “Тракия” това лято ще има големи ремонти, които ще удължат пътуването до морето с около 1 час. Вместо за 3-4 часа пътят ще може да се вземе с кола за 4-5 часа. По останалите пътища в страната това лято ще се ремонтират около 300 километра, които също ще затруднят движението.

15 семейства от Пловдив изгонени на улицата

Изгониха на улицата 15 семейства от Пловдив, защото последният етаж на кооперацията им бил незаконно построен, съобщи Нова телевизия.
Инспекторите от Държавния строителен контрол запечатаха построената преди 14 години сграда с мотива, че не е въведена в експлоатация по законния ред.
Те закупили жилищата на зелено още през 97-ма година. Изгониха на улицата 15 семейства от Пловдив, защото последният етаж на кооперацията им бил незаконно построен, съобщи Нова телевизия. Инспекторите от Държавния строителен контрол запечатаха построената преди 14 години сграда с мотива, че не е въведена в експлоатация по законния ред. Те закупили жилищата на зелено още през 97-ма година.

БДЖ пуска допълнителни влакове за празниците, вече се продават и билети


Близо 11 000 места в 140 извънредни влака осигурява БДЖ за Великденските празници. Най-голямо е увеличението в съставите на влаковете на 17 и 18 април и на 21 и 22 април, предаде БНР.

От 7 април БДЖ въведе и предварителна продажба на билетите. Обичайният срок за предварителната продажба на билети е пет дни, но националният железопътен превозвач има практиката да го удължава, в случаите когато предстоят по-дълги празнични периоди.

Предварителната продажба на билети, която...

Изгониха на улицата 15 семейства от Пловдив

Изгониха на улицата 15 семейства от Пловдив, защото последният етаж на кооперацията им бил незаконно построен, съобщи Нова телевизия.
Инспекторите от Държавния строителен контрол запечатаха построената преди 14 години сграда с мотива, че не е въведена в експлоатация по законния ред.
Те закупили жилищата на зелено още през 97-ма година. Изгониха на улицата 15 семейства от Пловдив, защото последният етаж на кооперацията им бил незаконно построен, съобщи Нова телевизия. Инспекторите от Държавния строителен контрол запечатаха построената преди 14 години сграда с мотива, че не е въведена в експлоатация по законния ред. Те закупили жилищата на зелено още през 97-ма година.

Ученици от Варна засадиха малка горичка в двора на училището си

Вчера в двора на ОУ „Христо Ботев”, град Варна се проведе залесителна инициатива по проект на Международен глобален горски фонд на стойност 500 евро. Целта на проекта е децата да проучат растителни видове в района, в който живеят, да се запознаят с условията при които растат, активно да участват в залесяването, както и да полагат грижи за тях за да израснат големи дървета, съобщиха от учебното заведение за Moreto.

САЩ винят Русия, че не дала данни за атентатор

Американски инспектори винят Русия, че не дала достатъчно данни за братя Царнаеви, което можело да предотврати терористичния акт на бостънския маратон миналата година, пише в. “Ню йорк таймс”.
В същото време адвокатите на останалия жив Джохар твърдят, че имало опит батко му Тамерлан, който бе убит, да бъде вербуван от ФБР. Американски инспектори винят Русия, че не дала достатъчно данни за братя Царнаеви, което можело да предотврати терористичния акт на бостънския маратон миналата година, пише в. “Ню йорк таймс”. В същото време адвокатите на останалия жив Джохар твърдят, че имало опит батко му Тамерлан, който бе убит, да бъде вербуван от ФБР.

Таксиджия и брат му набиха младеж, свирнал им с клаксон

Проба от полеви тест на таксиджията показала 1.35 промила алкохол

Обгорял тапет на апартамент в квартал "Тева" вдигна под тревога пернишката пожарна

Обгорял тапет на апартамент вдигна под тревога пернишките пожарникари, късно снощи. Това съобщиха за ZaPernik.com свидетели на случката.

Снощи, около 22 часа в пернишката пожарна е подаден сигнал за горящ апартамент намиращ се в блок № 99, в пернишкия квартал "Тева". Съобщението за пожара е подаден от възрастното семейство, което живее в апартамента, който се намира на първия етаж на блока.

Пожарникарите пристигнали за броени минути на място....

Продължава

Румен Драганов: 2% е ръстът на туристите в зимните курорти

Денонощната работа на машините за изкуствен сняг са спасили сезона, смята експертът


И българи дописвали Менделеевата таблица

Над 400 български учени са допринесли за откриването на шест нови химични елемента. Те са работили през последните 20 години в Обединения институт за ядрени изследвания в руския град Дубна. Това съобщи Виктор Матвеев, директор на научния институт. В четвъртък той се срещна с вицепремиера Даниела Бобева и с български журналисти. Днес Матвеев ще бъде Над 400 български учени са допринесли за откриването на шест нови химични елемента. Те са работили през последните 20 години в Обединения институт за ядрени изследвания в руския град Дубна. Това съобщи Виктор Матвеев, директор на научния институт. В четвъртък той се срещна с вицепремиера Даниела Бобева и с български журналисти. Днес Матвеев ще бъде

Колко да струва билетчето в София?

Жителите на столицата ще бъдат попитани директно колко според тях би трябвало да струва билетът за градски транспорт. Допитването се организира от...

Инспектори следят температурата на кебапчето

Поне 72 градуса трябва да бъде температурата в средата на кебапчето в момента на свалянето му от скарата, за да бъде определено като изпечено. За точното определяне на градусите се мери се с вилица-термометър и ако е по-студено, се слага още да се пече. Това обясни вчера д-р Галина Иванова в деня на отворените врати в Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен.

И "Левски" се включи в обвиненията към съдиите с декларация и видео


Ръководството на "Левски" също се включи в превърналата се в традиция практика за изразяване на недоволство към съдийството чрез публикуване на декларация и видео със спорни моменти. 

Сините обявиха, че определени хора се подиграват с клуба. Те изразиха претенции към отсъжданията на реферите Георги Кабаков, Станислав Тодоров и Николай Йорданов в мачовете с ЦСКА (0:1), "Ботев" (0:2) и "Лудогорец" (0:2). 

Представителите на "Левски" заявиха, че досега са се придържали към...

България и Полша били държавите с най-лош транспорт в Евросъюза

България и Полша са страните с най-лош транспорт в ЕС, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия. Тя публикува първото издание на класацията за състоянието на транспорта в ЕС, която сравнява постигнатото от държавите членки в 22 свързани с транспорта категории.

7 дни ще пътува газът от Сибир през “Южен поток” до България

За 7 дни ще стига природният газ от Сибир до България след пускането в експлоатация на морската част на "Южен поток". Това стана ясно по време на пресконференция на дъщерната компания на "Газпром" за добив на синьо гориво - "Газпром добыча Уренгой". На въпрос на "Монитор" генералният директор на добивното предприятие Сергей Мазанов обясни,

Обществени поръчки нанесли щети за 5 млн. лв. от началото на годината

Вреди за 4.987 млн. лв. са нанесли на държавата приз първото тримесечие на 2014 г. неправилно проведени обществени поръчки или въобще непроведени такива, сочи доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, публикуван в четвъртък. По-голямата част от щетите – 4.1 млн. лв., се падат на скандалното дружество "Напоителни системи", което е на Министерството на земеделието и храните и от години в него уж ще се правят реформи, но продължават проблемите с рязане на съоръжения за скрап срещу жълти стотинки и с неплатени заплати. От общо 128 проверки в институции, общини, здравни и образователни заведения и компании са установени 102 случая на непроведени или неправилно проведени обществени поръчки на обща стойност 32.6 млн. лв. Съставени са общо 624 акта за административни нарушения и 4 акта за начет. Инспекторите са установили също вреди за 599 хил. лв. във фонд "Научни изследвания", където са съставени два от актовете за начет. Вредите във ВиК-Варна са за 152.9 хил. лв., в община Сливница - за 49 хил. лв., се вижда от отчета на институцията за времето от януари до март. Инспекцията е преценила, че "ЕВН  България електроразпределение"  е провело неоснователно или не е провело обществени поръчки за 5.6 млн. лв., а Енерго Про Мрежи" - за 5.6 млн. лв. И в двата случая не са установени вреди. Общо 77 от инспекциите са по сигнали, а 51 - планови. Част от плана са проверките на електроразпределителните дружества, лечебните заведения, териториални поделения на НОИ, ВиК дружества.

Реми се оказа ничий гражданин. Изоставени деца на чужденци не можели да станат българи


Дупка в Закона за българското гражданство вкарва в параграф 22 децата, родени от чужденци в България, но изоставени по-късно от родителите си на наша територия. Те не могат да станат българи, въпреки че са прекарали живота си у нас, съобщи bTV.
Преди 19 години в болница „Шейново“ една нигерийка дава живот на момченце. И напуска страната. Дупка в Закона за българското гражданство вкарва в параграф 22 децата, родени от чужденци в България, но изоставени по-късно от родителите си на наша територия. Те не могат да станат българи, въпреки че са прекарали живота си у нас, съобщи bTV. Преди 19 години в болница „Шейново“ една нигерийка дава живот на момченце. И напуска страната.

Симеон Сакскобургготски: Винаги с Германия, никога против Русия

Бившият български цар и премиер на страната в периода 2001-2005 г. Симеон Сакскобургготски откликна на поканата на в. "Труд" да коментира актуалните събития в Украйна и политическата обстановка у нас и в Европа преди предстоящите евроизбори. Поради своята заетост той предпочете да даде едновременно интервю за няколко медии. Бившият български цар и премиер на страната в периода 2001-2005 г. Симеон Сакскобургготски откликна на поканата на в. "Труд" да коментира актуалните събития в Украйна и политическата обстановка у нас и в Европа преди предстоящите евроизбори. Поради своята заетост той предпочете да даде едновременно интервю за няколко медии.

Паднахме с 6 места в световната ранглиста по футбол

В класацията за месец април избраниците на селекционера Любослав Пенев са на 73-а позиция с актив от 460 точки.

Изоставените деца на чужденци не могат да станат българи. Как Реми е ничий гражданин?


Дупка в Закона за българското гражданство вкарва в параграф 22 децата, родени от чужденци в България, но изоставени по-късно от родителите си на наша територия. Те не могат да станат българи, въпреки че са прекарали живота си у нас, съобщи bTV.
Преди 19 години в болница „Шейново“ една нигерийка дава живот на момченце. И напуска страната. Дупка в Закона за българското гражданство вкарва в параграф 22 децата, родени от чужденци в България, но изоставени по-късно от родителите си на наша територия. Те не могат да станат българи, въпреки че са прекарали живота си у нас, съобщи bTV. Преди 19 години в болница „Шейново“ една нигерийка дава живот на момченце. И напуска страната.

Перу арестува 24 лидери на политическото крило на "Сендеро луминосо"

След 2-годишно разследване за тероризъм, наркотрафик и други престъпления

Енергетици излязоха на протест във Варна

Близо 200 работници на ТЕЦ-Варна протестират, блокираха с шествие бул. „Мария Луиза”

Над 100 млн долара дарения в НПО на сина на Ердоган

В писмен отговор на въпрос от турския парламент вицепремиерът Бюлент Арънч оповести, че в периода 2008-2012 г. организацията Turgev е получила 99 млн долара финансова помощ от чужбина и 14 млн долара от Турция

Поставят паметна плоча на художника Янко Маринов до Варненската опера

Паметна плоча на художника Янко Маринов ще бъде поставена на фасадата на сградата на ул. „Русе“ № 5, която се намира непосредствено до Варненската опера. Това решиха общинските съветници от комисията по култура в местния парламент днес.

Работници от ТЕЦ "Варна" протестираха срещу затварянето на централата

Над 300 работници от ТЕЦ "Варна" за пореден път в четвъртък излязоха на протест, който прерасна в шествие по улиците на града. Те настояват за запазване на работните им места, които са застрашени, тъй като ако централата не изгради сероочистващи инсталации, ще бъде затворена в края на годината заради екоизискванията на Евросъюза. Собственикът на ТЕЦ-а – чешката ЧЕЗ, трябваше през миналата година започна програма за екологизацията на въглищните мощности, но изпълнението й бе възпрепятствано заради несигурността за работата на предприятието, част от чиито мощности са т.нар. студен резерв в системата. С промените в ценообразуването миналата година Държавната комисия за енергийно и водно регулиране промени правилата за заплащане на мощностите, които стоят в готовност за включване при нужда. Освен това НЕК дължи на термоцентралата над 25 млн. лв. Протестното шествие на работещите в ТЕЦ-а мина по улиците на Варна с възгласи "Искаме работа". Областният управител на Варненска област Иван Великов им каза пред сградата на областната администрация, че от разговори с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и с представители на правителството е станало ясно, че държавата естествено не може да си позволи тези хора да останат без работа и ще бъде направено всичко възможно, за да може ТЕЦ "Варна" да продължи да работи, както и хората да запазят работните си места. Предстои да се изпрати декларация до премиера, до министър Стойнев и след това се очаква решението на Министерството на икономиката и енергетиката.

Само 15% от жените с остеопороза в света се лекуват, у нас - едва 3%


Остеопорозата е на път да измести онкологичните заболявания като втората най-социално значичима болест в света. Тя влошава качеството на живот и увеличава опасността от фрактури и преждевременна смърт няколко пъти. В същото време едва 15% от болните предприемат мерки да се лекуват и предпазят от загубата на костна плътност. В България техният дял е още по-нисък и тревожно малък - 3%.

Това обсъдиха днес специалисти, политици и представители на пациентски организации на кръгла маса,...

Wall Street се срина след разпродажби в технологичния сектор

Nasdaq записа най-лошата си сесия от години заради след като търговците започнаха да продават акции от едни от най-печелившите компании в последните години


Джакпотът оцеля, достига 824 000 лева

Джакпотът във второ теглене на играта 6/49 на БСТ ще достигне 824 000 лева, след като в днешния 29-и тираж нямаше участник, познал печелившите числа, съобщиха от Българския спортен тотализатор.
Оцеля и джакпотът в първо теглене на същата игра и за неделя се прогнозира да бъде 123 000 лева. За играта 6/42 очакваната сума ще бъде 459 000 лева, Джакпотът във второ теглене на играта 6/49 на БСТ ще достигне 824 000 лева, след като в днешния 29-и тираж нямаше участник, познал печелившите числа, съобщиха от Българския спортен тотализатор. Оцеля и джакпотът в първо теглене на същата игра и за неделя се прогнозира да бъде 123 000 лева. За играта 6/42 очакваната сума ще бъде 459 000 лева,

Цитат на деня: Пеевски може да смени Местан, а Местан не може да направи нищо


По-скоро Пеевски може да смени и каквото иска да направи с Лютви Местан, но не Лютви Местан може да направи нещо с Пеевски. Лютви Местан, за да влезе при Пеевски, иска среща от него, а Пеевски, без да чука на вратата си влиза, когато си иска, без да се интересува дали вътре има някаква среща.

Това заяви бившият министър на земеделието и бивш член на Движението за права и свободи Мехмед Дикме пред БНР. Според него кандидатурата на Пеевски за Европейския парламент е спусната сред...

Маскирани обраха бензиностанция в столицата

Двама маскирани мъже обраха бензиностанция на столичния булевард „Г. М. Димитров”. Нападателите влезли минути след 23 часа с насочени оръжия и започнали да крещят, че искат целия оборот. Той обаче бил едва около 100 лева по непотвърдена информация. Маскираните го грабнали и избягали.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване