Един човек е с опасност за живота след катастрофа

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 21 тежки катастрофи с 22-ма ранени, от които един с опасност за живота, съобщиха от пресцентъра на МВР. За района на София са станал...

Малките партии гонят Михаля!

Тези избори ще са различни. Най-малкото за това, че социолозите окончателно се разконспирираха, а гравитиращите към БСП дори започнаха и да не се прикриват. Когото и да попитате, ще ви каже кои са те ...

Старите заеми без такса за предсрочно погасяване

Такси при предсрочно погасяване на кредити няма да има и за вече подписаните договори. Това реши парламентът, като прие вчера на второ четене промени в Закона за потребителския кредит. Текстовете важат и за бързите кредити. Облекчението ще важи не само за бъдещите, но и за вече сключените договори за потребителски и ипотечни заеми. Предложението за това беше направено от червения депутат Янаки Стоилов.В кулоарите на парламента той обясни, че с промените се дава възможност на тези, които имат възможност и желание предсрочно да погасят кредита си, да не заплащат неустойки за това. “Правото поначало се основава върху принципа, че трябва да се стимулира доброволното и срочно изпълнение, дори и предсрочното изпълнение. Този принцип е променен през изминалите години”, обясни червеният депутат. Той беше категоричен, че изрядните платци не бива да понясатдопълнителни тежести.Социалистът допълни, че промените в Закона не могат да се отразят негативно на банките и другите институции.“Единственият ефект от това може да бъде намаляване на печалбите на някоя от банките, но в никакъв случаи няма риск да загубят средствата, които им се полагат. При тях ще постъпват средства, а няма да излизат”, коментира Стои­лов.По неговите думи се запазва стабилността на банковата система. Едно­временно с това може да бъде раздвижен кредитният пазар, защото част от длъжниците ще погасят сегашните си задължения и могат да сключат нови договори.При гласуването в НС не беше прието предложението таванът за лихвите по кредити да важи и за вече изтеглени. Поправката ще действа само за бъдещите договори.Целта на закона е да се хармонизира българската банкова среда с тази в ЕСизтъкна след приемането на всички текстове един от вносителите Румен Гечев.“Лихвата ще се определя с пазарен индекс или комбинация от индекси”, припомни той.Промените в закона според социалиста ще стимулират движението на лихвите надолу и ще увеличат качеството на банковите услуги.Друг депутат от левицата - Жельо Бойчев, пък се зарече, челевицата ще направи и нужните променив ГПК и Закона за частните съдебни изпълнители, за да защити интересите на потребителите.Приетите днес текстове ще влязат в сила три месеца след обнародването им в “Държавен вестник”.

Земетресение в Белград, 2.0 по Рихтер

Слабо земетресение с магнитуд 2.0 по Рихтер е било регистрирано тази нощ в Белград.

Религиозен календар за 10 април

Св. мчк Евпсихий
Св. Евпсихий бил богат, знатен и почитан от всички, възпитан в духа на християнската вяра. Денят на сватбата му съвпаднал с годишния празник в чест на езическия идол Фортуна (щастие). 
Тълпи от езичници отивали към капището за жертвоприношение. Тогава Евпсихий счупил идола и разрушил капището. Император Юлиан се разгневил и облож Св. мчк Евпсихий Св. Евпсихий бил богат, знатен и почитан от всички, възпитан в духа на християнската вяра. Денят на сватбата му съвпаднал с годишния празник в чест на езическия идол Фортуна (щастие). Тълпи от езичници отивали към капището за жертвоприношение. Тогава Евпсихий счупил идола и разрушил капището. Император Юлиан се разгневил и облож

Пентагонът потвърди, че миноносецът „Доналд Кук” ще навлезе в акваторията на Черно море в четвъртък

Миноносецът „Доналд Кук” от ВМС на САЩ в четвъртък трябва да пристигне в Черно море с цел утвърждаване на подкрепата на САЩ за общите цели на техните съюзници в региона, предаде УНИАН, позовавайки се на изявление на Пентагона. Корабът ще вземе участие в съвместни учения и операции за повишаване на нивото на сътрудничество.

Дете загина след като МПС се вряза в детска градина

Едно починало дете,15 ранени души, от които 12 деца. Това е резултатът от ПТП в град Орландо. Според данни на местна телевизия, колата е излязла от пътя и се е врязала в сградата, след като се е сблъскала с друг автомобил.

Тата: Не ни оставиха да играем своята игра

"Те вкараха своя гол, когато имаха силен период", обяви наставникът на Барса


В САЩ автомобил се вряза в детска градина, ранени са 11 деца

Най-малко 12 души, сред които 11 деца, са ранени, след като автомобил се вряза в сградата на детска градина в американския щат Флорида, съобщава местната телевизия WKMG.
Инцидентът е станал в град Орландо. По данни на телевизията, автомобилът е излязъл от пътя и се е врязал в детската градина, след като се е сблъскал с друг автомобил.
Пострадалите са хоспитализирани. Някои от тях са в тежко състояние.
Някои американски медии съобщиха, че в резултат на инцидента има загинали, но властите не потвърдиха тази информация.
Полицията издирва шофьора на автомобила, провокирал ПТП-то, който след сблъсъка е избягал от местопроизшествието.

Икономиката на Украйна може да пострада от изискванията на МВФ, според Световната банка

Изпълнението на изискванията на Международния валутен фонд застрашава Украйна със снижение на нивото на потребление и със спад на инвенциите в производството, което незабавно ще се отрази на икономиката на страната. Това се посочва в доклад на Световната банка за Украйна, цитиран от „Взгляд”.
„Всички мерки, предвидени от МВФ, включващи увеличение на тарифите за газ и отопление, ще се отразят негативно на покупателната способност на населението и ще снижат възможността на правителството за увеличение на разходите в бюджета за тази година. От това следва, че през 2014 г очакваме падане както на нивото на потребление, така и на инвестициите в производството”, се казва в доклада.
По оценки на експертите на Световната банка, през 2014 г. потреблението в Украйна може да се понижи с 8%. Спадът в инвестициите в производството ще е по-незначителен.
„Очакваният незначителен ръст на икономиката при основните търговски партньори ще доведе до понижение на търсенето на износа на украински стоки”, смята Световната банка.

Москва се готви да скъса икономическите връзки с Киев

Руски печат: Русия разчита да укрепва връзките си с народа на Украйна


Два нови подводни сигнала бяха засечени в Индийския океан

Два нови подводни сигнала бяха засечени в Индийския океан, вероятно излъчвани от черните кутии на изчезналия малайзийски самолет, стана ясно днес, пише Daily Mail.
Ръководителят на екипа, който координира търсенето в Пърт, Ангъс Хюстън, заяви, че откритието, направено от австралийски кораб, е окуражаваща новина в търсенето на изчезналия в началото на март самолет, изпълняващ полет от Куала Лумпур до Пекин.
Хюстън заяви, че първите сигнали са засечени вчера следобед, а вторите – късно тази нощ.
С това случаите, в които е засечен сигнал, който може да е от падналия в океана самолет, станаха четири. По думите на Хюстън, последните сигнали ще помогнат в очертаването на по-малка зона за търсене на океанското дъно.

Боливия ще изнася кока за Еквадор

Боливия ще изнася в Еквадор листа от кока за медицински и ритуални цели, съобщава РИА Новости.

Липса на кворум бави заседанието на НС

В залата нямаше нито един депутат на "Атака"


Предстоящи събития -Парламент

Оригиналите на четирите конституции на България от 1879, 1947, 1971 и 1991 г. ще бъдат показани за първи път заедно в изложбата „Конституциите на България – 1879, 1947, 1971, 1991”. Експозицията, подготвена от Държавна агенция „Архиви”, е посветена на 135-годишнината от приемането на Търновската конституция на 16 април 1879 г.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков ще открие изложбата на 10 април 2014 г. в 11.00 часа в Северното фоайе на парламента. Експозицията ще представи председателят на Държавна агенция „Архиви” Иван Комитски.

Изложбата включва и двете изменения на Търновската конституция – Конституция на Княжество България, приета от IV-то ВНС през 1893 г. и Конституция на Царство България, приета от V-то ВНС през 1911 г., както и четирите изменения и допълнения на Конституция на Република България от 1991 г., направени съответно през 2003, 2005, 2006 и 2007 г. Експозицията е обогатена със снимки и документи, илюстриращи работата по изработването и приемането на четирите основни закона на България.

Събитието е част от поредицата инициативи, с които се отбелязват „135 години съвременна българска държава“ под патронажа на председателя на парламента.

Mitsubishi обнови Outlander

Компанията иска да засили продажбите на проходимия си модел


Двама маскирани се опитаха да ограбят бензиностанция в София

Те взели дребна сума пари, единият от нападателите е задържан


Роландо Саад ще гостува като солист на концерта „Цветница“ на оркестър Симфониета „София” в зала „Света София“ на Народното събрание

Аржентинският майстор на класическата китара Роландо Саад ще гостува като солист на концерта „Цветница“ на оркестър Симфониета „София” с диригент Свилен Симеонов. Концертът е на 11 април 2014 г., от 19.00 часа в зала „Света София” на парламента, пл. „Княз Александър Първи” №1. Входът е свободен.

Музикалното събитие е част от поредицата концерти, посветени на 135 години съвременна българска държавност, които се провеждат под патронажа на председателя на Народното събрание Михаил Миков.

Сюити „Кармен“ и „Арлезианката“ на Жорж Бизе ще прозвучат този път в зала „Света София“. Музикантите от Симфониета „София” и Роландо Саад ще изпълнят прочутия концерт „Аранхуес“ за китара и оркестър от Хоакин Родриго.

В програмата на симфоничния концерт са включени също изпълнения из „Класично и романтично“ от Панчо Владигеров, сюита „Испания“ от Емануел Шабрие и сюита „Тракийски танци“ от Петко Стайнов.

Роландо Саад е роден в Кордова, Аржентина. Следва в родния си град, след което специализира в Барселона при прочутата аржентинска концертираща музикантка Мария Луиза Анидо. Роландо Саад изнася концерти и участва в музикални фестивали и на най-престижните сцени в цяла Европа, Аржентина и Латинска Америка.

За своята блестяща изпълнителска кариера е удостоен с различни отличия – медал на фестивала “Шопен” във Вроцлав, Полша, наградата на град Милано, Италия и други. Роландо Саад е осъществил успешни турнета с оркестъра на Йехуди Менухин.

Престижното музикално събитие е организирано със съдействието на Столична община и Общински културен институт „Надежда“.

Ромите в Галиче спряха децата си от училище заради страхове от побой

От днес в село Галиче жителите на ромската махала спряха децата си от училище заради тормоза, който, според тях, налага сина на кмета Ценко Чоков – Мартин. Пред камерата на bTV малко момиче...

САЩ ще използват влиянието си сред властите в Киев, за да бъде нормализирана обстановката в Украйна

Съединените щати ще използват влиянието си сред властите в Киев, за да бъде нормализирана обстановката в югоизточна Украйна. Това е заявил в телефонен разговор американският държавен секретар Джон К...

62% от нарушенията с евросредства са при обществени поръчки

62% от нередностите при плащане с европари са установени при обществени поръчки. Това сочат данните от дирекция АФКОС към МВР, която се занимава с разследването на злоупотреби с еврофондове, пише в...

Експерт: Европейският съд ни позволи да спрем безконтролното ползване на лични данни от МВР

Има основание законът за събиране и съхранение на лични данни в България да бъде отменен. И то произчита от факта, че преди два дни Европейският съд на практика отмени директивата за личните данни от ...

Светлозар Лазаров: Най-достойно се държи майката на Петко

Най-достойно се държи майката на  Петко Петков, това каза главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров в предаването "Преди всички" на БНР, на въпрос за това, че уволне...

Пътищата в страната са мокри

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими. Пътните настилки в страната са мокри, съобщават от АПИ. На АМ "Тракия" в района на област Пазарджик, във връзка с извършване на ремонт...

Книгата „Създаване на Търновската конституция” беше представена в Народното събрание

Книгата „Създаване на Търновската конституция” на проф. д-р Мария Манолова беше представена в Народното събрание. Това е второ, допълнено и преработено издание и е посветено на 135-та годишнина от създаването на първата българска Конституция – Търновската.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков изрази задоволството си, че именно законодателната институция е подпомогнала издаването на книгата и призова винаги да се търсят добрите образци от българската история.

По време на представянето авторът проф. д-р Мария Манолова подчерта ролята на Търновската конституция като едно завоевание, чрез което у нас се разкрива пътят на парламентаризма и отбеляза, че тя надминава по демократизъм своите образци. По думите й още през 1879 г. в първия конституционен закон на България влизат два изключително важни принципа, без които парламентарното управление е немислимо – за разделение на властите, баланса и сътрудничеството между тях, както и за парламентарния принцип на министерската отговорност. Управляващите винаги трябва да бъдат с чувство за морал, дълг и нравствено извиняване, защото един закон е добър само тогава, когато е в добри ръце, допълни проф. д-р Мария Манолова.

Видният български юрист проф. Васил Мръчков обобщи, че книгата „Създаване на Търновската конституция” е написана въз основа на историческите извори, на проекта за органически устав, подготвен в канцеларията на руския император Александър Втори, и на стенографските дневници на Учредителното събрание при обсъждането и приемането на първата българска Конституция. Той добави, че с второто си издание представената в Народното събрание книга е съществено допълнена и осъвременена. То обхваща и редица много важни въпроси, свързани не само с началните и основни обсъждания в Учредителното събрание, но и със структурата на българския парламент. Проектът е предвиждал двукамарен състав на Народното събрание с горна камара – сенат, и долна камара – народно представителство, но благодарение на енергичната намеса и ораторския дар на Петко Славейков тази част от  Търновската конституция се променя, посочи проф. Васил Мръчков.

В книгата е изследван процесът на изработване на първия конституционен закон на България. Проследена е дейността на съставителите през трите фази, през които преминава изработването на българската Конституция: от Първоначалния проект за Органически устав за държавно устройство на Княжество България, съществените изменения, които той претърпява при прегледа в Петербург, до окончателното й изработване и приемане от Учредителното народно събрание в Търново на 16 април 1879 г. Проследени са и измененията на някои важни конституционни принципи и разрешения.

Слънчев бряг иска да се отцепи от Несебър

Хотелиери от Слънчев бряг са в готовност да организират гражданско неподчинение, ако не бъде разгледано искането им за отделяне на курорта от община Несебър.

Дъждовно и студено

През следващото денонощие през страната ще преминава студен атмосферен фронт. Ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд, на отделни места – интензивни, съобщиха от НИМХ.

Значителни количества се очакват в южните райони на Родопската област. В ранните сутрешни часове по високите полета на Западна България дъждът ще се примесва със сняг. През втората половина от деня от запад валежите ще отслабват и ще започнат да спират. Ще духа умерен, в Дунавската равнина и Източна България и временно силен вятър от запад-северозапад, който след пладне ще се ориентира от север, с тенденция на отслабване. Минималните температури ще са между 3° и 8°. Дневните чувствително ще се понижат и максималните в повечето места ще са между 10° и 15°.

В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд, над 1400 – 1500 м от сняг. Значителни количества се очакват в Рило-Родопския масив. Ще духа умерен и силен вятър от север-северозапад. Ще застудее.

По Черноморието ще бъде облачно, през втората половина от деня и с валежи от дъжд. Ще духа умерен северозападен вятър, който след пладне ще се ориентира от север, а привечер ще отслабне. Температурите ще са без съществен дневен ход и максималните ще са между 11° и 13°.

Кокимото съди галерия след църковна цензура

Художникът Калоян Илиев-Кокимото е твърдо решен да съди Градската художествена галерия (ГХГ) във Варна заради забраната да изложи експозицията си “Еротична нотка в колелата на християнската машина”. Както “Труд” вече писа, скандалът около творбите на артиста се заформи в началото на април, когато Варненският и Великопреславски митрополит Йоан Художникът Калоян Илиев-Кокимото е твърдо решен да съди Градската художествена галерия (ГХГ) във Варна заради забраната да изложи експозицията си “Еротична нотка в колелата на християнската машина”. Както “Труд” вече писа, скандалът около творбите на артиста се заформи в началото на април, когато Варненският и Великопреславски митрополит Йоан

ПАСЕ прие остра резолюция срещу действията на Русия към Украйна

„Асамблеята решително осъжда руската военна агресия и последвалото анексиране на Крим, което е явно нарушение на международното право, включително на текстове от Устава на Организацията на обединените нации..."

Вносът и износът на Китай пропаднаха неочаквано през март

Експортът ще се подобри през второто тримесечие, подкрепен от по-силно търсене, заявиха от митническата администрация


Първи тв дебат на Мартин Шулц и Жан-Клод Юнкер

Претендентите на двете големи политически семейства в ЕС за председателския пост на Европейската комисия - социалистът Мартин Шулц и консерваторът Жан-Клод Юнкер, показаха по време на първия си телевизионен дебат голямо сходство в позициите по основни въпроси и действия, които трябва да се предприемат.

Дебатът бе организиран от тв канала France 24 и радио RFI и се проведе на френски. Той имаше по-скоро консенсусен характер. Двамата европейски политици признаха, че кризата не е отминала, че е необходима бюджетна дисциплина, че един от приоритетите трябва да бъде борбата с младежката безработица, че трябва да улесни достъпа до кредити за малките и средни предприятия и че Европа трябва да се бори с незаконната имиграция. 59-годишният бивш премиер на Люксембург и действащият председател на Европейския парламент - на 58 години, се познават от години и по време на своите срещи винаги са предпочитали учтивия тон и премереното говорене.

На въпрос по повод искането на френското правителство да преразгледа намаляването на своя бюджетен дефицит, Юнкер припомни, че Париж е имал два продължителни периода на регулиране и сега не е ясно дали ще има възможност за трети. Това мнение е коренно различно от това, което изрази в Берлин в присъствието на германския канцлер Ангела Меркел. Тогава Юнкер обвини Шулц, че прави голяма политическа грешка, желаейки да разреши за трети пореден път на Франция да надвиши дефицита си от 3%. Мартин Шулц се ограничи с коментар, че "ако Франция има нужда от подкрепа, тя трябва да й се даде". той подчерта, че новият премиер Мануел Валс е обявил програма за смели и амбициозни реформи.

По отношение на концепцията за ролята на председателя на Европейската комисия Юнкер заяви, че "не трябва да има намеса в живота на хората, а да се решават големите проблеми, големите предизвикателства". Мартин Шулц смята, че гражданите трябва да се включват в процеса на вземане на решения, той да бъде прозрачен, чуваем, да позволява да се знае кой какво прави.

Двамата описаха Германия като най-успешния икономически модел в Европа. Те заявиха, че Европа трябва да направи повече, за да посрещне законните имигранти и зависи от националните правителства да предотвратят всякакви злоупотреби със социалните си системи.

Шулц и Юнкер отправиха критики към британските искания да се възвърнат някои правомощия на държавите членки и ЕС да спре се намесва излишно в ежедневния живот на гражданите. Европа трябва да бъде "голяма в големите неща, и малка и в малките неща", каза Юнкер.

Наследникът на Жозе Барозу начело на Европейската комисия ще бъде определен през юни от избрания на 25 май европейски парламент.

Мачовете по телевизията

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Разкрита е мистерията с намерен в Осло мъж с амнезия

Мистериозен чужденец полиглот, но страдащ от амнезия, открит в снега в Осло в края на миналата година, бе идентифициран от чешката полиция.

Норвежките служители на реда са били информирани чрез Интерпол, че чешката полиция е идентифицирала мъжа. За момента не се съобщава самоличността на човека, която бе въпрос на месеци напразни усилия на норвежката полиция.

В крайна сметка полицията отправи публично призив към хората с надеждата да се разбере който е мистериозният мъж без памет. Той е на двайсетина години, не си спомня откъде е, кой е и как е пристигнал в Норвегия. Мъжът сподели пред АФП, че смята, че е бил нападнат, ограбен, сексуално насилен и упоен с наркотици, а след това захвърлен на снега, където са го намерили. От съображения за конфиденциалност от полицията отказват да коментират по-личните аспекти на неговото изявление, но с разследването е натоварен отдела за "насилие и сексуални престъпления". "Може би бях твърде наивен и хората са се забавлявали с мен" казва той. Той е намерен с лице в снега, с леки дрехи, неподходящи за норвежка зима, посинял до автомивка на 14 декември. Освен английски, той говори чешки, словашки, полски и руски.

Нова жертва на атака с киселина в Колумбия

В Колумбия 22-годишен мъж почина от раните си в болница, след като бе залят със солна киселина, съобщава АФП.

Финансовите министри на Г-7 се срещат във Вашингтон

Финансовите министри на Г-7 ще се срещнат днес във Вашингтон, за да обсъдят ситуацията в Украйна.

Ще бъдат обсъдени и други текущи въпроси, но темата за Украйна и влиянието на кризата в страната върху световната икономика ще бъде приоритетна. Финансовите министри ще дискутират дали Русия умишлено дестабилизира Източна Украйна, както и доколко е вероятна руска инвазия там подобно на кримската.

Г-8 се превърна в Г-7, след като в края на март останалите страни решиха да изключат Русия заради анексирането на Крим. Срещата на Г-8 в Сочи, която трябваше да се състои през юни, бе отменена. Г-7 понастоящем е във формат: САЩ, Канада, Италия, Япония, Германия, Франция и Великобритания.

Гимнастиците вече тренират на нови уреди

Националите ни по спортна гимнастика вече тренират на нови уреди в комплекс “Раковски”.
 Месец преди европейското в “Арена Армеец” у нас пристигнаха първите комплекти за мъже и жени от общо 5. “Очакваме след великденските празници още 9 тира от Холандия - заяви Красимир Дунев, президент на федерацията ни. - Важното е, че след края на първенството Националите ни по спортна гимнастика вече тренират на нови уреди в комплекс “Раковски”. Месец преди европейското в “Арена Армеец” у нас пристигнаха първите комплекти за мъже и жени от общо 5. “Очакваме след великденските празници още 9 тира от Холандия - заяви Красимир Дунев, президент на федерацията ни. - Важното е, че след края на първенството

35 г. от първия полет на българин в Космоса

Георги Иванов се приземява драматично след 31 обиколки около Земята


Земетресение с магнитуд 3.2 по Рихтер в Бургаско

Земетресение с магнитуд 3.2 по Рихтер бе регистрирано в Бургас и региона. Трусът е бил усетен малко след полунощ, съобщи Националният сеизмологичен център. Епицентърът е бил между Карнобат и Айтос. Няма данни за жертви и разрушения.

 

 

НС е домакин на кръгла маса за превенция на фрактури при остеопороза

Народното събрание ще бъде домакин на кръгла маса "Национална програма за превенция на фрактури при остеопороза".

Кола-бомба избухна пред Централната банка в Атина

Кола-бомба е взривена пред сградата на централната банка на Гърция в центъра на Атина в ранните часове на четвъртък. Причинени са материални щети, пострадали хора няма, съобщи Ройтерс.Полицията е отце...

3,2 по Рихтер в Бургаско

Земетресение с магнитуд 3,2 по Рихтер бе регистрирано в Бургас и региона. Трусът е бил усетен малко след полунощ, съобщи Националният сеизмологичен център. Епицентърът е бил между Карнобат и Айтос....

35 години от полета на Георги Иванов

Днес се отбелязват 35 г. от драматичния космическия полет на Георги Иванов.

На 10 април 1979 г. вечерта от космодрума в Байконур излита космическият кораб Союз-33 с командир Николай Рукавишников, а член на екипажа е българският военен пилот майор Георги Иванов. Това е четвъртият полет от програмата „Интеркосмос”.

Основната цел на полета е скачване със станцията Салют-6, където се намират Владимир Ляхов и Валери Рюмин. След това се предвижда изпълнението на 28 научни експеримента, включващи създадените за целта изцяло български системи и прибори Спектър-15, „Средец” и „Пирин”. Съгласно плана екипажът следва да смени своята капсула от Союз-33 с прикачената към станцията капсула от Союз-32 и да се приземи с нея

След успешния старт от Байконур в 20:34 ч. московско време, корабът прекарва първото денонощие по план в уточняване на орбитата си и подготовка за сближаване и стиковане със станцията Салют-6.

На втория ден започват маневрите по скачването на двата космически апарата. След приближаване на 3 км и установен визуален контакт, внезапно отказва основният двигател на кораба Союз-33. Той трябва да работи в продължение на 6 сек., но се самоизключва още след първите 3 сек., а екипажът в станцията Салют-6, който наблюдава опита за скачване, вижда необичайна несиметрична форма на факела на главния двигател. Отказва и автоматизираната система „Игла”. Последващите три опита за пуск на главния двигател не дават резултат.

Моделирането на наблюденията на Ляхов и Рюмин сочат, че най-вероятно е прогоряла стена на горивната камера основния двигател и затова пламъкът е насочен встрани.

Изминават 12 часа в почивка за екипажите, докато от земята вземат решение за по-нататъшните действия. Както се очаква, скачването е отменено, за да не аварира по някакъв начин и космическата станция.

Екипажът на Союз-33 започва да се подготвя за връщане на Земята. Главният конструктор на кораба Юрий Семьонов взема решение да не се прави трисекундна проба на резервния двигател, а директно да се включи и да се пристъпи към кацане

Резервният двигател сработва, но не се самоизключва след 188 сек., както е разчетено. Командирът Рукавишников изчаква максимално допустимото допълнително време от 25 сек., след което ръчно спира двигателя. В резултат на продължителния спирачен импулс капсулата прекалено намалява скоростта си и навлиза в атмосферата по много стръмна балистична крива.

При достигане на по-плътните въздушни слоеве в продължение на над две минути ускорението нараства до 10G (98 m/s²), което означава намаляване на скоростта с 350 км за секунда. За натренирания 38-годишен пилот на изтребител МиГ-21 Георги Иванов (избран преди всичко заради изключителния си здравен статус), условията са трудни, но поносими. За 9 години по-възрастния цивилен инженер Николай Рукавишников (макар преди това да е изпълнил два космически полета) изпитанието е далеч по-сериозно. Космонавтите издържат това ускорение благодарение на суровите наземни тренировки по време на подготовката им. Приземяват се на 320 км североизточно от град Джезказган в Казахстан.

Причината за аварията остава неизвестна, тъй като модулът с двигателите се отделя от капсулата при навлизането в атмосферата и изгаря напълно. У конструкторите на корабите „Союз” обаче се поражда съмнение дали проявеният дефект не съществува и в кораба Союз-32, с който Ляхов и Рюмин трябва да се приберат на Земята. Освен това за продължаване на мисията им е необходимо да се попълнят резервите с храна, гориво и други материали. Затова на 6 юни към станцията Салют-6 излита безпилотният кораб Союз-34, който успешно се скачва със станцията. Пропадналите научни експерименти със Союз-33 са извършени от Ляхов и Рюмин. На 19 август и те се приземяват успешно. /КРОСС/

 

 

Новите банкови правила ще повишат кредитния риск

Каролев: Банките ще бъдат внимателни при даването на кредити


Каролев: Новите банкови правила ще повишат кредитния риск

Промените в Закона за потребителския кредит, които ще важат и за стари кредити, не са ретроактивна мярка, смята адвокат Десислава Филипова


ГКПП "Малко Търново" затваря за 12 часа от 21 часа днес

Причината е смяна на софтуера на системата на турските митническите власти


Любо Киров ще ходи на концерт на "Ролинг Стоунс" в Рим

Певецът, който е и жури в Певецът, който е и жури в "Големите надежди" по Нова тв, ще пътува за Рим през лятото. Поводът е концертът на "Ролинг Стоунс" в Италия на 22 юни. Рок динозаврите ще подгрява Джон Мейър - американски певец и китарист, носител на "Грами" за 2003 г. "Какво повече му трябва на човек. Суперголям фен съм му", написа Любо Киров във фейсбук.

Няма причина новия Закон за потребителския кредит да бъде оспорен, казва адвокат

Позволението за рефинансиране на стари заеми, което дава новия Закон за потребителския кредит, ще доведе до увеличение на кредитния риск. Едно от нещата, които ще се случат, е да се намалят лихвите по...

Експерти предупреждават за риск от балон в имотния сектор в Източна България

Ваканционните имоти са зависими от външнополитически и глобални икономически събития и затова не е устойчиво браншът да разчита на ръстовете в този сегмент


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване