Три района във Варна остават без вода

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради авария днес без вода ще са абонатите следните места: - част от Цветен квартал и част от кв.Левски до 17 часа - района на Зеленчукова борса до 17 часа.

Тагарев: Няма нужда от участие на наши бойци в украинската криза

/КРОСС/ Нормално е да има прощална визита преди прекратяване на мандата. Така Тодор Тагарев, военен министър от служебното правителство на Марин Райков, коментира започващата днес двудневна визита на генералния секретар на НАТО Андерс фог расмусен. Тагарев каза, че имаме нужда от нов военен самолет. Като преподавател по планиране на отбраната във Военна академия Тагарев е категоричен, че Българската армия се нуждае от нов самолет, но трябва да си направим сметките за това. Според правилата на военната наука е важен предварителния анализ, да се видят нуждите на армията, възможностите за обслужване и последнащ ремонт на подобна скъпа машина. "Твърде дълго време развитието на армията беше неглежирано в нашата страна, отделят се средства, но недостатъчни. Трябва да мислим за бъдещето, да мислим как ще развиваме армията си", допълни Тодор Тагарев - военният министър от служебното правителство на Марин Райков. "Не знаем как ще се развие ситуацията, Русия декларира повишен интерес към Приднестроивието, което е близо до нашите граници", заяви Тагарев относно ситуацията на североизток от страната ни. На въпрос за евентуално участие на български бойци при решаване на ситуацията в Украйна, Тагарев бе категоричен - "По-скоро - не". Може да се наложи или да не се наложи присъствието на съюзнически войски, но наше участие не е желано, заяви в студиото на БНТ Тодор Тагарев. ..

В сегашния състав на SOFIX са само 8 от компаниите от рекордната 2007 г.

Въпреки значителните промени в индекса оттогава представянето му не е много по-различно от това на стария му състав


Опит за въоръжен грабеж на бензиностанция в София


Опит за въоръжен грабеж на бензиностанция в София е имало в сряда вечерта на бул. "Г. М. Димитров" в София. Това съобщи главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров пред БНР.

Според БГНЕС неизвестни и маскирани са нахлули в бензиностанцията на бул. "Г.М. Димитров" и "Драган Цанков" и са заплашили служителите. 

Сигналът за грабежа е подаден около 23.15 ч., уточниха от СДВР.

Няма пострадали. По първоначална информация е открадната малка сума....

АДФИ установи нарушения в обществените поръчки на EVN и Енерго-Про

Агенцията е приключила общо 128 инспекции в първите три месеца на годината


Светлозар Лазаров: По операция „Кокаинови крале” е работено избирателно

По операция „Кокаинови крале По операция „Кокаинови крале" е работено избирателно, каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров в предаването „Преди всички" на БНР. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS „Трудно ми е да кажа кой е организатора, още повече кой е покровителя. Все пак аз не мога да хвърлям така голословни

Днес синдикатите излизат на нов протест заради ТЕЦ-Варна

Стачният комитет на синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа“ при ТЕЦ Варна излизат на протестно шествие и митинг под мотото:„Да запазим ТЕЦ – Варна и работните си места.“ Сборният пункт ще е пред административната сграда на община Варна, съобщиха от регионалния съвет на КНСБ-Варна за Moreto.

"Барса" - краят на една ера

„Краят на една ера”, обяви испанският вестник „Ел Паис” след шампионския реванш „Атлетико” – „Барселона” (1:0), в който „дюшекчиите” отстраниха доскорошния властелин на световния футбол. Каталунският отбор имаше 6 поредни класирания за поуфиналите в Лигата, но сега отпадна в четвъртфинала.
„Меси, почти като призрак, не влезе в игра”, смята италиас „Краят на една ера”, обяви испанският вестник „Ел Паис” след шампионския реванш „Атлетико” – „Барселона” (1:0), в който „дюшекчиите” отстраниха доскорошния властелин на световния футбол. Каталунският отбор имаше 6 поредни класирания за поуфиналите в Лигата, но сега отпадна в четвъртфинала. „Меси, почти като призрак, не влезе в игра”, смята италиас

Родители oбвиняват лекарите за смъртта на бебето си: На мястото на кошарката му сложихме ковчег

Бебе почина в неонатологията на Университетската болница в Стара Загора, часове след като изплака за пръв път в ямболския родилен дом. Родителите на малката Николета искат разследване за смъртта на първородното си дете и смятат че причина за това е лекарска небрежност, съобщи bTV.
Месец след загубата на новородената Николета родителите й все още Бебе почина в неонатологията на Университетската болница в Стара Загора, часове след като изплака за пръв път в ямболския родилен дом. Родителите на малката Николета искат разследване за смъртта на първородното си дете и смятат че причина за това е лекарска небрежност, съобщи bTV. Месец след загубата на новородената Николета родителите й все още

В 65 фотоси агенция Синхуа показва 65 години българо-китайски отношения

 „Благодаря на китайската информационна агенция Синхуа за тази изключителна мозайка, изключителен калейдоскоп на отношенията между нашите народи за последните 65 години“. С тези думи Михаил Миков откри  днес фотоизложбата „65 години българо-китайски отношения през обектива на Синхуа“ в парламента. Председателят на Народното събрание се пошегува, че сградата е малка и скромна, но дори и по-голяма сграда не би могла да поеме цялата история на българо-китайската дружба. Експозицията, която съдържа 65 снимки на Синхуа, отразяващи българо-китайските отношения от установяването им до наши дни, ще продължи в парламента до 11 април.

„Китай е в Азия, а България е в Европа, но въпреки големите разстояния дружбата между двата народа има дълга история, преминавайки времето и пространството“, изтъкна в своето приветствие китайският посланик у нас. Н.Пр. Вей Дзинхуа припомни, че България е втората страна в света, която установява дипломатически отношения с Новия Китай - на 4 октомври 1949 г., на  четвъртия ден от основаването на народната република. „Китайският народ никога няма да забрави това”, подчерта дипломатът. Той изрази задоволството си от интензивните контакти на държавно и регионално ниво през последните месеци.

Минути преди да произнесе приветствената си реч китайският  посланик се обърна  към Ангел Христозов, председател на Българо-Китайската асоциация за  бизнес развитие: „Радвам се, че помогнахте за побратимяването между Пловдив и Шънджън. Поздравявам ви за проведения успешно българо-китайски бизнес форум през март в Пловдив“, не спести хвалебствени слова дипломатът.

Специално за откриването на фотоизложбата, от Брюксел пристигна заместник-директорът на Синхуа в Европа Уан Сяодзун. Той припомни, че Синхуа има постоянни кореспонденти в България от 1956 г. Г-н Уан подари на председателя на Народното събрание и на китайския посланик специално издаден за годишнината юбилеен албум със 108 фотоси от фоторепортерите и журналистите на Синхуа. Михаил Миков върна жеста с подарък марка, издадена по повод 65-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Китай с първодневния плик и специален пощенски блок.

Ян Си-ин, шеф-кореспондент на Синхуа за България, посочи на журналистите най-ранната снимка на агенцията, свързана с България – на българския хирург Янто Канети, който през 1939 г. като командир на Трета медицинска бригада към Китайския червен кръст участва във войната против японските фашисти. Неговата съпруга Джан Сунфън е един от основоположниците на китаистиката в България.

Всички желаещи жители и гости на София ще могат да разгледат фотоизложбата от 14 до 17 април в Централния военен клуб.

На 30 април, със съдействието на  Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие, фотоизложбата ще  бъде представена и в Пловдив.

Гърция пак заживя с парите на инвеститорите

Инвестиционни, пенсионни и хедж фондове предложиха над 20 милиарда евро за гръцките държавни ценни книжа. Организацията за управление на държавния дълг успя да продаде бонове за 3 милиарда евро, вместо първоначалн обявените 2,5 милиарда.

прочети повече

Отнеха двете деца на самотна майка, защото няма ток

/КРОСС/На 3 април Тереза ражда второто си дете. Четири дни по-късно социалните взимат и двете деца и ги настаняват в приемни семейства, защото майката не може да се грижи за тях. В жилището й няма ток, няма и кой да й помага, тъй като родителите й са починали. „Нямам ток, имам голям сметка", потвърди и самата Тереза пред камерата на Нова тв. От началото на март тя живее на тъмно. Майката сподели, че е искала сама да се обади на социалните, но акушерката в болницата я е изпреварила. „Не съжалявам, че децата ми са при други хора, защото са нахранени и са на топло. Решена съм на всичко, за да си ги върна", категорична беше тя. „И двете деца се чувстват много добре в приемните семейства", каза социалния работник, който се занимава със случая на Тереза. За да върне децата си майката трябва да има ток в жилището си, да върне задълженията си и да има стабилен доход. „Най-голямата ми мечта е да имам работа и постоянен трудов договор", каза Тереза.

Кои са новите схеми за подпомагане от еврофондовете

След като Европейският съюз (ЕС) одобри окончателно Споразумението за партньорство, вицепремиерът по еврофондовете Зинаида Златанова представи в...

Бареков: Ще отида на изслушване в НС, но заедно с Борисов и Петното

Не е вярно, че съм давал пари на Петното, това каза лидерът на "България без цензура Николай Бареков в предаването на TV7"Гореща точка". От всичко казано стана ясно, че това е кризисен пиар. "Това е една клоака, в която са се набутали и Борисов, и Петното, а аз отказвам да вляза в нея", добави той.

Нека обсъдим приемане на натовски сили, предложи Тодор Тагарев

Служебният министър на отбраната от правителството на Марин Райков коментира предстоящото посещение на генералния секретар на организацията Андерс Фог Расмунсен като „очаквано”. Той се обяви против изпращането на български контингент на Изток, но призова за спешна подмяна на руската военна техника.

Родители искат разследване за смъртта на бебето си: На мястото на кошарката му сложихме ковчег

Бебе почина в неонатологията на Университетската болница в Стара Загора, часове след като изплака за пръв път в ямболския родилен дом. Родителите на малката Николета искат разследване за смъртта на първородното си дете и смятат че причина за това е лекарска небрежност, съобщи bTV.
Месец след загубата на новородената Николета родителите й все още Бебе почина в неонатологията на Университетската болница в Стара Загора, часове след като изплака за пръв път в ямболския родилен дом. Родителите на малката Николета искат разследване за смъртта на първородното си дете и смятат че причина за това е лекарска небрежност, съобщи bTV. Месец след загубата на новородената Николета родителите й все още

3,2 по Рихтер удари между Карнобат и Айтос

Трус с магнитуд 3,2 по Рихтер разклати Бургас и околностите рано тази сутрин. Това съобщиха от Националния сеизмологичен център.

Луганск укрепва барикадите

/КРОСС/ Проруски протестиращи в Луганск, привърженици на федерализацията на Украйна продължават да укрепват барикадите край контролираната от тях сграда на регионалното управление на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) в центъра на града, съобщи РИА Новости.Стана известно, че към защитните съоръжения е бил изпратен камион с пясък, който протестиращите слагали върху дъски, гуми и метални огради. Сградата е оградена с бодлива тел и металически въжета. Освен това, от покрива на сградата се провежда постоянно наблюдение. Има предположения, че там се намират около пет души.

Главният секретар на МВР обвини предшествениците си в избирателна работа по ”Кокаионови крале”

Главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров обвини предишното ръководство на министерството, че е работило избирателно по операцията ”Кокаинови крале”. ”За мен е необяснимо, че по операция ”Кокаинови крале“, която всъщност е операция на други служби, е работено явно избирателно.  Има лица, които са свързани с т.нар. ”Кокаинови крале“, тази връзка е потвърдена и юридически, и с друга информация, а не знам защо необективирана. Но това не е мой проблем, аз не мога да дам тази информация”, каза Лазаров пред БНР. По повод провалената операция, при която загина един, а трима служители на реда бяха ранени, Лазаров каза, че ”много мръсотия е изплувала покрай този случай, много помия”. ”Знаете ли кое ми направи най-лошо впечатление – най-добре се държи майката на Петко (стрелецът Петко Петков) и много по-достойно дори от някои политици и професионалисти, които напълниха обществото с помия. Самата жена обясняваше как са ги снимали, как са ги гледали, как са се видели, те оттам нататък какви мерки са предприели и какви радиатори са сложили и т.н. какво повече трябва да обясняват, да не съм ги пратил аз там да снимат или да се държат по този безобразен начин”, каза Лазаров. Заради акцията в Лясковец на бившия шеф на полицията във Велико Търново Живко Коцев ще бъде отнета възможността да участва в конкурси за повишение, а настоящият - Христо Христов, ще бъде понижен. Според Лазаров битовата престъпност в страната е намаляла с 13 процента от началото на годината, а в ”чувствителните зони“ – с до 70 на сто. По думите му се увеличават престъпленията, извършени от непълнолетни в София, както и тези, извършени от жени.

Протест посреща Расмусен у нас

/КРОСС/По повод визитата на Андерс Фог Расмусен у нас - граждани, несъгласни с позицията на НАТО и България спрямо събитията в Украйна, ще излязат на протест в центъра на София.  Според организаторите на гражданското недоволство зад гърба им се водят "договорки и се приемат нареждания отвън, които могат да замесят България в конфликт срещу Русия, въпреки че страната ни няма интерес от това". Оттам обвиняват част от българските институции, че приемат нареждания отвън, които не отразяват мнението на народа. Протеста е насрочен за 17:30 часа в градинката при "Кристал" - пред Централния военен клуб. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен ще посети София, за да обсъди украинската криза с президента Росен Плевнелиев и представители на правителството. Стъпки и мнения за ситуацията в Украйна ще бъдат в основата на разговорите с българските политици.

ЦИК регистрира кандидати за евродепутати

От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на кандидати за евродепутати. Най-обсъжданият кандидат за евродепутат в последното денонощие стана Делян Пеевски. Номинираха го областните структури в Кърджали, Смолян, Хасково, Кюстендил и Велико Търново.

Мощна експлозия пред централната банка в Атина, няма жертви


Мощна експлозия е станала рано тази сутрин пред сградата на централната банка в Атина, съобщи гръцкото национално радио. Щети са нанесени на сгради и магазини, но за щастие няма пострадали хора.

Районът около банката е отцепен от полиция, а сапьори проверяват за други бомби. 

Бомбата е избухнала след две предупредителни обаждания по телефона, че кола със седем килограма експлозиви се намира пред сградата на банката. 

По първоначални данни неизвестно лице...

Мощна експозия пред централната банка в Атина, няма жертви


Мощна експлозия е станала рано тази сутрин пред сградата на централната банка в Атина, съобщи гръцкото национално радио. Щети са нанесени на сгради и магазини, но за щастие няма пострадали хора.

Районът около банката е отцепен от полиция, а сапьори проверяват за други бомби. 

Бомбата е избухнала след две предупредителни обаждания по телефона, че кола със седем килограма експлозиви се намира пред сградата на банката. 

По първоначални данни неизвестно лице...

Много съм горд с "Байерн", заяви Хосеп Гуардиола


Старши треньорът на "Байерн" (Мюнхен) Хосеп Гуардиола похвали своите футболисти за обрата над "Манчестър юнайтед" с 3:1, класирал тима за полуфиналите в Шампионската лига.

Носителите на титлата допуснаха гол в 57-ата минута от реванша, но веднага го върнаха чрез Марио Манджукич, а след това попадения на Томас Мюлер и Ариен Робен им донесоха убедителния успех.

"Четвъртфиналите в Шампионската лига отново се доказаха като тежък тест. Мачът приличаше до голяма степен на този в...

Мощна експозия пред централната банка в Атина


Мощна експлозия е станала рано тази сутрин пред сградата на централната банка в Атина, съобщи гръцкото национално радио.

Бомбата е избухнала след две предупредителни обаждания по телефона, че кола със седем килограма експлозиви се намира пред сградата на банката. 

По първоначални данни неизвестно лице телефонирало в сайта "Зунгла", а след това и в изданието "Вестник на редакторите", като казало, че между две централни улици на гръцката столица пред централната банка има...

Лазаров обяви полицаите от Търново за предатели

Главният секретар на МВР отново обвини двамата служители на ОД МВР Велико Търново за провала в Лясковец и заяви, че "покрай този случай се лее помия"

Депутатите не успяха да съберат кворум

Борисов гледаше неволите на Миков от кафето в НС

Второкласник тормози ученици, властите нямат решение

/КРОСС/Родители на деца от Арменското училище в Пловдив се изправиха на бунт срещу второкласник, който биел и тормозел децата им. Родителите обвиняват училищното ръководство, че не се справя с проблема, който съществува вече втора година, съобщи БТВ. Подали са жалби в Районния инспекторат по образование, до полицията и до кмета на града, те се опасяват че ако не се вземат спешни мерки може да се стигне и до тежки инциденти. Проблемите за децата от втори А клас на арменското училище започват още в първи клас. Родителите научават от децата си, че техен съученик проявява агресивност и често ги бие. „Имаме още в първи клас бутане по стълби, имаме нанасяне на побой, който мога да кажа, че е жесток побой върху дете. Друг инцидент, който има още със самите учители - детето още в първи клас става и удря учителката", разказа Стоян Мишинков, който е родител на второкласник. „Синът ми е бил повален на земята и ритан в бъбреците. Моли го да спре, но той не спира и на родителската среща аз повдигнах въпроса, ходихме при директора - никакво внимание, повдигнах въпроса на родителската среща, майката нищо не ми отговори", разказва Марина Лозанова.„Той е видял как детето е увило шал около врата на негов съученик и започва да го блъска", допълва друга майка на ученик в същото училище - Йорданка Лесова. Близо две години родителите дават шанс на детето да се поправи, но без резултат

За Ваша сигурност разговорът се записва!

Предлагат ми застраховка по телефона. Мога ли да се доверя и каква е ползата за мен?


Спасиха дядо, паднал в дере

Възрастният мъж е настанен в болница


Икономисти предлагат държавата да финансира реиндустриализацията

Българската индустрия е в кризисно състояние, смятат автори на анализ за перспективите пред промишлеността


Една достъпна комедия - Забавно като патерица

През 2010 г. Университетски театър НБУ стартира кампания „Открий театъра – Вход достъпен за хора с различни възможности“. Една от целите на кампанията е развиване на ини...

Столичният КАТ не работи

Поради технически причини в столичния КАТ временно ще бъде затруднена дейността по регистрация, пререгистрация и прекратяване на регистрация на моторни превозни средства, съобщават от пресцентъра н...

Международни наблюдатели не са били допуснати в Крим

Лица, представящи се за представители на граничната служба на Русия и бойци от кримския „Беркут”, не са допуснали в Крим група международни наблюдатели, чиято визита е била с цел н...

Социалистите обичат да харчат и да правят бели

"Социалистите обичат да харчат и да правят бели. Харчат повече, отколкото изкарват. Затова трябва заедно да се борим с популизма на социалистите и с крайните националисти. Европа трябва да бъд...

Оправдаха Цеца по всички обвинения

Кралицата на сръбската музика - Светлана Цеца Ражнатович, бе оправдана в съда по всички обвинения в делото, повдигнато от директора на един от сръбските футболни клубове - Александър Оларевич. Той з...

Данута Валенса представи своите „Мечти и тайни“ в България

Спомени за редица хора и ключови събития от най-новата история на Полша са увлекателно описани в автобиографичната книга на Данута Валенса „Мечти и тайни“ (ИК „Изток-Запа...

Американски боен кораб навлезе в Черно море

Боен кораб на американските военноморски сили навлезе в Черно море. Според официалната информация от Пентагона целта е така да се изрази подкрепата на САЩ за общите цели със съюзниците в региона. Това...

Поетесата Белослава Димитрова изследва провала на човешкото чрез „Дивата природа”

Излезе от печат „Дивата природа” – втората стихосбирка на поетесата Белослава Димитрова, в която основно вдъхновение е почерпено от натурализма. „Дивата прир...

Пазарът на Business Analytics с ръст от 7% през 2014г.

Все повече организации от финансовия сектор прилагат решения за бизнес анализ и прогнози, за да опознават клиентите си и изграждат лоялност. Все повече мениджъри на банки и застрахователи „с...

Само България няма национална детска болница

/КРОСС/Ако държавата не започне да внася еднаква здравна вноска както за децата, бежанците, учащите, така и за възрастните, ще има липса на чакащите за болнично лечение. Все още не е ясно дали на 15 май ще има лекарски протест. Това заяви пред БНТ Димитър Петров, експерт от Българския лекарски съюз /БЛС/. От БЛС внесоха иск в Комисията по дискриминация срещу държавата, в който я обвиняват, че внася по-ниски осигурителни вноски за осем групи граждани.България е единствената държава, която няма национална детска болница. Вторият проблем е ниската цена на педиатричните пътеки. Това заяви старши експертът на БЛС Димитър Петров. Ако от средата на годината се вдигнат вноските, това ще донесе до 200 млн. лева в Здравната каса, което би закърпило положението. Лекарите искат справедливост. Самоосигуряващите се внасят до 192 лева за най-високия таван на осигуровките. За децата държавата внася около 16,90 лева. За пенсионерите също внася ниски осигуровки. "Държавата е най-некоректният осигурител", каза Петров. В солидарната система по-младите и по-здравите издържат болните и старите. Дали ще излезем на протест на 15 май, ще решат колегите. Искаме ясен отговор как ще се покрие дефицита, заяви Димитър Петров. Два са начините за покриване - да се намерят повече пари - от 1 юни държавата да почне да плаща 8% вноска за децата. Ако не се намерят тези пари, това означава драстично свиване на приема в болниците. Ще има листа на чакащите. Така е в Англия, каза Петров.  

1500 измами с европари у нас докладвани на ОЛАФ и ЕК

До една седмица правителството обявява сключените договори. През тази година чакаме 1.8 млрд. евро от Европа, а до края на програмния период през 2020 г. ще имаме достъп до 15 млрд. евро.

Златото поскъпва

Златото с незабавна доставка поскъпна с 0,1% до 1 309,47 долара за тройунция в 15:34 ч. на борсата в Сингапур. Златото с доставка през юни...

Анкара не чака проблеми с газовите доставки от Русия

На фона на кризата около Украйна, Анкара не очаква някакви проблеми в отношенията си с Русия в енергетиката, убеден е министърът на външните работи на Турция.

Опит за въоръжен грабеж на бензиностанция в София

/КРОСС/Опит за въоръжен грабеж на бензиностанция в София е имало снощи - на бул. "Г. М. Димитров", съобщи пред БНР главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, без да дава подробности. Лазаров заяви, че конкретна информация ще може да бъде огласена, след като приключат съответните действия, и след съгласуване с прокуратурата. Той отказа да каже - има ли задържани по този случай. По думите на главния секретар, отчитаме 13 % намаление на битовата престъпност от началото на годината. В чувствителните зони - намалението е до 70 %.  

Земетресение с магнитуд 3.2 по Рихтер край в Бургас


Земетресение с магнитуд 3.2 по Рихтер бе регистрирано в Бургас и региона.

Трусът е бил усетен малко след полунощ, съобщи Националният сеизмологичен център. Епицентърът е бил между Карнобат и Айтос, съобщи БГНЕС.

Няма данни за жертви и разрушения.

Слабо земетресение с магнитуд 2.0 по Рихтер е било регистрирано тази нощ и в Белград.


Мощна експлозия пред Централната банка в Атина

Взривена е кола бомба, за която непознат предупредил по телефона 45 минути по-рано

ПАСЕ лиши Русия от право на глас

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) лиши делегацията на Русия от правото на глас и я изключи от всички ръководни органи до края на годината. Мярката е заради присъединяването на Крим. Парламентаристите от ПАСЕ подкрепиха предложението на председателя на мониторинговата комисия на Асамблеята Щефан Щенах да се приложат към Русия "мек вариант на санкции". Предложението на британеца Робърт Уолтър за замразяване на членството на Русия в ПАСЕ не получи достатъчно подкрепа. В предложения от Щенах текст обаче беше внесена поправката за изключване на руските представители от ръководните органи на ПАСЕ до края на годината. Става дума за участието на Русия в Бюрото, Президентския и Постоянния комитет на ПАСЕ и включването й в наблюдателски мисии. Депутатите в ПАСЕ определиха в резолюцията си по доклада "Щенах" анексията на Крим като нарушение на международното право. В текста се посочва, че препоръчителният начин за търсене на компромис трябва да остане политическият диалог, а не връщането към стереотипите на Студената война. 18-членната делегация на Русия бойкотира гласуването на резолюцията и оцени санкциите като несправедливи и неправомерни. Заместник-ръководителят на делегацията Леонид Слуцкий предупреди, че приемането им "поставя под въпрос работата на делегацията на Руската федерация в рамките на ПАСЕ през 2014 г.", предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Малко по-късно лидерът на делегацията Алексей Пушков обяви, че руските депутати ще напуснат есенната сесия на ПАСЕ, а в по-далечна перспектива Москва "ще разгледа продължаването на работата си в ПАСЕ". В ПАСЕ са представени парламентарни делегации на 47 европейски страни, включително Украйна. В същото време генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен предупреди Русия, че по-нататъшна руска интервенция в Украйна ще има сериозни икономически последици, съобщи Ройтерс. Около 40 000 руски военни са струпани по руско-украинската граница, каза Расмусен и допълни, че ако Русия иска диалог за кризата в Украйна, първата стъпка трябва да е изтегляне на тези военни. Правилният път е намиране на политическо и дипломатическо решение на кризата, а не обсъждане на военни варианти, заяви той. Генералният секретар на НАТО, чийто мандат изтича тази година, е на посещение в Прага, като по-късно в четвъртък ще пристигне в България. В чешката столица той отново призова страните членки на Алианса да престанат да съкращават военните разходи и да започнат да увеличават инвестициите в развитието на военните инфраструктури. Руското външно министерство от своя страна обвини НАТО, че използва кризата в Украйна, за да засили исканията към своите членове и да оправдае съществуването си, като ги сплотява срещу въображаема заплаха. Въпреки обтегнатите отношения в опит за решение на кризата, следващата седмица ще се проведе и среща във формата САЩ, Русия, Украйна и Европейския съюз. По първоначална информация разговорите ще са в Женева, но около срещата все още има много неизвестни. Москва: Расмусен не предлага конструктивен дневен ред Русия определи изявленията на Расмусен като конфронтационно и каза, че през последните месеци той не е предложил "какъвто и да е конструктивен дневен ред" за Украйна. Според Москва това е допринесло за нестабилността в региона. "Постоянните обвинения на генералния секретар към нас ни убеждават, че Алиансът се опитва да използва кризата в Украйна, за да стегне редици пред лицето на въображаема външна заплаха за членовете на НАТО и да засили исканията на алианса през 21 век", заяви руското външно министерство. Според него Расмусен "усърдно възпроизвежда реториката от времето на Студената война" и превръща НАТО в "елитен клуб", прилагащ "двойни стандарти" в международната политика, посочва Асошиейтед прес. Русия готова да отговори адекватно на санкции Руският първи вицепремиер Игор Шувалов каза от своя страна, че Москва "в случай на необходимост ще отговаря на санкциите на Запада адекватно". "Русия не може да бъде заставяна със санкции да постъпва по някакъв определен начин. Ние ще търсим пътища да защитаваме собствените си интереси", каза той по време на международен Източен форум в Берлин. Никакви заплахи няма да заставят нито президента Владимир Путин, нито другите политически сили да действат така, както би се искало на САЩ, Германия и на другите партньори. Колкото повече призиви има за санкции и колкото по-строги бъдат те, толкова по-силно ще се мобилизира и ще се сплотява руското общество", каза Шувалов и добави, че санкциите ще навредят на всички страни.

НАТО заплаши Русия с тежки санкции при по-нататъшна интервенция в Украйна

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен предупреди Русия, че по-нататъшна руска интервенция в Украйна ще има сериозни икономически последици, съобщи Ройтерс. Расмусен каза, че около 40 000 руски военни са струпани по руско-украинската граница и предупреди Русия, че ако иска диалог за кризата в Украйна, първата стъпка трябва да е изтегляне на тези военни. Расмусен каза още, че правилният път е намиране на политическо и дипломатическо решение на кризата, а не обсъждане на военни варианти. Генералният секретар на НАТО, чийто мандат изтича тази година, е на посещение в Прага, като по-късно в четвъртък ще пристигне в България. В чешката столица той отново призова страните членки на алианса да престанат да съкращават военните разходи и да започнат да увеличават инвестициите в развитието на военните инфраструктури. Руското външно министерство от своя страна обвини алианса, че използва кризата в Украйна, за да засили исканията към своите членове и да оправдае съществуването си, като ги сплотява срещу въображаема заплаха. Русия определи изявленията на Расмусен като конфронтационно и каза, че през последните месеци той не е предложил "какъвто и да е конструктивен дневен ред" за Украйна. Според Москва това е допринесло за нестабилността в региона. "Постоянните обвинения на генералния секретар към нас ни убеждават, че алиансът се опитва да използва кризата в Украйна, за да стегне редици пред лицето на въображаема външна заплаха за членовете на НАТО и да засили исканията на алианса през 21 век", заяви руското външно министерство. Според него Расмусен "усърдно възпроизвежда реториката от времето на Студената война" и превръща НАТО в "елитен клуб", прилагащ "двойни стандарти" в международната политика, посочва Асошиейтед прес. На този фон Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ осъди референдума за присъединяване на Крим към Русия и определи действията на Москва като нарушение на международното право. В приетата декларация се посочва, че не е имало никаква непосредствена заплаха за правата на етническото рускоезично малцинство в Украйна. Кримският референдум за влизане в състава на Руската федерация е наречен в резолюцията противоконституционен, а неговият резултат няма правна сила и не се признава от Съвета на Европа. Асамблеята отново заявява своята решителност да поддържа независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, се казва в документа. Представителите на Русия възразиха остро срещу декларацията и обвиниха авторите й в солидарност с расистките партии в Украйна. В опит за решение на кризата първите дипломати на САЩ и Русия – Джон Кери и Сергей Лавров отново проведоха телефонен разговор. Кери е заявил, че Съединените щати ще използват влиянието си сред властите в Киев, за да бъде нормализирана обстановката в Югоизточна Украйна. Двамата са се обединили около мнението, че кризата трябва да бъде разрешена по мирен път, чрез диалог, отхвърляйки категорично използването на сила за постигане на политически цели, съобщиха от Държавния департамент на САЩ. Следващата седмица ще се проведе и среща във формата САЩ, Русия, Украйна и Европейския съюз. По първоначална информация разговорите ще са в Женева.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване