Фишовете от мобилни камери отново стават законни

София /КРОСС/ До седмици електронните фишове от мобилни камери отново стават законни. Два месеца, след като Върховният административен съд определи електронните фишове от мобилни камери за незаконни, Комисията по транспорт към парламента предложи промени в Закона за движение по пътищата.Измененията дават възможност за използване на мобилните камери при регламентирани правила, които ще бъдат разписани в специална наредба.Върховният административен съд определи като незаконни електронните фишове от мобилни камери с мотива, че никъде в закона не са регламентирани условията за тяхната употреба. Това обясни заместник-председателят на транспортната комисия в парламента Георги Свиленски.„Сега ние ги регламентираме, като обясняваме термина „автоматизирани средства", посочваме кои са такива - кои са стационарни, кои са мобилни камери. Даваме по-обстойни определения на тези средства, за да могат да се използват и съответно да не се обжалват актовете, които ще се съставят на база на тези констатирани нарушения", допълни Свиленски.По думите му така ще се даде възможност отново да бъдат използвани фишовете от мобилните камери, при ясно регламентирани правила и съответната наредба, предложена от МВР.Началникът на отдел "Пътна полиция" Антон Антонов обясни, че в МВР имат пълна готовност да напишат необходимата наредба за употребата на мобилните камери

ДАНС пресече канал за бежанци

Канал за незаконно превеждане на чужди граждани през границата на България е разбит, съобщиха от пресцентъра на ДАНС.

Бебе оцеля по чудо в катастрофа край Русе

Бебе на 3 месеца оцеля по чудо в жестока катастрофа на пътя Русе - Бяла, край разклона за село Пиргово, предаде кореспондентът на БГНЕС о крайдунавския град.

Скоро електронните фишове пак могат да са законни

До седмици електронните фишове от мобилни камери отново стават законни. Два месеца, след като Върховният административен съд определи електронните фишове от мобилни камери за незаконни, Комисията п...

Джони Деп обръща поглед към музиката

Популярният американски актьор Джони Деп планира да направи пауза в актьорската си кариера, за да се посвети на музиката, като събере отново старата си група "Кидс", предаде БТА. "Той ...

Студен петък, ще вали и прегърми

Преди обяд в петък ще има временни разкъсвания и намаления на облачността и валежи почти не се очакват. След обяд облачността от запад отново ще се увеличи и вплътни и в много райони ще превали, на места - и ще прегърми. Такава е прогнозата за времето на НИМХ към БАН, съобщи Дарик. 
До полунощ над по-голямата част от страната валежите ще спрат. Преди обяд в петък ще има временни разкъсвания и намаления на облачността и валежи почти не се очакват. След обяд облачността от запад отново ще се увеличи и вплътни и в много райони ще превали, на места - и ще прегърми. Такава е прогнозата за времето на НИМХ към БАН, съобщи Дарик.  До полунощ над по-голямата част от страната валежите ще спрат.

Развалена храна залежава в столична верига

/КРОСС/ Развалената храна е залежавала по щандовете в магазините с дни. За втори път контролните органи затвориха магазин от търговска верига, заради груби нарушения.Магазинът е оборотен и е предпочитан от столичани. Още с влизането, щандът за месо привлече инспекторите. Дори само миризмата беше достатъчна, за да се усъмнят в качеството.Над 30 килограма животински продукти се продават като храна за животни. Всичките са с неясен произход и отблъскващ търговски вид.Храната за домашни любимци обаче се поставя на отделен щанд и е ясно обозначена. Някои от клиентите в магазина разказват и за други трикове - например лепене на етикети един върху друг.В грубо нарушение на правилата търговецът сам си поставя етикетите, както и сроковете на годност. След разкритията на инспекторите, екипът ни беше изгонен от магазина. В крайна сметка обектът ще бъде затворен. Акциите на мобилните групи продължават, съобщи bTV.

ВАС остави Мирослава Тодорова в районния съд

София /КРОСС/ Върховният административен съд (ВАС) остави Мирослава Тодорова като районен съдия. Това стана, след като тричленен състав на съда отхвърли искането на Тодорова да се прекрати понижаването й в длъжност.Съдия Мирослава Тодорова бе понижена за две години в съдия в Софийския районен съд. Искането й е основано на това, че тя като наказателен съдия в Софийски градски съд вече е била отстранена от тази длъжност за продължителен период от време. ВСС я освободи от длъжност, но ВАС отмени това. Така повторното й отстраняване сега от същата длъжност й причинява значителни невъзстановими вреди, тъй като се налага да изтърпява повторно наказание за нарушение, за което фактически е била наказана и то с най-тежкото по закон наказание.ВАС обаче отхвърли това искане. Определението на административните магистрати може да се обжалва пред петчленен състав на Върховния административен съд.Припомняме, Тодорова беше наказана с понижаване в длъжност на 27 март. Първоначалното предложение на дисциплинарния състав съм ВСС беше за намаляване на заплатата с 25 %.Това е второто наказание за Тодорова, след като предишният ВСС я уволни за същото нарушение - забавяне на мотиви по две дела. През юли 2013 г. уволнението на съдийката беше отменено от ВАС.

ВСС понижи съдия Тодорова: Изпрати я в Районния съд

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли искането на Мирослава Тодорова да спре понижаването й в длъжност. Така ВСС я изпрати да правораздава в Софийския районен съд.

Пиян шофьор мина на червено, бил полицай във Франция

Пиян шофьор на Пиян шофьор на "Лада" получи глоба от 2100 лв. заради преминаване на червен светофар в Петрич и отказ да бъде тестван за алкохол. Петричанинът И. О. минал на червено на кръстовище в южния град и след това бил догонен от полицейски патрул. След като го спрели на бензиностанция, униформените установили, че лъха на алкохол.

Кола се заби в гара край Русе! Майка и бебе са ранени!

Кола се заби в железопътна спирка край Русе малко след 16 часа днес.

Катастрофа на светофара на OMV

Преди минути , едно от най-опасните кръстовища в града . Няма пострадали за щастие .

„Газпром" придоби „Киргизгаз"

Руският енергиен гигант „Газпром" подписа споразумение за закупуването на 100% от акциите на дружеството „Киргизгаз" за 1 долар всяка, предаде ИТАР-ТАСС. Новото подразделение ще се нарича „Газпром- Киргизстан" , заяви главният изпълнителен директор на „Газпром” Алексей Милер.

Бъдещият евразийски съюз ще има собствена валута

От 2025 г. на територията на Русия, Казахстан и Беларус ще бъде въведена единна валута, която ще се нарича „алтън". По непотвърдена информация на...

3 месеца условно за закана "студен ще те целуват"

Шофьор на товарен камион за таксиметров превоз получи 3 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок за закана за убийство на свой колега, постанови районният съд в Гоце Делчев. 54-годишният Иван Г. заплашил Иван Л. с думите: Шофьор на товарен камион за таксиметров превоз получи 3 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок за закана за убийство на свой колега, постанови районният съд в Гоце Делчев. 54-годишният Иван Г. заплашил Иван Л. с думите: "Ще те утрепа, ако те набарам някъде насаме. Студен ще те целуват". Скандалът между двамата,

Словакия иска гаранции от ЕС за доставките на газ за Украйна

Министър-председателят на Словакия Робърт Фицо поиска ЕС да гарантира, че Украйна ще плаща задълженията си, ако Словакия спомага за обратното подаване на газ от Европа.

Какво се прави за 69 секунди

Историята на едни 69 секунди. В тях се случиха две неща. За първи път от 19 години "Манчестър Юнайтед" няма да играе в Шампионската лига. А "Байерн" се приближи не само до историческо дублиране на трофея, но на дублиране на уникалния требъл - титлата и купата в Германия и короната на футболен крал в Европа.
Какви 69 секунди! Патрис Евра изстреля с Историята на едни 69 секунди. В тях се случиха две неща. За първи път от 19 години "Манчестър Юнайтед" няма да играе в Шампионската лига. А "Байерн" се приближи не само до историческо дублиране на трофея, но на дублиране на уникалния требъл - титлата и купата в Германия и короната на футболен крал в Европа. Какви 69 секунди! Патрис Евра изстреля с

Кола се вряза в жп спирка на пътя Русе – Бяла. Mайка и дете в болница

Втора тежка катастрофа стана по пътя Русе – Бяла днес. Инцидентът станал преди около час на метри от мястото, където днес по обед катастрофира варненски ТИР.
По неизяснени засега причини лек автомобил, движещ се в посока Русе е напуснал пътното платно и се е врязал в сградата на железопътната спирка, съобщава "Русе Нюз". Втора тежка катастрофа стана по пътя Русе – Бяла днес. Инцидентът станал преди около час на метри от мястото, където днес по обед катастрофира варненски ТИР. По неизяснени засега причини лек автомобил, движещ се в посока Русе е напуснал пътното платно и се е врязал в сградата на железопътната спирка, съобщава "Русе Нюз".

Правителствата напразно са харчили милиони за "Тамифлу"

Британските власти са изхарчили стотици милиони за противогрипния препарат "Тамифлу", ефектът от който не се различава от обикновения парацетамол, се казва в доклада на международната организация Cochrane Collaboration.   Правителството на Обединеното кралство е похарчило за "Тамифлу" 473 млн. паунда (785 млн. долара), предаде Би Би Си.   Много страни по света се запасяваха с това лекарство в случай на пандемия от грип, но в доклада се твърди, че "Тамифлу" не може да предотврати разпространението на болестта и да намали риска от усложнения. Запасите от медикамента са се съхранявали във Великобритания от 2003 г., когато са били пуснати предупреждения, че в резултат от пандемията на "птичи грип" само във Великобритания могат да починат 750 хил. души.   Производителят на препарата, швейцарската фармацевтична компания Roche, а също някои медицински експерти, разкритикуваха доклада, като го определиха за некоректен. От Roche заявиха, че не са съгласни с изводите на изследването и предупредиха, че заключенията могат да имат сериозни последствия върху общественото здраве.   Представителят на компанията Даниел Тарли предположи, че изследователите са използвали неверни статистически данни, които "недооценяват преимуществата" на лекарството, и нетрадиционни методи за анализ на страничните ефекти. "Тамифлу" масово се изписваше по време на избухването на "свинския грип" през 2009 г. Тогава Световната здравна организация (СЗО) препоръча използването на препарата за лечение на тази разновидност на грипа.   Закрити данни   Фармацевтичните компании не публикуват резултатите от своите изследвания. Докладът на Cochrane Collaboration е резултат на ожесточени борби за обнародване на по-рано неизвестни данни за ефективността и страничните ефекти на лекарството.   Специалистите от организацията са стигнали до извода, че "Тамифлу" намалява продължителността на симптомите на грипа със седем дни до 6.3 дни при възрастните и 5.8 дни при децата. По думите на авторите на доклада, аналогично въздействие върху организма оказва и традиционният парацетамол.   В отговор на твърденията, че лекарството може да предотврати усложнения като пневмония, специалистите заявяват, че клиничните изпитания са били толкова слаби, че няма никакви видими ефекти.   Допълнително основание да се трупат запаси от препарата бяха твърденията за забавяне на разпространението на болестта, което беше необходимо за разработване на ваксината. Авторите на доклада обаче заявяват, че не съществуват никакви доказателства, че препаратът е способен да предотврати разпространението на болестта или да го забави.   Организацията напомня също, че медикаментът има редица странични ефекти, като гадене, главоболие, психически разстройства, проблеми с бъбреците и повишаване на глюкозата в кръвта.   Един от авторите на доклада, професорът по доказателствена медицина на Оксфордския университет Карл Ханеган, заявява пред Би Би Си : "Изхарчените за това 500 млн. никак не подобриха здравето на хората, а е възможно и да са им навредили".   "Не бих изписвал този препарат за облекчаване на симптомите на грип, по-скоро бих дал парацетамол", твърди епидемиологът и бивш личен лекар Том Джеферсън.

Стоенето пред компютър е вредно за костите на децата

Колкото повече време прекарват през почивните дни децата пред компютъра, толкова е по-ниска минералната плътност на костите им

Янко Василев гостува в Галерия Поморие /видео/

“Пратката” – под това мото беше представена експозицията на несебърския художник Янко Василев – колаж и склуптура от дърво в Галерия Поморие.

Защо “Пратката”? Не всички умеят да изразят себе си, чрез колажа, но Янко Василев през последните години има определени търсения в тази посока. За първи път в галерията се експонират необичайни авагардни творби, стана ясно при откриването. Колажите на несебърския художник от пръв поглед не са толкова лесни за разбиране, но са изключително интересна композиция и естетически издържани.

Доку Умаров е бил убит през 2013 г., но ФСС още мълчи

Ще дойде време и ще информираме обществеността какво и как е било направено, заяви шефът на руската Федерална служба за сигурност

Кунева: България в Европейския енергиен съюз е наш приоритет в ЕП

Плевен /КРОСС/ Реформаторският блок поставя в центъра на приоритетите си България да е в основата на Европейския енергиен съюз, защото това ще даде 30 % по-ниска цена на газа за гражданите и индустрията. Това заяви на пресконференция днес в Плевен водачът на евролистата на Реформаторския блок Меглена Кунева.Като лично свой приоритет в ЕП тя посочи модернизиране на транспортната инфраструктура. И в момента съм съветник на комисаря по транспорта и виждам, че транспортната политика на страната ни силно изостава в сравнение с целите на Европа и интелигентната транспортна схема на ЕС, каза Кунева. Тя добави като личен ангажимент и политиките в полза на потребителите, като напомни, че в 14 страни като комисар, е успяла да наложи единната сметка за ток, а в България ДКЕВР не я е приложила; отпадането на роуминг таксите от 2015 г., по което е работила през целия си мандат като комисар в ЕК; защитата на влоговете на хората до 100 хил. лв. в банките навсякъде в Европа, постигнато чрез нейна европейска директива.На въпроси за атаките срещу Блока, говорителят на РБ Радан Кънев каза, че който не е атакуван, той нищо не променя и Блокът получава тези атаки, защото е единствената сила, променяща статуквото. Дали са през БСП, ДПС, Бареков, „Атака", но клеветите идват от политическата мафия и нейните клонинги, допълни Кънев. Само РБ постави въпроса за „Южен поток" и да не се вади газовата политика на България от рамките на европейските правила

Седмицата на гората в Поморие

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Заместник-кметът Илия Джингов, инж. Станимир Кушев – Директор на Общинско предприятие „Озеленяване, горско и селско стопанство” и Динка Туджарова – ръководител дейност „Озеленяване” в предприятието, засадиха пет нови екзотични дръвчета в озеленените площи  на крайбрежния булевард „Яворов” в гр. Поморие, по повод Седмицата на гората.

Инициативата е част от кампанията „Поморие – моят зелен град” в която на мястото на всяко отстранено дърво ще се засаждат поне две нови. Първи в кампанията се включиха учениците от  училище „Иван Вазов” гр. Поморие, като в училищния двор те засадиха 9 дръвчета на мястото на отстранените три акации, които представляваха опасност за децата.    Учениците от ОУ „Христо Ботев” гр. Поморие поеха грижата за девет нови дръвчета в парка до НЧ „Светлина 1939”, които засадиха на мястото на едно отстранено старо дърво и за 9 дръвчета, засадени в двора на училището, след като бяха отстранени от района на пречиствателната станция, поради предстоящата й реконструкция. Грижа за 16 дръвчета в двора на училището имат и учениците от ОУ „Христо Ботев” гр. Ахелой.

От началото на годината досега, във всички населени места на община Поморие са засадени общо над  1490 бр. декоративни храсти и 593 бр. декоративни дървета.  В град Поморие служителите от ОП „ОГСС” засадиха 70 бр. иглолистни храсти и дървета, 27 бр. бързорастящи дървета от вида пауловния, индийски люляк и цезалпиния, и 1150 храсти от вида лигуструм.

Засаждането на нови дървета и  храсти ще продължава,  така че да се обнови и подмлади съществуващата декоративна растителност, която със своя естетичен вид допринася община Поморие да стане по-зелена и по-красива.

Путин: Русия реши да анексира Крим след тайно социологическо проучване

Русия не се е готвила за присъединяване на Крим. Решението е било взето едва след като били получени данни за настроението на местните жители, каза руският президент Владимир Путин в четвъртък. Според него настроенията на хората се изяснили след първите социологически проучвания, които се извършвали тайно. "Стана окончателно ясно, че сме избрали правилна линия на поведение", добави той. Според него допитването показало, че за присъединяване към Русия настояват 80 на сто от жителите на Крим, а в Севастопол - още повече.   Путин говори на среща с актива на Общоруския народен фронт в държавната резиденция в Ново Огарьово край Москва. Той благодари на кримчаните и на севастополците за позицията, която са заели.   Путин се надява, че при съставянето на единен учебник за отечествената история експертите ще отделят внимание на присъединяването на Крим и Севастопол към Русия и подвига на града-герой във Великата Отечествена война.   Темата за Крим е Севастопол била повдигната от един от активистите на ОНФ, който заявил, че в украинските учебници по история периодът на войната бил представен спорно и за полуострова почти не се споменавало.   Разработването на нов учебник по история на Русия започна през 2013г. по инициатива на Путин. Ако историците трябва да вкарат и глава за присъединяването на Крим към Русия, ще се наложи сериозно да дописват учебника, тъй като според предложената вече концепция се проследява историята до 2012 г., когато в Русия се провеждат избори за президент.    

Иван Великов се срещна и разговаря с протестиращите служители от ТЕЦ-Варна

Областният управител на Варна Иван Великов се срещна и разговаря с протестиращите служители от ТЕЦ-Варна, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Протестиращите запознаха областният управител с протестната декларация, адресирана също до министър-председателят Пламен Орешарски, министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, както и президентите на КНСБ И КТ „Подкрепа”.

Кола се вряза в жп спирка на пътя Русе – Бяла. Mайка и дете в тежко състояние

Втора тежка катастрофа стана по пътя Русе – Бяла днес. Инцидентът станал преди около час на метри от мястото, където днес по обед катастрофира варненски ТИР.
По неизяснени засега причини лек автомобил, движещ се в посока Русе е напуснал пътното платно и се е врязал в сградата на железопътната спирка, съобщава Втора тежка катастрофа стана по пътя Русе – Бяла днес. Инцидентът станал преди около час на метри от мястото, където днес по обед катастрофира варненски ТИР. По неизяснени засега причини лек автомобил, движещ се в посока Русе е напуснал пътното платно и се е врязал в сградата на железопътната спирка, съобщава "Русе Нюз".

ВАС отказа да спре понижението на Мирослава Тодорова

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли искането на съдията от Софийски градски съд Мирослава Тодорова да спре понижаването й в длъжност.
Висшият съдбен съвет (ВСС) понижи съдия Мирослава Тодорова като съдия в Софийския районен съд (СРС) за срок от 2 години.
В молбата си съдийката поиска да бъде спряно изпълнението на решението на кадровия Върховният административен съд (ВАС) отхвърли искането на съдията от Софийски градски съд Мирослава Тодорова да спре понижаването й в длъжност. Висшият съдбен съвет (ВСС) понижи съдия Мирослава Тодорова като съдия в Софийския районен съд (СРС) за срок от 2 години. В молбата си съдийката поиска да бъде спряно изпълнението на решението на кадровия

Стойчев: Хората не искат Борисов отново за премиер

София /КРОСС/ Тенденцията от последните социологически изследвания е неблагоприятна за всички нас, защото показва, че сред народа има едно продължаващо разделение. Това каза пред bTV социологът Кънчо Стойчев. Аз искам да бъда честен с хората и искам да ги посъветвам да не си създават прекалено големи очаквания, че на 25 май вечерта ще се случат чак толкова големи промени, защото в противен случай мисля, че много хора ще се почувстват разочаровани, добави той. Разделя ни отсъствието на национален идеал, общи национални цели, обща борба на всички. В нормалните европейски държави колкото и да са различни партиите, като например в Германия и Австрия, когато става дума за националните идеали и приоритети партиите там се обединяват около тях. А какви са те за България - да живеем по-добре, по-добри доходи, да има работа за хората, да имаме инвестиции и то не само чужди такива, за да се развива икономиката ни добре. Ако ние не принудим политиците ни вместо да се занимават със странични неща, а да се захванат с националните приоритети, ние ще продължим да сме в един постоянен блокаж, смята социологът. Освен БСП, ГЕРБ и ДПС най-големи шансове има коалицията на „България без цензура". При Реформаторския блок сглобката не сработи не толкова между ръководителите му там, а по-скоро в техните електорати и те не припознават до този момент това обединение достатъчно

ВАС остави Мирослава Тодорова районен съдия

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли искането на съдията от Софийски градски съд Мирослава Тодорова да спре понижаването й в длъжност.
Висшият съдбен съвет (ВСС) понижи съдия Мирослава Тодорова като съдия в Софийския районен съд (СРС) за срок от 2 години.
В молбата си съдийката поиска да бъде спряно изпълнението на решението на кадровия Върховният административен съд (ВАС) отхвърли искането на съдията от Софийски градски съд Мирослава Тодорова да спре понижаването й в длъжност. Висшият съдбен съвет (ВСС) понижи съдия Мирослава Тодорова като съдия в Софийския районен съд (СРС) за срок от 2 години. В молбата си съдийката поиска да бъде спряно изпълнението на решението на кадровия

Ученик вилня с нож в американско школо

/КРОСС/ Двайсетина човека бяха намушкани в училище в предградие на Питсбърг, Пенсилвания. Информацията за инцидента в Franklin Regional High School е постъпила в полицията тази сутрин, около 15 минути след започване на часовете. Пострадалите са на възраст от 15 до 60 години. Всеки един от тях е хоспитализиран, съобщава РИА „Новости".По-късно стана ясно, че виновен за касапницата е ученик от школото.

Кънчо Стойчев: Борисов не може пак да е премиер. Ако участва в коалиция, хората ще излязат на улицата

Бойко Борисов вече не може да бъде премиер. Това трябва да е ясно на всички. Ако той дори участва в някаква коалиция, хората ще излязат на улицата. Това обяви социологът Кънчо Стойчев пред bTV.
„Страната ни е силно разединена. Нямаме национални интереси, които да обединяват всички партии у нас. Тенденцията е неблагоприятна. Бойко Борисов вече не може да бъде премиер. Това трябва да е ясно на всички. Ако той дори участва в някаква коалиция, хората ще излязат на улицата. Това обяви социологът Кънчо Стойчев пред bTV. „Страната ни е силно разединена. Нямаме национални интереси, които да обединяват всички партии у нас. Тенденцията е неблагоприятна.

С бесилки по улиците плашат "бандеровците" в Луганск

Защото от "Десен сектор" се стремели да влязат в бой с тях

Пуснаха двама от биячите в Каблешково, били болни

Двама от служителите от айтоския офис на фирма Двама от служителите от айтоския офис на фирма "Вега 1", които вчера бяха задържани за побой на поръчител на бърз кредит, са освободени след изтичане на 24-часовия полицейски арест. На останалите двама задържането е удължено до 72 часа. Най-вероятно зад решетките са Кенан Юсеин на 31 г. и Нуран Бекир на 26 г., за тях прокуратурата ще поиска

Гърция се върна с бомба на пазарите

В началото на седмицата страната обяви, че пуска “съвсем скоро” първите си средносрочни облигации от година насам. Последната емисия бе пласирана при лихва 6,1%. При огромен интерес Гърция пласира в четвъртък през лондонската фондова борса 5-годишни облигации за 3 млрд. евро при лихва 4,75 процента. В началото на седмицата страната обяви, че пуска “съвсем скоро” първите си средносрочни облигации от година насам. Последната емисия бе пласирана при лихва 6,1%. При огромен интерес Гърция пласира в четвъртък през лондонската фондова борса 5-годишни облигации за 3 млрд. евро при лихва 4,75 процента.

Катрин Хейгъл иска 6 млн. долара обезщетение от верига аптеки

Актрисата Катрин Хейгъл заведе дело срещу верига американски аптеки за вреди на стойност 6 милиона долара. Хейгъл обвинява веригата, че е използвала нейна снимка в една от аптеките с рекламна цел. В...

След Лампедуза Италия харчи 9 млн. евро месечно и е спасила 20 хил. души

Италианските военноморски сили са спасили близо 20 000 мигранти от началото на средиземноморската операция след двете корабокрушения с много загинали през октомври миналата година край Лампедуза, пи...

Земеделският министър се срещна с посланика на Азербайджан

София /КРОСС/ Нашите две страни имат общи приоритети в земеделието и можем да работим заедно за тяхното осъществяване. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на среща в МЗХ с посланика на Азербайджан у нас Н. Пр. Емил Каримов. Двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество в земеделието и в хранително-вкусовата промишленост. „Ключът за ползотворното ни сътрудничество е насърчаването на взаимните инвестиции. Затова наша цел е не само да постигнем значителен стокообмен между двете страни, но и да разширим формите на партньорство", беше категоричен министър Греков.По време на срещата стана ясно, че България и Азербайджан са в процедура по съгласуване на Меморандум за разбирателство в областта на земеделието. Обсъдени бяха и възможности за размяна на бизнес-делегации.

Само 8% от българските облекла се продават у нас

Едва осем процента от облеклата, произведени от български фирми, се продават у нас. Това съобщи в интервю за Дарик председателят на Българската асоциация на производителите и износителите на текстил и облекло Радина Банкова. Секторът работи основно за износ, като за последната година има ръст от 7%.

ВАС отказа да спре понижението на Мирослава Тодорова

Върховния административен съд (ВАС) отхвърли на първа инстанция искането на съдия Мирослава Тодорова за спиране на изпълнението на наказанието й. Преди две седмици Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да понижи съдия Тодорова от съдия в Софийския градски съд на позиция в районния съд.   Бившият председател на Съюза на съдиите в България обжалва решението пред ВАС и поиска спиране на неговото изпълнение.   Пред съда Тодорова припомня, че вече веднъж е била отстранена от длъжност за продължителен период и повторното й отстраняване причинява значителни невъзстановими вреди, защото изтърпява повторно наказание за нарушение, за което вече е била наказана. Тя допълва, че има започнати наказателни дела, които ще започнат отначало, ако бъде понижена като районен съдия.   ВАС обаче не споделя тези аргументи. В решението се казва, че съдбата на висящите наказателни дела е от държавен и обществен интерес. От тази гледна точка, за да бъде спряно решението на ВСС, трябва съдия Тодорова лично да е претърпяла вреди, а не държавата и обществото, смятат върховните магистрати.   Според тях, вероятно отстраняването на съдия от длъжност по дисциплинарно производство, може да нанесе вреди на въпросния магистрат. Но в случая съдия Тодорова не сочи какви вреди е претърпяла.   Както Mediapool вече писа, ВСС изпрати Мирослава Тодорова да правораздава в Софийския районен съд като наказание за нейно старо прегрешение – бавното написване на мотивите по две дела. Съдебният съвет в предишния му състав уволни Тодорова за това нарушение, но тя спечели делото в съда и бе върната на работа като съдия в Софийския градски съд.   Кадровиците на Темида трябваше да решат какво ново наказание, по-леко от уволнение, да наложи на бившия председател на Съюза на съдиите в България. ВСС се спря на следващото най-тежко – понижаване в длъжност, макар че дисциплинарният състав по нейния казус бе предложил да й се намали заплатата. След това решение се разбра, че идеята Тодорова да бъде пратена за назидание в районния съд е дошла от прокурор Румен Боев.

Брациговската полиция оглавена от жена

Старши инспектор Мария Пенчева е награждавана многократно

Кънчо Стойчев: Борисов не може да е пак премиер, хората ще излязат на улицата

Бойко Борисов вече не може да бъде премиер. Това трябва да е ясно на всички. Ако той дори участва в някаква коалиция, хората ще излязат на улицата. Това обяви социологът Кънчо Стойчев пред bTV.
„Страната ни е силно разединена. Нямаме национални интереси, които да обединяват всички партии у нас. Тенденцията е неблагоприятна. Бойко Борисов вече не може да бъде премиер. Това трябва да е ясно на всички. Ако той дори участва в някаква коалиция, хората ще излязат на улицата. Това обяви социологът Кънчо Стойчев пред bTV. „Страната ни е силно разединена. Нямаме национални интереси, които да обединяват всички партии у нас. Тенденцията е неблагоприятна.

В София развяха знамето на СССР и викнаха: „НАТО вън”

15-ина младежи се събраха на антинатовски протест в градинката на Кристал в центъра на София.

Засякоха подводен сигнал от изчезналия самолет

/КРОСС/ Представители на Австралийския координационен център по издирване ( JACC ) съобщиха, че са засекли подводен радиосигнал в зоната на издирване на изчезналия самолет на Malaysia Airlines."През нощта предстои да се извърши по-нататъшен анализ на аудио данните, но има вероятност сигналът да е получен от изкуствен обект" , цитира РИА „Новости" ръководителя на JACC Ангъс Хюстън.По-рано бе съобщено, че на 2 200км. от западното крайбрежие на Австралия са записани сигнали, които могат да бъдат от "черната кутия" на самолета.

Защо Катрин Хейгъл съди аптека за 6 млн. долара

Каквото и обезщетение да получи, актрисата ще дари парите на благотворително дружество, което подкрепя от години

Варненец си заложи телефона, след което го открадна

По силата на постигнато в съдебна зала споразумение, Районен съд – Варна наложи условно наказание на 24-годишен младеж за извършена от него кражба от заложна къща, съобщиха от съда за Moreto.net. На 26 август миналата година 24-годишният Г.

ДАНС разби канал за незаконно превеждане на чужденци

Разбит е канал за незаконно превеждане на чужди граждани през границата на България, съобщиха от пресцентъра на ДАНС.
Специализираната операция на ДАНС е проведена на територията на Враца и Оряхово под ръководството на Районна прокуратура-Оряхово и със съдействието на Областната дирекция на МВР – Враца и Гранично полицейско управление – Козлодуй. Разбит е канал за незаконно превеждане на чужди граждани през границата на България, съобщиха от пресцентъра на ДАНС. Специализираната операция на ДАНС е проведена на територията на Враца и Оряхово под ръководството на Районна прокуратура-Оряхово и със съдействието на Областната дирекция на МВР – Враца и Гранично полицейско управление – Козлодуй.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване