300 дни от началото на протестите срещу правителството на БСП, ДПС, "Атака" и Пламен Орешарски

Навършиха се 300 дни от началото на протестите срещу правителството на БСП, ДПС, "Атака" и Пламен Орешарски. Те започнаха на 14 юни, след като мнозинството в Народното събрание избра депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС.

КТБ получи разрешение за придобиване на „Креди Агрикол България”

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила на „Корпоративна търговска банка” АД да придобие 100% от капитала на „Креди Агрикол България”...

Джакпотът оцеля, достига 824 000 лева

Джакпотът във второ теглене на играта 6/49 на БСТ ще достигне 824 000 лева, след като в днешния 29-и тираж нямаше участник, познал печелившите числа, съобщиха от Българския спортен тотализатор.
Оцеля и джакпотът в първо теглене на същата игра и за неделя се прогнозира да бъде 123 000 лева. За играта 6/42 очакваната сума ще бъде 459 000 лева, Джакпотът във второ теглене на играта 6/49 на БСТ ще достигне 824 000 лева, след като в днешния 29-и тираж нямаше участник, познал печелившите числа, съобщиха от Българския спортен тотализатор. Оцеля и джакпотът в първо теглене на същата игра и за неделя се прогнозира да бъде 123 000 лева. За играта 6/42 очакваната сума ще бъде 459 000 лева,

КТБ получи разрешение за придобиване „Креди Агрикол България”

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила на „Корпоративна търговска банка” АД да придобие 100% от капитала на „Креди Агрикол България”...

Вижте Роджeра, шеф на най-върлата ветовска група за ало-измами

Полицията в Горна Оряховица разби най-върлата група за телефонни измами от Ветово, Русенско - Роджера, Джакомо и брат му Ачо, заедно с шофьора им.

Свободен вход за уникалния спектакъл "Площадът на Нешка Робева, който гостува в Перник

Младите хора в България са талантливи и умни. Това ще докажат за пореден път танцьорите на Нешка Робева със спектакъла "Площадът", с участието на Деси Добрева, който гостува в Перник утре вечер.

Общинският председател на ПП “България без цензура” Катя Иванова обяви, че преди концерта Николай Бареков ще бъде гост на Перник. Той ще проведе няколко срещи с хората от града. Първата ще бъде в ДКЦ - 1. Там Николай Бареков ще се срещне с доктор Георги...

Продължава

Таксиджия и брат му пребиха младеж, свирнал с клаксона

Водач на такси и брат му биха младеж в Благоевград, осмелил се да им свирне с клаксона, след като автомобилът им бил затворил плътното платно, докато двамата си говорели в него, предаде БГНЕС.
Сигналът за сбиването, в което участвали четирима души, е подаден към 17:30 часа днес от ул. "Стефан Стамболов" в Благоевград. Водач на такси и брат му биха младеж в Благоевград, осмелил се да им свирне с клаксона, след като автомобилът им бил затворил плътното платно, докато двамата си говорели в него, предаде БГНЕС. Сигналът за сбиването, в което участвали четирима души, е подаден към 17:30 часа днес от ул. "Стефан Стамболов" в Благоевград.

Побой заради клаксон в Благоевград

Докато таксиджия и брат му се биели с млад шофьор и неговия баща, таксито, което не било на скорост, тръгнало назад и ударило колата на шофьора

Остеопорозата смъртоносна колкото рака

Остеопорозата е смъртоносна колкото и рака. С изключение на белодробния карцином, фрактурите от нея водят до летален изход не по-рядко, отколкото останалите туморни заболявания. Това констатира вчера, позовавайки се на актуално проучване, д-р Пламен Попиванов от Медицинския университет в София по време на кръгла маса в парламента по проблемите на хората с това заболяване.

При безплатния скрининг откриха нов случай на туберкулоза във Варна

61 души се възползваха от Дните на отворени врати в Специализираната болница по пневмофтизиатрични заболявания във Варна. При безплатния скрининг бе открит 1 пациент с туберкулоза, който бе настанен веднага за лечение в стационара на спирка „Амонал“, съобщи Веска Георгиева, главна сестра на Тубдиспансера.

Скандал с "Тамифлу" - цярът на свински и птичи грип

Напразни милиони са били пръснати от много правителства по света, в това число и България, за покупката на прочутото противогрипно лекарство „Тамифлу", става ясно от доклад на международната организация Cochrane Collaboration.

Възрастта на такситата се вдига до 15 години

Максималната възраст на автомобилите, използвани за таксита, да се вдигне от сегашните 10 години на 15 години и да се въведе и долна граница на цените на таксиметровите услуги. Това предвиждат поправки в Закона за автомобилните превози, внесени между първо и второ четене в деловодството на парламента от депутати от "Коалиция за България" в четвъртък. Друга корекция предвижда, когато таксиметров бизнес не се започва с чисто нова кола употреба, нейната възраст да се увеличи до 8 години от сегашното ограничение возилото, регистрирано за първи път като такси да не е по-старо от пет години. Според "Коалиция за България" същността на проблема с таксиметровите услуги не е във възрастта на автомобилите, а в тяхната поддръжка и реално състояние. "Една кола може да бъде "гробница" и на 6 години, както и да бъде в отлично състояние на 15 години", заяви депутатът от БСП Петър Мутафчиев. Мутафчиев, по чието време като транспортен министър бяха приети сегашните ограничения, обясни, че тогава те са били подкрепени и от бранша, но с времето се е доказало, че има нужда от промяна. След като преди време бе регламентирано определянето на горна граница на тарифите на таксиметровите услуги от страна на съответната община, сега се предлага да има и долна граница на цените, за да се ограничи дъмпингът и нелоялната конкуренция. По думите на Мутафчиев този законопроект е само първа крачка, като предстои да се предложат допълнителни нормативни актове и разпоредби, които много по-ясно да регулират контрола и правилата по отношение на качеството на услугата и състоянието на автомобилите, а не просто да налагат ограничения върху тяхната възраст.

Сблъсъци по време на стачката в Аржентина

С искания за по-високо заплащане и по-ниски данъци

Питат софиянци колко да струва билетът за рейс

Анкета за цената на билета в столичния градски транспорт е организирал Центърът за градска мобилност. Проучването ще обхване 1000 активни пътници между 18 и 60 години уточниха от общинското дружество. Социолозите ще ходят от врата на врата и ще провеждат интервюта с анкетни карти.

Крият дела за рушвети срещу морски кметове

Дела за рушвети срещу кметове на морски общини и други мастити местни фигури са били мачкани или умишлено „забравяни“ от разследващите. До тези изводи са достигнали проверяващи от прокуратурата, които в момента правят пълна ревизия на сигналите за корупция, подавани в цялата страна. Главният прокурор Сотир Цацаров обяви още, че в момента се извършва преглед и на всички висящи дела

Таксиджия и брат му пребиха младеж, защото им свирнал с клаксона

Водач на такси и брат му биха младеж в Благоевград, осмелил се да им свирне с клаксона, след като автомобилът им бил затворил плътното платно, докато двамата си говорели в него, предаде БГНЕС.
Сигналът за сбиването, в което участвали четирима души, е подаден към 17:30 часа днес от ул. Водач на такси и брат му биха младеж в Благоевград, осмелил се да им свирне с клаксона, след като автомобилът им бил затворил плътното платно, докато двамата си говорели в него, предаде БГНЕС. Сигналът за сбиването, в което участвали четирима души, е подаден към 17:30 часа днес от ул. "Стефан Стамболов" в Благоевград.

Доку Умаров е бил ликвидиран още в края на 2013 г., но информацията е била задържана


Операцията по неутрализиране на главатаря на чеченските бунтовници Доку Умаров е била проведена в края на 2013 година, съобщи пред журналисти в Сочи шефът на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Александър Бортников, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той отбеляза, че задържането на информацията за успешната операция е било свързано с редица обстоятелства. "Първоначално информацията изтече в печата през други източници. Ние не казахме нищо, преследвайки определени цели от оперативен и...

Путин: Русия субсидира Украйна с над $35 млрд. за четири години и пак ни обвиняват


"През последните четири години Русия е субсидирала украинската икономика като предлагаше занижени цени за природния газ, възлизащи на общо 35.4 млрд. долара. В допълнение, през декември 2013г. Русия отпусна на Украйна заем от 3 млрд. долара. Тези много значителни суми бяха насочени към поддържане стабилността и платежоспособността на украинската икономика и запазването на работни места. Никоя друга държава, освен Русия, не е предоставяла такава подкрепа."

Това се казва в писмото, което руският президент Владимир Путин е изпратил на 18 лидери на европейски държави, включително България.

Текстът бе разпространен от "Ройтерс", която припомни, че по-рано днес Путин предупреди, че Русия може да спре газовите доставки за Украйна, ако тя не си плаща за тях навреме и че може да последват ограничение в подаването на газ към Европа.

В началото на писмото се изрежда тежкото икономическо състояние на Украйна през последните месеци, която "неотклонно се насочва към  фалит, спиране на производството и бум на безработицата".

Путин припомня, че е имало споразумение в края на януари между ЕС и Русия да започнат консултации как да се помогне на Украйна, но че реално не се е стигнало до нищо. "Вместо консултации чуваме призиви за по-ниски договорни цени за руския газ и че те били "политически". Създава се впечатление, че европейските партньори искат едностранно да набеждават Русия за последиците от украинската икономическа криза."

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Мечка нападна хамбар и вила в Чепеларско

Смолян /КРОСС/ Мечка нападна хамбар и вила в Чепеларско. Сигналът за нападението е получен в РИОСВ - Смолян. Звярът е нападнал хамбар и вила в местността „Лопуха" край Чепеларе в сряда срещу четвъртък. Животното е разбило склад за жито, но не е нападнало обора с овце на 78-годишния собственик. Помещението е било обезопасено с електропастир, който е предоставен от РИОСВ -Смолян и се е оказал от решаващо значение за опазването на животните.Мечката е нападнала и намиращата в близост вила, собственост на 73-годишен мъж. Тя се опитала да се покатери на балкона на постройката, където са разположени пчелни кошери, но не ги достигнала. Щетите са няколко счупени дъски.

Бонус от ГЕРБ - Варна: Безплатен вестник с картата за рейс!

Солова акция или партийна агитация се развихри в морския град – раздават безплатен вестник на ГЕРБ с карти за потуване по градския транспорт

Евразийският съюз с обща валута - алтън

Инициираният от Владимир Путин конкурент на ЕС - Евразийски икономически съюз (ЕИС), ще има обща валута - алтън. Това става ясно от проектодокумент, който описва основите на бъдещия съюз, публикуван на сайта на руското Министерство на икономическото развитие, съобщава НТВ. Алтънът трябва да бъде въведен през 2025 г. Инициираният от Владимир Путин конкурент на ЕС - Евразийски икономически съюз (ЕИС), ще има обща валута - алтън. Това става ясно от проектодокумент, който описва основите на бъдещия съюз, публикуван на сайта на руското Министерство на икономическото развитие, съобщава НТВ. Алтънът трябва да бъде въведен през 2025 г.

Фишовете от мобилни камери отново стават законни

До седмици електронните фишове от мобилни камери отново стават законни. Два месеца, след като Върховният административен съд определи електронните фишове от мобилни камери за незаконни, Комисията по транспорт към парламента предложи промени в Закона за движение по пътищата.

Пребиха поръчител по бърз кредит за 800 лв. дълг

Поръчител по бърз кредит за 800 лева от Каблешково беше зверски пребит от „консултантите” на фирмата „Вега 1”. Четиримата души от наказателната бригада начело с шефа на клона в Айтос се изсипали пред дома на 57-годишния мъж. Той бил гарант по дълга на свой приятел, който спрял да погасява задълженията си и така кредитът бил прехвърлен на негово име. Мъжът обаче нямал възможност да плаща, което ядосало представителите на фирмата и те решили да действат.

Възстановяване след зверствата


Нилс Кристи е забележителен криминолог, професор по право в университета в Осло, Норвегия,  а лекциите и книгите му имат съществено значение във всички сериозни дискусии за перспективите на наказателноправните системи и целите на наказанията. Занимава се с въпроси, които надхвърлят границите на традиционните схващания за криминологията.

Препубликуваме текста от вестник "Кулутура" с разрешение на редакцията.

Ужасяващи деяния

Това се случи след обяд на 22 юни 2011...

Активността в Twitter издаде страстта на Христо Стоичков към порното


Легендата на българския футбол Христо Стоичов стана обект на шеги и подигравки, след като неволно направи публично достояние увлечението си към порно филмите. 

Бившият футболист беше разкритикуван от потребител в Twitter за работата си като коментатор в мексиканска телевизия. За да докаже, че е постигнал много повече в живота си, той реши да отговори със скрийншот на страница в официалния сайт на FIFA с негова снимка като футболист. 

Стоичков обаче не съобразил, че...

Над 60 общини представят нови туристически продукти във Велико Търново

/КРОСС/ Над 60 български общини представят нови туристически продукти на 11-ото международно изложение "Културен туризъм" във Велико Търново. Голяма част от включените в изложението туристически атракции са създадени по европейски проекти.При откриването на изложението община Враца представи нов туристически продукт. В проекта са вложени близо 5 милиона лева, каза заместник-кметът Красимир Богданов.Акцентът на нашия щанд е атракционният парк в и около пещерата "Леденика" , който беше изграден по европейски проект. Казва се "Леденика - туризъм без сезони". Към момента имаме посетителски център , в който функционира 5D кино, амфитеатър, множество атракциони като Алея на приказките, спортни съоръжения, увеселителни места за най-малките наши посетители. За първи път през предстоящата година организираме Фестивал на древните култури, който ще се проведе от 17-и до 21-ви юли в местността на археологическия обект "Валове" край село Оходен.С новите атракции и фестивалите община Враца очаква да постигне тази година 10% ръст на туристите от страната и чужбина, съобщи БНР.

Месец по-късно: Загадка е колко синьо мляко изпиха децата!

Все още не е ясно каква е била концентрацията на мишата отрова, която намериха в млякото на децата от забавачката в Асеновград. Резултатите, според разследващите трябваше да са готови преди дни, но експертизата ще се проточи. Когато имаме резултати, ще ви ги съобщим, заявиха за BNews от прокуратурата в Асеновград.

Тайни агенти – доброволци ще следят за некачествени храни

Всеки един потребител вече може да влезе в ролята на таен агент, следящ за качествата на хранителните продукти в магазините. Чрез тази инициатива...

Жрица на любовта открадна 180 лв от портфейла на 26-годишен варненец

На 9 април е получен сигнал от 26-годишен мъж от гр. Варна за това, че близо до автобусна спирка "Бункера" в ж.к. "Аспарухово", неизвестна жена му е откраднала от портфейла сумата от 180 лв., след като е успяла да отвлече вниманието му.

Скандал с противогрипното лекарство "Тамифлу"

/КРОСС/ Изследване на базирана в Лондон международна неправителствена организация сочи, че много правителства по света напразно са пръснали милиони за покупката на прочутото противогрипно лекарство „Тамифлу".Лекарството беше масово използвано за превенция по време на епидемиите от птичи и свински грип през 2006 и 2009 година. Според експертите „Тамифлу" не действа по-добре от обикновен парацетамол. От фармацевтичната компания твърдят, че тези изводи не са верни, съобщи bTV.Британското правителство похарчи 473 милиона британски лири за запаси от лекарството, след като някои агенции предрекоха смъртта на 750 000 души в случай на пандемия от свински грип. Подобни решения бяха взети и в други държави.В България бившият министър Божидар Нанев стана подсъдим за неизгодни сделки за доставка на 200 000 опаковки "Тамифлу". Той беше обвинен, че при епидемията от птичи грип към края на 2009 година е сключил 2 договора с фармацевтичната компания "Рош България". Според прокуратурата от тях са нанесени вреди на държавата за близо 2,5 милиона лева. Съдът оправда Нанев.

Михаил Миков ще се включи в празничното честване, с което варненската юридическа общност ще отбележи 135-ата годишнина от приемането на Търновската конституция

 Председателят на Народното събрание Михаил Миков ще се включи на 11 април 2014 г. в празничното честване, с което Варненският апелативен съд, съдилищата от съдебния район на Окръжен съд – Варна и цялата юридическа общност на морската столица ще отбележат 135-ата годишнина от приемането на Търновската конституция.

 
В 14.15 часа Михаил Миков ще бъде посрещнат пред сградата на Съдебната палата на площад „Независимост“ 2. В 14.20 часа той ще разговаря с представители на юридическата общност във Варна по актуални за тях постижения и проблеми.
 
За 14.45 часа е предвидена среща на председателя на Народното събрание с представителите на медиите.
 
Михаил Миков ще бъде почетен гост на Тържествената сесия, посветена на юбилея, която ще започне в 15.30 часа в ДТ “Ст. Бъчваров“ – Варна.
 
Председателят на парламента ще се обърне с приветствие към участниците и гостите на събитието.
 
По време на празничната сесия с почетни плакети ще бъдат отличени 12 достойни варненски юристи – магистрати, адвокати и нотариуси. Отличията на наградените юристи ще връчат председателят на Народното събрание Михаил Миков и професор Снежана Начева. Гостите на Тържествената сесия ще видят и документалния филм „Патриархът на правото“, посветен на професор Живко Сталев.
 
На тържествената сесия ще бъдат почетени още две забележителни годишнини, свързани с варненската юридическа общност – 136 години от създаването на Варненския съдебен район и 125 години от основаването на Адвокатската колегия в града.

Мъжете, с които не трябва да бъдете "приятели с екстри"

По-добре ги избягвайте, за да няма разочаровани и наранени


Никакви преговори с Киев, обяви Донецката република

Проруските активисти продължават да контролират областната администрация

Преслава пусна "Пиши го неуспешно"

Вчера Преслава зарадва феновете си с песента "Пиши го неуспешно".

Нашият политически език

Няма как, все се връщаме към тази тема. Кога омерзени отвътре, щом чашата на търпението ни прелее, кога засрамени, след като прочетем в чужди (немски) медии, че България е европейската страна, в която политиците си служат с най-циничен език.   Защо се учудваме? Да не би да не го знаем? Нали го търпим и го позволяваме. С усещането, че не сме "чак дотам европейци”.   И няма къде да се денем: и да си заравяме главата в пясъка, и да ходим за гъби по време на избори, пак сме наясно, че българската политика все повече заприличва на зловонна клоака, чиито изпарения тровят всичко и всички, пречат ни да живеем нормално. Както е тръгнало, скоро гражданите демонстративно ще си запушват носа на минаване край парламента, съвместявайки физическото си преместване в пространството с необходимостта от морален жест. Докато не намерят друго решение Докато гласът им на поредните избори не спусне бариерата поне пред най-циничните "атаки”, "цензури” и социални демагози.   Цинизмът на българската политика обаче се конструира на различни равнища – от арогантно пустословие, та до най-долни обиди – "пачаври”, "задни части” и т.н. (пропускам особено образните метафори) – които могат да се чуят и от парламентарната трибуна.   Ето защо не бива да изпускаме от внимание нито "горницата”, нито "долницата” в българското политическо говорене. Тъкмо слепването им прави настоящето ни тъй отвратително. Проблемът ни е в дълбоката загуба на смисъл: щом политиката (като общо дело) престане да бъде цел на политическия изказ, той явно се нагърбва с други функции. Тогава политическото се замества с всякакъв словесен пълнеж – от откровено замазване на всичко до неприкрити обиди. Примери – с лопата да ги ринеш. 1) Така например научаваме, че Делян Пеевски е номиниран за евродепутат от ДПС, защото "не е направил нищо лошо”. Човек наистина престава да вярва на ушите си. Може ли някой (бил той и Делян Пеевски) да бъде номиниран не заради онова, което е извършил конкретно, а защото не бил направил някому злото, което би могъл да стори? Къде отиват векове морална мисъл? Да бе проблемът в ДПС само "лексикален”, неизбежно щяхме да потърсим услугите на г-н Лютви Местан като отявлен политически "тълмач” или пък на най-близката му сътрудничка г-жа Мариана Георгиева („личностно проявление на държавата”, а "номинално” – само министър на младежта и спорта). Уви, пак повтарям, проблемът е не лексикален, а морален.   2) Не бива да пропускаме и падението с "политическото мънкане”, ословесяването с многотонен глас на всевъзможни врели-некипели, отвратило от политиката немалко мислещи хора. През 90-те години това "политическо мънкане” бе известно като "Берово говорене” (по името на премиера Любен Беров, познат още като "премиера на Мултигруп”). Пример за такова говорене днес дава Пламен Орешарски, който, докато "доубива” смисъла в обрулените от него слова, винаги уточнява, че "това не е „политика”. И наистина не е, защото нулира още в зародиш „общото дело” и хората отказват да гласуват.   3) Българският политически цинизъм като цяло е стъписващо брутален. Не само заради превеса на безогледните хули срещу опонента. В това отношение е дори трудно да се посочи кой удря дъното, защото конкуренцията е повече от оспорвана: Николай Бареков с бързи крачки догонва Яне Янев, Ангел Джамбазки или Волен Сидеров. А "лексиката” на нападките им изобщо не е за цитиране.   Да не говорим, че поради липса на въображение, повечето управляващи сляпо копират "спор(т)ната реторика” на Бойко Борисов, известните му "бисери в целофан”, убедени, че това ще им донесе успех.   Нали "хората” го искат. "Те” си говорят така.   С което отговорността за "политическата низост” е стоварена върху "вулгарния плебс”. А всеки политик, особено "новият политик”, следва масите. Стигна се дотам, че българският парламент силно заприлича на чалготека, където като гост-изпълнители започнаха да канят всевъзможни "петна” и "шамари”, легитимирани като "гласове на гражданското общество”. И накрая, трябва да признаем, че най-лошото дори не са нецензурните обиди, които се сипят наляво и надясно. Лошото е, че цялата българска политика започва да се превръща в обида по отношение на здравия разум.   Българските управници са убедени, че думите служат за хвърляне на прах в очите на хората и е достатъчно да се даде някакво обещание по даден проблем, и той се решава от само себе си. Така с "вербалните декларации” на министър Драгомир Стойнев днес се решават проблемите с цената на тока и с ЕРП-тата. Както някога, по Живково време. Тогава Партията казваше каква да е цената на тока и цената беше такава. Знаем как свърши това.   Българската левица продължава да е в плен на "магичното мислене”. Вярно, с оглед на новите времена, тя пообогати репертоара си и с "ненормативна лексика”, успешно прилагана от нейните тролове по интернет-форумите. Така де, все пак има и "гражданско общество”. И в потвърждение на "магичността”, която продължава да властва в ляво, ще завърша с една история, която ми разказа професор от Софийския университет.   Наскоро в тролея той станал свидетел на бурна дискусия между двама граждани на преклонна възраст по повод на събитията в Украйна. При това, забележете, и двамата поддържали руската позиция, но изглежда единият все пак изразявал идейни съмнения. Тогава другият не издържал и в даден момент му поставил ребром въпроса: "Едно само ми кажи: ти вярваш ли в Путин?” Тогава спорещият свел глава, "магическата вяра” проработила, стопила съмненията му, и той дал отбой.   Не знам защо, но тази история не ми излиза от главата. Приемете я като притча, в която има нещо много скръбно за нагласите, които продължават да предрешават днешната българска политика, с всички тези рудиментарните остатъци на „вяра” пред някакъв чужд "батюшка цар”, дето изведнъж ще удари с юмрук и тогава…Тогава какво? Тогава всичко, за което спорим и се морим, ще се окаже без значение. Защото нищо в българската политика не е такова, каквото е. Дали пък всички особености на родния ни политически език, с цялата му "словесна пяна”, не са следствие на един безусловен робски рефлекс?   *Публикацията е от портал "Култура"

Тридневна научна конференция на тема „135 години български парламентаризъм”

 Тридневна научна конференция на тема „135 години български парламентаризъм” ще се проведе по повод 135-та годишнина от приемането на Търновската конституция. Форумът, който ще бъде открит на 13 април 2014 г. в 10.00 часа в зала „Учредително събрание” на Регионалния исторически музей – Велико Търново, е организиран от Народното събрание съвместно с Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, Юридическия и Историческия факултети на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и със съдействието на Регионалния исторически музей – Велико Търново.

 
Научната конференция във Велико Търново ще открие ректорът на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” проф. Пламен Легкоступ. С приветствия към участниците ще се обърнат председателят на Народното събрание Михаил Миков и председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев. Председателят на Конституционния съд проф. Димитър Токушев и член-кореспондентът на Българската академия на науките проф. Андрей Пантев ще представят доклади по темата.
 
На 14 април 2014 г. в 9.00 часа участниците в научната конференция ще изслушат доклад на академик Георги Марков. Те ще могат да представят и своите виждания по темата. Заключително изказване ще направи ректорът на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”.
 
С изказване на проф. Сашо Пенов от Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” ще започне работата си научната конференция на 15 април 2014 г. в 9.00 часа в зала „Пресцентър” в източното крило на сградата на Народното събрание на площад „Княз Александър І” № 1 в София. Доклади по темата на форума ще представят проф. Мария Манолова от БАН и проф. Евгени Танчев от Юридическия факултет на СУ. Изказване ще направи и председателят на парламента Михаил Миков. Форумът в София ще бъде излъчен в реално време на интернет страницата на Народното събрание.
 
Научната конференция е част от поредицата инициативи, с които се отбелязват „135 години съвременна българска държава“ под патронажа на председателя на парламента.
 
По повод годишнината по инициатива на председателя на Народното събрание беше преиздадена и книгата „Учредителното събрание 1879 г.“, която е дело на Регионалния исторически музей в старопрестолния град. „Търновската конституцията отваря широки възможности за по-нататъшното развитие на българския демократичен дух. А с демократичните си дебати и процедури, Учредителното събрание дава висок пример за този български порив за свобода“, посочва в посланието си към читателите на изданието Михаил Миков.

Родни учени с принос в откриването на четири нови химични елемента

София /КРОСС/ Четири нови свръхтежки химични елемента бяха синтезирани за пръв път в света от учените от Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна и кандидатстват за вписване в периодичната таблица на Менделеев. Те са с номера 114, 116, 117 и 118 и откриването им увенча с успех 35-годишните усилия на учени от различни страни в търсенето на "острова на стабилност" на свръхтежките ядра. Тази новина от значение за цялата фундаментална наука съобщи директорът на института акад. Виктор Матвеев след среща със зам.-министър-председателя по икономическото развитие Даниела Бобева в София.Той подчерта, че в това изключително научно откритие съществен принос имат българските учени. България е член на ОИЯИ от създаването му през 1956 г. Институтът е в основата на революционни и открития, от значение за развитието на съвременната ядрена наука, медицина, химия и т.н. 35 български специалисти работят в института в Дубна. През годините там са работили над 400 български физици, математици, химици, инженери, биолози и др. Ежегодно около 100 учени от България посещават лабораториите на ОИЯИ по различни проекти. Институтът възлага поръчки на български компании и само за миналата година на института е доставено високо технологично оборудване за над 750 000 евро. Агенцията за ядрено регулиране, съвместно с ИЯИЯЕ, БАН и ЮЗУ "Неофит Рилски", организира „Дни на ОИЯИ в България"

Председателят на Народното събрание Михаил Миков откри изложбата „Конституциите на България – 1879, 1947, 1971, 1991”

 Председателят на Народното събрание Михаил Миков откри на 10 април 2014 г. изложбата „Конституциите на България – 1879, 1947, 1971, 1991”, в която за първи път на едно място са представени оригиналите на четирите конституции на България от 1879, 1947, 1971 и 1991 г. Експозицията, подготвена от Държавна агенция „Архиви”, е посветена на 135-годишнината от приемането на Търновската конституция на 16 април 1879 г. Тя беше представена от председателя на Държавна агенция „Архиви” Иван Комитски.

 
Председателят на Народното събрание подчерта, че през последните 135 години на непрекъсната държавност България винаги се е опирала на Конституцията, въпреки превратностите на времето и политическите настроения. Изложбата е плод на съвместните усилия на Държавния архив и на Народното събрание, където се съхраняват различните експонати, уточни Михаил Миков.
 
Четири са българските конституции, но две от тях – тези от 1947 и от 1971 г. за първи път се експонират пред публика, отбеляза на откриването председателят на парламента Михаил Миков. Характерното за Конституцията, приета през 1971 г., е липсата на подписи под нея, заради приемането й с референдум, посочи той.
 
Председателят на Държавна агенция „Архиви” Иван Комитски отбеляза, че изложбата представя изключително ценни документи, които дават възможност за непосредствен досег с българската нова история. Всяка от четирите конституции на България бележи някакво изключително важно събитие, което преобръща обществено-политическия живот, подчерта той. За Търновската конституция това е възстановяването на българската държава, за Конституцията от 1947 г. – създаването на нов световен ред след Втората световна война и преминаването от монархия в република, за основния закон от 1971 г. -  идеологизация на цялостния обществен живот, а за тази от 1991 г. – демократичните промени в страната, уточни той. В този сбит вид ние виждаме историята на българската държавност, добави Иван Комитски.
 
Изложбата включва и двете изменения на Търновската конституция – Конституция на Княжество България, приета от IV-то ВНС през 1893 г. и Конституция на Царство България, приета от V-то ВНС през 1911 г., както и четирите изменения и допълнения на Конституция на Република България от 1991 г., направени съответно през 2003, 2005, 2006 и 2007 г. Експозицията е обогатена със снимки и документи, илюстриращи работата по изработването и приемането на чеитрите основни закона на България.
 
Търновската конституция установява демократични начала на обществено-политическия живот, устояли на всички изпитания на времето от тогава и еднакво валидни и необходими днес. Сред тях са народно представителство при всеобщо избирателно право, политически плурализъм и свобода на сдружаването, разделение на властите, парламентарен контрол и министерска отговорност, децентрализация в общинското управление и свобода на печата, мисълта и словото.
 
С измененията на Търновската конституция, приети на 17 май 1893 г. от IV-то ВНС, се създават две нови министерства и се разширяват правата на княза в някои сфери на управлението. Най-важната промяна гласи, че ако князът, който по избор е встъпил на българския престол, и неговият първи престолонаследник принадлежат към някое друго християнско вероизповедание, могат да запазят това вероизповедание. С Конституцията на Княжество България приета през 1893 г. е намален броят на народните представители, а мандатът на парламента е увеличен от три на пет години. Направените промени значително стабилизират страната в политическо отношение.
 
С промените в основния закон, приети на 9 юли 1911 г. от V-то ВНС, е издадена и т.нар. Конституция на Царство България или „Сребърната конституция”, наричана така поради това, че нейната корица е от ковано сребро с позлата. Измененията са насочени към разширяване правата на правителството и на държавния глава, който официално получава титлата „цар на българите” като израз на стремежа към национално единение. Създават се и четири нови министерства. В чл. 17 се дава право на царя и правителството да водят преговори, включително и тайни преговори с други държави, които са от национално значение. С това се дава възможност за тайни преговори с балканските държави, които са част от подготовката на България за Балканската война. 
 
Според Конституцията, приета на 6 декември 1947 г. от VІ-то ВНС, цялата власт произтича от народа и принадлежи на народа. Върховен орган на държавната власт е еднокамарно Народно събрание, което осъществява народния суверенитет, може да изменя Конституцията и е единственият законодателен орган, който има право да променя структурата на правителството, да го назначава и да контролира неговата работа.
 
Конституцията на Народна република България е приета на 16 май 1971 г. с референдум и е утвърдена с тържествено заседание на Народното събрание на 18 май 1971 г. Тя въвежда идеологизация на цялостния обществен живот и има характер повече на политическа програма, отколкото на основен закон. Принципът за разделение на властите е напълно ликвидиран с текстове, гарантиращи управляващата роля на Българската комунистическа партия.
 
На 12 юли 1991 г. VІІ-то ВНС приема Конституция на Република България. В съвременната българска Конституция са определени държавното устройство, принципите на организация и дейност на държавните органи, основните права, свободи и задължения на гражданите. Тя постановява, че България е република с парламентарно управление, демократична, социална и правова държава, в която цялата власт произтича от народа и е установен принципът за разделение на властите.
 
Българската Конституция определя Народното събрание да изпълнява най-важната от всички функции по осъществяването на държавната власт – законодателната дейност. Законите и решенията на парламента са задължителни за всички държавни органи, организациите и гражданите. Водещите начала в съвременната българска Конституция са основни ценности в законотворческия процес на Народното събрание. Сред тях се открояват - върховенството на правата, достойнството и сигурността на личността и дългът да бъде пазено националното и държавното единство на България; съчетаването на независимостта на властите, иниституциите с градивното взаимодействие между тях, гарантирани чрез парламентарния контрол и отчетност.
 
Конституцията е сигурната основа за европейското бъдеще и успешното развитие на България в интерес на цялото общество и на всеки български гражданин.
 
Гости на представянето на изложбата „Конституциите на България – 1879, 1947, 1971, 1991” бяха народни представители, историци, журналисти и ученици от Природо-математическата гимназия „Св. Климент Охридски” град Монтана.
 
Събитието е част от поредицата инициативи, с които под патронажа на председателя на парламента се отбелязват „135 години съвременна българска държава“.

Внимание! Пестициди 4 пъти над нормата в марули

Марули с наличие на нитропестициди 4 пъти над нормата са иззети от шуменски склад. Салатите са от производител от Южна България. Уведомена е и съответната Областна дирекция по безопасност на храните.

24 партии и коалиции се явяват на евроизбори засега

Официално 24 партии и коалиции ще се явят на изборите за членове на Европейския парламент на 25 май. Централната избирателна комисия вече е проверила документите на основните формации, сред които парламентарно представените партии и тези извън Народното събрание.

"168 часа": Сексоргия прати Борис от луксозен манастир в сурова монашеска килия

Галина Ганева
Порноклип, в който досегашният игумен на Бачковския манастир епископ Борис предлага на три служителки от манастира да участват в сексоргия, преобърна буквално за дни живота му на 180 градуса.
  фСкандализиран и потресен от бруталните кадри с оферти към дамите: Галина Ганева Порноклип, в който досегашният игумен на Бачковския манастир епископ Борис предлага на три служителки от манастира да участват в сексоргия, преобърна буквално за дни живота му на 180 градуса.   фСкандализиран и потресен от бруталните кадри с оферти към дамите: "Можеш, можеш!", висшият клир на БПЦ на извънредно заседание взе крайното

Градският часовник на Варна удари 125 години

 Точно в 12.00 часа днес във Варна бяха отбелязани 125 години от построяването на Градския часовник на морската столица, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

Деца от вокална група "Сребърни звънчета" пуснаха 125 балона в небето над часовника и поздравиха "пазителя на времето" Боян Николов, който се грижи за един от символите на града ни вече повече от половин век.

Бай Боян се занимава с часовника от 70 години. Сега внукът му Христиан грижливо смазва механизма на Градския часовник. Младото момче се надява един ден да наследи занаята на дядо си. Бай Боян разказа, че вече трудно се намират механици. В днешно време електроника замества механиката.

Орешарски поздрави първия български космонавт

Министър-председателят Пламен Орешарски изпрати своите най-искрени поздрави до Георги Иванов по случай 35-годишнината от полета му в Космоса, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.
Премиерът пожела на първия български космонавт здраве, лично щастие и успехи.
„Изключителна признателност буди Вашата смелост и професионализъм, Министър-председателят Пламен Орешарски изпрати своите най-искрени поздрави до Георги Иванов по случай 35-годишнината от полета му в Космоса, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Премиерът пожела на първия български космонавт здраве, лично щастие и успехи. „Изключителна признателност буди Вашата смелост и професионализъм,

Няма да има амнистия за всички, участвали в превземането на сгради в Източна Украйна

Лицата, които са извършили тежки престъпления при завземането на административни сгради в югоизточните части на Украйна, няма да бъдат амнистирани, тъй като не попадат в рамките на съответния закон,...

"Армията" кънти: Бареков, ку*во!

Партията му уж е четвърта политическа сила в страната, а където отиде - там го освиркват. Такава е ситуацията с Николай Бареков. Прохождащият политик се появи на "Българска армия", за да из...

Свлачището над "Ораново" е опасно за живота

Свлачището над рудник "Ораново" в Симитли е опасно за хората, живущи в едноименния квартал, предаде БГНЕС. На 2 декември миналата година със заповед на областния управител Муса Палев запо...

Mладенов: Проведохме мача като по ноти

Треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов бе доволен от победата на тима му над Ботев (Пловдив) с 2:0. "Доволен съм. Проведохме мача както трябва, като по ноти. Единствената грешка беше в последните мину...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване