Вдигат възрастта на такситата до 15 години

Таксиметрови превози да могат да се извършват и с 15-годишни коли. Това предлагат депутати от БСП с промени в Закона за автомобилните превози. В момента ограничението за жълтите коли е те да са до 10-годишни. Според вносителите поправките са консултирани с бранша. Таксиметровите фирми обаче не са на единно мнение. Таксиметрови превози да могат да се извършват и с 15-годишни коли. Това предлагат депутати от БСП с промени в Закона за автомобилните превози. В момента ограничението за жълтите коли е те да са до 10-годишни. Според вносителите поправките са консултирани с бранша. Таксиметровите фирми обаче не са на единно мнение.

205 000 долара за яйце на слонска птица

Възрастта продаденото на търг яйце е най-малко 400 години, дължината му е почти 30 см и е 160 пъти по-голямо от кокоше

Хлябът не причинява проблеми със стомаха

Ново проучване, базирано на широко разпространеното отрицателно мнение за хляба, твърди, че изключването на тестеното изделие от здравословната диета, носи много повече вреда, отколкото полза на организма. Според учените не хлябът е причина за подутия стомах, а храните които приемаме заедно с него.

Стойчо Младенов: Взехме категорична победа като по ноти (видео)


Старши треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов остана много доволен от представянето на своя отбор при победата с 2:0 срещу "Ботев" (Пловдив). С успеха червените запазиха второто място в класирането и се откъснаха на седем точки пред пловдивчани в битката за място в Лига Европа. 

Младенов определи победата като категорична и изрази задоволство от начина, по който играчите са изпълнили тактическите указания. 

Той разкритикува само прибирането в последните минути, когато "Ботев"...

Стойчо Младенов: Взехме категорична победа като по ноти


Старши треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов остана много доволен от представянето на своя отбор при победата с 2:0 срещу "Ботев" (Пловдив). С успеха червените запазиха второто място в класирането и се откъснаха на седем точки пред пловдивчани в битката за място в Лига Европа. 

Младенов определи победата като категорична и изрази задоволство от начина, по който играчите са изпълнили тактическите указания. 

Той разкритикува само прибирането в последните минути, когато "Ботев"...

Москва обвини НАТО, че си измисля заплаха, за да съществува


Русия обвини в четвъртък НАТО, че използва кризата в Украйна, за да оправдае съществуването си като си измисля въображаема заплаха.

Генералният секретар Андерс Фог Расмусен обикаля страните членки в Източна Европа, обвинява Русия, че раздухва провокации и етническо напрежение в Източна Украйна и призовава руската армия да се оттегли от украинската граница. НАТО разпространи и сателитни снимки на разположени части с твърдение, че са направени в края на март и че поне стотина подобни...

Електронният фиш става по-прецизен

По-прецизен регламент за електронния фиш, който се издава при нарушение на правилата за движение, и отпадане на голяма част от промените в Закона за движението по пътищата гласуваха вчера депутатите от парламентарната транспортна комисия. Предстои текстовете да влязат в пленарна зала за второ четене.
По отношение на реда на обжалването на електро По-прецизен регламент за електронния фиш, който се издава при нарушение на правилата за движение, и отпадане на голяма част от промените в Закона за движението по пътищата гласуваха вчера депутатите от парламентарната транспортна комисия. Предстои текстовете да влязат в пленарна зала за второ четене. По отношение на реда на обжалването на електро

Пиян младок денси върху патрулка, отива зад решетките

26-годишен мъж беше осъден на три денонощия затвор, тъй като беше спипан да танцува пиян върху капака на патрулка. Сцената се разиграла в град Русе, късно снощи. Танцуващата звезда е безработен младеж, който не е осъждан досега.

100 кила се взе насериозно, не поздравява колегите си

Рапърът 100 Кила отново направи лошо впечатление на част от колегите си.

Цацаров нареди проверка на делата за корупция

Проверка на всички висящи дела за корупция в окръжните прокуратури в страната, е разпоредил обвинител №1 Сотир Цацаров.
 “Има дела срещу доста крупни фигури от местен мащаб - кметове на морски общини, както и сигнали на ДАНС за корупционно поведение, които са престояли доста дълго в определени прокуратури ”, съобщи вчера Цацаров. От думите му... Проверка на всички висящи дела за корупция в окръжните прокуратури в страната, е разпоредил обвинител №1 Сотир Цацаров. “Има дела срещу доста крупни фигури от местен мащаб - кметове на морски общини, както и сигнали на ДАНС за корупционно поведение, които са престояли доста дълго в определени прокуратури ”, съобщи вчера Цацаров. От думите му...

АБВ: Ивайло Калфин, Михо Михов, Константин Проданов

Листата на АБВ за изборите за Европейски парламент.

Кери и Лавров искат мирен изход в Украйна

Мирно решаване на кризата в Украйна е единственият възможен път. За това са се договорили в два телефонни разговора за ден външните министри на САЩ и на Русия Джон Кери и Сергей Лавров. Двамата са обсъдили разрешаването на ситуацията със сигурността в ключови градове на изток в Украйна и са се разбрали кризата да бъде разрешена по мирен път, чрез диалог,

Брюксел обяви: Транспортът в BG най-зле в Европа!

България и Полша държат дъното на класацията по състояние на транспорта си.Това показва класацията на Европейската комисия, която тя публикува за първи път.

Деца от варненска детска градина отбелязаха "Седмицата на гората"

Седмицата на гората и здравето за деца, родители и учители в ОДЗ N14 ”Дружба” протича под мотото „Зелено богатство – Чистота – Здраве – Щастливо детство“, научи Moreto.net. Инициативите стартираха със залесителни мероприятия по спечеления проект към Глобалния горски фонд.

Златанова: БГ е с най-голям дял от БВП за правосъдие в ЕС

Изводът е, че обществото отделя сериозен ресурс, отвъд възможностите си или на ръба на възможностите си, за финансирането на сектора, заяви министърът на правосъдието

Полицаят от Световрачене редовно пиел въоръжен

“Полицаят ни е стар познайник. Често пие и се разхожда облечен с униформата. Как ви се струва - носи пистолети, палка, нож и бронежилетка - пиян... Всеки го знае, но си мълчи”, разказа продавачка в магазин в близост до мястото, на което във вторник следобед пиян полицай изплаши деца в столичния квартал “Световрачене”. 
Служителят на реда ... “Полицаят ни е стар познайник. Често пие и се разхожда облечен с униформата. Как ви се струва - носи пистолети, палка, нож и бронежилетка - пиян... Всеки го знае, но си мълчи”, разказа продавачка в магазин в близост до мястото, на което във вторник следобед пиян полицай изплаши деца в столичния квартал “Световрачене”. Служителят на реда ...

Най-евтино за Великден е на Крит - 58 евро на нощ


Гръцката столица Атина е в челото на предпочитаните дестинации за чуждестранни туристи, посочи проучване сред потребителите на сайт за търсене на евтини пътувания в Европа, цитирано от вестник “Български новини”.
Сайтът уcтановил, че Атина е най-евтината европейска столица с цена за настаняване средно по 80 евро за хотелска стая на нощ по време Гръцката столица Атина е в челото на предпочитаните дестинации за чуждестранни туристи, посочи проучване сред потребителите на сайт за търсене на евтини пътувания в Европа, цитирано от вестник “Български новини”. Сайтът уcтановил, че Атина е най-евтината европейска столица с цена за настаняване средно по 80 евро за хотелска стая на нощ по време

Градският часовник на Варна навъртя 125 години

Градският часовник на Варна навърши 125 години и все още отмерва точно времето. На специална церемония в четвъртък кметът на града Иван Портних връчи благодарствен плакет на 85-годишния Боян Николов, който се грижи за часовника от 14-годишен. Пазителят на времето, както го наричат варненци, е едва третият часовникар, който отговаря за съоръжението. Градският часовник на Варна навърши 125 години и все още отмерва точно времето. На специална церемония в четвъртък кметът на града Иван Портних връчи благодарствен плакет на 85-годишния Боян Николов, който се грижи за часовника от 14-годишен. Пазителят на времето, както го наричат варненци, е едва третият часовникар, който отговаря за съоръжението.

Прокуратурата ще се самосезира за задържания пиян полицай


Софийската районна прокуратура ще се самосезира за пияния полицай Иван Страхилов, който беше обезоръжен до училището в софийския квартал Световрачане преди два дни, съобщи БНТ, позовавайки се на пресцентъра на прокуратурата.

От СДВР допълниха, че дисциплинарното производство ще приключи в законния 30-дневен срок.

Пиян полицай, въоръжен с два пистолета, десантен нож, електрошокова палка и бронежилетка беше задържан във вторник от колегите си на метри от училището и детската...

ООН: Убийствата в света намаляват. 95% от килърите са мъже

Броят на убийствата в света е намалял, установи доклад на ООН. От организацията обаче отбелязват, че половината от тях продължават да се извършват в региони, където живее само 11% от световното население – Северна Америка, Южна Америка и Африка.

Две нови банки могат да финансират българската индустрия

28 пловдивчани предлагат да се обсъди дългосрочна стратегия за индустриализация на държавата, но само в няколко сектора

Жената на Николай Банев иска да е евродепутат

Съпругата на бизнесмена Николай Банев - Евгения, се кандидатира за евродепутат. Името е издигнато от инициативен комитет, който внесе вчера в ЦИК документите си.


Срокът за регистрация на инициативните комитети изтича на 14 април, като до момента документи са подали 7. За партиите и коалициите срокът изтече в сряда. За участие в евроизборите Съпругата на бизнесмена Николай Банев - Евгения, се кандидатира за евродепутат. Името е издигнато от инициативен комитет, който внесе вчера в ЦИК документите си. Срокът за регистрация на инициативните комитети изтича на 14 април, като до момента документи са подали 7. За партиите и коалициите срокът изтече в сряда. За участие в евроизборите

133 депутати остават без надници, провалили кворума

Без дневни възнаграждения ще останат депутатите, заради чиито неоправдани отсъствия се провали вчерашното заседание на парламента. След три опита за събиране на кворум се оказа, че от пленарната зала "са избягали" 133 народни представители. Предполага се, че съвсем малка част от тях са в командировка или отсъстват по уважителни причини, за което Без дневни възнаграждения ще останат депутатите, заради чиито неоправдани отсъствия се провали вчерашното заседание на парламента. След три опита за събиране на кворум се оказа, че от пленарната зала "са избягали" 133 народни представители. Предполага се, че съвсем малка част от тях са в командировка или отсъстват по уважителни причини, за което

ЦСКА запази второто място с победа срещу "Ботев" (Пловдив)


Футболистите на ЦСКА продължиха отличното си представяне като домакин и победиха с 2:0 гостуващия "Ботев" (Пловдив) в двубой от 32-ия кръг на А група. 

Червените стигнаха до успеха с попадения на Омар Косоко и Иван Стоянов и запазиха второто място във временното класиране. Те събраха 61 точки, с колкото е и вторият "Литекс", но "армейците" имат предимство в директните срещи. 

ЦСКА спечели 11-а победа в 16-ото си домакинство през сезона. Шампионът "Лудогорец", който води в...

Гонзо на*бан от миньорци

Бившият футболист на Левски Георги Иванов Гонзо е бил изнасилен на излизане от известно столично заведение. Опитвайки се да отключи луксозното си возило Пежо 205, Гонзо както е известен из футболните среди, бил застигнат от няколко разбеснели се миньорци. Феновете на Миньор, които в момента цялата страна поздравява, поступали настоящият треньор на Черно Море Варна, но не спря ли до там. Очевидци на грозните сцени разказват, че чуковете притиснали Иванов към капака на колата му и му събули...

Продължава

ЦСКА приземи Ботев на "Армията" (видео)

ЦСКА постигна минимална, но ценна победа с 2:0 срещу Ботев в прекия сблъсък за третото място в шампионата.

Зрителски вот реши: Хубавата Елена се връща в Dancing Stars

Зрителите на шоуто Dancing Stars гласуваха хубавата Елена да се върне на сцената и да продължи да ги радва с танците си.
Елена сама поиска да прекъсне преди седмица заради травма.
След като вчера тя обяви, че се възстановява бързо и вече се чувства добре, днес 3000 почитатели на шоуто гласуваха затова дали тя да се върне. Зрителите на шоуто Dancing Stars гласуваха хубавата Елена да се върне на сцената и да продължи да ги радва с танците си. Елена сама поиска да прекъсне преди седмица заради травма. След като вчера тя обяви, че се възстановява бързо и вече се чувства добре, днес 3000 почитатели на шоуто гласуваха затова дали тя да се върне.

Зрителите решиха: Хубавата Елена се връща в Dancing Stars

Зрителите на шоуто Dancing Stars гласуваха хубавата Елена да се върне на сцената и да продължи да ги радва с танците си.
Елена сама поиска да прекъсне преди седмица заради травма.
След като вчера тя обяви, че се възстановява бързо и вече се чувства добре, днес 3000 почитатели на шоуто гласуваха затова дали тя да се върне. Зрителите на шоуто Dancing Stars гласуваха хубавата Елена да се върне на сцената и да продължи да ги радва с танците си. Елена сама поиска да прекъсне преди седмица заради травма. След като вчера тя обяви, че се възстановява бързо и вече се чувства добре, днес 3000 почитатели на шоуто гласуваха затова дали тя да се върне.

Кандидати за комисията за личните данни - без ценз?

Председателят на парламента Михаил Миков и премиерът Пламен Орешарски да проверят дали кандидатурите за нови членове на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), предложени от правителството, отговарят на изискванията на закона. За това призовава в писмо сегашната шефка на институцията Венета Шопова. Председателят на парламента Михаил Миков и премиерът Пламен Орешарски да проверят дали кандидатурите за нови членове на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), предложени от правителството, отговарят на изискванията на закона. За това призовава в писмо сегашната шефка на институцията Венета Шопова.

Интерпол вече не издирва Ивайло Иванов-Играта

Рапърът Ивайло Иванов-Играта вече е свален от списъка за издирване на Интерпол. Преди близо 2 месеца при случайна проверка на КАТ се оказа, че личните му данни са откраднати от престъпник, който се е провинил в Германия. Певецът веднага предостави в Трето районно биометричните си данни.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1, Рапърът Ивайло Иванов-Играта вече е свален от списъка за издирване на Интерпол. Преди близо 2 месеца при случайна проверка на КАТ се оказа, че личните му данни са откраднати от престъпник, който се е провинил в Германия. Певецът веднага предостави в Трето районно биометричните си данни. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,

Варна ще е домакин на регионална квалификация от състезанието по правопис Spelling Bee

На 12 април 2014 г. /събота/ от 11:00 часа във Варна в актовата зала на Професионална гимназия по туризъм /ул. “Найден Геров” 1/, ще се проведе регионалният кръг от Четвъртото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee, съобщиха от училищното настоятелство за Moreto.

1733 лева събра благотворителният концерт в ОДК - Перник за Мартин от Ярджиловци

Благотворителният концерт за Мартин Иванов от село Ярджиловци, който се проведе тази вечер в Обединен детски комплекс - Перник събра 1733 лева. Това съобщи Мартин Борисов - един от организаторите на събитието за ZaPernik.com.

Концертът под надслов "Да помогнем на Мартин" е продължил 2 часа. В него взеха участие: квартет "Славей" - Светла Караджова, Лиляна Галевска, Мариана Павлова и Анна Нацкова, Бинка Добрева, Ива Давидова и група...

Продължава

Слагат скоба на автомобила на Плевнелиева (снимки)

Дори първата дама Юлияна Плевнелиева не успя да се спаси от служителите на Центъра за градска мобилност, които поставиха скоба на автомобила й, съобщи  Дори първата дама Юлияна Плевнелиева не успя да се спаси от служителите на Центъра за градска мобилност, които поставиха скоба на автомобила й, съобщи "България Днес".Нищо неподозиращата Юлияна е паркирала пред офиса луксозното си "Ауди".Изглежда, президентшата се е разсеяла и е забравила да пусне есемес.

Анкара потвърди, че фондация, ръководена от сина на Ердоган, е получила над $100 млн. дарения


Фондация, ръководена от един от синовете на премиера Реджеп Тайип Ердоган, засегнат от разследване за корупция, което разтърсва от няколко месеца турското правителство, е получила над 100 милиона долара дарения. Това потвърди днес турското правителство, цитирано от агенция "Франс прес".

От 2008 до 2012 г. Фондация за образование (Turgev) е получила 99.999 милиона долара (72 милиона евро) дарения от чужбина и 14.1 милиона долара (10.2 милиона евро) дарения от Турция, посочи турският...

Путин се обърна с официално писмо до премиери и държавни глави от ЕС

Владимир Путин се обърна с официално писмо до премиери и държавни глави от ЕС. Информационна агенция КРОСС разполага и публикува пълния текст на документа: "Уважаеми ..................,             Украинската икономика се срива стремглаво през последните месеци. Индустриалният и строителният и сектор също бележат резки спадове. Бюджетният и дефицит се натрупва главоломно. Състоянието на валутната и система става все по-плачевно. Отрицателният и търговски баланс е съчетан с отлив на капитали от страната. Украинската икономика непоколебимо върви към неплатежоспособност, спиране на производството и главоломно растяща безработица. Русия и страните от ЕС са основните търговски партньори на Украйна. Изхождайки от това, на срещата на високо равнище между Русия и ЕС в края на януари, ние се споразумяхме с нашите европейски партньори да проведем консултации по темата за развитието на украинската икономика, имайки предвид интересите на Украйна и нашите страни, като същевременно формулираме интеграционни съюзи с украинско участие. Въпреки това, всички опити от руска страна да започнат реални консултации, останаха безрезултатни. Вместо консултации, чухме призиви за намаляване на договорните цени за руски природен газ – цени, които според някои твърдения са „политически“

И наше дело: 4 нови номера в таблицата на Менделеев

Четири нови свръхтежки химични елемента бяха синтезирани за пръв път в света от учените от Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна и кандидатстват за вписване в периодичната таблица на Менделеев. Съществен принос за изключителното научно откритие имат и български учени.

Чакат се нови арести за наши товарачи на кока в "Дакар"

Варненците Владислав Василев и Мариан Терзийски, които бяха арестувани и пуснати заради заловените във Франция 1400 кг кокаин, ще бъдат задържани отново, когато пристигне европейската заповед за арест. Очаква се това да стане до месец, съобщи източник, близък до разследването. 
Според данните на френските служби Владислав бил товарач... Варненците Владислав Василев и Мариан Терзийски, които бяха арестувани и пуснати заради заловените във Франция 1400 кг кокаин, ще бъдат задържани отново, когато пристигне европейската заповед за арест. Очаква се това да стане до месец, съобщи източник, близък до разследването. Според данните на френските служби Владислав бил товарач...

Маркиньос на път да спаси "Локо" (Сф) от изпадане, съдията пак виновен на Херо

С 13-ия си гол за сезона в С 13-ия си гол за сезона в "А" група Маркиньос задържа "Локо" (Сф) на 4 т. от изпадане и е на път почти сам да запази мястото на "железничарите" в елита. Бразилецът с българския паспорт успя да изравни в 92-ата мин при домакинството на "Черноморец" и така успя да запази разликата между двата отбора. Бургазлии са първи под чертата. Те имат

Мъри: Мислехме, че можем да спечелим

Станимир Стоилов свикна да губи в София и прие спокойно поражението на Ботев от ЦСКА с 0:2. "Оспорван мач, в който нямаше много голови положения. ЦСКА имаха шанс още в първата ситуация да отбележ...

БАН прави оранжерия за Марс

Разработва се трето поколение на българската космическа оранжерия "Свет", в която ще има специално светодиодно осветление. Институтът за космически изследвания и технологии при БАН иска тази оранжерия да бъде включена в наземните експерименти за полетите до Марс.

Забраниха любителския риболов в пернишко за 40 дни заради размножителния период на рибите

Със заповед на министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков от понеделник /14 април 2014 г./ се забранява любителския риболов за 40 дневен период, съобщиха от пресцентъра на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната е на основание Закона за рибарството и аквакултури и се прилага ежегодно през размножителния период на видове във водите на Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти.

Забраната за любителски риболов е от 14...

Продължава

Прокурора на "Октопода" го чака втора дисциплинарка

Втора дисциплинарка грози шефа на спецпрокуратурата и обвинител по делото “Октопод” Светлозар Костов. Това съобщи вчера главният прокурор Сотир Цацаров, но не уточни в какви нарушения е “хванал” своя подчинен.
Висшият съдебен съвет вчера образува друго дисциплинарно дело срещу Костов, за три нарушения - на случайно разпределение на дела... Втора дисциплинарка грози шефа на спецпрокуратурата и обвинител по делото “Октопод” Светлозар Костов. Това съобщи вчера главният прокурор Сотир Цацаров, но не уточни в какви нарушения е “хванал” своя подчинен. Висшият съдебен съвет вчера образува друго дисциплинарно дело срещу Костов, за три нарушения - на случайно разпределение на дела...

ПАСЕ лиши Русия от право на глас

Предложението за замразяване на членството не получи достатъчно подкрепа, но руските представители бяха изключени от ръководните органи на ПАСЕ до края на годината

Ето каде играеме ние.

Моля съдействайте!

Пиша във връзка с това ,че няма къде да се рита.Това е единственото игрище където може,ното е в укаено състояние.Моля съдействайте да бъде изградено ново игрище с врати,мрежи,трева и др.Точно срещу това място се намира двор в който често вкарваме топката и създаваме неудобство на хората.Снимките...

Продължава

Кредитори пребиха мъж заради 800 лв. (ОБЗОР)

57-годишен мъж от град Каблешково бере душа след побой, който отнесъл, защото станал гарант на бърз кредит за 800 лева.
Инцидентът станал в сряда към 22 ч. Тогава четирима биячи спрели с колата си пред дома на Владимир Павлов (57 г.) в Каблешково. Щом ги забелязал, стопанинът се заключил в банята. Това не спряло бабаитите и те нахлули вътре... 57-годишен мъж от град Каблешково бере душа след побой, който отнесъл, защото станал гарант на бърз кредит за 800 лева. Инцидентът станал в сряда към 22 ч. Тогава четирима биячи спрели с колата си пред дома на Владимир Павлов (57 г.) в Каблешково. Щом ги забелязал, стопанинът се заключил в банята. Това не спряло бабаитите и те нахлули вътре...

Гърция се движи в правилна посока според Кристин Лагард


Продажбата на 5-годишни държавни облигации е "признак, че Гърция се движи в правилна посока", заяви днес управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард, предаде ДПА.

Лагард говори във Вашингтон преди пролетните съвместни заседания на МВФ и Световната банка. Тя отбеляза, че Гърция остава под действието на спасителната програма на МВФ и че има още работа, за да бъде върната гръцката икономика към траен растеж.

Високото търсене на гръцки дълг показва, че...

Варненско семейство обикаля света с кемпер

Варненецът Стефко Пъргавелов е един от основателите и настоящ почетен председател на Българската асоциация за къмпинг и караванинг. На 75 години той продължава да обикаля най-красивите кътчета на Европа със своята съпруга Росица в техния дом на колела – кемпера „Лайка”.

Според статистиката от последните 6 г.: "Атлетико" печели Шампионската лига

Още отсега би трябвало да е ясен победителят в настоящия сезон на Шампионската лига, ако се спази статистиката от предните 6 кампании.

В две от тях трофея завоюва каталунският гранд. В останалите 4 случая финалът винаги бе печелен от отбора, който е отстранил Още отсега би трябвало да е ясен победителят в настоящия сезон на Шампионската лига, ако се спази статистиката от предните 6 кампании. В две от тях трофея завоюва каталунският гранд. В останалите 4 случая финалът винаги бе печелен от отбора, който е отстранил "Барселона" (2009, 2011). През 2008 г. "Манчестър Юнайтед" отстрани на 1/2-финал

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване