Кънчо Стойчев: Похабихме протестите като оръжие

Никой към днешна дата не влиза в никакъв Европейски парламент. Ние измерваме само тенденции. А тенденцията е неблагоприятна – продължаваме да бъдем разединени и даваме ухо на политици и медии, че на 25 май предстои някаква вододелна дата.

Сергей Станишев: Наследството на ЕНП са 10 млн. безработни

Всички кандидати от ПЕС из цяла Европа ще докажат, че макар членовете на ЕНП да се опитват да покажат смекчени позиции преди изборите, пораженията от техните политики на икономии са неоспорими, заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на провелото се в Брюксел заседание на Президиума на ПЕС. Наследството на ЕНП са 10 млн. повече безработни, обърна внимание социалистът.

Бургас влиза в надпреварата на НАСА Space Apps Challenge

Бургас /КРОСС/ На 12 и 13 април Бургас ще участва за първи път в международното състезание за иновативни идеи на НАСА International Space Apps Challenge. Надпреварата ще се проведе за трета година в различни градове от всички континенти по целия свят. България участва в състезанието за втора поредна година.Тази година в списъка с одобрените повече от 100 локации в света са българските градове София и Бургас. В него ще може да се участва и виртуално от всяка една точка в България.В морския град престижното състезание ще се проведе в Природоматематическа гимназия "Академик Никола Обрешков". То ще се бъде в стил "хакатон" в рамките на 48 часа на 12 и 13 април /събота и неделя/. Тази година предизвикателствата за решаване ще бъдат в една от категориите роботика, космически технологии, пилотируеми космически кораби, глобални климатични промени и астероиди.В състезанието могат да участват екипи от всички възрасти, ученици, студенти, професионалисти и експерти - програмисти, инженери, проектанти, еколози, дизайнери, изследователи, предприемачи и всички, които имат желание и мотивация да имат принос в решаването на глобалните проблеми в света.България ще се състезава на глобалните финали с 4-те най-добри разработки - най-добрите две решения от състезанието в София и най-добрите две решения от Бургас

Разбиха канал за незаконно превеждане на чужденци през границата ни

Разбит е канал за незаконно превеждане на чужди граждани през границата на България, съобщиха от пресцентъра на ДАНС.
Специализираната операция на ДАНС е проведена на територията на Враца и Оряхово под ръководството на Районна прокуратура-Оряхово и със съдействието на Областната дирекция на МВР – Враца и Гранично полицейско управление – Козлодуй. Разбит е канал за незаконно превеждане на чужди граждани през границата на България, съобщиха от пресцентъра на ДАНС. Специализираната операция на ДАНС е проведена на територията на Враца и Оряхово под ръководството на Районна прокуратура-Оряхово и със съдействието на Областната дирекция на МВР – Враца и Гранично полицейско управление – Козлодуй.

"Черноморец" скочи срещу съдиите и отборите с президенти в Изпълкома


Треньорският щаб на "Черноморец" изрази недоволство от съдийството на Таско Тасков при равенството с "Локомотив" (1:1) в София.

Бургазлии изпуснаха безценна победа, която ги запъти към Б група. Те допуснаха изравнителен гол в добавеното време на мача, който запази разликата от четири точки между двата отбора. "Черноморец" остава точно под чертата с 35 точки, като е изиграл и един мач повече от "Локомотив". 

"Не искам да говоря за футбол. Знаете, че в навечерието на двубоя...

Никола Гюзелев в хоспис със зле счупен таз, лекарите предпазливи в прогнозите

"Татко пострада тежко. Лежа в няколко болници. Сега е в хоспис и се опитваме да го възстановим с рехабилитация, защото мястото, на което е, предлага отлични условия за това. Винаги сме до него". Това каза художникът Ясен Гюзелев, син на световноизвестния оперен певец Никола Гюзелев.

Сътрудничим си с Азербайджан в областта на земеделието

Ключът за ползотворното сътрудничество между България и Азербайджан е насърчаването на взаимните инвестиции. Това заяви министърът на земеделието и...

73-килограмов сом уловиха в Струма

Четирима приятели от Сандански, Благоевград и София се върнаха от риболовен излет в Гърция с огромен сом, уловен в река Струма край Серес, съобщи Struma.com. 
Христо Ст. от Благоевград и компанията му използвали примамка - воблер, за да закачат голямата риба. Повече от половин час четиримата се борили със съпротивата на огромния звяр и на финала Четирима приятели от Сандански, Благоевград и София се върнаха от риболовен излет в Гърция с огромен сом, уловен в река Струма край Серес, съобщи Struma.com.  Христо Ст. от Благоевград и компанията му използвали примамка - воблер, за да закачат голямата риба. Повече от половин час четиримата се борили със съпротивата на огромния звяр и на финала

Мат Деймън тръгва за Марс

/КРОСС/ Мат Деймън е готов да изиграе главната роля в научно-фантастичния филм The Martian, с който 20th Century Fox възнамерява да се заеме, съобщава The Wrap. Сценарият на лентата ще се базира на едноименната творба на Анди Уиър , в който сюжетът е изграден около астронавта Марк Уотни, останал сам на Мар. Екипажът на кораба му спешно се евакуира от планетата по време на силня пясъчна буря, смятайки капитана си за мъртъв. Пред главния герой няма никаква възможност да изпрати съобщение до Земята, че е оцелял, а припасите му са малко и със сигурност няма да стигнат.Все още няма яснота около името на режисьора на филма. Не се съобщава и за график на снимките и дата на премиерата.

Зинаида Златанова смята, че 0.36% от БВП за правосъдие е много

Правосъдният министър Зинаида Златанова обясни в четвъртък, че България отделя най-голям дял от брутния си вътрешен продукт (БВП) за правосъдие в сравнение с другите държави от ЕС. Преди да направи това изявление, вицепремиерът чете лекция пред студентите от УНСС.   "По този показател държавата ни се нарежда заедно със Словения и Великобритания. Като абсолютни суми обаче България няма как да е на първо място, тъй като е най-бедната държава от ЕС", посочи министър Златанова, цитирана от БТА.   "Сумата, която държавата ни отделя за правосъдие, е по-голяма от тази на държави като Гърция и Кипър, които имат по-висок БВП. Изводът е, че обществото отделя сериозен ресурс отвъд възможностите си или на ръба на възможностите си за финансирането на сектор правосъдие", каза още министърът.   Повод за изявлението стана исканията на ВСС за отпускането на допълнителни 25 милиона лева за увеличение на заплатите в съдебната система. На фона на критиките за липсата на устойчиви реформи в България, ВСС обясни, че съдебната система се е подобрила достатъчно и магистратите заслужават повече пари.   Извън тази спорна заявка на ВСС, факт е, че държавата инвестира изключително малко средства за материалното обезпечаване на правосъдието. За тази година парите за капиталови разходи на цялата система са под 5 милиона лева. В тях трябва да се вместят всички неотложни ремонти, купуване на мебели, а и да останат пари за нови компютри   Какво обаче Зинаида Златанова разбира под "най-голям дял от БВП" за правосъдие? Бюджетът на цялата съдебна власт за 2014 година е 434 милиона лева. Това е 0.53% от БВП. Трансферът от държавния бюджет към съдебната система обаче е само 294 милиона лева или 0.36% от БВП. Останалите пари са собствени приходи на съдебната система, т.е. от съдебните такси, които се събират от всички български граждани. Държавата няма как да си присвоява заслуги за тези пари. Така погледнат, бюджетът на съдебната власт като проценти от БВП е един от най-ниските в ЕС.   Зинаида Златанова вече се обяви срещу искането на ВСС за увеличаването на магистратските заплати. Позиция, която се защитава лесно, предвид факта, че в съдебната система се получават много високи заплати на фона на всички сфери в държавния апарат, а и в икономиката. Погледнато макроикономически обаче, България не се грижи добре за материалното осигуряване на своята съдебна система.   Информационното табло на ЕС, което сравнява всички съдебни системи на държавите в съюза, показва, че всеки българин плаща под 20 евро годишно, за да има съдебна система. По този показател България е предпоследна в ЕС заедно с Румъния. Хърватия, която има по-малко население и сравним БВП с българския, отделя повече пари за своята съдебна система. Хърватия стана член на ЕС миналата година, а всеки хърватин дава по 40 евро годишно за своите магистрати.

България, Полша и Гърция са с най-лош транспорт в ЕС според европейска класация


България, наред с Полша и Гърция, е в дъното на класацията за състоянието на превозите в Европейския съюз, показват данните на Европейската комисия, представени днес.

Това е първото издание на класацията за състоянието на транспорта в ЕС. Класацията сравнява постигнатото от държавите членки в 22 свързани с транспорта категории, като за повечето от тези категории определя петте държави с най-добри постижения и съответно петте държави с най-слаби постижения.

За България се...

Пчелари: Държавата натика сектора в ъгъла

„Пчеларският сектор е натикан в ъгъла, а отношението на държавата към бранша е унизително". Това заяви председателят на Съюза на българските пчелари инж. Михаил Михайлов, като допълни, че пчеларството не фигурира в програмата за развитие на общата селскостопанска политика до 2020-та година.

Младеж вилня в Спешното във Велико Търново

24-годишен горнооряховчанин е глобен с 200 лв. за хулигански изпълнения в Центъра за спешна медицинска помощ във Велико Търново.

Чудовищно огромен сом уловиха в Струма

Четирима приятели от Сандански, Благоевград и София се върнаха от риболовен излет в Гърция с огромен сом, уловен в река Струма край Серес, съобщи Struma.com. 
Христо Ст. от Благоевград и компанията му използвали примамка - воблер, за да закачат голямата риба. Повече от половин час четиримата се борили със съпротивата на огромния звяр и на финала Четирима приятели от Сандански, Благоевград и София се върнаха от риболовен излет в Гърция с огромен сом, уловен в река Струма край Серес, съобщи Struma.com.  Христо Ст. от Благоевград и компанията му използвали примамка - воблер, за да закачат голямата риба. Повече от половин час четиримата се борили със съпротивата на огромния звяр и на финала

Служители на ТЕЦ "Варна" плашат протестът им да се пренесе в София (видео)

Около сто служители на ТЕЦ "Варна" протестираха днес за пореден път в центъра на морския град заради опасенията, че ще загубят работните си места. Централата в момента не работи, а прогнозите са, че до края на годината окончателно ще спре.

Тя беше приватизирана през 2006 г. от ЧЕЗ, като оттогава постоянно свива дейността си, а собственикът не инвестира в нейната модернизация, тъй като все по-малкият дял на ТЕЦ-а в електроенергийния пазар на България няма как да възвърне инвестициите....

Протест и драконовски мерки за сигурност преди визитата на шефа на НАТО в София


Столицата е под блокада. Взети са драконовски мерки за сигурност заради визитата на генералния секретар на НАТО Андерс фог Расмусен, който пристига на еднодневна визита у нас.
Утре Президентът Росен Плевнелиев ще го удостои с орден "Стара планина" - първа степен. Двамата ще имат среща "на четири очи", след което ще се проведат пленарни разговори. Столицата е под блокада. Взети са драконовски мерки за сигурност заради визитата на генералния секретар на НАТО Андерс фог Расмусен, който пристига на еднодневна визита у нас. Утре Президентът Росен Плевнелиев ще го удостои с орден "Стара планина" - първа степен. Двамата ще имат среща "на четири очи", след което ще се проведат пленарни разговори.

Конкурс за паметника пред НДК все пак ще се състои

След куп спорове и прегласуване столичните общински съветници взеха решение да обяви конкурс за проект, който да замести популярния след софиянци паметник пред НДК, изветен като Петоъгълен шесто...ник...

Ford Focus остава номер 1

За втора поредна година моделът излиза начело по продажби


Протест и драконовски мерки за сигурност посрещат шефа на НАТО в София


Столицата е под блокада. Взети са драконовски мерки за сигурност заради визитата на генералния секретар на НАТО Андерс фог Расмусен, който пристига на еднодневна визита у нас.
Утре Президентът Росен Плевнелиев ще го удостои с орден Столицата е под блокада. Взети са драконовски мерки за сигурност заради визитата на генералния секретар на НАТО Андерс фог Расмусен, който пристига на еднодневна визита у нас. Утре Президентът Росен Плевнелиев ще го удостои с орден "Стара планина" - първа степен. Двамата ще имат среща "на четири очи", след което ще се проведат пленарни разговори.

Зам.-шеф на младежкото ДПС влиза в борда на НЕК

Зам.-председателят на младежкото ДПС Мустафа Ахмедов влиза в съвета на директорите на "Националната електрическа компания" (НЕК), според внесени документи в Търговския регистър.   Това ще е поредната смяна в държавната компания, която е в технически фалит и откакто на власт е правителството на Пламен Орешарски смени петима директори и редица членове на управата. Последната шефка на НЕК Екатерина Истаткова бе назначена през февруари тази година.   Сега 27-годишният Ахмедов ще замени в ръководството на НЕК Анна Димитрова, която след шест месеца на този пост ще стане член на управителния съвет на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3", където НЕК държи 23 на сто. Там тя ще смени Владимир Инков, който пък до ноември 2013 г. бе един от шефовете на НЕК и макар да се очакваше да влезе в дружеството за строежа на "Южен поток" бе пратен в управата на ТЕЦ.   Мустафа Ахмедов е с инженерно и икономическо образование. Той участва в съвета на директорите и на друго държавно дружество - "Булгаргаз". Там е назначен от началото на декември 2013 г. Преди това Ахмедов за два месеца участваше и в управлението на "Булгартел". Според справка на вестник "Труд" Мустафа Ахмедов е нещатен сътрудник на 24-годишния депутат от ДПС Шендоан Халит, член на енергийната комисия към парламента.

ДАНС разби канал за трафик на имигранти през границата

ДАНС разби канал за незаконно превеждане на чужди граждани през границата, съобщиха от агенцията.

Журналисти-скиори изпитваха новия „Форд Куга”

Български отбор пътува с два форда 3.8 хил. км из Европа за ски състезанията за журналисти в Швейцария

Новият дизелов „Форд Куга” автоматик в най-високата точка на Симплонския проход между Швейцария и Италия. Снимка: Тихомир Шолев

Фирмата „Мото-Пфое” предостави на отбор български журналисти скиори новия модел „Форд Куга”, за да го тестват, като пътуват с него за състезания в швейцарския град курорт Шампери в края на март.
В обширната ски зона Порт дю Солей между Швейцария и Франция, 197 журналисти от 32 държави се събраха на традицонна зимна среща, световно първенство за журналисти.
Дотам пътуваха с „Форд Куга” и с „Форд Мондео” 7 български журналисти, които участваха в състезанията. Шофьорът на новия „Куга” Юлиан Димитров, изпълнителен директор на седмичника „Лична драма”, сполучи да вземе златния медал в гигантския слалом в групата до 45 г. Освен това се класира на 10-о място в ски бягането класически стил на 5 км., и взе бронзов медал в комбинацият. И заедно с това измина на кормилото близо 3800 километра денонощен пробег в двете посоки по пътищата на Европа. И той, и колегите му вече са фенове на новия дизелов SUV (джип) „Форд Куга”, с който пропътуваха това разстояние из Европа. Автомобилът е с автоматична скоростна кутия, което е оценено като улеснение при дългия път.

Българския отбор на Световното първенство по ски за журналисти. Снимка: личен архив

Общо 8-членният смесен по възраст и пол отбор от български журналисти се пред0стави отлично в швейцарското състезание, което е уникална комбинация от гигантски слалом и класическо крос кънтри. Отборът беше днабден със ски „Росиньол” от фирмата SLS, дългогодишен партньор на Българския ски клуб на журналистите.

Един чужденец ще гласува на евроизборите във Варна засега

Само един чуждестранен гражданин на ЕС е заявил намерение да участва в изборите за Европейски парламент на 25-ти май на територията на община Варна. Това съобщават от отдел „Информационно и административно обслужване” в общината. Оттам напомнят, че изтича крайният срок - 14.

Ню Йорк и Чикаго през 50-те години на ХХ век

Животът в градовете през погледа на Вивиан Майер


ДПС прекроява бюлетината за изборите

Парламентарната правна комисия одобри предложението на ДПС да се промени бюлетината, с която да гласуваме.

Пуснаха билетите за Световната лига във Варна

Пропуските за мачовете със САЩ са на цени 15, 20 и 25 лева. Най-скъпите са за малката трибуна зад скамейките на двата тима и съдиите. Средната категория са за долните редове на голямата трибуна, а тези от по 15 лева за по-горните редове там.

Може да спрем газа за Европа, пише Путин до лидерите на ЕС

Заради неплатените доставки на газ от страна на Украйна

Организация иска да помогне на майка да върне децата си

Недопустимо в държава, членка на ЕС, деца да бъдат разделяни от родителите си поради неплатени сметки за ток, пишат от Националната мрежа за децата

Съдят момчето, нарязало с ножове 20 съученици, като пълнолетен

Те разкриха, че нападателят е 16-годишният гимназист Алекс Хрибал. Той е обвинен в 4 опита за умишлено убийство и 21 нападения с хладно оръжие. В сряда сутринта малко след отварянето на вратите в гимназията “Франклин” в град Мърисвил, на около 24 км източно от Питсбърг, Хрибал за около 5 минути намушка 20 деца и един възрастен. Те разкриха, че нападателят е 16-годишният гимназист Алекс Хрибал. Той е обвинен в 4 опита за умишлено убийство и 21 нападения с хладно оръжие. В сряда сутринта малко след отварянето на вратите в гимназията “Франклин” в град Мърисвил, на около 24 км източно от Питсбърг, Хрибал за около 5 минути намушка 20 деца и един възрастен.

Може ли България да брани източната граница на НАТО?

Дойче веле за готовността ни за евентуални военни действия в Черно море


Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Това са акцентите от емисията в 17 ч.:

- Съставът на ЦИК се увеличава на 20 души, като допълнителния мандат отива при ДПС. Това прие правната парламентарна комисия, както и промяна на бюлетината.  
- От Галъп днес направиха и прогноза, че трите най-големи партии-ГЕРБ,БСП и ДПС ще разделят 14 от 17-те мандата за Европарламент, като за ДПС се...

На БФБ имаше интерес към акциите на Софарма и Адванс Терафонд

На Българска фондова борса (БФБ-София) бяха регистрирани няколко по-големи сделки с книжата на Софарма и Адванс Терафонд. След края на борсовата...

Разбиха канал за незаконно превеждане на чужденци

/КРОСС/ Днес на територията на Враца и Оряхово е проведена специализирана операция на ДАНС под ръководството на Районна прокуратура - Оряхово и със съдействието на Областната дирекция на МВР - Враца и Гранично полицейско управление - Козлодуй за пресичане на канал за незаконно превеждане на чужди граждани през границата на Република България.В рамките на образуваното досъдебно производство за престъпление по чл. 280, ал. 2, т. 3 и т. 4 от Наказателния кодекс е извършено претърсване на няколко адреса и изземване на вещи, съотносими към извършваните от заподозрените лица престъпни деяния.С постановление на наблюдаващия прокурор е наложено задържане за 72 часа спрямо две лица.

Югоизточна Украйна продължава съпротивата

Масовите протести срещу киевската власт в югоизточна Украйна продължават, предаде ИТАР-ТАСС. В Донецк и Луганск привържениците на федерализацията продължават да сградите на властта, искайки провеждането на референдум. По-рано назначеният от Върховната рада вътрешен министър Арсен Аваков заяви, че ситуацията в Луганска, Донецка и Харковска области може да бъде овладяна в следващите 48 часа или чрез преговори или по силов начин. Изпълняващият длъжността заместник ръководител на администрацията на украинския президент Андрей Сенченко също съобщи, че военнослужещите и сътрудниците от силовите структури скоро ще получат разрешение за използване на огнестрелно оръжие срещу демонстрантите в Източна Украйна. Според протестиращи, в Донецк са затегнати няколко стотин военнослужещи от Националната гвардия, радикали от „Десния сектор” от западните части на Украйна, както и сътрудници на американски военни фирми, имащи договори с Киев. Военна техника присъства и в Луганск, където повече от хиляда бивши военнослужещи превзеха сградата на украинската Служба за сигурност. Очаква се в скоро време и те да обявят създаването на суверенна народна република, както това се случи в Донецк и Харков. Депутатът от Върховната рада и кандидат за президент Сергей Тигипко заяви, че сред протестиращите няма руски граждани

Варна отбеляза 125-годишнината на Градския часовник


Точно в 12.00 часа днес във Варна беше отбелязана 125-годишнината на Градския часовник, съобщи БГНЕС.

Сайтът Varna.info припомня, че според исторически свидетелства в града е имало часовникова кула още в средата на 18 век. Французинът Шевалие описва Варна при посещението си: "Има около 16000 жители, 12 джамии, 2 черкви и 1 кула-камбанария, построена преди 20 години, на която се намира часовник с камбана..."  Сахат-кула се е намирала в градинката зад днешната сграда на театъра и е...

"Да покажем среден пръст на Запада, който иска да дискредитира изборите в Русия"

Председателят на Централната избирателна комисия на Русия Владимир Чуров очаква, че изострянето на външнополитическата ситуация може да доведе до опити да се дискредитират изборите в Русия. Той картинно призовава колегите си да ги провеждат честно и открито.   "Изострянето на ситуацията извън Русия очевидно ще доведе до засилване на опитите да се дискредитират и делегитимират изборите, особено на местно равнище. Дайте да покажем на нашите заклети задгранични приятели голям и дебел среден пръст. Няма да успеят! Ние ще проведем изборите честно и открито. Значително по-добре, отколкото ги провеждат в Германия, Франция, САЩ", каза в четвъртък Чуров, цитиран на руските медии. Речта му бе пред шефовете на избирателните комисии в Астрахан.   Чуров предупреди колегите си, че ако в хода на изборите по места бъдат допуснати нарушения, ръководителите на комисии ще бъдат отстранени.   "Преди да дойдем тук, в Астрахан, всички гледахте филма на Олег Шейн и Владимир Чурин, който е създаден на базата на записи от избирателните секции (очевидно с регистрирани драстични нарушения - бел. ред.). Искам да предупредя всички: ако на някого от вас се случи подобно нещо в района му, няма да доживее до тържествено погребение. Преди това ще бъде уволнен", заявява шефът на ЦИК, като подчертава, че това се отнася както до регионалните, така и до секционните комисии.

"168 часа": Нешка Робева: Вместо вяра църквата генерира скандали

168 часа
След празниците екип на Руската телевизия пристига в България, за да заснеме 11-сериен документален филм за пророчицата Ванга. Помолиха ме да им съдействам. Откликнах веднага на молбата да ги свържа с хора, на които леля Ванга е помогнала. Било за здравословен проблем, било за бизнес. С една дума, за чисто човешки неща. 168 часа След празниците екип на Руската телевизия пристига в България, за да заснеме 11-сериен документален филм за пророчицата Ванга. Помолиха ме да им съдействам. Откликнах веднага на молбата да ги свържа с хора, на които леля Ванга е помогнала. Било за здравословен проблем, било за бизнес. С една дума, за чисто човешки неща.

На Евроизбори отиват 18 партии, 6 коалиции и 7 инициативни комитета

18 партии, 6 коалиции и 7 инициативни комитета са се регистрирали в ЦИК за изборите за членове на Европейски парламент. Това стана ясно на брифинг на Централната избирателна комисия (ЦИК).
Списъкът на постъпилите за регистрация партии за изборите за членове на Европейски парламент на 25 май 2014 г. включва: ПП ГЕРБ, ПП „Синьо единство”, 18 партии, 6 коалиции и 7 инициативни комитета са се регистрирали в ЦИК за изборите за членове на Европейски парламент. Това стана ясно на брифинг на Централната избирателна комисия (ЦИК). Списъкът на постъпилите за регистрация партии за изборите за членове на Европейски парламент на 25 май 2014 г. включва: ПП ГЕРБ, ПП „Синьо единство”,

Млада художничка показва творбите си пред родна публика

София /КРОСС/ Младата художничка Силвия Радева, която живее и работи в Лондон, ще представи пред българска публика изложбата си „Слоеве". Откриването на експозицията й ще се състои на 16 април / сряда/ от 18.00 часа в Мраморното фоайе на зала „България".

Путин предупреди ЕС за дълга на Киев и доставките на газ

Руският президент е изпратил писмо до ръководителите на европейските страни, които купуват руски газ; Украйна увери, че количествата газ в подземните ѝ хранилища ще стигнат, за да не се нарушават доставките за Европа до 3 месеца

18 партии, 6 коалиции и 7 инициативни комитета се регистрираха за Евроизборите

18 партии, 6 коалиции и 7 инициативни комитета са се регистрирали в ЦИК за изборите за членове на Европейски парламент. Това стана ясно на брифинг на Централната избирателна комисия (ЦИК).
Списъкът на постъпилите за регистрация партии за изборите за членове на Европейски парламент на 25 май 2014 г. включва: ПП ГЕРБ, ПП „Синьо единство”, 18 партии, 6 коалиции и 7 инициативни комитета са се регистрирали в ЦИК за изборите за членове на Европейски парламент. Това стана ясно на брифинг на Централната избирателна комисия (ЦИК). Списъкът на постъпилите за регистрация партии за изборите за членове на Европейски парламент на 25 май 2014 г. включва: ПП ГЕРБ, ПП „Синьо единство”,

Путин предупреди ЕС за дълга на Киев и доствките на газ

Руският президент е изпратил писмо до ръководителите на европейските страни, които купуват руски газ

Над 50 % от децата у нас са застрашени от социално изключване, алармират НПО-та

Детската бедност в България продължава да е най-високата в Европа и от 2007 г. насам вместо да вървим към решение на проблема, той все повече се задълбочава. Повече от половината български деца или 52.3% (637 000 деца) живеят в риск от бедност или социално изключване.

Путин предупреди Европа да се готви за проблеми с газовите доставки

Руският президент Владимир Путин е информирал европейските лидери за "критичната ситуация" във връзка с украинския газов дълг и за евентуалните последици върху транзита на руски газ за Европа, съобщиха световните агенции. "Путин изрази своето крайно безпокойство относно критичната ситуация, свързана с украинския дълг към руската компания Газпром и следователно относно последиците за доставките на руски газ", каза говорителят на Путин Дмитрий Песков пред агенция РИА "Новости". Писмото съдържа подробно описание на "критичната ситуация", която се създава на фона на растящите задължения на Украйна за доставяния й от Русия газ, а също така за възможните последици за транзита на газ за Европа. "Президентът Путин предлага в писмото си да се вземат спешни мерки, защото положението не търпи отлагане. Президентът Путин предложи механизъм за спешни разговори по въпроса за украинския газов дълг към Русия", посочва Песков. Руският президент призовава и за спешни консултации с Европа за стабилизиране на украинската икономика. Той посочва, че 11.5 милиарда кубични метра газ на стойност 5.5 милиарда долара трябва да бъдат налети в украинските газови хранилища, за да се гарантира непрекъснат транзит. "Президентът Путин предложи механизъм за спешни разговори по въпроса за украинския газов дълг към Русия", добави Песков. Путин предупреждава европейските лидери, че Русия може да спре доставките на природен газ за Украйна, ако тя не плати дължимите сметки за доставен газ навреме. В писмото Путин предупреждава и че може да има намаляване на доставките за Европа като цяло. Той посочва още, че украинската икономическа криза, породена отчасти от търговския дисбаланс с Европа, е отслабила украинската способност да плаща за руския газ. Преди ден Путин проведе специално съвещание, на което редица министри му докладваха за ситуацията със сътрудничеството с Украйна, включително в енергийната сфера. Изказванията им бяха обобщени от премиера Дмитрий Медведев, който съобщи, че общият дълг на Украйна към Русия възлиза на 16.6 милиарда долара. Ръководителят на руския енергиен гигант Газпром Алексей Милер на 3 април определи сумата на украинския газов дълг на 2.2 милиарда долара. Путин все пак поиска правителството и Газпром да се въздържат засега от преход към предварително плащане на доставките на руски газ за Украйна. Близо половината от доставките на руски газ за Европа се транзитират през украински газопроводи. Газпром преустанови доставките газ за Украйна заради спор за цените през зимите на 2005-2006 г. и 2008-2009 г., което доведе до спад в доставките за европейските страни, получаващи руски газ по тръбопроводи през Украйна.  

Путин предупредил Европа за "критична ситуация" с газовите доставки

Руският президент Владимир Путин е информирал европейските лидери за "критичната ситуация" във връзка с украинския газов дълг и за евентуалните последици върху транзита на руски газ, съобщиха световните агенции.   "Путин изрази своето крайно безпокойство относно критичната ситуация, свързана с украинския дълг към руската компания Газпром и следователно относно последиците за доставките на руски газ", каза говорителят на Путин Дмитрий Песков пред агенция РИА "Новости". Писмото съдържа подробно описание на "критичната ситуация", която се създава на фона на растящите задължения на Украйна за доставяния й от Русия газ, а също така за възможните последици за транзита на газ за Европа. "Президентът Путин предлага в писмото си да се вземат спешни мерки, защото положението не търпи отлагане. Президентът Путин предложи механизъм за спешни разговори по въпроса за украинския газов дълг към Русия", посочва Песков. Преди ден Путин проведе специално съвещание, на което редица министри му докладваха за ситуацията със сътрудничеството с Украйна, включително в енергийната сфера. Изказванията им бяха обобщени от премиера Дмитрий Медведев, който съобщи, че общият дълг на Украйна към Русия възлиза на 16.6 милиарда долара. Ръководителят на руския енергиен гигант Газпром Алексей Милер на 3 април определи сумата на украинския газов дълг на 2.2 милиарда долара. Путин все пак поиска правителството и Газпром да се въздържат засега от преход към предварително плащане на доставките на руски газ за Украйна. Близо половината от доставките на руски газ за Европа транзитират през украински газопроводи.

ЕК повдига въпроса за mHealth

Мобилни устройства и приложения ще бъдат впрегнати в подобряване на здравеопазването в ЕС


Областният на Варна дава оставка, ако не се реши проблемът с ТЕЦ-а

200 работници на ТЕЦ-Варна блокираха бул. 200 работници на ТЕЦ-Варна блокираха бул. "Мария Луиза" във Варна. Със скандирания и лозунги те минаха по пътното платно, ескортирани от полицейски екипи. Техният протест бе заради липсата на гаранции, че електроцентралата ще продължи да работи след края на тази година. Притесненията на работниците са,

Консултант: С бързи кредити плащаме тока

Кредитният пазар започна да се развива 2002 – 2003 г. Презумпцията е, че кредитите не са опасни, ако вие имате стабилно заплащане, но дойде и първата криза и сътресение 2004 – 2008 г. Грешката тогава беше на всички участници, защото не прецениха риска.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване