Комбито на новата С-класа на "Мерцедес" порасна и поумня


След въвеждането на пазара на седана на новата С-класа през пролетта, от "Мерцедес" обявиха, че през есента идва и комбито на модела. В сравнение с предшественика си изпълнението Estate разполага с 8 см. по-голямо междуосие (2. 84 метра) и с почти 10 см по-голяма дължина (4.70 м). Ширината е увеличена с 4 см. до 1.18 м.

Порастването на комбито се отразило основно в увеличаването на мястото за возещите се отзад и добавянето на товарен обем, който варира между 490 и 1510 литра....

Купуват се не само гласове, а и матурите - модерно, със SMS

Държава от скандали – това представлява България и съвсем спокойно можем да го напишем и в Конституцията. Защото освен скандалите с купуването на гласове, вече гръмна нов – служите...

Visa и MasterCard остават в Русия, ще правят местен оператор

Международните разплащателни системи Visa и MasterCard смятат да останат да работят в Русия и до година и половина да създадат местен оператор, съобщи министърът на финансите Антон Силуанов в петък пред журналисти, присъстващи на Международния икономически форум в Санкт Петербург.   След като най-големите в света оператори на дебитни и кредитни карти блокираха операциите по картите на някои руски банки в рамките на наложените от САЩ санкции заради анексирането на Крим от Москва, руският парламент прие закон, изискващ от Visa и MasterCard да внесат в руската Централна банка гаранционен депозит в размер на 25 на сто от среднодневния си оборот на ежемесечна основа. Това предизвика недоволството на двамата оператора.   "При всички положение ние оставаме в Русия", каза от Иля Рябий, генерален директор на MasterCard в Русия след среща със Силуанов, провела се в Петербург. Шефът на Visa Андрю Торе допълни, че очакванията са да се намери компромисно решение на проблема. Докато това стане двамата оператора ще работят със съществуващата руска разплащателна система, каза руският финансов министър, цитиран от Ройтерс.   Изискването за гаранционен депозит от двете компании влиза в сила от 1 юли и много притежатели на техните карти са притеснени, че може да е застрашен достъпа до парите им именно в разгара на отпуските, когато зад граница заминават милиони руснаци, коментира "Комерсант".

Фиксинг на БНБ за петък, 23 май

Валутните курсове на БНБ за 23 май в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. в понеделник са:   ...

Депутати от ГЕРБ дариха 10 000 лв. на наводнените в Сърбия и Босна

Народните представители от ГЕРБ събраха и дариха 10 000 лева лични средства за подпомагане на пострадалите и преодоляване на щетите от наводненията в Сърбия и Босна и Херцеговина.

Над 130 телевизионни програми - в 24chasa.bg

Читателите на 24chasa.bg вече имат достъп до над 130 програми на най-гледаните български и чуждестранни телевизионни канали.
Входът към тях е от бутона ТВ програма, непосредствено до главата на сайта. Този бутон е достъпен както на челната, така и на всички вътрешни страници на сайта.
Допълнителен вход към телевизионните програми има и в рубриката Читателите на 24chasa.bg вече имат достъп до над 130 програми на най-гледаните български и чуждестранни телевизионни канали. Входът към тях е от бутона ТВ програма, непосредствено до главата на сайта. Този бутон е достъпен както на челната, така и на всички вътрешни страници на сайта. Допълнителен вход към телевизионните програми има и в рубриката

ГЕРБ се жалва, че ДПС им къса плакатите в Кърджали

ГЕРБ-Кърджали внесе жалба за унищожаване на плакати от активисти на ДПС, съобщават от пресцентъра на партията. Областният координатор на ГЕРБ в града Цвета Караянчева е внесла жалба в Районната избирателна комисия, в която се оплаква, че агитационни материали на партията са били унищожени. Според сигнала посегателството е извършено „посред бял ден в центъра на града“ от активисти на ДПС. Плакатите на ГЕРБ, намиращи се в близост до Бюрото по труда, са били скъсани умишлено, а върху тя са поставени постери на ДПС, твърдят от партията на Борисов. Хората на ГЕРБ разпознали сред унищожителите на плакати служител на областната администрация, нает по програмата „Старт в кариерата“.

Пореден ремонт в София, започват "Ботевградско шосе"

Столична община проверявала хидроизалацията на моста на 4-ти км


Fitch повиши дългосрочната оценка за Гърция


Международната рейтингова агенция Fitch ("Фич") повиши дългосрочната си оценка за Гърция до степен "В" от "В-" със стабилна перспектива, съобщават гръцките електронни медии, цитирани от БТА.

За тази своя оценка Fitch се позовава на постигнатия от Гърция първичен бюджетен излишък, на подобрената реализация на бюджетните цели, на намаляването на краткосрочния риск за ликвидност на страната и на завръщането ѝ на международните финансови пазари.

Агенцията преценява, че...

Румен Петков: Прокуратурата създава комфорт на властта да купува гласове

Много грозен е двойният стандарт, който проявява прокуратурата. При един абсолютно измислен клеветнически материал, направи всичко възможно цяла България да разбере, че някой лъже и клевети на мой гръб. Когато една телевизия излъчи репортаж, в който е очевидно, че става въпрос за купуване на гласове, прокуратурата тържествено обяви, че се самосезира. Това коментира Румен Петков  от АБВ по повод репортажа на "Нова телевизия" , в който със скрита камера е заснето събрание на миньорите в мини Бобов дол, на което ги агитират да гласуват за "Коалиция за България", ако искат и в бъдеще да получават аванси и заплати на време. Миналата седмица Петков беше привикан като свидетел в прокуратурата по сигнал за купуване на гласове. "А там е ясен купувачът на гласове, ясен е извършителят на престъплението, ясно е и че правителството е оказало съответния натиск върху собственика, и то чрез конкретен министър – енергийния. И не се предприемат никакви мерки, да не говорим за привиквания, да не говорим за арести. Т.е., прокуратурата създава целия комфорт на властта да купува гласове на воля", коментира Петков. По думите му това е нещото, което дразни Европа и затова ще продължи мониторингът и ще продължават да ни дават негативни оценки. "Затова българският гражданин няма да вярва на правораздаването и правоохраната. И дали става дума за джобно ножче или за къртечница, отвращението от хората е все по-голямо и по-голямо. Досега, ако имаше воля, този проблем щеше да е изчистен и България щеше да е с вдигнато чело. Очевидно воля няма. Затова, българи, гласувайте. Гласувайте, за да накажем крадците, да накажем купувачите на гласове и да изгоним търговците от храма", призова Петков.

Осъден за футболно хулиганство обжалва условната си присъда пред Апелативен съд Варна

Мирослав Михалев, осъден за това, че през август 2010 година счупил носа на полицай, който охранявал футболна среща, обжалва пред Апелативен съд Варна условна присъда от 2 години „лишаване от свобода“, отложена с 5 години изпитателен срок, както и 10 000 лева обезщетение на пострадалия за причинените му неимуществени вреди.

Тежка катастрофа затвори Е 79

/КРОСС/ Тежка катастрофа затвори Е 79 край Мурсалево преди минути. Лек автомобил се е обърнал на пътя. В колата са пътували благоевградски медик и бременната му съпруга, която е в 8 -ми месец. В момента линейкате извозват пострадалите, пише struma.com. Очаквайте подробности.  

40 избирателни секции са открити в арестите и затворите

Общо 40 избирателни секции са открити на територията на арестите и затворите в страната във връзка с предстоящите избори за членове на Европейски парламент на 25 май 2014 г., съобщават от пресцентъра на правосъдното министерство.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Главна дирекция „Изпълнение Общо 40 избирателни секции са открити на територията на арестите и затворите в страната във връзка с предстоящите избори за членове на Европейски парламент на 25 май 2014 г., съобщават от пресцентъра на правосъдното министерство. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Главна дирекция „Изпълнение

България ще подпомага пласирането на виетнамски стоки в ЕС

На среща в Министерство на земеделието и храните между заместник-министър Явор Гачев и заместник-министъра на индустрията и търговията на Виетнам...

Между национализма и икономическия просперитет - накъде ще поведе Индия новият премиер


След парламентарните избори в Индия този месец стана ясно, че Нарендра Моди - кандидатът на Индийската народна партия (BJP), ще е следващият министър-председател на страната. С тази победа националистът успя да измести от власт досега управлявалата Партия на конгреса (INC) на династията Неру-Ганди.

Идването на власт на Моди не е случайно, разказва агенция "Ройтерс". От 2001 г. 63-годишният бъдещ министър-председател е губернатор на един от най-проспериращите индийски щати – Гуджарат....

Миньор издъхна в рудник Джурково

33-годишен миньор издъхна в рудник в Джурково, съобщава „Марица”. Трагедията се случила днес по обед. Не е ясно каква е причината за смъртта.

Петър Киров: Пътните и железопътни проекти не трябва да се противопоставят

Пътните и железопътни проекти не трябва да бъдат противопоставяни, защото и двата сектора са еднакво важни за развитието на страната. Това заяви...

Назначиха 170 охранители в Монтана

Мила Милкова
Областният управител на Монтана Николай Пенчев връчи първият договор на охранителя Мартин Николаев от село Ковачица. Общо 170 охранители от 62 населени места започват работа по програма Мила Милкова Областният управител на Монтана Николай Пенчев връчи първият договор на охранителя Мартин Николаев от село Ковачица. Общо 170 охранители от 62 населени места започват работа по програма "Сигурност" на МВР. На церемония в областната управа бе съобщено, че те ще охраняват реколтата и имотите на хората.

Историята на смеха по нашите земи :)

Издателство „Труд” започва нова поредица, която е изцяло предназначена за академичните среди. В нея ще намерят място трудове на преподаватели от родните университети, които ще са от голяма полза за студентите. Тематиката и научните области, в които ще се разгърне поредицата, са изключително широки. Както във всеки научен труд, Издателство „Труд” започва нова поредица, която е изцяло предназначена за академичните среди. В нея ще намерят място трудове на преподаватели от родните университети, които ще са от голяма полза за студентите. Тематиката и научните области, в които ще се разгърне поредицата, са изключително широки. Както във всеки научен труд,

Изверги ослепиха котарак - приличал на Хитлер

Хулигани от английския град Тредуърт извадиха окото на котарак и го захвърлиха в контейнер за смет, съобщава Дейли мейл.
Според собственичката на клетото животно причина за агресията на извергите бил фактът, че черно-белият 7-годишен котарак Бъз приличал на Хитлер.
За късмет на Бъз, съсед го открил случайно след няколко дни. Хулигани от английския град Тредуърт извадиха окото на котарак и го захвърлиха в контейнер за смет, съобщава Дейли мейл. Според собственичката на клетото животно причина за агресията на извергите бил фактът, че черно-белият 7-годишен котарак Бъз приличал на Хитлер. За късмет на Бъз, съсед го открил случайно след няколко дни.

Петър Киров: Пътните и железопътни проекти не трябва да се противопоставят

Пътните и железопътни проекти не трябва да бъдат противопоставяни, защото и двата сектора са еднакво важни за развитието на страната. Това заяви...

БАН пусна Речника на българския език онлайн

Безплатен онлайн достъп до Речника на българския език осигури Институтът за български език при Българската академия на науките във връзка с честването на 24 май. Речникът е достъпен на адрес http://ibl.bas.bg/rbe и ще бъде допълван с всяко ново издание. Многотомният Речник на българския език е най-големият и представителен тълковен речник на българския език. Досега са издадени 14 тома (до буква П включително), които включват общо 112 686 заглавни думи. Първите четири тома са преиздадени в преработен и допълнен вариант. През 2014 г. ще бъде публикуван том XV (буква Р). Речникът представя максимално пълно лексикалното богатство на българския език от последните 130 години в неговото стилистично и функционално разнообразие (книжовна лексика, разговорна лексика, диалектна лексика, термини и др.). Все още не е осигурен достъп до няколко тома на Речника - Т. V, Т. VІ, Т. VІІ, Т. VІІІ, Т. ІХ и Т. ХІV. Довършва се техническата обработка на тези томове при трансформирането им в електронен формат. По повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост Институтът за български език откри изложба под надслов „По стъпките на учителите“, която е посветена на 145 годишнината от създаването на Българска академия на науките. Експозицията, която ще бъде разположена до 30 май 2014 г. в Централното фоайе на БАН, включва книги и постери, представящи важни области от изучаването на българския език: исторически, диалектни и съвременни речници, граматики на българския език и граматическа литература, диалектни атласи, трудове на видни български езиковеди и на съвременното поколение изследователи от Института за български език. При откриването на изложбата Институтът за български език представи редица свои дигитални проекти.

Станишев посети предизборно и емблематичния за комунизма партизански отряд Чавдар

Лидерът на БСП Сергей Станишев посети в петък традиционния събор в с. Жерково и произнесе слово пред паметника на партизанската бригада Чавдар, превърнала се в легенда по социалистическо време заради най-видния си член Тодор Живков. Отрядът Чавдар се свързва с комунистическия преврат от 9 септември 1944 г. и последвалите 45 години комунизъм, през които България бе откъсната от Европа.   Два дни преди изборите за Европейски парламент Станишев отиде да отдаде почит именно пред паметника на Чавдарци.   "Събрахме се, за да отдадем почит на хората, които през Втората световна война се жертваха за по-доброто бъдеще на България. Никога няма да забравим, че те - млади и възрастни, селяни, работници и интелигенция, браниха честта на родината. Мнозина са пожертвали живота си, затова сме тук, за да кажем, че помним подвига им", е заявил Станишев, цитиран от пресцентъра си.   Отричайки престъпленията на комунистическия режим, Станишев, както и партията му, преименувала се след 1989 г. от комунистическа на социалистическа, легитимират партизаните и дейците на комунистическата съпротива предимно като антифашисти.   Лидерът на българските и европейските социалисти е споделил пред присъстващите, че честването е и много лично за него. "Баща ми беше един от тези партизани - от бригадата Чавдар. Тогава е бил съвсем млад, отишъл като ученик. Не са имали нито оръжие, нито храна. Събирането ни в Жерково е почит към подвига на всички, които дадоха всичко от себе си в името на България", е допълнил лидерът на социалистите.   Бащата на Сергей Станишев – Димитър Станишев, който е бил секретар на ЦК на БКП, е един от висшите функционери на комунистическия режим в България.

Посланиците на САЩ и Великобритания: Когато гласуват, българите да си спомнят за Украйна

В неделя, 25 май, българите ще упражнят демократичните си права, като гласуват в изборите за Европейски пaрламент. Когато влязат в кабините за гласуване и упражнят своето общоприето и обичайно право на глас, нека си спомнят за народа на Украйна, се казва в съвместно изявление на посланиците на САЩ и Великобритания Марси Рийс и Джонатан Алън, публикувано във вестник "Труд".   Двамата припомнят, че по същото време, когато гласуват българите, избори ще се проведат и в Украйна. Техният призив към българите е, че: "Сега целият свят трябва да се обедини, за да гарантираме, че тази неделя на легитимните гласове на всички украинци, независимо на какъв език - украински, руски, български или татарски - ще бъде позволено да бъдат чути".   "Тези избори са историческа възможност за всички граждани на Украйна, живеещи на територията на цялата страна, независимо от етническия си произход, да се съберат, да упражнят правото си на глас и да изразят ангажираността си към едно по-добро бъдеще. Изборите и националният диалог са най-добрият маршрут към политическото изцеление на Украйна и противоотрова срещу тежките щети и насилието, посети от сепаратистите и техните поддръжници", се казва в позицията.   Двамата казва, че САЩ и Великобритания "подкрепят България и другите си демократични партньори по целия свят", а по същия начин стоят "рамо до рамо с народа на Украйна в неговия стремеж да реализира собствения си демократичен избор и да продължи напред".   "Украинското правителство предприема смели, конкретни стъпки, за да достигне до всички региони на страната чрез кръгли маси за диалог и национално единство и чрез предложения за конституционни реформи. Междувременно Русия продължава да сее напрежение и раздор в Украйна чрез заплашителното си военно присъствие по границата с Украйна и като подкрепя "референдумите", проведени в части от Източна Украйна на 11 май", припомнят двамата посланици.   Те напомнят, че "референдумите" са обявени за незаконни според украинското законодателство и са били явен опит за създаване на още по-голямо разделение в страната преди изборите на 25 май.   "Руската икономика вече усеща ефекта от това заклеймяване от страна на международната общност: кредитният рейтинг на Русия е само на стъпка от неинвестиционното ниво, капитали на стойност 51 милиарда долара са изтеглени от страната от началото на тази година, а руските държавни ценни книжа са спаднали до най-ниското ниво в Европа. Съветът за външни отношения постигна съгласие да се разширят критериите за санкциите, за да се включи по-голям кръг от лица и фирми, свързани със сепаратистки и нелегални дейности. Чрез санкциите на Русия се изпраща единно, категорично и ясно послание, че международната общност възприема сериозно настоящата ситуация и че имаме воля и способност да предприемаме все по-строги мерки в отговор на по-нататъшна руска агресия", заявяват посланик Рийс и посланик Алън.   "Ясно е, че ако Русия не поеме по пътя на деескалацията, цената, която ще трябва да заплати за това в дългосрочен план, ще се увеличи в условията на икономика, която вече се свива и понася щети поради масираното изтегляне на капитали", допълват те.   В позицията им се казва, че за разлика от руските лидери, САЩ и Великобритания, заедно с преобладаващата част от международната общност, подкрепят украинското правителство. Те допълват, че последните проверки са показали голямата готовност на украинците да дадат своя глас, а 93% от избирателните комисии функционират нормално.   "На наблюдателите на изборите, както и на чуждестранните и местни медии, е осигурен пълен достъп и те са свободни, без никаква цензура, да докладват за това, което виждат. Всяко усилие да бъде нарушен този демократичен процес ще се разглежда ясно като това, което представлява всъщност: отричане на правото на гражданите на Украйна да изразяват свободно политическата си воля", се казва в позицията на двамата посланици.

Интермодалният терминал в Пловдив ще заработи през 2016 г.

Интермодалният терминал в Пловдив се очаква да заработи през 2016 г. Това съобщи зам.-министърът на транспорта Петър Киров след подписването на договора с изпълнителите на обекта.   Правителството на Пламен Орешарски забави с година сключването на договора със строителя "Трейс Груп Холд" и на практика превърна проекта рисков за изпълнение, защото се финансира със средства от оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г.   Причината беше новата визия на транспортното министерство за развитие на интермодалните превози. По думите на транспортния министър Данаил Папазов, казани при встъпването му в длъжност, страната ни има нужда от три интермодални терминала в София, Варна и Видин.   Година по-късно очевидно позицията е променена и заместникът му Петър Киров обяви, че това е първата публична инвестиция в реално изграждане на интермодален терминал. "Досега само се говореше за такъв вид терминали, имаше стратегии, но не се предприемаха никакви реални действия. Само по себе си всяко пристанище е интермодално, но що се отнася до вътрешността на страната, такива няма", каза Киров.   Комбинираните превози ще улеснят потребителите. Това е проект, имащ геостратегическо и икономическо значение, както в национален, така и в общоевропейски план, каза Милчо Ламбрев, изпълнителен директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). По думите му основната цел при реализирането на проекта е оптимално взаимодействие и интеграция на различните видове транспорт, за да се постигне подобряване на интермодалността в югоизточния регион на ЕС.   Проектът   Интермодалният терминал ще се изгради на гара Тодор Каблешков, която е част от жп възел Пловдив. Гарата е разположена на магистралната жп линия София - Пловдив, като самата площадка ще се разположи от северната страна на гарата в землището на село Златитрап в местност Камиша в община Родопи.   Подходът на автомобилите към терминала ще бъде от запад, като включването ще става директно в републиканската пътна мрежа по направлението Пловдив - Пещера без да се преминава през населени места, за да не се създават предпоставки за произшествия.   Върху площ от 71 450 кв. метра ще бъдат изградени - терминална площадка за товаро-разтоварни операции на контейнери от вагон на автомобил и обратно. Ще има и площадка за складиране на контейнерите, площ за повредени контейнери и техника, специални места за хладилни товари.   Ще бъде построена и административна сграда за обслужване на клиентите, сграда за митнически контрол и митнически склад, паркинги за товарни и леки автомобили и контролно-пропусквателен пункт.   Строителите   Изпълнител на обекта е "Трейс Груп Холд". Договорът с тях е за 8.57 млн. лв. без ДДС. Надзорът ще се осъществява от консорциум "Рубикон-Тест" срещу 448 950 лв. без ДДС.   Договорът за строителство включва 5 месеца за проектиране и 12 месеца за изграждане. Така в края на 2015 г. страната ни ще има модерен интермодален терминал, каза Петър Киров.   Очаква се около 70 души да бъдат ангажирани при изграждането на терминала, а след като започне да работи ще бъдат открити 25 нови работни места.

Солун си стиска плащеницата на Самуил, не ни я дава за изложба

Все още се чака отговор от гръцка страна на нотата на българското външно министерство с молба да ни предоставят златотъкана плащаница на цар Самуил за честванията през октомври.

Ето къде ЧЕЗ спира тока от 26 до 31 май

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други.

Цветанов: Борино не е бастион на ДПС

/КРОСС/ Като гледам колко много хора са дошли на тази среща Борино не е бастион на ДПС. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов на среща с членове и симпатизанти от общината, в която участва с областния координатор на партията в Смолян Николай Мелемов. Той подчерта, че българските мюсюлмани са достойни хора и затова не трябва да допускат някои партии да се опитват да ги противопоставят, че това е в интерес на ДПС и Атака, които си взаимодействат като скачени съдове. „Те умишлено нагнетяват етническото напрежение и взаимно се конфронтират с цел да провокират твърдите националистически ядра на тези партии. И всички виждате какъв е резултатът от това - днешното управление се крепи благодарение на безценния пръст на Волен Сидеров, с мощното управление на ДПС, а БСП е само помагаща марионетка. И за всичко това е виновен Сергей Станишев - водачът на листата на БСП", обясни Цветанов.Той отбеляза, че в листата на ПП ГЕРБ има многообразие от етноси, професии и възрасти. Ясно и категорично отсече, че страхът трябва да бъде преодолян. „Хората виждат, че на места се уволняват интелигентни хора - това не се прави случайно, а с цел да се внесе смут и страх сред останалите, за да могат да бъдат манипулирани", каза Цветанов. Пред боринци той подчерта, че България трябва да се върне в Европейския съюз, откъдето сегашните управляващи с всеки изминал ден я отдалечават

Ръстът на туризма ни два пъти над средния за Европа

През 2020 г. България ще бъде посетена от над 9 милиона чуждестранни посетители, без транзитно преминаващите. През 2030 г. пък се очакват над 12 милиона чуждестранни туристи да посетят страната ни, като за периода до 2020-а туризмът може да генерира до 18% от БВП на България.

Къде минава разделителната линия в програмите на партиите?

Петър Ганев анализира приликите и разликите между програмите и обещанията на партиите с най-големи шансове за влизане в парламента


Избери лого на „Обади се, като стигнеш” и участвай в томбола

Победителите в играта ще бъдат изтеглени на 2 юни 2014 г. и обявени с новина във Vesti.bg

Трагедия под земята: Млад миньор загина в Джурково

33-годишен миньор издъхна в рудник в Джурково, съобщава "Марица".
Мъжът е починал днес по обед, все още не е ясно каква е причината.
На място се очаква да пристигне екип на Съдебна медицина.
От мината засега отказват коментар по 33-годишен миньор издъхна в рудник в Джурково, съобщава "Марица". Мъжът е починал днес по обед, все още не е ясно каква е причината. На място се очаква да пристигне екип на Съдебна медицина. От мината засега отказват коментар по

Видео: Миньорите в Бобов дол притискани да гласуват за БСП

Във видеото се вижда, че началниците на рудника нареждат на подчинените си да гласуват за "Коалиция за България", която е с номер 15 в изборната бюлетина

3D шоу на Празника на Благоевград

Благоевград ще отбележи празника си утре. Специално за случая са предвидени няколко събития: Честванията ще започнат по стара традиция в Националната хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методи...

Азербайджан бие Гърция без треньор

Волейболистките на Азербайджан победиха с 3:1 (25:14, 30:28, 17:15, 25:21 Гърция в мач от група Д на квалификационния турнир за Европейско първенство в София. След вчерашното поражение, днес в залата ...

Борисов: Станишев рови мините, за да купува гласове

Първо съм разочарован, че лидерът на БСП Сергей Станишев и водач на листата на червената партия не иска дебат с никого през цялата кампания. Единствено с мен пожела да говори, но не и с лидера на наша...

Ивайло Калфин: Социологията стана част от пропагандата

Г-н Калфин, в началото на май в блога си коментирахте намерението на МВР да следи данните в интернет. Тогава казахте, че случаят Ви напомня на АКТА-2. Кажете нещо повече за това. Точно така е. Това съобщение се промъкна покрай едно решение на МС, който до 2020 г. ще похарчи 380 млн. допълнително за електронното правителство. Според мен вече тази тема стана смехотворна. Ние трябва да имаме електронно правителство и то не през 2020 г., а това трябваше да се случи отдавна. Това се превръща в една тема, в която единствено се наливат пари, а резултатът е минимален. Но покрай това нещо се чу, че в ДАНС щяло да се формира звено за киберсигурност, което 24 часа дневно, седем дни в седмицата, ако му се подаде сигнал, ще може да реагира, да се намеси и да види откъде идва атаката. Това не е полицейска функция. Това е точно възможността, която искаше АКТА – полицията да следи трафика в интернет и съдържанието му. Сега винаги могат да си намерят разни анонимни сигнали, които са им дали, за извинение и да отварят на всеки пощата и трафика. Функциите, които трябва да се изпълняват по сигурността на интернет и мрежата, вместо в МВР, във всички европейски страни са в едно специално звено, което се казва Екип за бързо действие при компютърни ситуации. Тези екипи имат сътрудничество в Европа, има една агенция за интернет-сигурност, която се занимава с тях. Това е абсолютно изведено извън полицейските функции на държавите, така че е много притеснително, че правителството е позволило на министър Йовчев да следи трафика по различни сигнали. Това не е допустимо и абсолютно противоречие и на европейската практика, и на логиката, с която отхвърлихме АКТА. Какво смятате за случая, при който писмото на Иво Прокопиев изтече в интернет? Това е същото нещо, както преди време от мейла на г-жа Илияна Йотова бяха изтекли указания към тролове в интернет. Ровенето в пощи и ваденето на информация е нещо, което е недопустимо, независимо какво пише в тази информация. Аз нито мога да одобря използването на тролове, които да замърсяват интернет средата и нормалната дискусия, нито – не съм чел на г-н Прокопиев мейла, нито инструкциите към неговите медии. Проблемът е по какъв начин и кой следи пощите. Кой отваря пощите, вади информация оттам и я пуска предизборно по различни медии. Смятате ли, че има нужда от законодателни промени, за да се предотврати това незаконно изтичане на информация? Задължителни са, ако трябва, дори допълнителни законодателни промени, макар че и в момента тези нарушения – влизане в лична поща, следене на трафика в интернет, са абсолютно недопустими. Аз бих бил голям привърженик на това да се въведат още по-големи наказания, включително и криминализиране за тези, които го правят. Надявам се да не го прави и държавата зад такива благовидни поводи, какъвто е интернет сигурността. Отново казвам – не е работа на полицията да се занимава със сигурността на мрежите в интернет. Нейна задача е да се заминава с престъпленията. От АБВ неведнъж сте заявявали, че медийната група на Делян Пеевски се използва като политически инструмент. Смятате ли, че тази тенденция се е прехвърлила и в интернет, а не само в печатните издания? Поне виждам опити. Ако има някакво свободно пространство, това е в интернет и социалните мрежи, макар и силно замърсено от тролове, от хакерство, от следене на трафик и т. н. Но ако някой си мисли, че може да сложи интернет под свой контрол, трябва да му напомня какво се случи в страни като Иран, например. Или в страни в Северна Африка, в които имаше протести на хората по улиците. Всеки, който се опита да затвори интернет, да затвори Twitter – това и в Турция се случи, да затвори YouTube, си счупи главата. Така че всички тези опити за контрол върху интернет в България ще дадат основание на всички нормално мислещи хора да реагират срещу правителството и това, което то прави. И срещу медийните олигарси и опита им да завладеят малкото медийно пространство, каквото е интернет. В началото на май „Фрийдъм Хаус“ нареди България на 78-о в света в класацията за свобода на медиите. Това е с позиция по-ниско, в сравнение с миналата година. Как гледа на това Европейската комисия, какво смята Европа за медийната ситуация у нас? Очевидно е, че в България има тежък проблем с медиите. Той е в две измерения най-малко. Едното е, че собственици на медии много често са хора, които имат съвсем различен бизнес и използват медиите за подпомагане на другия си бизнес. И второто е икономическата криза, в която има криза и за рекламния пазар, и за изкупуване на медии. Тогава всеки, който има възможност да налее средства в медиите, играе основна роля. Това се отнася и до публичните средства. Включително аз съм говорил с комисар Крус за регистър на медиите, които ползват средства от еврофондовете. Няколко скандала имаше при предишното правителство с това. Но все още това, което се прави в България, е малко. И виждаме какъв е резултатът. Парадоксалното нещо, което се случва обаче, е, че като ръководител на делегацията на социалистите в ЕП ние протестирахме много енергично срещу това нещо в предишния парламент. Сега, като че ли, ръководството на БСП го прие. Изведнъж тези същите собственици на медии станаха много добри, много позитивни и на тях се разчита в предизборна кампания. Властта предложи на медиите сами да си изготвят закон, който да регулира работата им. Вие как гледате на това предложение? Гледам на абсурдно предложение. Медиите нямат нужда да бъдат регулирани, има правила, които действат. Няма нужда да се пишат цензурски закони за медиите, още по-малко да им предлагаш те сами да си ги съставят. Но и цялата т. нар. „среща на правителството с медиите“ беше един голям фарс, един нагласен спектакъл, в който имаше предварително подготвени въпроси и отговори. Надали който и да е бе впечатлен с това нещо. Но такива опасни идеи като това – сложете си сами въжето, а ние ще ви го дръпнем, се промъкнаха и там. Аз все си мисля, че българското общество е доведено до такава крайност от злоупотреба с публичното пространство и медиите, че просто вече няма накъде да отиде, освен да реагира много остро към тези, които го правят. Последните социологически проучвания преди изборите не дават депутат на АБВ. Как ще коментирате? Няма да коментирам, защото, първо, от началото на кампанията дават разлики, които стигат разлики от два или три пъти в резултата на АБВ. Това, което виждаме през последните дни, е повишаване на резултата и доближаване до стойностите му, които и ние сме изчислили със собствени проучвания, така че аз съм спокоен за АБВ на изборите. За съжаление, на тези избори социологията беше използвана като част от пропагандата.

33-годишен миньор почина в рудник в Джурково

33-годишен миньор издъхна в рудник в Джурково, съобщава 33-годишен миньор издъхна в рудник в Джурково, съобщава "Марица". Мъжът е починал днес по обед, все още не е ясно каква е причината. На място се очаква да пристигне екип на Съдебна медицина. От мината засега отказват коментар по

Виж къде ЧЕЗ спира тока от 26 до 31 май

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други.

БАСТА закри във Враца кампанията си за ЕП

"Да извикаме „БАСТА“ - на безропотното мълчание, на страха, тоталитаризма и апатията! Да не позволим някой друг да се разиграва в бащиното ни огнище!“, заяви водачът на листата на БАСТА Мирослав Найденов

Акад. Дамянов: Разумната държава създава условия за развитие на науката

София /КРОСС/ Разумната държава създава условия за развитието на науката" това каза зам.-председателят на БАН акад. Дамян Дамянов по време на тържественото събрание, с което Академията отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24-ти май. Той допълни, че науката е в състояние да бъде движеща сила за напредък в икономиката и стопанството, да даде лостове и енергия за икономически и културен възход. Акад. Дамянов поздрави гостите на събранието по случай 24-ти май, като подчерта, че именно славянската азбука, кирилицата, писаното слово и четмото са силата, помогнала на българската нация да се съхрани през векове на робство и обезличаване. По време на тържественото събрание един от най-изтъкнатите български учени - акад. Константин Косев, разказа повече за честването на празника през епохата на Възраждането като припомни, че поривът към образование и просвета е в основата на просперитета на всяка нация. В духа на светлия български празник председателят на общото събрание на БАН проф. Никола Малиновски акцентира върху това, че българският народ в продължение на пет века е съхранил българския език, писмеността и културата си, а след това новата българска държава е била зародена отново върху „темела на православната вяра, на читалищата и на Българското книжовно дружество - днешната Българска академия на науките, която вече е на 145 години".

ББЦ с горещи телефони за изборни нарушения

Три горещи линии пуска „България без цензура“ за нарушения, свързани с изборите за Европейски парламент, съобщиха от партията.
На тел. номера – 0879 90 97 13, 0879 90 97 14, 0879 90 97 15, хората от цялата страна могат 24 часа в денонощието да подават сигнали за всякакви нередности с бюлетини, незаконна агитация, контролиран вот. Три горещи линии пуска „България без цензура“ за нарушения, свързани с изборите за Европейски парламент, съобщиха от партията. На тел. номера – 0879 90 97 13, 0879 90 97 14, 0879 90 97 15, хората от цялата страна могат 24 часа в денонощието да подават сигнали за всякакви нередности с бюлетини, незаконна агитация, контролиран вот.

Русия планира строеж на около 25 нови АЕЦ

/КРОСС/ Русия планира да изгради 20-25 големи атомни централи. „По темата за изграждането на нови ядрени мощности - ние планираме да построим около 20-25 големи блока", каза руският президент Владимир Путин по време на Петербургския международен икономически форум. „Почти толкова, колкото за цялата история на съветската атомна енергетика", отбеляза Путин.    

Работещите в мините в Бобов дол са призовавани да гласуват за БСП, показва видео


Работещите в мините в Бобов дол са били призовани да гласуват с бюлетина №15 на предстоящите избори, показва качен в портала Vbox7 и Youtobe видеоклип. Той е същият като нашумелия, излъчен по Нова телевизия на 20 май, но без да са заглушени частите от него, от които става ясно за кого трябва да се даде подкрепата.

С №15 на евроизборите е БСП. Пълният текст на думите на началника на открития рудник в Бобов дол са: "Бюлетината е номер 15. 25-и, неделя, ще има избори. Тази седмица ще се...

Работещите в мините в Бобовдол са призовавани да гласуват за БСП, показва видео


Работещите в мините в Бобов дол са били призовани да гласуват с бюлетина №15 на предстоящите избори, показва качен в портала Vbox7 видеоклип. Той е същият като нашумелият, излъчен по Нова телевизия на 20 май, но без да са заглушени частите от него, от които става ясно за кого трябва да се даде подкрепата.

С №15 на евроизборите е БСП. Пълният текст на думите на началника на открития рудник в Бобовдол са: "Бюлетината е номер 15. 25-и, неделя, ще има избори. Тази седмица ще се дават и...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване