Миньор загина в рудник Джурково

Според полицията не става въпрос за инцидент

Рали "България" изненадващо очаквало пилоти от 9 страни


Рали "България" изненадващо очаква пилоти от цели девет страни. Това поне твърдят организаторите на надпреварата в съобщение до медиите.

Според последната версия на календара на Българската федерация по автомобилен спорт, състезанието би трябвало да се проведе между 18 и 20 юли.

През миналата година скромната надпревара привлече само един чуждестранен пилот с шанс да се бори за победата - Олександър Салюк. Украинецът дори триумфира в битка с Димитър Илиев сред серия...

Награждават 30-те най-красиви снимки от регата Varna Cannel Cup

30-те най-красиви снимки от регата Varna Cannel Cup ще получат награди от организаторите на уникалната надпревара в канал море-езеро, която започва в 12.30 ч. утре – 24 май. Всеки може да изпрати снимка от състезанието на адрес tallships2014@abv.

Пропадна трибуна на ст. "Хр. Ботев"

Пловдив /КРОСС/ Пропадна кофража на новостроящата се Трибуна Юг на пловдивския стадион „Христо Ботев", научи ексклузивно репортер на TribunaPlovdiv.bg.Работниците на „Колежа" са започнали да наливат бетона на Трибуна Юг, когато изведнъж се отворила огромна дупка и е пропаднал кофража. Явно работниците на стадион „Христо Ботев" не се укрепили гредите и затова се е стигнало до това да пропадне. Работници увериха, че проблемът ще бъде отстранен максимално бързо. Все пак може да се стигне до замразяване на строежа за срок от два-три дни, за да се направи оценка на щетите и да се види дали може да продължи изграждането на Трибуна Юг, това добавиха пред нашата медия отговорни лица.

Гъбозавод в русенско село намира пазар и в Гърция и Румъния

Средно на ден заводът в село Красен произвежда около два тона печурка и кладница


ББЦ с горещи телефони за изборни нарушения

Три горещи линии пуска „България без цензура“ за нарушения, свързани с изборите за Европейски парламент, съобщиха от партията.
На тел. номера – 0879 90 97 13, 0879 90 97 14, 0879 90 97 15, хората от цялата страна могат 24 часа в денонощието да подават сигнали за всякакви нередности с бюлетини, незаконна агитация, контролиран вот. Три горещи линии пуска „България без цензура“ за нарушения, свързани с изборите за Европейски парламент, съобщиха от партията. На тел. номера – 0879 90 97 13, 0879 90 97 14, 0879 90 97 15, хората от цялата страна могат 24 часа в денонощието да подават сигнали за всякакви нередности с бюлетини, незаконна агитация, контролиран вот.

3-годишно дете е прието в болница след ритник от кон

62-годишен мъж пък е с опасност за живота след нападение от бик

В БАН отново се говори за Несебър

Традиционно за Ронкали, наричан по света „Българският папа”, а всъщност той си е несебърски, започва да се пише и говори през м.юни и октомври, когато са датите на смъртта и обявяването му за папа под името Йоан ХХІІІ.През настоящата година обаче това се случва по-рано, а поводът за това е обявяването на Йоан ХХІІІ и Йоан Павел ІІ за светци.

papa_N

Под мотото: „България и Ватикана, срещи на кръстопътя на народите и времето ХІХ-ХХІ век” в големия салон на Българската академия на науките/БАН/  от Института за балканистика с Център по тракология при БАН, с участието на Атлантическия клуб, Централния държавен архив, Дипломатическия архив на Министерството на външните работи, посолството на Полша и фондация „Комунитас бе организирана тържествена научна конференция , посветена на канонизацията на папите Йоан ХХІІІ и Йоан Павел ІІ в Рим.                                                                                                

Форумът, под патронажа на Маргарита Попова – вицепрезидент на Р България, бе част от програмата за отбелязването на 145 г. от създаването на БАН и 50-годишнината от създаването на Института по балканистика към Академията. Както на 3 юни и 11 октомври 2013, така и този път, на настоящия форум отново когато ставаше дума за Ронкали като папски нунций в България, се споменаваше за отношението му и оценката за Несебър, тогавашната Месeмврия.

Седмица преди церемонията във Ватикана кметът на Община Несебър Николай Димитров откри паметна плоча за Анджело Ронкали на едноименната улица в Старинен Несебър, на която е изобразен папа Йоан ХХІІІ. Този артефакт се коментира и от трибуната и в кулоарите на форума. В словото си при откриването на конференцията г-жа Попова отбеляза:

„Тази конференция е чудесен повод да си припомним, че връзките на България със Светия престол не са от вчера и не са временни и незначителни. Те започват през девети век и продължават и до днес с нашата конференция посветена на един наистина важен проблем.

Както е известно веднага след християнизирането на държавата княз Борис се обръща към папа Николай I не само по важни теологически въпроси, но и с молба за съдействие при изграждането на новосъздадената българска институция. Тогава в столицата Плиска пристига компетентно папско пратеничество начело с кардинал Формоза Портуенски.

Малцина знаят за интересния факт, че след като и папа Николай I и папа Адриян отказват благословията си на Княз Борис кардинал Формоза да стане  глава на новосъздадената българска църква , няколко години след завръщането си той става папа. И не може ли днес да кажем, че има двама български папи – Формоза и Ронкали”. Председателят на БАН, академик Стефан Воденичаров подчерта обективната оценка на мисията  на двамата папи за България и българите:
„Във вечният град папа Франциск канонизира за светци двама римски първосвещеници, които са свързали своят живот и дело с България и българите: Йоан XXIII и Йоан Павел II.

Първият известен у нас като българският папа, вторият като папата славянин. Преди да се възкачи на Светият престол, папа Йоан XXIII прекара в България десет години като апостолически делегат (1925 – 1934), но запази чувствата на любов и уважение към българския народ до края на живота си.

Папа Йоан Павел II посети България през май 2002, но отлично познаваше и високо ценеше заслугите на България за Кирило-Методиевото дело. Днес сме се събрали да почетем това знаменателно за България и света събитие с тържествена конференция в чест на Светите Отци, възможност за дълбока ретроспекция и обективна научна оценка на взаимоотношенията между България и католически свят”.

В своето приветствие посланикът на Полща  Лешек Хенсел заяви:„Пътищата на Йоан Павел II и Йоан XXIII са се срещали не веднъж – и двамата са били привърженици на отвореността на Католическата църква и на по-прякото общуване с вярващите, смятали са за приоритетни милосърдието и добруването на хората и са се отнасяли с голяма почит към иконата на Ченстоховската Света Богородица.                     Ролята на Йоан Павел II за процеса на демократични промени в Полша и в цяла Централна и Южна Европа е безспорна.Ето защо през октомври м. г.полското посолство в сътрудничество с Института за исторически изследвания организира конференцията  „Ватиканът – Полша – България“ по случай 150-тата годишнина от началото на мисията на Обществото на Възкресенците в България.

Смятам,че организирането на тези две конференции, посветени на историческите връзки между България и католическия свят свидетелства за оценяването на ролята, която са изиграли различните вероизповедания в историята на страната и показва, че българският научен свят е отворен и готов да провежда ползотворен между културен диалог”.

От името на председателя на епископската конференция в България, монс. Христо Пройков, говори  отец Петко Вълов:„Тези светци са били хора като нас, но Църквата със своят авторитет, признава техните човешки и положителни добродетели, с които са живели и достигнали до степен на героизъм, и днес тя ги въздига до нашите олтари. За нас в духовен смисъл, те трябва да бъдат пример за подражание, и имаме право да ги почитаме и призоваваме като светци.

Днес в тази зала, научната конференция ще говори за хора, които със своите заслуги и възможности са дали своя принос в отношенията между България и Ватикана. За малката католическа общност на българите католици, е повод за голяма радост и признателност, че един такъв авторитетен форум, отбелязва заслугите на новите светци.Паметни за обществеността ще остане молосърдната дейност на Анджело Ронкали,организирал обеществени кухни за изхранване на децата на бежанците от Македония и Тракия в Несебър, Карабунар, Карнобат и Айтос”.

Проф. д-р ист.н. Светлозар Елдъров от  Института за балканистика с Център по тракология при БАН представи  доклад на тема: „От Пий ІХ до Франциск: Светият Престол в историята на България (1846 – 2014)”, доц.д-р ист.н Александър Костов – директор на Института за балканистика с Център по тракология при БАН  представи изданието „Сборникът „Българският папа“ и неговите научно-изследователски корени в Института за балканистика с Център по тракология при БАН”,д-р Соломон Паси – председател на Атлантическия клуб в България говори за срещите си с Папа Йоан Павел ІІ в България и във Ватикана, д.ф.н. Момчил Методиев, Венета Домусчиева от  фондация „Комунитас“ акцентираха на издателската дейност в междухристиянския диалог, Огнян Пунев, Людмила Маринкева от  Централен държавен архив информираха за Документи от Централния държавен архив за дейността на монсеньор Ронкали в България /1925-1934/, д-р Боряна Бужашка- директор на дирекция „Административно и информационно обслужване“ в Министерство на външните работи товори за  Българо-ватиканските взаимоотношения според документите от Дипломатическия архив на Министерството на външните работи /1975-2009/.По-долу публ.акценти от изказванията.

Проф. Светлозар Елдъров, обяви двамата папи за българофили: „Щастлив съм, че заедно участваме в едно вълнуващо събитие. Ден след събитието на площад свети Петър в Рим, тук в София в салона на БАН присъстваме на една своеобразна академична канонизация на папите българофили. Това не е случайно съвпадение. Няма друга научна академия, която да е свързана така тясно и с двамата канонизирани светци на католическата църква, като БАН.

Точно преди 80 години, през 1934 г., пак тук, архиепископ Джузепе Ронкали, участва в откриването на IV Международен конгрес по византинистика. Тази научна конференция е посветена на папите българофили, това не означава че останалите папи са били студени към нас.

С моя доклад е се опитам да свидетелствам, че всички папи от Пий IX до Франциск /преди 1846 до днес/ са свързани с българите , по начин, който е оставил отпечатък върху нашата история. Историческите връзки на България със светия престол са един от непресъхващите извори на културно историческо богатство и енергия, за съхраняване, утвърждаване и развиване на нашата идентичност, от който ние сме длъжни да черпим с пълни шепи”.

Доц.Александър Костов представяйки сборника „Българският папа“ каза: „В тази книга са събрани приветствените слова и докладите от миналогодишната конференция в чест на Архиепископ Анджело Джузепе Ронкали – папа Йоан ХХІІІ. В продължение на десет години /1925-1934/, Ронкали е представител на Светия Престол в нашата страна, като свързва името си с редица религиозни, хуманитарни и политически инициативи.

Сред тях изпъкват подкрепата му за прокудените след войните българи от Егейска Македония и Одринска Тракия,изключителната помощ за изхранването на децата на бежанците от тези земи през 1925/1926 в Месемврия, Карабунар, Карнобат и Айтос и за пострадалите от голямото земетресение през 1928 в Южна България, „царската сватба“ на Борис ІІІ с Йоана Савойска през 1930, защитата на българската национална кауза в чужбина.

За спомен от пребиваването си в нашата страна Ронкали приема титулатурата Архиепископ Месемврийски. Той не забравя българите и след като през 1958 г. е избран за папа под името Йоан ХХІІІ. Всички тези връзки са подробно документирани в сборника, който съдържа и уникални фотографии от „Българското десетилетие“ на Ронкали”.

Огнян Пунев от Централния държавен архив представи изключително важни документи от престоя на  Ронкали в Българи и застъпничеството му за нас: „Смятам, че всички тези документи красноречиво говорят за отношението на монсеньор Ронкали към България и българите, към българските евреи, към подтиснатите от всички други евреи, за неговата огромна толерантност, която наистина трябва да ни вдъхновява и ние с гордост можем да го призоваваме, като български светия, да бди над участта и съдбата на България”.

Председателят на Атлантическият клуб д-р Соломон Паси сподели личните си спомени от срещата с папа Йоан Павел II в София и съзря чудо в неговата благословия на българския път към НАТО и ЕС:
„На влизане на един голям концерт , който бяхме организирали в НДК , не случайно бях паркирал моят прословут трабант до входа. Помолихме папата да благослови тази картонена машина, което той направи с удоволствие, като го предупредихме, че това е символа на членството ни в ЕС, това стана през май 2002.

След тази майска благословия на външната политика на България дойдоха поканата за членство в НАТО и дата за членство на България в ЕС. Нека и това да смятаме за едно от чудесата на папа Йоан Павел II”.

Максим МОМЧИЛОВ
Несебър – София – Несебър

Миньор издъхна в рудник "Джурково" /обновена/

/КРОСС/ 33-годишен миньор издъхна в рудник в Джурково, научи „Марица". Трагедията се случила днес по обед. Не е ясно каква е причината за смъртта. На място се очаква да пристигне екип на Съдебна медицина. От мината отказаха коментар по случая. По-късно от МВР-Пловдив информираха, че на миньора му е прилошало, докато е работил. Малко по-късно е починал. Става дума за здравословен проблем, а не за инцидент, добавиха от полицията, съобщи bTV.  

Миньор издъхна в рудник "Джурково"

/КРОСС/ 33-годишен миньор издъхна в рудник в Джурково, научи „Марица". Трагедията се случила днес по обед. Не е ясно каква е причината за смъртта. На място се очаква да пристигне екип на Съдебна медицина. От мината отказаха коментар по случая. Очаквайте подробности  

Хиляди потребители номинират любимите си марки

Първият етап на инициативата „Любимите марки” ще продължи още 4 дни, до 26 май.

Стартира строителството на два обекта от "София Тех Парк"

Договорите за проектиране и строителство на първите два обекта на „София Тех Парк“ бяха подписани в присъствието на зам.-министъра на икономиката и...

В края на 2015 г. трябва да е готов интермодалният терминал в Пловдив


Строителството на интермодален терминал в Пловдив, който да свърже автомобилния транспорт с железницата, трябва да приключи в края на 2015 г.

Днес бяха подписани договорите за 
строителство и надзор на обекта. Те предвиждат пет месеца да отнеме проектирането, а 12 - строителството на терминала, който ще улесни обработката на товарите, съобщи пресцентърът на Министерството на транспорта. 

Строителните дейности ще бъдат извършени от "Трейс Груп Холд" АД, като стойността...

В Латвия искат извинение от НАТО

/КРОСС/ Кметът на латвийския град Вентспилс - Айварс Лембергс е изпратил писмо до Генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, в което настоявал за извинение във връзка с поведението на военнослужещите на НАТО в този град. По информация на mixnews.lv, във Вентспилс от 9 до 22 май се провеждат международни учения за откриване на мини Open Spirit 2014, в които участват 26 кораби на страните на НАТО и ЕС. През почивните дни в резултат на инциденти в града, основно около увеселителните заведения, няколко военнослужещи са получили травми, в това число един холандски войник е в болница с тежка травма на главата, съобщава РИА Новости. В писмото, което е адресирано също така и до Министъра на външните работи на Латвия Едгар Ринкевич и Министъра на отбраната Раумонд Вайонис , Лембергс изразява съмнения относно това, доколко е безопасно за обществото присъствието във Вентспилс на натовски военни. „ Вземайки под внимание поведението на войниците на НАТО, е невъзможно да се прогнозира какви опасности те носят на жителите на града. Не е известно на какво са способни в състояние на силно алкохолно опиянение и имайки на кораба такава мощна военна техника и въоръжение", - е казано в изявлението на кмета на Вентспилс. Лембергс по-рано е нарекъл поведението на военнослужещите на НАТО „свинство".  

Мечка спаси мечето си от опасна магистрала (видео)

Ловецът на торнадо Рики Форбс е бил свидетел на случката в събота и я е заснел

Маргарита Попова: България ще продължи да работи за изграждането на по-тесни връзки на ЕС с Япония

/КРОСС/ България ще продължи да работи за разширяване на двустранното си сътрудничество с Япония, както и за изграждането на още по-тесни връзки между Япония и Европейския съюз. Това заяви вицепрезидентът Попова днес по време на срещата си с министър-председателя на Япония Шиндзо Абе. Вицепрезидентът подчерта значението, което имат за отношенията на България и Япония, постигнатите вече резултати в сферите на културата, науката и образованието. Според Маргарита Попова двете държави трябва да засилят взаимодействието си по отношение на внедряването на иновации, земеделието, както и сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната. Маргарита Попова и Шиндзо Абе се обединиха около позицията, че партньорството между малките и средни предприятия на двете държави създава благоприятни предпоставки за насърчаването на контактите между представителите на бизнеса. „Подписаният наскоро меморандум за сътрудничество между агенциите за насърчаване на малките и средни предприятия е важна стъпка в тази посока", отбеляза Шндзо Абе, който изрази увереност, че Споразумението за партньорство между ЕС и Япония ще бъде факт през 2015 г. Българският вицепрезидент поздрави японския премиер за неговата дейност в защита на каузата на мира по света, както и за подкрепата му за по-активно участие на жените в обществения и политическия живот на Япония

Прекъсване на тока заради подобряване на услугите

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването, както следва:

Trabant след екскурзия в САЩ

Автомобилът е оборудван с хидравлична система за удължаване на междуосието


В Брестовец плашат с гражданско неподчинение заради ядрените отпадъци

Плевен /КРОСС/ Жителите на плевенското с. Брестовец заплашиха да бойкотират изборите и да преградят пътя заради информационно затъмнение около изхвърлени в нерегламентирано сметище отпадъци с радиоактивни вещества. Недоволството им е породено от липса на становище от Агенцията за ядрено регулиране и настояват да им бъдат поети разходите за изследвания в столична лаборатория.Хората в селото изразиха са възмутени, че втори ден никой от отговорните органи - Областна дирекция на МВР, ОУ „Пожарна и аварийна безопасност на населението", Областна администрация - Плевен, не се появява на място и не ги информира за развитието на случая. Те настояват да знаят степента на опасност, да бъде установен извършителят и да бъде премахнато незабавно сметището. Според областната администрация обаче протестът на Брестовец е неоснователен. Оттам огласиха резултати лицензираната лаборатория на Регионалната здравна инспекция във Враца, която е поделение на министерството на здравеопазването. Нейни експерти изследвали взети от местността Сухия язовир проби от смятаната за опасна шлака. Според тях няма радиоактивно замърсяване, а измерените стойности са съизмерими с естествения радиационен фон.Районът на сметището се охранява от полицията докато шлаката не се отстрани и загроби. Купища ръждиви отлагания били изхвърлени от син микробус преди 3 седмици, а циганите ги разнесли из пунктове за скрап и по домовете си, твърдят местните

Горещо видео: Момичета на пилон вдигнаха TWINS ММА

Танцьорките възпламениха "бойния дух" на мъжката част от публиката по време на петия турнир по свободни боеве в столичната зала "Христо Ботев".

ЦИК свали турския на Корман от кърджалийски сайт

ЦИК реши да провери дали сайта, в който за първи път се появи агитацията на турски език на четвъртия в листата на Реформаторите Корман Исмаилов има договор за реклама с Реформаторския блок.

Повече домакинства са получили помощ за отопление тази зима

Целева помощ за отопление през изминалата зима е отпусната на 251 876 души и семейства, което е с 16.3 на сто повече от миналия отоплителен сезон. Това съобщиха от Министерството на труда и социална политика. Статистиката сочи, че от началото на годината изплатената сума на увеличените от 1 януари 2014 г.

Съставът на България срещу Канада

Отново нападателят на италианския Авелино Андрей Гълъбинов ще води атаката на България. В 18.30 часа България излиза срещу Канада в приятелска среща, която ще се играе в австрийското градче Ритцинг. ...

Коке: Трябва да сме суперконцентрирани срещу Реал

Атлетико Мадрид няма финансовата възможност да разполага с футболисти, като тези в Реал (Мадрид), но въпреки това "дюшекчиите" ще се опитат да използват своите силни страни, за да победи гра...

Сръбското правителство отмени извънредното положение

Сръбското правителство реши да отмени извънредното положение на територията на цялата страна, въведено на 15 май, предаде БГНЕС. Предложението беше внесено от извънредния щаб, който беше създаден за ...

Раул: Финалът е този мач, за който си мечтаем от началото на сезона.

Легендата на Реал Мадрид Раул Гонзалес Бланко изненадващо отпътува с отбора за Лисабон, като част от делегацията на "кралския" клуб за финала в Шампионската лига. Любимецът на "бялата&...

Румен Петков призова да кажем "не" на предателството

Бившият министър на вътрешните работи и член на АБВ Румен Петков направи обръщение към всички българи. "Скъпи приятели, обръщам се с особена болка към моите съграждани от Плевен и региона, но и ...

Птицата киви е можела да лети

Учени от университета в австралийския град Аделаида дадоха отговор на 2 от мистериите, свързани с малката птичка киви. Те са свързани с произхода й и това дали тя някога е могла да лети. Според едно ...

6 533 828 българи имат право на глас

Избирателните списъци съдържат 6 533 828 избиратели. Това се казва писмо от ГРАО, изпратено до ЦИК, което бе докладвано на заседанието на комисията, предаде БГНЕС. С писмото си ГРАО уведомява ЦИК, ...

"Газпром" ще промени цените на газа за Европа

Сделката за доставка на природен газ между Русия и Китай ще се отрази на цените в Европа и ще има влияние върху международните проекти за втечнен природен газ, заяви е петък главният изпълнителен дире...

Млад мъж подпалил колите на комшиите за отмъщение

27-годишен мъж подпалил колите на комшиите си, за да им отмъсти. Това е основната версия, по която работят криминалистите за умишлените палежи в котленското с. Градец - съобщиха полицейски източници.
Двата автомобила "Фолксваген голф" и "Опел астра" пламнаха около 5 ч. сутринта на 20 май. Почти веднага бе задържан извършителят. 27-годишен мъж подпалил колите на комшиите си, за да им отмъсти. Това е основната версия, по която работят криминалистите за умишлените палежи в котленското с. Градец - съобщиха полицейски източници. Двата автомобила "Фолксваген голф" и "Опел астра" пламнаха около 5 ч. сутринта на 20 май. Почти веднага бе задържан извършителят.

Авария остави карето на властта без ток

Кратка авария остави вчера сградите, които са около карето на властта на Кратка авария остави вчера сградите, които са около карето на властта на "Дондуков" и "Леге" за 2 минути без ток. В президенството, правителството и в ЦУМ (бул. "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2) са усетили аварията като премигване на лампи и компютри, тъй като тези сгради са резервирани със електрозахранване от няколко места, съобщиха от ЧЕЗ. Мигването

Лазерно шоу ще освети сградата на Община Варна в чест на 24 чай


Тази вечер фасадата на община Варна ще се превърне в гигантски екран  на лазерно шоу, посветено на деня на българската култура и писменост 24 май.

Точно в 21 ч. лазерните лъчове ще изпишат върху фасадата на общината думите  "Варна 2019 това си ти" -  мотото на кампанията за гражданска подкрепа на варненската кандидатура за Европейска столица на културата през 2019г. С изписването на думите  "Бряг на вдъхновението" ще бъде популяризиран слоганът на кандидатурата.

Реплика...

Протестна мрежа предупреждава: Гласуването за кебапчета е унижение!

Плакати с предупреждението „Гласуването за кебапчета е унижение“ разпространи Протестна мрежа. Много от тях вече могат да бъдат видяни на ключови места в София. Материалите съдържат и въпроси към кандидатите за евродепутати Николай Бареков и Делян Пеевски и предупреждението „Гласуваме за евродепутати, а не за кукли на конци“. От мрежата уточнчват, че постерите са отпечатани със „събрани доброволно от български гласоподаватели средства“.

БАН пуска онлайн речник на българския език със 120 хил. думи

Така академията ще отбележи Деня на славянската писменост и култура

Мечка спасява бебето си от колите на магистрала

Мечка спаси малкото си мече от натоварена магистрала край природния парк на Британска Колумбия, Канада, съобщава "Хъфингтън поуст". Буквално секунди преди бебето мече да стъпи на лентата, майката успяла да го издърпа в безопасност. Видеото е качено на 20 май в Youtube и само за няколко дни е направило над 370 хиляди гледания.

Индонезия и Филипините приключиха с териториалния спор

/КРОСС/ Индонезия и Филипините подписаха споразумение, установяващо нова морска граница между двете страни, съобщи Би Би Си. Според президента на Индонезия Сусило Бамбанг Юдхойоно това показателен пример за разрешаване на спорове между държави, без използването на сила. От своя страна, лидерът на Филипините Бенгино Акуино заяви, че страната му е имала за цел да сложи край на конфликта по мирен път. В момента Филипините имат нерешен териториалният спор с Китай за морската граница.    

Сергей Станишев: На 24 май постигаме най-широкото си народностно единение

/КРОСС/ Свято е делото на Светите равноапостоли Кирил и Методий, сътворили азбуката с буквите български. Епохалният им труд ги обезсмърти и ги въздигна до високото признание - съпокровители на Европа. Възможността да създаваме културата и науката си чрез златните кирилски букви ни е извела горди и просветени през много трудни и тъмни периоди в нашето минало, казва лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев в поздравление към творците на българската наука, култура и образование по повод Деня на славянската писменост и на българската култура и просвета - 24 май. В цялата човешка история има един уникален празник на книжовността и духовността и това е 24 май - Денят на славянската писменост и на българската култура и просвета. Дванадесет века назад България направи своя цивилизационен избор и създаде духовен мост за обединение на Изтока и Запада. Като духовни наследници на колосалното дело на първоучителите, ние, българите, продължаваме да насищаме с положителна енергия този празник и въздаваме заслужено своето признание на всички, посветили живота си на развитието на нашата култура и наука. Културата и науката имат своето исконно право да претендират за приоритетно място в обществения живот, защото с техните постижения е белязано челото ни, когато утвърждаваме своята национална същност в европейския ни дом и пред света

Шарапова на пътя на Цвети на "Ролан Гарос", ако Пиронкова преодолее германка

Първата ни ракета при дамите Цветана Пиронкова ще играе с германската тенисистка Аника Бек в първия кръг на "Ролан Гарос". Това определи днешният жребий, в чието теглене участваше световният №1 при мъжете и 8-кратен шампион в Париж Рафаел Надал.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Първата ни ракета при дамите Цветана Пиронкова ще играе с германската тенисистка Аника Бек в първия кръг на "Ролан Гарос". Това определи днешният жребий, в чието теглене участваше световният №1 при мъжете и 8-кратен шампион в Париж Рафаел Надал. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

БАН пусна онлайн Речника на българския език

БАН пусна за първи път онлайн речника на българския език.

Вижте как мечка спаси бебето си на натоварена магистрала(видео)

Мечка спаси малкото си мече от натоварена магистрала край природния парк на Британска Колумбия, Канада, съобщава "Хъфингтън поуст". Буквално секунди преди бебето мече да стъпи на лентата, майката успяла да го издърпа в безопасност. Видеото е качено на 20 май в Youtube и само за няколко дни е направило над 370 хиляди гледания.

ЧЕЗ: Планирани прекъсвания на електрозахранването за периода 26-31 май

/КРОСС/ ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването, както следва: София-градНа 26.05.2014 г. /08.00-08.00 ч/ - гр. София - Свобода, бл. 33 вх. А, БНа 26.05.2014 г. /08.00-16.00 ч/ - гр. София - Младост 4, бл. 419, вх. 1На 26.05.2014 г. /08.00-16.00 ч/ - с. Лозен - ул. Гергана, ул. Съединение, ул. Янко ПанайотовНа 26.05.2014 г. /08.30-16.00 ч/ - гр. София - Красно село, ул. Пиърс Омахони 39-41На 26.05.2014 г. /08.30-16.00 ч/ - гр. София - Красно село жк Лагера бл. 11 вх. А, вх. Б, жк Лагера бл. 15 вх. А, вх. Б вх. ВНа 26.05.2014 г. /08.30-16.00 ч/ - гр. София - Красно Село ул. Боговец 6На 26.05.2014 г. /08.30-16.30 ч/ - гр. София - кв. Драгалевци - ул. Акад. Петър Динеков 23, бл. къща С2, къща С3На 26.05.2014 г. /08.30-16.30 ч/ - гр. София - кв. Княжево ул. Прохлада 10, 12, 13, 15, 15-А, 16, 18, 19, 20, 20а, 25, 24-а, 26, 27, 28, 30, 30-а, 32, 34, 37, 4, 40, 42, 42а, 5, 6, 7, 8, 9На 26.05.2014 г. /08.30-16.30 ч/ - гр. София - кв. Княжево ул. Райска градина 1, 14, 15, 16а, 18, 20, 22, 23, 27, 28, 29, 3, 30, 32, 34, 35, 36, 37, 39, 39а, 40На 26.05.2014 г. /08.30-16.30 ч/ - гр

Окончателно: bTV Lady+1 и Ring.bg +1 отпадат от мултиплекса

Двата канала на bTV Media Group ще бъдат достъпни през кабелните и сателитни оператори


Красивата Валя отнесе тайната със себе си

Тялото на красивата медицинска сестра Валентина Иванова ще бъде предадено на родителите и в бургаския квартал "Лозово". Това съобщиха от прокуратурата.
"Има подадена молба от родителите тленните останки да бъдат върнати. Извършени са всички необходими следствени действи, взети са необходимите проби за изясняване на причините за настъпване на Тялото на красивата медицинска сестра Валентина Иванова ще бъде предадено на родителите и в бургаския квартал "Лозово". Това съобщиха от прокуратурата. "Има подадена молба от родителите тленните останки да бъдат върнати. Извършени са всички необходими следствени действи, взети са необходимите проби за изясняване на причините за настъпване на

ПСЖ договори защитника на "Челси" Давид Луис


Френският шампион "Пари Сен Жермен" направи първата си голяма лятна покупка с привличането на защитника на "Челси" Давид Луис.

Бразилският национал може да се превърне в най-скъпия защитник за всички времена, ако споменаваната трансферна сума от 50 милиона паунда (62 милиона евро) се окаже вярна. 

Сините от Лондон вече са се съгласили за трансфера на 27-годишния Луис, който тази година беше използван от мениджъра Жозе Моуриньо повече като опорен халф. Двата клуба договарят...

Денят в снимки

Градушка, танцов фестивал и бъдещи футболисти


Маша на Гришо чака Цвети във втория кръг на "Ролан Гарос"

Първата ни ракета при дамите Цветана Пиронкова ще играе с германската тенисистка Аника Бек в първия кръг на Първата ни ракета при дамите Цветана Пиронкова ще играе с германската тенисистка Аника Бек в първия кръг на "Ролан Гарос". Това определи днешният жребий, в чието теглене участваше световният №1 при мъжете и 8-кратен шампион в Париж Рафаел Надал. Аника Бек е 49-а в световната ранглиста - със 7 места след българката. 20-годишната германка обаче е

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване