Част от академичния речник на българския език най-сетне достъпен в интернет

Институтът за български език (ИБЕ) при БАН за първи път предоставя свободен онлайн достъп до съдържанието на Речника на българския език, който тълкува над 120 000 думи. Речникът е достъпен на адрес http://ibl.bas.bg/rbe и ще бъде допълван с всяко ново издание, съобщиха от института в петък.   Проверка на Mediapool показа, че в интернет е качена само част от речника, върху който специалистите от института работят от 1977 г. и работата е стигнала до буква Р, чийто том ще излезе тази година. За съжаление от 14 издадени досега тома в дигитален вид са качени само няколко.   ИБЕ е автор на още няколко инициативи по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Той откри откри изложба под наслов "По стъпките на учителите“, която е посветена на 145 годишнината от създаването на Българска академия на науките. Експозицията, която ще бъде разположена до 30 май 2014 г. в Централното фоайе на БАН, включва книги и постери, представящи важни области от изучаването на българския език: исторически, диалектни и съвременни речници, граматики на българския език и граматическа литература, диалектни атласи, трудове на видни български езиковеди и на съвременното поколение изследователи от Института за български език.   При откриването на изложбата Институтът за български език представи редица дигитални проекти. Българският национален корпус представлява колекция от над 5.4 милиарда думи, която отразява състоянието на българския език (предимно в неговата писмена форма) от средата на ХХ в. до наши дни. В корпуса са включени и паралелни текстове на 47 други езика, които имат съответствие на български.   Лексикално-семантичната мрежа БулНет предоставя достъп до синонимни множества на български език (над 52 000), връзка с преводните им еквиваленти на английски език (над 120 000) и съществуващите връзки между тях – синоними, хипероними, мероними и т.н.   Лексикалните ресурси "Инфолекс“ и "Неолекс“ включват синонимен и антонимен речник, речник на новите думи и регистър на фразеологизмите.   Създадена е и електронна интерактивна карта на диалектната делитба на българския език.

В избирателните списъци фигурират общо 6 533 828 души

Избирателните списъци съдържат 6 533 828 избиратели. Това се казва писмо от ГРАО, изпратено до ЦИК, което бе докладвано на заседанието на комисията, предаде БГНЕС
С писмото си ГРАО уведомява ЦИК, че всички избирателни списъци за гласуване на 25 май са изпратени и са получени в общините.
На 25 май изборният ден започва в 06:00 часа, Избирателните списъци съдържат 6 533 828 избиратели. Това се казва писмо от ГРАО, изпратено до ЦИК, което бе докладвано на заседанието на комисията, предаде БГНЕС С писмото си ГРАО уведомява ЦИК, че всички избирателни списъци за гласуване на 25 май са изпратени и са получени в общините. На 25 май изборният ден започва в 06:00 часа,

Първа присъда за измама в сайт за колективно пазаруване - 11 г. затвор за трима

Първа присъда беше наложена за измама в сайт за колективно пазаруване у нас. Съдът в Пловдив осъди общо на 11 години затвор трима мъже, измамили 226 души с обещание за евтини екскурзии на Малдивите и остров Корфу, съобщи Нова телевизия.
Цели два часа съдът чете присъдата срещу тримата обвиняеми. Венелин Качаков, Първа присъда беше наложена за измама в сайт за колективно пазаруване у нас. Съдът в Пловдив осъди общо на 11 години затвор трима мъже, измамили 226 души с обещание за евтини екскурзии на Малдивите и остров Корфу, съобщи Нова телевизия. Цели два часа съдът чете присъдата срещу тримата обвиняеми. Венелин Качаков,

Младеж искаше да се самоубие, любимата му го разубеди

Младеж реши да се самоубие след скарване с приятелката си в Бургас. Няколко очевидци станали свидетели как той едва се държи от външната страна на парапета на жп надлеза на бургаския бул. „Иван Вазов“ и заплашва всеки момент да скочи, а любимата му със сълзи го умолява да пощади живота си, пише „Флагман”. Младеж реши да се самоубие след скарване с приятелката си в Бургас. Няколко очевидци станали свидетели как той едва се държи от външната страна на парапета на жп надлеза на бургаския бул. „Иван Вазов“ и заплашва всеки момент да скочи, а любимата му със сълзи го умолява да пощади живота си, пише „Флагман”.

Портретът на Борис Христов в Пловдив най-сетне бе открит

След небивали скандали, противоречия и изостряне на отношенията между гражданите, вътре в средите на занимаващите се с култура и творците, днес в 10,30 официално беше открит скулптурният портрет на великия бас Борис Христов, роден в Пловдив преди 100 години на 18 май.

Всички пътища водят до Рим – три български делегации за седмица

Премиерът Пламен Орешарски обяви, че не подозира българския посланик в Рим Марин Райков в "недобронамереност" заради кутсузите около едно от редките му посещения в Западна Европа.   Орешарски игнорира изненадващия отказ на италианския му колега Матео Ренци да се срещне с него само часове преди планираните предварително разговори, като коментира лаконично, че се "случват размествания в програмите".   Орешарски трябваше да се срещне с Ренци в четвъртък, но само няколко часа преди това, в нарушение на дипломатическия протокол, италианската страна отложи срещата заради "вътрешнополитически ангажименти". Тя все пак ще се състои, но на 28 май.   Според българската страна "няма интрига" в ситуацията   Така преди ден за Рим замина делегация начело с вицепремиера Даниела Бобева, която посети забележителни места, свързани с българската история и култура, и присъства в италианската столица и се срещна с представители на Конфиндустрията в Рим. След това тя съобщи, че италиански компании са споделили с нея планове за инвестиции в размер на около 500 млн. евро в България. Част от тези намерения обаче са отдавна, но така и не се реализират.   В петък външният министър Кристиан Вигенин се срещна с италианския си колега Федерика Могерини и съобщи, че е получил подкрепя за българското членство в Шенген. Двете страни са се разбрали още да работят съвместно и по реализацията на проекта "Южен поток", чиято крайна точка ще е в Италия , а италианската компания ЕНИ е сред акционерите в морския участък на тръбата.   Вигенин и Могерини са готови да действат съвместно на равнище външни министри за реализирането на "Южен Поток". Външният министър на Италия е потвърдила, че газопроводът е важен за италианската държава. По думите на Вигенин, ако има политически атаки срещу този икономически проект, двамата министри са готови да го защитават, съобщи БНР.   В събота в Рим ще има и втора делегация, водена от друг вицепремиер – Зинаида Златанова. Тя ще е там по случай 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщиха от правителствената пресслужба.   Златанова ще се поклони на гроба на Свети Кирил в базиликата "Сан Клементе“ в Рим и ще присъства на молебена, който ще бъде отслужен от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний.   Следващата седмица за града на Рем и Ромул вече ще се отправи и премиерът Пламен Орешарски.   Орешарски би трябвало да проведе отложената среща с Ренци и да участва в аудиенция при папа Франциск по повод Деня на славянската писменост и култура.   Така българският данъкоплатец ще осигури три правителствени посещения в Рим само за седмица.

Военните задържаха бившия премиер на Тайланд

/КРОСС/ Армията на Тайланд задържа бившия премиер на страната Инглук Шинаватра. Задържани са и членове на нейното семейство. Местонахождението на Шинаватра не е ясно. Знае се единствено, че е извън Банкок.Припомняме, че вчера в страната е извършен военен преврат. Това стана два дни, след като там бе обявено военно положение.

Мирослав Клозе се закани да подобри головия рекорд на световни първенства


Нападателят на Германия Мирослав Клозе се закани да подобри рекорда за най-много отбелязани голове на световни първенства.

Футболистът на "Лацио" заяви, че се чувства напълно готов за предстоящия турнир в Бразилия, след като през изминалия сезон бе преследван от контузии и участието му бе поставяно под въпрос.

Независимо от това 35-годишният Клозе попадна в разширения състав на селекционера Йоахим Льов и очаква да запише четвъртия си пореден Мондиал.

В момента...

Григор почва срещу Карлович на "Ролан Гарос"

Григор Димитров ще започне участието си на Откритото първенство на Франция "Ролан Гарос" срещу хърватина Иво Карлович, определи жребият. Двамата играха наскоро на "Мастърс"-а в Рим и българинът спечели в два сета.

Какво убива мозъка?

Пропускането на закуската и лошият холестерол са сред причините


Първата доставка петрол от Иракски Кюрдистан беше продадена в Европа


Първата доставка петрол от Иракски Кюрдистан беше продадена на европейските пазари, съобщава агенция "Ройтерс". Днес автономният регион в състава на Ирак съобщи, че печалбата от проджбата ще бъде преведена в турската Halkbank. Не е ясно дали това означава, че е постигнато споразумение между Иракски Кюрдистан и централното правителство в Багдад по въпроса с износа на горива от региона.

"Танкер, натоварен с повече от 1 млн. барела суров петрол, тръгна снощи от турското пристанище...

С правила, а не с глоби борят балконинга по морето

Организират специална информационна кампания

6 533 828 избиратели в списъците за евроизборите

Избирателните списъци съдържат 6 533 828 избиратели. Това се казва писмо от ГРАО, изпратено до ЦИК, което бе докладвано на заседанието на комисията, предаде БГНЕС
С писмото си ГРАО уведомява ЦИК, че всички избирателни списъци за гласуване на 25 май са изпратени и са получени в общините.
На 25 май изборният ден започва в 06:00 часа, Избирателните списъци съдържат 6 533 828 избиратели. Това се казва писмо от ГРАО, изпратено до ЦИК, което бе докладвано на заседанието на комисията, предаде БГНЕС С писмото си ГРАО уведомява ЦИК, че всички избирателни списъци за гласуване на 25 май са изпратени и са получени в общините. На 25 май изборният ден започва в 06:00 часа,

20-годишните даже не знаят как да запалят огън!

Издирването на тримата младежи от Стара Загора, които се загубиха под връх Ботев, предизвика полемика в обществото. Мнозина настояват родителите на злополучните планинари да платят на държавата всички разходи около по операцията по издирването им. BPost.bg потърси проф. Христо Пимпирев - ръководител на експедицията ни в Антарктида, за да разясни основните грешки на младежите и за това кой е виновен за създалата се ситуация.

България с втора победа, 3:0 над Португалия

България победи безпроблемно с 3:0 (25:14, 25:18, 25:21) Португалия във втория си мач на квалификацията за Европейско първенство в София. Нашите започнаха със самочувствие и не допуснаха изненади в пъ...

Зам.-министър към спасителите ни в Сърбия: Свършихте чудесна работа

Част от българските пожарникари и спасители в Сърбия, се завърнаха днес в страната ни. От името на ръководството на вътрешното министерство заместник-министър Васил Маринов поздрави участниците в спасителната мисия, съобщиха от пресцентър на МВР.

 „Свършихте чудесна работа и оказахте нужната подкрепа на сръбските си колеги при спасяването на хор Част от българските пожарникари и спасители в Сърбия, се завърнаха днес в страната ни. От името на ръководството на вътрешното министерство заместник-министър Васил Маринов поздрави участниците в спасителната мисия, съобщиха от пресцентър на МВР. „Свършихте чудесна работа и оказахте нужната подкрепа на сръбските си колеги при спасяването на хор

"Протестна мрежа" предупреди: "Гласуването за кебапчета е унижение"

Плакати с предупреждението "Гласуването за кебапчета е унижение“ разпространи "Протестна мрежа" в петък. Много от тях вече могат да бъдат видени на ключови места в София.   Освен с призива за честно и разумно гласуване "Да мислим и питаме!“, печатните материали съдържат и въпроси към кандидатите за евродепутати Николай Бареков и Делян Пеевски и предупреждението "Гласуваме за евродепутати, а не за кукли на конци“.   Плакатите са отпечатани със "събрани доброволно от български гласоподаватели средства“, става ясно от материалите.

Валентина Войкова: Ограничих контактите си с празни хора

МИЛА ИВАНОВА
Отдавна с екипана МИЛА ИВАНОВА Отдавна с екипана "Всичко за жената" искаме да ви срещнем с Валя, след като преди време се уверихме в това колко слънчев, естествен и елегантен човек е тя. Красивата плов- дивчанка мина през вихрушката на някои от най-големите ни телевизии, за да акостира като лице на централната емисия новини на NEWS7,

Ердоган пожела успех на Борисов

София /КРОСС/ Премиерът на Турция Реджеп Ердоган лично пожела успех на председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в телефонен разговор. Двамата държавници обсъдиха двустранните отношения между България и Турция, възможностите за увеличаване на стокообмена между страните, проектите в енергийните стратегии и възможностите за сътрудничество по кохезионните фондове между ЕС и югоизточната ни съседка, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.Г-н Ердоган пожела повторение на изборния успех от май 2013 г. на предстоящите избори за членове на Европейския парламент. Той изрази своята увереност, че ПП ГЕРБ е заложила на кандидати с високи експертни качества и авторитет пред европейските институции. Също така пожела в лицето на г-н Бойко Борисов да открие верен партньор в преговорите между Република Турция и Европейския съюз. От своя страна г-н Борисов припомни, че в качеството си на министър-председател на Република България двете държави са имали най-градивните добросъседски отношения за последните десетилетия, визирайки съвместните заседания на кабинетите в Анкара и Евксиноград. На заседанията преди две години бяха договорени газовата връзка между България и Турция, изграждането на четирилентов път Варна-Бургас-Истанбул и подобряване на железопътно-фериботната инфраструктура. Председателят на ПП ГЕРБ категорично заяви, че най-голямата политическа партия у нас винаги ще е партньорски настроена към Република Турция и лично към Реджеп Ердоган.

Реформаторите: Заседанието на НС беше нарочно провалено

София /КРОСС/ Днешното заседание на парламента, на което трябваше да се проведат дебатите по четвъртия вот на недоверие срещу кабинета на Пламен Орешарски, беше нарочно провалено, като управляващата тройна коалиция- БСП, ДПС и "Атака", за пореден път се скри от ключов за енергетиката дебат и отново срина авторитета на най-важната институция в България - Народното събрание. Явно „Газпром" е пропуснал да им прати опорни точки за дебата и очевидно купуването на гласове в Бобовдол им е по-важно от присъствието в Народното събрание, се казва в позицията на Реформаторския блок.Те са категорични, че БСП дължи отговор за най-големия корупционен скандал в българската история, за тежките съмнения за държавна измяна, свързана с "Южен поток" и за мутренския рекет върху миньорите от предприятията на Ковачки."Бягството им от тези въпроси няма да ги спаси от предсрочни избори и падане от власт, като първата стъпка към тези предсрочни избори е вотът в неделя. Дами и господа управляващи, едва ли може да учудите някого с липсата на достойнство, но зад паническото ви бягство от залата на Народното събрание прозира страхът от изборната загуба в неделя", посочват в заключение Реформаторите.

Тестът по математика след VII клас и верните отговори

Вижте теста от изпита по математика за седмокласниците. Публикуваме го заедно с верните отговори.

Вижте въпросите и правилните отговори на изпита по математика след 7-и клас


Министерството на образованието и науката публикува на сайта си въпросите и правилните отговори от изпита по математика на седмокласниците, който се проведе днес.

Изпитът се състои от два модула. Първият е задължителен за всички. Той съдържа 20 задачи от два вида - със структуриран отговор и със свободен отговор. Продължителността на изпита е 60 минути, а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65.

Допълнителният втори модул се състои от четири задачи...

Зам.-шеф на МВР към пожарникарите ни в Сърбия: Свършихте чудесна работа

Част от българските пожарникари и спасители в Сърбия, се завърнаха днес в страната ни. От името на ръководството на вътрешното министерство заместник-министър Васил Маринов поздрави участниците в спасителната мисия, съобщиха от пресцентър на МВР.

 „Свършихте чудесна работа и оказахте нужната подкрепа на сръбските си колеги при спасяването на хор Част от българските пожарникари и спасители в Сърбия, се завърнаха днес в страната ни. От името на ръководството на вътрешното министерство заместник-министър Васил Маринов поздрави участниците в спасителната мисия, съобщиха от пресцентър на МВР. „Свършихте чудесна работа и оказахте нужната подкрепа на сръбските си колеги при спасяването на хор

Федералният съд на САЩ позволи издевателства със затворник от Гуантанамо

Камери ще записват насилието върху обявилия гладна стачка Абу Диаб

Румен Петков каза "не" на предателството

/КРОСС/ Два дни преди изборите бившият министър на вътрешните работи и член на АБВ Румен Петков се обърна към всички българи."Скъпи приятели, обръщам се с особена болка към моите съграждани от Плевен и региона, но и към всички българи. Напоследък много слушам от екрана за предателството. Предадоха ви тези, които ви излъгаха, че ще строят „Белене". Имат цялата власт, имат заявен чуждестранен инвеститорски интерес и не го правят. Това са истинските предатели на българите, които искат своята енергийна сигурност. Това са истинските предатели, защото те ви лъгаха в очите два пъти поред.И когато предателят говори за предателя, е като когато крадецът вика - дръжте крадеца.Обръщам се към вас, за да кажа - не на предателството. Нека да извървим своя път като хора, които уважават себе си и отечеството си", написа Петков. 

Татяна Дончева: Върви сближаване на ДПС с ГЕРБ и на БСП с Бареков

Залогът на тези избори е може ли да бъде разбито сегашното парламентарно статукво, което е пълен плевник на задкулисни играчи и малка група бизнесмени. В момента върви преструктуриране на политическото пространство: сближаване на ДПС с ГЕРБ и на БСП с Бареков. Нужен е трети център, за да може да се стремим от този плацдарм да постигнем някаква политическа нормалност до парламентарните избори. Такава политическа нормалност може да се съзре, общо взето, в Реформаторския блок. Допирните точки трябва да се търсят по признак нормалност, а не с оглед на това кой се е нарекъл ляв и кой десен. Другото е холера, чума, манипулация на масовия човек. Това казва Татяна Дончева в интервю за Mediapool.     Госпожо Дончева, регистрирахте партия, но няма да се явите с нея на европейските избори. Често говорите за задкулисие. При наличните играчи имате ли за кого да гласувате?   Моят проблем е като проблема на много други хора, които ме спират всеки ден и ме питат "Кажете за кого, все пак, да гласувам?". И тези, които ме спират, са и леви, и десни и хора, които в различни избори са гласували за различни формации и кандидати. Но като сегашната ситуация на пълен тупик и пълната невъзможност да получиш някакъв симпатичен вот, който да те удовлетворява като човек – не е имало. На предишните местни и президентски избори също бе тежка драма. И на парламентарните миналата година беше тежка драма, но "връх" като този не сме постигали.   Ако някой се върне към времето, в което избирахме президенти и кметове, преди две години, може да се направи равносметка – какво е избирал и какво се е получило. Наистина ли опасенията към участниците са се потвърдили и в проявите им след изборите.   В сегашната ситуация имаме парламентарно представени политически сили, които искат да запазят статуквото на всяка цена, които искат никой от останалите да не получи евромандат, защото това ще им помогне да кажат, че са "победили" и че, всъщност, те са единствената възможност. И че ако на някого не му харесват, то това си е лично негов проблем. Това си личи от посланията, от Изборния кодекс в сегашния му вид, личи си и от начина, по който процедираше ЦИК, по който променяше бюлетините в хода на откритата кампания, което се случва за първи път. За първи път има толкова независими кандидати, които обаче не могат да бъдат центрирани и отличени от останалите, които се състезават.   Изгледах част от публицистичните предавания, посветени на изборите – изпаднах в потрес, дори от проявите на хора с опит, които се оказаха толкова хлъзгави, толкова неясни и безадресни по ключови събития. Без ясни позиции останаха събития като кризата в Украйна, ключови европейски теми, които смущават съзнанието на масовия българин – еднополовите бракове, като отношението ни към европейските програми – какви трябва да се финансира и какво не, как да отговорим на Европейския съюз и на неговите непрекъснати опити да ни взема пари, от всичко, по което парите остават тук. Защото ЕС нито веднъж не каза "Абе, я върнете тия пари от пиарите, ако обичате". Пиарките на Мирослав Найденов не се наложи да връщат пари, нито се наложи да връща пари Моника Йосифова, нито е върнал някой друг усвоил средства по комуникационните стратегии. Пари се връщат само за земеделие и строителство, което извинете ме – каквито и крадци и нещастници да сме – това е нещо построено и би трябвало да остава тук. И въпреки това за нещо трябва да се гласува. Трябва да се търси рационалния смисъл.   Как търсите такъв смисъл в кампания, за която твърдите, че няма отличаващи се?   Първо трябва да се знае, че в момента върви преструктуриране на политическото пространство: сближаване на ДПС с ГЕРБ и на БСП с Бареков. Нужен е трети център, за да може да се стремим от този плацдарм да постигнем някаква политическа нормалност до парламентарните избори. Такава политическа нормалност може да се съзре, общо взето, в Реформаторския блок. С всички резерви към този субект, с всички въпросително около неговото "единство", и с всичките въпросителни около водещите фигури. В посоката на правене на политика с реални случващи се неща, мисля, че има няколко млади хора, които заслужават шанс, защото ако не го получат сега, биха следвали нови драстични промени в десните формации, които окончателно да разсипят всичко.   Претендирате, че сте лява, а ще гласувате в дясно?   Сергей Станишев е изцяло в плен на олигарсите – и във връзките му с ДПС, и във връзките му с Бареков. Парите на Цветан Василев дали ще финансират и АБВ, или дали няма да финансират и АБВ, това е само допълнителен щрих към лявото. От друга страна – ако се разделят с Пеевски, в правителството ще има катаклизми. Това ще означава, че сегашните избори ще се използват и за премерване на евентуален потенциал за парламентарни избори от страна на БСП и ДПС, от страна и на ГЕРБ.   Трябва да се търси извоюване на нормален плацдарм, от който да започне създаването на нормално ляво и нормално дясно. На първо място задачите ще бъдат национални – и за лявото, и за дясното. Така че – допирни точки могат да се намерят. В това число за промяна на конституцията и оттам - на политическата система. Затова допирните точки трябва да се търсят по признак нормалност, а не с оглед на това кой се е нарекъл ляв и кой десен. Другото е холера, чума, манипулация на масовия човек, манипулация на бедния човек, който е докаран до оскотяване поради липса на пари и поради изключително снижени изисквания към бита, които той търпи на гърба си. Гаврата с тези хора е чудовищна.   Разбира се, ще има леви хора, които не могат да мислят с такива рационални критерии. За тях е ерес да пристъпят към нещо, което е обявено за дясно. Както имаше и десни, за които беше ерес да посегнат към бюлетината на Ивайло Калфин на президентските избори.   Има леви хора, които са заредени с протестен вот срещу Станишев. Техният естествен вот би бил за АБВ. Аз не бих правила такъв избор, защото мен ме водят други мотиви и Станишев не ми пречи начело на БСП. За противник бих го пожелала, но за водач на собствената ми партия – не. Тук е мястото да се каже, че воплите на Станишев, че всеки глас за АБВ е глас за ГЕРБ, е вопъл на някакъв руски дворянин, който иска да запази крепостните си селяни.   Споменахте Цветан Василев и основните парламентарни играчи. Споменахте и Делян Пеевски. Има ли някоя партия в парламента, с които Василев и Пеевски да не "играят"?   В момента има разделение между Цветан Василев и Пеевски. Те не могат да разделят бизнеса веднага, но тече процес по разделяне на този бизнес.   Пеевски и Доган, например, нямат интерес от проекта "Бареков". Те имат писта, която не е обезателно пистата на Цветан Василев. Така че сега той е в позиция през Бареков да търси реализация на политически и бизнес амбиции.   Не е ли малко несериозно някой да търси каквото и да е било през Бареков?   Несериозно е, но за разумните хора. За хора, които смятат, че политиката трябва да се прави от хора, които биват държани от бизнеса с компромати, кредити, пари и прочие – не е ненормално. Вижте колко пари се изсипаха при Бареков.   Впрочем, такова харчене за евроизбори не е имало никога. Това са разходи, които са повече от достатъчни за едни парламентарни избори. Виждате и самата кампания – тя, на практика, е парламентарна, никой не се сеща, че се избират евродепутати. Тук се тества как можем изключително бедни и оскотели хора да ги манипулираме до дупка, за това не се жалят ресурси.   Говорите за раздяла между Цветан Василев и Делян Пеевски, за прегрупиране на парламентарните политически формации. Какво ще се случи с кабинета след изборите?   Ситуацията зависи от резултата. Първо, имайте предвид, че всички ще кажат, че са победили. Според мен, съотношението между ГЕРБ и БСП не е факторът, който ще определи възможни предсрочни избори, защото ГЕРБ може да има повече мандати, но протестният ресурс на ГЕРБ не зависи от това. В този смисъл каквото са можели да направят в протестите от миналата година досега, включително с докарани автобуси – това им е потенциалът.   По-скоро разделянето на Цветан Василев и Делян Пеевски дава шансове на ГЕРБ да се залепи с ДПС. Само че при такова прегрупиране и в сегашния парламент може да стане ново правителство.   Смятам, че Цветан Василев ще натиска за предсрочни избори, защото смята, че чрез Бареков може да получи над 4% и да допълва други гласове, около които да получи реални възможности да противодейства на бившите си създания. Не казвам съюзници – говоря за бивши създания и партньори.   На самите изборите пък ще има значение – преференциите при Реформаторския блок. Виждам, че там има разнобой и съмнения по отношение на водещите три фигури. Това са формални водачи. Ако се окаже, че има съсредоточаване на преференции в други хора, дори преференциите да не достигнат, за да се пренареди листата, но са достатъчно много, това ще значи, че водачите са под въпрос. Ако реформаторите не вкарат депутат, това ще означава, че партия на Кунева няма. Впрочем, аз и сега мога да кажа, че при нея нещата са въпросителни заради миграцията на ключови фигури от нейната партия към формацията на Бареков. Тук не поставям под съмнения еврокачествата на Кунева. Същото, но в по-различна форма важи и за Светослав Малинов – доколко липсата на харизма там ще натежи – това също е под въпрос. Ако се окаже, че има голямо разделение на блока с преференции, това е белег, че сегашният РБ не може да остане в настоящия си вид. И там трябва да се направи нещо ново, очевидно не толкова робуващо на носталгията по синята идея, защото явно не работи, тъй като това са трети избори, но които се борят да преминат бариерата.   Да се върнем на общата картина – какво следва от изборите?   Ако РБ не вкара хора в ЕП, там ще кипят бурни строителни дейности по създаване на нещо ново до парламентарни избори.   Вода в мелницата ще бъде налята и на тези, които биха искали предсрочни избори. Това вече обаче може да не Бойко Борисов, ако се разбере с Ахмед Доган. Може да се окаже Сергей Станишев, който до този момент казва, че няма смисъл от предсрочен вот. В този смисъл има залог на тези избори, но той не е да имаме европерспектива, да смятаме, че България върви в правилната посока – залогът са едни сметки, без които, обаче не може. И те са – може ли да бъде разбито сегашното парламентарно статукво, което е пълен плевник на задкулисни играчи и малка група бизнесмени. И трябва да работим в тази посока.   Вие в лично качество ли говорите или от името на партия Движение 21?   В лично качество говоря. Няколко пъти на изпълнителен комитет на Движение 21 сме обсъждали дали да подкрепим някого партийно, но просто няма кого.   Във връзка на сигнала на 'Протестна мрежа" срещу Цветан Василев, Николай Бареков и Делян Пеевски главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че БНБ на три пъти подава неадекватна информация на прокуратурата. Включват ли се всички институции в защита на бизнескръгове?   Тези задкулисни играчи са наредили съдебната система. Вероятно имате идея, че един главен прокурор, един председател на Върховния административен съд и Върховния касационен съд, вече не могат да бъдат избрани без задкулисните играчи. Ние сме във фазата, в която се борим на такива постове да не бъдат назначавани само задкулисни играчи. Ако за Лазар Груев знаем, че като председател на ВКС не е избиран от тези хора, след няколко месеца ще се борим да не бъде избиран само от тях.   За сегашния главен прокурор имам вече много въпросителни, във връзка с действията му. Не е нормално прокуратурата така да процедира по костинбродските бюлетини, с оглед на развитието на делото. Към сегашния момент можем спокойно да попитаме, защо това дело се водеше по този начин и защо така е на път да свърши? Защото тогава, когато възникна скандалът – ГЕРБ бе на власт, имаха всички ресурси и можеше много сериозно да се мисли, че те са в състояние да манипулират резултатите с тези бюлетини, които уж са технологичен брак. Добре, но – беше много хубаво това дело да бъде екзактно разследвано и приключени по един приличен начин, за да даде категоричен знак, че прокуратурата няма да толерира фалшифициране на изборите. Делото обаче бе така размито, че вече дори бившият главен секретар на МС Росен Желаязков няма за какво да бъде хванат. И се пита в задачата – защо обвинението допусна онези, които можеха да манипулират изборите тогава, сега да кажат: "Вие манипулирахте изборите за НС и нарочно ни в вкарахте в такава ситуация, за да ни вземете първото място".   Сега прокуратурата започва с едни странни проверки за купуване на гласове, за които казва, че нямали основание, не бил даден картбланш от главния прокурор. Ама как се случва това хем да нямаш санкция от шефа си, хем да викаш някой в неделя сутрин? Че в извънработно време тези хора не работят и по сигнали за убийства... И така и не стана ясно какво искат от Румен Петков. Ако имат някакви сигнали – нека ги извадят, защо са засекретени?   По същото време правят индивидуални данъчни ревизии на Касим Дал и Румен Петков. Кой санкционира такова действие и какви са неговите цели? В същото време започва и странна проверка срещу президента, като абсолютният му имунитет е ясен и Цацаров смята, че като заяви, че това е грешка и по негово разпореждане е прекратено, всичко е заметено. Първо – градският прокурор на София дотам ли е юрист, че да не знае, че президентът има абсолютен имунитет?! Кой сложи градския прокурор на София на този му пост – като потърсите, ще стигнете до Доган и Пеевски. Тук искам да кажа, че за такива неща никой не би си сложил главата в торбата, ако няма санкция от началниците си.   За мен действието срещу Плевнелиев е напълно съзнателно, със знанието на всички институции, които тестват ще има ли обществена съпротива, или да си карат през нивата с лука. Това са сериозни симптоми, защото няма никаква разлика дали прокуратурата, данъчните и МВР ще бъдат използвани от Цветанов и Красимир Стефанов по незаконен начин, или от новото правителство – каква е разликата?

Тържественото честване–концерт на студентите от МУ-Варна за тази вечер се отлага

Поради неблагоприятните метеорологични условия, планираното за днес, 23 май, от 19:30 ч. в Летния театър на Морската градина във Варна тържествено честване-концерт за Деня на славянската писменост и култура се отлага, съобщиха от Медицинския университет за Moreto.

Първанов: Вотът на недоверие ще го гласувате вие на 25 май

Страната ни не трябва да се държи с Русия, по начина по който го прави в момента. Те се държат като истински ястреби, по отношение на братска Русия. Ние не сме съгласни с това", каза още Първанов.

Подмяна на електромери на ЧЕЗ

В изпълнение на Общите условия на ЧЕЗ Разпределение България и в съответствие с изискванията на действащото законодателство в страната, компанията извършва планова подмяна на електромерите на своите клиенти в Западна България. Молим клиентите на ЧЕЗ, които живеят на посочените долу адреси, да осигурят представител на домакинството, който да присъства на подмяната. Подмяната на електромерите ще се извърши както следва:

Битката е оспорвана, да не разпиляваме левите гласове

Станишев: Гласувайте по съвест, няма да има вече Костинброд


Милер: Договорът с Китай може да окаже влияние върху цената на газа в Европа

Цената за Китай ще е почти 350 долара за 1000 куб. м природен газ, което е под текущите средни тарифи за ЕС от 370-380 долара


Орешарски: Ще продължим с усилията за оздравяване на бизнес климата

/КРОСС/ Два дни преди изборите не е подходящият момент за дебат по вътрешнополитически въпроси. Днес все още актуален е дебатът по европейските въпроси, отбеляза министър-председателят Пламен Орешарски на брифинг в Народното събрание. „Надявам се, че следващата седмица дебатът, който не се състоя днес, ще се състои. Считам го за важен за общите усилия за оздравяване на енергетиката - един сектор, който заварихме в доста небалансирано състояние. Основните усилия в последната една година са точно за ребалансиране на сектора и за справяне със заварените диспропорции", добави премиерът. Министър-председателят отбеляза, че следващата седмица се навършва една година от началото на мандата на кабинета. „Имаме готовност да представим в парламента отчет за работата през изминалата една година и актуализирани насоки за работа в следващите периоди. Даваме си много ясна сметка както за нещата, които свършихме, така и за тези, които предстои да се вършат", заяви г-н Орешарски. Той подчерта, че ще се постави акцент върху ключови сфери като образование, здравеопазване и енергетика. „Ще продължим с усилията за оздравяване на бизнес климата и за насърчаване на инвестициите и стопанската активност

Шпага на дипломат – експонат на месец май във Военноморския музей

Варна /КРОСС/ Шпагата и униформата на Емануел Тедески - белгийски консул във Варна в средата на ХIХ век бе избрана за експонат на месец май във Военноморския музей. Шпагата е чиновническа, произведена в Германия, Кралство Бавария, в периода между 1825 - 1848 г. Тя е с обща дължина - 900 мм. Дължина на канията е 770 мм. Острието представлява стоманен прав клин с позлатени елементи. Ефесът и гарда също са с позлата, украсени с флорални мотиви, много фина и прецизна ювелирна изработка. Ръкохватката е седефена, а върху нея в позлатено поле посредством гравировка е нанесена хералдическа символика с вензела на баварския крал Людовик І Вителсбах (1825-1848 г.) и корона. Чиновническите шпаги от този вид са широко разпространени през ХІХ и началото на ХХ в. в много европейски страни. Униформата е от тъмносиньо сукно и се състои от фрак и панталон. Фракът е с права войнишка якичка, богато украсена със сърмени флорални мотиви, които украсяват и капаците на джобовете, и маншетите на ръкавите. Панталонът е украсен с два канта започващи от джобовете и стигащи до края на крачолите. Кантовете са сърмени и изпъстрени с дъбови листа. Шпагата и униформата са предадени в Морския музей през 1936 г. от Българския народен морски сговор.

НЗОК успокои: Няма да бъдат заличавани практики на лични лекари

София /КРОСС/ Няма да бъдат заличавани практики на лични лекари. Това съобщиха от НЗОК по повод обвинението, което днес отправиха от ГЕРБ, че от 1 юни над 1 000 000 български граждани ще останат без личен лекар. Депутатът Десислава Атанасова обясни, че в Закона за здравето има срокове, в които личните лекари следва да придобият специалност "обща медицина", а тези, които не са изпълнили разпоредбата, след 1 юни няма да имат право да работят. Техните практики ще бъдат заличени от регионалните здравни инспекции. Седмица преди изтичането на срока, проектът за изменения в Закона за здравето, където е уредена поредната отсрочка, все още не е гласуван и обнародван,От касата съобщиха, че на първото заседание на Комисията по здравеопазване след евроизборите ще бъде внесено предложение за промяна в Закона за лечебните заведения за удължаване с пет години на срока, в който общопрактикуващите лекари да имат възможност да придобият специалност „Обща медицина". Разговори в тази посока се водели с комисията и с националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Практики няма да бъдат затваряни.

11 години затвор за измамниците по делото "Малдиви"

Първа присъда беше наложена за крупна измама в сайт за колективно пазаруване у нас. Съдът в Пловдив осъди общо на 11 години затвор трима мъже, измамили 226 души с обещание за евтини екскурзии на Малдивите и остров Корфу.

Ултрас, размазал полицай проплака: Не съм аз, има записи!

За пореден път 33-годишният Мирослав Михалев от Варна се изправя пред съда, за да доказва, че не бил хулиган. Миналата година той получи условна присъда, че е помлял полицай по време на футболен мач.

Невиждани снимки от Първата световна война

Тази година се навършват 100 години от началото й


Вижте уникално селфи на Земята, създадено от НАСА

Изумителен колаж на Земята, съставен от над 36 000 селфита на обикновени хора, създадоха учени от НАСА.
Инициативата е в чест на деня на Земята.
Колажът е кулминацията на мащабната инициатива на американската космическа агенция, която започна на самия ден на Земята в края на април т.г. Тогава НАСА призова интернет потребителите от цял свят да си Изумителен колаж на Земята, съставен от над 36 000 селфита на обикновени хора, създадоха учени от НАСА. Инициативата е в чест на деня на Земята. Колажът е кулминацията на мащабната инициатива на американската космическа агенция, която започна на самия ден на Земята в края на април т.г. Тогава НАСА призова интернет потребителите от цял свят да си

"Тотал" ще добива шистов петрол в Сибир заедно с "Лукойл"

Френският енергиен гигант „Тотал” съобщи, че е подписал с втората по значение петролна компания в Русия, „Лукойл” договор за проучване и разработване на залежите от шистов петрол в Западен Сибир, предаде AFP. В новата компания „Тотал” ще притежава 49%, а „Лукойл” 51%.

Бобева поканих италианския бизнес да почива в България

/КРОСС/ Голяма част от представените фирми вече имат бизнес в България и имат намерения за инвестиции - по мои изчисления за около 500 милиона. Вече имаме заявка за продължаване на някои от проектите - да дискутираме и да помагаме в София. Ще създам доста работа на Агенцията за инвестиции. Това каза вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева на брифинг след срещата си с представители на Конфиндустрията в Рим. Тя подчерта, че е много доволна от срещата с италианския бизнес. „Това, което казаха някои от тях е, че България е конкурентоспособна за привличане на инвестиции и че ако трябва да избират между Италия и България, ще изберат България", добави вицепремиерът. Като подходящи области за инвестиции у нас Бобева посочи индустриалните сектори, най- вече преработващата промишленост, земеделието, минното дело, автомобилното производство. „Ще обявим индустриални зони, които ще финансираме по европейски програми", изтъкна вицепремиерът. Бобева отбеляза, че след срещата представителите на бизнеса са получили брошура и диск за туризма в България. „Поканих ги да дойдат да почиват в България. Мислим за маршрут само с римски обекти, останали в България. За италианците, които проявяват интерес към история и интелектуален туризъм, сме длъжни да опознаят своето минало чрез България", каза Бобева

Близо 200 къщи отводнили пожарникарите ни в Сърбия

За 7 дни българските пожарникари, участвали в спасителната акция в след потопите в Сърбия, са отводнили близо 200 къщи, съобщи пред bTV младият пожарникар Евгени Евгениев, който е бил в Ягодина, на 30 км от сръбската столица Белград.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Българският екип се з За 7 дни българските пожарникари, участвали в спасителната акция в след потопите в Сърбия, са отводнили близо 200 къщи, съобщи пред bTV младият пожарникар Евгени Евгениев, който е бил в Ягодина, на 30 км от сръбската столица Белград. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Българският екип се з

МОН бави тестовете и верните отговори от матурите и изпитите след VII клас

Министерството на образованието продължава да бави качването на тестовете и верните отговори от матурите и изпита по математика след VII клас. Въпреки че матурите започнаха в 8 ч., а изпитът за седмосласниците - в 10 ч., и до момента те не са качени, а сайтът mon.bg е недостъпен. Въпреки обещанието на Министерството, че журналистите ще получат тестовете и верните отговори до 15.30 ч., повече от час по-късно това не се е случило. В отговор на запитванията ни от пресцентъра на МОН обясняват, че качването на тестовете на сайта на министерството не зависело от тях, а от компютърните специалисти. Няма разумен отговор на въпроса защо журналистите не ги получат на имейлите си, които не се сриват толкова често, колкото сайтът на МОН.

Dacia: Пятът до „златната кокошка“ за 15 години

През 2014 г. Dacia чества 10-ия рожден ден на Logan, както и своята 15-та годишнина като част от Renault group. За този период компанията е продала над 2,7 млн. автомобила. Посетихме завода на марката...

Николай Василев стана инвестиционен консултант

Комисията за финансов надзор издаде сертификат за инвестиционен консултант на бившия вицепремиер Николай Василев. Регулаторът е признал придобитата преди години престижна квалификация на Василев за с...

Със сапун и концерт на Лили Иванова от Бургас към Европейския парламент


Слънчев майски предизборен ден в Бургас. Около 19 ч. по главната улица, в близост до сградата на общината, както обикновено е пълно с хора, излезли на разходка - малки, големи, семейства с и без деца, различни компании. Обикновено край Часовника се правят срещи, а от известно време насам там са се навъдили и няколко политически оцветени шатри, които с наближаването на 25 май осезаемо набъбнаха откъм количество.

Те обаче сякаш не са толкова за информиране, колкото за да пазят сянка на...

Украйна вдигна цената на водата за Крим 50 пъти

Властите на Украйна предлагат на Крим да купува от нея вода на цена, която е 50 пъти по-висока спрямо досега установената, предаде ИТАР-ТАСС в петък, цитирайки председателя на Държавния съвет на Крим Владимир Константинов. Ако досега водата е струвала 6 копейки за кубически метър, сега се предлага да стане 3 гривни за кубик.   По думите на Константинов, повишената цена на водата ще струва на бюджета на полуострова 400 млн. гривни годишно. Властите в Крим обаче смятат да решат проблема с намаляване на загубите на поливна вода, които в момента са 59 на сто.   Седмица по-рано властите в Киев обявиха, че Крим им дължи около 1.7 млн. гривни за доставка на вода.   Подаването на вода за полуострова през Северо-Кримския канал бе спряно на 26 април. В отговор Русия предложи на Украйна да подпише договор за авансово плащане на водата. По оценки на руското земеделско министерство заради прекъсването на воднит едоставки за полуострова може да пострадат 120 хил. хектара земи, които имат нужда от напояване, и това да нанесе щети до 5 млрд. рубли.   Изданието припомня, че Северо-Кримският канал осигурява 85 на сто от нуждите на Крим от вода.

Коко Динев купонясва с приятели на Жоро Илиев

Бизнесменът Коко Динев се е отчел подобаващо за имения си ден. За празника в чест на св. Константин и Елена баровецът заформил бляскаво парти в прясно ремонтирания си ресторант „Кошарите".

Засилено полицейско присъствие около стадион "Васил Левски"

Засилено полицейско присъствие има около националния стадион "Васил Левски" заради празника на спортния клуб "Левски" и предстоящия тази вечер мач между сините и "Лацио".
До момента няма задържани фенове на футболния клуб, въпреки че агитката на сините хвърли няколко бомбички в Борисовата градина. Феновете определят това, Засилено полицейско присъствие има около националния стадион "Васил Левски" заради празника на спортния клуб "Левски" и предстоящия тази вечер мач между сините и "Лацио". До момента няма задържани фенове на футболния клуб, въпреки че агитката на сините хвърли няколко бомбички в Борисовата градина. Феновете определят това,

Има напредък: 56-ти сме по конкурентоспособност

България е подобрила своята позиция в световната класация за конкурентоспособност показва годишният доклад на Института за развитие на управлението в Швейцария (IMD), който е сред най-престижните бизнес центрове в света.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване