Осъдиха бившия президент на Гватемала за пране на пари

62-годишният Алфонсо Портильо, който беше държавен глава на Гватемала от 2000 до 2004 г., беше обвинен в изпирането на около 2,5 млн. долара от подкупи от Тайван чрез банкови сметки в САЩ, Франция, Люксембург и Швейцария

Китай подкрепя смекчаване на паричната политика на Европа

Позицията на ЕЦБ е разумна, посочи ръководителят на най-големия държавен инвестиционен фонд в Поднебесната империя

Изненадващо националистите в Холандия останаха трети на вота

Голямата изненада в началото на изборите за Европарламент е класирането на трето място на националистите в Холандия, въпреки че месеци наред оглавяваха прогнозите, съобщава БНР. На първо място е Християндемократическият съюз, следван от Демократи 66. Герт Вилдерс, един от най-известните лидери на ксенофобска и евроскептична партия, взе само 12,7 на сто от гласовете. Този краен националист направи сайт в Холандия, на който да се отправят оплаквания от българи и румънци в страната, Евросъюзът го обяви за дискриминационен. Вилдерс неведнъж обяви, че ако зависи от него, ще изключи от ЕС България и Румъния. С обявените резултати прогнозите, че на тези избори Европа ще бъде залята от националистическа вълна, поне в началото не се оправдават. Данните са от екзитполове, а окончателно ще бъдат обявени в неделя вечер. Според някои проучвания холандските националисти дори могат да паднат на четвърто място.

И при втория опит НС не събра кворум за вота на недоверие

В залата бяха само 109 депутати, дебатът остава за след евровота


Парламентът трябва да заседава по искането на ГЕРБ за вот на недоверие в сектор "Енергетика"

На извънредно заседание парламентът ще разисква внесения от ГЕРБ вот на недоверие към правителството заради политиката в сектор "Енергетика". Заседанието на парламента беше свикано ден преди деня за размисъл за евровота. То трябва да започне в 10:00 часа.
Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и група народни представители внесоха вота на 16 май. На извънредно заседание парламентът ще разисква внесения от ГЕРБ вот на недоверие към правителството заради политиката в сектор "Енергетика". Заседанието на парламента беше свикано ден преди деня за размисъл за евровота. То трябва да започне в 10:00 часа. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и група народни представители внесоха вота на 16 май.

Парламентът трябва да заседава по искането на ГЕРБ за вот на недоверие


На извънредно заседание парламентът ще разисква внесения от ГЕРБ вот на недоверие към правителството заради политиката в сектор На извънредно заседание парламентът ще разисква внесения от ГЕРБ вот на недоверие към правителството заради политиката в сектор "Енергетика". Заседанието на парламента беше свикано ден преди деня за размисъл за евровота. То трябва да започне в 10:00 часа. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и група народни представители внесоха вота на 16 май.

НС заседава извънредно по вота на недоверие

/КРОСС/ На извънредно заседание днес, два дни преди изборите за Европейски парламент и ден преди деня за размисъл, парламентът ще разисква внесения от ГЕРБ вот на недоверие към правителството заради политиката в сектор "Енергетика".  ГЕРБ упрекват правителството, че няма стратегия за развитието на енергийния сектор. Атакуват намесата в работата на енергийния регулатор, огромната задлъжнялост и ниска ликвидност между участниците в енергийната система. Темата за "Южен поток" и нарушението, според ГЕРБ, на европейското законодателство също са част от мотивите. От ГЕРБ казват, че гласуването по вота ще е тест за ДПС и проевропейската му ориентация. И се надяват да има кворум в деня на обсъждането. ОТ ДПС не анонсираха нито как ще гласуват, нито дали ще присъстват в залата. От ГЕРБ бяха категорични, че ще присъства почти цялата парламентарна група, а от БСП нямат взето общо решение. Тия от нас, които нямат друга работа, ще присъстват. Факт е обаче, че в момента в София много трудно се намират хора, каза депутатът от ПГ на Коалиция за България Антон Кутев. Председателят на парламента Михаил Миков обясни, че ако за извънредното заседание няма кворум, депутатите ще обсъдят вота на редовното заседание след изборите. Досегашната практика при работата на парламента е депутатите на ГЕРБ да влизат в пленарната зала, след като БСП, ДПС и "Атака" са съставили кворума

Днес е втората задължителна матура - по избран предмет

/КРОСС/Зрелостниците ще се явят на втората задължителна матура - по избран от тях предмет. За трета поредна година изпитът се провежда в един и същи ден с Националното външно оценяване по математика на седмокласниците.  По традиция най-много зрелостници - над 16 хиляди, са решили да се явят на изпит по география. Втората предпочетена матура е по биология, а на трето място е тази по английски език. Изпитът започва в 8.00 часа и ще продължи четири астрономически часа. Учениците трябва да пишат с черен химикал. В 10.00 часа започва националното външно оценяване по математика за седмокласниците. То се състои от два модула. Първият продължава 10 минути и е задължителен за всички, носи максимално 65 точки. Резултатът от него се записва като текуща оценка за ученика. Вторият, с който се кандидатства в гимназиите, продължава 90 минути и не е задължителен. Максималният брой точки от него е 35. Учениците трябва да пишат със син химикал. Децата трябва да заемат местата си в определените училища най-късно 15 минути преди началото на изпита, като носят служебна бележка за допускане и документ за самоличност.

Държавата загърби хората от фургоните

Две години след земетресението в Пернишко 20 семейства все още живеят във фургони. Точно 4438 домакинства чакат помощ от държавата, за да заживеят нормално.

Депутатите се събират за вота на недоверие

На извънредно заседание парламентът ще разисква внесения от ГЕРБ вот на недоверие към правителството заради политиката в сектор "Енергетика". Заседанието беше свикано ден преди деня за размисъл за евровота. ГЕРБ упрекват правителството, че няма стратегия за развитието на енергийния сектор. Атакуват намесата в работата на енергийния регулатор, огромната задлъжнялост и ниска ликвидност между участниците в енергийната система. Темата за "Южен поток" и нарушението, според ГЕРБ, на европейското законодателство също са част от мотивите. От ГЕРБ казват, че гласуването по вота ще е тест за ДПС и проевропейската му ориентация. И се надяват да има кворум в деня на обсъждането. Председателят на парламента Михаил Миков обясни, че ако за извънредното заседание няма кворум, депутатите ще обсъдят вота на редовното заседание след изборите. Досегашната практика при работата на парламента е депутатите на ГЕРБ да влизат в пленарната зала, след като БСП, ДПС и "Атака" са съставили кворума. Този петък обаче е последният ден за предизборна агитация и повечето партии закриват кампаниите си.

Волейболистките ни започнаха с победа в евроквалификациите

 Волейболистките ни започнаха с победа в евроквалификациите.Нашите отнесоха Гърция с 3:0 (25:13, 25:14, 25:13) пред около 500 зрители в зала „Христо Ботев”.

Двубоят бе и дебют за новия селекционер на националния ни отбор – руснака Владимир Кузюткин, който заложи на следната стартова шестица Диана Ненова, Емилия Николова, Страшимира Филипова, Хри Волейболистките ни започнаха с победа в евроквалификациите.Нашите отнесоха Гърция с 3:0 (25:13, 25:14, 25:13) пред около 500 зрители в зала „Христо Ботев”. Двубоят бе и дебют за новия селекционер на националния ни отбор – руснака Владимир Кузюткин, който заложи на следната стартова шестица Диана Ненова, Емилия Николова, Страшимира Филипова, Хри

Един бон глоба за "педераст"

Жител на сливенското село Горно Александрово бе осъден за обида, нанесена на кмета Петър Костадинов. В центъра на селото Р. Н. нарекъл кмета "лъжец" и "педераст", заради което ще трябва да плати 1000 лева глоба, съобщиха от Районния съд в Сливен.

ЕС на евроскептиците

Заради затрудненията на Европа да се измъкне от кризата се очаква ръст на подкрепата за евроскептичните партии, както и за крайнолевите


Италианска оперна певица води 2 майсторски класа у нас

Фиоренца Косото идва за първи път у нас, за да направи майсторски клас в Софийската опера и балет. За него обаче тя приела всичките 33-ма млади певци, явили се на прослушване. Затова ги е разделила на две групи. Първата, в която са по-напредналите, ще учат с нея една седмица. На другите ще отдели един ден. Галаконцертът на студентите  ще е на 29 ма Фиоренца Косото идва за първи път у нас, за да направи майсторски клас в Софийската опера и балет. За него обаче тя приела всичките 33-ма млади певци, явили се на прослушване. Затова ги е разделила на две групи. Първата, в която са по-напредналите, ще учат с нея една седмица. На другите ще отдели един ден. Галаконцертът на студентите ще е на 29 ма

Антон Касабов отпадна на метри от финала на Dancing Stars

Актьорът напусна надпреварата след битка с Дарин и Нели


Неблагоприятни валутни изменения свиха печалбата на Gap с 22%

Въпреки това модният бранд потвърди прогнозата за финансовите си резултати през текущата година


Три седмици антимафиотите слушали митническия бос

Зам.-шефът на свиленградската митница Георги Костадинов е бил подслушван в продължение на 3 седмици. Разследващите пък останали в потрес и не повярвали на ушите си, когато им докладвали, че той е тръгнал сам да пренася дрогата със служебния си автомобил, пише "Стандарт", позовавайки се на източници от прокуратурата.

Топло, следобед с превалявания на отделни места

Времето ще бъде предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има над източната половина от страната, а в следобедните часове и над Рило-Родопската област. На отделни места там ще превали краткотраен дъжд, ще прегърми. Вятърът ще остане от север-североизток, в източните райони - до умерен. Времето ще бъде предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има над източната половина от страната, а в следобедните часове и над Рило-Родопската област. На отделни места там ще превали краткотраен дъжд, ще прегърми. Вятърът ще остане от север-североизток, в източните райони - до умерен.

Волен Сидеров: Има две бюлетини: на "Атака", и на другите - ГЕРБ, БСП, ДПС, НФСБ

- Как се развива кампанията на "Атака", г-н Сидеров? Социолозите казват, че сте на ръба, но правят уговорка, че "Атака" винаги се мобилизира в последния момент?
- Кампания на практика няма. Лидерите на основните политически сили в парламента - ГЕРБ, ДПС, БСП, бягат от дебати. В петък трябваше да има дискусия в предаването "Лица в лице" - Как се развива кампанията на "Атака", г-н Сидеров? Социолозите казват, че сте на ръба, но правят уговорка, че "Атака" винаги се мобилизира в последния момент? - Кампания на практика няма. Лидерите на основните политически сили в парламента - ГЕРБ, ДПС, БСП, бягат от дебати. В петък трябваше да има дискусия в предаването "Лица в лице"

Двама загинали и десетина ранени в Истанбул

Полицията стреля във въздуха в квартал „Окмейданъ“, след като група от 10-15 демонстранти започнаха да хвърлят бомби със запалителна течност и камъни по полицейските автомобили

Топло, но с превалявания на отделни места

Времето ще бъде предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има над източната половина от страната, а в следобедните часове и над Рило-Родопската област. На отделни места там ще превали краткотраен дъжд, ще прегърми. Вятърът ще остане от север-североизток, в източните райони - до умерен. Времето ще бъде предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има над източната половина от страната, а в следобедните часове и над Рило-Родопската област. На отделни места там ще превали краткотраен дъжд, ще прегърми. Вятърът ще остане от север-североизток, в източните райони - до умерен.

Един загинал и десетина ранени в Истанбул

Полицията стреля във въздуха в квартал „Окмейданъ“, след като група от 10-15 демонстранти започнаха да хвърлят бомби със запалителна течност и камъни по полицейските автомобили

Ако събере кворум, парламентът ще обсъди днес вота на недоверие към кабинета за енергетиката


На извънредно заседание днес депутатите трябва да обсъждат вота на недоверие към кабинета за политиката му в областта на енергетиката.

Вотът беше внесен от ГЕРБ преди седмица. Сред аргументите на партията на Бойко Борисов са подозренията за политически натиск върху ДКЕВР за ниски цени на електроенергията, процедурата по отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества, лошото финансово състояние на Националната електрическа компания (НЕК), проектът "Южен поток", който според Борисов се провалил заради министъра на енергетиката Драгомир Стойнев.

Не е изключено управляващите да не се появят на днешното заседание и така парламентът да не събере необходимия кворум, за да работи. Депутати от БСП, сред които лидерът на партията Сергей Станишев, коментираха през седмицата, че е по-добре вотът да се разгледа след изборите в неделя. Според парламентарния правилник обаче разискванията трябва да са не по-късно от 7 дни след внасяне на предложението – днес.

От ГЕРБ вече провалиха веднъж дебатите по вота на недоверие за политиката по инвестиционното проектиране в края на септември. На следващия ден - в последния възможен момент, заседание все пак имаше.

Днешният вот е четвъртият, внесен от ГЕРБ. Първите три – за провала на регионалната политика, неработещото министерство на инвестиционното проектиране и политиката в сектор "сигурност", бяха отхвърлени. За да доведе до оставката на правителството, вотът трябва да бъде подкрепен от поне 121 депутати. В ГЕРБ обаче разполагат само с 94.

Има риск да се опорочи фигурата на наблюдателя

50 хил. наблюдатели има досега за вота в неделя


От къде тръгват световните лидери

Или как един млад грък се изкачва по стълбата на успеха, минавайки през българския Модел Обединени Нации.

прочети повече

Атакуваха индийско консулство в Афганистан

Индийското министерство на външните работи съобщи в петък сутринта, че неговото консулство в Херат, Афганистан е било атакувано.

Всеки втори българин се разболява от работа

Българинът вече не вярва на народната поговорка, че трудът е здраве. Всеки втори у нас смята, че работата уврежда здравето му. На това мнение са близо 1,5 млн. души, или 51,6% от всички заети, показва анкета на Националния статистически институт (НСИ). Най-честите фактори за заболяванията са неудобните работни пози и движения и рискът от трудова Българинът вече не вярва на народната поговорка, че трудът е здраве. Всеки втори у нас смята, че работата уврежда здравето му. На това мнение са близо 1,5 млн. души, или 51,6% от всички заети, показва анкета на Националния статистически институт (НСИ). Най-честите фактори за заболяванията са неудобните работни пози и движения и рискът от трудова

България изнася авточасти за 400 млн. лв. на година

2 млрд. лв. – на толкова се оценява българският износ на автомобилни компоненти през последните 5 г., показват данните на производителите и на агенцията за инвестиции. Това прави средно по 400 млн. лв. на година. 
 Напоследък страната ни стана особено привлекателно място за производителите на авточасти. Броят на заводите се увеличи неколкократно, 2 млрд. лв. – на толкова се оценява българският износ на автомобилни компоненти през последните 5 г., показват данните на производителите и на агенцията за инвестиции. Това прави средно по 400 млн. лв. на година. Напоследък страната ни стана особено привлекателно място за производителите на авточасти. Броят на заводите се увеличи неколкократно,

За ЦИК истината не е в машините

За поета истината може и да е в машините, но за ЦИК явно не е така. Комисията едва вчера сколаса да покаже как изглеждат и как действат машините за гласуване. По-добре въобще нищо да не бяха правили изборните надзорници. Така всички щяха да ги забравят и никой нямаше да се сети да пита какво въобще работят. Но като показаха машините

Младите и бизнесът: Пътят до целта може и да е по-дълъг

Това казва Георги Дичев, още един млад предприемач, с когото ви запознаваме в нашата поредица, подготвена със съдействието на „Джуниър Ачийвмънт България“

Антон Хекимян и Биляна Гавазова в 6,30 ч всяка сутрин по Би Ти Ви

Двамата журналисти са новите водещи на Двамата журналисти са новите водещи на "Тази сутрин" от 2 юни, както "24 часа" пръв писа. Те ще сменят досегашните Генка Шикерова и Константин Караджов. Шикерова излиза в майчинство, тъй като очаква второто си дете, а Караджов става продуцент в новините.  Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Вариант І се падна за втория задължителен зрелостен изпит

4447-800-0Репортерката от БНТ Елиана Димитрова изтегли вариант I за втория задължителен зрелостен изпит, който се провежда днес. Изтегленият номер важи за изпита по всеки от 13-те предмета, на които зрелостниците предварително са избрали да се явят.

„Пожелавам успех на всички зрелостници, нека работят спокойно и съсредоточено“, каза министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова. Тя съобщи, че най-много зрелостници – 16 675, са предпочели за втора задължителна матура География и икономика. 16 436 младежи са пожелали да се явят на Биология и здравно образование, а английският език е предпочетен от 11 465 абитуриенти. Най-малко са заявили за втора матура италиански език – 122- ма.

Общият брой на младежите, подали заявления за явяване на втори задължителен зрелостен изпит, е 60 250.

Изпитът започна в 8,00 часа и продължава 4 астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности – 6 часа.

40 000 зрители на Националния стадион за юбилея на Левски

Около 40 000 зрители ще напълнят Националния стадион за юбилея на Левски. Шоупрограмата ще завърши с приятелски мач срещу италианския колос Лацио. Главният организатор на събитието Тити Папазов обяви, че до вчера са продадени над 36 000 пропуска, а в продажба са пуснати 42 000. Очакванията са почти всички седалки да се запълнят, след като децата до 12 години ще влизат без пари. Все пак най-евтините билети от 7 лв. за сектор “Г” са в продажба.

“Приканвам всички левскари, които все още нямат билет да дойдат на “Васил Левски”. Този ден е на всички левскари. Нашата голяма любов става на 100 години. Да докажем на всички, че Левски е най-голямата общност и дори в тези тежки времена с множество неуспехи и без финансова стабилност, да покажем сила и мощ”, обяви Папазов. Програмата на стадиона започва в 20.00 часа и ще завърши след полунощ, когато официално Левски става на 100 г.

Събрани са 600 000 лв. Около 180 000 лв. са постъпили като дарения, а останалите средства са дошли от продажбата на билети и от спонсорските пакети за мача с Лацио и съпътстващите го събития. Все още не са получени парите от собственика на футболния клуб Тодор Батков, който обещал 10 000 лв.

Програмата започва със своеобразен бирфест до Националния стадион в 14.00 часа.

В събота в 11.00 “сините” ще се съберат при 22-ро училище (бившата Втора гимназия), от където е започнала историята на футболния клуб. От там ще тръгне шествие до паметника на Васил Левски, където ще се положат венци и цветя, предаде  Агенция Кросс.

 

 

 

На 23 май рожден ден имат

Асен Златев, щангист, олимпийски шампион,трикратен световен и европейски първенец
Бойко Станкушев, журналист
Вергиния Стоянова, кмет на район “Средец” – София
Виолета Здравкова, Мис България 1999
Живко Виденов, лекоатлет
Иван Капралов, омбудсман на Шумен
Иво Писанов, и.д. директор на КАТ – София
Акад. Кирил Василев, философ
Мариана Аламанче Асен Златев, щангист, олимпийски шампион,трикратен световен и европейски първенец Бойко Станкушев, журналист Вергиния Стоянова, кмет на район “Средец” – София Виолета Здравкова, Мис България 1999 Живко Виденов, лекоатлет Иван Капралов, омбудсман на Шумен Иво Писанов, и.д. директор на КАТ – София Акад. Кирил Василев, философ Мариана Аламанче

Над 50 000 са регистрираните наблюдатели за евроизборите

Над 50 000 са регистрираните наблюдатели за евроизборите в неделя. Моите очаквания са, че ще надхвърлят 60 000 души, каза в сутрешния блок на Нова говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Запитан защо партиите са решили да регистрират толкова много наблюдатели, Томов отговори: „Не е толкова страшно, ако една организация, която иска да наблюдава изборите е близка или има връзка с някоя партия. Аз не виждам това да е толкова страшно. Изборите трябва да са открити и наблюдаеми. Но мен ме притеснява дали тези хора реално ще имат тази функция по време на изборите, защото Централната избирателна комисия не може да упражнява никакъв методически контрол над подготовката на наблюдателите”.

По думите му новият Изборен кодекс е трудно да бъде разяснен дори на изборната администрация. Поради тази причина говорителят на ЦИК изрази опасения, че „повечето то тези хора не са подготвени да изпълняват тази функция и следователно има някаква друга може би и ние не знаем каква е тя”.

Само че ЦИК не е упълномощена да провери всеки един от наблюдателите, тъй като функцията й е само да ги регистрира.

В четвъртък вечерта до късно ЦИК е заседавала по случая с разследването на Нова телевизия за икономическия натиск на работници, който се оказва върху работниците от мини „Бобов дол” да гласуват за определена партия по време на евровота.

„Казусът пред ЦИК беше повдигнат от Зелената партия, която подаде сигнала. Ние се произнесохме с решение за отхвърляне на предложения проект. Представители на партия „Атака” подкрепи проекта за решение, а той предвиждаше ЦИК да поиска от областния управител на област Кюстендил да санкционира хората, които водеха този тип предизборна агитация и предвиждаше специални мерки за гарантиране свободния избор на хората.

Той поясни, че е имало идея ЦИК да изпрати свои представители в секциите в Бобов дол, за да проследят изборния ден до преброяването на бюлетините. Предложението обаче е отхвърлено. „Мнозинството от хората подкрепи проекта, но гласовете не бяха достатъчни, за да се оформи мнозинство от две трети от гласовете, с които да се вземе това решение”, заяви още говорителят на ЦИК./КРОСС/

 

 

 

Втората задължителна матура – по избран предмет

Зрелостниците днес се явяват на втората задължителна матура – по избран от тях предмет. За трета поредна година изпитът се провежда в един и същи ден с Националното външно оценяване по математика на седмокласниците.

По традиция най-много зрелостници – над 16 хиляди, са решили да се явят на изпит по география. Втората предпочетена матура е по биология, а на трето място е тази по английски език.

Изпитът започна в 8.00 часа и продължава четири астрономически часа. Учениците трябва да пишат с черен химикал.

В 10.00 часа започва националното външно оценяване по математика за седмокласниците. То се състои от два модула. Първият продължава 10 минути и е задължителен за всички, носи максимално 65 точки. Резултатът от него се записва като текуща оценка за ученика. Вторият, с който се кандидатства в гимназиите, продължава 90 минути и не е задължителен. Максималният брой точки от него е 35. Учениците трябва да пишат със син химикал.

 

 

 

Десетки хиляди седмокласници и абитуриенти на изпити днес

Седмокласниците се явяват на втория си задължителен тест от външното оценяване - по математика, а зрелостниците - на задължителната си втора матура по избран от тях предмет. В 6,45 ч. в сградата на Министерството на образованието и науката беше изтеглен изпитният вариант за матурите, които са по 13 учебни предмета. Падна се вариант №1. Изтегленият номер на варианта ще важи за изпита по всеки предмет. „Пожелавам успех на всички зрелостници, нека работят спокойно и съсредоточено“, каза министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова. Общият брой на младежите, подали заявления за явяване на втори задължителен зрелостен изпит, е 60 250. Най-много зрелостници – 16 675, и тази година са предпочели за втора задължителна матура по география и икономика. Почти толкова – 16 436 младежи, са пожелали да се явят на биология и здравно образование, а английският език е предпочетен от 11 465 абитуриенти. Изпитът започна в 8 ч. и продължава 4 астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности – 6 часа. В 9 часа бе изтеглен изпитният вариант за национално външно оценяване по математика за VII клас. На него се явяват около 61 900 седмокласници. Изпитът започна в 10 часа. Той се състои от два модула. Първият е за национално външно оценяване и е задължителен за всички. Той съдържа 20 задачи от два вида – със структуриран отговор и със свободен отговор. Продължителността на изпита е 60 мин., а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. Резултатът от националното външно оценяване по математика се записва като текуща оценка. Вторият модул - за учениците, които ще кандидатстват в гимназиите с прием след VII клас - се състои от 4 задачи с отворен отговор, от които де задачи с кратък числов, символен или словесен отговор и 2 задачи с описание и аргументация на решението. Продължителността на този модул, който не е задължителен, е до 90 мин., а правилното решение на задачите носи 35 точки. Максималният резултат от двата модула е 100 точки. Първите изпити за седмокласниците и абитуриентите, по литература, бяха на 21 май. OFFNews ще публикува тестовете от всички изпити и верните отговори - матури и изпит след VII клас, когато те ни бъдат предоставени от МОН.

"Хюлет-Пакард" продължава да съкращава служители

Американската компютърна компания "Хюлет-Пакард" (Hewlett- Packard - HP) продължава да намалява работните места. С между 11 хил. и 16 хил. нови съкращения на работни места, обявени в четвъртък, компанията продължава дългия процес на преструктурирането, с цел да се приспособи към кризата в производството на персонални компютри.

Галъп: БСП е №1 при ниска активност, ГЕРБ - при висока

При ниска избирателна активност е по-вероятно БСП да победи на 25 май, а при по- висока - ГЕРБ, прогнозират от “Галъп”.
ДПС твърдо ще е на 3-о място с около 400 хил. гласа. След него е “България без цензура” с очакван резултат над 200 хил. гласа. Тези са четирите формации, които ще преминат бариерата, ако тенденциите се запазят. Тя ще е около 150 При ниска избирателна активност е по-вероятно БСП да победи на 25 май, а при по- висока - ГЕРБ, прогнозират от “Галъп”. ДПС твърдо ще е на 3-о място с около 400 хил. гласа. След него е “България без цензура” с очакван резултат над 200 хил. гласа. Тези са четирите формации, които ще преминат бариерата, ако тенденциите се запазят. Тя ще е около 150

Петъкът започна оптимистично на борсата в Токио

Токийската фондова борса започна сесията в петък с покачване от 0,51%, окуражена от отслабването на йената спрямо долара и еврото, което е от полза за японските компании износителки.

"Екзакта": 6 партии в ЕП

ГЕРБ е с 28,5% подкрепа, БСП с 24%, ДПС - 11,3%, “България без цензура” - 11,1%, Реформаторският блок - 6,2%, АБВ - 5,8% сред твърдо решилите да гласуват. Това сочат данни на “Екзакта рисърч груп” за изборите за ЕП. Разпределението на мандатите при тези резултати е: 6 за ГЕРБ, 5 за БСП, между 2 и 3 мандата за ДПС и “България без цензура”, РБ - 1, ГЕРБ е с 28,5% подкрепа, БСП с 24%, ДПС - 11,3%, “България без цензура” - 11,1%, Реформаторският блок - 6,2%, АБВ - 5,8% сред твърдо решилите да гласуват. Това сочат данни на “Екзакта рисърч груп” за изборите за ЕП. Разпределението на мандатите при тези резултати е: 6 за ГЕРБ, 5 за БСП, между 2 и 3 мандата за ДПС и “България без цензура”, РБ - 1,

Градушка приземи самолет в САЩ

Самолет "Ербъс 320" (Airbus A320) на американската компания "Ю Ес Еъруейз" (US Airways) извърши в четвъртък аварийно кацане на летището в град Филаделфия (щата Пенсилвания, САЩ) след като на стъклото на пилотската кабина се образува пукнатина, съобщи представител на летището.

Алфа рисърч: ГЕРБ-6, БСП-5, ДПС-3, Бареков - 2, АБВ -1

Едномесечната кампания за евровота повишава с 4 до 5% избирателната активност, сочи проучване на “Алфа рисърч”. Към 20 май между 2,6 и 2,7 млн. избиратели заявяват, че ще отидат до урните в неделя. Ако се използват списъците от парламентарния вот от 2013 г., които наброяват 6,9 млн. избиратели, активността би била около 38%. 
С най-големи шансове Едномесечната кампания за евровота повишава с 4 до 5% избирателната активност, сочи проучване на “Алфа рисърч”. Към 20 май между 2,6 и 2,7 млн. избиратели заявяват, че ще отидат до урните в неделя. Ако се използват списъците от парламентарния вот от 2013 г., които наброяват 6,9 млн. избиратели, активността би била около 38%. С най-големи шансове

Как да няма за кого да гласуваш? Бърз преглед на кандидатите

Христос, Брад Пит, Анджелина Джоли ли да влязат в избирателните листи?

На избори. Снимка: Impact Press Group

И на тези избори се чува репликата – „Няма за кого да гласувам”.
Тя обаче е неоснователна. Израз е на дълбокия български скептицизъм и нагласа „Всички са маскари”.
За кого наистина?
Кой е в листите за изборите?
Един преглед на регистрираните 26 партии, коалиции и независими показва, че има избор. Всичко, каквото е възможно да излъчи обществото, е на масата. Няма откъде да паднат от небето други кандидати.
Най-напред, на тези избори българинът ще може да подрежда кандидатите си в листите по свои предпочитания. Дори да е недоволен от една или друга партия, има кандидати, които може да посочи поименно и да подреди на първо място в листите.
Освен това има независими кандидати, които имат шансове да се борят с цели партии.
Ето преглед на кандидатите в изборите за европейски парламент:

Независими

Румяна Вълчева Угърчинска-Винсенти
Френска и българска журналистка, завършила Сорбоната, автор на книги във Франция, някои от които преведени на български. Чест гост коментатор е в най-големите френски медии. Живее между Париж и София. Угърчинска е автор и на документалния филм, адаптиран от книгата ѝ, “Йоан Павел II: контра–разследване за атентата”, 90 мин., излъчен по френския „Канал+”, „Планет”, също и по БНТ.
Има авторитет във Франция, широки контакти в тамошните политически среди, има представа от европейските институции, за разлика от много други партийни кандидати.

Виктор Тенчев Папазов
Предприемач, основател на Българската фондова борса, завършил Харвард, учил в Станфорд и Принстън - топ-университетите на САЩ. С дипломите си може да си намери високоплатена работа в Щатите и европейски банки. Но е избрал да живее тук. За него се знае любопитна история – през 2003 г. „Загорка” обяви рекламна кампания, в която дава награда джип БМВ Х5 на този, който събере най-много капачки от тяхната бира. И борсовият играч Папазов организира изкупуване на капачки. С плаващи цени. И успява да изкупи 350 хил. капачки и да спечели джипа. Шега-майтап, но го продава за 100 хил. лева и с тях основава фирма. Тя работи и досега, храни десетина души.

Сред независимите е и Евгения Златева Банева, съпруга на едрия бизнесмен Николай Банев. Екзотична кандидатка, парвеню, което демонстрира лукс в бедна държава. Но това е демокрацията. Нека си премери силите и преброи симпатизантите си. Може би кандидатурата й е забавление за богати, може и да има искрено желание за политическа кариера. И за всеки влак си има пътници – току виж събере няколко хиляди гласа.

Ето ги партиите и коалициите, с повече или по-малко познати кандидати, в реда, в който са регистрирани в ЦИК:

СИНЬО ЕДИНСТВО
1. Надежда Николова Нейнски
2. Бойко Христов Станкушев
Това е останалата като нежелано дете част от някогашното СДС. Надежда Нейнска, бивша външна министърка в кабинета Костов (тогава с фамилия Михайлова) и досега беше евродепутат. СДС се разпадна, след като депутатите в парламента се откъснаха от партията. Но после не се споразумяха с ДСБ да идат заедно на избори, заради изолационизма на Иван Костов и изпаднаха. Не се споразумяха и да се влеят в Реформаторския блок, по-скоро поради своите си претенции.

АБВ - АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ
1. Ивайло Георгиев Калфин
2. Михо Димитров Михов
Формацията АБВ на бившия президент Първанов е сложила в листата си добре познати имена – успешния евродепутат Калфин и бившият командир на военната авиация и началник на генералния щаб, ген. Михо Михов. Но нямат голям шанс. Отцепването на Първанов и Калфин от БСП беше оценено като непочтено и предателство сред симпатизантите на тази партия. Хората на АБВ хем ...

Ще разследват посегателства над Памела Андерсън

"Бихме искали да обсъдим с Андерсън този въпрос и смятаме в най-скоро време да се свържем с нея", казаха от полицията в Ледисмит, където е преминало детството на звездата

ИМП: 1,6% между БСП и ГЕРБ

Ако евроизборите бяха днес, БСП щеше да спечели 20,8% а ГЕРБ - 19,2%, показват данни от проучване на Института за модерна политика, проведено в периода 15-21 май. За “България без цензура гласуват 7,7%, за ДПС - 7,5%, за “Атака”- 4,6%, АБВ - 3,7%. 
По думите на социолозите между 4 и 6 политически сили ще получат мандати в ЕП, стига в неделя да Ако евроизборите бяха днес, БСП щеше да спечели 20,8% а ГЕРБ - 19,2%, показват данни от проучване на Института за модерна политика, проведено в периода 15-21 май. За “България без цензура гласуват 7,7%, за ДПС - 7,5%, за “Атака”- 4,6%, АБВ - 3,7%. По думите на социолозите между 4 и 6 политически сили ще получат мандати в ЕП, стига в неделя да

Св. Михаил Синадски. Св. Мария Клеопова

Свети Михаил се посветил на Бога съвсем млад. Заради своя подвижнически живот бил избран и посветен за Синадски епископ. Участвал в Шестия вселенски събор (787 г.). По време на управлението на иконоборческия император Лъв Арменец свети Михаил бил отстранен от епископската си длъжност и бил изпратен на заточение. Починал в изгнание, в голяма бедност и страдание, като докрай останал верен на православието.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване