40 000 зрители на Националния стадион за юбилея на Левски

/КРОСС/ Около 40 000 зрители ще напълнят Националния стадион за юбилея на Левски. Шоупрограмата ще завърши с приятелски мач срещу италианския колос Лацио. Главният организатор на събитието Тити Папазов обяви, че до вчера са продадени над 36 000 пропуска, а в продажба са пуснати 42 000. Очакванията са почти всички седалки да се запълнят, след като децата до 12 години ще влизат без пари. Все пак най-евтините билети от 7 лв. за сектор "Г" са в продажба. "Приканвам всички левскари, които все още нямат билет да дойдат на "Васил Левски". Този ден е на всички левскари. Нашата голяма любов става на 100 години. Да докажем на всички, че Левски е най-голямата общност и дори в тези тежки времена с множество неуспехи и без финансова стабилност, да покажем сила и мощ", обяви Папазов. Програмата на стадиона започва в 20.00 часа и ще завърши след полунощ, когато официално Левски става на 100 г. Събрани са 600 000 лв. Около 180 000 лв. са постъпили като дарения, а останалите средства са дошли от продажбата на билети и от спонсорските пакети за мача с Лацио и съпътстващите го събития. Все още не са получени парите от собственика на футболния клуб Тодор Батков, който обещал 10 000 лв. Програмата започва със своеобразен бирфест до Националния стадион в 14.00 часа. В събота в 11.00 "сините" ще се съберат при 22-ро училище (бившата Втора гимназия), от където е започнала историята на футболния клуб

Михаил Миков: През първата си година парламентът функционира ефикасно, въпреки трудностите, благодаря на народните представители

 През първата си година 42-рото Народното събрание функционира ефикасно и изпълни голяма част от задачите, заради които хората поискаха избори през 2013 година, въпреки атаките срещу парламента и парламентаризма. Тази оценка направи председателят на Народното събрание Михаил Миков във Видин, където отчете първата година от работата на 42-рото Народно събрание.

 
 
Според него вотът на избирателите е заложил такова съотношение на политическите сили, което се е отразило и на работата на НС. Според Михаил Миков парламентът е работил под натиск, с протести, с опити за бойкот.
 
 
„Въпреки това, смятам, че 42-рото Народно събрание изпълнява конституционните си функции. Използвам случая да благодаря на всички народни представители, включително и на тези от опозицията, които участваха в работата на 42-рото НС през тази една година и допринесоха за това парламентът да приема необходимото законодателство“, заяви още Михаил Миков.
 
 
Според справка, представена от него, през първата година на 42-рото Народно събрание са проведени 118 редовни и 18 извънредни заседания.
 
 
Приетите закони са 105, в това число и ратификационни, като прави впечатление, че през третата сесия се увеличават новите законопроекти. Такива са новият Закон за Сметната палата, Законът за МВР.
 
 
Според Михаил Миков, ако трябва да се оценява политически приеманото законодателство, то има една посока – смекчаване на последиците от бедността и ограничаване на злоупотребите с монополно положение. По думите му е направено много и в законодателството в областта на енергетиката, за да се задържат и намалят цените на енергията, а в социалната сфера е постигнато значително облекчаване на тежкото положение на най-бедните граждани.
 
 
42-рото Народно събрание активно е изпълнявало и функцията си за парламентарен контрол. Общото пленарно време за контрол на министрите е следното: през първата сесия – 18.20 часа, през втората – 48.27 часа, през третата – 44.55 часа. Михаил Миков поясни, че увеличението се дължи на факта, че от есенната сесия бе въведен ситуативният контрол за министрите и премиера.
 
 
Зададените въпроси през първата година са както следва: за първата сесия – 189, за втората – 475, за третата – 413.
 
 
Отправените питания са съответно за първата сесия – 40, за втората – 99, а за третата – 77.
 
 
Председателят на Народното събрание призна, че не е стигнало времето за по-ефикасен контрол върху независимите регулатори и докладите, с които те трябва да се отчитат пред депутатите.
 
 
„Трябва да разсея представата, че липсата на кворум е довела до неприемането на определени закони. Това е компенсирано с извънредни заседания, включително с удължаване на времето, за да се приемат тези необходими и важни за страната закони", добави Михаил Миков.
 
 
Като непосредствена задача пред 42-рото Народно събрание той определи работата, свързана със засилване защитата на потребителите.
 
 
Председателят на парламента обясни, че е свикал извънредно заседание на НС за обсъждане на внесения от ПГ на ПП ГЕРБ вот в същинския край на предизборната кампания, за да може народните представители, които активно участват в нея, да организират присъствието си. Според него внасянето на вота е с друга цел, а не да се потърси отговорност за темата, която формално е предмет на внесения вот на недоверие. „Възниква големият въпрос за използването на парламентарните средства за непарламентарни цели – за политически, за предизборни цели”, заяви председателят на Народното събрание.
 
 
Михаил Миков бе категоричен, че при липса на кворум в петък няма да свика ново извънредно заседание и разискванията по вота ще се проведат следващата седмица.

ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ не планира дивидент, ще гласува за сплит на акциите

Сумата на имуществото, намалена с дивидентите и лихвите, е по-малка от сумата на капитала на дружеството и резервните фондове, посочва СД


Вариант 1 е изтеглен за държавния зрелостен изпит по предмет по избор


В 08:00 часа започна държавният зрелостен изпит по предмет по избор, предаде БНР.
Преди час беше изтеглен Вариант 1 за изпита от два възможни. Той важи за всичките 13 предмета, между които са избирали зрелостниците. Изпитът е с продължителност 4 астрономически часа.
Припомняме, че около 120 000 ученици отново са на изпити. В 08:00 часа започна държавният зрелостен изпит по предмет по избор, предаде БНР. Преди час беше изтеглен Вариант 1 за изпита от два възможни. Той важи за всичките 13 предмета, между които са избирали зрелостниците. Изпитът е с продължителност 4 астрономически часа. Припомняме, че около 120 000 ученици отново са на изпити.

Подновените протести в Истанбул взеха две жертви

Двама души загинаха и десетина бяха ранени в Истанбул при нови сблъсъци между антиправителствени демонстранти и полицаи. Телевизионни канали излъчиха запис от охранителна камера, на който се вижда как мъж се намира в един от молитвените домове на алевиите "джемеви", когато изведнъж пада на земята в локва от кръв. В петък сутринта в болница почина от раните си още един мъж, тежко ранен при безредиците. Полицията стреля във въздуха в квартал "Окмейданъ", след като група от 10-15 демонстранти започнаха да хвърлят бомби със запалителна течност и камъни по полицейските автомобили. Загиналият не е бил част от протестиращите. Трийсетгодишният мъж е бил на погребението на свой близък, когато полицията използвала сълзотворен газ, гумени и бойни патрони. Полицията използва огнестрелно оръжие, за да разпръсне демонстрантите срещу смъртта на миньорите в Сома и тази на загиналия през март тийнейджър - жертва на полицейско насилие. Новината за смъртта на 30-годишния мъж наля масло в огъня и насилието в Окмейданъ бе подновено с нова сила, посочи Франс прес. Властите обявиха, че ще разследват смъртта му. При трагедията в мината край град Сома загинаха 301 души. Инцидентът увеличи натиска срещу управлението на премиера Реджеп Тийп Ердоган, който бе замесен по-рано тази година в голяма корупционен скандал. Миналата година Ердоган бе изправен и пред най-масовите протести в Истанбул, но продължава да се ползва с широка подкрепа в Турция.

Подновените протести в Истанбул взеха жертва

Един човек загина и десетина бяха ранени в Истанбул при нови сблъсъци между антиправителствени демонстранти и полицаи. Телевизионни канали излъчиха запис от охранителна камера, на който се вижда как мъжът се намира в един от молитвените домове на алевиите "джемеви", когато изведнъж пада на земята в локва от кръв. "Двама цивилни бяха ранени, единият от които тежко, както и осем полицаи в квартал Окмейданъ", написа в "Туитър" валията на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу. Полицията стреля във въздуха в квартал "Окмейданъ", след като група от 10-15 демонстранти започнаха да хвърлят бомби със запалителна течност и камъни по полицейските автомобили. Загиналият не е бил част от протестиращите. Трийсетгодишният мъж е бил на погребението на свой близък, когато полицията използвала сълзотворен газ, гумени и бойни патрони. Полицията използва огнестрелно оръжие, за да разпръсне демонстрантите срещу смъртта на миньорите в Сома и тази на загиналия през март тийнейджър - жертва на полицейско насилие. Новината за смъртта на 30-годишния мъж наля масло в огъня и насилието в Окмейданъ бе подновено с нова сила, посочи Франс прес. Властите обявиха, че ще разследват смъртта му. При трагедията в мината край град Сома загинаха 301 души. Инцидентът увеличи натиска срещу управлението на премиера Реджеп Тийп Ердоган, който бе замесен по-рано тази година в голяма корупционен скандал. Миналата година Ердоган бе изправен и пред най-масовите протести в Истанбул, но продължава да се ползва с широка подкрепа в Турция.

Вариант 1 бе изтеглен за държавния зрелостен изпит по предмет по избор


В 08:00 часа започна държавният зрелостен изпит по предмет по избор, предаде БНР.
Преди час беше изтеглен Вариант 1 за изпита от два възможни. Той важи за всичките 13 предмета, между които са избирали зрелостниците. Изпитът е с продължителност 4 астрономически часа.
Припомняме, че около 120 000 ученици отново са на изпити. В 08:00 часа започна държавният зрелостен изпит по предмет по избор, предаде БНР. Преди час беше изтеглен Вариант 1 за изпита от два възможни. Той важи за всичките 13 предмета, между които са избирали зрелостниците. Изпитът е с продължителност 4 астрономически часа. Припомняме, че около 120 000 ученици отново са на изпити.

Кончита Вурст причинила наводненията на Балканите

Църковните служители обвиняват "брадатата дама"


Златанова: Европа ни хвали за партньорството с общините

 Правителството получи позитивна оценка от Съвета на европейските общини за работата му с местните власти при изготвянето на новите оперативни програми. Това съобщи вчера вицепремиерът Зинаида Златанова.

 

„В техния доклад ние сме поставени в група от общо 10 държави членки на ЕС - сред които Австрия, Великобритания, Франция, Германия и Испания, в които е постигнато добро партньорство между правителствените и местните власти при подготовката на програмен период 2014-2020 г.”, обясни Златанова. В анализа се посочвало, че „под ръководството на вицепремиера, отговарящ за управлението на европейските средства, всички важни въпроси са били обсъждани предварително с Националното сдружение на общините в България”. Положителна оценка получил и фактът, че работната група се състои от широк кръг представители - общо 53-ма членове на различни държавни и регионални органи, сдружения, социално-икономически партньори и неправителствени организации. Като позитивна е отчетена и инициативата на правителството за разработването на интегрирана стратегия за териториално развитие за Северозападна България като най-беден регион в рамките на ЕС.

 

„Тези изводи показват, че доброто взаимодействие между правителството и общините дава положителни резултати. Това е повод да благодаря на всички, които положиха усилия за подготовката за програмен период 2014-2020 г. Уверявам ги, че доброто ни партньорство с тях ще продължи в името на устойчивото развитие на страната”, коментира още Златанова.

Защо се провалиха дебатите за слабостите в енергетиката?

Управляващите искат обсъждане на вота на недоверие, но след изборите. Опозицията зове Орешарски да върне мандата


Покерът за Alstom продължава

Siemens е готов да подобри офертата си, а френското правителство е склонно да му предостави повече време за реакция


Поискаха 5 г. затвор за Цветанов

 Прокуратурата поиска вчера бившият вътрешен министър Цветан Цветанов да бъде пратен в затвора за пет години по обвинение за присвоени 50 бона от МВР. Освен това магистратите поискаха да бъде конфискувано половината му имущество, както и да не му се позволява да заема определени държавни длъжности за пет години. Според събраните доказателства Цветанов е ощетил ведомството, като е позволил тези 50 хил. лева да бъдат изплатени на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново – Орлин Тодоров. Пачките са били за заплати, обезщетения, неизползван отпуск и пенсиониране за период, в който Тодоров е бил разследван и се е намирал в ареста. Според Закона за МВР той не е имал право на тези облаги.

 

Делото срещу Цветанов се гледаше вчера по съкратената процедура пред Софийски градски съд, което наложи разпитите само на няколко свидетели. Сред тях беше бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров, който е бил и пряк началник на Орлин Тодоров. Флоров обаче обясни, че през 2011 година, когато се е водело разследването срещу антимафиота от Търново той е имал здравословни проблеми.

 

„Борех се за живота си.

 

Не знаех, дали ще оцелея или не

 

По това време съм бил в реанимация и изобщо не съм се интересувал от Орлин Тодоров”, каза Флоров пред магистратите.

 

Наблюдаващият прокурор по делото Калоян Ангелов обясни, че на служителите на МВР, работили по дисциплинарното производство срещу Тодоров, е оказван системен натиск, за да не излизат с мнение, че антимафиотът трябва да бъде уволнен. Флоров обаче категорично отрече да е влиял на когото и да е било, като отново обясни, че по това време бил на прага между живота и смъртта. Показания пред съда даде и министърът на вътрешните работи от служебния кабинет, Петя Първанова, която беше назначена след падането на ГЕРБ от власт. В краткия си разпит тя обясни, че е действала според закона. Минути след като тя напусна залата, съдът сметна, че делото е изяснено и следва да се премине към изслушване на двете страни и присъда.

 

В пледоарията си прокуратурата подчерта, че

 

Цветанов е проявил „престъпна упоритост”

 

и трябва да си понесе последствията. Адвокатът му Менко Менков пък представи наградите на Цветанов от различни страни и служби, докато е бил министър на вътрешните работи. В последните си думи Цветанов се извини на съда. Това обаче не трогна представителите на МВР, които са и граждански ищци по делото и те настояха ведомството да си получи 50-те хиляди, които са превели на Орлин Тодоров след разпореждането му. Присъдата ще бъде прочетена на 26-ти май.

 

Срещу бившия вътрешен министър се водят още две дела. Едното е за отказ на Цветанов да бъдат приложени разрешени от съдия специални разузнавателни средства отново срещу Орлин Тодоров. А второто е свързано с незаконното подслушването в МВР.

Магическа течност сваля кръвното и спира рака

Вода, в която се отглеждат морски алги, се слави с магически лечебни свойства. Вълшебната течност лекува хипертония, стомашни болести, оправя нервите,червата и дори кожата.
Алгите са живи организми, но ги наричат кристали заради формата и вида им. Те са бели полупрозрачни късчета. Това са японски кефирни гъби, Вода, в която се отглеждат морски алги, се слави с магически лечебни свойства. Вълшебната течност лекува хипертония, стомашни болести, оправя нервите,червата и дори кожата. Алгите са живи организми, но ги наричат кристали заради формата и вида им. Те са бели полупрозрачни късчета. Това са японски кефирни гъби,

Пенев пуска Гълъбинов като титуляр

Нашумелият Андрей Гълъбинов е планиран в титулярния състав на България за контролата срещу Канада. 25-годишният нападател на втородивизионния италиански “Авелино” дебютира с националния екип в предишната проверка срещу Беларус (2:1) на 5 март.

Срещу Канада селекционерът Любослав Пенев ще заложи на: Стоянов - Христов, Терзиев, Бодуров, Й. Минев - Нашумелият Андрей Гълъбинов е планиран в титулярния състав на България за контролата срещу Канада. 25-годишният нападател на втородивизионния италиански “Авелино” дебютира с националния екип в предишната проверка срещу Беларус (2:1) на 5 март. Срещу Канада селекционерът Любослав Пенев ще заложи на: Стоянов - Христов, Терзиев, Бодуров, Й. Минев -

Орешарски да върне мандата, зове Борисов

Подкрепят го само 19 души в НС, отбеляза лидерът на ГЕРБ


Стартира втората задължителна матура

Зрелостниците ще се явят на втората задължителна матура - по избран от тях предмет. За трета поредна година изпитът се провежда в един и същи ден с Националното външно оценяване по математика на седмокласниците.

Изнасяме авточасти за 400 млн. лева на година

През последните 5 години българският износ на автомобилни компоненти се равнява на 2 млрд. лева. Това прави средно по 400 млн. лева на година. ...

"Сова Харис": Ако евровотът беше днес - БСП-31-35%, ГЕРБ-28-32%

При евровот днес, БСП печели 31-35%, ГЕРБ-28-32%, ББЦ – 9- 11%, ДПС - 8.5 - 10.5%. Това показват прогнозните данни на агенция "Сова Харис" за евроизборите, съобщи БГНЕС.
Дори и през седмицата, предхождаща изборите за Европейски парламент, регистрираме известна динамика на нагласите на избирателите. Твърдо решилите да вземат участие във вота При евровот днес, БСП печели 31-35%, ГЕРБ-28-32%, ББЦ – 9- 11%, ДПС - 8.5 - 10.5%. Това показват прогнозните данни на агенция "Сова Харис" за евроизборите, съобщи БГНЕС. Дори и през седмицата, предхождаща изборите за Европейски парламент, регистрираме известна динамика на нагласите на избирателите. Твърдо решилите да вземат участие във вота

Ивайло Петев с шанс да стане шампион на Кипър

Ивайло Петев и воденият от него тим АЕЛ още имат шанс да станат шампиони на Кипър. Това стана възможно, след като Кипърската федерация по футбол реши двубоят от финалния кръг между тима от Лимасол и АПОЕЛ да се преиграе на неутрален терен и пред празни трибуни. Мачът ще се играе на 4 юни. 

АЕЛ има аванс от 3 точки пред своя съперник и може да Ивайло Петев и воденият от него тим АЕЛ още имат шанс да станат шампиони на Кипър. Това стана възможно, след като Кипърската федерация по футбол реши двубоят от финалния кръг между тима от Лимасол и АПОЕЛ да се преиграе на неутрален терен и пред празни трибуни. Мачът ще се играе на 4 юни. АЕЛ има аванс от 3 точки пред своя съперник и може да

"Сова Харис": При евровот днес - БСП-31-35%, ГЕРБ-28-32%


Ако евровотът беше днес, БСП печели 31-35%, ГЕРБ-28-32%, ББЦ – 9- 11%, ДПС - 8.5 - 10.5%. Това показват прогнозните данни на агенция Ако евровотът беше днес, БСП печели 31-35%, ГЕРБ-28-32%, ББЦ – 9- 11%, ДПС - 8.5 - 10.5%. Това показват прогнозните данни на агенция "Сова Харис" за евроизборите, съобщи БГНЕС. Дори и през седмицата, предхождаща изборите за Европейски парламент, регистрираме известна динамика на нагласите на избирателите.

Турското летище Газипаша край Алания дава нови надежди за пазара на имоти

Очаква се чувствителен ръст на чуждите купувачи и обема на инвестициите в района заради разширяването на летището и подобряването на инфраструктурата


ЦИК: Над 50 000 са регистрираните наблюдатели за евроизборите

/КРОСС/ Над 50 000 са регистрираните наблюдатели за евроизборите в неделя. Моите очаквания са, че ще надхвърлят 60 000 души, каза в сутрешния блок на Нова говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Запитан защо партиите са решили да регистрират толкова много наблюдатели, Томов отговори: „Не е толкова страшно, ако една организация, която иска да наблюдава изборите е близка или има връзка с някоя партия. Аз не виждам това да е толкова страшно. Изборите трябва да са открити и наблюдаеми. Но мен ме притеснява дали тези хора реално ще имат тази функция по време на изборите, защото Централната избирателна комисия не може да упражнява никакъв методически контрол над подготовката на наблюдателите". По думите му новият Изборен кодекс е трудно да бъде разяснен дори на изборната администрация. Поради тази причина говорителят на ЦИК изрази опасения, че „повечето то тези хора не са подготвени да изпълняват тази функция и следователно има някаква друга може би и ние не знаем каква е тя". Само че ЦИК не е упълномощена да провери всеки един от наблюдателите, тъй като функцията й е само да ги регистрира. В четвъртък вечерта до късно ЦИК е заседавала по случая с разследването на Нова телевизия за икономическия натиск на работници, който се оказва върху работниците от мини „Бобов дол" да гласуват за определена партия по време на евровота. „Казусът пред ЦИК беше повдигнат от Зелената партия, която подаде сигнала

Езиковеди наградиха човек на “24 часа”

Центърът за анализ на политическата и журналистическата реч от Катедрата по български език на Факултета по славянски филологии на Софийския университет отличи в навечерието на 24 май образователния репортер на “24 часа” Ярослава Прохазкова. Наградата  бе връчена от доц. Надежда Сталянова. Специалният приз бе за говорителката Любинка Няголова. Сред Центърът за анализ на политическата и журналистическата реч от Катедрата по български език на Факултета по славянски филологии на Софийския университет отличи в навечерието на 24 май образователния репортер на “24 часа” Ярослава Прохазкова. Наградата бе връчена от доц. Надежда Сталянова. Специалният приз бе за говорителката Любинка Няголова. Сред

За засилване на изучаването на български език в Япония призова Попова

Вицепрезидентът изнесе лекция в университета "Мейджи" в Токио


"Сова Харис": 2,6 милиона пред урните в неделя

Ако евровотът беше днес, БСП печели с 31-35%, ГЕРБ биха взели между 28 и 32%, а трета сила би била "България без цензура" с 9- 11%. Това показват прогнозните данни на агенция "Сова Харис" за евроизборите. Проучването бе публикувано във в. "Преса". Като четвърта сила се нарежда ДПС с 8.5-10.5%. Дори и през седмицата, предхождаща изборите за Европейски парламент, се наблюдава известна динамика на нагласите на избирателите. Твърдо решилите да вземат участие във вота бележат малък ръст и според данните вече представляват 45% от имащите право на глас. Това означава, че в неделя поне 2,6 млн. души ще застанат пред урните . Съотнесено към официалните избирателни списъци, ще бъде отчетена избирателна активност от около 40%, прогнозират социолозите. Хората, които все още имат колебания, са 23% Опитът е показал, че тези, които до последната седмица не са се убедили в необходимостта да гласуват, в крайна сметка не гласуват. Изключение от това правило се получава, когато възникне някакво необичайно събитие, коментират социолозите. И допълват, че като цяло, за да настанат съществени изменения в пропорцията на подкрепата за различните политически субекти, е необходимо да се предизвика прилив на гласуващи от порядъка на поне 8-10% над очерталата се активност. В сегашната ситуация такъв феномен би представлявал голяма изненада. Още три формации имат шансове да се преборят за място в Европейския парламент, сочи анализът на "Сова Харис" . Сред тях най-добре се представя АБВ на бившия президент Георги Първанов. Засега "възрожденците" се очертават като най-вероятният пети участник от България в ЕП, ако изобщо има такъв. Над 80% от заявилите, че ще гласуват за АБВ, са бивши гласоподаватели на БСП. Тенденцията при Реформаторския блок е низходяща. Засега дори хора от утвърденото ядро, подкрепяло Синята коалиция, се преориентират към ГЕРБ. Тенденция за ръст има при подкрепата за "Атака". Към момента обаче повишението изглежда недостатъчно, за да осигури място на националистите в Брюксел. 

Днес да почерпят

Асен Златев, щангист, олимпийски шампион от “Москва ''80”, 64 г. 

Бойко Станкушев, журналист, 60 г. 

Вергиния Стоянова, кмет на "Средец". 

Димитър Баненкин, актьор, 52 г.

Емилия Радева, актриса. 

Иво Писанов, шеф на КАТ-София, 41 г.

Мариана Аламанчева, актриса. 

Мирослав Николов, изпълнителен директор на фонд "Земеделие", 40 г Асен Златев, щангист, олимпийски шампион от “Москва ''80”, 64 г. Бойко Станкушев, журналист, 60 г. Вергиния Стоянова, кмет на "Средец". Димитър Баненкин, актьор, 52 г. Емилия Радева, актриса. Иво Писанов, шеф на КАТ-София, 41 г. Мариана Аламанчева, актриса. Мирослав Николов, изпълнителен директор на фонд "Земеделие", 40 г

Родителите на Валя се отказаха от втора ДНК-експертиза. Интерпол спира издирването й


След като ДНК-експертизата доказа на 100%, че намереното преди дни в морето тяло е на изчезналата на 15 април 24-годишна Валентина Иванова, полицията ще иска от Интерпол да спре нейното издирване. Това каза за "Фокус" говорителят на ОД на МВР Цветелина Рандева.
Интерпол ще трябва да свали информацията за издирването й от интернет страницата си. След като ДНК-експертизата доказа на 100%, че намереното преди дни в морето тяло е на изчезналата на 15 април 24-годишна Валентина Иванова, полицията ще иска от Интерпол да спре нейното издирване. Това каза за "Фокус" говорителят на ОД на МВР Цветелина Рандева. Интерпол ще трябва да свали информацията за издирването й от интернет страницата си.

Софарма имоти АДСИЦ ще разпредели по 0,2229 лв. дивидент на акция за 2013 г.

Сумата за дивиденти възлиза на 3,5 млн. лв., като реално може да бъде финансирана чрез увеличение на капитала


Кмет: Няма опасност от наводнения в Белград

Сръбската столица Белград е готова да посрещне новата водна вълна и няма опасност за населението.

Приключва предизборната кампания. Президентът излиза с изявление

/КРОСС/Днес приключва предизборната кампания. В неделя България ще гласува за своите 17 продставители в Европарламента. По закон агитацията на партиите и коалицииите трябва да приключи до края на деня. Анализатори определиха кампанията като вяла, а от ЦИК увериха, че подадените жалби за нарушения не са повече от нормалното.  В събота, в деня за размисъл, са забранени както партийните прояви така и прогнозите на социолозите. България за втори път ще избира свои представители в Европейския парламент. Днес президентът Росен Плевнелиев ще направи изявление по повод предстоящите на 25 май избори за членове на Европейския парламент.

Патриарх Неофит ще води литургия в "Христос Спасител" в Москва

/КРОСС/ Българският патриарх Неофит и водена от него църковна делегация заминава на посещение при руския патриарх Кирил. В Москва Негово светейшество ще бъде специален гост за Деня на славянската писменост и култура и на именния ден на руския патриарх Кирил. Неофит ще оглави заедно със своя домакин празничната Литургия на 24 май в храма „Христос Спасител" в Москва. Главата на Българската православна църква ще участва и в светата литургия в Санкт Петербург на 29 май за Възнесение Господне - празникът на старата руска столица. Най-опитният митрополит в църковната ни делегация - Дометиан, цитиран от БНР, каза:При посещението в Санкт Петербург, в Петропавловската крепост е гроба на Царя Освободител, където за пръв път предстоятел на Българска православна църква в лицето на Негово Светейшество Неофит и съпровождащата го делегация от български архиереи, придружавани от архиереи от Московската патриаршия ще отслужат съвместна панихида за упокоение на Царя Освободител Александър Николаевич, когото Българската православна църква споменава при всяка литургия. Патриарсите Неофит и Кирил се очаква да обсъдят въпросите свързани с организирането на бъдещия Всеправославен събор през 2016 година. Патриарх Неофит ще гласува на евроизборите в секцията, в българското посолство в Москва, след което ще се срещне със сънародниците ни в българското подворие в руската столица.  

Родителите на Валя не искат втори ДНК-анализ. Интерпол спира издирването й


След като ДНК-експертизата доказа на 100%, че намереното преди дни в морето тяло е на изчезналата на 15 април 24-годишна Валентина Иванова, полицията ще иска от Интерпол да спре нейното издирване. Това каза за След като ДНК-експертизата доказа на 100%, че намереното преди дни в морето тяло е на изчезналата на 15 април 24-годишна Валентина Иванова, полицията ще иска от Интерпол да спре нейното издирване. Това каза за "Фокус" говорителят на ОД на МВР Цветелина Рандева. Интерпол ще трябва да свали информацията за издирването й от интернет страницата си.

"Два напред, един назад" - прогнози за изборите

Андрей Райчев: Битката е за проценти, не за мандати


САЩ: Провал на учение със „завзета“ ядрена ракета

Като причини за неспособността на военния екип да установи контрол върху ядрената ракета се сочат сложният сценарий на учението и недостатъчните тренировки

Младите и бизнеса: Пътят до целта може и да е по-дълъг от очакваното

 В поредицата ни за младите предприемачи и техния успех в бизнеса ви срещаме с Георги Дичев. 

Преди няколко години той основава своя фирма за уеб и 3D услуги, която по-късно продава на чуждестранен инвеститор. Георги остава в компанията и отговаря за мениджмънта и растежа ѝ, като заедно с това развива свои странични IT бизнес проекти.

Преди да основе фирмата си, е работил като фрийлансър. Сметнал обаче, че може да бъде по-ефективен, ако създаде собствена компания, а програмирането остави на други. 

Въпреки това обаче пътят до крайната цел е бил по-дълъг от очакваното,

споделя той. 

„За фирмата имах нужда от начални средства, с които да купя техника и да покривам заплати. Открих програмите на „Джуниър Ачийвмънт“ в интернет и ми направи впечатление, че освен финансиране предлагат и

менторска подкрепа, а като твърде млад предприемач имах нужда точно от това. 

Взаимно спечелихме доверието си и фирмата стартира много скоро. Участвах в програмата „Младежки бизнес“, чрез която получих финансов кредит от 4000 долара и менторска подкрепа. 

Една от най-големите ползи за мен беше увереността, че съм тръгнал на прав път. В допълнение „Джуниър Ачийвмънт“ препоръчаха фирмата на свои партньори, които се превърнаха в първите ми клиенти“, разказва историята си Георги Дичев. 

„Рисков играч, пълен с идеи как да подобри света“ – това е дефиницията, която той дава, запитан как, според него, трябва да изглежда предприемачът. 

Споделя и своята рецепта за успех: „Започва се с иновация и адаптация към пазара, след което се преминава към мащабиране.“

Питаме го какво би посъветвал тепърва стартиращите свой бизнес.

„Ако бизнесът ви е иновативен, ви съветвам

да се откажете от грандоманските възгледи и да стартирате на малки експериментални стъпки. 

Ако бизнесът ви не е уникален, а конкурентен, искрено ви съветвам да поработите поне шест месеца в сходна фирма, за да натрупате наготово тяхното ноу-хау и да не преповтаряте грешките им“, споделя той. 

Неговото мнение е, че бизнес дейността в ИТ сектора на започващите компании трябва да се насочи в чужбина заради по-големите перспективи на световния пазар.

"Сова Харис":Избирателната активност ще е 40%, колебаят се 23%

През седмицата преди изборите за Европейски парламент твърдо решилите да вземат участие бележат малък ръст и според данните на "Сова Харис" вече са 45% от имащите право на глас. Това означава, че в неделя поне 2,6 млн. души ще застанат пред урните, според шефа на социологическата агенция Васил Тончев.

Томислав Дончев: ГЕРБ работи и постига резултати

 "Разликата между ГЕРБ и останалите партии е, че ГЕРБ иска и знае как да работи, прави го и постига резултати". Това каза пред симпатизанти в Раковски кандидатът за евродепутат и водач на листата на ПП ГЕРБ Томислав Дончев, съобщиха от партията.

"Като най-бедната държава в ЕС не можем да си позволим да не правим нищо, да стоим без работа. Трябва да се стремим да догоним другите", каза Дончев.

По думите му това правителство не направи нищо досега, не се случи нищо ново.

"Загубихме парите по ОП "Околна среда", това правителство наказа общините на ГЕРБ, което е една безобразна финансова санкция", добави водачът на листата на ГЕРБ. Според него е видно, че има хора, които не се вълнуват от това дали ще вземат пари на кредит, а избират най-лесния път.

В Раковски Дончев отново призова хората да не позволяват да се купи вотът. "Ако това бъде позволено, то България ще остане с това развитие, което е до момента. Ще загуби мястото си в Европа и ще загуби доверието на институциите в Европа, което бе постигнато от ГЕРБ", добави водачът на листата.

Днес кандидатите за евродепутати от листата на ПП ГЕРБ Мария Габриел, Мария Гиева, Анести Тимчев и водачът на листата Томислав Дончев посетиха и общините Карлово и Съединение.С тях бяха и народните представители Здравко Димитров и Павел Гуджеров.

"Тези избори са важни, съдбоносни за България, те са тест за ПП ГЕРБ и за българското общество. Ако след тази една година, в която ни мачкаха, ГЕРБ продължи да бъде №1 на изборите в неделя, това значи, че ще продължим да бъдем първи и през следващите 10 години", заяви Дончев.

Според него е недопустимо в 21 век да има хора, които да ги е страх да кажат какво мислят, да нямат право да критикуват и да задават въпроси. "Преди да стигнем до европейските политики, трябва да отървем хората от страха. 25 години имаме усещането, че живеем в демокрация, а има хора, които все още живеят в страх", добави водачът на листата на ГЕРБ.

Световната общност вкара "Боко Харам" в терористичния списък

/КРОСС/ Съветът за сигурност на ООН постави въоръжената ислямистка групировка "Боко Харам" в черния списък на терористичните организации, които подлежат на санкции заради връзките си с Ал Каида, предаде Франс прес.Санкциите включват замразяване на авоари, оръжейно ембарго и забрани за пътувания. Нигерия поиска тази мярка в Комитета по санкции към Съвета за сигурност, като никоя страна членка на комитета не се противопостави. Групировката "Боко Харам" нашумя напоследък със серия атентати в Нигерия и с отвличането на 200 ученички, чието местонахождение продължава да е неизвестно.

Меглена Кунева: Защо Станишев не се яви на дебат

 Защо г-н Станишев, който е водач на листата на БСП и председател на ПЕС, не се яви на нито един дебат в кампанията? Тогава защо се кандидатира за водач на листата – за да мълчи ли?

Това попита риторично в ефира на БНТ днес водачът на евролистата на Реформаторския блок и лидер на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева.

По думите й поведението на лидера на БСП е разбираемо, защото трудно може да бъде обяснено каква е ползата от „Южен поток“ за българските интереси, след като поправките в Закона за енергетиката са правени от депутатите на БСП под диктовката на руско търговско дружество, нито да се обяснят 420 хиляди безработни, въпреки че БСП обеща 250 хиляди нови работни места.

Меглена Кунева допълни, че е недопустимо с европейските средства да се пращат младите хора да метат по шест месеца улици или да чистят паркове. Какво се случва с тези млади хора след това и така ли БСП щесе пребори с младежката безработица – като създава безпомощни хора, попита Кунева и подчерта, че Станишев и БСП не са се явили на дебати пред хората, защото не знаят как да обяснят това.

Тя нарече истинско безобразие фалшифицираният постер на Корман Исмаилов на турски език, който вчера беше разпространен от ВМРО и ББЦ, сателити на ДПС, и обясни, че работят с компромати, понеже не могат по друг начин да намерят мястото си в кампания за Европарламент.

На една викторина за ЕС не могат да се явят, не познават ЕС и затова в последните дни се опитват да ни ударят на чест и на чувствителни теми като майчиния език, коментира тя, като добави, че още вчера реформаторите са сезирали прокуратурата и ЦИК за фалшификата.

Кунева прогнозира, че ще има компромати и скандали, защото в българския политически живот има участници с болно политическо съзнание, които още се заиграват с етническата карта.

Не може страна с платен вот и такова качество на дебатите преди евроизборите да разчита на репутация в Европа. Злоупотреби ще има в последните дни преди вота и е голям срам, че се пренасят тези пракитки в ЕП, коментира още Кунева.

РБ води смислена и целенасочена предизборна кампания, подчерта Меглена Кунева, с ясни послания за създаването на Европейски енергиен съюз, който ще намали с 30 % цената на газа и тока, както и за повече работни места и икономически растеж.

По думите й общият енергиен съюз е важен инструмент на растежа, който ще отпуши потенциала на икономиката. Не за усвояване, а за инвестиране на европейските пари трябва да говорим, посочи тя за следващия оперативен период и изрази съмнение, че БСП, ДПС и популистите ще направят каквито и да е реформи при това ниво на доверие на хората.

В заключение Меглена Кунева подчерта, че евроизборите са уникални с възможността българските граждани да гласуват преференциално. Единодушно бях избрана за водач на листата на РБ, от всички партии и лидерите им в Блока, и вярвам, че посочването от хората на номер 1 в преференциалното гласуване за мен, ще издърпа реформаторската листа нагоре. Вярвам, че така повече евродепутати от РБ ще могат да влязат в десницата в Европарламента, каза на финала на разговора Меглена Кунева.

Фич премахна минуса от рейтинга "B-" на Гърция

Американската рейтингова агенция Фич (Fitch) съобщи в петък мнението си, че кредитния рейтинг на Гърция се покачва с една степен от "B -" на "B".

Не се събра кворум за извънредно парламентарно заседание за вота на недоверие

Днес парламентът трябваше да обсъди слабостите в управлението на енергетиката


Технологичният стартъп Uber може да бъде оценен на 12 млрд. долара

Така създателят на мобилно приложение за таксита може да стане по-скъп от борсово котираните Hertz Global Holdings и Avis Budget Group


Националистите в Холандия - трети в евровота. Във Великобритания - висока избирателна активност

/КРОСС/ Голямата изненада в началото на изборите за Европарламент е класирането на трето място на националистите в Холандия, въпреки че месеци наред оглавяваха прогнозите, предаде Евронюз. На първо място е Християндемократическият съюз, следван от Демократи 66. Герт Вилдерс, един от най-известните лидери на ксенофобска и евроскептична партия, взе само 12,7 на сто от гласовете. Този краен националист направи сайт в Холандия, на който да се отправят оплаквания от българи и румънци в страната, Евросъюзът го обяви за дискриминационен. Вилдерс неведнъж обяви, че ако зависи от него, ще изключи от ЕС България и Румъния. С обявените резултати прогнозите, че на тези избори Европа ще бъде залята от националистическа вълна, поне в началото не се оправдават. Данните са от екзитполове, а окончателно ще бъдат обявени в неделя вечер. Според някои проучвания холандските националисти дори могат да паднат на четвърто място. Предварителните проучвания за вота във Великобритания сочат, че се очаква сензационен успех на Партията на независимостта, която е известна с призивите си за излизане на страната от ЕС. Окончателните резултати от вота ще бъдат оповестени в неделя вечерта. Средствата за масова информация на острова съобщават за много висока избирателна активност в днешния ден. С гласуване в във Великобритания и Холандия започнаха осмите поред преки избори за Европейски парламент вчера

Шефът на Fiat призова да не се купува електрическия 500

Компанията губи по 14 000 долара от всеки продаден хечбек, заяви Серджо Маркионе

Ще се разисква вота на недоверие в парламента

В Народното събрание днес ще се проведат разискванията по внесения вот на недоверие от ГЕРБ срещу правителството на Пламен Орешарски. Очаква се извънредно заседанието да започне в 10.00 часа. В дневния ред е записана само една точка - разискване на вота на недоверие към правителството на Пламен Орешарски.

Сергей Станишев: Зад "фасадата АБВ" наднича Цветанов

С лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев разговаря Здравка Андонова

- Г-н Станишев, притеснявате ли се от вота на недоверие към правителството, който ще бъде гласуван след евроизборите? Възможно ли е то да падне в пленарна зала, ако БСП и ДПС нямат добър резултат в неделя?

- Внесеният от ГЕРБ вот на недоверие е предизборен ход от тяхна страна, з С лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев разговаря Здравка Андонова - Г-н Станишев, притеснявате ли се от вота на недоверие към правителството, който ще бъде гласуван след евроизборите? Възможно ли е то да падне в пленарна зала, ако БСП и ДПС нямат добър резултат в неделя? - Внесеният от ГЕРБ вот на недоверие е предизборен ход от тяхна страна, з

Авторът на преврата в Тайланд стана премиер

Военните забраниха на 155 души да напускат Тайланд


Предизборната кампания свършва днес

Днес е последният ден от предизборната кампания за евровота. Агитацията трябва да приключи най-късно в 12 вечерта. Утре е денят за размисъл, когато политическа реклама не се допуска. Гласуването за европейски депутати ще започне в 7 часа на 25 май. Някои от участниците в изборите закриха кампаниите си още вчера.  "Атака" отбеляза края на предизборния маратон с концерт на "Любе", Йосиф Кобзон и Илия Луков в НДК.  С малко речи и повече народна музика и танци АБВ закри предизборната си кампания на пл. "Александър Невски" снощи. Закрити в четвъртък бяха и кампаниите на "България без цензура" и "Синьо единство". ГЕРБ слага края на кампанията си днес със събитие в Античния театър в Пловдив, на което ще присъства и лидерът Бойко Борисов. Финалът на предизборния тур на Коалиция за България ще е в Стара Загора, на стадион „Локомотив”.  Реформаторският блок също закрива кампанията ви в града под тепетата с концерт на супергрупата „Фондацията” на площада пред общината. На събитието ще присъстват цялата листа на РБ. От 18.30 ч в Южния парк д-р Антония Първанова, Илиана Раева и кандидатите за Евродепутати от листата с номер 17 ще организират народен събор. В него ще участват Мистерията на българските гласове, танцова формация „Цвете”, певческа формация „Чучулига”, дует „Рокатка” и много читалищни и самодейни състави за автентичен фолклор. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване