Скулптури, облечени като хипстъри

Френският фотограф Лио Кейлард и арт директорът Алексис Персани показват с проекта си Street Stone как древните скулптури придобиват много модерен вид с малко хипстърски дрехи и няколко аксесоара. Освен че вплитат в едно два абсолютно различи свята, артистите показват по какъв начин се е променило обществото с течение на времето. И всичко това е направено с помощта на... Фотошоп.

ГЕРБ: 100 дни управление на заем, някой трябва да плати сметката

Управление на инат, управление на заем – това представлява управлението през последните 100 дни, но някой трябва да плати сметката за това. Това заяви на пресконференция народният представител от ГЕРБ и министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Бойко Борисов - Лиляна Павлова, цитирана от „Фокус”. Павлова подчерта, че правителството управлява сто дни без програма, което е много лесно, но сега, когато трябва да има отчет, няма какво да се отчете. „Имаме голи обещания, популизъм, подвеждане на българските граждани, един почти онемял премиер, който има говорители в лицето на своите коалиционни партньори, които подкрепят управлението. Имаме некомпетентно и непрофесионално, а не експертно управление”, коментира депутатът. Лиляна Пав...

Домашни вафлички

Необходими продукти: 2 вафлени кори 1 пакетче масло 200 грама смлени орехи половин ч.ч. захар 3 жълтъка ванилия течен шоколад Начин на приготвяне: Карамелизираме захарта на водна баня. Към нея прибавяме маслото и орехите. Бъркаме 1-2 минути и внимателно добавяме жълтъците и ванилията. Корите нарязваме на желаната форма и всяко парче мажем с горещата смес и течен шоколад, една върху друга. Трябва да се работи бързо, защото сместа се стяга бързо.

Млади лекари се обявиха срещу отпадането на изпитите за специализация

Студенти по медицина се възпротивиха срещу това да се класират за специализация по успех, както предложиха от образователното министерство в понеделник. Бъдещите лекари от Медицинския факултет на Софийския университет и членове на Асоциацията на студентите по медицина в България заявиха, че това предложение не е обсъдено със студентите, които ще бъдат пряко засегнати от него.   Според студентите класирането без изпит ще затрудни специализантите с по-нисък успех. Усложнява се също така и въпросът с кандидатстването на специализанти от други държави. Проблем ще представлява новата политика и за лекарите, които вече практикуват, но са пожелали да специализират и в друга област, обясни Кирил Пенчев, председател на факултетния Студентски съвет и добави, че местата за специализация по държавна поръчка, които сега са близо 250, трябва да бъдат вдигнати до поне 400.   Минималното възнаграждение на специализантите да бъде увеличено до 800 лева, настояват ощестудентите медици. В момента заплащането на специализациите е от 2 до 4 минимални работни заплати за страната, като най-високо възнаграждение получават анестезиолозите, патоанатомите, педиатрите и спешната медицина.   Бъдещите лекари настояват държавният изпит да се провежда едновременно, в един и същи ден и час за всички медицински университети в страната. Те твърдят, че в момента студентите трябва да се явяват на държавен изпит пред една комисия в София.

Обществен съвет към МОСВ стана тепих за борба срещу природозащитниците

Министърът на околната среда Искра Михайлова. Снимка: БГНЕС

След избора на нови директори на трите национални парка („Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“) и останалите регионални поделения на екоминистерството (МОСВ) в страната, министерството ще публикува концепциите им за развитие на съответната структура на сайта си.

Това заяви днес министърът на околната среда Искра Михайлова на среща на обществения съвет към ековедомството. Предложението визията на всеки директор да е публична даде председателят на Асоциацията на парковете Тома Белев и министърът го прие.

Конкурсите за нови директори на трите национални парка, на 16-те регионални екоинспекции (РИОСВ) и 4-те басейнови дирекции започнаха вчера. В края на юли Михайлова уволни всички директори на регионалните структури. Официалният й мотив бяха сигнали за злоупотреби в някои инспекции. Досегашните директори обаче ще могат също да кандидатстват за поста, посочи министърът.

Заседанието на обществения съвет, посветено на изпълнението на природозащитните европроекти в оперативната програма „Околна среда“ (Ос 3 – „Биоразнообразие“ в програмата), мина основно в оплюване на работещи по такива проекти неправителствени организации от техни колеги от други НПО.

“Зелени Балкани” и черен пиар

От Асоциация „Българско Черноморие“, създадена от хотелиери по морето и собственици на земи в местността Иракли, използваха случая, за да хвърлят дежурна порция обвинения към „Зелени Балкани“, в чието ръководство е Тома Белев. От бизнес-сдружението, създадено през март 2013 г., прирпомниха, че „Зелени Балкани“ в съдружие с италианския научен институт Tetis неотдавна спечели обществена поръчка за преброяване на делфини в Черно море за 3.5 млн. лева – също проект по оперативната програма. След медийния натиск, организиран от множество издания (голяма част от които от пресгрупата „Нова българска медийна група“ на Делян Пеевски), министърът временно спря проекта. До момента министерството не е потвърдило обвиненията в раздуване на бюджета за преброяване на черноморските делфини. 

Към атаката срещу Белев днес се присъединиха и традиционни противници на природозащитните организации – сдружение „Природата за хората и регионите“, което активно лобира за разширяване на ски зоната в национален парк „Пирин“ и защитава интересите на концесионера на зоната „Юлен“ и други ски-инвеститори (то бе създадено от близки до ски-федерацията, управлявана от акционера в Първа инвестиционна банка Цеко Минев като контрапротестна структура срещу неправителствената екокоалиция „За да остане природа в България“). В атаката срещу „Зелени Балкани“ и Белев участваха и Дончо Иванов (Коалиция за устойчиво развитие) и Валентин Симов („Зелени патрули“), които от години се занимават с оплюване на дейността на екоорганизациите в „За да остане природа в България“.

В своя защита Белев упрекна министъра и служителите на министерството в съвета, че толерират мълчаливо “лъжите”, които се изричат на съвета срещу него и организацията, която ръководи.

Първите атаки срещу „Зелени Балкани“ започнаха преди години, когато Белев все още беше директор на природен парк „Витоша“. Поводът беше скъп проект по оперативната програма за определяне на зоните от екомрежата „Натура 2000“ в страната, спечелен от „Зелени Балкани“. Проектът се ръководеше от Симеон Марин (син на тогавашния вицепрезидент Ангел Марин). Работата на „Зелени Балкани“ не се хареса на властта и бизнеса – нито на тогавашните управляващи, нито на общините, нито на инвеститорите в хотели и туристическа инфраструктура, тъй като предвиждаше 1/3 от територията на страната да влезе в „Натура“ заради природните си дадености и да се въведат екоограничения за инвестиционната дейност. В крайна сметка обаче предложенията бяха приети от Европейската комисия и в последните години дори се добавиха нови защитени зони в списъка на „Натура“.

През 2012 г., заради съпротивата на екоорганизациите срещу лобистките поправки “Витоша ски” в Закона за горите (поискани от фирма “Витоша ски” – също свързана с Цеко Минев), бе предприета черна пиар-кампания (също основно в медиите на Пеевски – тогава защитаващи ГЕРБ) срещу тях и персонално срещу Белев. Наложена беше щампата за “Зеления октопод”, а целта беше да бъдат “преборени” екоорганизациите с медийно предизвикан срив на имиджа им. Кампанията не успя, а с протестите на “Орлов мост” поправките бяха спрени.

На днешното заседание присъстваше и Симеон Марин, който саркастично отвърна на нападките с думите: „В допълнение: „Зелени Балкани“ трябва да бъде изгорено, а Симеон Марин – да бъде обесен публично“.

Статията "Обществен съвет към МОСВ стана тепих за борба срещу природозащитниците" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Обраха лозето на пенсионер

Двама стари познайници на органите на реда са арестувани, тъй като откраднали 320 килограма грозде

Изложба на иновативни транспортни политики

Изложба, включваща всички транспортни политики и проекти за градската мобилност е подредена до сградата на Община Бургас. Тя нагледно изобразява напредъка и бъдещите проекти на Общината в областта на...

За да прочетете пълния текст на публикациите, посетете сайта radiomilena.com

Строс-Кан пристигна на новата си работа

Бившият директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан разговаря в Белград със сръбския вицепремиер Александър Вучич и други високопоставени служители в сръбското правителство в качеството си на негов съветник, за да се опита да извади от стагнацията кретащата икономика на страната.

Колата на Генка Шикерова запалена умишлено

От bTV осъдиха палежа и застанаха зад своята водеща

    


Нов вид телефонна измама разкриха служителите на Първо РУП – Варна

Задържана е жена, която в съучастие с друго лице, е въвела в заблуждение трима мъже. Сценарият е нов. По телефона глас се представя за познат от миналото, който е изпаднал в нужда. Иска услуга, обикновено малка сума пари 150-300 лв.

БАПРА е партньор на Световния комуникационен форум в Давос

/КРОСС/ Първата европейска сесия на Световния комуникационен форум Давос ще се състои на 4 октомври 2013 г., в Новотел Прага, град Прага. Срещата в Прага се фокусира върху Промени и предизвикателства в ПР и комуникациите в днешния бързоразвиващ се дигитален свят. Ключовите теми са: влиянието на социалните и дигиталните медии върху съвременните комуникации, лично пространство и публичност, глобални ценности и местно доверие, интернет регулации, авторско право, съвременни характеристики на лидерството, пише prkernel.com.Главната мотивация и основна идея за срещата: отказ от промяна, неразбиране на новите изисквания на професията, незачитане на променените изисквания на пазара, загуба на конкурентоспособност."Избрахме Прага просто защото в нашата индустрия считаме, че тя е една от модерните бизнес столици на Европа и много от нашите гости ще се убедят в това. Аз съм абсолютно сигурен, че нашето събитие в Прага ще се превърне в отлично допълнение към основния Форум Давос, който ще се проведе през март следващата година. Много от идеите, които ще споделим и обсъдим в Прага могат да се превърнат в платформа за дискусии на световно ниво. Аз съм сигурен, че на 4 октомври в Прага ще дойдат ПР професионалисти от цяла Европа за да се запознаят с нашите колеги и невероятни лектори.", сподели Максим Бехар, съпредседател на Борда на Световния комуникационен форум Давос, Главен изпълнителен директор на МЗ Communications и Председател на Hill+Knowlton Strategies - Чешка република

Международeн пленер „Българска лоза“ представя изложба

На 19 септември, от 18.00 часа, в Галерия „13 – то стъпало“ ще бъде открита представителна заключителна изложба на тазгодишното издание на Международния пленер „Българска лоза“. Пленерът вече за...

За да прочетете пълния текст на публикациите, посетете сайта radiomilena.com

Кабинетът планира нови 100 мерки за намаляване на административната тежест

Още 100 мерки за намаляване на административната тежест ще внесе вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева за разглеждане в Министерския съвет на редовното му заседание в сряда. Това съобщи тя пред БНР и обясни, че тези мерки са подготвени и инициирани от областните управители, съвместно с общините, както и министерствата.   Това е важен резултат от това, че всички смятат, че е необходимо да се намали административната тежест, добави вицепремиерът.   В средата на август правителството одобри 24 мерки за намаляване на регулациите, сред които съкращаване на сроковете за одобряване на оценките за въздействие върху околната среда и махането на категоризацията и звездите за ресторанти и барове, което обаче срещна недоволството на хотелиерския бранш.   Бобева не уточни какви ще са новите предложение от нея мерки, но коментира трудности в областта на електронното управление, за което досега без особен ефект са изхарчени над 200 млн. лв.   "В момента правим общ преглед какви услуги са електронизирани, но като цяло съм доста разочарована от този сектор. Аз искам бързо да напреднем, но изглежда невъзможно. До края на годината ще се опитаме да направим електронни услуги за обществени поръчки в някои услуги. Това ще бъде полезен процес, защото електронизацията несъмнено ще доведе до намаляване на разходите на държавата и оперативните програми при покупката на стоки и услуги", посочи вицепремиерът.   Тя допълни, че другата трудна реформа е административната.   "Установих, че поне от 2000-та година насам, всички административни реформи са еднакви. На нас ни трябва администрация, която разбира проблемите на хората, на обществото и на бизнеса и да насърчава политиците да вземат правилните решения", посочи Бобева.   Основният акцент в бюджета за 2014-а година трябва да е пари срещу реформи, заяви още вицепремиерът по икономическите въпроси.

Делегация на ЕП ще провери гранични съоръжения в България и в Гърция

Делегация на Европейския парламент ще провери съоръжения по външните граници на ЕС в България и в Гърция. Това съобщиха от офиса на евродепутата Ивайло Калфин, цитирани от БТА във вторник. В делегацията, която ще осъществи своята проверка от сряда до 20 септември, ще участва и Калфин. Ще бъдат посетени съоръжения, изградени с европейски средства по българо-турската и гръцко-турската граница. Делегацията е съставена от членове на Комисията на ЕП за бюджетен контрол, която следи за правилното изразходване на средствата от бюджета на ЕС. Двете граници, подлежащи на проверката, са външни за ЕС и Общността има ангажименти по охраната им, се посочва в съобщението. Евродепутатите ще проверят също състоянието на борбата с контрабандата, тъй като митата са собствен приход за европейския бюджет. Посещението е планирано отдавна и не е свързано с кризата със сирийските бежанци, но ще даде възможност на българските власти да покажат и да обяснят на място проблема с недостатъчния капацитет за настаняване на бежанците, и да поискат съдействие от ЕС, коментира Ивайло Калфин, цитиран в съобщението. Евродепутатите ще се запознаят с работата на транзитния център за настаняване в Пъстрогор край Хасково, който е построен с европейски средства. Утре делегацията ще бъде в София, където ще има срещи с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, с членовете на парламентарните комисии по отбрана и по бюджет в Народното събрание, с директора на Агенция "Митници" Кирил Желев и с директора на Гранична полиция главен комисар Захарин Пенов. Евродепутатите ще посетят и Националният координационен център. В четвъртък гостите ще бъдат в Свиленград и на ГКПП "Капитан Андреево", и ще посетят Одрин за срещи с турските власти. Последният ден от пътуването ще бъде свързан с проверка на гръцко-турската граница и със запознаване с проблемите на настаняване на бежанците в Гърция. Предстоящото пътуване на делегацията се очакваше през пролетта, но беше отложено заради предсрочните избори в България.

Съдебната система остава без бонуси и тази година (видео)


Пари за бонуси по Коледа в съдебната система няма да има и тази година. Това заяви председателят на комисия "Бюджет и финанси" към Висшия съдебен съвет (ВСС) Михаил Кожарев пред журналисти. Съветът заседава днес, за да приеме бюджета на съдебната власт за следващата година.

"Хубаво е да го кажа още сега с риск да бъда добре оплют, но наистина не е, защото не искаме, а просто нещата са много, много тежки", каза Кожарев, цитиран от "Правен свят".  Въпросът с бонусите на магистратите се...

Съдебната система остава без бонуси и тази година


Пари за бонуси по Коледа в съдебната система няма да има и тази година. Това заяви председателят на комисия "Бюджет и финанси" към Висшия съдебен съвет (ВСС) Михаил Кожарев пред журналисти. Съветът заседава днес, за да приеме бюджета на съдебната власт за следващата година.

"Хубаво е да го кажа още сега с риск да бъда добре оплют, но наистина не е, защото не искаме, а просто нещата са много, много тежки", каза Кожарев, цитиран от "Правен свят".  Въпросът с бонусите на магистратите се...

Анчелоти: Напуснах ПСЖ не заради "Реал" (Мадрид), а заради липсата на доверие


Треньорът на "Реал" (Мадрид) Карло Анчелоти обясни, че си е тръгнал от ПСЖ, защото в клуба не са имали достатъчно доверие в него. Принципите му на работа се свързвали с продължителен престой в един отбор.

"Като подписвам договор, обикновено се надявам да го продължа и да остана дълго. Когато се разбрах с ПСЖ, вярвах в проекта им. Идваха нови футболисти, отборът се изграждаше, а това е нещо, което изисква време", заяви Анчелоти пред "Екип".

Италианецът призна, че през...

България е поискала от ЕК запазване на акциза върху метана

Ако не получим разрешение за намалената ставка, акцизът трябва да бъде увеличен шест пъти

    


Прокуратурата нищи инцидента в Дома на културата в Пловдив

Пловдив /КРОСС/ Пловдивската районна прокуратура е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител по случая с инцидента в Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив, при който пострадаха трима сценични работници. Тежка метална чига падна и удари трима мъже от техническите екипи на Младежки театър "Николай Бинев", докато вдигаха декора на "Почти представление" вчера. Сценичните работници бяха откарани в болница минути след кошмарния инцидент, а директорът на трупата Владимир Люцканов отмени и двете представления на Младежкия.В момента се уточнява кои са пострадалите, какви точно са телесните им повреди. Още вчера дежурният прокурор към Районна прокуратура е поискал да бъде уведомена и инспекцията по труда, която прави паралелна проверка.

Борисов: БСП да направят избори и да ни затворят устата

Лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че при неуспех на вота на недоверие към кабинета "Орешарски", който ГЕРБ ще поиска, ще има резултати за обществото, защото още веднъж ще чуе какви са проблемите в държавата.

Най-модерният скенер пристигна в МБАЛ Бургас

Най-новият и модерен скенер пристигна днес в Бургаската болница. 16-срезовият многодетекторен компютърен томограф е доставен по проекта за ранна диагностика на рака. Болницата спечели проекта преди...

За да прочетете пълния текст на публикациите, посетете сайта radiomilena.com

Америка ще мотае Гергана поне година

Гергана Червенкова, която бе поискана от САЩ заради обвинения в пране на пари и наркотърговия, продължава да чака наказателното преследване в задокеанската държава срещу нея да приключи. От прокуратурата там са обяснили, че докато не се види какво ще се случи с останалите обвиняеми, нейните адвокати ще стоят с вързани ръце и ще изчакват.

Би Би Си: Учителка роди в класната стая

Терминът за раждане на 30-годишната учителка бил миналата седмица, но тя се чувствала добре и в понеделник отишла на работа

Четиридесет и двама загинали и хиляди блокирани в Мексико заради тропически бури

Две силни бури, идващи от Тихия океан и от Мексиканския залив, удариха едновременно Мексико, причиниха смъртта на 42 души и блокираха 40 000 туристи в луксозния курорт Акапулко, съобщи Ройтерс, като се позова на властите. Тропическата буря Ингрид удари северната част на източното крайбрежие на Мексико, което принуди частичното спиране на петролодобива. Тропическа буря Мануел връхлетя върху тихоокеанското крайбрежие и наводни популярния туристически курорт Акапулко. Въпреки че силата на Ингрид и Мануел намаля, те продължават да носят проливни дъждове, при които загинаха най-малко 42 души в щатите Веракрус, Гереро, Пуебла, Идалго, Мичоакан и Оаксака. Свлачища затрупаха къщи и един автобус в източния щат Веракрус, а хиляди бяха евакуирани от наводнените области и отведени във временни подслони. Кметът на Акапулко Луис Валтон съобщи пред журналисти, че 40 000 туристи са блокирани в града. Само в този курорт са загинали най-малко 21 души при срутванията на сгради и пътищата, които са се превърнали в буйни реки, заяви Константино Гонсалес, служител на службите за борба бедствията в щата Гереро.

Плевнелиев: Олигархията богатее от 4 източника

Президентът Росен Плевнелиев предложи да бъдат ограничени източниците, по които българската олигархия се обогатява. Той се обяви против проекта АЕЦ "Белене" и призова за фискална стабилност.

КЗП призовава към потребителските кредити да се подходжа с повишено внимание

Все повече хора се обръщат към фирми за бързи кредити поради затруднения да посрещат битовите си сметки, при спешни нужди, когато изпаднат във временна неплатежоспособност и, макар и по-рядко, за извършване на ремонти, за почивки или по други поводи.

Бракониер застреля четирима в Австрия и е под полицейска обсада във ферма

Трима полицаи и шофьор на линейка бяха убити в Австрия от заподозрян бракониер, предадоха световните агенции във вторник. Въоръженият мъж се барикадира в селскостопанска сграда, която е обкръжена от специални полицейски части и на мястото са изпратени дори танкове. Стрелецът е тежко въоръжен и стреля по обкръжилите го около 100 служители на специалните служби. Според съобщението на вътрешното министерство полицията е блокирала района около фермата в Мелк, град в провинция Долна Австрия на около 70 км западно от Виена. От специалните служби описват ситуацията като "ужасна и много експлозивна". Опитите да влязат в контакт със стрелеца чрез негови роднини са се провалили. Говорителят на министерството Карл-Хайнц Грундбьок разказа, че в понеделник през нощта при получен сигнал за бракониерски лов и опит за арест въоръженият мъж е застрелял двама полицаи и шофьор на линейка в близкия град Анаберг. Впоследствие още един полицай, който бе обявен за изчезнал, бе открит убит от огнестрелно оръжие в патрулната си кола. Четвърти полицай е ранен, но няма опасност за живота му. Грундбьок не потвърди публикации на австрийски медии, че автомобилът на заподозрения в бракониерство се е повредил при бягството му и затова той похитил полицейска кола и взел полицай за заложник, след което го застрелял. Говорителят каза само, че въоръженият мъж е бягал с кола, когато се сблъскал с полицията, а после застрелял полицай от спецчастите "Кобра", чиято кола хлътнала в канавка край пътя. Преследваният мъж прострелял и убил шофьора на линейката, докато оказвал първа помощ на ранения полицай, а после застрелял втори полицай на пътно заграждение. Според австрийската телевизия ОРФ стрелецът е на 55 години. "Ди Пресе" съобщава, че името му е Алоиз Х. Той имал разрешение за лов, но само за дребен дивеч, а отстрелвал елени, при това по особено жесток начин, според лесничеите. Напоследък в горите около Анаберг намирали трупове на елени без глави, обикновено на поляните край пътя. Известно е, че бракониерът има законно регистрирани шест единици оръжие.

Мъж уби двама полицаи и шофьор на линейка в Австрия и се барикадира

Мъж уби двама полицаи и шофьор на линейка в централния австрийски град Анаберг, след което се барикадира в селскостопанска постройка, предаде Асошиейтед прес. Говорител на полицията съобщи още, че вероятно трети полицай е пленник на стрелеца. Говорителят Карл-Хайнц Грундбьок потвърди, че трима души са простреляни, но отказа да каже дали раните им са фатални, за да не получава престъпникът информация чрез медиите. От вътрешното министерство на Австрия са наложили върху случая информационно затъмнение. Местен полицай, пожелал анонимност, каза за АП по телефона, че бойци от специални части са обкръжили фермата, където се укрива престъпникът. На уебсайта на австрийския тв канал ОРФ пише, че стрелецът е 55-годишен бракониер, който побягнал при наближаването на полицаи, после застрелял боец от австрийската специална част "Кобра", а след това друг полицай и шофьор на кола за бърза помощ.

JP Morgan може да бъде глобена с над 700 млн. долара

Банката е понесла загуби за 6,2 млрд. долара заради погрешни операции на свои дилъри в Лондон

    


Студенти по медицина срещу "специализация по успех"

Искат минимум 800 лева месечно, за да специализират

    


Иран отново блокира Facebook и Twitter


Facebook и Twitter отново са блокирани за иранските потребители. Социалните мрежи са били временно достъпни заради проблем, съобщава в. The New York Times, като се позовава на служители в иранските власти.

В понеделник интернет потребители в Иран са забелязали, че достъпът до двете популярни социални мрежи е бил свободен. Те са блокирани от 2009 г. насам след като бяха използвани като основен метод за организация на антиправителствени протести.

Оказва се обаче, че това не...

Котоошу мачка – взе 3 от 3 мача

Калоян Махлянов-Котоошу се наложи с коронната си схватка йорикири над аутсайдера до момента Чийотарю и вече има баланс 3-0 след началото.Другият български представител в елитната дивизия Макуучи- Даниел Иванов-Аоияма претърпя трета загуба.

ЕК: Сроковете за криминализиране на нови синтетични наркотици наполовина

Европейската комисия предложи сроковете за криминализирането на новите синтетични наркотици (т. нар. дизайнерска дрога), които имат въздействието на екстази и кокаин, да бъдат съкратени наполовина - от 24 минимум на 12 месеца максимум, предава БТА от Брюксел. Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг отбеляза, че съставките, използвани при създаването на такива наркотични вещества, няма да бъдат забранявани, когато биват използвани в науката и в областта на технологиите и фармацията. Когато дадено вещество представлява особена заплаха за живота и здравето на хората, неговото предлагане на пазара ще бъде поставено под пълна забрана. За първи път се въвежда възможността при особено опасни вещества те да бъдат временно, но незабавно забранявани в срок от една година, в която да бъдат извършени съответните оценки. Данни на комисията показват, че от 2005 г. насам са били докладвани над 1300 нови вида синтетични наркотици, като най-големият брой е заявила Германия (127 съобщения), следвана от Великобритания (123), Швеция (116) и България (108). В нашата страна подобни вещества употребяват 3.4 процента от младежите на възраст 15-24 години (по данни от 2011 г. и при средно равнище от 5 процента за ЕС). Най-тревожно изглежда положението в Ирландия, където 16.3 процента от младежите са заявили, че ползват подобни вещества. Комисията предлага въвеждането на наказателна отговорност само за случаите на най-опасните вещества. За да бъде въведено в действие, днешното предложение се нуждае от одобрението на Съвета на ЕС и на Европейския парламент.

При пожара на "Томск" все пак има пострадали


Ден след като командването на руския военноморски флот твърдеше, че няма пострадали от пожара на ремонтираната ядрена подводница "Томск", от разследването заявиха, че 15 души от екипажа са в болница.

Според военните пожарът е бил предизвикан от заваръчни работи, от които се е подпалила изолация между твърдия и мекия външен корпус. Министерството на отбраната заяви, че дори не е имало пламъци, а само задимяване. Тлеенето не било овладяно заради неработещ пожарогасител.
...

Областният на Варна иска окрупняване на общините

/КРОСС/ Областният управител на Варна Иван Великов предлага окрупняване на общините. предлага областният управител на Варненска област Иван Великов. Според него местата в регионите са разпределени неправомерно - в Провадия те са 25, в Аксаково - 23, докато в Бяла са 6, в Белослав - 4, в Девня - 3.Смятам, че общините трябва да се окрупнят и да се проведе децентрализация, като кметовете и общинските съветници получат повече правомощия. Не съм мислил как могат да бъдат слети общините във Варненска област, защото това не зависи от мен. Ако зависи - ще го измисля бързо и ще го направя, коментира Великов. Той ще сподели идеята си за административно-териториална реформа на заседанието на Министерски съвет на 25 септември.Във всички общини има проблеми с липсата на достатъчно трафопостове и ниско напрежение в електропреносната мрежа. Не може в XXI в. хората да нямат ток и вода, повтори на няколко пъти пред журналисти Иван Великов. Той разкритикува и състоянието на ВиК сектора във Варна и в региона. В почти всички общини имало големи загуби на вода, нейното качество било лошо, а мрежата била остаряла. Изключение правили Бяла и Белослав, които с европейски пари подменили канализациите си.5 души или 10 % от работещите в Областна администрация са съкратени. Губернаторът сам ще изпълнява функциите на пресаташе, след тази длъжност е закрита. Останалите съкратени са охранители и финансовият контрольор

Отмъкнаха 1 800 лева от продавач на мед

На 16.09.т.г. , около 12.00 ч. в РУ «Полиция» – Несебър е получено съобщение от 66 годишен мъж от Свети влас за това,  че половин час по-рано под предлог, че ще купува пчелен мед, в дома му на...

За да прочетете пълния текст на публикациите, посетете сайта radiomilena.com

Борисов вярва само на проучвания, които лично е (под)платил

Резултатите на социолозите, които сочат неговия срив, са неудобната истина.

ЕК засилва мерките срещу „легалните дроги”

Вредните психоактивни вещества ще се изтеглят бързо от пазара

Бобева предлага 100 мерки за намаляване на бюрокрацията


Вицепремиерът Даниела Бобева ще внесе на заседанието на правителството в сряда за обсъждане 100 мерки за намаляване на административната тежест пред бизнеса и гражданите. Самата тя съобщи това в интервю за държавното радио.

"Те са подготвени и иницииране от областните управители, съвместно с общините, както и министерствата. Те са важен резултат от това, че всички те смятат, че е необходимо да се намали административната тежест, за да се облекчат и гражданите, и бизнеса", обясни...

Запечатаха мюфтийството в Хасково

Хасковското мюфтийство е запечатано по заповед на кмета Георги Иванов, а това спъва нормалната му работа. Този сигнал подадоха членове на мюсюлманската общност в града. Освен самия офис, били запечатани и няколко търговски обекта, собственост на мюфтийството съобщава ’’Хасково.нет’’.
Мюфтията на Хасково Басри Емин Ефенди е в София и не вдига телеф Хасковското мюфтийство е запечатано по заповед на кмета Георги Иванов, а това спъва нормалната му работа. Този сигнал подадоха членове на мюсюлманската общност в града. Освен самия офис, били запечатани и няколко търговски обекта, собственост на мюфтийството съобщава ’’Хасково.нет’’. Мюфтията на Хасково Басри Емин Ефенди е в София и не вдига телеф

Samsung вече готви втори смарт часовник?!

Току що представили първия смарт часовник в историята си, от Samsung вече работят активно по следващото поколение от серията Galaxy Gear. Това...

Сигнали за бедстващи екземпляри от защитен вид постъпват най-често на "Зеления телефон" във Варна

От началото на август до момента по “Зелен телефон” в екоинспекцията във Варна са регистрирани 39 сигнала. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Цветелина Ковачева, младши експерт в Регионалната инспекция по околна среда и води. Основна част от сигналите касаят бедстващи екземпляри от защитен вид като щъркел и бухал, поясни Ковачева.

Студентите по медицина са против отпадането на изпита за специализация


Против отпадането на приемния изпит за специализация на младите лекари се обяви Асоциацията на студентите по медицина в България. Решението, което обяви вчера министърът на здравеопазването Таня Андреева, е още от догодина за специализация да се приема по успех, а не според резултатите от изпита, както е в момента. Това обаче ще създаде проблем за колегите, които имат нисък успех и ще ограничи достъпа на чуждестранните кандидати, казват студентите по медицина.

Целта на промяната е,...

Роми набиха горски надзиратели

Незаконна сеч

Група от 20 души от ромския квартал край Самоков нападнаха трима горски служители, които опитаха да осуетят незаконна сеч. 

По време на дежурство в района на местността “Ридо” край Самоков, трима горски служители забелязали каруца, натоварена с дървесина. Спрели я за проверка и при опит да я задържат единият от нарушителите се обажда по телефона за подкрепление.

В резултат много бързо се събира група от 20-ина души от близкия ромски квартал, които се нахвърлят срещу горските надзиратели. Единият от тях е пострадал сериозно, след като е ударен по главата със синджир от каруцата. В момента той е на лечение в болницата в Самоков.

Другият негов колега е получил наранявания по ръката и крака и след като е прегледан, е пуснат за домашно лечение.

Директорът на горското стопанство инж. Владимир Малинов веднага е информирал за инцидента началника на Районното управление на полицията в Самоков, откъдето е получил уверение, че нарушителите ще бъдат задържани.

Това е Първи по-сериозен опит за саморазправа с горски надзиратели от началото на годината е регистриран на територията на “Държавно горско стопанство – Самоков”, съобщиха от ръководството на Югозападното държавно предприятие в Благоевград, в чиято структура е стопанството.

Статията "Роми набиха горски надзиратели" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Русенско дърво бе набучено със спринцовки

Дърво със забити спринцовки се появи в Младежкия парк в Русе, съобщава Ruse News.

В кората на дървото били забити около 20 спринцовки заедно с един кабел, използван най-вероятно при инжектирането във вената на наркотиците, а наблизо се търкалят захвърлени дрехи.

Най-вероятно „арт инсталацията" е дело на наркомани, които се събират ... Дърво със забити спринцовки се появи в Младежкия парк в Русе, съобщава Ruse News. В кората на дървото били забити около 20 спринцовки заедно с един кабел, използван най-вероятно при инжектирането във вената на наркотиците, а наблизо се търкалят захвърлени дрехи. Най-вероятно „арт инсталацията" е дело на наркомани, които се събират ...

Плевнелиев призова ДКЕВР да се избира от парламента


За независим, избиран от Народното събрание, надпартиен енергиен регулатор, за конкуренция на енергийния пазар и свобода за потребителите да избират доставчик се обяви президентът Росен Плевнелиев на първата гражданска дискусия по темата за пазарната икономика.

Така той отговори на призив от участник в дискусията, който попита кога гражданите ще могат да си избират доставчик на ток, както избират откъде да си купят зеленчуци. 

Президентът изрази недоумение че идеята за...

Пощите влизат в моловете, ще продават и ваучери за храна

Български пощи" планира да премести станциите си в молове, магазини от големите вериги и други по-търговски места, заяви пред БНР изпълнителният директор Пламен Павлов. Държавното дружество кандидатства да получи лиценз за оператор за ваучери за храна с национално покритие. Така компанията ще започне да работи и на този пазар. През тази година с та Български пощи" планира да премести станциите си в молове, магазини от големите вериги и други по-търговски места, заяви пред БНР изпълнителният директор Пламен Павлов. Държавното дружество кандидатства да получи лиценз за оператор за ваучери за храна с национално покритие. Така компанията ще започне да работи и на този пазар. През тази година с та

Президентът отсече: Корупцията, мафията, монополите и зависимите медии са ни проблема

Гражданите са изразили ясно проблемите си при протестната вълна през февруари, втората такава през юни и на дебата с Вивиан Рединг, заяви в първата тематична дискусия „Диалог с гражданите“ президентът Росен Плевнелиев. Най-големите от тях са корупцията, мафията, монополите, зависимите медии и недостатъчно справедливата държава.

София се пита: „Кой предложи Пеевски"

София /КРОСС/ Три месеца след скандалния избор на Делян Пеевски за шеф на ДАНС въпросът кой точно го избра остава без категоричен отговор. Водещи политици, отговорни за номинацията, многократно излизаха и обясняваха кой стои за издигането на кандидатурата му. Определено отговорът им не задоволява никой . Сигурно заради това през последните 24 часа надписи, съдържащи важния въпрос „Кой предложи Пеевски", бяха разлепени на различни места в София. Стикерите могат да се видят из целия център на столицата - по автобусни спирки, кошчета за боклук, подлези, витрини на магазини, а също така и до Министерския съвет, където е традиционният сборен пункт на вечерните протести #ДАНСwithme. Читатели на Noresharski.com събраха и богата колекция от снимки на лепенките с въпросът, който до момента няма еднозначен отговор.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване