ВМРО с нов офис в Кюстендил

Нов офис на ВМРО бе открит в Кюстендил. Това стана с водосвет, отслужен от отец Иван. Офисът се намира на ул. "Неофит Рилски" № 24. На събитието присъства зам.- председателят на партията Ангел Джамбаски, председателят на КИЦ- Босилеград Иван Николов, симпатизанти и членове на партията. "Това е новият дом на ВМРО- Кюстендил, което не е случайно, защото е къщата на Ефрем Каранов. Той е един от българските революционери и историк. Каранов след Руско- турската война се установява в Кюстендил. ...

Колата на Генка Шикерова е изгоряла при палеж

Личният автомобил на водещата на "Тази сутрин" по Би Ти Ви Генка Шикерова бе подпален вчера вечерта, съобщиха от телевизията.

Около 20.30 часа колата на журналистката Пежо "308" пламнала изведнъж пред дома ѝ в квартал "Гео Милев". Шикерова потвърди новината пред новинарския сайт на телевизията и добави, че става дума за умишлен палеж.

Автомобилът е изгорял напълно.

Електронното издание на "24 часа" съобщава, че съседи безуспешно са се опитали да потушат пожара на колата.

Все още няма никакви официални версии за палежа, но е възможно той да е умишлен. След инцидента водещата е отишла в полицията, за да даде показания.

Генка Шикерова води заедно с Константин Караджов "Тази сутрин" от началото на септември.

Двамата смениха напусналите телевизията Анна Цолова и Виктор Николаев, които вече са в Нова телевизия.

Шикерова започна ударно кариерата си като водеща на "Тази сутрин" и преди дни засипа с неудобни въпроси лидерите на БСП - Сергей Станишев и на ДПС - Лютви Местан.

  Би Ти Ви    

Предимно облачно, с валежи на места

Преди обяд ще има разкъсана, средна и висока облачност в процес на увеличение от запад. Привечер над западната част от страната ще превали, вечерта ще превали и в Централна България, а до сутринта и в източните райони. Вятърът през по-голямата част от деня ще бъде от изток - слаб, в Източна България умерен от югоизток. Но след преминаването на атмосферния фронт ще става умерен от запад, с който през нощта ще нахлува студен въздух, съобщават от НИМХ-БАН. Все още топло, максималните температури ще са между 25 и 30 градуса. Сутринта ...

Президентът Плевнелиев започва „Диалог с гражданите”

Държавният глава Росен Плевнелиев започва инициатива „Диалог с гражданите", насърчавайки диалога на институциите с гражданското общество. Форумът е продължение на провелата се в София дискусия със заместник-председателя на Европейската комисия Вивиан Рединг и български граждани в Европейската година на гражданите 2013 г.

Philips ще изкупи обратно свои акции за 1,5 млрд. евро до 2016 г.

Холандският производител повиши повечето от финансовите си цели в следващите три години

    


Спират временно водата в някои части на столицата

На 17 септември 2013 г. (вторник), във връзка с изместване на уличен водопровод в местност „Свинарница" с. Бистрица, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на: С. Кокаляне, Вилна зона „Бяла нива", Вилна зона „Батийница". При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска, разположена във вилна зона „Бяла нива". След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване на мътността н...

Честваме паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

Днес църквата чества паметта на Света великомъченица София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов. Празникът на столицата ще започне със св. Литургия в старинния храм "Св. София - Премъдрост Божия", в която ще вземе участие Светейшият патриарх Неофит. С негово благословение ще бъде поставено началото и на благотворителната кампания на Българския червен кръст „Топъл обяд", на която Българската православна църква е основен партньор. Инициативата цели набирането на доброволни дарения за подсигуряването на топъл обяд на нуждаещите се от помощ де...

Операцията по изправянето на "Коста Конкордия" завърши успешно

Инженери обявиха днес, че претърпелия крушение туристически кораб "Коста конкордия" е напълно изправен след 19-часова операция, съобщи Асошиейтед прес.

Малко след 4 ч. местно време на остров Джилио прозвуча сирена и началникът на италианската служба за гражданска защита Франко Габриели заяви, че корабът вече е във вертикално положение и че операцията по изправянето му е приключила.

Сирените на кораба прозвучаха за пръв път от трагедията на 13 януари 2012 година. Звукът им се смеси с аплодисменти и радостни възгласи от пристанището в драматичната развръзка на мащабната операция.

290-метровият плавателен съд с маса от 114 500 тона, който е по-дълъг и два пъти по-тежък от "Титаник", се издигна от морето като призрачен кораб.

Служители казаха, че няма признаци за замърсяване на водите около кораба в резултат на операцията.

Източник: ЕПА/БГНЕС

В следващите месеци предстои корабът изкуствено да бъде приведен в плавателен режим и откаран до някое от италианските пристанища, за да бъде нарязан за скрап.

Уникалната според специалистите операция струва на компанията собственик "Коста крочере" близо 600 милиона евро. Тя бе осъществена от американската компания "Титан салвидж" и италианската "Микопери".

Корабът с 4200 души на борда се преобърна през януари миналата година край бреговете на Тоскана. При злополуката  загинаха 32 души.

  БТА    

Годишни награди "Валя Крушкина - журналистика за хората"


Годишните награди за журналисти "Валя Крушкина -  журналистика за хората" са учредени на 11 септември 2012 г. като част от фонд "Валя Крушкина". За втора поредна година представители на различни български медии застават зад конкурса. Целта на наградите е да отличат примери за отговорна, обективна журналистика.

Намерете в ЕВРОПА.дневник.бг възможности за:
Образование - магистратури, стипендии, стажове, курсове
Конкурси - фотография, кино, предприемачество, танци и...

В четвъртък ГЕРБ внася вот на недоверие към кабинета (обновена)

От ГЕРБ ще внасат в четвъртък вота на недоверие към кабинета „Орешарски От ГЕРБ ще внасат в четвъртък вота на недоверие към кабинета „Орешарски". Това се разбра от думите на зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред Нова телевизия. „През последните месеци няма никаква нито дългосрочна, нито краткосрочна политика. Това се забелязва във всички сфери - управлението на еврофондовете, икономика, енергетика, отб

Преизчисляват лихва по дълг на ЦСКА за Гранден

Международният арбитражен съд по спорта в Лозана обърка лихвата по делото срещу ЦСКА, което бе водено от агента на Елиот Гранден Бенсаид. Финансовата претенция на импресариото бе намалена до 25 хил. евро. Арбитърът обаче объркал изчислението на лихвата по сумата, която се дължи.
“Червените” ще получат новото решение, в което ще има и срок за изпла Международният арбитражен съд по спорта в Лозана обърка лихвата по делото срещу ЦСКА, което бе водено от агента на Елиот Гранден Бенсаид. Финансовата претенция на импресариото бе намалена до 25 хил. евро. Арбитърът обаче объркал изчислението на лихвата по сумата, която се дължи. “Червените” ще получат новото решение, в което ще има и срок за изпла

Дебат по Закона за младежта в Габрово

Консултативният съвет по въпросите на младежта в Габрово (ОКСВМ) ще проведе днес от 16.30 часа работна среща, посветена на предстоящото изменение на Закона за младежта. В началото на разговора ще бъде дадена информация за проведените на 12 септември дебати по същата тема. На срещата ще бъде взето решение за излъчване на двама представители от Консултативния съвет, които ще участват в Експертна комисията, назначена от кмета на Общината за оценяване и класиране на проектни предложения. Те ще разгледат внесените проектни предложени...

Мъж хвърли бомбички през оградата на Белия дом

Белият дом бе отцепен по тревога, след като мъж хвърли бомбички през северната ограда на Белия дом броени часове след стрелбата във военната база Нейви Ярд, предаде Ройтерс, като се позова на Сикрет сървис.

Униформени агенти отцепиха района пред президентското имение и наредиха на журналистите, които бяха на алеята пред Западното крило, да се преместят в сградата.

Насред тревогата, която беше вдигната във Вашингтон след стрелбата, взела 13 жертви, в Туитър някои пуснаха съобщения, че са били чути изстрели.

Сикрет сървис обаче заяви, че пред Белия дом не е имало никакви изстрели.

Видеокадри показаха как агенти задържат мъж, облечен с къси панталони и риза с къс ръкав, и го отвеждат.

Сикрет сървис заяви, че мъжът е бил арестуван и с него са започнати съответни действия.

  БТА    

Manu Chao - хитове и танци сред цигарен дим

Публиката пощуря под ритъма на свежите му парчета

    


В столичния кв. "Лозенец" днес ще има пункт за опасни отпадъци


Мобилен пункт за събиране на опасни отпадъци от домакинствата ще бъде разположен днес в столичния район "Лозенец". Това съобщиха от компанията, която заедно със Столичната община организира разделното събиране на опасната смет на територията на София.

Пунктът ще бъде на разположение на гражданите от 8.30 до 14.30 часа на бул. "Арсеналски" до плувния комплекс "Спартак".

Основните групи опасни отпадъци, които домакинствата могат да предават в пункта, са живак и...

Част от "Аспарухово" отново без вода

Без вода до 14:00 часа ще остане районът между улиците "Балкапан" и "Перекоп" в кв. "Аспарухово". Спирането се налага заради възникнала авария, съобщават от ВиК-Варна....

17 септември - Денят на София

На 17 септември отбелязваме Деня на град София и почитаме християнския празник на Светите мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов.

София означава мъдрост. Мъдрост, която не говори, защото знае, вижда и помага. Тя черпи силата си от вярата, надеждата и любовта. И ги дарява на света. Мъдростта има своите многобройни превъплъщения в древни и съвременни философии и религии.

Днес столицата на България чества за пореден път своя празник.

Денят на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов е обявен за празник на града с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г.

В 10.00 часа ще се проведе тържествена сесия на Столичния общински съвет, на която ще бъдат връчени званията "Почетен гражданин на София".

В 11.30 часа на площада пред храма "Св. София" ще бъде отслужен тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на град София. В Градска градина, площада пред Народен театър "Иван Вазов", ще се проведе празничната програма – инициатива "Споделена книга, споделена мъдрост", концерт на Софийския духов оркестър, празнична заря, "Сердирикон – огнени легенди от древния град".

В 18.30 часа в Народен театър "Иван Вазов" ще започне церемонията по връчване на наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата.

Президентът Росен Плевнелиев ще участва в тържествата по повод Деня на София. Държавният глава ще присъства на официалната церемония по издигане на знамето на столицата, която ще се състои на пл. "Свети Александър Невски".

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме строя на почетния караул и ще присъства на тържествения водосвет по случай празника на София.

Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов.

Майката и дъщерите й не скривали своята вяра в Христос и я изповядвали открито. Наместникът на Антиох донесъл за това на император Адриан (117-138), който заповядал да ги доведат веднага при него.

Когато застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от спокойствието им: сякаш са ги повикали на светло тържество, а не на изтезание.

Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но момичетата - Вяра била на 12 години, Надежда - на 10, и Любов - на 9 - останали непреклонни. Тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. Майка им била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си, но и тя проявила необикновена сила.

Неиздържали на изтезанията, момичетата умират, а императорът разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след кончината на децата си умира и майка им, която също била погребана при тях.

Църквата почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения на своите възлюбени дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

  БГНЕС    

Райчев: Орешарски 100 % ще изкара зимата

Орешарски е издържал най-дългата стачка в историята на България - учителската - с изчакване, с ирония и със спокойствие, напомни Райчев.

Експерти: Забавянето на пенсионната реформа ще ни струва скъпо

/КРОСС/ Ако погледнем средната продължителност на живота, няма да взимаме и 10 г. пенсия, когато стигнем края на трудовия си път. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия икономическият експерт Мика Зайкова. Според нея социалните партньори трябва да обсъдят промените в системата, но тя те не трябва да бъде спирана. Експертът по социалната политика Йордан Христосков посочи, че ще вървим към постепено изравняване на възрастта за пенсиониране при мъжете и жените. По думите му обаче това няма да се случи скоро. Бившият социален министър Иван Нейков заяви, че механизмът за обвързване на възрастта за пенсиониране с продължителността на живота е правилният път в пенсионната реформа. Според него всяко забавяне на пенсионната реформа "ще ни струва скъпо", тъй като дефицитът в НОИ ще нараства.    

Преглед на печата, вторник, 17 септември

МОНИТОР - Минималната заплата скача от догодина Увеличението на минималната работна заплата остава за януари догодина, вместо както се обсъждаше...

Плевнелиев стартира инициативата "Диалог с гражданите"

/КРОСС/ Президентът Росен Плевнелиев стартира инициатива "Диалог с гражданите". Първата дискусия ще се преведе днес и е на тема: "Пазарна икономика". Инициативата на държавния глава има за цел в публичен дебат да бъдат представени широк кръг от позиции и мнения по отношение на три важни за обществото теми - пазарна икономика, медийна свобода и система на правораздаване. Над 230 са регистрираните за участие в първата тематична дискусия. Гражданите са заявили желание да дебатират по въпросите за повече или за по-малко държавна регулация; за прозрачност на процедурите по обществени поръчки; мерките за насърчаване на малките и средните предприятия; за регионална специализация чрез създаване на клъстери, както и по въпроси на енергетиката и на управлението на средствата от Европейския съюз. Участниците във форума ще могат да предлагат решения, да изказват мнения и да задават въпроси по темата в рамките на две минути.

Безплатни прегледи за гръбначни изкривявания за деца в „Пирогов“

Болница "Пирогов". Снимка: БГНЕС

Безплатни профилактични прегледи за гръбначни изкривявания (сколиоза) за деца ще се осъществят в „Пирогов“ на 22 октомври, съобщиха от лечебното заведение.

От 12 часа началникът на Отделението по рехабилитация д-р Красимира Казалъкова ще преглежда деца със сколиоза. От 13 часа пък ще започне лечебна физкултура под формата на игри.

Родителите, които искат децата им да бъдат прегледани, трябва да ги запишат предварително на телефон 02/915 43 34.

Децата не се нуждаят от направление от личния лекар.

Статията "Безплатни прегледи за гръбначни изкривявания за деца в „Пирогов“" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Президентът Плевнелиев започва „Диалог с гражданите"

Президентът Росен Плевнелиев ще събере протестиращите на форум под наслов „Диалог с гражданите". Вчера държавният глава прогнозира, че страната ни я очаква „трайна политическа дестабилизация". Още тогава той анонсира, че ще се опита да срещне протестиращите срещу кабинета на Пламен Орешарски, както и представителите на контрапротеста, които искат оставката на държавния глава. Форумът е продължение на провелата се в София дискусия със заместник-председателя на Европейската комисия Вивиан Рединг и български граждани в Европейската година на гражд...

Между 25 и 30 градуса днес

Над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността ще започнат след обяд от запад и вечерта в Западна България, а през нощта в централните и източните райони от страната ще превали дъжд.

В Източна България ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. През нощта, с преминаването на студен атмос Над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността ще започнат след обяд от запад и вечерта в Западна България, а през нощта в централните и източните райони от страната ще превали дъжд. В Източна България ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. През нощта, с преминаването на студен атмос

Рут Колева се завръща в Sofia Live Club с песни от новия си албум

Едно пълно с приключения лято е към своя край и на 21 септември Рут ще се завърне на сцената на Sofia Live Club, за да сподели с приятели един специален концерт. В компанията на Ruth Live Band, певицата ще представи песни от новия си албум, който ще излезе през октомври. Студийният запис е създаден в Холандия и в последните месеци беше изпипан до най-малкия детайл във “Flowriders Studio” Амстердам. Заглавието ще остане тайна поне до концерта на 21-ви.

Част от парчетата в новия албум, като сингъла “Better” например, вече са изпълнявани на живо, а други ще бъдат премиерно изсвирени. В сета ще присъстват и песни от предишните издания на Рут, както и най-новото й парче на български език “Виждам те”, което тя наскоро разпространи за безплатно сваляне.

Началото на концерта в Sofia Live Club е в 22:00ч., а входът е 10лв. На сцената с Рут ще бъдат Стоян Джаферов - китара, Елена Ангелова - перкусии, Теодор Иванов - барабани, Филип Александров - клавишни, Денис Попстоев - саксофон и Евден Димитров - бас.

Минималната рекламна цена - още един важен фактор при онлайн пазаруването

Производителите определят минимални ценови прагове, за да контролират по-добре търговците

    


Шофьор уби 82-годишен пешеходец и избяга

Полиция, Снимка: БГНЕС

Столичната полиция издирва шофьор, който блъснал 82-годишен мъж и избягал от мястото на инцидента. В резултат на сблъсъка възрастният мъж починал на място.

Инцидентът се разиграл на 12 септември около 20.50 часа на ул. „Филип Аврамов” в ж.к. „Младост- 4”. До момента водачът е в неизвестност, а до този момент полицията не е открила и свидетели на инцидента.

От полицията молят за съдействие хората, станали свидетели на инцидента и разполагат с допълнителна информация, да сигнализират при гарантирана анонимност на телефони: 112, 02/9820516 и 02/9820069 или в най-близкото поделение на МВР.

Статията "Шофьор уби 82-годишен пешеходец и избяга" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

В пенсия - според дълголетието

Увеличението на възрастта за пенсия да се обвърже с очакваната продължителност на живота след пенсиониране. Около тази идея са се обединили експертите в съвета за реформиране на осигурителната система, съобщи социалният министър Хасан Адемов. 
Идеята е следната. Увеличението на възрастта за пенсия да се обвърже с очакваната продължителност на живо Увеличението на възрастта за пенсия да се обвърже с очакваната продължителност на живота след пенсиониране. Около тази идея са се обединили експертите в съвета за реформиране на осигурителната система, съобщи социалният министър Хасан Адемов. Идеята е следната. Увеличението на възрастта за пенсия да се обвърже с очакваната продължителност на живо

Доларът достигна 3-седмично дъно преди срещата на Фед

Спадът бе подкрепен и отлагането на военната намеса на САЩ в Сирия

    


Барозу: Българите трябва да получат шанс за Шенген

България и Румъния отговарят на всички критерии за присъединяване, заяви председателят на ЕК

    


Преглеждат безплатно деца за гръбначни изкривявания

Лекарите от "Пирогов" са на разположение на 22 октомври

    


Превозването на бежанец от Истанбул до България струва от 400 до 2000 евро

/КРОСС/ От 400 до 2000 евро. Толкова искат турските каналджии за прекарване на един човек от Истанбул до границата ни. И докато за едни войната в Сирия е бизнес, за други нелегалното влизане в България е въпрос на живот и смърт. Бежанците в Елхово разказват през какво са минали, за да потърсят по-добър живот през турско-българската граница. „Не можете да си представите колко много ми липсва жена ми", споделя един от бежанците. Друг добавя „ племенникът ми умря", „племенницата ми беше наръгана с нож", „аз също бях наръган, а това е от снайпер, са част от историите, които могат да разкажат избягалите от ужасите на войната сирийци, пише бтв. Между 50 и 70 души всяко денонощие пресичат българо-турската граница в търсене на сигурност и подслон. Хората са в пъти повече в сравнение с минали периоди. Голяма част от бежанците са жени и деца. Те трябва да вървят най-малко 10 часа през хълмове, обрасли с гъста гора, преди да прекрачат 30-сантиметровата линия, след която започват България и мечтите за по-добър живот. „Тези, които са бежанци от Сирия и другите арабски държави, където са гражданските войни в момента, търсят главно убежище, това са семейства с малки деца", обясни Станко Станков, главен координатор в регионален координационен център на дирекция "Гранична полиция" в Елхово

Днес откриват обновената експозиция на Учебния музей във Варна

На 17 септември 2013 г., от 17 часа, официално ще бъде открита обновената експозиция на Учебния музей. Благодарение на успешното сътрудничество и с финансовата подкрепа на Американския научен център – София и Фондация „Америка за България”, РИМ – Варна успя да реализира проекта „Музей за малки и големи (2012 – 2013 г.

ЦСКА търси турнири в Испания

Стойчо Младенов усилено търси приятелски турнири за ЦСКА в Испания за зимната пауза. Треньорът иска подготовката да премине с участие в различни мачове със състезателен характер. Така ЦСКА няма да излиза от ритъм и ще обиграва в движение футболистите, които ще дойдат.
Силният човек в клуба Александър Томов е открит към идеята. През 2008 г. ЦСКА тр Стойчо Младенов усилено търси приятелски турнири за ЦСКА в Испания за зимната пауза. Треньорът иска подготовката да премине с участие в различни мачове със състезателен характер. Така ЦСКА няма да излиза от ритъм и ще обиграва в движение футболистите, които ще дойдат. Силният човек в клуба Александър Томов е открит към идеята. През 2008 г. ЦСКА тр

Най-много 30 градуса днес

Над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността ще започнат след обяд от запад и вечерта в Западна България, а през нощта в централните и източните райони от страната ще превали дъжд.

В Източна България ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. През нощта, с преминаването на студен атмос Над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността ще започнат след обяд от запад и вечерта в Западна България, а през нощта в централните и източните райони от страната ще превали дъжд. В Източна България ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. През нощта, с преминаването на студен атмос

Будист е убиецът от Вашингтон

34-годишният Арън Алексис сам е застрелял 12 души преди да бъде убит от полицаи,носел е три оръжия

Майли и Лиъм отмениха годежа си

Най-накрая двете звезди се разделиха официално

    


Плевнелиев започва "Диалог с гражданите" за икономиката

Над 230 души ще вземат участие в първата дискусия по инициативата на президента Росен Плевнелиев "Диалог с гражданите", гласи изявление на пресцентъра на президентството, предаде Стандарт нюз. Президентът планира да даде начало на три дебата по модела на гражданския диалог, който беше проведен през юли в София от вицепрезидента на Европейската комисия Вивиан Рединг. Първият е за пазарната икономика, другите за медиите и правосъдието. В дискусията са поканени да се включат вицепремиерът Даниела Бобева и омбудсманът Константин Пенчев. Повече от 230 са регистрираните за участие в първата тематична дискусия по инициативата на президента Росен Плевнелиев "Диалог с гражданите". Под надслов „Гражданите имат думата!" държавният глава ще участва в обсъждането на въпроси на ...

Замразяват възрастта за пенсиониране

През следващата година възрастта и стажът за пенсиониране вероятно ще останат без промяна, предаде Стандарт нюз. „На този етап да се пристъпи към спиране на нарастването на възрастта и стажа за следващата 2014-та година", каза пред Нова телевизия Хасан Адемов. Това означава край на пенсионната реформа, която предвиждаше от догодина и възрастта и стажът да нараснат с по 4 месеца. От 2015 година те отново ще продължат да се увеличават, но по нов модел. В момента жените имат право на пенсия при възраст от 60,8 месеца и 34,8 месеца осигурителен стаж. За мъжете годините са 63,8 месеца и съответно 37,8 месеца осигурителен стаж. От догодина и възрастта и стажът трябваше да се увеличат с по 4 месеца. Най-вероятно обаче това няма да се случи. Замразяването на възрастта и стажа обач...

НФСБ няма да влиза в коалиция с Реформаторския блок

Изключено е Национален Фронт за Спасение на България да влезе в каквато и да било коалиция с Реформаторския блок. Това каза съпредседателят на партията Валери Симеонов, предаде Фокус. Той обясни, че общата политическа платформа, посветена на спасението на България, е това, което обединява различните политически формации в НФСБ. „С други думи, нашето обединение е изцяло на идейна основа. Това не е един краткотраен процес на какъвто сме свидетели с така наречения Реформаторски или Реставраторски, или и аз не знам какъв блок. Там с една чисто политическа сметка бе извършено механично обединение. Излишно е да говорим за платформите на тези партии – там има много малко общо, защото те са изключително разнородни. При нас нещата стоят по различен начин. Нашето обединение е един прод...

Не сме казвали, че ще открием 250 000 работни места

"Увеличението на минималната работна заплата води до повишаване на ред други плащания. Ето защо е най-добре да се види бюджетът за догодина в чист вид и тогава да бъде увеличена минималната заплата", коментира  депутатът от БСП Корнелия Нинова едно от предизборните обещания на БСП. Попитана за още едно такова - 250 000 работни места, депутатът каза, че това е обещание за 4 г. мандат. "И не сме казвали, че открием 250 000 работни места, а че ще създадем такива условия за икономиката, че бизнесът да създаде нови работни места", обясни социалистката. Попитана какво е личното й мнение за предизборните обещания, Нинова каза: "Личното ми мнение е, че обещанията трябва да се спазват".

Ново приложение на Google обменя данни чрез удар

Google закупи ново приложение, с което се обменят данни чрез удар на два смартфона, съобщава БГНЕС. Компанията, създала иновацията, е Bump Technologies. Технологията Bump позволява обмена на контакти, фотографии, клипове и др. За да стане това, ползвателите просто трябва да допрат смартфоните си и леко да ги ударят един в друг. По аналогичен способ може да се предава информация от смартфон на компютър. Приложението Bump ще бъде достъпно и безплатно за ползвателите на Android и iOS. Скоро 25-членният екип от разработчици на Bump ще се присъедини към Google. Финансовите параметри по сделката не бяха огласени, но по оценка на All Things Digital от Google са платили между 30 и 60 млн. долара.

Подпалиха колата на Генка Шикерова

Личният автомобил на водещата на „Тази сутрин" по bTV Генка Шикерова е бил подпален около 20.30 часа в понеделник вечерта.

Тревожните родители, или можеш ли да спасиш детето от живота


Бог не може да бъде навсякъде. За тази цел е измислил майките", казваше Даян Кийтън в една от знаменитите си роли, преди да се втурне за пореден път да подрежда живота на трите си дъщери. 

И вероятно са малко майките, които в някакъв момент от живота си не са изпадали в паника какво може да се случи на децата им, ако не успят да предвидят и предотвратят дебнещите опасности от всякакъв вид. Особено ако хлапето вече ходи на училище, иска да е все по-самостоятелно, а контролът върху...

Кметът на Дупница подкрепи "Славия"- Яхиново и "Ботев 2009"- Джерман

Футболните клубове от община Дупница, които се включиха в областна група "Рила", ще бъдат субсидирани с до 2 000 лева, обяви кметът на общината Методи Чимев. Тимовете на "Славия"- Яхиново и "Ботев 2009"- Джерман са единствените от общината, които участват в първенството на 4- та дивизия. "Тези клубове ще ни представят в група "Рила", миналата седмица преведохме първите пари- по 500 лева на отбор. Реално, с тези средства ще се покрият изцяло разходите на клубовете по организацията на всичките им домакински срещи, както и част от тези за транспо...

Прокуратурата отчете спад в престъпността

Доклад за дейността на Прокуратурата през 2012 година

За периода от 2010 г. до 2012 г. се наблюдава трайна тенденция на намаление, както на регистрираната, така и на разкритата престъпност.

Това се посочва в доклад на Прокуратурата за дейността на разследващите органи през 2012 година.

Заради отчетения спад в престъпността съответно се наблюдава и намалението на предадените на съд и осъдените лица. В същото време близо 80% от предадените лица на съд са получили осъдителни присъди. 

Общото намаление на престъпността се дължи предимно на намаления брой на регистрираните престъпления против собствеността, които са с 11% по-малко спрямо 2011 г., като кражбите са намалели с 11,4%, а грабежите с 8,8%.

Коефициентът на престъпност за криминалните престъпления е намалял със 185,6 престъпления спрямо предходната година (за 2011 г. – 1559,7 престъпления) като за 2012 г. е 1374,1 престъпления на 100 хил. души.

Разкриваемостта на криминалните престъпления се е увеличила от 39,6% през 2011 г. на 41,4% през 2012 г. На регистрираните умишлени убийства се е увеличила на 59,4% при 54,1% за 2011 г. Разкриваемостта на престъпленията против личността също е подобрена – от 46,6% през 2011 г. на 47,8% през 2012 г. 

Като цяло много ниско е нивото на разкриваемост на престъпленията, които са структуропределящи за криминалната престъпност – кражбите. Това логично води до ненаказаност на техните извършители, до увеличението на броя на спрените производства срещу неизвестен извършител и е основната причина за прекратяването на наказателни производства поради изтекла давност, се казва в доклада.

През 2012 г. частично или напълно е разкрита и документирана престъпната дейност на 245 организирани престъпни групи, извършващи престъпления на територията на страната, в страни-членки на ЕС и извън Европейския съюз, което е намаление с 3,5% спрямо 2011 г., когато са били 254.

В доклада се посочва, че има успехи в борбата с контрабандата. Разкриваемоста там се е повишила на 70% за 2012 г. спрямо 44,2% през 2011 г.

През 2012 година има увеличение на използването на специални разузнавателни средства (СРС) с 13,2 %, но в сравнение с 2010 г. те са почти два пъти по-малко (намалението е с 40,9%).

Статията "Прокуратурата отчете спад в престъпността" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Синдикат на служителите в затворите в България

/КРОСС/ Иван Петров от името на УС на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) изпрати писмо до министъра на правосъдието Зинаида Златанова, с което поиска среща с нея, на която да обсъдят предложения във връзка с предстоящото изготвяне на проектобюджет за следващата 2014 година. Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) ще настоява за промени в заплатите на служителите в ГД"Изпълнение на наказанията" и ГД"Охрана". Синдиката не се отказва от исканото, от миналата година, 25% увеличение на заплатите. Основен мотив за исканото увеличение е компенсирането на инфлационните процеси и липсата на каквото и да е увеличение на заплатите в сектора в последните години. Изравняване размера на средствата, които получават работещите в затворите и следствените арести, допълнително за храна и за работа при утежнени и специфични условия на труд, съответно с тези на служителите в МВР и ГД"Охрана", са сред останалите искания посочени в писмото. Синдиката ще настоява да получи изпреварваща информация, относно мерките, които са предприети по поставените искания, с оглед на практиката от последните години да се подхожда рутинно и с лека ръка да бъдат спускани готови решения, и цели да постави началото на конструктивен диалог в обща полза, по въпроси от такава важност

Колата на водещата Генка Шикерова е била запалена

Личният автомобил на водещата на ”Тази сутрин" по bTV Генка Шикерова е била запалена в понеделник вечерта, съобщи бТВ. Около 20.30 часа колата на Шикерова  Пежо 308 пламнала изведнъж пред дома ѝ в квартал ”Гео Милев". Шикерова каза, че става дума за умишлен палеж. Автомобилът е изгорял напълно.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване