Етичните кодекси - пожелание на хартия

Почти всяка гилдия, министерство или държавна агенция има етичен кодекс, писан специално за тях. Етичен (морален) кодекс според определението е правилник от етични норми, приет от професионален или правителствен орган, за да регулира дадена професия или друга област. Смята се, че най-старият такъв правилник е етичният кодекс на лекарите - Хипократо Почти всяка гилдия, министерство или държавна агенция има етичен кодекс, писан специално за тях. Етичен (морален) кодекс според определението е правилник от етични норми, приет от професионален или правителствен орган, за да регулира дадена професия или друга област. Смята се, че най-старият такъв правилник е етичният кодекс на лекарите - Хипократо

ЦСКА разгроми Хасково в голово шоу на Армията и чака протоколен реванш

ЦСКА победи Хасково с внушителното 6:2 в първи мач от 1/16-финалите за Купата на България и на практика си осигури място в следващата фаза. Двубоят на „Българска армия“ се превърна в истинско голово шоу, в което по-класният отбор взе своето и така ще чака спокойно протоколния реванш, който е насрочен за 23 октомври. Гостите все пак може да са доволни, че реализираха две попадения в София, а бяха много близо и до трето. Първи гол с фланелката на „червените“ реализира Мамади Сидибе, а пореден дебют за отбора направи вратарят Райс Мболи. От първит...

ЦСКА се отпуши с 6:2 срещу лидера в Б група и мисли за 1/8-финалите на купата на България


ЦСКА постигна най-резултатната си победа от началото на сезона и вече може да мисли за следващия етап от турнира за купата на България, след като разгроми с 6:2 "Хасково" в първи 1/16-финален мач. 

Реваншът след месец в Хасково се обезсмисли още след половин час игра, тъй като червените поведоха с 3:0. Гостите успяха да върнат един гол едва при 1:4, но разликата не падна под три гола до края на мача на стадион "Българска армия".

Убедителният успех срещу лидера в Б група...

Американците бавят делото на Гергана

/КРОССС/ През 2014 година не се очаква да има развитие по случая на българката Гергана Червенкова. Българката, която бе обвинена от американската прокуратура в пране на пари и наркотрафик, е все още с вързани ръце. Към този момент адвокатите й не могат да предприемат никакви стъпки, които да спомогнат за изчистването. От американската прокуратура са обяснили, че със сигурност и следващата година няма да има движение по случая на сънародничката ни, защото се изчаква какво ще се случи с другите девет обвиняеми.Припомняме, че на 23 юли Софийският апелативен съд прекрати делото с искането за есктрадиция и пусна Герганата при семейството й срещу 1000 лв. парична гаранция.Решението на магистратите бе взето, след като дни по-рано се получи официалното писмо от Вашингтон, с което САЩ се отказа да иска екстрадицията на Червенкова.Искането е оттеглено отчасти поради получаването на нова информация в прокуратурата.

Строежът на пътя Сандански-Кулата се забавя с три месеца

Предстоящо възлагането на допълнителна обществена поръчка за изместване на инженерни мрежи по изграждащия се път Сандански-Кулата, който е част от автомагистрала "Струма" ще забави с 90 дни приключването на проекта. По договор с изпълнителя на проекта строежът трябваше да приключи през март 2014 г., но по думите на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева с максимална мобилизация на работата на строителите обектът може да бъде завършен до юли догодина. Докато трае строежът пътуващите в посока Гърция ще трябва да ползват обходното трасе през Петрич, съобщи по време на инспекция на работите по строежа на участъка председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Стефан Чайков. От обхода обаче недоволстват редица от намиращите се в региона селища. Част от тях се оплакват от това, че много им се удължава пътуването до Сандански, а други, че е прекалено натоварен трафикът през тях заради обхода. Пътният шеф заяви, че с пари от бюджета на агенцията през септември и октомври се предвижда обходният път да се възстанови във вид, който позволява трасето да се ползва през зимата. Жителите на село Марикостиново, в чийто район във вторник бе инспекцията на строежа на Лот 4 от "Струма", се оплакаха, че ползването на обходното трасе удължава много пътуването им в посока Сандански, защото трябва да минават през Петрич. Кметът на Петрич Вельо Илиев обясни, че напрежение има и в селата Генерал Тодоров, Ново Кономлади, Кромидово, Капатово и други заради натоварения трафик през тях. Илиев изрази надежда нарушената от множеството тирове пътна настилка на обходния път да бъде ремонтирана. Той посочи, че и в участъка между Петрич и Кърналово са се появили доста "язви" по пътното платно. В момента физическото изпълнение на близо 15-километровия участък от Сандански до Кулата е около 30%, но при добра организация дейностите могат да бъдат изпълнени в определения срок, смята Стефан Чайков. Изпълнител на обекта е гръцката "Актор", а цената му е 67.176 млн. лв. с ДДС. Строителният надзор осъществява „Пътинвестинженеринг” АД, чийто договор е 356 419 лв. с ДДС. Авторският надзор е на “Рутекс“ ООД, "Пътпроект“ ЕООД и "Трансконсулт-22“ ООД. Строителните дейности на обекта стартираха през април 2012 г. по договор те трябваше да продължат 23 месеца – до март 2014 г. По трасето се предвижда да се изградят 7 надлеза, 6 подлеза, 7 моста (5 моста за автомагистрала „Струма” и 2 моста при жп линия София – Кулата). Ще бъдат монтирани шумозаглушителни прегради между магистралата и населените места. Общата дължина на автомагистрала "Струма” - от Даскалово до гръцката граница, е 150 км. С пари от еврофондовете се строят общо 68.5 км. Първият лот от Долна Диканя до Дупница е готов, а участъците от Дупница до Благоевград (37 км) и Сандански – Кулата (14.7 км) се изпълняват в момента. Най-сложният участък от трасето на магистралата през Кресненското дефиле – т.нар. лот 3, се очаква да получи евросредства в програмния период след 2014 г.

Как красотата влиза в подлезите!

Вижте как двама артисти превърнаха грозен подлез в райско кътче!

Руснаците се подиграха на Майли Сайръс

Колажи с голата певица я направиха за смях в нета

    


"Кракра ленд" - политическият крах на Янакиева

Честито, мили съграждани, перничани! Отскоро вече си имаме нов атракцион - "Кракра ленд"! В духа на новото модерно строителство притежаваме нова олекотена крепостна стена. Тя няма нищо общо с вековния оригинал. Тя ще е толкова вечна, колкото сме и ние. Нито век повече. Новата крепостна стена бие по (на) бутафория дори прескъпата ни талашитена театрална сцена и по абстрактност ръждясалите железни кубове на градския площад.Продължава

850 000 българи са се подписали в подкрепа на правителството

850 000 българи са се подписали в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски. Това стана ясно след среща между председателя на парламента Михаил Миков и представители на гражданската инициатива "За нов обществен договор".

Хасковските прокурори без пари за тоалетна хартия

След като днес стана ясно, че българската прокуратура е на границата на финансовите си възможности, решихме да проверим до каква степен паричната криза се отразява на местните прокурори.  Както Дарик писа по-рано през деняпредседателят на финансовата комисия към Висшия съдебен съвет Михаил Кожаревзаяви, че Прокуратурата е на ръба и трудно ще изкара без допълнителни средства.ВСС прие проект на бюджет за съдебната власт за 2014 г. От Народното събраниезависи какви пари ще бъдат отпуснати, но исканията на кадровиците са за 543млн. лева. От...

За 3 месеца направихме повече от много други правителства!

Вотът на недоверие е една нормална процедура, спокоен е Вигенин

    


Спряха преминаването през българо-турската граница

/КРОСС/ Пропускането на превозни средства на българо-турската граница е временно преустановено. От "Гранична полиция" съобщават, че поради технически проблем в компютърна система на турските гранични пунктове от 17.30 часа е преустановена пропускателната дейност на всички ГКПП с Република Турция до отстраняване му.

18% от младите искат Татово време, но не знаят за Холокоста

18% от младите българи искат да живеят по времето на Тодор Живков, показва изследване на Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ), проведено през юни тази година.

Княз Кирил залюби адвокатка

Княз Кирил Преславски - вторият син на Симеон Сакскобургготски, отново е лудо влюбен, съобщи сп. “Ванитатис”.
Новата дама на сърцето му се казва Мирея Блан. Тя е адвокатка от Барселона. Русокосата красавица е на 41 г., разведена, с дъщеря.
Така най-после стана ясна причината за зачестилите пътувания до Барселона на Кирил. Княз Кирил Преславски - вторият син на Симеон Сакскобургготски, отново е лудо влюбен, съобщи сп. “Ванитатис”. Новата дама на сърцето му се казва Мирея Блан. Тя е адвокатка от Барселона. Русокосата красавица е на 41 г., разведена, с дъщеря. Така най-после стана ясна причината за зачестилите пътувания до Барселона на Кирил.

Aрестуваха говорителя на „Мюсюлмански братя"

/КРОСС/ Египетската полиция арестува днес официалния представител на ислямисткото движение „Мюсюлмански братя" Джехад ал Хадад, съобщават световните медии.Арестът е станал в апартамент в квартала Наср Сити, като заедно с ал Хадад там са били задържани още петима ислямисти, включително Хосам Абу Бакр, бивш губернатор на провинция Калюбия северно от Кайро.Арестите са извършени само няколко часа след като египетското правосъдие нареди да се замразят авоарите на редица ръководители на движението, в това число на върховния лидер Мохамед Бадия.

ООН: Сериозни нарушения на човешките права в КНДР

Свидетелски показания и други събрани доказателства говорят за "широкомащабни модели, които може да представляват системни и тежки нарушения на човешките права"

Ефективността на банковата ни система е една от най-добрите

Търсенето днес намаля заради неизвестността, твърди директорът на ДСК

    


Кукла с носия талисман на Парис

Шише с българско розово масло и кукла, облечена с нашенска носия, са нещата, които хотелската наследница Парис Хилтън смята да отнесе в САЩ като най-скъп спомен от страната ни, научи Монитор.

Разследват мотивите на стрелеца от военната база „Нейви Ярд”

/КРОСС/ Органите на реда във Вашингтон, окръг Колумбия, опитват да установят мотива за яростната стрелба, която откри вчера бивш морски пехотинец от запаса в защитената военна база „Нейви Ярд" в близост до Капитолия, пише американският в. „Лос Анжелис Таймс". При въоръжената атака са загинали най-малко 13 души, включително стрелецът- 34-годишният Арън Алексис, които, по данни на полицията, е действал сам.Алексис е бил арестуван най-малко два пъти през последното десетилетие от гражданските власти за нарушения с оръжие, а член на семейството е заявил, че бившият пехотинец е имал проблем с „овладяването на гнева".Бащата на Алексис е пояснил, че синът му е бил сред първите реагирали при атентата от 11 септември, 2001г., и че страда от посттравматичен стрес.Алексис е бил лекуван от параноя, проблеми със съня и чуване на гласове.

Две кражби са регистрирани през изминалото денонощие във Варна

На 16 септември е подаден сигнал за кражба от частен дом, намиращ се на ул. "Гео Милев", съобщават от варненската полиция. Неизвестно лице е проникнало с взлом през две врати и заключващи механизми в жилището и е извършило кражба на значителна сума пари в лева, евро и щатски долари, както и златни накити и преносим компютър.

91% от фирмите отговарят на изискването за оборот при режима "касова отчетност"

След като режимът по ДДС влезе в сила, ще се създаде и публичен регистър, където фирмите могат да направят справка за партньорите си

    


Психиатър: Правителството няма единна воля

София /КРОСС/ Росен Плевнелиев не е политик по природа. Той е случайно лице в политиката. Това коментира пред bTV психиатърът д-р Николай Михайлов. Според него държавният глава е имал добрия разум да обявява това публично, в качеството си на министър. Имаше и дистанция от политическата роля и се наслаждаваше на това, че не може да бъде припознат като политик, добави той. Според него Плевнелиев стои на президентската позиция несигурно. Не би се решил да отнеме доверието си от кабинета прибързано и погрешно като държавен глава, който по дефиниция трябва да обедини нацията. Голяма мъка е българската политическа действителност, това е нашата обща, национална криза - не може да се мобилизираме да подредим живота си според идеята за достоен човешки живот. „Един инцидент, наречен Пеевски, буквално изведе на откритите градски пространства десетки хиляди души, това е наистина криза. Това не е криза, която може да бъде изтълкувана от гледна точка на правителството като случайна, организирана, реваншистка по стил и не заслужава да бъде преживявана с такъв тип подозрение и неглжирана, изтъкна психиатърът. Д-р Михайлов коментира и кабинета на Пламен Орешарски. Според него правителството няма единна воля. Министрите са оттеглени в собствените си ниши, с трудна комуникация по между си, защото са министри на един кабинет, който има стегнат багаж пред външната врата, за да могат да напуснат, когато се наложи, посочи той

Диабетът от тип 2 дълго остава скрит, открива се чак с усложненията

Д-р Гергана Гоцева, ендокринолог в ДКЦ “Софиямед”:Захарният диабет е едно от най-разпространенитe социално значими заболявания. С тази диагноза в момента са около 366 милиона души, а се очаква през 2030 г. броят им да достигне 522 милиона.Диабетът е хронично метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишаване на ... Д-р Гергана Гоцева, ендокринолог в ДКЦ “Софиямед”:Захарният диабет е едно от най-разпространенитe социално значими заболявания. С тази диагноза в момента са около 366 милиона души, а се очаква през 2030 г. броят им да достигне 522 милиона.Диабетът е хронично метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишаване на ...

Забавят магистрала "Струма" с 3 месеца

С 3 месеца се забавя строителството на магистрала "Струма". До момента изпълнението на строителните дейности е едва на 30%.

Джейхан Ибрямов става зам.-министър на инвестиционното проектиране

На длъжността зам.-министър на инвестиционното проектиране със заповед на мин.-председателя Пламен Орешарски е назначен Джейхан Ибрямов, съобщиха от правителствената пресслужба.

Сирийските бунтовници също могли да си приготвят зарин

В доклада на ООН няма доказателства кой е употребил

Търсят испанец ударил 4,7 млн. евро от лотарията, забравил си билета

В северния испански град Ла Коруня се издирва човекът, който е спечелил от лотарията 4,7 милиона евро, но е забравил своя билет в магазина веднага след покупката. Това съобщи кметът на града Карлос Негрейра, предаде Интерфакс.

Той посочи, че всеки който заяви, че билетът е негов, ще премине през сериозен разпит. А ако билетът така и не открие В северния испански град Ла Коруня се издирва човекът, който е спечелил от лотарията 4,7 милиона евро, но е забравил своя билет в магазина веднага след покупката. Това съобщи кметът на града Карлос Негрейра, предаде Интерфакс. Той посочи, че всеки който заяви, че билетът е негов, ще премине през сериозен разпит. А ако билетът така и не открие

Католическата църква ще иска субсидия от държавата през 2014-а

Католическата църква в България поиска в държавния бюджет за следващата година да бъде предвидена субсидия и за нея. Това съобщи председателят на Парламентарната комисия по вероизповеданията и депутат от БСП Пламен Славов след среща с Епископската конференция на Католическата църква. Славов уточни, че предложението е постъпило в официално писмо до комисията и до Дирекцията „Вероизповедания” към Министерски съвет, като подобно искане се отправяло за първи път от страна на Католическата църква.Според председателя на комисията, при обсъждането бюд...

Пазарът в Димитровград стана мярка на протеста

Колекцията от най-причудливи инструменти за измерване на всичко, за което може да си помислите, ще остане в Димитровград до края на годината, макар че постоянният  й дом е историческият музей в Полски Тръмбеш. Автор  на изложбата Колекцията от най-причудливи инструменти за измерване на всичко, за което може да си помислите, ще остане в Димитровград до края на годината, макар че постоянният й дом е историческият музей в Полски Тръмбеш. Автор на изложбата "Мерки и теглилки" е доц. Христо Харитонов. Амбициите му са да обиколи цялата страна и да попълва и занапред събраното.

Пак раздор за Сирия

След среща в Москва руският външен министър Сергей Лавров и френският му колега Лоран Фабиюс казаха, че имат различни виждания за постигането на мир в Сирия. Въпреки че споделят идеята за унищожаване на сирийския химически арсенал, “имаме различия как да го постигнем”, каза Лавров, според когото докладът на ООН не уличава Башар ал Асад. След среща в Москва руският външен министър Сергей Лавров и френският му колега Лоран Фабиюс казаха, че имат различни виждания за постигането на мир в Сирия. Въпреки че споделят идеята за унищожаване на сирийския химически арсенал, “имаме различия как да го постигнем”, каза Лавров, според когото докладът на ООН не уличава Башар ал Асад.

Издирват испанец ударил 4,7 млн. евро от лотарията, забравил си билета

В северния испански град Ла Коруня се издирва човекът, който е спечелил от лотарията 4,7 милиона евро, но е забравил своя билет в магазина веднага след покупката. Това съобщи кметът на града Карлос Негрейра, предаде Интерфакс.

Той посочи, че всеки който заяви, че билетът е негов, ще премине през сериозен разпит. А ако билетът така и не открие В северния испански град Ла Коруня се издирва човекът, който е спечелил от лотарията 4,7 милиона евро, но е забравил своя билет в магазина веднага след покупката. Това съобщи кметът на града Карлос Негрейра, предаде Интерфакс. Той посочи, че всеки който заяви, че билетът е негов, ще премине през сериозен разпит. А ако билетът така и не открие

Обзор поиска да премине във Варненска област

Това може да се случи чрез местен референдум

    


Село Мещица се сдоби с нова детска градина

Кметът на община Перник Росица Янакиева преряза лентата на новата детска градина в село Мещица. Местното детско заведение е филиал на ЦДГ №15 "Райна Княгиня".

С богата празнична програма, в която взеха участие малките възпитаници и водосвет за здраве и благоденствие, бяха отворени вратите на сградата. Капацитетът на детското заведение е 26 места, каза директорът на ЦДГ №15 Лилия Владимирова. Тя уточни, че от много години в селото не е имало...

Продължава

Златото от Свещари – №2 на първи тур в „Чудесата на България“

С разлика от 96 гласа Златното съкровище от голямата Свещарска могила, открито преди близо година от проф. Диана Гергова, остана на второ място в първия тур от класацията „Чудесата на България“. За втория етап на онлайн референдума продължават 20 от 50-те предварително номинирани археологически открития. Победител в първия тур, който завърши в 0,00 часа на 16 септември, е Неолитният човек от Кар Дере, Димитровградско с 32 393 гласа, а Свещарското съкровище е с 32 297 гласа. На трето място с 20 448 гласа е Солницата в Провадия. Общо 107 000 бъл...

Манолова: ГЕРБ бърка с вота на недоверие

София /КРОСС/ Правителството на Пламен Орешарски работи за решаването на проблемите на обикновения човек. Това заяви пред bTV зам.-председателят на парламента Мая Манолова. Въпреки това устатата социалистка си позволи да отправи критика към премиера. Дразни ме медийната пасивност, дразня се от факта, че Пламен Орешарски е изградил стена между себе си и медиите въпреки чувството си за хумор и приятния си характер. Той е изключително обаятелен, искрен и почтен човек, каза Манолова. Министрите от миналото правителство откриваха по десет пъти един обект, а върхът беше Бойко Борисов, който живееше в медиите. Според нея в един следващ момент ще стане ясно, че това правителство е най-ефективно работещото, заради протестите, които дишат във врата на министрите и парламента. Манолова разкритикува и съпартиеца си Румен Петков, обвинявайки го, че постоянно иска оставката на Сергей Станишев, което било разбираемо заради апетитите към председателския пост, но не били адекватни към ситуацията в момента. Що се отнася до предстоящия вот на недоверие, подготвян от ГЕРБ, Манолова заяви, че не се притеснява от него. Според нея партията на Борисов все още е неопитна и бърка, внасяйки вот на недоверие за цялостната политика на кабинета. Да искаш вот на недоверие за цялостната политика при положение, че кабинетът има 100 дни на власт компрометира това средство на парламентарната опозиция, посочи социалистката. Сега, по думите й, правителството поправяло поразиите на предшествениците си

Увеличени са с 50% заплатите на лекарите в ТЕЛК-Пазарджик

Заплатите на лекарите от ТЕЛК в Пазарджик са увеличени с 50% с решение на директора на местната многопрофилна болница д-р Васил Вълчев, предаде Агенция "Фокус" във вторник. От заведението допускат вероятността възнагражденията да нараснат още през следващите месеци. Лекарите от ТЕЛК са сред най-ниско платените медици, обясняват мотивите си от ръководството на болницата. Освен това те нямат право да работят извън ТЕЛК с направления от Здравната каса заради конфликт на интереси. Така трудовите им правоотношения остават основен източник на приходи. Освен че извършват експертна дейност по преценка на работоспособността, лекарите от двата състава на ТЕЛК в Пазарджик разглеждат и обжалвания на болнични листове, произнасят се по случаи на закрила от уволнение заради заболяване и други. Освен сериозното повишаване на заплатите, съставите на ТЕЛК в Пазарджик имат нова сграда.

Проф. Валерианова: Конкурсът в онкологията беше опорочен

Листата на чакащите за лъчетерапия в Специализираната болница по онкология продължава да бъде факт. „Сега записваме пациенти за края на година”, съобщи в интервю за Дарик досегашният директор на болницата проф. Здравка Валерианова. Около 13 000 болни преминават през стационара на болницата годишна, а през химиотерапията - около 6000 пациенти. Проф. Валерианова определи конкурса за нов директор на болницата като необективен, като декларира, че в онкологичната болница политика няма. Невъзможно е да поемем всички пациенти, които търсят помощта ни,...

Акцизът на метана може да скочи шест пъти, зависи от ЕК

България е поискала от ЕК одобрение да ползва намалена акцизна ставка върху метана, ако не го получи, акцизът скача шест пъти

Честит празник, уважаеми съграждани от читалище "Рома"

Днес църквата почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов - отдава се почит на добродетелите, които ни крепят - вярата, надеждата, любовта и мъдростта, пише за ZaPernik.com Исай Йосифов.

В Новия завет любовта е описана най-добре в "Първо послание на свети апостол Павел до коринтяните" глава 13, където авторът дава едно универсално определение за любовта, което иначе е пречупено от личностния егоизъм на всеки отделен индивид. Той...

Продължава

Станишев: Иновативнoстта е ключов двигател на растеж

Стратегията на ПЕС за изход от кризата винаги се е основавала на противопоставяне на неолибералния модел за строги икономии. Ние осъзнаваме, че трябва да инвестираме, за да има икономически растеж и работни места и за да сложим край на кризата.

Инвестициите - финансови, политически и социални, в иновациите трябва да бъдат основен стълб Стратегията на ПЕС за изход от кризата винаги се е основавала на противопоставяне на неолибералния модел за строги икономии. Ние осъзнаваме, че трябва да инвестираме, за да има икономически растеж и работни места и за да сложим край на кризата. Инвестициите - финансови, политически и социални, в иновациите трябва да бъдат основен стълб

18% от младите българи искат да живеят във времето на Живков, сочи изследване

Да живеят във времето на Тодор Живков - това желаят 18 процента от младите българи, твърди изследване на Националния център за изследване на общественото мнение, проведено през юни тази година. В проучването, посветено на образователни практики за изучаване на комунистическия режим, са участвали българи на възраст между 15 и 35 години от цялата страна.

Борисов помолил Мавродиев да следи борсовите сделки за ЕРП-ата

Председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев бил помолен през 2011 г. лично от тогавашния премиер Бойко Борисов да проследи как протича продажбата на 33-процентния държавен дял в електроразпределителното дружество ЕВН през фондовата борса, а също и на участието в управляваните от ЧЕЗ и "Енерго-Про" мрежи. Това заяви във вторник лидерът на ГЕРБ по повод изявлението на Мавродиев от преди дни, че от продажбата на дела в ЕВН през борсата държавата е загубила 87 млн. лв. и е подал сигнал до главния прокурор срещу тогавашните министри на финансите и на икономиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков и инвестиционния посредник по листването на дела на ЕВН "Булброкърс". "Още тогава съм помолил Стоян Мавродиев и Комисията по финансов надзор да наблюдава всички тези сделки, за да може, ако някой има претенции, те да бъдат огласени", каза Борисов пред журналисти в Пловдив. Той посочи, че продажбата на държавните дялове в ЕВН и другите две електроразпределителни предприятия е станала чрез борсата "и съответно само те могат да кажат дали има нередност или не". "Продажбата е правилна, ако дяловете не са продадени правилно на борсата, има комисия и прокурори, които да уточнят това", заяви бившият премиер. "Политическото ми решение, свързано с продажбата на държавния дял в капитала на ЕВН, беше свързано с това, че дяловете по договор изобщо не бяха управлявани от държавата", обясни още Бойко Борисов. По думите му, държавата не е можела да направи нищо с тези дялове. "Беше правилно да се вземат необходимите пари и да се вкарат в бюджета", заяви той. Продажбата на държавния дял в ЕВН дни преди Коледа през борсата на 2011 г. донесе 98 млн. лв. на собственика си в лицето на Държавната консолидационна компания. Първоначалната оценка на акциите бе за 78 млн. лв. Приходите от дела в ЧЕЗ бяха над 82.5 млн. лв., което би с около 20 на сто повече от предварителните оценки на пакета. Изтъргуваният дял в "Енерго-Про" донесе 65 млн. лв. при прогнозирани 50 млн. лв. Съобщавайки за откритите повече от година и половина след аукциона за ЕВН нередности, шефът на финансовия регулатор, който одобрява проспектите за борсова търговия, не обясни как е изчислена щетата за държавата.

Борисов помолил Мавродиев да следи борсовите сделките за ЕРП-ата

Председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев бил помолен през 2011 г. лично от тогавашния премиер Бойко Борисов да проследи как протича продажбата на 33-процентния държавен дял в електроразпределителното дружество ЕВН през фондовата борса, а също и на участието в управляваните от ЧЕЗ и "Енерго-Про" мрежи. Това заяви във вторник лидерът на ГЕРБ по повод изявлението на Мавродиев от преди дни, че от продажбата на дела в ЕВН през борсата държавата е загубила 87 млн. лв. и е подал сигнал до главния прокурор срещу тогавашните министри на финансите и на икономиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков и инвестиционния посредник по листването на дела на ЕВН "Булброкърс". "Още тогава съм помолил Стоян Мавродиев и Комисията по финансов надзор да наблюдава всички тези сделки, за да може, ако някой има претенции, те да бъдат огласени", каза Борисов пред журналисти в Пловдив. Той посочи, че продажбата на държавните дялове в ЕВН и другите две електроразпределителни предприятия е станала чрез борсата "и съответно само те могат да кажат дали има нередност или не". "Продажбата е правилна, ако дяловете не са продадени правилно на борсата, има комисия и прокурори, които да уточнят това", заяви бившият премиер. "Политическото ми решение, свързано с продажбата на държавния дял в капитала на ЕВН, беше свързано с това, че дяловете по договор изобщо не бяха управлявани от държавата", обясни още Бойко Борисов. По думите му, държавата не е можела да направи нищо с тези дялове. "Беше правилно да се вземат необходимите пари и да се вкарат в бюджета", заяви той. Продажбата на държавния дял в ЕВН дни преди Коледа през борсата на 2011 г. донесе 98 млн. лв. на собственика си в лицето на Държавната консолидационна компания. Първоначалната оценка на акциите бе за 78 млн. лв. Приходите от дела в ЧЕЗ бяха над 82.5 млн. лв., което би с около 20 на сто повече от предварителните оценки на пакета. Изтъргуваният дял в "Енерго-Про" донесе 65 млн. лв. при прогнозирани 50 млн. лв. Съобщавайки за откритите повече от година и половина след аукциона за ЕВН нередности, шефът на финансовия регулатор, който одобрява проспектите за борсова търговия, не обясни как е изчислена щетата за държавата.

Партиен кадър на ДПС стана зам.-министър на инвестиционното развитие

Дългогодишен партиен кадър Джейхан Ибрямов, работил предимно в редиците на ДПС и бивш лидер на младежката му структура, е назначен от Пламен Орешарски за заместник-министър на инвестиционното проектиране. Това става ясно от съобщение на МС във вторник. В биографията на Джейхан Ибрямов има два месеца трудов стаж извън структурите на ДПС. В периода август 2003 г. – октомври 2003 г. е той бил главен специалист в Дирекция "Спорт и здраве" в Министерството на младежта и спорта. Ако не е бил номинация от квотата на ДПС в кабинета "Сакскобургготски", очевидно е натрупал актив пред партията на Ахмед Доган, защото веднага след това влиза в структурите на Движението за права и свободи. Между ноември 2003 и юли 2007 г. настоящият заместник-министър е бил "проект мениджър" във Фондация "Либерална интеграция". Неправителствената организация е близка до ДПС, а според сайта й се помещава в централата на партията. Веднага след това Ибрямов заема поста изпълнителен директор на Сдружение "Толерантност" – отново близко до ДПС и помещаващо се в сградата на партията Той е негов шеф до ноември 2009 година, когато е избран за председател на младежката организация на ДПС. Според сайта Noresharski.com настоящият заместник-министър на инвестиционното проектиране е съпруг на дългогодишната секретарка на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Назначението се случва точно седмица, след като лидерът на ДПС Лютви Местан разкритикува премиера Орешарски за "свенливата" кадрова политика и се закани да направи разкрития за партийните назначения на ГЕРБ в администрацията. Само преди дни Местан съобщи, че ще инициира временна анкетна комисия за проверка на "всички скандални назначения от управлението на Бойко Борисов", т.нар. ”калинки”. Според Местан в тази категория влизали от "необразован човек или такъв с фалшива диплома, който е изпълнявал определени функции", до "чисто политически назначения". Лидерът на ДПС съобщи, че в редица министерства документно са регистрирани предложения на партийните структури на ГЕРБ, подпечатани с печата на партията, които са заведени официално и са се превърнали в част от официалния документооборот. Той даде пример с писмено предложение от областен управител и областен координатор на ГЕРБ, който иска определен човек да оглави една от регионалните здравни каси. Върху подписа имало партиен печат. Според даденото тълкувание от самия Местан, партийна "калинка" е не само Джейхан Ибрямов, а и назначеният в края на юли заместник-министър на околната среда – Дин Омбаши – бивш лидер на младежкото ДПС в Шумен. Отделен е въпросът, че правителството на Пламен Орешарски създава екип, ресурси и заплати за новосъздаденото Министерство на инвестиционното проектиране, в чийто смисъл и предназначение Европейската комисия изрази сериозни съмнения.

Алчният Паргов иска 4.5 млн. лева от община Радомир

4,5 милиона лева дължи Община Радомир по договор за сметосъбиране на бизнесмена Красимир Паргов. Договорът с фирмата на нашумелия покрай трагедията в мина "Ораново" бизнесмен - "Меско ММ5“е прекратен през ноември миналата година.

Паргов е извозвал боклука на Радомир от март 2009 година. Решението е на Окръжен съд-Перник. Кметът Пламен Алексиев обяви, че ще го обжалва пред Софийски апелативен съд. Според решението на магистратите в Перник,...

Продължава

100 мерки ще намаляват административната тежест

Вицепремиерът Даниела Бобева обяви, че утре ще внесе в Министерския съвет още 100 мерки за намаляване на административната тежест. "До края на годината ще се опитаме да направим електронни услуги за обществени поръчки в някои услуги", надява се тя.

Васко Кръпката пя за протеста (снимки)

Протестът тази вечер ще бъде запомнен с импровизирания концерт на Васко Кръпката, който популярният певец изнесе пред паметника на Цар Освободител. 

96-ият протест започна пред Министерски съвет и по традиция завърши с викове “Оставка” пред парламента. В него се включиха около 300 души. 

Концертът на Васко Кръпката започна към 20.30 часа и продължи около половин час, припомняйки на публиката едни от най-емблематичните си песни. 

Вижте днешния протест през обектива на Сергей Антонов. 

Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов

Статията "Васко Кръпката пя за протеста (снимки)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Васко Кръпката пя за протеста

Протестът тази вечер ще бъде запомнен с импровизирания концерт на Васко Кръпката, който популярният певец изнесе пред паметника на Цар Освободител. 

96-ият протест започна пред Министерски съвет и по традиция завърши с викове “Оставка” пред парламента. В него се включиха около 300 души. 

Концертът на Васко Кръпката започна към 20.30 часа и продължи около половин час, припомняйки на публиката едни от най-емблематичните си песни. 

Вижте днешния протест през обектива на Сергей Антонов. 

Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов

Статията "Васко Кръпката пя за протеста" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Българин ще се бори за златото в Будапеща

/КРОСС/ Владимир Дубов ще се бори за титлата при 60-килограмовите на световното по свободна борба в Будапеща.На полуфиналите европейският ни вицешампион победи с 5:0 монголеца Ексайкан.Негов съперник за златото по-късно днес ще бъде победителят от схватката между иранец и руснак.Другите български борци в днешния ден загубиха в първите си срещи и сега очакват съперниците им да ги изтеглят в репешажите за бронза. Николай Паслар (84 кг) падна от двукратния номер 1 в Европа и бронзов олимпийски медалист от Лондон 2012 Марсагашвили (Грузия) - 0:5, а Димитър Кумчев (120) бе спрян от румънеца Чинтуан - 0:3.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване