С вота на недоверие ГЕРБ бетонира кабинета за 6 месеца

ПГ на ГЕРБ. Снимка: БГНЕС

Искането за вот на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски ще блокира възможността за внасянето на нов в следващите шест месеца. 

Причината се крие в разпоредбите на Правилника за дейността на Народното събрание. Според чл. 106 от него при отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново предложение за недоверие на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

Тъй като ГЕРБ ще поискат вот на недоверие за цялостна политика и провал във всички сфери, това означава, че се блокира възможността да бъде искан вот на недоверие по всяка една от тези сфери поотделно. На практика това означава, че с проекторешението на ГЕРБ, ще се стигне до бетониране властта на кабинета за шест месеца.

По-рано днес зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви днес, че парламентарната група на ГЕРБ ще внесе в четвъртък проекторешение за вот на недоверие към кабинета. Като мотив за това бившият вътрешен министър изтъкна „цялостния провал“ на правителството „Орешарски“.

Такива е и заявката на експремиера Борисов. Във Facebook страницата си той пише:

Вчера взехме решение за вот на недоверие по цялостната политика на правителството на Тройната коалиция – БСП, ДПС и “Атака”. Мотивите за вота са лъжите и провалът им във всички сфери.

За да бъде прието проекторешението за недоверие към управляващите, е необходимо той да бъде подкрепен от повече от половината народни представители, т.е. минимум от 121 души. Парламентарната група на ГЕРБ обаче се състои едва от 97 депутати.

Вотът на недоверие не би минал дори в най-невероятния случай, при който всички 23-ма народни представители на „Атака“ го подкрепят.

В този смисъл, вероятността чрез инициативата си ГЕРБ да свалят кабинета граничи с невъзможното. Това бе обявено дори от самия експремиер Борисов в началото на септември.

“При тази неестествена коалиция – “Атака”, БСП и ДПС, вотът на недоверие няма да мине”, каза лидерът на ГЕРБ по-рано този месец.

Пред „Нова телевизия“ днес заместникът му Цветанов изрази сходно предположение, намеквайки, че не се надяват на успех, но се чувстват длъжни да внесат проекторешението, защото са единствената опозиция в парламента.

Веднага след Цветанов, депутатът на „Коалиция за България“ Корнелия Нинова също коментира очаквания вот на недоверие срещу правителството. Тя бе категорична, че КБ, ДПС и „Атака“ са единни в подкрепата си към кабинета.

Математикът Михаил Константинов също бе категоричен, че подобен вот няма шанс, тъй като парламентарната група на ГЕРБ представлява твърде малка част от броя на депутатите.

Статията "С вота на недоверие ГЕРБ бетонира кабинета за 6 месеца" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Татяна Буруджиева: Премиерът трябва да обяснява действията си пред медиите

- Г-жо Буруджиева, една от основните критики на БСП към кабинета за 100-те му дни е липсата на публичност. Това ли е основният проблем според вас?
- Така е. Публичността и обясненията не са пиар. Политическата комуникация е двустранен процес. От една страна, политиците трябва да могат и са задължени да обясняват какво правят, защото то може да се - Г-жо Буруджиева, една от основните критики на БСП към кабинета за 100-те му дни е липсата на публичност. Това ли е основният проблем според вас? - Така е. Публичността и обясненията не са пиар. Политическата комуникация е двустранен процес. От една страна, политиците трябва да могат и са задължени да обясняват какво правят, защото то може да се

Станислав Владимиров - Станката пред ученици: Ние, политиците ще се постараем да останете в България

С ного самочувствие и настроение посрещнаха първия учебен ден учиниците и учителите от ГПЧЕ ”С. Радев”. Гости на тържественото за откриване на новата учебна година бяха: Станислав Владимиров - депутат от КБ от нашия регион, кметът на кмество „Изток” - Ивайло Иванов, Емилия Дичева - главен експерт по образованието в община Перник.

В поздравлението си към ученици и учители, директорът на гимназията Теменужка Крумова подчерта, че гимназията...

Продължава

В Ловеч обсъждат овладяването на популацията на бездомните кучета

Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на община Ловеч за периода 2013-2015 г. обсъждат общинските съветници, съобщиха от местния парламент. Тя е изготвена на основание Закона за защита на животните и в изпълнение на решение на общинския съвет от юни 2012 г. Тогава общинският съвет прие отчета за изпълнението на Програмата за намаляване популацията и трайно решаване на проблема с безстопанствените кучета и възложи на кмета на общината да актуализира програмата за периода 2013-2015 г. Проектът на програмата...

Имам диплома за нотариус, обяви Искра Фидосова

До края на седмицата ще има резултати от проверката на правосъдното министерство по сигнал за липса на документи на Искра Фидосова, сред които за проведен изпит за нотариус, съобщи министър Зинаида Златанова. Бившата депутатка от ГЕРБ заяви, че има диплома.

Михаил Константинов: Вотът на недоверие няма да успее

/КРОСС/ "Вотът не недоверие към правителството няма да успее, защото има подкрепа от три политически сили, които сумарно имат много депутати", съобщи математикът Михаил Константинов пред ТВ7. "С нетърпение очаквам един разпад вляво, с цел нормализиране на партията БСП. При нея е ясно това разцепване на носталгични бедни леви избиратели и на сравнително проспериращ елит", добави Константинов. "БСП бяга от едно разцепление, но мисля, че за България и за партията ще бъде по-добре да се нормализира БСП, защото тя в момента не може да излъчи единно послание", заключи проф. Михаил Константинов.    

Турция свали сирийски хеликоптер

Напрежението на турско-сирийската граница нарасна значително през последните часове, след като стана ясно, че Турция е свалила сирийски боен хеликоптер, който е нарушил въздушното й пространство. Сирийски хеликоптер Ми-17 е бил засечен на два километра в турското въздушно пространство.

МГЕРБ-Сливен дари ученически пособия на Ресурсния център

Представители на МГЕРБ-Сливен направиха подаръци на Ресурсния център за първия учебен ден. Председателят на младежката организация Весела Качарова връчи на директора на центъра Митка Инзова помагала и пособия, необходими на възпитаниците на центъра в работата им със специалистите през новата учебна година. Центърът се занимава с подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности. Той е държавно, извънучилищно педагогическо учреждение в системат...

Полицаи спипаха пиян и дрогиран шофьор без книжка

Мъжът опитал да избяга от полицията във Велико Търново

    


Колебание в цената на златото преди срещата на Фед

Златото с незабавна доставка поскъпна с 0,1% до 1 314.46 долара за тройунция в 10:39 ч. на борсата в Сингапур, предаде "Блумбърг". Златото с...

Руски депутат осмя САЩ заради масовото убийство в Нейви ярд

Виден руски депутат използва масовото убийство в американската военноморска база Нейви Ярд във Вашингтон, за да осмее САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Западът нe се съмнява, че режимът е виновник за химическата атака

Чуждестранният печат коментира представения вчера доклад на ООН, потвърдил използването на химически оръжия в Сирия. Сега обаче експерти и дипломати задават въпроса кой е извършил тази химическа атака.

БХК настоя за бързо разследване за палежа на колата на Генка Шикерова

Генка Шикерова

 

 Българският хелзинкски комитет (БХК) изпрати писмо до главния прокурор и шефа на СДВР по повод подпалването на личния автомобил на сутрешния блок bTV Генка Шикерова.

 В писмото правозащитниците настояват за бързо и професионално разследване на случая, който според тях цели да ограничи свободата на словото чрез насаждане на автоцензура.

“За това кратко време тя (Генка Шикерова – б.р.) проведе няколко знакови и остри интервюта с представители на настоящата и предишната власт, в лицето на лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан, и бившия регионален министър от правителството на ГЕРБ Лиляна Павлова (правейки остра оценка на управлението на Бойко Борисов)”, отбелязват от БХК.

 ”Настояваме този очевиден опит за сплашване на журналист, целящ да ограничи свободата му на изразяване чрез задействане на тежките механизми на автоцензурата, да срещне бързо и професионално разследване, което да доведе до установяване и задържане на извършителите и поръчителите”, пише в писмото.

 

Статията "БХК настоя за бързо разследване за палежа на колата на Генка Шикерова" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Хлябът няма да поевтинява от октомври

Цената на тока за малките стопани се е повишила, заяви Мариана Кукушева от Федерацията на хлебопроизводителите

    


Полицията призова: Не вярвайте на измамници

Младите да убеждават родители си да не вярват на телефонни обаждания

    


Политически лидер зове за линч на кмет

Медии и граждани коментират негативно съобщението на СИРИЗА, в което главната опозиционна партия осъжда решението на прокуратурата да започне разследване срещу Панос Каменос.

прочети повече

Цената на петрола върви надолу

Лекият суров петрол WTI продължава да поевтинява заради спекулации, че заплахата от непосредствен военен удар на САЩ срещу Сирия се отдалечава. ...

Гуардиола повежда "Байерн" на поход срещу историята в Шампионската лига


Нито един отбор не е защитил титлата си в Шампионската лига, а Хосеп Гуардиола прие предизвикателството да направи своя "Байерн" първият в историята преди домакинството на ЦСКА (Москва) в първия кръг от груповата фаза.

Двубоят от група D едва ли ще затрудни баварците, които ще влязат в него като твърд фаворит. Специалистът обаче бе категоричен, че няма да има подценяване сред неговите играчи, предвид горчивите му спомени от руснаците с "Барселона".

"Харесвам Шампионската...

Детелина Николова е на работно посещение в Норвегия

Кметът на Добрич Детелина Николова е на работно посещение в Осло, Норвегия, съобщиха от пресслужбата на общината. Пътуването е по проект на Националното сдружение на общините „Укрепване капацитета на НСОРБ и българските  общини чрез сътрудничеството с местните власти в Норвегия” с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм 2009 – 2014 г. По време на четиридневната програма ще бъде представено  местното самоуправление в Норвегия и България. Предвидени са посещения в Министерството на местното самоуправление и регионалното развитие и Па...

Михаил Константинов: Вотът на недоверие към правителството няма да успее

"Вотът не недоверие към правителството няма да успее, защото има подкрепа от три политически сили, които сумарно имат много депутати", съобщи математикът Михаил Константинов в предаването „Добро утро, България" по ТВ7. "С нетърпение очаквам един разпад вляво, с цел нормализиране на партията БСП. При нея...

Наш археолог проучва район в Турция

Археологът от Регионалния исторически музей във Велико Търново Недко Еленски ще проучва района на турския град Киркларели (Лозенград) в състава на българо-турска археологическа експедиция. Проучванията,  финансирани по европейски проект, стартират от 16 септември и ще се ръководят от родения в Горна Оряховица професор Васил Николов. От април до юни Недко Еленски, който е специалист по неолит, участваше в спасителните разкопки около ГКПП Капитан Андреево. В района, където ще минава последният участък на автомагистрала „Марица“, бе открито праист...

Министър Петър Чобанов посети Ямбол

Образованието в Бюджет 2014 категорично ще бъде приоритет, но не бива да мислим само по отношение на повече средства. Важни са политиките, програмите и идеите, които ще се финансират в сектора. Това е заявил в Ямбол министърът на финансите Петър Чобанов, който е участвал в церемонията по откриване на новата учебна година в МГ „Атанас ...

Трима души пострадаха в катастрофи през изминалото денонощие във Варна

Трима души са пострадали в три тежки катастрофи през изминалото денонощие във Варна, съобщиха за Дарик от КАТ. За живота на ранените няма опасност. 28 са пътните произшествия за последните 24 часа, причинени са материални щети. Настилките в морската столица са сухи, видимостта е добра.

Радостина Паньова, Виктория и Радо Шишарката на "Балканска черга 2013"

Виктория, Радостина Паньова и Радо Шишарката ще бъдат гост - изпълнители на тазгодишното издание на международния фестивал "Балканска черга"2013 г., обявиха организаторите Борислав Крумов и Климент Терзийски. Концертите на тримата изпълнители са насрочени за 27 и 28 септември. Първа в музикалната програма е включена изпълнителката Виктория, на 27 септември /петък/- от 20 часа, веднага след атрактивните изпълнения на оркестър „Три звезди". На следващия ден, на сцената в Шишковци с народни изпълнения ще се представи известната фолклорна изпълни...

Обвиняват BMW в промишлен шпионаж

Баварците отричат и предлагат сътрудничество в областта на зарядните станции

    


Спрете, преди да станете смешни!

Колко трябва да си архаичен, за да предложиш следното: при показване на индивидуална карта за градския транспорт да се легитимираш и с лична карта. В противен случай - глоба. Това гласи проектът за наредба за градския транспорт в София. Така общината щяла да се бори с гратисчиите. Направо ще ме разплачат. От смях. Обяснете, скъпи общинари, коя ще

Идентифицираха още една от жертвите на 11 септември

Идентифицираха мъж на 49 години, който е загинал по време на атентатите на 11 септември 2001 г. срещу СТЦ, съобщи съдебен лекар в Ню Йорк, предава АФП. Публично не се съобщава неговата самоличност по настояване на близките. Той е 1638-та жертва, която е идентифицирана, благодарение на новите тестове, които се правят върху останките, открити след атентатите, предава БГНЕС. Общо 2753 души са загинали в резултат на трагедията на 11 септември 2001 г. До момента са идентифицирани едва 59% от жертвите, най-вече с помощта на ДНК анализи. Другите 1115,...

Спортна зала "Скаптопара" в Благоевград с нов облик

Продължава обновяването на спортната инфраструктура в Благоевград. Сред последните подобрения е ремонтът на многофункционалната спортна зала "Скаптопара” в града. В рамките на един месец бе премахнат старият и амортизиран под, а на негово място е  монтирано модерно PVC покритие. Причина за ремонта е наводнение в залата от преди години, което е нанесло непоправими щети по дървените плоскости. Преди да бъде извършен ремонтът, залата е била използваема само в дясната половина. Освен новото покритие са преначертани игралните полета, съгласно новите...

Жертвите в "Нейви ярд" станаха 13


Броят на убитите при стрелбата във военноморската база "Нейви ярд" снощи във Вашингтон достигна 13, включително стрелецът, съобщиха световните агенции, като се позоваха на властите.

"Има вероятно дузина или повече, които са ранени", каза кметът на американската столица Винсънт Грей на предавана по телевизията пресконференция.

ФБР заяви, че убитият нападател се казва Арън Алексис, на 34 години от Форт Уърт, щата Тексас.

По думите на началничката на вашингтонската...

ГЕРБ внася вот на недоверие към кабинета в четвъртък

Това заяви бившият вътрешен министър Цветан Цветанов в сутрешния блок на Нова телевизия

Убитите в "Нейви ярд" станаха 13


Броят на убитите при стрелбата във военноморската база "Нейви ярд" снощи във Вашингтон достигна 13, включително стрелецът, съобщиха световните агенции, като се позоваха на властите.

"Има вероятно дузина или повече, които са ранени", каза кметът на американската столица Винсънт Грей на предавана по телевизията пресконференция.

ФБР заяви, че убитият нападател се казва Арън Алексис, на 34 години от Форт Уърт, щата Тексас.

По думите на началничката на вашингтонската...

13-годишен димитровградчанин- сребърен медалист от световната купа по акробатика

Със сребърен медал от Световната купа за деца 11-15 г. се върна от Испания 13-годишният Марин Бъчваров. Той е възпитаник на треньора от димитровградският клуб по акробатика и скокове на батут Димитър Димов. В своята възрастова група Марин на няколко пъти става републикански шампион, но това е първото му международно отличие в дисциплината „Скокове на пътека”, обясни той.

Лятната програма на децата от Комплекса завърши с концерт

Лятната програма на децата от Комплекса за социални услуги „Здравей лято“  завърши с концерт-спектакъл. Рап, стандартни танци, народни песни и ръченица, популярни български и световни хитове, бийтбокс, танца на мечетата и още много атрактивни изпълнения забавляваха както самите участници, така и родителите и специалните гости – децата с увреждания от „Розовата къща“. След задължителната почерпка накарая на празника, децата си тръгнаха и със специално подготвени за тях подаръци – комплекти с всички най-необходими за училище материали и пособия. ...

Инфлацията във Великобритания се е забавила до 2,7% през август

Отстъплението се дължи основно на понижението на разходите за транспорт и облекла

    


Мъж хвърли бомбички през оградата на Белия дом

Мъж хвърли бомбички през северната ограда на Белия дом броени часове след стрелбата във военната база Нейви Ярд, предаде Ройтерс, като се позова на Сикрет сървис. Униформени агенти отцепиха района пред президентското имение и наредиха на журналистите, които бяха на алеята пред Западното крило, да се преместят в сградата, съобщава БТА. Насред тревогата, която беше вдигната във Вашингтон след стрелбата, взела 13 жертви, в Туитър някои пуснаха съобщения, че са били чути изстрели. Сикрет сървис обаче заяви, че пред Белия дом не е имало никакви изст...

Задържаха на границата ни с Турция 30 сирийци

Още 27 нелегални емигранти са опитали да влязат у нас

    


Барозу: Българите и румънците не са второ качество европейци

На България и Румъния трябва да бъде предоставен шанс за присъединяване към Шенгенското пространство. Това заяви председателят на Европейската...

Почитаме Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

На 17 септември православната църква почита Света София и нейните дъщери мъченици Вяра, Надежда и Любов. Преданието разказва, че през втората половина на І и първите десетилетия на ІІ век в Рим живяла благочестива християнка на име София, която според възможностите си вършела милосърдни дела. София имала три дъщери, които нарекла с имената на трите основни християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. Заради непреклонноста си към вярата, пред очите на майка им те били подлагани на жестоки изтезания, но невидима Божия ръка ги пазела. След неп...

Обсъждат План 2020 за развитие на Димитровград

На обществено обсъждане ще бъде предложен днес проектът за общински план за развитие на Димитровград в периода 2014-2020 г. Публичната дискусия е насрочена за 17.30 ч., в зала „Гросето”, като за участие в нея кметът на общината Иво Димов кани всички граждани. Няколко работни групи участваха в подготовката на проекта през летния проект. Специалисти от администрацията, общински съветници, представители на неправителствени организации и граждани участваха в тях....

Без "игнор учениците"

Празничен е първият учебен ден. Не е отбелязан с червено в календара, не е неприсъствен, държавата не е затворила, както сме свикнали така да се обозначават празниците. Но химнът на България звучи във всяко населено място, националният трибагреник се вдига тържествено, цветята в ръцете на забързаните по улиците минувачи са по-многобройни дори и от Празничен е първият учебен ден. Не е отбелязан с червено в календара, не е неприсъствен, държавата не е затворила, както сме свикнали така да се обозначават празниците. Но химнът на България звучи във всяко населено място, националният трибагреник се вдига тържествено, цветята в ръцете на забързаните по улиците минувачи са по-многобройни дори и от

ГЕРБ внася вот на недоверие за цялостната политика на правителството

ГЕРБ решиха да поискат вот на недоверие за цялостна политика на кабинета „Орешарски”. Искането за вота ще бъде внесено в НС най-вероятно в четвъртък.

Операцията по изправянето на „Коста Конкордия” завърши успешно

Круизният кораб „Коста Конкордия”, който бе заседнал край бреговете на италианския остров Джилио от януари 2012 година, бе изправен на повърхността в най-мащабната подобна операция. Сирените на кораба прозвучаха за пръв път от трагедията на 13 януари 2012 година.

"Сова Харис" 20,9 % подкрепят БСП, а 17,9 на сто ГЕРБ

Ако изборите бяха днес, БСП ще получи подкрепата на 20,9 на сто от избирателите, а ГЕРБ - 17,9%, показва проучване на “Сова Харис” проведено между 31 август и 9 септември т.г. сред 1000 пълнолетни българи по поръчка на в. “Преса Ако изборите бяха днес, БСП ще получи подкрепата на 20,9 на сто от избирателите, а ГЕРБ - 17,9%, показва проучване на “Сова Харис” проведено между 31 август и 9 септември т.г. сред 1000 пълнолетни българи по поръчка на в. “Преса". По думите на шефа на агенцията Васил Тончев 4 месеца след предсрочния вот резултатите за партиите са устойчиви.

Рио иска по-тежки наказания за "гмуркачите"

Президентът на Кристъл Палас пък настоява за директен червен картон

    


Цитат на деня: Делян Пеевски се оказа пророк


"Делян Пеевски се оказа много добър пророк", заяви в сутрешния блок на Нова телевизия бившият вътрешен министър Цветан Цветанов в отговор на въпрос за отношенията му с Пеевски и защо го е заплашвал от парламентарната трибуна.

През май по време на няколко заседания на парламента Цветанов и Пеевски влязоха в публична словесна схватка. При последната депутътът от ГЕРБ атакува Пеевски за влиянието му в проектокабинета "Орешарски", за връзките с КТБ и обяви, че се е появил на среща при...

Наводненията в Китай взеха седем жертви

/КРОСС/ Опостушителни наводнения в северозападен Китай отнеха живота на седем души, съобщава Агенция „Синхуа". По данни на местните власти стихията е връхлетяла в понеделник вечерта столицата на китайската провинция - Ланчжоу, както и град Динси, автономния тибетски окръг и Чжуншан. За момента около 30 души са пострадали, а 200 домове са разрушени.   

Работа за 59 безработни в аварийни групи

59 души ще бъдат назначени към Община Дупница, в периода от 23 до 30 септември. Те ще бъдат разделени в аварийни групи, ангажирани със зимното поддържане - почистване и опесъчаване. "Всички идват с насочващи писма от Бюрото по труда и вече готвят документите си за назначаване. Ще бъдат ангажирани до края на тази календарна година, с опция за продължаване до 31 март 2014 г. Считаме, че тези 59 човека ще бъдат достатъчни за територията на общината за зимния период и няма да има проблеми", коментира заместник- кметът на община Дупница Крум Милев....

Откриват международно лятно училище за докторанти

Международно лятно училище за докторанти "Европейският съюз и Черноморският регион: предизвикателства и перспективи" организират от Правно-исторически факултет при ЮЗУ "Неофит Рилски". Инициативата стартира в 10.00 часа  в Университетски център "Бачиново" и ще продължи до 19 септември, съобщават от пресцентъра на учебното заведение. В дискусията ще вземат участие и учени от Русия, САЩ, Казахстан, Украйна, Македония, Полша и Гърция. Специално обръщение към участниците ще отправи Сергей Конопльов, директор на Харвардска програма за Черноморска си...

В община Левски 153 първолачета прекрачиха училищния праг

Всички училища в гр.Левски откриха на 16 септември новата учебна година с тържествен ритуал и празнична програма. В училищата на община Левски са осигурени условия за нормално протичане на учебно възпитателния процес през учебната 2013-2014 година.В община Левски 153 първолачета прекрачиха училищния праг на 16 септември. Семействата на 138 от тях, до този момент са подали молби за еднократна помощ за първокласници в Дирекция социално подпомагане -Левски . С около 40 повече са молбите от миналата година, показва статистиката. С едно изключ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване