Борисов не си представя държава, която пак ще си избере Станишев

Не мога да си представя държава, в която да изберат Сергей Станишев отново на власт. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов при откриването на център за настаняване от семеен тип за хора с лека умствена изостаналост в смядовското с. Веселиново.   "Те само лъжат. Обещаха да сторят "Белене”, но няма да го сторят. Обещаха вдигане на данъците, но няма да ги вдигат. Обещаха увеличение на пенсиите, но няма да ги увеличат. Колкото и да не е експерт Орешарски, знае, че пари няма”, каза Борисов в понеделник.   "Едно мъжко нещо направи – през 2009 година - дойде и призна, че оставя държавата, потопена с половин милиард, за това му благодаря”, каза още лидерът на ГЕРБ.   Според него този парламент е нелегитимен, а това, че Михаил Миков е казал пред студентите, че не го интересуват протестите и ще продължат да управляват, е наглост. Борисов поясни, че от ГЕРБ не са внесли планирания вот на недоверие за култура, защото има две по-важни теми за държавата, по които трябва да се дебатира – бежанците и продажбата на земеделска земя на чужденци.   "Предложението ни към "Атака” е ясно – не се регистрираме, докато тези теми не влязат като първа точка. Не става въпрос да правим нещо заедно, това са приоритетни теми за държавата”, заяви Бойко Борисов.   В новооткрития център в Смядовско ще бъдат осигурени 14 работни места на хора от населеното място. Цялата стойност на проекта е малко над половин милион лева, като 270 000 лв. са собствени средства на община Смядово, а 238 000 лв. са усвоени по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси”.   "Искам да похваля общинския съвет и кметицата на община Смядово за проектите. При бюджет от 5 млн. лв. на общината, Иванка Петрова е усвоила 8 млн. евросредства за последната година и половина. Тя е открила повече работни места от Пламен Орешарски”, каза Бойко Борисов.

Прокуратурата проверява случая с пловдивския кмет

Пловдив /КРОСС/ Окръжна прокуратура - Пловдив и Районна прокуратура - Пловдив са се самосезирали по повод разпространените днес записи с изказвания на кмета на града Иван Тотев. Разпоредено е извършване на проверки, които се водят с оглед установяване наличието, респ. липсата на достатъчно данни за извършени престъпления по чл. 282 от НК и чл. 339а от НК. Те ще бъдат извършени от сектор „Противодействие на икономическата престъпност" при ОД на МВР - Пловдив.Първоначално определения срок за приключване на проверките е 30 дни.Припомняме, че днес в някои електронни медии се появиха публикации с препратки към аудиозапис с кмета на Пловдив Иван Тотев, от който се чува как той казва, че местният парламент умишлено гласува незаконосъобразни решения. Въпросният запис е от партийно събрание на ГЕРБ, водено от градоначалника Тотев. От записа се оказва, че незаконните решения се гласуват умишлено, за да се връщат от областния управител Венцислав Каймаканов. Което пък води до извода, че целта е вината за нереализираните в града проекти да пада върху него, а не върху общинската администрация. На записите от събранието се чува още как кметът Иван Тотев обяснява, че се подготвя за гласуване "брутално незаконно решение".По думите на градоначалника, Каймаканов е доста компрометиран, особено след системните протести пред кабинета му през лятото при встъпването му в длъжност

Депутати срещу преобразуването на полицейска школа в бежански лагер

„Категорично сме против закриването на полицейската школа в Казанлък и създаването на бежански лагер там. „Категорично сме против закриването на полицейската школа в Казанлък и създаването на бежански лагер там." Това заявиха старозагорските депутати от Коалиция за България, цитирани от Дарик. Протестните действия на граждани на Казанлък срещу намерението за закриване на полицейската школа и превръщането й в лагер за бежанци продължават и днес.

Португалия - Швеция е дербито на баражите, вижте всички двойки

Жребият за баражите в Зона Европа за Мондиал 2014 ще бъде изтеглен в Цюрих. Португалия - Швеция Украйна - Франция Гърция - Румъния Исландия - Хърватия Отборите са разпределени по коефициент на поставени и непоставени, а изненадващо Франция попада сред непоставените отбори. Така е напълно възможно Франк Рибери и останалите „петли“ да се изправят срещу Кристиано Роналдо и компания. Поставените отбори са Хърватия, Португалия, Гърция и Украйна, а техните съперници ще бъдат определени измежду непоставените: Франция, Швеция, Румъния и Ис...

И Павлюченкова е в София за супертурнира

За да пристигне в София, Анастасия Павлюченкова се отказа от намерението си да играе за своята страна във финала за Фед Къп срещу Италия.

Все още не е готов проектът за бюджет 2014 на НЗОК

Все още не е готов проектът за бюджет на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за 2014 г., каза пред журналисти след тричасово заседание председателят на Надзорния съвет и заместник-министър на финансите Людмила Петкова, цитирана от БТА.

Карнит Флуг поема управлението на централната банка на Израел

Очаква се досегашната заместничка на Стенли Фишер да продължи експанзионистичната монетарна политика в подкрепа на износа

    


US дипломати упражняват българския си със скоропоговорки (видео)

Посолството на САЩ у нас разпространи шеговит клип в сайта за видеообмен YouTube, в който американски дипломати показват как се упражняват по правоговор на български език.

Местан: Никой не би бил същият след покушението над Доган

Председателят на ДПС Лютви Местан отказа да влиза в подробности относно здравословното състояние на предшественика си Ахмед Доган. 

По време на делото срещу Октай Енимехмедов днес той се изрази лаконично:

"Доган е човек, който не би споделил това, което изпитва като емоция. Никой не е от скала, и предполагам, че като всеки човек ... Председателят на ДПС Лютви Местан отказа да влиза в подробности относно здравословното състояние на предшественика си Ахмед Доган. По време на делото срещу Октай Енимехмедов днес той се изрази лаконично: "Доган е човек, който не би споделил това, което изпитва като емоция. Никой не е от скала, и предполагам, че като всеки човек ...

Бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров отива на съд

Генералът е обвинен в присвояване на около 5 млн. лв.

    


Местан: От демонизирането на Пеевски ще спечелят и истинските олигарси


Мисля, че отдавна изразих теза, че в България механизмът на сатанизирането и демонизирането е един доста устойчив модел на подмяна на същинските политически въпоси. В случая с г-н Делян Пеевски имам да ви кажа още нещо. Знаете ли, кои се чувстват най-уютно, ама в тотален комфорт, че успяха да превърнат Делян Пеевски в едва ли не универсалното зло? От демонизирането на Пеевски ще спечелят и истиските олигарси.

Това заяви председателят на ДПС Лютви Местан след заседанието по делото...

4500 деца са спрели училище през 2012 г. по социално-икономически причини

От системата на образованието са отпаднали 4500 ученика през 2012 година. При това изключените заради слаб успех са били 620, а всички останали са напуснали по социални и икономически причини, каза пред журналисти в понеделник председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Тя взе участие в среща, посветена на проблема, между българския и испанския Икономически и социален съвет. Такева подчерта, че все пак броят на прекъсналите средното си образование у нас е много малък в сравнение с предишни години, когато училище са напускали близо 20 000 младежи годишно. Това, според нея, се дължи на факта, че вече випуските са по-малки заради демографските проблеми. Освен това статистиката не обхваща децата, заминали с родителите си в чужбина. Момичетата от ромски произход напускат класните стаи, тъй като родителите им ги взимат от училище, за да са девствени и да ги продават след това по-скъпо, но никой не им прави забележка, обясни Такева. По думите й, това е нарушение на закона и родителите на тези момичета трябва да бъдат санкционирани. Като друга причина за отпадане от училище председателят на учителския синдикат изтъкна липсата на стипендии, особено за учениците в последните класове на професионалните училища. Такева настоя в Закона за бюджета да бъде записано, че ще се плащат пътните разходи на учениците от професионалните гимназии. През 2012 е установено и е наличието на "мъртви души" в едно училище – ученици, които са записани в дадено училище, но не го посещават, предупреди Такева. по думите й това е следствие от принципа на делегираните бюджети, които се определят според броя на учениците. Тя не съобщи къде в страната са установени тези нарушения, но гарантира, че директорът на въпросното училище и началникът на съответния регионален инспекторат по образованието са били наказани. По думите на Такева, подобни злоупотреби вече няма да има. Сега с контрола от Министерството на образованието и науката смятам, че този проблем вече е решен в страната, заяви тя. Като възможни мерки, които могат да бъдат предприети срещу отпадането на деца от училищата, от учителския синдикат предлагат родителите, които не изпращат децата си в клас, да не бъдат включвани в програмите за заетост, временна заетост и социално подпомагане. Според същото предложение, "отговорните родители" пък трябва да се ползват с предимство пред службите за заетост.   "Смятаме, че на тези родители не трябва да им се трансферират готови пари - например 250 лева за първокласник, защото те пускат детето си само един месец на училище след първия учебен ден", каза още Такева. Според нея, най-добре е помощите да се дават под формата на ваучери - за дрехи, за учебни помагала или за други потребности на самия ученик.   Друга възможна санкция е спиране на детските добавки, когато детето отсъства от детска градина или училище без уважителна причина.   От Икономическия и социален съвет предложиха също родителите на отпаднали от училище деца да полагат общественополезен труд.

Училище са спрели 4500 деца през 2012 г. по социално-икономически причини

От системата на образованието са отпаднали 4500 ученика през 2012 година. При това изключените заради слаб успех са били 620, а всички останали са напуснали по социални и икономически причини, каза пред журналисти в понеделник председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Тя взе участие в среща, посветена на проблема, между българския и испанския Икономически и социален съвет. Такева подчерта, че все пак броят на прекъсналите средното си образование у нас е много малък в сравнение с предишни години, когато училище са напускали близо 20 000 младежи годишно. Това, според нея, се дължи на факта, че вече випуските са по-малки заради демографските проблеми. Освен това статистиката не обхваща децата, заминали с родителите си в чужбина. Момичетата от ромски произход напускат класните стаи, тъй като родителите им ги взимат от училище, за да са девствени и да ги продават след това по-скъпо, но никой не им прави забележка, обясни Такева. По думите й, това е нарушение на закона и родителите на тези момичета трябва да бъдат санкционирани. Като друга причина за отпадане от училище председателят на учителския синдикат изтъкна липсата на стипендии, особено за учениците в последните класове на професионалните училища. Такева настоя в Закона за бюджета да бъде записано, че ще се плащат пътните разходи на учениците от професионалните гимназии. През 2012 е установено и е наличието на "мъртви души" в едно училище – ученици, които са записани в дадено училище, но не го посещават, предупреди Такева. по думите й това е следствие от принципа на делегираните бюджети, които се определят според броя на учениците. Тя не съобщи къде в страната са установени тези нарушения, но гарантира, че директорът на въпросното училище и началникът на съответния регионален инспекторат по образованието са били наказани. По думите на Такева, подобни злоупотреби вече няма да има. Сега с контрола от Министерството на образованието и науката смятам, че този проблем вече е решен в страната, заяви тя.

Шофьор източил служебния автобус, опитал да продаде горивото му

Полицията залови мъж, докато се опитвал да продаде дизелово гориво от служебен автобус. На 18.10.2013 г., около 20.15 ч., в РУП-Трявна е получен сигнал, че в района на автогарата, между паркирани автобуси, са забелязани лица със съмнително поведение. На място незабавно е изпратен полицейски екип, който установява трима мъже – А. Н., 29-годишен от Благоевград /водач на автобус „Мерцедес”/ и двама мъже от Трявна /на 52 и на 18 години/, които били с л.а. „Ситроен”. В багажника на лекия автомобил са открити 10 пластмасови туби /с обща вместимост 2...

Отличиха мездренка във фотографски конкурс на National Geographic

Елеонора Гаврилова от Мездра бе отличена във фотографския конкурс „Светът в един флаг”, организиран от списание National Geographic България и National Geographic Channel България по случай 125-годишния юбилей на Националното географско дружество. Условието беше участниците да представят интерпретация на официалния флаг на Дружеството, придържайки се към неговата цветова схема - синьо, кафяво и зелено, символизиращи небето, земята и водата. 10-членно жури, съставено от дизайнери, фотографи, редактори и представители на организаторите, оцени тво...

Домашен пес изяде щраус

/КРОСС/ Труп на женски щраус с рани от нахапвания и частично изяден е намерен във ферма в село Константиново. Сигналът за зловещата гледка е подаден в събота. Фермата е собсвеност на британски гражданин, продължително пребиваващ в България. След оглед полицаите са намерили извършителя. Той е домашно куче от същото село. Собственикът му е В.И. на 26 години. По случая е образувано досъдебно производство, съобщи varnautre.bg.

42% от българите очакват ръст на престъпленията с огнестрелно оръжие

Близо половината българи (42 процента) очакват през следващите пет години броят на престъпленията в страната, свързани с използването на огнестрелно оръжие, да нарасне. Това показват данните от проучване на Евробарометър, оповестени по повод предложения на Европейската комисия за ограничаване на насилието в Европа, свързано с употребата на огнестрелни оръжия. Сравнено с броя на същите отговори средно в ЕС, българите са по-големи оптимисти - 58 на сто от европейците очакват в следващите години броят на тези престъпления да се повиши. Една трета ...

Пускат водата в Омуртаг три пъти дневно

В Омуртаг вода по чешмите тече по три пъти на ден, съобщиха от общинската администрация. Оттам вече изготвиха и график за водоподаването. Вода ще има сутрин от 6 до 9 часа, на обяд от 12 до 13:30 часа и вечерта от 17 до 22 часа. Според дежурния диспечер на ВиК-Омуртаг, във водоема на града сега постъпват по 105 кубически метра вода на час от Кипилово, докато по време на кризата постъпваха по 4-5 кубика вода на час. Също така три 30-тонни и две 8-тонни цистерни возят допълнително вода от Търговище до напорния водоем. За вторник е предвидено ремо...

В САЩ обмислят да въведат закон за доказване на собственост при продажба на смартфон


Продаването и купуването на смартфон втора ръка обикновено е доста лесен процес. Той се измерва главно в публикуване на обява, среща с някой и друг потенциален купувач и най-накрая до размяна на парите и устройството.

Тази процедура обаче създава сериозни предпоставки за злоупотреби и улеснява тези, които продават откраднати телефони. От това губи и самият купувач, който в един момент може да остане и без устройство и без пари, ако то бъде потърсено и иззето от полицията.
...

Пет нови детски площадки ще се строят във Враца

Изграждане на пет нови детски площадки във Враца е предвидено през следващата година и половина. Това обяви на пресконференция днес кметът инж. Николай Иванов. През тази година, по проект „Красива България", в зона на Стария пазар бе изградена детска площадка, която напълно отговаря на изискванията на Наредбата за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра. Високите изисквания на наредба ще бъдат спазени и при петте нови детски площадки. Такива ще има в новия парк в жк „Дъбника"и в кв. 146 в същия жилищен комплекс, в...

Атентат в Русия - десетки убити и ранени при взрив на автобус (видео)

Автобус с 40 пътници бе взривен в руския град Волгоград. Между шест и десет души са загинали, а други 27 са настанени в болница, съобщиха РИА Новости и Газета.Ру.

Правителството готви затвори за бежанци и експулсиране на нелегалните

Затвори за бежанци, изпращането им в други държави, експулисиране на нелегални имигранти и засилени мерки по границите, включително готовност в охраната им да се включи армията. Това са част от стъпките за овладяване на бежанската криза, които правителството набеляза на извънредното си заседание в понеделник, на фона на засилваща се обществена истерия и протести в различни краища на страната срещу настаняване на бежанци. Най-новата идея на вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев е да се изградят центрове за настаняване на бежанци от закрит тип, в които да се настаняват получилите статут на бежанец или очакващи такъв, за които е преценено, че са рискови - хора с криминални прояви, без средства и други. Настанените в тези центрове няма да могат да ги напускат свободно. От думите на Йовчев стана ясно, че идеята тепърва ще се дообмисля. Не бе уточнено кой точно и по-какви критерии ще преценява кои бежанци са рискови и какъв точно ще бъде правният им статут. Не е ясно и колко средства ще трябват за издръжката на подобни центрове. Според Йовчев възможността за изграждането на подобни места за настаняване от закрит тип е регламентирана от Директива 2013/33 за стандартите за международна защита. "Ще се сблъскаме с тежки проблеми. Ако не успеем да управляваме достатъчно устойчиво потока от бежанци и да решаваме проблемите, рискуваме да настъпи хуманитарна криза, която може да повлияе във всички обществени области", заяви вътрешният министър след извънредно правителствено заседание. Освен възможна хуманитарна катастрофа, другите основни рискове според него са влизането на хора, свързани с терористични организации или с организираната престъпност; здравни и социални рискове, които включват напрежение с местните хора и нетърпимост; ксенофобия; натоварване на социалните ни системи и други. Според очакванията на правителството сирийската криза ще продължи с години, като има съществени рискове тя да се пренесе в съседни на Сирия страни с много бежанци, които да се пренасочат към България. Експулсиране на нелегалните имигранти и освобождаването от бежанците Йовчев обясни, че правителството предвижда и експулсиране на нелегалните имигранти, влезли без разрешение за постоянно или временно пребиваване. В момента у нас има значителен брой нелегални имигранти от страни без военни действия. Йовчев припомни, че вече е поискана помощ от Европа за приемане на част от бежанците. Освен това е оптимизирана и процедурата за получаване на бежански статут, като сега тя изисква по-малко от месец. След получаването на статут бежанците вече могат да пътуват свободно извън България. Правителството поискало от ЕК 6 млн. евро Йовчев съобщи още, че до края на седмицата очаква Брюксел да обяви размера на финансовата помощ за България. Правителството е заявило необходимост от 6 млн. евро и очаква те да бъдат отпуснати. Освен това България ще иска от ЕС и приемането на единна европейска политика за бежанците. Очаква се и финансова помощ от отделни европейски държави, като Великобритания, Австрия и Чехия вече са заявили готовност да окажат такава. Преди ден еврокомисарят по бедствия и справяне с кризи Кристалина Георгиева съобщи, че Европейската комисия вече е одобрила помощ за България, но има безпокойства как ще бъдат усвоени парите, тъй като 15 млн. евро, предвидени за охрана на границите, не са били използвани по предназначение. Засега ЕК не може да посочи сумите, с които е готова да помогне на България за справяне с бежанците от Сирия, заяви в понеделник на пресконференция еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. "С българските власти уточняваме нуждите, които страната изпитва от огромния бежански натиск, настъпил за толкова кратко време”, добави тя. В трите европейски фонда, които могат да отпуснат такава финансова помощ, са останали около 11 млн. лв., но те трябва да бъдат разпределени между няколко държави. На извънредното правителствено заседание министър Йовчев е поискал за настаняване на бежанци в България до края на годината да бъдат отпуснати още 27 млн. лв. от държавния бюджет, като по-голямата част от сумата ще отиде в МВР. Преди седмица стана известно, че МВР и Държавната агенция за бежанците не разполагат с точни разчети за издръжката на един бежанец. Засилени мерки по границите Министърът на отбраната Ангел Найденов заяви от своя страна, че предстои предприемането на рестриктивни мерки в охраната на границите, включително връщането на групи бежанци. В най-критичния участък от границата около Елхово ще бъдат издигнати заграждения, ще се възстановят 107 км. пътища в района и ще се изгради нова инфраструктура, което ще позволи по-бърза реакция. За целта Министерството на отбраната ще получи допълнително 750 хиляди лева. В отговор на въпрос Найденов посочи, че е възможно в охраната на граници да се включи и армията, но само при обявено кризисно положение. Йовчев от своя страна за пореден път отчете, че системата за охрана и наблюдение на държавната граница е една от най-съвременните и функционира добре.

Буруджиева: България би спечелила от ремонтиран стадион в Разград

Разградският депутат от управляващата партия БСП Татяна Буруджиева се обяви „за” осигуряване на държавно финансиране за ремонт на стадион „Лудогорец Арена”. По думите и Разград, и България биха спечелили, ако има един лицензиран стадион за международни мачове. Сумата, която се искат от държавата, е обозрима и постижима – допълни още тя и изрази надежда това да се случи. Това е важен въпрос – категорична бе тя. Ще припомним, че за ремонта на „Лудогорец Арена” благодетелят на шампионите призова км...

От днес сме онлайн и под земята

Днес бе даден официален старт на услугата „Онлайн и под земята”. Събитието откриха кметът на столицата Йорданка Фандъкова и директора на „Метрополитен“ АД инж. Стоян Братоев. Пътниците по двете линии на софийското метро вече имат достъп до глас и данни през мрежата на трите български телеком оператора – GLOBUL, Мтел и VIVACOM. Пътниците на метрото ще могат да говорят и да сърфират в интернет по всички линии на подземната железница, независимо дали се намират на станция или са в самата мотриса по време на движение в тунелите. Мрежата осигурява скорости до 42 Mbps за сваляне и до 5.76 Mbps за качване на информация. Това позволява на пътниците освен да водят обикновен разговор по телефона, да свалят и качват файлове от интернет, да гледат филми, да слушат музи...

Бобо те кани на парти за промото на песента му с Redman и BobyLeon

Тази сряда (23 октомври) ще се състои дългоочакваната премиера на видеото към песента “PAARI” (пари) на Bobo feat. Redman & BobyLeon. Това ще стане в единствения клуб в София, който пуска само hip-hop и R&B - club Sugar. Преди една година на 16.10.2012 г., легендарният рапър Redman, пристигна по покана на Symphonics entertainment, за да заснемат заедно с Bobo и BobyLeon видеото към общата им песен "PAARI". Redman харесва и избира инструментала на парчето, създаден и продуциран от родните Symphonics. Записва два куплета към него и пристига инкогнито в страната ни, за да заснеме и видео към песента. Клипът е направен за един ден в зловеща крипта, превърната в ъндърграунд клуб, огромен парти автобус и червен кадилак. Режисьор на видеото е Мартин Макариев – Forward...

Съдът не реши за заличаване на Доган като свидетел по делото срещу Октай

На заседанието по делото срещу Октай Енимехмедов състав на Софийски градски съд не разгледа молбата на Ахмед Доган да бъде заличен от списъка със свидетели поради здравословното му състояние, предаде „Фокус”. Съдът реши, че не следва да разглежда молбата на Доган, защото от събраните документи не следва трайна неспособност да се придвижи до съда или да отговаря адекватно на въпроси по делото. Следва да се изготви експертиза за състоянието му и съдът тогава ще реши. Според прокуратурата делото може да бъде изяснено и без разпит на Ахмед Доган. Защитата на Енимехмедов държи на разпита на Доган и смята за наложително той да бъде разпитан. Според самия Енимехмедов Ахмед Доган е основен свидетел по делото. „Той е длъжен да прояви мъжество и да дойде”, добави Енимехмед...

Балзак е пил по 50 чаши кафе дневно

Писателят Оноре дьо Балзак е пил 50 чаши кафе на ден. Лудвиг ван Бетховен е броял пък точно 60  зърна, за да вкуси от ароматната напитка. Колегата му Густав Малер е композирал в горска хижа. Писателят Томас Улф е приятно мъжествено усещане -мастурбация... Писателят Джон Чийвър работи единствено и само по бельо, смятайки че ерекцията помага на конце Писателят Оноре дьо Балзак е пил 50 чаши кафе на ден. Лудвиг ван Бетховен е броял пък точно 60 зърна, за да вкуси от ароматната напитка. Колегата му Густав Малер е композирал в горска хижа. Писателят Томас Улф е приятно мъжествено усещане -мастурбация... Писателят Джон Чийвър работи единствено и само по бельо, смятайки че ерекцията помага на конце

Природозащитници от Варна искат зоополиция вместо общински терор над възрастни хора

В протестно шествие вчера се включиха представители на поне четири природозащитни организации, както и граждани. Те апелираха отново за правата на питомците и най-вече за тези, които живеят на улицата. „Ние не ги делим на улични и домашни, те трябва да имат еднакви права", коментира собственик на куче.

Петков: Нужни са комасация и напоителни системи, иначе нивите ни ще останат евтини

/КРОСС/ Ако г-н Греков като министър, политическа партия „Атака" и който и да е каже, че подкрепят мораториума, но ще направим до 31 декември законопроект за комасацията, до 15 май ще го гласуваме, после приемаме национална стратегия за развитие на българското земеделие, в която да се включи изграждането на хидромелиоративни съоръжения на поне 1/3 от земеделските площи в България, тогава сме „за" удължаване на мораториума. Това каза в интервю за в."24 часа" председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Борислав Петков. Принципно ние подкрепяме искането мораториумът за продажба на земеделска земя на чужденци да бъде удължен, но въпросът е какво ще се случи през тези 7 г. с удължаването. Ще бъде ли приет през този период закон за комасацията, ще бъдат ли изградени хидромелиоративни съоръжения, ще се подобри ли инфраструктурата? Това са трите важни предпоставки, за да се повиши стойността на българската земя. Българската земя струва толкова, колкото е. Една земя, която не е комасирана, върху нея няма поливни съоръжения и няма инфраструктура, не може да струва повече. При един добър закон процесът на комасация може за 7-8 г. да даде много добър резултат.Доброволната комасация за България няма да успее. По-скоро трябва да има някакъв задължителен елемент. Тъй като собствеността не е само права, но и задължения. Законово трябва да бъдат задължени собствениците да участват в план за уедряване

Оскъдица и насилие във Венецуела на Мадуро

Струвало ли си е да заменят Хавана с Каракас?

Не пращате детото си на училище - изхвърчате от програмите за заетост

Родители, които не изпращат децата си на училище, не трябва да бъдат включвани в програмите за заетост. Това заяви председателят на Синдиката на...

Местан: Доган изживява своята драма, никой не би бил същият след такова покушение

Председателят на ДПС Лютви Местан отказа да влиза в подробности относно здравословното състояние на предшественика си Ахмед Доган. 

По време на делото срещу Октай Енимехмедов днес той се изрази лаконично:

Председателят на ДПС Лютви Местан отказа да влиза в подробности относно здравословното състояние на предшественика си Ахмед Доган. По време на делото срещу Октай Енимехмедов днес той се изрази лаконично: "Доган е човек, който не би споделил това, което изпитва като емоция. Никой не е от скала, и предполагам, че като всеки човек ...

Терористичен акт: 6 загинали и 18 ранени при взрив на автобус в Русия

Най-малко шестима души са загинали, 18 ранени, а 40 са евакуирани, след като експлозия избухна в автобус в руския град Волгоград, предаде РИА Новости.

Взривът е станал в района на спирка „Лесобаза" в руския град.

Според местния клон на министерството на извънредните ситуации взривът, който е станал в газовата уредба на автобуса, не ... Най-малко шестима души са загинали, 18 ранени, а 40 са евакуирани, след като експлозия избухна в автобус в руския град Волгоград, предаде РИА Новости. Взривът е станал в района на спирка „Лесобаза" в руския град. Според местния клон на министерството на извънредните ситуации взривът, който е станал в газовата уредба на автобуса, не ...

Терористичен акт в Русия: 6 загинали и 18 ранени при взрив на автобус (обновена)

Най-малко шестима души са загинали, 18 ранени, а 40 са евакуирани, след като експлозия избухна в автобус в руския град Волгоград, предаде РИА Новости.

Взривът е станал в района на спирка „Лесобаза Най-малко шестима души са загинали, 18 ранени, а 40 са евакуирани, след като експлозия избухна в автобус в руския град Волгоград, предаде РИА Новости. Взривът е станал в района на спирка „Лесобаза" в руския град. Според местния клон на министерството на извънредните ситуации взривът, който е станал в газовата уредба на автобуса, не ...

Борисов: Не си представям Станишев пак да управлява

Не мога да си представя държава, в която да изберат Сергей Станишев отново на власт, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при откриването на Център за хора с лека умствена изостаналост в смядовското с. Веселиново.

Гей парадът в Подгорица е позитивен сигнал за Брюксел, заяви евродепутат


Европейският депутат Йелко Кацин оцени днес, че с провеждането на първия гей парад в Подгорица Черна гора е изпратила позитивно послание на Европейския съюз преди решението за отваряне на преговорните глави 23 и 24, които Брюксел нарече ключови за бъдещия европейски път на тази държава, съобщи Танюг, цитирана от БТА.

Черна гора, макар и с малки размери, с това се прояви като голяма държава. Това, че някои се опитаха да предотвратят провеждането на Парада на гордостта и че причиниха...

Военни пазят границата ни от бежанци

/КРОСС/ Като крайна форма не е изключено евентуално участие на военно формирование за опазване на българската граница от бежанци. Това заяви на пресконференция министърът на отбраната Ангел Найденов след извънредното заседание на правителството, на което бе обсъдена бежанската криза. Ангел Найденов обаче отбеляза, че участието на армията ще е само по хуманитарни причини, подпомагащи екипите и силите на Гранична полиция за опазване на българската граница. Министърът на отбраната направи разчет на средствата, от които се нуждае министерството. За възстановяването на 107-те км пътища за поставянето на технологични съоръжение за контрол на границата са необходими около 750 000 лева. До 5 млн. лева ще струва самото изграждане на техническите съоръжения в рамките на тази 30 км ивица в района на Елхово. Тези средства ще са допълнително поискани към бюджета на Министерство на отбраната и ще са на базата на актуализацията на бюджета на правителството.  „Най-добрият начин, по който могат да бъдат изпълнени възстановяването на пътищата и изграждането на техническите съоръжения, е те да бъдат възложени директно на българската армия. Тя разполага с необходимите умения и техника", коментира Найденов. Според него - армията ще подпомогне решаването на проблема с бежанците и като предостави логистици, коменданти и психолози на местата за настаняване на бежанците

Местан иска политическия поръчител на Доган

Делото срещу Октай Енимехмедов не представлява никакъв интерес от правна гледна точка, защото целият свят видя криминалното деяние. Трябва да открият кой е истинският политически поръчител, заяви след разпита си лидерът на ДПС Лютви Местан.

Удължаването на мораториума няма смисъл без закон за комасацията

От Асоциацията на собствениците на земеделски земи смятат, че няма смисъл от удължаването на мораториума за продажба на наши ниви на чужденци, ако не се предприемат мерки за комасация. От там предлагат да се наложат конкретни изисквания за чуждестранните инвеститори, а не мораториум. Например, да се занимават само със земеделие и 80% от продукцията да я преработват на място. Румъния и Унгария са го направили.

Временният шеф на фонд „Земеделие“ става постоянен

Васил Грудев. Снимка: ДФЗ

Временно изпълняващият длъжността изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев бе назначен за постоянно в ръководството на фонда. Това реши днес управителният съвет на ДФЗ.

„Васил Грудев е доказан професионалист, който от 7 години работи в ДФЗ, от четири години е заместник директор, а от 2 месеца като изпълняващ длъжността директор доказа, че има капацитет да заема тази длъжност”, похвали го земеделският министър Димитър Греков.

Избирането на Васил Грудев е добър знак за приемственост, който е важен за комуникацията с Европейската комисия, коментира заместник-министър Явор Гечев.

Статията "Временният шеф на фонд „Земеделие“ става постоянен" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Скандален запис на кмета на Пловдив!

В аудиото, пуснато в местни медии, Тотев обяснява пред гербаджиите, че общинският съвет на Пловдив умишлено гласува незаконосъобразно подготвени решения, за да бъде принуден областният управител Венцеслав Каймаканов да ги връща и това да нажежи протестите срещу него.

Кейти Холмс излиза на срещи с Джордж Клуни

Актрисата се забавлява безумно в компанията на холивудския ерген

    


Ученическите съвети искат да участват при вземането на решения в школата

За по-голяма власт на ученическите съвети настояват от Съюза на учениците в България. По думите на председателя Адриан Кирилов трябва не само да има ученически съвети към всяко училище, но и те да се превърнат в част от процеса на вземане на решения по проблемите на училището. По думите на Кирилов ученическите съвети трябва да бъдат отделени от властта на директорите и на учениците да се даде възможност сами да правят предложения за управлението на школото, право на мнение с реална тежест при определяне на училищните правилници и решенията за и...

Видео: Как изглежда един бежански лагер в София

В видеото ще видите лица и моменти от ежедневието на бежанците, които живеят в лагера в квартал "Враждебна" в София. Настанени са в изоставено училище и всяка класна стая е обитавана от по пет и повече семейства. Храната не им достига. Лекари от Александровска болница извършват прегледи на децата от дома на първия етаж. Там са струпани и помощите, които организации и доброволци събират и изпращат в дома. Прозорците на места са счупени и през нощта става студено.


Плевнелиев: Защо бежанците спят на пода без вода и ток в продължение на седмици?

Президентът Росен Плевнелиев критикува правителството, че не изпълнява плана за управление на кризи при бежанска вълна. 

Президентът Росен Плевнелиев критикува правителството, че не изпълнява плана за управление на кризи при бежанска вълна. "След като имаме планове за управление на кризи, например този за бежанска криза, с какъвто България отдавна разполага, защо бежанците пред очите на цялата нация спят на пода, без вода и ток в продължение на седмици" ...

Кипър вдига мерките за контрол на капитала до пролетта

Ще останат само ограниченията пред паричните трансфери в чужбина

    


КНСБ не подкрепя проектобюджета на НЗОК за 2014 г.

Предложеният бюджет бил по-лош от този за 2013 г.

    


Петима допуснати до втори етап на конкурса за шеф на Общинската данъчна служба

Петима кандидати са допуснати до конкурса за началник на Отдел „Местни данъци и ТБО", става ясно от сайта на община Шумен.Това са Иван Димов, Владимир Димитров, Илиана Симеонова, Росица Николова и Христо Попов. Всички те ще се явят на следващият етап на конкурса , който ще се проведе на 1 ноември- тест и интервю. Конкурсната комисия, която оценява кандидатите е оглавявана от зам.-кметът по финансовите въпроси Александър Генчев....

Сделки с Булгартабак и Монбат доминираха сесията

Съотношението печеливши/губещи акции на борсата бе 17/23, а при 11 позиции нямаше промяна

    


Взривиха автобус край Волгоград /видео/

/КРОСС/ Най-малко шест човека са загинали, а 20 са пострадали при експлозия в автобус в близост до руския град Волгоград, предаде ИТАР-ТАСС . Първоначално се съобщаваше за 18 жертви . Към момента не се съобщава за причината за инцидента. Експлозията е избухнала в автобус на обществения транспорт, в който пътували предимно студенти от местен университет, в централния руски град.Първоначално се смяташе, че експлозията може да е причинена от неизправно газово оборудване. След това източник от полицията съобщи, че на мястото на инцидента са намерени остатъци от взривно устройство."Към момента е рано да говорим, че взривът е предизвикан от неизправно газово оборудване. Причина за инцидента се разследват", заяви представител на полицията, цитиран от „Интерфакс".   video:http://www.youtube.com/watch?v=Iadw3GQgQbg

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване