Един загинал и 3-ма с опасност за живота след катастрофи

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 16 тежки пътнотранспортни произшествия с 1 загинал и 19 ранени, 3-ма от които са с опасност за живота, съобщиха от МВР.За района на София са станали 54 леки и 6 тежки пътнотранспортни произшествия с 1 загинал и 5-ма ранени.От началото на месеца в страната са станали 338 катастрофи, 36 души са загинали, 405 са ранените, а 21 души са с опасност за живота. От началото на годината в страната са станали 5516 пътни инцидента, 464 души са загинали, а 7048 са ранените.

Съдът гледа делото за убийството на Яна

Съдебната палата в София. Снимка: Сергей Антонов

Днес Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Николай Русинов за убийството на Яна Кръстева.

Заседанието започва в 10 часа.

Делото ще се гледа от 5-ти състав.

Последното заседание на 30 септември беше прекъснато поради сигнал за бомба в сградата на Съдебната палата.

Тогава в заседателната зала присъстваше бившият градски прокурор Николай Кокинов, който е консултант на защитатa.

Прокуратурата повдигна на Русинов обвинение за убийството на 28-годишната Яна Кръстева в Борисовата градина на 28 ноември 2012 г. Съдебният процес започна на 31 януари.

Статията "Съдът гледа делото за убийството на Яна" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Юнкер печели изборите в Люксембург

Жан-Клод Юнкер, Снимка: ЕРА/БГНЕС

Християнсоциалната народна партия (ХСНР) на досегашния премиер Жан Клод Юнкер спечели парламентарните избори, които се проведоха вчера в Люксембург.

ХСНР остава най-голямата парламентарно представена сила, но това не е гаранция, че ще успее да осигури мнозинство, което да подкрепи кабинет, съставен с нейния мандат.

Партията на Юнкер печели 33,4% от гласовете и остава най-силната партия. Въпреки това доверието в премиера, който ръководи страната от 18 години, е спаднало значително в сравнение с изборите през 2009 г., когато ХСНР спечелиха 38% от вота на гласоподавалите.

Една от причините за това вероятно е скандалът, който избухна по-рано тази година. Той бе свързан мащабно подслушване на цивилни граждани и на част от политическия елит. Сагата нанесе сериозен удар по репутацията на управляващите и Юнкер бе принуден да изтегли изборите, които трябваше да се проведат през 2014 г., със седем месеца.

В предишния мандат партията на Юнкер управляваше в съюз със социалдемократите. Сега обаче сеществува възможност старите им коалиционни партньори да обърнат гръб на ХСНР, за да преодолеят поне част от негативите, които скандала с подслушванията им донесе. Има вероятност ХСНР да не успее да сформира кабинет и управлението да се поеме от социалдемократите в съюз с либералите и зелените.

Статията "Юнкер печели изборите в Люксембург" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

100 години Държавно горско стопанство в Царево

Първата служба по горите в Странджа ще отбележи през м. ноември своята 100 годишнина, съобщават от изследователския център „Екопан”. Тя е създадена в далечната 1913 година, няколко месеца след като генерал Георги Вазов оглавява Военното губернаторство в Лозенград. В наши дни, Държавното горско стопанство в Царево е в състава на Югоизточното държавно предприятие – гр. Сливен, чието ръководство реши да отбележи юбилея по достойство.

Още в първите години, административното лесничейство във Василико (дн. Царево) издирва и превежда всички стари документи върху собствеността на горите. До 1914 г. инвентаризира държавния, общинския и частния горски фонд на територия от близо 1000 кв.км. В средата на 30-те години на миналия век, василиковския лесничей Стефан Синивирски (1918-1919) инициира уреждането на първата българска защитена територия (обявена 1933, днес резерват „Силкосия”). Тук се създават първите български горски кооперации, обединили се по-късно в Странджанския горски кооперативен съюз. Уникалната кооперативна организация успява да завоюва Средиземноморския пазар на дървени въглища. В нейната корабостроителница са построени най-големите ни дървени плавателни съдове. Горите на стопанството са разположени в две черноморски общини – Приморско и Царево, наситени със защитени територии и изключително биоразнообразие. Незабравимия директор на Горското стопанство в Царево / Мичурин – инж. Никола Ценов, съставя първия акт и предава на българския съд, чуждестранни крадци на редки животински видове в планината. Голяма част от горите на ДГС – Царево през 2013 г. се покриват с територията на Природен парк „Странджа”. Те са и на „земята на нестинарите” – чието нематериално културно наследство, е обявено от ЮНЕСКО за световна ценност.

През месец ноември юбилея, на първата служба по горите в Странджа, ще бъде отбелязан с разнообразни инициативи. Кулминацията е на 15 ноември. В този ден ще бъде засадена символично чинарова фиданка – в двора на местното училище; ще се открие паметна плоча и документална изложба „100 години ДГС – Царево”. Очаква се, след Царево изложбата да обиколи югоизточния район на страната. Тя е поканена да гостува и от турски лесовъди в Лозенград. В сградата на горското стопанство ще бъде поставено мемориално табло, за което вече са издирени имената и годините на службата на ръководителите му. 17 техни портрети ще бъдат подредени като постоянна експозиция. През м. ноември, голямата и заслужила горска общност в Странджа, ще получи дължимото и признание – за вековните си усилия за опазването на Странджанската гора.

 

Как да сложим "Край на скуката в час"

Обяснява ни Рон Кларк – революционерът в училищното образование

    


Топло време до края на седмицата

Есен Снимка: ingenue_mm/sxc.hu

Топло и сухо ще е времето до края на седмицата.

Максималните температури ще се движат между 15 и 24 градуса, а минималните няма да паднат под 5 над нулата, според прогнозата на НИМХ-БАН.

Най-топло ще е в понеделник и вторник. Днес ще е предимно слънчево с температури до 24 градуса. От вторник ще започне постепенно понижение на температурите. Утре максималните температури ще стигнат 21 градуса. В сряда максималните ще са до 18, а минималните – до 7 градуса.

В четвъртък живакът ще сочи с градус по-ниски температури. В петък те ще са между 6 и 16 градуса.

В събота и неделя ще е предимно слънчево. Минималните температури ще са 5 градуса, а максималните – 15 градуса.

Статията "Топло време до края на седмицата" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Приказните водни басейни на Шотландия

Природно кътче, което ще ви накара да мечтаете

    


Четирима президенти обсъждат сигурността на България

Росен Плевнелиев.  Снимка: Сергей Антонов

Държавният глава Росен Плевнелиев ще открие днес конференция на тема „Националната сигурност: актуални въпроси, подходи, решения“.

Форумът ще събере президентите на България през последните 20 години – Желю Желев (1990-1997 г.), Петър Стоянов (1997-2002 г.) и Георги Първанов (2002-2012 г.).

Росен Плевнелиев ще проведе среща и с председателя на Българската академия на науките Стефан Воденичаров, както и с ръководството на БАН.

Целта на конференцията е да се направи обстоен анализ на рисковете и заплахите пред националната сигурност за страната.

Дискусията ще постави акцент въру въпросите, свързани със заплахите от тероризъм и повишената миграция към страната. Очаква се държавните глави да обсъдят трудностите пред България, свързани с бежанския поток към България.

На форума ще бъде разгледан и въпросът с демографския срив в страната.

Статията "Четирима президенти обсъждат сигурността на България" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Дъждът създава проблеми на АЕЦ в Япония

Едновременно на 12 места в авариралата японска АЕЦ "Фукушима 1" е регистрирано изтичане на радиоактивна вода извън защитните бетонни бариери около резервоарите за съхранение на замърсената течност. Това бе съобщено от компанията-оператор на разрушената електроцентрала ТЕПКО.

Седма част "Етцел" от поредицата "Тангра"

Авитохол се отпусна. Той се опита да се откопчи от ноктите на видимия свят. Душата му на шаман се отскубна от лапите на воина. Духът му се извиси. Сега вече започна да чува и песните на феите, магически мелодии, нежни гласчета. Какафонията от птичи песни и крясъци се сля в една красива, неземна мелодия. Авитохол беше сигурен, Н`Анна се прибираше в своята земя и всички същества я приветстваха. Н`Анна обаче беше българка или поне така твърдеше. Можеше ли земята на Авалон да има за господарка българка? Не беше ли това българският саракт? Каква беше връзката на келтите с българите? Каква беше връзката на колобрите с друидите? Целият остров беше жив и идваше да ги посрещне. Авитохол знаеше, че не него идват да приветстват съществата, а своята владетелка Нимуе…

Манипулация на съзнанието: методът "лакът"

В самия разгар сте на масов експеримент, призван да измени поведението ви към по-добро. И ако дори не се досещате за него, значи той протича успешно. Чували ли сте историята за мухите в тоалетната? Тези, които облетели целия свят и направили истинска революция? През 1999 г. ръководството на амстердамското летище Схипхол търсело всевъзможни начини да намали разходите. При това един от най-големите разходи било почистването на мъжката тоалетна. Разбира се, можело да поставят навсякъде табелки, които учтиво да напомнят на джентълмените да не уринират по пода. Но на икономиста Аад Кибом му хрумнала гениална мисъл: той предложил да се нарисува във всеки писоар изображение на муха. В резултат сметката за почистване намаляла с 80%. Оттогава амстердамските „тоалетни мухи” са едно от...

Кабинетът решава за стена по границата с Турция

Министерски съвет Снимка: БГНЕС

Извънредно заседание на правителството ще се проведе днес в сградата на Министерски съвет днес. Темата на министрите ще бъде извънредната ситуация в страната, свързана с притока на бежанци.

Кабинетът ще разгледа доклад за специални мерки по отношение на бежанските потоци. Вносител на предложението са министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев и министърът на отбраната Ангел Найденов.

В доклада си министрите предлагат на границата на България край Елхово да бъде издигната 30-километрова преграда, която да гарантира по-голяма сигурност.

Орешарски и екипът му трябва да решат дали да отпуснат 27 млн. лева допълнителни средства за справянето с бежанците. По-голямата част от допълнителните пари ще отидат за МВР. Въпреки настояването на “Коалиция за България”, на заседанието на Министерски съвет няма да присъстват кметове на общини. Миналата седмица в парламента депутатите на Сергей Станишев настояха за това с мотива, че кметовете на ГЕРБ подценяват ситуацията и, умишлено или не, вредят на националната сигурност.

Междувременно вчера от Брюксел официално потвърдиха, че страната ни ще получи финансова помощ за справянето с бежанските потоци.

Днес се очакват и първите пратки от материални помощи. От Словакия ще пристигнат няколко хиляди легла, матраци, завивки, памперси и неща от първа необходимост. Ден по-късно се очаква и пратка от Унгария.

Статията "Кабинетът решава за стена по границата с Турция" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Кабинетът решава за стената по границата с Турция

Министерски съвет Снимка: БГНЕС

Извънредно заседание на правителството ще се проведе днес в сградата на Министерски съвет днес. Темата на министрите ще бъде извънредната ситуация в страната, свързана с притока на бежанци.

Кабинетът ще разгледа доклад за специални мерки по отношение на бежанските потоци. Вносител на предложението са министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев и министърът на отбраната Ангел Найденов.

В доклада си министрите предлагат на границата на България край Елхово да бъде издигната 30-километрова преграда, кояо да гарантира по-голяма сигиурност.

Междувременно вчера от Брюксел официално потвърдиха, че страната ни ще получи финансова помощ за справянето с бежанските потоци.

Днес се очакват и първите пратки от материални помощи. От Словакия ще пристигнат няколко хиляди легла, матраци, завивки, памперси и неща от първа необходимост. Ден по-късно се очаква и пратка от Унгария.

Статията "Кабинетът решава за стената по границата с Турция" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Гришо за титлата: Мечтата ми се сбъдна!

Уау, какъв специален момент, поздрави го Маша в Twitter

    


270 хил. българи искали, но не почнали работа през 2012

Най-нисък процент "мързеливци" има в Чехия, Дания и Германия

    


Местан дава показания по делото на Енимехмедов

Лютви Местан. Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд ще заседава днес по делото срещу Октай Енимехмедов, който в началото на годината нападна почетния председател на ДПС Ахмед Доган по време на партиен форум.

Днешното заседание по делото ще включва показания от партийни членове на ДПС. На 21 октомври в парламента пристигнаха призовки за някои депутати на ДПС, сред които – председателят на партията Лютви Местан, секретарят на партията Мустафа Карадайъ и Рамадан Аталай.

На миналото заседание Софийският градски съд отказа да промени мярката на Енимехмедов и той остана зад решетките. Мотивите на магистратите бяха, че подсъдимият е потенциално опасен и може да извърши друго престъпление.

Самият Доган, срещу когото бе извършено нападението, няколко пъти отказа да се яви в съдебната зала, представяйки болничен лист. На миналото заседание обаче СГС поиска докторът, издалл бележката на Доган, да представи всички медицински документи, които е съставил по време на прегледа на Доган.

Междувременно на 24 септември стана ясно, че почетният председател на ДПС не желае да бъде граждански ищец и частен обвинител по делото с Октай Енимехмедов.

Статията "Местан дава показания по делото на Енимехмедов" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Църквата почита Свети Иларион Велики

Преподобни Иларион Велики живял в годините 291–372. Родил се в Палестина, близо до град Газа. Родителите му били езичници. Изпратили го да се учи в Александрия, Египет. Там момъкът се запознал с християнското учение и приел с вяра свето Кръщение. Преподобни Антоний Велики чул за подвизите му. Поискал да го види и чуе и отишъл при него. Живял известно време при него. Подражавал на неговите трудове в строго постничество и постоянна молитва. После се върнал в своето отечество, Палестина. Тук монашеството било преминало от Египет и се развило твърде много в двата вида: отшелничество (анахоретско) и общежително (киновийно). Преп. Иларион не заварил родителите си живи. Изпълнен с отшелническо настроение, той раздал имуществото си на роднини и бедни. За себе си избрал бедността. Поселил ...

Ураганът Реймънд заплашва да потопи Акапулко

Ветровете на стихията са със скорост от 120 км в час

    


Двама в битка за Западно- и Средноевропейски митрополит

Това са епископите Антоний и Иаков, съобщиха от Синода

    


Дневните температури ще се повишат и максималните ще бъдат между 19° и 24°

Днес преди обяд в равнините и низините ще има мъгла или ниска слоеста облачност. Подобрение на видимостта и намаление на облачността ще настъпва около обяд. Предимно слънчево ще бъде времето в планинските райони. Дневните температури слабо ще се повишат и максималните ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 19°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН, съобщи за Агенция "Фокус" Красимир Стоев, дежурен синоптик. Над Черноморието преди обяд ще има ниска слоеста облачност, а на места и мъгла. Подобрение на видимостта ще настъпва около обяд и след пладне ще бъде предимно слънчево. Почти тихо. Максимални температури: 18°-20°. Температурата на морската вода е 16°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. Над планинит...

Пролетна премяна за Женския пазар

Нови павилиони, настилки, канализация и видеонаблюдение

    


Пускат награден фонд на волейболната лига

Точният награден фонд ще бъде обявен в средата на седмицата, когато се очаква да има среща между новото ръководство на Националната волейболна лига и представителите на клубовете. Новият председател на първенството Румен Янчев и Валентин Михов, който оглави комисията по маркетинг, ще представят новия проект. Точният награден фонд ще бъде обявен в средата на седмицата, когато се очаква да има среща между новото ръководство на Националната волейболна лига и представителите на клубовете. Новият председател на първенството Румен Янчев и Валентин Михов, който оглави комисията по маркетинг, ще представят новия проект.

Офшорките вън от обществените поръчки

Най-интересните теми от прегледа на печата за 21 октомври

    


Малък плюс в началото на борсовата седмица в Токио

Токийската борса започна сесията си в понеделник с покачване от 0,43% в очакване на публикуването на данни за безработицата в САЩ.

12 души загинаха при самоубийствени атаки в Ирак

Терористи са предизвикали взривове в градовете Рава и Самара

Любим виц на Маргарита Петкова

Разговор между две дами:
- Ти се омъжи, как се държи с теб мъжът ти?
- О, направо е ангел!
- Блазе ти! Моят още е жив!




























































































Разговор между две дами: - Ти се омъжи, как се държи с теб мъжът ти? - О, направо е ангел! - Блазе ти! Моят още е жив!

Старица почина след нападение от луд (обзор)

87-годишна тежко болна старица почина, след като бе нападната и пребита от психично болен мъж, който се опитал да я изнасили, съобщиха от полицията в Монтана. 
Мария Ц. от ломското село Добридол имала рак и сърдечна недостатъчност, за нея се грижели двамата  внуци. В петък вечерта внучката Сузана А. (21 г.) и брат  нахранили бабата и отишли да... 87-годишна тежко болна старица почина, след като бе нападната и пребита от психично болен мъж, който се опитал да я изнасили, съобщиха от полицията в Монтана. Мария Ц. от ломското село Добридол имала рак и сърдечна недостатъчност, за нея се грижели двамата внуци. В петък вечерта внучката Сузана А. (21 г.) и брат нахранили бабата и отишли да...

Международен конкурс за млади оперни певци

Първи международен конкурс за млади оперни певци “Елена Николай” стартира на 28 октомври в Панагюрище. Ще участват 30 изпълнители от страната и чужбина. Председател на журито ще е Христина Ангелакова (на снимката). В него ще се включат световноизвестното италианско мецосопрано Бруна Балиони, която е познавала Елена Николай и изпълнява нейния репе Първи международен конкурс за млади оперни певци “Елена Николай” стартира на 28 октомври в Панагюрище. Ще участват 30 изпълнители от страната и чужбина. Председател на журито ще е Христина Ангелакова (на снимката). В него ще се включат световноизвестното италианско мецосопрано Бруна Балиони, която е познавала Елена Николай и изпълнява нейния репе

Арестуваха президентски син в САЩ

Най-големият син на президента на Парагвай Хорасио Мануел Картес е бил арестуван в САЩ за агресивно поведение, съобщават американските медии в неделя. Не са известни подробности.

На 21 октомври рожден ден имат

Проф. д-р Боряна Христова, директор на Народна библиотека “Св.св. Кирил и Методий”
Димитър Лазаров, депутат
Здравко Недков, литературен критик
Евстати Бурнаски, поет, публицист
Иван Стаматов, бивш депутат 
Проф. Кирил Йорданов, историк
Милко Багдасаров, депутат
Пламен Павлов, гл. изпълнителен директор на Проф. д-р Боряна Христова, директор на Народна библиотека “Св.св. Кирил и Методий” Димитър Лазаров, депутат Здравко Недков, литературен критик Евстати Бурнаски, поет, публицист Иван Стаматов, бивш депутат Проф. Кирил Йорданов, историк Милко Багдасаров, депутат Пламен Павлов, гл. изпълнителен директор на "Български пощи Стоян Мавродиев, пре

Чешки ТИР вози контрабандни цигари

Митничари и гранични полицаи на пункт Кулата заловиха чешки ТИР с контрабандни цигари.
Камионът “ДАФ” дошъл в събота от Гърция. 51-годишният му шофьор - чехът В. П., показал документи, според които вози различни стоки за родината си и за Австрия.
С помощта на рентген обаче се видяло, че натоварените в тира електрически табла са пълни с цигари. Митничари и гранични полицаи на пункт Кулата заловиха чешки ТИР с контрабандни цигари. Камионът “ДАФ” дошъл в събота от Гърция. 51-годишният му шофьор - чехът В. П., показал документи, според които вози различни стоки за родината си и за Австрия. С помощта на рентген обаче се видяло, че натоварените в тира електрически табла са пълни с цигари.

Безредици в Рим, мятат яйца по министерството на икономиката

Разнородни протести в се сляха в едно в италианската столица Рим и преминаха в яростен бой с полицията. На улицата излезли повече от 70 000 души, съобщават информационните агенции.
Митингът бил свикан от движението “Не на влаковете стрели”, което се противопоставя срещу изграждането на високоскоростната железопътна отсечка от Торино до френския Разнородни протести в се сляха в едно в италианската столица Рим и преминаха в яростен бой с полицията. На улицата излезли повече от 70 000 души, съобщават информационните агенции. Митингът бил свикан от движението “Не на влаковете стрели”, което се противопоставя срещу изграждането на високоскоростната железопътна отсечка от Торино до френския

Обявиха извънредно положение в Нов Южен Уелс заради пожарите

Това дава право на властите да извършват принудителна евакуация

Шведското кралско семейство на крака при Гришо

Принцесата на Швеция Виктория, наследник на трона, и нейният съпруг Даниел, заедно с четиримесечната им дъщеря Принцеса Естел, лично пожелаха да поздравят новият шампион на турнира в Стокхолм - Григор Димитров. Кралското семейство се срещна с водещата ракета на България и сподели радостта от първата титла от ATP с Гришо. Срещата на Димитров с бъдещата кралица на Швеция бе заснета от ATP и веднага публикувана в Twitter, за многобройните фенове на Гришо, които продължават да засипват социалните мрежи с радостни поздравления за страхотния му успех...

Изместиха с един ден гостуването на Лукойл край Москва

Мачът от Група Е на Еврокъп между Химки и Лукойл Академик, който по предварителна програма трябваше да се играе на 27 ноември, бе изместен с ден по-рано, съобщиха от българския шампион. Причината е, че 6-хилядната зала на руския тим - "Новатор център" в Московска област, е заета, което налага промяната. Така двата отбора, които в сряда (23 октомври) ще се срещнат за първи път този сезон в зала "Универсиада" в София, ще излязат във втори сблъсък помежду си на 26 ноември, вместо на 27-ми. Молбата на управата на руския вицешампион бе уважена офици...

Вдигат глобата за преминаване на червен светофар до 500 лева?

500 лева глоба ще трябва да плати всеки един шофьор, който се осмели да мине на червен светофар. Това предвиждат промените, които ще бъдат внесени във вторник в парламентарната комисия. В момента глобата за това нарушение е 50 лева.Десетократното увеличаване на наказанието ще бъде разгледано от членовете на комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения към Народното събрание. В новия законопроект се предвижда младите шофьори да са с не повече от 0,1 промил алкохол в кръвта.В момента законът бе еднакъв за всички шофьори, независим...

Преглед на печата

В първия ден от седмицата във вестник "Посредник" можем да прочетем: Защо вече можем да сме сигурни, че до края на следващата година ще се возим в нови тролеи Какво научиха за прозрачността граждани и институции от събитие на програма Достъп до информация Каква е оценката на новия председател на БСП - Плевен за бившите депутати от района С колко награди откриха творческия сезон в школа "Колорит" По какъв начин общината реши да изчисти от кучета детските площадки За кой път се проведе Световният ден на ходенето и колко ходиха в „Кайлъка". Поредн...

На 15 декември ремонтираният мост в Ловеч влиза в експлоатация

„Получихме пълна гаранция от фирмата-строител, че ремонтите дейности вървят в график и по моста ще могат да се движат превозни средства на 15-ти декември тази година". Това заяви областният управител на Ловеч Милко Недялков на срещата с председателя на управителния съвет на АПИ инж. Стефан Чайков. При инспекцията на строително-ремонтите работи на моста присъстваха народният представител Димитър Горов и директорът на ОПУ-Ловеч инж. Георги Грозданов. В момента се отстранява пропадналата част от моста и същевременно се укрепват другите колони на ...

Ужас: 400 000 българи - лоши длъжници

В България има поне 400 000 лоши длъжници. Този извод може да се направи от данните на Камарата на частните съдебни изпълнители. Повечето от въпросните 600 000 дела са натрупани от предишни години.

Проф. Пимпирев събра звездите от "Африка"

Проф. Христо Пимпирев изненада с вечеря част от звезди от руиалитито, което в момента върви по Би Ти Ви - “Африка: Звездите сигурно са полудели”. 
“Обади ни се по телефона да ни покани. Събрахме се в ресторанта на Софийския университет и си прекарахме страхотно, стояхме до късно”, разказа Милена Славова. 
Освен нея и Пимпирев на сбирката били още Проф. Христо Пимпирев изненада с вечеря част от звезди от руиалитито, което в момента върви по Би Ти Ви - “Африка: Звездите сигурно са полудели”. “Обади ни се по телефона да ни покани. Събрахме се в ресторанта на Софийския университет и си прекарахме страхотно, стояхме до късно”, разказа Милена Славова. Освен нея и Пимпирев на сбирката били още

50 овце изгоряха в подпалена ферма

Петдесет овце изгоряха при пожар във ферма със 700 животни в местността Църногор над благоевградското село Кърналово. Според информация на МВР обаче загиналите животни били само 10.
Огънят тръгнал в събота около 20 ч вечерта, когато пастирите ги нямало. Часове наред пожарникари от два екипа, собствениците на фермата и доброволци гасили стихията.
Петдесет овце изгоряха при пожар във ферма със 700 животни в местността Църногор над благоевградското село Кърналово. Според информация на МВР обаче загиналите животни били само 10. Огънят тръгнал в събота около 20 ч вечерта, когато пастирите ги нямало. Часове наред пожарникари от два екипа, собствениците на фермата и доброволци гасили стихията.

Откриват изложба "Послания" за наградата "Св. Пимен Зограф"

На 5 ноември 2013 г. в Арт-център - Плевен в Градската градина ще бъде открита традиционната есенна изложба "Послания" за наградата  на Представителството на СБХ в Плевен "Св. Пимен Зограф". По този повод на 1 и 2 ноември ще се приемат творби на художниците, желаещи да участват в изложбата. Всеки автор ще има право на участие само в един вид изкуство. Откриването ще се състои на 5 ноември - вторник от 17:00 часа в Арт-център - Плевен. "Св. Пимен Зограф" за творческо постижение в областта на художественото изкуство е създадена по идея на Предс...

94 години от рождението на Петър Петров – изобретателят на електронния часовник

Петър Петров

На този ден през 1919 година в село Брестовица се ражда един човек, който оставя ярка следа в световната наука. Името му е Петър Петров и стои зад изобретяването на първия дигитален ръчен часовник, първата компютъризирана система за измерване на замърсявания, телеметрични устройства за метеорологични и комуникационни сателити, първият в света безжичен сърдечен монитор, както и множество други апарати и авторски методи. Считан е за един от най-продуктивните изобретатели в света през втората половина на XX век.

Петър Петров е роден на 21-ви октомври 1919 година в село Брестовица. По време на Втората световна война постъпва във Френския чуждестранен легион, но е заловен от немците и е изпратен въввоеннопленически лагер в Полша. Връща се в България през 1941 година и става царски офицер. Участвал е като почетна охрана и при погребението на турския президент Кемал Ататюрк. Заминава за Германия и учи инженерство, механика и корабостроене. През 50-те години се премества в Северна Америка. През 1951 година работи в Торонто, Канада, а две години по-късно за американските военновъздушни сили и помага за разработката на първия комуникационен космически сателит. През 1963 година е поканен да работи за НАСА по програмата “Аполо” за конструиране на ракета, която да бъде изпратена на Луната.

През 1968 г. българинът започва собствен бизнес и фирмата му “Кеър илектрикс” разработва първите в света безжични монитори за наблюдение на сърцето в болнични условия. Предприятието прераства в “Електро дейта” и през 1971 г. пуска на пазара прототипа на електронния ръчен часовник. Той е наречен “Пулсар” и по онова време се продава за 2100 долара. През 1975 г. Петров създава нова фирма – “АДС служба за околна среда”, която започва да произвежда компютри за измерване на замърсяването. Стартирала с първоначална инвестиция от 13 хил. долара, фирмата се превръща в гигант с годишен доход от 50 млн. долара.

Петър Петров безспорно е един от най-успелите българи в историята ни.  За това свидетелства и личния му живот – изобретателят има 52-годишен щастлив брак и трима синове, които наследяват таланта му и се развиват  в научната сфера. По това време обаче в България той е набеден за враг на народа и дори му дават задочна смъртна присъда, която по-късно е отменена. За разлика от това, в Америка Петров е награден с редица награди и отличия. Под некролога на Петър Петров публикуван в “Ню Йорк Таймс”  през 2003 г. е цитиран един от неговите синове, Ралф Петров, който смята, че е ирония баща му да почине от естествена смърт.

„Той винаги се надсмиваше над опасността и смъртта. Не  е трябвало да доживее до 20 -ия си рожден ден с рисковете, които е поемал , камо ли до 83-ия. Мисля, че ако можехме да комбинираме Индиана Джоунс с Томас Едисон, резултатът щеше да бъде баща ми.”

 

Статията "94 години от рождението на Петър Петров – изобретателят на електронния часовник" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Децата на Ботев и Локо припомниха ценностите на спорта

11-годишни деца от школите на Ботев и Локомотив (Пловдив) демонстрираха позабравените от възрастните ценности на спорта. Във времената, в които враждата и неспортната злоба вземат връх в отношенията между привържениците на двата водещи пловдивски клуба, малчуганите от набор 2002 на „жълто-черната” и „черно-бялата” школа припомниха, че човешкото отношение и съпричастността са по-силни от омразата. Децата на Ботев и Локомотив се изправиха един срещу друг в двубой от поредния кръг на първенството във „Футбол 9”. За нещастие едно от малките „канар...

Информационна кампания в малки населени места провежда ОИЦ

Приоритетите на предстоящия програмен период 2014 - 2020 г. ще бъдат представени в поредица от информационни срещи в малки селища от общините Никопол, Долни Дъбник и Пордим. Събитията са част от инициативата на ОИЦ-Плевен да предоставя информация на широк кръг потребители от различни населени места и социални групи. Срещите ще се проведат на 22 октомври 2013 г. от 10:30 часа в село Асеново, община Никопол, на 24 октомври от 11:00 ч. В село Крушовица, община Долни Дъбник и на 29-ти от 11:00 ч. в село Вълчи трън, община Пордим.  ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване