Жителите на Казанлък ще блокират и днес прохода Шипка

Казанлък продължава да протестира срещу закриването на Полицейската школа в града и превръщането й в в център за бежанци, съобщи Kazanlak.com.
Тази сутрин в 8 часа бяха възобновени протестните действия на несъгласните с новото решение на правителството. Отправна точка на протестното шествие е сградата на община Казанлък. 

Припомняме ви, че вче Казанлък продължава да протестира срещу закриването на Полицейската школа в града и превръщането й в в център за бежанци, съобщи Kazanlak.com. Тази сутрин в 8 часа бяха възобновени протестните действия на несъгласните с новото решение на правителството. Отправна точка на протестното шествие е сградата на община Казанлък. Припомняме ви, че вче

Доган поиска от съда да бъде заличен като свидетел

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и днес не се яви в съдебната зала за делото срещу нападателя си Октай Енимехмедов. Доган е изпратил молба да бъде заличен като свидетел по делото, заради здравословното си състояние.

До 500 лева глоба за преминаване на червен светофар

500 лева глоба ще трябва да плати всеки един шофьор, който се осмели да мине на червен светофар. В момента глобата за това нарушение е 50 лева.Десетократното увеличаване на наказанието ще бъде разгледано от членовете на комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения към Народното събрание. В новия законопроект се предвижда младите шофьори да са с не повече от 0,1 промил алкохол в кръвта.В момента законът бе еднакъв за всички шофьори, независимо от техния стаж зад волана.По-рано този месец стана ясно, че депутати от БСП обми...

Килър се маскира като клоун и ликвидира наркобос

 Убиец се облече като клоун и ликвидира най-големият брат на една от най-ужасяващите мексикански наркофамилии в курорта Лос Кабос. 63-годишният Франциско Рафаел Арелано Феликс, бивш лидер на наркокартела Тихуана, бе прострелян в главата в петък вечерта по време на семейно празненство в къща в южната част на щата Долна Калифорния, съобщиха прокурори.
„Човек, преоблечен като клоун, е отнел живота му“, каза говорител на местните власти и добави, че стрелецът е успял да...

Продължава

Кувейт даде 5 години на Египет да си върне дълга

Сумата е част от заем теглен след падането на Мурси

Проекти за покупката на яхти и катамарани са подадени по рибарската програма


Кандидати за финансиране по европейската програма за рибарство и аквакултури  са подали проекти за покупката на яхти и катамарани с "надути" по думите на директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Майдън Сакаджиев разходи. Тези проекти са спрени, каза още той, цитиран от "Капитал daily".

През септември стана известно, че около 200 проекта за селски туризъм са за покупката на луксозни автомобили, яхти и хеликоптери.

"Като ръководство се натъкнахме на...

Формула за идеалната пица е...

При големите пици е важно как се подреждат отгоре продуктите и те се слагат по-равномерно. По-малките пици имат средно 10 процента повече плънка в една хапка от по-големите

Германия вдига ветото за Турция в ЕС, пишат турски издания


"Зелена светлина от Меркел за Анкара" и "Германия вдига ветото", пишат в заглавия днес вестниците "Хюриет" и "Заман" по повод на информацията, че Германия ще подкрепи отваряне на нова глава от преговорите по присъединяване на Турция към Европейския съюз по време на сегашното ротационно председателство на Литва, предаде БТА.

Отварянето на глава 22 от преговорите за членство, която се отнася до регионалната политика, беше одобрено по време на председателството на Ирландия, но заради...

Организираха концерт за майката, спасила детето си от огъня

На русенска сцена певци и танцьори се изявиха в благотворителен концерт в помощ на Ани - майката, спасила детето си от пожар. Ани присъстваше в залата, за да благодари на всички, подкрепили я със средства, информира Нова тв. 
Събраните пари ще отидат за лечението на белезите, които Ани е получила, в следствие от пожара. 

Музикантите разказаха, На русенска сцена певци и танцьори се изявиха в благотворителен концерт в помощ на Ани - майката, спасила детето си от пожар. Ани присъстваше в залата, за да благодари на всички, подкрепили я със средства, информира Нова тв. Събраните пари ще отидат за лечението на белезите, които Ани е получила, в следствие от пожара. Музикантите разказаха,

Бизнесменът Петко Димитров и половинката му Яна вече се ожениха

Бизнесменът Петко Димитров и половинката му Яна вече са семейство. Двамата си казаха "да" на пищно парти в луксозен ресторант в Панчарево тази вечер, а любителско видео от събитието обиколи социалните мрежи със скоростта на светкавица.

Някои от гостите - плеймейтката Николета Лозанова и певецът Богдан Томов, вече постнаха във "Фейсбук" снимки, от които стана ясно, че на всяка маса за гости е имало ракия от родния град на Яна - Троян, като бутилките били с...

Продължава

245 сирийци са задържани при преминаване на границата за 3 дни

С 327 места е надхвърлен капацитетът на домовете за настаняване на бежанци

    


Цацаров обсъжда случая със "Свети Николай" с чужди магистрати

/КРОСС/ Главният прокурор на България Сотир Цацаров и заместникът му Борислав Сарафов са на посещение в Кралство Испания, по покана на генералния прокурор Едуардо Торес-Дулсе. В периода 21 - 23 октомври, с генералния прокурор на Кралство Испания ще бъдат обсъдени взаимодействието и позициите на двете национални прокуратури по създаването и организацията на работата на бъдещата Европейска прокуратура, след представените предложения на Европейската комисия за това от 17 юли 2013 г., съобщават от пресслужбата на прокуратурата. В хода на посещението са предвидени срещи с главния прокурор на въоръжените сили на Испания и с прокурори от специализираната прокуратура за борба с корупцията. Предвидени са и срещи с магистратите, разследващи делото за трафик на наркотици с кораба "Свети Николай", задържан на 13 август 2012 г. от испанските власти. Целта на срещата е получаване на информация за хода на производството и положението на обвиняемите български граждани - моряци от екипажа на плавателния съд.

Емил Димитров е купувал в пъти по-евтина дървесина, твърди бизнесмен

Бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров е изкупувал дървесина на цена между пет и шест пъти по-ниска, отколкото гражданите. Това заяви пред bTV бизнесменът и председател на браншовото сдружение на практикуващите лесовъди и горски предприемачи БУЛПРОФОР Димитър Джоков.

Джоков представи документи от Изпълнителната агенция по горите, според които цял Бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров е изкупувал дървесина на цена между пет и шест пъти по-ниска, отколкото гражданите. Това заяви пред bTV бизнесменът и председател на браншовото сдружение на практикуващите лесовъди и горски предприемачи БУЛПРОФОР Димитър Джоков. Джоков представи документи от Изпълнителната агенция по горите, според които цял

Стотици хиляди „готови” за работа българи не са я потърсили

Над 270 хиляди българи са имали нагласа и готовност да започнат работа през миналата година, но не са потърсили реализация на пазара на труда, сочат данни на националната статистика, цитирани от БТА. Това е около 8 на сто от работната сила у нас, която по едни или други причини не е била активна в търсенето на работа.

Има ли верен ход “Левски”

“Левски” е обезличен, разделен, изглежда в безизходица, а предстоят още атаки срещу Тодор Батков с цел смяна на собствеността.


Във футбола е като в политиката - всеки бърза да обвини предходния за бъркотията. Сега вероятно ще “натоварят” Наско Сираков и Славиша Йоканович. Както преди най-виновни бяха Иво Тонев и Илиан Илиев, а по-рано и Георги “Левски” е обезличен, разделен, изглежда в безизходица, а предстоят още атаки срещу Тодор Батков с цел смяна на собствеността. Във футбола е като в политиката - всеки бърза да обвини предходния за бъркотията. Сега вероятно ще “натоварят” Наско Сираков и Славиша Йоканович. Както преди най-виновни бяха Иво Тонев и Илиан Илиев, а по-рано и Георги

България е поискала 6 млн. евро от ЕС заради кризата с бежанците

Все още не е ясно каква сума ще получим, каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев

    


Очакват се нови разкрития от Сноудън

/КРОСС/ Преминаването на британския журналист Глен Грийнуолд от в. "Гардиън" в ново интернет издание вероятно скоро ще доведе до публикуването на нови разкрития от бившия сътрудник на специалните служби на САЩ (АНС) Едуард Сноудън. "Тези публикации може да предизвикат широк отзвук и да нанесат сериозни щети на тайните служби във Великобритания и САЩ ", заяви представител на Кралския институт на обединените родове войски /RUSI/. Според наличната информация става въпрос за проект на един от основателите на сайта за интернет търговия eBay Пиер Омидяр, който се опитва да повтори успеха на сайта Уикилийкс, но без да допуска неговите грешки. За тази цел Омидяр е отделил на Грийнуолд 250 милиона долара. "В ръцете на Грийнуолд все още има голямо количество информация, събрана от Сноудън, като става въпрос за стотици хиляди секретни документи. Имайки предвид обстоятелствата около мълниеносното уволнение на Грийнуолд от "Гардиън", има опасност той сега да започне да огласява секретни документи в интернет", заяви представителят на RUSI.  

Преди два века по 100 000 овце са карани от България в Истанбул за курбан байряма. А сега?

Мюсюлмани се молят в края на хадж
Мюсюлмани се молят пред софийска джамия на празника Курбан байрям. Изповядващите исляма в целия свят отбелязват края на хадж (ежегодното поклонение на мюсюлманите) като колят овце, кози, камили и крави в памет на пророка Ибрахим и волята му да жертва сина си за Господ. Снимка: Ройтерс

Османски документ от 1817 г., описан и обработен от студент от Джорджтаунския университет, показва, че за празника курбан байрям в Истанбул са доставяни почти 100 000 овце от градчета от днешна България.
Това са цели стада, карани до там на собствен ход от Тетевен, Самоков, Панагюрище, Карнобат и др. (виж таблицата).
Тогава Истанбул е бил с население над 500 000 жители и само за празника в града са били нужни към 200 000 овце.
Половината са идвали от днешна България, показва документът.

Празникът Курбан байрям или на арабски Ейд Ал Адха се празнува между средата на октомври и средата на ноември. Той се определя по мюсюлманския календар и се пада в различни дни по съвременния календар. Тази година е от 15 октомври и продължава обикновено 3-4 дни. На този ден се коли овен като жертвоприношение, а за благодарност към Аллах богатите правят курбан за бедните.

Отоманското правителство организирало доставките на овце от българските земи и следяло движението на стадата към Истанбул. Империята плащала голям брой овце, които да бъдат раздадени на бедните за празника, така че и онези, които не могат да си позволят да си купят, да имат възможност да спазят религиозния обичай.

Според османския документ всички доставени животни са били мъжки, тоест овни. Касапбашията на Истанбул (главен касапин на града) докладвал, че овните били доставени пред кланиците 5 дни преди празника, съвсем навреме.

Според таблицата най-много овни са докарани в Истанбул от Самоков, Панагюрище, Копривщица.

Доставка на овце в Истанбул за празника 1817 г.

От Европа
(в брой и в проценти от общата доставка за Истанбул)

Avratalan (Копривщица), Otlukköy (Панагюрище), Samako (Самоков)
30 000     18.15%
Teteven
16 000     9.68%
Karinabad (Карнобад) и др.
10 000     6.05%
Boğdan (днеш. Румъния)
11 600     7.02%
Eflak (днеш. Румъния)
28 000    16.94%

Общо от Европа
95 600     57.83%

От азиатската част на Турция – общо 69 700 или 42,17%

Общо за празника        165 300 овце (овни)

Данните за износа от последните десетина години сочат, че за Турция са изнасяни под по 20-30-40 хил. агнета и овце годишно. Тоест, под равнището на 18-19 век.
През 2010 г. обаче износът е скочил на 190 хил. овце, а през 2011 г. – на 700 хил. Това се временни пикове. През април тази година Турция слага мито от 40% за българките агнета, защото там има свръхпроизводство и пазарът е задоволен.
Какъв е износът за курбан байрям тази година няма данни. Специално за празника няма кой да съобщи такива данни, освен митницата да направи специално проучване колко живи животни са прекарани през границата в първата половина на октомври.

Но всичко това може да подсети с нещо българския бизнес – недалеч от границата на България има огромен пазар. В Истанбул със сателитните му селища днес живеят към 16 млн. души. И за там могат да се изнасят не само агнета и овни.

Кунева иска да се пенсионира в Европа

 Създаването на “България на гражданите” бе обявено като създаване на новата десница и това привлече хората. След това обаче се оказа, че всичко в тази формация се прави не в интерес на гражданите, а на 2-3 души, сред които Даниел Вълчев и Меглена Кунева.

Това каза в студиото на TV7 адвокат Дяко Дяков, цитиран от БЛИЦ. Според него, целта на лидерката на движението е да се пенсионира в европейските...

Продължава

Назначението на Румен Овчаров възражда протестите

/КРОСС/ Бившият енергиен министър - Румен Овчаров, беше избран да представлява интересите на държавата в надзорния съвет на бургарската рафинерия "Лукойл Нефтохим". Въпросът беше поставен и на вчерашния протест срещу монополите, който се проведе в София. Негови организатори са "Сила", "Граждански контрол", ВМРО и "България без цензура". Ангел Славчев от "Сила" обясн ред ТВ7, че е време хора като Румен Овчаров да напуснат политиката, затова и протестиращите ще забравят предразсъдъците си, които са ги разделили през февруари и март и ще обединят. Важно е да се възроди началният заряд, с който започна протеста. "Във върховете на властта се извършва една мимикрия и е видно, че нищо не се променя за последните шест месеца от управлението на новото правителство." Това заяви Ангел Джамбазки от ВМРО и добави, че не може човека обявяван за баща на енергийните монополи - Румен Овчаров, да се връща отново в системата.  

Новият "Правец" идва по Нова година

Истина е! „Правец“ - култовата българската марка персонални компютри, символ на техническия прогрес на социалистическа България, възкръсва след...

4-ма убити на сватбена церемония в коптска църква в Египет

Четирима души, сред които 8-годишно момиче, са убити по време сватбена церемония на египетските копти в Кайро, съобщи Би Би Си.
Двама въоръжение мотористи са открили безразборен огън срещу гостите на сватбата. По думите на настоятелката на църквата подобен инцидент се случва за първи път в района. Властите са започнали разследване, без все още да Четирима души, сред които 8-годишно момиче, са убити по време сватбена церемония на египетските копти в Кайро, съобщи Би Би Си. Двама въоръжение мотористи са открили безразборен огън срещу гостите на сватбата. По думите на настоятелката на църквата подобен инцидент се случва за първи път в района. Властите са започнали разследване, без все още да

Прокуратурата прекрати разследването за смъртта на Пламен Горанов

Пламен Горанов, който се самозапали пред варненската община.

Разследването около смъртта на Пламен Горанов, който се самозапали на 20 февруари пред Община Варна, е приключило, съобщава за вестник „Сега“ говорителят на Варненската Районна Прокуратура Десислава Йотова.

Разследването не е открило престъпление и делото по трагичната смърт на 36-годишния Пламен е прекратено.

Преди дни приятели на Пламен Горанов, основали след смъртта му фондация на негово име, заявиха, че според тях охраната на общината е подтикнала мъжа да се самозапали.

„Вероятно единият от тях се е опитал да го хване, докато другият дойде, за да го закопчее, и Пламен, който беше доста здрав, е успял да се отскубне, и е запалил запалката, за да покаже, че намеренията му са сериозни“, каза на 1 октомври пред „Нова телевизия“ Димитър Събев.

Според него Прокуратурата умишлено укрива записите от случилото се. Събев дори изтъкна, че фондация „Пламен Горанов“ разполага с анонимни снимки, които доказват теорията им.

36-годишният Пламен се запали в знак на протест срещу ТИМ и кмета на Варна Кирил Йорданов на 20 февруари пред сградата на община Варна. Той искаше оставката на Йорданов. Смъртта на Пламен предизвика масови протести, в които се включиха близо 70 хиляди души, а впоследствие Йорданов подаде оставка.

 

Статията "Прокуратурата прекрати разследването за смъртта на Пламен Горанов" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Няма престъпления около смъртта на Пламен Горанов

Пламен Горанов, който се самозапали пред варненската община.

Разследването около смъртта на Пламен Горанов, който се самозапали на 20 февруари пред Община Варна, е приключило, съобщава за вестник „Сега“ говорителят на Варненската Районна Прокуратура Десислава Йотова.

Разследването не е открило престъпление и делото по трагичната смърт на 36-годишния Пламен е прекратено.

Преди дни приятели на Пламен Горанов, основали след смъртта му фондация на негово име, заявиха, че според тях охраната на общината е подтикнала мъжа да се самозапали.

„Вероятно единият от тях се е опитал да го хване, докато другият дойде, за да го закопчее, и Пламен, който беше доста здрав, е успял да се отскубне, и е запалил запалката, за да покаже, че намеренията му са сериозни“, каза на 1 октомври пред „Нова телевизия“ Димитър Събев.

Според него Прокуратурата умишлено укрива записите от случилото се. Събев дори изтъкна, че фондация „Пламен Горанов“ разполага с анонимни снимки, които доказват теорията им.

36-годишният Пламен се запали в знак на протест срещу ТИМ и кмета на Варна Кирил Йорданов на 20 февруари пред сградата на община Варна. Той искаше оставката на Йорданов. Смъртта на Пламен предизвика масови протести, в които се включиха близо 70 хиляди души, а впоследствие Йорданов подаде оставка.

 

Статията "Няма престъпления около смъртта на Пламен Горанов" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Доган не иска да свидетелства срещу нападателя си Енимехмедов

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган иска да бъде заличен от списъка със свидетели по делото срещу Октай Енимехмедов. Това стана ясно от молба приложена към поредния болничен лист, с който Доган извинява отсъствието си по делото пред Софийския градски съд. В съда е постъпила и пълната медицинска документация от правителствена болница, в която лекуващият му лекар Ева Стефанова е написала, че евентуалният му разпит би навредил на здравословното му състояние. В същото време лидерът на ДПС Лютви Местан дойде в понеделник сградата на Съдебната палата, за да даде показания като свидетел по делото. През миналата седмица Местан не се появи, защото от централата на ДПС са отказали да приемат призовката му. Той използва случая и още на следващия ден обясни на призовкарите през медиите къде и кога може да бъде открит. В съдебната зала в понеделник се появиха още Рамадан Аталай и секретарят на ДПС Мустафа Карадайъ. Енимехмедов нападна Доган с газов пистолет на 19 януари т.г. по време на националната конференция на ДПС в НДК, на която дотогавашният лидер на движението се оттегли от поста. Според обвинителния акт нападателят три пъти се е опитал да произведе изстрели с насочен от близко разстояние към главата на Доган газов пистолет. Първоначално бургазлията бе обвинен в едро хулиганство и закана с убийство, но впоследствие квалификацията на обвинението му бе изменена в опит за убийство. Причина за това станаха резултатите от комплексна съдебно-медицинска и балистична експертиза, според които уврежданията от газово оръжие могат да доведат до смъртен изход, когато пистолетът се намира близо до слепоочието на човек. Очаквайте подробности

Огнената стихия в Австралия излиза извън контрол

Пожарите изпепелиха над 100 000 хектара горски площи досега

    


Кадиев предлага: Данъкът на автомобила - в цената на бензина

/КРОСС/ Данъкът на автомобила да отпадне, а да бъде калкулиран в цената на бензина, предлага депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев. Според него така било по-справедливо. В ефира на Нова телевизия Кадиев отговори на депутата от ГЕРБ Красимир Ципов, който коментира, от Закона за местните данъци и такси отпада привилегия, от която са се възползвали над 1 милион собственици на моторни превозни средства. В началото на октомври правителството прие предложение за промяна на данъка за моторните превозни средства, която предвижда отпадането на данъчните облекчения за коли, произведени до 2000 година, с катализатори. Мотивът е, че срокът на годност на катализаторите е изтекъл и не би трябвало да се полага данъчно облекчение. „Това означава, че граждани реално ще трябва да платят по-висок данък върху автомобилите си", обясни Ципов. „Ще внесем алтернативно предложение на това, което направи Министерството на финансите, защото наистина смятаме, че не е справедливо", отговори Георги Кадиев. „Моето предложение е данъкът на автомобила да отпадне изцяло като местен данък, а да бъде калкулиран в цената на бензина", заяви социалистът. Що се отнася до парите на партиите и защо те забравиха да намалят субсидиите си, както обещаваха, Кадиев заяви, че това се очаква да бъде направено с внасянето на бюджета за следващата година

Местан: Състоянието на Доган не му позволява да се яви на делото срещу Енимехмедов


Лидерът на ДПС Лютви Местан се появи на делото срещу нападателя на почетния председател на партията Ахмед Доган - Октай Енимехмедов.

Местан обеща да дойде в съда, след като миналия път не се яви. Тогава Местан не е бил на домашния си адрес, а призовкарят заварил в дома му само малолетния му син, който не може да приеме призовката. В централата на ДПС, където също е била изпратена призовката, не са я приели. Затова съдът реши да го призове през работното му място - Народното...

Словакия ни изпраща помощ за бежанците

Посланикът на Словакия в България Н.Пр. Мариян Якубоци връчи на заместник-министъра на вътрешните работи Васил Маринов помощ по линия на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз за сирийските бежанци, влизащи в страната ни.
"Помощта от Словакия са главно походни легла, завивки и прибори. Проблемът на бежанците не е само на България, а и Посланикът на Словакия в България Н.Пр. Мариян Якубоци връчи на заместник-министъра на вътрешните работи Васил Маринов помощ по линия на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз за сирийските бежанци, влизащи в страната ни. "Помощта от Словакия са главно походни легла, завивки и прибори. Проблемът на бежанците не е само на България, а и

Словакия ни помага за бежанците

Посланикът на Словакия в България Н.Пр. Мариян Якубоци връчи на заместник-министъра на вътрешните работи Васил Маринов помощ по линия на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз за сирийските бежанци, влизащи в страната ни.
Посланикът на Словакия в България Н.Пр. Мариян Якубоци връчи на заместник-министъра на вътрешните работи Васил Маринов помощ по линия на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз за сирийските бежанци, влизащи в страната ни. "Помощта от Словакия са главно походни легла, завивки и прибори. Проблемът на бежанците не е само на България, а и

Най-сетне - край на скуката в час!

Какви принципи и ценности са в основата на едно училище за пример? Как се създава творческа атмосфера, уважение и стремеж към изява? Как могат родителите да станат катализатори за успеха на своето дете? Отговорите на тези и други въпроси, свързани с образованието и провокиране желанието у децата да учат, дава американският училищен преподавател Рон Кларк в книгата „Край на скуката в час“ (ИК „Изток-Запад“).Пропуските в образованието са глобален проблем. Дали преподавателите, системата, самите ученици или техните родители са в основата на този проблем е спорен въпрос, но едно е сигурно – днес повечето деца не проявяват особен интерес към класните занимания и се разсейват с всевъзможни (далечни на учебния материал) мисли и занимания по време на час. Училищният п...

Продължава набирането на средства за изграждане на детска площадка за деца с увреждания във Велико Търново

Продължава Националната кампания за набиране на средства за изграждане на комбинирана, обществена детска площадка за игра и обучение, адаптирана и за деца с увреждания, единствена за град Велико Търново. Инициативата е на „Сдружение Азбукари“ и се осъществява с подкрепата на кмета на града Даниел Панов. За да стане ясно  колко важно е изграждането на подобно адаптирано съоръжение, от сдружението предвиждат поредица инициативи, които да покажат какви успехи могат да постигнат децата с увреждания, когато има социален контакт с тях. В тази връзка във вторник /22.10.2013г./ от 11.30ч. в училището за деца с нарушено зрение „Луи Браил“ /ж.к. "Връбница", ул. Ломско шосе N:177/ екипът на „Сдружение Азбукари“ ще присъства и ще се включи в демонстрация по б...

Бизнесмен: Емил Димитров е купувал в пъти по-евтина дървесина от "бедните баби"

Бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров е изкупувал дървесина на цена между пет и шест пъти по-ниска, отколкото гражданите. Това заяви пред bTV бизнесменът и председател на браншовото сдружение на практикуващите лесовъди и горски предприемачи БУЛПРОФОР Димитър Джоков.

Джоков представи документи от Изпълнителната агенция по горите, според които цял Бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров е изкупувал дървесина на цена между пет и шест пъти по-ниска, отколкото гражданите. Това заяви пред bTV бизнесменът и председател на браншовото сдружение на практикуващите лесовъди и горски предприемачи БУЛПРОФОР Димитър Джоков. Джоков представи документи от Изпълнителната агенция по горите, според които цял

Великобритания строи първата АЕЦ в Европа след Фукушима

Великобритания подписа споразумение с френската компания "Електрисите дьо Франс" (EDF) за първата атомна електроцентрала, която ще започне да се строи в Европа, след аварията в японската "Фукушима".

Спад в цената на златото

Златото с доставка през декември поевтиня с 0,6% до 1 314.60 долара за тройунция в 13:38 ч. на борсата в Ню Йорк, предаде "Блумбърг". ...

Шофьор се блъсна в паркирана кола по пътя за „Виница”

Един човек е пострадал в катастрофа през изминалото денонощие във Варна, съобщи за Дарик дежурният от „Пътна полиция”. Инцидентът е станал по пътя за „Виница”. Шофьорът загубил контрол над колата и се блъснал в паркиран автомобил. Мъжът е с контузии, като опасност за живота му няма.

Бургаската болница тества безплатно за астигматизъм болни с перде на окото

Кампанията„Не се страхувайте от катаракта” стартира отново в Очното отделение на МБАЛ Бургас. Тя включва периодични консултации за болни от катаракта (перде на окото) и техните близки, тъй като това заболяване е основната причина за слепота при възрастните хора. В кампанията вече е включена и новост – измерване със специален апарат (кератометър) за астигматизъм.

То ще се проведе в петък, 25 октомври 2013 г., от 10.00 ч. в Очното отделение на МБАЛ Бургас (на четвъртия етаж). Местата на присъстващите са ограничени, затова записването се осъществява предварително на телефона на отделението 056 894 938.

Тестът за астигматизъм помага на пациентите с перде на очите при избора на вътреочна леща, тъй като има и комбинирани лещи, които едновременно връщат зрението и премахват астигматизма, обясни началникът на отделението д-р Румен Мутавчиев. Астигматизмът е много често срещан проблем, който при младите пациенти се коригира с очила или контактни лещи.

Катарактата е заболяване, което възниква при повечето хора над 55-годишна възраст, като постепенно зрението отслабва. Понякога заболяването се проявява и по-рано, затова е добре всеки, който знае, че има катаракта, или не вижда добре, да се възползва от безплатните консултации. По данни на лекарите в Очното отделение, около 128 000 души в Бургаска област или вече имат катаракта, или предстои да я развият. Толкова са хората над 55-годишна възраст в Бургаска област, посочва последното статистическо преброяване.

Единственият начин за лечение на пердето на окото е операцията. Тя вече е бърза, безкръвна и благодарение на добрата апаратура е щадяща за пациента. В Очното отделение на МБАЛ Бургас всяка година се извършват около 500 подобни операции. От два месеца те се правят в изцяло нова операционна, оборудвана по всички европейски стандарти. Операцията трае минути, а пациентът може да бъде изписан още същия ден.

Сектор "Сигурност" събира президентите

/КРОСС/ Четиримата български президенти се събират на конференция за националната сигурност. Форумът е организиран от Българската академия на науките и Софийският форум за сигурност. Целта на срещата е да анализират рисковете и заплахите за националната сигурност и механизмите и организацията за справяне с тях. Ще бъдат обсъдени проблемите, свързани с тероризма, миграцията и регионални конфликти. Сред темите още са демографията, въпросите на образованието и състоянието на науката. Ще бъде направен и преглед на състоянието на сектора за сигурност у нас.  

Китайци осъществиха най-голямата досега сделка за бизнес имот в Ню Йорк

JPMorgan Chase & Co. продаде One Chase Manhattan Plaza на китайската Fosun за 725 млн. долара

    


"Нулево" парно само при 3 месеца празен апартамент

Домакинство може да поиска “нулево” потребление или промяна на прогнозните дялове за парно и топла вода само ако ще отсъства от имота не по-малко от три месеца. Това е една от промените в наредбата за топлоснабдяване, които вече са готови, съобщиха от министерството на икономиката.Тъкмо заявени от съседи “нулеви” прогнозни дялове (че ... Домакинство може да поиска “нулево” потребление или промяна на прогнозните дялове за парно и топла вода само ако ще отсъства от имота не по-малко от три месеца. Това е една от промените в наредбата за топлоснабдяване, които вече са готови, съобщиха от министерството на икономиката.Тъкмо заявени от съседи “нулеви” прогнозни дялове (че ...

Благоевградски творци бяха отличени в рамките на Зонална изложба "Струма"

Зонална изложба "Струма" бе възстановена след 8-годишно прекъсване в Перник. Иницитивата плод на съвместните усилия на общините Благоевград, Перник и Кюстендил. Сред гостите на събитието бяха президентът Първанов и меценатът Боян Радев. Художникът Валентин Топалов получи голямата награда, в рамкте на изложбата. Останалите наградени бяха творците Пламен Бонев, Ангел Ангелов, Димитър Петров и Атанас Дафинов. Наградите определи жури с председател председателят на СБХ Любен Генов и членове художници от трите града. Изложбата събра 166 картини, плас...

Шофьор на товарен автомобил загина в катастрофа в Прохода на Републиката

Водач на товарен автомобил загина при пътен инцидент в Прохода на Републиката, съобщават от полицията. Сигнал за произшествието е получен тази сутрин около 9.20 ч. По първоначална информация товарен автомобил „ДАФ” с прикачено полуремарке, с бургаска регистрация, превозващ хартия, се е движел в посока от Велико Търново към Гурково. В района на с.Мишеморков хан автомобилът се е отклонил от пътното платно и се е преобърнал в страни от пътя. Водачът е загинал на място. Катастрофиралият автомобил не пречи на движението. На мястото има екипи на „Път...

Казанлък продължава протестите против бежанския лагер

Казанлък продължава да протестира срещу закриването на Полицейската школа в града и превръщането й в в център за бежанци, съобщи Kazanlak.com.
Тази сутрин в 8 часа бяха възобновени протестните действия на несъгласните с новото решение на правителството. Отправна точка на протестното шествие е сградата на община Казанлък. 

Припомняме ви, че вче Казанлък продължава да протестира срещу закриването на Полицейската школа в града и превръщането й в в център за бежанци, съобщи Kazanlak.com. Тази сутрин в 8 часа бяха възобновени протестните действия на несъгласните с новото решение на правителството. Отправна точка на протестното шествие е сградата на община Казанлък. Припомняме ви, че вче

Искаме 6 млн. евро от ЕС за бежанците

Все още обаче не е ясно каква сума ще получим

    


Водач на ТИР загина в Прохода на Републиката

Водач на товарен автомобил загина при пътен инцидент в Прохода на Републиката, съобщават от полицията. Сигнал за произшествието е получен тази сутрин около 09,20 ч. По първоначална информация товарен автомобил „ДАФ” с прикачено полуремарке, с бургаска регистрация, превозващ хартия, се е движел в посока от В. Търново към Гурково. В района на с. Мишеморков хан автомобилът се е отклонил от пътното платно и се е преобърнал в страни от пътя. Водачът е загинал на място. Катастрофиралият ТИР не пречи на движението. На мястото има екипи на „Пътна полиц...

Братята милиардери Кох организирали кризата с бюджета в САЩ

"Монд": Идеята им била да дестабилизират Барак Обама

    

Fisker има нов собственик

Синът на най-богатия човек в Азия е купил активите на американския производител на екологични коли

    


Братята милиардери Коч организирали кризата с бюджета в САЩ

"Монд": Идеята им била да дестабилизират Барак Обама

    


Ваня, Ирина, Йоана, Пламен и Павел показват своето друго „аз“

Тази вечер един от петте номинирани Съквартиранти ще напусне завинаги VIP Brother 2013. След тежките Номинации „очи в очи“ звездите изостриха до крайност своите отношения и редът в Къщата беше окончателно разрушен. Номинирани тази седмица са Ваня Червенкова, Ирина Флорин, Йоана, Пламен и Павел Чернев. След като причините за техните Номинации бяха оповестени пред всички Съквартиранти, BIG Brother реши да постави индивидуални задачи, чрез които всеки да се представи с друго лице в Къщата. Политикът Павел Чернев ще трябва ...

Предстоящи футболни срещи

 

Юноши младша възраст на ОФК “Поморие” играят домакинската си среща на Стадион “Поморие” с отбора на ФК “Мастер” Бургас на 27.10. неделя от 10:00ч.

Юноши старша възраст на ОФК “Поморие” гостува на отбора ФК “Миньор” гр. Раднево на 23.10. /сряда/ от 14:30ч.

Детска Подготвителна група на деца, родени 2003г. играят като гости на спортен к-с “Изгрев” в гр. Бургас на 27.10. /неделя/ от 13:00ч. с отбора на ОФК “Несебър.

Детска-Подготвителна група на деца,  родени 2001г. на ОФК “Поморие”  ще играят на спортен к-с “Каменица Арена” гр. Бургас с отбора на “Черноморец” Бургас на 27.10. /неделя/ от 11:30ч.

Отборът на ОФК “Поморие” -деца гостуват на ФК “Камено” гр. Камено на 26.10. /събота/ от 10:00ч.

Отборът на ПСФК “Черноморец” Бургас U19 играе като домакини на Стадион “Поморие” с отбора на ПФК “Литекс” гр. Ловеч на 26.10. събота от 14:00ч.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване