Драгомир Драганов събира мнения за новата си балада във фейсбук

Фейсбук приятелите на водещия първи чуха новото му парче “Без дъжда”. Баладата е по музика на Мартин Антонов и аранжимент на Светослав Лобошки, автор на текста е Гергана Турийска. “Благодаря на всичките над 100 приятели, които в малките часове на нощта и ранните на утрото ми подариха своите 5 минути, чуха и коментираха новата ми песен”, написа Драг Фейсбук приятелите на водещия първи чуха новото му парче “Без дъжда”. Баладата е по музика на Мартин Антонов и аранжимент на Светослав Лобошки, автор на текста е Гергана Турийска. “Благодаря на всичките над 100 приятели, които в малките часове на нощта и ранните на утрото ми подариха своите 5 минути, чуха и коментираха новата ми песен”, написа Драг

Доверие предлага по 1 000 лв. дивидент на акция от ЧЕЗ Разпределение

Предлага се също така увеличение на броя акции с 10 пъти чрез намаляване на номиналната им стойност

    


Хандбал: Първа домакинска победа при откриването на обновената спортна площадка /видео/

Хандбалистките на ОХК “Поморие” успяха да се наложат с три гола разлика над отбора на ХК”Левски-1920″, гр. Стражица. Срещата от третия кръг на А РХГ – жени се състоя на обновената спортна площадка в града, която беше тържествено открита от зам. кмета по образование, култура, туризъм и спорт Илия Джингов. Многофункционалното спортно съоръжение вече е предназначено за хандбал, футбол на малки врати, баскетбол, тенис на корт и тенис на маса.
Старши треньорът на поморийки Щерион Василев благодари на общината в лицето на кмета Иван Алексиев и на общинския съвет, откликнали на предложението за реновиране на игрището, което дава по-добри условия за тренировки и професинолни срещи.

Видеозапис от откриването:

След издигане на националния трибагреник под звуците на българския химн бе даден старта на срещата от третия кръг в групата на майсторките. Пред малобройната публика домакините непрескъснато водиха в резултата с разлика от три да пет гола. С най-много реализаторски попадения – 11 отново изпъкна голмайсторката Татяна Гафарова. Другата голмайсторка – Петя Митева отбеляза 9 гола в мача, но получи тежка контузия в коляното в края на втората част, няма да може да играе срещу ЦСКА. Все още от щаба на отбора не могат да кажат за нейното здравословно състояние.

Краен резултат от срещата: “Поморие” – “Левски 1920″ /Стражица/ 23:20.

Видеозапис от второто полувреме на мача може да гледате тук:

http://youtu.be/AYWHYgCeMOk

Все по-малко хора искат предсрочни избори

Икономически и политически индекс за октомври от "Галъп"

„Перспективата за предсрочни избори намалява и усещането. Усещането, че изборите ще бъдат предсрочни, като че, ли намалява, а с това и делът на онези, които твърдят, че са необходими предсрочни избори.“

Това заяви на пресконференция в понеделник Първан Симеонов от „Галъп“, на която бе представено проучване за политическия и икономически индекс през октомври.

Симеонов обаче подчерта, че за отчитането на подобна тенденция е необходимо да се проследят данните и за ноември.

Изследването е направено в периода между 3 и 10 октомври сред 1013 души.

Резултатите от проучването показват, че българското общество е разделено на две по въпроса със съдбата на кабинета “Орешарски”. На въпроса дали правителството трябва да подаде оставка равен брой анкетирани – по 41 %, са отговорили с “да” и с “не”. Изследването показва, че половината от гражданите на възраст между 18 и 55 г. желаят Орешарски да подаде оставка. Кабинетът разчита на сериозна подкрепа у българите над 55-годишна възраст, 62% от които смятат, че правителството трябва да продължи работа.

41% са и запитаните, които подкрепят антиправителствените протести, докато неодобрение срещу демонстрациите против кабинета са изразили 45% от запитаните. Едва 27% от гражданите подкрепят контрапротестите, а срещу тях са се обявили 56%.

Значителен е броят на хората в проучването, които са категорични, че не биха участвали в протестите срещу правителството. Над две трети от анкетираните – 68%, са заявили, че не биха се включили в демонстрациите против кабинета. Готовност за участие са обявили 22% от участниците в изследването.

„Вече четири месеца се произвежда сходна картина на обществените нагласи, има известна стабилизация след период на скандали в месеца след изборите.  Това по никакъв начин не отменя високата степен на обществена тревога, а протестният потенциал остава висок“, коментира Симеонов.

Ако изборите бяха днес, левицата щеше да регистрира най-голяма подкрепа, сочи проучването. За БСП биха гласували 22,3%, а ГЕРБ ще остане втора политическа сила с 19,2% от гласовете. На трето място традиционно се нарежда ДПС с 6%. Четвъртата партия, която би влязла в парламента, ако изборите бяха днес, е обединението Реформаторски блок, за което биха гласували 5,7%.

Първан Симеонов и Димитър Ганев от “Галъп” обаче уточниха, че в идните месеца  на политическата сцена най-вероятно ще се появят и нови участници като формацията на Николай Бареков.

Разправиите на депутатите в пленарна зала са повлияли негативно върху доверието в Народното събрание и през октомври то пада до 15%. От „Галъп“ отбелязват, че нивата на доверие в институцията наподобяват тези в най-благоприятния период от мандата на Тройната коалиция и най-трудните моменти от управлението на Борисов.

Доверието в правителството е 30%, а недоверието – два пъти по-високо.

Изследваните нагласи през октомври показват, че одобрението за председателя на БСП Сергей Станишев е по-високо от това за експремиера Борисов. На Станишев доверие имат 27,5% от запитаните, а на Борисов – 22,2% от участниците в проучването. За сметка на това недоверието за председателя на БСП – 62,9%, също е по-високо от това за Борисов – 59,7%.

Статията "Все по-малко хора искат предсрочни избори" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Рапъри: Скандалният клип срещу дрогата е реалност (видео + обновена)

Клипът срещу дрогата, в който осмокласничка шмърка върху учебник, е по реален случай. Хип хоп музиката е подходяща да внуши на младежите отношението към наркотиците. Да си направим ясна сметка, че това е реално, обявиха авторите (СтЗ-отбора) на видеото в студиото на Би Ти Ви. Те обясниха, че са се опитали да покажат реалността, но медиите са

Чистки в "Левски" след загубата от ЦСКА

/КРОСС/ Сериозна чистка се задава в Левски, след като "сините" загубиха вечното дерби с ЦСКА. Според информация на "Меридиан Мач" първият, който ще си тръгне от "Герена", е Гари Родригес. Холандецът безспорно е най-талантливият състезател в момента на "Герена", но егоизмът му става пословичен. Той въобще не е мръднал в това отношение и понася постоянни критики. Такива е имало към него в съблекалнята и след двубоя с ЦСКА. Гари ще бъде предложен на всички, които се интересуват от него и ще му бъде търсен спешно купувач. Левски е готов да се раздели и с всички останали чужденци в отбора. На тезгяха ще бъдат сложени Ларсен Туре и Кевин Бру. Те дойдоха през лятото, но въпреки това от ръководството са готови да се разделят с тях. Не е изключено преждевременно да бъде върнат в Хетафе и защитникът Алекс Перес. На "Георги Аспарухов" не са особено доволни от бранителя, който е доста мързелив в тренировките и мачовете. Най-голям шок "сините" са на път да получат от Владимир Гаджев. Халфът е бил силно разочарован от всичко, което се случва, и е обявил пред съотборниците си, че повече не иска да играе за Левски, след като за пореден път е бил изкаран основен виновник за слабите резултати на тима. Договорът на Гаджев изтича през лятото, но почти сигурно той ще си тръгне още през зимата, като от клуба ще приемат всяка една оферта за него, за да не го изпуснат без пари Първата жертва на чистката в Левски ще бъде Нуно Пинто

Спад на бизнес доверието в бързоразвиващите се икономики, отчита доклад

През следващите 12 месеца българските фирми ще се фокусират върху задържането на персонала

    


Ромите: Оставиха ни Мария за ”отглеждане” (2 видеа)

Гръцка телевизия разпространи клипове с русото момиченце, което бе открито в ромски катун. На тях се вижда как малката Мария танцува като мечка. Властите работят и по версия, че детето е продадено от българка. 5000 майки се обадили, за да питат за Русия ангел.

"Стандарт": Правят строителна полиция

Лихвите по кредити паднаха под нивата отпреди кризата, никой не тегли, коментира "24 часа"

„Гръцкото циганчето” Мария купена за 500 евро от българска майка

Малката Мария, която беше намерено в ромски лагер и наречена в Гърция „рус ангел”, е била купена за 500 евро от българска майка. Това твърди местната преса, цитирана от Нова телевизия. Биологичната майка се намирала в Атина, българските роми в района ...

Европарите за бежанците - потвърдени

Европейската помощ за България за справяне с кризата с бежанците вече е факт. Финансовата помощ е потвърдена, а материалната помощ е на път към...

Къде ще бъдат днес камерите на столичния КАТ


Всеки ден столичният КАТ сменя местоположението на камерите, които следят за нарушения на Закона за движение по пътищата. Списъкът за план-графика за разположението на устройствата се публикува на страницата на отдел "Пътна полиция" към СДВР. За удобство на читателите си "Дневник" публикува местата, където днес ще бъдат камерите.
 
Мобилни камери:
 
бул."България"- Околовръстен път
 
бул."Ботевградско шосе"- бензиностанция "Еко"
 
бул."Симеоновско шосе"-...

Димо Петров: Близо 2 млн. лв. ще вложи ЧЕЗ само през октомври

Инвестициите ни са насочени към постигането на европейско качество на услугите, твърди мениджърът на компанията

    


16 тежки катастрофи и 19 ранени по пътищата само за денонощие

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 16 тежки произшествия с един загинал и 19 ранени, съобщиха от МВР. Трима от ранените са с опасност за живота.За района на столицата са станали шест тежки и 30 леки пътни произшествия с един загинал и петима ранени. Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими. Пътните настилки са сухи....

Семейство от Германия дарява по 100 лв. месечно на зоопарка в Ловеч

Семейство от Германия ще дарява всеки месец в рамките на една година по 100 лв. на зоопарка в Ловеч. Парите са за храна и медикаменти на лъвовете, уточняват от пресцентъра на общината. Договорът за дарението бе подписан от Виолета и Щефан Шмит. А средствата отиват специално за лъвовете, тъй като това са любимите животни на 10-годишната им дъщеря Щефани. Виолета е родом от Ловеч и повече от 20 години живее в Германия. Скоро тя и съпругът й си купили вила в парка „Стратеш" и когато пребивавали в нея, винаги чували рева на лъвовете. Решили и да ги...

Преглед на варненския печат - 21 октомври

"Министър Анелия Клисарова: Учениците ще се обучават в реална работна среда", е водещо заглавие за вестник "Черно море". Промените в закона за професионалното образование вече са готови, дискутират се и до 15 ноември ще влязат в комисията по образование в Народното събрание.

Борислав Петков: Инвеститори камикадзета продават спешно земите си

- Г-н Петков, от - Г-н Петков, от "Атака" внесоха в парламента искане мораториумът за продажба на земеделска земя на чужденци да бъде удължен. Асоциацията ви подкрепя ли го? - Принципно ние подкрепяме искането, но въпросът е какво ще се случи през тези 7 г. с удължаването. - И какво трябва да стане? - Това трябва да отговорят политиците.

Джоков: Дървата за Димитров по-евтини отколкото за "бедните баби"

/КРОСС/ Бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров е изкупувал дървесина на цена между пет и шест пъти по-ниска, отколкото гражданите. Това обяви в ефира на bTV бизнесменът и председател на браншовото сдружение на практикуващите лесовъди и горски предприемачи БУЛПРОФОР Димитър Джоков. Според представените от него документи от Изпълнителната агенция по горите, цялата дървесина от горското стопанство в Етрополе е изкупувана от фирмата „Медикет", която е била собственост на Емил Димитров преди да стане депутат в 41-то Народно събрание. Заради държавния си пост той прехвърля собствеността на майка си Елеонора Димитрова. След проверка, продължила повече от година, в началото на април тази година Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси установи, че депутатът е бил в конфликт на интереси заради лобистки поправки в Закона за лова и опазването на дивеча, чиято цел е била финансова изгода за свързаната с него фирма „Медикет". Според цитираните от Димитър Джоков данни през 2009 г. фирмата е купила 6000 куб. м дърва на цена от 6,15 лв., която включва както строителна дървесина, така и дърва. „През 2010 г. Емил Димитров попълва 36 000 кубика дървесина по малко над 5,67 лева. По това време социално слабите баби купуват дървесина за 36 лв. Цената за пространствен кубик е около 2 лв. - т.е. разликата в цената е между три и шест пъти", подчерта Джоков

Джоков: Дървата за Димитров по-евтини отколкто за "бедните баби"

/КРОСС/ Бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров е изкупувал дървесина на цена между пет и шест пъти по-ниска, отколкото гражданите. Това обяви в ефира на bTV бизнесменът и председател на браншовото сдружение на практикуващите лесовъди и горски предприемачи БУЛПРОФОР Димитър Джоков. Според представените от него документи от Изпълнителната агенция по горите, цялата дървесина от горското стопанство в Етрополе е изкупувана от фирмата „Медикет", която е била собственост на Емил Димитров преди да стане депутат в 41-то Народно събрание. Заради държавния си пост той прехвърля собствеността на майка си Елеонора Димитрова. След проверка, продължила повече от година, в началото на април тази година Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси установи, че депутатът е бил в конфликт на интереси заради лобистки поправки в Закона за лова и опазването на дивеча, чиято цел е била финансова изгода за свързаната с него фирма „Медикет". Според цитираните от Димитър Джоков данни през 2009 г. фирмата е купила 6000 куб. м дърва на цена от 6,15 лв., която включва както строителна дървесина, така и дърва. „През 2010 г. Емил Димитров попълва 36 000 кубика дървесина по малко над 5,67 лева. По това време социално слабите баби купуват дървесина за 36 лв. Цената за пространствен кубик е около 2 лв. - т.е. разликата в цената е между три и шест пъти", подчерта Джоков

Жителка на Балчик застава пред съда заради цигари без бандерол

53-годишна жителка на Балчик ще застане пред Районен съд – Балчик по обвинение в държане на акцизни стоки без бандерол. Районна прокуратура – Балчик предлага споразумение за решаване на наказателното дело в досъдебното производство. Обвиняемата се признава за виновна в това, че на 09.10.2013 г. в къща в Балчик, е държала 150 броя кутии /3000 къса/ цигари без бандерол на обща стойност 615 лв.С подписа си под споразумението М. С. признава вината си и приема да й бъде наложено наказание условно лишаване от свобода за срок от 3 месеца с 3 години из...

"Велбъжд" с втори пореден успех в ЮЗ "В" група и вече е на 10- то място

Втора поредна победа в Югозападната "В" група постигнаха футболистите на "Велбъжд". Те надиграха с 3:1 "Ботев"- Ихтиман, въпреки че първи гостите вкараха гол на стадион "Осогово". Точни за кюстендилци бяха Фидел Куаме, Иво Велинов и Анатоли Иванов, като всички голове паднаха през второто полувреме.Част от публиката на официалната ложа влезе в конфликт с нападателя Илиян Чавдаров, като в резултат той бе заменен от треньора Юлиян Кръстев, а поведението им възмути останалите фенове."Германея" допусна неприятна загуба от "Чепинец" в Сапарева баня с...

260 млн. лв. за ваучери за храна догодина искат търговци

За 2013 г. лимитът е изчерпан въпреки актуализацията на бюджета

    


Румънци, французи и турци са нощували в сливенско

81 средства за подслон и места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване са работили през месец август в област Сливен. Общият брой на реализираните нощувки във всички средства за подслон и места за настаняване е бил 11 669 и се е увеличил с 9.8% в сравнение с август 2012 година, съобщават от Териториалното статистическо бюро.   Реализираните нощувки от български граждани са 10 118 и са се увеличили с 15.0% спрямо същия месец на предходната година. Намалял е броят на реализираните н...

Собственикът на Legoland ще предложи 20% от капитала си чрез IPO

Британската компания обяви, че ще набере 200 млн. паунда от продажбата на нови акции, за да намали дълговете си

    


Бат' Сали започва кампания за семейно планиране в ромските махали

/КРОСС/ Депутатът от ДПС Александър Методиев, по-известен като Бат' Сали, започва кампания за насърчаване на семейното планиране в ромските махали в България. Той е закупил 1500 спирали, които ще подари на ромски жени, за да ограничи броя на нежеланите бременности. „Никой няма право да ограничава и забранява раждаемостта, независимо дали е българска ромска или турска. Идеята се породи сред самите хора при моите обиколки в райони с компактно ромско население", обясни Методиев в ефира на bTV. Основен критерий за получаване на безплатна спирала е желанието на дамите. „Спиралите ще бъдат за жени, които имат желание да се предпазват от забременяване. Това е по желание, аз откликнах на тези сигнали, които ми подадоха нашите хора", допълни депутатът от ДПС. Александър Методиев обясни още, че контрацептивните средства се раздават предимно на нискоквалифицирани, необразовани и неграмотни майки. „Доста са срамежливи, защото някои не знаят какво са спиралите", коментира Бат' Сали. Като баща на три дъщери и дядо на петима внуци, депутатът изрази мнение, че "образованите хора с отношение към бъдещето на децата" могат да си позволят да отглеждат по най-много три деца. Когато имат по пет или шест, те често "пълнят домовете за сираци". Бат' Сали увери, че има уговорка с негови познати гинеколози, които да обяснят на ромските жени как действа спиралата и да ги убедят да си ги поставят, след като ги получат безплатно

САЩ подслушвали разговори на французи

Агенцията за национална сигурност на САЩ е прехващала в големи мащаби телефонни разговори на френски граждани. Това пише френският вестник „Монд”, като цитира документи на ЕдуардСноудън, бивш консултант на АНС. За един месец - от 10 декември 2012 до 8 януари 2013 г., АНС е направила 70,3 млн. записа на данни от телефонния трафик на французите, посочва на сайта си изданието, цитирано от АФП.Материалите, обнародвани от Сноудън през юни т.г., описват методите, използвани за незаконно проникване в тайните и в ежедневието на хората във Франция, доба...

Стартира студентски фестивал в Благоевград

Национален студентски фестивал стартира днес в Благоевград. Инициативата е на факултета по изкуства към ЮЗУ "Неофит Рилски" и ще продължи до 31 октомври. Началото на програмата ще бъде дадено с фолклорен концерт-спектакъл, който започва в 18.00 часа тази вечер в зала "Яворов" в областния център. За утре е предвиден пърформанс "Елементи" по хореография на доц. д-р Желка Табакова, музикален педагог доц. Галина Попова, художник доц. Ралица Игнатова. Началото на проявата е в 16.00 часа в I УК на учебното заведение, а в 19.00 часа в ДТ "Никол...

БСП не събира гласове за пушенето

Забраната за пушене на обществени места се оказва бетонирана. Вероятността опитите на БСП за премахването й да ударят на камък е голяма. Причината е, че левицата не успя да вземе партийно решение всичките й депутати в зала да гласуват "за" либерализирания режим за тютюнев дим на обществени места.

Камен Донев с благотворителен спектакъл и концерт днес в града

Камен Донев ще играе днес в Пловдив с благотворителна цел. Билетите за най-новия му спектакъл „Лекция N 2 за всеобщата просвета” бяха продадени още миналата седмица. Моноспектакълът е от 19 часа в Дома на културата „Борис Христов”. Средствата се събират за възстановяване на голямата сцена на Драматичния театър.   Само няколко часа по-късно Камен Донев ще се появи на още една сцена, този път като музикант – мястото е арт клуб „Библиотеката”. Там големият актьор ще забавлява своите фенове със специален музикален проект, наречен „Орк...

Бразилци станаха световни клубни шампиони по волейбол, Соколов влезе в идеалния отбор


Бразилският "Сада Крузейрo" стана клубен световен шампион по волейбол. След четирите поредни титли на "Тренто" южноамериканците заслужиха златните медали в турнира, който се проведе в тяхната страна.

Във финала волейболистите на Марсело Мендес победиха с 3:0 (25:20, 25:19, 25:20) "Локомотив" (Новосибирск). Бразилците имаха пълно превъзходство в срещата, като постигнаха 55.55% успеваемост в нападение срещу 37% за съперника. Те бяха по-добри и на блокада, и при изпълнението на начален...

Найденов брани Димитров: Атаките са заради БАСТА

Мирослав Найденов, ексминистър на земеделието и храните присъствал на срещата в министерството, на която се твърди, че Емил Димитров, сега от БАСТА, изрекъл думите "Държавата е наша и гората е наша".

Инвестициите ни са насочени към постигането на европейско качество на услугите!

Интервю с Димо Петров, директор "Реализация на инвестициите" в ЧЕЗ

    


Пернишка фирма иска ЦСКА да бъде обявен в несъстоятелност

След това на Павел Дочев от миналата седмица вече има още едно искане за обявяване в несъстоятелност на ЦСКА, научи След това на Павел Дочев от миналата седмица вече има още едно искане за обявяване в несъстоятелност на ЦСКА, научи "24 часа". За целта пернишката фирма "Юнис" ООД е завела дело в Софийски градски съд. То е образувано на 17 октомври. Молбата за обявяване в несъстоятелност на фирмата, която се занимава със стротелна дейност, е заради дълг на

Да посетиш Рилския манастир в Австрия


Рилският манастир е една от общо около 150-те световни архитектурни забележителности на парка "Минимундус" в Клагенфурт, Австрия. С посещение там всеки може да разгледа само за няколко часа Статуята на Свободата, Тадж Махал, операта в Сидни, базиликата "Свети Петър", Великата китайска стена. 

Достатъчно е човек да прояви въображение като си представи макетите 25 пъти по-големи, за да добие представа как биха изглеждали прототипите им.

Общата площ на парка е 26 хил....

Петър Стоянович за Рашидов: Да не обвинявава като кварталните клюкари

Петър Стоянович заяви, че има една граница, зад която не може да се минава и не трябва културното и политическото пространство да съществува на ниво „квартални клюкари". 

Това коментира министърът на културата в предаването „Здравей България" пред Нова телевизия. 

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева  

Петър Стоянович заяви, че има една граница, зад която не може да се минава и не трябва културното и политическото пространство да съществува на ниво „квартални клюкари". Това коментира министърът на културата в предаването „Здравей България" пред Нова телевизия. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева

„СИЛАТА НА РОКА 3”: втората вечер и наградите

Победителите, Снимка: VaGro Balkanski Banditi, Снимка: VaGro Balkanski Banditi, Снимка: VaGro Izida Pd, Снимка: VaGro Музикална кутия Наградата на публиката Публиката, Снимка: VaGro Веси, Снимка: VaGro

 

Автор: Емил Братанов

Ако не те похвали циганката, похвали се сам. Особено, ако има защо – кауза, едно обнародвано добро дело, споделен купон, надежда, събитие, което ще остави следи поне в своите си среди. До 16.30 ч. вчера, т.е. час и половина преди да се завърти втората конкурсна вечер на софийския есенен авторски рок фестивал, само тук в Нюза изобщо бе съобщено, че той е започнал и бе обърнато внимание на всички участвали. Надявам се , че мъничко сме ги стоплили, задето са споменати, а колегите и журито отсякоха: щом си писал за всички по нещо, и за втората част трябва да го направиш. Приятно задължение. Още една нощ на пост-преживяване на споделен ентусиазъм от рок събитието на есента.

Този път спестявам предисловията. Четете първата част. „Силата на рока 3”, със съдействието на Министерството на културата, организаторския инат на Васко Громков и майчинството на Милена Славова. Място на действието – Рок бар Fans. И – няма да повярвате – обаче и в неделя започнахме точно в 18.10 ч. Групите бяха с няколко по-малко, а в последния момент перничаните от Size The Day пратиха sms, че вокалистът е болен и няма да дойдат. Които се качиха на сцената бяха по-добри от една трета от вчерашните, но поне толкова впечатляващи, колкото половината от съботния гиг. Изобщо, нивото е окуражително за състоянието на българската рок сцена, а групи и публика неколкократно взаимно си благодариха и се поздравяваха за съпричастието и преживяването.

Веси (басистка и вокал, китара и клавир – баща и́, барабанчик) ни грабна още на старта. С обаяние на амазонка или излъчване на една невръстна, но грамотна Морисет, с русите коси до раменете и ниско смъкнатия бас, Веселина ни потопи в богатата звукова томителност на соула, Ар-Ен-Би и модерния поп. Пя на английски, но пък и́ подхождаше. Второто парче бе по-раздвижено, звучаха си като банда от 4-5 човека, а там някъде изведнъж баща и дъщеря размениха китарите насред парчето и тя дръпна чувствено соло, което въодушеви публиката. Бяха възнаградени, имаше викове, а беше още само ауфтактът.

Klosh (2 китари, бас и ударни) с парчета на английски направо спретнаха ритуален дет за махане на глави. Имаха си и агитка, немногобройна, но всеотдайна и погото се случи. Какво ли точно беше, нямаше условията да размислям: дет, траш от „Сепултуровия” вид, груув, тотално разбиване и бързо, технично свирене, което май бе по-добро от вчерашните им събратя по стил. Без едни от тях, да кажем. Но това, според мен.

Metal Wings (китара, бас, клавир, ударни и пееща цигуларка) ни запратиха някъде в Скандинавия или Ирландия, в носталгична сага за симфоник-прог-метъла, дето двама си поделят вокалните партии и се разделят и сливат, а цигулка и клавишни ту се налагат, ту се подчиняват в общото звучене на сработена, хармонична, студено и тътнещо звучаща група. Двете песни са на английски, втората е по-динамична като темпо, бърза е, не те интересува барок ли е, готик ли е, просто се гмурваш и плуваш с тях в едни пространства, дето си мислим че са само на Таря, Ледената кралица. Ами, и други ги могат.

Metal Heart (китара, бас, ударни и дамски вокал) са след тях. Жребият е отредил едни след други да са „метълджии” с криле и със сърца. Тези вече са от Петрич, също са „прогресивно настроени”, още по-млади са от онези с „ледените крила” и басистът им навършва точно тази вечер осемнайсет! Ала второто им парче е на български и даже ми звучи по-добре от конкурсното. Определено имат нужда от окуражаване и публиката не се пести. Има какво да се „шлайфа” по отношение на самото стилово представяне – звучат някак „познато”, но трябва да е и интересно и по собствен начин. Мисля си още, че вокалистката им е малко плаха за този прог-пауър метъл, но апетитът, казват, идвал с яденето.

A Beautiful Lie (2 китари, бас, ударни и чист вокал) се появяват направо с победата си от съботното „Голямо междучасие” на Д-2, а изобщо, от Пазарджик. Няма лъжа, това, което правят, го правят искрено и вдъхновено, за стила им иде реалното определение „надървено” и две момичета под сцената – русо и кестеняво – ги вдъхновяват допълнително. Много технични и с адекватно сценично поведение. Полу-на-шега се чудя как успяват да свирят, докато телата им се тресат и треперят неистово. Но успяват и самочувствието им е подплатено.

“Изида” от Пловдив (2 китари, бас, ударни и вокалистка) са поредната приятна изненада. Конкурсното парче е на български и „стои” по-близо до класическия хард с метални и пауър нюанси. Дамата с микрофона първо /вероятно у някои/ буди вътрешни усмивки, но сетне те отвява с мощното си агресивно, но с ясна дикция, пеене. Публиката ги харесва. Следва второто парче, ооо, никой не е очаквал! Кавър на Майкъл Джаксън и то какъв – искам да кажа, как го направиха тия филибейци. Да, под тепетата винаги рокът е бил самобитно изкуство за много запалени и доста можещи. От „Рицари на огъня” насам, през миналогодишните победители в „Силата на рока 2” Downer Kill и сега с групата на Богинята. Изпълнението е стегнато, събрано, но много чувствено, агитката им е адекватно мощна отпред, а и Милена ми казва, че това е страхотно изпълнение.

Stereorush (2 китари, бас, ударни, вокал) поднасят и двете си парчета на български. „Музиката е моят наркотик” се нарича първото, а второто, внимание!, е „Силата на рока”! Съвпадението е знаменателно. И то тъкмо на финала на двудневния маратон. „Истински цветя от края на 80-те”, ми казва пък Румен Янев, но не е историческа констатация, а комплимент. Динамичен хардрок с oldtime-нотки, ясен силен вокал с фалцети и публиката грабва плакати и се натиска пред сцената да изкуфее. Има го на снимка.

Джем(ът) е преди и след обявяването на наградите. Аз ще го вмъкна тук, накрая да останат само грамотите, записът, китарата, уискито и касата бира. Това са и наградите, всъщност, но още мъъъничко търпение. Компетентното жури (Милена, Васко Громков – благодарим ти за снимките, ВаГро; клубния промоутър Бойко Гюров, Румен Янев и аз – в ролите на Бийвъс и Бътхед в журито или като Кирил и Методи в БГ-рока) – не по прогнозите на една дама, писала из Фейса, за някакви с по две песни от цял живот, които били абонирани за такива неща; се събира да бистри резултатите. А на сцената излиза Ицо от „Амайа” със стол и една акустична китара. „Металика”, човече, не на чело, а на елкухарка и натурален глас. Подозирам конспирация срещу журито да не може съвестно да си свърши работата. Ааа, не, при Ицо се качва дамата от „Изида” и заедно правят още една „Металика”: елкухарка и два натурални гласа. Налага се журито да заседава под емоционален натиск. Но – все пак – взима своето решение. Милена и ВаГрото го обявяват. След овациите и раздадените поздравления, благодарности и целувки, публиката почва да скандира за същото това жури. Не „Оставка!”, а „Песен! Песен!” Ние сме неподготвени, но имаме едного от нас предвид. Милена Славова не слиза от сцената, при нея идва и Веси, подава се някаква китара и се запяват една-две от незабравимите песни на нашата пънк-кралица. Пее целият клуб. Пускат финалните субтитри…

Наградите. Три банди печелят участие в същия този Fans за по една вечер и това са „Изида”, Metal Wings, Response. Наградата на публиката – марковата елкитара – отива при Klosh. На трето място са „Балкански Бандити” – те поемат рокаджийска каса бира и сетне черпят наред. Втори са бургазлиите от Stokholm, които пък ще пият уиски, по повече от шише на човек. Победители в „Силата на рока 3” за 2013-а година са Crush и от сцената те обещават, че ще запишат в студиото хубава песен, която ще се хареса на много фенове.

Няма да обяснявам, че в такива моменти всички хора стават като братя. А рокаджиите – още повече от братя. Джон Ленън беше изпял нещо подобно. Но това няма значение. Клубът е пълен с емоция и много кураж за рока наш. За догодина. Отново. Може би, дори на открито, в три дни. Да сме живи и здрави и нека да го бъде!

Статията "„СИЛАТА НА РОКА 3”: втората вечер и наградите" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Гърция предлага европейска програма за бежанците

Премиерът на Гърция Андонис Самарас ще проведе серия срещи в Италия и Малта в понеделник, на които ще се обсъдят въпроси на имиграцията в ЕС, предаде вестник Катимерини, цитиран от Стандарт нюз. Гърция ще подеме инициатива за справяне с нелегалната имиграция по време на своето ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз от началото на следващата година. Гърция е една от страните в ЕС, която има най-големи проблеми с нелегалната имиграция като външна граница на съюза и на Шенген. Вълните с имигранти се увеличиха значително с избухването на Арабската пролет и продължават досега покрай сирийската криза. Това допълнително затрудни гръцките власти, които имат сериозни проблеми с настаняването и осигуряването на нормални условия на живот за имигрантите. Очаква с...

За Украйна и сексуалния живот

Украинците започват да правят секс средно на 17,5-18 години, т.е. с две години по-рано, отколкото преди 2-3 десетилетия. Така Украйна попада в челната петица по сексуална активност. Това заяви главният сексолог на страната Игор Горпинченко. Той отбелязва, че активният сексуален живот на украинците продължава някъде до 40-45 година. "На тази възраст хората правят средно по три-четири пъти секс в седмицата. След това бройката на половите актове постепенно намалява и ако на 60 години го правите поне веднъж на 10 дни – това е добре", каза той. Горпинченко отбеляза, че през последните години се забелязва следната тенденция – все повече млади майки да търсят съветите на сексолози. "Това е добре, защото много от сексуалните проблеми се зараждат още в детството. Родителите идват със...

Сигнал до ООН заради отмяната на забраната за пушене

Гражданско сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град” е изпратило до ЮНЕСКО имената на деветимата депутати от БСП -Спас Панчев, Димитър Дъбов, Димчо Михалевски, Мартин Захариев, Добрин  Данев, Атанас Мерджанов, Корнелия  Нинова,Татяна Буруджиева-Ваниотис и Тодор Радулов , които вкараха в Народното събрание предложението за отмяна на пълната забрана за пушене. Идеята на българската неправителствена организация е председателят на ЮНЕСКО Ирина Бокова „да намери подходящ, но убедителен начин да изрази несъгласието си с тоталното връщане на пушенето на закрито и пред официалната българска делегация на 37-та сесия на Генералната конференция на Обединените нации за образование, наука и култура в Париж. Сесията ще се проведе между 5-ти и 20-ти ноември във френ...

Недоверието в правителството е два пъти по-високо от доверието

Доверието в правителството е 30%, а недоверието – два пъти по-високо. Това показват данните от последното изследване на "Галъп Интернешънъл", известно като политически и икономически индекс, проведено между 3 и 10 октомври чрез пряко стандартизирано интервю по домовете сред 1013 пълнолетни българи в цялата страна. И през месец октомври продължават ясно да личат позициите "за" и "против" правителството на Пламен Орешарски. 41% от българите искат оставка на кабинета. Също толкова подкрепят и протестите срещу него. Контрапротестите пък се ползват с одобрението на 27% от респондентите. 38% смятат, че протестите срещу правителството трябва да продължат. 22% твърдят, че биха взели лично участие в тях. Според "Гапъл" това означава, условно, повече от милион българи, пише БГНЕС. Запитани к...

КЗК предяви твърдение за злоупотреба с господстващо положение на Енерго-Про Мрежи

Комисията за защита на конкуренцията предяви твърдение за извършено нарушение по чл. 21 от ЗЗК - злоупотреба с господстващо положение на "Енерго-Про Мрежи" АД (предишно "Е.ОН България Мрежи" ЕАД) в резултат на забавяне процеса на присъединяване на производител на електрическа енергия от ВЕИ към електроразпределителната мрежа, предаде БГНЕС. Нарушението може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазара за производство на електроенергия от ВЕИ и да засегне интересите на потребителите, съобщиха от КЗК. Производството установи, че е налице забавяне на "Енерго-Про Мрежи" АД в хода на процедура по присъединяване на фотоволтаична електроцентрала, собственост на "В2М"ООД. Като отчита обстоятелството, че електроразпределителната мрежа е инфраструктура, достъпът до която е...

Д-р Найденов: Филмът за ваксината срещу рак на мозъка може да спаси животи

Д-р Емануил Найденов

Д-р Емануил Найденов е неврохирург в Клиниката по неврохирургия при Университетска болница „Св. Иван Рилски” в София. Той е председател на фондация „Остани“, чрез която се набират средства за лечението на български пациенти с мултиформен глиобластом по методиката на специфичната имунотерапия, позната още като ваксина срещу рак на мозъка. Фондацията работи и за създаването на референтен център, в който методът да се прилага и в България. Д-р Емануил Найденов участва като консултант в създаването на документалния филм “Остани”, който разказва за болестта и лечението на първия в България пациент, лекуван с ваксина срещу рак на мозъка.

Д-р Найденов е познат на OFFRoad-Bulgaria като emanuilis.

На 24 октомври е премиерата на документалния филм за лечението с ваксина срещу рак на мозъка. Как дойде идеята за създаването на този филм?

Самата идея възникна спонтанно, още след решението първият български пациент с мултиформен глиобластом да се лекува по методиката на специфичната имунотерапия. Като всяко ново нещо в дадена област, нашето желание беше колкото се може повече хора да бъдат запознати с тази т.нар. ваксина срещу рак на мозъка. Този конкретен метод показва всъщност промяната, която се вижда в момента в медицината като цяло и в частност в онкологията – това е индивидуалният подход и начин на лечение. Тази методика е нова за България, но по света се използва вече от 7-8 години и се вижда, че тя работи по-добре. Да се подхожда към пациентите индивидуално, а не да се смята, че пациентът е еднотипен, че отговаря на стандартите на дадено лечение. Винаги има особености и индивидуални моменти. И тъй като тази метода е нова за България, създаването на филма е може би най-прекият път да достигнем до максимален брой хора – не само за пациентите, но и до широката аудитория. 

Създаването на филма е продължило почти две години. Каква беше причината за този доста продължителен период на създаването му?

Проблемът в никакъв случай не беше при самото създаване на филма, тъй като по него работиха професионалисти. Аз бях всъщност консултант при създаването му. По-скоро се сблъскахме с това, с което много често се сблъскват различни проекти в България – липсата на финанси. Този проблем беше много трудно решен, беше решен поетапно и затова отне толкова време. Основно го направихме с помощта на дарения от частни лица, много малко фирми, особено по-големи, взеха присърце нашата мисия.

Филмът разказва историята на Любка – първият българин, който е лекуван с ваксината срещу рак на мозъка. Каква беше причината точно тя да стане главният герой в този филм?

За нас интересното в случая е основно, че тя е наистина първият пациент, лекуван с този метод. Тя е и пациентът, при който са постигнати най-добите резултати, имайки предвид, че тя е пациентът, който е лекуван най-дълго по тази методика, което е всъщност определящо за онкоболните. Освен това тя се чувства добре и при нея се забелязва положително развитие. Много се радвам и че тя откликна на молбата ни и се съгласи за нея и лечението й да се направи филм. Това също не се постига лесно, тъй като онкоболните често предпочитат да крият болестта си, но за да се запознаят повече хора с ваксината и резултатите от прилагането й, беше необходимо да се говори за това.

До края на годината трябваше да бъде готов българския референтен център за лечение с ваксина за рак на мозъка. Има ли развитие по този въпрос и ще може ли центърът наистина да отвори врати?

Имаме подписан договор с Министерството на здравеопазването, като финансирането е включено в капиталовите разходи. Половината от средствата са за закупуването на апаратура, като вече е обявена и обществената поръчка за това. Има направена крачка и малко по малко вървим напред. Апаратурата трябва да бъде закупена до края на годината. Другата половина от парите ще отидат за реконструкция на помещенията в болница „Св. Иван Рилски”, в които ще се помещава референтният център. Не мога да кажа конкретно кога центърът ще може да заработи, но се надяваме той да отвори врати възможно най-скоро.

До предишния ни разговор в началото на годината специфичната имунотерапия беше приложена на трима българи. Има ли и други, на които е приложена ваксината срещу рак на мозъка?

Има още няколко пациенти, които се лекуват в момента по тази методика, в това число и едно дете. Изпращането на пациенти до Белгия обаче е изключително трудно и е свързано с много разходи, тъй като само лечението струва около 30 000 евро. В случая с детето имаше помощ от Фонда за лечение на деца, но като цяло прилагането на специфичната имунотерапия се оказва сложно от финансова гледна точка.

При предишния ни разговор казахте, че разчитате в бъдеще лечението на пациентите в България да бъде поето от Здравната каса. Има ли вече проведени разговори с ръководството на Касата и възможно ли е това да се случи?

Нека не забравяме, че става дума за онкологично заболяване и една от ролите на държавата е да се грижи за тези пациенти. Лечението с ваксина срещу рак на мозъка в България ще бъде над десет пъти по-евтино, затова се надяваме, че то ще бъде поето от НЗОК. Предполагаме, че лечението ще бъде около 4000 лева, които обаче са непосилни за голяма част от българите, затова вярваме, че ще бъде направено всичко възможно те да не плащат нищо.

Има ли идея за създаването на други подобни филми за информиране за ваксината срещу рак на мозъка?

Нашата идея е да продължим да правим всичко възможно за информиране на пациентите за тази методика. Ще правим необходимото стъпка по стъпка и няма да се откажем, докато не постигнем целта си, от която зависят много човешки животи.

Премиерата на документалния филм “Остани” е на 24 октомври, от 18 часа, в киносалона на Военномедицинска академия. Автор и режисьор на филма „Остани“ е Цветана Маринова, продуцент е Веселин Горанов, а главен оператор – Мартин Димитров.

Статията "Д-р Найденов: Филмът за ваксината срещу рак на мозъка може да спаси животи" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Напрежението в Казанлък нараства (обновена)

Казанлък/КРОСС/ Напрежението в Казанлък расте. Протестиращи срещу намерението за затваряне на полицейската школа и превръщането й в лагер за бежанци заплашват правителството и с масов бунт. Протестите в София ще им се сторят като майски дъжд, категорични са местните. В защита на Центъра за обучение на МВР протестиращите граждани, политици и бизнесмени от Казанлък за втори път блокираха прохода Шипка. Органите на реда организираха преминаването на автомобилите през стария път до Бузлуджа. Вчера протестиращите изпратиха писмо до АПИ, с което информираха за планираните протестни действия и блокада на бариерата на прохода. Проходът е вече отворен за движение. Протестиращите казанлъчани се завърнаха, като обявиха следващия ден, час и масто на протеста. Митингът ще бъде утре, вторник от 17:00 на площад Севтополис. След като информацията за евентуално затваряне на полицейската школа в града и превръщането й в лагер за бежанци тръгна от депутат от БСП и бе коментирана от местната управа, тя беше потвърдена от вътрешния министър Цветлин Йовчев, а кметът на Казанлък Галина Стоянова заяви, че с централната власт разговарят по медиите. Срещу намерението на МВР застанаха не само казанлъчани, но и представители на БСП, ДПС и ГЕРБ

Напрежението в Казанлък нараства

Казанлък/КРОСС/ Напрежението в Казанлък расте. Протестиращи срещу намерението за затваряне на полицейската школа и превръщането й в лагер за бежанци заплашват правителството и с масов бунт. Протестите в София ще им се сторят като майски дъжд, категорични са местните. В защита на Центъра за обучение на МВР хората се заканват да затворят прохода Шипка и днес. След като информацята тръгна от депутат от БСП и бе коментирана от местната управа, тя беше потвърдена от вътрешния министър Цветлин Йовчев, а кметът на Казанлък Галина Стоянова заяви, че с централната власт разговарят по медиите. Срещу намерението на МВР застанаха не само казанлъчани, но и представители на БСП, ДПС и ГЕРБ. Местните заявяват, че не са против бежанците, но не искат те да бъдат настанявани именно там, тъй като наблизо се намират вододайната зона на Казанлък, военният завод „Арсенал", както и исторически забележителности като тракийската гробница, например. Освен това местните настояват школата да остане, да се запазят работните места, а на бежанците да им бъдат осигурени нормални условия за живот, а не като в бежанските лагери, които виждат по телевизията. "Изпратили сме декларация с исканията си", заяви кметът на града. Доводите в нея са, че наблизо се намира завод „Арсенал", военен полигон, който е действащ с отговорности и мисии на НАТО, вододайната зона на града, както и наличието на общинската болница, която няма налични средства да се погрижи за бежанците

Обратното изкупуване на акции - все по-предпочитан вариант

Обратното изкупуване е по-малко рискован ход за подкрепа на цените на акциите, според Citigroup

    


По пътя на пълзящата реставрация

Автор: Владимир Левчев

Източник: Дневник.bg

И Николай Бареков, след Мишо Шамара, се зае с благородната задача да клати стола на президента Плевнелиев. Приготвил си бил бялата риза, сложил си бил главата в торбата и така щял да излезе на мегдана. С танцова стъпка …

Но освен този стожер на политическия морал, множество смели бойци на тихия фронт са призовани да работят за разклащането на президентския стол. И за пълзящата реставрация.

Защо Плевнелиев? Много ясно – защото не се харесват с Цветан Василев и Делян Пеевски. Защото Плевнелиев си позволява, макар и доста кротко и възпитано, да говори за това, което реално прави правителството на задкулисието – за скандалните назначенията, за неоправдания дълг, заложен в бюджета. Кампанията срещу президента започна още в мига, в който стана ясно, че временното му правителство няма да играе по гайдата на сегашните кукловоди на Орешарски.

Възможно е обаче това активно мероприятие да има и друга, по-мръсна цел –

да се дестабилизира не Плевнелиев, а президентската институция

Това не може да бъде в български интерес. Може да бъде само в интерес на сили, които имат полза от тоталната дестабилизация на страната. При този болен парламент, при това немощно правителство на задкулисието, чиято оставка искат повечето българи, президенстството е единствената все още стабилна държавна институция.

Активното мероприятие за очерняне имиджа на президента върви по добре познати схеми. Първо, ползва се аргумента ad hominem – ако не можеш да обориш опонента си с разумни доводи, започваш да го оплюваш лично. Дори в един момент да се докаже, че казаното срещу него е клевета, съмнението у хората ще остане. Така едно време Държавна сигурност действаше срещу дисидентите. Те биваха представяни като неморални хора в личния си живот, без изобщо да се споменават политическите им искания. Както гласеше един виц от онова време: ти пусни слух, че сестра му е еди-каква-си, пък той после нека се оправдава, че нямал сестра.

Оплюването на президента става

и по друга идеологическа схема, позната ни от тоталитарно време: всеки, който е богат, е враг на народа

Дори по-трудолюбивия селянин, спечелил пари с двете си ръце и с пот на челото, е „кулак“ и враг на народа. Богатите по идеологическа презумпция са крадци и престъпници.

Най-мръснишкото е, че точно олигарсите, свързани с бившите тайни служби и комунистическата партия, си позволяват да обвиняват някой, който не е от тях, незаконно забогателите, за това, че е забогатял.

Съзнателно се променя и смисъла на думите. Така през деветдесетте години думата „ченге“, която през осемдесетте означаваше доносник на ДС, започна да се използва в позитивен смисъл, за полицай. Един вид – доносниците на ДС, на репресивната машина на Партията, са били чисто и просто честни полицаи. Така сега някои се опитват да инсинуират, че всички богати хора са олигарси.

Но „олигарх“ означава не просто много богат човек

а крупен монополист, ползващ държавната власт за своето лично обогатяване. И богатството си за лична власт в държавата. Олигархията и у нас, както в Русия от създаването си през 90-те години на миналия век, е тясно свързана с бившите тайни служби на комунистическата власт.

Ченгетата от 80-те, които навремето громяха капитализма и служеха на комунистическата идея, през 90-те станаха капиталисти и после истински олигарси. Но крадецът вика „дръжте крадеца“. Точно те сочат с пръст всеки забогатял човек, който не е от техния клуб.

Друг самоотвержен боец на Партията и реставрацията, Мая Манолова, пусна сигнала за надпечатани бюлетини в Костинброд в предизборния ден за размисъл. Така депутатката на БСП (независимо дали го е направила съзнателно или несъзнателно) взе участие в едно

епохално активно мероприятие

Целта очевидно беше да се повлияе на избирателната активност по време на парламентарните избори, които се очакваше БСП да изгуби, както и да се повлияе на някои потенциални гласоподаватели за ГЕРБ. Така и стана. БСП изгуби, но ГЕРБ не спечели достатъчно гласове. След което ненадейно се оказа, че ДПС и Атака служат на един и същ господар. И така се създаде новата тройна коалиция на изгубилите изборите. (Според думите на Осман Октай по БиТиВи, Волен Сидеров, който крепи това правителство, получавал от КТБ месечен превод в размер на 40 хиляди лева. Ако е така – добра цена за осигуряване на кворум! )

Но какво стана с обвиненията, че била подготвяна грандиозна фалшификация на изборите през май? Прокуратурата не достигна до такава. Единственото повдигнато обвинение е, че държавен служител не е упражнил контрол върху отпечатаните количества бюлетини, заради което печатницата е получила облаги. А парламентарният колега на Мая Манолова Петър Кънев от БСП, който също има печатница, каза, че бюлетините, открити в Костинброд, са в рамкитре на стандартния излишък…

Но мисля, че първото и най-зловещото от поредицата активни мероприятия, извършвани през последната година, беше завишаването на сметките за ток през януари. То доведе до всенародно недоволство, масови протести и бърза оставка на Борисов. Това беше

видимото началото на олигархическия преврат

макар че той е бил започнал в задкулисието още преди това, по вереме на правителството на ГЕРБ.

Очевидна беше връзката на това активно мероприятие с провалилия се референдум за строителството на АЕЦ „Белене“ и огромните финансови и политически интереси, свързани с това пагубно за страната строителство.

Пълзящата реставрация има и друго, доста стряскащо измерение. Конституционният съд отмени лустрационни текстове в Закона за радио и телевизия, които не позволяваха на агенти на ДС да бъдат на ръководни длъжности. Депутати на БСП и Атака искат да върнат параграф 12 в Закона за досиетата, отменен през декември от ГЕРБ и Синята коалиция. (Интересното е, че отмяната му стана в навечерието на пълзящия преврат.)

Параграф 12 забраняваше обявяването на кадрите на Държавна сигурност на ръководни постове в Националната разузнавателна служба – наследник на Първо главно управление на ДС и в служба „Военна информация“ – наследник на комунистическото Военно разузнаване. Реставрационният процес продължава. БСП и „Атака“ искат отново да затворят досиетата на кадрите на комунистическите тайни служби в съвременните разузнавателни служби на България.

И това става четвърт век след падането на тоталитарната власт! Комунистическата власт в България продължи 45 години, но 25 години след падането й,

агентите на ДС все още са навсякъде на ръководни длъжности и ключови позиции в държавата

За всички е ясно, че майката на нашата олигархия е Държавна сигурност, от чиито редици се създадоха така наречените групировки през 90-те години. Също така е ясно, че нашата Държавна сигурност винаги е била на практрика филиал на КГБ. По тоталитарно време тя е обслужвала не българските национални интереси, а съветските политически интереси.

Има ли руски интереси в България днес? Разбира се, и то много големи. Нашата енергетика е зависима изцяло от Русия. Според статия на „Дойче веле“ от 6 октомври, България има огромни, но неефективни енергийни мощности, създадени по съветско време и е силно зависима от един енергиен вносител, което многократно повишава цените на тока. Това се казва в германски експертен анализ. Казва се също така, че монополното положение на „Газпром“, като единствен доставчик на природен газ в България, нарежда страната сред петте държави с най-високи цени на природния газ в Европа.

Нашата енергийна зависимост от Русия обаче крие и големи политически опасности

Украйна е един пример как Путин използва руския газов експорт за политически натиск. Отдавна се подозира, че Русия се опитва да употреби България като свой троянски кон в Европейския съюз. Някои дори открито призовават за наше членство в Евразийския съюз на Путин. А атакисти обявяват западните страни-членки на Европейския съюз за неоколониалисти.

У нас се извършва подмолен преврат, пълзяща реставрация. Отново и отново се появяват неща, които мислехме, че са останали в миналото с приемането ни в Европейския съюз. Явяват се нови и нови доказателства, че

Държавна сигурност е все още жива и активна организация, а не някакъв пенсионерски клуб

Дейността на тази организация винаги е била тайна и подмолна. Тя включва компромати, активни мероприятия, шантаж, икономически натиск. Но също така, когато е възможно, законодателни и съдебни действия за връщане към миналото. Всичко това се извършва много по-лесно, когато на власт е едно безпринципно и продажно парламентарно мнозинство. Управлява ни коалиция от партии, които биха направили всичко, за да се задържат на власт.

Те обаче, като вавилонския цар Валтасар, вече са прочели надписа на стената. А той гласи: „Бог преброи дните на твоето царство и му слага край“. Сега пируват като за последно, защото знаят, че едва ли пак ще дойдат на власт.

Освен ако пълзящата реставрация не ни върне окончателно 25 години назад, във времето на тоталитарната власт на БКП.

The post По пътя на пълзящата реставрация appeared first on Noresharski.com.

Хората объркани, вече не искат протести

Галъп: 4 формации влизат в НС при вот днес - БСП, ГЕРБ, ДПС и Реформаторите

    


Пътуването в градския транспорт във Варна като в Париж и в Лондон

Цената на билетчето в градския транспорт на Варна да бъде обвързана с изминатите километри, обмислят от общината. Това означава, че за пътуване до съседния квартал ще се плаща по-малко, отколкото ако човек иска да отиде до центъра.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване