Нова надежда за лечение на плешивостта

След години безплодни усилия и опити учените успяха да предизвикат растеж на коса, след като отгледаха в лаборатория клетки от кожата на окосмената част на главата. Така се родиха нови надежди за лечение на плешивостта, която засяга не само мъжете, но и жените, посочва БГНЕС. В продължение на повече от 40 години учените напразно се опитваха да клонират космени фоликули, използвайки клетки от дермата на космената покривка на главата. Съществуващите лечения само успяваха леко да забавят косопада, но не и да стимулират растежа на нови косми по гла...

Генерал Киров очаква справедлив процес

/КРОСС/ Очакванията ми са за справедлив процес, каза бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров при влизането си в съдебната зала на Военния съд. Процесът ще се гледа при закрити врати. Председателят на съдебния състав обясни, че то е строго секретно и така никой, освен едно лице, определено от подсъдимия, не може да присъства по време на процеса. Той смята, че в основата на делото срещу него стоят политически процеси, случили се преди година и половина. Според Киров така можело да бъде обяснено разследването, което приключи с обвинителен акт за 5 млн.лева. Петте милиона, според него, са отишли за естеството на разузнавателната работа по всичките й направления, но без да са съставени хиляда фалшиви документа, както твърди прокуратурата. Сложни политически процеси и в частност в някои партии, оформяли у Киров дълбокото му вътрешно убеждение, че това е причината за процеса срещу него. Няма независими хора, в известна степен всички сме зависими от политиката, коментира бившият разузнавач номер едно и разясни, че е бил зависим от всички силни на деня. Ген. Киров каза, че като подсъдим се чувства "не особено комфортно, както всеки човек в неговата ситуация".  Бившият директор на разузнаването застава на подсъдимата скамейка по обвинение за присвояване на бюджетни средства. Прокуратурата твърди, че за периода 2007-2011 г

Президентът свиква КСНС, но не само за темата с бежанците

Заседание на КСНС. Снимка: БГНЕС

До дни ще обявя дата за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност. Това обяви пред журналисти в Стара Загора президентът Росен Плевнелиев, който днес е на посещение в Тракийския университет.

В момента се уточняват датата и темите, които ще бъдат разисквани. Плевнелиев обясни, че Съветът вероятно няма да се занимава само с бежанците, защото има и други важни теми. Сред тях са новият бюджет, за който вече в президентството пристигали писма със сигнали за нарушения. Според президента било притеснително, че бюджетът на службите може да бъде орязан. 

По повод вълненията на жителите на Казанлък, които не искат превръщането на полицейската школа в бежански център президентът подчерта, че решението е в правомощията на правителството.

Росен Плевнелиев призова правителството да се държи на висотата на своята отговорност при решаване на проблемите, свързани с бежанците в нашата страна. Така той отговори на вътрешния министър Цветлин Йовчев, с когото от дни водят задочен диалог по темата с бежанската криза. 

“Единствено изпълнителната власт ли има отговорности по този въпрос? От тук нататък, когато ни се е подпалила къщата от единия край и да се държим по този начин и да обясняваме, че има там някакъв си план, да го изпълняват – извинявайте, но нова сериозно отношение ли е”, попита днес вицепремиерът.

 Той призова да бъде оповестена стенограмата от заседанието на КСНС през февруари, за да се види каква е била готоността на тогавашното правителство по темата с бежанците. 

Статията "Президентът свиква КСНС, но не само за темата с бежанците" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Президентът свиква КСНС по темата с бежанците

Заседание на КСНС. Снимка: БГНЕС

До дни ще обявя дата за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност. Това обяви пред журналисти в Стара Загора президентът Росен Плевнелиев, който днес е на посещение в Тракийския университет.

В момента се уточняват датата и темите, които ще бъдат разисквани. Сред тях непременно ще бъде новият бюджет, за който вече в президентството пристигали писма със сигнали за нарушения. По повод вълненията на жителите на Казанлък, които не искат превръщането на полицейската школа в бежански център президентът подчерта, че решението е в правомощията на правителството.

Росен Плевнелиев призова правителството да се държи на висотата на своята отговорност при решаване на проблемите, свързани с бежанците в нашата страна. Така той отговори на вътрешния министър Цветлин Йовчев, с когото от дни водят задочен диалог по темата с бежанската криза. 

“Единствено изпълнителната власт ли има отговорности по този въпрос? От тук нататък, когато ни се е подпалила къщата от единия край и да се държим по този начин и да обясняваме, че има там някакъв си план, да го изпълняват – извинявайте, но нова сериозно отношение ли е”, попита днес вицепремиерът.

 Той призова да бъде оповестена стенограмата от заседанието на КСНС през февруари, за да се види каква е била готоността на тогавашното правителство по темата с бежанците. 

Статията "Президентът свиква КСНС по темата с бежанците" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Мъж отглежда канабис в двора си

22-годишен мъж от село Васил Левски, община Опан отглеждал канабис в двора си. Растенията, с височина около 130 см, били открити от полицейски патрул при обход на района. В пристройка към къщата е открита и найлонова торба с около 200 грама канабис. Образувано е бързо производство.  ...

Facebook разрешава отново клиповете с обезглавявания

Facebook ще позволи отново качването на ужасяващите клипове с обезглавявания на хора от терористи и престъпници. Желанието на социалната мрежа...

Отцепиха района край окръжния съд във Варна, заради Килърите

Районът край сградата на варненския окръжен съд и цялата ул. Шопен са отцепени от полиция. Причината – в една от наказателните зали ще се гледа делото срещу шефа на Шуменския арест – Христо Гичев, който според прокуратурата е имал нерегламентирани отношения с част от замесените по делото Килърите.

Обмисля се наказанието за водачи да е при 0,2 промила алкохол

Депутати дискутираха предложенията за промени в новия Закон за движение по пътищата

    


Мъж от Веселиново хванат да шофира пиян открадната от него кола

25-годишен мъж от село Веселиново е заловен да шофира пиян откраднат автомобил, съобщават от ОД на МВР-Шумен. Управляваният от водача лек автомобил „ВАЗ" е спрян за проверка около 14:00 ч. вчера във Велики Преслав. Колата се е движела в платното за насрещно движение на бул. „Борис Спиров" в града. Пробата с дрегер на шофьора показала наличие от 2,95 промила в издишания въздух. Взета му е проба за химичен анализ. Установено е, че 25-годишният мъж е и неправоспособен. При направената проверка станало ясно още, че автомобилът е противозаконно отн...

Виолина Маринова е "Мениджър на годината"

Изпълнителният директор на банка ДСК е носителят на титлата Изпълнителният директор на банка ДСК е носителят на титлата "Мениждър на годината", съобщиха от Би Ти Ви. Виолина Маринова беше избрана измежду 10 финалисти на официална церемония късно снощи. Лично президентът Росен Плевнелиев обяви името на новия носител на годишната награда. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5

За пети път в Християново почетоха ориза с празник

Петото поредно издание на Празника на ориза събра през в Християново жители и гости на старозагорското село. Там се отглеждат и обработват 2 000 дка оризови полета, информира кметският наместник Димка Минчева. Тематичното събитие, посветено на зърнената култура, бе отбелязано с много музика и песни от оркестър „Тракия" и традиционната кулинарна изложба. В нея своите апетитни шедьоври по изпитани рецепти представиха местните домакини. Примамливите изкушения, приготвени предимно от ориз - сарми, пълнени чушки, мляко с ориз, сладки баници, гъби с ...

Башар Асад заяви, че е готов да участва в президентските избори през 2014 година


Сирийският президент Башар Асад заяви, че е готов да участва в следващите избори за държавен глава през 2014 г., съобщиха световните агенции. "Аз лично не виждам никакви пречки да бъда номиниран за участие в следващите президентски избори", каза Асад в интервю за ливанската телевизия "Ал Маядин", излъчено снощи. Той отбеляза, че желанието на сирийския народ ще повлияе на окончателното му решение за участие в изборите. "Колкото до желанието на народа, все още е рано да се говори за това. Можем...

Адемов притеснен от зачестилите трудови злополуки

Строителна пощадка. Снимка: БГНЕС

С тревога трябва да отчета, че тенденцията за устойчиво намаляване на трудовите злополуки от последните години е на път да бъде прекъсната, обяви социалният министър Хасан Адемов на конференция, посветена на безопасните условия на труд.

По думите му статистиката не трябва да се пренебрегва, защото заболяванията и злополуките по време на работа струват скъпо на всички – на държавата, на работодателите и на самите работници. 

2032 злополуки по време на работа са регистрирани само за 9 месеца – от януари до септември 2013 г., сочат данните на Националния осигурителен институт (НОИ).

50 души са починали на работното си място, а при двама инцидентите са довели до инвалидизация. 

Над 101 хиляди календарни дни са загубени в болнични след трудовите злополуки, сочат още данните на НОИ. През първите 9 месеца на 2012 г. са регистрирани малко повече злополуки и с 10 смъртни случая повече спрямо тази година.

Според изпълнителния директор на Главната инспекция по труда (ГИТ) Румяна Михайлова обаче все още няма място за безпокойство.

“Имаше една ярко подчертана тенденция на намаляване на злополуките – както в общия им брой, така и на смъртните.

През тази година смъртните злополуки спрямо миналата година са още по-малко, както и общия брой, така че злополуките продължават да намаляват, но не с онези темпове, както беше в предишните години”, уточни тя.

От януари до септември тази година контролните органи на ГИТ са направили общо 43 107 проверки в 33 397 предприятия.

Установени са 185 804 нарушения, като 41% са свързани с безопасните и здравословни условия на труд. 1/5 са в безопасността на работното оборудване и технологичните процеси, а 14.7% са в правилата за хигиена на труда.

Най-висок е делът на нарушения при заплащането на труда – 19%, но и тези нарушения намаляват спрямо 2012 г., допълни Михайлова.

Статията "Адемов притеснен от зачестилите трудови злополуки" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Антична делва и незаконно оръжие откриха полицаи в село Асеновец

Антична делва откриха новозагорски полицаи в стопанска постройка в село Асеновец. Униформените попаднали на антиката на 21 октомври, докато провеждали специализирана операция в селото. Делвата е открита в имот, обитаван от двама братя – на 19 и 30 години. При направеното претърсване в жилището и съседна стопанска постройка полицейските служители намерили още гладкоцевна пушка "HILAL", две пневматични пушки, един газ-сигнален  револвер, ловни патрони, 45,9 грама канабис. От справка в служба КОС се установява, че двамата нямат разрешително...

Нарочена за кукла Барби: Горда съм, че ме нарекоха така, защото съм туркиня

"Горда съм, че ме нарекоха барби, защото съм туркиня", заяви пред TV7 нарочената за българската кукла Барби - Айджан Али. "Талията ми е 53 сантиметра, тежа 32 килограма. Ям много, за да кача килограми", призна Али. "Уча, не искам никога да съм зависима от мъж. Не си търся мъж с пари", каза още красавицата. Тя направи и обнадеждаващото за мно

Второ огнище на шарка сред овцете и козите в село Кочан

Стадото е съседно на първото с установено заболяване

    


В САЩ румънският премиер подкрепи проучванията за шистов газ въпреки протестите


Посещението на румънския премиер Виктор Понта в Съединените щати и подкрепата му за шистовия газ въпреки протестите на румънците е една от водещите теми в румънския печат днес, предаде БТА.

Вестник "Евениментул зилей" съобщава, че в началото на започналото вчера тридневно посещение Понта се е срещнал с представители на компаниите "Моторола", "Хюлет Пакард", "Шеврон" и "Ексън Мобил" и е изразил готовността на Букурещ да подкрепи проучванията за шистов газ.

"Енергийната...

Бинев с остра реч срещу България и Европа в ЕП

/КРОСС/ Ако Европа не се справи с проблемите на страните членки, ще се изправи пред най-големия си страх - евроскептицизмът, предупреди евродепутатът Слави Бинев в остра реч пред Европейския парламент в Страсбург вчера. Бинев осъди както настоящата ситуация в България, така и бездействието на Европа по важни теми. „Надеждите за демократична България се изпариха. Политическият монопол смени само имената в управлението. Просто ГЕРБ и БСП са едно и също нещо. Хората са на улицата, а аз отново съм тук пред Вас. Грешките на управляващите не са плашещи, те са пагубни" - стартира речта си г-н Бинев, като остро критикува ситуацията в България по отношение на държавните медии, избирателният кодекс и несправедливата съдебна система. Седмица по-рано евродепутатът сезира и Европейските институции за цензурата, наложена от държавните медии БНТ и БНР, като определи медийната ситуация, наложена в двете медии в България като грубо погазваща професионалните и етичните норми в журналистиката. Слави Бинев обърна внимание на евродепутатите около медийното затъмнение в своята страна, но и в Европа, като конкретизира „Съюзът около НФСБ присъстваме в държавните медии колкото е броя на мерките на правителството за справяне с бежанците - 0. Но проблемът е тук, официозът на Европейските институции оряза мое интервю избирайки само фрази удобни за внушенията, които искат да постигнат. Това не е Европейския глас", заяви в речта си Слави Бинев

Кирчо Киров отказа дело по съкратената процедура и отново съзря политически сценарий

Подсъдимият за присвояване на близо 5 милиона лева бивш шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров отказа във вторник казусът му да се гледа от Софийския военно-окръжен съд по съкратената процедура. По нея магистратите използват само събраните по време на досъдебното производство доказателства, не разпитват свидетели, а подсъдимият си гарантира присъда под минимума, ако бъде признат за виновен. Наказателният кодекс предвижда наказание от 10 до 20 години затвор и конфискация на цялото или на част от имуществото за подобно престъпление. Преди първото заседание по делото, което ще бъде гледано при закрити врата, Киров за пореден път коментира, че съзира зад случая политически сценарий, заради смяната на конюнктурата. "Вие сте интелигентни хора, припомнете си преди година и половина какви политически процеси се развиваха и кой основно беше потърпевш от това. Преди година и половина се развиваха сложни политически процеси в страната и в някои партии, в частност. Няма независими хора. В известна степен всички сме зависими от политиката." По повод това изказване на подсъдимия наблюдаващият обвинител по казуса полк. Елин Алексов кратко коментира извън залата, че "българската прокуратура е политически независима" и, че той не помнел досега "някой да е образувал дело под натиск". "Държа да кажа, че българската прокуратура не се поддава на политически натиск", заключи уверено военният прокурор. Ексшефът на НРС е обвинен в присвояване на 4.7 милиона лева в долари и евро от бюджета на службата, както и, че е съставил над 1000 фалшиви документа, с които според прокуратурата е искал да докаже несъществуващи служебни разходи. "Очаквам справедлив процес. Не е особено комфортно да си подсъдим", заяви Киров пред на влизане в съдебната зала, уточнявайки, че "естеството на разузнавателната работа е такова, че не мога да коментирам делото. Тези пари са отишли по всички направления на разузнавателната дейност. Прокуратурата е важен държавен орган и аз не мога да коментирам нейните действия. Нека оставим съда да си свърши работата." "Като ме гледате така, приличам ли ви на човек с 5 млн. лева", попита риторично подсъдимият в отговор на въпрос възможно ли е да е съставил над 1000 фалшиви документа, за да оправдае похарчването на въпросната сума. Следващото заседание по делото бе насрочено за 21 ноември.

Делото срещу бившия шеф на НРС тръгна при закрити врата

Делото срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров очаквано бе засекретено в началото на първото заседание на Софийския военно-окръжен съд по казуса във вторник. "Очаквам справедлив процес. Не е особено комфортно да си подсъдим", заяви Киров пред журналистите на влизане в съдебната зала. Той е обвинен в присвояване на около 5 милиона лева в долари и евроот бюджета на службата, както и, че е съставил над 1000 фалшиви документа, с които е доказвал несъществуващи служебни разходи. "Естеството на разузнавателната работа е такова, че не мога да коментирам делото. Тези пари са отишли по всички направления на разузнавателната дейност. Прокуратурата е важен държавен орган и аз не мога да коментирам нейните действия. Нека оставим съда да си свърши работата", лаконично коментира Киров. Ексшефът на НРС повтори и добре познатата си теза, че е станал жертва на промяна в политическата конюнктура: "Вие сте интелигентни хора, припомнете си преди година и половина какви политически процеси се развиваха и кой основно беше потърпевш от това. Преди година и половина се развиваха сложни политически процеси в страната и в някои партии, в частност. Няма независими хора. В известна степен всички сме зависими от политиката." От прокуратурата твърдят, че присвоените средства са били предназначени за специфични нужди на службата. Не става ясно обаче дали това са фиктивни разходи за командировъчни, за гориво или за премии на разузнавачи.

Йовчев: Ще търпим негативни последици от бежанската вълна

"Трябва да сме наясно с едно - нито една държава не е спечелила от бежанска вълна, не е успяла да предотврати навлизането на бежанци. Трябва да се подготвим, защото ние ще търпим последици. Трябва да има национално отговорно поведение". Това коментира пред bTV вътрешният министър Цветлин Йовчев. „Не може да кажем, че имаме прекрасна комуникация, нямаме опит, ресурс и време. Когато имаме хора под открито небе, тогава няма време за много добри комуникационни стратегии", добави вицепремиерът. Йовчев апелира за това, след като президентът Росен Пле...

Още един район във Варна остана без вода

От ВиК-дружеството във Варна, съобщиха за Moreto.net, че поради аварии без вода ще са следните райони: - района под пазар "Чаталджа" до 16 часа; Припомняме, че по-рано днес без вода останаха следните места: - района около ХЕИ до 17 часа ; - част от местност Траката от 10 часа до 20 часа; - в района на старото кметство в кв.

ЧЕЗ развива мащабна програма в подкрепа на българското образование

Докладал: Създаваме партньорства в духа на политиката ни за корпоративна социална отговорност

    


5-7% повече средства за издръжката на ученик в професионалните училища

Между 5 и 7% повече средства за издръжката на един ученик в професионално училище и за децата със специални образователни потребности се предвиждат в бюджета за 2014 г., съобщи министърът на образованието Анелия Клисарова, предаде Стандарт нюз.  Това тя обяви на среща със студентите от УНСС на дискусия за връзката между бизнеса и висшето образование. Повече средства в следващия бюджет ще има и за висшето образование, каза министър Клисатова, цитирана от БНР. То ще бъде съобразено с реализацията на студентите и с пазара на труда. Ще се увеличи финансирането за педагогическите специалности, за природонаучните профили и за инженерните науки. Клисарова очаква бюджетът за образование през 2014 г. да е по-голям от сегашния с 0,01 до 0,03% от БВП. "Образованието ще бъде приоритет ...

Италия иска екшън план за имигрантската криза

Италианският премиер Енрико Лета призова на срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС /24-25 октомври/ да бъде приет план за действия по спешната ситуация с имиграционната вълна, предаде БГНЕС. Според него Европа не може просто да стои и да гледа да се случват трагедии като тази край о. Лампедуза, при която загинаха 364 бежанци основно от Еритрея. Лета призова към укрепване на граничната служба Фронтекс и ускоряване на влизането в действие на програмата на ЕС за гранично патрулиране Евросур /по план тя трябва да започне да функционира през декември/. Тази програма осигурява директна комуникация между граничните патрули на отделните европейски страни, помага им да обменят директна информация, вкл. сателитни снимки и данни от безпилотни самоле...

Във Волгоград повишиха нивото на терористична опасност за половин месец

Броят на ранените в резултат на взрива в автобус в руския град Волгоград достигна 40 души, съобщи Интерфакс, като се позова на местните здравни служби. Състоянието на трима души се оценява като изключително тежко. Същевременно във Волгородска област е повишено нивото за терористична заплаха, като мерките засягат целия обществен транспорт.

Писатели четат класици

/КРОСС/ "Писатели четат класици" - утре в Столича библиотека от 18 часа. Литературната вечер е посветена на 85-годишния юбилей на Общинския културен институт, съорганизатор на събтието, и на 100-годишнината на Съюза на българските писатели. Класици ще четат писателите: Найден Вълчев, Петър Караангов, Никола Инджов, Никола Радев, Георги Константинов, Петър Анастасов, Димитър Милов, Маргарита Петкова, Надя Попова и Елена Алекова.  

Ромското семейство е обвинено в отвличане на "русия ангел"

Между 80 и 100 евро е изкарвала на ден малката Мария от просия

    


Казанлъчани протестират за 5-и ден заради превръщането на МВР школата в център за бежанци

Протестен митинг срещу евентуалното закриване на полицейската школа в Казанлък и превръщането ѝ в център за настаняване на бежанци, за което няма решение на централните власти, ще се състои днес в 17:00 часа на площад „Севтополис" в града.
Очаква се да се съберат около 1000 души.
Протестите в Казанлък продължават вече Протестен митинг срещу евентуалното закриване на полицейската школа в Казанлък и превръщането ѝ в център за настаняване на бежанци, за което няма решение на централните власти, ще се състои днес в 17:00 часа на площад „Севтополис" в града. Очаква се да се съберат около 1000 души. Протестите в Казанлък продължават вече

Сивият сектор върти над 50 млн. литра алкохол

От началото на 2013 г. винпромите могат да рекламират родните марки вина с европари в САЩ, Швейцария и Китай за три години напред. Проектът се изпълнява от Националната лозаро-винарска камара заедно с гръцката асоциация “Винопътищата на Северна Гърция”. Общият бюджет на промоцията е приблизително 2,1 млн. евро. Половината от проекта се финансира от От началото на 2013 г. винпромите могат да рекламират родните марки вина с европари в САЩ, Швейцария и Китай за три години напред. Проектът се изпълнява от Националната лозаро-винарска камара заедно с гръцката асоциация “Винопътищата на Северна Гърция”. Общият бюджет на промоцията е приблизително 2,1 млн. евро. Половината от проекта се финансира от

Терористката от Волгоград пътувала от Махачкала към Москва

Самовзривилата се в автобус във Волгоград Наида Асиялова е пътувала от Махачкала към Москва,съобщи говорителят на руския Следствен комитет Владимир Маркин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева 

„Установено е, че Асиялова е пристигнала във Волгоград от Махачкала с автобус, който е Самовзривилата се в автобус във Волгоград Наида Асиялова е пътувала от Махачкала към Москва,съобщи говорителят на руския Следствен комитет Владимир Маркин, цитиран от ИТАР-ТАСС. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева „Установено е, че Асиялова е пристигнала във Волгоград от Махачкала с автобус, който е

Жената камикадзе пътувала от Махачкала към Москва

Самовзривилата се в автобус във Волгоград Наида Асиялова е пътувала от Махачкала към Москва,съобщи говорителят на руския Следствен комитет Владимир Маркин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева 

„Установено е, че Асиялова е пристигнала във Волгоград от Махачкала с автобус, който е Самовзривилата се в автобус във Волгоград Наида Асиялова е пътувала от Махачкала към Москва,съобщи говорителят на руския Следствен комитет Владимир Маркин, цитиран от ИТАР-ТАСС. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева „Установено е, че Асиялова е пристигнала във Волгоград от Махачкала с автобус, който е

Българска гражданка загина при катастрофа в Словакия

Други трима бяха тежко ранени при пътно произшествие между лек автомобил и микробус с прикачено ремарке, в който са пътували десет български граждани.

Ексразузнавач №1: Приличам ли ви на човек с 5 милиона?

Бившият шеф на НРС генерал-лейтенант от резерва Кирчо Киров се изправи на подсъдимата скамейка по обвинение, че е присвоил общо над 4,7 млн. лв. бюджетни средства в левове, евро и долари в продължение на 5 години.

Арестуваха българин, осъден за трафик на хора и убийство

/КРОСС/ Американските власти арестуваха близо до Сиатъл българин беглец, осъден за трафик на хора и убийство по непредпазливост на 18 граждани на Шри Ланка.Жертвите са се задушили до смърт в каросерията на камион, управляван от заловения преди 20 години. Според местните власти, нашенецът може да бъде екстрадиран у нас, съобщава агенция Ройтерс. 58-годишния Пламен Владимиров Трифонов е закопчан миналата седмица в Къркленд, предградие на Сиатъл. Слушането в съда, на което ще се реши, дали той да бъде върнат в родината си, е насрочено за 1 ноември. В България Трифонов е признат за виновен по обвинения в трафик на хора и убийство по непредпазливост. Осъден е на осем години затвор за случай от 1995 година, когато той е превозвал граждани на Шри Ланка в каросерията на своя камион от Румъния до Унгария. Температурата в товарното отделение се е повишила, което е довело до смъртта на много от пътниците. Той е изоставил камиона си, а по-късно властите са открили в него 18 тела. Преди да бъде арестуван Трифонов е работил като шофьор на ТИР в щат Вашингтон. Американските власти са в недоумение как Трифонов е успял да пристигне в САЩ.

Прокурорът на “Октопод”-а застрашен от дисциплинарно наказание

Светлозар Костов. Снимка: БГНЕС, архив

Най-късно до две седмици ще стане ясно дали има основания Висшият съдебен съвет (ВСС) да образува дисциплинарно производство срещу шефа на Специализираната прокуратура Светлозар Костов за уронване престижа на съдебната власт.

Това стана ясно днес от думите на председателя на етичната комисия към Съвета Ясен Тодоров. На специална пресконференция той изнесе факти, с които да опровергае твърденията на Костов, че ВСС е действал под натиск при избора на шеф на Апелативната спецпрокуратура и че Съветът е дирижиран от организираната престъпност.

Упреците към Съвета наблюдаващият делото “Октопод” прокурор отправи в предаването на Люба Кулезич в Нова телевизия няколко дни, след провала му като кандидат за административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура. Тогава за него не гласува нито един член на ВСС. 

Дни след твърденията на Костов 9 от общо 14 негови колеги в спецпрокуратурата излязоха с отворено писмо до ВСС с искане да предприемат мерки срещу Костов заради изказванията му. Неофициално пред медиите част от тях разказаха, че шефът им се е опитал да им окаже натиск да не пращат писмото до кадровия орган на Темида.

Според Ясен Тодоров и колегата му Румен Боев, който е извършил проверки на сигнали срещу Костов от неговите подчинени, шефът на спецпрокуратурата е нарушил етичния кодекс на магистратите с тези свои изявления и с отношението си към колегите си.

“Събираме се извънредно, във връзка с интервю, което Светлозар Костов даде при журналистката Люба Кулезич, в което направи много остри критики към работата на Висшия съдебен съвет (ВСС) и се опита да направи внушения, които почиват на неверни факти. Каза, че съществува задкулисие, конкурсът за специализираната прокуратура е бил непрозрачен, упражняван е натиск, лобита. Каза, че определени медии са правили черен ПР; неверни твърдения. Опита се да направи внушение, че аз съм бил проводник за кандидатурата на Даниела Попова, която беше избрана за ръководител на Специализираната прокуратура. Най-неприятното беше, че каза, че правосъдната система обслужва интереси на организираната престъпност. Това интервю бе обсъдено в етичната комисия, тя се самосезира, не с пълно единодушие. Не може да останем безучастни към тези му думи”, посочи Тодоров.

Той е категоричен, че в Спецпрокуратурата има проблеми и ВСС ще вземе отношение, тъй като не може да остави този проблем висящ.

Прокурор Светлозар Костов твърди, че в Специализираната прокуратура са работили само шест прокурора от създаването й през 2012 г. досега. Вярно е, че шест прокурори са на щат там. Но през този период са работили между 12 и 14 прокурори. Между 6 и 8 са непрекъснато командировани в тази прокуратура и това е официална справка от Специализирана апелативна прокуратура, в която се казва, че в края на 2012 г. са работили 14 прокурори, 6 – на постоянен щат и 8 – командировани. Към 16 октомври, тази година – 14 души, 6 от тях на постоянен щат и 8 са командировани. Същото е и положението със следователите, има постоянно командировани, които водят разследвания, посочи Тодоров.

Статията "Прокурорът на “Октопод”-а застрашен от дисциплинарно наказание" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

5-и ден на протест в Казанлък заради превръщането на МВР школата в център за бежанци

Протестен митинг срещу евентуалното закриване на полицейската школа в Казанлък и превръщането ѝ в център за настаняване на бежанци, за което няма решение на централните власти, ще се състои днес в 17:00 часа на площад „Севтополис Протестен митинг срещу евентуалното закриване на полицейската школа в Казанлък и превръщането ѝ в център за настаняване на бежанци, за което няма решение на централните власти, ще се състои днес в 17:00 часа на площад „Севтополис" в града. Очаква се да се съберат около 1000 души. Протестите в Казанлък продължават вече

Павел напусна VIP Brother, Златка се присъедини към звездите в Къщата

Политикът Павел Чернев напусна завинаги Къщата на VIP Brother 2013. В студиото на Ники Кънчев Павел сподели, че е първият политик, който се е осмелил да влезе през вратата. "Гледах да се държа мъжки, дано да ми се отдава", сподели още националистът и посочи, че ще му липсват всички Съквартиранти с изключение на Пламен. В понеделник в Къщата на VIP Brother влезе още една звезда - Златка Димитрова, известна още като Черната Златка. Тя беше посрещната радушно от Съквартирантите...

Снимка за (с)помен

Автор: Юрий Йорданов*

За снимката, която се „разхожда“ из интернет в последните часове – Мая Манолова и Евгени Минчев, а зад тях – „декорът“ на Народното събрание.

След близо 24 години усилия Народното събрание успя да се „събере“ и да се снима наистина с „народа“ (си).

В сградата, в която се е случвало всичко – превземана е от протестиращи, приемани са закони, приемани са държавни глави, лъгано е, говорело се е истината, хора са плакали от национална гордост или човешко безсилие. Идвали са аристократи, идвали са интелектуалци и висша духовност. „Преминал“ е и доста духовен плебс.

Днес Народното събрание има „честта“ да събере двама избранници на „фортуна“ – Мая Манолова и Евгени Минчев. И да им предложи мизансцена и трибуната, на която те стават още по-“големи“.

маяма и евг. минч.

Тези двамата са двете страни на монетата „България“ днес – и двамата обсипани в модност, която е повече от безсрамна. И двамата са доволни от ставащото. Мая легитимира Евгени, Евгени конституира Мая. Мая дава на Евгени, той – на нея, а Народното събрание им дава всичко. Просто им се отдава безсилно пред „силата“ им.

„Хриникьорът“ и хронифициралата „реалност“. Кухото с кънтящото кухо. „Езито“ – от партиен функционер с неистова амбиция – до заместник-председател на Събранието, „турата“ – от придошъл в лелеяната столица амбициозен момък-ватман – до модна икона на „модните икони“. И двамата – „безпартийно“ жалки – сред амвона на законността.

„Парламентаризмът“ и „хайлайфът“ са се срещнали, за да се (по)радват на победата си над „Народното“ „събрание“! И са „влезли“ в историята, завинаги.

„Да живей България!“ – това си мислят Евгени и Мая, горди, усмихнати като на сватба в селска кръчма.

„И дано Господ ни пази!“ – това си мислим ние.

P.S. Извинете ме патоса – малко ми идва нанагорно да „преглътна“ този фото водевил.

* Текстът е пуликуван първо във Facebook-профила на автора

The post Снимка за (с)помен appeared first on Noresharski.com.

Засекретиха делото срещу бившия шеф на НРС

Софийският военен съд реши да гледа делото срещу бившия шеф на Национална разузнавателна служба ген. Кирчо Киров при закрити врата, тъй като е секретно.

Новият германски Бундестаг се събира на първото си заседание

Първото заседание на избрания през септември германски Бундестаг ще започне днес в 11 часа (12 часа българско време), предаде ДПА. 631-те депутати в долната камара на федералния парламент ще изберат председател и заместник-председатели на Бундестага, като преизбирането на 64-годишния политик от Християндемократическия съюз (ХДС) Норберт Ламерт се смята за почти сигурно. Ламерт е председател на Бундестага от 2005 година. Позицията му е втората по ранг във Федералната република. Първото заседание на Бундестага ще бъде открито от най-възрастния де...

Еврофутбол: Черноморец Одеса е фаворит срещу Лудогорец

/КРОСС/ Черноморец Одеса е фаворит срещу Лудогорец в груповата фаза на Лига Европа - това сочат коефициентите в „Еврофутбол". Украинците са със ставка 1.96 срещу 2.81 за разградчани и 2.91 за равенство. Сблъсъкът е в четвъртък и ще се играе на стадиона в Одеса от 22:05 часа. Ето още от по-интересните видове залози за срещата с номер 2594:- Точен резултат първо полувреме/краен изход: най-вероятен е 0-0/0-0 със 7.25;- Точен резултат първо полувреме: 0:0 с 2.13;- Минута на първия гол: 1-10 минута с 4.09 и други. Ето и други мачове от различни спортове, които попадат сред акцентите в отминалите дни:Македония (17) - България (17) Сингъл; Live "1" - 2.55 Х" - 2.95 "2" - 2.00Шалке 04 - Челси Сингъл; Live "1" - 2.71 Х" - 2.91 "2" - 2.06Милан - Барселона Сингъл; Live "1" - 4.80 Х" - 3.30 "2" - 1.45Селтик - Аякс Амстердам Сингъл; Live "1" - 2.15 Х" - 2.85 "2" - 2.60ЦСКА Москва - Манчестър сити Сингъл; Live "1" - 3.97 Х" - 3.13 "2" - 1.59Леверкузен - Шахтьор Донецк Сингъл; Live "1" - 1.65 Х" - 3.10 "2" - 3.70Реал Мадрид - Ювентус Торино Сингъл; Live "1" - 1.44 Х" - 3.38 "2" - 4.77ПАОК Солун - Макаби Хайфа Сингъл; Live "1" - 1.70 Х" - 2.99 "2" - 3.49Суонзи сити - Кубан Краснодар Сингъл; Live "1" - 1.36 Х" - 3.33 "2" - 5

Скандал в НЕК за назначен на работа еротичен модел

От НЕК потвърдиха пред Нова телевизия, че при тях има служител с такова име, но отрекоха във фирмата да бъдат давани по 3000 лв. заплата

Нетът поиска затваряне на границата с Турция

В разгара на бежанския въпрос у нас потърсихме

Земетресение със сила 3,8 по Рихтер разлюля Вранча

Земетресение в района на Вранча

Земетресение с магнитуд 3,8 по скалата на Рихтер беше регистрирано край Вранча тази сутрин. Това съобщиха от Националния институт по геофизика в Румъния.

Трусът е регистриран в 10.16 часа местно време, на 151 км северно от столицата Букурещ. Дълбочината му е 127 км.

Според Геофизичния институт към БАН трусът е бил със сила 2,1 по скалата на Рихтер и е регистриран на дълбочина 2 км. 

В началото на октомври земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер разтресе района на Вранча. Трусът беше усетен в Русе, Силистра и Тутракан.

Миналата сряда Вранча беше разлюляна от земетресение със сила 4,7 по Рихтер, като трусът отново беше усетен и част от българските градове по поречието на Дунав. 

Статията "Земетресение със сила 3,8 по Рихтер разлюля Вранча" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване