Камъни падат от джамията в центъра

Големи каменни отломки започнаха да падат от минарето на разградската джамия „Магбул Ибрахим паша“. Първият регистриран инцидент е станал около 17,00 ч. в понеделник – съобщи районният мюфтия Мехмед Аля. При падането на близо 20-килограмовия камък от височина 20 метра наблизо е имало мъж от село Дянково, именно той се обадил на мюфтията за инцидента, човекът не е пострадал. Час след случката, когато Мехмед Аля пристигнал, две момиченца на възраст 4-5 години си играели около камъка с орнаменти. Той предупредил родителите им за инцидента и те пр...

В готовност са фирмите, които ще почистват снега в София

Има достатъчно техника и финансов ресурс, увериха от кметството

Гърция започва тотална проверка как са издавани актовe за раждане

Върховният съд на Гърция нареди да започне спешно разследване на това как са издавани актовете за раждане в страната през последните 6 години, след като русо момиченце бе открито да живее с циганско семейство, регистрирало детето незаконно като свое.

Страната е потресена от откриването на Мария, която гръцките медии нарекоха "русият ангел". Тя бе в дома на роми, където я намират полицаи, влезли в лагера за търсене на наркодилъри.

След обявяването на молбата да се открият...

Националите по ски бягане се готвят на сняг в Рамзау

Българският олимпийски отбор по ски бягане продължава подготовката си в Рамзау, Австрия. Нашите състезатели в състав: мъже - Веселин Цинзов, Андрей Гридин, Йордан Чучуганов; жени - Теодора Малчева и Антония Григорова-Бургова, ще тренират на глетчера до края на месец октомври, след което продължават към Финландия, за да участват в първите състезания по ски бягане за сезон 2013/2014. В публикуваната от 16.10.2013 година "Квота лист" на ФИС запазваме нашите позиции. Имаме потвърдени една мъжка и две женски квоти за ски бягане. В оставащото, не мно...

Хиляди бягат от религиозното насилие в ЦАР

Централноафриканската република (ЦАР) рискува да се превърне в най-новата провалена държава в света, тъй като нарастващото междурелигиозно насилие предизвика хуманитарна катастрофа. Генералният директор на “Лекари без граници”, холандецът Арян Хеенкамп, наскоро се завърна от тази страна и предостави този покъртителен текст:

Неотдавна се завърнах от Босангоа, град с население 45 000 души, на 330 км северозападно от столицата Банги. Още от самолета може да се видят малки покриви и големи дворове; изглежда като проспериращ и оживен регионален център. След това обаче започваш да се оглеждаш за хора и виждаш, че там няма никой - всички къщи пустеят. Повечето жители на Босангоа са се събрали в двора на църквата, терен с размера на девет футболни игрища, където 30 000 души са се затворили заради своите собствени страхове.

Страната е залята от насилие откакто през март бе извършен държавнен преврат, а религията се превръща в част от конфликта - общо взето всеки се страхува от всекиго.

Църковният двор прилича на затвор на открито. Хората дори не смеят да отидат да насекат дърва за готвене. Те не дръзват да излязат от тази защитена зона и да се върнат у дома, където биха имали покрив над главите и някои елементарни удобства, въпреки че къщите им са едва на неколкостотин метра.

Щом влезеш в църковния двор, попадаш в море от хора и трябва да си пробиваш път между многолюдните семейства, установили се там. Живеят, готвят и ходят до тоалетна в същия този двор, който обитават от три седмици. Наскоро са се сдобили с материали за построяването на заслон, но иначе живеят под открито небе, насред кал и боклуци.

Нашите медицински екипи работят там. Прекарахме вода, поставихме тоалетни. Правим всичко възможно да им предоставим елементарни удобства и медицински грижи, но в крайна сметка положението е непоносимо. Мястото не е подходящо за 30 000 души - рискът от избухване на епидемия е твърде голям.

Други 1000-1500 души, също предимно християни, се намират в друга защитена зона около болницата - те разполагат с малко повече пространство, но като цяло положението е същото. Има и една група от 500 души, основно мюсюлмани, в съседно училище - свидетелство за религиозните разделения, обзели конфликта.

Работим в църковния двор, също и в болницата заедно с чуждестранни и местни медици. Болницата извършва хоспитализация, амбулаторно и оперативно лечение, и функционира на приемливо ниво, но се нуждае от допълнителна помощ, за да може да се справя с многото пациенти, които виждаме и различните травми, с които пристигат - наранявания, които са ужасяващи и трудни за лекуване.

Един от пациентите ни бе човек, който е бил прострелян четири пъти в гърба и главата му частично бе отсечена с мачете. Хирургът опита да я зашие и да спаси пациента, но за съжаление той почина.

Друг случай бе с едно дете от село край Босангоа. Родителите му са го връзвали с вериги за къщата, защото постоянно му се тичало, но така получавало пристъпи, тъй като имало диабет. Те обаче изгубили ключа от катинара и когато им се наложило да побягнат към храсталаците, не могли да го вземат със себе си. Когато се върнали, детето било още живо, но със сериозни прорезни рани по ръцете, от опитите си да се предпази.

Ето такова ниво на жестокост и насилие залива хората, а ние най-вероятно виждаме само част от него. Знаем, че извън Босангоа има войски и местни групи за отбрана, които обикалят, издирват хора и извършват целеви или групови убийства. Екипът ни се натъкна на ешафоди, а някои от нас станаха свидетели и на екзекуции.

Селата по пътя между Босангоа и Банги са обезлюдени. Цели 120 км не можеш да видиш никого - 100 000 души са изчезнали ...

Правителството ще увеличи средствата за персонал на ДКЕВР

Правителството ще увеличи със 78 900 лв. средствата за персонал на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Решението ще бъде разгледано утре на заседание на кабинета, съобщи пресслужбата на Министерски съвет. Средствата са необходими за изплащане на полагащите се по Кодекса на труда обезщетения на освободените членове на ДКЕВР.

"Южен поток" със строително разрешително

Газопроводът “Южен поток” вече има разрешение за строителство. Документът е издаден от Министерството на регионалното развитие на 26 септември, но това не е било обявено, защото обикновено се прави от този, който е получил разрешението, казаха от ведомството пред “Труд”.                           
Газопроводът “Южен поток” вече има разрешение за строителство. Документът е издаден от Министерството на регионалното развитие на 26 септември, но това не е било обявено, защото обикновено се прави от този, който е получил разрешението, казаха от ведомството пред “Труд”.

Кънев: С този парламент България не е част от Европа

София /КРОСС/ Лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира одобреният от новата популистка коалиция в Народното събрание мораториум за покупка на земя от чужденци. „Тъжен ден за България, която няма про-европейска партия в Парламента, а само популистки слугинаж. Срамен ден за ЕНП и особено за ПЕС, чийто лидер наруши договора между България и ЕС. Празник в Москва", пише Кънев в профила си във Фейсбук.„Ако не разбрахме досега (а би трябвало), нищо не е необратимо. С този състав на 42 НС, България не е част от Европа. Когато власт и опозиция, "десни", "социалисти" и рубладжии-"патриоти" нарушават нормите на ЕС, за нас - българските граждани - няма Европейски гаранции за правата ни, няма Европейска законност, няма да има и Европейски доходи. Срам и гняв ...", завършва тъмносиният лидер.

Кокинов се засили и по „неинтересни“ дела

Бившият градски прокурор Николай Кокинов продължава да поддържа новото си амплоа на зрител в съдебната зала по различни дела.

Между Европа и Африка се издига бариера срещу незаконни имигранти

Франс прес

Емигранти от Тунис на гара Термини в Рим. Снимка: БТА

Обкръжили испанския анклав Мелиля, между Европа и Африка се простират 11-километрови гранични заграждения от телени мрежи, високи седем метра, с камери по трасето. Но бариерата не обезсърчава нелегалните - те са готови на всичко и я щурмуват отново и отново.

Въоръжени с мощни нощни бинокли, на разсъмване постовите от испанската Гуардия сивил (полицията), качени на вишката, оглеждат мароканската територия, от осветения с прожектори път покрай тройната телена ограда.

Отсреща, потънала в здрач, се очертава планината Гуругу. Стотици мигранти от Африка дебнат там сгоден момент, за да поемат към европейска земя.

“Вече месеци наред виждаме всеки ден групи да идват насам. Доста хора са, не успяват всички да се приближат, но тези опити са почти всекидневие”, обяснява дежурният подофицер Хавиер Мартинес. “Събуват се боси, за да изкачат първата преграда, после прехвърлят втората, после третата.”

На 17 септември испанските сили за сигурност бяха изненадани от среднощна атака на близо 300 мигранти в сектора Барио Чино - един от най-уязвимите, тъй като бегълците могат при нужда да се укрият между ниските постройки досами оградата от мароканска страна.

“Връхлетяха толкова яростно, толкова много бяха на една малка отсечка, с такъв напор и настървение . . . Нямаше как да ги спрем”, разказва лейтенант Хуан Антонио Мартин Ривера, говорител на Гуардия сивил в Мелиля.

Тези атаки предизвикват Испания да води борба с нелегалната имиграция и в Мелиля, и в другия си анклав Сеута - две късчета земя в Северно Мароко, които представляват единствената сухопътна граница между Европа и африканския континент.

От 2005 г. насам властите неспирно модернизират границата около този град с 80-хилядно население на площ от 12 квадратни километра - извила се като дъга, чиито краища се спускат в Средиземно море, тя бе подсилена с трети ред, по-висока телена мрежа, оборудвана с 48 камери и свръхчувствителни сензори, а и с по-ситна мрежа срещу катерачите.

Седемметровата и най-висока външна преграда е с наклонена горна част. “Успяват обаче да я изкачат - подчертава говорителят. - Това ги забавя, наистина. Но човек, прекосил цяла Африка, пътувал с месеци, за да стигне дотук . . . Една бариера не може да го спре.”

Заради миграционния натиск Гуардия сивил е разположила в Мелиля 600 души, твърде голям брой свои сили.

“Реагираме за минута и половина до две минути - забелязва офицерът. - Твърде често обаче някой силен, ловък, млад човек за секунди минава през тройните прегради, макар да изглеждат непреодолими.”

Омар Камара е сред стотината мигранти, успели на 17 септември да се промъкнат от другата страна. Деветнайсетгодишният малиец е напуснал Бамако “преди година и три месеца”. “Заради беднотията”. Минал е през Алжир и е стигнал до планината Гуругу.

“На 17 септември тръгнахме от Гуругу. Вървяхме четири часа, спомня си той. Извадим ли късмет, минаваме оттатък; ако не, връщаме се в планината. На 17 септември Господ ни даде шанс.”

Било е вторник. “До сряда се крих тук и там. После срещнах един испанец. Бях жаден, той ми даде вода”, споделя младежът. Този жител на Мелиля го упътил към Сети - испанския правителствен център за настаняване на незаконни имигранти, и Омар Камара намерил там подслон.

В комплекса с 480 места сега са наблъскани около 860 такива като него. Центърът постоянно е пренаселен. Наложило се е два големи салона да бъдат превърнати в спални помещения, всяко за стотина души.

“Миграционният ...

Бивш ДПС-кмет на съд за мнима буря

Бившият кмет на община Исперих Адил Решидов застана пред Темида днес. Процесът срещу него е за длъжностно престъпление при усвояване на средства за бедствия и аварии. Делото в Окръжен съд-Разград обаче не тръгна, бе насрочено за предварително изслушване, но тъй като и двамата подсъдими не се признаха за виновни и искаха да се гледа по общия ред, то бе насрочено за 13 ноември. Освен това се оказа, че ощетеният от престъплението - държавата в лицето на министъра на финансите - не е получил призовка. Обвинението срещу 70-годишния Решидов, който в ...

Ще се събуди ли Ювентус в Мадрид?

След големия сблъсък между „Милан” и „Барселона” в Шампионската лига предстои друг футболен спектакъл – този между „Реал Мадрид” и „Ювентус” от 21:45 часа днес. Мачът е с далеч по-голямо значение за италианския шампион, тъй като дотук в група B Юве се препъна на два пъти и не можа да спечели нито срещу „Копенхаген”, нито срещу „Галатасарай”. Равенството срещу турците беше в Торино, а при очертаващата се ситуация точно „Галатасарай” най-вероятно ще се окаже съперникът на италианците за второто място. Защото едва ли „Реал” ще може да бъде изместен от лидерската позиция. В исторически план „Ювентус” е един от най-неудобните европейски съперници на „Реал”. В европейск...

В Солун се създава Българо-македонският комитет — бъдещата ВМОРО

На 23 октомври 1893 г. в Солун в квартирата на Иван Хаджиниколов е поставено началото на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Нейни основатели са шестима македонски българи: Дамян Груев от с. Смилево, който тогава е коректор в печатницата на Коне Самарджиев; д–р Христо Татарчев от Ресен, който е лекар в Българската мъжка гимназия в Солун; Петър Попарсов от с. Богомила, който е учител в Българската мъжка гимназия в града, Христо Батанджиев от с. Гюмендже, който е секретар на Българската митрополия в Солун, Андон Димитров от с. Айватово, който е учител в Българската мъжка гимназия в Солун и Иван Хаджиниколов от Кукуш, който е книжар в същия град. Организацията се явява продължител на БРЦК и на делото на Хр. Ботев, Васил Левски, Г. С. Раковски. След подписването на Б...

Брюксел спира парите на 15 ноември

Европейската комисия е пред фалит и може да спре плащанията към страните членки от 15 ноември. За да се избегне това, Брюксел настоява за спешно увеличение на бюджета си за тази година с 2,7 млрд. евро. Това се казва в писмо на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу до Европейския парламент, съобщи председателят му Мартин Шулц.
Европейската комисия е пред фалит и може да спре плащанията към страните членки от 15 ноември. За да се избегне това, Брюксел настоява за спешно увеличение на бюджета си за тази година с 2,7 млрд. евро. Това се казва в писмо на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу до Европейския парламент, съобщи председателят му Мартин Шулц.

През 2010 г. в Сандански лекували очите на момиченцето Дева, никой не знае дали е Мария

През 2010 г. в детското отделение в Сандански е лежало само едно дете с име Мария, което тогава било на 1 г. То обаче не е имало проблем със зрението, а дихателна недостатъчност и настинка. Сега Мария е жива и здрава и живее при родителите си, баба си и дядо си в апартамент в Сандански.              
През 2010 г. в детското отделение в Сандански е лежало само едно дете с име Мария, което тогава било на 1 г. То обаче не е имало проблем със зрението, а дихателна недостатъчност и настинка. Сега Мария е жива и здрава и живее при родителите си, баба си и дядо си в апартамент в Сандански.

Норвежката следа в атентата срещу мола в Найроби

Франс прес

Норвежки гражданин от сомалийски произход е в полезрението на следователите след нападението срещу търговския център в Найроби в края на септември. Този факт доказва съществуването на мрежа, чрез която млади норвежци са били убеждавани да напускат страната си и да се присъединят към Аш Шабаб.

Между 20 и 30 души са заминали от Норвегия, за да включат в редиците на сомалийските ислямисти, понякога като командири, смята норвежкият анализатор Стиг Ярле Хансен, специалист по Сомалия.

“Не става дума за масово вербуване, но някои от тези новобранци трябва да се вземат много на сериозно”, заяви Хансен за АФП.

Би Би Си съобщи миналата седмица, че единият от извършителите на кървавото нападение срещу търговския център “Уестгейт” през септември, който се вижда на охранителните камери, е 23-годишен норвежец от сомалийски произход. Казва се Хасан Абди Дхухулоу, пристигнал в Норвегия още като дете през 1999 г.

Близка до Хасан Абди заяви за норвежката държавната телевизия Ен Ер Ка, че човекът на снимките не е той.

Норвежките служби за вътрешно разузнаване (ПСТ) не потвърдиха, че лицето, което се вижда на снимките, е Дхухулоу. Те обаче потвърдиха, че разследват евентуалното участие на норвежки гражданин от сомалийски произход.

Вероятно става дума за този същия Дхухулоу.

“Въз основа на събраната до момента информация, подозренията за неговото участие се увеличават”, съобщиха те.

Започналата на 21 септември атака от неопределен брой нападатели (между 4 и 6 според последни данни, предоставени от кенийската полиция) продължи няколко дни и доведе до смъртта на 67 души, а 23-ма се смятат за изчезнали.

Двама следователи от норвежките служби са в Найроби. “Един от аспектите на следствието е в това да определим дали (заподозреният норвежец) е жив или не”, обясни говорителят на ПСТ Мартин Бернсен. Норвежките служби твърдят, че се опасяват от увеличаването на броя на лицата, които са напуснали Норвегия, за да участват в конфликти, да се обучават в лагери или да се присъединят към “терористични мрежи”.

Обект на тяхното внимание е Абдулкадир Мохамед Абдулкадир, кениец от сомалийски произход, познат още като “Икрима”, който също е живял в Норвегия между 2004 и 2008 г. Според американците той е свързан с членове на Ал Каида, замесени в нападението срещу американското посолство в Найроби през 1998 година.

Този 28-годишен мъж бе обект на рейд от американските специални сили на 4 октомври в един от бастионите на шабабите в южната част на Сомалия - акция, чиито резултати не са съвсем известни.

Според норвежката телевизия ТВ2 в “доклад на кенийските служби за разузнаване се изразява подозрение, че Икрима е играл основна роля в планирането и извършването на множество терористични атентати в Африка”.

Името му беше също така свързано с нападението срещу “Уестгейт”, без обаче това да бъде потвърдено от Осло.

“Предполагаемото участие на норвежци в операциите на Аш Шабаб се обяснява, според Хансен, с наличието на голяма сомалийска диаспора (в Норвегия).

Близо 33 000 души от сомалийски произход или със сомалийско гражданство живеят в момента в северното кралство по официални данни, като по този начин те представляват едно от основните незападни малцинства.

“Сега имаме същите проблеми като всички други страни със значителна сомалийска общност, Великобритания, Дания, Швеция и Кения например”, разкрива експертът.

Граждани на Дания и САЩ също са извършвали самоубийствени атентати за шабабите и, според Хансен, “министърът на правосъдието” на ислямските бунтовници в Сомалия вероятно е Фуад Мохамед Халаф - имам, дошъл от Швеция.

Относително по-малобройни от сомалийското малцинство, кандидатите за заминаване минават ...

След ДПС, "Движение България на гражданите" също поиска президентът да сезира КС за мораториума


"Движение България на гражданите" призовава президентът Росен Плевнелиев да сезира Конституционния съд, пише в официална позиция на изпълнителния съвет на партията за днешното решение на парламента, с което се задължава правителството да работи за мораториум върху продажбата на земя на чужденци до 2020 г.

По-рано днес лидерът на ДПС Лютви Местан също настоя президентът да се обърне към съда и заяви, че ще ДПС търси подкрепа от други партии, за да внесе искане решението да бъде...

Наглост: депутат спира луксозно возило на място за инвалиди

/КРОСС/ Народният представител от БСП-Севлиево Йордан Стойков е забелязан да паркира джипа си на място за инвалиди в родния му град. Оказва се, че за севлиевци поведението на бившия им кмет и настоящ депутат не е изненада. Стойков имал навика да не спазва както собствените си разпоредби, докато бил кмет, така и законите, които сега гласува. Хората разказват, че от години ежедневно джипът на Йордан Стойков може да бъде видян спрян на забранени места - върху тревни площи и тротоари. Става въпрос за същото луксозно возило, джип „Touareg", което Стойков получи заедно с жилище на „Витошка" за 200 000 евро срещу далаверата със севлиевския боклук. Двете придобивки му дари племенника му, на чиято фирма Йордан Стойков даде обществената поръчка за сметосъбирането в Севлиево, докато беше кмет на общината. Далаверата, с явен конфликт на интереси, е на стойност 13 млн. лв., а срокът на договора, който подписват двамата роднини е за 15 години, през които не може да бъде развален. В замяна на облагодетелстването на фирмата племенника му „Неотитан", Стойков получи апартамента за 200 000 евро и джипа, който все още е с хасковска регистрация, към която област е Димитровград, където е седалището на фирмата „Неотитан", която благодарение на далаверата още дълги години ще почиства Севлиево, пише centralnews.bg .

Варненски ученици заснеха екшън комедия с шпиони

Шпионски игри, премеждия с мафиоти и една тайнствена пратка са част от сюжета на филм, направен от двама тийнейджъри. Лентата носи името „Шпионирай трудно: Секретна пратка”, а режисьори са варненците Румен Русев и Александър Георгиев.

Отношенията на Гърция с Албания са в най-ниската си точка

Отношенията между Атина и Тирана се влошиха, откакто социалистът Еди Рама пое премиерския пост в Албания, а в същото време никакъв резултат не даде неотдавнашното посещение на гръцкия премиер и външен министър Евангелос Венизелос в албанската столица.

От близо 20 години гръцко-албанските отношения се намират на най-лошото ниво. Впрочем това се видя и от няколкочасовата визита на Венизелос в Тирана. След като от началото на миналия месец социалистическият лидер Еди Рама пое министър-председателския пост, лошите отношения между Гърция и Албания при предишното управление на премиера Сали Бериша по-скоро се влошиха, отколкото да вървят към подобрение.

Социалистическата партия в Албания с лидер Еди Рама, която преди това бе в опозиция, е същата тази политическа сила, която през 2009 г. сезира Конституционния съд в Тирана, като поиска да бъде анулирано споразумението с Гърция от април същата година, определящо границите на изключителните икономически зони на двете съседни държави.

Албанските социалисти твърдяха, че гръцките скални островчета северно от о-в Корфу нямат шелф и следователно неправилно е била предоставена на Гърция по-голяма икономическа зона от тази, на която тя реално има право. През януари 2010 г. албанският Конституционен съд анулира споразумението с Гърция за зоните между двете страни.

Това решение е ясно, заяви албанският външен министър Дитмир Бушати, който се срещна с гръцкия си колега Венизелос, повдигайки всъщност въпроса за предоговаряне на споразумението между Албания и Гърция, но не от нулата, а да се вземе предвид обстоятелството, че гръцките скални островчета северно от о-в Корфу нямат шелф за албанската страна, тъй като така е решил албанският Конституционен съд. От тази гледна точка изключително трудно е, за да не кажем предварително невъзможно, на тази основа да бъде постигнато ново споразумение между двете страни за икономическите зони.

Напротив, албанското правителство изглеждаше агресивно по въпроса за “чамите” албанско етническо малцинство в гръцката област Епир , както се видя от изявленията на албанския външен министър. Въпросът представлява съществен елемент от дипломатическия дневен ред с Гърция, подчерта той, допълвайки, че по мнение на албанската страна “сега е моментът да си види реалността, за да бъде преодоляна една от историческите пречки, оставени от миналото на двете страни”.

Албанският министър поиска също Гърция да отмени закона за състояние на война с Албания и да признае правото на собственост на нейното етническо малцинство съгласно международното право. В отговор Венизелос заяви, че “състоянието на мир между двете страни официално е било обявено от министерския съвет на Гърция през 1987 г.” Това е истина, но тя е несъпоставима с това, което искат албанците. Решението на министерския съвет на правителството на Адреас Папандреу не е минавало през парламента, за да стане закон на гръцката държава вдигането на военното положение с Албания, нито пък бе подписано някакво гръцко-алрбанско споразумение за установяване на мирни отношения между двете съседни държави.

Това не бе допуснато от политическите събития и процеси в двете страни. Правителството на Андреас Папандреу падна, след като претърпя поражение на изборите през юни 1989 г. и бе заменено през март 1990 г. от дясното правителство на Константинос Мицотакис. Паралелно започна и падането на албанския режим на “реалния социализъм” на Рамиз Алиа, което приключи в началото на 1992 г. с изборите през март, отстранили от власт бившите комунисти, въпреки че те бяха спечелили относително свободните за албанската действителност парламентарни избори през 1991 г.

Отварянето на границата между Гърция и ...

Да се забрани на младите шофьори да карат мощни коли

Управляващите смятат, че има нужда от изцяло нов Закон за движение по пътищата, който да регламентира драконовски мерки и по-солени санкции

Тити Папазов: Още не сме готови

Старши треньорът на „сините” Тити Папазов логично бе разочарован от второто поражение в Балканската лига. Баскетболният тим на Левски падна от македонския Кожув като домакин в зала „Универсиада”. „Бяхме притеснени. Видимо не сме в добро състояние и го знаем. Решихме да запазим Чалмърс и рискувахме от гледна точна на съботния мач. Синхронът в нападение липсва, а днес имахме проблеми и в играта в защита. Отрази се и високата успеваемост на македонците от тройката. Взеха решаващи борби в нападение. Днес отборът, който заслужаваше повече, победи”, ...

Арестуваха "човека радио", тормозел денонощно бургазлии

Млад бургазлия с психични отклонения тормозел денонощно съседите си с гръмко говорене. ой имал навика да отваря прозорците си широко и след това започвал да си говори сам, пише сайтът  burgasnovinite.bg.
“Все едно че говори през мегафон и го прави почти денонощно. Тирадите обхващат различни теми, но преобладават политическите. Смее се бурно ... Млад бургазлия с психични отклонения тормозел денонощно съседите си с гръмко говорене. ой имал навика да отваря прозорците си широко и след това започвал да си говори сам, пише сайтът burgasnovinite.bg. “Все едно че говори през мегафон и го прави почти денонощно. Тирадите обхващат различни теми, но преобладават политическите. Смее се бурно ...

Twitter погреба Горбачов

/КРОСС/ Слуховете за смъртта на Михаил Горбачов не са верни. В момента бившият президент на Съветския съюз се намира в клиника в Германия за планови изследвания, съобщи Интерфакс. Днес развълнувани потребители на Twitter започнаха да разпространяват новината, че бившият съветски лидер се е преселил в отвъдното. Това обаче не се случва за първи път. В началото на август съобщение за смъртта на политика се появи в микроблога на РИА Новости. Тогава, за да увери обществеността , Горбачов направи опровержение . По-късно се оказа, че сензационната новина е трик на хакери.  

Св. апостол Иаков, брат Господен

Православен календар

Св. апостол Иаков, брат Господен – наречен тъй, защото бил син на Йосиф, обручникът на св. Дева Мария. Той е от седемдесетте апостоли, първи епископ на Иерусалим в продължение на 33 години.

Написал първата света литургия. Завършил мъченически, блъснат от храмовата стряха, засипан с камъни и, ударен с едно кросно, разбили главата му – починал в 63 г. на 66 години.

† Траянополский епископ Иларион, Пространен православен месецослов, изд. Тавор.

Пръв от тях [Седемдесет апостоли] бил свети Иаков, брат Господен, за когото споменава свети апостол Павел в посланието до галатяните, като казва: “възлязох в Иерусалим да се видя с Петра… Другиго от апостолите не видях, освен Иакова, брата Господен” (Гал. 1:18-19). Той бил поставен за пръв епископ на Иерусалим. Според свидетелството на преданието ­ избран за това и посветен от Самия Христос по време на Неговия земен живот. Заради това, че проповядвал Христа в Иерусалим, свети апостол Иаков бил хвърлен от иудеите от покрива на храма, след това го пребили с камъни и му разбили главата с тояга.

 

Статията "Св. апостол Иаков, брат Господен" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Норвегия обмисля предложението на ООН за унищожение на сирийския химичен арсенал

/КРОСС/ Норвегия обмисля предложението на ООН на територията на страната да бъде унищожен част от химическия арсенал на Сирия в рамките на програмата за неговото унищожаване до 30 юни 2014 г.. Това каза пред РИА „Новости" пратеникът на страната в световната организация Геир Педерсен. "В момента това предложение само се разглежда, но Норвегия е готова да допринесе за унищожаването на химическото оръжие в Сирия", каза дипломатът.По-рано бе съобщено , че експерти на ООН са помолили Норвегия да се заеме с унищожаването на 500 тона химически вещества - половината от приблизителните запаси на Сирия.

Протестите продължават 131-ви ден


За 131-ви път днес протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски се събраха пред сградата на Министерския съвет.

Протестите са срещу задкулисието в управлението. Те започнаха на 14 юни след като Народното събрание изненадващо избра депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС. 

По традиция участниците в днешния протест спряха движението на коли пред сградата на правителството, скандираха "Оставка", биеха на барабани, надуваха свирки и вувузели.
...

Арестуваха "човека радио", тормозел денонощно бургазлии

Млад бургазлия с психични отклонения тормозел денонощно съседите си с гръмко говорене. ой имал навика да отваря прозорците си широко и след това започвал да си говори сам, пише сайтът  burgasnovinite.bg.
“Все едно че говори през мегафон и го прави почти денонощно. Тирадите обхващат различни теми, но преобладават политическите. Смее се бурно ... Млад бургазлия с психични отклонения тормозел денонощно съседите си с гръмко говорене. ой имал навика да отваря прозорците си широко и след това започвал да си говори сам, пише сайтът burgasnovinite.bg. “Все едно че говори през мегафон и го прави почти денонощно. Тирадите обхващат различни теми, но преобладават политическите. Смее се бурно ...

ЕС възобновява преговорите с Турция след три години застой

Турция ще поднови преговорите за членство в ЕС на 5 ноември. Това стана възможно, след като външните министри на Общността одобриха дълго чаканата стъпка. В началото на следващия месец ще бъде отворена глава 22-ра „Регионална политика”, в която Анкара трябва да защити приоритетите си в тази сфера.

Пакистанският премиер призовава за спиране на ударите с безпилотни самолети

Министър-председателят на Пакистан Наваз Шариф призова САЩ да преустановят въздушните удари с безпилотни самолети, предаде АФП. Шариф наблегна на факта, че подобен род атаки нарушават териториалната цялост на страната му.

По време на визитата си във Вашингтон, пакистанският лидер заяви, че въздушните атаки поставят големи пречки... Министър-председателят на Пакистан Наваз Шариф призова САЩ да преустановят въздушните удари с безпилотни самолети, предаде АФП. Шариф наблегна на факта, че подобен род атаки нарушават териториалната цялост на страната му. По време на визитата си във Вашингтон, пакистанският лидер заяви, че въздушните атаки поставят големи пречки...

Обиждат капитана на ЦСКА на "Армията"

Група фенове са си позволили да обиждат капитана на ЦСКА Валентин Илиев на "Българска армия". Конфузно това се е случило минути преди следобедната тренировка на "червените" и 3 дни след победата над "Левски" във вечното дерби.

Запалянковците първо поискали сметка от лекаря на тима - д-р Иван Дойчев, защо паркирал автомобила си до чешмата пред се Група фенове са си позволили да обиждат капитана на ЦСКА Валентин Илиев на "Българска армия". Конфузно това се е случило минути преди следобедната тренировка на "червените" и 3 дни след победата над "Левски" във вечното дерби. Запалянковците първо поискали сметка от лекаря на тима - д-р Иван Дойчев, защо паркирал автомобила си до чешмата пред се

Стотици казанлъчани на митинг, за да бъдат чути

Твърди писмени гаранции от българските институции, че те ще се съобразят с настояванията и исканията на жителите на Казанлък. Затова настояха стотици жители на града, на организиран от Инициативен комитет Общощоградски митинг, за запазване на Школата за специализирана полицейска подготовка в града срещу евентуалните намерения на правителството да закрие школата и на нейно място да се създаде лагер от затворен тип за бежанци.Сред ораторите на митинга бяха бизнесмени, представители на различни политически сили ,на младежки организации и НПО...

Видео: Деца свириха Моцарт под палката на проф. Дина Шнайдерман


Кречетало, кукувичка, окарина, барабан, триъгълник, свирки и дрънкалки звучаха тази вечер в Централния военен клуб в София. Под палката на проф. Дина Шнайдерман млади изпълнители свириха "Симфония на играчките" от Моцарт.

Това стана при откриването на Третия международен фестивал и конкурс за млади цигулари "Емил Камиларов". "Мечта на съпруга ми беше да учреди конкурс за млади цигулари и аз бях длъжна да изпълня завета му", каза Дина Шнайдерман.

В конкурса участват млади...

Ройтерс: В ЕС може да удължат забраната за работа за българи след решението за земята

Всяка ревизия на присъединителния договор на България може да бъде посрещната с реципрочни действия от страните членки на ЕС, включително с потенциално удължаване на изтичащата на 1 януари 2014г. забрана българи да могат да работят постоянно в която и да е дъргава от съюза.

Това съобщи "Ройтерс" по повод днешното решение на парламента да се удължи до 2020г. забраната чужденци да купуват земеделски земи.

Агенцията цитира изказването пред БНР на Шантал Хюс, говорителката на...

Равенство между Милан и Барселона

Логично равенство – това предложи първият двубой между грандовете „Милан” и „Барселона” в тазгодишното издание на Шампионската лига. Домакини в него бяха росонерите. Мачът започна във вихрено темо за „Милан”, които тръгнаха мощно напред, окрилени от публиката си – феновете създадоха страхотна атмосфера и предвид факта, че Рикардо Кака започна като титуляр на „Сан Сиро” за пръв път, откакто се завърна при росонерите. Бурният натиск доведе до гол на Съли Мунтари още в 6-тата минута след перфектен пас на Робиньо, но ганаецът беше в засада. След само три минути обаче прошка нямаше – Робиньо открадна топката след безумна грешка на Хавиер Масчерано, подаде на влизащия на скорост Кака, който веднага върна топката и за Робиньо ост...

186 страници обвинение срещу ген. Киров (Обзор)

Делото за присвояване на 4,7 млн. лв. срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров стартира вчера във Военния съд. Процесът тръгна при закрити врати, тъй като е строго секретно, но все пак се разбра, че прокуратурата е описала престъпленията, в които обвинява генерала, в 186 страници. 
Ген. Киров дойде в... Делото за присвояване на 4,7 млн. лв. срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров стартира вчера във Военния съд. Процесът тръгна при закрити врати, тъй като е строго секретно, но все пак се разбра, че прокуратурата е описала престъпленията, в които обвинява генерала, в 186 страници. Ген. Киров дойде в...

Черна серия: Българин загина на пътя и в Бавария

Български гражданин е починал при тежка катастрофа в Германия.

Бойко в Благоевград: Вземам властта и връщам уволнените при чистката

Лидерът на ГЕРБ обеща в Благоевград да върне на работа всички, след като застане начело на държавата. Според Борисов, случващото се днес е политическа чистка.

Борисов: ГЕРБ не е губила властта и е първа политическа сила

Направихме ревизия на грешките и сега стягам структурите на ГЕРБ в страната - това заяви в Благоевград лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който се срещна с партийния актив на партията в Пиринско в препълнената зала "Яворов". "Чувстваме се в отлична кондиция и форма и съм благодарен, че така ни се случи да не можем да управляваме сами и си направихме ревизия. Стягаме се и нещата ще бъдат много по-добре, затова съм тук сега в Благоевград", добави Борисов. По думите му ГЕРБ никога не е губила властта. Според него коалиция, направена от хора без морал...

Гласуването на мораториума: ГЕРБ и "Атака" разцепиха вота на левицата


ГЕРБ и "Атака" на няколко пъти блокираха парламента и бламираха управляващите. След демонстрацията на двете партии БСП се разцепи в гласуването на искания от Волен Сидеров мораториум за продажба на земя на чужденци, вероятно притеснена от анонсите на "Атака" за общ вот на недоверие към кабинета "Орешарски" с ГЕРБ.

Депутати от партията на Бойко Борисов, гласували "за" мораториума, макар да знаят, че решението не поражда правни последици, заподозряха, че зад партийната повеля за...

OS X Mavericks ще бъде безплатна за потребителите на Mac

/КРОСС/ Новата операционна система на Apple - OS X Mavericks, ще бъде безплатна за всички потребители на Mac. Това съобщи по време на презентация в Сан Франциско главният изпълнителен директор на компанмията Тим Кук. По думите му тя ще бъде достъпна още от днес, 22 октомври. Освен това, компанията вече представи новото поколение на MacBook Pro.

Шефът на баретите е сменен

Командирът на Специализирания отряд за борба с тероризма Кирил Димов е бил освободен от поста си. Новият шеф на отряда на баретите е Георги Гайков, пише "Стандарт". От МВР потвърдиха рокадата, но заявиха, че Димов не е уволнен, а пренасочен към друга дирекция във вътрешното ведомство. Самият Димов не беше открит за коментар. Новият антитерорист номер 1 е доскорошен шеф на групата за специална подготовка и председател на Българската тактическа асоциация. Заповедта за отстраняването на Димов от поста е била изготвена преди уикен...

ЕС одобри отварянето на нова глава от преговорите с Турция

Главата, отнасяща се до регионална политика, ще бъде отворена на 5 ноември, когато ще бъде организирана междуправителствена конференция

Борисов: Орешарски да отива в Брюксел да се договаря

Бойко Борисов. Снимка: Сергей Антонов

Днешното решение  да бъде удължен мораториумът за продажба на земя на чужденци е взето от 54 депутати от БСП и ГЕРБ, без значение от вота на „Атака”. Това заяви в Благоевград председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Ние взехме това решение с ясното съзнание, че Орешарски бързо трябва да отива в Брюксел и да се договаря с колегите мораториумът да се удължи, като им обясни колко е различна ситуацията към днешна дата от тази, когато сме присъединявани към ЕС, каза Борисов.

Хилядите бежанци създават различна обстановка в България в момента. Ние сме на границата на Европейския съюз. Ние сме подложени на най-голямата бежанска вълна и нищо не налага да поемаме тези рискове в момента. Трябва да им се обясни на хората в Европейската комисия, че ние искаме малко отлагане, защото регионът ще бъде различен след 7, 8 или 10 години, заяви председателят на ГЕРБ. 

Според него хилядите нелегални емигранти са сериозен проблем в момента.

Статията "Борисов: Орешарски да отива в Брюксел да се договаря" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Сметката за ток – най-много за 31 дни

Сметката за ток не може да е за период по-дълъг от 31 дни. Това е решила на закрито заседание на 14 октомври Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). На него са приети правилата за измерване на количествата електрическа енергия, според които периодът на отчитане на електромерите не може да е по-дълъг от въпросните 31 дни.

Фирми бавят заплати за 63 милиона лева

Работодатели бавят заплати за 63 млн. лв. Това съобщи шефката на Главната инспекция по труда (ГИТ) Румяна Михайлова на конференция за безопасността на работните места вчера. От началото на 2013 г. след намесата на трудовите полицаи са платени забавени възнаграждения за 43 млн. лв. Работодатели бавят заплати за 63 млн. лв. Това съобщи шефката на Гла Работодатели бавят заплати за 63 млн. лв. Това съобщи шефката на Главната инспекция по труда (ГИТ) Румяна Михайлова на конференция за безопасността на работните места вчера. От началото на 2013 г. след намесата на трудовите полицаи са платени забавени възнаграждения за 43 млн. лв. Работодатели бавят заплати за 63 млн. лв. Това съобщи шефката на Гла

Забавените заплати през 2013-та гонят 63 млн.

София /КРОСС/ За първите девет месеца на годината е забавено изплащането на трудови възнаграждения в размер на 45,5 млн. лв., а до днешна дата забавените заплати са около 63 млн. лева. Това обяви изпълнителният директор на Главната инспекция по труда Румяна Михайлова, която участва в национална конференция за здравословни работни места. Около 40% от фирмите дължат заплати за месец, около 17% от предприятията са забавили изплащането на възнаграждения с два до три месеца. Малко като процент са предприятията, дължащи заплати на работниците и служителите си за повече от 24 месеца, като по-голяма част от тях са или обявени в несъстоятелност, или са в процес на ликвидация.От края на 2009 г. досега са изплатени забавени трудови възнаграждения в размер на 238 млн. лв., посочи още Михайлова. По думите й от половин година насам се наблюдава тенденция за намаляване на месеците, в които работодателите не са се разплатили.През 9-месечието на тази година, след намесата на Инспекцията по труда са изплатени забавени трудови възнаграждения в размер на 43 млн. лв. За същото време инспекторите са извършили 43 107 проверки в 33 397 предприятия от всички икономически дейности с 1 288 700 работници и служители в тях. Констатирани са 185 804 нарушения, като 41 процента от тях са за нарушения на нормите в областта на здравословните и безопасни условия и на нормите за организация и управление за здравословни и безопасни условия на труд /60 на сто/

Горбачов е приет в клиника в Германия

От неправителствената институция уточниха, че

Георги Мамалев води шоуто за 80 години на Борис Карадимчев

Едни от най-хубавите български песни като “Бяла тишина”, “Хора и улици”, “Оставаме”, “Богатство”, “”Безсъние” ще бъдат изпети от Маргарита Хранова, Орлин Горанов, Мими Иванова, Васил Петров, Орлин Павлов и Наско от Б.Т.Р. в чест на именития композитор на 15 ноември в зала “България” от 19,30 ч. Водещият Георги Мамалев и колегата му Христо Гърбов ще Едни от най-хубавите български песни като “Бяла тишина”, “Хора и улици”, “Оставаме”, “Богатство”, “”Безсъние” ще бъдат изпети от Маргарита Хранова, Орлин Горанов, Мими Иванова, Васил Петров, Орлин Павлов и Наско от Б.Т.Р. в чест на именития композитор на 15 ноември в зала “България” от 19,30 ч. Водещият Георги Мамалев и колегата му Христо Гърбов ще

Стейтъм с ключова роля в шпионска комедия?

/КРОСС/ Предложиха на Джейсън Стейтъм ключова роля в шпионската комедия „Susan Cooper", съобщава сайтът Deadline. Главната роля в лентата е поверена на Мелиса Маккартни. Тя ще влезе в образа на секретен агент. Ако екшън звездата и създателите на филма успеят да се договорят, актьорът ще изиграе шпионин, който работи за същата организация, за която и героинята на Маккартни. С постановката на лентата ще се заеме Пол Фиг. Последният филм с Джейсън Стейтъм, който излезе на големия екран през лятото на тази година, е Hummingbird. До края на 2013-та по кината трябва да излезе още един филм със звездата - Homefront, в който зрителите освен на Стейтъм, ще могат да се насладят и на играта на Джеймс Франко , Уинона Райдър и Кейт Босуърт.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване