Около 63 млн. лева са забавените заплати във фирмите

Безопасността на работното място - проблем за предприятията

    


Днес възобновяват делото за убийството на Анна Политковская

Московският градски съд ще възобнови разглеждането на делото за убийството на руската журналистка Анна Политковская, съобщи РИА Новости. Това ще стане във вторник.

Разглеждането беше прекъснато във връзка с карантина в следствения изолатор, където е държан един от подсъдимите. Слушанията бяха отлагани няколко пъти.

Виж тук новите електронни и Московският градски съд ще възобнови разглеждането на делото за убийството на руската журналистка Анна Политковская, съобщи РИА Новости. Това ще стане във вторник. Разглеждането беше прекъснато във връзка с карантина в следствения изолатор, където е държан един от подсъдимите. Слушанията бяха отлагани няколко пъти. Виж тук новите електронни и

Къде са българските студенти?

 Имат ли българските студенти отношение към това, което се случва в страната? Какви са разликите между студентското движение от 1989-1990 и студентите днес? Една акция от последните дни ни кара да си зададем тези въпроси.

В края на миналата седмица от балкона за посетители в Народното събрание се спуснаха два транспаранта с надпис "Не ви ли е срам?". Оказа се, че авторите на тази акция са трима студенти. След като охраната прибра транспарантите и изведе младежите от балкона, те бяха приети от председателя на парламента Михаил Миков. След срещата с него студентите казаха пред медиите, че според тях депутатите работят за интересите на олигархията. Те изразиха възмущението си от назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и поискаха оставка на правителството и нови избори.

"Протестиращите студенти не са само трима"

Как трябва да се интерпретира всичко това? Като обнадеждаваща проява на активност сред студентите? Или пък точно обратното: като доказателство, че те са аполитични, щом са могли да излъчат само трима свои представители?

"Първият извод е по-уместен", смята доц. Петя Кабакчиева, която ръководи катедра "Социология" в Софийския университет. "Днес студентите се включват по различен начин и се организират мрежово, а не както сме свикнали – чрез установени структури. За мен проявата в Народното събрание е много интересна, защото студентите демонстрираха своя протест в рамките на законността и лице в лице с тези, срещу които протестират – депутатите. Те бяха поканени на разговор с председателя на парламента и след като излязоха от кабинета му не си бяха променили мнението, за разлика от много други, които са били поставени в същата ситуация на разговор лице в лице. Досега такова нещо не се е случвало", казва доц. Кабакчиева.

Според нея не може да се твърди, че протестиращите студенти са само трима, защото през това лято на площадите е имало и други студенти. "Те се организират поединично в мрежите, наплашени са от организации, които да говорят от тяхно име", казва доц. Кабакчиева.

"Ключовият проблем на студентите е страхът"

Според други обаче гражданското участие на студентите в каквото и да било е скандално слабо. "Ключовият проблем на днешните студенти е страхът", смята Стелиян Стойчев – един от лидерите на студентското движение през 1989-1990. "Днес те не се страхуват от репресии или от Държавна сигурност, разбира се, а от битови неща – дали няма да им пишат двойка например или пък дали животът им няма да се промени, ако пропуснат чалготеката довечера", казва той. В интервю за Дойче веле Стелиян Стойчев прокарва една основна разделителна линия между студентите от 1990 година и студентите днес: "Ние нямахме достъп до никаква информация и знаехме много точно какво искаме да научим. Днес студентите са удавени в информация и не могат да намерят важното в нея. Ние имахме далеч повече основания от тях да мразим организациите, стачните комитети и лидерите, защото бяхме живели в тоталитарна система. Просто знаехме, че без организация не можем да сме ефективни в каузата ни. А сега студентите не могат да създадат отбор, нямат общи каузи. Какво биха могли да постигнат при това положение?".

Броят на студентите, участващи в протестите срещу правителството, не е известен

Петя Кабакчиева има друг поглед върху различните поколения протестиращи студенти. "През 1990-та ставаше дума за взрив, това беше ентусиазиран протест. Протестът през 1997-ма пък беше провокиран от глад, тогава студентите бяха артистично активни – всеки ден измисляха по нещо. Сега са рефлексивно активни", казва тя.

За други преподаватели обаче рефлексивността е по-скоро дефицит, а не обратното. Екатерина Макавеева, която преподава френски език в елитно софийско училище, твърди, че нейните ученици – и бъдещи студенти – с всяка изминала година стават все по-неактивни. Тя говори не само за гражданската им (не)активност, а за общата им неспособност да се ориентират сами в търсенето на информация и различни форми на изява. "Усещането им за отговорност закърнява все повече и повече", подчертава учителката по френски език.

Що се отнася до гражданската активност обаче, Екатерина Макавеева не е склонна да разделя студентите от всички останали. Според нея цялото общество демонстрира "ужасна липса на елементарна човешка съпричастност". "Съмнявам се, че някъде в елитни софийски гимназии ще се вдигнат на бунт заради изгонването на тяхна съученичка от ромски произход например", казва учителката, намеквайки за бунтовете на гимназистите в Париж в края на миналата седмица. Тогава повече от 10 000 тийнейджъри протестираха срещу екстрадирането от Франция на двама техни съученици от косовски и от арменски произход.

Да си купиш изпит за 20 лева

По подобен начин мисли и 21-годишната Ния Лютакова, която следва психология в Холандия. Според нея неактивните студенти в България са по-скоро жертва на демотивиращата ги образователна система и на общата липса на справедливост в обществото. Разбрала го е, след като се е озовала в холандския университет – място, в което "оценките са обективни, усилията се възнаграждават, а ти самият започваш да искаш да научиш нещо, вместо да се чудиш как да измамиш системата". В телефонно интервю за Дойче Веле Ния се позова на своя приятелка от София, която учи в коренно различна среда – такава, в която се поощряват съвсем други стремежи. "Преподавателката ѝ в София казала на студентите си, че ако си купят нейния учебник, който струва 20 лева, ще могат да го ползват по време на изпита, т.е. ще могат да преписват от него. Не можело да се ползва ксерокопие или учебник на друг автор. Какво излиза? Че изпитът е нещо, което се купува за 20 лева", разказва Ния.

21-годишната българка, която заедно с други български студенти в Холандия подкрепя софийските протести срещу кабинета и активно следи новините по тази тема, знае много добре какво иска от българските власти. Казано с думите от един студентски плакат, развят в Мюнхен, искането ѝ звучи така: "Махнете се вие, за да се върнем ние!".

 

DW.DE

 
 

Клисарова: 5 – 7 процента повече средства за издръжката на един ученик

В бюджета за следващата година за средно образование се предвиждат между 5 и 7 процента повече средства за издръжката на един ученик в професионално училище и за децата със специални образователни потребности. Това заяви министърът на образованието Анелия Клисарова, на дискусия със студенти за връзката между бизнеса и висшето образование.

Повече средства в следващия бюджет ще има и за висшето образование, гарантира министърът. То ще бъде съобразено с реализацията на студентите и с пазара на труда. Повече ще има за специалностите педагогика, за природонаучните науки и за инженерните науки.

Клисарова очаква бюджетът за образование през 2014-а година да е по-голям от този за тази година с 0,01 до 0,03 процента от БВП.

Образованието ще бъде приоритет в следващия бюджет, каза още министърът. Ще се отделят повече средства в тези направления и специалности, от които има нужда икономиката и бизнесът, от чиито специалисти ще има ефект като крайна реализация. Повече средства се предвиждат за стипендии за стажанти по отношение на следващия програмен период, каза още министрът на образованието.

Клисарова коментира като възможност и широкоразпространената европейска практика, бизнесът да поръчва на университетите видът на специалистите и професионалните направления, в които се намират нови кадри. Според Клисарова, у нас се усеща липсата на европейската квалификационна рамка, която ще даде възможност на работодателите да са наясно с нивото на компетентност на всеки завършил студент. Министърът подчерта и необходимостта преподавателите да бъдат в тон с времето и на базата на това да се изработват образователните планове, предаде Kross.bg

 

 

 

Депутат: Вероятно ще има вот на недоверие заради кризата с бежанците

„Тревогите по тема „Тревогите по тема "бежанци" нарастват и те са най-разнообразни. Може би най-справедливо е самият премиер да поиска вот на доверие по тази тема. Твърде вероятно е да има вот на недоверие за бежанците". Това заяви пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Веселин Вучков. Тези дни се очаква темата да бъде обсъдена в парламентарната група. Но според Ву

НС дава над 500 хил. лв. за вестници за година

Вестници. Снимка:sxc.hu

Народното събрание ще похарчи над 500 хил. лв. за отпечатването и разпространението на Държавен вестник, както и за абонамент за чужди издания.

Това става ясно от три обществени поръчки на парламента, публикувани на сайта на Агенцията за обществени поръчки (АОП).

358 334 лв. без ДДС парламентът ще плати за отпечатването на 4000 екземпляра на Държавен вестник през 2014 г. Отделно за разпространението ще бъдат заделени 89 600 лв.

Народното събрание ще се абонира за 56 чужди печатни издания, като прогнозната стойност на поръчката е малко над 66 хил. лв. Абонаментът ще е от началото на следващата година до март 2015 г.

Статията "НС дава над 500 хил. лв. за вестници за година" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Две жертви на катастрофи за денонощието

Двама души са загинали и 27 са ранени при катастрофи

Има ли война срещу президента?

Социологът Андрей Райчев и политологът Огнян Минчев коментираха атаките срещу Росен Плевнелиев

Минчев и Райчев: Има ли война срещу президента?

По думите на Огнян Минчев правителството е изцяло марионетно и нелегитимно

Три района остават без вода днес във Варна

От ВиК-дружеството във Варна, съобщиха за Moreto.net, че поради аварии без вода ще са следните райони: - района около ХЕИ до 17 часа ; - част от местност Траката от 10 часа до 20 часа ; - в района на старото кметство в кв.

Novartis повиши годишните си цели за приходите и печалбата

Швейцарската фармацевтична компания постигна ръст на приходите от 4% за третото тримесечие на 2013 г.

    


Българка загина при тежка катастрофа в Словакия

Българка загина на място, а други трима бяха тежко ранени при пътно произшествие в Словакия между лек автомобил и микробус с прикачено ремарке, в който са пътували десет българи. Катастрофата е станала на 20 октомври в района на село Малацки, близо до Братислава. Инцидентът е предизвикан от местен гражданин при несъобразено изпреварване, информират от българското Министерство на външните работи. Тримата тежко пострадали български граждани са в стабилно състояние. Други петима са с леки наранявания, шестият не е пострадал. Българското посолство ...

Цветлин Йовчев: Ще търпим негативни последици от бежанската вълна

Ние ще имаме и ще търпим негативни последици от това, което се случва. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред bTV, по повод ситуацията с бежанците в България. „Трябва да сме наясно с едно - нито една държава не е спечелила от бежанска вълна, нито една държава не е успяла да предотврати влизането на бежанци ... Ние ще имаме и ще търпим негативни последици от това, което се случва. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред bTV, по повод ситуацията с бежанците в България. „Трябва да сме наясно с едно - нито една държава не е спечелила от бежанска вълна, нито една държава не е успяла да предотврати влизането на бежанци ...

Представяне на книгата „120 години българско изкуство “

Съюзът на българските художници и Фондация”Поддържане на изкуството в България” ще  представят книгата„120 години българско изкуство (съюзи, дружества и групи 1892 – 2012)” на 24 октомври (четвъртък) 2013 г., 17.00 ч. в БХГ „Петко Задгорски”, ул.Митрополит Симеон №24, Бургас

big_BG_Arts_invitation_PRINT-1

Депутати в спор заради бежанците

/КРОСС/ Депутати влязоха в спор в студиото на Нова телевизия, коментирайки мерките за справяне с бежанската криза у нас. В коментара си по проблема депутатът от "Атака" Магдалена Ташева се върна назад във времето. Генезисът е в политиката на ГЕРБ и на техния външен министър Николай Младенов, който заложи на карта съдбата на България, за да угоди на американци ли, на Израел, аз не зная. Но вие знаете, че той трафикираше джихадисти от Сирия в България като Муафак Каласат. Каласат е сириец, женен за българка, който когато започват през 2011-та т.нар. протести, той е бил там. И понеже е упражнил насилие, не зная точно каква е присъдата, е бил в затвора. Той беше изваден от нашия посланик по това време - Михайлов от Дамаск, и по каналите за трафик на хора, доведен в България. Където пък се оказа, че трябва да бъде съден по делото за радикален ислям в Пазарджик", каза Ташева. Депутатът от „Атака" продължи с обвиненията към министъра на ГЕРБ: „Бившият министър Николай Младенов помагаше на арабин да трафикира араби в страната ни с помощта на ГЕРБ. На 21 септември 2012 година, когато никой нямаше представа, че ГЕРБ ще бъдат свалени от власт и говорител на Сирийската свободна армия поиска да се даде територия от Странджа, от обезлюдените села, за да се направи бежански лагер". Според Ташева, хората, които влизат в страната са членове на Свободната сирийска армия и затова гневът на българския народ е справедлив

ДАНС експулсира 12 сирийци

Владимир Писанчев, Снимка: БГНЕС

Дванадесет бежанци от Сирия са подготвени за експулсиране от България. Това съобщи във вторник пред bTV директорът на ДАНС Владимир Писанчев. 

Писанчев уточни, че някои от набелязаните за експулсиране са с чисто криминални прояви, но отказа да коментира дали останалите са свързани с ислямистки групировки, защото се водело разследване.

Шефът на контраразузнаването обаче не поясни къде ще бъдат изпратени определите като рискови бежанци. Сигурно било обаче, че те няма да бъдат върнати в Турция, откъдето са влезли в страната.

Документите за експулсирането на бежанците ще бъдат готови до една или две седмици. Писанчев каза още, че ще са нужни допълнителни средства за агенция за справяне с бежанската вълна.

Само преди ден стана ясно, че България възнамерява да направи затвори за бежанци, които са определени като рискови. От думите му обаче не стана ясно по какви критерии ще се преценява кои бежанци са рискови и какъв точно ще бъде правният им статут. Загадка остана и колко средства ще трябват за издръжката на подобни центрове.

Според Владимир Писанчев е пресилено да се говори за пълзяща ислямизация. „Следим тези процеси. Пресилено е да се говори за непосредствена опасност, но внимателно наблюдаваме тези процеси. Той е характерен за целия регион този процес, наблюдаваме го”, увери председателят на ДАНС.

Писанчев уточни, че става дума за назначаване на допълнителни 19 преводачи, включително от редки езици като пущу и урду, които са разпределени по бежанските центрове и работят с пълен капацитет. За справянето с бежанската вълна обаче ще е необходим допълнителен финансов ресурс.

Според прогнозите на шефа на ДАНС бежанският поток към България няма да отслабне. Това обаче нямало да повлияе върху другите направления, по които работи агенцията, защото в нея вече е включен и капацитетът на ГДБОП, категоричен бе Писанчев.

Статията "ДАНС експулсира 12 сирийци" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Монтана се включи в акцията за "последна чиста миля"

Общината в Монтана е единствената от България, която работи по проект Общината в Монтана е единствената от България, която работи по проект "Последна чистя миля" заедно с още 6 европейски града, каза кметът Златко Живков. Целта на проекта "С - LIEGE" на стойност 2 милиона евро е да се намали трафика на тежкотоварни автомобили и вредните емисии във въздуха. Партньори са Нюкасъл и Лестър от Обединеното кралство,

Спад в цената на златото

Златото с незабавна доставка поевтиня с 0,1% до 1 314.70 долара за тройунция от 08:36 ч. на борсата в Сингапур, предаде "Блумбърг". Благородният...

"Сдружение Азбукари"


  В отговор на петицията, която "Сдружение Азбукари" към всички български
кметове, с радост можем да кажем, че голяма част от тях откликнаха и
изразиха своята морална подкрепа към Националната кампания "Вярвам в
теб!" и изграждането на комбинирана, обществена детска площадка за игра
и обучение, адаптирана и за деца със специфични потребности. Приложено
ви изпращам апела, който отправиха Областните управители на Русе и
Добрич г-н Венцислав Калчев и г-н Недко Марчев към техните колеги.
Ние от екипа на "Сдружение Азбукари" благодарим най - сърдечно на
всички съмишленици и се надяваме чрез Вас да успеем да обединим повече
хора в Националната кампания и, разбира се, тези площадки да намерят
проекция и в останалите градове на страната.

Два медала за таекуондо клуб "Форс- 1992" от турнир в Солун

Емилия Тасева и Тодор Петров спечелиха отличия за таекуондо клуб "Форс- 1992" от 4- то издание на международен турнир в Солун, Гърция. Емилия Тасева завоюва сребърен медал в кат. 37 кг, след явно ощетяване от съдиите, коментира президентът на клуба Бисер Христов. Бронзово отличие при юношите спечели Тодор Петров в кат. 55 кг.Над 550 състезатели от 11 държави взеха участие на турнира в Солун, а ТК "Форс- 1992″ бе представен от 10 момчета и момичета. "От много време не бях виждал толкова слабо и на моменти тенденциозно съдийство. Лишиха ни ...

ФА глоби Моуриньо за държанието му срещу "Кардиф"


Футболната асоциация на Англия глоби мениджъра на "Челси" Жозе Моуриньо за невъздържаното му поведение при победата над "Кардиф" с 4:1 в събота.

Специалистът беше изгонен на трибуните от главния съдия Антъни Тейлър в 70-ата минута заради бурните му протести срещу бавенето на играта от страна на гостите.

Стандартната глоба е в размер на 8000 паунда, а португалецът е призован на изслушване след тазвечершното гостуване на "Шалке" в Шампионската лига. Ако Моуриньо не се яви,...

Йовчев: Повечето бежанци са бедни и ще останат в България

Кризата с бежанците се задълбочава. Искам да се стреснат много хора и да се чуе това – проблемът е сериозен. Не можем да се делим повече на Монтеки и Капулети и да сме на различни позиции по един толкова важен въпрос.

Министерствата още мълчат за парите на държавни фирми в банки

Въпреки наближаването на крайния срок за прилагане на новите правила при избор на банки от държавните дружества данни за изпълнението им продължава да няма. До 4 декември по-големите държавни фирми с над 50% държавно участие трябва разпределят парите си в поне 4 банки, за да не нарушават максималните нива на концентрация на ресурс в една финансова институция.

Етичната комисия на ВСС: Костов прави неверни внушения

Комисията се самосезира от интервю на шефа на спецпрокуратурата

    


Ще стигне ли S&P 500 1800 пункта?

Мнозина смятат, че през остатъка от годината ще се наблюдава неочакван скок на цените на фондовата борса

    


НЗОК е политизирана

/КРОСС/ Идеята за доплащане на 20% е изцяло на НЗОК. Но това доплащане ще е само за болничната помощ. В него няма да влизат прегледите при личните лекари, доболничната помощ и спешната помощ. Това обясни пред TV7 Димитър Ленков, главен секретар на Български лекарски съюз. До тук се стигна заради ината на предишните управляващи. Ние обяснявахме, че рано или късно ще се стигне дотук и нещо трябва да се направи, но никой не ни обръщаше внимание, добави той. От своя страна сбеседникът му - д-р Стойчо Кацаров от Център за защита на правата в здравеопазването, заяви: "Има закон, според който, болниците не могат да искат пари от пациентите за нещо, което ние сме платили вече веднъж под формата на здравни осигуровки. Проблемът е голям. Касата има дефицит от 140 млн. лева за болниците. Здравната система се нуждае от много сериозни промени и ако те не се случат, аз ви обещавам, че догодина пак ще си говорим за същите проблеми"". Нямаме нужда от НЗОК в този си вид. Тя е илно политизирана и е по-скоро филиал на финансовото министерство, отколкото грижеща се за лекари и пациенти. Драмата е в непрекъснатото влошаване на здравето на българските граждани. Драмата е, че всяка година стотици лекари напускат страната и някой трябва да вземе мерки срещу това. Този проблем не може да се отлага непрекъснато, категоричен бе Ленков.

Локо Пд отпуска 1000 билета за феновете на ЦСКА

Ръководството на Локомотив Пловдив реши да отпусне 1000 билета за привържениците на ЦСКА за предстоящия двубой от 14-ия кръг на „А” група, което е в събота на Лаута, предава официалният сайт на тима. Пропуските са с цена от 8 лева. Мачът е насрочен за събота, 26 октомври, от 18.00 часа. Във временното класиране „червените“ се намират на третото място с 26 точки, докато Локомотив Пд е на четвърто с 25 точки....

Плейбойката от НЕК си била съвестен професионалист

Служителката от НЕК, засечена в куп еротични фотосесии, не получавала заплата от 3 хиляди лева и била добър и съвестен професионалист.

БСП разкарва данък лихва

 Ще се търси вариант данък лихва да отпадне. Това заяви депутатът от БСП Корнелия Нинова. По думите ѝ 80% от влоговете са до 1000 лв., т.е. това не са влогове на богаташи, а на обикновени хора.


Този данък, по думите ѝ, ще бъде намален на 8% и ще продължи да пада с 1% всяка година, като до края на мандата няма да съществува. Нинова посочи обаче, че в групата на БСП има различни мнения по този казус, но ДПС са съгласни с предлаганите промени.

Нинова коментира и плоския данък, като посочи, че той няма да падне поне засега, защото от ДПС пък не са съгласни с това искане на БСП.

До края на седмицата бюджетът трябва да бъде факт. В момента се водят допълнителни разговори, на които се уточняват детайлите – по отделни политики и конкретни числа, заяви Нинова в ефира на TV7.

Една от новите промени, обсъждани тези дни в Лозенец, ще са предвидените над 40 хил. лв. за ваучери за работниците. По думите на Нинова премиерът Орешарски гледа на предвидените разходи разумно.

Върви се по две основни направления, посочи депутатката. Първо нормализиране на бизнес средата – изплащане на всичко към бизнеса, даване на кредити на фирмите от Европейската банка за развитие, премахване на допълнителни административни и утежняващи бизнеса режими.

Освен това се работи и за изсветляване на икономиката – битка с контрабандата, нови работни места и редица мерки, които трябва да заработят в общини, където безработицата е 25%. Целта, по думите на Нинова, е да се съживят отделни региони в страната.

Други промени, които вече са станали ясни, са увеличаването на осигурителните прагове – целта е хората с повече доходи да внасят повече пари в хазната, освен това се увеличават майчинските и минималната работна заплата от 310 на 340 лв.

От БСП искат по-високи обезщетения при безработица. Като цяло се обмисля да се увеличи фонд "Безработица".

В момента работим при условия на бюджета на Дянков, коментира Нинова, като посочи, че дори при тези условия се търсят варианти за коледни добавки за пенсионерите, тъй като в бюджета на Дянков такива суми не са предвидени.

Нинова още веднъж подчерта увеличените суми за децата с увреждания, за майчинските и въвеждането на швейцарското правило за пенсиониращите се, като акцентира, че дори в такива условия могат да бъдат намерени определени суми, с които да се покриват социалните плащания.

Според нея безработицата може да бъде намалена именно с подобряване на бизнес средата. Освен това през 2014 г. се отпускат 100 млн. евросредства за борба с младежката безработица, а такива суми ще бъдат отпуснати и през националния бюджет за борба с младежката безработица.

По Закона за насърчаване на заетостта ще могат да се назначават младежи, които започват за първи път работа, като държавата ще поема осигуровките им и плащането на наставника им, а ако фирмата, където стажуват, ги наеме за поне две години на постоянен договор, държавата ще намали на конкретната фирма данъците през този период.





http://inews.bg

 

ДСБ: Нападките срещу президента идват, защото върна случая “Пеевски” в съда

Радан Кънев. Снимка: БГНЕС

Нападките и кампанията срещу президента Росен Плевнелиев идват, защото той взе решение да върне случая с Делян Пеевски обратно на Конституционния съд.

Това заявиха днес от ръководството на ДСБ. От там обявиха подкрепата се към президента. 

Според тъмносините Плевнелиев е застанал срещу мафията и това също е причина да бъде нападан. 

Лидерът на ДСБ Радан Кънев бе категоричен, че подобни черни медийни кампании от години се тиражират в страната ни и зад тях винаги стоят „едни и същи среди”, свързани с БСП и ДПС. 

“Причината да бъдат възможни такива медийни атаки е, че в България съществуват медийни монополи, зависими или пряко подчинени на олигархични кръгове. На такива черни кампании сме били свидетели винаги, когато някой е застрашавал интересите на мафията и зад тяхното организирани винаги са стояли среди от БСП и ДПС”, каза още Кънев. 

Той каза още, че ДСБ и Реформаторският блок са удовлетворени от решението на президента да сезира КС по казуса “Пеевски”. За това Реформаторският блок настоя пред 5 държавни институции. Оценяваме, че от тях единствено държавният глава се отзова и така зае страна в борбата срещу мафията, обясни той.

Според Радан Кънев, е нужна нов медиен закон, който да регулира концентрацията на изданията у нас. Радан Кънев заяви, че партиите от РБ ще предложат закон на народните представители свързан с медийната среда у нас. 

За ситуацията със сирийските бежанци у нас, Радан Кънев заяви, че в страната няма план и стратегия за справянето с проблема, а Йовчев “абдикира от позицията си” със своето бездействие и изказвания. 

На въпрос дали “Реформаторския блок” ще подкрепи вот на недоверие от страна на ПП “Атака” към вътрешния министър Цветлин Йовчев по темата с бежанците, Радан Кънев заяви, че няма да подкрепи нито едно действие на партия, която предава своите избиратели. 

Статията "ДСБ: Нападките срещу президента идват, защото върна случая “Пеевски” в съда" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Среща със сирийската опозиция ще започне в Лондон

На нея се очаква да се поставят основите за втора Женевска конференция

Рекордни приходи от туризъм

/КРОСС/ Очаква се за приходите от туризъм в България за 2013 г. да надхвърлят 3 млрд. евро, заяви Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. За миналата година приходите са били към 2,9 млрд. евро, пише "24 часа". Само от нощувки приходите за тази година са около 900 млн. лв. - 600 млн. лв. от тях се дължат на чужденците. Своеобразен рекорд е и броят посещения от чужбина - 9 млн. души до края на 2013 г. Огромен ръст има от Русия и Украйна, сериозен от Израел, стабилизира се пазарът от Холандия, расте дори германският, за който имаше опасения, че спада. Драганов отбелязва, че се наблюдава удължаване на туристическия сезон, за което спомага и завършената магистрала София - Бургас. Заради нея са се увеличили почивките до морето през уикенда през септември и октомври.

Цената на петрола падна под 100 долара за барел

Цената на лекия суров петрол WTI падна под 100 долара за барел, след като американските запаси от суровината достигнаха 15-седмичен връх, информира...

Омагьосаният кръг на Apple

За да възроди продажбите на таблета си iPad, конернът трябва да намали цената, а с това и маржа на печалбата

    


Задържано лице за 13 телефонни измами

В резултат на полицейските действия на служители от сектор «Криминална полиция» при ОДМВР – Бургас, служители от сектор «Криминална полиция» при Първо Районно управление «Полиция» – Бургас и служители от Базовата научно-техническа лаборатория към ОДМВР – Бургас, по отношение телефонната измама за сумата от 12 000 лв., осъществена на 13.10.т.г. спрямо 80 годишна бургазлийка, живееща на ул. «Мара Гидик», която около 16.15 ч. на същата дата получила обаждане на домашния си телефон от мъж, представил се за «Офицер Андреев» от Пето Районно управление «Полиция» – Бургас, който й заявил, че дъщеря й и зет й катастрофирали и убили дете и за изплащане на кръвнината била необходима сумата от 14 500 лв., е установено че мъжът, дошъл да вземе парите от домашния адрес на пенсионерката е : 61 годишния Г.Т. от Бургас, придвижващ се с л.а. «Опел Вектра», с бургаска регистрация.

Полицейските служители извършили претърсване в дома на Г.Т., като намерили и иззели част от вещите предмет на престъплението – сумата от 2 220 лв. и 300 евро. Намерени и иззети са и мобилните телефони, с които бургазлията се свързвал. В хода на проведените оперативно-издирвателни мероприятия и действия по разследването / разпознаване и следствен експеримент/, предприети спрямо Г.Т., е установено, че за периода от 30.07.т.г. до 13.10.т.г. бургазлията в съучастие с други неустановени до момента лица, извършил общо 13 телефонни измами на територията на Бургас – град. Г.Т. направил пълни самопризнания, като заявил че взетите по телефонните измами пари и ценности от пострадалите, транспортирал с личния си автомобил до с. Струйно и с. Ушинци, обл. Шумен, като за всеки курс взимал сумата между 250 – 350 лв.

Работата по документиране на цялостната престъпна дейност на Г.Т. продължава от служители на сектор «Криминална полиция» при ОДМВР – Бургас, Първо, Второ, Четвърто и Пето Районни полицейски управления.

 

Цветелин Кънчев: Гърция хвърля вината за малката Мария на България, за да се измъкне

"Случаят с русата Мария от Гърция е голяма клевета, в която се набърка името на България", коментира председателят на „Евророма" Цветелин Кънчева пред Нова телевизия.
Според него Гърция търси начин да се измъкне от случая и затова хвърля вината на България. Той не вярва, че заради бедност български роми са оставили детето за отглеждане на гръцки "Случаят с русата Мария от Гърция е голяма клевета, в която се набърка името на България", коментира председателят на „Евророма" Цветелин Кънчева пред Нова телевизия. Според него Гърция търси начин да се измъкне от случая и затова хвърля вината на България. Той не вярва, че заради бедност български роми са оставили детето за отглеждане на гръцки

„15 години съвременен български нотариат” – октомври 2013г Нотариуси дават правни съвети по често задавани въпроси.

Българското право в своето историческо развите познава различни режими на имуществени отношения между съпрузите.
Преди приемането на Семейния кодекс от 1968 г. е бил приложим режимът на разделност на имуществото, т.е. придобиването на собственост на името на един от двамата съпрузи чрез законен титул за това, е водело до пораждане на правото на из Българското право в своето историческо развите познава различни режими на имуществени отношения между съпрузите. Преди приемането на Семейния кодекс от 1968 г. е бил приложим режимът на разделност на имуществото, т.е. придобиването на собственост на името на един от двамата съпрузи чрез законен титул за това, е водело до пораждане на правото на из

„15 години съвременен български нотариат” – октомври 2013г Нотариуси дават правни съвети по често задавани въпроси.

Българското право в своето историческо развите познава различни режими на имуществени отношения между съпрузите.
Преди приемането на Семейния кодекс от 1968 г. е бил приложим режимът на разделност на имуществото, т.е. придобиването на собственост на името на един от двамата съпрузи чрез законен титул за това, е водело до пораждане на правото на из Българското право в своето историческо развите познава различни режими на имуществени отношения между съпрузите. Преди приемането на Семейния кодекс от 1968 г. е бил приложим режимът на разделност на имуществото, т.е. придобиването на собственост на името на един от двамата съпрузи чрез законен титул за това, е водело до пораждане на правото на из

От следващия месец във Варна ще работи най-новия ретинален лазер

,,През септември 2013 в Хамбург се проведе последния конгрес на EURORETINA- асоциация на ретиналните специалисти. На него бе представен най-новият ретинален лазер Ellex RapideTM. От следващия месец той ще заработи в Очна клиника,, Св.Николай Чудотворец ,,През септември 2013 в Хамбург се проведе последния конгрес на EURORETINA- асоциация на ретиналните специалисти. На него бе представен най-новият ретинален лазер Ellex RapideTM. От следващия месец той ще заработи в Очна клиника,, Св.Николай Чудотворец" във Варна,, сподели с гордост управителя на клиниката д-р Пламен Хубанов. Това е голямо предимст

Нов подход за борба с кървенето на венците и пародонтозата

През последните години огромно внимание се обръща в световен мащаб на повишената заболеваемост от гингивит и пародонтоза (периодонтит). Стоматолозите сигнализират, че пародонтозата се среща все повече и при млади хора под 40 годишна възраст. Причините за гингивита (кървенето от венците) и пародонтозата са лошата хигиена на устата (нередовно и непра През последните години огромно внимание се обръща в световен мащаб на повишената заболеваемост от гингивит и пародонтоза (периодонтит). Стоматолозите сигнализират, че пародонтозата се среща все повече и при млади хора под 40 годишна възраст. Причините за гингивита (кървенето от венците) и пародонтозата са лошата хигиена на устата (нередовно и непра

Евродепутат настоява пред ЕК за подпомагане на пчеларството

Секторът “Пчеларство“ няма да бъде подпомогнат нито чрез директни плащания, нито чрез обвързано с производството подпомагане става ясно след приключилите тристранни преговори по оформянето на Общата селскостопанска политика за новия програмен период 2014 – 2020 г. Въпреки че новата ОСП залага на по-голяма справедливост за земеделските производители и повече гъвкавост при прилагане на регламентите за държавите-членки, ситуацията около пчеларите остава на същото ниво. В тази връзка българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел депозира в Евро...

Рекорден ръст на приходите от туризъм за тази година

Туризмът у нас отчита рекордни приходи. Над 3 млрд. евро е донесъл туристическият отрасъл за цялата текуща година. Това се очаква да огласи за първи...

Пътен инцидент по отсечката Ветрен-Бургас

На 22.10.т.г. около 03.10 ч. на пътя от кв. „Ветрен” в посока Бургас, на около 300 м. след бензиностанция „Ромпетрол” възниква самостоятелен пътен инцидент с лек автомобил, който аварира вдясно от пътното платно, но водачът му не е пострадал. Движещият се в същата посока т.а. „Рено Премиум”, с пловдивска регистрация, с прикачено полуремарке, управляван от 39 год. Н.К. от Карлово, намаля скоростта си, в резултат на което е блъснат от пътуващият зад него т.а. „Скания”, с румънска регистрация, с прикачено полуремарке / цистерна/, управляван от румънския гражданин Т.Ф. От възникналата между двата товарни автомобила катастрофа са нанесени значителни материални щети, като се е стигнало до затваряне на пътния участък. Двамата водачи на товарните автомобили са прегледани в МБАЛ – Бургас, като е констатирано че не са получили сериозни наранявания от инцидента. Трафикът в пътната отсечка вече е възстановен с нормален ритъм.

Междувременно служебен полицейски автомобил, отцепващ движението на пътната детелина за „ЛУКОЙЛ” – Бургас, паркирал напреки на пътното платно с включени светлини, около 06.53 ч. е ударен от л.а. „Рено 19”, с бургаска регистрация, чийто водач се е движил с несъобразена скорост и не успял своевременно да спре. Вторият пътен инцидент няма пряка връзка с първия и е осъществен на различно място. От втория пътен инцидент са нанесени единствено материални щети.

 

Русенският балет открива сезона с "Дон Кихот"

Русенският балет открива своя нов сезон с „Дон Кихот”. Представлението е утре, 23 октомври, от 19 часа на сцената на операта. За първи път в ролите на Китри и Базил ще се превъплътят изящните солисти на русенския балет Весела Василева и Даниел Тичков. В останалите колоритни роли публиката ще има възможността да аплодира Йордан Кръстев, Мариан Янков, Александър Марков, Милен Харалампиев, Светослав Маринов, Елена Харалампиева, Галина Христова, Станислава Караджова, Ирена Барбукова, Антон Иванов, Огнян Иванов, Десислава Манева, кордебалет на Държа...

Разделяй и владей здравеопазването

Всеки срещу всеки - такава е картината в здравеопазването днес (виж материала - "Спешните лекари скочиха на джипитата").
Пациентите и лекарският съюз скочиха на властта, която иска да заложи орязан бюджет за сектора и догодина. Спешните доктори са в конфликт с джипитата, които искат да им стоварят грижите за пациентите си, след като привечер Всеки срещу всеки - такава е картината в здравеопазването днес (виж материала - "Спешните лекари скочиха на джипитата"). Пациентите и лекарският съюз скочиха на властта, която иска да заложи орязан бюджет за сектора и догодина. Спешните доктори са в конфликт с джипитата, които искат да им стоварят грижите за пациентите си, след като привечер

Волейболистът Владимиров 2 години аут

Волейболистът на „Черно море БАСК”  Пламен Владимиров бе наказан от ДК при БФВ със спиране на състезателните права за срок от 2 години заради нанесения побой срещу главния съдия на мача срещу „Виктория Волей”. ВК „Черно море Баск” е лишен от домакинство за цели 5 мача.Ето какво гласи изявлението на ДК при БФВ:„По повод инцидента в град Варна на мача, проведен на 18.10.2013 г. между отборите на ВК „Черно море Баск“ АД и ВК „Виктория Волей“, Дисциплинарната комисия при БФВ в свое заседание на 21.10.2013 г. реши: За саморазправа чрез употреба на ф...

Празнични прояви в Разлог

Продължават инициативите по повод празника на Разлог. За днес са предвидени поздравителен концерт и водосвет в Дома за възрастни с физически увреждания "Св. Панталеймон" - село Долно Драглище. Проявите започват в 11.00 часа в сградата на социалната институция. Утре пък ще бъде показана романтичната комедия "Здравей, обичам те", като постановката е предвидена за 18.00 часа в Читалище "15.09.1903 - 1909 г" в града. Пикът на празничните събития е на 24 октомври, когато денят ще започне с ритуал по издигане на българското знаме и полагане на...

Данъкът за коли - в цената на бензина, по-справедлrво е

В НАЧАЛОТО на октомври Министерството на финансите внесе предложения за промени в Закона за местни данъци и такси, сред които и премахване на едно данъчно облекчение за собствениците на даден вид леки автомобили. 
С предложената промяна в чл. 59 на ЗМДТ Министерството на финансите предлага собствениците на леки автомобили с двигател, съответстващ В НАЧАЛОТО на октомври Министерството на финансите внесе предложения за промени в Закона за местни данъци и такси, сред които и премахване на едно данъчно облекчение за собствениците на даден вид леки автомобили. С предложената промяна в чл. 59 на ЗМДТ Министерството на финансите предлага собствениците на леки автомобили с двигател, съответстващ

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване