Сребро за 17-годишните бадминтонистки от Разград

Със сребърни медали се завърнаха девойките на Цветан Танев от Държавното отборно първенство за юноши и девойки до 17 години – съобщи наставникът на младите спортистки. Разградският клуб участва с два отбора в турнира в Севлиево – и при момичетата, и при момчетата. След неубедителни игри в групата си юношите Иван Кръстев, Димитър Стефанов, Галин Иванов и Мартин Минков загубиха  от отборите на Бургас и Стара Загора и заеха 6-9 място в крайното класиране. При девойките жребият постави отборът от Разгра...

Спешна помощ за съхнещите гори

Над 66 000 кубика иглолистна дървесина е засегнатата от съхнене в териториите, стопанисвани от Югозападното държавно предприятие в Благоевград, съобщава Дарик.
Инвентаризацията на площите, извършена до края на септември показва, че съхнат основно изкуствено създадените насаждения от бял и черен бор. Те са на възраст между 10 и 50 години.

Над 66 000 кубика иглолистна дървесина е засегнатата от съхнене в териториите, стопанисвани от Югозападното държавно предприятие в Благоевград, съобщава Дарик. Инвентаризацията на площите, извършена до края на септември показва, че съхнат основно изкуствено създадените насаждения от бял и черен бор. Те са на възраст между 10 и 50 години.

Довършват строежа на пречиствателната станция

Етапите на довършване на пречиствателна станция за питейни води в Сливен са били обсъждани миналата седмица на среща в Министерството на регионалното развитие, след като проектът беше размразен от ведомството. Проектът ще бъде включен в инвестиционната програма на министерството през следващата година. В края на месеца в Сливен ще дойде заместник-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев, за да се запознае с необходимите довършителни работи. Това съобщи заместник-кметът по устройство на територията Иван Манчев. До края на октомври ...

Вигенин: Спешно е необходимо изработване на обща стратегия на ЕС по въпросите за бежанците

/КРОСС/ Министърът на външните работи Кристиан Вигенин участва днес в заседанието на Съвета „Общи въпроси" в Люксембург, който подготви заседанието на Европейския съвет на 24 и 25 октомври т.г. В хода на дискусиите министрите на външните работи и европейските министри на страните-членки обсъдиха проекта на заключения на Европейския съвет, в които фокусът е поставен върху теми, свързани със завършването на Единния цифров пазар, насърчаването на иновациите, икономическата и социална политика, развитието на Икономическия и паричен съюз, както и актуални теми от дневния ред на ЕС като Източното партньорство и проблемите, свързани с миграцията и бежанците.В своето изказване министър Вигенин посочи, че инвестициите в иновации са основа за повишаване производителността на труда и конкурентоспособността на европейските икономики. Той открои необходимостта от засилването на европейското пространство за изследвания, от укрепване на научното сътрудничество и открит достъп до изследователската инфраструктура. Специално внимание министърът обърна върху проблемите на младежката безработица. В тази връзка Кристиан Вигенин отбеляза напредъка по изработването на национален план за прилагане на инициативата за младежка заетост с оглед предстоящата работа по него след 1 януари 2014 г.По въпросите на Източното партньорство министър Вигенин посочи необходимостта Европейският съвет да излъчи силно политическо послание за по-нататъшното развитие на отношенията с източните партньори

ДПС сезира КС за мораториума за земята

ДПС ще сезира Конституционния съд за днешното решение на парламента за налагане на мораториум за продажба на земя на чужденци до 2020 г. Това обяви в кулоарите на парламента лидерът на ДПС Лютви Местан.

Български щангист хванат с допинг

Проблемите с допинга в щангите за България нямат край. Юндер Бейтула (кат. до 77 кг) е поредният наш щангист, хванат със забранени стимуланти, разкрива duma.bg. Тежкоатлетът от Добрич е засечен при проверка след европейското за младежи до 23 години в Талин. В Естония българинът спечели бронз, припомня Стандарт Нюз. Според информацията в пробата на Бейтула са открити анаболни стероиди. Предполага се, става въпрос за станазолол и тестостерон. И двата препарата са в списъка на забранените вещества поне от 30 г. В българските щанги обаче продължават да ги използват поради липса на средства. За всеки хванат щангист нашите плащат по 5000 долара глоба на световната федерация. През лятото Бейтула е дал две проби, които са били отрицателни. В спортното министерство вече знаят за издънката...

В Турция отваря първият онлайн секс магазин

Ислямски онлайн секс магазин, в който се продават презервативи, масажни масла и парфюми, беше основан Турция, превръщайки се в първия по рода си в мюсюлманската страна.

Уебсайтът на „Секс магазин Халал Ислямски онлайн секс магазин, в който се продават презервативи, масажни масла и парфюми, беше основан Турция, превръщайки се в първия по рода си в мюсюлманската страна. Уебсайтът на „Секс магазин Халал"представя своите продукти като "напълно безопасни", и в съответствие с ислямските норми. Интернет потребителите, които посещават сайта , ще могат

София е готова за зимата

Снегопочистващите фирми на територията на София разполагат с необходимата техника и Столична община е подготвена да се справи със зимните условия тази година. Това е установила проверка на фирмите за снегопочистване, която е в ход от вчера и трябва да приключи в сряда, съобщи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. Общо 10 са фирмите, които ще чистят общинските пътища през идната зима. Проверката е установила, че снегопочистващите фирми имат необходимата техника и са снабдени със съответните съоръжения за GPS системата, обясни Фандъ...

СТК раздвижи програмата на А група заради телевизиите

Спортно-техническата комисия към Българския футболен сюъз направи известни корекции в програмата на А група за 14-ия и 16-ия кръг. Промените са следните: -  По искане на ТВ – 7 и „Футбол про Медиа” срещата от ХІV-ти  кръг„А” ФГ - между отборите на  ПФК „Нефтохимик” и  ПФК „Литекс”, ще се играе  на 27.10/неделя/2013 от 14.30 часа,  вместо от 16.00 часа излъчва се по НЮЗ – 7. -  По искане на ТВ – 7 и „Футбол про Медиа” срещата от ХVІ-ти  кръг„А” ФГ - между отборите на  ПФК „Ботев” Пд и  ПФК „Литекс”, ще се играе  на 02.11/събота/2013 от 14.40 час...

Президентът напомни, че договорът с ЕС трябва да се спазва


България трябва да спазва договореностите, които е подписала, включително и тези, които са свързани с продажбата на земеделските земи на чужди граждани. Това заяви в Стара Загора президентът Росен Плевнелиев, цитиран от агенция "Фокус".  По същото време Народното събрание одобри с гласовете на "Атака", и части от БСП и ГЕРБ удължаване на забраната чужди граждани да купуват земя в страната. 

България отдавна е подписала най-важните стратегически документи, които определят и нашата...

Президентът напомни, че договорите трябва да се спазват


България трябва да спазва договореностите, които е подписала, включително и тези, които са свързани с продажбата на земеделските земи на чужди граждани. Това заяви в Стара Загора президентът Росен Плевнелиев, цитиран от агенция "Фокус".  По същото време Народното събрание одобри с гласовете на "Атака", и части от БСП и ГЕРБ удължаване на забраната чужди граждани да купуват земя в страната. 

България отдавна е подписала най-важните стратегически документи, които определят и нашата...

Бойко Рашков - фаворит за шеф на бюрото за контрол на подслушването

София /КРОСС/ Почти избраният за главен прокурор през 1999 г. следовател и бивш депутат от левицата Бойко Рашков е фаворитът на управляващите за председател на възстановеното от БСП и ДПС Национално бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС), коментираха социалисти във вторник пред Mediapool.Това няма да е първият път, когато Рашков оглавява бюро за контрол на СРС. Той бе излъчен за същия пост през лятото на 2009 г. в края на мандата на кабинета "Станишев", когато за пръв път бе създаден такъв орган. Веднага след това обаче властта се смени и новото правителство на ГЕРБ закри бюрото, преди то изобщо да е заработило, а функциите му повери на парламентарна подкомисия.Бойко Рашков е добре известен кадър на левицата, преминал през почти всички нива на държавното управление - бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС), бивш зам.-правосъден министър на БСП, почти избран за главен прокурор, но спрян от президента Петър Стоянов през 1999 г. и заместен от Никола Филчев.В края на септември м.г. той бе номиниран от настоящия председател на НС Михаил Миков и за повторен мандат във ВСС от парламентарната квота. Въпреки че кандидатурата му се смяташе за сигурна, Рашков изненадващо не успя да събере необходимата му подкрепа и остана извън съвета. Обичайни предварителни договорки По информация на Mediapool местата в 5-членното Бюро за контрол на СРС-тата вече са разпределени. За БСП е отреден председателският пост, за ДПС - двата зам

Жена се закани, че ще остави болния си брат да издъхне пред парламента

 В знак на протест срещу здравен абсурд жена се закани да закара болния си брат с линейка пред парламента и да го остави да издъхне там.

След удар в главата, няколко операции и два месеца в хоспис, 44 годишният Бойко Тодоров от Вакарел се подобрява и по всичко личи, че има желание да живее, съобщава Нова телевизия.

Въпросът е дали сестра му Детелина ще успее да плати престоя в клиниката, докато мъжът оздравее или ще трябва да го прибере вкъщи, където до няколко дни лекарите казват, че ще почине.

 

След репортаж на телевизията кметът на Ихтиман и зрители помогат на Бойко, но сега той отново може да остане без животоподдържащи грижи, а ако бъде изпратен вкъщи, е обречен на смърт.

Детелина не може да му осигури нито нужните медицински грижи, нито апаратура. В същото време лечението в хосписа струва 1 800 лева на месец, а тя взима 350 лева. От две седмици не е давала и стотинка.

Управителят на хосписа казва, че разбира проблема на Детелина и затова е намалил месечната такса с 300 лева.

Ако от здравното министерство не решат случая на Бойко, Детелина ще вземе други мерки.

Според представители на пациентски организации решението на проблема се крие в една наредба, която години наред не се издава. А случаите като този на Бойко са стотици.

Куба обединява двете си валути

Куба обяви днес, че слага край на системата от две валути, която беше въведена в страната от 19 години насам. Хавана ще замени обикновеното кубинско песо и конвертируемото песо с една обединена валута, съобщи официалният вестник на комунистическата партия „Гранма".

Министерският съвет одобри график за прокарването на "мерки, които ще доведат до Куба обяви днес, че слага край на системата от две валути, която беше въведена в страната от 19 години насам. Хавана ще замени обикновеното кубинско песо и конвертируемото песо с една обединена валута, съобщи официалният вестник на комунистическата партия „Гранма". Министерският съвет одобри график за прокарването на "мерки, които ще доведат до

Лудогорец тръгва за Украйна без Мантула и Терзиев

Старши треньорът на Лудогорец Стойчо Стоев няма да може да използва двама от своите централни защитници и в двубоя срещу Черноморец Одеса в четвъртък. Въпреки бързото възстановяване на Теро Мантула и Георги Терзиев те все още не са в състояние да играят в официален мач. Ситуацията около финландеца е малко по-сложна, като за него ще трябват допълнителни медицински прегледи в София. Младежкият национал Георги Терзиев пък ще може да направи своя дебют за Лудогорец евентуално в неделя, когато шампионите посрещат Любимец. След като бе привле...

Волейболните националки ще играят световната квалификация в Самоков вместо във Варна


Българският национален отбор по волейбол за жени ще приеме квалификацията за световното първенство в Самоков. Турнирът трябваше да се проведе във Варна, но там предстои ремонт.

От европейската конфедерация са се съгласили промяната да бъде направена. Мачовете ще се състоят в зала "Арена Самоков" от 3 до 5 януари.

"Очаква се в началото на следващата година да започне ремонтът, който ще позволи залата (във Варна) да бъде домакин на мачове от европейското първенство през 2015...

Петя Буюклиева влиза пак в Музикална академия

Певицата, която отпадна миналата седмица, тази вечер се връща на сцената на риалитито "Музикална академия".

Депутатите приеха решение за мораториум за продажба на земеделска земя на чужденци

Депутатите приеха Решение за налагане на мораториум върху придобиването на право на собственост върху земя на територията на Република България от страна на чужденци и чуждестранни юридически лица до 1 януари 2020 г., предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Canon пуска супер лесен скенер за документи

Потребителите могат да сканират на няколко места

Фирма ще съди Столичната община за 5.5 млн. лева за балите с боклук


В началото на септември 2013 г. Фирма "МИКС-ПС" е завела искове за общо 5.48 млн. лева срещу Столичната община заради това, че е съхранявала повече време от договореното бали с боклук на три терена в район "Кремиковци" в землището на с. Сеславци. Това се разбира от внесен доклад на общинския съветник от БСП Гергана Алексова, към която е приложена исковата молба. Социалистката настоява да бъде създадена комисия за бързо решаване на проблема, което да не доведе до ощетяване на бюджета на местната...

Фирма съди Столичната община за 5.5 млн. лева за балите с боклук


В началото на септември 2013 г. Фирма "МИКС-ПС" е завела искове за общо 5.48 млн. лева срещу Столичната община заради това, че е съхранявала повече време от договореното бали с боклук на три терена в район "Кремиковци" в землището на с. Сеславци. Това се разбира от внесен доклад на общинския съветник от БСП Гергана Алексова, към която е приложена исковата молба. Социалистката настоява да бъде създадена комисия за бързо решаване на проблема, което да не доведе до ощетяване на бюджета на местната...

Куба слага край на двете валути, обединява ги

Куба обяви днес, че слага край на системата от две валути, която беше въведена в страната от 19 години насам. Хавана ще замени обикновеното кубинско песо и конвертируемото песо с една обединена валута, съобщи официалният вестник на комунистическата партия „Гранма Куба обяви днес, че слага край на системата от две валути, която беше въведена в страната от 19 години насам. Хавана ще замени обикновеното кубинско песо и конвертируемото песо с една обединена валута, съобщи официалният вестник на комунистическата партия „Гранма". Министерският съвет одобри график за прокарването на "мерки, които ще доведат до

Ивелин Михайлов: Когато инвестира, българинът търси далавера

Най-изгодното капиталовложение у нас, са банковите депозити, твърди мениджърът в Together

    


Професия "Шапка на тояга"

Едни от най-добрите работни места в света се оказват скътани в българската магистратура. "Късметлиите", които ги заемат, са военните магистрати. Те са малка армия в армията. Натовареността и отговорностите им са нищожни в сравнение с тези на цивилните им колеги, но за сметка на това заплатите им са гарантирани и депутатски по размер. Добър пример в тази посока са 42-мата военни следователи (да, има и такива), които вземат 2600 лева месечна заплата, за да разследват 1 дело. Състоянието на военното правораздаване в страната бе добре осветлено в анализа на Висшия съдебен съвет (ВСС) по темата, завършен в края на септември (Mediapool разполага с документа). ВСС и главният прокурор Сотир Цацаров се опитват да започнат дебат за бъдещето на тези звена от съдебната система. Простият и болезнен факт за военните магистрати е, че в този си вид те са ненужни и единствено прахосват финансов ресурс, който е особено необходим на останалите органи в магистратурата. Общата численост на въоръжените сили е 44 000 души, от които само 34 000 са униформени. Бялата книга за развитието на армията предвижда през 2014 г. общият брой заети да намалеят с още 7000 души. В същото време структурата и броят на магистратите под пагон са застинали във времето, когато България е поддържала въоръжени сили с численост 100 000 души. Макар през 2012-та въпросният военен следовател да е получил за разследване 17 дела за цялата година, то това далеч не е "най-добрият" му период. През 2011 г. на всеки един от тези магистратите са се паднали точно 1.92 дела годишно или 0.16 дела на месец. Заплатата, разбира се, остава 2600 лева месечно (31 000 лева годишно). При военните съдии и прокурори положение е сходно. "Първенците" са във военния съд в Плевен. Там работят трима военни съдии, които са гледали по 1.6 дела на месец срещу 3000 лева заплата, показва общата статистика. Причината е проста – в Плевен вече няма военнослужещи. Триковете за пазене на шапката Внимателен поглед върху статистиката показва, че дори и тези 1.6 дела всъщност са по-малко. В Плевенския военен съд са постъпили само 20 наказателни дела от общ характер и шест дела по предложение на прокуратурата за налагане на административно наказание. Останалите 29 дела са... разпити пред съдия, но написани в статистиката като отделни дела. С този трик съдиите от Плевен са пробвали да завишат двойно натоварване си. Иначе щеше да излезе, че всеки един от тях е гледал по-малко от 1 дело на месец. Както се полага, покрай военните магистрати върви и още една малка армия от администрация и обслужващ персонал. В Плевен например трима съдии са обгрижвани от 11 души - съдебен администратор, главен счетоводител, административен секретар, завеждащ административна служба, системен администратор, трима съдебни секретари, призовкар, домакин, чистач и шофьор. Всеки от тях върви със заплата си. На всички тези 14 души персонал в Плевен се падат около 20 дела годишно. Освен сигурна, това е сравнително добре платена работа в град, където много хора работят за по 500-600 лева на месец. В общо петте военноокръжни съдилища и военноапелативния съд се трудят 96-ма съдебни служители. Те обслужват 34 съдии. Към тях се добавят 40 военни прокурори с приблизително същия брой администрация. Или общо 120 магистрати с над 200 души администрация. Основен аргумент за закриване на военните съдилища и прокуратури е изключително ниската престъпност в българската армия. Другият вариант е престъпността да е по-голяма, но да не се регистрира, което е друга тема. За цялата 2012 г. са образувани 232 наказателни дела от общ характер. Така на всеки съдия не се падат и по десет по-сериозни дела годишно. Военния съд в Пловдив е основният "отговорник" за това натовареността на военните магистрати като цяло да не клони към нула. През миналата година военните съдии под тепетата са получили от военните прокурори общо 197 дела от общ характер. Това са почти 80% от всички дела в системата на военното правораздаване. Причината е, че в пловдивския район е разположен над половината от състава на българската армия. Ако се погледне характерът и калибърът на повечето от тези дела, може да се предположи, че те са по-скоро един акт на солидарност между прокурори и съдии, които с общи усилия се опитват да бранят смисъла от съществуването си. Общо 159 от делата са за измами. Военната прокуратурата е образувала и вкарала във военния съд в Пловдив огромно количество дела за дребни провинения като фалшицирани требвания (билети за влак за военни), командировъчни и други "шмекерлъци", присъщи на нисшия ешелон на цялото чиновничество в страната, което трудно може да достигне корупционния размах и мащаби на "високите етажи" на властта. Статистиката ясно разкрива, че върху подобна "стъкмистика" се крепи цялото военно правораздаване в страната. Ако говорим по същество, всичките 120 военни магистрати са се занимавали с точно 12 дела за военни престъпления през цялата 2012 година – по 0.1 на човек. Делата за убийства са две, има едно за палеж, впечатление правят десет дела за наркотици. Към тази статистика, разбира се, има и друга гледна точка – няма как обществото да не е удовлетворено, че армията е толкова дисциплинирана. Дори и без работа, тях трябва да ги има Военните магистратури няма как да бъдат закрити изцяло, защото са защитени от Конституцията. Една от обсъжданите идеи във ВСС е да бъдат оставен само съдилищата в Пловдив и София заради сравнително големия брой военнослужещи в тези райони. Тези във Варна, Плевен и Сливен ще бъдат закрити. Подобна реформа обаче няма как да върви със съкращаване на магистрати, защото те са със статут на несменяемост. Опцията е военните съдиите, станали излишни за армията, да бъдат прехвърлени към по-тежко натоварените цивилни окръжни съдилища в страната. За тях това ще е шок, защото магистрати, които са гледали по 3 дела на месец, изведнъж ще се окажат с по 50. В подобна ситуация ще изпаднат и военните прокурори, след като им свалят пагоните. Тук обаче възниква въпросът какво ще бъде качеството на тяхната работа, защото при подобна ниска натовареност възможността вече да са се деквалифицирали е много голяма. "Излишните" военни следователи най-вероятно ще бъдат прехвърлени към окръжните следствени отдели, които и сега работят по 30-40 дела годишно. Решаването на проблема е закъсняло, но в случая по-добре е да се действа късно, отколкото никога. Ако ВСС не започне реформата, няма да има нито един разумен аргумент, с който би могъл да защити искания по-висок бюджет.

Брюксел: Възможна е наказателна процедура при мораториум за продажбата на земи


Европейската комисия обяви, че няма правомощия да удължи мораториума за продажба на земеделски земи в България на чужденци. Говорител на комисията заяви, че се очаква България да отвори този пазар, както е предвидено - от началото на 2014 г., предаде БНР.

Еврокомисията, която само преди дни отхвърли аналогично искане от Румъния, ще се запознае с писмото, в което българските власти искат удължаване на забраната, каза говорителят по въпросите на вътрешния пазар Шантал Хюс.
...

Пращаме 11 самбисти на Световното първенство в Русия

Галя Иванова в кат. 48 кг., Магдалена Върбанова в кат. 52 кг., Калина Стефанова в кат. 56 кг., Гергана Вацова в кат. 60 кг., Тереза Джурова при 72-килограмовите и Мария Оряшкова на 80 кг. е съставът при жените за първенството на планетата по самбо. При мъжете старши треньорът В. Соколов е заложил на Борис Борисов на 62 кг., Мартин Иванов на 68 кг., Ивайло Иванов на 82 кг. и Иван Илиев над 100 кг. Единствено остава да се попълни категорията до 100 кг. в оставащото време на подготовка до 20 ноември. Многократният медалист Иван Илиев се е заканил ...

Брюксел: Възможна е наказателна процедура заради мораториума за продажба на земи


Европейската комисия обяви, че няма правомощия да удължи мораториума за продажба на земеделски земи в България на чужденци. Говорител на комисията заяви, че се очаква България да отвори този пазар, както е предвидено - от началото на 2014 г., предаде БНР.

Еврокомисията, която само преди дни отхвърли аналогично искане от Румъния, ще се запознае с писмото, в което българските власти искат удължаване на забраната, каза говорителят по въпросите на вътрешния пазар Шантал Хюс.
...

ЕК призова европейските лидери да одобрят мерки за защита на личните данни

Европейската комисия призова лидерите на Европейския съюз да одобрят на срещата си в четвъртък и петък предложенията й за засилване на защитата на личните данни, предаде Франс прес. "Гражданите на ЕС видяха как се защитават техните лични данни в рамките на американската програма "Призма"", заяви пред медиите в Страсбург вицепрезидентът на ЕК и комисар за правосъдието Вивиан Рединг, която е автор на предложението. Последният скандал във Франция ще бъде със сигурност последван от други разкрития, прогнозира Рединг. Вчера френският вестник "Монд" ...

4350 кутии с цигари бяха конфискувани при спецоперация

Голямо количество безакцизни цигари са задържани в хода на продължаващата специализирана полицейска операция „White Mercury", съобщиха от Агенция „Митници".

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева  


Вчера, в 15.00 часа, в рамките на спецакцията, в района на ГКПП Кулата екипът по противодействие на контрабанда Голямо количество безакцизни цигари са задържани в хода на продължаващата специализирана полицейска операция „White Mercury", съобщиха от Агенция „Митници". Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева Вчера, в 15.00 часа, в рамките на спецакцията, в района на ГКПП Кулата екипът по противодействие на контрабанда

87 000 къса цигари са конфискувани при спецоперация

Голямо количество безакцизни цигари са задържани в хода на продължаващата специализирана полицейска операция „White Mercury Голямо количество безакцизни цигари са задържани в хода на продължаващата специализирана полицейска операция „White Mercury", съобщиха от Агенция „Митници". Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева Вчера, в 15.00 часа, в рамките на спецакцията, в района на ГКПП Кулата екипът по противодействие на контрабанда

ЕС ни готви наказание и съд заради мораториума върху продажбата на земя

Сградата на ЕК в Брюксел

Наказателна процедура от Евросъюза заплашва България след днешното решение на парламента да бъде удължен мораториумът за продажба на земя на чужденци.

При неспазване на общностното законодателство се пристъпва към наказателна процедура, която може да доведе и до съд. Това заяви пред БНР говорителката на Еврокомисията по въпросите на вътрешния пазар Шантал Хюс.

На България беше даден преходен период, в който да се подготви за пълното отваряне на пазара на земеделски земи за чужденци. Този период изтича на 1 януари 2014-а година и присъединителният договор с България не предвижда никаква възможност за удължаването му. Затова очакваме България да отвори пазара си, в съответствие със задълженията, поети в договора, каза Хюс.

Говорителката подчерта още, че Европейската комисия няма правомощия да разреши на България удължаване на мораториума и че ако страната ни иска той да остане в сила и след началото на идната година, ще трябва да получи съгласието на всички останали 27 страни от Евросъюза. Това на практика означава преразглеждане на присъединителния ни договор и повторна ратификация от 28 държави членки.

Евросъюзът не позволи на Румъния да отложи продажбата на земя на чужденци. Еврокомисията отхвърли предложения от румънското правителство проект за поетапна либерализация на продажбата на земя на чужденци.

Румънското правителство се опита да съгласува с Брюксел специален орган за посредничество в отношенията купувач-продавач, който да определя “коректна оценка на земята”. Букурещ искаше да разреши и продажбата на земя единствено за селскостопански цели, и то на лица, които имат 5-годишен опит в сферата на инвестициите. Брюксел обаче отклони и двете предложения на румънското правителство.

Единствено Полша е извоювала да не продава земеделски земи на чужденци до 30 април 2016-та.

Унгария, Литва, Латвия и Словакия са успели да договорят към 7-те години преходен период още три, които изтичат в края на април 2014 година.

България и Румъния са могли да предоговорят удължаването три години след присеъдиняването си към ЕС, но не са се възползвали от тази възможност.

Статията "ЕС ни готви наказание и съд заради мораториума върху продажбата на земя" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Обсъждат диференциран размер на детските добавки

Диференциран размер на детските добавки според поредността на детето е един от вариантите за увеличение на този вид социална помощ, научи Дарик. Според този вариант за първо дете добавката ще бъде 35 лева, а за второ дете ще се увеличава на 50 лева. За всяко следващо дете помощта отново ще спада на 35 лева. Социалният министър Хасан Адемов отказа да коментира обсъжданите варианти и посочи, че се търси оптимален вариант, който да е по възможностите на бюджета и да се придържа към предизборните обещания за детски добавки в размер на 50 лева. Окон...

Ученичка получи изгаряния от повреда в олимпийския факел


Ученичка от Кострома получи изгаряния заради инцидент с факлата от олимпийската щафета преди игрите в Сочи, съобщиха руските медии. Момиче е пострадало заради неизправност на газовата система на факлата. 

Местните медии съобщават, че по време на бягането й факлата избухнала в пламъци в ръцете на момичето. Тя обаче показала "мъжество", като завършила своята част от дистанцията и предала огъня на следващия факлоносец.

Повечето свидетели не инцидента не са реагирали и са...

Първокласниците могат да учат от е-учебници вкъщи

Издателство ”Просвета” представи второто си поколение електронни учебници, с които се оценяват знанията на учениците. В новия закон за образованието ще бъде дефиниран електронният учебник.

Шкъртел остава верен на Ливърпул

Защитникът на Ливърпул Мартин Шкъртел отхвърли информациите, че обмисля възможността да напусне клуба. През последната половин година словакът загуби титулярното си място на „Анфийлд“ и това веднага доведе до спекулации, че двете страни са пред раздяла. Наполи, където наставник е Рафаел Бенитес – човекът, който доведе Шкъртел в Ливърпул, е сочен за основен фаворит в надпреварата за централния бранител. Последният обаче недвусмислено заяви, че желае да остане във Висшата лига. „Много се радвам от развитието на нещата в Ливърпул“, каза той. „Мина...

Откриха втора Мария, този път в Дъблин

Полицията в Талот, Ирландия е взела седемгодишно момиче със сини очи от ромско семейство в околностите на Дъблин.

Над половината българи ще имат скоростен интернет до 2020 г.

Над 50% от домакинствата и бизнеса да могат да ползват бърз интернет със скорост по-висока от 100 Mbps е основният приоритет на програмата "Цифрова България". Това съобщи министърът на транспорта Данаил Папазов по време на глобален форум за електронно правителство, който се провежда в Сеул. Той е посветен на предизвикателствата и най-новите тенденции в сферата на електронното управление и електронните услуги за гражданите и бизнеса. За да се постигне целта, на първо място трябва да бъде решен въпросът с покритието със скоростен интернет на малките градове и селските райони, посочи Папазов. По думите му това ще стане чрез изграждане на безжичен широколентов достъп в общините, както и на високоскоростна свързаност на читалища, медицински заведения, кметства. Тези проекти ще бъдат финансирани чрез публично-частни партньорства, както и със средства от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. Разработването и предлагането на електронни услуги за гражданите и бизнеса е втората основна цел на програмата "Цифрова България", заяви Папазов. Той отчете, че е подготвена нова нормативна база, като се ревизира националната стратегия и се разработва нов Закон за електронното управление. Проектите за е-управлението са насочени към поетапно доизграждане на инфраструктурата на е-управление и развиване на единната среда за обмен на данни и услуги. На обновения портал на електронното управление са качени над 200 електронни и справочни услуги, както и връзки към определени институции. До края на 2013 г. се предвижда период на пробна експлоатация на новата визия и функционалност на портала, а от следващата година от него ще могат да бъдат ползвани реални електронни услуги, обеща Папазов.

Без ток във Варна утре ще са...

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 23 октомври - сряда, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 15:00 ч. - ул. "Ген.Столетов" №5, 7, 9, 11.

Трима заключиха баба в банята, за да я оберат

Жена от Койнаре е била обрана със сила и заплаха от трима непознати. 

Месец по-късно трима нападнали 65-годишна дама през нощта, за да я оберат в дома .

Полицаи от Червен бряг установили извършителите на двата грабежа, съобщиха от МВР. Установено е, че престъпленията са извършени в съучастие с 41-годишен столичанин. 

Ето и историите:

Н Жена от Койнаре е била обрана със сила и заплаха от трима непознати. Месец по-късно трима нападнали 65-годишна дама през нощта, за да я оберат в дома . Полицаи от Червен бряг установили извършителите на двата грабежа, съобщиха от МВР. Установено е, че престъпленията са извършени в съучастие с 41-годишен столичанин. Ето и историите: Н

Наводненията в Лозенец спират

Кметът на Царево Георги Лапчев направи днес първа копка  за корекция на дере в Лозенец. Този ремонт най-после ще спре големите наводнения в селото, коментираха от общинския пресцентър. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Той струва 985 629 лева. От тях 95% са дарени безвъзмездно от програмата и 5% са общински пари.

Борисов: Бежанците създават различна обстановка в България

Лидерът на ГЕРБ коментира днешното решение за мораториума върху земята

    

Борисов: ГЕРБ не е губила властта

В отлична кондиция сме, похвали се партийният лидер

    


Целта е жените да имат своето място в науката

Минна Салминен Карлсон е координатор на проекта FESTA за подкрепа на жените в областта на природните и инженерните науки, технологиите и математиката. Тя е доцент в Университета в Упсала, Швеция, който е водещ партньор по изпълнението на проекта. FESTA е 5-годишен проект, финансиран по 7. Рамкова програма на ЕС за периода 2012 – 2017 година. Партньори са университети и изследователски институти от Швеция, Ирландия, Дания, Германия, Италия, България и Турция.

ДПС сезира Конституционния съд за земята

ДПС ще сезира Конституционния съд за мораториума върху продажбата на земя на чужденци. Ако не можем да съберем от други ПГ необходимите 14-15 подписа, ще бъдем принудени да се обърнем към президента той да сезира КС, заяви лидерът на движението Лютви Местан.

Децата в първи и втори клас ще учат вкъщи с електронни учебници

Електронни учебници, предназначени за работа вкъщи, ще помагат на децата от първи и втори клас да усвоят по-лесно учебния материал. Онлайн изданията, които съответстват на хартиената версия, бяха представени от екипа на издателство "Просвета" във вторник. Електронните учебници не са просто сканирано копие, а включват и допълнителни занимателни упражнения, задачи и игри, уточни директорът на издателството Никола Кицевски. В учебниците по английски език са включени и аудио файлове, които улесняват процеса на обучението. По думите му, тези помагала ще спомогнат да се промени мисленето на децата от нагласата, че "ученето е досадно", към "ученето е забавно" и така материалът ще се усвоява по-лесно. Вече са изготвени онлайн версиите на пълния пакет учебници за първи и втори клас от каталога на "Просвета". Засега ще се закупуват от сайта www.e-uchebnik.bg срещу годишен абонамент по всеки отделен предмет. Електронните версии ще бъдат безплатни за учителите при условие, че използват хартиените комплекти на издателството. До края на учебната година постепенно ще бъдат качени и електронните учебници за останалите предмети и класове от целия курс на основното образование. Предвидено е да започне и процедурата по адаптирането им за смарт устройства като таблети. От екипа на "Просвета" увериха, че електронните учебници имат висока педагогическа стойност и напълно отговарят на новото поколение ученици, които работят в условията на интернет. Освен уроци, от издателството предлагат и образователна игра "Маймунски приказки", засега пригодена за деца в първи и втори клас, като до няколко месеца ще бъдат готови и следващите три нива. Ако едно дете успее да изиграе играта докрай за съответния клас, това ще означава, че е усвоило материала с отличен, обясни Кицевски.

Как да подобрим условията на труд

София /КРОСС/ На 23 октомври /сряда/ от 11.00 ч. ул. „Михаил Тенев"6, ет.1 в сградата на Камарата на строителите в България ще бъдат представени резултатите по проект „Осигуряване на безопасни условия на труд в „Нактайм" ЕООД", BG 051 PO 001-2.3.02 Безопасен труд, по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". По време на пресконференцията ще бъде споделен добрият опит на „Нактайм" ЕООД при спазването на нормите и изискванията на законодателството по безопасност и здраве при работа и по ISO 14001:2006 и BS OHSAS 18001:2007. Фирмата спечели безвъзмездна финансова помощ по ОП „Развитие на човешките ресурси" по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за безопасен труд. В пресконференцията ще участват Борис Заралиев, ОВК специалист, Теменужка Марамска, ОВК специалист, Владимир Луканов, Директор „Маркетинг и продажби" към „Нактайм" ЕООД.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване