Висока степен на терористична заплаха във Волгоградска област

Висока степен на терористична заплаха бе въведена във Волгоградска област от 21 октомври за следващите 15 дни, съобщиха от регионалната комисия за борба с тероризма.

"С постановление на губернатора на областта е въведена тази степен на заплаха за срок от 15 дни, считано от 21 октомври", се казва в съобщението. "Телеграма за въвеждането на тази мярка е изпратена до директора на ФСБ на Русия", се казва още в текста. Атентаторка-камикадзе се взриви в автобус, пълен с ученици в Южна Русия, като уби най-малко петима души и предизвика опасения за сигурността по-малко от четири месеца преди Зимните олимпийски игри.



























РИА "Новости"



Извънредно положение обявено във Волгоград след атентата

Режим на повишена терористична опасност е въведен в руската Волгоградска област, съобщи РИА Новости във вторник. Решението е взето с постановление на губернатора и ще важи за срок от 15, считано от 21 октомври, съобщиха от регионалната антитерористична комисия. В града се затяга контролът в обществения транспорт. Всички служители, заети в обществения транспорт, се инструктират за неотложни действия в случай на подозрителни лица или предмети. Всички автобуси и маршрутни таксита са подлагани на щателни проверки преди да се отправят по маршрута си, както и на крайните им спирки. Освен това шофьорите ще напомнят на пътниците чрез високоговорителя, че трябва да проявяват бдителност. На автогарите и други обекти от транспортната инфраструктура както и в целия Волгоградския е засилено полицейското присъствие. Мерките се наложиха, след като в понеделник в южния руски град жена камикадзе взриви пътнически автобус. При атентата загинаха най-малко седем души, сред които и атентаторът. Броят на ранените в резултат на взрива в автобус в руския град Волгоград достигна 40 души, съобщи Интерфакс. Мощността на взривното устройство, което избухна в автобус е 2-3 килограма в тротилов еквивалент, допълва агенцията. Бомбата е съдържала поразяващи елементи, съобщи източник в местните органи на реда, цитиран от Интерфакс. "По предварителни данни атентатът е извършен от жена, пристигнала от Дагестан. Това е 30-годишната Наида Ахиялова. По информация, получена от следователите, тази жена влязла в автобуса на една от спирките и почти веднага прогърмял взривът. Това е потвърдено и от оцеляла пътничка в този автобус”, заяви вчера официалният представител на руската следствена служба, Владимир Маркин. "Наскоро жената е приела исляма. Тя е съпруга на главатар на престъпна група”, заявил е източник от следствието. Според него край мястото на инцидента са открити документи на заподозряната.

Извънредно положение във Волоград след вчерашния атентат

Режим на повишена терористична опасност е въведен в руската Волоградска област, съобщи РИА Новости във вторник. Решението е взето с постановление на губернатора и ще важи за срок от 15, считано от 21 октомври, съобщиха от регионалната антитерористична комисия. В града се затяга контролът в обществения транспорт. Всички служители, заети в обществения транспорт, се инструктират за неотложни действия в случай на подозрителни лица или предмети. Всички автобуси и маршрутни таксита са подлагани на щателни проверки преди да се отправят по маршрута си, както и на крайните им спирки. Освен това шофьорите ще напомнят на пътниците чрез високоговорителя, че трябва да проявяват бдителност. На автогарите и други обекти от транспортната инфраструктура както и в целия Волгоградския е засилено полицейското присъствие. Мерките се наложиха, след като в понеделник в южния руски град жена камикадзе взриви пътнически автобус. При атентата загинаха най-малко седем души, сред които и атентаторът. Броят на ранените в резултат на взрива в автобус в руския град Волгоград достигна 40 души, съобщи Интерфакс. Мощността на взривното устройство, което избухна в автобус е 2-3 килограма в тротилов еквивалент, допълва агенцията. Бомбата е съдържала поразяващи елементи, съобщи източник в местните органи на реда, цитиран от Интерфакс. "По предварителни данни атентатът е извършен от жена, пристигнала от Дагестан. Това е 30-годишната Наида Ахиялова. По информация, получена от следователите, тази жена влязла в автобуса на една от спирките и почти веднага прогърмял взривът. Това е потвърдено и от оцеляла пътничка в този автобус”, заяви вчера официалният представител на руската следствена служба, Владимир Маркин. "Наскоро жената е приела исляма. Тя е съпруга на главатар на престъпна група”, заявил е източник от следствието. Според него край мястото на инцидента са открити документи на заподозряната.

Подписват договора за новите автобуси

Договорът за доставка на 70 нови автобуса по проекта за интегриран градски транспорт във Варна ще бъде подписан във в 11:00 часа в присъствието на кмета Иван Портних и председателя на Общинския съвет Иван Луков. Парафи под документа ще положат Злати Златев – изпълнителен директор на общинската фирма „Градски транспорт”, от Адам Желински – търговски директор на полската фирма „Соларис”. Очаква се новите автобуси да пристигнат във Варна до края на годината. Те ще бъдат светлосини с бял кант. 30 от автобусите ще бъдат съчленени, а 40 – солови. Те ...

Учител загина геройски при училищна стрелба в САЩ

Най-малко двама души, един от които дете, са ранени след стрелба в училище в град Спаркс, щата Невада, предаде "Ню Йорк Дейли Нюз".
По данни на местните медии раненото дете е 12-годишен ученик, като няма данни доколко сериозно е пострадало. Загинал е и един от преподавателите, учител по математика, който е застанал между стрелеца и един от ученици Най-малко двама души, един от които дете, са ранени след стрелба в училище в град Спаркс, щата Невада, предаде "Ню Йорк Дейли Нюз". По данни на местните медии раненото дете е 12-годишен ученик, като няма данни доколко сериозно е пострадало. Загинал е и един от преподавателите, учител по математика, който е застанал между стрелеца и един от ученици

Седмица за безопасност и здраве при работа: Да работим заедно

Европейската седмица за безопасност и здраве при работа е най-голямото по рода си събитие за повишаване на осведомеността с цел подобряване на безопасните и здравословни условия на труд на работните места в Европа.

Седмицата се провежда от 21 до 25 октомври, координира се от Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EU-OSHA) и се изпълнява от партньорите на кампанията в 28-те държави членки на ЕС и извън него.

Европейската седмица поставя акцента върху разпространяване на основните послания на текущата кампания за здравословни работни места "Да работим заедно за превенция на риска". Специално внимание се отделя на дейностите на кампанията и се проследяват множество събития, организирани в Европа, които показват ползите от прилагане на добро ръководство с участие на работниците и служителите.

България ще отбележи Европейската седмица чрез провеждане на Национална конференция "Здравословни работни места. Да работим заедно за превенция на риска", която ще се състои на 22 октомври. За участие в конференцията са поканени представители на: министерства, ИА "Главна инспекция по труда", Националния осигурителен институт, социалните партньори, предприятия, служби по трудова медицина и специалисти по безопасност и здраве при работа. Официалното откриване на събитието е предвидено за 10.00 часа в хотел "Шератон", когато с приветствия към участниците ще се обърнат министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов и представители на социалните партньори.

Конференцията е насочена към подобряване на информираността, засилване ролята на превенцията и насърчаване на работодателите, работниците и други заинтересовани участници в трудовия процес да обединят своите усилия за подобряване на безопасността и здравето при работа, чрез представяне на добри практики в предприятията.

Дейностите по време на европейската седмица поставят акцента върху насърчаване на работодателите да проявяват активен ангажимент към намаляване на рисковете, от една страна, и върху насърчаване на работниците и служителите, техните представители и други заинтересовани лица, от друга, да им съдействат в този процес.





















БГНЕС

В името на рекорда: Да плетеш, докато бягаш

Дейвид Бабкок твърди, че дори не се уморил много. Но пък вече си има близо 4-метров нов шал

Мара Белчева - весталката на българската поезия

Мара Белчева е една от най-значимите български поетеси. Съдбата й е трагична, защото Мара е обречена два пъти да скърби за мъжете, които бележат жизнения й път. На двадесет и три години тя става вдовица – съпругът й Христо Белчев (финансов министър на Стамболов) е убит. Това е голяма трагедия за нея и всички са покъртени от мъката й. Дворцовите ухажори, сред които е и княз Фердинанд, се мобилизират, но нямат успех. Когато Мара свързва живота и творчеството си с поета Пенчо Славейков, отново й е съдено да изживее същата трагедия и да се прости с любимия си. Животът, личността и интелектът на Мара Белчева намират отражение в стиховете й. По повод 145-годишнината от рождението на поетесата издателство „Изида” издаде книгата „Весталка, неразбулена мечта”. В нея ...

Компромат

Обвиненията срещу президента Росен Плевнелиев от страна на новоизпечения политически лидер и може би бивш журналист Николай Бареков вече почти седмица и половина са основен фокус за медиите и обществото. Знайни и незнайни специалисти, журналисти, мислители и т.н. се изказаха по темата – кои по-умерено, кои казвайки неудобни истини право в очите. Покрай цялата дандания многократно беше използвана една думичка, до болка позната в обществото – компромат. Какво обаче се крие зад това понятие? Определението за компромат е следното – улики, материали и факти, които сами по себе си може да са верни, но извадени от контекст рисуват картина на измислена, инсценирана или изкривена действителна постъпка на човек с цел уронване на престижа му. Как обаче се различава компроматът от...

Историята на Мири

Каквито и суперлативи да изръсим за Мирко – нищо няма да е достатъчно, за да опише това огромно, нежно сърце, тази кротка душа, мъдра и търпелива, този ведър и светъл ум – Мири е категоричен любимец на сума ти народ. Всъщност – на всеки, който го познава.Не можем да си припишем заслугите за дълбоката душевност на Мири – истината е, че той си беше такъв още като се появи със строшения си на сума ти парчета крак. Цялата галимация покрай неговото лекуване продължи около 3 месеца, а след това той стана първото трикрако куче на Богров. И до там.Предлагали сме Мири на всеки, на когото е възможно да бъде предложен. Хвалили сме го, пробутвали сме го, тикали сме го в очите на всеки… Ц, няма и няма хора, които да му дадат подслон на по-добро място. Сума ти 3-краки се и...

Бисквитки ябълков пай

Необходими продукти: 2 листа бутер тесто (450-500 грама) 3-4 бр. ябълки 100 грама орехи 2 с.л. мед 1 ч.л. канела пудра захар Начин на приготвяне: Ябълките се обелват и заедно с орехите и канелата се смилат. Слагат се в тенджера да се задушат и се добавя мед. От единия лист на бутер тестото изрязвате няколко кръгчета (може да си помогнете с чаша, ако нямате необходимия уред). Първо запечете кръгчетата, за да имате стегната основа. След това разпределете сместа от ябълки, орехи, канела и мед върху тях. От втория лист тесто нарежете лентички (широки 1 см), наредете ги вертикално и хоризонтално върху сместа на разстояние 0,5 см една от друга, за да се получи решетка. По желание се намазва с яйце. Пече се до порозовяване на 200-220 градуса. Когато изстине, се поръсва с пудра захар. ...

Две години след Кадафи

В неделя либийците отбелязаха втората годишнина от смъртта на полковник Муамар Кадафи, чието убийство от опозицията сложи край на либийското въстание срещу дългогодишния диктатор. Въпреки честванията и фойерверките обаче преходът от автокрация към демокрация е по-труден от очакваното. Либийските празненства винаги са били шумни и белязани от фойерверки, патриотична музика и стрелба с автомати. А днес младите с особено удоволствие празнуват втората годишнина от смъртта на полковник Кадафи. Далече от предимно младежките празненства, на които млади мъже и жени се възползват от редкия шанс да се съберат свободно, много либийци са притеснени. Те са знаели, че страната ще прави погрешни стъпки и ще среща препятствия, но от миналата годишнина досега Либия потъваше в беззаконие. Ръстъ...

Български музиканти отбелязват юбилея на Борис Карадимчев

Цяла плеада от популярни наши певци, актьори и класически музиканти ще вземат участие в тържествения концерт по повод 80-годишния юбилей на композитора Борис Карадимчев.      Неостаряващите песни „Бяла тишина“, „Хора и улици“, „Оставаме“, „Богатство“, „Безсъние“ и  др. ще оживеят с гласовете на Маргарита Хранова, Орлин Горанов, Мими Иванова, Васил Петров,  Орлин Павлов и Наско от Б.Т.Р.  В шоуто ще участват и топ-актьорите Георги Мамалев и Христо Гърбов със свои колоритни интерпретации на песните на Карадимчев. Георги Мамалев ще бъде и водещ на тържествената вечер. Наред с любимите на няколко поколения песни, творчеството на Борис Карадимчев ще бъде представено и с инструментални пиеси в и...

Дискутират дискриминацията на трудовия пазар

Дискусионен форум относно дискриминацията на работното място и на пазара на труда ще се състои в Добрич. Той е организиран от Конфедерацията на труда "Подкрепа" с финансова помощ по ОП "Развитие на човешките ресурси". Форумът започва в 9.00 ч. в парк-хотел "Изида" и ще продължи до 14.30 часа. На него ще се обсъдят организационните отговорности на различните институции по отношение на процесите, свързани с дискриминацията във всичките й варианти, ще се идентифицират добри практики, проблемни полета и възможни решения. В срещата ще се включат пре...

Българите не ходят във Франция заради социална помощ

"Ромите в България са български граждани, значи са и европейски"

    


Тежка катастрофа отне един живот

/КРОСС/ Един човек е загинал, а двама са тежко пострадали при катастрофа на автомагистрала "Хемус" тази сутрин около 6.30 часа. Инцидентът е станал между пътните възли за Суворово и село Неофит Рилски в посока Шумен между лек автомобил "Шкода" и БМВ. Загиналият и пострадалите са пътували в чешкия автомобил. Водачът и пътник от другия автомобил са без сериозни наранявания. Причините за катастрофата се изясняват. Самоличността на загиналия и пострадалите също. Магистралата в този участък беше затворена за движение, а автомобилите се пренасочват през стария път за София.

Хванаха шофьор във Великобритания, карал 40 години без книжка

Водач от Великобритания е бил хванат да кара без книжка в продължение на 40 години, съобщават от ITV. 
Една сутрин в Бирмингам местни катаджии са помолили водача да отбие за рутинна проверка. Полицаят обаче е бил удивен от историята на шофьора, който разказал, че е карал различни автомобили в продължение на четири десетилетия, без да притежава Водач от Великобритания е бил хванат да кара без книжка в продължение на 40 години, съобщават от ITV. Една сутрин в Бирмингам местни катаджии са помолили водача да отбие за рутинна проверка. Полицаят обаче е бил удивен от историята на шофьора, който разказал, че е карал различни автомобили в продължение на четири десетилетия, без да притежава

Намаляват приходите от нощувки

Общата заетост на леглата в средствата за подслон и местата за настаняване през август 2013 г. в област Сливен е била 15%, като в сравнение със съответния месец на предходната година тя се е повишила с 0.6 процентни пункта, съобщават от Териториалното статистическо бюро. През август общият брой на пренощувалите лица е 5 763 и се е увеличил с 6.9%. Относителният дял на пренощувалите български граждани от всички пренощували лица е бил 86.8%. Пренощувалите чужденци в средствата за подслон и местата за настаняване през август са били 758, което е с...

Чистилище


19.10.2013 г. За този, който пътува по "Ботевградско шосе" в посока към Враждебна, центърът за настаняване на бежанци е най-обикновена необитаема сграда. Обърнала гръб на пътя, опасана с бодлива тел и бурени, порутена, измита от дъждовете, с цвят на ръждиво желязо, трябва да направиш нарочно усилие, за да я видиш. Окото, орган добре приучен да избягва неприличното, само търси по-приветливите и нови сгради в района. Може би по тази причина минаваме покрай центъра, без да го забележим и отбиваме...

Асад искал пак да се кандидатира за президент

Сирийският президент Башар Асад заяви, че е готов да участва в следващите избори за държавен глава през 2014 г. 

Аз лично не виждам никакви пречки да бъда номиниран за участие в следващите президентски избори, каза Асад в интервю за ливанската телевизия "Ал Маядин", излъчено снощи. 

Той отбеляза, че желанието на сирийския народ ще повлияе на окончателното му решение за участие в изборите. 

"Колкото до желанието на народа, все още е рано да се говори за това. Можем да го обсъдим когато бъде обявена датата за изборите", каза Асад, цитиран от Ройтерс. 

В интервюто сирийският президента каза също, че най-големият проблем, с който се е сблъскала страната му, е религиозния радикализъм, предаде ИТАР-ТАСС. 

По думите му сега обаче "терористите са изгубили доверието на народа и това осигури успехите на армията". 

Асад посочи също, че Арабската лига се е превърнала в проводник на политиката на САЩ и други западни страни, "започнала е да поддържа агресията срещу арабските страни, в началото срещу Ливия, а после срещу Сирия". 

Саудитска Арабия, като проводник на политиката на САЩ в региона, на държавно равнище подкрепя терористите в Сирия с пари и оръжие, заяви сирийският президент. При това Саудитска Арабия е държава, в която народът се ползва с едва ли не най-малко права в сравнение с други страни по света, отбеляза Асад, цитиран от ИТАР-ТАСС. 

Ако Башар Асад бъде преизбран през 2014 г., войната ще продължи, коментира вчера американският държавен секретар Джон Кери. 

"Ако той смята да реши проблема, като отново се кандидатира, мога да ви кажа следното: войната няма да свърши, докато той остава на президентския пост", заяви Кери на пресконференция в Париж след среща с посланици на страните от Арабската лига. 

По думите на Кери сирийската опозиция никога няма да приеме оставането на Асад на власт. 

  БТА    

Артист показа 10-метров среден пръст на президента на Чехия

Средният пръст на Черни Снимка: The Prague Post

Чешкият артист Давид Черни пусна във Вълтава десетметрова скулптора на среден пръст, насочен към президентския дворец.

Инсталацията в лилаво е поставена в лодка в реката близо до националния театър в чешката столица. Неприличният жест несъмнено сочи към Двореца, в който се помещава канцеларията на президента Милош Земан, пишат местни медии.

В момента Земан не е в страната, но чрез говорител отговори, че не е виждал инсталацията и затова няма да я коментира.

Черни е популярен критик на държавния глава, а по време на предизборната кампания открито поддържаше опонента на Земан – Карел Шварценберг.

Пред “Прага пост” скулпторът коментира: “Президентът ни е още една причина човек да не иска да живее в Чехия. Тук политическата система не е добра и повечето хора го знаят. Мисля, че бих живял в Ню Йорк и не бих се върнал. Поне не за повече от три месеца годишно.”

Давид Черни стана популярен и у нас, след като изобрази България като клозет с клекало в арт инсталацията “Ентропа”, изложена в Брюксел.

Статията "Артист показа 10-метров среден пръст на президента на Чехия" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Конституционният съд решава казуса с Иван Иванов

/КРОСС/ Конституционният съд трябва да вземе днес решение по делото за несъвместимост на депутата от БСП Иван Иванов, който беше назначен за заместник-министър на вътрешните работи, а няколко часа по-късно беше оттеглен заради биографията му. Иванов беше изслушан от конституционните съдии на 10 октомври. След изслушването той заяви, че няма несъвместимост с депутатския му пост, защото не е имало встъпване в длъжност, дори не е влизал в Министерството на вътрешните работи. Искането към Конституционния съд беше внесено от ГЕРБ. Очаква Конституционният съд да оповести решението си по обед. Това е вторият подобен казус, по който КС трябва да се произнесе, след този с несъвместимостта на депутата от ДПС Делян Пеевски. След като съдът практически не взе решение по това дело, народният представител беше върнат на депутатската банка, но оттогава не е стъпвал в парламента.  

Уволниха треньор, който нокаутира запалянко на своя тим

В Аржентина страстите около футбола стигат точка на кипене, а изключение не правят дори треньорите.

Бившият национал Нелсон Вивас бе уволнен от "Килмес", след като нокаутира запалянко ва собствения си тим. Фенът опитал да критикува Вивас след домакинското 1:1 с "Атлетико Рафаела" в мача от Първа дивизия. Но получил здрав юмрук в лицето и дори пр В Аржентина страстите около футбола стигат точка на кипене, а изключение не правят дори треньорите. Бившият национал Нелсон Вивас бе уволнен от "Килмес", след като нокаутира запалянко ва собствения си тим. Фенът опитал да критикува Вивас след домакинското 1:1 с "Атлетико Рафаела" в мача от Първа дивизия. Но получил здрав юмрук в лицето и дори пр

Иран: Политическия център - извън Техеран?

Иранският парламент се съгласи с възможността да се премести политическия център на страната от Техеран в друг град, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки иранската студентска агенция Исна. 

Тази година парламентарната комисия за развитие ще се заеме с търсенето на най-подходящото място за политически център на Ислямската република. 

Основната причина депутатите да решат да обсъдят въпроса била пренаселеността на Техеран, където в момента живеят между 12 и 13 млн. души. 

Поради това в правителството вече се е повдигал въпросът за преместването на редица държавни учреждения в други градове. 

За пръв път обаче се обсъжда преместване на целия политически център.

БТА    

Мерките срещу бежанците са "след дъжд качулка", смята Чернев

/КРОСС/ Политическият проект на Николай Бареков има голям потенциал, смята Павел Чернев, но той недоумява, защо се преекспонира ролята на НФСБ например, а не се подчертае все по-нарастващата мощ на „България без цензура". Ники е на гребена, заяви пред Нова телевизия бившият депутат от „Атака" Павел Чернев, който живя близо два месеца в изолация в къщата на  „ВИП Брадър".  Темата за бежанците Чернев определи като социална и политическа криза. Ние като политици предупреждавахме отдавна, припомни той и уточни, че темата е отворена още в предишното управление на президента Георги Първанов. Хората са прави да не искат на територията на градовете си граждани с непроверена самоличност и криминално минало. Като страна извън Шенген, не трябваше да поемаме шенгенски ангажименти. Трябваше да затворим границата си и сега нямаше да имаме този проблем, коментира Павел Чернев и допълни: "Ще изграждаме ограждение сега? След дъжд качулка!" Тези бежанци не идват от пустинята Гоби, а идват от една много добре организирана страна като Турция и се изсипват при нас като едни диви горяни. Турция трябва да поеме своя ангажимент по отношение на тези хора. И президентът Плевнелиев трябваше да разговаря повече с турския вицепремиер, вместо да ходи по вечери, продължи с кртиките си Чернев.  

Кристалина Георгиева: Проблемът с бежанците е в нас самите

С европейския комисар КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА разговаря ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ 
- Какви са последните данни за броя на бежанците от Сирия?


- 50 000 в Европа, 2,2 милиона в съседните на Сирия страни. От тях най-тежко е положението на Ливан. Там регистрираните бежанци са 700 000 и още 100 000 чакат регистрация. В една страна с 5 милиона население, която са С европейския комисар КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА разговаря ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ - Какви са последните данни за броя на бежанците от Сирия? - 50 000 в Европа, 2,2 милиона в съседните на Сирия страни. От тях най-тежко е положението на Ливан. Там регистрираните бежанци са 700 000 и още 100 000 чакат регистрация. В една страна с 5 милиона население, която са

Как семейните фирми могат да избегнат фалит?

Вижте мнението на консултанта по мениджмънт Анджей Шафернакер, представено по време на Клуб Investor.bg

    


Предлагат по-строги правила за движение по пътищата

Предложенията за нови правила за движение по пътищата и по-драстични глоби за нарушителите влизат за обществено обсъждане в Народното събрание,...

Обама успокоява Оланд по телефона

Американският президент Барак Обама е разговарял по телефона с френския си колега Франсоа Оланд след разкритията на в. "Монд" относно шпионска дейност на САЩ във Франция.

"Монд" писа вчера, цитирайки документи на бившия сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) е направила за месец - от 10 декември 2012 г. до 8 януари 2013 г., 70,3 млн. записа на данни от телефонния трафик на французите. 

В комюнике на Белия дом се посочва, че по време на телефонния разговор Обама и Оланд са обсъдили неотдавнашните разкрития в печата, някои от които "изопачавали" дейностите на САЩ, а други повдигали "законни въпроси сред приятелите и съюзниците на САЩ за използването на тези (разузнавателни-б.ред.) способности . 

САЩ за започнали да преразглеждат начина си на събиране на разузнавателна информация,

за да постигнат баланс между защитата на сигурността на населението и правото на личен живот, казал Обама на Оланд. 

"Двамата президенти се съгласиха, че трябва да продължим да обсъждаме тези въпроси по дипломатически канал", добавя Белият дом. 

Франсоа Оланд изразил пред Обама "силното си неодобрение и окачествил случая като "неприемлива практика" между приятели и съюзници. Той поискал да бъдат предоставени всички обяснения, се казва още в комюникето. 

Америка полага усилия да намери правилния баланс между защитата на сигурността на населението и правото на лична неприкосновеност, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от Асошиейтед прес. 

Кери, който пристигна в Париж за среща с арабски дипломати, с които да обсъди близкоизточните мирни планове, попадна в разгара на скандала с подслушването на АНС във Франция.

Френското правителство призова американския посланик, за да поиска обяснения и обещание, че шпионирането ще престане. 

Кери заяви, че

защитата на сигурността на населението в днешния свят

е много сложна и много трудна задача, но целта е да се защитят американските граждани. 

Той нарече Франция един от най-старите съюзници на Америка в света и подчерта, че се водят разговори с цел да бъдат успокоени френските опасения. 

  БТА    

"Атака" започват подписка за референдум в Кюстендил

Депутатът от "Атака" Илиан Тодоров ще започне подписка в Кюстендил за референдум против купуването на земя от чуждестранни юридически и физически лица след 1 януари 2014 година."Има огромна вероятност България да бъде изкупена за жълти стотинки. Страната ни има 37 млн. дка и по настоящи цени може да бъде изкупена за 8 млрд. и 300 млн. евро, колкото е 3 - месечната печалба на една сериозна транснационална компания.Земята е последният ценен актив, който ни остана", заяви Тодоров.Апетитите са не само от страни от ЕС, но и от турски фирми, които с...

Еротичен модел назначена за секретарка в НЕК

Еротичният модел Елена Бончева, снимала се в Playboy и FHM, е назначена за технически секретар в НЕК. Възмутена служителка на компанията публикува снимка на Бончева в социалните мрежи, твърдейки, че моделът взима 3000 лева заплата. От НЕК отрекоха.

Еротичен модел назначена за секретарка в НЕК

Еротичният модел Елена Бончева, снимала се в Playboy и FHM, е назначена за технически секретар в НЕК. Възмутена служителка на компанията публикува снимка на Бончева в социалните мрежи, твърдейки, че моделът взима 3000 лева заплата. От НЕК отрекоха.

Петима са пострадали при тежката катастрофата снощи във Варна

Петима са пострадалите в тежката катастрофа, станала снощи на бул. "Сливница" във Варна. Ранени са едно момиче и четири момчета. Всички са без опасност за живота. Снощи около 21:00 часа на бул. "Сливница" във Варна се блъснаха две БМВ-та.

В САЩ арестуваха българин, укрил се от правосъдието

В САЩ бе арестуван български беглец, осъден за трафик на хора и убийство по непредпазливост, съобщава в. "Сиатъл таймс".

Полицията е задържала 58-годишния Пламен В. Трифонов миналата седмица в Къркланд, предградие на Сиатъл, където той работел като шофьор на тир. 

Според съдебни документи през май България изпратила до Държавния департамент искане за екстрадирането му. 

По данни на федералната полиция, която се позовава на документи от България, през юли 1995 г. Трифонов прекарал с камиона си от Румъния в Унгария 40 нелегални имигранти от Шри Ланка, укрити в контейнер. 

В Унгария той открил, че 18 от тях са умрели, изоставил камиона с останалите имигранти и се върнал в България на стоп. 

Разследването установило, че жертвите са починали в резултат на силното нагряване на контейнера. 

В България той бил осъден през 2002 г. на осем години затвор, но избягал нелегално в САЩ. 

  БТА

Казанлък готви декларация срещу бежански лагер в града

/КРОСС/ Общинският съвет в Казанлък се събира на извънредно заседание заради слуховете за преобразуването на местната полицейска школа в бежански лагер. Информацията предизвика недоволството на местните жители и стана повод за протести, които продължават вече няколко дни.Вчера министърът на вътрешните работи заяви, че за момента няма такова решение. От Общинския съвет, обаче, решиха да се съберат извънредно, за да гласуват декларация срещу изграждането на център за бежанци в града. Междувременно протестите на местните жители продължават.

100 дни Портних

Първите 100 дни на кмета на Варна Иван Портних изтичат днес, 22 октомври. Дарик се опита да проследи свършеното през тях от градоначалника, вземайки под внимание обявените от него приоритети по време на предизборната кампания. „Ще проветря общината” „Ще проветря общината, твърде много застоял въздух има натрупан от петилетки” беше отговорът на ...

Преподавател загина геройски при поредната училищна стрелба в САЩ

Най-малко двама души, един от които дете, са ранени след стрелба в училище в град Спаркс, щата Невада, предаде Най-малко двама души, един от които дете, са ранени след стрелба в училище в град Спаркс, щата Невада, предаде "Ню Йорк Дейли Нюз". По данни на местните медии раненото дете е 12-годишен ученик, като няма данни доколко сериозно е пострадало. Загинал е и един от преподавателите, учител по математика, който е застанал между стрелеца и един от ученици

Пламен Горанов е пламнал след конфликт с охраната

Варненската районна прокуратура разпространи информация за обстоятелствата, довели до смъртта на 36 годишния Пламен Горанов. На 20 февруари т.г. Горанов се самозапали пред парадния вход на кметството в града, където протестираше с искане за оставка на бившия варненски кмет Кирил Йорданов.

Сериозно русенско участие по време на "Ден на добрата новина в Брюксел

„Дунавският център за изкуства и занаяти” беше представен по време на инициативата „Ден на добрата новина” в Брюксел. Тя се проведе под патронажа на Бриджит Чарнота, бивш докладчик на Европейската комисия за България и Румъния. Това е първото събитие от този род и беше посветено изцяло на България. Целта беше да се покажат успешните практики и добри перспективи в страната с примери в сферата на бизнеса и благотворителната дейност. По време на събитието бяха представени пет проекта, свързани с хубавата новина от България, един от тях бе русенски...

Риана разбуни духовете със снимки пред джамия

Пазачите я изгонили заради нарушаване на святостта на обекта

    


Набират студенти-доброволци за бежанците

Планира се закупуване на спортни пособия

Българин и румънец ранени в катастрофа на входа на Бургас

Ударили са се камион и цистерна с лепило заради лека кола

    


Чуждестранните инвеститори ще ползват данъчни облекчения

Народно събрание. Снимка: БГНЕС

Данъчни облекчения за чуждестранните инвеститори разписа днес парламентът, гласувайки на първо четене промените в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Вносител на измененията е Министерски съвет. Част от промените целят да облекчат  регламента за чуждестранните инвеститори от ЕС или от друга страна по Споразумението за Европейско икономическо сътрудничество.

С измененията чуждите фирми ще бъдат освободени от лихви по облигации или други дългови ценни книжа, които са издадени от местно юридическо лице и са допуснати за търговия на регулиран пазар. При определени условия ще има възможност и за освобождаване на доходите от лихви по заем под формата на облигации или други ценни книжа, когато той е предоставен от чуждестранно лице с цел осигуряване на постъпления към местно юридическо лице.

Разширява се и обхватът на общините, в които корпоративният данък ще може да се преотстъпва. Според досега действащия регламент данък печалба се преотстъпваше на фирми, които инвестират и откриват нови работни места в общини, където безработицата е над 35%. Промените намаляват процента до 25%, но въвеждат и нови изисквания – във фирмите трябва да е разкрила най-малко 10 работни места, като поне половината от тях задължително трябва да са свързани пряко с конкретната производствена дейност, която предприятието извършва. Необходимо е още и поне 1/3 от персонала на фирмата да живее в съответната община. 

Статията "Чуждестранните инвеститори ще ползват данъчни облекчения" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Lufthansa изненада неприятно с прогнозата си за 2013 г.

Печалбата на германската авиокомпания ще бъде засегната от покачването на разходите за преструктуриране

    


Две прокуратури се самосезираха за пловдивския кмет

/КРОСС/ „Досега сме прибрали толкова народ в Общината, колкото не можеш да си представиш." С тези думи кметът на Пловдив Иван Тотев отговаря на притеснен член на ГЕРБ, който го пита за чистката на техни хора в държавата. Това става ясно от един от записите на партийно събрание на ГЕРБ, водено от кмета на Пловдив и местен лидер Иван Тотев. „Постоянно ги прибираме, кой откъдето е артисал" се чува още да казва Тотев. От думите му става ясно, че има диалог с новия шеф на летище „Пловдив" и там ще бъдат осигурени щатове да се назначават хора. „Търсим и всеки случай го гледаме по отделно. Ми ние нямаме, ако примерно партията в Пловдив е 1000 човека, те 500 работят в Общината", добавя още Иван Тотев. От скандалния запис става ясно още, че във ВиК има 120 човека и там има диалог с новия шеф да не се уволняват хора на ГЕРБ. „Имаме и общински болници, при Петко Недев сме прибрали сумати хора в „Св. Панталеймон", се чува да казва още Тотев. Окръжна и Районна прокуратура-Пловдив се замосезираха във връзка с новините, свързани със записи от изказвания на кмета на Пловдив Иван Тотев. Разпоредено е да се извършат проверки, които трябва да докажат има ли или не достатъчно данни за извършено длъжностно престъпление. Втората проверка е по чл. 339а от НК и е образувана по искане на кмета Иван Тотев за незаконно използване на Специални разузнавателни средства за подслушване и запис (СРС)

Две прокуратури се самосезираха за записите с пловдивския кмет

/КРОСС/ „Досега сме прибрали толкова народ в Общината, колкото не можеш да си представиш." С тези думи кметът на Пловдив Иван Тотев отговаря на притеснен член на ГЕРБ, който го пита за чистката на техни хора в държавата. Това става ясно от един от записите на партийно събрание на ГЕРБ, водено от кмета на Пловдив и местен лидер Иван Тотев. „Постоянно ги прибираме, кой откъдето е артисал" се чува още да казва Тотев. От думите му става ясно, че има диалог с новия шеф на летище „Пловдив" и там ще бъдат осигурени щатове да се назначават хора. „Търсим и всеки случай го гледаме по отделно. Ми ние нямаме, ако примерно партията в Пловдив е 1000 човека, те 500 работят в Общината", добавя още Иван Тотев. От скандалния запис става ясно още, че във ВиК има 120 човека и там има диалог с новия шеф да не се уволняват хора на ГЕРБ. „Имаме и общински болници, при Петко Недев сме прибрали сумати хора в „Св. Панталеймон", се чува да казва още Тотев. Окръжна и Районна прокуратура-Пловдив се замосезираха във връзка с новините, свързани със записи от изказвания на кмета на Пловдив Иван Тотев. Разпоредено е да се извършат проверки, които трябва да докажат има ли или не достатъчно данни за извършено длъжностно престъпление. Втората проверка е по чл. 339а от НК и е образувана по искане на кмета Иван Тотев за незаконно използване на Специални разузнавателни средства за подслушване и запис (СРС)

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване