ЕК ни е отказала съдействие по транспортния проблем с Турция

Европейската комисия (ЕК) е отказала да съдейства за разрешаване на проблемите с превозвачите между България и Турция, тъй като намира, че става...

Ясни са финалистите за "Световен автомобил на годината"

Общо 12 модела ще си оспорват титлата в най-важната категория

    


Папата на BG щангите: Поклон пред българския народ!

Президентът Росен Плевнелиeв удостои с висши държавни отличия Иван Абаджиев, Димитър Ларгов, Васил Етрополски, доц. д-р Румен Стоилов, проф. Константин Жалов и Александър Шаламанов за значителния им принос за успехите на България, допринесли за развитието на спорта и физическата култура в страната.

България продава имоти в Лайпциг и Кайро

Правителството даде съгласието си да бъдат продадени четири имота на България в чужбина - терен в Лайпциг от 3 ара заедно с построената в него сграда, както и три апартамента в Кайро. Това съобщиха от правителствената информационна служба. 
Имотът в Германия е построен през 1911 г. и е обявен за паметник на културата... Правителството даде съгласието си да бъдат продадени четири имота на България в чужбина - терен в Лайпциг от 3 ара заедно с построената в него сграда, както и три апартамента в Кайро. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Имотът в Германия е построен през 1911 г. и е обявен за паметник на културата...

Френски компании разработват склад за ток

Върху решения за съхранение и управление на енергия на базата на горивни клетки с водород ще работят френските компании "Шнайдер Електрик" (Schneider Electric) и "Арева" (AREVA www.areva.com), които подписаха споразумение за това в края на миналата седмица. Двете групи ще съчетаят своя опит, за да предложат решения за един вид складове за енергия, които ще гарантират надеждността на електрическите мрежи в отдалечени населени места и райони, където доставките на електроенергия са ограничени. "Шнайдер" се занимава с енергиен мениджмънт на мрежи, а "Арева" е един от тримата световни лидери в ядрената енергетика, а през последните години интензивно работи в областта на използването на възобновяемата енергия. "Арева" ще предостави за целите на разработката своето решение Greenergy Box™ за съхранение на енергия чрез електролиза и горивна клетка. Това устройство може да съхранява водород и кислород, получени чрез електролиза на вода по време на периоди на ниско търсене на енергия, което позволява производството на електроенергия в периоди на пикова консумация. Тази технология е в експлоатация от 2011 г. в рамките на демонстрационна платформа за възобновяеми енергийни източници в Корсика, свързана към фотоволтаична соларна централа от 560 киловолта. Greenergy Box™ скоро ще бъде свързана към соларните панели (35 kW) на град Ла Кроа Валмер във френския департамент Вар. От своя страна "Щнайдер Електрик" ще предостави своя опит в енергийния мениджмънт, за да се оптимизира интегрирането на възобновяемите енергийни източници в електропреносната мрежа. Подписването на споразумението ще позволи на "Шнайдер Електрик" да затвърди позицията си на глобален специалист в енергийния мениджмънт, за да свърже всички играчи в интелигентната мрежа (smart grid). Според Фредерик Абал, директор Енергетика на "Шнайдер", споразумението "ще създаде силно бизнес партньорство за внедряване на иновативно решение за съхраняване на енергия". Луи-Франсоа Дюре, председател на "Арева – Възобновяеми енергийни източници", смята, че така двете компании ще съчетаят опит, знания и постижения в областта на управлението и съхранението на енергия. Новото партньорство между "Арева" и "Шнайдер Електрик" се осъществява, след като през юни 2010 г. "Шнайдер" и "Алстом" (Alstom) придобиха преносната и разпределителната дейност на "Арева" за 2.29 млрд. евро. Според споразумението за консорциум, преносната дейност (около две трети от общия бизнес) е прехвърлена на "Алстом", а разпределителната (около една трета от бизнеса) – на "Шнайдер Електрик".

Полицай участвал в трафик на девойки за Холандия

Т.И.Т. от Сливен е изнасял момичета за Холандия докато е бил на служба като полицай в МВР. Това става ясно от определение на окръжния съд в града под Сините камъни, който отказа да пусне от ареста обвинения за трафик на дрога, пише "Стандарт".

Томалевски: Поредните депутати се подиграха с емигрантите

/КРОСС/ "Осем месеца на халос или осем месеца за нищо - нищо, но от сърце. Защо трябваше през всичките тези месеци да се залъгват българите в чужбина, че най-накрая ще се спази Конституцията и Европейските норми, и че няма да се прилага Кодексът на Апартейда? Защо използвате примера на Южна Африка и делите хората на южноафриканци и южноафрикански негри? Защо допуснахте личните Ви дрязги и скандали да вземат връх в този важен момент? Имахте шанс да направите нещо ново, но НЕ - Вие решихте да останете в историята като поредните депутати, подиграли се с емигрантите. Защо пренебрегнахте точка 28 в доклада на Венецианската комисия относно дискриминацията на българите с двойно гражданство? Какви депутати на страна от Европейски Съюз сте, след като не се съобразявате с нито един от документите на общността?", това заяви в отворено писмо председателят на партията на българските емигранти "Другата България" - Божидар Томалевски. "ПП "Другата България" няма да спре да Ви задава въпроса - Защо дискриминирате един и половина милиона българи? Защо ги разглеждате само като обикновени изпращачи на пари, за близките си, данъкоплатци на имотите си в България и едни безгласни гласоподаватели? Защо не се вслушахте в думите на проф.Калинов, че 25 години в чужбина се гласува само за партии, а не за личности? А, вярно, той отговорът е прост - на Вас така ви е изгодно", завършва Томалевски.  

Най-малкото Audi - вече и с 231 к.с.

/КРОСС/ Най-компактният модел в гамата на Audi дочака своята спортна версия. S1 и S1 Sportback ще направят своята премиера на автосалона в Женева в началото на следващия месец и ще разполагат с 231 конски сили, осигурявани от двулитров бензинов мотор с турбо. Спортните версии на мъника се отличат със задвижване куатро и спортно окачване. Воланът също е с променени характеристики за по-директна работа. Нормално, сменени са и спирачните дискове, като техният размер е 310 мм. Промени има и отвън, като отличителна черта е новата форма на LED светлините отзад. Броните, предната и задната престилка, както и накрайниците на ауспусите също се преработени. Серийно моделите използват 17-цолови джанти, а 18-инчовите се предлагат срещу доплащане. В салона на S1 и S1 Sportback преобладават тъмните тонове - основно черно, както и сиво. Серийно се предлагат и вложки от полиран алуминий. Екипирани с напомпания бензинов мотор, двете аудита спринтират до 100 км/ч за 5.8 или 5.9 секунди (за версията с пет врати). Максималната скорост е електронно ограничена на 250 км/ч. Audi S1 се задоволява със 7 л/100 км в смесен цикъл, а изпълнението Sportback - със 7.1 л/100 км. Цените на версията с три врати в Германия тръгват от 29 950 евро, а за тази с пет - от 30 800 евро, отбелязва Dnevnik.bg.  

Дават още 20 млн. за миграционен отпор

Правителството одобри 20 млн. допълнително за отпор на миграционния натиск по границата с Турция. Парите са предназначени за изграждане на оградата по границата с Турция и за издръжката на чужденци, очакващи статут, и имигранти, които са задържани в домовете към дирекция "Миграция".

Подозрителна черна чанта отцепи метрото за над час

В продължение на час и половина бе отцепен районът на метростанция "Еворпейски съюз" заради открита на спирката съмнителна черна чанта.

Еднократна помощ за хората с най-ниски доходи

"Правителството ще подпомогне еднократно в края на отоплителния сезон хората с най-ниски доходи. Търсим финансово балансиране на системата и търсим начин да подпомогнем тези, които не могат с доходите си да се справят сами", заяви в парламента социалният министър Хасан Адемов.

Кобилкина от плажа: Мъже, бъдете груби!

Сластната сексоложка публикува серия от предизвикателни снимки от ваканцията си в Сингапур, но заедно с това и разкри тайната на перфектния мъжки атрибут.

Близо 300 работници от Банско протестират, защото са без заплати от септември

Около 300 работници от предприятието "Пиринска мура" АД в Банско протестираха, защото са оставени без заплати от четири месеца. Във вторник те блокираха пътния възел Разлог, Банско и Гоце Делчев и заплашиха да повторят акцията в сряда, ако не бъде договорен график за изплащане на задълженията. На работниците не им е плащано от септември насам, когато са получили само аванс, а заплатите за следващите месеци са начислени, но не са превеждани. Работниците протестират от 4 февруари, преди дни са учредили своя организация към КНСБ и са сезирали местните власти.

"Манчестър юнайтед" увеличи приходите си с 11.6% в края на 2013 г.


Английският шампион "Манчестър юнайтед" получи повод за радост на фона на слабия си сезон с отчитането на повишени с 11.6% постъпления за второто тримесечие на финансовата 2013 г.

Ръстът се дължи основно на спонсорски сделки и продажба на телевизионни права. Клубът съобщи, че е на път да изпълни поставените си цели за постъпления и печалба до изтичането на отчетния период в края на юни.

Изнесената информация за последните три месеца от календарната 2013 г. показва...

Валутни курсове на БНБ за 13 февруари 2014 година

Валутни курсове на БНБ за 13 февруари 2014 година.

Назначиха Фатме Дерели за временен областен управител на Търговище

Кабинетът назначи заместник областния управител на Търговище Фатме Дерели за временно изпълняващ длъжността областен управител до завръщане на титуляра, съобщиха от правителствената информационна служба. 



































































Кабинетът назначи заместник областния управител на Търговище Фатме Дерели за временно изпълняващ длъжността областен управител до завръщане на титуляра, съобщиха от правителствената информационна служба.

Най-малкото "Ауди" вече и с 231 конски сили


Най-компактният модел в гамата на "Ауди" дочака своята спортна версия. S1 и S1 Sportback ще направят своята премиера на автосалона в Женева в началото на следващия месец и ще разполагат с 231 конски сили, осигурявани от двулитров бензинов мотор с турбо.

Спортните версии на мъника се отличат със задвижване куатро и спортно окачване. Воланът също е с променени характеристики за по-директна работа. Нормално, сменени са и спирачните дискове, като техният размер е 310 мм.
...

Пневмонията на Шумахер е спекулация

/КРОСС/ Мениджърът на седемкратния световен шампион във Формула 1 Михаел Шумахер - Сабине Кем, опроверга пред DPA информацията, че бившият пилот е развил пневмония и състоянието му се е влошило.Шумахер е в кома в клиника в Гренобъл, след като по време на ски ваканция в края на миналата година получи травма на главата.По-рано днес в медиите се появи информация, че състоянието на Шумахер се е влошило заради пневмония.Всяка информация за състоянието на Шумахер, непотвърдена от мениджъра му или от лекарите, е слух или спекулация, бе категорична Кем.

Висше на кредит - младежи теглят по 2 бона за такси

40 млн. лв. отпуска МС за гаранции при студентското кредитиране за 2014 г.

    

Висше на кредит - младежи теглят по 2 бона за студентски такси

40 млн. лева отпуска кабинетът за гаранции при студентското кредитиране за 2014 г.

    


Миро влезе в роля на дебел чичко на средна възраст

Миро влезе в роля на дебел чичко на средна възраст и на тв звезда от 50-те във видеото към новото си парче Миро влезе в роля на дебел чичко на средна възраст и на тв звезда от 50-те във видеото към новото си парче "Деца". Песента заедно с клипа към нея тръгна в ефира вчера. В него певицата Аксиния играе телевизионна продуцентка, а Мария Силвестър - секси домакиня. Режисьор и оператор е Георги Марков.

Скопие: Ще отвори ли цар Самуил нова филмова война между Македония и България?

Възможно ли е да се създаде нова филмова война между Македония и България? Подобна на онази от „Трето полувреме”? Този път причината би могла да бъде новият филм на Антонио Митрике...

От ООН не успяха да евакуират никого от сирийския град Хомс

В повечето обсадени от правителството части населението продължава да гладува

    


752 000 лв. спечели Варна от зимни туристи

752 000 лева са приходите на Варна от нощувки в туризма през декември 2013 г. Това съобщиха от Националния статистически институт. 118 са били функциониращите средства за настаняване и подслон във Варна през периода, допълват от института.

Университетите ще получат още 21 млн. лв., разпределението ще е според рейтинга

Правителството разреши отпускането на 21.4 млн. лв., които бяха обещани като допълнителни средства за университетите в страната. Парите са предвидени в централния бюджет за годината и ще се разпределят между висшите училища в зависимост от оценката вече не само на броя студенти, но и на качеството на обучението, научните изследвания и възможността за реализация на завършилите, като всеки от показателите има предварително уточнена тежест. Ще бъде увеличена и държавната издръжка на студентите в двете групи приоритетни професионални направления. В първата категория влизат педагогика, природни и технически науки, математика и информатика, аграрни науки и ветеринарна медицина, изкуства. Субсидията за студентите в тези специалности ще се повиши до 58 процента. За учащите във втората категория – хуманитарни, социални, стопански и правни науки, здравеопазване и спорт, сигурност и отбрана, издръжката ще се вдигне до 29 на сто. Точният процент на увеличението ще зависи от получената оценка за качество, уточниха от образователното министерство. Държавата отпуска и 40 млн. лв. за студентски заеми през 2014 г., също предвидени в държавния бюджет за 2014 г.

Съдят държавата заради спрения ОУП на Царево

Заради нарушаване на правата на собствениците на земи

Плевнелиев поиска от ПАСЕ да приключи мониторинга

България очаква скорошното приключване на пост-мониторинговия диалог с ПАСЕ. Това е заявил президентът Росен Плевнелиев, който се срещна на "Дондуков" 2 с докладчика на Комисията по мониторинг на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Франьо Матушич, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Той е посочил, че страната ни не крие своите проблеми, но настоява за обективна оценка на положените досега усилия. "Вярвам, че добрата комуникация е в основата на постигането на резултати, но не мога да приема България да се превръща в редовното удобно извинение за вътрешните проблеми на други европейски страни. Изграждането на справедлива съдебна система, свободата на медиите и приемането на адекватно изборно законодателство са във фокуса на вниманието на българското гражданско общество и то ще изисква ефективни решения, независимо дали тези области са обект на наблюдение от страна на ПАСЕ или не", посочил Плевнелиев. Той е казал още, че президентската институция ще продължи да подкрепя усилията на гражданското общество у нас за повече прозрачност в работата на държавните институции, както и за приемането на качествено изборно законодателство. По отношение на мотивите си да предложи провеждането на референдум, заедно с изборите за ЕП, по въпросите за въвеждането на мажоритарен вот, задължително гласуване и възможност за дистанционно гласуване, държавният глава е коментирал, че тези въпроси са обект на дискусии в гражданското общество и затова очаква парламентът да вземе в скоро време отношение по направеното предложение. Франьо Матушич е заявил, че Комисията по мониторинг на ПАСЕ оценява както постигнатото от България, така и наличието на политическа воля за завършване на процеса на предприетите реформи. Той е изразил и високата си оценка за приноса на България за насърчаването на интеграцията между държавите на Балканите и за подкрепата на европейската перспектива за страните от региона.

Продаваме български имоти в Германия и Кайро за над 2,2 млн. евро

Кабинетът даде съгласието си да бъдат продадени четири български имота в чужбина – терен в Лайпциг заедно с построената в него сграда, както и три...

Срам!: Сравняват Сумиста с Вапцаров!

Апелативният съд във Варна продължава да заседава по делото „Килълите”. В момента адвокатът на Петър Стоянов Сумиста – Иво Найденов, чете своята пледоария. В нея той представя своя клиент не само като жертва, но и слага знак за равенство между него и големия българин Никола Вапцаров, което е нечувано.

Виж какво каза Пласидо Доминго на пресконференцията днес

Легендарният изпълнител Пласидо Доминго кацна снощи на летище София. Той пристигна у нас заедно със съпругата си Марта Орнелас. Доминго е споделил, че от 40 години си мечтае да дойде в България и сега мечтата му е факт. Виж на видеото какво каза Пласидо Доминго на пресконференцията днес. Очаквайте подробности по-късно

Легендарният изпълнител Пласидо Доминго кацна снощи на летище София. Той пристигна у нас заедно със съпругата си Марта Орнелас. Доминго е споделил, че от 40 години си мечтае да дойде в България и сега мечтата му е факт. Виж на видеото какво каза Пласидо Доминго на пресконференцията днес. Очаквайте подробности по-късно

40 млн. лв. е държавната гаранция за студентските кредити

  Със сума до 40 млн. лв. държавата ще гарантира студентските кредити. Днес правителството издаде държавна гаранция по Закона за кредитиране...

Депутатите отхвърлиха и електронното гласуване

/КРОСС/ Депутатите отхвърлиха предложението за електронно гласуване, след като „за" гласуваха 52 народни представители, „против" бяха 82, а трима се въздържаха. Предложението бе направено от народните представители Цецка Цачева, Десисилава Атанасова, Димитър Лазаров, Красимир Ципов, Данаил Кирилов, Желязко Желязков, Снежина Маджарова и Емил Радев. „След като затворихме вратата за следващ „Костинброд", ГЕРБ измислят нов начин за манипулация на вота, каза социалистката. Електронното гласуване е най-големият подарък, който ГЕРБ могат да направят на купувачите на гласове", заяви от своя страна Мая Манолова. "Във века на ИТ технологиите е време и у нас да се въведе този начин на гласуване. Всички ние дължим на българските граждани възможността да гласуват с електронни бюлетини, смята депутатката от ГЕРБ", контрира депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.  

Заместник-министър Гинев замина за българо-турската граница

/КРОСС/ Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев замина за българо-турската граница при ГКПП Капитан Андреево, където от няколко дни протестират представители на транспортни фирми. Това стана след среща при премиера Пламен Орешарски, на която бяха обсъдени действията на българската държава във връзка с проблема с преминаването на българските превозвачи през територията на Република Турция, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Заместник-министър Гинев ще обсъди на място различни варианти за решаване на затрудненията на превозвачите. Същевременно в Министерството на транспорта, морските въпроси и съобщенията в Турция посланикът на България Красимир Тулечки провежда поредица от срещи по проблема, съобщава правителствената пресслужба.   Снимка: Булфото

Програма "Европа на гражданите" ще разпредели 186 млн. евро за 6 години

186 млн. евро са предвидени за новия период на финансиране по програмата "Европа на гражданите" 2014-2020 г., съобщи Панайотис Карнавос от изпълнителната агенция "Образование, аудиовизия и култура" към Европейската комисия в сряда. По програмата ще се финансират международни и местни проекти, засягащи общоевропейски теми, свързани с гражданското общество в ЕС. По думите на Карнавос, през новия рамков период ще се дава предимство на проектите, които обединяват различни неправителствени организации, местна власт, изследователски институти и др. Българското участие по програмата през 2008-2013 г. е било слабо, отбеляза Карнавос. По данни на агенцията за целия период от българска страна са изпратени 216 проекта, от които са били одобрени едва 45. Карнавос допълни, че през новия програмен период Европейската комисия очаква голяма конкуренция при кандидатстването. Програмата е разделена в две направления – "Европейска памет" и "Демократична ангажираност и гражданско участие". По "Европейска памет" могат да кандидатстват проекти, свързани с тоталитарните режими в Европа, причините за тях, възпоменаване на жертвите на сталинизма, нацизма, фашизма и др., чествания на 100 годишнината от Първата световна война, 25 години от падането на Берлинската стена и 10 години от разширяването на Европейския съюз към Централна и Източна Европа. Максималният размер на финансирането по тази ос е 100 хиляди евро за проекти, продължаващи не повече от 18 месеца. В частта за гражданско участие програмата ще подкрепя организациите, които насърчават участието на хората в демократичния живот на Европа – от местната демокрация до овластяването на гражданите да играят пълноценна роля в политиката на ЕС. Ще се работи по три поднаправления – побратимяване на градове, създаване на мрежи от градове и проекти на гражданското общество. Общо за такива дейности са предвидени до 150 хиляди евро. Карнавос подчерта, че проектите в тази категория трябва да представят поне две от трите целеви теми – доброволчество, събиране на мнения и насърчаване на гражданското участие и солидарност. Оценяването на проектите обаче занапред ще бъде само за качество на идеята и няма, както беше досега, да се дава предимство на проектите с участие на по-голям брой международни партньори, държави, организации, уточни още Карнавос. Приоритет ще се дава по-скоро за разнообразие. Проектите, които ще се финансират, трябва да обединяват различни видове организации – местна власт, НПО, изследователски институти и др. и да развиват различни дейности в областта на изследванията, неформалното образование, обществените дебати. Допълнително ще се стимулират тези идеи, в които са включени граждани в неизгодно положение. Ще се следи и за това дали проектът обещава да остане "жив" и след края на финансирането. Освен това, оценката на проектите вече няма да е единична, а ще се извършва на две нива – от външни експерти и от членове на агенцията "Образование, аудиовизия и култура" към ЕК. Към културното министерство вече е създаден и Национален център за контакт по програмата, който ще информира потенциалните бенефициенти и други заинтересовани страни по програмата.

МС реши да разширим сътрудничеството със С. Корея

Става въпрос за развитие на отношенията в сферата на изкуството, културата, медиите, библиотечното дело, книгоиздаването, архивите и спорта, вкл. размяна на стипендианти

Иновация за всички, които мразят ръцете им да мръзнат (ВИДЕО)

Nanotips е един от особено привлекателните проекти, които в момента събират средства през Kickstarter. В случая става въпрос невзрачно изглеждащи на...

МС реши да разширим сътрудничеството с КНДР

Става въпрос за развитие на отношенията в сферата на изкуството, културата, медиите, библиотечното дело, книгоиздаването, архивите и спорта, вкл. размяна на стипендианти

Шипулин и Малишко пропускат индивидуалното в биатлона, Вилухина е под въпрос


Двама от тримата най-добри руските биатлонисти през настоящия сезон Антон Шипулин и Дмитрий Малишко ще пропуснат индивидуалния старт на 20 километра.

Те ще се концентрират върху представянето си в масовия старт в неделя, а местата им в утрешното състезание ще бъдат заети от Евгений Гараничев и Александър Логинов.

Другите двама руски представители в индивидуалното ще бъдат Евгени Устюгов и Иван Волков.

Шипулин, Устюгов, Малишко и Волков, които заемат осмо,...

Фатме Дерели стана временен областен управител на Търговище

Кабинетът назначи заместник областния управител на Търговище Фатме Дерели за временно изпълняващ длъжността областен управител до завръщане на титуляра, съобщиха от правителствената информационна служба. 



































































Кабинетът назначи заместник областния управител на Търговище Фатме Дерели за временно изпълняващ длъжността областен управител до завръщане на титуляра, съобщиха от правителствената информационна служба.

Семейна вражда завърши с 1 убит в Лом

Млад мъж е убит, а трима са ранени заради вражда между две ромски фамилии в ломския квартал "Момин брод".

Изоставен багаж създаде проблеми в метрото в София

В 16 ч., след като е извършена проверка на МВР, е възстановено редовното движение на метровлаковете и същите спират на станция „Европейски съюз”

Швейцарското правителство ще изготви проектозакон за имиграцията до края на 2014 г.

/КРОСС/ Проектозаконът за ограничаване на имиграцията трябва да бъде готов до края на 2014 г., реши швейцарското правителство, в отговор на проведения в неделя референдум, предаде AFP.План за прилагането на одобрените по време на референдума разпоредби ще бъде изготвен до края на юни, след което до края на годината ще трябва да бъде създаден проектозакон. След това проектът ще бъде внесен за гласуване в парламента.Междувременно, Берн започва преговори с ЕС. Правителството на Швейцария има три години, за да приложи гласувания на референдум текст за връщане на квотите за броя на имигрантите в страната.

Цената на пшеницата пада с близо 27%

С близо 27% са паднали цените на пшеницата през четвъртото тримесечие спрямо същия период на предходната година, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ). За периода царевицата е поевтиняла с 38,5%, слънчогледа с 33,5%, ечемика – с 21,3%.

От статистическия институт отчитат спад в цените на зелето – с близо 24%, на ябълките с около 20 С близо 27% са паднали цените на пшеницата през четвъртото тримесечие спрямо същия период на предходната година, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ). За периода царевицата е поевтиняла с 38,5%, слънчогледа с 33,5%, ечемика – с 21,3%. От статистическия институт отчитат спад в цените на зелето – с близо 24%, на ябълките с около 20

Втори опит във Варна да бъдат изхарчени 12 млн. лв. за ремонта на 3 км. булевард


Общо 12 млн. лв. иска да похарчи Община Варна за ремонта на станалия пословичен бул. "3 март", който води към най-големите панелни комплекси на града. Сумата ще бъде усвоена до края на 2015г. като за тази година в общинският бюджет, приет днес, са предвидени 5 млн. лв.

Според общински съветници обаче заложената сума е скандално висока. "Същите пари за ремонта на бул. "3 март" бяха поискани и през лятото на 2012г. от вече бившия кмет на града Кирил Йорданов, каза Ивайло Митковски...

Европейските граждани в Гърция избират кметове и евродепутати

За тази цел те трябва да се регистрират в избирателните списъци на общините, в които живеят до 28 февруари 2014.

прочети повече

Трагичното медийно дъно

За медийната среда в България са характерни полицейското насилие, икономическия натиск и автоцензурата, затова новата класация на "Репортери без граници" не учудва никой – анализ на Татяна Ваксберг от Дойче Веле

Български евродепутат се обяви срещу македонски филм за цар Самуил

"С проекта за филм за цар Самуил продължава поругаването на българското културно-историческо наследство в Република Македония". Това се посочва в позиция на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, съобщиха от пресцентъра на ЕНП. "Със сериозно безпокойство научих за новия филмов проект в Република Македония, финансиран от "Македонския филмов фонд" с половин милион евро държавни средства, за живота на българския цар Самуил. Според излязлата информация, за пореден път в Република Македония ще бъде направен опит за груба историческа манипулация, целяща да внуши, че цар Самуил е “македонски” цар и е отстоявал позициите и внушенията на сегашните управляващи в Скопие. Това е в остро противоречие с цялото досегашно човешко историческо познание, събрано в трудовете на пътешественици и учени, и доказано чрез оригинални исторически ръкописи и артефакти", посочва евродепутатът. Според него изказаните в медиите "откровения" от режисьора Антонио Митрикевски издават истинските му намерения, нямащи нищо общо нито с изкуството, нито с историческата истина. "Най-обезпокоителен е фактът, че въпросният нов филмов проект се ползва със знаковата финансова подкрепа на македонското правителство. По подобие на филма “Трето полувреме”, уличаващ България в основната вина за депортирането на македонските евреи по време на Холокоста, филмът за цар Самуил също се радва на щедростта на управляващите и определението “стратегически важен”. Тези гротескни форми на утвърждаване на идентичност чрез паметници, филми, изложби и енциклопедии са в крещящо противоречие с редица препоръки на Европейския парламент. Не може да става въпрос за добросъседски отношения, докато управляващите в Скопие продължават чрез груби исторически манипулации изкуствено да задълбочават пропастта между гражданите на Република Македония и техните съседи", заявява Андрей Ковачев. Според него в духа на наследството от Югокомунизма, идеологията на управляващия елит, академичната общност и медиите в Македония старателно надграждат със създаването на нови исторически митове. "Откровените лъжи и манипулации целят укрепването и развиването на изкуствена идентичност чрез фалшифициране на историческите извори, и най-вече отклоняването на вниманието на македонските граждани от истинските проблеми на обществото – икономическата разруха, безработицата, неосъщественото еврочленство. С подобни цели и политика властите в Република Македония се отдалечават още повече от перспективите за членство в европейското семейство. По този начин те наказват своите собствени граждани – превърнати отново в жертва на една късогледа битка за власт. Смятам, че ЮНЕСКО трябва да защити безценните исторически оригинали от посегателство. В тази връзка, бих искал да подчертая важността на опазването на Битолската плоча на цар Иван Владислав, на многобройните ръкописи и паметници, както и на стенописите от български църкви на територията на сегашната Република Македония", се посочва още в позицията на Андрей Ковачев.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване