Северна и Южна Корея започват преговори на високо равнище


Северна и Южна Корея започват днес преговори на високо равнище, съобщи в сряда южнокорейското министерство на националното обединение, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Срещата ще започне сутринта местно време на граничния пункт Панмунжом в демилитаризираната зона между двете държави. Преговорите ще се състоят на фона на общото намаляване на напрежението в междукорейските отношения, което се наблюдава през последните седмици.

Преди три дни севернокорейското ръководство предложи на...

Откриха портрет на Левски на 130 г.

Портрет на Левски на около 130 г. изникнал из вехториите на училищния таван на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в село Ковачево. Това съобщи вчера директорът на школото Трифон Богданов. Всичко започнало с обикновен училищен ремонт. „Докато разчиствах прашните предмети, изведнъж Левски ме погледна”, разказа директорът. Той споделил находката си с издателство „Просвета”, откъдето решили да реставрират портрета, да го размножат и да го подарят на всички училища в страната, които носят името на Васил Левски. Те са общо 180 на брой. Портретът е рисуван по последната снимка на Апостола, направена от Георги Данчов – Зографина. „Снимал го е, когато Левски е бил в Румъния. По всяка вероятност кадърът е правен в Букурещобясни доц. д-р Цветолюб Нушев от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Според него Зографина е подобрявал снимката, като я е ретуширал е и добавил на Левски модните по онова време малки мустаци, каквито революционерът тогава не е имал. Според доц. д-р Нушев дрехите, с които Апостола позира, също не били негови, а били реквизит на студиото. Всички студийни снимки на Левски пък били дорисувани, обясни още експертът. В хода на реставрацията се установило, че старият портрет бил отпечатан в първите години след Освобождението на България от Христо Г. Данов във Виена. От къщата музей „Христо Г. Данов” в Пловдив обяснили, че издателят е отпечатал също литография с образите на св. св. Кирил и Методий и портрети на възрожденците Иларион Макариополски, Петко Славейков, Г. С. Раковски, Любен Кара-велов, Константин Миладинов, Васил Априлов, Христо Ботев и Хаджи Димитър. В къщата музей обаче нямало нито един от тези портрети, обясни директорът на „Просвета” Никола Кицевски. Той добави, че от издателството обявяват национална инициатива за намиране и на другите портрети от колекцията на Христо Г. Данов.Кицевски призова всички учители и ученици да потърсят липсващите портрети на пловдивския издател, катосе разровят в училищнитеи в музейните архиви в хранилищата на библиотеките и наместните читалища. Директорът на „Просвета” обеща, че издателството ще реставрира и размножи откритите портрети на възрожденци, а след това ще ги подари на всички училища, които носят техните имена. В България има над 300 училища, кръстени на св. св. Кирил и Методий. Толкова са и школата  с името на Христо Ботев.

Стекове по хавайски

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Свети Мелетий Антиохийски

Св. Мелетий живял във време, когато се разпространявали ересите на Арий и Македоний. Избран за епископ на Антиохия, той всеотдайно проповядвал Христовата вяра. На свиканите два вселенски събора пламен...

Първите дипломати на САЩ и КНДР се срещат в Сеул

Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще пристигне тази седмица в Сеул за преговори със своя южнокорейски колега, съобщи в сряда агенция Йонап. Според южнокорейското министерство на външните работи,...

В НАТО се убедиха, че сме сред най-добрите

Полковник Константин Нестеров бе избран за председател на Комитета по инвестициите в НАТО. Досега той оглавяваше отдел в дирекция "Отбранителна политика" на Министерството на отбраната. Има опит и като национален представител в Комитета по инвестициите и други управляващи планиране органи на Алианса.

- Първо, честито, полк. Нестеров! Очаквахте ли да бъдете избран?

 

- Може да се каже, че имаше предпоставки да се случи. Първата и най-важната е сериозната дейност, която нашата страна разви в рамките на този комитет през последните години и изобщо в рамките на цялото ни членство в НАТО. Това са 10 г., в които трябваше бързо да научим много нови неща, да сглобим екипи, да натрупаме експертиза и тя да почне да дава резултат.

 

- Какво натежа в наша полза?

 

- В рамките на програмата за инвестиции в сигурността страна внася годишни вноски. Нашето участие е напълно равнопоставено с това на всички останали страни, внасяме своята вноска, която се събира от данъкоплатеца. Като министерство ние сме отговорни за правилното харчене на тези средства. Другият показател е как точно България участва в изпълнението на тези проекти. Когато те са на наша територия, отговорността за качественото изпълнение е изцяло на страната ни.

 

В тази връзка има редица показатели, които се отчитат. Мога с гордост да заявя, че България винаги е била сред най-добрите. Ние сме изпълнявали всичките проекти без забавяне, качествено, в срок и в лимита на ресурсите. Това говори за експертиза, за натрупан потенциал, сглобеност на екипите, финансова дисциплина, а това се оценява високо в рамките на Алианса. И може би тези години натрупахме едно експертно ниво, което сме доказали. И съвкупността на тези неща даде увереността на Министерството на отбраната, че сме в състояние да кандидатстваме успешно. Задължително бих искал да отбележа, че ставаше въпрос за едно политическо решение. След като то бе взето, тази политическа воля се трансформира в една много точна, координирана и целенасочена дейност на различните ведомства в рамките на България. Бих искал да благодаря специално за активното участие на Министерството на външните работи, което чрез нашите постоянни представителства в страните членки на НАТО много активно лобира в подкрепа на тази национална кандидатура. Когато имаме политическата воля и смелостта да си признаем, че сме не по-зле от другите, даже по-добри, съчетано с една координирана работа с институциите в България, винаги може да се постигне един добър резултат.

 

- Ако можем да направим една аналогия с парите от ЕС, покрай които гръмнаха доста скандали за неправилно усвояване, то можем да кажем, че Министерството на отбраната е отличник по коректност?

 

- Не мога да кажа дали най-добре, но със сигурност мога да кажа, че се справяме много добре. За това свидетелстват и редицата вече построени и функциониращи инфраструктурни обекти, примерно авиобаза Граф Игнатиево, комуникационни проекти, които са действащи в момента в сферата на ВВС и такива, които в момента се изпълняват. Те гарантират информационната съвместимост на нашите ВМС и авиобаза Безмер - това са едни значителни средства, които в съвсем скоро време ще започнат да се усвояват. Затова със сигурност мога да кажа, че нашето участие в тази програма, е много успешно.

 

- Споменахте авиобаза Безмер. Кога може да се очаква да започне изпълнението?

 

- От гледна точка на НАТО проектът е оторизиран. Всички 28 страни са се съгласили, че той трябва да бъде изграден. Оттам нататък следваме нашите национални процедури и придвижваме проектите. Очакваме в най-скоро време строителството да започне.

 

- Поколебахте ли се дали да приемете да бъдете кандидатът на България?

 

- Позицията е много сериозна и много отговорна. Тя е интересна и нова за България, защото сме участвали и продължаваме на участваме ежедневно в дейността на този комитет, но този път позицията е от другата страна - тоест задълженията като председател изискват много повече координация, формални и неформални взаимодействия с цел постигане на консенсус. Без консенсус решения няма. А в този комитет се фокусират доста политически и финансови интереси. В този смисъл постът е голямо предизвикателство. В съвсем личен аспект - фактът, че аз съм наясно с дейността на този комитет, помага. Отговорността е голяма поради простата причина, че непрекъснато в лицето на председателя се вижда България. Приех го като предизвикателство, но преди всичко като признание за България. За мен това е по-голямото удовлетворение, че ето - в рамките на НАТО България постига такъв успех, който за мнозина бе изненадващ и не беше обсъждан като възможност.

 

- Каква бе конкуренцията?

 

- Много интересна. Според процедурата има срок от 15 дни, в който трябва да се предложат националните кандидатури. Интересно бе, че в този период ние получихме многократни запитвания дали българската страна ще излъчи представител. Което за мен бе много положителен факт, защото в един момент се оказа, че другите страни се съобразяват с това какво България ще направи, а не обратното. Което не се случва толкова често. Ние своевременно отговаряхме, че "Да, България ще предложи своя кандидатура" и накрая се оказа, че сме единствената кандидатура. В резултат самата процедура бе облекчена. Но това не сне отговорността от наша страна, защото ние направихме един много сериозен политически демарш в Брюксел, срещи с всяка една делегация. Аз лично представих моите възгледи за развитието на комитета. Мисля, че по този начин изказахме нашето уважение към всяка една страна. Убеден съм, че това беше много правилно оценено и независимо от факта, че кандидатурата е една, ние показахме, че желаем да сме диалогични и да спазваме възприетата етика. От друга гледна точка, фактът, че бе само една кандидатура, определено не предопределя избора, защото по процедура се прави тайно гласуване и е необходимо да има половината плюс един гласа "за". Нашата победа не беше предварително програмирана, а бе извоювана с течение на годините, с много труд и усилия.

 

- С единодушие ли бяхте избран?

 

- С пълно и това беше моето лично притеснение.

 

- Каква е вашата визия за развитие на комитета?

 

- Тъй като парите, с които комитетът разполага, са вноски от страните членки, желанието е средствата да се харчат възможно най-прозрачно. Дискусията в момента върви натам дали някакъв по-тесен форум да решава как да се разпределят, за да има повече оперативност. Но така се губи прозрачността. Затова моята визия е всяка една страна да може детайлно да проследи потока на парите.

 

- Освен споменатите проекти в авиобазите Безмер и Граф Игнатиево какво още предстои да се реализира в България с пари от НАТО?

 

- Започна реализацията на проект за информационната съвместимост на нашите Военноморски сили. Той ще даде възможност за една много бърза и единна връзка между нашите ВМС с тези на нашите съюзници. Събират се на едно полезността и за НАТО, и за България в този проект. Изпълнява се и проект за комуникационните модули на Алианса - става въпрос за средства, които може да бъдат разгръщани в кратко време и да осигуряват различни формирования. В перспектива като цел ние търсим онези направления, в които имаме необходимост да осъвременим нашата военна техника или материална база, но най-вече инфраструктура, да съвпада с целите и приоритетите на Алианса. Тогава възможността да реализираме проект на наша територия неимоверно нараства. Така можем да изградим на наша територия неща, които никога не бихме успeли с наши собствени средства.

 

- В тази връзка - има ли шанс НАТО да ни отпусне пари за нов основен боен самолет?

 

- На този етап този проект не попада в сферата на дейност на общите фондове. Когато станахме членки на НАТО, бяха създадени така наречените предсъединителни и съединителни проекти, които ние тогава изпълнявахме с цел рязко да повишим нашата оперативна съвместимост с Алианса. Приетите преди нас за членове Полша, Чехия и Унгария имаха много повече такива проекти. Но даже и те не включваха нов основен боен самолет. Лично не очаквам това да се случи, защото става въпрос за едни много сериозни средства. И тук страните биха възразили разбира се и ще кажат, че все пак охраната на въздушните граници на една страна е национална задача.

Търсят 300 000 лв. на пожар за Царевец

Сочи. Точно 924 802 билета за състезанията в Сочи са били продадени от организаторите до 11 февруари. Заради огромния интерес освен в Москва и Сочи пропуски вече се продават и в Адлер, в офисите на летището и в олимпийския парк. Най-евтиният билет за игрите струва 500 рубли (22 лв). Все още обаче на централната гара в Сочи опашката за получаване на билети купени онлайн не намалява под 200 м. Тук цели семейства чакат с часове, за да ги снимат и да им дадат пропуските купени още през лятото на 2013-а.

Класиране по медали след 4-ия ден на игрите

м. страна зл. ср. бр. общо

1. Норвегия 4 3 4 11
2. Канада 4 3 2 9
3. Германия 4 1 0 4
4. Холандия 3 2 3 8
5. САЩ 2 1 4 7
6. Швейцария 2 0 0 2
7. Русия 1 3 3 7
8. Австрия 1 3 0 4
9. Франция 1 1 1 3
10. Беларус 1 0 0 1
10. Полша 1 0 0 1
10. Корея 1 0 0 1
10. Словакия 1 0 0 1

Копирано от standartnews.com
Всичко тече, всичко се променя и дори камъкът и желязото се поддават на мощта на природата. На нейната "мушка" се оказва и най-посещаваният туристически обект в България - Царевец. Вековните каменни стени на крепостта обаче бавно се рушат. Консервацията на автентичните градежи е направена преди 40 г. И не издържа на атмосферните влияния. Огромните стени на зидовете, изградени от масивни каменни блокове, споени с хоросан, се ронят и поддават под собствената си тежест. Освен от климатичните влияния процесът се ускорява и от вандали, признава директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов.


Разрухата лъсва, още щом пристъпиш на хълма през първата порта на Царевец. Проблемните участъци стават все по-видими, като продължиш и през втората и трета. На места липсват цели плочи от настилката. Или са изтръгнати, или са почупени. От спешна реставрация се нуждае и дървеният мост над сечената скала, по който минават всички туристи. Част от подходите са силно компрометирани и се нуждаят от цялостно ремонтиране и подмяна на настилката, не крият екскурзоводите. "Всеки ден туристите влизат с желание и любопитство, но остават изненадани от това, което виждат, препъвайки се в дупките и, залитайки по счупените плочи на стълбите към двореца на Асеневци", не крият гидовете.
Директорът на музея Иван Църов, казва че са необходими поне 2,5 млн. лв. за спешна консервация и възстановяване на всички щети по Царевец. Според него, ако сега не се вземат мерки, след година-две може да е късно.

 

"Тогава ремонтът би бил много по-скъп, защото пораженията ще са още по-големи отсега", предупреждава шефът Иван Църов. "Всички 26 обекта, стопанисвани от нашия музей, са недвижима културна ценност, което означава, че са достатъчно стари и се нуждаят от повече средства за поддръжка, отколкото една нова сграда. Наясно съм, че всичките наши нужди трудно могат да бъдат удовлетворени, затова в списъка сме включили само най-проблемните обекти. 8 са обектите, паметници на културата, които ще очакват пари през тази година. Най-солидната сума, която съм поискал, 300 000 лв., е за Царевец. През 2013 г. за крепостта бяха заделени едва 50 000 лв., с които беше ремонтирано пространството около Балдуиновата кула", недоволен е Църов.

 

Царевец все още е държавна собственост, макар че община Велико Търново е направила необходимите постъпки, за да бъде той прехвърлен за стопанисване от местната администрация. Общинският съвет също е готов с документите и е дал съгласие това да стане. Шефът на музея Иван Църов е изготвил подробна докладна с план-сметка за всички паметници, които се стопанисват от музея, в това число и Царевец. Документът ще бъде изпратен, както в ресорните министерства в София, така и при кмета Даниел Панов.

 

Исканата сума е в размер на 400 000 лв. - за спешни ремонти на най-застрашените културно-исторически обекти. Парите са заложени в инвестиционната програма на общината, но дали ще бъдат отпуснати, ще реши местният парламент в Търново. "За туристите и за общинарите трябва да е ясно, че исканите пари не са само за Царевец, а и за останалите музеи в старата столица и Арбанаси. В годините на криза за всеки е трудно да намери пари не за ремонти, а за елементарна поддръжка на сградите", казва Църов. "Например - трябва да заделим 17 000 лв. за Сарафкината къща във Велико Търново. Парите са за изолиране на влагата на етажите под уличното ниво, освежаване на остарелите мазилки и ремонт на тоалетните за посетители.

 

Шест нови WC трябва да бъдат направени и в музей "Възраждане и Учредително събрание", а предвидената сума за това е 13 000 лв.", обяснява Църов. В тази сграда ежегодно се провеждат куп национални и общински събития.
В исканата сума от шефа на Регионалния исторически музей са предвидени и 10 000 лв. за частичен ремонт на художественото осветление на църквата "Св. 40 мъченици". Храмът, строен от цар Иван Асен II, има художествено осветление. Но последната му реставрация е правена през 2005 г. и за тези 8 години е нормално да се амортизира. Още 2000 лв. трябват за родната къща на Петко Славейков, която също е музей. Те ще бъдат вложени в импрегниране на дървените детайли и частична подмяна на керемидите. "Последната направена инвестиция от 736 820 лв. е била за ремонтни дейности и художествено осветление на Владишкия мост в кв. "Асенов", намиращ се на стотина метра от храма на Асеневци и 250 000 лева, вложени в лампите на хълма Трапезица", уточнява Църов. 25 000 лв. трябват за ремонт на покрива на храма "Св. Димитър" и още 2000 лв. за оградните зидове на "Св. Георги". Тревожно е положението с покрива и в Констанцалиевата къща в Арбанаси. Там са предвидени 23 000 лв., които покриват разходите и за реставрация на зидовете в двора. "Ако сега не се направи спешен ремонт на уникалната къща, строена в типично арбанашки стил, догодина ще трябва да се вложат 2 пъти повече пари, защото освен покрива, ще се наложи да ремонтираме мазилки и вътрешни части", алармира Църов. Камбанарията в храма "Св. Димитър" в Арбанаси се нуждае от спешен ремонт и за реставрация там ще трябват 3000 лв. "Църквата вече е напълно проучена от археолозите, но скоро няма да можем да я отворим за посетители, тъй като за вътрешно оформление на пространството и ремонт на килията ни трябват още 100 000 лв.", пресмята шефът на Регионалния исторически музей в старата столица.

Роми на среднощен бунт в столичния кв. "Христо Ботев"

Искат ефективна присъда за охранителя, гръмнал тийнейджър

    


Роми на среднощен бунт в столичния "Христо Ботев"

Искат ефективна присъда за охранителя, гръмнал тийнейджър

    


Снежни бури вилнеят в САЩ, най-малко шестима загинали

Осем щата са в извънредно положение заради стихията

    

Снежни бури вилнеят в САЩ, поне шестима загинали

Осем щата са в извънредно положение заради стихията

    


Изборният кодекс ще бъде гледан на второ четене

Проектът за Изборен кодекс с вносители Мая Манолова и група народни представители ще бъде гледан на второ четене в пленарната зала. Той е предвиден като точка първа в проекта за програма на депутат...

Нищо съществено като промени в проекта за Изборен кодекс

Дребни отстъпки – това е опцията, която възнамеряват да възприемат управляващите по отношение на препоръките на Венецианската комисия (бел. ред. – тя е консултативен орган към Съве...

Топлинни счетоводители искат глоба за свален радиатор

Твърдят, че свалянето им е предтекст за кражба на топло

    


Роден е Стефан Стамболов

Стефан Николов Стамболов е бележит български държавник, революционер, политик, поет и журналист. Той взима активно участие в Старозагорското въстание през 1875 и Априлското въстание през 1876. След О...

Истинска пролет през февруари, максимални температури до 20°

Времето ще остане топло за февруари. Ще преобладава слънчево време с разкъсана, предимно висока облачност. Вятърът ще се ориентира от юг-югозапад, в Източна България - умерен. Максимални температури м...

Учат катаджии да разпознават напушени водачи

Таксиджии се друсат, за да не заспят на дежурствата си

    


Закотвихме се на 100-тното място по свобода на словото

Разкритията на Сноудън смъкнаха САЩ до незавидното 46-то място

    


Михаела Филева се върна от Лондон

Младата певица замина за английската столица в събота. Тя пътува с колегата си Били Хлапето за участие и в самолета се снима и публикува кадъра във фейсбук. Двамата пяха в местен клуб, а в неделя вечерта вече бяха в София. Филева дори написа в социалната мрежа We are back! (от англ. - върнахме се)




Младата певица замина за английската столица в събота. Тя пътува с колегата си Били Хлапето за участие и в самолета се снима и публикува кадъра във фейсбук. Двамата пяха в местен клуб, а в неделя вечерта вече бяха в София. Филева дори написа в социалната мрежа We are back! (от англ. - върнахме се)

Прокуратурата – изтривалка на политиците

По-интересните теми от печата за днес, 12 февруари

    


Песен на "Тумбаито" върви по американското радио

Франки Моралес, който дълги години е бил певец на “краля на салсата” - американския музикант Тито Пуенте, записал дует с “Тумбаито”. “Представяме песента едновременно тук и в Америка”, обясни Калин Вельов. Авторското парче на пианиста на групата Милен Кукошаров се казва Mi Mundo и от седмица върви по латино радиостанции в САЩ. Текста на испански на Франки Моралес, който дълги години е бил певец на “краля на салсата” - американския музикант Тито Пуенте, записал дует с “Тумбаито”. “Представяме песента едновременно тук и в Америка”, обясни Калин Вельов. Авторското парче на пианиста на групата Милен Кукошаров се казва Mi Mundo и от седмица върви по латино радиостанции в САЩ. Текста на испански на

Гощават Оланд в палатка ала Моне до Белия дом

Франсоа Оланд бе посрещнат с 21 топовни салюта при пристигането си в Белия дом вчера през втория ден от визитата си в САЩ, предадоха световните агенции. След това френският президент разговаря с американския си колега Барак Обама в Овалния кабинет в Белия дом.
Сутринта Оланд пътува заедно с Обама до Монтичело, щата Вирджиния, Франсоа Оланд бе посрещнат с 21 топовни салюта при пристигането си в Белия дом вчера през втория ден от визитата си в САЩ, предадоха световните агенции. След това френският президент разговаря с американския си колега Барак Обама в Овалния кабинет в Белия дом. Сутринта Оланд пътува заедно с Обама до Монтичело, щата Вирджиния,

Бургас ще има улица под земята

Бургас ще има своята първа подземна улица. Багери вече започнаха да копаят култовия площад "Тройката", под който тя ще минава. Улицата, която е част от "Княз Борис Първи", ще свързва булевардите "Христо Ботев" и "Стефан Стамболов". Така от жп гарата целият център на града ще стане пешеходна зона. Улицата ще е с две платна под земята, на около Бургас ще има своята първа подземна улица. Багери вече започнаха да копаят култовия площад "Тройката", под който тя ще минава. Улицата, която е част от "Княз Борис Първи", ще свързва булевардите "Христо Ботев" и "Стефан Стамболов". Така от жп гарата целият център на града ще стане пешеходна зона. Улицата ще е с две платна под земята, на около

Папата съветва любовни двойки на Св. Валентин

Папа Франциск ще събере на Свети Валентин във Ватикана повече от 20 000 годеници от цял свят, като ще ги съветва за подготовката за брака, предадоха агенциите.Инициативата на папския съвет по семейните въпроси да събере влюбени на 14 февруари пожъна огромен успех. 20 хиляди годеници от 24 страни са дали заявка за участие. Папа Франциск ще събере на Свети Валентин във Ватикана повече от 20 000 годеници от цял свят, като ще ги съветва за подготовката за брака, предадоха агенциите.Инициативата на папския съвет по семейните въпроси да събере влюбени на 14 февруари пожъна огромен успех. 20 хиляди годеници от 24 страни са дали заявка за участие.

РБГ: България № 100 по свобода на медиите

Свободата на пресата е намаляла през 2013 г. в страните, засегнати от конфликти, като Мали и Централноафриканската република, но и в демокрации, които "злоупотребяват с аргументи за сигурността", като Съединените щати, твърдят от Репортери без граници (РБГ) в проучване. България е на стотно място от 180 страни.

След 8-месечно обсъждане на Изборния кодекс Манолова се притесни от президентско вето в последния момент


Осем месеца след началото на дискусиите за нов Изборен кодекс наближаващите евроизбори накараха зам.-председателя на парламента и основен организатор на изработването на новия закон Мая Манолова (БСП) да се разбърза и дори да помисли за резервни варианти в последния момент преди изборите.

Във вторник на заседанието на временната комисия, която обсъжда новия закон, Манолова изрази публично опасения за "нарастваща опасност от президентско вето" и дори предложи поправки в текстове,...

Дарения промениха съдбата на изоставени деца

Над 104 000 лв. от дарения събра кампанията “Жълти стотинки”, която е организирана от “Виваком” и над 20 партньора. С парите ще бъде обезпечено функционирането на двете “Малки къщи” на фондация “Надежда за малките”.
Втората къща от семеен тип за временно настаняване на изоставени бебета и малки деца беше открита преди три месеца в квартал ... Над 104 000 лв. от дарения събра кампанията “Жълти стотинки”, която е организирана от “Виваком” и над 20 партньора. С парите ще бъде обезпечено функционирането на двете “Малки къщи” на фондация “Надежда за малките”. Втората къща от семеен тип за временно настаняване на изоставени бебета и малки деца беше открита преди три месеца в квартал ...

"Фиорентина" стана първият финалист за Купата на Италия

"Фиорентина" се класира за финала за Купата на Италия след победа над "Удинезе" с 2:0.

Виолетовите успяха да заличат пасива си от 1:2 от гостуването в първата среща. Те откриха резултата още в 14-ата минута, когато Хоакин Санчес върна в наказателното поле към Мануел Паскуал и капитанът от воле вкара за 1:0.

"Удинезе" беше близо до изравнително попадение, но Антонио ди Натале и Габриел Силва не успяха да преодолеят вратаря Норберто Мурара Нето. Бившият италиански национал...

РБГ: България №100 по медийна свобода

Репортери без граници публикува класацията си за свободата на медиите през 2013 г. Гърция и България заемат последните две места от страните в ЕС в класацията на международната неправителствена организация, съобщи АФП.

Франция осъди “Гугъл”

 Франция осъди “Гугъл” на глоба от 150 000 евро, предаде АФП. Причината е, че потребителите не са били известени за събирането и обработването на личните им данни.
Казусът се точи през последните две години. От “Гугъл” опитаха да се защитят, че са предприели необходимите промени, но комисията за защита на потребителите сметна,  Франция осъди “Гугъл” на глоба от 150 000 евро, предаде АФП. Причината е, че потребителите не са били известени за събирането и обработването на личните им данни. Казусът се точи през последните две години. От “Гугъл” опитаха да се защитят, че са предприели необходимите промени, но комисията за защита на потребителите сметна,

Колкото и да се възмущават от Росен Петров, той вдигна шансовете на Бареков

Росен Петров. Снимка: от екрана

Преди няколко години в e-vestnik имаше интервю с Росен Петров, а отдолу във форума някой възмутен беше написал следния коментар за него: „монголец и ченге”.
След шоуто в неделя, когато той театрално се присъедини към партията на Бареков, интернет се напълни с подобни коментари. Блогъри се упражняват да пишат за счупения му нос, обясняват как ще загрози партията на Бареков, наричат го милиционер и т. н. И смятат, че така заклеймен той няма никакъв шанс в политиката, постъпката му е недостойна и т. н. Голяма наивност.
Зад леещото се възмущение сякаш никой не вижда, че това е успешен ход, който ще вкара в парламента новата партия.

Възмутените трябва да свикват с мисълта, че Бареков и Росен Петров утре ще са депутати. Това е добре пресметната политическа кампания. В телевизионното театро споменаха майките си, дядовците, промяната, подаряваха си офицерска кама…
Мнозина се дивят как така тия двамата и т. н. В България живеят и такива хора, които искат да слушат патриотични работи в стил „Росен Петров”, искат промяна (тя не е патент само на Реформаторския блок и протестиращите), искат и да имат избор извън БСП, ГЕРБ и РБ.

Росен Петров няколко години наред прави патриотични рубрики в предаването си, говори за историята, войните, за исторически личности. Ухажва и провокира националистически чувства. Прави реверанс към ВМРО, дори с декларацията си. Показвал е търпимост и уважение към личности от различни политически сили, включително към Бойко Борисов, но и се е дистанцирал от тях. Той е по-префинен популист от Бареков. Благодарение на това вече има изграден авторитет и популярност сред доста широка аудитория. И сега пренася авторитета си в полза на партията на Бареков.
Възмутени са хора, които не понасят Бареков и до вчера са смятали Росен Петров за читав човек. Възмутени са и хора, които са обзети от политическа нетърпимост. За тях, ако не си против комунистите, ти също си комунист, ченге. За такива Росен Петров идеално се вписва в тази категория – завършил е Школата в Симеоново, макар и след падането на комунизма и е работил една година в полицията.
Недоволните от Росен Петров са толкова шумни и заслепени, че не усещат как доволните от него са повече, но си мълчат.
Росен Петров на практика е втората популярна фигура в тази нова партия, след Бареков. Него ще го приемат дори повече хора, отколкото Бареков. Дали е добре или зле, но е факт. Без Росен Петров новата партия „България без цензура” беше едно подобие на партията на Яне Янев. Сега създава впечатление за нещо повече.

Това е начин да се направи партия, с популярни лица, с хора с авторитет в някаква област, сред определен сегмент от избирателите. Това, че двамата разиграха театър в студиото може да е противно за някаква по-интелигентна аудитория, но печели привърженици. И тези хора утре ще са в парламента и ще имат думата за закони, за правителство и т. н. А онези, които се възмущават и мрънкат колко са кофти?
Към коя партия трябваше да се присъедини Росен Петров, за да не се възмущават? ГЕРБ? БСП? Реформаторски блок?
И какво направиха онези с барабаните, които думкаха цяло лято на жълтите павета? На тях пречеше ли им нещо да направят партия? Да привлекат някой известен журналист или друг да влезе в политиката? В Европейския съюз е пълно с политици бивши журналисти. Начело с Барозу.
Т. нар. протест не роди нещо повече от пърформанси и лозунги “кой”, „оставка”, “червени боклуци” и затова изтече в канала. Не става само с думба-лумба по площадите. Нито държавата може да се управлява с групи във Фейсбук и харесвания, или пък ...

8 души загинаха при 3 взрива в пакистанско кино

По време на експлозиите в залата е имало около 60 души

„Роснефт” и General Electric ще вложат в съвместни предприятия $400 млн.

/КРОСС/ Компаниите „Роснефт" и General Electric са се договорили за създаване на съвместни предприятия, в които ще инвестират около 400 млн. долара до 2020 г., предава сайтът rbc.ru. Целта на споразумението, подписано от президента на „Роснефт" Игор Сечин и главния изпълнителен директор на General Electric Джефри Имелт, е разширяване на научно-техническото сътрудничество между двете компании.Първоначалната обща вноска на „Роснефт" и General Electric ще бъде 20 млн. долара. След определяне на конкретните задачи на съвместните предприятия ще бъде предоставено допълнително финансиране в размер на 50 млн. долара.На първия етап се предвижда създаване на център за развитие на проекти на „Роснефт" с използване на продукция и технологии на General Electric Oil&Gas (дъщерна компания на GE). Приоритетни насоки в дейността ще бъдат разработването на решения в областта на търговията с газ, включително втечнен природен газ и компримиран газ, производството на електроенергия, повишаване на ефективността на производството, включително модернизация на технологията на добива и др.Дейността на втория - изследователски, център ще бъде съсредоточена върху разработката на съвместни и модернизацията на съществуващи технологии на компаниите-партньори.

Сонда за газ на "Шеврон" се взриви в САЩ

Един човек е пострадал, друг е в неизвестност след взрив на газова сонда, собственост на американския петролен гигант "Шеврон" (Chevron) в щата Пенсилвания.

Руските мобилните оператори ще предупреждават безплатно за катаклизми

/КРОСС/ Още от края на тази година Министерството на комуникациите на Русия планира да задължи мобилните оператори и средствата за масова комуникация да предупреждават за всички вероятни природни катаклизми и извънредни ситуации, съобщава „Российская газета".На този етап само един мобилен оператор има сключен договор с Министерството на извънредните ситуации. Но ефективността на тези SMS-и е била оценена от московчани миналата година, когато в метрото се получило задимяване и влаковете по една от линиите спрели за един час в най-натовареното време.В големите градове трябва да се обърне внимание и на възможностите, които предоставят социалните мрежи, смятат експертите, както и на интернет-доставчиците и различните популярни услуги.

"Борусия" (Дортмунд) отстрани трудно "Айнтрахт" и е на полуфинал


Футболистите на "Борусия" (Дортмунд) извоюваха труден успех над "Айнтрахт" (Франкфурт) с 1:0 и се класираха за полуфиналите от Купата на Германия.

Жълто-черните продължават напред след гол чак в 83-ата минута, дело на Пиер-Емерик Обамеянг.

Очаквайте подробности!


Московският зоопарк чукна 150 години

/КРОСС/ Московският зоопарк е открит на 12 февруари 1864 г. Биолозите от Императорското дружество за аклиматизация на растенията и животните в Москва организирали първата зоологическа градина в Москва на края на града. Там желаещите имали възможност да видят 286 представители на местната фауна, селскостопански животни. Зоопаркът се издържал от входните такси за посетителите - около десет хиляди годишно, както и с дарения. Сумите обаче се оказали недостатъчни за отглеждането на животните, а били необходими средства и за ремонт и изграждане на нови клетки и здания. Поради натрупаните дългове дружеството решило да повери зоопарка в частни ръце - на семейство Рябинини. Тази стъпка се оказала пагубна за зоопарка и през 1878 г. дружеството отново поело грижите за животните.Но дошла революцията от 1905 г. и институцията отново минала в частни ръце. След идването на съветската власт зоопаркът бил национализиран през 1919 г. Понастоящем Московският зоопарк е сред най-големите и старите в Русия. Разположен е в центъра на руската столица на площ 21,5 хектара, а в помещенията на зоопарка се отглеждат почти 750 вида представители на фауната, представени от над 7 хиляди екземпляра.

Открий любовта на живота си според зодията

В навечерието на най-влюбения празник - Свети Валентин - издателство “Труд” пуска от днес малка книжка, която ще ви помогне да изберете своята половинка. 
 Наръчникът “Любовен зодиак” дава отговори на много въпроси като: Защо понякога хората изпитват непреодолимо влечение към човек, който изобщо не е техен тип? В навечерието на най-влюбения празник - Свети Валентин - издателство “Труд” пуска от днес малка книжка, която ще ви помогне да изберете своята половинка. Наръчникът “Любовен зодиак” дава отговори на много въпроси като: Защо понякога хората изпитват непреодолимо влечение към човек, който изобщо не е техен тип?

"Литекс" и "Левски" с един и същ спонсор

“Литекс” ще има нов спонсор и това е телекомуникационният гигант “Мобилтел”. Официалното подписване на спонсорския договор между временния водач в “А” група и водещия телеком в България ще бъде подписан днес. От футболния клуб за презентиране на новия спонсор ще присъстват директорът Трифон Попов, треньорът Златомир Загорчич и футболистите Симеон “Литекс” ще има нов спонсор и това е телекомуникационният гигант “Мобилтел”. Официалното подписване на спонсорския договор между временния водач в “А” група и водещия телеком в България ще бъде подписан днес. От футболния клуб за презентиране на новия спонсор ще присъстват директорът Трифон Попов, треньорът Златомир Загорчич и футболистите Симеон

Григор Димитров започна с победа в Ротердам

Най-добрият български тенисист - Григор Димитров (№19 в света), се класира за втория кръг на турнира в зала в Ротердам (Хол), след като победи с 6:2, 1:6, 6:4 руснака Дмитрий Турсунов.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване