Весела Кисьова е новият временен шеф на новините на БТВ

От вчера Весела Кисьова (която досега беше отговорен редактор) е новият шеф на новините на БТВ. Тя е повишена, след като в петък шефката на "Новини и актуални предавания" Люба Ризо...

Борисов: Орешарски бе на маса с Янукович в Сочи, а сега ще сътрудничи със Северна Корея

Тези хора тотално се окаляха, аз съм потресен, дори трудно мога да изразя възмущението си. След като седна на една маса в Сочи с Янукович, днес разбирам, че Орешарски ще си сътрудничи със Северна Корея в сферата на образованието и медиите, това е написал лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във фейсбук.  Тези хора тотално се окаляха, аз съм потресен, дори трудно мога да изразя възмущението си. След като седна на една маса в Сочи с Янукович, днес разбирам, че Орешарски ще си сътрудничи със Северна Корея в сферата на образованието и медиите, това е написал лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във фейсбук. "Днес стана ясно, че България ...

Борисов: Международната изолация ли кара Орешарски да сътрудничи със Северна Корея


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви във "Фейсбук", че е потресен от споразумението между България и Северна Корея за сътрудничество в сферата на медиите и образованието, което по-рано беше подписано от правителството на Пламен Орешарски.

"Тези хора тотално се окаляха, аз съм потресен, дори трудно мога да изразя възмущението си. След като седна на една маса в Сочи с Янукович, днес разбирам, че Орешарски ще си сътрудничи със Северна Корея в сферата на образованието и медиите. Днес...

Как най-лесно да променим стила на живот

Здравословният начин на живот би трябвало да включва редовни физически упражнения, балансирано хранене и достатъчно поемане на течности. За съжаление стресовият начин на живот влияе както върху здравето, така и на тялото. Ето и няколко съвета, които ще помогнат по-лесно да променим начина си на живот.

Как най-лесно да променим стилът на живот

Здравословният начин на живот би трябвало да включва редовни физически упражнения, балансирано хранене и достатъчно поемане на течности. За съжаление стресовия начин на живот влияе както върху здравето така и на тялото. Ето и няколко съвети, които ще помогнат по-лесно да променим начинът ни на живот.

„Прозрачност без граници" са притеснени от изборния кодекс

Общественото обсъждане се оказа фарс, намекват от организацията

„България си ти!“: „Направи добро, че да намериш зло“

При засилен интерес на регионални медии и кореспонденти на национални медии протече пресконференцията, организирана от Сдружение „България си ти!“ относно подпомагането на 7 февруари на социално слаби хора в Кюстендил. Поводът за срещата са некоректните публикации в медиите.

Министър Адемов за помощите за бедни: Политическа лоялност не се купува с 8 млн. лева

Над 1 300 000 българи са под линията на бедността, която е 251 лева. Това са най-вече пенсионери. Те трябва да бъдат подпомогнати, обсъждаме го с финансовия министър. Става дума за еднократна финансова подкрепа в размер на 30 лева. Това заяви социалният министър Хасан Адемов в предаването "Лице в лице" bTV.

По думите му трябва да има критерии Над 1 300 000 българи са под линията на бедността, която е 251 лева. Това са най-вече пенсионери. Те трябва да бъдат подпомогнати, обсъждаме го с финансовия министър. Става дума за еднократна финансова подкрепа в размер на 30 лева. Това заяви социалният министър Хасан Адемов в предаването "Лице в лице" bTV. По думите му трябва да има критерии

Реформаторският блок призова данните, изнесени от Пеевски и Цветанов, да бъдат проверени


Изнесените данни са тежки форми на злоупотреба с власт и търговия с влияние, които дават основание да се търси отговорност поне по 15 състава от закона. Това е позицията на Реформаторския блок по повод течащите трети ден през медиите обяснения за срещата между Цветанов, Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров, състояла се през март 2013 г.

Според версията на бившия вътрешен министър депутатът от ДПС отишъл в кабинета му заедно с главния прокурор. От своя странаПеевски твърди, че е...

За Обама Великобритания и Франция са му като дъщери

За САЩ Франция вече е също толкова важен съюзник, колкото и отколешният им верен партньор - Великобритания. Това стана ясно от емоционално изказване на президента Барак Обама. “Имам две дъщери. И двете са прекрасни и никога не бих предпочел една от тях. Такива са чувствата ми и към нашите изключителни европейски партньори", обяви Обама. За САЩ Франция вече е също толкова важен съюзник, колкото и отколешният им верен партньор - Великобритания. Това стана ясно от емоционално изказване на президента Барак Обама. “Имам две дъщери. И двете са прекрасни и никога не бих предпочел една от тях. Такива са чувствата ми и към нашите изключителни европейски партньори", обяви Обама.

Текст в проект за изборния кодекс стресна Плевнелиев

Държавният глава съзрял план за извънредни президентски избори

ЕС e на път да разреши ГМО царевицата

/КРОСС/ ЕС е на път да разреши генномодифицирана царевица на американските компании Du Pont и Dow, въпреки че 19 от 28-те страни, членове на съюза, гласуваха против това, предават световните агенции. Темата бе осъдена по време на Съвета по общи въпроси в Брюксел. Четири от държавите от ЕС се въздържаха, а само пет одобриха пускането на ГМО царевицата на европейския пазар. Тъй като не беше постигнато мнозинство за забраната на ГМО царевицата, но нямаше и достатъчно гласове в подкрепа на пускането й на пазара в ЕС, окончателното решение по въпроса трябва да вземе ЕК. Германските Зелени бяха недоволни, че страната се е въздържала по време на вота, а не е гласувала срещу пускането на ГМО царевицата, което щяло да промени ситуацията. "Федералното правителство пропусна историческа възможност ясно да се обяви срещу генното инженерство в Европа. Одобряването на генномодифицирана царевица в Европа поставя ГМО храни на масата на потребителите. Почти всички германци са против това", заяви Симоне Петер от Зелените. В Европа вече се отглеждат няколко ГМО култури. Някои компании се отказаха от отглеждането им, тъй като потребителите не желаят да купуват такъв продукт.

СЕНЗАЦИЯ: Две дами със злато в спускането

Словенката Тина Мазе и швейцарката Доминик Жизен спечелиха златото от женското спускане на игрите в Сочи. Двете финишираха с абсолютно еднакво време – 1:41,57 минути.

Общинските съветници във Варна си гласуваха по-високи заплати

Варненските общински съветници ще взимат доста по-големи заплати. С 33 гласа „за” и 7 „против” те приеха предложението възнаграждението им да бъде 70% от заплатата на председателя на Общинския съвет, колкото е и максимално допустимия размер съобразно одобрените законодателните промени.

"Прозрачност без граници": Новите изборни правила да се отложат за след евровота

/КРОСС/ Асоциация "Прозрачност без граници" настоя промените в изборните правила да се отложат за след гласуването за евродепутати през май тази година. От гражданската организация повториха опасенията си, че няма достатъчно време за обсъждане на идеите. "Начинът, по който се приемат изборните правила - на части и без виждане за цялостната концепция на закона и неговата философия, са неприемливи", се казва в отворено писмо на организацията. Според тях вече няма време за приемане на нов Изборен кодекс и за създаването на нова изборна администрация преди изборите за Европейски парламент. "Считаме, че новият Изборен кодекс следва да се прилага след изборите за Европейски парламент през май 2014 година", казват от организацията и напомнят, че е редно правилата за изборите да са известни на цялото общество поне половин година преди датата на вота.  

Адемов: Не купуваме гласове със социалните помощи

/КРОСС/ „1,3 милиона българи живеят под линията на бедност в България. 80% от тези хора са пенсионери. Обсъждаме с министъра на финансите да подпомогнем хората с ниски доходи да подпомогнем в края на зимата най-нуждаещите се с по 30 лева допълнителна еднократна помощ". Това заяви за предаването „Лице в лице" на бТВ социалният министър Хасан Адемов. На въпрос на водещата не е ли тази мярка ход за купуване на гласове Адемов заяви: „Знам, че такива ще бъдат коментарите, но ние работим в тази посока още от началото на мандата - направихме т.нар. минимален пакет, разширихме кръга на подпомаганите лица." Пенсионната реформа е един от сложните въпроси, най-големият проблем е ранното пенсиониране, призна Адемов: „В момента се правят анализи и разчети, за да стигнем до решение със социалните партньори. ГЕРБ натовариха едно и също поколение - това поколение понесе две увеличения - на възрастта за пенсиониране и на стажа". „До юли мислим да ме готови с решенията от тази дискусия по проблемите на пенсионното осигуряване", съобщи Хасан Адемов. „В следващия програмен период - има фонд за подпомагане на най-нуждаещите се. 105 милиона е сумата по тази линия. В рамките на ОП „Развитие на човешките ресурси" ще се определят правилата по раздаване на този ресурс сред нуждаещите се", обясни министърът

Интелектуалци настояха Класическата гимназия да остане до Женския пазар

Над 100 български учени, университетски преподаватели, писатели, художници, артисти и музикални изпълнители са се включили в подписка против връщането на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил философ" (НГДЕК) в ремонтираната й с европари сграда в столичния квартал "Модерно предградие". Те се обявяват срещу заповедта, издадена в понеделник от министъра на културата Петър Стоянович. Според участниците в подписката, мястото на гимназия като НГДЕК е единствено в центъра на столицата, а досегашната ѝ отдалеченост е "допринесла за занижаването на критериите за прием и е знак за липса на визия и стратегия за средното образование в сферата на духа". Критериите за прием в Класическата и визията за образование, както и духът на преподаване, се задават от ръководството на гимназията и е любопитно как местонахождението им влияе, коментират обаче родители, които не са съгласни децата им да учат в окаяната сграда до Женския пазар. Според заповедта на Стоянович от 17 февруари, учебните занятия в Класическата гимназия трябва да се провеждат в сградата в "Модерно предградие", в която бяха вложени над 2 млн. лв. от европейската оперативна програма "Регионално развитие". В същото време класни ръководители са казали на учениците си от VІІІ, ІХ и Х клас, че в понеделник трябва да отидат на училище в сградата на Женския пазар, а не в "Модерно предградие", тъй като сградата там била опасна. Ани Димитрова, майка на ученичка от VІІІ а клас, каза, че тяхната класна Марта Методиева е обяснила на децата, че на 17 февруари не бива да ходят в "Модерно предградие", тъй като сградата не била готова и имало паднали тавани и мазилки. Марта Методиева е дъщеря на Юлияна Методиева от Българския хелзинкски комитет (БХК), която обяви подписката. От БХК се разграничиха като организация от тази инициатива, а председателят й Красимир Кънев обясни пред Mediapool, че въобще нямат нищо общо с това, а Методиева участва като частно лице. В други паралелки било казано от учителите, че като всяка заповед и тази била предпоследна и до понеделник нещата щели да се променят. Ани Димитрова подозира, че така, манипулирайки децата, ако идния понеделник голяма част от учениците спазят указанията и отидат на училище на Женския пазар, ръководството на НГДЕК ще излезе и ще каже: Ето, децата искат да учат тука, а ни пращат в предградията на София. Подписалите се срещу връщането на НГДЕК в Модерно предградие настояват Класическата гимназия да продължи да обитава сградата на бившото 13-о училище до Женския пазар в центъра на София, за която общинската комисия за строителен контрол още в края на декември установи, че е опасна за обитателите и минувачите, а ръководството на училището е предприело само козметични боядисвания. "НДГЕК е единствената у нас образователна институция за изучаване на древните европейски езици, която безхаберието изостави вече 20 години да пребивава в периферията на столицата", се казва в писмото, изпратено до Министерството на културата от интелектуалците. Сред тях са писателите Алек Попов, Ани Илков и Георги Тенев, професорите Богдан Богданов, Анна-Мария Тотоманова, оперната прима Александрина Пендачанска, театралните режисьори Явор Гърдев и Александър Морфов, художниците Светлин Русев и Андрей Даниел, актьорите Михаил Билалов и Диана Добрева, както и бивши възпитаници на НГДЕК, сред които и депутатите Борислав Цеков, Мартин Захариев, Корнелия Нинова и Ваня Добрева. Подписи са сложили и журналистите Иван Кулеков от "Шоуто на Слави" и Кирил Вълчев от Дарик радио, който след Юлияна Методиева е единственият пряко засегнат от случващото се в НГДЕК, тъй като е родител на ученик в гимназията. Други родители обаче, като Ева Иванова, майка на единадесетокласник в НГДЕК, питат дали позицията на подкрепящите подписката интелектуалци, е плод на информирано решение и наясно ли са те какви са условията за учене в сградата до Женския пазар. Въпреки становището на общинския строителен надзор за пожароопасното състояние на сградата до Женския пазар, опасните пукнатини в носещите конструкции и рушащите се покрив и мазилки, Юлияна Методиева "гарантира" пред БНР, че тя е "здрава и солидна". "Тази сграда я намери заместник-председателят на Столична община Тодор Чобанов. Това временно настаняване е свързано с желанието на предхождащи министри на културата да търсят пари и средства за финансиране на ремонт на ул. "Баба". Това е абсолютен нонсенс при положение, че общината е положила вече усилия и е открила единствената сграда, която няма ученици. Въпреки това около 2 млн. лв. са поискани за ремонт на сградата на ул. "Баба" в "Модерно предградие". Средствата са дадени, ремонтът е направен и точно това е, което взриви всички нас, бивши възпитаници на НГДЕК, изкуствоведи, режисьори и др. за да кажем: "Чакайте, нека да спасим НГДЕК сега да остане в центъра на София. Вече сте намерили сграда на гимназията“, коментира Методиева. Тя заяви още, че в ремонтираната сграда "има азбестови плочи, които са канцерогенни". Това обаче се отрича от фирмата изпълнител на ремонта, а комисия по строителния контрол е издала разрешително за ползване на зданието в "Модерно предградие", което означава, че то не е опасно. Явно заповедта на Стоянович за ползване на предишната сграда на НГДЕК, вместо да сложи край на споровете за мястото на Класическата гимназия, ги нажежи още повече.

Първият златен медал в северната комбинация е за германеца Френцел

Германецът Ерик Френцел спечели първия златен медал в северната комбинация - скок от голяма шанца и ски бягане на 10 километра. Победата му бе очаквана, след като той спечели половината от досегашните състезания за Световната купа през сезона. Френцел направи най-дълги скок, следван от японеца Акито Уатабе. Това им даде преднина при старта на ски бягането, която те успяха да удържат и да завършат в същия ред. Трети се класира норвежецът Магнус Крог, изпреварил италианеца Алесандро Питин във финалния спринт. Френцел донесе пета титла за Германия от игрите в Сочи.

Хасан Адемов: Помощта за бедните не е купуване на гласове преди изборите

Над 1 300 000 българи са под линията на бедността, която е 251 лева. Това са най-вече пенсионери. Те трябва да бъдат подпомогнати, обсъждаме го с финансовия министър. Става дума за еднократна финансова подкрепа в размер на 30 лева. Това заяви социалният министър Хасан Адемов в предаването Над 1 300 000 българи са под линията на бедността, която е 251 лева. Това са най-вече пенсионери. Те трябва да бъдат подпомогнати, обсъждаме го с финансовия министър. Става дума за еднократна финансова подкрепа в размер на 30 лева. Това заяви социалният министър Хасан Адемов в предаването "Лице в лице" bTV. По думите му трябва да има критерии

Борисов: Това уродливо управление ни вкарва в сериозни международни скандали

/КРОСС/ "Тези хора тотално се окаляха, аз съм потресен, дори трудно мога да изразя възмущението си. След като седна на една маса в Сочи с Янукович, днес разбирам, че Орешарски ще си сътрудничи със Северна Корея в сферата на образованието и медиите. Днес стана ясно, че България е слязла до стотното място в класацията за медийната свобода", написа в своя Фейсбук профил лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Какво сътрудничество ще развива Орешарски със страната, в която държавният ръководител екзекутира чичо си и цялото му семейство, там където има една държавна телевизия, а цензурата е толкова заплашителна, че ако някой гледа чужда телевизия, изчезва? Тоталната международна изолация ли го накара да потърси компанията на Янукович и сътрудничеството на Северна Корея, както и Станишев да изпрати депутата си в Сирия? Какво ли си мислят в момента Мартин Шулц, Ханес Свобода и европейските социалисти и либерали като гледат какви дружби развива правителството на Станишев?", попита Борисов. "Искам незабавна оставка на това уродливо управление, те не просто се подиграват с българския народ, не просто ни злепоставят, те ни вкарват в сериозни международни скандали, които няма как да останат без последствия", завърша бившият премиер.  

Едно място и за мен?

Хиляди на басейн, море или във влака. И игла не можеш да пуснеш!

    


Борислав Михайлов: Президентите на клубове остават в Изпълкома


Президентът на БФС Борислав Михайлов заяви, че президентите на клубовете няма да бъдат вадени от изпълнителния комитет на футболния съюз. Според него те имат заслуги за това в България да има професионални клубове на ниво.

"Няма как всички да са вътре, трябва да са колегиални. Затова е професионалната футболна лига. Друг е въпросът, че ПФЛ не играе ролята, каквато трябва да има", каза Михайлов пред "Дарик" на 51-ия си рожден ден.

Той благодари на собствениците на...

България ще се сближава със Северна Корея

България ще си сътрудничи със Северна Корея в областта на образованието, културата, науката медиите, спорта и т.н. , съобщи на сайта си Министерски съвет.

Росен Плевнелиев се обяви против текст от проекта за новия изборен кодекс

„Проектът на Изборен кодекс, изпратен за становище до Венецианската комисия, постави отново на дневен ред някои от най-тежките недостатъци на българската политическа система. За пореден път закон, който по думите на управляващите е изработен по най-публичния и прозрачен начин, с участие на гражданското общество, всъщност съдържа текстове, които ... „Проектът на Изборен кодекс, изпратен за становище до Венецианската комисия, постави отново на дневен ред някои от най-тежките недостатъци на българската политическа система. За пореден път закон, който по думите на управляващите е изработен по най-публичния и прозрачен начин, с участие на гражданското общество, всъщност съдържа текстове, които ...

Плевнелиев скочи срещу текст от проекта за новия изборен кодекс

„Проектът на Изборен кодекс, изпратен за становище до Венецианската комисия, постави отново на дневен ред някои от най-тежките недостатъци на българската политическа система. За пореден път закон, който по думите на управляващите е изработен по най-публичния и прозрачен начин, с участие на гражданското общество, всъщност съдържа текстове, които ... „Проектът на Изборен кодекс, изпратен за становище до Венецианската комисия, постави отново на дневен ред някои от най-тежките недостатъци на българската политическа система. За пореден път закон, който по думите на управляващите е изработен по най-публичния и прозрачен начин, с участие на гражданското общество, всъщност съдържа текстове, които ...

Отиде си проф. Николай Василев

Уважаваният философ и преподавател в СУ почина на 67-годишна възраст

Парламентарна комисия в Румъния предлага хипермаркетите да затварят в събота и неделя


Румънците може да бъдат лишени от възможността да пазаруват в хипермаркетите през уикендите, съобщава информационният сайт "Зиаре", цитиран от БТА.

Това предвижда предложение на комисията по земеделие в Камарата на депутатите. Парламентарната група твърди, че тази мярка би окуражила местното производство, тъй като румънците ще бъдат принудени да купуват хранителни продукти от пазарите в събота и неделя.

"Големите магазини обезглавяват румънските производители. Законът им...

“Литекс” не говори за титла

Лига Европа е целта на “Литекс” през сезона, заяви президентът Трифон Попов, отказвайки да говори за титла. Босът парафира новия спонсорски 3-годишен договор с телекомуникационната компания “Мтел”.

Директорът в концерна Петър Ризов заяви, че контрактът няма нищо общо със спонсорството на “Левски” и че ще подкрепи тържествата по случай 100-годишн Лига Европа е целта на “Литекс” през сезона, заяви президентът Трифон Попов, отказвайки да говори за титла. Босът парафира новия спонсорски 3-годишен договор с телекомуникационната компания “Мтел”. Директорът в концерна Петър Ризов заяви, че контрактът няма нищо общо със спонсорството на “Левски” и че ще подкрепи тържествата по случай 100-годишн

Правителството даде 7 млн. лв. за присъединяването на България към Шенген

Правителството разпредели предвидените в централния бюджет за 2014 г. 7 млн. лв. за финансирането на проекти, свързани с изпълнението през тази година на мерките за присъединяването на България към Шенгенското пространство. От тези средства 5 768 580 лв.

Почина проф. Николай Василев

/КРОСС/ На 67 г. днес почина проф. Николай Василев, преподавател по философия и антропология в Софийския университет. Проф. Николай Василев е син на акад. Кирил Василев. 1975 г. е член на БКП. През 1987 г. е изключен от нея заради несъгласие с официалната политика на режима на Тодор Живков. През 1990 г. Николай Василев оглавява отделилата се от Българската социалистическа партия Алтернативна социалистическа партия (АСП), преименувана на следващата година на Алтернативна социаллиберална партия. В края на 1990 г. АСП става член на Съюза на демократичните сили и през следващата година Василев е избран за народен представител. Участва в правителството на Филип Димитров като вицепремиер и министър на образованието и науката (1991-1992). В следващите години Николай Василев се оттегля от активната политическа дейност, но остава търсен и канен публицист и коментатор в медиите.

Производители: Хлябът се оскъпява с 40% от търговските вериги

/КРОСС/ "Хлябът се оскъпява с около 40% от търговските вериги". Това заяви в интервю за Дарик председателят на браншовата организация на хлебарите Мариана Кукушева. По думите й пред българските търговци остава проблемът с огромните отстъпки, които търговските вериги искат от тях. Кукушева обеща, че цената на хляба ще остане стабилна, но само в частта, в която производителите могат да я контролират - до доставката на голямата търговска верига. "Засега няма предпоставки доставната цена на хляба да се променя", заяви Мариана Кукушева. По думите й цената на насъщния в момента е стабилна и съобразена с платежоспособността на българския потребител и е такава, каквато договарят търговци и доставчици. Кукушева каза още, че в чуждите вериги и в българските супермаркети доставната цена на хляба е непозната за хората, тъй като "търпи върху себе си 40-45 на сто отгоре, за да може българският потребител да купува с такова огромно повишение". "В момента на българските производители е искана огромна отстъпка. Наближава около 40-45 до 50 процента, като всяка година се искат нови между 3 и 5 на сто търговски отстъпки от българските производители", каза Кукушева. Кукушева каза още, че търговските вериги не публикуват отчетите си, но отказа да коментира дали могат да бъдат замесени в източване на ДДС, за което намекна премиерът Пламен Орешарски.  

Меси е готвачът на “Барселона”

Лео Меси е най-добрият в “Барселона” ... с тигана и готварската престилка. Аржентинският гений сготви вечеря за съотборниците си, след като изгуби бас.

Меси не уточни какъв е бил облогът, но пусна свой клип в социалните мрежи, на който приготвя южноамерикански специалитет с говеждо месо.
















Лео Меси е най-добрият в “Барселона” ... с тигана и готварската престилка. Аржентинският гений сготви вечеря за съотборниците си, след като изгуби бас. Меси не уточни какъв е бил облогът, но пусна свой клип в социалните мрежи, на който приготвя южноамерикански специалитет с говеждо месо.

Заедно с Кела отново ще разследват и Недьо за екзекуцията на Мастара

Окръжен съд - Бургас спря и върна на прокуратурата за доразследване наказателно дело за предумишлено убийство срещу Пламен Дишков - Кела и Тодор Неделчев - Недьо. 

Повод за това е решение на ВКС, с което е отменена присъда срещу Тодор Неделчев. 

 ВКС разгледа дело по предложение на Калина Чапкънова, шеф на Окръжна прокурора - Бургас Окръжен съд - Бургас спря и върна на прокуратурата за доразследване наказателно дело за предумишлено убийство срещу Пламен Дишков - Кела и Тодор Неделчев - Недьо. Повод за това е решение на ВКС, с което е отменена присъда срещу Тодор Неделчев. ВКС разгледа дело по предложение на Калина Чапкънова, шеф на Окръжна прокурора - Бургас

Стотици партийци от БСП Монтана влязоха в АБВ

Стотици членове на БСП в Монтана напускат и се присъединяват към гражданската инициатива АБВ, съобщи БТВ. Масовият отказ от членство е израз на несъгласие с политиката на БСП и лидера Сергей Станишев...

9 температурни рекорда днес

Девет са температурните рекорди, отчетени в страната, съобщи „Фокус”. Враца е отчетен температурен рекорд от плюс с 20,5 градуса, при плюс 19,7 през 1977 година. Ловеч е отчетен ...

Почина проф. Николай Василев

На 67 г. в сряда почина проф. Николай Василев, преподавател по философия и антропология в Софийския университет. Николай Василев е син на академик Кирил Василев, от 1975 г. е член на БКП, но през 1987 г. е изключен от нея заради несъгласие с официалната политика на режима на Тодор Живков. През 1990 г. Николай Василев оглавява отделилата се от Българската социалистическа партия Алтернативна социалистическа партия (АСП), преименувана на следващата година на Алтернативна социал-либерална партия. В края на 1990 г. АСП става член на Съюза на демократичните сили и през следващата година Василев е избран за народен представител. Участва в правителството на Филип Димитров като вицепремиер и министър на образованието и науката (1991-1992). В следващите години Николай Василев се оттегля от активната политическа дейност, но остава търсен и канен публицист и коментатор в медиите.

Новите изборни правила да се отложат за след евровота, настоя гражданска огранизация


Асоциация "Прозрачност без граници" настоя промените в изборните правила да се отложат за след гласуването за евродепутати през май тази година. От гражданската организация повториха опасенията си, че няма достатъчно време за обсъждане на идеите. 

Междувременно в парламента депутати ударно гласуват текстове от новия Изборен кодекс, подготвен от Мая Манолова (БСП).

"Начинът, по който се приемат изборните правила – на части и без виждане за цялостната концепция на закона и...

Литекс ще се бори за място в евротурнирите

Трифон Попов: Няма да се откажем да преследваме титлата, но това не е основната ни цел

    


Депутатите приключиха работа по-рано заради липса на кворум


След като по-рано днес депутатите удължиха заседанието си до 19 часа, за да продължат дебатите по проекта на нов Изборен кодекс на второ четене, разискванията приключиха с час и половина по-рано заради липса на кворум. След поименна проверка квесторите установиха, че в залата има само 106 депутати, а за работата на Народното събрание са нужни повече от половината – 121.

Въпреки че електронното гласуване за българите в чужбина, предложено от ГЕРБ, беше отхвърлено, депутатите от...

Бюджетът на Варна за спорт е най-големият в страната

„Най-голям бюджет в България за спорта е този във Варна и няма друг град от 30 години, който да е построил 2 басейна и извършил ремонт на съществуващ за 10 млн.лв.“ Това заяви на днешното заседание на Общински съвет спортният специалист Петър Пасев.

Явор Дренски: Връщането на акредитациите ще гарантира качественото лечение

Не бива да се прави разделение между частни, общински или държавни болници, смята изпълнителният директор на МБАЛ Токуда Болница София

    


В проекта за ИК намират място плановете на тайни лаборатории за политически инженеринг

/КРОСС/ Във връзка с текста в Преходните и заключителни разпоредби на проекта на Изборен кодекс, публикуван на сайта на Народното събрание на 17 октомври 2013 г. и изпратен за мнение на Венецианската комисия, параграф 12, който гласи следното: „12. При произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г. едновременно с избори за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители, районите за организационно-техническата подготовка на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за президент и вицепрезидент на републиката съвпадат с изборните райони за народни представители.", Държавният глава излезе със следното изявление: „Проектът на Изборен кодекс, изпратен за становище до Венецианската комисия, постави отново на дневен ред някои от най-тежките недостатъци на българската политическа система. За пореден път закон, който по думите на управляващите е изработен по най-публичния и прозрачен начин, с участие на гражданското общество, всъщност съдържа текстове, които никой не може да обясни с какви мотиви и от кого са включени в проекта. За пореден път в проект на закон намират място идеите и плановете на тайни лаборатории за политически инженеринг

Три години затвор за природозащитник от Сочи

Природозащитник от Сочи е бил изпратен в затвора за три години заради изрисувани графити върху ограда, предаде Асошиейтед прес. Съд в Краснодар промени условната присъда, произнесена през 2012 г. срещу Евгений Витишко, на три години затвор, съобщи неговата природозащитна група, която се застъпва за чиста природа в Северен Кавказ. Витишко е един от природозащитниците, които обърнаха внимание върху пораженията за околната среда от строителните работи преди олимпийските игри в Сочи. Той и друг екоактивист, Сурен Газарян, бяха осъдени през 2012 г. "за умишлено повреждане на собственост", след като изрисували графити върху оградата на имота на местен губернатор в национален горски парк, където строителството е забранено. И двамата получиха тогава условни присъди.

Зам.- министър Гинев изслушва блокираните на границата

Зам.-министърът на транспорта Антон Гинев е заминал спешно за българо-турската граница при ГКПП“Капитан Андреево“,, съощбиха от министерството. Там от няколко дни протестират фирми на превозвачи.

"Алфа Рисърч": Българите отъждествяват най-пълно ЕС с пътуването и работата навън

Българите са умерени оптимисти за членството на страната в Европейския съюз, а една трета от тях смятат, че Евросъюзът ще се развива в бъдеще в положителна посока. Това показва проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч", проведено между 18 и 22 януари сред 1050 пълнолетни граждани. Равносметката от седемте години членство на България в ЕС е противоречива, установява проучването : според 32% страната е спечелила от европейското членство, но повече от половината (51%), не виждат съществена промяна. Песимистите (17%) са близо два пъти по-малко от позитивно настроените. Когато става въпрос за резултатите в личен план, мненията са много по-критични. Едва 15% – два пъти по-малко от посочилите, че страната е спечелила от членството в ЕС, отчитат лични ползи, а огромното мнозинство – 73% заявяват, че до момента не са усетили съществена промяна за себе си. Социалните групи, които в по-голяма степен виждат ползи както за страната, така и в личен план, са най-вече столичани, по-младите поколения, хората с по-високо образование и доходи. Възможностите за пътуване (90%) и работа (81%) в чужбина са направленията, в които българите виждат най-големия и реален ефект от членството в ЕС. Това са и сферите, към които е имало най-големи очаквания за подобрение при присъединяването ни. Инфраструктурата е третото направление с най-много положителни оценки – 73%. Тук промяната в обществените нагласи бележи най-голям ръст спрямо началото на членството, когато едва 26% от българите са се надявали на положителни ефекти в това направление. За мнозинството от хората обаче членството в ЕС не е успяло да повлияе съществено върху развитието на редица ключови сфери като: селско стопанство (49% положителни - 49% негативни оценки), опазване на околната среда (44% положителни - 53% негативни оценки), подобряване конкурентоспособността на българските фирми (42% - 55%), защита на потребителите (41% - 55%), култура и наука (36% - 59%), социални политики (35% - 62%). В дъното на класацията, с най-много негативни оценки, остават: борбата с престъпността (68% негативни оценки), корупцията (71%), и работата на съдебната система (74%). В това отношение обществените нагласи съвпадат изцяло с критиките от регулярните мониторингови доклади на Европейската комисия, в т.ч. и с последния от януари 2014 г. Въпреки доминиращото усещане, че българските граждани не са усетили преки ползи от присъединяването ни към ЕС и слабия ефект върху редица ключови социални сфери, общественото мнение запазва умерен еврооптимизъм. 46% от българите имат положително отношение към членството в ЕС, а негативно - едва 16%. Очаквания Евросъюзът да се развива в положителна посока в близко бъдеще споделят 37% от хората. Според 17%, колкото са и европесимистите, ситуацията в Съюза ще се влошава. С повече оптимизъм към Европа подхождат тези социални групи, които в по-голяма степен са изпитали ползите от членството: по-младите поколения, с по-висок социален и икономически статус, привърженици на десни и дясно-центристки политически формации. "Евроскептицизмът“ е по-разпространен сред хората с ниски доходи и образование, заетите с ръчен труд и безработните, както и сред по-възрастното поколение. Одобрението на българите за европейското членство е подкрепа за стратегическата ориентация на страната, но то не е константа. От начина, по който България ще се развива през следващите години, от напредъка в сферите, към които общественото мнение е най-критично, ще зависи в каква посока ще поеме то и дали крехкият оптимизъм няма да се трансформира в песимизъм, правят извод изследователите от "Алфа Рисърч".

Арестуваха пак Йоско Костинбродския

Соченият за главатар на бандата за мокри поръчки „Килърите-4” Йосиф Йосифов-Йоско Костинбродския отново е задържан. Той ще престои в ареста за 72 часа, съобщиха за Фрог нюз от Специализирания съд. След изтичане на това време ще бъде поискано да бъде оставен под стража за дълго.

Ген. Атанасов:Да се образува досъдебно производство след обвиненията на Цветанов

Това не е махленска свада. Двама души, единият бивш вътрешен министър, се обвиняват в кадруване, в редица престъпления. Един юрист е сметнал, че има 15 престъпления в твърденията им. Няма значение кой се стреля, а какви са факти. Става дума за кадруване, за задкулисни игри,злоупотреба с власт, които засягат националната сигурност. Трябва да се създаде анкетна комисия. Това заяви ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок в предаването Лице в лице по БТВ по повод словесната престрелка между Цветан Цветанов и Делян Пеевски.

Шест наистина изненадващи факта за свети Валентин

Известно е, че свети Валентин е бил изгорен на клада в края на III век. Какво обаче не знаем за него?

И Тонев не донесе победа на “Левски”

Пристигането на Иво Тонев при “Левски” не помогна за първа победа на кипърска земя. Председателят на управителния съвет за първи път гледа отбора през годината, а “сините” завършиха 1:1 срещу литовския “Жалгирис” на Острова на Афродита.

“Левски” води до 81-ата минута, когато съперникът изравни. Преди почивката Даниел Димов вкара с глава. Завърна Пристигането на Иво Тонев при “Левски” не помогна за първа победа на кипърска земя. Председателят на управителния съвет за първи път гледа отбора през годината, а “сините” завършиха 1:1 срещу литовския “Жалгирис” на Острова на Афродита. “Левски” води до 81-ата минута, когато съперникът изравни. Преди почивката Даниел Димов вкара с глава. Завърна

Барозу: Швейцария ще загуби повече от ЕС заради референдума

Швейцария ще загуби повече от Европейския съюз след като гласува на референдум да ограничи имиграцията, тъй като тя не може да се възползва от всички предимства на най-големия пазар в света без взаимен достъп. Това заяви в интервю за Ройтерс председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Той каза, че решението с минимално мнозинство на швейцарския референдум да се възстановят квотите за имигранти в нарушение на сключено споразумение с ЕС ще има сериозни последствия за отношенията между богатата алпийска държава и заобикалящия я 28-членен блок. Въпреки че не спомена конкретни санкции, Барозу намекна, че швейцарците може да загубят правото да живеят и работят в ЕС, включително в съседните Германия, Франция и Италия, а швейцарските фирми също може да се сблъскат с препятствия. "По отношение на реципрочността, не е редно швейцарските граждани да имат неограничена свобода на движение в ЕС. Мисля, че тук има 430 000 от тях, което е относително повече от единия милион граждани на ЕС в Швейцария", каза той. Швейцария има население от 8 милиона души, една четвърт от които са чужденци, а ЕС - 500 милиона души. Швейцарските делови среди и повечето политически партии бяха против предложените в референдума ограничения на имиграцията, защото осъзнаваха колко много може да навреди това на националната им икономика, отбеляза Барозу. "Относително погледнато, разбирате, че със сигурност е по-важно за Швейцария да има достъп до този пазар, който е най-големият пазар на света, отколкото за ЕС да има достъп до Швейцария, която е много важна страна", посочи председателят на Европейската комисия. Налагането на санкции на Украйна сега би било грешка и приоритетът трябва да е създаване на подходящи условия за мирен политически преход, заяви Барозу. "Сега сме на етап, в който приоритетът е да се стабилизира страната, да се избегне насилието, да започне сериозен диалог между правителството и опозицията. На този етап други мерки може да имат единствено отрицателен ефект", заяви Барозу. Той обаче добави, че ако положението се влоши и продължи насилието срещу протестиращите, той лично е казал на Янукович, че ЕС няма да стои бездейно."Ще има последствия за отношенията между Украйна и ЕС", каза Барозу. По въпроса за наближаващите избори за Европейски парламент Барозу изрази убеденост, че центристките партии от ЕС ще запазят значително мнозинство след вота през май. Някои анализатори предричат, че 20 процента или повече от местата може да бъдат спечелени от група крайнодесни евроскептични партии, след които френският Национален фронт, Партията за независимост на Великобритания и холандската Партия на свободата, а също гръцката крайнолява партия "Сириза" и италианското популистко "Движение 5 звезди". Това поражда безпокойство, че бъдещите мерки за интеграция на еврото може да претърпят неуспех, отбелязва Ройтерс. Барозу изрази несъгласие с тази прогноза."Значителното мнозинство ще е образувано от проевропейски партии, така че не очаквам сериозни трудности по отношение на приемането на закони", посочи той. Това мнозинство обаче няма да има особено значение ако левоцентристите, десноцентристите, либералите и Зелените не се обединят, за да защитят по-енергично продължаването на интеграцията, което твърде често се приема като даденост от политици от ЕС, отбеляза председателят на Европейската комисия.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване