Орешарски: Няма да забравим думите на проф. Василев: „Хората да се усмихват повече“

Премиерът Пламен Орешарски изпрати съболезнователна телеграма до опечалените близки на видния български публицист и преподавател проф. Николай Василев, с която изрази своите най-искрени съболезнования по повод неговата кончина, съобщиха от правителствената информационна служба. 

„Голяма е мъката ни, че този отдаден на професията си, ... Премиерът Пламен Орешарски изпрати съболезнователна телеграма до опечалените близки на видния български публицист и преподавател проф. Николай Василев, с която изрази своите най-искрени съболезнования по повод неговата кончина, съобщиха от правителствената информационна служба. „Голяма е мъката ни, че този отдаден на професията си, ...

Орешарски: Няма да забравим думите на проф. Василев: „Хората да се усмихват повече“

Премиерът Пламен Орешарски изпрати съболезнователна телеграма до опечалените близки на видния български публицист и преподавател проф. Николай Василев, с която изрази своите най-искрени съболезнования по повод неговата кончина, съобщиха от правителствената информационна служба. 

„Голяма е мъката ни, че този отдаден на професията си, ... Премиерът Пламен Орешарски изпрати съболезнователна телеграма до опечалените близки на видния български публицист и преподавател проф. Николай Василев, с която изрази своите най-искрени съболезнования по повод неговата кончина, съобщиха от правителствената информационна служба. „Голяма е мъката ни, че този отдаден на професията си, ...

Орешарски към Борисов: Готов съм да дискутираме въпросите за местната власт

/КРОСС/ "Основен приоритет в управленската програма на правителството на Република България е преодоляването на различието между регионите в страната". Това пише министър-председателят Пламен Орешарски в отговор на писмото, което бе получено в Mинистерския съвет от председателя на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов. Премиерът Орешарски подчертава, че правителството полага много усилия за намирането на средства за българските общини. „Такива са предвидени както от фондовете на Европейския съюз, така и в държавния бюджет за 2014г. Един от основните инструменти в тази посока е публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите", отбеляза министър-председателят. Премиерът подчертава, че кабинетът има добър диалог с общините в рамките на Съвета по децентрализация и на НСОРБ. „За нас не е от значение политическата принадлежност на кметовете от различни общини. В рамките на НСОРБ съм готов да се срещна с всички представители на местната власт и да коментирам посочените теми. Готов съм да дискутирам и с Вас въпросите, които поставяте във Вашето писмо", пише още министър-председателят Пламен Орешарски до председателя на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов.  

35 презерватива на човек в Сочи

На олимпийците в Сочи са предвидени 100 800 презерватива, гръмна вестник “Гадзета дело спорт”.
Пресметнато на 2880 спортисти, които се състезават на игрите, това прави по 35 кондома на човек.
Това може и да е рекорд в историята на олимпиада за презерватив “на глава”, след като за игрите в Лондон имаше 10 000 атлети, а предпазните средства за тях На олимпийците в Сочи са предвидени 100 800 презерватива, гръмна вестник “Гадзета дело спорт”. Пресметнато на 2880 спортисти, които се състезават на игрите, това прави по 35 кондома на човек. Това може и да е рекорд в историята на олимпиада за презерватив “на глава”, след като за игрите в Лондон имаше 10 000 атлети, а предпазните средства за тях

Варна няма озеленители, а опасните клони си висят над главите ни

Зимната буря, с която започна застудяването в края на януари, събори стотици клони, както и цели дървета из цяла Варна. Нарязването и транспортирането им продължи дни наред, а със стоплянето на времето сякаш бързо забравихме за дебнещата опасност отгоре.

bTV с нов временен шеф на новините

Нов изпълняващ дейността шеф на новините имат от вчера в Би Ти Ви. Това е Весела Кисьова, която досега беше отговорен редактор.

Цветанов за писмото на Пеевски: Несериозно! Трябва да има дните и часовете на посещенията

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов нарече несериозно писмото на Делян Пеевски, предаде ТВ7. 

Попитан как ще коментира писмото на Делян Пеевски, Цветан Цветанов каза: "Несериозно! Защото трябва да има първото, което е - регистри, трябва да има дните и часовете, когато е посещавал, за да може да твърдим, че това е вярно". Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов нарече несериозно писмото на Делян Пеевски, предаде ТВ7. Попитан как ще коментира писмото на Делян Пеевски, Цветан Цветанов каза: "Несериозно! Защото трябва да има първото, което е - регистри, трябва да има дните и часовете, когато е посещавал, за да може да твърдим, че това е вярно".

Цветан Цветанов за писмото на Делян Пеевски: Несериозно!

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов нарече несериозно писмото на Делян Пеевски, предаде ТВ7. 

Попитан как ще коментира писмото на Делян Пеевски, Цветан Цветанов каза: Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов нарече несериозно писмото на Делян Пеевски, предаде ТВ7. Попитан как ще коментира писмото на Делян Пеевски, Цветан Цветанов каза: "Несериозно! Защото трябва да има първото, което е - регистри, трябва да има дните и часовете, когато е посещавал, за да може да твърдим, че това е вярно".

Модернизират жп гарата в Пазарджик

Тя ще бъде архитектурно обновена и санирана

Плевнелиев: В Изборния кодекс личи политически инженеринг


"Проектът на Изборен кодекс, изпратен за становище до Венецианската комисия, постави отново на дневен ред някои от най-тежките недостатъци на българската политическа система. За пореден път закон, който по думите на управляващите е изработен по най-публичния и прозрачен начин, с участие на гражданското общество, всъщност съдържа текстове, които никой не може да обясни с какви мотиви и от кого са включени в проекта."

Това се казва в изпратено до медиите становище на президента Росен...

Eмилия Милчева: Безразличието на институциите роди Луков марш

/КРОСС/ „До Луков марш се стигна, след като нито институциите в България, нито самата власт осъди прояви, които напомнят, или поне съдържат белези на първичен фашизъм - като се започне от окървавената петъчна молитва пред софийската джамия, чийто извършител прокуратурата така и не разкри, до нескончаемите изявления на депутатката от „Атака" г-жа Магдалена Ташева, която си позволи да нарича бежанците с всякакви обидни думи, което също не предизвика осъдителната реакция нито на Парламента, нито на управляващите - вероятно, заради негласния им съюз с „Атака", заяви журналистът Eмилия Милчева в интервю за БНТ.Твърдението за връзка между Луков марш и неонацистките идеи е категорично невярно, каза в отговор Ангел Джамбазки от ВМРО. Събитието е възпоминателен акт в памет на националния герой генерал Христо Луков, отбеляза той.Срещу Луков марш възразяват хора като Лютви Местан, отбеляза зам.-председателят на ВМРО. ДПС е антиконституционна, етническа партия. Лозунгите, издигани по време на Луков марш, са откровено фашистки и това е престъпление по Наказателния кодекс, посочи социологът Чавдар Найденов.В Наказателния кодекс е записано изрично, че фашистката пропаганда е забранена, а когато самите пропагандиращи го осъзнават като фашистка, а това явно е така, това попада в Наказателния кодекс, добави той.

Юнайтед - седми в класирането, но с 11.6% ръст в приходите

/КРОСС/ Манчестър Юнайтед регистрира 11.6% покачване на приходите за последните три месеца в сравнение с 2013 година, въпреки слабия сезон, през който английският отбор преминава. Отборът е спечелил общо 122.9 милиона паунда за този период, но има вероятност да не се класира в местата даващи право на участие в Шампионската лига за първи път след 1995-а година, предаде SBS. Въпреки слабата форма, клубът е настроен за голям ръст в оборота, благодарение на подобрените телевизионни договори и новите спонсорски сделки. Юнайтед прогнозира, че общите приходи за текущя сезон ще са между 420 милиона и 430 милиона паунда, в сравнение с 363 милиона през миналия сезон.  

Израел е против вдигането на ембаргото на Иран

Йерусалим би подкрепил всеки дипломатически път за мир, ако Техеран преустанови ядрените си опити, каза посланикът на Израел в България

    


"Газпром" склонил на газова отстъпка за Гърция

Руският концерн "Газпром" се е съгласил да намали цената на природния газ за Гърция до 398-399.50 долара за 1000 куб. м, съобщава руската агенция ИТАР-ТАСС, цитирайки неназовани източници. Гръцката държавна компания ДЕПА засега не е дала своето съгласие за предложената цена, тъй като се надява да получи по-голяма отстъпка и да постигне цена от 380 долара, каквато е средната стойност на руските газови доставки в Евросъюза. В момента Гърция плаща по 470 долара за 1000 куб. м руски газ. РИА Новости пък съобщава, също цитирайки анонимни източници, че "Газпром" са готови да намалят фиксираните обеми по клаузата " вземай или плащай" от сегашните 2.4 млрд. куб. м на 2 млрд. куб. м. Руските издания посочват, че през 2012 г. ДЕПА е купила от Русия 2.3 млрд. куб. м, което се равнява на 60 процента от потреблението на страната.

Орешарски изпрати съболезнователна телеграма до близките на проф.Василев

/КРОСС/ В съболезнователна телеграма до опечалените близки на видния български публицист и преподавател проф. Николай Василев министър-председателят Пламен Орешарски изрази своите най-искрени съболезнования по повод неговата кончина. „Голяма е мъката ни, че този отдаден на професията си,човек си отиде от нас. Трудно могат да се намерят думи на съчувствие, защото болката от загубата е голяма и словата са неспособни да запълнят празнотата, която остава", пише премиерът. „Няма да забравим и нестихващия му позитивизъм и думите му към хората: "Да се усмихват повече. Дори и да не мислят първо, хубаво е да се усмихват винаги. Нека и по-често се усмихват и на самите себе си. Трябва да знаем, че сме такива, каквито сме - с всичките си достойнства и пороци. Хубаво е да се усмихваме и на самите себе си - така и на душата ни ще бъде по-весело"", се казва в съболезнователната телеграма на премиера Орешарски.  

Българските художници също се считат за престъпници според предложения Наказателен кодекс


Части от глава 26 от внесения от Министерски съвет проект на Наказателен кодекс, постъпил в края на януари за разглеждане в Народното събрание, предизвикаха несъгласието и реакция и от страна на Съюза на българските художници. Текстовете, които притесняват творците, са свързани с престъпления против режима на културни ценности и архивни документи.

В писмото се посочват като неприемливи конкретни членове от проекта, които уреждат престъпления за недеклариране на притежание на културна...

Скандалът Цветанов - Пеевски: Златен шанс за промяна, ама надали


Публичната разправия - както меко "Дневник" нарече скандалната размяна на обвинения между двама народни представители - единият и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов, другият - избран, но несъстоял се председател на ДАНС, потвърди от първо лице срамни обвързаности и зависимости, които ние, съдебните журналисти, знаехме и за които открай време пишем.

Това, че били регистрирани 40 посещения на Делян Пеевски в МВР по времето на Цветановото министерстване, надали учудва някого: по...

Депутати не виждат етичен проблем в казуса Цветанов-Пеевски

За момента нито комисията по етика, нито комисията за конфликт на интереси в парламента смята да разгледа случая с Делян Пеевски и Цветан Цветанов, в който двамата се обвиниха взаимно и признаха за кадруване в съдебната система и прокуратурата и медиен чадър над криминални лица.

БСП и ДПС внесоха проектозакон за Сметната палата

/КРОСС/ Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев, Сергей Кичиков от ДПС и Румен Гечев и Петър Кънев от БСП са внесли в деловодството на парламента проектозакон за Сметната палата, съобщава Dnevnik.bg. Самият законопроект все още не е публикуван на страницата на Народното събрание, но по информация на изданието, се връща старият модел на одитната институция като колективен орган - от 9 членове със 7-годишен мандат. При управлението на ГЕРБ, отново със законова промяна, тя беше свита до по-скоро едноличен орган - председател и двама заместници, избрани от Народното събрание, съответно с 6- и 7-годишен мандат. Приетият по времето на Бойко Борисов закон за Сметната палата замени 11-членния колегиален орган на ръководство на одитната институция, избиран на партийно-квотен принцип, като го сведе само до председател (главен одитор) на палатата и двама негови заместници. Тогава бяха премахнати шестте териториални поделения и 10-те отделения в София и се въведоха изнесени екипи от по четирима-петима души по места и четири дирекции в централата в столицата, които са директно подчинени на двамата зам.-директори. Членове на Сметната палата не може да бъдат депутати, министри, зам.-министри и други представители на изпълнителната власт, както и кметове и представители на местната власт в последните три години, заявява пред "Дневник" Йордан Цонев

Ивайло Чочев продължи договора си с ЦСКА с три години при по-добри условия


Полузащитникът на ЦСКА Ивайло Чочев поднови договора си с клуба за още три сезона. Новата сделка включва и били два пъти по-добри финансови условия за младежкия национал.

Досега заплатата на 21-годишния състезател беше 3500 лева, а вече е 6600 лева.

Чочев беше привлечен от "Чавдар" (Етрополе) и през първия си сезон в ЦСКА играеше периодично. От есента той се превърна в основен футболист в схемата на Стойчо Младенов.

Треньорът на ЦСКА няколко пъти изтъкна по...

Инсулт покосил мъжа в старческия дом

Инсулт покосил 67-годишния Наско Атанасов, който бе намерен мъртъв в стаята си в дома за стари хора в кв. Струмско в Благоевград. Открили го на третия ден.

Ердоган натискал тв бос да махне обидни субтитри

Появилите се преди седмица в сайта за видеосподеляне ютюб записи претендират, че са телефонни разговори между шефове в медийния холдинг “Чинер Яйън” и управляващи. В аудиофайловете анонимни гласове искат премахването или редактирането на публикувани онлайн новини, както и отрязването на мнения от опозицията в различни материали. Появилите се преди седмица в сайта за видеосподеляне ютюб записи претендират, че са телефонни разговори между шефове в медийния холдинг “Чинер Яйън” и управляващи. В аудиофайловете анонимни гласове искат премахването или редактирането на публикувани онлайн новини, както и отрязването на мнения от опозицията в различни материали.

Борисов възмутен от решение на МС за сътрудничество с КНДР

Лидерът на ГЕРБ пак поиска оставката на кабинета

    


Би Ти Ви с нов временен шеф на новините

Нов и.д. шеф на новините имат от вчера в Би Ти Ви, научи “Труд”. Това е Весела Кисьова, която досега беше отговорен редактор. Тя е повишена, след като в петък шефката на “Новини и актуални предавания” Люба Ризова и нейната заместничка Виктория Бехар напуснаха медията. Кисьова работи в Би Ти Ви повече от 11 години.
За актуалните предавания в Би Ти Нов и.д. шеф на новините имат от вчера в Би Ти Ви, научи “Труд”. Това е Весела Кисьова, която досега беше отговорен редактор. Тя е повишена, след като в петък шефката на “Новини и актуални предавания” Люба Ризова и нейната заместничка Виктория Бехар напуснаха медията. Кисьова работи в Би Ти Ви повече от 11 години. За актуалните предавания в Би Ти

Протестът на тираджиите оскъпи цитрусите

Протестът на превозвачите на границата ни с Турция вдигна цените на някои стоки. Най-ощетени и изненадани дни преди празника на влюбените се оказаха търговците на цветя. Те коментираха, че заради протеста голяма част от вноса все още се бавел.

ГЕРБ: Това е изборен „комикс” с дръпнати очи

Изборният кодекс, който ни се предлага, е направен доста нескопосано и има дръпнати очи, тъй като е очевидно, че става въпрос за практики, които са от Северна Корея. Неслучайно стана въпрос за козметични процедури по време на дебатите.

75% от БСП-Монтана отиват в АБВ

Досегашното ръководство на общинската организация на БСП в Монтана обяви, че прекратява и членството си в партията, предаде БНР.

Миналата седмица общинският съвет на БСП в Монтана подаде колективна оставка, след като Националният съвет на партията сне политическото си доверие от председателя на структурата Емил ... Досегашното ръководство на общинската организация на БСП в Монтана обяви, че прекратява и членството си в партията, предаде БНР. Миналата седмица общинският съвет на БСП в Монтана подаде колективна оставка, след като Националният съвет на партията сне политическото си доверие от председателя на структурата Емил ...

Колко токсична е връзката ви?

Можете ли да я промените и как

    


Трябва да се усъвършенства нормативната уредба в ЗСБТ

/КРОСС/ На кръгла маса в БТПП бе обсъден Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за стоковите борси и тържищата. Участие взеха представители и експерти в областта на тържищата и стоковите борси и фирми, а от страна на държавните институции - от Министерството на земеделието и храните, Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ и Комисията за защита на потребителите /КЗП/. По време на дискусията беше изразена позиция от необходимостта за запазването на регулацията в бранша, която би следвало да се осъществява от независим държавен орган. В тази връзка предложението в законопроекта - Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/, да бъде закрита и нейните функции да бъдат прехвърлени в звено на Министерството на икономиката и енергетиката - не беше подкрепено от участниците на кръглата маса. В хода на обсъждането акцент бе поставен и върху необходимостта от усъвършенстване на нормативната уредба в Закона за стоковите борси и тържищата в насока на по-точното дефиниране функциите на Комисията. Главният изпълнителен директор на Софийска стокова борса Васил Симов и изпълнителният директор на Съюза на търговците на храните в България Александър Йоцев изразиха категоричната си позиция за запазване на Комисията, особено в период, в който държавата се бори с нерегламентирания внос на стоки, за много от които липсва и информация за произход и качество

Напусна ни проф. Николай Василев

На 67 годишна възраст почина проф. Николай Василев, бивш министър на образованието в правителството на Филип Димитров, предаде бТВ. Николай Василев преподаваше философия и антропология в Софийския ун...

Протестиращи ще излежат 2,5 години за обида към Ердоган

Група протестиращи бе осъдена на 2 години за скандиране на лозунги с обидни послания към турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган, съобщиха турските медии. "Тайип Ердоган: слугата на МВ...

Шунката подгизна от вода

Водното съдържание на няколко вида шунка, изследвани от асоциация „Активни потребители”, е изключително високо, като показателят се е движил между 74 и 77 на сто. Това сочат предварителните данни от изследването, направено по поръчка на потребителската организация.

Шефка на държавна комисия наследила 60 имота за милиони

64 имота за няколко милиона лева е наследила през 2012 г. председателката на Комисията за защита на личните данни Венета Шопова. За една година тя е станала собственичка на части от 5 апартамента в София, жилище в курорта „Слънчев бряг" и в Плевен, къщи в Славяново, село Литаково и Плевен, 4 парцела в квартал „Горна баня" и един в район ... 64 имота за няколко милиона лева е наследила през 2012 г. председателката на Комисията за защита на личните данни Венета Шопова. За една година тя е станала собственичка на части от 5 апартамента в София, жилище в курорта „Слънчев бряг" и в Плевен, къщи в Славяново, село Литаково и Плевен, 4 парцела в квартал „Горна баня" и един в район ...

Шефка на държавна комисия наследила 60 имота за няколко милиона лева

64 имота за няколко милиона лева е наследила през 2012 г. председателката на Комисията за защита на личните данни Венета Шопова. За една година тя е станала собственичка на части от 5 апартамента в София, жилище в курорта „Слънчев бряг 64 имота за няколко милиона лева е наследила през 2012 г. председателката на Комисията за защита на личните данни Венета Шопова. За една година тя е станала собственичка на части от 5 апартамента в София, жилище в курорта „Слънчев бряг" и в Плевен, къщи в Славяново, село Литаково и Плевен, 4 парцела в квартал „Горна баня" и един в район ...

Видео: Президентът връчи ордени на Иван Абаджиев и Румен Стоилов


Президентът Росен Плевнелиев удостои с висши държавни отличия на треньорът по вдигане на тежести Иван Абаджиев и председателя на Българската федерация по самбо Румен Стоилов.

Най-успешният български щанги треньор получи орден "Стара планина" - първа степен, по предложение от кабинета "Борисов", докато беше в оставка.

"Няма българин, който да не познава и да не се възхищава на Иван Абаджиев. Той е сред най-изявените ни спортисти и треньор по вдигане на тежести от световна...

Заловиха непълнолетен с марихуана във Варна

Вчера около 08:45 часа, в ж.к. "Младост", близо до училище, при извършена полицейска проверка на непълнолетно момче от гр. Варна, е установено, че същият държи найлоново пакетче, съдържащо суха тревиста маса, съобщават от пресцентъра на варненската полиция.

Асен да работи, вместо да го храним в затвора

Трудовата повинност или периодът, в който мъже и жени бяха длъжни да работят определено време в полза на държавата (и основно в строителството), трябва да се върне.

75% от БСП-Монтана отиват в АБВ

Досегашното ръководство на общинската организация на БСП в Монтана обяви, че прекратява и членството си в партията, предаде БНР.

Миналата седмица общинският съвет на БСП в Монтана подаде колективна оставка, след като Националният съвет на партията сне политическото си доверие от председателя на структурата Емил ... Досегашното ръководство на общинската организация на БСП в Монтана обяви, че прекратява и членството си в партията, предаде БНР. Миналата седмица общинският съвет на БСП в Монтана подаде колективна оставка, след като Националният съвет на партията сне политическото си доверие от председателя на структурата Емил ...

Световният пазар на картини с рекорден растеж през 2013 г.

Световният пазар на изобразително изкуство е нараснал с над 13% през 2013 г., което е исторически рекорд, а Китай запазва с малко първото си място пред САЩ, съобщи френската компания Артпрайс.

Продажбите на търг на произведения на изкуството в света са донесли приходи от 12,05 милиарда долара. Скокът на продажбите на "Изящно изкуство" (картини, скулптури, рисунки, фотографии, марки) следва спад с над 9% през 2012 г., когато приходите бяха 10,64 милиарда долара. Това беше свързано с голямото свиване на китайския пазар, макар че този в САЩ отбеляза растеж.

През 2013 г. с продажби от 4,078 милиарда долара (+21%) Китай оглавява класацията за четвърта поредна година, но с много малко пред САЩ. Там приходите са достигнали 4,016 милиарда долара, повишение с 20%. Китай и САЩ представляват две трети от пазара на изобразително изкуство (33,84%-ен зял от пазара за Китай и 33,33%-ен дял за САЩ).

Великобритания е на трето място с продажби за 2,11 милиарда долара и пазарен дял от 17,57%. Франция запазва четвъртото си място с продажби на стойност 549 милиона долара и пазарен дял от 4,56%. Германия е на пето място с 207 милиона долара, изпреварвайки Швейцария със 159 милиона долара.

Абсолютният рекорд за произведение на изкуството, продадено на търг, беше поставен на 12 ноември с продажбата от Кристис в Ню Йорк на триптих на британския художник Франсис Бейкън, посветен на Лусиан Фройд. Той намери собственик срещу сумата от 127 милиона долара

Ню Йорк се налага като епицентъра на първокласния пазар" с 39 от 50 от най-добрите аукциона на годината, отбелязва Артпрайс.

Съюзът на съдиите: Недопустимо е използването на медиите за нелегитимно влияние

По повод публичното отразяване в медиите на исканията за отвод на двама поредни председатели на съдебния състав по наказателно производство срещу бившия министър на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов, Съюзът на съдиите в България счита за необходимо да изрази принципната си позиция, без да си позволява да коментира хода на делото. Това се казва в отворено писмо на съюза, изпратена до медиите. По нататък съдиите пишат: На първо място намираме за нужно да припомним, че в основата на правовата държава е правото на всеки гражданин на справедлив съдебен процес. Осигуряването на такъв процес е задължение на съда, но е обусловено и от изискването да бъде проявявана висока отговорност от съда, от професионалните участници в процеса – прокурори и адвокати, както и от медиите, формиращи общественото мнение за процеса. Съдът трябва да е убедително безпристрастен и независим, а отношението на професионалните участници и на информиращите обществеността следва да се основава на уважение, обективност и почтеност. Недопустимо е безпочвеното накърняване на авторитета на съда, което уязвява не само правилния ход на конкретния процес, но влияе негативно и на доверието на гражданите към правосъдието. По посоченото дело бяха направени искания за отвод на председателя на състава, първо – от представители на държавното обвинение, а впоследствие – от защитата на подсъдимия. Първото такова искане, направено от прокуратурата, се основаваше и на публикации, съдържащи информация от анонимни източници, за част от които се посочва, че са от самата прокуратура. След направения отвод на първоначално определения съдия-докладчик беше определен друг, който също стана обект на искане за отвод, но този път от защитата на подсъдимия. Макар и направено от другата страна в производството, и второто искане за отвод се позоваваше на съдържанието на медийни публикации. Извършвайки своята суверенна преценка за основателността на искането, съдебният състав е отказал да уважи същото и съгласно процесуалния закон е възложена вече на следващата съдебна инстанция компетентността да провери правилността на този отказ. Безпокойство будят обаче продължилите медийни коментари от защитата на подсъдимия в производството по делото за "обреченост” на същото. Адвокатите, както и останалите професионални участници в съдебните производства, следва да се придържат към установените в закона средства за упражняване на правата на страните в процеса. Съюзът на съдиите в България осъзнава необходимостта от провеждане на дискусия в професионалната общност по темата за отводите и вече започна такава между членовете на организацията. Приветстваме включването в тази дискусия и на представители на останалите юридически професии, на граждански организации и на медиите. Считаме за недопустимо обаче използването на средствата за масова информация за оказване на политическо, икономическо, криминално или друг вид нелегитимно влияние. В това отношение напомняме, че реалната защита на съда в България от нелегитимни въздействия чрез медии, доколкото е защита на независимостта на съдебната власт, е задължение на Висшия съдебен съвет. Само компетентното и навременно упражняване на това правомощие ще дефинира ясно кога медията защитава обществен интерес чрез изнасянето на проверима информация за съда, за да брани правата на гражданите, и кога се превръща в инструмент за прокарване на нелегитимни интереси, завършва отвореното писмо на Съюза на съдиите.

В Аспен отвориха времева капсула на Стив Джобс (видео)

/КРОСС/ През последните 30 години в Аспен, Колорадо, се съхранява т.нар. времева капсула, която е поставена от Стив Джобс и участници в международна конференция за дизайн. Срокът на капсулата вече е изтекъл и тя е била отворена, за да се провери какви предмети са били оставени вътре, съобщава онлайн изданието CNET. Оригиналният план е бил капсулата да бъде отворена през 2000 г. След голямо преустройство на комплекса обаче организаторите не могли да я намерят. С помощта на телевизионния канал "Нешънъл джиографик" обаче миналата година капсулата е била намерена и е била подготвена операция за нейното изкопаване. След няколко дни капсулата е била извадена и отворена. В нея са били открити интересни предмети. Един от тях е оригинална мишка Lisa, която Стив Джобс е поставил в капсулата. Тя е била и мишката, която той е използвал по време на презентацията си на конференцията. Именно защото Джобс става един от най-успешните и известни участници на тази конференция, капсулата става известна с неговото име. В нея обаче има и предмети на много други хора. Сред по-интересните са стек бира, кубче на Рубик и др. Немалко предмети са били повредени заради плесен, но мишката и другите по-ценни вещи са били защитени в пластмастови торбички и са се запазили здрави. Мишката Lisa е част от едноименния компютър, създаден през 1983 г. Тя практически е първата мишка на Apple, като използва стоманено топче вместо гумено, както е при нейния предшественик Alto на Xerox

Адв. Иван Петров: В телефона на Красьо Черния имаше 64 имена на магистрати

С Красьо Черния имам 28 разговора , които продължават от февруари до юни. Запозна ни наш общ приятел. Лъжа е, че Красимир Георгиев е кадрувал в съдебната система. Той бе признат за невинен и по трите обвинения срещу него. Имаше хора с два разговора с Красимир, които изгоряха. В телефонния му указател имаше 870 имена, от които 64 магистрати. Това каза по bTV уволненият бивш апелативен прокурор Иван Петров в своя защита.

Стефан Данаилов се завръща на сцената

Големият актьор Стефан Данаилов се завръща на сцената с нов спектакъл в средата на март.

"Ламбо е доволен, че лечението му продължава успешно и след като се върне от Париж, а това ще стане в средата на март, започват с учениците от класа му нова Шекспирова постановка". Това казва пред "България днес" приближена до племенницата на Стефан Данаилов - Росица Обрешкова, актриса. "В началото на март Стефан ще отиде в "Питие Салпетриеър", за да си направи отново изследвания, които да го уверят, че нещата вървят към подобрение", сподели и сестрата на Ламбо - Росица.

Според нея депутатът се чувствал изключително предаден от бившия си колега Ивайло Калфин, когото многократно предлагал за висши постове в партията. "Но така е в живота, Стефан кой ли не го предаде в какви ли не моменти. Важното е да е здрав", споделя близката до Ламбо.

Червенков: Имахме съмнения, че Цацаров е поставен от ГЕРБ, но не е

/КРОСС/ За журналиста Йово Николов тази по-скоро медийна война е опит за изваждане задкулисието пред медиите. От едната страна Пеевски, а от другата страна Цветанов. "Според мен това е една защитна реакция - да се плюят един друг но фактически те разкриват, че взаимоотношенията им в миналото са били много близки", заяви той в предаването "Още от деня" на БНТ. „От нашия вестник, когато се говореше за тази среща, лятото изпратихме запитване да ни кажат колко пъти са се срещали и ни отговориха с че, това е било лична информация", сподели журналистът. „За тези 25 години преход в нашата страна институциите не можаха да създадат условие и не можаха службите да се извадят от политическо влияние. Всяка промяна на управлението рефлектира на службите. На това нещо трябва да се сложи край", категоричен бившият министър на вътрешните работи Чавдар Червенков. "От начало всички изпитвахме съмнения, че главният прокурор е поставен от ГЕРБ, но с действията си показа, че не е обвързан по никакъв начин", коментира още той. "Няма я прозрачността в системата за сигурност и в правосъдната система, която чакаме. Обществото разбира част от нещата и то главно битовизми. Ето кандидатът за главен инспектор - пак сделки и имоти", каза още Червенков. Журналистът се съгласи, че това пак са някакви задкулисни сделки

Властите в Швейцария ще подготвят нов закон за имиграцията до края на годината


Швейцарското правителство ще предложи до края на годината законопроект, който ще наложи ограничения върху имиграцията в съответствие с резултата от референдума, произведен в края на миналата седмица, съобщи в изявление правителството, цитирано от "Асошиейтед прес".

Правителството, което бе против референдума за въвеждане на квоти за чуждестранните работници, заяви, че ще проведе и проучвателни преговори с Европейския съюз за споразуменията, засегнати от резултатите на плебисцита....

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване