Състоянието на Шумахер се усложнява, получи белодробно възпаление

Драмата около състоянието на Михаел Шумахер продължава, след като лекарите в Гренобъл трябва да се борят с възпаление на белия дроб получено в състояние на кома.

Както е известно преди 20 дни медицинският екип започна постепенно да пробужда пациента, но операцията е спряна след новите усложнения.

Седемкратният световен шампион във Формула 1, Драмата около състоянието на Михаел Шумахер продължава, след като лекарите в Гренобъл трябва да се борят с възпаление на белия дроб получено в състояние на кома. Както е известно преди 20 дни медицинският екип започна постепенно да пробужда пациента, но операцията е спряна след новите усложнения. Седемкратният световен шампион във Формула 1,

Добрите стари приятели

Американскит президент обича да се шегува, че познанията му по френски се свеждат до "merci beaucoup". Това обаче едва ли ще затрудни диалога между двамата. А теми за разговор има колкото щеш. Като се започне от търговските помощи за двете позакъсали икономики и се стигне до аферата с подслушванията на американската Агенция за национална сигурност (АНС). Барак Обама приема днес (11.02.) френския си колега във Вашингтон. Но истинското постижение в американо-френските отношения е блестящото им сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността, казва Кристофър Чивис от мозъчния тръст RAND във Вашингтон. Според него Обама и Оланд ще се опитат да подсилят допълнително сътрудничеството си в Африка - в страни като Либия и Мали, както и в Централноафриканската република.

Като съюзник на САЩ, Франция изигра решаваща роля за свалянето на либийския диктатор Муамар Кадафи през 2011 година. По-късно Париж участва в бомбардирането на ислямистите в Мали. САЩ наблюдаваха със задоволство как Франция гони бунтовници, близки до Ал Кайда, от градовете на тази северозападна африканска държава, а впоследствие им се притекоха и на помощ.

Американците не изпратиха свои войски, но осъществиха подкрепа чрез свои експерти и безпилотни самолети. "Във Вашингтон са наясно, че когато става дума за борба срещу тероризма, САЩ и Франция са равностойни партньори", казва Чивис и добавя: "Мисля, че с изключение на Великобритания, има малко други страни, които да гледат на тероризма по същия начин като САЩ".

Вироглавите французи

 

Шарл де Гол не се поколеба да демонстрира независимост пред американците

Този факт се регистрира и в Африка. Миналата седмици правителството на Нигер настоя САЩ и бившата колониална сила Франция да предприемат съвемстни военни действия за прогонването на терористичните групировки в Южна Либия. "Франция е показала, че е готова да действа. А това впечатлява американските политици и американското правителство", казва експертът по въпросите на европейската сигурност.

Американо-френските отношения обаче не винаги са били безметежни. Много често се е случвало "вироглавите" французи да създават проблеми на съюзниците си отвъд океана. През 1966 година френският президент Шарл де Гол например изтегли френските представители от командните структури на НАТО с цел да запази суверенитета на ядрената сила Франция.

Това силно раздразни американците, а когато след атентатите от 11 септември 2001 година правителството на Жак Ширак отказа да участва във войната в Ирак възмутени американци изливаха бутилки "Бордо" по улиците на Вашингтон. Много скоро обаче отново се повявиха поводи за задоволство, казва Чивис: "САЩ и Франция си сътрудничеха добре в борбата срещу тероризма, както и в ядрения конфликт с Иран. Саркози изпрати военни части в Афганистан и нормализира отношенията с НАТО", казва той.

"Oldest Ally"

 

Франсоа Оланд и Барак Обама

Президентът Барак Обама непрекъснато подчертава, че Франция е не само най-старият съюзник на Америка, но и един от най-близките. Това си пролича в Сирия например, където Париж застана твърдо на страната на САЩ. За разлика от Лондон, французите бяха готови за военна намеса още през миналата година. Вашингтон започна твърде подчертано да ухажва френските си партньори, а външният министър Кери дори ги обяви за "Oldest Ally" (най-стария ни съюзник) - факт, който предизвика очевидно раздразнение сред британците.

"Факт е, че САЩ и Франция все повече сближават позициите си по въпросите на сигурността и външната политика и не е изненадващо, че това ядосва британците. Мисля обаче, че те няма защо да се притесняват. В крайна сметка заздравяването на трансатлантическите отношения е в интерес на всички", казва Кристофър Чивис.

Онова, което французите обаче не могат да преглътнат е американското желание да подслушват всичко и всички. Оказа се, че не само Меркел, но и Оланд е бил подслушван от АНС. Това го накара още миналата есен възмутено да поиска разяснения по въпроса. В актуално интервю за списание "Тайм" Оланд говори за "труден момент не само в отношенията между Франция и САЩ, но и между САЩ и Европа като цяло".

Политическа близост

 

Оланд в бившата резиденция на Томас Джеферсън в щата Вирджиния

 

Едновременно с това обаче Оланд заяви, че не е огорчен от Обама. Кристофър Чивис смята, че двамата държави глави имат много общи черти - и главно прагматичния подход към политиката. В това отношение Обама е много-близък до Оланд, колкото до предишния френски президент Саркози.

Франсоа Оланд беше приет в Монтичело. Бившата резиденция на президента Томас Джеферсън символизира началото на едно дълго приятелство. След като французите едно време помагат на американците във Войната за независимост от британските колонизатори, Джеферсън става дипломат в Париж. "Живот, свобода и право на щастие", този цитат от Американската декларация за независимост често служи на президента Обама, за да подчертае своето верую. Без запъване Барак Обама изговаря и думите "Liberte, Egalite, Fraternite" (свобода, равенство, братство). Макар и с американски акцент.


Камен Донев вдига „Бунт срещу чалгата“

"Оркестърчи" акцентира на фолклора в чистата му форма

    


VTB Capital осребрява инвестицията си в Булгартабак

В КЗК е постъпило уведомление от лихтенщайнското "Ливеро Естаблишмънтс" за намерение за придобиване на контрол над „БТ Инвест“ ГмбХ

    


Километрична опашка от камиони заради блокадата на границата с Турция

Блокадата ще остане до решаване на проблема, твърдят представители на малките превозвачи

    


Видео: Поредното шоу на Леброн Джеймс и Кевин Дюрант в НБА


Леброн Джеймс и Кевин Дюрант продължават изключителното си представяне, а техните отбори "Маями хийт" и "Оклахома сити тъндър" записаха трудни победи през изминалата нощ в Националната баскетболна асоциация. 

Шампионите спечелиха гостуването на "Финикс сънс" със 103:97, а лидерът в западната конференция измъкна дербито с "Портланд трейл блейзърс" с 98:95. 

Джеймс вкара 37 точки, взе девет борби, открадна пет топки и направи три чадъра за 36-ата победа на "Маями" през...

За какво е новата война в Босна?

Корумпирани и некадърни политици, масова безработица, бедност и политически застой. Партии, които безсрамно "доят" държавата и гражданите, раздут и неефективан административен апарат и непотизъм в най-ужасяващ вид. Към тези характеристики се прибавят безперспективността, недоволството и фрустрацията на гражданите. От почти 20 години това са ключовите понятия, които грубо, но точно характеризират ситуацията в Босна и Херцеговина. Въпреки това населението на малката балканска страна неизменно "поставя на власт" все едни и същи партии. Изборите дори протичаха демократично и образцово, благодарение на активната подкрепа от международната общност. Ще рече, че корумпираните политици, срещу които хората от дни насам демонстрират, действително са избрани демократично.

Тази абсурдна ситуация трудно може да се обясни единствено с липсата на демократична култура или с наивитета на гражданите. От края на войните в бивша Югославия националистически настроените политици от всички народностни групи държат в ръцете си едно вълшебно оръжие и изпитано средство за превръщане на гражданите в послушни пионки, гласуващи по тяхно нареждане: т.нар. етническа карта. Политиците съзнателно поддържат страховете на хората и подклаждат предразсъдъците спрямо другите етнически групи. При това собственият етнос неизменно се представя като маргинализирана група, която е беззащитна жертва, а собствената партия се възвеличава от медиите с етническа окраска като спасител на нацията, гарант за политическото оцеляване и единствен застъпник на националните интереси.

В ожесточената битка за политическо оцеляване на собствения етнос избирателят в Босна и Херцеговина явно забравя да си зададе въпроса защо икономическото му положение е плачевно. Не му идва на ум да повдигне въпроса за корупцията и социалната несправедливост. Пък и как би посмял, след като става дума за нещо много по-важно - а именно за националните интереси. Така партиите правят всичко възможно за запазване на статуквото. Етнически разединеното население може много по-лесно да се държи под контрол.

Контраударът на националистите

 

Милорад Додик

Острите социални размирици от последните дни разчупиха срамната логика на националистите. Мизерията и тежкото икономическо положение не се съобразяват с етническата принадлежност. Хората в Босна и Херцеговина сега протестират, без значение към кой етнос спадат. Този факт буди безпокойство сред управляващите етно-национални партии на бошняците, сърбите и хърватите в Босна и Херцеговина.

Затова те отново прибягват до изпитаното оръжие и залагат на етническата карта. Президентът на Република Сръбска в Босна Милорад Додик демонстрира в случая особена наглост. Той твърди, че икономическото положение на "неговия" етнос е по-добро от това на останалите и се стреми на всяка цена да наложи "етнически печат" на протестите. Тези протести били доказателство, че Босна и Херцеговина не може да функционира като държава, а той нямало да търпи повече опити за дестабилизиранета на Република Сръбска.

Тази хватка винаги е била успешна. Милорад Додик и неговата медийна артилерия отклоняват вниманието от корупционните скандали в собствените редици и отчайващото икономическо положение в Република Сръбска, насочвайки гневните си атаки срещу общата държава. Политическите противници и потенциалните демонстранти биват заклеймявани като предатели и противници на сръбската автономия в Босна и Херцеговина. Додик обаче забравя, че доходите на неговите "поданици" са още по-ниски от тези на събратята им по съдба в босненската Хърватско-мюсюлманска федерация. Бедността и корупцията в Република Сръбска са по-големи, отколкото в другите части на общата държава.

Нужна е помощ отвън

 

Бенямин Парган

Подобна е и реакцията на управляващите националистически партии на босненските хървати. От няколко дни насам те се опитват да представят протестите за "етнически" - ставало дума за опит на бошняците /т.е. мюсюлманското население на Босна/ да орежат правата на хърватите. Крайно корумпираният елит на босненските националисти на свой ред обявява протестиращите за хулигани и мародери.

За съжалание и до днес гражданите на Босна и Херцеговина не са си изградили съпротивителни сили срещу подобни националистически и популистки клеветнически кампании. Затова и надеждите за "Босненска пролет" са твърде крехки. Условията за революция на зрелите граждани са крайно неблагоприятни. Дейтънското споразумение надяна на Босна и Херцеговина усмирителна риза, която прави почти невъзможно каквото и да било развитие на демократично гражданско общество.

Само обхватна конституционна реформа и скорошно прекратяване на Дейтънското споразумение биха направили възможна "Босненската пролет". Националистическите властници с всички сили искат да предотвратят подобно развитие. И те отново ще успеят, ако международната общност не се намеси активно.


Две олимпийски шампионки в спускането при жените

Тина Мазе раздели златото с швейцарката Доминик Гизин

    


РЗС: Задава се партиен контрол над държавните приходи

София /КРОСС/ Няма друга страна в ЕС, която така явно да толерира корупционните практики в митническата администрация и Националната агенция по приходите, заявиха от РЗС. "Не е новина, че държавата ни регистрира милиарди левове загуби от НАП и Агенция "Митници". През годините не един и двама олигарси са се облагодетелствали от различни схеми за пране на пари, източване на ДДС, стокова контрабанда, митнически измами и друг вид злоупотреби". Според хората на Яне Янев намерението на премиера Орешарски да създаде ново звено „Фискален контрол" в НАП показва, че правителството няма дългосрочна стратегия за справяне с проблемите в икономиката с цел излизане от кризата. Остава открит въпросът дали подобен ход е акт на безсилие и безхаберие, дали е умишлено заблуждаване на обществото че нещо се прави, дали е ново раздуване на администрацията, за да се настанят на държавната хранилка още послушници, или, което е най-вероятно, под прикритието на уж професионален орган да се установи партиен контрол върху държавните приходи. Впрочем самото име на новата „структура" е откровена подигравка с публиката и достатъчно ясно показва, че става дума за фиктивна реформа. Нима досега фискът не е контролирал институцията, която реализира основната част от приходите му? РЗС счита, че с институционални ремонти „на парче" България няма да излезе от продължаващата повече от пет години икономическа депресия

Кодексът на Фидосова нямаше как да се поправи с ботокс, необходима беше пластична хирургия

София /КРОСС/ Изборният кодекс на Искра Фидосова нямаше как да се поправи с ботокс и хиаурон. Беше необходима сериозна пластична хирургия. Това каза по време на дебатите по второ четене на законопроекта за нов изборен кодекс депутатът от БСП и председател на комисията, която се занимаваше с изработването на основния изборен закон Мая Манолова.

Бойко Борисов: Със Сидеров правителството е бетонирано

Не очаквах "Атака" да подкрепи вота на недоверие. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Не очаквах, дори Волен Сидеров, който правеше митинги против Йовчев, и най-тежки изказвания, в случая не дойде изобщо на изслушването. Попитан дали смята, че правителството ще изкара целия си мандат и е бетонирано, Борис Не очаквах "Атака" да подкрепи вота на недоверие. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. Не очаквах, дори Волен Сидеров, който правеше митинги против Йовчев, и най-тежки изказвания, в случая не дойде изобщо на изслушването. Попитан дали смята, че правителството ще изкара целия си мандат и е бетонирано, Борис

Археолог разкрива тайните на ранното християнство във Варна

Едно пътешествие към зората на християнската ера в Одесос: руини на древни църкви, мощи на светии в златни реликварии, пъстри мозайки, тайнствени стенописи и изящни мраморни релефи. Кой е донесъл новата вяра в морския град, къде е първата катедрала, на кого е наследник Варненската и Великопреславска митрополия и разбира се – какво е оцеляло до днес от онази далечна епоха? Отговор на тези въпроси дава археолога Васил Тенекеджиев в открита лекция в Учебния музей във Варна.

И програмният директор на Би Ти Ви напусна

Програмният директор на "Би Ти Ви Медия груп" Апостол Пенчев напусна поста си.

Освобождаването му е станало по взаимно съгласие. От медията за момента няма да коментират кой ще заеме мястото му, съобщава "Дневник".

Пенчев е част от вълната напускащи Би Ти Ви напоследък, която започна с Виктор Николаев и Ани Цолова и продължи с Миролюба Бенатова, Ани Салич и Вики Политова. Последваха я Люба Ризова и Виктория Бехар

Апостол Пенчев се присъединява към Би Ти Ви през март 2005 г. на позицията директор "Програма". След придобиването на Би Ти Ви от CME през 2010 г. той встъпва в длъжността директор "Телевизионни програми” на "Би Ти Ви Медия груп", като отговаря за резултатите на шестте ТВ канала в групата.

От средата на 2011 г. Пенчев е член на Управителния съвет на компанията.

Преди да се присъедини към Би Ти Ви той е работил като ръководител "Международни програми и планиране” в Нова телевизия и БНТ, както и като директор на дирекция "Филми” в БНТ.

Пенчев има опит и като филмов критик и е автор на редица публикации, посветени на филмовата индустрия. Той е завършил Университета за национално и световно стопанство в София с магистърска степен по икономика, специалност "Международни отношения”.


Борисов към Цветанов: Какво имаш предвид, кажи си!

Той трябва да се съобрази с това, което съм казал, отсече лидерът на ГЕРБ

    


Борисов: Със Сидеров правителството е бетонирано

Не очаквах Не очаквах "Атака" да подкрепи вота на недоверие. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. Не очаквах, дори Волен Сидеров, който правеше митинги против Йовчев, и най-тежки изказвания, в случая не дойде изобщо на изслушването. Попитан дали смята, че правителството ще изкара целия си мандат и е бетонирано, Борис

Симфоничният и Народният оркестър с концерт за Св. Валентин

Симфоничният оркестър към община Хасково по повод Деня на влюбените – Свети Валентин ще изнесе концерт. Той ще се проведе на  13 февруари от 18.30 часа, в драматично-куклен театър “Иван Димов” .

Музикантите ще изпълнят творби на Бетовен, Росини, Камий Сен-Санс, Моцарт Глинка, Брамс, Сарасате и др.

Диригент е Цветан Крум. Гост-солисти са – Йосиф Радионов и Калина Василева.

Народният оркестър към община Хасково също ще радва публиката . Концертмайстор е Димчо Йорданов.Проявата по случай Трифон Зарезан  ще бъде в село Въгларово в читалището от 18 часа.

 

Тонка Колева ще изпълни фолклорни песни.

  Хасково Новини

ЕРП-тата искат увеличение на цената на тока

"Има необходимост от увеличение между 7 и 9% в цената на тока – най-вероятно от 1-ви юли. През 2013 г. на три пъти я намалиха, което беше почти изцяло за сметка на енергоразпределителните дружества.

За 8 години, от 2006 до 2013 г, – цената на тока се е увеличила с 45%, като от тях само 1,1% отиват за ЕРП-тата”, каза в студиото на "Здравей, България" по Нова телевизия Калина Трифонова – член на управителния съвет на EVN.

Повод за коментара е изказване на министъра на енергетиката, че цената на тока няма да се променя през 2014-а година.

От трите енергоразпределителни дружества пък казват, че ще фалират, ако не се покачат приходите им.

"Не е задължително да се увеличи цената на тока, може вътре в самата верига да се преразпредели, така че крайната цена да си остане същата. Това, което ние казваме, е че за осем месеца технологичните загуби на дружествата бяха намалени от 15 на 12, после от 12 на 10, и накрая от 10 на 8%. Това са загуби, които се реализират в процеса на производство, трансформация и пренос на електричеството. Тези разходи остават непокрити”, заяви Трифонова.

"Ние ще бъдем принудени с минимални средства да поддържаме постигнати добри нива на качество. Може би не догодина, но ако тази тенденция продължи, през следващите няколко години ще има повишение на аварийността.

За 8 години целенасочени инвестиции от над 1 млрд. лева успяхме да намалим аварийността с 40%. Годишно трябва да инвестираме 130 милиона лева за да поддържаме мрежата”, добави тя, като заяви, че негативното възприятие на ЕРП-тата пред обществото се дължи на политическото отношение.

"Много е лесно да хвърлиш черна кампания по крайните във веригата, които са в контакт с клиента и събират парите за всички назад по веригата”, завърши Трифонова.


Куюмджиев: ЕРП-тата искат да си върнат инвестициите за 1 година

"Ако зависи от нас, ние ще направим всичко възможно това увеличение, което за мен е абсурдно, да не се случи. В крайна сметка това се решава от ДКЕВР, която е независим орган, но се надявам, че колегите ще проявят разум и ще се съобразят с безумието, което тези хора отново искат.

Това каза пред БНР заместник-председателят на енергийната комисия Явор Куюмджиев. "За мен е странно защо ЕРП-тата винаги желаят инвестициите им да бъдат възвърнати в рамките на една година и гарантирана от държавата. Това, което те се опитват да направят и вече девет години правят, е, че казват: "Ние, за да поддържаме мрежата и да инвестираме в инвестиции, ни трябват 100 единици. Моля те, скъпа държаво, дай ни над 108 единици и ни гарантирай 8% печалба в рамките на тази година". Всеки нормален бизнес трябва да инвестира в бъдещото си развитие. За мен е недопустимо непрекъснато да се вайкат и да казват: "Ние сме много нещастни, трябва винаги да ни давате пари, за да можем да си гарантираме печалбите", добави той.
Куюмджиев отрече коментарите, че БСП удържа увеличението до изборите през май. "Няма такова нещо, защото тези две намаления на електроенергията, които се получиха миналата година, бяха на база балансиране по нов начин за целия сектор. Успяхме да намерим резерви, с които преди това беше злоупотребявано. Цените за бизнеса спаднаха с 15-20%, така че смятам, че сме на прав път и не вярвам да се стигне до увеличаване на цените по никакъв повод", каза депутатът.
Той уточни, че в МС работи експертна група, която се очаква да излезе със стратегия за развитието на българската енергетика до 2030-а година. Следваща стъпка в тяхната работа е създаването на визия до 2050 година.
По отношение на пристигналото вчера писмо от топлинните счетоводители до парламентарната комисия по енергетика, той каза: Исканията на топлинните счетоводители се разминават категорично с това, което според нас трябва да се случи с топлофикацията.
Милена Стоянова, представляваща топлинните счетоводители, обясни притесненията им. Едно от тях е, че в обсъжданите промени в Закона за енергетиката се дискутира вариант за разпределение на т.нар. "кубатура" или на практика отнемането на правото на избор на клиентите да плащат толкова, колкото са потребили, а да плащат наравно. "Това беше система, която работеше преди 15 години. Доказано е, че тя води до по-високи сметки за потребителите и от тази гледна точка ние сме притеснени, че отново се повдига този въпрос. Категорично ЕК е предвидила, че изчислението на сметките за парно трябва да се случват с измервателни уреди. Това е задължително за целия ЕС от края на 2016 г., така че да се коментира в момента темата за някакъв друг вид разпределение, е несъстоятелно, тъй като след 2 години ще се наложи отново да се върнем на системата, която доказано е най-добрата и най-справедливата", заяви Стоянова.
От своя страна Куюмджиев подчерта, че със сегашния закон клиентите нямат право на избор. Те са длъжни да използват услугите на топлинния счетоводител. Няма спасение от тази клауза, категоричен е той.

15 признати престъпления в спора на Пеевски и Цветанов

Журналисти коментираха пред Нова телевизия продължаващата медийна престрелка между двамата, в която се намеси и главния прокурор

Станишев: Борисов и Цветанов нямат морално право да внасят вот по тази тема

София /КРОСС/ Идеологът и реализаторът на репресивната полицейска държава няма право да внася подобен вот на недоверие. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Сергей Станишев. Борисов и Цветанов нямат моралното право да внасят вот на тази тема. Именно сферата, която се смята, че са най-силни, се оказа най-големият провал на ГЕРБ, подчерта той. Твърде пресен е споменът за опит за подчиняване на съдената система на волята на една политическа партия, за рекетирането на бизнеса, допълни Станишев.Втората причина, поради която гласувах „против", е свършеното от кабинета. Бе овладяна бежанската вълна. МВР започна да се департизира. Започна да работи от името на държавата и за гражданите, подчерта социалистът.

Парламентът отхвърли поредния вот на недоверие*

Народните представители отхвърлиха и третия вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски в началото на днешното пленарно заседание. ...

Моуриньо: Точката може и да помогне

"Пропуснахме да решим мача по-рано", коментира португалецът

    


Евакуацията и доставката на храни в Хомс се бави въпреки примирието


Хуманитарните работници не са успели да евакуират никого от блокираните квартали на сирийския град Хомс, нито пък да доставят храна във вторник, предаде "Асошиейтед прес", цитирайки активисти и сирийския Червен полумесец.

Над 1000 цивилни вече са напуснали спорните райони, които са обсадени от 20 месеца от правителствени части, а населението в тях гладува. Тридневното примирие, което позволи Червеният полумесец да проведе операциите си, бе удължено до шест дни. В обсадените зони...

Парламентът отхвърли поредния вот на недоверие

Народните представители отхвърлиха и третия вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски в началото на днешното пленарно заседание. ...

ФБР иска да бори "обстрелването" на самолети с лазер

Федералното бюро за разследване на САЩ обяви награда от 10 000 долара за информация, която би позволила залавянето на лица, облъчващи самолети с лазер.

Евентуалните сигнали ще бъдат приемани в продължение на 70 дни в 12 регионални представителствата на ФБР, включително в Ню Йорк, където през 2013 г. е било регистрирано увеличение с 39% на такива случаи в сравнение с предходната година. В национален мащаб през 2010 г. е имало 52 инцидента с облъчване с лазер, а през 2013 г. те са били вече 99. Според ФБР много пилоти се оплакват, че при такива лазерни атаки временно губят зрение и ориентация, което може да доведе до трагични катастрофи. Лицата, които имат информация за такива атаки, могат да сигнализират във ФБР, като анонимността им е гарантирана и ще получат награда от 10 000 долара.

Бившият чешки премиер вече е обвиняем

Бившият чешки премиер Петър Нечас е обвиняем по делото за корупция, заради което правителството му падна от власт, предадоха световните агенции. 

Правителството на Нечас падна през юни във вихъра на корупционен скандал и обвинения в прелюбодейство. 

Сред арестуваните бяха близката сътрудничка на Нечас Яна Нагиова, с която той е имал любовна връзка, и трима бивши депутати, които се съгласили да напуснат парламента в замяна на примамливи постове в държавни компании, обещани им от бившия премиер, припомня Асошиейтед прес. 

Адвокатът на бившия правителствен ръководител потвърди, че Нечас е обвиняем за предлагане на подкуп на депутатите. 

Нечас отрича обвиненията, определяйки случилото се като "обикновена политическа сделка".


"Live на червения диван" обединява "Остава", Ваня Щерева и Гери Турийска на една сцена


"Остава", Ваня Щерева и Гери Турийска заедно с групата й Rubikub ще са сред участващите на тазвечершния първи концерт на платформата "Live на червения диван", организираща акустични изпълнения на утвърдени и тепърва пробиващи изпълнители в нетрадиционни пространства.

На събитието от 22 ч. ще свирят всички, които са били част проекта досега, а сред тях са още Людмила Сланева – Локо, дуото ЛаМарина, китаристът на "Остава" Георги Георгиев, който ще се изяви и отделно от групата със...

Полевият ръководител на НСО при нападението срещу Доган е върнат на работа

И Върховният административен съд (ВАС) възстанови на работа полковник Георги Райков от НСО, който бе уволнен след нападението срещу почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това потвърди и самият п...

Община Смолян предприема действия срещу некоректните данъкоплатци

Община Смолян ще направи необходимото за прилагане възбрана на имущество спрямо некоректните данъкоплатци, съобщи Агенция Фокус. От издадените 1762 акта за установяване задължение по декларации - 775...

Българин измина сам маршрута „Ком—Емине“ през зимата (снимки)

За дългото пътешествие на русенеца Теодор Атанасов, който измина сам внушителните 650 километра в Стара планина от връх Ком до нос Емине разказва сайтът 360mag.bg. Теодор е от русенското туристичес...

Изборните резултати в Тайланд остават валидни, реши тамошният конституционен съд

Конституционният съд на Тайланд отхвърли искането на опозицията да се анулират оспорваните парламентарни избори на 2 февруари, които бяха опорочени от антиправителствени протести, продължаващи веч...

Британците са най-дебелите европейци

Британците са най-дебелите хора в Европа. Това се дължи на студения климат, показва ново изследване, предаде БГНЕС. Според учените, стомашни бактерии повишават риска от затлъстяване в местата по све...

Тойота изтегля за корекции 1,9 милиона автомобила

Японският автомобилостроител Toyota Motor Corp. съобщи днес, че изтегля от цял свят 1,9 милиона хибридни автомобили Prius от трето поколение, слезли от конвейерите между март 2009 г. и февруари 2014 г., заради грешки в програмното осигуряване, предадоха световните агенции.

Трябва да има стратегия зад вотовете на недоверие

Експерт: Евроизборите ще са проверка докъде са стигнали партиите

    


Парламентът отхвърли вота на недоверие към кабинета "Орешарски"

Народното събрание отхвърли в сряда третият вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски.В подкрепа на кабинета очаквано гласуваха депутатите от управляващата коалиция БСП и ДПС. Против кабинетa не дадоха своя вот от националистическата партия „Атака“. Депутатите на Сидеров се въздържаха, а 93-ма парламентаристи от ГЕРБ гласуваха недоверие на управлението.   Срещу управлението своя вот дадоха 93 народни представители, 116 подкрепиха правителството, а осем се въздържаха. Този път кабинетът“Орешарски“  бе атакуван за провал във вътрешната сигурност и обществения ред. Според вносителите от ГЕРБ правителството не се е справило с реформата в ДАНС, с бежанския проблем, с контрабандата и с битовата престъпност. Управляващите отхвърлят тези обвинения и твърдят, че проблемите в сектора са завещани от правителството на Борисов и в момента тече разрешаването им. Веднага след гласуването и оцеляването на кабинета, министър-председателят Пламен Орешарски благодари на депутатите, които са го подкрепили.  По думите му повечето аргументи за исканата му оставка от страна на ГЕРБ звучали по-скоро „като самокритика за предишни мандати“. "Ще продължим да изпълняваме политиките за подобряване на системата за сигурност“, заяви министър-председателят. По време на изказването на Орешарски от балконите на парламента две млади момичета издигнаха надпис "Оставка", който в последствие хвърлиха по депутатите от БСП. Протестиращите бяха изведени от квесторите, а думата бе дадена на парламентаристи, които със свои изказвания да защитят управлението. По думите на народния представител от Коалиция за България Петър Курумбашев той самият е гласувал срещу предложението на ГЕРБ за оставка на Орешарски, защото от партията на Борисов бил "единственият политик, освен Муамар Кадафи, който е обвинил български медици в предумушлено убийство – от трибуната на НС“. Депутатът очевидно визира случая, в който бившият вътрешен министър Цветан Цветанов прочете СРС-та от трибуната на парламента, за да обвини лекари от Горна Оряховица в убийство на бебе. "Благодаря на вносителите на вота. Този вот беше абсолютно несъстоятелен от гледна точка на ГЕРБ, но беше необходим от гледна точка на публичния интерес“ . Това каза от своя страна председателят на ДПС Лютви Местан, който също стана за защити кабинета. "Обществото имаше възможност да сравни две принципно различни концепции за ролята на МВР и за силовите структури”, заяви той. "Първата концепция е на управлението на ГЕРБ, разбирането за МВР и силовите структури като репресия. МВР се превърна в основния елемент за насилие върху политическия опонент”, каза още лидерът на ДПС и след това  похвали подхода на вътрешния министър Цветлин Йовчев и управлението на Орешарски. "ГЕРБ нямат моралното право да внасят вот на тема "Сигурност", защото именно тя се оказа най-големият провал на партията ГЕРБ и най-голямото разочарование на гражданите", заяви пък в своето изказване председателят на БСП Сергей Станишев.  "Твърде пресен е споменът за опит за подчиняване на съдената система на волята на една политическа партия, за рекетирането на бизнеса”, допълни той, след което похвали кабинетът за "бързото справяне с бежанската криза". След изказванията на политическите лидери на управляващите, председателят на парламента Михаил Миков пожела на премиера и министрите "да са живи и здрави" и парламентът премина към работата си за деня.   Очаквайкте подробности.

Вотът на недоверие срещу Орешарски очаквано не мина

Депутатите гласуваха против вота на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски. 

Гласуваха 217 народни представители, от които „за” – 93, „против” – 116, 8 се въздържаха.

При влизане в залата те бяха аплодирани от депутатите от "Коалиция за България" и ДПС.

В зала бяха премиерът Пламен Орешарски, вицепремиерът Цветлин Йовчев, Хасан Адемов, Димитър Греков Анелия Клисарова, Ангел Найденов, Искра Михайлова, Мариана Георгиева.

По време на гласуването в парламента се развя транспарант "оставка", държан от млади момичета.

От трибуната премиерът Пламен Орешарски благодари на депутатите, подкрепящи кабинета.

Това е третият вот на недоверие срещу този кабинет, внесен от ГЕРБ.

В понеделник народните представители дебатираха близо пет часа по политиката на правителството в сектор "Сигурност", заради която ГЕРБ иска недоверие на кабинета. 

Вносителите на вота смятат, че правителството не се справя в борбата с контрабандата и с решаването на проблемите на бежанците, а също и че се е провалило с реформата в сектора. Според опозицията е налице успешен

опит специалните служби да бъдат подчинени на различни интереси. 

Като цяло дебатът в понеделник беше вял, три от партиите предварително обявиха, че няма да го подкрепят. Почти целият кабинет беше в НС, но говориха главно вътрешният министър Цветлин Йовчев и министърът на отбраната Ангел Найденов. 

"Още в първия ден, когато вотът бе внесен, от пръв поглед той ми се стори самокритика, като чух дебатите и изчетох внимателно мотивите, установих, че съм абсолютно прав. Не чух фактите да подкрепят твърденията", така премиерът Пламен Орешарски обобщи дебатите. 

На 2 октомври 2013 г. народните представители отхвърлиха първия вот на недоверие към кабинета "Орешарски", внесен от Бойко Борисов и група депутати от ГЕРБ. Тогава 111 депутати бяха "против", 86 "за", 20 се въздържаха. Мотивът за вота на недоверие беше "провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране".

На 10 октомври 2013 г. депутатите от ГЕРБ внесоха втори вот, който беше мотивиран с "провал в политиката на регионалното развитие и инвестициите". На 17 октомври вотът бе отхвърлен.


Местан благодари на ГЕРБ за вота на недоверие

София /КРОСС/ Благодаря на вносителите на вота. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан. Той подчерта, че вотът на недоверие е бил абсолютно несъстоятелен от гледна точка на вносителите, но бил необходим от гледна точка на публичния интерес. Обществото получи възможност да сравни две принципно различни концепции за ролята на МВР и на силовите структури в едно демократично гражданско общество. Първата концепция е на управлението на ГЕРБ. МВР се превърна в инструмент за насилие върху опонентите, бизнеса и гражданите. Тази концепция се сблъска с това, което олицетворява собствено вицепремиерът Цветлин Йовчев - ролята на МВР да защитава свободите и правата на гражданите, каза Местан. Продължете в този дух, г-н Йовчев, призова в края на изказването си лидерът на ДПС.    

Орешарски оцеля и при третия вот на недоверие

Правителството на Пламен Орешарски оцеля и при третия вот на недоверие, внесен от ГЕРБ на тема „Сигурност". Гласуваха 217 народни представители, от които „за" - 93, „против" - 116, 8 се въздържаха. След обявяването на резултатите от вота група младежи скандираха "Оставка" в пленарната зала, след което хвърлиха плакат със същия надпис върху депутатите от БСП.

Куюмджев: ДКЕВР трябва да реши за цената на тока

Правителството ще направи всичко възможно, за да предотврати увеличението на тока. Това стана ясно от думите на заместник-председателя на енергийната...

Орешарски: Благодаря, че ни давате възможност да изпълняваме програмата си

София /КРОСС/ Благодаря на всички, които отхвърлиха вота. Уверявам ви, че ще продължим изпълнението на политиките, в това число и по подобряване на системите за сигурност. Това заяви от парламентарната трибуна министър-председателят Пламен Орешарски. Системите за сигурност за изключително важни. Искам да вярвам, че главната цел на всички в залата е подобряване на тези системи. Благодаря ви, че ни давате възможност да изпълняваме нашата програма, каза още Орешарски.    

27 катастрофи и един пострадал за денонощие във Варна

27 катастрофи са регистрирани във Варна през последното денонощие. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. При един от инциденти има пострадал гражданин, който е с контузии и няма опасност за живота му. При останалите инциденти са нанесени материални щети по автомобилите.

Акробати представиха фигурно пързаляне под вода в подкрепа на олимпийците

Новосибирск. /КРОСС/ Новосибирски спортисти от акробатичния отбор решиха да подкрепят руския отбор на Олимпиадата в Сочи, като представиха нов вид спорт - фигурно пързаляне под вода: двойка фигуристи изпълнява сложни акробатични елементи под вода. Те имитират фигурно пързаляне, само че, на на ледена пързалка, а на дъното на басейн, позовава се на съобщението на представителите на акробатичния отбор ИТАР-ТАСС.„Честно казано, идеята не е съвсем наша. Тя се появи, благодарение на един интернет-проект, а ние измислихме формат, който едва ли някой ще може да повтори: фигурно пързаляне под вода", разказа създателят на проекта Надежда Зайцева.По думите на акробатите, трудностите започнаха в процеса на фотосесията. Да се правят акробатични елементи със задържан дъх с отворени очи и при всичко това на кънки, се оказа истинско изпитание дори за опитните спортисти.„Когато се гмурнахме с кънките под водата, веднага осъзнахме, колко е сложна тази задача. Първите два часа само се гмуркахме заедно с фотографа, за да свикнем да се държим правилно под водата, която непрекъснато ни изтласкваше на горе. Дори се наложи Иля да сложи специален колан с тежести, а на ръба на басейна приятели стояха в пълна готовност да ни спасяват в случай, че се наложи. Под водата нищо не се виждаше, позирахме така да се каже "на сляпо", поясни Зайцева. Разбира се, преди подводната фотосесия, спортистите бяха подготвили и репетирали всичките акробатични елементи на суша

Пука ни и за театъра, и за държавата

/КРОСС/ Актьорите Христо Мутафчиев и Валентин Танев На нас ни пука, за това което се случва в нашата сфера, на нас ни пука за това, което става в държавата, заявява актьорът Валентин Танев, председател на гилдия актьори на Съюза на артистите в България и член на УС на САБ. „Най-важното в такава работа е човек да има желание и да му пука. Има един момент, може би по това си приличаме с Христо - да, нашата професия е важна, но трябва да си гражданин все пак. И това, което правим в съюза е нашият малък принос да са подредени нещата в държавата и ние се занимаваме само с конкретни неща. С простички, конкретни неща, които да въведат ред, да има повече почтеност", казва Валентин Танев, който работи заедно в тандем като единомишленици с председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Ние сме луди и двамата, много ясно, казва Христо за това как успяват с Вальо да намерят време и за работа в съюза, и за актьорски изяви. Успяваме с много добра организация и с много добър диалог помежду си, ние нямаме какво да делим. Ние смятаме, че човек има една висша цел - тя е съсловието и то да бъде поставено в ред, така че хората да могат да работят спокойно. Това е целта и на целия екип на Съюза на артистите, казва Христо Мутафчиев. И продължава: „И още нещо, когато започнем една работа, да я завършим докрай. Нищо, че има още три, четири, пет работи, които вършим паралелно. Но се концентрираме"

Бойко Борисов: Мъже да си правят комплименти, доникъде няма да докараме

Когато човек каже нещо, трябва да го подкрепи с документи и факти. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от Фокус. 

На коментар на журналист - „много си хубав, да не си станал от БСП", Борисов каза: "Мъже, да започнат да си правят комплименти рано сутрин, доникъде няма да докараме". 
Когато човек каже нещо, трябва да го подкрепи с документи и факти. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от Фокус. На коментар на журналист - „много си хубав, да не си станал от БСП", Борисов каза: "Мъже, да започнат да си правят комплименти рано сутрин, доникъде няма да докараме".

България е на последно място по свобода на словото в ЕС

България се нареди в дъното на класация за свобода на словото. Заемаме последно място сред страните от Европейския съюз (ЕС) и 100-но място сред...

БСП разчита на здравия разум в ДКЕВР срещу "безумното" искане за по-скъп ток


Зам.-председателят на енергийната комисия и депутат от "Коалиция за България" Явор Куюмджиев смята предложението на електроразпределителните дружества цената на тока да нарасне със 7-9% за абсурдно. В интервю за БНР той изрази надежда, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която е независим орган, ще прояви разум и няма да се съобрази с "безумието" на това искане.

Две от ЕРП-тата - ЕВН и "Енерго - Про" официално заявиха, че ще поискат увеличение от 1 април, а...

Инстинктите, които едва ли знаете, че имате

Голяма част от хората действат по един и същи начин

    


Представете си партия на Азис, Милко Калайджиев и Сашка Васева...

/КРОСС/ Депутатът от "Атака" Венцислав Лаков във Фейсбук: "Винаги може да стане и по -лошо. Представете си партия на Азис, Милко Калайджиев и Сашка Васева. Или нова женска журналистическа партия от Кулезич, Беновска, Михнева и още няколко подобни... Споко, това засега са само кошмарчета и хипотенузи."

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване