Клисарова: Няма да се намалява броят студенти държавна поръчка

Няма да се намалява броят студенти държавна поръчка особено по направления, които са стратегически за развитието на държавата. Нямаме достатъчно инженери, IT-специалисти, педагози, затова в тази посок...

Джордж Клуни се чувства прекалено стар, за да продължи да играе

52-годишният Джордж Клуни се чувствал прекалено стар, за да продължи актьорската си кариера и щял да се съсредоточи върху работата си като режисьор и продуцент, съобщава сайтът Банг шоубиз, предаде БТ...

Задължителният график за платен отпуск скоро може да отпадне при малките фирми

Отпадане на изискването за задължителен график за използване на платения годишен отпуск в микропредприятията е включено в Третия пакет от мерки за намаляване на регулаторната тежест върху бизнеса, ста...

Започва ремонт на гарата на Пазарджик за 3.6 млн. лв.

Започна ремонтът на гарата в Пазарджик за 3.6 млн. лв. Средствата са от оперативна програма "Транспорт".   Сградата трябва да бъде основно ремонтирана в срок от осем месеца. Ще бъдат подменени вътрешната и фасадната дограма, помещенията ще се санират. До всички нива на гаровия комплекс ще бъде осигурен достъп за лица с намалена подвижност, чрез изграждане и монтиране на асансьори и рампи.   След ремонта гарата ще има център за услуги, търговски обекти. Предвидено е и пълно обновяване на пешеходния подлез, както и възстановяване на осветлението.   Изпълнител за строителство е консорциум "Вектор инженеринг", в който влизат "Старт инженеринг" и "Вектор конструкт". Проджект мениджър на обекта е "Калистратов груп". Строителният надзор се осъществява от обединение "Рубикон-Ен Ар 2", в което влизат варненските фирми "Рубикон инженеринг" и "Ен Ар Консулт".   Дългото отлагане на ремонта на гарата я бе превърнало в неприветливо място както за гостите, така и за жителите на града. Това наложи да помислим за нейното цялостно модернизиране, за да се превърне в съвременен център на железопътния транспорт и приятна част от градската среда, каза зам.-министърът на транспорта Петър Киров, който направи първата копка на обекта.   Той съобщи още, че са договорени всички средства по програма "Транспорт" за периода 2007-2013 г. предвидени за железопътни проекти са договорени, а разплатените средства възлизат на около 830 милиона лева до момента.   Освен на жп гарата в Пазарджик със средства по оперативната програма се правят ремонти и на Централната жп гара в София, както и на тази в Бургас.

Марая Кери разпищоли щедра гръд

Певицата се раздаде докрай, докато изпълняваше новото си парче "You're Mine".

Откриха гена на гениалността

/КРОСС/ Британски учени откриха гена на гениалността. Повишената му активност води до увеличаване на интелектуалната дейност и по-високи познавателни способности. Може да се каже, че гениалността зависи от характеристиките на този ген, твърдят експертите. "Задачата на нашето изследване бе да се опитаме да намерим причината за разликите в интелектуалния потенциал на хората. Открихме, че това зависи от начина, по който се обменя информация между невроните. Това се определя от активността на гена", съобщава Би Би Си, позовавайки се на ръководителя на изследването. „Гениалността фактически представлява способността на главния мозък да комуникира и обработва информация", каза още той.

Германия леко завиши прогнозата си за растежа през 2014 г.


Германското правителство леко повиши прогнозата си за растежа на националната икономика през 2014 година до 1.8 на сто, посочвайки, че очаква ниската безработица и увеличаването на заплатите да стимулират вътрешното търсене, предаде "Асошиейтед прес".

Министерството на икономиката прогнозираше досега растеж от 1.7 на сто.

Обявената днес коригирана нагоре прогноза бележи скок спрямо 2013 г., когато Германия отчете скромно увеличение на брутния вътрешен продукт от 0.4 на...

Столична програма "Култура" - 2014 с нов обхват

София/КРОСС/Столична община обяви новия обхват и условия за кандидатстване по Столична програма "Култура" - 2014 г. Предложения са в съзвучие с една от основните цели на инициативата Европейска столица на културата: "европейските граждани да се опознаят по-добре и да осъзнаят, че принадлежат към една общност". Насърчаването на мобилността и европейските партньорства ще даде преимущество на София при оценяването на кандидатурата й по критериите, включени в групата "Европейско измерение", посочват от общината.  Приоритетно ще бъдат финансирани иновативни проекти, чиито идеи, форми и начини на разпространение динамизират културния живот в столицата. Ето и предложенията: 1. Достъп до култура: развитие на публиките, пълноценно културно участие и новите форми на културно участие и културно потребление, станали възможни с развитието на информационните и комуникационни технологии. Насърчаване на активното участие на гражданите на София в културните процеси в контекста на приоритета на инициативата „Европейска столица на културата" - Град на гражданите. Децентрализиране на културния живот от центъра към перифериите и естетизиране на нови културни пространства. 2. Култура и човешки капитал: укрепване и повишаване на културните компетенции, знания, лични умения и мотивация както на създателите на културни продукти и услуги, така и на настоящите и бъдещите им потребители в София

Ковачев: Филмът за цар Самуил поругава българската история

/КРОСС/ "Със сериозно безпокойство научих за новия филмов проект в Република Македония, финансиран от "Македонския филмов фонд" с половин милион евро държавни средства, за живота на българския цар Самуил. Според излязлата информация, за пореден път в Република Македония ще бъде направен опит за груба историческа манипулация целяща да внуши, че цар Самуил е "македонски" цар и е отстоявал позициите и внушенията на сегашните управляващи в Скопие. Това е в остро противоречие с цялото досегашно човешко историческо познание, събрано в трудовете на пътешественици и учени, и доказано чрез оригинални исторически ръкописи и артефакти", заяви българският евродептуат от групата на Европейската народна партия Андрей Ковачев. "Без да поставям под съмнение свободата на автора да твори, изказаните в медиите откровения от режисьора Антонио Митрикевски издават истинските му намерения, нямащи нищо общо нито с изкуството, нито с историческата истина. Художествената измислица е неуместна при безспорно установени исторически факти и се превръща в откровена пропаганда, финансирана с държавни пари. Поставянето на измислени реплики от името на цар Самуил, като например, че е цар на "Светото македонско царство", без предоставяне на исторически документи, е евтина и жалка лъжа", продължава позицията на българския евродепутат

Жозе Барозу: Швейцарците губят повече, отколкото ЕС

Швейцария ще загуби повече от ЕС, след като гласува на референдум да ограничи имиграцията, тъй като тя не може да се възползва от всички предимства на най-големия пазар в света без взаимен достъп, казва в интервю за Ройтерс председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. 

По думите на Барозу решението да се възстановят квотите за имигранти нарушава сключено споразумение с ЕС и

ще има сериозни последствия за отношенията между богатата алпийска държава и заобикалящия я 28-членен блок. 

Въпреки че не спомена конкретни санкции, Барозу намекна, че швейцарците може да загубят правото да живеят и работят в ЕС, включително в съседните Германия, Франция и Италия, а швейцарските фирми също може да се сблъскат с препятствия. 

"По отношение на реципрочността, не е редно швейцарските граждани да имат неограничена свобода на движение в ЕС. Мисля, че тук има 430 хил. от тях, което е относително повече от единия милион граждани на ЕС в Швейцария", каза той. 

Швейцария има население от 8 млн. души, една четвърт от които са чужденци, а ЕС - 500 млн. души. 

Швейцарските делови среди и повечето политически партии бяха против предложените в референдума ограничения на имиграцията, защото осъзнаваха колко много може да навреди това на националната им икономика, отбеляза Барозу. 

"Относително погледнато, разбирате, че със сигурност е по-важно за Швейцария да има достъп до този пазар,

който е най-големият пазар на света, отколкото за ЕС да има достъп до Швейцария, която е много важна страна", посочи председателят на Европейската комисия. 

Налагането на санкции на Украйна сега би било грешка и приоритетът трябва да е създаване на подходящи условия за мирен политически преход, заяви Барозу по друга основна тема на външната политика в последните месеци. 

САЩ призовават за по-твърда линия към Украйна и смятат, че трябва да ѝ се наложат санкции заради суровите мерки на президента Виктор Янукович срещу протестиращите, които демонстрират в подкрепа на ЕС от близо три месеца, отбелязва Ройтерс. 

"Сега сме на етап, в който приоритетът е да се стабилизира страната,

да се избегне насилието, да започне сериозен диалог между правителството и опозицията. На този етап други мерки може да имат единствено отрицателен ефект", заяви Барозу. 

Той обаче добави, че ако положението се влоши и продължи насилието срещу протестиращите, той лично е казал на Янукович, че ЕС няма да стои бездейно. 

"Ще има последствия за отношенията между Украйна и ЕС", каза Барозу. 

По въпроса за наближаващите избори за Европейски парламент Барозу изрази убеденост, че центристките партии от ЕС ще запазят значително мнозинство след вота през май. 

Някои анализатори предричат, че

20% или повече може да бъдат спечелени от група крайнодесни евроскептични партии,

след които френският Национален фронт, Партията за независимост на Великобритания и холандската Партия на свободата, а също гръцката крайнолява партия "Сириза" и италианското популистко "Движение 5 звезди". 

Това поражда безпокойство, че бъдещите мерки за интеграция на еврото може да претърпят неуспех, отбелязва Ройтерс. 

Барозу изрази несъгласие с тази прогноза. "Значителното мнозинство ще е образувано от проевропейски партии, така че не очаквам сериозни трудности по отношение на законодателната дейност", посочи той. 

Това мнозинство обаче няма да има особено значение ако левоцентристите, десноцентристите, либералите и Зелените не се обединят, за да защитят по-енергично продължаването на интеграцията, което твърде често се приема като даденост от политици от ЕС, отбеляза председателят на Европейската комисия.


Отпуснаха 21,5 млн. допълнително за висше образование

21,5 млн. лв. дава държавата като допълнителна субсидия за вузовете, съобщи просветната министърка Анелия Клисарова решението на кабинета.Правителството утвърди и държавната гаранция за студентското кредитиране в размер на 40 млн. лв.

Гранични полицаи задържаха 8 сирийци в товарен автомобил

Гранични полицаи задържаха 8 сирийци, укрити в товарен автомобил, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Българите с противоречива оценка на членството в ЕС

След 7 години в Европейския съюз равносметката на българите за изминалия период е противоречива, но те остават умерени оптимисти за членството на България и бъдещото развитие на Европа.

Такава картина очертават данните на агенция Алфа Рисърч, които са част от проведения през януари 2014 г. мониторинг на обществено-политическите нагласи. Проучването е реализирано в периода 18-22 януари 2014 г. сред 1050 пълнолетни граждани от цялата страна.

В началото на осмата година от членството на България в ЕС и на прага на третите поред избори за европейски парламент, равносметката на българите за изминалия период е противоречива: според 32% страната е спечелила от европейското членство, но повече от половината (51%), не виждат съществена промяна. Песимистите (17%) са близо два пъти по-малко от позитивно настроените.

Когато става въпрос за резултатите в личен план, мненията са много по-критични. Едва 15% – два пъти по-малко от посочилите, че страната е спечелила от членството в ЕС, отчитат лични ползи, а огромното мнозинство – 73% заявяват, че до момента не са усетили съществена промяна за себе си. Социалните групи, които в по-голяма степен виждат ползи както за страната, така и в личен план, са най-вече столичани, по-младите поколения, хората с по-високо образование и доходи.

Възможностите за пътуване (90%) и работа (81%) в чужбина са направленията, в които българите виждат най-големия и реален ефект от членството в ЕС. Това са и сферите, към които е имало най-големи очаквания за подобрение при присъединяването ни.

Инфраструктурата е третото направление с най-много положителни оценки – 73%. Тук промяната в обществените нагласи бележи най-голям ръст спрямо началото на членството, когато едва 26% от българите са се надявали на положителни ефекти в това направление.

За мнозинството от хората обаче членството в ЕС не е успяло да повлияе съществено върху развитието на редица ключови сфери като: селско стопанство (49% положителни - 49% негативни оценки), опазване на околната среда (44% положителни - 53% негативни оценки), подобряване конкурентоспособността на българските фирми (42%-55%), защита на потребителите (41%-55%), култура и наука (36%-59%), социални политики (35%-62%).

В дъното на класацията, с най-много негативни оценки, остават: борбата с престъпността (68% негативни оценки), корупцията (71%), и работата на съдебната система (74%). В това отношение обществените нагласи съвпадат изцяло с критиките от регулярните мониторингови доклади на Европейската комисия, в т.ч. и последния от януари 2014 г.

Въпреки доминиращото усещане, че българските граждани не са усетили преки ползи от присъединяването ни към ЕС и слабия ефект върху редица ключови социални сфери, общественото мнение запазва умерен еврооптимизъм.

46% от българите имат положително отношение към членството в ЕС, а негативно - едва 16%.

Очаквания Евросъюзът да се развива в положителна посока в близко бъдеще споделят 37% от хората. Според 17%, колкото са и европесимистите, ситуацията в Съюза ще се влошава.

С повече оптимизъм към Европа подхождат тези социални групи, които в по-голяма степен са изпитали ползите от членството: по-младите поколения, с по-висок социален и икономически статус, привърженици на десни и дясно-центристки политически формации. "Евроскептицизмът" е по-разпространен сред хората с ниски доходи и образование, заетите с ръчен труд и безработните, както и сред по-възрастното поколение.

Одобрението на българите за европейското членство е подкрепа за стратегическата ориентация на страната, но то не е константа. От начина, по който България ще се развива през следващите години, от напредъка в сферите, към които общественото мнение е най-критично, ще зависи в каква посока ще поеме то и дали крехкият оптимизъм няма да се трансформира в песимизъм.


Непълнолетен простреля трима братя, единият е мъртъв

Млад мъж е убит, а трима са ранени заради вражда между две ромски фамилии в ломския квартал „Момин брод”, пише "Конкурент". От полицията потвърдиха информацията, но отказаха подробности. Стрелецът е 17-годишно момче. Единадесетокласникът Захари Асенов е арестуван. Той защитавал с ловна пушка честта на фамилията си. Млад мъж е убит, а трима са ранени заради вражда между две ромски фамилии в ломския квартал „Момин брод”, пише "Конкурент". От полицията потвърдиха информацията, но отказаха подробности. Стрелецът е 17-годишно момче. Единадесетокласникът Захари Асенов е арестуван. Той защитавал с ловна пушка честта на фамилията си.

Започна планирането на военноморското учение с международно участие „Бриз 2014”

На 11 и 12 февруари 2014 година във Военноморски клуб – Варна се проведе началната планираща конференция за военноморското учение с международно участие „Бриз 2014”, което ще се проведе през месец юли 2014 година. В конференцията участваха офицери от командването на Военноморските сили и военноморска база - ВМС, представители на ВМС на САЩ, Гърция, Турция, Италия, Втора постоянна група кораби на НАТО в Средиземно море, както и на правителствени и неправителствени ведомства и организации, които ще се включат в учението.

Концесията на ски зоната в Банско е донесла 263 хил. лв. през 2012 г.

От концесии на минерални извори приходите за държавата и общините са малко над 3 млн. лева

    


Правителството отпусна още 21 млн. лв. на университетите

/КРОСС/ Правителството одобри предоставянето на 21 422 145 лв. допълнителни трансфери за държавните висши училища. Средствата са предвидени в централния бюджет за 2014 г. и се разпределят между ВУЗ-овете в зависимост от комплексната оценка за качеството на обучението, съответствието му с потребностите на пазара на труда и за увеличение на диференцираните нормативи за издръжка на обучението в приоритетни професионални направления. Допълнителната субсидия зависи и от броя на студентите, които се обучават в съответното професионално направление. Професионалните направления са две. Първото е педагогически науки, природни науки, математика и информатика, технически науки, аграрни науки и ветеринарна медицина, изкуства, а второто - хуманитарни науки, социални, стопански и правни науки, здравеопазване и спорт, сигурност и отбрана. Правителството издаде и държавна гаранция по Закона за кредитиране на студенти и докторанти в размер до 40 млн. лв. Средствата са предвидени в Закона за държавния бюджет за тази година.    

Отпада задължителното гласуване

Депутатите не приеха предложението на ГЕРБ за задължително гласуване.

Милиардерът Серж Дасо остана без имунитет

Това стана по искане на правосъдието в разследване на предполагаемо купуване на гласове

Депутат от ГЕРБ уредил акция „Оставка” в парламента

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков е поканил в парламента двете жени, вдигнали плаката „Оставка” от балкона на Народното събрание. Това показва справка, поискана от депутата от БСП Антон Кутев. Шефът на парламента Михаил Миков се зарече да има наказания за квестора.

Махмуд – новият обитател на бежанския дом в Харманли

Бебето е родено в събота, родителите му са сирийци

    


Познайте колко взима шефката на General Motors

General Motors (GM) е една от най-големите автомобилни компании в света, отбелязваща печалби за милиони долари всяка година. Само за 2013 г. те се...

САЩ ни готвят пилета, киснати в белина?

Германски неправителствени организации изразиха безпокойството си във връзка с подготвяното споразумение "Партньорство за трансатлантическа търговия и инвестиции" и възможността в ЕС да влязат американски храни, вредни за човешкото здраве.

НС отряза ГЕРБ за вот по нет зад граница, нямало сигурност

Управляващите отхвърлиха и това предложение на опозицията

    


Барозу: Швейцарците губят повече, отколкото ЕС

В интервю пред Ройтерс председателят на Европейската комисия коментира швейцарския референдум за имиграцията, украинската криза и предстоящите избори за ЕП

Предприети са мерки за решаване на проблема на превозвачите

България е предприела всички мерки, за да се преодолее кризата с блокираната българо-турска граница и проблемът с превозвачите. Това коментира в кулоарите на парламента вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева. Бобева каза, че всички мерки са предприети още в края на миналата година, турската страна е поканена на преговори, двете автомобилни агенции са в непрекъснат контакт.

205 г. от рождението на Чарлз Дарвин

/КРОСС/ „Мистерията за началото на всичко е неразрешима за нас. Затова аз ще се задоволя с това да остана агностик". „Човекът, с всичките си благородни качества... все още носи в телесната си рамка неизличимия печат на своя по-низш произход". Това са думи на английския ученЧарлз Дарвин. Днес, 12 февруари, се навършват 205 г. от рождението на Чарлз Дарвин - английски учен и естественик. Дарвин е първият, който обяснява развитието на всички живи същества с еволюцията. Теорията си за естествения подбор развива в труда на животаси си „Произход на видовете" (1859 г.), преведен и на български език. Друга негова книга, която може да бъде намерена в родните книжарници, е „Дарвин: За изразяването на емоциите при човека и животните". Макар да е авторитетно име в научните среди, заслуженото признание получава чак години след смъртта си, през 30-те години на ХХ век. Умира 1882 г.  В последните години материалите, които са посветени на опитите да се защити или отхвърли възприеманата като единствена възможна от научна гледна точка теория за еволюцията на видовете, създадена от Чарлз Дарвин, постоянно се увеличават. Най-новите "невероятни" научни разкрития, както и "забравените" необясними археологически находки постоянно наливат вода в мелницата както на единия лагер (защитниците на "дарвинизма"), така и на другия (противниците на Дарвин)

В Ливан обезвредиха мощно взривно устройство

Ливанските сили за сигурност обезвредиха днес в Бейрут взривно устройство със 100 кг експлозив, което се намирало в лек автомобил, паркиран близо до една от най-оживените улици на столицата Бейрут.

ЗС „Александър Стамболийски” с призив за евроизборите

/КРОСС/ Коалиционният партньор на БСП в КБ Земеделския съюз „Александър Стамболийски" се обърна с декларация към своите членове и симпатизанти за активна работа на предстоящите европейски избори. „Единството е важна съставна част на технологията на политическите действия. В кризисни ситуации и във важни, съдбоносни за дадена кауза моменти, то се извисява до нивото на основополагащ принцип и гаранция за успех. Загърбването на този принцип, като правило води до губене на позиции и неблагополучие", се казва в декларацията. В документа се посочва, че Коалиция за България е един успешен политически формат, „който натрупа положителен опит при усилията за изграждане на една по-социална България, като част от по-социална Европа". „Отчитайки поуките от собствената ни история, сме били и оставяме на позицията за стратегическо и оперативно единство. Призоваваме всички наши членове и симпатизанти към висока активност на предстоящите избори за евродепутати, както и към висока отговорност за запазване на единната и неделима политическа позиция в КБ", завършва декларацията на земеделците.  

Инструкции на "Позитано" за правилния избор на Пеевски начело да ДАНС

На бял свят излязоха нови "опорни точки" с инструкции на БСП към червения актив и организирани писачи по интернет-форумите как да коментират правилно актуални политически събития и неудобни теми. Преди ден сайтът "Биволь" публикува документи, показващи, че БСП е наела пиар агенцията "Лидуей Медия Салюшънс", която да осигури разпространението на "опорните точки" чрез 700 "трола". Медийният секретар на БСП Антон Кутев, до когото са адресирани отчетите на агенцията, отрече да я познава и да има контакти с нея, като в същото време уточни, че партията разчита на доброволци за прокарване на тезите си в интернет пространството. "Биволь" публикува в сряда всички отчети на "Лидуей" от март 2013 до януари 2014, адресирани до Антон Кутев. Всеки от отчетите е придружен с анализи и с опорни точки. От тях се разбира, че противно на публичните увъртания и мълчанието на БСП за скандалите с Делян Пеевски и Волен Сидеров, червените имат тези в тяхна подкрепа, които се разпръскват чрез интернет троловете за симулация на автентично обществено мнение. Изброените по-долу точки са буквално копирани в коментарите от троловете в десетки медии и във Facebook. Те явно са замислени чрез "политически некоректни" тези да усилят посланията, изказвани публично от червените депутати. Публикуваме без редакторска намеса: Тези за назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС: 14 Юни - 17 Юни 2013 "Решението е нестандартно, но и ситуацията, в която ГЕРБ превърнаха спец службите е уникална - да работят не в интерес на страната, а за да обслужват бизнес и политическите интереси на Цветанов и компания. Пеевски е наясно, кои са скритите агенти на бившия ВР министър в службите и ще ги неутрализира най-добре. Този със сигурност няма да остави верните хора на Цветанов в спецслужбите, защото ще ги реорганизира основно. Пеевски се скара с Цветанов още в Парламента, какво остава като оглави спецслужбите - ще се намерят доказателства за далаверите им, затова и ГЕРБерите треперят. Пеевски е подходящ защото е много навътре в далаверите на Цветанов и Борисов, както сам го каза в НС. И затова високопоставените гербери трудно могат да се примирят с подобен избор, защото няма по-върл враг от довчерашния приятел. А при проверките на работата през мандата им разследващите вече ще задават точните въпроси. На зла круша - зъл прът. Щом ГЕРБ опищяха страната, значи изборът на Пеевски за шеф на ДАНС ги е ударил по слабото място. Сега като нищо ще се намерят и доказателствата, които липсват на прокуратурата за да си свърши докрай работата.. Толкова бурна реакция срещу този кандидат издава само едно - огромен страх и ужас у върховните гербери. Най-опасни са довчерашните приятели, които ти знаят всички далавери. ГЕРБ не могат да търпят повече - след прокурорските проверки, сега и бившият им приятел и сега най-яростен противник да оглави ДАНС. Знаят, че ще ги пратят в затвора и затова искат разтурване на парламента и извънредни избори. Наистина ГЕРБ нямат нищо против Д.Пеевски, защото той ги обслужваше вярно чрез медиите си близо 4 години. Но много искат властта и си търсят поводи за метеж, за да се върнат отново начело на държавата! Сякаш някой е очаквал ГЕРБ да си признаят. Та точно те, вместо да останат да дискутират кандидатурата за ДАНС в парламента, излязоха и започнаха да подклаждат протестите. А Борисов откровено заяви, че "пилците се броят на есен" . Пеевски начело на спецслужбите ще обърка сметките на много хора, а някои недосегаеми гербери може и в затвора да влязат. Затова е цялата политическа олелия". След началото на протестите и отменения избор на Пеевски тонът се сменя и се насочва срещу протестите: "Пеевски беше едно наистина нестандартно решение - силно мотивиран да пресече контрабандата външен за системата на спец службите човек. Но пък обществото не го прие и правителството си корегира решението. Протестите са платени и обслужват единствено ГЕРБ,като целят връщането им на власт. Както Орешарски, Станишиев и Манолова признават, изборът на Пеевски беше грешка - ама само който не работи той не греши. Не защитавам Пеевски, но никой не може да го обвини, че е намесен в наркоканалите. Точно той можеше да ги пресече, защото е медийно и финасово силен - илюзия е, че обикновен човек може сам да излезе и да се опълчи срещу статуквото. Ама не е перфектния избор и това се отчете като грешка от правителството. На практика протестите нямат причина! Без да дадат поне малък толеранс на новото правителство, гражданите ще върнат ГЕРБ на власт. Протестите нямат мотив - и Пеевски се отказа, и забраната на тютюнопушенето остана. За какво протестират? Протестиращите са много заблудени - за по едни 100 лв са готови да обрекат децата си да живеят под диктатата на мафията завинаги. Защото следващите избори няма да има, а просто печатницата на ГЕРБ ще се постарае да достави по места правилно попълнените бюлетини. От хаос, безредици и нерешаване на икономическите проблеми на страната полза имат само изпадналите от властта мутри на ГЕРБ. Надяват се хората отново да ги върнат начело на държавното управление, дори с цената на тотален разгром на държавността. Не дадоха дори 10 дни спокойствие на новото правителство!" Не е пожалена и вътрешнопартийната опозиция срещу назначението на Пеевски, най-вече в лицето на Кадиев: "Не прави чест на вътрешнопартийната опозиция да използва една грешка за да свали цялото правителство и реално да обслужи интересите на ГЕБ като самосвали Коалиция за България от властта! Намери се най-честния в БСП - Кадиев. За енергетиката да не отваряме дума, щото там той и жена му са като оплетени черва с кожодерите.... Но пък човекът зове вътрешнопартийната опозиция да връща Гоце на власт. Я по-добре се скрий и си замълчи. Много е подло вътрешнопартиен опонент да критикува лидера си по медиите. Ако сравним Станишев с Р.Петков и трябва да се избира - предпочитам човека с европейското мислене, който не контактува със знакови фигури от ъндърграунда... Права е И.Йотова, че ЕП не се интересуват от конкретните имена на ръководителите на държавните ни институции, а реформите и работата да вървят. Но ГЕРБ се страхуват специално ДАНС да проработи, защото контрабандните канали са основен източник за финансирането им. Лесно им е на тия БСП-ари от далечен Берлин да подкрепят по принцип модерната социалдемокрация у нас. Ама преди това трябва да се почистят Авгиевите обори на спец службите, покровителстващи контрабандата. Това може да свърши само някой достатъчно мотивиран и външен за системата човек, амбициран да прочисти и реформира системата". Сидеров като Мунчо "БСП има сериозни проблеми в ПЕС заради управлението с гласовете на Атака. Ето защо публично от БСП или избягват да коментират Сидеров, или отричат, че са в негласна коалиция. На троловете обаче са спуснати тези в подкрепа на юнските изцепките на националиста, които са представени като липса на куртоазия и лицемерие Сидеров даде пример на ГЕРБ как се държи депутат, изпратен в парламента за да работи. Принудителното безделие на парламента и правителството обслужва интересите само на герберите, които не могат да приемат отпадането си от властта. Все някой трябва да нарече нещата с истинските им имена. Не разбирам защо толкова се обиждат от "Господарите...". Когато те се подиграват с хората е нормално, но като им върнат жеста - било клевета... Волен е като някакъв съвременен Мунчо, който може и да е луд, но говори истини. Волен може и да не се държи възпитано, но досега всичко, което казва за политическата и медийната обстановка у нас е точно. Просто му липсва куртоазия и лицемерие. Атака всъщност се пазари да я подкрепят за импичмънта на президента - едва ли ще го постигне, но въпреки това според мен ще се върне в парламента. На парктика такива спешни избори обслужват единствено интересите на ГЕРБ - замитане на следите и прекратяване на съдебните производства срещу тях Сидеров е прав, не може 100-ина младежи, които си уплътняват времето като "протестират" за дребните стотинки на ГЕРБ да блокират всеки ден центъра на София. МВР трябва да осигури нормалното функциониране на градския транспорт и да гарантира, че гражданите могат да се придвижват свободно. Медиите наистина преекспонират протестите на т.нар. "мирни и високоинтелигентни", самообявявили за истина от последна инстанция хейтъри. Но поне хората на Сидеров могат да отпушат движението в центъра на столицата и да прогонят тези закъснели хипари оттам. Протестиращите били много мирни и тихи - чак гърлото на Сидеров щели да изтръгват. Ама това никъде не го анализират дежурните политолози по медиите". Скандалът с френския дипломат и искането за "емунитетът" (sic) на Сидеров е посрещнат със следните тези: "Недопустивмо е разни чужденци да искат обяснение от българското правителство – не само не са прави, защото реакция по случая Сидеров имаше, но и не сме васална република на никого. Всички управляващите осъдиха поведението на Сидеров, но може би на някои евродепутати не им е достатъчно. Протестна нота ли очакват." "Биволъ" публикува и приложение с всички тези на "Лийдуей" за БСП от Март 2013 до Януари 2014. Изданието заявява, че разполага с неопровержими данни, че "Лийдуей" (Leadway Media Solutions) работят с висшето ръководство на БСП при това не само в една кампания.

Варна отдели най-много пари за образование

/КРОСС/ С 32 гласа „за", 8 "против", един "въздържал се" и 7 отсъстващи общинските съветници приеха бюджета на Варна за тази година. Общият му размер е 222 070 000 лева, или с около 11 милиона повече в сравнение с 2013-та. "Против" гласуваха всичките седем присъстващи съветници от БСП, както и д-р Ивайло Митковски от ДСБ. "Въздържал се" гласува Марина Карапетян от БАСТА. Основните приоритети за хазната през 2014-а ще са здравеопазването, образованието и социалната политика. Другите важни задачи, които местната администрация ще отстоява, са намаляването на данъчната тежест и амбициозната капиталова програма в размер на над 37 милиона лева. Близо 127 милиона лева са заложените приходи от местни дейности, като от данъци в общинската хазна се очаква да 64,2 млн. лева. Най-много пари и през тази година ще бъдат харчени за образование - 86 млн. лева. За здравеопазване са заделени малко 14,4 млн. лв., а за социални дейности близо 10 млн. За почивно дело, култура и религиозни дейности са предвидени 12,5 милиона лева. За изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа парите са 18,4 милиона. За поддържане на чистотата в бюджета са осигурени над 27 милиона лева.  

24 години затвор за син, убил майка си

Окръжният съд в Пловдив осъди на 24 години затвор син, убил майка си на 8 октомври 2013 г., съобщиха от Съдебната палата.

Пикник на пътя! Безсилието на ТИР-аджиите

Километрични опашки на границата и липса на светлина в тунела

    


Учените ще изследват гените на Ричард III

/КРОСС/ Британски учени възнамеряват да разчетат гените на средновековния английския крал Ричард III, за да разберат били ли са очите и косите му черни. Това съобщиха във вторник експерти от университета в Лестър. Именно в този град през 2012 г. бяха открити останките на монарха , чийто гроб се считаше за изгубена преди няколко века."Няма нито един портрет на Ричард III, нарисуван по времето, когато е живял той", обясни д-р Тюри Кинг, която ще ръководи научната работата. „Всички негови портрети са рисувани 40-50 години след смъртта му. Ще бъде интересно да се сравни информацията, получена след ДНК анализ, с тази, позната ни от картините", посочи тя. Очаква се, научните изследвания, за които ще отидат около 100 000 паунда, да продължат най-малко една година.

Спипаха крадец, смлял от бой баба в Габровница

Транспортни полицаи са задържали 37-годишен мъж от с.Габровница за нападение и грабеж на 86-годишна баба от същото село.

Дора Стрезова заменя Шамонал начело на "Данон Сердика"

  Дора Стрезова е новият изпълнителен директор на компанията за млечни продукти "Данон Сердика". Тя ще замести на поста  Рено...

Блокират пътен възел, ако не изплатят заплатите на работниците от Банско

/КРОСС/ Около 300 работещи в „Пиринска мура" АД - гр. Банско, останаха без заплати от м. септември 2013 г. За м. септември имаше частично авансово плащане, а за месеците октомври, ноември и декември 2013 г. и за м. януари 2014 г., заплатите са начислени, но не са изплащани суми. От 4 февруари 2014 г., в знак на протест, работниците и служителите обявиха гражданско неподчинение, като заявиха, че ще продължат своите протестни действия до изплащане на дължимите работни заплати. Днес на входа на предприятието бе залепена заповед със задна дата с № 16/ 07.02.2014 г., чрез която работодателят обявява едномесечен престой от 7 февруари до 7 март 2014 г. След като започнаха на гражданските протести на 4 февруари, на 10 февруари 2014 г. 250 души от работещите общо 300 души учредиха основна синдикална организация към КНСБ и се обърнаха за помощ и подкрепа към общинската и регионалната структура на КНСБ. Днес общинският координатор на КНСБ в Банско Димитър Джупанов, регионалният председател на КНСБ в Благоевград Емануил Манолов и директорът на Областната инспекция по труда (ОИТ) - Благоевград са на място при работниците от дружеството за проверка на дадените предписания от ОИТ, в които изрично е записано от днес, 12 февруари 2014 г., да започне изплащането по график на дължимите работни заплати

Бомбена заплаха заради сергии за мартеници

Бургас/КРОСС/ Война между търговците на мартеници е най-вероятната причина за подаването на анонимния сигнал за поставено взривно устройство в ТД "Приморие", пише Флагман.Бг. Днес е единственият ден, в който търговците трябваше да подадат заявленията си и да им бъдат определени маси, на които да търгуват до началото на март. Стълкновението около дирекцията е от рано сутринта. Десетки са минали още призори, но голяма част останаха навън. Търговци се съмняват, че по този начин се прави опит за саботаж на организацията за продажбите на мартеници. "Не е редно тези, които са се регистрирали да получат масите, а ние да не ги получим", негодуваха търговци, който чакат от тъмно на ул."Александровска", за да се доберат първи до гишетата за плащане на масите. Те са раздвоени. Едни смятат, че анонимният сигнал е подаден от миналите по-рано, други са убедени, че става въпрос за закъснели търговци, които видели, че няма как да се уредят с хубава маса. Тази година местата за търговците на мартеници са далеч по-малко от предходните. Причината е ремонтът на площад "Тройката". Заради това и те ще бъдат разположени пред храма "Св.св.Кирил и Методий", по "Александровска" и до Операта. Оказа се, че до бомбения сигнал са минали едва 35 търговци, които обаче са заели 70 места. Остават още толкова за всички останали. Не е изключено техни близки утре да се наредят отново първи, за да вземат и другите позиции.  

Ученик простреля трима брата, единият е мъртъв

Млад мъж е убит, а трима са ранени заради вражда между две ромски фамилии в ломския квартал „Момин брод”, пише Млад мъж е убит, а трима са ранени заради вражда между две ромски фамилии в ломския квартал „Момин брод”, пише "Конкурент". От полицията потвърдиха информацията, но отказаха подробности. Стрелецът е 17-годишно момче. Единадесетокласникът Захари Асенов е арестуван. Той защитавал с ловна пушка честта на фамилията си.

Бомбена заплаха заради сергии за мартаници

Бургас/КРОСС/ Война между търговците на мартеници е най-вероятната причина за подаването на анонимния сигнал за поставено взривно устройство в ТД "Приморие", пише Флагман.Бг. Днес е единственият ден, в който търговците трябваше да подадат заявленията си и да им бъдат определени маси, на които да търгуват до началото на март. Стълкновението около дирекцията е от рано сутринта. Десетки са минали още призори, но голяма част останаха навън. Търговци се съмняват, че по този начин се прави опит за саботаж на организацията за продажбите на мартеници. "Не е редно тези, които са се регистрирали да получат масите, а ние да не ги получим", негодуваха търговци, който чакат от тъмно на ул."Александровска", за да се доберат първи до гишетата за плащане на масите. Те са раздвоени. Едни смятат, че анонимният сигнал е подаден от миналите по-рано, други са убедени, че става въпрос за закъснели търговци, които видели, че няма как да се уредят с хубава маса. Тази година местата за търговците на мартеници са далеч по-малко от предходните. Причината е ремонтът на площад "Тройката". Заради това и те ще бъдат разположени пред храма "Св.св.Кирил и Методий", по "Александровска" и до Операта. Оказа се, че до бомбения сигнал са минали едва 35 търговци, които обаче са заели 70 места. Остават още толкова за всички останали. Не е изключено техни близки утре да се наредят отново първи, за да вземат и другите позиции.  

Шофьор: Турските превозвачи искат цялостно затваряне на „Лесово”

Турските превозвачи настояват за цялостно затваряне на границата на Лесово. Това твърди един от българските превозвачи, протестиращи на границата – Венцислав Пехливанов, предаде „Ф...

Правителството одобри да си сътрудничим за образование със Северна Корея

Министерският съвет одобри проекта на междуправителствена програма за сътрудничество в областта на науката, образованието и културата на България и Корейската народнодемократична република (Северна Ко...

Доброволчески отряд за помощ при бедствия ще действа в Белово

Доброволци ще помагат в случай на бедствия в района на Община Белово. Това стана възможно, след като днес местната администрация официално регистрира доброволчески отряд за такива случаи. В състава м...

Депутатите отхвърлиха и електронното гласуване

Депутатите отхвърлиха предложението за електронно гласуване, предаде „Фокус”. Предложението бе направено от народните представители Цецка Цачева, Десисилава Атанасова, Данаил Кири...

България продава имоти в Лайпциг и Кайро

Правителството коригира обезщетенията за отчуждени вече имоти за строителството на магистрала „Хемус“ в участъка Белокопитово – Каспичан

    


Роберто Карлош се връща в Испания?

/КРОСС/ Бившият защитник на националния отбор на Бразилия и Реал Мадрид Роберто Карлош заяви, че може да продължи кариерата си треньор в Испания. В момента бразилецът работи в турския първодивизионен тим Сиваспор. „През май ще реша къде да продължа кариерата си. Може би ще е Турция, може би Испания. Водих преговори с четири-пет клуба, сред които и един китайски", каза Карлос, цитиран от Gazzetta dello Sport.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване