България е последна по свобода на словото в ЕС

България се е сринала до 100-ното място в класацията на "Репортери без граници" за свободата на словото за 2014 година, сочи доклад на организацията, публикуван на нейния сайт. Страната отново е на последно място сред членките на Европейския съюз след тежка година, белязана от 5 месеца на мащабни протести и политическо напрежение, отбелязва организацията в доклад от 180 страници. Миналата година България бе на 87-мо място. Независимите журналисти, особено разследващи репортери, междувременно бяха изложени на тормоз, който може да приема формата на палежи на автомобилите им, посочва още документът. В частта за ЕС докладът на "Репортери без граници" отбелязва, че в някои страни се наблюдават неблагоприятни тенденции при защитата на свободата на информация. Сред тях са Великобритания и Франция - традиционно уважаващи свободата на медиите държави, които обаче имаха тревожна 2013 година. Организацията отбелязва също така обезпокоителните тенденции в Гърция, която за пет години се е сринала с над 50 позиции в класацията и сега е на 99-о място. Тревожни са данните и за Унгария, отбелязва още организацията. В годишния си доклад базираната в Париж организация предупреждава за „растяща заплаха по цял свят” от „тенденция на интерпретиране нуждите на националната сигурност по твърде широк и застрашителен начин”. Съединените щати се открояват с преследването на Едуард Сноудън , присъдата над предали информация на „Уикилийкс” редник Брадли Манинг и тайното събиране на данни за телефонните разговори на Асошиейтед прес. САЩ са паднали в индекса по държави с 13 места. На челните места в класацията са Финландия, Холандия и Норвегия, а на последните - Еритрея, Северна Корея и Туркменистан. "Репортери без граници" изготвя класацията си по шест критерия за всяка страна: плурализъм, независимост на медиите, работни условия и автоцензура, законова рамка, прозрачност и информационни инфраструктури. Всяка страна получава оценка между 0 и 100, като 0 е идеална ситуация.

Куюмджиев: ЕРП-тата искат да си върнат инвестициите за 1 година

"Ако зависи от нас, ние ще направим всичко възможно това увеличение, което за мен е абсурдно, да не се случи. В крайна сметка това се решава от ДКЕВР, която е независим орган, но се надявам, че колегите ще проявят разум и ще се съобразят с безумието, което тези хора отново искат.

И програмният директор на Би Ти Ви напусна

Пенчев е част от вълната напускащи Би Ти Ви напоследък, която започна с Виктор Николаев и Ани Цолова и продължи с Миролюба Бенатова, Вики Политова, Люба Ризова и Виктория Бехар

ГЕРБ Хасково започна събирането на подписи за референдум

 

ГЕРБ Хасково подкрепи подписката за провеждане на референдум в България . В офисите на партията започна събиране на подписи.

Въпросите на подписката са : Подкрепяте ли  част от народните представители да се избират мажоритарно? Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми? Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при провеждане на изборите и референдумите?

 Подписи се събират в офисите по места:

 

гр.Хасково, ул.Цар Освободител 2, офис №7

гр Хасково кв.”Орфей” 21, К-А

гр.Хасково, кв.Бадема, ул.Банска 9

гр.Димитровград, бул. Раковски 16, к-с Детски свят, ет.1

гр.Ивайловград, ул. Георги Димитров  36

гр.Любимец, ул.П.Р.Славейков 9

гр.Маджарово, ул. Петър Ангелов 3

с. Минерални бани, ул. Липа 2, ет.3

гр.Свиленград, ул. Ген. Струков 5, вх.Б, ет.2, офис 9

гр.Симеоновград, ул.Търговска 2

с.Стамболово, Търговски дом, ет.3

гр.Тополовград, ул.Гео Милев 1

гр.Харманли, бул.България 22, бл.116, офис №3

 

През почивните дни във всички населени места в областта ще има изнесени пунктове за събиране на подписи в централната градска част и в зоните за отдих. 

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване