Рублата се срина рекордно

/КРОСС/ Руската валута продължава да понижава стойността си, достигайки нови ниски нива спрямо еврото, съобщи АФП.  Стойността на еврото надмина 49 рубли за първи път в историята от създаването на единната европейска валута. От началото на годината курсът на рублата се е понижил с 8%. Спадът се засили вчера, след като руското министерство на финансите обяви закупуването на чуждестранна валута за увеличаване на резервите в случай на криза.

А. Първанова и А. Джоли обсъждат сексуалното насилие

Антония Първанова, евродепутат и председател на НДСВ ще се срещне с актрисата Анджелина Джоли в Лондон, съобщи пресцентърът на НДСВ. Това ще стане по време на международна конференция на високо ниво „Краят на сексуалното насилие“, която ще се проведе от 10 до 13 юни в британската столица.

Яне Янев: Един от отцепниците от ГЕРБ е действащ агент на спецслужбите

Един от депутатите, напуснали парламентарната група на ГЕРБ, е действащ агент на спецслужбите. Това заяви пред ТВ Европа председателят на РЗС Яне Янев. Той обаче отказа да назове име, за да не попадне под ударите на закона.
От парламентарната група на ГЕРБ напуснаха Георги Марков, Светлин Танчев, Владислав Горанов и Красимир Стефанов. Един от депутатите, напуснали парламентарната група на ГЕРБ, е действащ агент на спецслужбите. Това заяви пред ТВ Европа председателят на РЗС Яне Янев. Той обаче отказа да назове име, за да не попадне под ударите на закона. От парламентарната група на ГЕРБ напуснаха Георги Марков, Светлин Танчев, Владислав Горанов и Красимир Стефанов.

Крадците, разбили банката в София, избягали с до 200 000 лв.

/КРОСС/ По предварителни данни при извършения въоръжен грабеж тази сутрин в банка в Хаджи Димитър - гр. София е открадната сума в размер до 200 000 лв. Според ръководството на банката клиентите нямат основание за притеснения, тъй като всички пари и ценности са застраховани и се покриват от застрахователите. Охранителят на банковия клон е в добро състояние и е изписан от "Пирогов" за домашно лечение. Офисът на банката вече работи.  

Крадците, разбили банката в София, избягали с 200 000 лв.

/КРОСС/ По предварителни данни при извършения въоръжен грабеж тази сутрин в банка в Хаджи Димитър - гр. София е открадната сума в размер до 200 000 лв. Според ръководството на банката клиентите нямат основание за притеснения, тъй като всички пари и ценности са застраховани и се покриват от застрахователите. Охранителят на банковия клон е в добро състояние и е изписан от "Пирогов" за домашно лечение. Офисът на банката вече работи.  

МОСВ спря строежа край Несебър за две години

Министърът на околната среда и водите издаде заповед по чл. 19 от Закона за биологичното разнообразие за защитена зона BG0000574 „Ахелой-Равда-Несебър” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.
С нея се забранява жилищно, курортно и вилно строителство, включително изграждане на необходимата инфраструктура в имотите в защитената зона, в които са установени дюни. Заповедта се отнася и за имот № 51500.204.152, местност Кокала, землище в Несебър, за който има издадено разрешително за строеж на възложителя „СЛЕ ГРУП” ЕООД.
Заповедта е издадена предвид опасността от увреждане или унищожаване на дюнни природни местообитания, предмет на опазване в защитената зона.
Забраната се налага за срок от две години или до издаване на заповед на министъра на околната среда и водите за обявяването на защитена зона „Ахелой-Равда-Несебър”.

Ганята не харесвал храната в африканския затвор, искал екстрадация

Най-известният благоевградчанин в чуждестранен затвор - Иван Ганчев-Ганята е подал в угандийското външно министерство молба за екстрадиция, защото не му харесвали местните африкански манджи.
Ганята излежава 9-годишна присъда за източване на банкови карти зад решетките в Лузира. Успоредно с неговата молба българските му адвокати са изпратили Най-известният благоевградчанин в чуждестранен затвор - Иван Ганчев-Ганята е подал в угандийското външно министерство молба за екстрадиция, защото не му харесвали местните африкански манджи. Ганята излежава 9-годишна присъда за източване на банкови карти зад решетките в Лузира. Успоредно с неговата молба българските му адвокати са изпратили

Да можеше да погледнем в очите на Левски

Всички сме расли с образа на Левски, Ботев и още много революционери и будители. Делото им, ранната и героична смърт, трудната съдба на народа ни, който отчаяно e имал нужда от герои в мрачните години на историята си, всичко това ги поставя на пиедестал, от който те самите биха се отвърнали може би.

Банката призна: Откраднати са до 200 бона!

До 200 хиляди лева са откраднати от банката.

Няма такова нещо като АБВ, не ме разсмивайте!

Станишев: Няма как да станат член на ПЕС, това не е лека работа

    


МОК се обяви срещу протестите в Сочи

Този тип изяви са крайно неподходящи, заявиха от комитета

Мамят ни! Пробутват „Цистостоп Рапид" за лекарство!

КЗК установи нарушение от страна на „Неофарм Трейдинг" ООД и „Неофарм България" ЕООД за заблуждаваща реклама на хранителната добавка „Цистостоп Рапид" , която внушава на потребителя, че рекламираният продукт е лекарствено средство.

Училище ” Св. Иван Рилски ” с членство в Реarson Longman

Тонка Ченгелова

Тонка Ченгелова

Хасковското училище „Св. Иван Рилски” стана член на Реarson Longman. Предложението било получено още през декември, разказа временно изпълняващият длъжността директор Тонка Ченгелова. След дискусия с преподавателите от ръководството взели решение и на 20 януари членството с училищната общност станало факт.

 

„Предимството е, че ще получим методическа подкрепа и ще обменяме професионален опит. Освен това ще се провеждат конференции, семинари, обучения  и форуми.

 

Друго предимство на членството е, че училищата имат възможността да получат акредитация за изпитни центрове. Ние имаме амбицията да се превърнем в такъв център”, добави директорът.

 

Първото международно състезание на английски език  Hippo  ще бъде на 15 март. На него участие  ще вземат 123 –ма ученици от „Св. Иван Рилски” от класовете от  4 до  7 клас.  Ще има възпитаници и от  страните – Босна и  Херциговина, Словения, Македония, Сърбия, Черна гора и Хърватия.

 

 Членството в общността ще допринесе изключително много за подобряване на езиковото обучение и повишаване квалификацията на учителите.

 

Наместиха счупените кости на момчето, паднало от Джамджиев ръб

Състоянието на 14-годишния Момчил Асенов от Варна, който падна от Джамджиев ръб завчера, остава тежко, въпреки че е стабилизиран и няма опасност за живота му, пише Струма.бг. Счупените кости на двете му ръце са наместени.
Засега момчето остава под наблюдение в хирургично отделение на МБАЛ - Разлог. Неотлъчно до него е баща му Радослав Асенов. Състоянието на 14-годишния Момчил Асенов от Варна, който падна от Джамджиев ръб завчера, остава тежко, въпреки че е стабилизиран и няма опасност за живота му, пише Струма.бг. Счупените кости на двете му ръце са наместени. Засега момчето остава под наблюдение в хирургично отделение на МБАЛ - Разлог. Неотлъчно до него е баща му Радослав Асенов.

Яне Янев разкри: Един от отцепниците се от ГЕРБ е действащ агент на спецслужбите

 
Един от депутатите, напуснали парламентарната група на ГЕРБ, е действащ агент на спецслужбите. Това заяви пред ТВ Европа председателят на РЗС Яне Янев. Той обаче отказа да назове име, за да не попадне под ударите на закона.
От парламентарната група на ГЕРБ напуснаха Георги Марков, Светлин Танчев, Владислав Горанов и Красимир Стефанов.   Един от депутатите, напуснали парламентарната група на ГЕРБ, е действащ агент на спецслужбите. Това заяви пред ТВ Европа председателят на РЗС Яне Янев. Той обаче отказа да назове име, за да не попадне под ударите на закона. От парламентарната група на ГЕРБ напуснаха Георги Марков, Светлин Танчев, Владислав Горанов и Красимир Стефанов.

Концесионери: Край 5 реки незаконно се добиват материали

По поречието на пет български реки има драстични случаи на незаконен добив на инертни (строителни) материали, сигнализираха пред “Труд” от Българската асоциация на производителите на инертни материали (БАПИМ).
Според браншовиците най-предпочитаните места за добив без концесия са районите на реките Марица, Струма, Чая, Чепеларска и Асеновска. Там д По поречието на пет български реки има драстични случаи на незаконен добив на инертни (строителни) материали, сигнализираха пред “Труд” от Българската асоциация на производителите на инертни материали (БАПИМ). Според браншовиците най-предпочитаните места за добив без концесия са районите на реките Марица, Струма, Чая, Чепеларска и Асеновска. Там д

200 000 лв. обраха от банка посред бял ден

Маскирани обраха офис на банка в столичния кв. "Хаджи Димитър" посред бял ден, предаде репортер на БГНЕС.

"Атака" с ултиматум от 10 точки към управляващите

"Атака" иска падане на новините на турски език и минимална пенсия от 500 лева

На Луната има пречупени кръстове

/КРОСС/ Оказва се, че свастиката е много по-стара от Хитлер и означава благоденствие и късмет. Снимки от Луната, на които се виждат пречупени кръстове, предизвикаха спорове между учени и окултисти. На фотосите се вижда свастика в кратер близо до южния лунен полюс Шрьодингер, съобщава електронното издание Рlaneta.moy.su., цитирано от svetovnizagadki.com. Учените са озадачени от откритието, а уфолозите твърдят, че пречупените кръстове доказват същестуването на извънземен разум. Находката породи и въпроса дали нацистите, които използвали символа от 1930 до 1945 година, не са летели до Луната в края на Втората световна война. От друга страна обаче свастиката е символ с хилядолетия по-стар от Адолф Хитлер и Третия райх. Той се е появил в зората на човешката цивилизация в Централна Азия и Северна Индия и е съпътствал навсякъде индо-европейските народи по пътя на тяхното преселение. Посредством будизма свастиката навлиза и в Китай и Япония. В Индия начупеният кръст е все още символ на благоденствие, щастие и късмет.„Това е знак от Алфа Кентавър, където животът е бил изпратен на Земята преди милиони години" - каза изследователят Мартин Краус. Според него, извънземните са оставили на Луната следи , за да ни напомнят за себе си.    

Премиерът заедно с петима министри заминаха на туристическа обиколка в Баку

Премиерът Пламен Орешарски, придружаван от петима ключови министри, заминаха на двудневна туристическа обиколка в Азербайджан, става ясно от официалното съобщение на правителствената пресслужба. МС посочва, че срещите на Орешарски с президента на Азербайджан Илхам Алиев, с премиера Артур Расизаде и с председателя на парламента Октай Асадов ще бъдат в четвъртък. Преди тях е предвидена културна програма. В сряда Орешарски ще посети стария град на Баку и площад "Държавен флаг", а в четвъртък ще отиде до Мемориалната алея на почетните герои и ще участва в церемония по поднасяне на венец на паметника на националния лидер Гейдар Алиев. Премиерът ще бъде и на церемонията по поднасяне на венец в мемориалния комплекс "Ебеди Машал" (Вечния огън). Планирано е и посещение в центъра за български език и култура на Бакинския славянски университет, както и в центъра на приятелите на културата на Азербайджан "Гейдар Алиев", е посочено в правителственото съобщение. Неофициално се твърди обаче, че се очаква да бъдат подписани договори във връзка с доставката на азерски газ от находище "Шах Дениз" и да бъдат постигнати договорености във връзка с изграждането на Трансадриатическия газопровод (Transаdriatic рipeline -TAP). Връзката на България с този проект е чрез бъдещия интерконектор между България и Гърция. Заедно с премиера за Баку заминаха министърът на финансите Петър Чобанов, на икономиката Драгомир Стойнев, на околната среда Искра Михайлова, на земеделието Димитър Греков и на транспорта Данаил Папазов. Срещата между Пламен Орешарски и колегата му Артур Расизаде е само седмица след визитата на икономическия министър Стойнев в Азербейджан, който е обсъждал двустранните отношения в областта на икономиката, енергетиката и туризма, според съобщение на Министерството на икономиката. След завръщането си от Баку Стойнев обяви, че истинската диверсификация на газовите доставки ще дойде от Азербайджан и че предстои там да бъде открито българско търговско представителство. В края на миналата седмица премиерът Орешарски имаше среща и с посланика на Азербайджан у нас Емил Каримов, за да се уточнят подробности по визитата. Присъствието на земеделския министър в делегацията е поради интереса за доставка на български пилета от страна на Баку, твърдят още правителствени източници. Транспортният министър Данаил Папазов пък се очаква да преговоря за възможността за публично-частното партньорство по няколко проекта, по които държавата търси инвеститори, свързани с пристанищната инфраструктура и изграждането на транспортни коридори. Освен петима министри, в делегацията са включени представители на четирите национално представени работодателски организации, без да е посочено кои са бизнесмените.

Олимпиадата на тежките контузии, или колко травматични са зимните спортове


Камерън Болтън се засилваше за скок, когато имаше контакт с италианеца Омар Визинтин в полуфиналите от бордъркроса при мъжете в Сочи. Австралиецът падна по лице и преди да се изправи, беше ударен от друг италианец - Лука Матеоти.

"Добре дошли в бордъркроса", заяви американецът Ник Баумгартнер, докато Болтън напускаше трасето с окървавено лице и предположения за счупена китка. "Спортът ни е готин за гледане и всеки път изнасяме добро шоу. Когато сме във въздуха обаче, правиш всичко...

Ганята не издържал на условията в африканския затвор, искал екстрадация

Най-известният благоевградчанин в чуждестранен затвор - Иван Ганчев-Ганята е подал в угандийското външно министерство молба за екстрадиция, защото не му харесвали местните африкански манджи.
Ганята излежава 9-годишна присъда за източване на банкови карти зад решетките в Лузира. Успоредно с неговата молба българските му адвокати са изпратили Най-известният благоевградчанин в чуждестранен затвор - Иван Ганчев-Ганята е подал в угандийското външно министерство молба за екстрадиция, защото не му харесвали местните африкански манджи. Ганята излежава 9-годишна присъда за източване на банкови карти зад решетките в Лузира. Успоредно с неговата молба българските му адвокати са изпратили

Детските кухни смениха 40-годишните готварски рецепти с нови

От септември 2013 г. в България вече е в сила Наредба 2 за здравословното хранене на деца от 0 до 3 г. в детските заведения и детските кухни, изготвена от Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА) по поръчка на здравното министерство. Това е първият официален документ, който регламентира храненето в тази възрастова група.   В Mediapool се получиха оплаквания от родители в Русе, чиито деца се хранят от обществените детски кухни или се гледат в детски ясли в града. По думите на родителите, новите правила са довели до намаляване на количеството храна, давано на децата, а менютата били изцяло сменени. Майките в Русе настояха за разяснение за новите рецепти и изисквания и заявиха, че имат готовност да се обърнат с подписка към министерството.   "Досега регионалните здравни инспекции следяха храненето на децата според наредба от 2005 г., регламентираща физиологичните нужди за всяка възрастова група, както и по програма от 32 показателя (витамини, минерали и други жизнено необходими вещества), разработена от Центъра за обществено здраве през 2000 г. на базата на едновремешните таблици, по които се изчисляваха необходимите количества по всеки показател за съответната възрастова група", обясни пред Mediapool доц. Веселка Дулева, началник на отдел "Храни и хранене" към НЦОЗА.   По думите й, в мрежата на комплексите за детско хранене (самостоятелните детски кухни, както и кухните към ясли, домове "Майка и дете" и институции за социални грижи, в които са настанени бебета) са се използвали рецепти от 70-те и 80-те години, в които се е допускало и пържено, готвело се е с повече мазнина и брашно, имало e и по-малко изцяло зеленчукови ястия.   Новата наредба върви с практически наръчник с насоки за детските заведения. В него са включени сезонни менюта и около 400 рецепти, които обаче нямат строго задължителен характер, а дават само ориентировъчни рамки.   По тях може да се "импровизира", стига да са спазени изискванията, няма проблем да се ползват и други рецепти, отговарящи на регламента, обясни доц. Дулева.   В сборника са предложени всъщност "пипнати" версии на традиционните "любими" рецепти на детските кухни, като където е било необходимо, е направена корекция на по-нездравословните от тях (напр., пърженето е заменено с печене). Включени са и специално разработени от Центъра за обществено здраве ястия, изпробвани в процеса на разработка в няколко софийски детски кухни, както и някои по-съвременни десерти и следобедни закуски.   Центърът за обществено здраве предоставя консултации на детските кухни, които искат да разберат дали любимата рецепта на техните готвачи е всъщност здравословна за децата.   Разписани са различни менюта за всеки тип комплекс за детско хранене, като е взето предвид, че т.нар. "млечни кухни", които приготвят храна за най-малките, които майките вземат на място, предлагат само обедно меню, а в яслите децата се хранят на "пълен ден" без вечеря. Там освен основната закуска е включена и "подкрепителна закуска" в 10 ч., която задължително включва някакъв плод, както и традиционната следобедна закуска в 16 ч.   Меню за вечеря обаче е разработено за заведенията за социални грижи за деца до 3 години.   Зададени са и количествата и калориите, както и продуктовият набор, който трябва да се използва. Вредното съдържание на храната за най-малките е снижено до минимум – ограничено е количеството мазнини, сол и захар, като най-рискови за здравето на децата.   Сол въобще не се добавя в храната за деца до 1 г., а след това се изчислява както количеството готварска сол, допустимо за употреба при приготвянето, така и това на натрия, който естествено се съдържа в продуктите и също не бива да прехвърля определени граници.   За да се улесни прилагането на наредбата, в наръчника към нея е включено и описание на кулинарните технологии, като се препоръчва храната да се пече и да се вари и да се избягва пърженето, което все пак се е допускало по старите рецепти.   Новата наредба донякъде оскъпи храненето на най-малките, съответно и държавната субсидия за това в детските заведения, особено в най-ниските възрастови групи.   За децата до 12 месеца, например, вече задължително се използва мляко, специално пригодено за кърмачета, което е по-скъпо. По думите на доц. Дулева, досега в кухните за децата до 1 г. се е готвело със сухо или прясно краве мляко, което обаче според лекарите създава проблеми със стомашно-чревния тракт и създава предпоставки за алергии при най-малките.   Наредбата регламентира също месото да бъде задължително без сухожилия, кости, мазнина и добавки, като се препоръчва да се дава предимно телешко.   Според издателите на сборника с рецепти, интересът към него е голям, засега предимно от страна на заведения за обществено детско хранене.   Експертната група към Центъра за обществено здраве в момента работи по адаптирана версия на сборника "за майки", като в него указателят на необходимите количества ще бъде пригоден за по-малки групи деца.   Наредбата за храненето на най-малките на практика "запълва" пакета от документи, регламентиращи здравословното хранене за децата и младежите от раждането им до 19-годишна възраст, когато завършват средното си образование.   Здравното министерство публикува наредби за храненето на учениците през 2009 г. и на децата в детските градини през 2011 г., като към всяка от тях бе прикачен съответният наръчник за приложение, а Центърът за обществено здраве в момента отново сверява дали сборникът към наредбата за детските градини отговаря на изискванията в нея.   В наредбата за най-малките деца е предвидено при приготвянето на храните да присъства и медицинско лице. За целта регионалните здравни инспекции са минали вече на обучение през Центъра за обществено здраве и са обучили отделните медицински лица на регионално ниво, които да наблюдават готвенето в детските кухни.   Така контролът по спазването на наредбите в момента е максимално "затегнат" се осъществява от здравните инспекции на регионално ниво. Паралелно се извършват и традиционните проверки на Агенцията по безопасност на храните.   Проблем остава обаче наблюдението и контролът върху храненето при децата над 7 г., тъй като много малък процент от тях ходят в училищни столови и повечето наблягат на бързите закуски, въпреки че и за тях има наредба.

Нови рецепти за хранене на децата в яслите смени сегашните, които са на 40 години

От септември 2013 г. в България вече е в сила Наредба 2 за здравословното хранене на деца от 0 до 3 г. в детските заведения и детските кухни, изготвена от Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА) по поръчка на здравното министерство. Това е първият официален документ, който регламентира храненето в тази възрастова група.   В Mediapool се получиха оплаквания от родители в Русе, чиито деца се хранят от обществените детски кухни или се гледат в детски ясли в града. По думите на родителите, новите правила са довели до намаляване на количеството храна, давано на децата, а менютата били изцяло сменени. Майките в Русе настояха за разяснение за новите рецепти и изисквания и заявиха, че имат готовност да се обърнат с подписка към министерството.   "Досега регионалните здравни инспекции следяха храненето на децата според наредба от 2005 г., регламентираща физиологичните нужди за всяка възрастова група, както и по програма от 32 показателя (витамини, минерали и други жизнено необходими вещества), разработена от Центъра за обществено здраве през 2000 г. на базата на едновремешните таблици, по които се изчисляваха необходимите количества по всеки показател за съответната възрастова група", обясни пред Mediapool доц. Веселка Дулева, началник на отдел "Храни и хранене" към НЦОЗА.   По думите й, в мрежата на комплексите за детско хранене (самостоятелните детски кухни, както и кухните към ясли, домове "Майка и дете" и институции за социални грижи, в които са настанени бебета) са се използвали рецепти от 70-те и 80-те години, в които се е допускало и пържено, готвело се е с повече мазнина и брашно, имало e и по-малко изцяло зеленчукови ястия.   Новата наредба върви с практически наръчник с насоки за детските заведения. В него са включени сезонни менюта и около 400 рецепти, които обаче нямат строго задължителен характер, а дават само ориентировъчни рамки.   По тях може да се "импровизира", стига да са спазени изискванията, няма проблем да се ползват и други рецепти, отговарящи на регламента, обясни доц. Дулева.   В сборника са предложени всъщност "пипнати" версии на традиционните "любими" рецепти на детските кухни, като където е било необходимо, е направена корекция на по-нездравословните от тях (напр., пърженето е заменено с печене). Включени са и специално разработени от Центъра за обществено здраве ястия, изпробвани в процеса на разработка в няколко софийски детски кухни, както и някои по-съвременни десерти и следобедни закуски.   Центърът за обществено здраве предоставя консултации на детските кухни, които искат да разберат дали любимата рецепта на техните готвачи е всъщност здравословна за децата.   Разписани са различни менюта за всеки тип комплекс за детско хранене, като е взето предвид, че т.нар. "млечни кухни", които приготвят храна за най-малките, които майките вземат на място, предлагат само обедно меню, а в яслите децата се хранят на "пълен ден" без вечеря. Там освен основната закуска е включена и "подкрепителна закуска" в 10 ч., която задължително включва някакъв плод, както и традиционната следобедна закуска в 16 ч.   Меню за вечеря обаче е разработено за заведенията за социални грижи за деца до 3 години.   Зададени са и количествата и калориите, както и продуктовият набор, който трябва да се използва. Вредното съдържание на храната за най-малките е снижено до минимум – ограничено е количеството мазнини, сол и захар, като най-рискови за здравето на децата.   Сол въобще не се добавя в храната за деца до 1 г., а след това се изчислява както количеството готварска сол, допустимо за употреба при приготвянето, така и това на натрия, който естествено се съдържа в продуктите и също не бива да прехвърля определени граници.   За да се улесни прилагането на наредбата, в наръчника към нея е включено и описание на кулинарните технологии, като се препоръчва храната да се пече и да се вари и да се избягва пърженето, което все пак се е допускало по старите рецепти.   Новата наредба донякъде оскъпи храненето на най-малките, съответно и държавната субсидия за това в детските заведения, особено в най-ниските възрастови групи.   За децата до 12 месеца, например, вече задължително се използва мляко, специално пригодено за кърмачета, което е по-скъпо. По думите на доц. Дулева, досега в кухните за децата до 1 г. се е готвело със сухо или прясно краве мляко, което обаче според лекарите създава проблеми със стомашно-чревния тракт и създава предпоставки за алергии при най-малките.   Наредбата регламентира също месото да бъде задължително без сухожилия, кости, мазнина и добавки, като се препоръчва да се дава предимно телешко.   Според издателите на сборника с рецепти, интересът към него е голям, засега предимно от страна на заведения за обществено детско хранене.   Експертната група към Центъра за обществено здраве в момента работи по адаптирана версия на сборника "за майки", като в него указателят на необходимите количества ще бъде пригоден за по-малки групи деца.   Наредбата за храненето на най-малките на практика "запълва" пакета от документи, регламентиращи здравословното хранене за децата и младежите от раждането им до 19-годишна възраст, когато завършват средното си образование.   Здравното министерство публикува наредби за храненето на учениците през 2009 г. и на децата в детските градини през 2011 г., като към всяка от тях бе прикачен съответният наръчник за приложение, а Центърът за обществено здраве в момента отново сверява дали сборникът към наредбата за детските градини отговаря на изискванията в нея.   В наредбата за най-малките деца е предвидено при приготвянето на храните да присъства и медицинско лице. За целта регионалните здравни инспекции са минали вече на обучение през Центъра за обществено здраве и са обучили отделните медицински лица на регионално ниво, които да наблюдават готвенето в детските кухни.   Така контролът по спазването на наредбите в момента е максимално "затегнат" се осъществява от здравните инспекции на регионално ниво. Паралелно се извършват и традиционните проверки на Агенцията по безопасност на храните.   Проблем остава обаче наблюдението и контролът върху храненето при децата над 7 г., тъй като много малък процент от тях ходят в училищни столови и повечето наблягат на бързите закуски, въпреки че и за тях има наредба.

Община Варна: Туристическият регистър вади фирми от сивия сектор

Включването на Варна към Националния туристически регистър е добро за туризма, а освен това ще доведе до излизане на много представители на бизнеса от сивия сектор. Това каза пред „Черно море“ директорът на Дирекция „Туризъм“ към община Варна Соня Георгиева.

Оланд и Меркел ще говорят за онлайн сигурността и отбраната

Данъците и енергетиката също са сред темите на срещата си

    


Мълчалив отказ от УЕФА за отлагане на мача на "Валенсия" в Киев


Планът за провеждането на двубоя между "Динамо" (Киев) и "Валенсия" от Лига Европа засега няма да се променя, въпреки че испанският клуб помоли УЕФА двубоят да бъде отложен заради трагичните събития от последното денонощие. 

От "Валенсия" чакаха до последно отговор от Нион за евентуално пренасрочване на мача, тъй като стадион "Лобановски" се намира само на километър от Площада на независимостта в украинската столица. Най-малко 25 души, от които 18 снощи, бяха убити след сблъсъците...

От блоговете: Сякаш не е българин


Текстът е от блога на Владимир Левчев. Оригиналното заглавие е "Обесването на Левски"

Васил Левски е може би наистина най-важната личност в българската история. Неговият живот, неговата смърт и неговите тайни комитети са едно свидетелство не само за това, че българинът е готов на саможертва за някаква надлична кауза, но и за това, че българинът е способен на систематична и организирана колективна дейност. Всеки ден се сблъскваме с примери за точно обратното – особено в сферата на...

Насекоми във фъстъченото масло и още няколко откачени факта за храната

Всеки, който обича да си похапва и да комбинира храни и напитки претендира, че знае доста факти за храната. Със сигурност знаете някои от тези интересни подробности, но дали знаете всички? &nbsp...

Започва регистрация за прием в детските ясли във Варна

Регистрацията за прием в детските ясли във Варна започва на 20 февруари, четвъртък, от 11 ч. Съгласно нормативната уредба родителите могат да регистрират заявление за прием и да получат входящ номер п...

Московски ли ще е следващият, бил шута на ГЕРБ?

Следващият депутат, който ще напусне парламентарната група на ГЕРБ, е Ивайло Московски. Това пише BPost, цитирайки постове в социалната мрежа.

Калпава бомба проваля заговор за убийство

Пакет, омотан с найлон и черна изолационна лента, тупва на асфалта в мига, в който сив мерцедес S класа потегля към светофара на ул. Пакет, омотан с найлон и черна изолационна лента, тупва на асфалта в мига, в който сив мерцедес S класа потегля към светофара на ул. "Димитър Константинов" в Плевен. "Гледай от тази кола какво падна...", надига се любопитна жена, седнала в кафене отсреща със съпруга си и адвокат Бойко Пецорански. На около 50 метра юристът намира вързопа, от...

Марихуаната помага в борбата с ХИВ

/КРОСС/ Американски учени установиха, че някои компоненти, съдържащи се в марихуаната, могат да защитят човека от влиянието на имунодефицитния вирус.Статията им по темата е публикувана в списанието AIDS Research and Human Retroviruses.Експертите са установили, че при постоянна употреба на тетрахидроканабинол (THC), който се явява основен психоактивен компонент в марихуаната, имунните клетки, които се намират в червата, ще бъдат защитени. В хода на експеримента, проведен върху опитни маймуни, изследователите са установили, че THC подпомага за оцеляването на Т-клетките, като блокира действието на ХИВ в червата. Според учените това може да забави развитието на смъртоносната болест. Планира да използва своите модификация на учените да се изправи напълно човешкия имунодефицитен вирус . Сега специалистите търсят разновидност на веществото, за да намерят възможност да противодействат на болестта.    

Ванга: Когато намерят костите на Левски, чудо ще стане с България!

/КРОСС/Една от най-големите мистерии в българската история е къде се намират костите на Апостола на Свободата Васил Левски. Днес в деня, когато се навършват 141 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски, продължават в нас да кънтят думите му: „Ако ме обесят, поне гробът ми ще остане в България и всякой ще го знае". Но така ли е наистина? Знае ли се къде е лежат костите на Дякона? Приживе незрящата пророчица леля Ванга е заявила, че намерят ли се костите на Апостола, България „ке тръгне нагоре в развитието си". Още в средата на миналия век е имало хипотеза, че предсказанието на великата пророчица ще се сбъдне. Но уви... През 1956 г. са стартирали грандиозни строежи в центъра на столицата. Тогава е разкрита и древната църква „Света Петка Самарджийска", която е датирана от ХІ век, а под нея лежи още по-антична римска гробница от ІV век. Комунистите са искали да разрушат храма, но за щастие на всички, това не е станало. В този момент до олтара в църквата е открит тайнствен гроб, който носи името № 95. В него са открити човешки останки, които лежали в близост и на едно ниво с основата на олтарния камък. Костите били заснети, а после пренесени и в Националния археологически музей.Веднага се появили теории, според които тези останки принадлежали на Апостола на свободата Васил Левски. Днес истината може да излезе лесно на яве, само след ДНК анализ или антропологичен анализ на скелета

Тата Мартино: Все още не сме на четвъртфинал

Съдията имаше да се реваншира на Барса, беше коментарът на Мануел Пелегрини

    


Магнитна буря се вихри от днес на Земята

На видимия диск на Слънцето са наблюдавани изригвания

    


Слабо увеличение на строителната продукция у нас през декември

Строителната продукция в страната се увеличава с 0,6% през декември 2013 г. спрямо предходния месец. Това сочат публикуваните днес предварителни...

BMI прогнозира ускорение на икономическия ръст на България

Публичните разходи и износът ще дърпат икономиката, според анализ на анализаторската компания. Ръст от 1% за тази година прогнозира Калоян Стайков от ИПИ

    


Изобретиха завеса, която реагира на светлина

Най-новото изобретение в областта на домашния интериор е интелигентна завеса, която се захранва в зависимост от постъпващата през прозореца ...

Властта в Киев: Това е опит за преврат

Разследването е насочено срещу определени политици, чиито имена засега не се посочват, посочват от специалните служби

Apple се справя добре в Китай

Въпреки скромния успех на американския концерн засега поне Китай остава кралството на Android

    


Правителството на Чехия оцеля след вот на доверие в парламента

Новоназначеното социалдемократическо правителство на Чехия, което пое управлението на страната след 7-месечен вакуум във властта, оцеля след вот на доверие в парламента. Кабинетът получи доверие в парламента с подкрепата на 110 от депутатите в 200-членната долна камара, докато опозицията гласува против или „въздържал се”.

Пращат въздушно-десантна бригада в Киев

Изпълняващият длъжността министър на отбраната на Украйна Павел Лебедев е издал заповед в Киев да бъде изпратена 25-а въздушно-десантна бригада от Днепропетровск. Това съобщи самият Лебедев пред ИТАР-ТАСС.
„Да, издадох такава заповед. За усилване на охраната на базите, в които се съхранява бойно оръжие“, обясни той. Изпълняващият длъжността министър на отбраната на Украйна Павел Лебедев е издал заповед в Киев да бъде изпратена 25-а въздушно-десантна бригада от Днепропетровск. Това съобщи самият Лебедев пред ИТАР-ТАСС. „Да, издадох такава заповед. За усилване на охраната на базите, в които се съхранява бойно оръжие“, обясни той.

Представиха книга за Васил Левски и Русе

/КРОСС/ В навечерието на 19 февруари, когато отбелязваме 141 години от обесването на Васил Левски, в Регионална библиотека „Любен Каравелов" се състоя премиерата на книгата на русенеца Стоян Стоянов - Комитски „Васил Левски и Русе". С едноминутно мълчание в началото на вечерта присъстващите почетоха паметта на един от най-големите българи и символ на националното ни достойнство - Васил Левски. Поздравителен адрес до автора от името на областния управител на Русе г-н Венцислав Калчев поднесе г-жа Гергана Илиева от областна администрация. Стоян Комитски представи мултимедийна презентация на книгата си. „Васил Левски и Русе" проследява накратко исторически документи и публикации на съвременници и изследователи на делото на Апостола, в които се споменава за негови посещения в Русе и връзката му с крайдунавския град. Русенецът работи по проблематиката около личността, делото и живота на Васил Левски повече от 15 години. Има изследвания и публикации по въпросите за гроба на Васил Левски, посещенията на Апостола в Русе и други въпроси, свързани с неговия живот. В рамките на вечерта се състоя и премиерата на сувенирното издание на вестник „Дякон Левский", посветено на годишнината от гибелта на Апостола. Съорганизатор на събитието бе Регионален клуб „Традиция" - Русе. Представители на клуба „стояха на пост" по време на вечерта, облечени в униформи на четници на Панайот Хитов

Какви са характеристиките на алкохолната зависимост?

Един разговор на Puls.bg, в който отговарят трима специалисти

    


Изкупуването на тютюна в Гоцеделчевско - пред провал

Гръцката фирма давала по 4 лв. за кг, продукцията била мухлясала

    


9-годишна не ходи на училище, по-голям ученик я преследвал

9-годишно момиче не желае да ходи на училище заради проявена спрямо нея агресия от по-голям ученик. То учи в трети клас в 34-о ОУ в столицата, съобщи БНР.
Прилежната ученичка, която от месец не желае да ходи на училище, е била активно преследвана в училището, веднъж и до вкъщи, от шестокласник. Момчето не й е посягало, 9-годишно момиче не желае да ходи на училище заради проявена спрямо нея агресия от по-голям ученик. То учи в трети клас в 34-о ОУ в столицата, съобщи БНР. Прилежната ученичка, която от месец не желае да ходи на училище, е била активно преследвана в училището, веднъж и до вкъщи, от шестокласник. Момчето не й е посягало,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване