Невиждани мерки за сигурност оградиха паметника на Левски

София не е виждала такова чудо при отбелязването на 19-и февруари.

"Секс" - електронна книжка II - купете вече и със SMS

В MediaMall вече може да закупите книжка в PDF формат, съдържаща поредицата В MediaMall вече може да закупите книжка в PDF формат, съдържаща поредицата "Секс " на вестник "24 часа".  Вече може да купувате електронните издания от MediaMall и със SMS. Цената на книжката е 1,20 лева. В нея може да прочетете: - И горе, и долу - целувката е една - Защо да търсим червенокоска?

Ан Хатауей връчва награди "Оскар" и тази година

Актрисата Ан Хатауей ще бъде една от водещите на церемонията по раздаването на наградите Актрисата Ан Хатауей ще бъде една от водещите на церемонията по раздаването на наградите "Оскар" на 2-ри март, според официалният сайт на Оскарите oscar.go.com. 33-годишната актриса, която водеше церемонията заедно с Джеймс Франко през 2011-а, отново ще се завърне в това амплоа. Тя ще се присъедини към другите двама водещи - Дженифър Лорънс и

БАН готви над 145 инициативи за 145-ата си годишнина

София /КРОСС/ Над 145 инициативи в цялата страна организира Българска академия на науките за своята 145-та годишнина. Стартът на кампанията бе даден на пресконференция, в която взеха участие Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, Зам.-председателят акад. Дамян Дамянов - председател на организационния комитет по честването и акад. Пламен Карталов. „Българска академия на науките има своя огромен принос за развитието на държавата и обществото. Освен национален научноизследователски център, тя е също център на духовността на България", заяви председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров. Той даде пример, че България е една от малкото държави в Европа, които нямат национални цели. Затова БАН работи за приемането на национални цели, които да се превърнат в основа за бъдещото устойчиво развитие на нацията и държавата. „Видимо или не, Академията присъства във всички сфери на икономическия, социалния и духовния живот на България." - добави Председателят на БАН.73% от регистрираните в страната патенти през м.г. се падат на Българска академия на науките. Привлечени са над 30 млн. евро европейско финансиране за 217 проекта за миналия програмен период, отбеляза акад. Воденичаров. Научните планове на всички институти към БАН ще бъдат изцяло съобразени с приоритетите на „Хоризонт 2020", така че БАН да може финансира възможно най-голям брой свои проекти

Прокурор Ася Петрова: В делото на "Килърите" става дума за палежи, убийства, за побоища, извършени за пари

В началото на своята пледоария по жалбите на подсъдимите против присъдата на ШОС, прокурор Ася Петрова заяви, че изразява категорично несъгласие срещу опитите на подсъдимите да превърнат процеса в политически, съобщиха от съда за Moreto.

Разследват кой е садистът, запалил живо куче в Бургас

 
Бургаската районна прокуратура се е самосезирала и започва разследване, което трябва да намери кой е садистът, запалил живо куче в Бургас.
Ужасяващата случка се е разиграла в кв. Комлука в неделя вечерта, където преобладава ромско население. Неизвестен все още злодей е полял бездомно куче с бензин, след което драснал клечката.   Бургаската районна прокуратура се е самосезирала и започва разследване, което трябва да намери кой е садистът, запалил живо куче в Бургас. Ужасяващата случка се е разиграла в кв. Комлука в неделя вечерта, където преобладава ромско население. Неизвестен все още злодей е полял бездомно куче с бензин, след което драснал клечката.

Казашката полиция в Сочи атакува Пуси райът с камшици

Казаците използвали лютив спрей и камшик, свалили маските на изпълнителите и хвърлили китарата им в кофа за боклук

Още не сме равни с другите европейските народи

Плевнелиев: Не сме изградили своята чиста и свята република

    


Близо 50 човека изгорели живи в Дома на профсъюзите в Киев

/КРОСС/ В Дома на профсъюзите в Киев при пожар са изгорели живи между 40 и 50 човека. Това съобщи зам.-председателят на опозиционната партия „Отечество" Сергей Соболев. Депутатът посочва, че и до този момент не е ясно колко точно човека са изгорели в профсъюзния дом. Пожарът е пламнал, след като правоприлагащите органи на първия и деветия етаж едновременно са хвърлили гранати. Това според е Соболев била умишлена и изключително жестока операция."Информацията ни се променя с всеки час. Сега по списъците , които получаваме от болниците, става въпрос за не по-малко от 40-50 души, те наистина са загинали", посочи той. По думите му става въпрос за ранени, които са се намирали в Дома и не са успели да избягат.

Свещеник се разплака след опелото на Димчо Михалевски

Енорийският свещеник на Кърджали отец Петър Гарена не можа да сдържи сълзите си и говори през сълзи след опелото на депутата Димчо Михалевски.
Енорийският свещеник на Кърджали отец Петър Гарена не можа да сдържи сълзите си и говори през сълзи след опелото на депутата Димчо Михалевски. "Една голяма тишина, едно голямо стъписване, едни непознати хора, едни далечни хора, събрани от техния приятел. Тук в храма днес не се гледа кой от каква народност и вяра е, защото притегателния център е ед

„Зверски” мерки за сигурност около паметника на Апостола в София

Проверяват документите и личният багаж на гражданите на два, специално поставени пропускателни пункта. Десетки жандармеристи са в готовност да реагират при евентуална ескалация на напрежението. Хората наблюдават церемонията зад метални заграждения.

Гърция с първи излишък по текущата сметка от 1948 г. насам

Рекордните разходи, направени от туристите, помогнаха на Гърция да отчете излишък по текущата сметка за първи път, откакто в страната започват да се...

Норвегия спечели титлата в смесената щафета в биатлона, Бьорндален с рекорд


Норвегия стана първият шампион в смесената щафета в биатлона на олимпийски игри. Скандинавците постигнаха убедителна победа, като изпревариха Чехия и Италия.

Легендата Оле Ейнар Бьорндален направи много силно състезание. Той спечели осмия си златен медал от общо 13 олимпийски отличия, което е рекорд в биатлона.

Норвежците завършиха за 1.09:17 часа и спечелиха третото си злато в биатлона в Сочи. Чехите (+ 32,6 сек.) и италианците (+ 58,2 сек.) също се представиха на високо...

Властта върви по тънък лед с подклаждането на етническо напрежение, смята Лиляна Павлова

БСП, ДПС и „Атака” вървят по тънък лед – ДПС и „Атака” всяват изкуствено етническо напрежение, каквото няма реално, а БСП мишкува. Това заяви депутатъ...

Майдана се готви за твърда съпротива срещу всякакви военни операции

Киев е настръхнал, а Украйна и светът очакват каква ще е готвената за тази вече антитерористична операция. Според официално съобщение на правителството в операцията участие ще вземат всякакви военни ...

Атака дойде пред паметника Левски и нещата се нажежиха

Факелното шествие на „Атака” стигна до паметника на Васил Левски в София и напрежението веднага се повиши. Точно преди националистите да дойдат, бяха дръпнати загражденията, за да...

Банковият похитител от Сливен ще лежи 15 години

15 години лишаване от свобода при първоначален строг режим трябва да изтърпи Стефан Петров Стефанов за банковия обир в Сливен според решение от днес на Апелативен съд - Бургас. 

Основната присъда е 12 г. затвор, но тя се удължава с още три заради множеството извършени престъпление - общо 8, от подсъдимия Стефан.

Това е второто разглеждане на 15 години лишаване от свобода при първоначален строг режим трябва да изтърпи Стефан Петров Стефанов за банковия обир в Сливен според решение от днес на Апелативен съд - Бургас. Основната присъда е 12 г. затвор, но тя се удължава с още три заради множеството извършени престъпление - общо 8, от подсъдимия Стефан. Това е второто разглеждане на

Правителството защитава таксата за ВЕИ производители

Въвеждането на 20% такса за ВЕИ производителите не е противоконституционна, а има балансираща функция. Това се казва в позиция на Министерския съвет, приета по повод сезирането на Конституционния съд от президента Росен Плевнелиев във връзка с въведената такса.

Властта започна антитерористична операция в цяла Украйна


Службата за сигурност на Украйна (ССУ) и националният център за борба с тероризма са започнали антитерористична операция, съобщи пресслужбата на ССУ.

В комюникето се привежда изявление на директора на ССУ Олександър Якименко, според когото само за последното денонощие "над 1500 единици огнестрелно оръжие и 100 хиляди патрона са се озовали в ръцете на престъпници".

По думите на Якименко сега е налице "съзнателно, целенасочено използване на насилие чрез палежи, убийства,...

СкандаУ и Любен: Няма да мълчим на никого!

Изпълнителите обявиха, че спират да цензурират песните си с цел непременни ротации. Причината за взетото решение се крие в некоректното, според тях, отношение на някои от медиите.

Пациентският форум предупреждава: Парите за здраве може да свършат още през май

С оскъден резерв от 136 млн. лв. още в началото на годината, НЗОК този път може да остане без пари още в средата на годината, предупреди председателят на Българския пациентски форум Иван Димитров, който е член на управителния орган на здравната каса. По думите му, здравният фонд може да привърши резерва си за непредвидени разходи, както и този от излишък още през май. Първите "буфер" на НЗОК е със стартов размер 279 млн. лв., от които в момента обаче са останали едва 56 млн. лв., след като касата погаси с по-голямата част от него дълга си към болниците от края на 2013 година. Другият резерв все още е непокътнат и е 80 млн. лв. Трусовете в бюджета на здравеопазването през миналата година започнаха именно през май. Тогава се наложи касата да тегли за първи път от резервите си. През септември болниците без малко да останат без финансиране, тъй като бюджетът на касата бе планиран "кризисно" за 10, а не за 12 месеца, от правителството на ГЕРБ. За тази година "нулеви" месеци не са планирани, а парите за лечебните заведения са с 20.5 млн. лв. повече, отколкото през 2013 г., когато бяха 1.169 млрд. лв., но в края на годината не достигнаха повече от 300 млн. лв. за дейността на болниците от септември до ноември. Правителството овладя временно положението, като успя да намери пари да покрие 80 процента от дейността на лечебните заведения за октомври и ноември (декември се заплаща от бюджета за следващата година). Септември бе покрит изцяло, макар и със закъснение, а през януари 2014 година НЗОК доплати и последните 20 на сто от дълга си към болниците с пари от преизпълнение на плана за здравните вноски. За запълване на дупките бе похарчен почти целият оперативния резерв на НЗОК, плюс 30 млн. лв., които Националният осигурителен институт (НОИ) беше събрал над очакваното за 2013 година. Лекарските съсловни организации и пациентските сдружения обаче предупредиха тогава, че при липсата на резерв тази година касата започва по-зле от предишната и има риск кризата да стане неовладяема още през лятото. От пресцентъра на здравния фонд признаха, че "единственото, на което може да разчита НЗОК, е по-висока събираемост на здравните вноски от страна на НАП и добросъвестното отношение на здравно-осигурените лица", но опровергаха "апокалиптичните картини". "Нямаме притеснения, нека тепърва видим какво ще отчитат болниците. Не може отсега да се каже какво ще се случи, а и след юни имаме право да поискаме актуализация на бюджета", увериха от НЗОК и допълниха, че тази година са предвидени повече пари и за онколекарства - 145 млн. лв. на фона на миналогодишните 90 млн. лв. По думите на Иван Димитров, за януари се очаква преразход от 30 млн. лв. В момента инспектори на здравната каса извършват обстойни проверки на отчетите на болниците за пациенти и пътеки-фантоми.

ЕБВР ще ограничи контактите си с кабинета в Украйна

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) няма да спира дейността си в Украйна, но ще намали контактите с правителството на страната, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира прессъобщение на финансовата институция, чиято централа е в Лондон.

Няма да спираме дейността си в Украйна, но през последните три седмици концентрираме усилията си главно върху частния сектор, заяви представител на ЕБВР.

Така тази финансова институция, чиито акционери са 64 страни, не последва...

Полша: В ЕС има консенсус за налагането на санкции в Украйна


Има консенсус сред държавите - членки на Европейския съюз, за налагането на санкции срещу украински официални лица заради насилието в Киев, което доведе до смъртта на десетки хора, заяви полският заместник-министър на външните работи Пиотр Серафин, цитиран от "Ройтерс".

Изказването му дойде, след като полският премиер Донлад Туск проведе консултации по телефона за Украйна с други лидери на страни в ЕС и на евроинституции.

"Събитията от последните 24 часа оправдават...

Акулите нападат по-рядко, но убиват по-често

Увеличават се смъртните случаи след нападения на хищника

    

Хиляди се простиха с Димчо Михалевски

Кърджали /КРОСС/ Хиляди граждани на Кърджали и цялата страна се простиха днес с народния представител от „Коалиция за България" Димчо Михалевски. Поклонението се състоя между 12 и 15 ч. в централния храм на Кърджали, църквата "Св. Георги Победоносец". За поклонението пристигна голяма част от парламентарна група на „Коалиция За България", водена от председателя на 42-то народно събрание Михаил Миков, министърът на отбраната Ангел Найденов, председатели на областни и на общински съвети на БСП от цяла Южна България, кметове на общини от България и Гърция. За да си вземат сбогом с Димчо Михалевски пристигнаха и депутати от ДПС и ГЕРБ. „Този ден е тъжен. Ще изпратим Димчо в последния му път. Но днес тук, пред него, трябва да си припомним неговата енергия, ентусиазъм, неговата сила, с която защитаваше интересите на тези, които му даваха доверие. С онзи неувяхващ ентусиазъм и вяра, че можеш да направиш нещо добро за хората", заяви председателят на НС Михаил Миков. „Аз мисля, че сега, когато сме застанали пред него, ние трябва да се утешаваме, че ще помним Димчо винаги с онази диря, която той остави. Диря в името на хората. Но и диря на любящ и обичащ човек. На човек, който оценява хората не по това какъв пост имат, каква вяра, какъв етнос, а ги оценява като хора. Ще го помним с неговата компетентност, защото цяла България го помни с това. И най-вече неговата всеотдайност

Пламен Орешарски пристигна на официално посещение в Баку

Премиерът Пламен Орешарски пристигна на официално посещение в Азербайджан. На летище „Гейдар Алиев” в Баку той бе посрещнат официално от вицепремиера на страната домакин Исмет Абазов, съобщи БНР.
Икономическите отношения, въпросите на енергийното сътрудничество, взаимните инвестиции и културният обмен ще бъдат сред основните теми на двустранните Премиерът Пламен Орешарски пристигна на официално посещение в Азербайджан. На летище „Гейдар Алиев” в Баку той бе посрещнат официално от вицепремиера на страната домакин Исмет Абазов, съобщи БНР. Икономическите отношения, въпросите на енергийното сътрудничество, взаимните инвестиции и културният обмен ще бъдат сред основните теми на двустранните

Испанската прокуратура разследва "Барселона" за данъчна измама


Испанският шампион "Барселона" е разследван от прокуратурата за предполагаема данъчна измама, пишат медиите в страната. В основата отново попада трансферът на Неймар.

Властите в Испания имат подозрения, че клубът е укрил 9.1 млн. евро данъци. По време на разследването "Барселона" ще се разглежда като юридическо лице, пише "20 минутос".

Спорният трансфер на Неймар вече доведе до оставката на президента Сандро Росел. Той напусна поста си на 23 януари в опит да защити имиджа...

Руският хокеен отбор отпадна още на четвъртфинал след 1:3 с Финландия

Прехваленият, пълен със звезди хокеен отбор на Русия, на който домакините възлагаха огромни надежди за олимпийска титла се провали, като отпадна от турнира още на четвъртфинала, отстранен от отбора на Финландия в сряда. Руснаците започнаха агресивно и амбициозно и успяха да поведат в резултата с гол на Иля Ковалчук в 7:51 минута на първата третина при числено превъзходство. После обаче домакините допуснаха обрат още преди края на първата третина. Финландия изравни след по-малко от две минути с гол на Юхамати Аалтонен и поведоха две минути преди края на частта с гол на Теему Селане. Пет минути след началото на втората третина финландците поведоха с 3:1 след гол на Гранлунд при числено превъзходство. Последваха дълги минути, в голяма част от които руският отбор бе в непрекъснато атаки, но така и до края на успя да вкара гол и бе освиркан от публиката. Финландците се класират за трети пореден път за полуфинал на олимпийски игри. Там те ще срещнат отбора на Швеция, победил в първия четвъртфинален мач за деня Словения с 5:0.

Без ток във Варна утре ще са...

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 20 февруари - четвъртък, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 14:00 ч. - бул."Сливница" №8, 10, 12, 14.

Чисто ново Volvo от 1973 г.

Автомобилът има пробег от едва 144 км. и се предлага срещу 73 900 долара

    


Орешарски пристигна на официално посещение в Азербайджан

Премиерът Пламен Орешарски пристигна на официално посещение в Азербайджан. На летище „Гейдар Алиев” в Баку той бе посрещнат официално от вицепремиера на страната домакин Исмет Абазов, съобщи БНР.
Икономическите отношения, въпросите на енергийното сътрудничество, взаимните инвестиции и културният обмен ще бъдат сред основните теми на двустранните Премиерът Пламен Орешарски пристигна на официално посещение в Азербайджан. На летище „Гейдар Алиев” в Баку той бе посрещнат официално от вицепремиера на страната домакин Исмет Абазов, съобщи БНР. Икономическите отношения, въпросите на енергийното сътрудничество, взаимните инвестиции и културният обмен ще бъдат сред основните теми на двустранните

Страните от ЕС постигнаха консенсус около санкциите срещу Украйна

/КРОСС/ Страните от Европейския съюз постигнаха консенсус относно санкциите срещу правителството на Украйна, съобщава „Ройтерс". Това бе обявено от полския външен министър Радослав Сикорски. Видът и формата на санкциите ще бъдат съобщени по-късно.Междувременно стана ясно, че САЩ също обмислят налагането на санкции във връзка със събитията в страната.    

Гърция с търговски излишък за първи път от 1948 г.

Гърция е регистрирала излишък по текущата сметка от 1,244 милиарда евро през 2013 г. спрямо дефицит от 4,615 милиарда евро предишната година, съобщи Гръцката централна банка. Това се случва за първи път от 1948 г.

"Къртицата" в ДАТО е на свобода с мярка "подписка"

София /КРОСС/ Служителката от ДАТО, арестувана за продажба на информация за подслушвани лица, вече е на свобода. На Антоанета Първанова е наложена най-леката мярка за неотклонение "подписка". От държавното обвинение обясниха за БНР, че на този етап няма данни тя да планира да се укрие, а тъй като е отстранена от длъжност, няма как да манипулира доказателства. Първанова е обвинена, че в продължение на повече от месец в края на миналата година, това засега е документираният период, е продавала на цени между 500 и 3000 лева месечно информация на разследвани лица дали ги подслушват. Абонатите й са били средно ниво бизнесмени, а посредник в контактите с тях бил зетят на Първанова. Засега обаче с обвинение за разгласяване на класифицирана информация е само тя. Задържането на служителката от ДАТО даде основание на заместник главния прокурор Борислав Сарафов, шефа на ДАНС Владимир Писанчев и председателя на агенцията за подслушване и следене Цветан Китов да обявят акцията за доказателство за новото сътрудничество между службите и за ефективността на СРС-реформата.    

Улесняват достъпа до средствата за безработица

Правителството промени осем наредби, свързани с осигурителното законодателство. Предвижда се по-лесен достъп до обезщетения за безработица. От 1-ви...

Седем свещеници опяха на български и гръцки език Димчо Михалевски

Седем свещеници опяха на български и гръцки език народния представител Димчо Михалевски. Опелото се водеше от енорийския свещеник отец Петър Гарена и отец Георгиос.

Станишев: Кампанията срещу българите в Европап и Англия е фалшива

Кампанията, която се води срещу българите в Европа, е фалшива и популистка. Това заяви пред журналисти в Брюксел президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев. В подкрепа на думите си той се позова на статистика конкретно за Англия, според която на челните места по получаване на помощи са представителите на Пакистан – 35 000 души; Полша – 26 000; Сомалия – 22 000; Индия – 20 000 и т.н.

Водещите европейски индекси отчетоха минимални изменения

Ръстът на европейската икономика и корпоративните финансови резултати не са достатъчни, за да се стигне до ралито, което видяхме, според анализатор

    


Международната общност осъди насилието в Украйна, ЕС обмисля санкции

Международната общност реагира остро на новите сблъсъци в Киев между протестиращи и органите на реда, които избухнаха с нова сила и по неофициални данни са взели живота на десетки души. В четвъртък Съветът за сигурност на ЕС се събира извънредно, а по думите на върховния представител за външната политика Катрин Аштън санкции могат да бъдат въведени още на 21-ви февруари.

Данаил Папазов: Ще слагаме баркод на разрешителните за превоз

С турската страна се разбрахме да слагаме баркод на разрешителните за превоз и той да се чете със специален четец. Това заяви министърът на...

Търговката с бръмбари е на свобода срещу подпис

Служителката от Държавна агенция "Техническо обслужване", арестувана за продажба на информация за подслушвани лица Антоанета Първанова е пусната срещу подписка от прокуратурата.

Вигенин отменя "бързата писта" за млади дипломати и намалява политическата квота за посланици

Външният министър Кристиан Вигенин предлага да бъде намалена наполовина т.нар политическа квота за посланици до 10% и да бъде отменена въведената от правителството на ГЕРБ "бърза писта" за млади и способни дипломати, която им даваше възможност за по-бърз достъп до по-високи постове, окупирани предимно от кадри, започнали професионалния си път още преди 1989 година. Вигенин представи в сряда промени в Закона за дипломатическата служба, като използва момента да лансира и идеята Държавната агенция за българите в чужбина да мине към външно министерство. Намаляването на политическата квота е силно популярно решение, но е много вероятно да остане само на хартия, въпреки че Вигенин допусна да се помисли и за административни санкции за нарушаването й. За политическа квота ще се смятат всички назначения на хора извън системата, и ограничаването й ще стане след тригодишен преходен период. Вигенин обясни, че това се налага от факта, че най-много подобни назначения са направени през 2012 година, а няма идея да им се прекъсват предсрочно мандатите. Според неговата оценка единственото политическо назначение за посланик в управлението на кабинета "Орешарски" е на депутата от БСП Младен Червеняков, който отива в Черна гора. Въпреки съмненията на някои среди, включително в БСП, че десетпроцентната квота няма да е достатъчна, тъй като външно министерство често се нуждае от специфични кадри, с които не разполага на щат, Вигенин обяви, че е сигурен в качествата на служителите на ведомството му. Другата основна промяна в закона е отмяната на т.нар "бърза писта" за млади дипломати, която даваше възможност за предсрочно повишаване при добра атестация и силно дразнеше по-възрастните служители. Забранява се повишаването в ранг като награда два пъти последователно, а за повишение ще трябва да е изтекъл поне половината срок, необходим за следващия ранг. Вигенин обясни, че досега тази възможност се е прилагала избирателно. Освен това според него младите хора и за 15 години стаж могат да достигнат до посланическо назначение. Това обаче е възможно само в идеални случаи, които са извън редовната практика на министерството. Промените в закона ще стимулират и желаещите да изпълняват задължения в страни с висок риск, като Либия, Ирак и други. Там две години служба ще се броят за три години дипломатически стаж. В законовите промени е предвидено още 50 процента от приходите от имоти да влизат в бюджета на МВнР за поддържане на сградния фронт. Освен това ще бъде възстановена фигурата на административния секретар на МВнР. Дипломатическият институт пък ще се преименува на Дипломатическа академия и предстои преглед на функционирането му.

Станишев няма да пусне Първанов в ПЕС

Сергей Станишев отхвърли като "спекулативни" твърденията, че е под натиск да се оттегли от председателския пост в Партията на европейските социалисти (ПЕС). "Това са спекулации, които винаги циркулират в задкулисието на политическото и медийно пространство. Търсят интрига", коментира той от Брюксел, където в момента работи по новия манифест на ПЕС и предстоящия конгрес на партията. Слуховете, че Станишев може да мине на заден план, се засилиха, след като съмненията около финансирането на проект на съпругата му с пари на Европарламента, засегнаха неговия председател Мартин Шулц. Шулц е кандидатът на ПЕС за нов председател на Европейската комисия. От висотата на председателския си пост в ПЕС Станишев заяви още, че "дори да се регистрира като партия, АБВ няма никакви шансове да стане член на Партията на европейските социалисти". "Нищо не им дава основание да бъдат член на ПЕС. Няма как да стане. Това членството в ПЕС не е лека работа. АБВ се утвърждава като един идеен тюрлюгювеч, който маскира по същество един чисто властови проект. Говори се за социалдемокрация, но наред с това много силни са патриотарските елементи и много други елементи в говоренето", коментира Станишев. "Първо няма такова нещо като АБВ, не ме разсмивайте наистина, второ няма как да стане член на ПЕС", каза той пред български журналисти в отговор на въпрос дали е възможно АБВ да стане член на европейската левица. "Към момента АБВ е една хипотеза, доколкото знам, на предстоящите избори Ивайло Калфин ще се яви като кандидат на някаква коалиция, неизвестно от какви партии, които нямат нищо общо със социалдемократическото семейство", заявява лидерът на БСП и ПЕС, цитиран от БТА. "От социалдемократическото семейство в България има две партии в ПЕС- БСП като пълноправен член, а Български социалдемократи – като асоцииран. Всичко останало са 300-те регистрирани в България партии - г-н Калфин има широк избор с какво название ще присъства (на изборите за Европейски парламент – бел.ред.), но това няма нищо общо с ПЕС, коментира Станишев. Думите му са естествено продължение на развилите се събития от края на месец януари, когато лидерът на БСП успя да привлече към себе си партията на Георги Анастасов Български социалдемократи преди Първанов да сключи споразумение с тях. Формацията на Анастасов бе най-краткият път на АБВ към Партията на европейските социалисти, тъй като тяхното членство в нея е асоциирано. Тогавашната цел на бившият президент бе рестартираното му движение да ползва регистрацията на Български социалдемократи, което да гарантира място в ПЕС на Ивайло Калфин, ако стане евродепутат. Сергей Станишев, обаче изпревари с един ход Първанов и левицата и партията на Анастасов подписаха обща декларация за сътрудничество за евроизборите, в която се казваше, че "единството на левицата е необходимо за победа и за избор на Мартин Шулц за председател на Еврокомисията". Още тогава в съобщението на БСП по повод споразумението на двете партии се споменаваше, че това са двете единствени леви формации, които са международно признати. За да привлече към себе си Български социалдемократи, по неофициална информация, Станишев дори гарантирал избираемо място за ЕП на подопечната партийка на Анастасов – Светлина Йолчева. "По правило от една страна от ЕС има по една партия, членуваща в ПЕС, не е лесна тази работа, просто забравете този въпрос", заключи Станишев по повод АБВ.

Германия и Франция очертаха контурите на общите си искания за ЕС

Френското и германското правителство проведоха 16-то си съвместно заседание. Франс прес обобщава ключовите решения от него, взети днес. Относно ЕС: - завършване на банковия съюз (споразумение отно...

Станишев в Брюксел: Приетата от българския парламент декларация е важна и за европейската кампания (обновена)

Приетата днес декларация от Народното събрание във връзка с ескалацията на напрежение на етническа, религиозна и политическа основа има политическо значение за България и за хода на европейската кампания и за цялата обществена атмосфера в нашата страна.
Това заяви президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев на брифинг пред журналисти Приетата днес декларация от Народното събрание във връзка с ескалацията на напрежение на етническа, религиозна и политическа основа има политическо значение за България и за хода на европейската кампания и за цялата обществена атмосфера в нашата страна. Това заяви президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев на брифинг пред журналисти

Над 40 % от варненци прибягват до самолечение при грип и настинка

Над 40 % от варненци се самолекуват при простудни и грипни симптоми. Това показват резултатите от анкетата на Moreto.net, целяща да установи най – предпочитаните варианти за справяне с вирусите. Общият брой на включилите се в допитването е 2241 човека.

Борис вече не е игумен на Бачковския манастир

Светият синод отстрани от игуменския пост в Бачковския манастир епископ Борис, прочул се със сексклипчета в интернет, озаглавени „Разврат в покоите на дедо Боре". Срещу него е образувано църковно-наказателно дело и монахът е изпратен на покаяние в Рилския манастир, където ще чака наказанието си от църковния съд. 


Това е вторият случай за Светият синод отстрани от игуменския пост в Бачковския манастир епископ Борис, прочул се със сексклипчета в интернет, озаглавени „Разврат в покоите на дедо Боре". Срещу него е образувано църковно-наказателно дело и монахът е изпратен на покаяние в Рилския манастир, където ще чака наказанието си от църковния съд. Това е вторият случай за

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване