Демонтажът на АЕЦ ще струва милиарди евро на Берлин

Германия реши да закрие всичките си атомни централи до 2022. За целта енергийните концерни са създали фонд от 34 милиарда евро. Експертите смятат, че тези пари не са достатъчни и ще са необходими още.

Дванадесетокласничка изобрети е-касова бележка и фактура

/КРОСС/ Дванадесетокласничка от училище „Козма Тричков" във Враца измисли как може да се издава е-касова бележка и фактура. С изобретението си Мариета Красимирова спечели бронзов медал на националното състезание "Иновационен лагер 2014″, което се провежда от Джуниър Ачийвмънт. Той е втори за нея, а колекцията й от отличия вече е от 12 сертификата. Десет от тях са за умни идеи, а два - за литературния й талант. Идеята за иновационно устройство хрумнала на Мариета в едно кафене, издаде преподавателката й по предприемачество и бизнес Румяна Витньова. Момичето за пореден път се ядосало, че сервитьорката се прави на разсеяна и не дава касови бележки и „ябълката го ударила по главата". Тогава на Мариета й хрумнало как може да се приложи NFC tag технологията от Британския музей в устройство за електронни касови бележки. След това, заедно със съучениците си Цветан Миньовски и Цвят Конова разработили малък сензорен монитор, който може да бъде прикрепен към масите в заведенията или касовите апарати в магазините. Връзката между устройството и смартфона на клиента може да става чрез безжичен интернет или bluetooth. Така само като се приближи телефонът на клиента, бележката се сканира и се прехвърля в него, предаде Стандарт. Изобретението може да сложи край на ерата на хартиените бонове, но при условие, че се промени българското законодателство, според което те са задължителни

Деми Мур забърса нов младеж

/КРОСС/ Деми Мур забърса нов младеж. В съботната вечер 51-годишната актриса е забелязана да се забавлява в нощен клуб в Лос Анджелис с 23-годишния си колега Алекс Петифър. Свидетели споделят, че Деми и Алекс са се държали като гаджета, разделени дълго време. „Между тях имаше невероятна химия. Независимо от разликата във възрастта, те са много гореща двойка", коментира очевидец. Към момента представители на Мур не са коментирали новината. Остава само да гадаем какво се е случило с предишното й гадже - 27-годишният барабанист Шон Фрайдей, с който в началото на януари тя бе на почивка в Мексико. Последният път двамата са забелязани заедно преди месец в нощен клуб.

Спилбърг иска да снима филм с най-младата олимпийска шампионка

/КРОСС/ Холивудският режисьора Стивън Спилбърг иска да включи 15-годишната руска фигуристка Юлия Липницкая в свой блокбастър. Новината бе съобщена от майката на олимпийската шампионка. "Татяна Тарасова каза, че Спилбърг иска да снима с Юлия. Такива разговори чух, но не и от Спилбърг. Затова и не мога да говоря със сигурност", каза майката пред sovsport.md. Други подробности не се съобщават. Липницкая и режисьорът също не са коментирали новината. По-равно в ефира на Първи канал Тарасова съобщи, че режисьорът проявява интерес към талантливото момиче.

Немски инвеститор иска да строи кораби в Бургас

Представители на компанията са се срещнали с вицепремиера Даниела Бобева

Пет възрастни жени от Варна измамени по телефона само за ден

За 18 февруари, във Варна, обект на телефонни измами са станали пет жени на възраст между 71 г. и 86 г., съобщиха от полицията за Moreto.net. Четири от тях са жителки на гр. Варна, а една е немска гражданка, постоянно пребиваваща в Р.

България инвестира милиони в бърз интернет

    Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" (ИАЕСМИС) сключи първите договори по проект за...

Тед Лигети очаквано взе титлата в гигантския слалом

Американецът Тед Лигети очаквано взе олимпийската титла в гигантския слалом на алпийските ски по време на игрите в Сочи. 29-годишният състезател реши до голяма степен състезанието още в първия манш, когато взе огромна преднина пред останалите. Във втория манш Лигети кара по-спокойно и завърши на 0.48 сек. преди французина Стив Мисилие. Трети се класира също французин - Алексис Пинтуро. Чехът Однжей Банк бе втори след първия манш на по-малко от секунда от победителя, но след втория завърши едва пети. Българският представител в дисциплината Стефан Присадов отпадна в първия манш.

Младеж загина при тежка катастрофа между Пловдив и Пазарджик

Младеж загина при катастрофа на пътя между Пловдив и Пазарджик, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

Представителният хор на село Крепост с концерт в НДК

Представителният хор при читалище „Селска пробуда” в димитровградското село Крепост е поканен за участие в концерта на лауреатите от Международния фестивал на изкуствата „Утринна звезда”. Събитието ще се проведе на 22 февруари в зала 11 на НДК, информират от читалището.

В края на ноември миналата година крепостчанки спечелиха Специалната награда на журито за принос в развитието на фолклора в Банско, както и второ място в раздел „Изворен фолклор”. Изключителен принос за тези успехи има художествен ръководител на хора Недялка Колева. През 2013 г. певческия хор при читалище „Селска пробуда” чества  60 години от основаването си.

 

Хасково Новини

 

ЧЕЗ обявява търг за свой имот в Подуяне

/КРОСС/ На основание Наредба за условията и реда за провеждане на търгове и конкурси, и в изпълнение на Решение от Протокол № 214/03.02.2014 г. на Управителния съвет, „ЧЕЗ Разпределение България" АД обявява: На 19.03.2014 г. от 10.00 часа ще се проведе публичен търг с явно наддаване за продажба на поземлен имот № 866, с площ 2232 м2, находящ се в гр. София, Район Подуяне, м. „I задгарова артерия", бул. „Ботевградско шосе - рамка", кв. 12. Административния адрес на имота е: гр. София, бул. „Ботевградско шосе - рамка", кв. 12.Имотът принадлежи към дълготрайни материални неенергийни активи - недвижими имоти, собственост на "ЧЕЗ Разпределение България" АД. Първоначална продажна цена на недвижимия имот: 285 410.00 лв. /двеста осемдесет и пет хиляди четиристотин и десет лева / без ДДС. Стъпка за наддаване: 5 % (14 270 лв. /четиринадесет хиляди двеста и седемдесет лева/) върху първоначалната продажна цена на недвижимия имот.Оглед на имота, предмет на търга, може да бъде извършен от кандидатите всеки работен ден в срок до деня на подаване на оферта от 12.00 до 15.00 часа на посочения адрес на имота, с един ден писмено предизвестие. Контатни лица за огледи: Имот Лице за контакт Телефон E - mail Имот гр.София, бул.„Ботевградско Шосе-Рамка",кв.12. Марлен Иванова +359 887 144 155 marlen.ivanova@cez

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Най-интересното от емисията в 14 часа:
Обир на клон на Първа инвестиционна банка в столичния квартал "Хаджи Димитър" е извършен тази сутрин. Около 8:30 тази сутрин трима или четирима въоръжени са нападнали клона за 93 секунди.

По повод 141-годишнина от обесването на Левски от 17 часа ще бъде отслужена панихида в храм "Св. София" в столицата. Оттам...

Сметната палата смята, че законопроектът за нея въвежда колективната безотговорност


Ръководството на Сметната палата смята, че новият законопроект за дейността й налага модела на колективната безотговорност, междупартийните сделки, позволява натиск и манипулиране.

Ако бъде приет законопроектът,  внесен от председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев и Сергей Кичиков от ДПС и Румен Гечев и Петър Кънев от БСП, парите на данъкоплатците ще бъдат одитирани от непрофесионалисти, а качеството на одитите ще се контролира от ръководство, от което също не се изискват...

Почит към Апостола на свободата в Поморие /видео/

20140219121058(1)

Поморие почете паметта на Апостола на свободата Васил Левски. Възпоменанието по повод 141-та годишнина от обесването му започна със заупокойна молитва в храм „Свето Рождество Богородично”. По-късно пред бюст – паметника в центъра на града десетки граждани се събраха, за да отдадат своя поклон на признателност.

20140219121058(2)

„Васил Левски! Само споменаването на името му е достатъчно да изпълни сърцата ни с трепет на гордост, с неспокойно усещане за дълг, който ни очаква. България имаше нужда от него и го роди. Той беше потребен на революцията и тя го създаде. Неговото появявяне беше мъчително дълго”, каза в началота на словото си г-жа Добринка Желязкова, преподавател по история в СОУ”Иван Вазов”.

20140219122350(1)

“Пътищата ни спират пред паметника на Левски. Паметник от камък – вечен и свят, паметник от души – с преклонение и в светлина”. С тези думи на водещата Биляна Каракочева бяха представени наградените участници в литературния ученически конкурс “Пътеки към Левски”, организиран от ОДК Поморие. Седмокласникът Кристиян Панайотов прочете своето есе, спечелило първа награда в конкурса, а заместник-кметът Илия Джингов връчи наградите на:

За поезия:

Първа награда – Петя Жекова, гр. Добрич, СОУ”П.Р.Славейков”, Литературен клуб “Нарисувай света с думи”.

Поощрения за поезия:

Александър Петров – гр. Добрич, СОУ”П.Р.Славейков”, Литературен клуб “Нарисувай света с думи”.

Славена Маринова – гр. Поморие, СОУ”Иван Вазов”, Литературен клуб “Звънче”.

За есе:

Първа награда:

Кристиян Попов, СОУ”Иван Вазов” гр. Поморие, Литературен клуб “Звънче”.

Поощрения за есе:

Валентина Александрова – гр. Поморие, СОУ”Иван Вазов.

Тереза Радилова – гр. Поморие, СОУ”Иван Вазов”

Розалия Петрова – гр. Добрич, СОУ”П.Р.Славейков”

Ирен Колева – гр. Поморие, СОУ”Иван Вазов”

Инсулт повалил Бонбонова, докато била само на 17

Плеймейтката Благовеста Бонбонова, чийто еротични снимки скоро бяха публикувани и в немския "Плейбой" получила инсулт, когато била едва на 17 години.

Как правителството на Унгария налага контрол над медиите

Унгарският премиер Виктор Орбан направи първото си медийно участие, което ще стане редовна практика, в предаване на радио MR1. Само по себе си участието не беше нищо необикновено, но начинът по който ...

Служител на еврокомисията за писмото на КТБ: Медиите са свободни да интерпретират докладите


Журналистите са свободни да интерпретират свободно докладите на Европейската комисия, както те пожелаят. Това заяви служител на евроинституцията, запазил анонимност, по повод писмото на Корпоративна търговска банка, обвиняващо български журналист, че накърнява името на КТБ и Цветан Василев, предаде EurActiv.

Служителят, запознат със ситуацията в България, подчерта, че еврокомисията дори се опитва да улесни работата на журналистите, като описва ясни ситуации и често дава повече...

Драго Симеонов: Дете, дори когато е "леко брадат"

Радиоводещият ще търси "Големите надежди"

    


Три основни причини, възпламенили отново Украйна

Макс Фишър от в. "Вашингтон пост" систематизира причините, довели до новото насилие в столицата Киев

Три основни причини, възпламенили отново Украйна

Макс Фишър от в. "Вашингтон пост" систематизира причините, довели до новото насилие в столицата Киев

Мачовете от Лига Европа в Украйна под въпрос

/КРОСС/ Всички три срещи от 1/16-финалите на Лига Европа , който трябва да се проведат утре в Украйна, може да бъде отменени заради безредиците в Киев. На 18 февруари в столицата имаше масови сблъсъци на противниците на властта с полицията, които доведоха и до няколко смъртни случая. Украинските власти смятат да обявят 20 февруари за ден на траур, съответно всички спортни събития следва да бъдат отменени. Припомняме, че УЕФА позволи в Киев да се проведат срещите между местния Динамо и Валенсия , но сега това е решение може да бъде преразгледано.Останалите два мача, които трябва да се изиграят утре, са Черноморец -Лион и Днепър - Тотнъм.    

Инвестират 85 млн. лв. в находище "Асарел"

Удължава се с 15 години договорът за предоставяне на концесия за подземни богатства чрез добив от находище „Асарел“. За новия срок са предвидени...

Обявиха 20 февруари за ден на траур в Украйна за загиналите в безредиците

Ситуацията в Украйна остава особено сериозна след масовите размирици в последните 24 часа. Броят на жертвите непрекъснато се увеличава. По последна информация загиналите са 25 души, сред които както цивилни, така и полицаи. Над 1000 души са хоспитализирани, а сред тях има и деца под 18 години, съобщават местните медии.

Русия ще участва в реставрацията на базиликата Рождество Христово във Витлеем

Москва - Витлеем. /КРОСС/ Русия ще вземе участие в реставрацията на базиликата „Рождество Христово", построена в IV век по нареждане на римския император Константин. Базиликата, която се намира над пещерата, където е роден Иисус Христос е възстановена от Юстиниан след опожаряване в VI век. Днес, това свято място е в капитален ремонт, съобщи «Православие и мир».Трите Църкви, които имат престолите си в базиликата, постигнаха договорености за ремонтните процеси от края на 2008 година, а през 2010 г., под егидата на палестинските власти се подписа споразумение за провеждане на предварителни научни изследвания.Комитета по реставрационните работи на храма, оглави съветникът на президента Махмуд Абас - Зияд Ал Бандак. Той смята, че базиликата съхранява своята значимост за палестинските власти, които отделят неизменно внимание на християнското присъствието в Палестина.Общата сума за реставрирането на базиликата възлиза на 20 милиона долара. От които, 2 600 000 долара ще се използват за подновяване на покрива. По думите на Зияд Ал Бандак, повече от половината от стойността на ремонта на покрива, компенсираха палестински източници, а останалия сума е събрана от дарения, дошли от Ватикана, Унгария, Франция, Гърция и Русия.Русия активно участва в развитието на Витлеем

Горивата за камиони да са с по-високи стандарти, призова Обама

Идеята е част от програмата на президента за повишаване на производителността на бизнеса

    


ГЕРБ осъди с декларация насилието в Украйна

Депутатите от ГЕРБ излязоха в сряда с декларация срещу насилието в Украйна след като във вторник следобед и през нощта срещу сряда украинските спеццчасти атакуваха протестиращите в центъра на столицата Киев. "Ние, депутатите от ГЕРБ, сме дълбоко загрижени за ескалацията на насилието в Киев. Използването на насилие и от двете страни на конфликта е неприемливо. Вярваме, че усилията в посока вече взетите мерки като амнистията на задържаните протестиращи и напускането на окупираните правителствени сгради ще продължат", се казва в декларация на парламентарната група, представена пред журналисти в парламента. "Свидетели сме на недопустима ескалация на насилието. Над 20 убити и стотици ранени са резултатите от насилието, което службите на реда осъществиха над справедливо протестиращите в Киев през изминалата нощ", гласи текстът. Депутатите от ГЕРБ призовават всички страни на конфликта да се въздържат от действия, които ще доведат до нова ескалация на напрежението и кръвопролития. "Убедени сме, че само активният и конструктивен диалог може да доведе до най-доброто решение на Украйна", посочват те. Този развой не е неочакван, защото политическата криза вече няколко месеца не може да бъде овладяна и взаимно приемлив изход към успокояване и нормализиране не може да бъде намерен, пише още в декларацията. "Проблемите в Украйна имат заложени и натрупани в историята назад причини. Те предизвикаха и отмяната на европейската й алтернатива на развитие. Затова събитията от последните месеци и ескалирането им в последните дни са трагично доказателство, че когато властта отказва да чуе гласа на народа, последиците могат да бъдат трагични", се посочва в декларацията.

Насилието в Киев продължава, към града тръгват десантчици (снимки)

Изпълняващият длъжността министър на отбраната на Украйна Павел Лебедев е издал заповед в Киев да бъде изпратена 25-а въздушно-десантна бригада от Днепропетровск. Това съобщи самият Лебедев пред ИТАР-ТАСС.
„Да, издадох такава заповед. За усилване на охраната на базите, в които се съхранява бойно оръжие“, обясни той. Изпълняващият длъжността министър на отбраната на Украйна Павел Лебедев е издал заповед в Киев да бъде изпратена 25-а въздушно-десантна бригада от Днепропетровск. Това съобщи самият Лебедев пред ИТАР-ТАСС. „Да, издадох такава заповед. За усилване на охраната на базите, в които се съхранява бойно оръжие“, обясни той.

Банката още не знае дали има грабеж, или не

Първи инвестиционна банка съобщи официално, че в неин клон в столичния кв. "Хаджи Димитър" е направен опит за въоръжен грабеж. Въпреки това, от кредитната институция се застраховат, че ако има нещо задигнато, то е застраховано и няма да бъде за сметка на вложителите.

Супермаркети за бедни все още са екзотика за България

Над 44% от българите живеят в сериозни материални лишения. Доходите на близо 1,6 млн. души са под прага на бедност, което ги застрашава от тотална социална изолация. Това показват данните на Евростат за бедността.
Стряскащите числа нареждат България на първо място в негативната класация на страните в ЕС с най-голям дял бедно население. Над 44% от българите живеят в сериозни материални лишения. Доходите на близо 1,6 млн. души са под прага на бедност, което ги застрашава от тотална социална изолация. Това показват данните на Евростат за бедността. Стряскащите числа нареждат България на първо място в негативната класация на страните в ЕС с най-голям дял бедно население.

Русия пробва да възкреси Бургас-Александруполис и АЕЦ "Белене"

Русия възкресява темата за строежа на петролопровода Бургас-Александруполис, от който България излезе през декември 2011 г., а през март 2013 г. парламентът денонсира на сключеното за проекта междуправителствено споразумение с Москва и Атина. По думите на руския министър на енергетиката Александър Новак пред руската агенция ИТАР-ТАСС строежът на тръбата ще бъде обсъден на насрочено за 7 и 8 април заседание на руско-българската междуправителствена комисия. В сряда ИТАР-ТАСС публикува и интервю с председателя на българската Агенция за ядрено регулиране Лъчезар Костов, който обяснява, че ведомството му е готово до дни да одобри техническия проект за строежа на АЕЦ "Белене", който също беше спрян през 2012 г. Българският външен министър Кристиан Вигенин коментира, че не вижда основа за опити за рестартиране на проекта Бургас-Александруполис и да има обсъждане, то ще е само да потвърдим вече заявената от България позиция По думите на Новак относно Бургас-Александруполис, руската страна обаче изхожда от факта, че "въпреки заявлението на българската страна за излизане от проекта, споразумението от 2007 година между руското, българското и гръцкото правителство продължава да действа". "Преждевременно е да говорим за приключване на проекта, тъй като споразумението не предвижда едностранно излизане. На 7 и 8 април ще има заседание на междуправителствената комисия, която председателствам. Този въпрос ще бъде повдигнат на него", каза руският енергиен министър. Той посочва, че Виенската конвенция за правото на международните договори от 1969 година предвижда определени условия за излизане от международно споразумение - според клаузите на съответния договор или по всяко време при съгласие на всички участници. "Към момента няма постигнато взаимно съгласие. Не бива да се заявява, че проектът завинаги е останал в историята. Той е замразен, тъй като една от страните сега не показва желание да участва в изпълнението му", смята Новак. По думите му от проекта са заинтересовани и руските доставчици, и европейските купувачи, а общо вложените от трите страни инвестиции са 20 млн. евро. ИТАР-ТАСС акцентира и върху това, че АЯР е готова до дни да одобри проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", по който "Националната електрическа компания" на България и руската "Атомстройекспорт" водят арбитражно дело заради спирането и неплащането на поръчано и изработено оборудване за спрения строеж. "Оценката на техническия проект за изграждане на два ядрени блока на площадката на АЕЦ "Белене" от гледна точка на нашата агенция е напълно завършена. Освен наши експерти в това се включиха и експерти от международни организации. Всички оценки са положителни. Готови сме да одобрим проекта", цитира агенцията Костов. Реално лицензирането на проекта от АЯР бе на финалната права преди решението за спиране на ядрения строеж, а от публикацията не става ясно дали Костов говори по принцип или в конкретен контекст. Ядреният регулаторен шеф припомня, че проектът "Белене" е бил подложен на добра воля и на стрес-тестовете за безопасността на ядрените централи в Европа, които бяха поискани след аварията в японската АЕЦ "Фукушима". Мисия на Международната агенция за атомна енергия също е оценила тези тестове и проектът получил много висока оценка. "Готови сме до седмица да го одобрим", казва Костов. "Не предвиждаме решение за рестартиране на проекта "Белене", но не бих коментирал този въпрос, той е в компетенциите на премиера и Министерството на икономиката и енергетиката", коментира в отговор Вигенин. "Ние отстояваме българския интерес, така както го разбираме. Този проект може да бъде реализиран, но при определени условия и не на всяка цена", коментира още външният министър. Запитан за възможността за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" от американската компания "Уестингхаус", председателят на АЯР изразява съмнение, че този проект може да бъде реализиран бързо. "В преговори сме с "Уестингхаус", но окончателно решение все още няма. Далеч сме от етапа за одобряване на техническия проект. Въз основа на опита си, натрупан от проекта "Белене", мога да кажа, че този процес отне осем години. Така че идеята да започне строителството през 2016 г. звучи нереалистично", отбелязва Костов.

Русия възкресява темите Бургас-Александруполис и АЕЦ "Белене"

Русия възкресява темата за строежа на петролопровода Бургас-Александруполис, от който България излезе през декември 2011 г., а през март 2013 г. парламентът денонсира на сключеното за проекта междуправителствено споразумение с Москва и Атина.   По думите на руския министър на енергетиката Александър Новак пред руската агенция ИТАР-ТАСС строежът на тръбата ще бъде обсъден на насрочено за 7 и 8 април заседание на руско-българската междуправителствена комисия. В сряда ИТАР-ТАСС публикува и интервю с председателя на българската Агенция за ядрено регулиране Лъчезар Костов, който обяснява, че ведомството му е готово до дни да одобри техническия проект за строежа на АЕЦ "Белене", който също беше спрян през 2012 г.   По думите на Новак относно Бургас-Александруполис, руската страна изхожда от факта, че "въпреки заявлението на българската страна за излизане от проекта, споразумението от 2007 година между руското, българското и гръцкото правителство продължава да действа".   "Преждевременно е да говорим за приключване на проекта, тъй като споразумението не предвижда едностранно излизане. На 7 и 8 април ще има заседание на междуправителствената комисия, която председателствам. Този въпрос ще бъде повдигнат на него", каза руският енергиен министър.   Той посочва, че Виенската конвенция за правото на международните договори от 1969 година предвижда определени условия за излизане от международно споразумение - според клаузите на съответния договор или по всяко време при съгласие на всички участници.   "Към момента няма постигнато взаимно съгласие. Не бива да се заявява, че проектът завинаги е останал в историята. Той е замразен, тъй като една от страните сега не показва желание да участва в изпълнението му", смята Новак. По думите му от проекта са заинтересовани и руските доставчици, и европейските купувачи, а общо вложените от трите страни инвестиции са 20 млн. евро.   ИТАР-ТАСС акцентира и върху това, че АЯР е готова до дни да одобри проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", по който "Националната електрическа компания" на България и руската "Атомстройекспорт" водят арбитражно дело заради спирането и неплащането на поръчано и изработено оборудване за спрения строеж.   "Оценката на техническия проект за изграждане на два ядрени блока на площадката на АЕЦ "Белене" от гледна точка на нашата агенция е напълно завършена. Освен наши експерти в това се включиха и експерти от международни организации. Всички оценки са положителни. Готови сме да одобрим проекта", цитира агенцията Костов.   Реално лицензирането на проекта от АЯР бе на финалната права преди решението за спиране на ядрения строеж, а от публикацията не става ясно дали Костов говори по принцип или в конкретен контекст.   Ядреният регулаторен шеф припомня, че проектът "Белене" е бил подложен на добра воля и на стрес-тестовете за безопасността на ядрените централи в Европа, които бяха поискани след аварията в японската АЕЦ "Фукушима". Мисия на Международната агенция за атомна енергия също е оценила тези тестове и проектът получил много висока оценка. "Готови сме до седмица да го одобрим", казва Костов.   Запитан за възможността за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" от американската компания "Уестингхаус", председателят на АЯР изразява съмнение, че този проект може да бъде реализиран бързо. "В преговори сме с "Уестингхаус", но окончателно решение все още няма. Далеч сме от етапа за одобряване на техническия проект. Въз основа на опита си, натрупан от проекта "Белене", мога да кажа, че този процес отне осем години. Така че идеята да започне строителството през 2016 г. звучи нереалистично", отбелязва Костов.

5 -токласничката Стефани стана победител в Лъвски скок при момичета и момчета

5-токласничката Стефани Чакърова от училище „Васил Левски” стана първа при момичетата в турнира „Лъвски скок”,  който се проведе по повод 141 години от обесването на Апостола. В лекоатлетическото състезание, което се състоя на спортна площадка  „Южняк”  тя стана победител и сред момчетата като стигна  до 3,92 м.

 

След нея се нареди Нели Ташева от „Шандор Петьофи” с 3,75 м., а на трето остана Габриела Райчева от „Св. Иван Рилски ” с 3,40 м.

 

 

При момчетата първенец е Емре Шериф  от „Св. Св. Кирил и Методий”, който стигна до 3,82 м.  Апдай Сейдали от „Шандор Петьофи” стана втори с 3,50 м.  Йонатан Кюлинг от „Любен Каравелов”  остана трети с 3,35 м.

 

  Състезанието е традиционно. Тази година взеха участие по 3 момичета и толкова момчета от  5-те хасковски училища. Децата имаха по 2 опита. Главен съдия бе Атанаска Атанасова.

Йоанна Кокотанекова привества участниците

Йоанна Кокотанекова привества участниците

 

Ръководителят на Астрономическата школа към Младежки център- Йоанна Кокотанекова, поздрави участниците като им пожела да бъдат умни,  достойни българи и наследници на Апостола.  

 

На 6-мата победители бяха връчени купи грамоти.

Анжелина Янева

Яне Янев: Един от депутатите, напуснали ГЕРБ, е действащ агент на спецслужбите

/КРОСС/ Един от депутатите, напуснали ПГ на ГЕРБ, е действащ агент на спецслужбите. Това заяви пред ТВ Европа председателят на РЗС Яне Янев. Той обаче отказа да назове име, за да не попадне под ударите на закона. Отцепването на депутати от ПГ на ГЕРБ е активно мероприятие на спецслужбите,смятат от „Ред, законност и справедливост". Според Яне Янев това за пореден път доказва, че държавата се управлява от ченгетата и олигарсите, а медиите се командват дистанционно.  

Искат отстраняването на кметицата на Хисаря

Три жалби са подадени срещу нея в прокуратурата

Три причини да пламнат пак протестите в Украйна

На площада в Киев във вечерта на щурма. Снимка: от тв екрана

Протестите в Украйна, започнали през ноември, след като президентът Виктор Янукович се отказа от споразумение за по-близка интеграция с Европейския съюз, пламнаха отново в столицата Киев и вече има много човешки жертви. Три са основните причини за новата ескалация на протестите и насилието в Киев:

1. Хиляди протестиращи тръгнаха към парламента, за да подкрепят гласуване за ограничаване на пълномощията на президента

В украинския парламент депутати от опозиционната партия се опитаха във вторник да включат в дневния ред гласуване за връщане на страната към конституцията от 2004 г., което би ограничило пълномощията на президента. Предишната конституция, според която президентът имаше малко по-слаба роля, а правителството - малко по-силна, бе сменена през 2010 г., след като Янукович пое властта.

Протестиращите настояват за връщането на старата конституция в отговор на напъните, според тях, на Янукович да укрепи властта си. Затова във вторник група протестиращи в Киев (около 20 000 души според Франс прес) потегли от Площада на независимостта, където те лагеруват от ноември, към сградата на парламента на около 1,5 км оттам. Силите за сигурност се опитаха да ги спрат и се стигна до остри схватки, а оттам и до последвалите смъртни случаи.

2. Янукович все още е смятан за склонен към сближение с Русия

Това е особено важен проблем за демонстрантите от ноември насам. Те смятат, че Янукович тласка страната към сближение с Русия и че така демонстративно я отдалечава от Европа. За около една трета от украинците руският е роден език, включително и за Янукович. Другите две трети, които говорят украински, са по-склонни страната им да търси по-близки икономически и политически връзки с Европа, отколкото с Москва.

Правителството на Янукович смекчи натиска върху протестиращите. Драконовски закон, ограничаващ свободата на словото и правото на събиране, бе отменен в по-голямата си част, а в понеделник влезе в сила амнистия за протестиращите, срещу което те освобождават окупираните от тях правителствени сгради. Но правителството продължава да приема “спасителните” руски пари, за които се смята, че още повече обвързват Украйна към Русия. В понеделник Москва обяви, че отпуска още 2 млрд. долара помощ на Украйна. Това бе очаквано, защото е част от общия пакет от 15 млрд. долара обещана помощ, но все пак напомни, че Янукович се държи за Путин.

Германският канцлер Ангела Меркел се срещна в понеделник с украински опозиционни лидери в Берлин. Нищо значително не произлезе от тази среща, но тя бе едни от многото признаци, че опозицията гледа на Запад, докато правителството гледа на Изток.

3. Основните мотиви зад протестите си остават

Както писах в края на януари при последния изблик на протестите, Украйна отдавна е политически разделена на две от демографията на страната. Онова, което става сега, в много отношения е продукт на това разделение, което никога не е било преодоляно. Практически всяко украинско правителство след обявяването на независимостта е било разглеждано като представляващо само една “страна” в този разрив. Противната страна, съответно, го е ненавиждала, смятайки го за чуждестранна пионка.

Това разделение се усложнява от политическа корупция и от факта, че закъсалата украинска икономика е зависима от чужди страни. Украйна и днес си остава демографски разделена, управлението й все още страда от корупция, а икономиката й е в незавидно състояние. Докато това не се промени, вълненията най-вероятно ще продължат.

БТА

Нова такса за зеления ток

Частните дружества, доставчици на ток - ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго про”, ще връщат всички пари на зелените централи от събраната досега такса за достъп, която бе отменена от съда. Това стана ясно след заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) във вторник.
В същото време регулатърът ще въведе нова такса, която ще се плаща на д Частните дружества, доставчици на ток - ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго про”, ще връщат всички пари на зелените централи от събраната досега такса за достъп, която бе отменена от съда. Това стана ясно след заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) във вторник. В същото време регулатърът ще въведе нова такса, която ще се плаща на д

Пийнал катастрофира с колата си в Хасково

Дрегерът отчете 0,42 промила в издишания от него възух

    


Шефът на ВиК–Варна: 30 % от варненските водомери мерят по–нисък разход от реалния

Около 30 % от водомерите на варненци измерват по – нисък разход на вода от направения. Това води до загуби за ВиК - Варна от 10 - 12 % годишно. Това заяви шефът на дружеството Веселин Вълканов след провалилото се общо събрание за свалянето му от поста.

Регламентираха изискванията за експлоатация на подводните газопроводи

Министерски съвет (МС) регламентира изискванията към устройството и безопасната експлоатация на подводните газопроводи, както и за контрола,...

Етикет показва колко харчи прахосмукачката ни

На етикетите на прахосмукачките и някои печки вече задължително ще се изписва консумацията на електроенергия. Това става факт с промените в...

Метеорит (или НЛО?) профуча над Аржентина

Експлозия в небето над аржентинската провинция Санта Фе изплаши местни жители. Не са открити осколки от метеорит, не се съобщава и за жертви. Телескопът, който е трябвало да наблюдава явлението е блокирал.

Тед Лигети спечели олимпийската титла в гигантския слалом


Американецът Тед Лигети очаквано спечели златния медал в гигантския слалом и донесе първа олимпийска титла за САЩ от състезанията по ски алпийски дисциплини в Сочи.

Лигети за пореден път доказа, че е най-добрият състезател в тази дисциплина и след титлите от последните две световни първенства прибави и олимпийско злато към колекцията си.

29-годишният състезател от Солт лейк сити взе огромна преднина след първия манш, което му позволи да направи по-спокойно каране във...

Стоилов: Трябва да имаме съзнанието, че днес се нуждаем от нов патриотизъм

/КРОСС/ "Всеки от нас има шанс да се роди, но в своя живот той определя какво да прави, а понякога дори смъртта не е стечение на обстоятелствата, а резултат от житейския избор". Това цитира от "Нареда на работниците за освобождението на българския народ - подбуда и цел" на Васил Левски, Янаки Стоилов, зам.-председател на ПГ на КБ. „Аз препоръчвам на всички да я прочетат в нейната пълнота. В една своя част тя е насочена към това, което вече е история, но част от нея е наистина важна, включително и с цитат, който се съдържа в един от проектите за декларации", допълни той. Стоилов припомни, че в тези дни има други събития, които са извън нашите граници и като пример посочи Украйна. „Държава, която в момента се намира между извънредно положение и гражданска война. Нейният избор е в този диапазон в момента. И ние не трябва да допускаме опити за разделение между народ и държава, защото точно такива опити се правят в Украйна и това не е борба за европейска перспектива", категоричен е той. Зам.-председателят на ПГ на КБ обърна внимание на тази част на проекта за декларация, предложена от председателя на НС Михаил Миков, в която се призовава за висока отговорност на всички политически сили

9-годишна не ходи на училище, по-голям ученик я тормозел

9-годишно момиче не желае да ходи на училище заради проявена спрямо нея агресия от по-голям ученик. То учи в трети клас в 34-о ОУ в столицата, съобщи БНР.
Прилежната ученичка, която от месец не желае да ходи на училище, е била активно преследвана в училището, веднъж и до вкъщи, от шестокласник. Момчето не й е посягало, 9-годишно момиче не желае да ходи на училище заради проявена спрямо нея агресия от по-голям ученик. То учи в трети клас в 34-о ОУ в столицата, съобщи БНР. Прилежната ученичка, която от месец не желае да ходи на училище, е била активно преследвана в училището, веднъж и до вкъщи, от шестокласник. Момчето не й е посягало,

Изненада! Показахме сe оптимисти за ЕС

Българите сме между най-големите оптимисти в ЕС по отношение на бъдещето на съюза. Близо половината от българите (47%) смятат, че Европейският съюз върви в правилна посока, а 60% са настроени оптимистично за бъдещето му.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване