"Умна" четка дава съвети как да си мием зъбите

/КРОСС/ Procter & Gamble представи първата в света "умна" четка за зъби, съобщава „Ройтерс". Аксесоарът с марката Oral-B ще излезе на пазара през месец юни, а цената му ще е 219 евро.Четката за зъби ще се свързва с вашия смартфон чрез Bluetooth 4.0. Благодарение на специалното приложение потребителят ще може да получава персонални съвети за това как да подобри процеса на почистване на зъбите си. Презентацията на джаджата ще се състои следващата седмица на изложбата Mobile World Congress в Барселона. Форумът се открива на 24-и и ще продължи до 27 февруари.

„Умна” четка ни съветва как да си мием зъбите

/КРОСС/ Procter & Gamble представи първата в света "умна" четка за зъби, съобщава „Ройтерс". Аксесоарът с марката Oral-B ще излезе на пазара през месец юни, а цената му ще е 219 евро.Четката за зъби ще се свързва с вашия смартфон чрез Bluetooth 4.0. Благодарение на специалното приложение потребителят ще може да получава персонални съвети за това как да подобри процеса на почистване на зъбите си. Презентацията на джаджата ще се състои следващата седмица на изложбата Mobile World Congress в Барселона. Форумът се открива на 24-и и ще продължи до 27 февруари.

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите днес:

В Киев продължава да се стреля. Броят на убитите при сблъсъците достигна 35. 

Изборите за народни представители ще са по пропорционалната изборна система с листи, регистрирани в многомандатни райони.

2019 e реалната година, в която могат да потекат първите доставки на азербайджански газ към България.
...

ОД на МВР - Добрич издирва 16-годишно момиче

Полицията издирва 16-годишната Каролина Ангелова Илиева от с. Оброчище, община Балчик. Тя е висока 160 см, слаба, с кафяви очи, права черна коса до раменете. В деня на изчезването си е била облечена в сиво яке и сиви дънки. Момичето е напуснало дома си и е в неизвестност от 8 януари т.

Астрономическа обсерватория обяви конкурс за космическите мечти на България

Конкурс за най-добър мултимедиен проект на тема „Космическите мечти на България” обявява Астрономическата обсерватория към Младежкия център в Хасково. Той е посветен на 35 години от полета на първия български космонавт – Георги Иванов и Световен ден на космонавтиката – 12 април.

В него могат да участват ученици от V до ХІІ клас, индивидуално или в екип. Те трябва да представят мултимедия, с която да разкажат за български космонавти, постиженията на България за световната космонавтика и уреди изработени от наши учени.

Презентациите се изпращат до 4 април на адреса на Младежкия център в Хасково: бул. „България” № 41 . Участниците в конкурса трябва да посочат трите си имена, училище, клас, населено място, личен адрес и телефон, както и имената на консултанта или ръководителят им, уточниха организаторите.

Хасково Новини

 

Кметът на Киев напусна управляващата Партия на регионите

/КРОСС/ Кметът на Киев Владимир Макеенко напусна управляващата Партия на регионите в знак на протест срещу „кървавата баня и братоубийствената война" в центъра на украинската столица и даде нареждане за подновяване на работата на киевското метро. „Готов съм на всичко, за да спра братоубийствената война и кървавата баня, които се случват в сърцето на Украйна - площад „Независимост". Човешкият живот трябва да има по-висока стойност в нашата страна и нищо не трябва да нарушава този принцип", заяви Макеенко. В същото време шестима депутати от парламентарната група на украинската управляваща партия са напуснали днес политическата сила, предаде изданието „Лига". Така те се присъединиха към тримата депутати, напуснали през последното денонощие редиците на Партията не регионите. Днес група депутати от управляващата партия поискаха провеждането на извънредно заседание на Върховната Рада с цел връщане на страната към парламентарно-президентска система на управление. Депутатите също така изразиха подкрепата си към украинския народ, съобщава Интерфакс. Депутатите също така призоваха войниците от вътрешните войски, служителите на МВР и Службата за сигурност на Украйна (СБУ), да изпълняват клетвата си за закрила на народа, а не „престъпни нареждания, насочени към използването на огнестрелно оръжие"

Русия поиска България да накаже организаторите на "Луков марш"

Русия е възмутена от провеждането на неонацисткия "Луков марш" в българската столица, заяви говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич, цитиран от РИА "Новости".   "С възмущение узнахме, че група местни националрадикали е организирала на 15 февруари в центъра на София порeдния "Луков марш". За съжаление подобни "маршове" стават напоследък всяка година", каза пред журналисти Лукашевич.   Той добави, че Москва очаква от властите в България "да вземат мерки за наказване" на организаторите на марша и "занапред да не се допускат подобни шествия".

Убиха с куршум в главата втора Мис Венецуела

Властите във Венецуела потвърдиха смъртта на 22-годишната Хенезис Кармона, „Мис Туризъм Карабобо 2013”, която е починала в една от болниците във венецуелския град Валенсия.

Иван Костов: Партньорство на РБ с ГЕРБ е невъзможно

Можем да си говорим критично по отношение на Орешарски, но той е добър финансист, много по-добър от Борисов и Цветанов, заяви бившият премиер

МВР на Украйна разреши използването на бойно оръжие

Изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи на Украйна Виталий Захарченко подписа днес заповед за раздаване на бойни оръжия на правоохранителните органи, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова н...

Зъболекари искат Касата да не покрива стоматологията

Парите, които държавата отпуска за зъболечение, не са достатъчно и могат да се покрие само стоматологичното здраве на българските деца. Тази година в бюджета на Здравната каса за здравето на зъбите на...

Трагичното и комичното в “Дневникът на един луд” на хасковска сцена

Николай Урумов ще се превъплъти в неудовлетворения чиновник Аксентий Иванович Поприщин в „Дневникът на един луд” от Николай Гогол. Премиерата на спектакъла, който се продуцира от хасковския театър „Иван Димов” ще бъде утре от 19 ч.

Действието се развива в далечната 1834 г. в Петербург. Героят не може да се примири със съдбата си на титулярен съветник. Той живее и изпълнява задълженията си на писар, но се чувства неудовлетворен от мястото си в социалната йерархия и се надява някой ден да стане полковник или генерал. Аксентий се влюбва в дъщерята на директора Софи и невъзможността, дори да разговаря с нея, го кара „да вижда и да чува такива неща, каквито никой не е виждал и чувал”.

„ За мен този образ не е луд”, сподели  Николай Урумов.

„Тази постановка може да накара зрителя да се почуства тъжно, но в същото време да го накара да стигне до смях”, допълни още актьорът.

Николай Урумов

Николай Урумов

Според режисьора Лилия Абаджиева е важно зрителите, гледайки спектакъла да видят през собствената си призма комичното или трагичното, което самия Гогол се е старал да предаде.

За сценографията се е погрижил съпругът на Лилия – Васил Абаджиев, с който тя за пореден път работи в екип.

Лилия Абаджиева

Лилия Абаджиева

„Опитах се да смеся 2 реалности на сцената- канцеларското пространство и болничното, които по някакъв начин се сливат и в същото време се разграничават”, добави Абаджиев.

- Васил Абаджиев

Васил Абаджиев

„Дневникът на един луд” ще бъде представен пред пловдивска публика на 7 – ми март. След това спектакълът ще се завърне отново на хасковска сцена- 19 март, а на 23 ще посети залата на НАТФИЗ в столицата.

 

 

 

Руслан Мъйнов пак ще пее стари руски песни

Заради големия интерес Руслан Мъйнов пак ще изпълни песни от стари руски филми. Концертите му този път са с Пловдивската опера на 6 март и на 12-и в Стара Загора. Освен руски песни на 18 март в Севлиево Мъйнов ще пее и арии и канцонети заедно със сопраното Русалина Мочукова и симфоничния оркестър на Русенската опера. Между концертите той ще влезе в Заради големия интерес Руслан Мъйнов пак ще изпълни песни от стари руски филми. Концертите му този път са с Пловдивската опера на 6 март и на 12-и в Стара Загора. Освен руски песни на 18 март в Севлиево Мъйнов ще пее и арии и канцонети заедно със сопраното Русалина Мочукова и симфоничния оркестър на Русенската опера. Между концертите той ще влезе в

Избираме приятелите си по гласа

/КРОСС/ Американски учени установиха, че хората избират приятели с гласове, сходни с техните. В изследването им са участвали няколко десетки мъже и жени и техните приятели, съобщава порталът FirstNews. Установено е, че някои акустични сигнали, характерни за гласа на даден човека, са "сигнал" за търсене на приятели. Според специалистите човек се сприятелява с такива хора, с които си съвпада поне по няколко „сигнала".

Младежи се събраха на флашмоб пред Джумая джамия в Пловдив


Шест български града се обединиха днес в обща кампания с призив за толерантност към различните етноси в страната. В Пловдив акцията се проведе пред Джумая джамия, станала обект на погром по време на протестите за собствеността на карловската Куршум джамия миналия петък, съобщи БНТ.

Флашмобът се организира от Центъра за междуетнически диалог "Амалипе". Десетки студенти и ученици от клубовете за толерантност към центъра подариха на минаващите хора усмивка и цвете, призоваващи за...

Полицията в Добрич издирва 16-годишно момиче

Каролина Илиева от балчишкото село Оброчище е на видима възраст 15-18 години, ръст 160 см., слабо телосложение, очи кафяви, коса - права, черна, дълга до раменете

Полицията в Добрич издирва 16-годишно мимиче

Каролина Илиева от балчишкото село Оброчище е на видима възраст 15-18 години, ръст 160 см., слабо телосложение, очи кафяви, коса - права, черна, дълга до раменете

Туристическите информационни центрове - усмихнатото лице на дестинацията

/КРОСС/ Национална кръгла маса за възможностите за оптимизиране на дейността на туристическите информационни центрове (ТИЦ) се проведе в София. Целта на кампанията е да се съберат препоръки и идеи за допълване на общата концепция за статута и функционирането на ТИЦ. Тe ще бъдат обобщени в Наръчник за дейността на ТИЦ. В дискусията „Туристическите информационни центрове - усмихнатото лице на дестинацията" се включиха представители на Министерство на икономиката и енергетиката, на бизнеса, служители на туристически информационни центрове, образователни и културни институции, заинтересовани от работата и функционирането на центровете. Ръководителят на проект „Създаване на мрежа от туристически информационни центрове (ТИЦ), функционираща въз основа на единни стандарти" Мария Иванова разясни: „В момента в Закона за туризма ТИЦ е мястото, на което се предоставя информация. Това не е достатъчно. Необходим е правен механизъм за подпомагането им. Чрез ТИЦ МИЕ и общините могат да изпълняват законната си функция - националната туристическа реклама". „Тази функция е и право, и задължение", допълни г-жа Иванова. „Целим подобряване на информационното обслужване на туристите и маркетинга на туристическите дестинации в България. Конкретната задача на проекта е създаване на предпоставки за формирането на ефективното функциониране на национална мрежа от туристически информационни центрове", обобщи Иванова

Евродепутат заклейми произвола спрямо Сметната палата

Ингеборг Гресле се противопостави на готвените политически назначения

Сраженията в Киев продължават, най-малко 10 души са убити в деня на национален траур

Въпреки сключеното временно примирие между президента Янукович и лидерите на опозицията в Украйна, през нощта и тази сутрин демонстрантите на площад "Независимост" в Киев продължиха да водят битка с частите на реда "Беркут" за запазване на контрола над стратегическото място.

Пипнаха 12,5 кг хероин на ГКПП-Лесово

Над 1,5 млн. лева е стойността на наркотика

    


Поне 9 депутати са напуснали управляващата партия в Украйна

Шестима депутати от парламентарната група на украинската управляваща партия са напуснали днес политическата сила, съобщи „Лига”.
Това са Иван Бушко, Михаил Ланьо, Василий Ковач, Сергей Мошак и Иштван Гайдош. Депутатите призоваха своите колеги да последват примера им. От украинската опозиция пък заявиха, Шестима депутати от парламентарната група на украинската управляваща партия са напуснали днес политическата сила, съобщи „Лига”. Това са Иван Бушко, Михаил Ланьо, Василий Ковач, Сергей Мошак и Иштван Гайдош. Депутатите призоваха своите колеги да последват примера им. От украинската опозиция пък заявиха,

Крум Савов поема спорта в Би Ти Ви


Крум Савов е новият главен редактор на спорта в Би Ти Ви, съобщиха от медията. 

Бившият ръководител на спортния отдел на "Нова телевизия" ще замени на поста Красимир Минев, който беше освободен покрай рокадите в дирекция "Новини и актуални предавания".

Савов работи с настоящия главен изпълнителен директор на Би Ти Ви Павел Станчев в "Нова" в периода 2004-2008 г. и се раздели с позицията си след промените в ръководството на телевизията преди няколко години. Той беше лицето...

Учени: Има как да намалим риска от спонтанен аборт

Ако жената обръща повече внимание и избягва рискове – като затлъстяване или пък прекалено ниско тегло преди зачеване, консумация на алкохол по време на бременността – може да намали риска от спонтанен аборт, сочат данните от ново проучване

Протестиращи във Венецуела убиха "Мис Туризъм" (снимки+видео)

Красавицата „Мис Туризъм Карабобо 2013” Хенезис Кармона издъхна в болница във Валенсия, Венецуела, съобщи сайтът thegatewaypundit.com.22-годишната студентка е била простреляна по време на антиправителствените протести в страната и бе откарана до болницата от момче с мотоциклет. Въпреки няколкото операции, които лекарите ? Красавицата „Мис Туризъм Карабобо 2013” Хенезис Кармона издъхна в болница във Валенсия, Венецуела, съобщи сайтът thegatewaypundit.com.22-годишната студентка е била простреляна по време на антиправителствените протести в страната и бе откарана до болницата от момче с мотоциклет. Въпреки няколкото операции, които лекарите ?

Крум Савов е новият шеф на спорта в bTV

Крум Савов се присъединява към новинарския екип на bTV и заема позицията Главен редактор „Спорт” в дирекция „Новини, актуални предавания и спорт” от 1 март 2014 г., съобщиха от медиата.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
Ще вкараме повече журналистика в спортните предавания като наблегнем на Крум Савов се присъединява към новинарския екип на bTV и заема позицията Главен редактор „Спорт” в дирекция „Новини, актуални предавания и спорт” от 1 март 2014 г., съобщиха от медиата. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Ще вкараме повече журналистика в спортните предавания като наблегнем на

3 г. след труса във Фукушима жертвите са повече от 2011 г.

1656 души са починали заради стреса и здравните усложнения

    


Поправка в Изборния кодекс обезсмисли преференциалното гласуване

Предложение на ДПС, прието от парламента, на практика прави водача на листата несменяем

    


Милен Радуканов: "Левски" е абсолютен фаворит (видео)


Треньорът на "Славия" Милен Радуканов определи "Левски" за фаворит в предстоящия мач между двата отбора от 24-ия кръг в А група. Двубоят е на 22 февруари от 16.15 часа на стадион "Георги Аспарухов".

"Левски" е абсолютен фаворит на базата на историята, която има, но не ни интересува какво говорят от техния щаб. До края на сезона ще играем само за победи. Няма значение, че ще бъдем във втората седмица", заяви Радуканов.

Участието на Галин Иванов остава под въпрос. Крилото...

„Пуси райът“ представиха нов клип срещу Путин

Русия беше осъдена на 6 години в трудов лагер, пеят певиците, визирайки продължителността на мандата на президента

Убиха венецуелската "Мис Туризъм" (снимки+видео)

Красавицата „Мис Туризъм Карабобо 2013” Хенезис Кармона издъхна в болница във Валенсия, Венецуела, съобщи сайтът thegatewaypundit.com.
22-годишната студентка е била простреляна по време на антиправителствените протести в страната и бе откарана до болницата от момче с мотоциклет. Въпреки няколкото операции, които лекарите й направиха, Красавицата „Мис Туризъм Карабобо 2013” Хенезис Кармона издъхна в болница във Валенсия, Венецуела, съобщи сайтът thegatewaypundit.com. 22-годишната студентка е била простреляна по време на антиправителствените протести в страната и бе откарана до болницата от момче с мотоциклет. Въпреки няколкото операции, които лекарите й направиха,

Концерт "За виолата – с любов" ще се проведе във Варна

„За виолата – с любов“ е един проект на Руми Петрова – виолист, композитор и педагог в Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна. Проектът включва ансамблова музика за виола, според Петрова – инструментът с „ключовия тембър“ за камерната музика в епохата на романтизма.

Какво иска Русия в Украйна

Нешънъл интерест

Украинската криза ще има голямо отражение върху цяла Източна Европа

Снайперисти обстрелват протестиращите в Киев, има десетки убити. Снимка: от тв екрана

Засега не е известно до какво ще доведе продължаващата криза в Украйна. Ясно се вижда обаче, че Русия, за разлика от Евросъюза и САЩ, бързо разбра какви може да са далечните геополитически последици. Така че какво иска Русия?

На украинския политически процес винаги са оказвали огромно влияние отношенията на страната с Русия. Но в сегашната неразбория Русия е далеч по-малко видима, отколкото са ЕС и САЩ, които пращат в Киев като посредници между опозицията и правителството високопоставени ръководители - но засега безрезултатно.

Но отсъствието на формални дипломатически инициативи от страна на Русия не означава, че Москва е заела изчаквателна позиция. Обратно - въпреки вниманието към Олимпиадата в Сочи, украинската криза заема основното място в нейния външнополитически дневен ред. Но Русия предпочита да действа задкулисно. Москва използва инструментариум в Украйна, с какъвто Западът не разполага.

Главната цел на Русия в развитието на украинската криза е опозицията да не вземе в ръце реалната власт в страната. Русия ще признае всяко украинско правителство, докато то не започне да провежда истински реформи на сегашната разнебитена система, да я модернизира по европейски стандарти, и следователно - да води прозападна външна политика.

Затова Москва продължава да поддържа Виктор Янукович, макар да не го счита за идеалния президент на Украйна. Причината е, че Янукович гарантира запазването на съществуващия политически и икономически ред. Авторитарната, корумпирана, непрозрачна и политически нестабилна Украйна, която не е способна да проведе абсолютно наложителните структурни реформи, е най-добрата гаранция, че страната ще остане извън европейската орбита, ако ще да е и извън руското влияние.

Освен това изходът от сегашната криза ще окаже влияние на позицията на Русия в постсъветска Източна Европа. Кремъл добре разбира, което не може да се каже в пълна мяра за западните автори на политики, че новата украинска “революция” има огромен геополитически потенциал. Този потенциал е толкова голям, че Москва гледа на ситуацията в Украйна не като на свой външнополитически приоритет, а като на част от своя вътрешен дневен ред. Една Украйна със силни демократични институции и с утвърден европейски модел ще отслаби сигурността на руския политически режим.

Москва отдавна вижда в Украйна игра на един губи - друг печели с широки и дълговременни последици. И днес гледната й точка не се е променила. Затова САЩ и ЕС трябва да са готови, че Русия ще предприеме мащабни мерки. Тя се готви да задейства целия комплекс от своите мощни политически, икономически, енергийни и прочие инструменти едновременно със средствата на “меката сила”. ЕС и САЩ не могат да я догонят по този въпрос, защото действат по съвършено други правила и не притежават такива лостове на влияние.

Например, добре е известно, че Украйна е уязвима към руския икономически шантаж. Това задълбочава кризата на украинската икономика. От третото тримесечие на 2012 г. нейният брутен вътрешен продукт се свива и страната с огромен труд се разплаща за руския газ, макар че от средата на декември той временно да се доставя в Украйна на по-ниски цени. Русия съвършено съзнателно използва в своя полза икономическите недостатъци и слабости на Украйна, като се възползва от нейните нарастващи финансови трудности. Неотдавнашното закупуване от Русия на украински облигации за крупна сума трябва да се разглежда именно в тази светлина.

В последните седмици стана видно, че Русия използва сепаратистките настроения в Крим, където живеят немалко руснаци. Но сепаратистката карта тя ще разиграва много внимателно и само с цел да оказва натиск на украинското правителство, доколкото разкол в Украйна Москва не иска, защото й е нужно да господства над цялата страна.

Използвайки ...

Путин праща посредник в Киев за преговори с опозицията

Владимир Лукин ще отиде в Украйна по молба на Янукович

    


Крум Савов акостира в bTV

Спортният журналист Крум Савов безспорно впечатлява с професионалната си биография. След като мина през две от най-големите телевизии в страната,...

Вигенин: Управляващите носят основната отговорност за насилието в Украйна

Външният министър Кристиан Вигенин заяви, че основната отговорност за насилието в Украйна е на управляващите. "Факт е, че има радикални групи, които са извън контрола на основните опозиционни партии и които внасят изключително напрежение в страната. Независимо от това, основната отговорност за случващото се в Украйна е на управляващите и не могат да се търсят оправдания само с радикалните групировки", заяви Вигенин, който е в Брюксел за извънредната среща на европейските министри заради ескалацията на кризата в Украйна. Въпреки позицията на БСП, че България трябва да събере още информация преди да подкрепи на европейско ниво налагането на санкции за виновните за насилието в страната, правителството, в лицето на Вигенин, още преди ден се обяви в подкрепа на тази мярка. В четвъртък външният министър каза, че очаква в заключенията на Съвета на ЕС по външни работи да има текст и по отношение на радикалните елементи в украинските протести. "България е готова да подкрепи целенасочени санкции срещу пряко отговорните за насилието от последните дни в Украйна. Готови сме да подкрепим предложението да бъде забранен вносът в Украйна на екипировка, която би могла да се използва за репресии срещу протестиращите. Такава мярка има не само пряко, но и символично политическо значение", заяви министърът. Той уточни, че се разчита посолствата на държавите от ЕС в Киев да изготвят списъците с предложения за състава на обхванатите от санкциите. В четвъртък външните министри на Франция, Германия и Полша са на посещение в Киев, където търсят изход от кризата. По молба на украинския президент руският му колега Владимир Путин също изпраща свой представил - пълномощника по правата на човека Владимир Лукин. "Няма днес да работим с конкретни списъци и имена. Ще вземем общо решение, на чиято основа да бъде създадена правната рамка, а имената на хората от списъците ще бъдат уточнени допълнително. Списъкът може да се разширява в бъдеще", поясни министър Вигенин. Проектоизявлението на министрите на външните работи от Европейския съюз подкрепя налагането на санкции на отговорните за смъртоносното насилие в бившата съветска република и на оръжейно ембарго за страната. Представители на ЕС обаче предупредиха, че текстът подлежи на промени. БСП: В решаването на кризата трябва да участва и Русия По-рано от БСП обявиха, че в усилията на ЕС за решаване на кризата в Украйна трябва да участва и Русия. "Добре е, че днес Европейският съюз трябва да обсъжда ситуацията, да предприеме определени действия, но смятам, че ще бъде по ефективно, ако тези усилия включат ЕС, Украйна и Русия", заяви Янаки Стоилов. Преди ден лидерът на левицата Сергей Станишев настоя да се събере още информация преди България да подкрепи налагането на санкции срещу виновните за насилието в Украйна, въпреки официалната позиция на правителство, че трябва да се пристъпи незабавно към такива действия. Янаки Стоилов не коментира разминаването в позициите на правителството и БСП, но отбеляза, че се прави опит голяма част от украинския народ да бъде противопоставен на украинската държава. "Това, което става в момента, не е израз на стремежа на Украйна към европейска ориентация, а стремеж към разединение на народа, който носи рискове от разделение на държавата.... Опитът тази страна да бъде отделена от всички тези посоки, в които е нейното развитие, с които е свързана с икономиката й и традициите, ще има много опасни последици за бъдещето", заяви Стоилов и призова да бъдат изяснени всички факти и обстоятелства около ситуацията в Украйна. Станишев коментира преди ден, че поставянето на темата за избор между ЕС и Русия само влошава нещата в Украйна. Българските евродепутати се разделиха за Украйна По-късно в четвъртък българските евродепутати от Синята коалиция, ГЕРБ и НДСВ излязоха с обща позиция за ситуацията в Украйна, която обаче не бе подкрепена от депутатите на БСП, ДПС и влезлите с листата на "Атака". "Българските евродепутати остро осъждаме ескалацията на напрежение и актовете на насилие по улиците на Украйна. Тревожна е информацията за разполагане на военни части в Киев", се посочва в позицията, разпространена от пресслужбата на Надежда Нейнски. В нея се посочва, че правителство и президент, които потъпкват основни права и свободи на народа си, не могат да продължат да управляват и затова подписалите позицията български евродепутати настояват за изпълнение решението на Съвета на външните министри на ЕС от 10 февруари 2014 г. за сформиране на ново обединително правителство, предсрочни президентски избори и конституционни реформи. "Подкрепяме и незабавното въвеждане на санкции срещу всички виновни за насилието в Украйна. В същото време смятаме, че Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна трябва да остане на масата за преговори като доказателство за готовността на ЕС да подкрепи държавите, споделящи демократичните ценности", посочват евродепутатите. Становището е подписано от депутатите от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев, Владимир Уручев, Мария Габриел, Моника Панайотова, Преслав Борисов, от колегите им от ЕНП/Синята коалиция Надежда Нейски и Светослав Малинов и от депутатите от АЛДЕ/НДСВ Антония Първанова и Станимир Илчев.

Вигенин: Управляващите носят основната отговорност за насилието в Сирия

Външният министър Кристиан Вигенин заяви, че основната отговорност за насилието в Украйна е на управляващите. "Факт е, че има радикални групи, които са извън контрола на основните опозиционни партии и които внасят изключително напрежение в страната. Независимо от това, основната отговорност за случващото се в Украйна е на управляващите и не могат да се търсят оправдания само с радикалните групировки", заяви Вигенин, който е в Брюксел за извънредната среща на европейските министри заради ескалацията на кризата в Украйна. Въпреки позицията на БСП, че България трябва да събере още информация преди да подкрепи на европейско ниво налагането на санкции за виновните за насилието в страната, правителството, в лицето на Вигенин, още преди ден се обяви в подкрепа на тази мярка. В четвъртък външният министър каза, че очаква в заключенията на Съвета на ЕС по външни работи да има текст и по отношение на радикалните елементи в украинските протести. "България е готова да подкрепи целенасочени санкции срещу пряко отговорните за насилието от последните дни в Украйна. Готови сме да подкрепим предложението да бъде забранен вносът в Украйна на екипировка, която би могла да се използва за репресии срещу протестиращите. Такава мярка има не само пряко, но и символично политическо значение", заяви министърът. Той уточни, че се разчита посолствата на държавите от ЕС в Киев да изготвят списъците с предложения за състава на обхванатите от санкциите. В четвъртък външните министри на Франция, Германия и Полша са на посещение в Киев, където търсят изход от кризата. По молба на украинския президент руският му колега Владимир Путин също изпраща свой представил - пълномощника по правата на човека Владимир Лукин. "Няма днес да работим с конкретни списъци и имена. Ще вземем общо решение, на чиято основа да бъде създадена правната рамка, а имената на хората от списъците ще бъдат уточнени допълнително. Списъкът може да се разширява в бъдеще", поясни министър Вигенин. Проектоизявлението на министрите на външните работи от Европейския съюз подкрепя налагането на санкции на отговорните за смъртоносното насилие в бившата съветска република и на оръжейно ембарго за страната. Представители на ЕС обаче предупредиха, че текстът подлежи на промени. БСП: В решаването на кризата трябва да участва и Русия По-рано от БСП обявиха, че в усилията на ЕС за решаване на кризата в Украйна трябва да участва и Русия. "Добре е, че днес Европейският съюз трябва да обсъжда ситуацията, да предприеме определени действия, но смятам, че ще бъде по ефективно, ако тези усилия включат ЕС, Украйна и Русия", заяви Янаки Стоилов. Преди ден лидерът на левицата Сергей Станишев настоя да се събере още информация преди България да подкрепи налагането на санкции срещу виновните за насилието в Украйна, въпреки официалната позиция на правителство, че трябва да се пристъпи незабавно към такива действия. Янаки Стоилов не коментира разминаването в позициите на правителството и БСП, но отбеляза, че се прави опит голяма част от украинския народ да бъде противопоставен на украинската държава. "Това, което става в момента, не е израз на стремежа на Украйна към европейска ориентация, а стремеж към разединение на народа, който носи рискове от разделение на държавата.... Опитът тази страна да бъде отделена от всички тези посоки, в които е нейното развитие, с които е свързана с икономиката й и традициите, ще има много опасни последици за бъдещето", заяви Стоилов и призова да бъдат изяснени всички факти и обстоятелства около ситуацията в Украйна. Станишев коментира преди ден, че поставянето на темата за избор между ЕС и Русия само влошава нещата в Украйна. Българските евродепутати се разделиха за Украйна По-късно в четвъртък българските евродепутати от Синята коалиция, ГЕРБ и НДСВ излязоха с обща позиция за ситуацията в Украйна, която обаче не бе подкрепена от депутатите на БСП, ДПС и влезлите с листата на "Атака". "Българските евродепутати остро осъждаме ескалацията на напрежение и актовете на насилие по улиците на Украйна. Тревожна е информацията за разполагане на военни части в Киев", се посочва в позицията, разпространена от пресслужбата на Надежда Нейнски. В нея се посочва, че правителство и президент, които потъпкват основни права и свободи на народа си, не могат да продължат да управляват и затова подписалите позицията български евродепутати настояват за изпълнение решението на Съвета на външните министри на ЕС от 10 февруари 2014 г. за сформиране на ново обединително правителство, предсрочни президентски избори и конституционни реформи. "Подкрепяме и незабавното въвеждане на санкции срещу всички виновни за насилието в Украйна. В същото време смятаме, че Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна трябва да остане на масата за преговори като доказателство за готовността на ЕС да подкрепи държавите, споделящи демократичните ценности", посочват евродепутатите. Становището е подписано от депутатите от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев, Владимир Уручев, Мария Габриел, Моника Панайотова, Преслав Борисов, от колегите им от ЕНП/Синята коалиция Надежда Нейски и Светослав Малинов и от депутатите от АЛДЕ/НДСВ Антония Първанова и Станимир Илчев.

БСП иска и Русия да участва в решаването на кризата в Украйна

БСП обяви в четвъртък, че в усилията на ЕС за решаване на кризата в Украйна трябва да участва и Русия. "Добре е, че днес Европейският съюз трябва да обсъжда ситуацията, да предприеме определени действия, но смятам, че ще бъде по ефективно, ако тези усилия включат ЕС, Украйна и Русия", заяви Янаки Стоилов от БСП.   Преди ден лидерът на левицата Сергей Станишев настоя да се събере още информация преди България да подкрепи налагането на санкции срещу виновните за насилието в Украйна, въпреки официалната позиция на правителство, че трябва да се пристъпи незабавно към такива действия.   Янаки Стоилов не коментира разминаването в позициите на правителството и БСП, но отбеляза, че се прави опит голяма част от украинския народ да бъде противопоставен на украинската държава.   "Това, което става в момента, не е израз на стремежа на Украйна към европейска ориентация, а стремеж към разединение на народа, който носи рискове от разделение на държавата.... Опитът тази страна да бъде отделена от всички тези посоки, в които е нейното развитие, с които е свързана с икономиката й и традициите, ще има много опасни последици за бъдещето", заяви Стоилов и призова да бъдат изяснени всички факти и обстоятелства около ситуацията в Украйна.   Станишев коментира преди ден, че поставянето на темата за избор между ЕС и Русия само влошава нещата в Украйна.

М. Панайотова: Европарламентът зове ЕК да вземе мерки за фондовете у нас

Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент призовава Европейската комисия да предприеме решителни мерки спрямо България по отношение на европейските фондове. Според годишния доклад на парламентарната комисия е нужно да се направи сериозен анализ дали изобщо средата в България позволява европейските фондове да бъдат усвоявани по правилата. Това обяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Моника Панайотова, която е член на Комисията по бюджетен контрол.

Крум Савов поема спорта в bTV

Крум Савов се присъединява към новинарския екип на bTV и заема позицията Главен редактор „Спорт” в дирекция „Новини, актуални предавания и спорт” от 1 март 2014 г., съобщиха от медиата.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
Ще вкараме повече журналистика в спортните предавания като наблегнем на Крум Савов се присъединява към новинарския екип на bTV и заема позицията Главен редактор „Спорт” в дирекция „Новини, актуални предавания и спорт” от 1 март 2014 г., съобщиха от медиата. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Ще вкараме повече журналистика в спортните предавания като наблегнем на

23 млн. лв. са предвидени за покриване на загубите на транспортните оператори

23 млн. лв. е предвидила Столичната община за покриване на загубите на транспортните оператори през тази година в София.  "Това е с 3,1 млн....

Станка Златева може да се върне на тепиха за световното


Петкратната световна шампионка по борба Станка Златева най-вероятно ще се завърне на тепиха за Световното първенство в Узбекистан през есента, съобщи селекционерът на националния отбор за жени Валентин Райчев.

Състезателката тренира предимно за физическа сила и не е готова за участие на предстоящия турнир "Дан Колов".

"Видяхме се със Станка Златева. Тя ще пропусне схватките в категория до 75 килограма, но се надяваме да се завърне на тепиха за световното първенство в...

Каква възвращаемост имат инвестициите в здравния сектор?

Ключът е в отлично подготвения мениджмънт, добрите лекари и разумната макроикономическа среда, смята финансовият консултант Живко Иванов

    


Тримесечната печалба на Swiss Re скочи с 52%

Данъчно облекчение и по-малко изплатени обезщетения подкрепиха финансовия резултат на втората по големина презастрахователна компания в света

    


Плевнелиев: Няма да има ескалация на напрежението и КСНС за етническия мир

По време на срещата между президента Росен Плевнелиев и представители на ръководството на БСП - в рамките на провеждания по инициатива на държавния глава "месец на политическите консултации" с парламентарно представените партии.
Пред Янаки Стоилов и Корнелия Нинова държавният глава изрази надежда, че няма да се стигне до ескалация на напрежението По време на срещата между президента Росен Плевнелиев и представители на ръководството на БСП - в рамките на провеждания по инициатива на държавния глава "месец на политическите консултации" с парламентарно представените партии. Пред Янаки Стоилов и Корнелия Нинова държавният глава изрази надежда, че няма да се стигне до ескалация на напрежението

Андреа и Alek Sandar с песен за украинците и гейовете

Peaceful Place е посветена на хората без права в 21 век

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване