Видни европейци призоваха ЕС да действа в Украйна


Група видни европейци, сред които бившият германски външен министър Йошка Фишер и Тимъти Гартън Аш, преподавател по европейски науки в Университета в Оксфорд, призоваха евроинституциите и държавите членки на Европейския съюз да предприемат действия срещу онези от режима на украинския президент Виктор Янукович, които са замесени в извършването или разрешаването на репресии или насилие.

"Днес с умиращите хора по улиците на Киев в резултат на нежеланието на украинските власти на...

Вълшебно хапче помага за отслабването, предпазва от диабет, забавя стареенето

Британски разработват хапче, което ще помага на хората да отслабват, да се предпазват от диабет и дори да противодействат на ефектите от стареенето, съобщава Британски разработват хапче, което ще помага на хората да отслабват, да се предпазват от диабет и дори да противодействат на ефектите от стареенето, съобщава "Дейли експрес". Разработката е базирана върху откритието на хормон, който се освобождава след тренировки и може да препрограмира мастните клетки да изгарят енергия, вместо да я складират.

Плевнелиев: Надявам се да не се стигне до КСНС за етническия мир

/КРОСС/ "Надявам се да не се стигне до ескалация на напрежението и до провеждането на Консултативен съвет по национална сигурност за етническия мир". Това каза президентът Росен Плевнелиев след срещата си с ръководството на парламентарната група на Коалиция за България - част от традиционните месечни консултации на партиите в парламента с държавния глава. До това изказване се стига влесдствие на такова на лидера на ДПС, който по време на срещата си с Плевнелиев, също в рамките на месеца за консултации, призова за свикване на КСНС по проблема, ако той се задълбочи. "Противопоставяме се категорично на екстремизма. БСП постави тази тема по време на срещата и аз им благодаря за това. Всякаква форма на екстремизма, използване на езика на омразата, религиозно, етническо и всякакво друго противопоставяне не е полезно на нацията и ние ще се противопоставяме с всички средства, включително и институционално на тези намерения", каза още президентът. "Ще следим внимателно процеса, ще обменяме информация с политическите партии и ако има нужда ще бъде свикан такъв съвет", допълни държавният глава. Росен Плевнелиев коментира текстовете по новия Изборен кодекс

Нефтопроводът Бургас – Александруполис е екологично опасен и икономически неизгоден

Петролопроводът Бургас – Александруполис е екологично опасен и икономически неизгоден за България. Това обявиха в „Добро утро, Европа” на ТВ "Европа" специалисти в сферата на енергетиката и околната среда. Коментарът им идва ден, след като изненадващо руският енергиен министър Александър Новак обяви, че за Москва този проект не е приключен въпреки официалния отказ на страната ни да участва в него.

Славчо Велков уточни: Главният прокурор не спомена за трето лице, каза "ново лице"

/КРОСС/ Досега разследващите случая с атентата в Сарафово говореха за двама заподозрени за атентата от 18-и юли 2012-а година. Главният прокурор съобщи, че има нови разкрития и ново лице. Специалистът по сигурността Славчо Велков коментира в ефира на БНР новите разкрития. Изненадан съм от това как интерпретират изказването на главния прокурор журналистите - той изобщо не спомена за трето лице, каза "ново лице". Но то се явява четвърто лице. Досега говореха политиците, но е хубаво, че специалистите говорят сега. Това, което съм убеден, това лице, което загина, което беше взривено, нито е смятал да се самоубива, той е наемник и не е ислямист. Всеки да си прави изводи.Главният прокурор говори и за нови международни съдебни поръчки. На българските разследващи им прави чест, че до този момент имат и тези доказателства, защото това разследване беше сериозно увредено от самото начало, тъй като веществените доказателства и свидетелите, на практика не бяха на разположение на разследващите, каза Велков. 

Чиновници и хора с добри доходи сред гратисчиите в софийския транспорт

Част от хванатите да пътуват гратис в столичния градски транспорт, които са глобени и не са си платили санкциите, са служители на различни министерства и работещи в големи компании. Това установила Столичната община, след като предприела стъпки за принудително събиране на глобите чрез съдия-изпълнител, който от своя страна установил местоработата и доходите на пътуващите без билети, за да може да се реши как да бъдат погасени санкциите.   Заместник-кметът на София Любомир Христов коментира по време на заседание на Столичния общински съвет. че според него пътуването без билет сред чиновниците не е поради финансова невъзможност, а показва отношение и нежелание да се заплаща ползваната услуга. Христов обаче не посочи от кои министерства са нередовните пътници. Не мога да ви кажа, не защото не желая, а тъй като не разполагам в детайли с такава информация, посочи Христов. Той каза, че заплатите на гратисчиите са "прилични" и едва ли нямат възможност да си закупят билет или карта.   В момента се обработват 250 наказателни постановления на нередовни пътници. Постановленията, издадени през миналата година, са около 10 хиляди, информира зам.-кметът и подчерта, че много малка част от тях са платени доброволно.

ТРЗ-то на Софийския затвор носи GSM на пандизчия

При акция на полицията е била арестуван служител на отдел "Труд и работна заплата(ТРЗ) в Софийския затвор, защото тайно внесъл на затворник GSM И USB кабел.

М. Панайотова: Евродепутати питат дали България усвоява фондовете по правилата

Вече се намеква за опасност от спиране на средствата за страната, твърди българският евродепутат

    


„Закрила на детето” спасява деца от майка, снимала ги в порно

32-годишната М.Д. от Белоградчик е правила порнографски снимки на непълнолетните си дъщери и ги е публикувала във Фейсбук. За лошата й проява е дадена на прокурор, съобщиха пред Фрог нюз от полицията във Видин.

Петролопроводът Бургас - Александруполис е екологично опасен и икономически неизгоден

/КРОСС/ Петролопроводът Бургас - Александруполис е екологично опасен и икономически неизгоден за България, смятат специалисти в сферата на енергетиката и околната среда. Коментарът им идва ден, след като изненадващо руският енергиен министър Александър Новак обяви, че за Москва този проект не е приключен въпреки официалния отказ на страната ни да участва в него. Русия разиграва българската карта и не е категорична за възобновяването на проекта Бургас - Александруполис, обяви в ефира на ТВ "Европа" енергийният експерт Атанас Тасев. Според него руската дипломация е многоходова и сега ясно демонстрира, че една от целите и ще е възобновяване на АЕЦ „Белене", но и този проект няма да бъде размразен. Неясни са индикациите, които отправя българското правителство към Русия по темата за проекта Бургас-Александруполис. Такова мнение изрази пък депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-министър на околната среда Ивелина Василева. Тя се надява, че България ще продължи да отстоява позициите, които са заявени от българските граждани и парламента. България официално се отказа от изграждането на петролопровода Бургас - Александруполис, след като екологичните оценки ясно показаха, че има огромен риск от разриви при прехвърлянето на горивото от танкерите. Това води до огромни рискове и за летния туризъм по Южното Черноморие, който е основно препитание за местното население.  

Арестуваха 4 българки в болница в Пирея

Жените работили като болногледачки без да имат необходимите разрешителни и без да са социално осигурени

прочети повече

Любо Пенев извика петима легионери за мача с Беларус

Това са Попето, Неделев, Виданов, Жоро Миланов и Андрей Гълъбинов

    


Нов срив на биткойна с близо 50%

Инвеститорите се разочароваха от техническите проблеми на платформата Mt Gox

    


Преподавател от НГДЕК: Здравето на децата е по-важно от престижа на училището

/КРОСС/ В споровете за сградата на НГДК се роди идеята за основаване на частна класическа гимназия. Орлин Йорданов, преподавател в Класическата гимназия, обясни пред БНР, че петимна за тази идея е и г-жа Репуц и допълни: "Имам своите основателни съмнения и бих бил щастлив, ако тя ги опровергае". Г-жа Репуц е активен и известен в обществото човек, който лобира държавата да плаща частично издръжката и на частните ученици. Според мен г-жа Репуц и някакъв кръг от настоятелството искат сградата на ул. "Баба", защото е хубава, има достъпност на средата, има енергоспестяващи ремонти и има някаква идея за частна класическа гимназия. В това няма нищо лошо, стига това да беше направено прозрачно за обществото, каза още преподавателят. Йорданов заяви, че разривът между общностите в училището е големият проблем, но трябва да се гледат и причините. Преди идването на г-жа Репуц, общностите не бяха разделени. Когато ситуацията е патова, изходът е само спазването на закона. Има и европейски закони, има и български закони. А законът казва, че сигурността и здравето и живота на децата са по-важни от престижа на училището. Ние искаме да се спази европейският проект, каза преподавателят по философия в НГДЕК. Междувременно стана ясно, че следващата седмица ще се установи има ли наличие на азбест в сградата на класическата гимназия в столичния квартал "Модерно предградие". Специалисти от независима лаборатория днес взеха необходимите проби

Кои са гратисчиите в транспорта в София

Пътуването без билет сред чиновниците не е поради финансова невъзможност, а показва отношение и нежелание да се заплаща ползваната услуга, смята зам.-кметът Любомир Христов

Последен ден от съдебното заседание по делото на „Килърите” във Варна, отреден за реплики

От правото на реплика пръв се възползва адвокат Найденов, който защитава интересите на Петър Стоянов и на още няколко подсъдими, поради отсъствието на техните защитници, съобщиха от пресцентъра на Moreto.net. По повод на отричането от страна на прокуратурата и на частния обвинител, че процесът бил квалифициран като политически, адвокат Найденов припомни, че многократно бившият вътрешен министър и по множество медийни канали е свързвал това дело с дейността на новосформираното движение АБВ на президента Първанов.

Стойчо Стоев: Функционално не сме в най-доброто състояние

Жадни сме за успехи в Европа и се надяваме да продължим колкото се може повече, каза специалистът

    


Графа се сдоби с двойници

Зуека и Рачков разрешават спора кой е истинският Влaди Ампов

    


Силвия Петкова представя страната ни в международното жури на СФФ

Ето кои още ще оценяват най-добрите режисьори на феста

    


Печалбата на Wal-Mart за четвъртото тримесечие на 2013 г. се стопи с 21%

Ръстът на приходите пък може да се забави заради намалените правителствени помощи за милиони американци и свитата кредитна активност през 2014 г.

    


Примирието в Киев се удави в насилие (на живо)


Договореното между президента Виктор Янукович и трима лидери на опозицията се удави в насилие и нови поне 27 жертви броени часове по-късно. Утрото на 20 февруари започна със сблъсъци между протестиращите на Площада на независимостта и полицията, в които има загинали и от двете страни. Продължават антиправителствените погроми по в западната част на страната, с която от снощи е прекъсната жп връзката към Киев. 
В столицата расте напрежението и политическото разцепление.

Дневник...

Решено: Гласуваме с "Х" или "V"

С "Х" или "V" ще изразяваме вота си в квадратчето с номера на избраната кандидатска листа, реши окончателно парламентът с приети на второ четене текстове от Изборния кодекс. Същите...

Боби, докога в прегръдка с тотомафията?

Някой си Борислав Михайлов беше избран за втори мандат на нещото си БФС. И още на първата седмица от продължилото си царуване доказа, че е просто един директор на водопад. И цялата суетня нямаше абсол...

Партньорство с Борисов и Цветанов ще навреди на всеки, предупреди Костов

ГЕРБ е основният виновник за сегашното състояние на страната, отсече Командира   Невъзможно е партньорство на Реформаторския блок с ГЕРБ. Това заяви бившият премиер Иван Костов на срещата ...

Опасни и необмислени са промените, подготвяни в Кодекса на труда, твърди КНСБ

КНСБ реагира остро на законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда (КТ), който бе предложен от депутата от БСП Петър Кънев. Според синдиката готвените промени са „погром на пр...

Допълнителни автобуси ще бъдат пуснати за Задушница в Стара Загора

Пускат допълнителни автобуси за Задушница в Стара Загора, съобщи Агенция Фокус. На 22-ри февруари фирма „Автобусни превози-Стара Загора” ООД осигурява допълнителни автобуси до Гро...

Американският зет на Васко Кръпката се влюби в българското розе

Младоженците Итън и Василена - дъщерята на музиканта, си заминаха за САЩ, но са решени скоро пак да дойдат в София. Итън останал много доволен от престоя си в България и много харесал тукашното розе и някои други домашни питиета. “Той трябваше да разбере, че Василена не е изоставила някакъв беден и тъжен живот, каквато е държавата ни, а е останала Младоженците Итън и Василена - дъщерята на музиканта, си заминаха за САЩ, но са решени скоро пак да дойдат в София. Итън останал много доволен от престоя си в България и много харесал тукашното розе и някои други домашни питиета. “Той трябваше да разбере, че Василена не е изоставила някакъв беден и тъжен живот, каквато е държавата ни, а е останала

ЕС готви санкции за страни с дефицит на демокрация

След седмица ЕП ще гласува нови мерки за мониторинг и контрол

Българите са неблагодарни и завистливи

Любимецът на българските зрителки Иво Аръков разкри защо се е разделил с трупата на театър „Зад канала“.

Гърция ще се нуждае от още 40 млрд. евро

Еврозоната трябва да е готова да опрости всички лихви по спасителните програми за Атина, според института Bruegel

    


Войници от спецчастите се предават на протестиращите в Киев

Десетки военнослужещи от украинските вътрешни войски, охраняващи киевската улица „Грушевски” се предадоха в плен на самоотбраната на площад „Независимост”, съобщи УНИАН.
Военнослужещите поискали в замяна гаранции за тяхната сигурност. Пленени са редови военнослужещи, сред тях няма офицери.
Насилието, което избухна в четвъртък в Киев, Десетки военнослужещи от украинските вътрешни войски, охраняващи киевската улица „Грушевски” се предадоха в плен на самоотбраната на площад „Независимост”, съобщи УНИАН. Военнослужещите поискали в замяна гаранции за тяхната сигурност. Пленени са редови военнослужещи, сред тях няма офицери. Насилието, което избухна в четвъртък в Киев,

НС отхвърли въвеждането на мажоритарен вот в новия Изборен кодекс

Предложението на ГЕРБ за въвеждане смесена избирателна система с 32 мажоритарно избрани народни представители е откровена измама. Именно днешната опозиция е тази, която отмени мажоритарния избор и преференциите. По този начин зам.

Петър Киров: Жп транспортът е основен приоритет

Железопътният транспорт е един от основните ни приоритети. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров, днес по време на официалния старт на строителството на железопътната отсечка Септември – Пазарджик, съобщиха от пресцентъра на транспортното ведомство.

Чиновници с добри доходи се возят гратис

Не искали и да си плащат глобите, показа проверка на Столична община

    


Стойнев: Азербайджан иска да инвестира в Чирен

Интересът на Азербайджан към България е огромен. Страната ни се явява стратегически партньор. Ако досега говорихме само за намерения, сега президентът Алиев спомена и конкретни проекти и инвестиции главно в сектор енергетика и по-специално газовите инвестиции.

Даниела Карвальо ще дебютира като Лиу в "Tурандот"

Бразилското сопрано за първи път ще пее ролята в спектакъл

    


Стойнев: Азербайджан иска да инвестира в газохранилището в Чирен

/КРОСС/ Интересът на Азербайджан към България е огромен. Страната ни се явява стратегически партньор. Ако досега говорихме само за намерения, сега президентът Алиев спомена и конкретни проекти и инвестиции главно в сектор енергетика и по-специално газовите инвестиции. Това обяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след срещата на българската делегация, ръководена от премиера Пламен Орешарски, с президента на Азербайджанската република. Стойнев изтъкна, че Азербайджан има намерение да инвестира в газохранилището в Чирен, както и съвместно с български компании - за подобряване и разширяване на нашата газова инфраструктура за промишлеността и за бита. Министърът отбеляза, че в България едва 2-3% от населението е газифицирано и има огромен интерес в тази посока от компанията Сокар. „Трябва да имаме конкретен газ за тази инвестиция", напомни Драгомир Стойнев. Според него с реализирането на ТАП и на газовата връзка тези инвестиции могат да се осъществят. „На политическо ниво решенията са много добри и желанието на премиера Орешарски е да засилим нашите взаимоотношения с конкретика. Говорим за увеличавне на газовите доставки като реалистичното време е през 2019 г. в България да достигне природен газ. Това не пречи да създадем съвместна компания и да започнем изграждането на газовата инфраструктура за бита и за промишлеността", каза министър Стойнев. По думите му количествата газ могат да достигнат 3 млрд

Изчислиха масата на електрона с рекордна точност

Учените са определили масата на електрона с точност до 15 знака след десетичната запетая - 0.000548579909067(14)(9)(2) атомни единици за маса

Перничанин върна чанта с ценни вещи

Клиент на голям верига магазини в Перник е станал свидетел как някой да връща намерени ценни вещи на техния притежател. Човекът е описал случилото се в писмо до местния сайт „ZaPernik.com.  „Бях свидетел на една доблестна достойна за уважение постъпка. Висок мъж с прошарена коса и мустаци предаде на гише Клиент на голям верига магазини в Перник е станал свидетел как някой да връща намерени ценни вещи на техния притежател. Човекът е описал случилото се в писмо до местния сайт „ZaPernik.com. „Бях свидетел на една доблестна достойна за уважение постъпка. Висок мъж с прошарена коса и мустаци предаде на гише "Информация" забравена чанта с документи,

Карл Билд: Черен ден за Европа, ръцете на Янукович са в кръв


Шведското министерство на външните работи публикува на сайта си статия на министъра Карл Билд със заглавие "Черен ден за Европа". "Дневник" публикува целия текст. Преводът и заглавието са на редакцията.

Днес е черен ден за Европа. По улиците на една от нашите столици убиват хора. Исканията им са прости и естествени: демокрация, реформи и европейско сътрудничество. Желанието им дълго време беше споделено от цялата украинска нация. Затова ние в ЕС, чрез Източното партньорство,...

Железопътният транспорт е един от основните приоритети на МТИТС

/КРОСС/ Железопътният транспорт е един от основните ни приоритети. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров, днес по време на официалния старт на строителството на железопътната отсечка Септември - Пазарджик. По думите му бъдещето на този вид транспорт, е свързано с изграждането на една балансирана система, предоставяща безопасна, екологична и цялостна услуга на потребителите. Петър Киров каза още, че изграждането на добра свързаност помага на регионите, развивайки местната икономика и бизнес и има голямо значение за всяко населено място, намиращо се в близост до такъв голям транспортен коридор. „Сигурен съм, че през 2015 година ще се радваме на една модернизирана железопътна линия, която ще допринесе и за интегрирането на нашата транспортна система с европейската", допълни заместник-министър Петър Киров. Позиция 1: Модернизация на железопътната отсечка Септември - Пазарджик е част от проекта "Модернизация на железопътния участък Септември - Пловдив", който се осъществява със средства по Оперативна програма "Транспорт" 2007 - 2013 г. Стойността на договора за изграждането на жп участъка е над 75 милиона лева с ДДС (75 350 325,91 лева с ДДС). Обектът Септември - Пазарджик обхваща 17,5 км (35 км разгъната дължина) двойна, електрифицирана жп линия. След реализацията на проекта времепътуването между градовете Септември и Пловдив ще бъде намалено от 40 на 28 минути

Обсъждат Общинския план за развитие на следващата сесия

 

Докладна записка за приемане на Общински план  за развитие на община Хасково за 2014-2020 г.  ще бъде обсъдена на следващото заседание на ОбС на 28 февруари.

 Общинският план определя средносрочни приоритети и цели за развитието на общината.

 Той съдържа анализ на икономическото и социалното развитие  на общината, целите и приоритетите за определен период. Финансова таблица обобщава необходимите ресурси за реализация на плана. Включени са още  индикаторите и необходимите действия за наблюдението и оценката на плана, както и актуализацията  му.

Планът за развитие съдържа описание на необходимите действия за прилагане принципа на партньорство и осигуряване на информация и публичност. Включена е и програма  за реализацията, чрез която се конкретизират проектите на неговото изпълнение, съответните финансови ресурси и звената за изпълнение на проектите.

На сесията на 28.02. ще бъде обсъдено и финансовото обезпечение от страна на администрацията  по проекта ” Изграждане на регионална система за управление на  отпадъците в регион Хасково” по ОП „Околна среда  2007-2013”.

 

 

 


 

Крум Савов поема спорта в bTV

Журналистът наследява Красимир Минев на поста

    


Сивата икономика расте с 3% годишно, показва изследване


През периода 2007-2012 г. обемите на сивата икономика нарастват средно с 3.4% годишно, като най-големи ръстове се отчитат в периода 2009-2012 г. Това показва изследване на БСК, което се базира на статистически данни, а не социологически, посочиха от организацията.

Особено драматичен ръст на сивата икономика се наблюдава през 2010 г. (повече от 5.1 на сто), който слабо започва да намалява в следващите години.

"През периода 2007-2012 г. ръстът на данъчните приходи е едва...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване