Подземни градове крият тайните на България

/КРОСС/ Подземни градове са намерени в различни краища на България, като най-специалният такъв е открит близо до Лесидрен - т.нар. Обект 17, който представлява секретна база с подземие. Легендите разказват, че има верига от тунели, а мистиката, която обгръща база 17 е обгърната от факта, че никой не говори за това място. Това са изкуствени градове, в които със сигурност по времето на комунизма са държани оръжия за масово поразяване, бази за подслушване и складове за оръжие, разказа военен репортер и допълни, че подземните градове и сега се използват за експерименти с психотронно оръжие. Предполага се, че там може да са държани и секретни ядрени бойни глави. Достъпът до секретния град е строго забранен. Местните хора разказват, че при опит да влезе в него преди години бил арестуван бившият външен министър Соломон Паси, разкри репортаж на ТВ7. Соломон Паси чрез пряка връзка със студиото сподели, че преди 10 години се разхождал със семейство му в Лесидрен, където наистина били арестувани и принудени да си тръгнат от мястото възможно най-бързо. Той допълни, че там са част от тайните, които сме имали. Според репортера Пламен Григоров базата при всички случаи е имало командни пунктове, складове за специална продукция, съоръжения за подслушване и т.н. но след 10 ноември много от обектите прекратили своите дейности.  

Пазарът на жилища в Сингапур и Хонконг се изправя пред двойно предизвикателство

По-високите лихви и ръста на предлагането притискат цените на имотите

    


Михаил Константинов: Новият Изборен кодекс е по-добър

„Има нови неща, новият кодекс е по-добър от стария, което не значи, че старият е лош. Това, че нововъведенията не са драстични, е хубаво. В областта на изборните закони не трябва да има резки скокове, а стабилност”, каза пред Нова тв математикът Михаил Константинов, който коментира промените в новия Изборен кодекс. „Има нови неща, новият кодекс е по-добър от стария, което не значи, че старият е лош. Това, че нововъведенията не са драстични, е хубаво. В областта на изборните закони не трябва да има резки скокове, а стабилност”, каза пред Нова тв математикът Михаил Константинов, който коментира промените в новия Изборен кодекс.

Михаил Константинов: Новият кодекс е по-добър

„Има нови неща, новият кодекс е по-добър от стария, което не значи, че старият е лош. Това, че нововъведенията не са драстични, е хубаво. В областта на изборните закони не трябва да има резки скокове, а стабилност”, каза пред Нова тв математикът Михаил Константинов, който коментира промените в новия Изборен кодекс. „Има нови неща, новият кодекс е по-добър от стария, което не значи, че старият е лош. Това, че нововъведенията не са драстични, е хубаво. В областта на изборните закони не трябва да има резки скокове, а стабилност”, каза пред Нова тв математикът Михаил Константинов, който коментира промените в новия Изборен кодекс.

О. Минчев: Парламентът и правителството са блокирани

Правителството на ГЕРБ подаде оставка точно преди година, притиснато от протестите в студените февруарски дни. Тогава хората излязоха на улицата, за да демонстрират против монополите и високите цени на тока и парното. Какво се случи през последващата година, коментира по БНР политологът Огнян Минчев.

Апостола за лично ползване

/КРОСС/ Казват, че ние, българите, сме били вярващи, но не и религиозни. Разликата е деликатна и все пак съществена. Едното изразява упованието ти на висш, непостижим авторитет; дълбоко личен акт е и, уви, се появява спорадично, при нужда. Другото е система от правила, които следваш по убеждение или принуда и които гарантират предписана праведност; често пъти религиозността граничи с обществено лицемерие, но пък е постоянна и институционална. Проблемът да бъдем и двете едновременно (както би трябвало да е нормално за добри християни) е заложен генетично. Наясно сме, че формализирането на вярата я прави съмнителна, а куртоазията често пъти пълни храма с безбожници. Ето как ние не изпитваме нужда да следваме един определен задължителен път в похода си към просветление, а предпочитаме сами да откриваме пътеки. Това ни прави убедени идейни индивидуалисти, но много крехка общност. Лошото е, че не можем да постигнем съгласие не само в единното следване на пътя, но сме изградили и твърде лична визия какво има в края му. Така в крайна сметка уж имаме един Бог, а се оказва, че сме с много богове. Началото на този текст притежава богословски оттенък, но всъщност се отнася до съвсем друга тема. Тези дни ние отбелязваме Обесването на Васил Левски и това носи за всеки от нас огромен смисъл в личен план. Проявлението му може да бъде във философски размисъл за ценностите, исторически анализ за вечно несъстоялата се революция или просто промяна на профилната снимка в социалната мрежа

Предвижда се улеснен достъп до обезщетения за безработица

Правителството промени осем наредби, свързани с осигурителното законодателство. Предвижда се по-лесен достъп до обезщетения за безработица. От 1-ви април безработните ще могат да искат обезщетения, без да носят документи и регистрацията в бюрото по труда.

Германецът със заграбените от нацистите творби оспорва конфискуването

От общо 1407-те творби, властите продължават да държат 1280, твърдят адвокатите на Корнелиус Гурлит

    


Купете си вестник "Труд"- вече и със sms

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат- като изпратите sms на стойност 1,20 лева. 
Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.
При поискване е възможно е да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на  В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат- като изпратите sms на стойност 1,20 лева.  Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно е да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на 

Спирка на софийския градски транспорт се оказа в частен имот

Спирка на столичния градски транспорт може да осъмне преградена с бариери, съобщи БТВ. Причината – тя се оказва в частен имот на Георги Пантелеев.
„Това е някъде около 1200 кв. метра, собственост на прадядо ми, никога не е отчуждаван този имот, никога не сме обезщетявани от Столична община (СО), от държавата и от когото и да било”, казва мъжът. Спирка на столичния градски транспорт може да осъмне преградена с бариери, съобщи БТВ. Причината – тя се оказва в частен имот на Георги Пантелеев. „Това е някъде около 1200 кв. метра, собственост на прадядо ми, никога не е отчуждаван този имот, никога не сме обезщетявани от Столична община (СО), от държавата и от когото и да било”, казва мъжът.

Една година откакто Варна "Пламна"

На днешния 20 февруари се навършва точно една година, откакто Варна "Пламна". Тази дата безспорно ще остане паметна в историята не само на морската столица, но и на цяла България. Точно в 7.40 часа на 20 февруари, 2013 година в знак на протест един мъж се самозапали пред сградата на Община Варна.

Кодекс ще има, въпреки свирепата съпротива, увери Манолова

Плевнелиев няма да спечели, ако забави кодекса с вето

Венгер: Шчесни не искаше да извърши нарушение

"Червеният картон не просто развали мача, а направо го уби"

    


Платиха 500 хил. евро за паркомясто в Лондон

Срещу тази сума новият собственик ще може да държи два автомобила в подземен гараж до Роял Албърт Хол

    


По таблет за всеки ученик

/КРОСС/ Всеки български ученик да има таблет или преносим компютър в училище. Това е една от основните цели в новата стратегия на правителството за образование за "Ефективно прилагане на информационни и комуникационни технологии в образованието и науката" (2014-2020 г.). Причината - децата на България са сред изоставащите по показателя за IT технологии в училищата, а това се отразява на резултатите им от международните тестове за грамотност, пише в.Труд. У нас на всеки 11 гимназисти от 11-и и 12-и клас се пада 1 компютър. В ЕС това съотношение е 1 към 4.Другият голям проблем, който е отбелязан в стратегията, е, че учителите ни са застаряващи и трябват повече усилия за тяхното обучение в най-новите IT технологии, въпреки че 46% от нашите учители посещават квалификационни курсове по темата, докато за европейската общност средният процент е 43. Стратегията чертае планове за пълно интернет обслужване на училищата и университетите, което трябва да се случи до 2020 г. Предвижда се още масово използване на е-учебници, достъп до научни и образователни платформи.Целта е учениците и студентите да могат да ги ползват свободно, докато са в училище или университета. Също така ще бъде създадена база за споделяне на видеоуроци и лекции. Част от издателите пуснаха електронни учебници, но по техни данни над половината от учителите отказват да работят с тях. А стратегията предвижда изграждането на е-университет и е-училище, достъпни за всички

Как да познаем подаграта и как се лекува успешно

Д-р ЛЮБОМИР МАРИНЧЕВ, д.м. завеждащ отделението по ревматология в болница “Софиямед”:


Подаграта е метаболитно заболяване, което възниква в резултат на отлагане на кристали от пикочна киселина в ставите и меките тъкани, което води до ставни и/или около-ставни кризи. 
Честотата на заболеваемост нараства значително през последните няколко десети Д-р ЛЮБОМИР МАРИНЧЕВ, д.м. завеждащ отделението по ревматология в болница “Софиямед”: Подаграта е метаболитно заболяване, което възниква в резултат на отлагане на кристали от пикочна киселина в ставите и меките тъкани, което води до ставни и/или около-ставни кризи. Честотата на заболеваемост нараства значително през последните няколко десети

Елените в Лапландия – със светещи рога

Целта – да се намалят пътно-транспортните произшествия през нощта.

ГЕРБ година след оставката: Решение на 20 февруари бе правилно

/КРОСС/ Година след като правителството на Бойко Борисов подаде оставка, в ГЕРБ продължват да смятат, че изненадващото решение на 20 февруари 2013-та е било единствено правилното. Заместник-председателят на парламентарната група Димитър Главчев припомни казаното тогава от Бойко Борисов, че не може да гледа кръв по асфалта, който е полагал, че не може да гледа така ограден българския парламент. Никакви такива задръжки няма сегашното управление. Ние бяхме поставени изкуствено в опозиция. ГЕРБ е спечелил всички избори, на които се е явявал досега. В началото видяхте, че предприемахме всички възможни парламентари способи, включително и напускане за 1 месец. Но с течение на времето се вижда промяна и в парламентарното ни поведение, като и не сме се отказали от искането си за предсрочни избори и оставка на правителството, каза ДимитърГлавчев пред БНР.  Димитър Главчев отказа "да се занимава със спекулациите на Бареков", който твърди, че ще привлече към партията си икономист от ГЕРБ.  

Русия – опустошена, гневна, полумъртва

Русия е опустошена, пияна от мъка (и водка), унизена до степен на национална трагедия. За последно се случи в спорта на олимпиадата във Ванкувър след 3:7 в четвъртфинала с Канада на хокей. Сега на същото стъпало руската душа е полумъртва от 1:3 срещу Финландия, бивша колония на империята. 

Милиони проклинат разглезените милионери, смятани днес з Русия е опустошена, пияна от мъка (и водка), унизена до степен на национална трагедия. За последно се случи в спорта на олимпиадата във Ванкувър след 3:7 в четвъртфинала с Канада на хокей. Сега на същото стъпало руската душа е полумъртва от 1:3 срещу Финландия, бивша колония на империята. Милиони проклинат разглезените милионери, смятани днес з

Мъж простреля 11-годишно момче с незаконно оръжие

55-годишният е задържан, води се разследване

    


Варненци: Смъртта на самозапалилия се Пламен не бе оценена

Днес се навършва една година от трагичното самозапалване на варненеца Пламен Горанов, което доведе до оставката на кмета Кирил Йорданов.
„Саможертвата му за жалост не се оцени достатъчно. Отиде си млад, а идеите и възгледите му не намериха продължение. Всичко се замаза, имаше нови избори, а накрая няма резултат, Днес се навършва една година от трагичното самозапалване на варненеца Пламен Горанов, което доведе до оставката на кмета Кирил Йорданов. „Саможертвата му за жалост не се оцени достатъчно. Отиде си млад, а идеите и възгледите му не намериха продължение. Всичко се замаза, имаше нови избори, а накрая няма резултат,

Гуардиола: Не беше лесно срещу 9 души в наказателното


Старши треньорът на "Байерн" (Мюнхен) Хосеп Гуардиола остана "много щастлив" от победата над "Арсенал" с 2:0.

Успехът на германците в осминафинала от Шампионската лига е първа за него на "Емиратс" като треньор, след като загуби предишните си две гостувания с "Барселона".

Специалистът призна, че червеният картон на вратаря на лондончани Войчех Шчесни в 38-ата минута е помогнал значително за доминацията на неговия състав през второто полувреме.

"Постигнатият...

Пенсия от 500 лева не е популизъм, а реално възможна, според Сидеров


Пенсия от 500 лева е реално възможна, не е популизъм. В най-кратък срок трябва да се гласуват в парламента точките, които съм поставил и те не са популизъм. Това заяви в сутрешния блок на Би Ти Ви лидерът на "Атака" Волен Сидеров в коментар на определението "див популизъм", с което лидерът на ДПС Лютви Местан ги нарече. 

Според Сидеров ако се отмени плоския данък или ако се развали концесията за златодобив, ще дойдат огромни печалби, които ще осигурят парите за пенсиите. Сидеров...

Бойко Борисов - политик по природа


Преди една година на тази дата - 20 февруари, премиерът Бойко Борисов изненадващо подаде оставка пет месеца преди очакваната дата за редовни парламентарни избори. 

Решението дойде на четвъртия ден след многолюдните антиправителствени протести в страната, които завършиха с 15 ранени при сблъсъци между полицията и демонстрантите. Предната вечер Борисов беше обявил, че няма намерение да сдава властта. Промяната в позицията си обясни така: "Вчера заявих, че държавата ми е по-мила, но...

15 загинали на площад "Независимост" в Киев

Загинал е служител на МВР, 29 са ранени

    

Най-малко 7 загинали на площад "Независимост" в Киев

Застреляни са от снайперисти, твърдят привърженици на опозицията

    


Франция и Германия ще се споразумеят за данъка Робин Худ до края на май

Работодатели в 9 от 11-те държави, които се споразумяха за въвеждането на налога, предупреждават, че той ще намали атрактивността на еврозоната

    


Задържани са 100 души при спецакцията на МВР в страната

През изминалото денонощие служители от различни структури на МВР са разкрили извършителите на 124 криминални престъпления на територията на страната, съобщиха от МВР.

Кубрат Пулев: Кличко явно се притеснява (видео)


Българският професионален боксьор в тежка категория Кубрат Пулев смята, че Владимир Кличко се притеснява от среща с него. Носителят на междуконтиненталната титла на IBF очаква евентуален мач между двамата да има до края на годината.

Пулев получи сабя при награждаването си за "Мъж на годината". На въпрос дали Кличко няма да се притесни, като го види със сабята, българинът отговори: "Мисля, че Кличко гледа други кадри, и без меча, така че той се притеснява и така."
...

Националистическата партия излъчи свой лидер и евродепутат

/КРОСС/ Тодор Тотев бе избран единодушно за председател на подалата документи за регистрация в началото на месеца ПП "Националистическа партия на България". На свикано вчера събрание на централното ръководство на НПБ бяха обсъдени и гласувани няколко предложения, като едно от най-важните бе именно това. Добре познато лице в националистическите среди Тодор Тотев е от организацията "Национална съпротива", която също е част от редиците на НПБ. За независим кандидат за евродепутат изборът се спря върху Николай Йовев - Горския. До такава кандидатура се стигна заради факта, че партията до момента още не е регистрирана от съда, а време за губене няма, посочват от НПБ. Скоро от партията започват събирането на подписи, подкрепящи кандидатурата за независим евродепутат Николай Йовев.  

Кубрат Пулев: Кличко явно се притеснява


Българският професионален боксьор в тежка категория Кубрат Пулев смята, че Владимир Кличко се притеснява от среща с него. Носителят на междуконтиненталната титла на IBF очаква евентуален мач между двамата да има до края на годината.

Пулев получи сабя при награждаването си за "Мъж на годината". На въпрос дали Кличко няма да се притесни, като го види със сабята, българинът отговори: "Мисля, че Кличко гледа други кадри, и без меча, така че той се притеснява и така."
...

Кървава баня в Киев, европосредници виждат "шанс за компромис"

Въпреки обявеното късно в сряда от президента на Украйна и опозиционните водачи примирие, кръвопролитните сблъсъци Киев продължиха с нова сила, броят на жертвите расте, като вероятно вече надхвърля 60. Министрите на външните работи на Франция, Германия и Полша, които са от сутринта в Киев, съобщиха, че виждат шанс за компромис между властите и протестиращите и останаха в украинската столица, за да продължат преговорите. По-рано те предложиха на президента Виктор Янукович да съкрати мандата си до края на годината. В Киев ще пристигне и пратеник на руския президент Владимир Путин - пълномощникът по правата на човека  Владимир Лукин, който ще участва в преговорите с опозицията като посредник по молба на Янукович. В същото време останалите външни министри на страните членки на ЕС обсъждат кризата на извънредно заседание в Брюксел, което се готви да приеме санкции срещу виновните за насилието в Украйна. По-рано САЩ вече наложиха санкции срещу 20 високопоставени длъжностни лица от украинското правителство. Москва реагира остро срещу действията на Запада, като обяви, че става въпрос за "шантаж". До тази сутрин се смяташе, че броят на жертвите от сблъсъците в Киев е 28. По късно през деня тази цифра започна непрекъснато да нараства. Франс прес, позовавайки се на своите кореспонденти предаде за най-малко 25 протестиращи загинали само днес в центъра на Киев. Броят на убитите при сблъсъците в Украйна от вторник насам достигна 64, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки нови данни на украинското министерство на здравеопазването. Главният лекар на демонстрантите в центъра на Киев Олех Мусий заяви, че най-малко 70 активисти са били убити при сблъсъци с милицията в украинската столица, предаде Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че тези твърдения не могат да бъдат проверени чрез независим източник. Опозиционната партия "Свобода" твърди, че в сблъсъците в Киев днес са били убити 60 души. Трима служители на украинското министерство на вътрешните работи са били убити и над 50 - ранени днес, съобщи по-рано ИТАР-ТАСС, като се позова на пресслужбата на ведомството. Неизвестна е съдбата на 67 военнослужещи от вътрешни войски, които били отвлечени от екстремисти. Събитията в Киев се следят на живо от много медии. Примирие на думи Късно вечерта в сряда пресслужбата на президента и опозиционни водачи съобщиха, че на провела се среща между държавния глава и председателя на парламента с работна група за уреждане на кризата, в която влизат опозиционните лидери Арсений Яценюк (партия "Баткившчина"), Виталий Кличко (партия УДАР) и Олег Тягнибок (партия "Свобода"), е постигнато споразумение за примирие и начало на преговорен процес. Президентът Виктор Янукович каза, че ще започнат преговори, за да се избегнат нови кръвопролития и "да се стабилизира обстановката в интерес на обществения мир". Това бе потвърдено и от Яценюк, който оповести, че "е обявено примирие и начало на преговорен процес за стабилизиране на ситуацията". Опозиционерът посочи, че властите са били планирали "въвеждането на извънредно положение и нощен щурм", но той вече е отменен. "След срещата може да се заяви ясно, че Площадът на независимостта няма да бъде щурмуван", каза той. Следващият етап от преговорите с президента ще се състои в четвъртък, съобщи другият опозиционен лидер Кличко. Още в нощните часове обаче стана ясно, че "примирието" не се спазва, като е невъзможно да се прецени чия е вината за това. В съвместно съобщение на опозиционните лидери се посочва, че възобновяването на насилието в Киев е "преднамерена провокация" на властите към мирните демонстранти. Изявленията на опозиционните лидери за примирие и възстановяване на диалога се оказаха маневра за печелене на време и мобилизиране на въоръжени бойци, се казва в съобщение на пресслужбата на украинската президентска администрация. В съобщението се посочва, че протестиращите действат чрез "организирани въоръжени групи, използват огнестрелно оръжие, включително снайперски пушки". Силите на реда не са въоръжени, се твърди в съобщението. Според ИТАР-ТАСС пък изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи Виталий Захарченко едва днес бил подписал заповед за раздаване на бойни оръжия на правоохранителните органи. Пресслужбата на ведомството съобщава, че оръжията ще може да бъдат използвани в съответствие със закона за защита на граждани и различни охраняеми обекти от нападения, за освобождаване на заложници, както и за отбиване на атаки срещу милиционери и членове на техните семейства. Хронология на стълкновенията През нощта в Деснянския район на Киев около 100 души се опитали да си пробият път със сила към сградата на районната администрация с бухалки и бутилки със запалителна смес. Те подпалили най-малко два автомобила на силите на реда, които пристигнали на място. След това украинска телевизия съобщи, че спецчастите "Беркут" отноно са пристъпили към активни действия и предприели опит да изтласкат демонстрантите от киевския площад "Независимост" като използвали светлинно-шумови гранати и гумени куршуми. На площада се чували мощни взривове, над него се издигал гъст черен дим. Последва съобщението, че радикални демонстранти на площад "Независимост" атакуват милиционерския кордон на улица "Институтская". ИТАР-ТАСС твърди, че протестиращите използвали и огнестрелно оръжие. Снайперист стреля по милиционерите на площад "Независимост", се казва в съобщение, публикувано на сайта на украинското МВР. Ранени са над 20 служители на реда, се добавя в съобщението. Демонстрантите правели димна завеса, палейки автомобили. Срещу милиционерите летяли петролни бомби и камъни. На разпространено в YouTube видео обаче ясно се вижда как със снайпер стреля представител на украинските специални части. Срещу милиционерите е било използвано отровно вещество, съобщи в ефира на местна телевизия говорителят на МВР Сергей Бурлаков. В момента се изяснява какво е веществото. Към 9 часа местно време демонстранти превзели т.нар. "Октомврийски дворец" на ул. "Институтская" в посока към Площада на независимостта, където се помещава международен център за наука и изкуства. После обаче бойци от частите "Беркут" ги прогонили от двореца. На улицата обаче останали около 3000 протестиращи, по които от "Беркут" хвърлят гранати със сълзотворен газ. Демонстранти са се доближили до сградата на Върховната рада (парламента) в Киев, предаде по-късно ИТАР-ТАСС. Охраняващите се оттеглили в близкия Мариински парк и към метростанция "Арсеналская". В сградата е започнала спешна евакуация на служителите, каза пред журналисти депутатът Володимир Литвин. Парламентарната пресслужба съобщи, че днес и утре няма да има пленарни заседания. Опозиционният лидер Виталий Кличко обаче призова да бъде свикано извънредно заседание на парламента, предаде ДПА. Депутатите трябва да се съберат в 15 часа (13 по Гринуич), за да намерят изход от кризата, се казва в изявлението на председателя на партията "УДАР". Опозиционният депутат Александър Турчинов увери, че демонстрантите няма да се опитват да окупират сградата на Върховната рада и призова депутатите от управляващата Партия на регионите на президента Виктор Янукович да се явят на заседанието. В следобедните часове бе съобщено, че заместник-председателят на Върховната рада Руслан Кошулински е открил заседание на парламента. В пленарната зала имало депутати от опозиционните партии "Свобода", УДАР и "Баткившчина", както и няколко депутати от управляващата Партия на регионите. В началото на заседанието присъстващите запазили минута мълчание в памет на жертвите на сблъсъците. После заседанието било прекъснато за един час, през което време народните представители щели да подготвят съгласувана позиция за дневния ред на заседанието. "Шанс за компромис", преговорите продължават   Министрите на външните работи на Франция, Германия и Полша Лоран Фабиюс, Франк-Валтер Щайнмайер и Радослав Шикорски са от четвъртък сутринта в Киев, като ще продължат срещите си и няма да отидат в Брюксел за заседанието на Съвета на ЕС по външни работи, което трябва да одобри санкции за виновните за насилието. Тримата европейски външни министри виждат шанс за компромис между украинското правителство и протестиращите, предаде Ройтерс, като се позова на европейски източник   Върховният представител на ЕС по външните работи Катрин Аштън съобщи, че е говорила няколко пъти с тях и те й казали, че са провели редица срещи в Киев и водят нови разговори.   Според неофициална информация европейските дипломати са предложили на украинския президент Виктор Янукович да съкрати воя мандат до края на годината.   Канцлерът на Германия Ангела Меркел пък го е призовал в телефонен разговор да приеме предложението на ЕС и други партньори да помогнат за преговорите с украинската опозиция.   "Играта за време ще подклажда допълнително конфликта и съдържа непредвидими рискове", заявила Меркел, цитирана от неин говорител.   Тя е призовала всички страни в украинския конфликт да спрат незабавно насилието и да приложат споразумението за примирие.   Очаква се по-късно в Брюксел европейските външни министри да подкрепят налагането на санкции на отговорните за смъртоносното насилие в бившата съветска република и на оръжейно ембарго за страната.   Според предварителното проектоизявление министрите ще определят критерии за включване на физически и юридически лица в "черния списък". Потенциалните обекти на санкции ще може да бъдат идентифицирани много лесно, с помощта на персонала на представителството на ЕС в Украйна.   Според европейски дипломати подготвеният текст обаче може да бъде изменен във всеки един момент. Според анонимни източници няколко страни членки са против налагането на санкции на Украйна, за да не бъдат затваряни пътищата за диалог.   Евентуалното решение за приемане на наказателни мерки трябва да бъде взето с единодушие.   САЩ вече наложиха санкции срещу 20 високопоставени длъжностни лица от украинското правителство, виновни, по мнение на Вашингтон за ескалацията на насилието и нарушения на човешки права. На тези лица се забранява да влизат на американска територия и се лишават от възможност да получават американски визи, съобщи.   "Решението да те да бъдат лишени от американски визи е взето на основание Закона за имиграцията, който позволява да се предприемат такива мерки по външнополитически съображения", уточни говорител на американската администрация. Той припомни, че през януари са били предприети аналогични мерки срещу първата група украински длъжностни лица. Имената им по традиция не се оповестяват, но говорителят увери, че те са уведомени за решението на САЩ, отбелязва ИТАР-ТАСС.   Реакцията на Москва Според руското външно министерство обаче в Украйна е в ход опит за взимането на властта със сила и за държавен преврат, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира говорителя на руското външно министерство Александър Лукашевич. Същевременно руският външен министър Сергей Лавров нарече действията на ЕС по украинския въпрос "шантаж". Той призова Запада и опозицията в Украйна да се разграничат от радикалите и да подкрепят думите си с дела. Лавров окачестви въвеждането на санкции от страна на САЩ срещу Украйна "проява на двоен стандарт", който насърчава онези, които предизвикват сблъсъците в страната. Дипломат номер едно на Русия подчерта, че санкциите само ще влошат положението. Украински правителствен източник съобщи вчера, че вторият транш от 2 милиарда долара руски кредит от обещаните 15 милиарда долара помощ за Украйна се отлага до петък по технически причини. Русия не спира втория транш от помощта за Украйна, но първо трябва да се нормализира положението в страната, заяви говорителят на президента Владимир Путин, Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс. Путин обеща да отпусне кредит от 15 милиарда долара на Украйна и да намали цените на руския газ за изпитващата огромни финансови затруднения страна. Постигнатото през ноември споразумение между Москва и Киев се смята за награда за отказа на Украйна да подпише търговско споразумение с Европейския съюз и да засили връзките си с Русия, отбелязва Ройтерс. Русия ще изпълни обещанията, дадени на украинските партньори, ако властта в Киев е легитимна и ефективна, заяви премиерът Дмитрий Медведев на заседание на правителството и подчерта, че властта в Киев трябва да започне да защитава хората, за да не предизвиква критики. "Ние, разбира се, че продължим сътрудничеството с украинските партньори по всички направления, за които сме се договаряли, ще се стараем да направим всичко, за да изпълним дадените обещания", увери Медведев. Той обаче подчерта, че е необходимо партньорите на Москва в Украйна да са легитимни и ефективни.

Кървавата битка в Киев пламна с нова сила, жертвите растат

Въпреки обявеното късно в сряда от президента на Украйна и опозиционните водачи примирие кървавата битка в Киев пламна с нова сила, броят на жертвите расте. Същевременно пристигналите рано сутринта в опит за умиротворяване на обстановката външни министри на Полша, Германия и Франция започнаха срещата си с Виктор Янукович. До тази сутрин се смяташе, че броят на жертвите от сблъсъците в Киев е 28. Медицинска помощ са потърсили 445 души, от тях 287 са хоспитализирани. В болниците са докарани 88 служители на органите на реда, шестима журналисти, четири деца на възраст до 18 години и двама чужди граждани, гласеше последното съобщение на украинското здравно министерство. В четвъртък обаче фоторепортерът на Ройтерс Василий Федосенко предаде от мястото на събитието за още петнадесет тела, покрити с одеяла, които лежат на земята на Площада на независимостта или близо до него. Първоначално той видял 6 тела в северозападния край на площада, а после още четири 100 метра по-нататък, на отсрещната страна на площада. По-късно фоторепортерът преброил пет трупа, лежащи пред хотел "Украйна". Всички тела са на цивилни, съобщава Федосенко. Бохдан Соловий, лекар който се грижи за протестиращите, съобщи, че осем души са загинали от куршуми, след като протестиращите се опитаха да поемат контрол над сграда близо до протестния лагер. Най-малко 17 демонстранти са убити днес в Киев, съобщават кореспонденти на Франс прес в четвъртък. Един журналист е видял на площад "Независимост" десет трупа, лежащи на земята пред хотел "Козацки". Друг журналист преброил други седем тела във фоайето на хотел "Украйна" от другата страна на площада. ИТАР-ТАСС съобщава за седем убити по време на днешните сблъсъци в Киев. По данни на украинското МВР един милиционер е загинал и 29 души са били ранени. Примирие на думи Късно вечерта в сряда пресслужбата на президента и опозиционни водачи съобщиха, че на провела се среща между държавния глава и председателя на парламента с работна група за уреждане на кризата, в която влизат опозиционните лидери Арсений Яценюк /партия "Баткившчина"/, Виталий Кличко /партия УДАР/ и Олег Тягнибок /партия "Свобода"/, е постигнато споразумение за примирие и начало на преговорен процес. Президентът Виктор Янукович каза, че ще започнат преговори, за да се избегнат нови кръвопролития и "да се стабилизира обстановката в интерес на обществения мир". Това бе потвърдено и от Яценюк, който оповести, че "е обявено примирие и начало на преговорен процес за стабилизиране на ситуацията". Опозиционерът посочи, че властите са били планирали "въвеждането на извънредно положение и нощен щурм", но той вече е отменен. "След срещата може да се заяви ясно, че Площадът на независимостта няма да бъде щурмуван", каза той. Следващият етап от преговорите с президента ще се състои в четвъртък, съобщи другият опозиционен лидер Кличко. До примирието се стигна след като вчера имаше малко директни сблъсъци между силите за борба с безредиците, готови да подновят щурма си, и опозиционерите, прегрупирани в центъра на площад "Независимост". Те загубиха основната си логистична база - сградата на синдикатите, която бе до голяма степен опожарена в нощта вторник срещу сряда. Силите за сигурност контролираха една трета от площада и събаряха поставените барикади, допълва изданието. Същевременно власти обявявиха началото на антитерористична операция в цялата страна, за да държат оръжията далеч от ръцете на т.нар. от тях екстремистки групировки. "В много региони на страната бяха завзети общински сгради, офиси на вътрешното министерство, на службите за сигурност, както и оръжейни складове", заяви началникът на службите за сигурност Олександър Якименко, цитиран от "Ню Йорк таймс". Подновени сблъсъци Още в нощните часове обаче зачестиха новините за това, че "примирието" не се спазва, като е невъзможно да се прецени чия е вината за това. В Деснянския район на Киев около 100 души се ипатили да си пробият път със сила към сградата на районната администрация с бухалки и бутилки със запалителна смес.  Те подпалили най-малко два автомобила на силите на реда, които пристигнали на място. След това украинска телевизия съобщи, че спецчастите "Беркут" отноно са пристъпили към активни действия и предприели опит да изтласкат демонстрантите от киевския площад "Независимост" като използвали светлинно-шумови гранати и гумени куршуми. На площада се чували мощни взривове, над него се издигал гъст черен дим. Последва съобщението, че радикални демонстранти на площад "Независимост" атакуват милиционерския кордон на улица "Институтская". ИТАР-ТАСС твърди, че протестиращите използвали и огнестрелно оръжие. Милиционерите отстъпили и чакат подкрепление. Според местна телевизия демонстрантите отблъснали служителите на "Беркут" и дори взели неколцина от тях в плен. От сцената на площада се разнасяли призиви за укрепване на позициите по улиците "Михайло Грушевский" и "Институтская" Снайперист стреля по милиционерите на площад "Независимост", се казва в съобщение, публикувано на сайта на украинското МВР. Ранени са над 20 служители на реда, се добавя в съобщението. Демонстрантите правели димна завеса, палейки автомобили. Срещу милиционерите летяли петролни бомби и камъни. Срещу милиционерите е било използвано отровно вещество, съобщи в ефира на местна телевизия говорителят на МВР Сергей Бурлаков. В момента се изяснява какво е веществото. Към 9 часа местно време демонстранти превзели т.нар. "Октомврийски дворец" на ул. "Институтская" в посока към Площада на независимостта, където се помещава международен център за наука и изкуства. После обаче бойци от частите "Беркут" ги прогонили от двореца. На улицата обаче останали около 3000 протестиращи, по които от "Беркут" хвърлят гранати със сълзотворен газ. Демонстранти са се доближили до сградата на Върховната рада (парламента) в Киев, предаде по-късно ИТАР-ТАСС. Охраняващите се оттеглили в близкия Мариински парк и към метростанция "Арсеналская". В сградата е започнала спешна евакуация на служителите, каза пред журналисти депутатът Володимир Литвин. Парламентарната пресслужба съобщи, че днес и утре няма да има пленарни заседания. В сградата на правителството в Киев е започнала евакуация след съобщения, че демонстранти са проникнали в нея, предаде ДПА. На всички служители е наредено да напуснат сградата, казал правителствен източник, цитиран от "Интерфакс-Украйна". ИТАР-ТАСС също предаде, че има заповед всички служители да напуснат сградата на министерския съвет на улица "Михайло Грушевский". Същевременно метрото в украинската столица не работи вече трети ден. Засилени ограничения върху транспорта са наложени в центъра на Киев. С решение на градската администрация до утре е спряна работата на училищата и детските градини в центъра на града. Международната реакция Рано сутринта в Киев пристигнаха външните министри на Полша, Германия и Франция с идеята да помогнат за умиротворяване на обстановката. Скоро след това обаче Ройтерс съобщи, че след подновяването на кървавите сблъсъци те са напуснали града. В края на краищата по последни данни тримата външни министри са все още в Украйна и са започнали планираната си среща с президента Виктор Янукович. Това потвърди говорителят на полското МВнР Марчин Войчеховски, цитиран от ИТАР-ТАСС. Новината беше потвърдена и от дипломати в Киев, цитирани от Ройтерс. "Те се срещат с него сега", заяви един от източниците. Европейският съюз се готви да приеме в четвъртък санкции срещу отговорните за насилието срещу протестиращи в Украйна. Следобед в Брюксел е свикана извънредна среща на външните министри на 28-те страни членки на ЕС, където ще бъдат обсъдени санкциите. САЩ вече наложиха санкции срещу 20 високопоставени длъжностни лица от украинското правителство, виновни, по мнение на Вашингтон за ескалацията на насилието и нарушения на човешки права. На тези лица се забранява да влизат на американска територия и се лишават от възможност да получават американски визи, съобщи. "Решението да те да бъдат лишени от американски визи е взето на основание Закона за имиграцията, който позволява да се предприемат такива мерки по външнополитически съображения", уточни говорител на американската администрация. Той припомни, че през януари са били предприети аналогични мерки срещу първата група украински длъжностни лица. Имената им по традиция не се оповестяват, но говорителят увери, че те са уведомени за решението на САЩ, отбелязва ИТАР-ТАСС. Москва отново замрази обещаната помощ Русия не спира втория транш от помощта за Украйна, но първо трябва да се нормализира положението в страната, заяви говорителят на президента Владимир Путин, Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс. Украински правителствен източник съобщи вчера, че вторият транш от 2 милиарда долара руски кредит от обещаните 15 милиарда долара помощ за Украйна се отлага до петък по технически причини. Путин обеща да отпусне кредит от 15 милиарда долара на Украйна и да намали цените на руския газ за изпитващата огромни финансови затруднения страна. Постигнатото през ноември споразумение между Москва и Киев се смята за награда за отказа на Украйна да подпише търговско споразумение с Европейския съюз и да засили връзките си с Русия, отбелязва Ройтерс.

Временно примирие и спорадични сблъсъци в Украйна

За временно примирие и преговори за излизане от кризата се споразумяха късно в сряда президентът на Украйна Виктор Янукович и лидерите на опозицията. Въпреки това обаче в столицата Киев сблъсъците, макар и спорадични, продължиха и през нощта. Към 01:30 ч местно време около 100 души с бухалки са се опитали да влязат в сградата на районната администрация Деснянския район в Киев, където се намира ръководителят на района. Те са хвърляли бутилки със запалителна смес, съобщи ИТАР-ТАСС. Подпалени са най-малко два автомобила на силите на реда. Превзето е и Министерството на земеделието. Охранителите са осуетили опит на демонстрантите да участват в безредици с цел да превземат сградата на областната администрация и в град Полтава. След като били отблъснати, демонстрантите обаче започнали да замерят сградата с коктейли „Молотов" и пиратки. В отговор на това около 200-те правоохранители си послужили със светошумови гранати, изтласквайки нападателите от централния площад. По последни данни загиналите при сблъсъците в Украйна са 28 души, сред тях и един журналист. По официлани данни на Здравното министерство в Киев болнична помощ са потърсили 500 души, 30 са хоспитализирани. В четвъртък е обявен ден на траур за жертвите. Според съобщение на РИА Новости, обаче, въпреки споорадичните сблъсъци през нощта, в сряда вечер  между опозиционните лидери и Янукович е постигнато примирие. По думите на лидера на партия „Батькивщина“, Арсений Яценюк, било е взето решение да започнат преговори относно стабилизация на ситуацията. "Има добра новина - щурмът и прочистването, които бяха планирани, са отменени. В момента е обявено примирие и е започнат преговорен процес за стабилизиране на ситуацията", заяви той. Яценюк натърти, че властта е планирала "въвеждането на извънредно положение и нощен щурм". "След срещата ние може ясно да заявим - нашият Майдан няма да бъде щурмуван - допълни той. - Главното е да се опазят човешките животи. Спряхме щурма и прочистването", увери Яценюк. Виталий Кличко пък твърди: "Янукович на преговорите обеща, че щурм няма да има", съобщиха от прессужбата на неговата партия УДАР. В четвъртък в Украйна ще пристигнат министрите на външните работи на Франция, Германия и Полша. За пръв път от началото на кризата западните държави заговориха за необходимостта на посредничеството и на Русия, съъбщава Комерсант. Очаква се и извънредно заседание на външните министри на Европейския съюз въпроса за Украйна на фона на призиви за налагане на санкции срещу Киев. В изявление от сряда върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън заяви, че ще бъдат разгледани всички възможни опции, включително рестриктивни мерки срещу отговорните за репресиите и нарушенията на човешките права, предаде "Франс прес". По-рано вчера Аштън излезе с официално видеообръщение, в което призова за незабавно спиране на насилието в Украйна. Тя настоя властите и всички политически сили да поемат отговорност. По думите на Мая Кочиянчич, говорител на Аштън, санкциите на ЕС срещу Украйна може да бъдат въведени още от утре – 21 февруари. Източници на ИТАР-ТАСС твърдят, че сред възможните наказателни мерки е забрана на определени лица, отговорни за кръвопролитията, за влизане на територията на ЕС и замразяване на активите им в европейски банки. Редица европейски лидери настояха за санкции заради насилието в Украйна.

Продадоха паркомясто в Лондон за 500 000 евро

За тази сума новият собственик ще може да държи 2 автомобила в подземен гараж

    


ЕК размаха пръст на Великобритания

Европейската комисия (ЕК) осъди като "неправомерно" решението на Великобритания да изисква минимален доход за имигранти от Европейския съюз (ЕС)...

Режат с 10% партийните посланици

/КРОСС/ Наполовина ще се ореже квотата за партийните посланици и от 20% тя ще се намали на 10%. Това е записано в промени на Закона за дипломатическата служба, които външният министър Кристиан Вигенин представи вчера. Той дълго обмисля дали да не предложи 15%, но вчера обясни, че очаквал партиите в НС да го подкрепят за рязкото намаляване. Министърът призова БСП и ДПС да дадат добър пример с такава мярка, но очаквал и ГЕРБ да подкрепят промяната. Така от около двайсетина позиции, както е в момента, външните за дипломатическата служба хора ще могат да заемат не повече от 10 места за посланици, генерални консули или временно управляващи. В момента предвидените по закон 20% са надхвърлени, призна министърът. Мярката обаче ще влезе в сила след три години, за да не се наложи президентът да бъде принуден от МС да отзовава шефове на мисии зад граница или КС да отмени поправката. „Най-много външни назначения имаше през 2012 г.", обясни Вигенин, цитиран от "Преса". Две години дипломатически стаж да се зачитат за три години в държави с военен риск или лоши климатични условия, е друга мярка, която предлага Вигенин заради дефицит на кадри. Засега в списъка са Судан, Палестина, Либия, Сирия, Йемен, Афганистан и Ирак, но правителството може да добавя нови държави. Министърът се надява така да има повече млади кандидати за такива посолства, защото досега пращали военни с опит, но те не се справяли с дипломатическата работа

Огнян Минчев: Ако някой си мисли, че протестите са отминали, много се лъже

/КРОСС/ Правителството на ГЕРБ подаде оставка точно преди година, притиснато от протестите в студените февруарски дни. Какво се случи през последващата година - това коментира в предаването "Преди всички" на БНР политологът Огнян Минчев. "Това беше година на засилваща се политическа криза, което е обяснимо с обстоятелството, че настоящето управление дойде на власт по начин, който е нелегитимен от гледна точка на демократичния политически процес. Самата предизборна кампания беше изключително нечиста и доведе до датата 11-и май, когато беше направена една гигантска манипулация - аферата в Костинброд, която излезе съшита с бели конци. Тя фрустрира значителна част от българските избиратели, манипулира изборния резултат и създаде едно неуравновесено и слабо правителство, което зависи от "златния пръст" на една радикална, антисистемна националистическа партия, каквато е "Атака", коментира Минчев. Спорд него партията на Сидеров има подкрепа в тези кръгове, които са яростно насочени към отрицание на политическото статукво. "Присъединяването на тази партия към статуквото през последната година би имало смъртоносен ефект върху шансовете на "Атака" да попаднат в следващия парламент. Затова сега се разиграва сценарият за оттеглянето на "Атака" в опозиция. Парламентът е блокиран и не само от механичната липса на кворум и гласове. Той е блокиран от липсата на легитимност

Фотогалерия: Когато се приготвиш сутрин, трябва да се погрижиш и за планетата


Фотогалерия: Когато се приготвиш сутрин, трябва да се погрижиш и за планетата

ако се налага: 

Фотогалерия: Destructive Creation разказва София

Спадът на производството в Китай натисна борсите в Азия

В Сеул капитализацията на Naver се сви с над 8% след новината за придобиването на WhatsApp oт Facebook

    


Парламентарните избори - без мажоритарен вот

Мая Манолова е сигурна, че ще има нови изборни правила до вота за Европарламент, анализатори очакват вето от президента

    


По-сложна бюлетина ще създаде естествен образователен ценз

/КРОСС/ „Има нови неща, новият кодекс е по-добър от стария, което не значи, че стария е лош. Това, че нововъведенията не са драстични, е хубаво. В областта на изборните закони не трябва да има резки скокове, а стабилност", каза в сутрешня блок на Нова тв математикът Михаил Константинов, коментирайки промените в новия Изборен кодекс. „Всяко ново нещо трябва да се обясни добре на хората. В Германия са се учили близо 10 години след Втората световна война да използват своята система, наречена „Мерцедеса на изборните системи". Те са експериментирали, бъркали са, но са се учили от това", добави той. Математикът е категоричен, че по-сложна бюлетина ще създаде естествен образователен ценз, защото по-неграмотните хора имат по-голяма вероятност да стигнат до недействителен глас по невнимание.

Сидеров предупреждава: Ще преосмислим присъствието си в НС

Моят съвет, специално към премиера, е да се отърве от политическия натиск на БСП и ДПС, защото спокойно можеш да даваш подкрепа на един кабинет, без да искаш постове, заяви по БТВ лидерът на ПП „Атака” Волен Сидеров.

Американка заченала четиризнаци по естествен път

Американка забременяла с тризнаци, но когато раждането настъпило се стъписала от новината, че носи четири деца, а не три.

Цацаров: Ще бъде внесен обвинителен акт по делото срещу Сидеров

Ще бъде внесен обвинителен акт по делото срещу Волен Сидеров. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, предаде „Фокус”. „Не мога да кажа в какъв срок щ...

8-годишно момче е пострадало тежко при пожар в къща в с. Голеш

8-годишно момче е пострадало тежко при пожар в къща в село Голеш. Вчера, около 13.45 часа, съобщиха от пресцентъра ОД на МВР-Силистра. Според първоначалните данни пожарът е възникнал вследствие на къ...

Мъж простреля 11-годишно момче в Лом

55-годишен мъж е прострелял с незаконно оръжие 11-годишно момче в Лом, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Монтана. Вчера, в ЦСМП при МБАЛ-Лом близки са докарали 11-годишно момче от град Лом с оплакв...

Милисавлевич преподписа с ЦСКА за още 3 години

Неманя Милисавлевич продължи договора си с ЦСКА, научи Actualno.com. Сръбският полузащитник подписа с "червените" до 30 юни 2017-а. Настоящият му контракт бе до края на този сезон и опасност...

В Амазонската джунгла откриха над 150 вида непознати животни

Бразилският изследователски институт към музея по естествена история "Емилио Гоелди", който се занимава с изучаването на Амазония, съобщи, че в Амазонската джунгла са открити 155 нови вида ж...

Снайперист рани над 20 милиционера на площада в Киев

Тимошенко призова пострадалите протестиращи да изправят Янукович пред съда в Хага, Обама поиска избори в Украйна, а органите на реда в Киев спешно евакуираха местния парламент   Снайперист...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване