Всеки ученик - с таблет

Стратегия чертае планове за пълно интернет обслужване на училищата

    


"Ъпсурт" правят концерт на 15 март в София

“Ъпсурт” за първи път правят голям концерт с инструментална банда в София на 15 март. Заедно с Бат Венци, Ицо Хазарта и Бучи на сцената ще се качат Фингъра - кийборд, басистът Паното, Мишо - китара, и Марича на барабани.
Именно в този състав “Ъпсурт” участваха във фестивала “Спирит ъв Бургас” миналото лято. След реакцията на публиката, която ги пр “Ъпсурт” за първи път правят голям концерт с инструментална банда в София на 15 март. Заедно с Бат Венци, Ицо Хазарта и Бучи на сцената ще се качат Фингъра - кийборд, басистът Паното, Мишо - китара, и Марича на барабани. Именно в този състав “Ъпсурт” участваха във фестивала “Спирит ъв Бургас” миналото лято. След реакцията на публиката, която ги пр

Започва строителството на жп отсечка Септември – Пазарджик

Заместник-министрите Петър Киров и Антон Гинев ще дадат днес старт на строителството на железопътна отсечка Септември – Пазарджик, съобщиха от МТИТС.

Облачността се увеличава, но остава топло

Преди обяд над западната половина от страната облачността ще е предимно значителна, а до края на деня и над източните райони ще се увеличи, така прогнозират от НИМХ. Ще бъде без валежи. Мини...

Рибна яхния

Необходими продукти: риба - 4 бр. филе от бяла риба чушки - 1 бр. сушена зехтин - 8 с.л. лук - 2 глави миди - 400 гр аншоа - 2 бр. филе чесън - 3 скилидки дафинови листа - 1 - 2 бр. домати - ...

Нойе цюрхер цайтунг: В Румъния лекари подкупват лекари

Скоро Румъния може да остане без лекари. Лекарското съсловие продължава да бяга от страната, подгонено от мизерните условия и високата корупция в здравеопазването.

Плевнелиев се среща с ръководството на БСП

Социалистите отиват трети при президента след "Атака" и ДПС

    


Терористи може да качат в самолет експлозив в обувките

Американското правителство предупреди авиокомпаниите за риск от евентуални опити на терористи да скрият експлозиви в обувките си, съобщи тв каналът Ен Би Си.

Това предупреждение напомня за случая с британеца Ричайрд Рейд, който през декември 2002 г. се опита да взриви самолет по линията Париж-Маями с експлозив, скрит в обувката му. В момента терористът излежава доживотна присъда. На базата на достоверни разузнавателни сведения министерството на вътрешната сигурност призова авиокомпаниите към по-голяма бдителност на техните полети с дестинация САЩ, уточнява Ен Би Си, цитирайки официални източници, пожелали анонимност. Министерството отказа пред АФП да потвърди тази нова заплаха, като единствено повтори, че "споделя редовно информации със своите американски и международни партньори". В комюнике говорител на министерството уточни, че е предвиден набор от мерки - видими и скрити, на базата на последните разузнавателни информации и "както винаги министерството на вътрешната сигурност продължава да адаптира тези мерки за сигурност към контекста на заплахите, който непрекъснато се променя".

Facebook купува WhatsApp за $ 16 млрд.

Facebook ще закупи за 16 млрд. долара WhatsApp, като ще плати комбинирано - в брой и с акции.

Основателят и главен акционер на Facebook Марк Зукърбърг съобщи на личната си страница, че екипът на WhatsApp ще се премести в централата на Facebook, като обаче WhatsApp обаче ще продължи да функционира отделно.

Основателят на WhatsApp Иън Коум ще стане член на борда на директорите на Facebook. "Промяната е чисто корпоративна. За ползвателите на WhatsApp нищо няма да се промени, така че нека бъдат спокойни", подчерта Коум.

WhatsApp, служеща за обмен на съобщения, се използва в над 100 страни по света, като се радва на над 400 млн. ползватели месечно. Приложението е за устройства, работещи с платформите iOS, Android, BlackBerry, Nokia S40, Symbian и Windows Phone.

Microsoft спря SkyDrive

Потребителите на услугата

Седенето на едно място - вредно за здравето над 60 г.

Седенето дълго на едно място повишава риска от инвалидизиране при хора над 60 години, сочи проучване, пуликувано в САЩ.

Американците в тази възрастова група водят по-често заседнал живот и седят на едно място през две трети от времето си, което е около 9 часа на ден. Това показват резултатите от анкета сред 2200 души. За всеки час повече, прекаран седнал, един възрастен човек на повече от 60 години, увеличава с 50% риска да стане инвалид и да има затруднения с обичайни дейност като тоалет, обличане, ходене и др., Това заявява д-р Дороти Дънлоп - професор по медицина в медицинския факултет на Северозападния университет в Чикаго, която е автор на изследването. Здравословните проблеми, които се свързват с липсата на активност и заседналия начин на живот, са сърдечно-съдови заболявания, диабет Втори тип, рак, и инсулт.

Едно изследване показва, че ако тези хора прекарват по-малко от три часа дневно седнали, ще спечелят средно две години живот повече. Участниците в изследването са носили датчици, които са измервали времето прекарано в седнало положение и в движение. Установено е, че ако една жена прекарва седнала 12 часа на ден тя носи риск от 6% за инвалидизиране, но ако увеличи с час това време - рискът става 9%. Физическо движение, включително и обикновено ходене с бодро темпо, може да намали почти наполовина рисковете от сърдечносъдови заболявания и болестта на Алцхаймер. Физическата активност възпира нормалното стареене на мозъка на по-възрастните, смята проф. Кърк Ериксън, който преподава психология в университета в Питсбърг. С възрастта мозъкът намалява и физическата активност позволява подобряване на функционирането му като цяло и увеличаване на обема на хипокампуса с 2%, което помага да се забави остаряването на мозъка с една до две години, обясни той.

Крехко примирие и начало на преговори в Украйна

Правителството изпълнило "почти всички" искания на опозицията

    


САЩ отпускат заем от 6.5 млрд. за строеж на енергоблок за АЕЦ

Администрацията на САЩ ще даде заем от 6.5 млрд. евро за строителството на два нови атомни реактора.

Съответното споразумение ще бъде подписано на 20 февруари в щата Джорджия, съобщи министърът на енергетиката Ърнест Монис. Става въпрос за строителството на два реактора на атомната централа "Вогъл". Тя е първи подобен проект, който се осъществява в САЩ в продължение на почти 30 години. "Технологиите, които се внедряват там са от ново поколение за атомната енергетика", каза Монис и подчерта, че те са много по-безопасни. Американската Комисия за ядрено регулиране издаде лиценз за строителството на два нови реактора на АЕЦ "Вогъл" през 2012 г.

Последният такъв документ в САЩ е издаден през 1978 г. Това е така заради тежкия инцидент година по-късно, когато гръмва втори блок в АЕЗ "Тримайл айлънд" в щата Пенсилвания. Работите по изчистването на радиоактивното замърсяване в района продължават 12 години. След това в страната не се строят нови централи.

В Украйна е постигнато примирие

В резултат на завършилите преговори на президента на Украйна Виктор Янукович с лидерите на опозицията Арсений Яценюк (партия "Баткившчина"), Виталий Кличко (партия УДАР) и Олег Тягнибок (партия "Свобода") е постигнато споразумение "за примирие и начало на преговорен процес".

Това съобщи Яценюк пред журналисти, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Яценюк оповести, че "е обявено примирие и начало на преговорен процес за стабилизиране на ситуацията".

Опозиционерът посочи също, че властите са били планирали "въвеждането на извънредно положение и нощен щурм", но той вече е отменен.

Яценюк отбеляза, че след срещата може да се заяви ясно, че Площадът на независимостта няма да бъде щурмуван.

Пресслужбата на Янукович също съобщава, че преговарящите страни са обявили примирие и начало на преговорен процес с цел прекратяване на кръвопролитията и "стабилизиране на ситуацията в държавата заради гражданския мир".


Байерн удари Арсенал на "Емирейтс" и се готви за 1/4-финал

По една изпусната дузпа, червен картон, греда и два гола видяха феновете в Лондон в първия мач от 1/8-финала в Шампионската лига   Тони Кроос и Томас Мюлер почти осигуриха класирането на ге...

Президентът решава правилата за евроизборите?

Преглед на по-интересното от печата за днес, 20 февруари

    


Ян Бибиян и Фют се срещат в театър "София"

Що е то екшън за деца? Ако искате да разберете от "първа ръка" и да зарадвате вашите малчугани, заведете ги да гледат "Ян Бибиян" в театър "София" - първия БГ екшън за деца в нова сценична интерпретация, чиято премиера беше вчера.
Под режисурата на Бисерка Колевска актьорите Борис Георгиев, Николай Върбанов, Симона Халачева, Юли Малинов... Що е то екшън за деца? Ако искате да разберете от "първа ръка" и да зарадвате вашите малчугани, заведете ги да гледат "Ян Бибиян" в театър "София" - първия БГ екшън за деца в нова сценична интерпретация, чиято премиера беше вчера. Под режисурата на Бисерка Колевска актьорите Борис Георгиев, Николай Върбанов, Симона Халачева, Юли Малинов...

Мария Каракушева свири хитове на Лейди Гага като оперни арии

Оперна певица и пианистка са се заели с амбициозната задача да представят парчета на “Нирвана” със съвсем ново звучене. Сопраното Пламена Гиргинова под съпровода на Мария Каракушева ще изпълни песни на популярната банда, но с аранжимент, доближаващ се до оперните арии.
Концертът е тази вечер в столичен клуб. Експериментът им не спира дотук, в изяв Оперна певица и пианистка са се заели с амбициозната задача да представят парчета на “Нирвана” със съвсем ново звучене. Сопраното Пламена Гиргинова под съпровода на Мария Каракушева ще изпълни песни на популярната банда, но с аранжимент, доближаващ се до оперните арии. Концертът е тази вечер в столичен клуб. Експериментът им не спира дотук, в изяв

Ренато Брузон ще пее на концерта за Борис Христов

Един от най-големите оперни гласове в света - 78-годишният баритон Ренато Брузон, и мецосопраното Фиоренца Косото ще пеят на галаконцерта за 100-годишнината от рождението на Борис Христов на 18 май в Софийската опера. Същия ден в академията "Санта Чечилия" в Рим ще има и концерт с участието на двама от последните ученици на световноизвестния бас... Един от най-големите оперни гласове в света - 78-годишният баритон Ренато Брузон, и мецосопраното Фиоренца Косото ще пеят на галаконцерта за 100-годишнината от рождението на Борис Христов на 18 май в Софийската опера. Същия ден в академията "Санта Чечилия" в Рим ще има и концерт с участието на двама от последните ученици на световноизвестния бас...

САЩ отпускат заем от 6.5 млрд. за строеж на енергоблок за АЕЦ

Администрацията на САЩ ще даде заем от 6.5 млрд. евро за строителството на два нови атомни реактора.

Товарен влак с въглища дерайлира в Приморския край

В Приморския край дерайлираха 12 вагона с въглища, повредена е магистрала и е прекъснато електрозахранването към град Находка.

Ибрахимович вкарал със 103 км/ч втория си гол в Леверкузен

Всякакви колебания дали Всякакви колебания дали "Байер" има въобще някакви шансове срещу "Пари СЖ" в 1/8-финалите на Шампионската лига отпаднаха още в първата среща. В Леверкузен гостите взеха аванс с 4:0 и за втора поредна година ще играят в следващата фаза, ако не стане чудо. Такова обаче - отбор, паднал в първия мач с 0:4, да стигне до обрат, в европейските

US: Терористи готвят бомби-обувки

Събрало неоспорими доказателства

Седенето на едно място - вредно за здравето над 60 г.

Седенето дълго на едно място повишава риска от инвалидизиране при хора над 60 години, сочи проучване, пуликувано в САЩ.

Най-скъпият играч в Бундеслигата се раздели с гаджето си

Най-скъпият трансфер в историята на Бундеслигата - Хави Мартинес, вече е разделен със сексапилната си приятелка Мария Имискос.

През лятото на 2012 г. Най-скъпият трансфер в историята на Бундеслигата - Хави Мартинес, вече е разделен със сексапилната си приятелка Мария Имискос. През лятото на 2012 г. "Байерн" плати 40 млн. евро за опорния халф на "Атлетик" (Билбао) и той пристигна в Мюнхен с моделката на бельо. Те веднага бяха определени като новата бляскава двойка в "Байерн". За раздялата

1,1 млрд. лв. за тунела на "Струма"

Проектирането и изграждането на 15-километровия тунел на магистрала “Струма” ще струва около 1,1 млрд. лв. Това се вижда от публикуваните на сайта на Национална компания “Стратегически инфраструктурни проекти” предварителни обявления за изграждане на този участък. Той е разделен на три части. Най-сложната от тях е между Крупник и Кресна. Проектирането и изграждането на 15-километровия тунел на магистрала “Струма” ще струва около 1,1 млрд. лв. Това се вижда от публикуваните на сайта на Национална компания “Стратегически инфраструктурни проекти” предварителни обявления за изграждане на този участък. Той е разделен на три части. Най-сложната от тях е между Крупник и Кресна.

Facebook купува WhatsApp за $ 16 млрд.

Facebook ще закупи за 16 млрд. долара WhatsApp, като ще плати комбинирано - в брой и с акции.

Канадски балет иска публиката да е в червено

Канадският балет Les Grands Ballets de Montreal пристига у нас за първи път. Трупата ще представи новия си спектакъл “Минус едно” в зала 1 на НДК на 6 април. 
Като предизвикателство към публиката се обявява дрескод. Всички зрители трябва да бъдат облечени в яркочервено, за да са в тон с енергията и страстта на танците, които ще бъдат представени н Канадският балет Les Grands Ballets de Montreal пристига у нас за първи път. Трупата ще представи новия си спектакъл “Минус едно” в зала 1 на НДК на 6 април. Като предизвикателство към публиката се обявява дрескод. Всички зрители трябва да бъдат облечени в яркочервено, за да са в тон с енергията и страстта на танците, които ще бъдат представени н

Русия тъгува за нашите компоти

Русия все още тъгува за България. В това се убедил пратеник на „Стандарт” Пламен Вълков на игрите в Сочи. „Още първия път, когато пътувах с влака за олимпийското село, и разбраха, че съм български журналист, реакцията им беше: "О, вие сте наши братя".

Българите най-големи оптимисти за ЕС, но не и за страната си

България е на първо място сред всички страни-членки по процент на гражданите с положителна нагласа за развитието на ЕС. 47% от българи смятат, че нещата в съюза вървят в правилната посока, показва годишното проучване на Евробарометър. За сравнение обаче 55% от българите са на мнение, че нещата в страната ни се развиват в грешната посока. България е на първо място сред всички страни-членки по процент на гражданите с положителна нагласа за развитието на ЕС. 47% от българи смятат, че нещата в съюза вървят в правилната посока, показва годишното проучване на Евробарометър. За сравнение обаче 55% от българите са на мнение, че нещата в страната ни се развиват в грешната посока.

Води се дело за авторски права върху „Happy Birthday to You“

Хепи бъртдей - популярната песен била с авторски права.

Вероятно най-използваната песен в САЩ, а и по-света, е известната на всички „Happy Birthday“.Оказва се, че използването й не е безплатно. Warner/Chappell music licensing, които отдавна претендират за авторско право над текста, обикновено получават от кинотворци и телевизионни продуценти хиляди долари за „синхронизиран лиценз“ всеки път, когато песента се използва в дадено видео. Според доклад на Warner, през 90-те години лицензионната компания „Happy Birthday“ е имала приходи от $2 милиона годишно.

Миналата година обаче, кинопродуцент, който е трябвало да плати 1500 долара, за да използва песента в документален филм наречен „Happy Birthday“, завежда дело срещу Warner/Chappell. Според адвокатите на ищеца авторските права от 1935 г. не са валидни - или поне покриват единствено конкретен пиано аранжимент и втори куплет на Happy Birthday, който няма търговска стойност. Мелодията е известна от 1893 г., а думите на „Happy Birthday to You“ стават широко популярни в началото на 19-ти век. Ищците се надяват да се образува групов исков процес, в следствие на който Warner да върнат парите на всички, които са платили лицензни такси след средата на 2009 г.

В кратко изявление, оповестено от The Hollywood Reporter, адвокатите на Warner твърдят, че ищците следва да докажат, че регистрацията на авторско право от 1935 г. „не е била предназначена да покрива текста на Happy Birthday to You.“ Дори ако ищците докажат, че текста е бил публикуван другаде, „това няма да е доказателство, че авторът на думите, защитени с авторско право съгласно удостоверение E51990, е копирал текста от някъде другаде“. „Авторското право изисква оригиналност, не новост.“

Според защитата, задължение на ищците е „да опровергаят валидността на авторските права на Warner/Chappell’s и фактите, изложени в регистрацията“. Друг техен аргумент е, че регистрацията изрично посочва „думи“ и „текст“, които те считат, че са традиционния вариант на „Happy Birthday“.

В документите, подадени в съда се посочва, че удостоверение E51990 се отнася до „публикувана музикална композиция“, озаглавена „Happy Birthday to You“ с информация за авторите, както следва: „От Милдред Джей Хил, ар. Престън Уейър Орем; * pf., с думи.“

Ищците твърдят, че думите са били публикувани под различна форма преди 1935г. Измененият иск, подаден през декември 2013 г.,излага най-подробната версия на техните аргументи. “Въпреки че текста на Happy Birthday to You и песента Happy Birthday to You не са били поместени чрез материален носител на изразяване, публиката е започнала да пее Happy Birthday to You не по-късно от началото на 20-ти век“.

Текстът е публикуван в песнопойка на Методистка епископална църква през 1911 г., което не поражда собственост или не идентифицира авторско право за песента. Педагогически учебник в Индиана описва деца, пеещи думите „happy birthday to you“ (честит рожден ден на теб) още през 1901г., въпреки че целия текст не е поместен.

Очаква се делото да приключи през ноември тази година като до тогава страните следва да представят повече доказателства в полза на своите тези.

Надежда Драгомирова, по материали от чуждестранния печат, copyrights.bg

Полицейски шефове пред смяна в Монтана

Подготвена е смяната на четирима шефове на районни управления на полицията в Монтана, научи “Труд”. Всички досегашни началници ще бъдат отстранени, някои отиват в пенсия, а други - на нови длъжности. Мястото на шефа на РУП-Монтана Даниел Псалтиров ще заеме криминалистът Красимир Кирилов.    В РУП-Лом Владимир Владимиров сменя Мирослав Вътев... Подготвена е смяната на четирима шефове на районни управления на полицията в Монтана, научи “Труд”. Всички досегашни началници ще бъдат отстранени, някои отиват в пенсия, а други - на нови длъжности. Мястото на шефа на РУП-Монтана Даниел Псалтиров ще заеме криминалистът Красимир Кирилов. В РУП-Лом Владимир Владимиров сменя Мирослав Вътев...

Любим виц на Коцето Калки

Любим виц на Коцето Калки
Пътуват в едно купе руснак, американец и македонец, а навън е пълнолуние.
Руснакът погледнал Луната през прозореца и казал:
- Блести Луната, а си спомням как първият, стъпил на нея, луноход беше руски.
Американецът го погледнал и казал:
- Грешите, господине. Първият човек, стъпил на Луната, е американец, и той заби Любим виц на Коцето Калки Пътуват в едно купе руснак, американец и македонец, а навън е пълнолуние. Руснакът погледнал Луната през прозореца и казал: - Блести Луната, а си спомням как първият, стъпил на нея, луноход беше руски. Американецът го погледнал и казал: - Грешите, господине. Първият човек, стъпил на Луната, е американец, и той заби

Терористи може да качат в самолет експлозив в обувките

Американското правителство предупреди авиокомпаниите за риск от евентуални опити на терористи да скрият експлозиви в обувките си, съобщи тв каналът Ен Би Си.

САЩ наложиха визови санкции на 20 високопоставени украинци


САЩ са наложили в сряда забрана за издаване на визи на 20 високопоставени правителствени служители на Украйна, смятани за отговорни за насилието срещу протестиращите в Киев, съобщи представител на Държавния департамент.

Той сподели във Вашингтон информацията с журналисти при условие, че няма да се споменава името му и допълни, че няма да посочи срещу кого точно са наложени санкциите.

"В основата на проблемите е икономическата криза и би трябвало Украйна да поиска помощ от...

Промените в банковите закони няма да опазят потребителя

Васил Кендов. Снимка: e-vestnik

Какво реално ще се промени и в каква насока, ако бъдат приети предложенията на бюджетната комисия за промени в банковите закони? Какво е било досега и какво се очаква да бъде?

1. Предложените промени ще важат единствено за нови кредитоискатели. Реално проблемите които изпитват настоящите кредитоискатели остават в пълен размер. Това комбинирано със спада в търсенето на кредити предопределя липсата на реален икономически ефект на тези мерки.

2. Към момента в закона е регламентиран така наречения Базов лихвен процент, който се определя едностранно от банката и в последните години при почти всички банки беше вдиган няколкократно.
Занапред се въвежда формиране на лихвата на база пазарни индикатори EURIBOR, SOFIBOR, LIBOR, ОЛП на БНБ, индекси на националния статистически институт, както и възможност за комбиниран индекс от изброените. Това обече ще доведе до 2 проблема:
- Посочените индекси са на исторически ниски нива и могат единствено да растат във времето, а с тях лихвите и вноските по кредитите.
- Дава се възможност банките да използват комбинация от индексите. В тази връзка образуването на лихвите ще бъде отново неясно за кредитоискателя и ще позволи спекулации от страна на банките.

3. Към днешна дата всяка банка беше длъжна да обявява в помещенията си лихвите по кредитите и депозитите, а контрольор беше БНБ. С предложените промени отпада задължението на банката да обявява в помещенията си лихвите по кредитите. Отпада и задължението на БНБ да следи за това. Остава задължението да се обявяват единствено лихвите по депозитите. Лихвите по евентуален кредит ще научите, само ако ви бъде предоставен единен информационен формуляр по европейски образец. Как ще става това предоставяне не е ясно. Дали преди подаване на молбата за кредит или заедно с нея?

4. Предложените промени ще засегнат единствено кредитите за покупка на жилище. Останалите кредити срещу ипотека, но без покупка на жилище, ще останат по старите действащи в момента правила. Предвид факта, че покупките на жилища с кредит ще бъдат много малко оттук нататък, тази промяна едва ли ще засегне голям брой бъдещи кредитоискатели.

5. Предлага се отпадане на такса за предсрочно погасяване на „ЖИЛИЩЕН КРЕДИТ”. Преди няколко години това стана и за потребителските по силата на евродиректива, която доведе до повишаване на таксата при първоначалното отпускане. От около 1.5% средно се покачи до 2.5% за почти всички банки. Очакванията са тази такса да бъде заменена от друга подобна и да влезе отново в цената на кредита.

6. Предлага се разпоредбите на Закона за потребителския кредит да засегнат и бързите кредити, но без да се дава право на кредитоискателя да направи отказ от кредита в 14 дневен срок, без да дължи неустойка. Това може би единствената полезна за кредитоискателите мярка, въпреки че се отнася за един не толкова добър пазарен сегмент.

7. Предвижда се да се предостави възможност на бъдещите кредитоискатели по ЖИЛИЩНИ КРЕДИТИ, да могат да избират между 2 вида договори, ако изпаднат в неплатежоспособност. Първият вариант е да се запази сегашното положение в което банката може да се удовлетворява от цялото ви останало имущество или работна заплата. Вариант 2 – банката да се удовлетвори единствено от ипотекираното жилище.
Не се посочват специфични изисквания към тези договори, което значи, че банките ще предложат изключително неизгодни условия за кредитиране по вторите договори, което да ги обезсмисли.

8. Правят се предложения за промени в събираните от банките такси по кредитите. Забраняват се някои видове такси (б. р. - например такса “управление на кредита”, което по принцип е задължение на банките, част от основната им работа). Но остава възможността банките да измислят и въведат друг вид такси или такива с други наименования.

9. Отпада задължението на банката да уведоми кредитоискателя ...

За 2 години се забраняват строежи върху дюните в Несебър

Строителството във всички имоти с дюни в защитената зона “Ахелой - Равда - Несебър” се забранява за 2 години. Това засяга и имота от 29 дка на фирмата “Сле груп” в местността Кокала в Несебър, заради който преди повече от година избухна скандалът “Дюнигейт”. Заповед за спирането на строежите беше издадена в в сряда от министъра на околната среда и Строителството във всички имоти с дюни в защитената зона “Ахелой - Равда - Несебър” се забранява за 2 години. Това засяга и имота от 29 дка на фирмата “Сле груп” в местността Кокала в Несебър, заради който преди повече от година избухна скандалът “Дюнигейт”. Заповед за спирането на строежите беше издадена в в сряда от министъра на околната среда и

„Атлетико” излъга „Милан” с 1:0 в Италия

Атлетико” (Мадрид) излъга „Милан” с 1:0 насред Италия в първи четвъртфинал в Шампионската лига. Домакините напираха цял мач и особено до почивката бяха господари на терена, но улучиха два пъти греди. Първо Кака стори това в 14-ата минута. А в 18-ата  Андреа Поли удари греда с глава. 
След почивката „Атлетико” застраши по-сериозно вратата на „Милан Атлетико” (Мадрид) излъга „Милан” с 1:0 насред Италия в първи четвъртфинал в Шампионската лига. Домакините напираха цял мач и особено до почивката бяха господари на терена, но улучиха два пъти греди. Първо Кака стори това в 14-ата минута. А в 18-ата Андреа Поли удари греда с глава. След почивката „Атлетико” застраши по-сериозно вратата на „Милан

Facebook купува WhatsApp за $16 милиарда

От най-голямата социална мрежа, Facebook, официално обявиха, че ще закупят популярната услуга за мигновени съобщения WhatsApp, за сумата от $16 милиарда. Освен с обявлението на покупката, Facebook споделиха и важни данни, които разкриват, че WhatsApp в момента се ползва от 450 милиона души, като бройката се увеличава с 1 милион души на ден. Общата стойност на сделката е, заплащане на $4 милиарда от Facebook и предоставяне $12 милиарда под формата на акции на Facebook. Очаква се съоснователят и изпълнителен директор на WhatsApp, Ян Коум, официално да се присъедини към борда на директорите на Facebook.

Украински олимпийци се отказаха от игрите в подкрепа на протеста


Двама участници в олимпийския отбор на Украйна се отказаха от игрите в Сочи в знак на солидарност с протестиращите в центъра на Киев.

Състезателката по ски Богдана Мацьоцкая и Олег Мацьоцкий заявиха, че са "крайно възмутени от последните действия на президента на Украйна Виктор Янукович". "Вместо да реши конфликта в преговори с Майдана (на което се надявахме до последно преди заминаването за Олимпийските игри в Сочи), той потопи в кръв последните надежди на Украйна", написа Олег...

Научна станция „Мир” бе изведена в орбита на този ден преди 28 години

/КРОСС/ На 20 февруари 1986 г. в космическа орбита бе изведена научна станция „Мир", която сменя орбиталните станции „Салют". Тя става за около 15 години единствената в света пилотирана космическа лаборатория за продължителни научно-технически експерименти и изследване на човешкия организъм в космоса. Станцията представлява базов блок за изграждане на многоцелеви постоянно действащ пилотиран комплекс със специализирани орбитални модули с научно и стопанско значение.Строителството на орбиталния комплекс е напълно завършено на 26 април 1996 г., когато към „Мир" е стикован петият, последен модул „Природа" със сложна научна апаратура.След завършване на строителството общото тегло на комплекса е почти 129 тона. Комплексът е експлоатиран до юни 2000 г. - почти три пъти повече от планираното при пуска на станцията. През това време са проведени 28 космически експедиции, а в комплекса са пребивавали 139 изследователи на космоса от Русия и други страни.През януари 2001 г. правителството на Русия подписва постановление за прекратяване на работата на комплекса поради износване.Calend.ru

В Украйна е постигнато примирие

Опозиционерът Арсений Яценюк посочи, че властите са били планирали "въвеждането на извънредно положение и нощен щурм", но той вече е отменен

Руски и италиански учени възпроизведоха появата на живот в Космоса

/КРОСС/ Руски и италиански учени успяха в експеримент да възпроизведат химичните процеси, водещи до появата на астероидите на предбиологични съединения - мастни и нуклеинови киселини, приближавайки се с още една стъпка към разгадаването на произхода на живота.„Всичко това се случва в една колба, гигантската колба на космоса, в среда под въздействието на силно излъчване", - разказва професор Ернесто ди Мауро от римския университет „Ла Сапиенца" на пресконференция в посолството на Италия в Москва, предава РИА „Новости".Той и група руски учени под ръководството на академик Евгений Красавин, директор на лабораторията за радиационна биология на Обединения институт за ядрени изследвания, от 2011 г. се занимават с проблема за възможната поява на „тухличките на живота" в космоса.Ди Мауро напомня, че в междузвездното пространство са установени около 80 органични молекули, от които най-разпространени са молекулите на циановодородната киселина (HCN). При контакт с вода от нея се образува формамид, който се среща в космическия прах, в опашките на кометите. От това вещество, на свой ред, могат да възникнат нуклеинови киселини, мастни киселини, от които възникват мембраните на клетките.„Тук има всички елементи, необходими за конструирането на информационни макромолекули и за началните етапи на това, което осигурява обмяна на вещества", - допълва академикът.ria.ru

„Байерн” се възцари в Лондон

„Байерн” като истински европейски шампион мина победно през Лондон – 2:0 срещу „Арсенал” в първи четвъртфинал. Реваншът в Мюнхен изглежда небрежна триумфална разходка за мощните баварци, в каквата превърнаха напоследък и Бундеслигата.
„Топчиите” изпуснаха големия си шанс в 8-ата минута, когато Месут Йозил изпусна дузпа, за която бе фаулиран. Герма „Байерн” като истински европейски шампион мина победно през Лондон – 2:0 срещу „Арсенал” в първи четвъртфинал. Реваншът в Мюнхен изглежда небрежна триумфална разходка за мощните баварци, в каквата превърнаха напоследък и Бундеслигата. „Топчиите” изпуснаха големия си шанс в 8-ата минута, когато Месут Йозил изпусна дузпа, за която бе фаулиран. Герма

На 20 февруари рожден ден имат

Веселин Стойнев, журналист

Виктор Чучков-син, режисьор и сценарист

Галина Карагьозова, член на ВСС

Дамян Лазаров, икономист, бивш председател на Комисията за защита на потребителите

Евгени Диков, директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването

Евгения Калканджиева, тв водеща, президент Веселин Стойнев, журналист Виктор Чучков-син, режисьор и сценарист Галина Карагьозова, член на ВСС Дамян Лазаров, икономист, бивш председател на Комисията за защита на потребителите Евгени Диков, директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването Евгения Калканджиева, тв водеща, президент

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване