Япония отчете най-големия дефицит по текущата сметка в историята си през януари

Дефицитът се покачи до 2,79 трлн. йени след неочакваното забавяне на ръста на износа

    


Откриването на Сан Ремо на косъм от провал

Двама безработни от Южна Италия едва не провалиха откриването на 64-ия фестивал на италианската песен в Сан Ремо. Мъжете се бяха качили на покрива на историческия театър Двама безработни от Южна Италия едва не провалиха откриването на 64-ия фестивал на италианската песен в Сан Ремо. Мъжете се бяха качили на покрива на историческия театър "Аристон", откъдето се извършва прякото излъчване по първи канал на държавната телевизия РАИ.Италианските власти вече две години се опитват да върнат своите граждани в родината.

Ударно ремонтират новия площад в Русе

Строителни бригади подлепят ударно разхлопаните плочки по новия площад на Русе, изграден с 10,147 млн.лв. по ОП "Регионално развитие" и от общинския юджет. Снегът и плъзналата вода през фугите от топлото време деформира настилката от китайски гранит, включително и мраморните плочи.Мащабната реконструкция на централната градина в крайдунавския град Строителни бригади подлепят ударно разхлопаните плочки по новия площад на Русе, изграден с 10,147 млн.лв. по ОП "Регионално развитие" и от общинския юджет. Снегът и плъзналата вода през фугите от топлото време деформира настилката от китайски гранит, включително и мраморните плочи.Мащабната реконструкция на централната градина в крайдунавския град

Старчески петна - не излагайте кожата си на слънце без защита

Ако желаете да я съхраните за по-дълго млада и с равен тен

    


Венгер се ядоса на Робен

/КРОСС/ Треньорът на Арсенал Арсен Венгер обвини звездата на Байерн Мюнхен Ариен Робен в извличане на максимална полза от ситуацията с вратаря на артилеристите, който след сблъсък с Робен получи директен червен картон още през първото полувреме, предаде Goal.com "Второто полувреме бе скучно", каза Венгер пред репортери минути след като отборът му загуби от немците с 2:0 в мач от Шампионската лига и добави, че според него реферът е взел решение, което изцяло е убило играта. "Разочарован съм. Мачът вървеше страхотно преди края на първото полувреме - след това изобщо не се играеше", ядоса се специалистът.  

Много хубаво време не е на хубаво


През последните няколко дни София разцъфна. Слънцето се усмихва на всички ни като на някои се усмихва по-чаровно, а други заслепява право в очите и прави така, че те да не виждат пред себе си. Трети сами се заслепяват като не отлепят устни от бутилката и красят градинките със славата на столицата и благоденствието на държавата, показвайки колко всичко ни е наред и как имаме време да си почиваме, без да се притесняваме, че шефът ще ни хване пак пияни в парка.

Освен всичко друго, днес...

Виктор Папазов блокира вписване на новото ръководство на БФБ-София

Бившият председател на Съвета на директорите и настоящ акционер е подал иск срещу промените в пазарния оператор

    


Фронтменът на KORN: Обама е тиранин, използващ Майли Сайръс и Бийбър

/КРОСС/ Фронтменът на американската ню метъл група Korn Джонатан Дейвис заяви, че президентът на САЩ Барак Обама иска да завземе света и да се превърне в диктатор с помощта на певците Майли Сайръс и Джъстин Бийбър и благодарение на рапъра Кание Уест, предаде TMZ. Музикантът заяви това точно след премиерата на новия клип на бандата, в който присъстват кадри с различни американски знаменитости. По думите на Дейвис Обама е тиранин, който използва скандални, за да лишава в мътната вода гражданите от техните законни права. Освен това, Дейвис е убеден в това, че през януари 2012 г. Обама е подписал закон, разрешаващ ареста на американци без съд, на фона на поредния скандал с участието на колежката му Сайръс.  

Oблачността се увеличава, остава топло - до 21° днес

Преди обяд над западната половина от страната ще има предимно значителна облачност, до края на деня и над източните райони ще се увеличи. Ще бъде без валежи.
В Източна България и северно от планините ще продължи да духа до умерен югозападен вятър. В Дунавската равнина вятърът временно ще се ориентира от запад – до умерен и с него максималните Преди обяд над западната половина от страната ще има предимно значителна облачност, до края на деня и над източните райони ще се увеличи. Ще бъде без валежи. В Източна България и северно от планините ще продължи да духа до умерен югозападен вятър. В Дунавската равнина вятърът временно ще се ориентира от запад – до умерен и с него максималните

Без ток във Варна днес ще са...

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 20 февруари - четвъртък, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 14:00 ч. - бул."Сливница" №8, 10, 12, 14.

"Беркут" настъпват на площад "Независимост" в Киев

"Десен сектор" отказаха да спазват примирието

    

"Беркут" настъпва на площад "Независимост" в Киев

"Десен сектор" отказаха да спазват примирието

    


Започва строителството на жп отсечка Септември – Пазарджик

Заместник-министрите Петър Киров и Антон Гинев ще дадат днес старт на строителството на железопътна отсечка Септември – Пазарджик, съобщиха от МТИТС.

Стартът ще бъде даден в Пазарджик, в непосредствена близост до приемното здание на жп гарата. На церемонията ще присъстват заместник-министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров и Антон Гинев, търговското аташе на Република Австрия, г-н Ангерер, Генералният директор на ДП НКЖИ, инж. Милчо Ламбрев и други официални гости.

Модернизацията на железопътната отсечка Септември – Пазарджик е част от проекта "Модернизация на железопътния участък Септември – Пловдив - част от Трансевропейската железопътна мрежа" и се осъществява със съфинансиране от Кохезионния фонд, чрез Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г.

Стойността на обекта възлиза на над 75 млн. лева с ДДС, а след реализацията му трасето ще позволява скорости от 160 км/ч.

Юрий Гагарин АД е сключило кредитни договори за 4,6 млн. лв.

В същото време е погасен кредит за оборотни средства за 924 хил. лв.

    


Какво правят норвежците, когато видят зъзнещо момче на спирката (видео)


Какво бихте направили, ако видите зъзнещо момче на спирката? Ще попитате ли какво се случва? Ще му помогнете ли? 

Как реагират норвежците в такава ситуация показва едно видео, заснето със скрити камери. То е експеримент, който е част от кампания на SOS-детски селища за събиране на дрехи за децата в Сирия. 

От организацията уточняват пред медиите, че 11-годишното момче от видеоклипа е доброволец и по време на снимките на спирка в Осло в нито един момент не е било застрашено...

До 21° днес, облачността се увеличава

Преди обяд над западната половина от страната ще има предимно значителна облачност, до края на деня и над източните райони ще се увеличи. Ще бъде без валежи.
В Източна България и северно от планините ще продължи да духа до умерен югозападен вятър. В Дунавската равнина вятърът временно ще се ориентира от запад – до умерен и с него максималните Преди обяд над западната половина от страната ще има предимно значителна облачност, до края на деня и над източните райони ще се увеличи. Ще бъде без валежи. В Източна България и северно от планините ще продължи да духа до умерен югозападен вятър. В Дунавската равнина вятърът временно ще се ориентира от запад – до умерен и с него максималните

Иран и Шесторката се споразумяха за пътна карта за преговорите по ядрения въпрос

Иран и шестте световни сили (петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, плюс Германия) направиха малка, но важна стъпка към уреждането на спора за иранската ядрена програма, като вчера се споразумяха във Виена за пътна карта за преговорите между тях в идните месеци, предаде ДПА. 

След двудневни срещи във Виена заместник външният министър на Иран Абас Арагчи заяви, че двете страни са се споразумели за работна програма и добави, че следващият кръг ще се състои в австрийската столица в периода 17-20 март, съобщи иранска телевизия. 

Западен делегат заяви за ДПА, че изказването на Арагчи "не е невярно". 

Говорителка на Държавния департамент на САЩ каза по-рано, че страните не само са обсъдили график и дневен ред за бъдещите преговори, но и са започнали да разговарят за съдържанието на подробно споразумение. 

Планираната договореност ще надгради над постигнатото в Женева споразумение от ноември, според което някои санкции на Запада вече биват замразени, а обогатяването на уран е ограничено донякъде, отбелязва ДПА.


Местан определи 10-те искания на Сидеров като "див популизъм"

Ако някой иска да напуска парламента, да го напуска, отсече той

    


Телевизионно утро

/КРОСС/ Нова ТВ, "Здравей, България" Тема:Украйна в кръв и пламъци! На живо - пратеникът на Нова Данаил Глишев. Тема:Предизборни игри за новия Изборен кодекс. И още - пропуква ли се коалицията БСП - ДПС? Гост: Мая Манолова. Тема:Как ще гласуваме? Кой печели и кой губи от новите изборни правила? Коментар на професор Михаил Константинов. Тема:Предизборна промоция? Ще се допусне ли предизборно кражбата на ток в ромската махала в Самоков? Тема:Ползва ли независимият депутат Георги Марков нерегламентирано стикери на полицията? Тема:Изненада! Има екскурзии до Северна Корея. Как да стигнем дотам? Тема:Да се снимаш сам - как светът лудна по "селфитата"? Гости - моделът Бояна Маринова, водещата Никол Станкулова и стилистът Валентин Кулагин. Тема:И още: порасналото дете Драго Симеонов за ролята си на водещ на шоуто за детски музикални таланти "Големите надежди"

Никозия приема Динамо (Киев) - Валенсия заради траура в Украйна

Мачът Динамо Киев - Валенсия от 1/1 6-финалите на Лига Европа, който трябваше да се играе тази вечер в украинската столица, бе преместен в Кипър по решение на УЕФА. Това бе единственият вариант той да...

Захарен бос плаща за бой по Гриша Ганчев

Берое ще гони победа на всяка цена срещу Литекс в Ловеч при подновяването на битката в "А" група, разкриха футболисти от отбора. Причините са две. Първата е, че само така заралии могат да за...

Премиерът да се отърве от политическия натиск на БСП и ДПС, настоява Сидеров

Моят съвет, специално към премиера, е да се отърве от политическия натиск на БСП и ДПС, защото ти спокойно можеш да даваш подкрепа на един кабинет без да искаш постове. Това заяви Волен Сидеров пред Б...

Славия с нов шанс на "Герена", Левски остана без защита

Пелето се контузи, Белаид е наказан, а Даниел Димов извън състава. Треньорът на Левски Антони Здравков е на тръни за мача със Славия. Двубоят е в събота от 16:15 часа на стадион "Георги Аспарухов...

Дейвид Мойс гледа на живо Лацио - Лудогорец

Пътищата на Лудогорец и Дейвид Мойс отново се пресичат. Мениджърът на Манчестър Юн е очакван на трибуните на "Олимпико" за гостуването тима от Разград в Рим. Първият двубой от 1/16-финалите ...

Ще бъде облачно, но топло

През следващото денонощие ще има разкъсана, средна и висока облачност. Преди обяд над западната половина от страната тя ще е предимно значителна, а до края на деня и над източните райони ще се увеличи, съобщиха от НИМХ.

Ще бъде без валежи. В Източна България и северно от планините ще продължи да духа до умерен югозападен вятър. В Дунавската равнина вятърът временно ще се ориентира от запад – до умерен и с него максималните температури по поречието на Дунав ще се повишат. Минималните ще са между 3° и 8°, а максималните предимно между 16° и 21°. В София минималната температура ще е около 5°, максималната около 17°.

Над планините облачността ще е разкъсана, предимно значителна над масивите от Западна България. Без валежи. Ще духа умерен западен, по най-високите части и силен югозападен вятър. По Черноморието облачността ще е разкъсана – предимно висока, до края на деня с тенденция да се увеличи. Ще духа до умерен югоизточен вятър.

Китайското производство отстъпи до 7-месечен минимум през февруари

Вторият пореден месечен спад подчертава новите реалности в страната след плана на управляващите за преминаване към по-устойчив растеж

    


ЕИБ ще инвестира директно в социални жилища на Острова

Банката планира да отпуска по 1 млрд. паунда годишно, за да се справи с недостига на достъпни жилища в страната

    


Нерегистрираните коли излизат на светло в община Шумен

Всички собственици на автомобили в община Шумен, които са "пропуснали" да ги регистрират и досега не са плащали данък, ще излязат на светло. Това предупреди зам.-кметът по финанси Александър Генчев. Кметството е получило от КАТ-Шумен пълния авторегистър, в който има 90 000 коли от цялата област. От него ще се извлекат само тези от община Шумен за Всички собственици на автомобили в община Шумен, които са "пропуснали" да ги регистрират и досега не са плащали данък, ще излязат на светло. Това предупреди зам.-кметът по финанси Александър Генчев. Кметството е получило от КАТ-Шумен пълния авторегистър, в който има 90 000 коли от цялата област. От него ще се извлекат само тези от община Шумен за

Образованите противоречат на другите,мъдрите на себе си

/КРОСС/ Оскар Уайлд, ирландски и британски драматург, писател и поет: Образованите противоречат на другите,мъдрите на себе си

Facebook придобива WhatsApp за 19 млрд. долара

Това е най-голямата интернет сделка след сливането на Time Warner и AOL

    


Предстоящи събития в страната

/КРОСС/ София.От 09:00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание. София.От 09:30 часа ще се проведе заседание на ВСС. София.От 09:30 часа в Конферентната зала на СУ ще се проведе среща-разговор за дигитализацията на културно-историческото наследство. София.От 10:00 часа ще се проведе заседание на СОС. София.От 10:00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция на тема: "Младежки дейности за граждански права" - старт за ефективни граждански алтернативи". София.По случай празника на Руската Федерация - Деня на Защитника на Отечеството Извънредният и пълномощен посланик на Руската Федерация в Република България, Военният, военновъздушен и военноморски аташе на Руската Федерация в Република България, служителите на Посолството и на апарата на Военния аташе ще положат венци и цветя пред паметниците на съветските воини в София:От 10:30 часа пред Паметник-костницата на съветските воини в квартал „Лозенец".От 11:00 часа пред паметника на Съветската Армия в Княжеската градина. София.Президентът Росен Плевнелиев ще разговаря с ръководството на Българската социалистическа партия. Срещата е в рамките на провеждания от държавния глава месец на политическите консултации с парламентарно представените политически партии. София

Вестниците пишат...

/КРОСС/ в. ДумаПарламентарната група на "Атака" постави ултиматум от 10 точки на управляващите вчера. Предложенията на националистите бяха представени от лидера им Волен Сидеров. Ако те не бъдат приети, ще направим нашите заключения и те няма да бъдат ласкателни за този парламент и неговата конфигурация, и ще вземем решение дали да бъдем част от този парламент или не, заплаши той. в. ТрудВсеки български ученик да има таблет или преносим компютър в училище. Това е една от основните цели в новата стратегия на правителството за образование за „Ефективно прилагане на информационни и комуникационни технологии в образованието и науката" (2014-2020 г.). в. НовинарСанкциите на Европейския съюз спрямо Украйна може да бъдат въведени още на 21 февруари. Това обяви говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън. Дипломат номер едно на Брюксел съобщи, че е свикала извънредно заседание на Съвета за политика и сигурност по повод случващото се в Украйна. в. СтандартЕвропейският площад в Киев се превърна в Майдан на ужасите. Окървавени глави, отрязани ръце и крака и стонове на ранени стреснаха целия свят. Между 25 и 40 по различни данни са убитите в първия ден на войната, която започна в центъра на украинската столица. Стотици са ранените, а голяма част от тях няма да оцелеят, казват от здравното министерство в страната

20 февруари в историята

395 г. — Открит е първият в историята на християнството женски манастир във Витлеем. 1364 г. — Кралица Маргарет Дръмонд и Дейвид II сключват брак. 1530 г. — Зигмунд II Август е коронован за крал на Полша. 1547 г. — 9-годишният Едуард VI е коронован за Крал на Англия и Крал на Ирландия.

Плевнелиев решава правилата за евроизборите?

Изборните правила, по които ще се проведе евровотът на 25 май т.г., вече не са в ръцете на депутатите, а на президента Росен Плевнелиев. Причината - дори и новият Изборен кодекс да бъде приет на второ четене още днес, което изглежда почти невероятно, държавният глава може да задейства процедурата по вето с най-удължените срокове и междувременно да насрочи датата на изборите по съществуващото законодателство, т.е. по кодекса "Фидосова", пише "Труд".

Иран и Шесторката се споразумяха как да преговарят

Следващият кръг от преговорите ще се състои в във Виена между 17-20 март

Рождениците днес

/КРОСС/ Галина Карагьозова, член на ВСС Дамян Лазаров, икономист, бивш председател на Комисията за защита на потребителите Евгени Диков, директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването Емил Димитров, главен секретар на обл. администрация в Плевен, бивш директор на Агенция „Митници" Д-р Евелин Благоев, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата Здравко Лазаров,футболист Ивайло Савов, скулптор Евгения Калканджиева, тв водеща, президент на модна агенция „Визаж" Здравко Лазаров, футболист, 38 г. Ферарио Спасов, треньор по футбол, 52 г. Цвета Маркова, адвокат, бивш председател на Държавна комисия по сигурността на информацията.

20 февруари в историята

/КРОСС/ 395 г. - Открит е първият в историята на християнството женски манастир във Витлеем.1364 г. - Кралица Маргарет Дръмонд и Дейвид II сключват брак.1530 г. - Зигмунд II Август е коронован за крал на Полша.1547 г. - 9-годишният Едуард VI е коронован за Крал на Англия и Крал на Ирландия.1631 г. - Мария-Анна Испанска и Фердинанд III сключват брак.1666 г. - Основан е град Монреал в Канада.1816 г. - В Рим се състои премиерата на операта Севилският бръснар на Джоакино Росини.1835 г. - Земетресение в Чили отнема живота на 5 хил. души.1872 г. - В САЩ е патентован електрическият асансьор.1872 г. - Открит е най-големият музей за изобразително изкуство в западното полукълбо "Метрополитън" в Ню Йорк.1876 г. - Начало на понтификата на папа Лъв XIII.1877 г. - На сцената на Болшой театър в Москва се състои премиерата на балета Лебедово езеро от Пьотр Чайковски.1881 г. - Избрани са членовете на първия след Освобождението Свети синод.1888 г. - Конго е обявен за протекторат на Франция.1893 г. - Създаден е окръг Линкълн в щата Орегон, САЩ.1897 г. - Открита е жп линията София - Роман с дължина 109 км.1901 г. - Руският писател Лев Толстой е отлъчен от Руската православна църква за романа си Възкресение.1905 г. - Руско-японска война: Започва Битката при Мукден.1909 г. - Италианският поет модернист Филипо Томазо Маринети публикува Манифест на футуризма, с който се поставя начало на футуризма.1912 г. - Излиза първият брой на българския седмичен вестник "Югозападна защита"

Силата на Левски е, че е повярвал, че може

За този, великия човек Васил Левски няма значение колко време е живял. Той е жив. Когато се обърнеш назад и видиш какви хора са живели и какво са свършили придобиваш вътрешна увереност, че и ти можеш като тях. Силата на Левски е в това, че той е повярвал, че може.

Ако си представите кога е живял, какво е видял и какво е направил ще разберете, че за да свърши всичко това се е изисквала една огромна вяра в себе си. На нас ни липсва точно това - хора, които да повярват, че могат. Защото сега те не вярват и предават на останалите своето чувство на неверие.

За съжаление средният българин не познава историята ни по простата причина, че няма откъде да я знае. Историята е наше настояще – в нея няма вчера, няма утре. На хората им въздейства съвремието и мога да кажа, че авторът, който пише исторически роман се гмурка във времето и стига до някакво дъно преди 500 или 1000 години, но…се връща обратно. Ако не се върне неговото спускане няма никакъв смисъл. А когато се върне с една шепа злато или шепа пясък в този момент то се превръща в съвременност.

Тази година ЮНЕСКО организира конференция в Швеция, чието мото бе: "Да разоръжим историята". Това означава да спрем да се занимаваме с конфликтите от миналото, които настройват народите един срещу друг, особено - на Балканите. Защото нашата история е история на сблъсъците. Ако погледнете, от Аспарух до наши дни е една непрекъснато битка за оцеляване. И се питаме - наистина ли Балканите са буре с барут? Но барутът не е измислен, за да се вдигат мостове във въздуха. Китайците са го открили, за да правят фойерверки от него, да пробиват галерии в недрата на земята за добив на злато, на желязо… С това казвам, че историята е изпит. И е имало нещо в нея, което е изгоряло - останала е пепел, но и въглени. Въпросът е като ровиш в историята какво търсиш - пепелта или въглените? За мен историята не трябва да се забравя, да се загърбва, да се замита под миндера, както и не трябва да се фалшифицира. Защото тя си е жива. Да заровиш история е все едно жив мъртвец да заровиш, който рано или късно ще се измъкне оттам. Няма смисъл да се чака за това - просто го покажи такъв, какъвто е бил. Истината е, че нашата история е доказателство, че обществото ни, че нашият народ има качества, които са му позволили 15 века да съществува с едно и също име и да пази един великолепен език. Погледнете само - когато сме се изкачили на историческата сцена с нас са се качили още петнайсетина народи. И знаете ли какво са представлявали някои от тях? Примерно, хазарите - имали са империя от Дунава до Китай, толкова голяма е била тя, че била разделена на Източна и Западна. А някой днес да знае къде има хазари? А къде са аварите, ами лангобардите…?

Слабо е да се каже, че българите сме устойчиви. Правото ни на уникалност и неповторимост са в сърцевината на един народ. В световната история и в световната култура има оркестър, в който всеки народ си има инструмент - един свири на кавал, друг бие тъпана, трети надува тръба… И всеки има собствен глас. Загиването на един народ е загубата на един инструмент, на един глас в този оркестър. А ние през цялата си дълголетна история сме имали свой глас и сега го имаме. Затова нямаме никакво право да го губим.

За мен изчисленията на демографите в днешно време, че изчезваме са сметки без кръчмар. Това, което аз знам е, че никой не може да каже какво ще стане след 30 г. Защото ако преди 30 г. някой бе описал, че ще се случи това, което стана в България щяхте да се изсмеете. По същия начин след 30 г. и на нас може да се смеят. Историята не идва при нас направена като паметника от бронз. Тя идва като облак. А облакът може да стане и фея, но може да се преобрази и на Баба Яга. От нас зависи какво ще сътворим от историята.

Нека не изпадаме във фатализъм. И да си го кажем - как Левски е повярвал, че една поробена, смачкана, унизена нация, българската, ще стане това, което е в момента. По негово време също е имало черногледци. Днес ще стане това, което ние общо решим. Първото нещо е да се запитаме - как да се съберем, за да го решим. Защото сега не сме заедно. Голямото ни объркване идва от проблема за посоката, за компаса. Ако ти не знаеш къде е Северния полюс не ти трябва компас. В момента ние не знаем къде е той, не знаем къде е и Полярната звезда, е, затова се упражняваме в политика. Творците, хората на интелектуалния труд също носят вина за това и фактът, че се държат по този начин означава, че не са мъдри.

Движещото в човешката история е духът, доказано е. Изправил се Галилео Галилей преди 400 г. и казал - ето го Слънцето, на вас ви се струва, че то се върти около Земята, но вие грешите - ние се въртим около Слънцето. Знаете ли това какъв удар е било тогава за всички нормално мислещи хора? Идва момента, в който да кажем на нашия народ и на цялото човечество: Господа, вие се занимавате с материалното, но вие дълбоко грешите. Защото материалното се върти около духа и няма никаква стойност без него. Той насочва, преценява, отразява материалното. Тогава - какво правим ние? И как е възможно да се възпитава един народ в преклонение към материалното?

В Библията пише: и ние заменихме своята слава с теле, което пасе трева. Ние заменихме човешката си участ и човешките си ценности с теле, което пасе трева. Не можеш ти от сутрин до вечер да говориш на човека за сметките му за ток. Не това е основното, макар да зависи от кой ъгъл го гледаш. От гледна точка на баба ми, където 12 души са живели на 6 кв. м., в една дупка в земята, едва ли не, то в момента живеем като че ли на небето. Мислим през цялото време какво нямаме, а ние, всъщност, имаме всичко.

Св. Лъв Катански

/КРОСС/ Свети Лъв бил родом от Равена (Северна Италия). Той бил син на знатни и благочестиви родители и получил добро образование. Лъв преминал всички степени на свещенството. Той бил избран за епископ на град Катана (остров Сицилия), който се намирал близо до известния вулкан Етна. Като епископ св. Лъв се проявил със своето изключително милосърдие: грижел се за сираците, вдовиците, бедните, болните, странниците. Той усърдно проповядвал и поучавал своето паство на закона Господен. За високите си добродетели и възвишен духовен живот той бил удостоен с чудотворна сила. Неговото чудотворство било известно и в императорския дворец. В дълбока старост св. Лъв Катански се преставил в Господа и бил погребан в църквата на света мъченица Луция. Той светителствал през годините 886-919 - времето на византийския император Константин Багренородни и българския цар Симеон Велики. Божият угодник Лъв, син на благородни и благочестиви родители, произхождал от областта Равена (италианска провинция на адриатическото крайбрежие, бел.ред.). Заради своя чист живот и разум той бил удостоен последователно с всички свещени степени, а след като блаженият Савин, епископ на Катания, се преставил, по Божия воля бил възведен на епископския престол. Град Катания се намира на остров Сицилия, близо до планината Етна, която и сега продължава да изхвърля огнена лава. С приемането на епископския престол свети Лъв поел и всички трудове, които съпътствали новия му сан

Не сме изградили своята чиста и свята република

Българските граждани, независимо от вяра, религиозна и етническа принадлежност, са способни, и достойни да осъществят идеала на Левски. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на възпоменателната церемония за 141 години от гибелта на Васил Левски. "Още не сме равни с другите европейски народи и все още не сме изградили своята чиста и свята република. Имаме още много работа за вършене. Нека никой не поставя под съмнение зададената от Апостола цел и посока", каза държавният глава.

По програма, в 18.00 ч. започна официалната церемония за честването на 141 година от гибелта на Апостола пред неговия паметник. В началото на събитието имаше отделни скандирания "Оставка" при появата на официалните лица, между които президентът Росен Плевнелиев, Негово Светейшество Патриарх Максим, Председателят на НС Михаил Миков, кметът на София Йорданка Фандъкова, министри, депутати и други.

На тази дата скланяме глава, за да почетем великото дело. Левски е непреходен идеал, ориентир и коректив за всеки от нас, и за нацията, като цяло. Онзи, който в епохата на безкуражието, имаше куража да тръгне между народа, за да му проповядва правда и свобода, посочи Плевнелиев. "Без да пести сили, Апостолът не просто проповядваше. Левски прокарваше пътеки в душите и сърцата на нашите сънародници", допълни той. 

Колцина от нас си дават ясна сметка, че и днес трябва да защитаваме неговото дело, да съхраним и предадем неговия идеал и завет за България. Днес е нашият ред. Свободата и достойнството на България зависят от нас, гражданите, от усилията ни по демократичен път да защитаваме правата си.  Успехът на едно дело е винаги в ръцете на народа, каза Плевнелиев. Левски, Ботев и плеядата български патриоти изковаха нашия национален идеал, който ни обединява и днес, заяви президентът.  

Пред бюст–паметника на Апостола са строени гвардейци от Националната гвардейска част (НГЧ). Районът е ограден, има засилено полицейско присъствие. Като част от програмата присъства и потомката от рода на Васил Левски Екатерина Томева, правнучка на сестрата на Апостола – Яна. В литературно–музикалното изпълнение  участват хорова формация "Юлангело" с диригент Йосиф Герджиков. Военни ритуали изпълняват НГЧ и представителният духов гвардейски духов оркестър. Ще участва и Национално дружество "Традиция". Организатори на честването са Софийска община, Софийска Света митрополия, Общобългарски комитет и фондация "Васил Левски".

"Денят засега преминава спокойно. Искрено се надявам, че няма да има ексцесии и напрежение, защото това ще опорочи паметта на една велика личност", заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев, който присъства на панихидата в столичния храм "Света София".

"Едва ли само с едно нещо може да се запомни Левски, но Левски е един идеал, който всички трябва да следваме. Надявам се, че ще намерим частица в себе си, поне малко от това, което той е искал за България, и да успеем да го постигнем", каза още Йовчев. "Наистина в последно време се случиха неща, които по-скоро разделят обществото, но аз съм убеден, че българският народ носи в себе си мъдрост и ще успеем да преодолеем това. Убеден съм в това", коментира вътрешният министър. 

Около 18.30 ч. официалните гости на възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски си тръгнаха. Гвардейците, които бяха пред паметника на Васил Левски също си тръгват, като при изтеглянето си, те бяха аплодирани от гражданите. В момента жители и гости на София се пропускат пред паметника, за да оставят там венци и цветя. Събрали са се много хора, продължават да идват още, други вече си тръгнаха, има и такива, които се разотиват. Скандирания "оставка" вече няма, тъй като официалните лица се изтеглиха. Остава засилено полицейското присъствие в района.

Протестиращи опорочиха почитането на паметта на Апостола

Агитка от протестиращи опорочи почитането на гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. По време на поднасянето на венците от официалните лица и институциите, на няколко пъти честването бе съпроводено от викове : "У-у-у!" и "Оставка!" . Когато група гвардейци, марширувайки тръгнаха по дъгата откъм СУ "Свети Климент Охридски", агитка от около двайсетина души зад загражденията, започна да скандира: "Червени боклуци!", докато гвардейците минаваха покрай тях. В следващия момент се оказа, че депутатът от КБ Георги Кадиев се опитва да си пробие път, идвайки от един от входовете за граждани, което предизвика нова вълна от викове и негодувания. От агитката започнаха да крещят срещу него и да му искат оставката. На свой ред Георги Кадиев размаха лист срещу тях и каза: "Подавам си я! Кажете ми какво искате?", и постави въпроса си на няколко пъти, но никой от присъстващите не отговори.

Малко преди това Волен Сидеров призова полицията до 3 минути да разчисти района от протестиращите срещу правителството и заплаши, че в противен случай неговите хора ще направят това. Преди това хората му се опитаха да влязат в сблъсък с протестиращите срещу кабинета, но полицията ги раздели. Двете страни си разменят викове и освирквания.

Граждани се оплакват, че полицията не ги допуска да се доближават до паметника на Апостола. Чуват се скандирания срещу Волен Сидеров. Хората недоволстват, че Сидеров е привилегирован, че е получил разрешение да прави шествие в района. Участниците в него са още край самия паметник и развяват националното знаме и факли.

Някои от присъстващите заявиха, че няма да се унижават да преминават през КПП-тата, оборудвани с детектори за метал, за да оставят цветя пред паметника, и обявиха, че си тръгват, защото са възмутени. Други пристигат сега и ще се наредят на опашката, за да стигнат до паметника на Васил Левски. Премахнати са всички кошчета за боклук в района заради мерките за безопасност. Центърът на София е пълен с полиция, в малките улици има автобуси с жандармерия. Носят се слухове, че по покривите на сградите са били разположени и снайперисти. 

На въпрос на БГНЕС към няколко души "Разбрахме какво не искате от тях, но кажете какво да се направи и кой да управлява държавата?", те нямаха отговор и виковете им предизвикаха поредния скандал. След тях група граждани, водени от проф. Калин Янакиев, разпънаха пред паметника плакат с надписи: "Университетските преподаватели призовават: "Събудете се!", а до тях се присъедини и небезизвестният Йоло Денев със собствен призив за освобождение от "българско-турско".

Сред преподавателите се открояват проф. Михаил Неделчев, анализаторът Даниел Смилов и други представители и симпатизанти на десния политически спектър. Обикновените граждани, дошли със скромен букет цветя и свещички в ръка, останаха поразени от поредната провокация в най-светия ден на Апостола на свободата, в който честваме неговата гибел. Група момчета от Гимназията за прецизна оптика и техника "Ломоносов", дойдоха с червени карамфили и бяха убедени, че на днешния ден трябва да сме по-смирени пред подвига на човека, който най-силно е жадувал за обединена и свободна България.



Родолюбие, вяра, честност - това можем да научим от Левски

Десетки миряни се събраха в столичния храм "Света София", за да почетат паметта на Апостола на Свободата Васил Левски днес, когато се навършват 141 години от увисването му на бесилото. Лично патриарх Неофит и архиерей от Светия Синод отслужиха панихида в памет на Васил Левски, на която присъстваха и вицепремиерът Цветлин Йовчев, и кметът на града Йорданка Фандъкова. След панихидата литийно шествие се отправи към паметника на Левски в центъра на столицата.

"Няма българин, който да не знае за Апостола на свободата – йеродякон Игнатий - пламенния, неустрашимия, вдъхновения борец-революционер, пожертвал живота си в служба на народа и отечеството си, символ на героизма и патриотизма за поколения наши сънародници", заяви във възпоменателното си за Васил Левски слово Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Една страна от неговия живот доскоро беше премълчавана - фактът, че същинската двигателна сила за него в делата и постъпките му е била неговата православна вяра, встрани от която не бихме могли да разберем светлата личност, продължи патриархът и припомни, че Левски е израснал в религиозна семейна среда, възпитан в духа на евангелската нравственост. Йеродякон Игнатий през целия си живот остава убеден християнин и тази вяра определя целия му кратък, но изцяло отдаден на Бога и на ближните живот, заяви патриарх Неофит.

Апостолът проявявал до края на живота си удивителна монашеска скромност, аскетическо въздържание, целомъдрие, честност, жива християнска съвест и любов към всеки. Завършва земния си път спокоен – опростен и примирен с Бога. В предсмъртните си минути се изповядва пред архиерейския наместник на София – отец Тодор Митов, който и го причастява със св. Христови тайни. В изповедта си Дяконът казва, че каквото е правил, го е правил за полза на народа и моли, ако в нещо е съгрешил, Бог да му прости, а на отец Тодор заръчва да го поменава в молитвите си като "йеродякон Игнатий".

Така ще го поменаваме и ние, каза Дядо Неофит. Родолюбие, вяра, честност, надежда в Бога, неотпадаща любов към ближния - много са добродетелите, на които можем да се поучим от йеродякон Игнатий. Споменът за него нека да ни окрилява и днес, когато трудно откриваме около себе си примери, достойни за подражание! Той да ни вдъхновява в живота ни, като съзнаваме, че "очите на Господа са върху ония, които Го обичат. Той е силна защита и яка опора" на всички, които пребъдват в Него, завърши словото си патриарх Неофит.



14 души са ранени при катастрофи за денонощие

Има опасност за живота на един от ранените

    


Депутатите тихомълком оттеглят мажоритарния избор за Велико Народно събрание


Обсъжданият на второ четене нов Изборен кодекс предвижда да отпадне мажоритарният вот и депутатите във Великото Народно събрание да се избират по правилата за обикновения парламент.

Сега за изборите за Велико Народно събрание има отделен закон, според който половината от 400-те депутати се избират мажоритарно, а другата половина – пропорционално.

Проектът на нов кодекс обаче го отменя и въвежда еднакви правила за двата парламента. От опозицията не са възразявали в...

Януари топъл, но има и по-високи сметки за парно

Въпреки топлия януари и подадената със 7% по-малко топлинна енергия, има абонати, които са с по-високи сметки за парно в сравнение със същия месец на 2013 г. Това показва проверка на в. “24 часа” за София. Освен това самата цена на парното е по-ниска отпреди година. 
От проверените 36 сметки, при 39% има по-високи суми от 0,95 до 21,2%. Например - Въпреки топлия януари и подадената със 7% по-малко топлинна енергия, има абонати, които са с по-високи сметки за парно в сравнение със същия месец на 2013 г. Това показва проверка на в. “24 часа” за София. Освен това самата цена на парното е по-ниска отпреди година. От проверените 36 сметки, при 39% има по-високи суми от 0,95 до 21,2%. Например -

И ние можем да сме първи

Едно изследване за най-податливата на чуждо влияние държава сигурно би изкарало България на челното място. Управниците ни изглеждат шампиони по пъргавината да изпълняват спуснати отвън решения, дори да противоречат на националните интереси.

Искаме електроразпределението ви - бите шьон, тутакси. Спрете си реакторите - авек плезир, веднага. Нарежете си ракетите - йес, й-е-е-с, още утре. Дайте ни водите, пътищата, земята си - буюрум, ефенди, вече са ваши. Каквото не им кажат, това не са направили. Каквото не са им поискали - това не са дали.

Но от време на време сянка срам полазва по усмивката на българския управник. Той изправя гордо гръбнак и поставя условия. Ще ти продам „Балкан“, но ще дадеш 100 000 долара, няма как.

Подобни бутафорни условия изскачат и след позорното решение на властите да продават земята ни на чужденци. Можело да купуват, но само европейци. Трябва и да са пребивавали три години у нас. А - и произхода на парите им ще проверим. Тия хора не знаят ли, че чуждите служби, чиито държави имат интерес от заграбването на българската земя, ще определят някой, да го наречем Махмуд, който да осъществи плана. Махмуд веднага ще изнамери някой мотаещ се тук Луиджи. Ще му преведе пари от някоя ислямска банка за развитие и Луиджи ще започне да хвърчи.

Купува тук 1000 декара, там 10 000, после нови 100 000. Та 10 000 декара земя струват колкото един мърляв апартамент в Лондон и Луиджи трупа ли, трупа имоти. Няма забрана, има и пари. В един момент прехвърля всичко на Махмуд и отлита завинаги.

Какво мислите, че ще направят нашите мислители? Ще развалят сделката? Ще ровят в банките в Истанбул или Рияд? Глупости - не само че са безпомощни, та те не са и имали намерение да пречат с нещо. Тия едно-две условия са да хвърлят прах в очите на лековерните, а и да вдигнат малко комисионите. После Махмуд ще вкара цяла рота, полк, дивизия ислямисти, защото не може да ги остави да страдат на границата със Сирия. И това ще му разрешат, мисля, че нямате съмнение? Колкото повече друговерци нахлуват, толкова повече българи ще емигрират, попаднали в скроения капан за ислямизиране и потурчване на България.
Айде де, не са такива продажници хората, би възкликнал добродушният избирател.

За да му поотворим очите, би било добре да му напомним, че малко преди Конституционният съд да благослови разпродажбата на земята, тук се появи някакъв канадски тип, представен като милиардер. Оказа се, че искал да купува запустели села и да заселва в тях сирийски бежанци. Можел да създава работни места и за българите - слуги, масажистки, строители на минарета. И вместо да го напъдят с тояги, нашите го показаха на премиера, разходиха го по страната, слагаха му се, инвеститор важен бил... Добре, че сам напусна.

Ще спечелят наградата, за която стана дума в началото, нали ?


45 деца с болни бъбреци чакат лечение

Християн е само на 15, а от цели 13 години се лекува срещу нефротичен синдром.
Той е точно на 2 годинки и 8 месеца, когато доц. Анелия Буева, началник на Клиниката по детска нефрология в столичната педиатрия, му поставя диагнозата. “Тогава Хриси бе с големи отоци по очите. Тялото му имаше особена твърдост. А количеството белтък в урината бе огромн Християн е само на 15, а от цели 13 години се лекува срещу нефротичен синдром. Той е точно на 2 годинки и 8 месеца, когато доц. Анелия Буева, началник на Клиниката по детска нефрология в столичната педиатрия, му поставя диагнозата. “Тогава Хриси бе с големи отоци по очите. Тялото му имаше особена твърдост. А количеството белтък в урината бе огромн

В ПЕС няма място за АБВ

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че дори да се регистрира като партия, АБВ няма никакви шансове да стане член на Партията на европейските социалисти. Нищо не им дава основание да бъдат член на ПЕС. "Няма как да стане. Това членството в ПЕС не е лека работа. АБВ се утвърждава като един идеен тюрлюгювеч, който маскира по същество един чисто властови проект. Говори се за социалдемокрация, но наред с това много силни са патриотарските елементи и много други елементи в говоренето", подчерта Станишев.

В Брюксел, където в момента работи по новия манифест на ПЕС и предстоящия конгрес на партията, Станишев отхвърли твърденията, че е под натиск да се оттегли от председателския пост в Партията на европейските социалисти. Това са спекулации, които винаги циркулират в задкулисието на политическото и медийно пространство, посочи той.

Лидерът на БСП и на Партията на европейските социалисти не е убеден дали в този момент санкции срещу управляващите в Украйна ще бъдат полезни. По повод неофициалните информации, че България, под руски натиск, ще се противопостави на налагането на санкции, Станишев подчерта, че решението ще се вземе в диалог с партиите, които подкрепят правителството.


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване