Херардо Мартино: "Сити" бе дошъл за победа, но контролирахме мача

Старши треньорът на "Барселона" Херардо Мартино остана доволен от класирането на неговия тим за четвъртфиналите в Шампионската лига след победата с 2:1 над "Манчестър сити" в реванша.

Каталундите продължават напред с общ резултат 4:1, след като доминираха и двете части на сблъсъка с "гражданите".

"Не беше лесна седмица за нас. Ние срещнахме един от най-силните отбори в света, който би могъл да отиде по-напред в турнира. Имаше моменти, в които контролирахме играта и други,...

Въведоха глоби от 20 до 150 лева за пищящи автоаларми

Парламентът гласува на първо четене промените в Закона за движение по пътищата, които вчера бяха отложени и предизвикаха скандал в пленарната зала. Сред новите изисквания са тези за безпричинно пищящите аларми, които ще бъдат санкционирани с глоба от 20 до 150 лева.

Друга промяна е свързана с глобата, която се налага чрез електронен фиш след зас Парламентът гласува на първо четене промените в Закона за движение по пътищата, които вчера бяха отложени и предизвикаха скандал в пленарната зала. Сред новите изисквания са тези за безпричинно пищящите аларми, които ще бъдат санкционирани с глоба от 20 до 150 лева. Друга промяна е свързана с глобата, която се налага чрез електронен фиш след зас

EVN провежда изнесени информационни срещи с клиенти от региона

От старта на инициативата преди 6 месеца досега дружеството е провело информационни срещи в 22 малки общини в Югоизточна България В седмицата на Международния ден на потребителите, отбелязван всяка година на 15 март, EVN България проведе поредните си изнесени информационни срещи с клиенти в рамките на инициативата „ЕVN при Вас“.

В продължение на два дни (11 и 12 март) специалисти на дружеството се срещнаха с клиенти в четири общини в Югоизточна България, в които няма изнесен EVN Офис. Това са общините Любимец, Болярово, Гълъбово и Братя Даскалови. Сред обсъжданите теми бяха конкретни потребителски въпроси, теми от сферата на клиентското обслужване, структурата на цените и компоненти на фактурите, новите услуги на компанията, въпроси свързани с поддръжка на мрежата в района, работата на аварийните екипи, енергийна ефективност и др.

EVN България стартира инициативата „EVN при Вас“ за директен контакт с клиенти в по-малки общини през есента на 2013 г. Тя включва посещение на място от експерти на дружеството по общини и кметства, включително и в малки населени места, които са отдалечени от местния EVN Офис. Посещенията са предварително обявени с цел провеждане на отворена за всички дискусия по теми от интерес за клиентите.

Прекият диалог и контакт позволява получаването на директна обратна връзка от страна на клиентите в тези общини, което прави инициативата все по-популярна. За по-малко от 6 месеца бяха посетени населени места в 22 общини, от всички девет административни области, обслужвани от EVN България. Това дава основание на компанията да продължи активно своята инициатива и през 2014 г.

Хасково Новини

Верижна катастрофа погуби 3-ма в САЩ

Точният брой на пострадалите във верижната катастрофа в щата Охайо все още не е известен. Знае се обаче, че в много тежко състояние е патрулен полицай, пристигнал на местопроизшествието, който бил затиснат между две коли.

Властта с нов семинар в Боровец, този път ДПС не участва

Лидерът на БСП Сергей Станишев, ръководството на парламентарната група на социалистите и кабинетът отиват на семинар в Боровец през уикенда, съобщават от пресцентъра на столетницата.
Форумът ще премине под мотото Лидерът на БСП Сергей Станишев, ръководството на парламентарната група на социалистите и кабинетът отиват на семинар в Боровец през уикенда, съобщават от пресцентъра на столетницата. Форумът ще премине под мотото "Реформи, развитие, растеж". В него ще участват премиерът Пламен Орешарски, министрите и зам.-министрите от правителството.

Гласовете на Европа се обединяват в помощ на сирийските бежанци

/КРОСС/ На 6-ти март Европейският съвет за бежанци и изгнаници (ЕСБИ) заедно с над 100 пaртньори от 34 страни постави началото на кампанията „Europe Act Now", с която призовава европейските лидери да защитят бежанците, бягащи от войната в Сирия. Български хелзинкски комитет (БХК) се присъединява към кампнията в помощ на сирийските бежанци и подркрепя предложените от ЕСБИ мерки спрямо бежанците. Днес БХК е изпраил отворено писмо до Държавната агенция за бежанци, Министерството на вътрешните работи, Министерството на външните работи, Министър-председателя и Парламентарната комисия по правата на човека и жалбите на гражданите, призовавайки българските власти да приложат тези мерки и да се застъпят за тях в среши с колеги на европейско равнище. Български съвет за бежанци и мигранти, Каритас София (миграционна служба), Асоциация за интеграция на бежанци и мигранти и Съвет на жените бежанки в България също подкрепиха отвореното писмо до българските власти и ще се включват в кампнанията на ЕСБИ. Към днешна дата, едва 81 000 сирийци са потърсили закрила в Европейския съюз, Норвегия и Швейцария. Това са само 3% от общия брой хора, избягали от конфликта. При 130 000 загинали и бежански поток, който се очаква да достигне 4 милиона до края на 2014 г., тази война е една от най-сериозните хуманитарни кризи на нашето време

Колата „пищи” без причина? 150 лв. глоба!

Кръвният тест за пияни шофьори вече няма да е задължителен, ако те признаят дрегера. Собственик на кола, извършила нарушение пък вече ще може да подаде данните на шофьора, който е карал и да избегне глобата, пише още в новите текстове.

Апелативният съд е пуснал под домашен арест Октай Енимехмедов


Софийският апелативен съд (САС) е освободил под домашен арест Октай Енимехмедов, който наскоро беше осъден на първа инстанция на три години и половина затвор за нападението над почетния лидер на ДПС Ахмед Доган през януари 2013 г.

При произнасянето на присъдата СГС не измени мярката за неотклонение на Енимехмедов, който е в ареста вече повече от година. Все още не са известни мотивите на съда за измяна на мярката му за неотклонение.

Енимехмедов беше обвинен в опит за...

Пернишките общинари си орязаха заплатите

Парите на съветниците паднаха от 1701 на 1336 лева

    


Октай Енимехмедов под домашен арест

/КРОСС/ Софийският апелативен съд е постановил домашен арест за Октай Енимехедов. Това се е случило в сряда, 12-и март, но не е било обявено публично. Дали нападателят на Ахмед Доган е напуснал софийския затвор и вече е у дома или не е, все още не е ясно, съобщава Нова телевизия. Припомняме, че на 26-и февруари 2014 г. Енимехмедов бе осъден на три години и половина затвор за нападението над почетния председател на ДПС Ахмед Доган. „Атентатът" се случи на 19-и януари 2013 г. по време на конференция на партията в НДК. Енимехмедов се качи на сцената, докато Доган се канеше да произнесе слово, насочи газов пистолет към слепоочието му и стреля, но оръжието засече. Решението обаче не е окончателно, тъй като прокуратурата най-вероятно ще обжалва. Снимка: Булфото, всички права запазени

Димитър Цонев аут от bTV и „Лице в лице“?

Димитър Цонев може да води „Лице в лице“ за последен път днес.

Пуснаха под домашен арест Октай Енимехмедов

Софийски апелативен съд измени мярката на Октай Енимехмедов, нападателят на Ахмед Доган, в по-леката – домашен арест, предаде БГНЕС.
Мярката на Енимехмедов е била изменена вчера на закрито заседание на съдиите.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
На 26 февруари Софийски градски съд осъди на 3 Софийски апелативен съд измени мярката на Октай Енимехмедов, нападателят на Ахмед Доган, в по-леката – домашен арест, предаде БГНЕС. Мярката на Енимехмедов е била изменена вчера на закрито заседание на съдиите. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS На 26 февруари Софийски градски съд осъди на 3

Инфлацията във Франция се ускори до 0,9% през февруари

Постигнатият резултат продължава да е далеч под целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2% годишно

    


Коледните и великденските добавки към пенсиите щели да станат традиция


Правителството има желание да превърне в традиция отпускането на добавки към пенсиите по Коледа и Великден, заяви в сутрешния блок на "Нова телевизия" социалният министър Хасан Адемов. Той отрече добавките, които ще се платят за Великден сега, да имат нещо общо с предстоящите избори, като обясни, че по Коледа не е имало избори.

Това не решава проблемите на пенсионерите, но каква е алтернативата - четири години нямаше никакви добавки, коментира още Адемов.

В пенсионната...

Втори министър по пътя на Цохадзопулос за оръжейните доставки

Съпругата на Янос Папандониу бе привикана да даде обяснения за произхода на два милиона евро, които бяха намерени в банкова сметка в швейцарската банка HSBC. Все още не е ясно дали сумата е свързана със закупуването на подводниците или на оръжейните системи TOR-M1.

прочети повече

Младата звезда Дивна отблъсква зрители с държанието си на 40 - годишна лелка в журито на шоуто "Големите надежди"

Дивна, която е най-малка сред членовете на журито в предаването "Големите надежди", което стартира снощи, показа, че е придобила небивало самочувствие от славата.

Малката певица седи редом до имена като Любо Киров и Веселин Маринов и изказва компетентно мнение за децата-участници в шоуто, съобщи Лайфстайл.
Още с първата си изява в амплоа на жури обаче тя предизвика антипатия с поведението си, което не подхожда на една...

Продължава

Израелците първи в Слънчев бряг, пазят полетите им в тайна

Първите туристи в курорта Слънчев бряг тази година ще са израелци и ще дойдат още през месец април. Те ще преварят дори 6000- те австрийски пенсионери, които както и миналата година идват на "ранно море"- не за плажуване, а предимно за разходки и екскурзии по родното море.
"Фактът, че туристи идват толкова рано и откриват сезона означава, Първите туристи в курорта Слънчев бряг тази година ще са израелци и ще дойдат още през месец април. Те ще преварят дори 6000- те австрийски пенсионери, които както и миналата година идват на "ранно море"- не за плажуване, а предимно за разходки и екскурзии по родното море. "Фактът, че туристи идват толкова рано и откриват сезона означава,

Депутатите гласуваха глоби до 150 лева за пищящи безпричинно автоаларми

Парламентът гласува на първо четене промените в Закона за движение по пътищата, които вчера бяха отложени и предизвикаха скандал в пленарната зала. Сред новите изисквания са тези за безпричинно пищящите аларми, които ще бъдат санкционирани с глоба от 20 до 150 лева.

Друга промяна е свързана с глобата, която се налага чрез електронен фиш след зас Парламентът гласува на първо четене промените в Закона за движение по пътищата, които вчера бяха отложени и предизвикаха скандал в пленарната зала. Сред новите изисквания са тези за безпричинно пищящите аларми, които ще бъдат санкционирани с глоба от 20 до 150 лева. Друга промяна е свързана с глобата, която се налага чрез електронен фиш след зас

MINI се отказва от три свои моделa

Coupe, Roadster и Paceman ще бъдат спрени от производство

    


НСИ: Инфлацията от началото на годината е минус 0.6%

Индексът на потребителските цени за февруари 2014 г. спрямо януари 2014 г. е 99.6%, т.е. месечната инфлация е минус 0.4%, съобщиха от НСИ.

Кметът: Нека Общинският съвет да си решава за Грамадата и палатките

"Аз лично смятам за уместно Общинският съвет да вземе решение за поставянето на символ, който да отразява правилно това, което се е случило във Варна преди една година". Така кметът на града Иван Портних коментира пред Топ Новини Варна предложението на общинския съветник от ДСБ Николай Недков за премахване на Грамадата от площада пред общината.

Лудогорец изравнява поредния рекорд

/КРОСС/ Тазгодишното участие на Лудогорец в Лига Европа изпочупи редица рекорди в родния футбол. Разградчани държат постиженията за най-много мачове в Европа за един сезон, както и за най-много победи. Днес срещу Валенсия обаче те ще изравнят още едно върхово постижение. Те ще станат първият провинциален отбор, който успява да напълни Националния стадион "Васил Левски" до последното място. "Орлите" ще са и едва вторият роден клуб, който е постигал това след реконструкцията на съоръжението, пише Гонг. "Васил Левски" беше пуснат в сегашния си вид след ремонта през 2002 г. От тогава само националният отбор на няколко пъти и Левски по време на мачовете си в Шампионската лига и с Ливърпул за Купата на УЕФА са успявали да го пълнят. След двубоя с Лацио разградчани се наредиха на четвърто място по посещаемост на съоръжението, отстъпвайки и на ЦСКА. Рекордът на "червените" е срещу Фулъм през 2010 г., когато имаше 35 хил. по трибуните. Днес се очакват 43 хил. фенове да подкрепят Лудогорец на "Васил Левски" срещу Валенсия. Възможността за изпълване на капацитета на стадиона стана факт, след като испанците се отказаха да ползват местата за тяхната агитка в сектор "Г". Снимка: Булфото, всички права запазени  

Румънеца и Енчев играят футбол с ученици

Румънеца и Енчев стартираха нестандартна кампания по училищата, наречена Румънеца и Енчев стартираха нестандартна кампания по училищата, наречена "Живей цветно". Техните изпълнители "СкандаУ" и Любен направиха концерт в столичното 44-о СОУ, след това играха футболен мач с част от учениците, а накрая всички заедно боядисаха оградата на двора. Идеята е това да се прави всяка седмица в различно училище. Румънеца и Енчев

Апелативният съд пусна под домашен арест Октай Енимехмедов

Софийски апелативен съд измени мярката на Октай Енимехмедов, нападателят на Ахмед Доган, в по-леката – домашен арест, предаде БГНЕС.
Мярката на Енимехмедов е била изменена вчера на закрито заседание на съдиите.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
На 26 февруари Софийски градски съд осъди на 3 Софийски апелативен съд измени мярката на Октай Енимехмедов, нападателят на Ахмед Доган, в по-леката – домашен арест, предаде БГНЕС. Мярката на Енимехмедов е била изменена вчера на закрито заседание на съдиите. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS На 26 февруари Софийски градски съд осъди на 3

4-годишно влезе в клуб на гениите, състоящ се само от 85 души от цял свят

В елитен клуб на гениите, в който членуват едва 85 души от цял свят, се присъедини 4-годишно момченце от Великобритания. Още на 3-годишна възраст Шъруин Сараби е приет за член на Менса. Сега, на 4 го...

Манолова: В ЦИК за ГЕРБ са отредени 5 членове, за КБ – 5, за ДПС - 2, за "Атака" - 1

По време на почивката в парламента, заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева е отишла при заместник-председателя на парламента Мая Манолова, във връзка с разпределението на членовете на парт...

Книги за любов. Без предразсъдъци

До края на годината издателство Егмонт ще представи общо 20 романа под надслов „Книги за любов. Без предразсъдъци.” Началото е планирано за 15 март 2014 г., когато първите четири з...

Предлагат билети по 200 лева за Лудогорец - Валенсия

  Спекуланти искат по 200 лв. за билет за мача Лудогорец - Валенсия в популярния сайт за безплатни обяви Продавалник, предаде БГНЕС. Потребител с ник HomeGalleryBG обяснява, че билетите му с...

Шави: Това беше най-добрата версия на Барса

"Този успех в Шампионска лига ни прави доста горди от себе си. На моменти "летяхме" по терена", заяви полузащитникът на Барселона Шави Ернандес. Той не скри задоволството си от поб...

Трабант фест във Велико Търново - за пета поредна година

За пета поредна година във Велико Търново ще се проведе Трабант фест. Инициативата се осъществява с подкрепата на община Велико Търново и ще се проведе на празника на града - 22 март. Това съобщи до...

Компани: Не е лесно да се играе срещу Барселона

Капитанът на Манчестър Сити Винсент Компани смята, че той и съотборниците му са дали всичко от себе си, но въпреки това се е стигнало до загуба. Компани отбеляза единственото попадение за своя тим при...

Меси: Продължаваме напред, имаме шанс и за титлата

Звездата на Барселона Лионел Меси не скри задоволството си от победата с 2:1 над Манчестър Сити в Шампионската лига, с която каталунците се класираха за четвъртфиналите в турнира. "Показахме игр...

Ще наказваме дори за грам повече гориво от позволеното, заканват се от Ф1

Лимитът на горивото в новия сезон на Формула 1 ще се спазва безпрекословно. Ако в болида има повече от 100 килограма гориво, дори с един грам, ще следва дисквалификация. Това заяви рейс-директорът на ...

Тата за своите: Много пасове и качествен футбол

"Доволен съм от играчите. Всичко, което очаквах от тях, те го сториха. Говоря за качествен футбол и много пасове", заяви треньорът на Барселона Херардо Мартино. Барселона за втори път побед...

"Възходът на Вечерницата" - книга 2 от поредицата "Чудоземия"

Защо поради чувствата, които влагаме, понякога нещата ни се струват по-страшни, отколкото са всъщност? Къде е границата между смелостта и безразсъдството? Ще преодолеят ли Кендра и Сет страха, който г...

Testament разгорещяват лятото с див концерт

Една от най-влиятелните американски траш метъл банди – Testament, ще ни гостува в разгара на лятото, по покана на Loud Concerts. Това ще се случи на 12 август в зала “Универсиада&a...

"Бургаски корабостроителници" отива на търг

Започва разпродаване на имуществото на "Бургаски корабостроителници" АД. Процедурата е задействана след искане на кредиторите и издаден изпълнителен лист от Районен съд – Бургас....

Изчезналият Боинг летял часове след последния контакт?

Според американски експерти той може да е бил отвлечен

    


Бареков тръгва на турне, за да вдига самочувствието на българина

/КРОСС/ Национална кампания "За повдигане самочувствието на българина" стартира на 17 март.  Предвиждаме да обиколим цялата страна и да се срещнем с максимален брой хора, с които да поговорим за бъдещето на България и просперитета на българите, обяснява от Фейсбук профила си Николай Бареков.  Турнето ще бъде със специалното участие на Нешка Робева и спектакъла "Площада", Деси Добрева и много други посланици на българската култура, става ясно още от поста на лидера на "България без цензура".  Културно-политическият тур тръгва от Карлово и ще премине през Хисаря, Асеновград и Димитровград, докато стигне до Дупница на 24 март.     

Врачанин получи половин литър течност при размразяване на пиле, купено от хипермаркет

Зрител на Нова телевизия сигнализира за измама със замразено пиле, взето от супермеркет във Враца.
„Закупих пиле от хипермаркет във Враца. Направи ми впечатление, че пилето беше малко на размер, а тежеше близо 2 килограма. Внимателно го размразих и вижте резултата“, пише Емил Костадинов до телевизията. Зрител на Нова телевизия сигнализира за измама със замразено пиле, взето от супермеркет във Враца. „Закупих пиле от хипермаркет във Враца. Направи ми впечатление, че пилето беше малко на размер, а тежеше близо 2 килограма. Внимателно го размразих и вижте резултата“, пише Емил Костадинов до телевизията.

Шойбле плаши Гърция със спиране на траншовете, пише гръцки вестник


Представителите на международните кредитори започват нов кръг от преговори в Атина за постигане на договореност с гръцкото коалиционно правителство по отпускането на следващия транш или траншове от заемите за Гърция, съобщават вестниците в Гърция, цитирани от БТА.

По този повод вестник "Та неа" припомня оптимизма, изразен от финансовия министър Янис Стурнарас след завръщането му от Брюксел, че Атина ще получи парите, които ѝ се полагат. Въпреки това той признава, че все още има...

Плевнелиев ще направи обръщение към депутатите

Президентът вероятно ще обяви и датата, на която ще насрочи евроизборите, пише "Труд". Очаква се вотът да е на 25 май

Кунева: Българите да намерят смелост и да кажат: „Аз искам умна България"

/КРОСС/ "Повече не може да се отлага икономическия консенсус за България, написа във фейсбук-профила си лидерът на „Движение България на гражданите" Меглена Кунева. "Дошло е време в България поне по един-два основни приоритета да има национално съгласие. Считам икономиката за такава тема", написа Кунева. "В икономиката не може да има мандатност - тя не е правителство. Докато не се стигне до консенсус и приемственост в големия план за икономическо развитие на България, няма да мръднем и крачка напред. Смятам, че ако успеем да го постигнем, така както го постигнаха Полша и Германия например, има повече повече шанс поне малко да се доближим до европейската нормалност. Трябва ни надпартийно споразумение", смята Меглена Кунева. По думите й, бизнесът, университетите, научните институти трябва да водят в този разговор и да се направи голям план за икономическото ни развитие за поне 20 години напред, включително за образование, високи технологии, иновации, енергетика, индустриализация, селско стопанство, връзка на инфраструктурата с икономическия растеж и т.н. "Това би било един добър мост между ангажиментите и приоритетите, които предишните правителство имаха и това, което следващите ще формулират", смята лидерът на ДБГ. Според Кунева, именно европейските избори са пистата, на която можем да се опитаме да тичаме заедно, без яростна конфронтация

Врачанин получи 500 милилитра течност при размразяване на пиле, купено от хипермаркет

Зрител на Нова телевизия сигнализира за измама със замразено пиле, взето от супермеркет във Враца.
„Закупих пиле от хипермаркет във Враца. Направи ми впечатление, че пилето беше малко на размер, а тежеше близо 2 килограма. Внимателно го размразих и вижте резултата“, пише Емил Костадинов до телевизията. Зрител на Нова телевизия сигнализира за измама със замразено пиле, взето от супермеркет във Враца. „Закупих пиле от хипермаркет във Враца. Направи ми впечатление, че пилето беше малко на размер, а тежеше близо 2 килограма. Внимателно го размразих и вижте резултата“, пише Емил Костадинов до телевизията.

Инфлацията от началото на годината - минус 0.6%

/КРОСС/ Индексът на потребителските цени за февруари 2014 г. спрямо януари 2014 г. е 99.6%, т.е. месечната инфлация е минус 0.4%. Инфлацията от началото на годината (февруари 2014 г. спрямо декември 2013 г.) е минус 0.6%, а годишната инфлация за февруари 2014 г. спрямо февруари 2013 г. е минус 2.6%. Средногодишната инфлация за периода март 2013 - февруари 2014 г. спрямо периода март 2012 - февруари 2013 г. е минус 0.2%, съобщиха от Националния статистически институт. През февруари 2014 г. спрямо предходния месец цените на стоките и услугите в потребителските групи са се променили, както следва:•хранителни продукти и безалкохолни напитки - увеличение с 0.2%;•алкохолни напитки и тютюневи изделия - цените остават на равнището от миналия месец;•облекло и обувки - намаление с 3.1%;•жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива - намаление с 0.1%;•жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома - намаление с 0.8%;•здравеопазване - намаление с 0.2%;•транспорт - намаление с 2.3%;•съобщения - намаление с 0.1%;•развлечения и култура - намаление с 0.1%;•образование - увеличение с 0.2%;•ресторанти и хотели - цените остават на равнището от миналия месец;•разнообразни стоки и услуги - намаление с 0.4%.През февруари 2014 г. са се намалили цените на следните хранителни продукти: хляб - с 0

На първо четене: КАТ глобява при пищяща аларма

На първо четене със 108 гласа "за", 31 "против" и 47 "въздържал се" народните представителите приеха новите промени в Закона за движение по пътищата, според които КАТ ще налага глоба за пищяща аларма. Въвежда се глоба от 20 до 150 лева за собствениците на автомобили, чиято аларма се включва без основателна причина или издава сигнали, наподобяващи тези на пътните превозни средства със специален режим на движение.

Даниела Бобева: Правим радикална реформа в предоставянето на услуги от администрацията за гражданите и бизнеса

„Административно-процесуалният кодекс, който бе приет от Народното събрание, извършва революция в предоставянето на услуги на гражданите и бизнеса. Чрез въвеждането на задължение да се прилага комплексно административно обслужване ще бъдат спестени разходи на държавата, време и средства на гражданите и на представителите на бизнеса.“ Така коментира приемането на АПК от НС зам. министър-председателят по икономическото развитие на Република България г-жа Даниела Бобева.

Кодексът дефинира понятието комплексно административно обслужване. При него гражданите ще подават само едно заявление, с което изискват предоставяне на определена услуга. Всички административни органи, в това число органите на съдебна власт и общините, се задължават да осигурят и обменят необходимата информация и да извършат услугата, изискана в заявлението.

Този начин на обслужване става задължителен след 1 януари 2015 г.

За първи път служебното начало при предоставяне на услуги е въведено в Наредбата за административно обслужване от 2006 г. В нея е предвидено задължение административните органи служебно да осигуряват всички издавани от тях документи, необходими за предоставяне на административни услуги. През 2008 г. в Закона за електронното управление се въвеждат еднократното събиране и създаване на данни, служебното уведомяване и автоматизираното предоставяне. Защо администрациите продължават да изискват документи до днес? Според експертите, разработили КАО, причината е, че в наредбата задължението на администрацията да събира служебно информацията е поставено под условие: ако е технически възможно. За 8 години администрациите не намериха такава техническа възможност. Законът за електронното управление се отнася само до предоставянето на електронни услуги.

„С приемането на АПК на практика служебното събиране на информация и документи ще стане задължение на администрациите и ефектът за всички ще е огромен“, убедена е г-жа Бобева.

3-дневен е срокът, в който една администрация е длъжна да предостави по служебен път информация, необходима на друга администрация за предоставяне на услуга на гражданин или бизнесмен.

Създава се възможност, когато искането се отнася до комплексното административно обслужване, заявяването на услугата да става пред всеки административен орган, който е част от системата. Т.е. заявлението за комплексна услуга ще може да се подава в най-близкия до гражданина или до представителя на фирмата административен орган. „Това ще е изключително важно достижение, особено за хората в малките градове и за представителите на малки фирми“, коментира вицепремиерът.

Чрез комплексното административно обслужване се разширява достъпът на гражданите и бизнеса до услуги. Въвежда се възможност заявяването на услугата да става по пощата, по електронен път или на гише. Тези канали могат да се комбинират. От една страна ефектът за гражданите от отдалечени населени места, които искат да заявят услуга по пощата, е огромен. От друга страна електронните услуги стават много по-привлекателни за гражданите и предприемачите, които имат електронен подпис. Една от причините сега да не се ползват масово електронните услуги, е че при заявяване на услугата по електронен път с електронен подпис, заявителят трябва да отиде до определен административен орган, за да получи документ на хартия, който в последствие му се изисква от друга администрация. Чрез новите разпоредби се пести време и разходи за такси.

Много съществен момент е, че организациите, предоставящи обществени услуги, се задължават да предлагат комплексно обслужване. Сега електроразпределителните дружества, ВиК дружествата, мобилните оператори и др. не прилагат правилата за административно обслужване, определят свои срокове, които често не спазват.

С новите разпоредби различните администрации могат да се споразумяват да изграждат общи центрове за предоставяне на услуги.

На администрациите се забранява да изискват от гражданите и фирмите информация или документи, които са налични при тях или при друг административен орган. Те са длъжни да си ги осигуряват служебно.

До 1 януари 2015 г. администрациите трябва ускорено да осигурят автоматизиран обмен на данни, за да не се налага да ги обменят на хартиен носител. След този срок администрациите, които нямат междурегистров обмен, трябва да осигурят достъп на служители до регистри, по електронна поща, на хартия за обмен на информация, или да въвеждат по-широко практиката на деклариране на данни в заявлението без да се представят документи. За да се спазва срокът, предстои усилена работа по осигуряване на служебен обмен между регистрите в администрацията.

Г-жа Бобева съобщи, че вече са свързани 34 от най-важните регистри на 14 администрации с цел осъществяване на обмен на информация и улесняване създаването и предоставяне на комплексни електронни административни услуги. В експлоатация бе въведена Единната електронна съобщителна мрежа на държавната администрация, която има задача да свърже всички институции на централната и общинската администрация. С въвеждането на мрежата държавата спестява над 30 млн. лв. годишно от бюджетите на ведомствата за комуникационна свързаност и пренос на данни. Към момента броят на свързаните ведомства и техните подразделения е 1300.

„Всичко това е в съответствие с реформата, която извършваме в публичната администрация. Ние искаме да създадем по-малка, по-мотивирана и ефективна администрация, която работи в интерес на гражданите и бизнеса“, подчерта вицепремиерът Даниела Бобева. Тя припомни, че сред целите на правителството е максимален брой административни услуги да бъдат електронизирани, като основа на бъдещото електронно управление.

В тази връзка бяха разработени нови 50 вътрешни електронни административни услуги и 24 електронни услуги за граждани. Предстои внедряването на 50 електронни административни услуги за Столичната община и 12 пилотни комплексни услуги в община Велико Търново, Изпълнителна агенция „Морска администрация“ и Българската агенция по безопасност на храните.

 

Предстои въвеждане на единен системен интегратор, който ще поддържа, управлява и гъвкаво ще разпределя ресурсите на електронното управление.

 

Предвидено е и повишаване на познанията и уменията както на администрацията, така и на населението и бизнеса в сферата на информационните и комуникационни технологии с цел повишаване на търсенето на електронни услуги.

 

Стъпка към въвеждането на електронно управление е изграждане на широколентов достъп в отдалечените, слабо населени и селски райони. Осигурено е безвъзмездно финансиране за над 39 млн. лв. по линия на Оперативна програма „Регионално развитие“ за изграждане на високоскоростен широколентов достъп от следващо поколение в 29 общински центъра и 24 малки населени места в 19 слабо населени и отдалечени райони.

 

През декември 2013 г. бе представен проект на Национален план за достъп от следващо поколение. Целта е до 2020 г. да се постигне 100% широколентово покритие и 60% широколентово проникване на територията на цялата страна.

 

След провала "Фашинг 2013" на Езиковата, тази година гимназията се довери на професионалисти

След като миналата година Езиковата гимназия в Перник свали нивото с "Фашинг 2013", който се оказа тотален провал, тази година от гимназията се довериха на професионалисти - музикални групи, състави и певици. Тази година от ръководството на училището промениха и мястото на събитието. Няколко години "Фашинг"-а се провеждаше в Двореца на културата в миньорския град. Традицията беше разчупена и събра ученици, групи и състави в Обединен детски комплекс -...

Продължава

Стенли Фишер подкрепя текущата парична политика на Федералния резерв

Според кандидата за заместник-председател на институцията гъвкавата политика трябва да продължи, имайки предвид високата безработица и ниската инфлация

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване